Utama / Pemulihan

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Apakah peranan yang dimainkan setiap tulang belakang manusia?

  Konichiva, sayang saya! Saya akan berikan kepada anda satu cerita menarik dan teliti. Tidak lama dahulu buah pinggang saya mula menyakitkan. Spasme atau kolik mula mengganggu pada waktu pagi, apabila saya menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan yang sama dalam mimpi.

  Gejala-gejala yang sedih, oleh itu, setelah mengalami beberapa serangan sedemikian, saya menyedari bahawa ini bukan pilihan untuk kebetulan dan pergi ke doktor. Agar tidak pergi secara rawak, perkara pertama yang saya memutuskan untuk lakukan adalah ultrasound, supaya, seperti yang mereka katakan, untuk mewakili imej musuh yang mula mengatasi saya.

  Saya mendapat diagnostik yang sangat baik: Saya bertanya dengan teliti dan memandu pengimbas ultrasound di belakang dan sisi lebih lama. Akibatnya, dia menggeleng dan berkata:

  • Buah pinggang seperti bayi: bersih, tiada pelanggaran!
  • Jadi, apa yang menyakitkan saya? - Saya berpelukan di kepala.
  • Ia berkemungkinan bahawa ini adalah bagaimana tulang belakang lumbar muncul, doktor menyimpulkan.

  Dan sesungguhnya, apabila saya mendapat osteopath dan manual, saya mendapati bahawa masalah itu bersembunyi di tulang belakang, dan dia menunjukkan dirinya dengan cara ini.

  Sudah tentu, ini bukan kes yang unik, dan cerita yang sama boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Termasuk ia adalah contoh yang sangat penting untuk diagnosis diri. Oleh itu, kami akan menganalisis dengan anda hari ini mengenai butiran anatomi tulang belakang dan fungsinya. Iaitu, kami menjawab soalan: "Apakah setiap vertebra bertanggungjawab?"? Tetapi sebelum meneruskan, saya ingin menasihati anda pembetulan postur, yang membantu saya, saya tidak akan menerangkan semua butiran dan fungsi, anda boleh membacanya di halaman ini.

  Ciri-ciri reka bentuk ruang tulang belakang

  Punggung kami adalah reka bentuk yang ideal dan terperinci. Ini adalah perisai sebenar untuk saraf tunjang yang lembut dan sangat terdedah. Di samping itu, tulang melindungi dan plexus saraf.

  Tulang belakang juga berfungsi sebagai sejenis rangka untuk bahagian atas badan. Susu dada dan pelvis, serta beberapa kumpulan otot, dilampirkan kepadanya. Mereka memberi peluang kepada kita untuk menjadi lebih kuat dan lebih mudah bergerak.

  Dan struktur tulang ini membantu badan mengedarkan berat badan apabila kita berjalan atau berdiri. Secara umum, tanpa itu, kita akan diingatkan akan cacing-cacing yang lemah.

  Apakah struktur tulang belakang?

  Sistem besar ini terdiri daripada 33 atau 34 vertebra individu, yang digantung bersama sebagai rantai. Dan jika anda melihat lelaki dari belakang, anda boleh memilih tiga bahagian. Yang pertama ialah leher. Yang kedua - toraks, dan yang ketiga - lumbar.

  7 nipis dan lebih rapuh vertebra, masing-masing, terletak di kawasan serviks, 12 - dalam toraks, 5 - dalam lumbar. Tulang-tulang sacrum (5 tulang akrilik) dan coccyx (konglomerat yang sama sekali vertebrae yang berasingan) juga diambil kira. Semua segmen ini mempunyai nama peribadi, yang memudahkan diagnosis.

  Unsur-unsur di kawasan serviks adalah bernombor dari C1 hingga C7. Dalam toraks dari D1 hingga D12, dan pada lumbar dari L1 hingga L5.

  Selain itu, tulang belakang kami bukanlah garis lurus sama sekali, seperti yang mungkin dibayangkan. Ia mempunyai 4 lubang fisiologi yang boleh dirasai walaupun dengan jari anda jika anda meluruskan. Ranting serviks datang ke hadapan, yang toraks, sebaliknya, pergi ke belakang, lumbar lagi bergerak ke depan dan gelombang sakral berbalik ke belakang.

  Pesongan kembali ke ubat dipanggil kyphosis. Oleh itu seseorang mempunyai dua kyphosis: sakral dan toraks. Pesongan hadapan akan dipanggil lordosis (lumbar dan serviks).

  Semua gelombang ini mula terbentuk selepas kelahiran, apabila bayi belajar mengimbangi badan. Oleh itu, peringkat penyatuan lordosis dan kyphosis adalah agak logikal: Saya belajar memegang kepala saya - lordosis serviks muncul, duduk - kyphosis toraks. Dia mula berjalan dan berlari - dua bengkok bawah. Tetapi penyatuan akhir sistem ini berlaku hanya selepas 20 tahun.

  Dan sekarang kita akan memahami apa organ dalaman setiap vertebra tertentu bertanggungjawab. Dan mungkin anda mendapati punca-punca penyakit yang berlarut-larut anda, yang anda hanya kerap dilayan.

  Sfera pengaruh setiap tulang belakang

  Oleh kerana kita sudah biasa dengan penulisan setiap segmen, kita akan menggunakannya untuk memudahkan pemahaman.

  Innervation memainkan peranan penting dalam proses ini, iaitu, berkas saraf yang menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat. Sarafnya agak panjang dan boleh melepasi atau menutupi bahagian-bahagian badan atau organ yang lain, menyebabkan rangsangan yang menyakitkan.

  Oleh itu, kita akan secara skematik mempertimbangkan seluruh sistem tulang ini dan untuk apa yang bertanggungjawab.

  • C1 Ruas ini juga dikenali sebagai Atlas. Jika ia beralih ke kiri, maka orang itu menghadapi peningkatan tekanan darah. Jika ke kanan - berkurangan. Semua ini boleh diiringi oleh migrain dan dystonia vegetatif-vaskular.Bagaimana ini dapat diwujudkan? Pesakit sedemikian mempunyai palma dan kaki berpeluh, selalunya mereka sejuk. Antara tanda yang disertakan - kelemahan dan kesakitan di dalam hati, meteosensitivity, insomnia. Jika saraf trigeminal dicincang selari, maka bergantung pada mana tiga cawangannya dimeteraikan: masalah penglihatan (atas), di nasofaring (tengah) dan rahang (lebih rendah). Segmen ini juga boleh mengawal telinga pituitari dan telinga dalaman.
  • C2 Bertanggungjawab untuk saraf: visual dan pendengaran, untuk mata dan tulang temporal. Secara mendalam mengalami pendengaran, mungkin pengsan. Di samping itu, gangguan pertuturan dan kegagapan, dengkuran, dll. Boleh dikaitkan dengannya.
  • C3 Mengatur pipi, gigi, saraf muka dan telinga. Neuralgia dan neuritis, dan juga jerawat boleh berkembang. Serta sakit tekak dan laringitis.
  • C4 Mulut, bibir, hidung dan tiub Eustachian, kawasan kolar. Masalah pendengaran, kelenjar hypertrophied, gangguan tiroid.
  • C5 Bundle di kerongkong, laryngitis yang kerap, tonsilitis, dll.
  • C6 Otot dalam lengan dan leher. Sakit di bahagian badan ini.
  • C7 Bahu dan siku, dan boleh turun ke bawah ke jari-jari. Ia penuh dengan perkembangan hypothyroidism dan kehilangan mobiliti anggota atas.
  • D1 Zada ​​zon tangan, jadi ada sakit di pergelangan tangan dan telapak tangan. Esofagus dan trakea juga boleh terjejas, dengan asma dan batuk yang teruk.
  • D2 Unjuran anatomi pada bahagian badan yang sama, tetapi juga muncul sebagai rasa sakit di kawasan jantung.
  • D3 Organ dalaman seperti bronkus dan paru-paru, serta pleura dan dada, terjejas. Ini sepatutnya dinyatakan sebagai asma atau bronkitis, serta pleurisy atau radang paru-paru.
  • D4 pundi hempedu dan saluran hempedu. Batu-batu boleh didiagnosis di sini, kadang-kadang penyakit kuning muncul.
  • D5 Masalah yang terdapat di hati atau plexus solar. Ini disebabkan kerosakan hati, penyakit kuning dan pembekuan darah yang lemah.
  • D6 Organ yang sama seperti di atas rosak, tetapi pesakit boleh mengadu gastritis, ulser dan masalah lain dalam bidang penghadaman.
  • D7 Pencincangan vertebra ini ditunjukkan dalam kerja pankreas dan duodenum. Diabetes ditambah kepada ulser yang disebutkan di atas dan masalah pencernaan umum.
  • D8 Kerja-kerja limpa dan diafragma rosak disebabkan masalah cegukan dan pernafasan.
  • D9 Dalam kes ini, kelenjar adrenal dipengaruhi, yang bermaksud bahawa reaksi alergi dan kegagalan imun adalah mungkin.
  • D10 Ini adalah unjuran buah pinggang dan kelemahan dan keletihan yang berkaitan.
  • D11 Buah pinggang, ureter, dan penyakit yang sepadan dengan masalah ini turut terjejas di sini.
  • D12 Kemerosotan fungsi tulang belakang ini dijangka berfungsi fungsi usus besar dan kecil, serta pada tiub fallopian. Komplikasi yang paling serius bukan sahaja semua jenis penyakit organ kelamin wanita, tetapi juga ketidaksuburan.
  • L1 Caecum dan rongga perut, serta paha atas, mungkin terjejas. Sembelit dan hernia, kolitis dan cirit-birit dikaitkan dengan ini.
  • L2 Masalah seperti usus buntu dan kolik dalam usus ditambah kepada organ yang disebutkan di atas.
  • L3 Unjuran organ-organ kemaluan dan pundi kencing. Kemandulan mungkin dikaitkan dengan tulang belakang ini, serta kesakitan di lutut.
  • L4 Selain kelenjar prostat, kaki dan kaki mungkin terjejas. Ia dikaitkan dengan kesakitan di bahagian bawah kaki, lumbodynia dan sciatica.
  • L5 Edema muncul di pergelangan kaki dan kaki rata.
  • Jika ada masalah dengan sakrum, maka tulang paha dan punggung terpengaruh, dengan kesakitan yang sepadan dalam bahagian tubuh ini.
  • Dalam kes apabila tailbone terjejas, patologi ini penuh dengan buasir.

