Utama / Pemulihan

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Tulang serviks ketujuh - di mana

Vertebra ketujuh adalah sesuatu seperti peristiwa penting. Cuba cari, turun dari yang pertama, atau naik dari bahagian bawah tulang belakang. Dan dia begitu menonjol di bawah kulit bahawa penghitungan vertebra itu dikendalikan oleh doktor tidak kepadanya, tetapi dari beliau dalam kedua-dua arah. Bukan satu, dua, tiga, tetapi tujuh, lapan dan tujuh, enam. Ini vertebra ketujuh misteri tidak seperti itu. Dan jika tulang belakang secara menyeluruh patut diberi perhatian, maka pecahan ketujuhnya terutama. Tetapi untuk memahami ciri-cirinya, perlu mempertimbangkan struktur keseluruhan tulang belakang dan menyerlahkan tugas-tugas yang dilakukan oleh tulang leher vertebra.

Apakah bentuk tulang belakang yang diperbuat daripada?

Jawapannya jelas - dari vertebra. Tetapi apa maksudnya, dan di manakah letaknya? Dan mengapa betul-betul vertebra dengan urutan nombor tujuh mempunyai makna yang istimewa?

Tidak ramai orang di dunia yang, setelah mencapai usia tua, tidak akan pernah mengadu rasa sakit di leher atau belakang. Hampir setiap orang mempunyai masalah tulang belakang dalam satu darjah atau yang lain. Tetapi ramai di antara mereka tidak dapat melihat dan tinggal bersama mereka selama bertahun-tahun, dan ada yang mengakibatkan gangguan seluruh tubuh.

Tulang belakang adalah struktur kompleks yang melakukan banyak fungsi.

 1. Perlindungan - fungsi pertama dan paling penting dari vertebra. Mereka menyembunyikan saraf melalui mana impuls saraf menyeberang ke otak. Sekiranya bukan untuk perlindungan ruang tulang belakang, sukar bagi sistem tubuh berfungsi serentak.

Ciri-ciri serviks

"Atas" lajur tulang belakang - serviks, nampaknya tertakluk kepada beban terendah. Dia tidak perlu "membawa" badan, hanya tengkorak dengan semua bahagian dalamnya. Tetapi perlu diperhatikan bahawa vertebra tulang belakang serviks adalah yang paling nipis, dan berat kepala manusia adalah kira-kira lapan kilogram.

Ia penting! Leher bukan hanya "pemegang" kepala pada bahu, tetapi menghubungkan otak yang terletak di dalam tengkorak dengan korda tunjang. Juga di sini adalah otot yang memberikan mobiliti kepala, dan arteri yang membekalkan otak dengan oksigen.

Secara umum, tanpa leher dan tulang belakang yang membentuk asasnya - tidak wujud. Dan yang ketujuh adalah yang terakhir, yang paling penting.

Tujuh tulang belakang serviks

Berikat satu sama lain berdasarkan prinsip sambungan mudah alih, tujuh vertebra yang membentuk segmen serviks tulang belakang melakukan tugas-tugas berikut.

Jadual Nilai vertebra serviks.

Nombor serpihan ini bertanggungjawab ke atas integriti dan fungsi saraf pendengaran dan optik. Juga di bawah "perlindungan" nya adalah kawasan temporal dan organ visual.

Deformasi vertebra ini akan menyebabkan kegoncangan, fenomena seperti mendengkur, serta gangguan ucapan yang serius.

Dalam "penyelenggaraan" beliau adalah saraf muka, serta gigi dan pipi, telinga.

Dengan kecacatan atau perpindahannya, neuralgia, neuritis berkembang. Mungkin ada juga sakit di tekak, seperti sakit tekak, pada kulit - untuk membentuk jerawat.

Bertanggungjawab untuk aktiviti mulut, bibir dan hidung. Juga di kawasan tanggungjawabnya adalah leher dan tiub Eustachian.

Masalah dengan vertebra keempat akan menyebabkan gangguan pendengaran, peningkatan adenoid dan disfungsi tiroid.

Vertebra ini mempunyai satu bahagian penting - tekak. Fungsi pita vokal bergantung pada lokasi yang betul.

Pemindahan atau kecacatan menyebabkan tonsilitis, radang laryngitis dan penyakit lain yang kerap berlaku.

Di bawah tanggungjawabnya - otot-otot leher dan lengan bawah.

Jika vertebra keenam rosak, kekejangan otot berlaku, yang menyebabkan kesakitan yang berterusan di leher dan bahu bahu.

Vertebra ketujuh adalah peralihan. Ia sebahagiannya merujuk kepada kawasan serviks, sebahagiannya ke kawasan dada. Di bawah kawalannya - prestasi bahagian atas kaki. Maksudnya, semua kerja tangan, semua pergerakan, dari kemahiran motor yang besar hingga halus, dari bahagian atas bahu hingga ke ujung jari, disebabkan oleh kehadiran vertebra ketujuh dan saraf yang melewatinya.

Sekiranya vertebra ketujuh rosak, otot lengan, lengan, bahu akan menyakiti sepanjang masa dan cukup kuat, lengan akan melemah, semuanya akan "runtuh", dan orang itu akan cacat praktikal.

Leher, dengan semua tujuh vertebra terletak di dalamnya, secara fungsional menjalankan dua tugas. Segmen dari vertebra yang pertama ke kelima bertanggungjawab untuk fungsi kepala dan semua organ yang berada di sana. Vintaj keenam dan ketujuh memberikan fungsi anggota atas.

