Utama / Pergelangan tangan

Vertebra serviks

Tulang serviks, vertebra serviks, (Rajah 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20) oleh nombor 7, kecuali dua yang pertama, dicirikan oleh badan rendah kecil secara beransur-ansur berkembang ke arah hingga terakhir VII, tulang belakang. Permukaan atas badan agak cekung dari kanan ke kiri, dan yang lebih rendah adalah cekung dari depan ke belakang. Di bahagian atas badan III - VI vertebra serviks, margin sisi meningkat dengan nyata, membentuk cangkuk badan, uncus corporis, (Rajah 14, 15).

Vertebral foramen, vertebra foramen, lebar, dekat dengan segi tiga.

Proses artikular, artikular prosesus, agak pendek, berdiri dengan terang, permukaan artikular mereka datar atau sedikit cembung.

Proses spinous, processus spinosi, dari vertebra II hingga VII secara bertahap meningkatkan panjangnya. Sehingga vertebra VI termasuk, mereka berpecah di hujung dan mempunyai cerun yang lemah di bawah.

Proses melintang, proses transversi, pendek dan diarahkan kepada pihak. Di permukaan atas setiap proses ada alur dalam saraf tulang belakang, sulcus nervi spinalis, (Rajah 15) - jejak fit dari saraf serviks. Ia memisahkan tubercles anterior dan posterior, tuberculum anterius dan tuberculum posterius, yang terletak di penghujung proses melintang.

Hillock anterior dikembangkan pada vertebra serviks VI. Ke depan dan dekat dengannya adalah arteri karotid biasa, a.carotis communis, yang, ketika pendarahan, ditekan terhadap tubercle ini; maka bukit dan mendapat nama mengantuk, carousum tuberculum.

Dalam vertebra serviks, proses melintang dibentuk oleh dua proses. Yang anterior adalah rusuk tulang rusuk, posterior adalah proses melintang yang sesuai. Kedua-dua proses bersama-sama menghadkan pembukaan proses melintang, pemindahan prosesus foramen, di mana arteri vertebra berlalu, urat dan plexus sympathetic saraf yang menyertai, dan oleh itu lubang ini juga dikenali sebagai arteri vertebra, vertebraarterial foramen.

Berbeza dari jenis umum vertebra serviks CSaya - atlas, atlas, CII - paksi vertebra, paksi, dan CVI - vertebra serentak, vertebra menonjol.

Vertebra serviks yang pertama (I) adalah atlas, atlas, (9, 10, 11) tidak mempunyai proses badan dan spinus, tetapi cincin yang terbentuk dari dua arka - anterior dan posterior, arcus anterior et arcus posterior, saling berkait dua bahagian yang lebih maju - jisim lateral, laterae massales. Setiap satu mempunyai permukaan artikular atas cekung oval di bahagian atas, lebih tinggi dari segi artikular, persimpangan dengan tulang oksipital, dan bahagian bawahnya hampir rata permukaan artikular, fasic articularis lebih rendah, bersambung dengan vertebra serviks II.

Gerbang anterior, arcus anterior, mempunyai permukaan anterior anterior tubercle anterior, anterior tuberculum, pada bahagian posterior terdapat daerah artikular kecil - fossa gigi, fovea dentis, bersambung dengan gigi vertebra serviks II.

Gerbang posterior, arcus posterior, mempunyai tubercle posterior, posterior tuberculum, sebagai pengganti proses spinous. Di permukaan atas gerbang posterior melewati sulcus arteri vertebra, sulcus arteriae vertebralis, yang kadang-kadang berubah menjadi saluran.

Pusingan serviks kedua (II), atau paksi vertebra, paksi, (rajah 11, 12, 13) mempunyai gigi yang menuju ke atas dari badan vertebra, tebing, yang berakhir dengan puncak, puncak. Lingkaran gigi ini, seperti sekitar paksi, diputar oleh atlas dengan tengkorak.

Di permukaan depan gigi ada permukaan artikular anterior, anterior articularis anterior, dengan tiang gigi Atlanta artikulasi, di permukaan posterior - permukaan artikular posterior, facies articularis posterior, di mana ligamen melintang atlas berdekatan, lig. transversum atlantis. Pada proses melintang, hillocks anterior dan posterior dan alur saraf tulang belakang tidak hadir.

Tulang serviks ketujuh, atau vertebra menonjol, vertebra menonjol, (CVII) (Rajah 18) dibezakan oleh proses spinus yang panjang dan tidak berbelah bahagi, yang boleh dirasakan dengan mudah melalui kulit, yang berkaitan dengan vertebra dipanggil penceramah. Di samping itu, ia mempunyai proses melintang yang panjang: lubang melintangnya sangat kecil, kadang-kadang ia mungkin hilang.

Di pinggir bawah permukaan sebelah badan, seringkali ada segi, atau kelebihan fossa, fovea costalis, - jejak artikulasi dengan kepala tulang rusuk saya.

Offset 2 serviks vertebra: ciri, gejala dan rawatan

Tulang serviks kedua dipanggil paksi. Dia, seperti makhluk mitos, beruang pada "bahu" berat kepala, iaitu 4-5 kilogram. Apabila kedua-dua vertebra serviks itu dipindahkan, pesakit mungkin mengalami kemerosotan mendadak dalam penglihatan, dan terdapat juga kesakitan yang berterusan di kawasan rahang. Keluar dari paksi dari sendi biasanya berlaku akibat daripada kecederaan. Offset 2 dari vertebra serviks pada kanak-kanak boleh berlaku akibat kecemasan normal dari ibu bapa. Trauma sangat berbahaya kerana ia menimbulkan ancaman kepada struktur otak dan saraf tunjang.

Sebagai tambahan kepada bengkak, alasan untuk anjakan di peringkat awal boleh menjadi:

 • Trauma kelahiran;
 • Patologi perkembangan intrauterin tulang belakang;
 • Kejatuhan;
 • Sikap kepala yang tidak tepat.

Gejala

Semasa anjakan vertebra serviks kedua, penyempitan salur tulang belakang berlaku, yang penuh dengan akibat yang serius.