  Selepas saya mengkaji secara terperinci semua keabnormalan dalam kerja organ-organ dalaman, sebab yang boleh menjadi anjakan tulang belakang vertebra, saya melihat wajah baru ini.

  Saya faham di mana dystonia dan meteosensitivity vegetatif-vaskular saya boleh tumbuh dari, serta masalah yang timbul selepas kehamilan dan kecacatan tulang belakang yang berkaitan.

  Sekali lagi, kesedaran datang bahawa rawatan tidak sepatutnya menjadi akibat daripada penyakit ini, tetapi puncanya. Anda boleh mengukuhkan kesihatan punggung anda dan merasai hasil sebenar sebulan dengan bantuan kursus ini.

  Jangan tunggu keajaiban: anda perlu bersenam secara kerap dan mengikuti semua cadangan.

  Walau bagaimanapun, kesihatan anda banyak kali lebih mahal daripada kursus ini. Bandingkan sekurang-kurangnya dengan kos urut kesihatan atau dengan fisioterapi.

  Bagaimanakah vertebra diatur?

  Di setiap vertebra terdapat badan padat, yang dimahkotai dengan lengkungan atau arka dalam bentuk huruf Y. Kami merasakan proses spinous diarahkan ke belakang dan ke bawah sebagai tombol kecil di belakang. Ligamen dan otot dilampirkan kepada dua proses melintang. Gerbang dan badan vertebra mencipta rongga pelik di mana tunjang tulang belakang dilalui.

  Antara setiap vertebra ialah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu untuk tidak menyentuh sudut-sudut tulang dan memastikan mereka selagi mungkin selamat dan kukuh. Cakera itu sendiri terdiri daripada nukleus (rawan padat) dan cincin (tisu penghubung).

  Pada gerbang vertebral terdapat tujuh proses (tulang belakang, melintang dan artikular).
  Lajur tulang belakang tidak meremehkan ke segmen individu dan terima kasih kepada ligamen yang memegangnya.

  Selain itu, ia adalah sistem keseluruhan ligamen panjang dan pendek yang meregangkan sepanjang seluruh tulang belakang, yang memegang segmen individu.

  Terdapat ligamen di dalam vertebra, melampirkan cakera ke tisu tulang. Pada akhirnya, ligamen memutar sendi, membetulkannya di tempatnya. Otot-otot yang membantu gerakan belakang kita terletak di antara proses-proses tulang.

  Bahagian yang paling penting - saraf tunjang - berada di dalam. Hanya akar saraf kecil yang keluar melalui bukaan khas. Kord rahim merupakan bahagian penting dalam sistem saraf kita.

  Itu sahaja untuk hari ini, tetapi kita akan bertemu esok. Saya akan memberitahu sesuatu yang menarik.

  Perincian penting dari kerangka adalah tulang belakang manusia: struktur, penomoran cakram, hubungan vertebra dengan organ dan sistem

  Tulang belakang adalah struktur anatomi yang rumit dengan susunan jabatan yang dipikirkan dengan baik, berbentuk S. Alam telah mengambil kira semua nuansa, telah mencipta reka bentuk yang unik yang dapat menahan beban tinggi sepanjang hidup.

  Struktur tulang belakang, peranan setiap jabatan, penomboran banyak tulang belakang dan cakera banyak. Selepas mengkaji bahan, mudah untuk mentakrifkan rekod "hernia intervertebral L4 - L5". Melihat jadual hubungan antara masalah pelbagai organ dan keadaan tulang belakang, mudah difahami mengapa doktor menasihatinya untuk melindungi kesihatan salah satu unsur yang paling penting dalam rangka.

  Fungsi

  Doktor menonjolkan beberapa perkara yang membuktikan kepentingan tiang. Kekalahan bahkan satu vertebra sering menyebabkan masalah serius di bahagian tertentu badan.

  Ciri-ciri utama:

  • menyokong (peranan bingkai). Seorang lelaki berdiri, duduk, bertukar, berjalan, bersandar;
  • perlindungan. Tulang belakang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan, beban tinggi;
  • menyerap kejutan. Mengurangkan tekanan pada segmen tulang belakang, tali tunjang, saluran, mencegah lelasan tisu rawan, mencipta kelembutan pergerakan.

  Unsur utama

  Lajur tulang belakang adalah sistem unik yang kompleks:

  • bilangan vertebra dari 32 hingga 34, cakera intervertebral - 23;
  • sambungan berturut-turut vertebra dijalankan menggunakan ligamen;
  • Intervertebral atau cakera intervertebral adalah spacer cartilaginous elastik yang terletak di antara dua vertebra;
  • setiap tulang belakang di bahagian tengah mempunyai foramen foraminal. Apabila unsur disambungkan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang, tiub rongga terbentuk, di mana terdapat ruang yang cukup untuk kord rahim (pembentukan tisu saraf);
  • sebagai sebahagian daripada tulang belakang, bukan sahaja lapisan dan tulang belakang kartilaginous, tetapi juga otot, ligamen, vagina, dan akar saraf deria.

  Ketahui mengenai rawatan konservatif kontraksi Dupuytren tanpa pembedahan.

  Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk merawat penyakit Bechterew pada wanita di alamat ini.

  Unit klasifikasi - segmen motor vertebral atau PDS terdiri daripada unsur berikut:

  • vertebra bersebelahan - 2 keping;
  • cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan - 1 keping.

  Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang? Bilangan PDS:

  • serviks - 15 unit;
  • thoracic - 12 unit;
  • lumbar calving - 5 unit.