Anda juga boleh menemui jawapan kepada berapa banyak vertebra berada di leher manusia, untuk mengetahui tentang penyakit serviks dan bagaimana untuk menjaga kesihatan leher dalam artikel baru kami di portal kami.

Vertebra ketujuh: ciri-ciri

Terletak di bawah pangkal leher, dekat dengan pusat bilah bahu, vertebra ketujuh membentuk peralihan pengaruh bola dari leher ke rantau sternum. Pada kesempatan ini, alam semula jadi mengagungkannya dengan struktur dwi yang luar biasa. Bahagian atasnya adalah serupa dalam struktur ke vertebra serviks, dan bahagian bawah kelihatan seperti dada vertebra.

Perbezaan ketujuh dari vertebra lain.

 1. Dilampirkan kepadanya proses mendatar dan tebal yang mendatar, yang merupakan tulang belakang yang tidak berbelah bahagi. Ia dirasai dalam keadaan normal, dipanggil speaker, ia mengira segmen lain tulang belakang (bukan dari atas atau bawah, tetapi naik turun dari ketujuh).
 2. Beliau mempunyai satu lagi perbezaan - lubang melintang. Di vertebra lain mereka besar, tetapi di sini mereka kecil. Ini kerana arteri vertebra melewati lubang-lubang ini di vertebra dari pertama ke keenam. Melalui lubang vertebra ketujuh terdapat urat melintang.
 3. Kelebihan yang lebih rendah, yang sudah termasuk di rantau sternum, dilambangkan oleh fossa tulang belakang lateral. Ini adalah persimpangan vertebra dengan kepala tulang rusuk pertama.
 4. Di dalamnya - satu-satunya - terdapat dua pasang akar saraf. Mereka secara langsung mengawal fungsi indeks dan jari tengah.

Ada orang, dan ada banyak dari mereka, di mana vertebra ini bergabung dengan tulang rusuk yang disebut - sepasang patologis ukuran kecil. Maka sukar untuk dirasakan. Dan ini menunjukkan bahawa mampatan arteri subclavian atau kerosakan pada saraf bahu boleh berlaku, yang menyebabkan kebasakan tangan dan gangguan fungsi motor mereka, serta kesakitan dan kesemutan pada otot.

Satu lagi sebab mengapa sukar untuk mengesan vertebra ketujuh adalah fouling. Dalam kes ini, ia membentuk layu, dan bahagian menonjolnya tidak dapat dikesan.

By the way. Di sinilah garam paling sering didepositkan. Dan bagi mereka yang mengalami peningkatan fleksibiliti tunjang atau terlibat dalam amalan yogic dan yang serupa, vertebra ketujuh hampir terlicin dan menjadi tidak kelihatan.

Apakah kelemahan vertebra serviks

Orang yang menghadapi masalah tulang belakang dalam kehidupan mereka, kebanyakannya mengadu penyelewengan dalam kerja dua jabatannya - lumbar dan serviks. Dan jika semuanya lebih jelas atau tidak jelas dengan bahagian belakang yang lebih rendah (tekanan atmosfera, posisi tegak, beban), maka persoalan mengapa leher mengalami pembukaan.

Ingat bahawa leher memegang kepala dalam kedudukan tegak. Oleh kerana itu, otot sentiasa dalam keadaan ketegangan.

Di samping "memakai" tengkorak, leher mempunyai fungsi penting - memastikan mobilitinya. Ya, kepala manusia tidak berubah 180 derajat, seperti burung hantu, tetapi ia mesti mempunyai mobilitas tertentu supaya indra-indera yang terletak di atasnya menutup ruang sebanyak mungkin.

Untuk berfungsi dengan betul, leher mesti dibekalkan dengan darah, melakukan impuls saraf dan aktif menukar bahan. Pada pelanggaran yang sedikit, patologi berkembang dan dirasakan hampir serta-merta.

By the way. Salah faham umum bahawa garam didepositkan, terutama di leher, di rantau vertebra ketujuh. Ini tidak benar sepenuhnya - garam didistribusikan secara merata ke seluruh badan, dan tulang belakang ketujuh tidak mempunyai sebarang deposit garam tertentu. Ringkasnya, kerana struktur dan lokasi yang baik di persimpangan leher dan sternum, kesan pengumpulan garam berhampiran vertebra ketujuh adalah yang paling menyakitkan dan datang lebih cepat.

Semua penyakit saraf

Kenyataan ini mempunyai sebab, dengan penjelasan kecil - dari saraf kawasan serviks. Oleh kerana di sini, di dalam vertebra serviks, dua kumpulan utama saraf mengalir - otot dan kulit.

Otot bertanggungjawab untuk pergerakan di rantau serviks, serta tulang dada, tali leher dan anggota atas.

Kulit secara langsung berkaitan dengan fungsi auricle, bahagian ikat pinggang bahu dan permukaan kulit kepala.

Dan apabila saraf terkena atau rosak berlaku, banyak penyakit bermula.

Jika anda ingin belajar bagaimana untuk merawat dislokasi tulang belakang serviks, serta mempertimbangkan kaedah rawatan dan pemulihan alternatif, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Dan vertebra serviks, terutamanya sempadan, pada nombor tujuh, memang merupakan "pencapaian", melindungi kedua-dua saraf dan urat, dan membolehkan tangan manusia berfungsi dengan normal.