Walaupun sedikit pergeseran paksi boleh membawa kepada gangguan pendengaran dan penglihatan, sakit gigi dan tulang rahang, mulut kering, gangguan kelenjar tiroid, dan masalah lain.

Sekiranya terdapat anjakan kuat 2 vertebra serviks, gejala akan dinyatakan. Tanda-tanda kecederaan yang paling umum termasuk:

 1. Pening yang teruk;
 2. Melompat dalam tekanan arteri dan intrakranial;
 3. Kesan mampatan kuil dengan sindrom kesakitan yang kuat;
 4. Kehilangan sebahagian perasaan di tangan, kesemutan dan rasa kebas;
 5. Mulut kering;
 6. Perubahan suara pada latar belakang batuk kering;
 7. Kegagalan pernafasan;
 8. Sakit di bahagian leher, kepala, bahu dan bahu.

Pemindahan pada kanak-kanak

Anjakan 2 vertebra serviks pada anak adalah patologi yang sangat serius yang boleh menyebabkan akibat yang sangat serius. Bergantung kepada jenis kecenderungan, keterukan kecederaan dan punca-puncanya, pelbagai gejala muncul, di mana anda perlu segera mengambil bayi kepada doktor.

Sekiranya kanak-kanak itu belum berusia 1 tahun, gejala-gejala perpindahan vertebra serviks kedua ialah:

 • Tetap menangis dan menangis, walaupun bayi baru-baru ini dimakan, dan lampin bersih;
 • Tidur malam yang sangat teruk;
 • Regurgitasi berlimpah segera selepas makan;
 • Keuntungan berat yang buruk berlaku;
 • Anak-anak kemudian rakan sebaya mula memegang kepala, merangkak, duduk, dll.

Gejala-gejala kecederaan pada kanak-kanak yang lebih tua dan remaja adalah sama seperti pada orang dewasa.

Rawatan

Apabila mencederakan 2 vertebra di kawasan serviks, penjagaan kecemasan perlu diberikan, kerana kecederaan itu mengancam untuk meredakan peredaran darah di otak dan memusnahkan sambungan saraf.

Penyelidikan perubatan moden telah menunjukkan bahawa orang yang mengalami keracunan mental merosakkan vertebra serviks. Apabila mengesan kerosakan ke kawasan serviks, pesakit segera dibawa ke hospital, di mana, selepas menentukan jenis kecederaan dan sejauh mana kerosakan, rawatan ditetapkan.

Pemindahan 2 dari serviks vertebra dirawat dengan penambahan semula atau sambungan dengan gelung Glisson. Selepas manipulasi sedemikian, pesakit mesti memakai korset serviks khas atau tayar plester selama sekurang-kurangnya 30 hari. Selepas mengeluarkan plaster, pesakit akan dikehendaki memakai korset serviks untuk beberapa bulan lagi untuk mencegah berulang. Untuk rawatan dan pemulihan selepas anjakan vertebra serviks 2, ubat penahan sakit digunakan, serta satu set terapi senaman, fisioterapi dan latihan urut.

Ingin mendapatkan rawatan yang sama, tanya kami bagaimana?

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Vertebra serviks kedua dan patologinya

Pusingan serviks kedua juga dikenali sebagai paksi atau epistropi. Ia adalah pembentukan tulang yang melakukan fungsi penting - menjaga berat kepala dan memastikan pergerakan leher. Vertebra ini memegang kira-kira 5 kg berat kepala sendiri.

Sekiranya terdapat patologi (dislokasi, subluxasi, atau penyakit degeneratif meresap), seseorang telah menyatakan gejala: sakit kepala, pemadaman di mata, kebas dan pening. Mana-mana patologi vertebra kedua boleh menyebabkan komplikasi yang serius, jadi seseorang harus mengetahui kemungkinan penyakit struktur dan gejala mereka.

Ciri-ciri anatomi tulang belakang serviks

Pembentukan struktur tulang belakang berterusan sehingga usia 21 tahun. Selepas itu perkembangan tisu tulang dihentikan, dan lajur tulang belakang mempunyai struktur lengkap. Setiap jabatan mempunyai ciri-ciri sendiri di dalam bangunan. Bersama dengan vertebra serviks pertama - atlas, paksi membentuk kompleks atlanto-axial-occipital. Pada masa yang sama, atlas tidak mempunyai ciri-ciri badan, tidak seperti Aksis, yang berbeza dari yang lain dalam vertebra di dalam badannya yang panjang dan kehadiran kepala gigi.

Ia adalah untuk struktur tulang ini bahawa atlas dan tengkorak dilampirkan, selepas itu ia dapat berputar dengan bebas. Struktur vertebra serviks kedua berbeza dengan struktur vertebra lain. Bulat bawah berfungsi sebagai permukaan untuk menyambung dengan vertebra pertama, dan ligamen berpaut ke bahagian dalam disebabkan oleh pembentukan kecil yang memberikan kekasaran.

Beban aksial tubuh jatuh pada cakera vertebra dan intervertebral, yang diartikulasikan oleh tisu penghubung. Anatomi ini memberikan sokongan untuk kedudukan menegak, memindahkan beban seluruh tubuh kepada sistem muskuloskeletal dan pengagihan tekanan seragam.

Ketidakstabilan tulang belakang

Ketidakstabilan bahagian tertentu tulang belakang adalah mobiliti berlebihan vertebra di segmen ini. Fenomena ini berlaku kerana amplitud besar pergerakan biasa atau penampilan tahap mobiliti yang tidak normal. Akibatnya, pesakit mempunyai anjakan vertebra, yang dapat dikesan dengan mudah menggunakan kaedah penyelidikan instrumental.

Dengan sendirinya, anjakan tidak boleh menyebabkan tanda-tanda ciri dan sama sekali tanpa asimtomatik, berbeza dengan ketidakstabilan, yang sentiasa disertai dengan kesakitan yang teruk dan sensasi yang tidak menyenangkan. Untuk menentukan ketidakstabilan tulang belakang serviks, anda perlu mengetahui mengenai gejala-gejala ini:

 • Oleh kerana kehilangan jarak biasa antara vertebra, terdapat kehilangan fungsi normal rantau serviks. Akibatnya, seseorang mungkin mengalami kesukaran dengan sokongan kepala dan belokan.
 • Kejadian penyakit yang serupa di belakang. Kerana ketidakstabilan, fungsi perlindungan vertebra terganggu, yang meletakkan saraf tunjang dan akar saraf berisiko. Segmen vertebral itu sendiri boleh diubah bentuk dan mengubah struktur strukturnya.
 • Pemusnahan tulang belakang dan struktur penghubung. Amplitude besar vertebra merubah segmen biasa tulang belakang, yang mengakibatkan proses keradangan dan pemusnahan unsur-unsur dari tulang belakang. Ini, seterusnya, menyebabkan kesakitan teruk dan ketegangan otot yang berterusan.