  Apakah cakera intervertebral

  Ciri struktur dan fungsi:

  • elemen penting tulang belakang terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut;
  • ligamen, cakera bersama dengan tulang belakang membentuk tulang belakang;
  • cakera intervertebral terletak di antara vertebra yang berdekatan, dengan pengecualian epistropi dan atlanta, coccyx dan vertebra kawasan sakral;
  • hyaline cartilage - jalur tipis yang memisahkan tisu tulang dan cakera;
  • Ketinggian keseluruhan semua cakera adalah satu perempat daripada tulang belakang, diameter purata ialah 40 mm, ketinggian unsur adalah dari 5 hingga 10 mm (ketinggian tertinggi dalam zon beban tinggi adalah ruas lumbar (10 mm), terkecil di dada: 3 hingga 5 mm)
  • semasa bergerak, ia adalah cakera yang membolehkan vertebra mendekati / bergerak selain dari satu sama lain tanpa kerosakan;
  • peranan penyerap kejutan dan sokongan. Ketiadaan cakera intervertebral akan mengakibatkan luka cepat tisu tulang, lelasan vertebra;
  • cincin berserabut bersama dengan tulang rawan hyaline, nukleus gelatin mengambil pada diri mereka sendiri gegaran, mencegah kesan negatif pada tulang belakang, otak, saraf tunjang.

  Jabatan

  Setiap laman web bertanggungjawab untuk kerja-kerja badan-badan tertentu, mempunyai penomboran sendiri (huruf ditambah nombor) dan ciri-ciri struktur. Pergerakan bahagian toraks, serviks, sakral, lumbar dan karsingeal juga berbeza bergantung pada beban, struktur, fungsi.

  Ciri-ciri tulang belakang manusia:

  • kawasan servikal. Nampaknya huruf "C", terdapat lordosis serviks, jumlah vertebra adalah 7. Penamaan huruf dari C1 hingga C7. Atlant (C1) dan epistropi (C2) mempunyai struktur yang berbeza dari vertebra lain, yang membolehkan seseorang memindahkan kepalanya;
  • toraks. Mobiliti lemah tapak, surat - T, kurang kerap - D atau Th. Bilangan vertebra adalah 12. Di bahagian torak, vertebra ditetapkan sebagai berikut: dari T1 hingga T12. Terdapat kyphosis - tikus fisiologi. Bahagian - bahagian dada. Rusuk, dengan bantuan sendi, dilampirkan pada proses vertebra, mereka disambungkan di hadapan dengan sternum, rangka kerja tegar yang terbentuk;
  • rantau lumbar. Menyambungkan kawasan torak dan sacral, sedikit melangkah ke hadapan. Norm - 5 vertebra besar (kerana beban tertinggi di kawasan ini). Penamaan itu adalah dari L1 hingga L5. Sesetengah pesakit mengalami anomali: lumbarisasi - vertebra sacral pertama mengambil bentuk elemen lumbar, di kawasan lumbar tidak lagi 5, tetapi 6 vertebra. Dengan sacralization, vertebra kelima kawasan lumbar diubahsuai sepenuhnya atau separa dengan sacrum. Beban pada tulang belakang lumbar bertambah (hanya 4 vertebra kiri), kekuatan cakera, rawan hyaline merosot;
  • seksyen sakral. Badan vertebral di kawasan sakral lebih jelas, prosesnya lemah. The vertebrae (dari S1 hingga S5) tumbuh bersama, membentuk rantau tetap - sakrum. Unsur S1 lebih besar daripada S5. Atas sebab ini, sakrum menyerupai segitiga yang menghubungkan tulang pelvis dengan ruang tulang belakang;
  • jabatan coccyx. Di sebelah kawasan panggul adalah tulang akrilik, yang terdiri daripada 4 atau 5 vertebra yang tidak mempunyai proses lateral. Tailbone adalah rudiment, sisa ekor yang panjang. Penamaan ini adalah dari Co1 hingga Co5.

  Apakah lengkung lajur tulang belakang?

  Lazimnya, pesakit di kaunter ortopedik tertarik dengan apa yang menyebabkan sokongan berbentuk S seluruh organisma. Kehadiran selekoh - norma fisiologi. Pelanggaran bentuk, perut atau bulge pada tunjang tulang belakang di atas nilai yang dibenarkan adalah patologi.

  Jenis selekoh:

  • lordosis serviks - lenturan hadapan tulang belakang;
  • kyphosis toraks - belakang lengkung tulang belakang;
  • lintah lordosis - lenturan mirip dengan lekuk di kawasan serviks.

  Apakah penomboran cakera?

  Penentuan segmen tertentu dan segmen motor vertebra membolehkan doktor, pesakit di mana-mana negara di dunia untuk memahami apa diagnosisnya, apa tulang belakang yang rosak. PDS adalah vertebra yang bersebelahan (nama vertebra atas ditunjukkan pertama, yang kedua - yang lebih rendah). Sebagai contoh, penamaan "T3 - T4" ialah PDS, yang terdiri daripada vertebra thoracic ketiga dan keempat.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat nekrosis kepala sendi pinggul.

  Pilihan konservatif yang berkesan untuk rawatan hygroma di kaki diterangkan di halaman ini.

  Pergi ke http://vseosustavah.com/sustavy/pozvonochnik/poyasnichnyj-radikulit.html dan pelajari tentang rawatan perubatan radiculitis lumbar.

  Apakah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada vertebra

  Seringkali, pesakit yang menderita patologi dari pelbagai organ tidak menyedari sebab utama sakit kepala, gangguan hati atau terjadinya hernia inguinal. Setiap seksyen ruang tulang belakang mempengaruhi keadaan organ tertentu. Jadual menunjukkan masalah kesihatan biasa ditambah kawasan tulang belakang, kerosakan yang boleh menjadi salah satu punca ketidakselesaan dan kesihatan yang buruk.

  Jadual tulang belakang manusia:

  Struktur struktur tulang tulang belakang manusia: apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, penyakit dengan luka di lajur pendukung

  Melestarikan struktur vertebra menghalang ubah bentuk dan melanggar fungsi lajur sokongan. Struktur tulang yang membentuk tulang belakang tidak kurang terdedah daripada cakera elastik, ligamen, saraf dan vesel. Anda perlu tahu bahawa kesihatan ruang tulang belakang bergantung pada keadaan setiap elemen: tidak ada jabatan yang lebih atau kurang penting.

  Berapa banyak struktur tulang yang ada pada seseorang? Apakah setiap vertebra bertanggungjawab? Apa yang berlaku jika sekurang-kurangnya satu struktur saraf tulang belakang rosak? Jawapan dalam artikel.

  Struktur kolum tulang belakang

  Lajur sokongan sangat sesuai untuk melaksanakan fungsi motor, mengekalkan sokongan untuk tubuh manusia. Lajur tulang belakang menghubungkan kepala dengan tali pinggang bahu dan zon pelvis, memberikan mobiliti optimum unsur-unsur dan tiub tulang dalam arah yang berbeza. Di dalamnya adalah saraf tunjang, arteri, saluran kecil, akar saraf, dengan kekalahan yang terjadi pada otot dan organ.

  Berapa banyak vertebras yang ada pada tulang belakang? Pada manusia, dari 32 hingga 34 vertebra. Menurut struktur dan fungsi doktor terdapat beberapa bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccygeal. Pemindahan, patah tulang, pelanggaran struktur vertebra memberi kesan buruk kepada keadaan lajur pendukung dan pelbagai organ.

  Panjang kolum tulang belakang pada wanita adalah dari 60 hingga 65 cm, pada lelaki berusia antara 60 hingga 80 cm. Dengan usia, cakera intervertebral menjadi lebih kurus, mengubah struktur, kehilangan ketumpatan, ketinggian dan keanjalannya, melemahkan, tulang sakrum tumbuh bersama. Atas sebab ini, lengkung semulajadi tulang belakang rosak, panjang lajur sokongan dikurangkan oleh beberapa sentimeter (4-5 cm). Atas sebab ini, orang tua mengatakan bahawa pertumbuhan kurang daripada remaja. Dengan sukan aktif, pemakanan, mengambil vitamin, chondroprotectors untuk mengekalkan keanjalan tisu tulang rawan, anda boleh melambatkan proses penuaan semulajadi, mengekalkan kelenturan, fungsi, ketinggian yang sama dengan lajur sokongan pada usia yang sangat tua.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat saraf sciatic di rumah.

  Arahan untuk penggunaan dadah Tujuan T dalam bentuk salep untuk melegakan sakit belakang disifatkan pada halaman ini.