Struktur dan bentuk vertebra

Lajur tulang belakang (columna vertebralis) (Rajah 3, 4) adalah asas sebenar kerangka, sokongan seluruh organisma. Reka bentuk luasan tulang belakang membolehkannya, sambil mengekalkan kelenturan dan mobiliti, untuk menahan beban yang sama yang dapat dikekalkan dalam tiang konkrit tebal 18 kali ganda.

Lajur tulang belakang bertanggungjawab untuk mengekalkan postur, berfungsi sebagai sokongan untuk tisu dan organ, dan turut mengambil bahagian dalam pembentukan dinding rongga dada, pelvis dan abdomen. Setiap vertebra (vertebra) yang membentuk lajur vertebral mempunyai melalui foramen tulang belakang melalui (foramen vertebrale) (Rajah 8). Dalam ruang tulang belakang, foramen tulang belakang membentuk kanal tulang belakang (vertebrata canalis) (Rajah 3), yang mengandungi kord rahim, yang dengan itu dapat dilindungi dari pengaruh luaran.

Dalam unjuran depan tulang belakang, dua kawasan jelas dibezakan, dicirikan oleh vertebra yang lebih luas. Pada amnya, jisim dan saiz vertebra naik ke arah dari atas ke bawah: ini adalah perlu untuk mengimbangi peningkatan beban yang dibawa oleh vertebra bawah.

Sebagai tambahan kepada penebalan vertebra, tahap kekuatan dan keanjalan tulang belakang yang diperlukan disediakan oleh beberapa lengkungannya yang terletak di dalam satah sagittal. Empat saling pelbagai arah yang berselang-seli di tulang belakang disusun secara berpasangan: bengkok menghadap ke hadapan (lordosis) sepadan dengan bengkok menghadap ke belakang (kyphosis). Oleh itu, serviks (lordosis cervicalis) dan lumbar (lordosis lumbalis) lordosis sesuai dengan thoracic (kyphosis thoracalis) dan sacral (kyphosis sacralis) kyphosis (Rajah 3). Terima kasih kepada reka bentuk ini, tulang belakang berfungsi seperti mata air, mengedarkan beban sama rata sepanjang panjangnya.

Berapa banyak vertebra?
Sejumlah 32-34 vertebra di dalam tulang belakang dipisahkan oleh cakera intervertebral dan berbeza sedikit dalam strukturnya.

Dalam struktur vertebra berasingan, badan vertebra (korpus vertebrae) dan lengkung vertebra (arcus vertebrae) diasingkan, yang menyertakan foramen vertebra (foramen vertebrae). Di atas gerbang vertebra ada proses-proses pelbagai bentuk dan tujuan: dipasangkan proses artikular atas dan bawah (proses articularis superior dan processus articularis inferior), dipasangkan melintang (processus transversus) dan satu proses spinus (prosesus spinosus) yang menonjol dari arka belakang tulang belakang. Asas busur mempunyai takik vertebral yang disebut (incisura vertebralis) - atas (incisura vertebralis unggul) dan lebih rendah (incisura vertebralis inferior). Intervertebral foramen (foramen intervertebrale), dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan, memberikan akses kepada kanal tulang belakang ke sebelah kiri dan ke kanan (Rajah 3, 5, 7, 8, 9).

Selaras dengan lokasi dan ciri-ciri struktur dalam ruang tulang belakang, terdapat lima jenis vertebra: 7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 3-5 coccygeal (Rajah 4).

Tulang serviks (vertebra serviks) berbeza daripada yang lain kerana ia mempunyai lubang pada proses melintang. Foramen vertebral, yang dibentuk oleh gerbang vertebra serviks, adalah besar, hampir segi tiga dalam bentuk. Badan vertebra serviks (dengan pengecualian vertebra serviks saya yang tidak mempunyai badan) agak kecil, berbentuk bujur dan terbentang dalam arah melintang.

Dalam vertebra serviks pertama, atau atlas (atlas) (Rajah 5), badan tidak hadir; jisim lateral (massae laterales) disambungkan oleh dua arka - anterior (arcus anterior) dan posterior (arcus posterior). Pesawat atas dan bawah jas lateral mempunyai permukaan artikular (atas dan bawah), di mana vertebra serviks saya disambungkan masing-masing dengan vertebra serviks tengkorak dan II.

Pada gilirannya, vertebra serviks II (Rajah 6) dicirikan oleh kehadiran pada badan proses besar-besaran, gigi yang dipanggil (paksi sarang), yang asalnya adalah bahagian badan vertebra serviks aku. Gigi II vertebra serviks adalah paksi di mana kepala berputar dengan atlas, maka vertebra serviks II dipanggil paksi (paksi).

Pada proses transversal vertebra serviks, proses rusuk rudder (prosesus costalis) boleh didapati, yang terutama dikembangkan pada vertebra serviks VI. Tulang serviks VI juga dikenali sebagai vertebra menonjol yang menonjol, kerana proses spinousnya lebih panjang daripada vertebra yang bersebelahan.

The vertebra thoracic (vertebra thoracica) (Rajah 8) dibezakan oleh yang lebih besar, berbanding dengan serviks, badan dan foramen tulang belakang hampir bulat. Thoracic vertebrae mempunyai tulang rusuk fossa (fovea costalis processus transversus) pada proses melintang mereka, yang berfungsi untuk menghubungkan tulang rusuk tulang rusuk. Pada permukaan sisi badan vertebra thoracic, terdapat juga atas (fovea costalis unggul) dan lubang rabung yang lebih rendah (fovea costalis), yang termasuk kepala tulang rusuk.