Fenomena seperti ketidakstabilan mungkin disebabkan oleh faktor etiologi seperti kategori umur dan lokasi tulang belakang. Hakikatnya ialah pada kanak-kanak, pergerakan vertebra lebih tinggi daripada orang dewasa. Ini disebabkan oleh ketiadaan cakera intervertebral antara atlas dan paksi. Ketidakstabilan menyebabkan kesakitan yang teruk di leher, yang menjadi sangat ketara selepas penuaan fizikal. Di samping gejala ini, pesakit mempunyai ketegangan otot dan sakit kepala.

Offset

Apabila seseorang didiagnosis dengan anjakan 2 vertebra serviks, ini bermakna bahawa epistropi telah muncul dari kantung artikular akibat kerosakan mekanikal. Ini boleh menyebabkan komplikasi yang serius disebabkan oleh hakikat bahawa terusan tunjang dipotong dan kord rahim ditekan.

Untuk mendiagnosis anjakan vertebra kedua mungkin dilakukan dengan alasan berikut:

 • pening berterusan;
 • kegelapan mata dan penglihatan normal;
 • masalah dengan tekanan arteri dan intrakranial;
 • sakit kepala yang teruk di pelbagai tempat (di rantau temporal, occipital atau frontal);
 • mati rasa dan kesemutan muka dan bahagian atas badan;
 • kesukaran bernafas dan mulut kering;
 • sakit tekak dan batuk yang menjengkelkan;
 • kesakitan penyetempatan yang berlainan (di leher, sendi bahu, belakang).

Pemindahan pada kanak-kanak

Patologi ini juga boleh diperhatikan dalam kanak-kanak kecil dan bayi yang baru lahir, jadi anda harus sentiasa memberi perhatian kepada gejala yang berkaitan. Tanda-tanda kecenderungan dalam kanak-kanak prasekolah adalah sama dengan tanda-tanda utama penyakit pada orang dewasa. Oleh itu, sebaik sahaja ibu bapa dapat melihat aduan yang berterusan dari rasa sakit dan pening, anda perlu segera menghubungi pakar pediatrik atau pakar lain yang berurusan dengan masalah belakang.

Anjakan vertebra kedua dalam bayi segera disedari oleh pakar pediatrik atau doktor yang mengikuti mengikut tanda-tanda berikut:

 • kanak itu menjadi murung dan sering menangis;
 • bayi sentiasa menjerit dan tidak berpuas hati sepanjang masa;
 • pada waktu petang dia tidak dapat tidur, dan sering bangun pada waktu malam;
 • selepas makan, kanak-kanak sentiasa mengetuk kandungan perut;
 • menurunkan berat badan secara dramatik;
 • bayi sukar untuk menjaga kepala atau bergerak;
 • Tidak seperti kanak-kanak lain, kanak-kanak kurang aktif.

Dalam kes sedemikian, keperluan mendesak untuk mendapatkan bantuan perubatan untuk memulakan rawatan. Doktor akan memilih terapi optimum dan membetulkan vertebra dengan bantuan simulator perubatan.

Subluxation

Rawatan serviks paling mudah terdedah kepada tekanan, tekanan dan kerosakan mekanikal, kerana ia adalah bahagian paling mudah dari tulang belakang. Subluxation dianggap sebagai keadaan patologi umum leher, yang berlaku pada kanak-kanak kecil, remaja, dewasa dan orang tua. Anda tidak boleh mengelirukan kehelan - kehilangan sendi sendi yang lengkap dengan perubahan satu sama lain dan anatomi dalam struktur tulang, dengan sublaksasi - peregangan ligamen di antara sendi.

Fenomena sedemikian timbul akibat fraktur, memukul kepala, tajam tajam kepala dan tekanan tinggi pada segmen vertebral. Dalam kebanyakan kes, subluxations berlaku dalam atlet profesional yang terlibat dalam bergelut, gimnastik, berenang atau skating. Kecederaan sukan boleh menyebabkan kerosakan teruk pada tulang belakang, dengan keputusan bahawa atlet akan mempunyai patologi tulang belakang serius.

Subluxations juga ditemui pada kanak-kanak kecil dan bayi. Bayi tidak mempunyai sistem muskuloskeletal yang baik dan mempunyai ligamen yang tidak berkembang, jadi kedudukan yang tidak selesa dapat menyebabkan sublaksasi. Dalam kes ini, kanak-kanak akan mengalami ketidakselesaan dan kesakitan.

Osteochondrosis

Semua orang tahu osteochondrosis penyakit itu menjejaskan setiap tahun semakin ramai orang. Berisiko adalah orang selepas 30-40 tahun yang menjalani gaya hidup yang kurang aktif dan penyalahgunaan minuman beralkohol. Penampilan patologi ini dikaitkan dengan beberapa faktor, tetapi sering sebabnya adalah keanehan kerja. Kedudukan duduk menjejaskan seluruh ruang tulang belakang dan menyumbang kepada perkembangan penyakit degeneratif yang meresap.

Penyebab osteochondrosis juga boleh menjadi faktor etiologi seperti:

 • berat berlebihan yang menjejaskan metabolisme, termasuk sistem muskuloskeletal;
 • kelengkungan tulang belakang (kyphosis, scoliosis) - patologi ini boleh mengganggu aliran oksigen ke tulang belakang, sehingga menyebabkan proses degeneratif;
 • kerosakan pada tulang belakang;
 • gaya hidup yang tidak aktif dan kerja tidak aktif;
 • mengangkat berat yang besar;
 • kecenderungan genetik kepada penyakit belakang;
 • selsema dan proses keradangan yang berjangkit.