  Fungsi tulang belakang

  Fungsi utama tulang belakang:

  • Perlindungan. Tiub tulang boleh dipercayai merangkumi kord rahim dan akar tulang belakang yang sensitif.
  • Rujukan. Ia adalah tulang belakang yang menganggap lebih daripada 2/3 berat badan (lengan, batang badan, kepala), pemindahan berat kepada struktur yang lebih kuat - pelvis, anggota badan yang lebih rendah. Tulang belakang adalah asas di mana tubuh manusia terbentuk.
  • Motor. Sekitar 50 sendi vertebra membolehkan anda bergerak ke arah yang berbeza seperti yang diperlukan oleh orang dewasa dan kanak-kanak, memberikan keupayaan untuk membengkok, belok. Bukan secara kebetulan bahawa doktor mengesyorkan mengekalkan fleksibiliti unsur-unsur untuk mengekalkan jumlah pergerakan maksimum walaupun pada usia tua.
  • Susut nilai. Lajur tulang belakang menghalang kesan negatif gegaran, kejutan pada tubuh dan elemen sensitif: korda tulang belakang, saluran darah, akar saraf terbaik. Semasa berlari, melompat, gerakan aktif, ia adalah tulang belakang yang merosot, dengan ketinggian yang mencukupi, keanjalan optimum cakera intervertebral, kolum pendukung "menyerap" beban dengan baik, mengurangkan kesan tenaga berkuasa. Dengan keadaan otot belakang yang baik dan, terutamanya, zon paravertebral (paravertebral), terdapat kurang beban untuk ruang tulang belakang.

  Peranan vertebra dan kesannya kepada kesihatan manusia

  Struktur kompleks yang terdiri daripada sendi facet, foramen intervertebral, otot paravertebral, akar saraf dan korda tulang belakang yang sensitif, unsur lain, bertindak balas terhadap beban yang tidak tertanggung, kekurangan vitamin, penembusan jangkitan, trauma. Jika hanya satu vertebra rosak, maka mekanisme yang tepat untuk mengawal selia operasi ruang sokongan akan terganggu.

  Masalah dengan satu "butiran" menjejaskan keadaan keseluruhan struktur:

  • Potongan tulang membangkitkan kerosakan saraf;
  • penyempitan terusan tulang belakang membawa kepada pemampatan berlebihan kord rahim, saluran penting yang memberi makan kepada pusat peraturan saraf;
  • penurunan keanjalan dan ketinggian cakera intervertebral meningkatkan geseran vertikal;
  • kesakitan yang berbeza-beza muncul;
  • terdapat kerosakan dalam fungsi organ;
  • komplikasi cerebral berkembang.

  Maklumat mengenai fungsi-fungsi vertebra di setiap jabatan akan membantu untuk memahami betapa pentingnyanya untuk memelihara ruang sokongan: proses negatif satu struktur mempengaruhi kerja beberapa organ, membangkitkan patologi akut dan kronik. Sebagai contoh, vertebra serviks secara langsung memberi kesan kepada visual, pendengaran, pertuturan, dan pusat motor otak: mencubit saraf dan arteri membawa kepada kebuluran oksigen, perkembangan komplikasi cerebral.

  Setiap elemen mempunyai penomboran dan penandaan huruf tertentu, contohnya, T - toraks, C - serviks, L - vertebrata. Klasifikasi bersatu membolehkan doktor memahami dengan cepat rekod dalam rekod perubatan atau apabila memindahkan dokumen dari pakar lain di mana patologi berlaku, elemen yang rosak, sebagai contoh, T4 adalah bahagian vertebra bahagian toraks.

  Apa yang perlu dilakukan jika anda telah ditiup kembali ke rantau lumbar dan bagaimana untuk merawat ketidakselesaan? Kami ada jawapannya!

  Hakikat bahawa doktor merawat vertebrrologi dan di bawah apa gejala harus menghubungi pakar membaca di alamat ini.

  Ikuti pautan http://vse-o-spine.com/travmy/perelom-pozvonochnika.html dan pelajari mengenai kaedah rawatan dan kaedah pemulihan untuk patah tulang belakang.

  Tulang belakang serviks:

  • C1. Kerosakan pada tulang belakang, anjakan struktur tulang menimbulkan hipertensi arteri, dystonia vegetatif-vaskular, tidur dan ingatan merosot.
  • C2. Vertebra ini menjejaskan kerja pusat penglihatan dan pendengaran di otak, kerosakan kerap menyebabkan tindak balas imun yang akut terhadap rangsangan.
  • C3. Kekalahan elemen mempengaruhi fungsi pasangan ketujuh saraf kranial yang penting, pesakit dihadapkan dengan gejala neuralgia dan neuritis.
  • C4. Kerosakan kepada unsur yang menjejaskan organ-organ pendengaran, penyakit nasofaring mungkin.
  • C5. Masalah dengan ligamen, proses keradangan kronik dalam pharynx, saluran pernafasan atas, tracheitis, pharyngitis berlaku dengan kekalahan unsur ini
  • C6. Kekejangan otot, kesakitan pada otot leher, dan di bahagian lengan bawah adalah hasil kerosakan pada elemen penting.
  • C7. Gegaran tangan, sensitiviti menurun dan kelumpuhan anggota atas, sakit di tangan, masalah dengan kelenjar tiroid, pengurangan tahap hormon penting adalah hasil vertebra C7.

  Tulang belakang Thoracic:

  • T1 - T2. Kerosakan kepada struktur penting menimbulkan serangan asma, penyakit iskemik, bradikardia, takikardia, masalah dengan fungsi esofagus.
  • T3. Laman ini bertanggungjawab untuk sistem pernafasan. Pneumonia, bronkitis, asma bronkial - akibat masalah dengan vertebra T3.
  • T4. Bertanggungjawab untuk kerja pundi hempedu. Jaundis, cholelithiasis sering dikaitkan dengan masalah di kawasan ini.
  • T5. Kemungkinan pelanggaran hati.
  • T6. Elemen tiang tulang belakang mengawal kerja pundi hempedu dan hati, perut. Dengan kekalahan struktur tulang, saluran darah, saraf meningkatkan risiko ulser dan gastritis.
  • T7. Pemindahan elemen meningkatkan risiko kerosakan pada pankreas, perkembangan diabetes.
  • T8. Fungsi berfungsi diafragma dan limpa. Masalah Vertebral T8 menyebabkan serangan cegukan, penyakit perut.
  • T9. Struktur ini mempengaruhi kerja organ penting sistem endokrin - kelenjar adrenal. Pecah, anjakan sesuatu unsur yang menjejaskan keadaan sistem imun, meningkatkan risiko alahan.
  • T10. Semakin besar beban pada elemen ini, semakin tinggi risiko mengganggu pemuliharaan organ berbentuk kacang. Untuk mencegah patologi buah pinggang, kawasan ini harus dilindungi.
  • T11. Anjakan struktur itu menjejaskan kerja saluran kencing, menimbulkan keletihan air kencing dan kencing yang tidak terkawal.
  • T12 Patologi usus, keradangan tiub fallopi, masalah dengan organ pencernaan, penyakit ginekologi berlaku apabila struktur di bahagian bawah kawasan dada rosak.

  Tulang belakang lumbar:

  • Vertebrae L1 dan L2. Kerosakan kepada unsur-unsur membawa kepada masalah dengan usus, kolik yang menyakitkan, usus buntu, muncul hernia abdomen.
  • L3. Elemen ini mengawal fungsi sistem urogenital. Kerosakan kepada vertebra lumbal memberi kesan buruk kepada keadaan sendi lutut.
  • L4. Elemen memberi kesan kepada kerja prostat dan buku lali. Kerosakan kepada L4 menimbulkan lumbodynia, keradangan saraf sciatic besar.
  • L5. Mengalahkan struktur tulang, mencubit ujung saraf menyebabkan bengkak dan pengerasan tisu di kawasan pergelangan kaki, dan risiko pembentukan kaki rata meningkat.

  Kekalahan zon sakrum menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian ini. Sekiranya kerosakan pada tulang karsingeal, inkontinensasi massa usus, air kencing muncul, organ yang terletak di fungsi panggul tidak betul. Juga terdapat gangguan vaskular, pesakit menderita manifestasi buasir.