The vertebra lumbar (vertebra lumbalis) (Rajah 9) dibezakan dengan proses spinous yang diarahkan secara mendatar dengan jarak yang kecil antara mereka, serta oleh badan yang sangat besar bentuk berbentuk kacang. Berbanding dengan vertebra serviks dan toraks, leher lumbar mempunyai foramen tulang belakang yang agak kecil dari bentuk bujur.

Tengkorak Sacral wujud secara berasingan sehingga usia 18-25 tahun, selepas itu mereka tumbuh bersama satu sama lain, membentuk tulang tunggal - sakrum (os sacrum) (Rajah 10, 43). Sakrum mempunyai bentuk segi tiga, menghadap ke atas; ada pangkalan (asas ossis sacri) (rajah 10, 42), puncak (apex ossis sacri) (rajah 10) dan bahagian sisi (pars lateralis), dan juga pelvik depan (facies pelvica) dan belakang (facies dorsalis) permukaan. Kanal sakral (canalis sacralis) masuk di dalam sakrum (Rajah 10). Asas sakrum menyatakan dengan vertebra vertebra V, dan atas - dengan tulang rusuk.

Bahagian sisi sakrum dibentuk dengan menimbulkan proses transversal dan asas-asas tulang rusuk vertebra sakral. Bahagian atas permukaan sisi lateral mempunyai permukaan auricular artikular (facies auricularis) (Rajah 10), dengan cara yang sakrum menyertai tulang pelvis.

Permukaan pelvik depan sakrum adalah cekung, dengan kesan yang nyata dari perpaduan vertebra (mempunyai bentuk garis melintang), membentuk dinding belakang rongga pelvis.

Empat baris menandakan tapak perpaduan akhir vertebra sakral di kedua-dua belah pihak dengan bukaan anterior anterior (foramina sacralia anteriora) (Rajah 10).

Permukaan bahagian belakang (dorsal) dari sacrum, yang juga mempunyai 4 pasang foramina sacramental (foramina sakral dorsalia) (Rajah 10), adalah tidak rata dan cembung, dengan rabung menegak yang berjalan di pusat. Crest sacral median ini (crista sacralis mediana) (Rajah 10) adalah jejak perpaduan proses spinus vertebra sakral. Di sebelah kiri dan di sebelah kanannya adalah rabung tengah sakral (crista sacralis intermedia) (Rajah 10), dibentuk oleh pertambahan proses artikular vertebra sakral. Proses transversal yang digabungkan dengan vertebra sakral membentuk bahagian puncak sacral lateral (crista sacralis lateralis).

Ridge sacral perantaraan berakhir di bahagian atas dengan proses artikular atas yang biasa pada vertebra sacral saya, dan di bawah dengan proses artikular yang diubahsuai pada vertebra V sakral. Proses-proses ini, yang disebut sebagai tanduk sacral (cornua sacralia) (Rajah 10), digunakan untuk artikulasi sakrum dengan tulang ekor. Tanduk sakral mengehadkan celah sakral (hiatus sacralis) (Rajah 10) - keluar dari kanal sakral.

The coccyx (os coccygis) (Rajah 11, 42) terdiri daripada 3-5 vertebra mundur (vertebrae coccygeae) (Rajah 11), mempunyai (kecuali I) bentuk badan tulang lonjong, yang akhirnya menjadi kuat pada usia yang agak lewat. Badan I dari tulang belakang tulang belakang mempunyai kesan sampingan yang diarahkan ke sisi (Rajah 11), yang merupakan asas proses melintang; di bahagian atas vertebra ini adalah proses artikul atas yang diubahsuai, tanduk tulang berselingkuh (cornua coccygea) (Rajah 11), yang disambungkan dengan tanduk sakral. Oleh asalnya, tailbone adalah rusuhan tulang ekor.

Apakah peranan yang dimainkan setiap tulang belakang manusia?

Konichiva, sayang saya! Saya akan berikan kepada anda satu cerita menarik dan teliti. Tidak lama dahulu buah pinggang saya mula menyakitkan. Spasme atau kolik mula mengganggu pada waktu pagi, apabila saya menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan yang sama dalam mimpi.

Gejala-gejala yang sedih, oleh itu, setelah mengalami beberapa serangan sedemikian, saya menyedari bahawa ini bukan pilihan untuk kebetulan dan pergi ke doktor. Agar tidak pergi secara rawak, perkara pertama yang saya memutuskan untuk lakukan adalah ultrasound, supaya, seperti yang mereka katakan, untuk mewakili imej musuh yang mula mengatasi saya.

Saya mendapat diagnostik yang sangat baik: Saya bertanya dengan teliti dan memandu pengimbas ultrasound di belakang dan sisi lebih lama. Akibatnya, dia menggeleng dan berkata:

 • Buah pinggang seperti bayi: bersih, tiada pelanggaran!
 • Jadi, apa yang menyakitkan saya? - Saya berpelukan di kepala.
 • Ia berkemungkinan bahawa ini adalah bagaimana tulang belakang lumbar muncul, doktor menyimpulkan.

Dan sesungguhnya, apabila saya mendapat osteopath dan manual, saya mendapati bahawa masalah itu bersembunyi di tulang belakang, dan dia menunjukkan dirinya dengan cara ini.

Sudah tentu, ini bukan kes yang unik, dan cerita yang sama boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Termasuk ia adalah contoh yang sangat penting untuk diagnosis diri. Oleh itu, kami akan menganalisis dengan anda hari ini mengenai butiran anatomi tulang belakang dan fungsinya. Iaitu, kami menjawab soalan: "Apakah setiap vertebra bertanggungjawab?"? Tetapi sebelum meneruskan, saya ingin menasihati anda pembetulan postur, yang membantu saya, saya tidak akan menerangkan semua butiran dan fungsi, anda boleh membacanya di halaman ini.