Gejala utama osteochondrosis adalah sama dengan tanda-tanda kehebatan vertebral, oleh itu pesakit semestinya menetapkan peperiksaan instrumental menggunakan X-ray atau MRI. Di masa depan, osteochondrosis boleh menyebabkan tercengkeram akar saraf saraf tunjang, yang akan menyebabkan kesakitan teruk dan kekakuan dalam pergerakan.

Doktor yang hendak dihubungi

Sebaik sahaja orang merasakan gejala yang tidak menyenangkan dan kesakitan di kawasan serviks, dia harus segera menghubungi ahli terapi, yang akan menjalankan pemeriksaan awal dan mengumpul anamnesis. Selepas itu, pesakit akan menerima rujukan kepada doktor profil yang sempit, yang akan terlibat dalam kajian terperinci status segmen ini dan diagnosis. Di antara doktor yang sempit, pakar berikut dibezakan:

 • ahli saraf - seorang doktor yang terlibat dalam rawatan penyakit sistem saraf;
 • vertebrologi - seorang doktor yang pakar dalam patologi tulang belakang;
 • rheumatologi - doktor yang pakar dalam rawatan dan diagnosis patologi sendi dan keseluruhan sistem muskuloskeletal;
 • pakar bedah adalah pakar dalam rawatan pembedahan keadaan patologi badan.

Untuk memastikan andaiannya, pakar akan memberikan penghantaran ujian makmal (darah, air kencing dan najis) dan salah satu kaedah penyelidikan instrumental. Dalam kes patologi vertebra serviks kedua, seseorang harus memilih radiografi atau CT (computed tomography), yang berdasarkan penggunaan sinaran radiografi.

Penyakit 2 gejala vertebra serviks

Gejala vertebra serviks

Gejala penyumbatan vertebra serviks adalah berbahaya kerana mereka sering muncul lama selepas kecederaan, apabila gangguan serius dalam berfungsi sistem badan mula berkembang. Ini menyebabkan diagnosis sukar pada tahap awal patologi.

Apabila vertebra serviks dislokasi, gejala berikut berlaku:

 • sakit kepala;
 • migrain teruk;
 • hidung berair, gangguan tidur;
 • keletihan, mudah marah;
 • gangguan ingatan - amnesia berterusan;
 • sakit di kawasan serviks;
 • pelanggaran kepekaan tali pinggang bahu atas, kelemahan di tangan;
 • perubahan peredaran darah kepala;
 • kehilangan pendengaran, penglihatan;
 • kekalahan saraf trigeminal;
 • luka pada tali vokal, laringitis dan faringitis etiologi yang tidak dapat dijelaskan;
 • perubahan otot leher; kekakuan leher;
 • perubahan fungsi tiroid;
 • pelanggaran kepekaan dan trofisme sendi bahu, keradangannya.

Jika selepas beberapa lama selepas mengalami kecederaan atau dalam keadaan tertentu, penyakit yang ditunjukkan telah mula berkembang, ini merupakan sebab yang mendesak untuk berunding dengan doktor untuk menjelaskan dan mengesahkan diagnosis, menyediakan rawatan perubatan yang sesuai.

Offset 1 vertebra serviks

Anjakan 1 vertebra serviks membawa kepada pelanggaran yang serius terhadap pemuliharaan badan. Apabila vertebra dipindahkan atau ia cedera, apabila hernia adalah intervertebral, ujung saraf dikompres, dan terusan tulang belakang sempit, yang membawa kepada pemampatan kuat saraf tunjang dan menyebabkan disfungsi organ dan sistem.

Dengan anjakan 1 vertebra serviks, bekalan darah ke kepala, pituitari, kulit kepala, tulang tengkorak muka terganggu, fungsi telinga tengah dan sistem saraf simpatik diganggu.

Semasa pergeseran vertebra serviks pertama, perubahan berterusan seperti - sakit kepala, nada saraf meningkat, insomnia, hidung berair, tekanan intrakranial dan arteri tinggi, migrain, gangguan saraf, amnesia yang tidak berfaedah, sindrom keletihan kronik, tanda-tanda hipoksia otak - pening, pengsan.

Seringkali, anjakan vertebra serviks pertama berkembang selepas trauma kelahiran, seperti ketika melalui saluran kelahiran vertebra serviks 1 menjalani mampatan dan anjakan yang kuat. Dengan rawatan tepat pada masanya untuk pakar, anjakan vertebra mudah dihapuskan dengan bantuan urut yang bertujuan untuk melegakan otot dalam leher. Pada orang dewasa yang lebih tua, apabila perubahan yang dinyatakan di dalam tubuh dinyatakan, anda perlu mencari bantuan daripada doktor trauma - ini akan membantu mengelakkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Offset 2 serviks vertebra

Pemindahan 2 tulang belakang serviks ditunjukkan oleh masalah di bahagian depan, masalah saraf pendengaran, rongga telinga, proses mastoid tulang temporal, saraf optik, mata. Secara klinikal, ia menunjukkan dirinya sebagai alahan, pingsan, sakit di telinga etiologi yang tidak jelas, gangguan fungsi visual (strabismus, miopia, dan sebagainya).

Osteochondrosis serviks sering menyebabkan anjakan vertebra kedua, kurang kerap - kecederaan tulang belakang, pembedahan, tumor, displasia cakera intervertebral. Pemindahan vertebra menyebabkan penyempitan saluran tulang belakang dan mampatan kord rahim. Ini menyebabkan keradangan dan manifestasi disfungsi saraf.

Anjakan vertebra serviks secara klinikal tidak segera jelas, selepas masa tertentu selepas kecederaan, dari beberapa hari hingga beberapa bulan. Sekiranya kesakitan di leher, gejala klinikal pelanggaran di zon yang diasuh oleh cabang-cabang di kawasan vertebra serviks kedua, anda perlu segera mendapatkan bantuan profesional daripada pakar. Rawatan boleh berlaku dalam beberapa peringkat, dengan pemantauan berterusan pemulihan fungsi tulang belakang. Skim rawatan dikembangkan dengan tegas secara individu dan berdasarkan analisis tahap anjakan vertebra dan keparahan keadaan pesakit.