  Untuk maklumat lanjut tentang tulang belakang manusia dan struktur lajur sokongan, ketahui selepas menonton video berikut:

  Penomboran cakera struktur tulang belakang manusia

  Struktur dan ciri-ciri organ penting seperti tulang belakang, adalah penting untuk mengetahui semua orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka. Punggung manusia: struktur, penomboran cakera dan vertebra adalah topik yang akan kita pertimbangkan dalam artikel ini.

  Apakah tulang belakang manusia itu bertanggungjawab


  Tulang belakang adalah tulang belakang tulang belakang. Ia melaksanakan fungsi-fungsi penting penting masing-masing dan berfungsi sebagai pertahanan utama organ-organ dalaman, serta saraf tunjang manusia. Ia adalah terima kasih kepada beliau bahawa kita boleh membuat pelbagai pergerakan. Sebagai contoh, seperti berjalan, duduk, berlari, dll. Lajur tulang belakang melakukan fungsi sokongan, iaitu paksi kerangka. Mengekalkan otot dan menyerap kejutan. Saya ingin mengatakan bahawa lebih elastik otot, kurang adalah beban pada ruang tulang belakang. Oleh kerana bentuknya, tulang belakang menjadi rod fleksibel yang melakukan fungsi susut nilai.

  Foto tulang belakang manusia dengan perihalan, struktur, penomboran cakera


  Lajur tulang belakang dibahagikan kepada bahagian. Angka itu menunjukkan nombor mereka. Tulang belakang bermula dari rahim serviks, dan berakhir dengan coccyx. Paksi itu sendiri terdiri daripada tulang belakang. Sejumlah 24. Mereka dibahagikan kepada kategori. Serviks - 7, toraks - 12, dan lumbar - 5. Di bahagian bawah tulang belakang, anda boleh melihat sakrum. Ini adalah tulang tunggal yang tumbuh bersama dari lima vertebra. Di bawah sakrum terdapat proses kecil yang disebut coccyx. Juga elemen penting tulang belakang adalah cakera intervertebral. Ia terletak di antara vertebra, melakukan susut nilai, melembutkan kesan beban di atas tulang belakang.

  Jurang antara vertebra adalah pendidikan. Mereka dipanggil ligamen. Fungsi mereka adalah untuk menyambungkan tulang bersama-sama. Dan terima kasih kepada sendi facet, yang menyerupai lutut dalam struktur mereka, pergerakan tulang belakang manusia dipastikan. Setiap vertebra juga mempunyai penomboran cakera. Ia sentiasa bermula di bahagian atas. Nombor tersebut boleh ditentukan dalam mana-mana nombor, baik Rom dan Arab. Huruf pertama dalam penomboran - C. Bahagian atas dilampirkan pada tengkorak melalui vertebra, yang dipanggil Atlas dan Epistrophy.

  Wilayah torak bermula dengan penomoran dengan Th / T atau D.

  L adalah huruf yang mengira bahagian lumbar, dan S adalah sakral. Angka coccyx bermula dari C0.

  Manusia tulang belakang: apa yang masing-masing vertebra bertanggungjawab


  Setiap elemen memainkan peranan yang berasingan dan penting dalam keseluruhan sistem paksi manusia. Kawasan serviks bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti kepala, toraks - mempunyai aktiviti yang paling rendah, dan sebaliknya, seluruh beban diletakkan pada lumbar. Sacral menghubungkan tulang belakang dengan pelvis. Penyimpangan dalam struktur atau kecederaan semua jabatan memerlukan akibat yang serius.

  Sebagai contoh, pelanggaran servikal vertebra C1 memerlukan peningkatan atau penurunan dalam tekanan darah. Kelenjar pituitari juga mungkin terjejas.

  Masalah dengan vertebra C2 boleh mengganggu sistem saraf, visual.

  Pelanggaran C3 biasanya membawa kepada kerosakan gigi dan masalah dengan sistem saraf, termasuk saraf muka. Akibat kecederaan vertebra C4 akan pergi ke kawasan leher, C5 ke ligamen di kerongkong, dan C6 ke kawasan lengan dan leher.

  Pelanggaran atau keabnormalan vertebra di dada sebahagian besarnya mempengaruhi kerja organ dalaman seperti jantung, bronkus, paru-paru, saluran empedu, hati dan buah pinggang. Seluruh badan menderita. Rantau lumbar mengawal perut, kelenjar prostat. Pelanggaran di dalamnya melibatkan pembengkakan pada kaki, masalah pencernaan, dan masalah seperti apendiks.

  Sekiranya terdapat masalah di rantau sakral, ini bermakna wanita akan sakit, dan masalah di tailbone akan menyebabkan buasir.

  Oleh itu, tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera - ini adalah pengetahuan yang sangat penting bagi seseorang. Kehidupan moden tidak membayangkan bahawa orang mempunyai peluang dan masa untuk menghalang sepenuhnya penyelewengan sistem muskuloskeletal. Hanya dengan mengetahui badan anda, seseorang akan dapat menguatkannya dan mengekalkan belia dan kesihatan untuk masa yang lama.

  Kami memeriksa tulang belakang manusia, struktur, penomboran cakera. Dari foto dengan penerangan, adakah anda faham apa yang setiap vertebra bertanggungjawab? Tinggalkan pendapat atau maklum balas anda untuk semua orang di forum.

  Penomboran dan nama vertebra manusia

  Tulang belakang manusia terdiri daripada vertebra. Untuk sambungan mereka adalah cakera intervertebral, sendi dan ligamen. Lajur tulang belakang mengandungi 32 hingga 34 vertebra.

  Klinik tulang belakang dibahagikan kepada 4 jabatan: serviks, toraks, lumbosacral dan coccyx. Anatomi membezakan 5 bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx.

  Di setiap jabatan terdapat sejumlah vertebra tertentu. Nama vertebra manusia dilakukan mengikut huruf Latin yang memulakan nama jabatan, dan angka-angka yang menunjukkan nombor siri vertebra di jabatan.

  Penomboran vertebra manusia dilakukan dari atas ke bawah.

  Bahagian bahagian tulang belakang

  Serviks, atau serviks, (tulang belakang serviks) tulang belakang manusia sentiasa mengandungi 7 vertebra. Mereka bernombor C1 - C7. Konvensional, tulang oksipital dirujuk sebagai "nadi vertebra" (C0).

  Thoracic (vertebra thoracica) terdiri daripada 12 vertebra yang disambungkan kepada tulang rusuk. Nama vertebra manusia yang termasuk dalam jabatan ini mempunyai beberapa alternatif: T1 - T12, D1 - D12 atau Th1 - Th12.

  Di kawasan lumbal (vertebra lumbalis) ada 5 vertebra. Mereka dinamakan sebagai L1 - L5.

  Di rantau sakral (vertebra sacralis) terdapat juga 5 vertebra, tetapi mereka bersatu bersama. Penombongan vertebra seseorang di bahagian ini dirujuk sebagai S1 - S5.

  Di kawasan tailbone (vertebra coccygis), bilangan vertebra boleh berbeza-beza dari 3 ke 5. Mereka dipanggil Co1 - Co5. Pada orang dewasa, tulang belakang ini tumbuh bersama, membentuk tulang ekor tulang.

  Vertebra unik

  Di tulang belakang serviks ada vertebra yang mempunyai struktur khusus dan nama yang tepat.

  Vertebra serviks pertama (C1) sering dipanggil Atlas atau Atlant.

  Leher kedua leher (C2) dipanggil Axis, Axis atau Aksial.

  Tulang serviks ketujuh (C7) sering dirujuk sebagai Vertebra Prominens, atau Speaker.

  Kes-kes khas

  Kadangkala vertebra pertama sakral (S1) tidak bersatu dengan kedua (S2), tetapi membentuk unit anatomi yang bebas. Dalam kes ini, ia menerima nama lumbar vertebra keenam (L6). Fenomena ini dinamakan lumbarisasi - peningkatan di kawasan lumbar.

  Sebaliknya mungkin. Dalam kes ini, vertebra lumbal kelima (L5) berkembang ke sakrum dan dipanggil vertebra pertama sakrum (S1). Fenomena ini telah menerima nama sakramen - peningkatan dalam bahagian sakral.