Ciri-ciri reka bentuk ruang tulang belakang

Punggung kami adalah reka bentuk yang ideal dan terperinci. Ini adalah perisai sebenar untuk saraf tunjang yang lembut dan sangat terdedah. Di samping itu, tulang melindungi dan plexus saraf.

Tulang belakang juga berfungsi sebagai sejenis rangka untuk bahagian atas badan. Susu dada dan pelvis, serta beberapa kumpulan otot, dilampirkan kepadanya. Mereka memberi peluang kepada kita untuk menjadi lebih kuat dan lebih mudah bergerak.

Dan struktur tulang ini membantu badan mengedarkan berat badan apabila kita berjalan atau berdiri. Secara umum, tanpa itu, kita akan diingatkan akan cacing-cacing yang lemah.

Apakah struktur tulang belakang?

Sistem besar ini terdiri daripada 33 atau 34 vertebra individu, yang digantung bersama sebagai rantai. Dan jika anda melihat lelaki dari belakang, anda boleh memilih tiga bahagian. Yang pertama ialah leher. Yang kedua - toraks, dan yang ketiga - lumbar.

7 nipis dan lebih rapuh vertebra, masing-masing, terletak di kawasan serviks, 12 - dalam toraks, 5 - dalam lumbar. Tulang-tulang sacrum (5 tulang akrilik) dan coccyx (konglomerat yang sama sekali vertebrae yang berasingan) juga diambil kira. Semua segmen ini mempunyai nama peribadi, yang memudahkan diagnosis.

Unsur-unsur di kawasan serviks adalah bernombor dari C1 hingga C7. Dalam toraks dari D1 hingga D12, dan pada lumbar dari L1 hingga L5.

Selain itu, tulang belakang kami bukanlah garis lurus sama sekali, seperti yang mungkin dibayangkan. Ia mempunyai 4 lubang fisiologi yang boleh dirasai walaupun dengan jari anda jika anda meluruskan. Ranting serviks datang ke hadapan, yang toraks, sebaliknya, pergi ke belakang, lumbar lagi bergerak ke depan dan gelombang sakral berbalik ke belakang.

Pesongan kembali ke ubat dipanggil kyphosis. Oleh itu seseorang mempunyai dua kyphosis: sakral dan toraks. Pesongan hadapan akan dipanggil lordosis (lumbar dan serviks).

Semua gelombang ini mula terbentuk selepas kelahiran, apabila bayi belajar mengimbangi badan. Oleh itu, peringkat penyatuan lordosis dan kyphosis adalah agak logikal: Saya belajar memegang kepala saya - lordosis serviks muncul, duduk - kyphosis toraks. Dia mula berjalan dan berlari - dua bengkok bawah. Tetapi penyatuan akhir sistem ini berlaku hanya selepas 20 tahun.

Dan sekarang kita akan memahami apa organ dalaman setiap vertebra tertentu bertanggungjawab. Dan mungkin anda mendapati punca-punca penyakit yang berlarut-larut anda, yang anda hanya kerap dilayan.

Sfera pengaruh setiap tulang belakang

Oleh kerana kita sudah biasa dengan penulisan setiap segmen, kita akan menggunakannya untuk memudahkan pemahaman.

Innervation memainkan peranan penting dalam proses ini, iaitu, berkas saraf yang menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat. Sarafnya agak panjang dan boleh melepasi atau menutupi bahagian-bahagian badan atau organ yang lain, menyebabkan rangsangan yang menyakitkan.

Oleh itu, kita akan secara skematik mempertimbangkan seluruh sistem tulang ini dan untuk apa yang bertanggungjawab.