Offset 4 serviks vertebra

Pelepasan vertebra servikal ke-4 terutamanya menyebabkan gangguan pendengaran, kerana saraf mengetuai dari kawasan ini menyegarkan tiub Eustachian, serta mulut, hidung, dan bibir.

Juga, anjakan vertebra serviks ke-4 membawa kepada pemampatan akar saraf, pemampatan kord rahim dan keradangannya yang lebih lanjut. Dalam kes-kes yang sukar, kemungkinan gangguan motor adalah tinggi - paraparesis dan paraplegia. Dengan kerosakan pada saraf tunjang, akar tulang belakang timbul rasa sakit akar yang dipanggil, menembak, bersifat jerking. Sering kali rasa sakit terasa seperti kejutan elektrik. Seringkali, bersama-sama dengan terjadinya hernia intervertebral, anjakan vertebra serviks, penyempitan terung tunjang, meremas dan keradangan saraf tunjang terjadi, dan pemampatan proses saraf berlaku, yang, selain dari manifestasi klinikal gangguan pengekalan, menyebabkan kesakitan yang teruk dalam bidang perpindahan. Dari masa ke masa, mampatan berpanjangan dari saraf tunjang membawa kepada beberapa komplikasi yang lebih teruk - arachnoiditis, epiduritis, abses dari saraf tunjang, osteomyelitis.

Juga, dengan kekalahan lapisan yang lebih mendalam saraf tunjang, pelanggaran sistem saraf parasympatetik adalah mungkin - cegukan, muntah, demam, menelan merosakkan ("ketulan dalam tekak"), perubahan dalam sistem kardiovaskular, gangguan kencing.

Apabila sakit pertama di leher dinyatakan, anda harus mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin untuk mencegah perkembangan komplikasi.

Offset 6 serviks vertebra

Anjakan vertebra serviks ke-6, kerana hubungan rapat dengan bahu dan saraf otot leher, menyebabkan berlakunya tonsillitis yang kerap (kedua-dua akut dan kronik), sakit pada lengan atas, bahu bahu dan periarthritis, dan keteraturan otot-otot leher (otot kehilangan kelenturan mereka, untuk hipertonus otot dan pemampatan tisu dan sistem sekitar), batuk kokol, pantat.

Selalunya, kecederaan tulang belakang yang lebih rendah digabungkan dengan kecederaan vertebra thoracic atas. Ini membawa kepada perkembangan lumpuh sampingan perifal pada bahagian atas badan, refleks yang lebih rendah daripada bisep bisep dan otot trisep, mengurangkan sensitiviti otot dan kulit di bawah tapak kecederaan, rasa sakit radikular yang kuat di bahagian atas badan. Gangguan separa dalam irama pernafasan, tekanan darah rendah, denyutan nadi yang perlahan, kadar jantung, penurunan suhu mungkin.

Apabila tanda awal disfungsi organ dan sistem muncul, seseorang harus segera mendapatkan bantuan daripada doktor untuk menjelaskan diagnosis dan menetapkan rejimen rawatan. Rawatan konservatif biasanya berlaku dalam beberapa peringkat, dengan pemantauan berterusan pemulihan fungsi-fungsi badan. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan kesakitan radikal dan manifestasi yang lebih jelas dari gejala mampatan kord rahim, rawatan pembedahan tulang belakang ditunjukkan.

Offset 7 vertebra serviks

Anjakan vertebra servikal ke-7 menyebabkan bursitis, penyakit tiroid yang sejuk, disebabkan sambungan akar saraf bahagian tulang belakang dengan kelenjar tiroid, beg sinovial bahu, siku.

Hasil daripada penghapusan tulang belakang di kawasan serviks pesakit, sakit parah di leher akan terganggu, baik pada waktu rehat dan semasa bekerja. Alasan untuk anjakan itu boleh menjadi kecederaan dan tumor di kawasan serviks, kekejangan otot, penglihatan otot akibat tekanan atau ketika kedudukan dipaksa, hipotermia.

Memotong saraf di kawasan serviks berlaku apabila saraf muncul dari foramina intervertebral dikompresi oleh badan vertebra yang dipindahkan. Ini menimbulkan kesakitan yang berterusan di bahu, belakang atas, lengan, leher, jari. Selari, rasa kebimbangan yang semakin meningkat, kebimbangan.

Juga, selalunya vertebra serviks dipindahkan ke belakang, didahului oleh faktor-faktor berikut:

 • herniasi cakera;
 • artritis tulang belakang;
 • osteochondrosis;
 • kecederaan atau kerosakan secara tiba-tiba.

Di hadapan lesi ini dalam sejarah, pesakit harus secara berkala menjalani pemeriksaan lekukan tulang belakang. Ini akan mengenal pasti anjakan vertebra pada peringkat awal dan menghapuskan kemungkinan komplikasi.

Perpindahan vertebra serviks semasa buruh

Anjakan vertebra serviks semasa bersalin atau sebaliknya - trauma kelahiran, seperti menunjukkan amalan, adalah patologi yang agak biasa. Kemunculan anjakan vertebra serviks didahului oleh kelemahan tali pusat, kedudukan janin yang tidak normal, pra-matang, penghantaran pesat, berat badan yang tinggi atau tidak mencukupi. Ini merumitkan laluan kanak-kanak melalui saluran kelahiran, dan tindakan yang tidak berkelayakan pekerja kesihatan dalam proses bersalin boleh membawa bukan sahaja kepada anjakan vertebra, tetapi juga perkembangan palsy serebrum.

Tanda pertama perpindahan bayi baru lahir ialah torticollis. Ini bukan ayat, torticollis agak mudah dirawat melalui terapi manual. Sekiranya pada usia yang muda, anjakan vertebra tidak disedari kerana tidak wujud, maka pada usia yang lebih tua, anjakan vertebra menyebabkan:

 • sakit kepala yang kerap;
 • keletihan, gangguan tidur;
 • pening, pengsan;
 • pelanggaran postur;
 • disfungsi organ dan sistem dalam pelbagai tahap keterukan.