  Lumbarisasi dan sacralization sangat jarang, tetapi dianggap keadaan biasa.

  Tulang belakang manusia

  Tulang belakang (lumbar spinal) terdiri daripada orang dewasa 24 vertebra (7 serviks, 12 toraks, 5 lumbar), sacrum dan tailbone. Sakrum terdiri daripada 5 vertebra sakral yang ditumbuk, dan tulang belakang 4-5 coccygeal (Rajah 1).


  Rajah. 1. Spine (struktur):
  pandangan satu sisi;
  b - pandangan hadapan;
  pandangan belakang.
  1 - serviks;
  2 - toraks;
  3 - lumbar;
  4 - bahagian sakral;
  5 - coccyx.

  Setiap tulang belakang bebas di tulang belakang terdiri daripada bahagian yang lebih besar yang terletak anterior, badan vertebra dan arka. Apabila satu vertebra diletakkan pada badan yang lain, gerbang vertebral membentuk terusan tunjang dimana kord rahim terletak. Pemotongan pada gerbang bentuk vertebra adalah lubang intervertebral yang membawa kepada saluran tulang belakang. Proses melintang dipasangkan berlepas dari gerbang vertebra ke sisi, atas dan ke bawah dua pasang proses artikular, dan dari satu proses spinus tengah (Rajah 2).


  Rajah. 2. Pertumbuhan thoracic kedelapan (kanan): 1 - proses spinous; 2 - proses melintang; 3 - aspek rusuk proses melintang; 4 - proses artikular unggul: 5 - fossa kosta superior; 6 - badan vertebra; 7 - fossa tulang rusuk yang lebih rendah; 8 - kedudukan belakang vertebral; 9 - proses artikular yang lebih rendah. Rajah. 3. Vertebra serviks pertama (di atas): 1 - hillock posterior; 2 - jisim sisi; 3 - proses melintang; 4 - fossa artikular unggul; 5 - tubercle anterior.

  Saiz vertebra meningkat dari atas ke bawah ke sacral atas, dan kemudian menurun dengan ketara. Tulang serviks mempunyai lubang dalam proses melintang yang mana arteri vertebra dan vena berpindah. Badan vertebra servikal VI mempunyai tubercle anterior, berkembang lebih kuat daripada pada vertebra lain (tabung Chassegnac). Ia mudah untuk menekan tubercle ke arteri karotid apabila pendarahan daripadanya. Proses spinous vertebra serviks VII adalah panjang, mudah dirasakan pada manusia dan merupakan salah satu titik pengenalan apabila menghitung vertebra. I dalam vertebra serviks - Atlanta - tiada badan (Rajah 3). Ia mempunyai gerbang anterior dan posterior dengan bidang artikular di atas dan di bawah untuk artikulasi dengan tulang belakang dan tulang belakang serviks II. Tulang serviks II, paksi atau epistropi, mempunyai proses yang diarahkan ke atas (gigi) yang bergabung dengan tulang belakang serviks saya. Badan vertebra (kecuali I dan II serviks) disambungkan satu sama lain melalui cakera intervertebral cartilaginous dan ligamen.

  Proses artikular membentuk sendi intervertebral. Tulang belakang mempunyai fisiologi (normal) kelengkungan: di rantau serviks - bengkok anterior (lordosis), di thoracic - posteriorly (kyphosis), di lumbar - lagi anterior. Di tulang belakang, lenturan dan lanjutan, lenturan sisi dan putaran mungkin. Yang paling mudah alih adalah bahagian leher serviks dan bahagian atas.

  Spina (columna vertebralis - kolum vertebral) adalah bahagian utama rangka tubuh, berfungsi sebagai kes bagi saraf tunjang, organ sokongan dan pergerakan.

  Embriologi Dalam perkembangan embrio tulang belakang, terdapat tiga peringkat: membran, tulang rawan dan tulang. Perubahan peringkat berlaku secara beransur-ansur, dalam bentuk penggantian separa dan perpindahan satu tisu oleh yang lain.

  Pada peringkat awal perkembangan janin, sel mesenchymal terkumpul di sekitar kord yang dihasilkan, yang berfungsi sebagai primordium dari badan vertebra dan alat ligamentous tulang belakang. Dalam embryo 5 minggu, sel-sel yang mengelilingi kord dibahagikan kepada arteri intersegmental ke segmen - sclerotomes (Rajah 1, a). Oleh yang demikian, yang terakhir adalah myotomes, yang mana otot berkembang. Setiap sclerotome dibahagikan kepada dua bahagian: caudal, lebih tebal, dan tengkorak, kurang padat. Tambahan pula, sel-sel sclerotome terletak berhampiran arteri membezakan ke dalam tulang belakang, dan cakera intervertebral berkembang dari bahagian kepala setengah ekor sclerotome terletak jauh dari arteri intersegmental (Rajah 1, b). Myotom semasa embriogenesis diperbetulkan kepada dua vertebra bersebelahan, yang memastikan tindakan otot pada tulang belakang (Rajah 1, c).

  Rajah. 1. Skim pembangunan tulang belakang mengikut Kay dan Compur; dan setiap segmen dibahagikan oleh arteri intersegmental kepada dua bahagian; b - kawasan yang bersebelahan dengan arteri, dibezakan ke dalam tulang belakang; bahagian kepala setengah ekor padat, yang terletak jauh dari arteri intersegmental, dibezakan ke dalam cakera intervertebral, dan pada badan vertebra pra-rawan: 1 - ectoderm, 2 - dermatitis; 3 - myotome; 4 - saraf tulang belakang; 5 - chord; dalam - vertebra utama, 7 - aorta; 8 - separuh kepala sclerotome, 9 - setengah ekor sclerotome; 10 - arteri intersegmental; 11 - zon yang mana cakera intervertebral berkembang; 12 - zon, membezakan ke dalam vertebra; 13 - badan tulang rawan vertebra; 14 - sambungan kord dalam zon intervertebral.

  Pembentukan cakera intervertebral bermula dengan bahagian dorsal, paling jauh dari sumber kuasa - aorta. Pada minggu ke-10 perkembangan embrio, cakera intervertebral dipisahkan dari tulang rawan tulang belakang dengan membran fibrokartilaginus. Pada masa ini, unsur-unsur cincin berserabut mula terbentuk di sepanjang pinggir cakera intervertebral. Dalam embrio 4 bulan, cincin berserabut menjadi lebih jelas dan mengikat vertebra bersebelahan dengan tegas. Tambahan lagi, penurunan relatif dalam ketebalan cakera intervertebral berlaku, gelang berserabut mengembang di arah pusat, tetapi pada masa lahir cakera intervertebral belum terbentuk.

  Rajah. 2. Nukleus ossifikasi dan vagina vertebra janin 3.5 bulan. (Rajah dengan ubat yang diterangi; X15).

  Rajah. 3. II lumbar vertebra janin 6 bulan; kapal nukleus ossifikasi boleh dilihat (Rajah dari ubat yang diterangi; X15).

  Pada minggu ke-10, tulang belakang menjadi tulang rawan. Titik pertama penyumbatan pada vertebra muncul pada minggu 8-10 perkembangan embrio. Pada permulaan bulan ke 4 kehidupan rahim, mereka bergabung menjadi satu nukleus dalam badan vertebra dan menjadi dua nukleus di gerbang. Proses ossifikasi vertebra bergantung kepada bekalan darah mereka. Kapal selalu "mengejar" ossifikasi (Rajah 2). Kehadiran dua nukleus ossifikasi dalam badan vertebra boleh menyebabkan perkembangan yang tidak normal - kelumpuhan sagittal badan vertebra (rachishisis, lihat di bawah), yang disertai oleh gangguan lain pembentukan normal tulang belakang dengan pembentukan lengkung dan ubah bentuknya.