 • C1 Ruas ini juga dikenali sebagai Atlas. Jika ia beralih ke kiri, maka orang itu menghadapi peningkatan tekanan darah. Jika ke kanan - berkurangan. Semua ini boleh diiringi oleh migrain dan dystonia vegetatif-vaskular.Bagaimana ini dapat diwujudkan? Pesakit sedemikian mempunyai palma dan kaki berpeluh, selalunya mereka sejuk. Antara tanda yang disertakan - kelemahan dan kesakitan di dalam hati, meteosensitivity, insomnia. Jika saraf trigeminal dicincang selari, maka bergantung pada mana tiga cawangannya dimeteraikan: masalah penglihatan (atas), di nasofaring (tengah) dan rahang (lebih rendah). Segmen ini juga boleh mengawal telinga pituitari dan telinga dalaman.
 • C2 Bertanggungjawab untuk saraf: visual dan pendengaran, untuk mata dan tulang temporal. Secara mendalam mengalami pendengaran, mungkin pengsan. Di samping itu, gangguan pertuturan dan kegagapan, dengkuran, dll. Boleh dikaitkan dengannya.
 • C3 Mengatur pipi, gigi, saraf muka dan telinga. Neuralgia dan neuritis, dan juga jerawat boleh berkembang. Serta sakit tekak dan laringitis.
 • C4 Mulut, bibir, hidung dan tiub Eustachian, kawasan kolar. Masalah pendengaran, kelenjar hypertrophied, gangguan tiroid.
 • C5 Bundle di kerongkong, laryngitis yang kerap, tonsilitis, dll.
 • C6 Otot dalam lengan dan leher. Sakit di bahagian badan ini.
 • C7 Bahu dan siku, dan boleh turun ke bawah ke jari-jari. Ia penuh dengan perkembangan hypothyroidism dan kehilangan mobiliti anggota atas.
 • D1 Zada ​​zon tangan, jadi ada sakit di pergelangan tangan dan telapak tangan. Esofagus dan trakea juga boleh terjejas, dengan asma dan batuk yang teruk.
 • D2 Unjuran anatomi pada bahagian badan yang sama, tetapi juga muncul sebagai rasa sakit di kawasan jantung.
 • D3 Organ dalaman seperti bronkus dan paru-paru, serta pleura dan dada, terjejas. Ini sepatutnya dinyatakan sebagai asma atau bronkitis, serta pleurisy atau radang paru-paru.
 • D4 pundi hempedu dan saluran hempedu. Batu-batu boleh didiagnosis di sini, kadang-kadang penyakit kuning muncul.
 • D5 Masalah yang terdapat di hati atau plexus solar. Ini disebabkan kerosakan hati, penyakit kuning dan pembekuan darah yang lemah.
 • D6 Organ yang sama seperti di atas rosak, tetapi pesakit boleh mengadu gastritis, ulser dan masalah lain dalam bidang penghadaman.
 • D7 Pencincangan vertebra ini ditunjukkan dalam kerja pankreas dan duodenum. Diabetes ditambah kepada ulser yang disebutkan di atas dan masalah pencernaan umum.
 • D8 Kerja-kerja limpa dan diafragma rosak disebabkan masalah cegukan dan pernafasan.
 • D9 Dalam kes ini, kelenjar adrenal dipengaruhi, yang bermaksud bahawa reaksi alergi dan kegagalan imun adalah mungkin.
 • D10 Ini adalah unjuran buah pinggang dan kelemahan dan keletihan yang berkaitan.
 • D11 Buah pinggang, ureter, dan penyakit yang sepadan dengan masalah ini turut terjejas di sini.
 • D12 Kemerosotan fungsi tulang belakang ini dijangka berfungsi fungsi usus besar dan kecil, serta pada tiub fallopian. Komplikasi yang paling serius bukan sahaja semua jenis penyakit organ kelamin wanita, tetapi juga ketidaksuburan.
 • L1 Caecum dan rongga perut, serta paha atas, mungkin terjejas. Sembelit dan hernia, kolitis dan cirit-birit dikaitkan dengan ini.
 • L2 Masalah seperti usus buntu dan kolik dalam usus ditambah kepada organ yang disebutkan di atas.
 • L3 Unjuran organ-organ kemaluan dan pundi kencing. Kemandulan mungkin dikaitkan dengan tulang belakang ini, serta kesakitan di lutut.
 • L4 Selain kelenjar prostat, kaki dan kaki mungkin terjejas. Ia dikaitkan dengan kesakitan di bahagian bawah kaki, lumbodynia dan sciatica.
 • L5 Edema muncul di pergelangan kaki dan kaki rata.
 • Jika ada masalah dengan sakrum, maka tulang paha dan punggung terpengaruh, dengan kesakitan yang sepadan dalam bahagian tubuh ini.
 • Dalam kes apabila tailbone terjejas, patologi ini penuh dengan buasir.

Selepas saya mengkaji secara terperinci semua keabnormalan dalam kerja organ-organ dalaman, sebab yang boleh menjadi anjakan tulang belakang vertebra, saya melihat wajah baru ini.

Saya faham di mana dystonia dan meteosensitivity vegetatif-vaskular saya boleh tumbuh dari, serta masalah yang timbul selepas kehamilan dan kecacatan tulang belakang yang berkaitan.

Sekali lagi, kesedaran datang bahawa rawatan tidak sepatutnya menjadi akibat daripada penyakit ini, tetapi puncanya. Anda boleh mengukuhkan kesihatan punggung anda dan merasai hasil sebenar sebulan dengan bantuan kursus ini.

Jangan tunggu keajaiban: anda perlu bersenam secara kerap dan mengikuti semua cadangan.

Walau bagaimanapun, kesihatan anda banyak kali lebih mahal daripada kursus ini. Bandingkan sekurang-kurangnya dengan kos urut kesihatan atau dengan fisioterapi.

Bagaimanakah vertebra diatur?

Di setiap vertebra terdapat badan padat, yang dimahkotai dengan lengkungan atau arka dalam bentuk huruf Y. Kami merasakan proses spinous diarahkan ke belakang dan ke bawah sebagai tombol kecil di belakang. Ligamen dan otot dilampirkan kepada dua proses melintang. Gerbang dan badan vertebra mencipta rongga pelik di mana tunjang tulang belakang dilalui.

Antara setiap vertebra ialah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu untuk tidak menyentuh sudut-sudut tulang dan memastikan mereka selagi mungkin selamat dan kukuh. Cakera itu sendiri terdiri daripada nukleus (rawan padat) dan cincin (tisu penghubung).

Pada gerbang vertebral terdapat tujuh proses (tulang belakang, melintang dan artikular).
Lajur tulang belakang tidak meremehkan ke segmen individu dan terima kasih kepada ligamen yang memegangnya.

Selain itu, ia adalah sistem keseluruhan ligamen panjang dan pendek yang meregangkan sepanjang seluruh tulang belakang, yang memegang segmen individu.

Terdapat ligamen di dalam vertebra, melampirkan cakera ke tisu tulang. Pada akhirnya, ligamen memutar sendi, membetulkannya di tempatnya. Otot-otot yang membantu gerakan belakang kita terletak di antara proses-proses tulang.