Pada peringkat awal, terutamanya pada kanak-kanak, anjakan vertebra dapat sepenuhnya dihapuskan tanpa komplikasi dan akibat. Pada kanak-kanak, anjakan vertebra dirawat dengan konservatif dengan menggunakan teknik ringan osteopatik. Kaedah ini bertujuan untuk melegakan otot-otot leher yang dalam, menghilangkan kekejangan, mengembalikan tulang belakang dan memulihkan bekalan darah normal dan pemakanan otak.

Anjakan tangga vertebra serviks

Tangkapan anjakan vertebra serviks mencirikan kehilangan dua atau lebih vertebra dan anjakan mereka dalam arah yang sama. Terdapat beberapa sebab sebelum anjakan - ini adalah perubahan degeneratif-dystrophik dalam segmen tulang belakang (arthrosis, osteochondrosis, pelanggaran statistik). Anjakan tangga boleh didiagnosis sebahagian besarnya disebabkan oleh kaedah diagnostik sinar-X berfungsi.

Anjakan gabungan tangga ditandakan dengan kehilangan dua atau lebih vertebra, tetapi dalam arah yang berbeza. Terdahulu, tangga dan gabungan anjakan vertebra boleh didiagnosis pada tahap tidak dapat dipulihkan, tetapi, terima kasih kepada teknologi moden, patologi ini dapat dikenalpasti dan berjaya dirawat pada peringkat awal, tertakluk kepada pembetulan.

Tangga penyumbatan vertebra serviks berlaku sama pada lelaki dan wanita, tetapi terutama sekali pada mereka yang mengalami penuaan fizikal yang tinggi, dan juga pada pesakit 50-60 tahun. Pada usia ini, daya adaptasi organisma berkurangan dengan ketara, dan perubahan degeneratif-dystrophic dan degeneratif-statik, sebaliknya, meningkat. Kumpulan risiko yang berasingan terdiri daripada pesakit dengan kecederaan berat badan, kecederaan tulang belakang dalam sejarah, tumor atau penyakit keradangan sistem rangka.

Bias rawatan boleh baik konservatif dan pembedahan (dalam kes-kes yang sangat teruk penyakit). Rawatan konservatif termasuk terapi ubat (ubat penghilang rasa sakit, anti-radang), fisioterapi, terapi fizikal, dan memakai pembalut pembalut khas untuk membantu mengedarkan beban dari kawasan kerosakan sepanjang tulang belakang.

Anjakan vertebra serviks pada kanak-kanak

Anjakan vertebra serviks dalam kanak-kanak sering berlaku semasa melahirkan anak. Seksyen 1-2 yang paling tidak dilindungi dan lemah vertebra serviks. Hampir setiap bayi yang baru lahir mempunyai anjakan vertebra di kawasan ini sehingga tahap tertentu. Luas tulang belakang ini sangat penting, otot-otot dan ligamen jabatan ini bertanggungjawab untuk menghidupkan kepala, tetapi pada anak-anak mereka tidak dikembangkan lagi dan tidak dapat memegang berat kepala. Dan dengan pergerakan tiba-tiba atau pengendalian yang tidak wajar kanak-kanak (jika kepala tidak disokong), vertebra mudah dipindahkan dan jatuh. Juga, anjakan vertebra pada kanak-kanak mungkin didahului oleh kecederaan, tenaga fizikal yang tinggi.

Satu tangisan tajam seorang kanak-kanak mungkin menunjukkan trauma pada tulang belakang serviks apabila ia dijemput. Risiko pergeseran vertebra serviks adalah bahawa ia boleh bertindak sebagai pelanggaran peredaran darah kolum vertebral dan otak. Akibatnya, disfungsi otak, kelewatan dalam perkembangan kanak-kanak, gangguan autonomi, peningkatan saraf, inkontinensia kencing. Selain itu, jika seorang kanak-kanak sentiasa melantun dengan banyak makanan setelah makan, melemparkan kepala, pergerakan tangan dan kaki tidak simetris, maka ini adalah alasan untuk mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Untuk mencetuskan manifestasi disfungsi tulang belakang serviks boleh apa-apa tekanan - sebagai contoh, beban di sekolah. Dalam kes sedemikian, anda perlu segera mendapatkan bantuan doktor untuk mengesahkan diagnosis dan menetapkan rawatan. Selalunya, anjakan vertebra serviks dirawat secara manual, dalam beberapa sesi. Kaedah ini benar-benar selamat dan tidak menyakitkan, jadi ia tidak akan menyebabkan kanak-kanak takut dengan rawatan.

Pemindahan vertebra serviks pada bayi baru lahir

Anjakan vertebra serviks pada bayi baru lahir berlaku akibat trauma kelahiran. Pada kanak-kanak, 1-2 vertebra serviks sangat sering dipindahkan, dan bias 2-3 vertebra juga biasa. Ini disebabkan oleh ciri-ciri anatomi umur.

Alasan penghapusan vertebra pada kanak-kanak pada usia muda boleh menjadi kedua-dua kecederaan tulang belakang dan paten kongenital tulang dan alat ligamentous, patologi badan vertebra (sindrom displastik).

Penyisihan 2-3 vertebra serviks pada kanak-kanak berlaku paling kerap semasa melahirkan anak - apabila melewati saluran kelahiran, dan terutamanya apabila persembahan saraf, beban pada tulang belakang atas adalah sangat tinggi, yang menyebabkan kelebihan tulang belakang. Selain itu, kehelan mungkin dilakukan dengan penanganan yang tidak matang bayi yang baru lahir - sebelum anda mengambil anak itu, anda perlu memegang kepalanya. Jika tidak, menjatuhkan kepala boleh menyebabkan perkembangan komplikasi teruk - gangguan neurogenik, kelewatan perkembangan, palsy cerebral.

Dengan anjakan vertebra, terapi konservatif ditunjukkan kepada kanak-kanak - ubat anti-radang, memakai korset, blockade procaine dari tapak kerosakan. Hasilnya sangat tinggi diperhatikan dalam terapi manual dan terapi fizikal. Dengan terapi manual, vertebra dipindahkan perlahan-lahan diselaraskan dan otot-otot yang mendalam berehat. Kompleks terapi senaman khas akan membantu menguatkan otot-otot leher, belakang, dada, yang akan menyokong ruang tulang belakang dalam kedudukan yang dikehendaki.