  Perubahan selanjutnya dalam nuclei ossification dikurangkan kepada peningkatan dalam saiz mereka dan embrio 6-bulan-lama mempunyai nukleus yang secara langsung bersebelahan dengan permukaan posterior badan. Ketinggian teras agak kurang daripada ketinggian badan vertebra. Nukleus vertebra dibina dari lajur jejarian radial, menyimpang dari pintu vaskular (Rajah 3). Semasa bulan-bulan berikutnya perkembangan embrio, peningkatan dalam tulang belakang dan penggantian secara beransur-ansur tulang tisu rawan berlaku. Pada masa yang sama, semasa kelahiran kanak-kanak itu, gabungan dari nukleus ossifikasi belum lagi berlaku. Dalam bayi yang baru lahir, proses transversal nuclei ossification sisi jelas kelihatan, tetapi proses transversal tulang belakang kekal kebanyakannya rawan. Proses lain kekal kartilago.

  Semasa hayat rahim, bahagian yang berbeza dari tulang belakang tumbuh panjang dengan tenaga yang tidak sama rata. Selepas kelahiran, tulang belakang lumbar tumbuh paling pesat.

  Anatomi. Tulang belakang manusia (Rajah 1) terdiri daripada 33-34 vertebra, di mana 24 adalah percuma (7 serviks, 12 toraks dan 5 lumbar); Selebihnya (bertambah) membentuk dua tulang - sakrum (5 vertebra) dan tailbone (4-5 vertebra). Setiap tulang belakang di bahagian depan mempunyai badan (corpus vertebrae), dari mana gerbang (arcus vertebrae) berlepas posteriorly, membawa satu siri proses (Rajah 5). Pemegang bersama-sama dengan permukaan posterior badan vertebra memanjangkan foramen tulang belakang (vertebra foramen). Pembukaan vertebra semua vertebra membentuk kanal vertebrata (vertebrata canalis), di mana korda spinal dengan cangkang dan kapal terletak. Di bahagian gerbang membezakan bahagian anterior yang tebal - kaki (pediculi arcus vertebrae) dan plat (lamina arcus vertebrae). Proses transversal (proses transversi) berlepas dari lengkungan ke sisi, proses posterior - proses spinus (prosesus spinosus), atas dan ke bawah - proses artikular (processus articulares sup. Et inf.).

  Rajah. 5. Tali tulang belakang dan lumbal tipikal; a - VIII thoracic vertebra: 1 - processus spinosus; 2 - proc. transversus; 3 - fovea costalis transversalis; 4 - proc. sup articularis; 5 - fovea costalis sup.; 6 - corpus vertebrae; 6 - III lumbar vertebra: 1 - proc. spinosus; 2 dan 3 - proc. sup articularis; 4 - sup vertebralis incisure; 5 - corpus vertebrae; 6 - incisura vertebralis inf.; 7 - proc. transversus; 8 - proc. articularis inf.


  Rajah. 6. Saya vertebra serviks (di atas): 1 - pos tuberculum; 2 - massa lat.; 3 - proc. transversus; 4 - fovea articularis soup.; 5 - antigen tuberculum.


  Rajah. 6a. II vertebra serviks (A - dari atas, B - dari sisi): 1 dan 8 - proc. spinosus; 2 - proc. transversus, 3 - fasic articularis sup; 4 - kandang; 5 = korpus vertebra; 6 - transversarium foramen, 7 - proc. articularis inf. Rajah. 4. Spine: pandangan sisi - A; B - pandangan hadapan; B - pandangan dari belakang. 1 - serviks; 2 - toraks; 3 - lumbar; 4 - bahagian sakral; Saya - coccyx.

  I dan II vertebra serviks berbeza daripada jenis struktur vertebra umum. I vertebra - atlas (atlas) adalah cincin yang terdiri daripada dua arka yang saling berhubungan dengan bahagian menebal sisi (Rajah 6). Gegel serviks II - epistropi, atau paksi (paksi), mempunyai proses seperti penyok (tebal) pada permukaan atas badan, yang menyatakan dengan gerbang anterior pada serviks tulang belakang serviks (Rajah 6a).

  Badan-badan vertebra itu saling berhubungan dan dengan sakrum melalui cakera intervertebral (disci intervertebrales). Yang terakhir terdiri daripada cincin berserabut (anulus fibrosus) dan nukleus gelatin (nucleus pulposus), yang merupakan rongga tertutup dengan kandungan gelatin, vitreus.

  Cakera intervertebral (Rajah 7) membentuk 20-25% daripada panjang ruang tulang belakang pada orang dewasa. Dalam segmen tulang belakang, di mana pergerakannya lebih ketara (lumbar, serviks), ketinggian cakera adalah lebih tinggi. Oleh kerana keanjalannya, cakera intervertebral menyerap kejutan bahawa pengalaman tulang belakang. Ketinggian cakera intervertebral dan luasan tulang belakang dalam kes itu berubah dan bergantung kepada keseimbangan dinamik daya yang bertentangan. Selepas rehat malam, ketinggian cakera meningkat, dan pada penghujung hari berkurangan; variasi harian pada panjang tulang belakang mencapai 2 cm.

  Rajah. 7. Disk intervertebral (gambar rajah): 1 - plat rawan akhir; 2 - apofisis badan vertebra; 3 - nukleus gelatin; 4 - cincin berserabut.

  Anterior dan posterior ligamen longitudinal (ligg Longitudinalia anterius et posterius) meliputi sepanjang permukaan anterior dan posterior badan dan cakera vertebra. Tudung membujur anterior membujur dari tulang oksipital ke sakrum, yang melekat pada badan vertebra. Bundel ini mempunyai kekuatan anjal yang hebat. Lutigal longitudinal posterior juga bermula dari tulang oksipital dan mencapai kanal sakral, tetapi tidak melekat pada badan vertebra, tetapi tegas berpusing dengan cakera, membentuk sambungan di tempat ini (Rajah 8 dan 9).

  Rajah. 8. Ligamen dan sendi tulang belakang toraks: 1 dan 5 - lig. postostransversarium post;. 2 - lig. intercostale int.; 3 - lig. tuberculi costae; 4 - lig. intertransversarium; 6 - capsula articularis; 7 dan 8 - lig. supraspinale.

  Rajah. 9. tulang belakang lumbar: 1 - lig. longitud. jawatan.; 2 - lig. flavum; h - lig. interspinale; 4 - lig. supraspinale; 5 - proc. artik. sup. 6 - proc. transversus. 7 - lig. inter-transversarium; 8 - lig. longitud. semut; 9 - anulus tibrosus; 10 - nukleus. pulpa.

  Lengan vertebra dikaitkan dengan cara ligamen kuning (ligg Flava), proses spinus - oleh ligamen interosseous (ligg. Interspinalia), proses melintang - oleh ligamen intertransal (ligg Intertransversaria). Di atas proses spinous di sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang adalah ligament supraspinal (lig Supraspinale), yang bertambah di kawasan serviks dalam arah sagittal dan dipanggil ligamen nuchal (lig Nuchae). Proses-proses artikular membentuk sendi intervertebral (artikulasi intervertebrales). Di bahagian yang berbeza proses artikular tulang belakang mempunyai bentuk dan lokasi yang berbeza. Oleh itu, di rantau thoracic mereka terletak di hadapan. Permukaan artikular pada proses atas diarahkan secara posterior, yang lebih rendah - anterior. Oleh itu, jurang antara proses pada radiografi langsung tidak dapat dilihat, dan di sebelahnya dikesan dengan baik. Proses artikular vertebra lumbar menduduki kedudukan sagittal, dan oleh itu jurang antara mereka pada radiografi langsung jelas kelihatan.

  Rajah. 10. Jenis postur: a - postur biasa; b - belakang rata; belakang - putaran atau bulat; d - melompat kembali.

  Dalam proses perkembangan kanak-kanak, tulang belakang memperoleh beberapa lengkung dalam satah sagittal: di kawasan serviks dan lumbar yang melengkung ke hadapan - tuan-tuan dibentuk (lihat), dalam bahagian thoracic dan sacral - belakang - kyphosis terbentuk (lihat). Keluk-keluk ini, bersama-sama dengan sifat elastik cakera intervertebral, menentukan ciri redaman tulang belakang.