Bahagian yang paling penting - saraf tunjang - berada di dalam. Hanya akar saraf kecil yang keluar melalui bukaan khas. Kord rahim merupakan bahagian penting dalam sistem saraf kita.

Itu sahaja untuk hari ini, tetapi kita akan bertemu esok. Saya akan memberitahu sesuatu yang menarik.

Perhatikan gejala ini! Inilah yang bergantung kepada 3 bahagian tulang belakang!

Jika anda bimbang tentang kesakitan, maka mungkin sebabnya timbul masalah dengan tulang belakang! Berikut adalah gejala utama yang menunjukkan pelanggaran bahagian-bahagian tertentu tulang belakang.

Tonton sendiri dan sihat!

Vaksin serviks pertama (C 1, Atlas): Sakit kepala, migrain, kehilangan ingatan, keletihan kronik, pening, hipertensi arteri, kegagalan peredaran darah.

Vagina serviks kedua (C 2, tulang belakang paksi): Keradangan dan kesesakan dalam sinus paranasal, rasa sakit di kawasan mata, kehilangan pendengaran, sakit telinga.

Vagina serviks ketiga (C 3) Neuralgia muka, bunyi bising, bersiul di telinga, jerawat dan jerawat pada kulit muka, sakit gigi, karies, gusi berdarah.

Ubat serviks keempat (C 4) Rhinitis kronik, kehilangan pendengaran, retak pada bibir, kekejangan otot di kawasan lisan.

Kelenjar serviks kelima (C 5) Suara kasar, sakit tekak, faringitis kronik.

Tulang serviks ke-6 (C 6) Tulang-tunggak kronik, ketegangan otot dan sakit di leher, sakit di bahagian atas lengan, pembesaran kelenjar tiroid.

Tulang serviks ketujuh (C 7) Penyakit tiroid, penyakit sendi biasa, penyakit sendi bahu, kemurungan, ketakutan.

Vagina toraks pertama (Th 1) Ketegangan otot okiput, sakit di bahu, di lengan bawah dan tangan, kebas pada jari.

Vagina thoracik kedua (Th 2) Cardialgia, aritmia jantung, ketakutan.

Gatal-gatal thoracic ketiga (Th G) Sakit di dada, batuk, bronkitis, asma, pleuropneumonia, pelbagai gangguan pernafasan.

Pertumbuhan thoracic keempat (Th 4) dyskinesia biliary, gallstone, jaundis, kesakitan di bahagian sebelah kanan kepala dan bahu kanan.

Kelima thoracic vertebra (Th 5) Sakit di hati, hipotensi, anemia, keletihan kronik, kegagalan peredaran darah, arthritis.

Ubatan thoracic keenam (Th 6) Heartburn, pelbagai penyakit saluran gastrousus, diabetes mellitus.

Gigi thorax ketujuh (Th 7) Mual, pedih ulu hati, cegukan, kekurangan "tenaga penting", perasaan kelemahan, ulser duodenal, penyakit perut.

Pusingan thoracic kelapan (Th) Gangguan fungsi limpa, kelemahan pertahanan badan, kekurangan imunodefisiensi.

Kesembilan thoracic vertebra (Th 9) Alergi, urticaria.

Kesemua penyakit buah pinggang, gangguan metabolisme garam, penguraian arteri, keletihan kronik.

Kesan tulang belakang kesebelas (Th 11) Penyakit kulit: jerawat, jerawat, ekzema, bisul, kekasaran kulit, psoriasis, dan sebagainya.

Thoracic vertebra kedua belas (Th 12) Meteorisme, rematik, gangguan pertumbuhan, ketidaksuburan.

Lumbar vertebra pertama (L 1) Sembelit, cirit-birit, dan sebagainya, keletihan usus, pelbagai patologi usus besar.

Kedua-dua tulang belakang lumbar (L 2) Kekejangan perut, kembung perut, masalah dengan cecum, urat varikos.

Gangguan lumbar ketiga (L3) Gangguan kitaran haid, patologi kehamilan, patologi usia peralihan, penyakit pundi kencing, sakit lutut (selalunya dengan pundi kencing), mati pucuk, pembasahan katil.

Legasi lumbar keempat (L 4) Sciatica, lumbar chamber, patologi kelenjar prostat, kencing yang menyakitkan atau kerap.

Kelenjar lumbar kelima (L 5) Kelainan peredaran darah di kaki dan kaki, kaki sejuk, kekejangan di betis, bengkak kaki dan kaki.

Tulang belakang manusia

Tulang belakang (lumbar spinal) terdiri daripada orang dewasa 24 vertebra (7 serviks, 12 toraks, 5 lumbar), sacrum dan tailbone. Sakrum terdiri daripada 5 vertebra sakral yang ditumbuk, dan tulang belakang 4-5 coccygeal (Rajah 1).


Rajah. 1. Spine (struktur):
pandangan satu sisi;
b - pandangan hadapan;
pandangan belakang.
1 - serviks;
2 - toraks;
3 - lumbar;
4 - bahagian sakral;
5 - coccyx.

Setiap tulang belakang bebas di tulang belakang terdiri daripada bahagian yang lebih besar yang terletak anterior, badan vertebra dan arka. Apabila satu vertebra diletakkan pada badan yang lain, gerbang vertebral membentuk terusan tunjang dimana kord rahim terletak. Pemotongan pada gerbang bentuk vertebra adalah lubang intervertebral yang membawa kepada saluran tulang belakang. Proses melintang dipasangkan berlepas dari gerbang vertebra ke sisi, atas dan ke bawah dua pasang proses artikular, dan dari satu proses spinus tengah (Rajah 2).