Untuk mengelakkan anjakan vertebra, semua bayi yang baru lahir menjalani pemeriksaan tambahan, di mana kedudukan dan keadaan semua vertebra ditaksir, dan jika anjakan disahkan pada peringkat awal, vertebra jatuh boleh dengan mudah dan tanpa rasa sakit dikurangkan dengan cara terapi manual.

Dislokasi vertebrata adalah kecederaan tulang belakang yang paling biasa dalam amalan perubatan. Apabila diagnosis vertebra serviks disahkan, terapi dilakukan dengan serta-merta. Tulang belakang adalah salah satu bahagian utama tubuh manusia. Jika integriti kerangka dilanggar, maka terdapat penyimpangan serius dalam kesihatan.

Gejala bias

Gejala utama pergeseran vertebra adalah sakit yang berpunca daripada tulang belakang serviks. Tidak ramai yang membuat keputusan untuk melawat hospital, merujuk kepada mobiliti terhad, kerja keras dan faktor lain. Gejala terompet tulang belakang serviks jelas dinyatakan. Kejadian paling biasa adalah:

 • Sakit kepala yang berterusan, berubah menjadi hemicrania;
 • Keadaan "lemah" dan "mengantuk";
 • Nyeri diletakkan di leher, memanjangkan ke tulang selangka atau dada;
 • Penyimpangan dalam keadaan mental (ditunjukkan dalam kegelisahan yang tidak munasabah, perubahan mood yang kerap).

Jika anda mendapati simptom-simptom ini harus segera membuat temujanji dengan pakar neurologi. Symptomatology muncul selepas hari, minggu, tahun. Kecederaan lama atau kelainan tulang belakang yang lain boleh berfungsi sebagai pendidikan patologi.

 • Lihat juga: ketidakstabilan tulang belakang serviks

Sebabnya

Pelepasan vertebra serviks, gejala dan rawatan lanjut mungkin timbul kerana kerapuhan kongenital dan kelemahan tisu tulang. Sekiranya anda berada dalam kedudukan yang tidak selesa dalam jangka masa yang panjang, terdapat risiko ubah bentuk tulang belakang serviks. Satu lagi sebab bagi anjakan vertebra di rantau serviks ialah osteochondrosis.

Patologi yang berkembang di tulang belakang menimbulkan pelanggaran kerangka, memusnahkan sistem saraf pusat, yang menyebabkan kelumpuhan badan di kawasan yang sama atau khusus.

Penyakit ini boleh berkembang dalam "pergerakan bebas", iaitu, ia memilih arah yang tidak dapat diramalkan, berdasarkan punca pembentukan penyakit. Pada kanak-kanak, hipermobiliti mungkin berlaku: ini adalah penyesaran sedikit cakera, yang hilang selepas beberapa ketika.

 • Lihat juga: Apakah vertebra antelistez l4 dan bagaimana untuk merawatnya.

Offset vertebra pertama

Pelanggaran di kawasan ini menyebabkan masalah yang serius bagi tubuh. Kesan spondylolisthesis adalah:

 • Memecah endapan saraf;
 • Mengurangkan jumlah saluran tulang belakang;
 • Saraf tunjang sangat dimampatkan;
 • Organ-organ mula bekerja dengan keabnormalan.
 • Peredaran darah di kawasan yang terjejas semakin buruk;
 • Fungsi ossikel pendengaran di telinga tengah menjadi tidak stabil.

Tahap ini memerlukan ketidakselesaan dalam bentuk sakit kepala, keadaan saraf yang tidak stabil, kemerosotan tidur, peningkatan tekanan intrakranial, keletihan kronik, dan sering kehilangan kesedaran. Jika anda mendapat didiagnosis pada waktunya, sisihan yang muncul secara senyap-senyap dihilangkan dengan bantuan urut, terutamanya yang bersifat santai. Orang yang lebih tua, apabila mengesan perubahan itu, perlu mendaftar untuk rawatan oleh seorang traumatologist, untuk mengelakkan ketakutan yang serius yang boleh merosakkan kesihatan anda.

Offset vertebra kedua

Di sini, masalah diperhatikan di rantau frontal, saraf pendengaran dan optik, rongga telinga dan mata. Diwujudkan dalam bentuk alergi, pengsan, sensasi perjuangan di telinga, gangguan penglihatan. Perkembangan penyakit ini adalah kehadiran osteochondrosis serviks atau tulang belakang yang cedera. Dengan beralih, ia menyempitkan terung tunjang dan memerah kord rahim, sebagai hasilnya, ia menjadi terbakar dan disfungsi neurologi nyata.

 • Lihat juga: Bagaimana untuk menyesuaikan vertebra serviks sendiri.

Penyakit ini muncul selepas beberapa ketika: ia mungkin mengambil masa sebulan atau beberapa hari. Rawatan berlaku secara berperingkat-peringkat, sentiasa mengesan bagaimana fungsi jabatan yang rosak dipulihkan. Kaedah ini dipilih secara berasingan untuk setiap pesakit, berdasarkan keparahan kecederaan dan keadaan umum badan.

Offset vertebra keempat

Patologi ini memerah akar saraf, saraf tunjang dan memulakan proses keradangan. Di peringkat akut meningkatkan risiko paraplegia. Apabila saraf tunjang mula kehilangan fungsinya, "sakit akar" muncul menembak atau berkedut, menyerupai pembuangan elektrik.

Selalunya penyakit itu salah untuk scoliosis atau osteochondrosis. Jangan mengelirukan mereka. Penyakit ini memesongkan satu atau lebih jabatan. Pergeseran ini menyebabkan pergeseran satu atau beberapa vertebra dan jelas setempat.

Kadang-kadang, selepas munculnya hernia intervertebral, vertebra mula beralih, menyempitkan saluran tulang belakang, yang disertai dengan proses keradangan baru yang menjejaskan kord rahim dan mampatan proses saraf, yang menimbulkan kesakitan yang luar biasa di kawasan kerosakan. Sekiranya rawatan yang diperlukan hilang, arachnoiditis, abses dari saraf tunjang boleh berkembang.

 • Lihat juga: Terapi leher manual.