  Di bawah pengaruh beberapa keadaan yang tidak menguntungkan - kelemahan alat otot-ligamentous tulang belakang, gangguan statik (postur salah seorang anak semasa sekolah dan kerja rumah) - postur yang tidak normal (patologi) berkembang (Rajah 10). Apabila melicinkan selekoh tulang belakang, belakang rata berkembang, dengan peningkatan dalamnya - bulat atau cekung. Sifat yang paling kompleks adalah pelanggaran postur disebabkan oleh lengkung sisi tulang belakang, membentuk postur scoliotik. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya dikelirukan dengan scoliosis (lihat) - satu penyakit yang juga memperlihatkan dirinya sebagai kelengkungan sisi tulang belakang, tetapi berbeza dengan ubah bentuk vertebra individu dan tulang belakang secara keseluruhannya.

  Pergerakan tulang belakang boleh berlaku di sekitar tiga paksi: melintang (flexion and extension), sagittal (miring ke sisi) dan menegak (pergerakan pekeliling). Yang paling mudah alih adalah tulang belakang serviks dan lumbar, bahagian atas dan bawah rantau toraks lebih kecil, dan bahagian tengah tulang belakang lebih kecil.

  Tahap dan sifat mobiliti tulang belakang dikaitkan dengan beberapa keadaan, khususnya dengan bentuk dan kedudukan proses artikular, ketinggian cakera intervertebral, kehadiran tulang rusuk yang menyekat pergerakan tulang belakang toraks.

  Pembekalan darah tulang belakang dijalankan dari arteri besar, sama ada secara langsung di atas badan vertebra, atau di dekatnya, dan kapal-kapal ini berlepas terus dari aorta atau (untuk tulang belakang serviks) dari arteri subclavian. Darah di tulang belakang datang dengan tekanan yang besar, yang menyebabkan bekalan darah tinggi, bahkan cawangan kecil.

  Arteri lumbal dan intercostal (lumbales et intercostales) berjalan di sepanjang permukaan anterior-lateral badan-badan vertebra dalam arah melintang, dan di rantau foramen intervertebral, cawangan posterior meluas ke bahagian belakang tulang belakang dan tisu lembut belakang. Cawangan posterior arteri lumbar dan intercostal memberikan arteri spinal (rami spinal), menembus saluran tulang belakang. Dalam terusan tulang belakang, batang utama arteri tulang belakang dibahagikan kepada anterior (lebih besar) dan cawangan posterior. Yang terakhir melepasi melintang di sepanjang dinding posterolateral saluran tulang belakang dan anastomosa dengan arteri yang bersesuaian dengan sebaliknya. Cabang akhir anterior arteri tulang belakang berjalan secara transversely anterior dan anastomoses pada permukaan posterior badan vertebra dengan cawangan yang sama dari sisi yang bertentangan. Cabang-cabang ini terlibat dalam pembentukan rangkaian anastomotik yang terletak di permukaan posterior badan-badan vertebra di ligamen longitudinal posterior. Rangkaian anastomotik terbentang di sepanjang kanal tulang belakang dan mempunyai cawangan longitudinal dan melintang. Dari sini ia meninggalkan arteri, badan pemakanan vertebra, saraf tunjang, dan juga bahagian persisian cakera intervertebral.

  Melalui bahagian depan dan sisi badan vertebra, sebilangan besar cawangan memasuki, antaranya terdapat 2-3 cawangan besar memasuki badan berhampiran garis tengah. Cawangan ini anastomosa dalam badan vertebra dengan cawangan posterior. Kapal tidak lulus dari badan vertebra ke dalam cakera intervertebral.

  Sistem vena tulang belakang diwakili oleh empat plexus vena: dua luaran (plexus venosi vertebrales externi) yang terletak di permukaan hadapan badan vertebra dan belakang gerbang, dan dua dalaman (plexus venosi vertebrales interni). Plexus terbesar, intravertebral anterior, diwakili oleh batang menegak besar yang disambungkan oleh cawangan melintang; Plexus ini terletak pada permukaan posterior badan vertebra dan diperbaiki ke periosteum mereka oleh banyak jambatan. Plexus intravertebral posterior tidak mempunyai ikatan kuat dengan dinding saluran tulang belakang dan dengan itu mudah dipindahkan. Semua empat plexus vena punggung tulang belakang mempunyai banyak hubungan antara satu sama lain, dengan anterior dan luaran anterior plexuses anastomosing oleh vv. basivertebrales, yang melalui badan vertebra, dan plexus luaran dan dalaman posterior disambungkan oleh cabang-cabang nipis menindik ligamen kuning.

  Pengaliran darah vena dari tulang belakang dilakukan dalam sistem vena cava atas dan bawah sepanjang vena vertebra, intercostal, lumbar dan sacral. Setiap urat intervertebral, melalui saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral yang sepatutnya, terhubung dengan periosteum tepi tulang bukaan, dan oleh itu urat ini tidak runtuh jika rosak.

  Plexus vena yang tulang belakang, membentuk satu keseluruhan, meluas dari pangkal tengkorak (di sini mereka dikaitkan dengan sinus vena yang berkhasiat) ke tulang punggung. Sistem vena ini, anastomosing secara meluas dengan urat paravertebral, adalah komunikasi penting antara vena cava yang lebih rendah dan unggul. Laluan cagaran ini dipercayai sangat penting dalam mengekalkan keseimbangan fungsi antara sistem vena cava unggul dan rendah. Ketiadaan injap dalam urat tulang belakang membolehkan darah bergerak ke mana-mana arah. Ciri fungsi vena vertebral ini, menurut beberapa penulis, menerangkan peranan mereka dalam penyebaran jangkitan dan metastasis di tulang belakang.

  Saliran limfatik dalam tulang belakang serviks adalah ke arah kelenjar getah bening dalam leher; di dada atas, di nod-nod dari posterior medial; di thorax bawah - melalui nodus limfa intercostal dalam saluran toraks. Dari kelenjar tulang belakang lumbal dan sacral dikumpulkan dalam nodus limfa yang sama.

  Pembangunan postnatal. Dalam perkembangan postnatal tulang belakang, pertumbuhan dan ossifikasi vertebra berterusan, dan pembezaan cakera intervertebral berlaku. Pada tahun pertama kehidupan, penyusunan semula tulang tulang belakang badan vertebra berlaku. Menurut kebanyakan penulis, sinostosis nukleus ossifikasi di kawasan asas proses spinous berlaku selama tiga tahun, tetapi dalam beberapa kes proses ini ditunda hingga 12-13 tahun, dan kadang-kadang tidak berakhir sama sekali; jadi spina bifida timbul (lihat). Ini sering diperhatikan di lumbar V dan saya tulang belakang sakral. Kekerapan spina bifida di vertebra ini mendorongnya untuk menganggapnya bukan sebagai perkembangan tulang belakang yang tidak normal, tetapi sebagai variannya.

  Perpaduan nukleus ossifikasi tubuh vertebra dengan nukleus ossifikasi gerbang di daerah lumbar terjadi pada usia 4-8 tahun. Di rantau thoracic, lapisan tulang rawan di antara mereka bertahan sehingga 12 tahun.

  Rajah. 11. Pengagihan kuasa yang bertindak pada cakera intervertebral

  Dalam proses perkembangan postnatal cakera intervertebral, nukleus gelatin secara beransur-ansur mengecil dan struktur fibrosa cincin berserabut membezakan. Nukleus gelatin dalam subjek muda mengandungi bahan asas amorf yang kaya dengan air yang terletak di antara serat kolagen. Ketepuan nukleus gelatin dengan air menentukan sifat fizikalnya sebagai penyerap kejutan statik. beban, mengedarkan daya mekanikal di seluruh permukaan badan vertebra (Rajah 11). Dengan umur, disebabkan oleh penurunan dalam kandungan air, turgor nukleus berkurangan, ia secara beransur-ansur menjadi lebih padat dan kehilangan keanjalannya. Pada orang lebih daripada 50, teras gelatin menyerupai jisim kes.

  Cincin berserat dalam proses perkembangan postnatal juga mengalami beberapa perubahan. Sudah berusia 2 tahun, berserabut ditandakan di bahagian depan dan belakang cakera dengan sinar interlacing. Dengan usia, serat interlacing menjadi lebih sukar, mereka membengkak. Ini jelas dinyatakan dalam lima tahun kedua kehidupan. Menjelang akhir dekad kedua, bengkak adalah penting, dan serat tidak begitu jelas. Disc cakera intervertebral secara menyeluruh menyelesaikan pembangunannya dengan 22-24 tahun.