Seperti yang dapat dilihat dari amalan, jika lapisan bawah saraf tunjang dipengaruhi, sebahagian daripada sistem saraf yang mengekalkan homeostasis boleh terjejas: suhu badan meningkat, rasa "benjolan di kerongkong", yang menyebabkan ketidakselesaan semasa makan. Jika mana-mana gejala muncul, perlu segera melawat hospital untuk kursus pemulihan.

Offset daripada vertebra keenam

Vagina serviks keenam secara langsung berkaitan dengan saraf leher, seringkali terdapat keradangan jangka panjang dari tonsil pharyngeal dan palatine, dan mungkin akut atau kronik. Di samping itu, komplikasi mungkin muncul:

 • Kesakitan dalam tulang selangka;
 • Periarthritis;
 • Masalah neurologi otot-otot leher;

Kecederaan yang mengakibatkan bahagian vertebra rendah sering digabungkan dengan kerosakan pada bahagian atas, yang mengakibatkan:

 • Kepada kekalahan neuron periferal yang membawa fungsi motor;
 • Pelanggaran koordinasi motor trisep;
 • Kehilangan sensitiviti kulit dan otot bersebelahan;
 • Kesakitan radikal yang kuat;
 • Gangguan bernafas jangka pendek dan irama jantung.

Gelaran ini memerlukan pemeriksaan segera oleh ahli saraf untuk diagnosis yang tepat dan rawatan yang sesuai. Sebagai peraturan, terapi konservatif bertahap dilaksanakan, termasuk kawalan menyeluruh terhadap keputusan dan keadaan badan. Tetapi jika kesakitan terus meningkat, dan gejala menjadi jelas, pembedahan diperlukan.

Offset dari vertebra ketujuh

Pelanggaran fungsi vertebra ini menyebabkan keradangan kantung sinovial, penyimpangan dalam kelenjar tiroid muncul, kerana akar sarafnya rapat dengannya. Akibatnya, terdapat rasa sakit yang tidak dapat ditanggung di leher, baik dalam proses kerja, dan dalam keadaan santai. Penyebabnya adalah trauma atau tumor di leher, kejang otot yang disebabkan oleh kelebihan tisu otot.

 • Lihat juga: Cara membetulkan anjakan vertebra.

Pembalikan vertebra boleh disebabkan oleh faktor-faktor:

 • Cakera intervertebral herniated;
 • Arthritis tulang belakang;
 • Osteochondrosis;
 • Kecederaan di kawasan yang dinyatakan.

Proses yang sangat mencubit berlaku apabila saraf dikompres oleh vertebra yang dipindahkan. Itulah sebabnya terdapat kesakitan yang teruk, sering disertai oleh kebimbangan dan kecemasan.

Tangga anjakan

Pelanggaran berlaku apabila lebih daripada 2 vertebra jatuh pada masa yang sama, bermula untuk beralih dalam 1 arah. Penyakit muncul:

 • Dengan arthrosis;
 • Pelanggaran statistik;
 • Perubahan dystrophik dalam segmen tulang belakang.

Untuk mengenal pasti penyakit sedemikian diperoleh dengan kaedah x-ray. Pilihan patologi gabungan juga melibatkan percambahan sejumlah besar vertebra, tetapi dalam arah yang berbeza. Sebelum ini, penyakit ini hanya didiagnosis mendatar, tetapi sekarang, jika tidak menangguhkan lawatan ke hospital, ia dapat dikesan pada peringkat awal.

 • Lihat juga: Kecederaan tulang belakang serviks, bagaimana untuk merawat?

Penyakit ini diperhatikan sama rata pada lelaki dan wanita, tetapi lebih sering orang terdedah kepada senaman fizikal yang kerap dan orang berumur lebih dari 50 tahun. Umur ini dicirikan oleh penyesuaian organisma yang berkurang, dan perubahan di dalamnya, sebaliknya, semakin meningkat.

Rawatan ini digunakan kaedah konservatif atau pembedahan. Dalam kes pertama, ubat-ubatan digunakan untuk membiasakan dan melegakan keradangan, fisioterapi, latihan terapeutik dan pembalut separa tegar khas untuk mengagihkan beban dari kawasan yang rosak ke keseluruhan rangka sama rata.

Diagnosis dan rawatan

Bagaimana untuk merawat anjakan vertebra di kawasan serviks? Hanya di bawah pengawasan berterusan doktor dan selepas diagnosis. Memandangkan punca patologi, campur tangan pembedahan atau terapi bukan pembedahan ditetapkan. Diagnosis penyakit itu melibatkan traumatologists atau ortopedis. Mereka melakukan palpation dan jika sakit dikesan di leher, maka x-ray atau MRI ditetapkan.

Menggunakan kaedah diagnostik ini, doktor menentukan lokasi bahagian yang terkena tulang belakang, menentukan tahap dan sifat penyakit dan apa yang menyebabkan perkembangannya. Membandingkan data, pakar memilih terapi yang sesuai.

 • Lihat juga: Subluxation Rotary servikal vertebra C1

Apabila terapi bukan pembedahan digunakan:

 • Akupunktur - ia menjejaskan titik tertentu dalam badan;
 • Terapi manual - pengaktifan mata aktif dengan bantuan tangan;
 • Fisioterapi - kesan pada badan dengan arus, laser, medan magnet;
 • Latihan terapeutik.

Campur tangan bedah ditentukan dengan anjakan yang kuat. Operasi ini bertujuan untuk memperkuat rangka dan menormalkan fungsi vertebra dengan bantuan plat atau pin istimewa. Perubahan sedemikian boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada kesihatan. Komplikasi yang mungkin dan perancangan terapi lebih lanjut ditentukan oleh mana vertebra terjejas. Seringkali, patologi mengganggu fungsi normal organ-organ, yang membawa kepada kerosakan mereka.

Sekiranya bantuan diberikan secara profesional, dan kaedah terapi dipilih dengan betul, penyakit itu akan mula pudar dan gangguan progresif akan terhenti. Perkara utama - jangan ubat sendiri. Pada sedikit petunjuk dan kemunculan gejala perpindahan vertebra, dengan sakit di leher, jangan teragak-agak - pergi melalui pemeriksaan yang diperlukan dan mencegah terjadinya penyakit yang tidak menyenangkan itu.