Rajah. 2. Pertumbuhan thoracic kedelapan (kanan): 1 - proses spinous; 2 - proses melintang; 3 - aspek rusuk proses melintang; 4 - proses artikular unggul: 5 - fossa kosta superior; 6 - badan vertebra; 7 - fossa tulang rusuk yang lebih rendah; 8 - kedudukan belakang vertebral; 9 - proses artikular yang lebih rendah. Rajah. 3. Vertebra serviks pertama (di atas): 1 - hillock posterior; 2 - jisim sisi; 3 - proses melintang; 4 - fossa artikular unggul; 5 - tubercle anterior.

Saiz vertebra meningkat dari atas ke bawah ke sacral atas, dan kemudian menurun dengan ketara. Tulang serviks mempunyai lubang dalam proses melintang yang mana arteri vertebra dan vena berpindah. Badan vertebra servikal VI mempunyai tubercle anterior, berkembang lebih kuat daripada pada vertebra lain (tabung Chassegnac). Ia mudah untuk menekan tubercle ke arteri karotid apabila pendarahan daripadanya. Proses spinous vertebra serviks VII adalah panjang, mudah dirasakan pada manusia dan merupakan salah satu titik pengenalan apabila menghitung vertebra. I dalam vertebra serviks - Atlanta - tiada badan (Rajah 3). Ia mempunyai gerbang anterior dan posterior dengan bidang artikular di atas dan di bawah untuk artikulasi dengan tulang belakang dan tulang belakang serviks II. Tulang serviks II, paksi atau epistropi, mempunyai proses yang diarahkan ke atas (gigi) yang bergabung dengan tulang belakang serviks saya. Badan vertebra (kecuali I dan II serviks) disambungkan satu sama lain melalui cakera intervertebral cartilaginous dan ligamen.

Proses artikular membentuk sendi intervertebral. Tulang belakang mempunyai fisiologi (normal) kelengkungan: di rantau serviks - bengkok anterior (lordosis), di thoracic - posteriorly (kyphosis), di lumbar - lagi anterior. Di tulang belakang, lenturan dan lanjutan, lenturan sisi dan putaran mungkin. Yang paling mudah alih adalah bahagian leher serviks dan bahagian atas.

Spina (columna vertebralis - kolum vertebral) adalah bahagian utama rangka tubuh, berfungsi sebagai kes bagi saraf tunjang, organ sokongan dan pergerakan.

Embriologi Dalam perkembangan embrio tulang belakang, terdapat tiga peringkat: membran, tulang rawan dan tulang. Perubahan peringkat berlaku secara beransur-ansur, dalam bentuk penggantian separa dan perpindahan satu tisu oleh yang lain.

Pada peringkat awal perkembangan janin, sel mesenchymal terkumpul di sekitar kord yang dihasilkan, yang berfungsi sebagai primordium dari badan vertebra dan alat ligamentous tulang belakang. Dalam embryo 5 minggu, sel-sel yang mengelilingi kord dibahagikan kepada arteri intersegmental ke segmen - sclerotomes (Rajah 1, a). Oleh yang demikian, yang terakhir adalah myotomes, yang mana otot berkembang. Setiap sclerotome dibahagikan kepada dua bahagian: caudal, lebih tebal, dan tengkorak, kurang padat. Tambahan pula, sel-sel sclerotome terletak berhampiran arteri membezakan ke dalam tulang belakang, dan cakera intervertebral berkembang dari bahagian kepala setengah ekor sclerotome terletak jauh dari arteri intersegmental (Rajah 1, b). Myotom semasa embriogenesis diperbetulkan kepada dua vertebra bersebelahan, yang memastikan tindakan otot pada tulang belakang (Rajah 1, c).

Rajah. 1. Skim pembangunan tulang belakang mengikut Kay dan Compur; dan setiap segmen dibahagikan oleh arteri intersegmental kepada dua bahagian; b - kawasan yang bersebelahan dengan arteri, dibezakan ke dalam tulang belakang; bahagian kepala setengah ekor padat, yang terletak jauh dari arteri intersegmental, dibezakan ke dalam cakera intervertebral, dan pada badan vertebra pra-rawan: 1 - ectoderm, 2 - dermatitis; 3 - myotome; 4 - saraf tulang belakang; 5 - chord; dalam - vertebra utama, 7 - aorta; 8 - separuh kepala sclerotome, 9 - setengah ekor sclerotome; 10 - arteri intersegmental; 11 - zon yang mana cakera intervertebral berkembang; 12 - zon, membezakan ke dalam vertebra; 13 - badan tulang rawan vertebra; 14 - sambungan kord dalam zon intervertebral.

Pembentukan cakera intervertebral bermula dengan bahagian dorsal, paling jauh dari sumber kuasa - aorta. Pada minggu ke-10 perkembangan embrio, cakera intervertebral dipisahkan dari tulang rawan tulang belakang dengan membran fibrokartilaginus. Pada masa ini, unsur-unsur cincin berserabut mula terbentuk di sepanjang pinggir cakera intervertebral. Dalam embrio 4 bulan, cincin berserabut menjadi lebih jelas dan mengikat vertebra bersebelahan dengan tegas. Tambahan lagi, penurunan relatif dalam ketebalan cakera intervertebral berlaku, gelang berserabut mengembang di arah pusat, tetapi pada masa lahir cakera intervertebral belum terbentuk.

Rajah. 2. Nukleus ossifikasi dan vagina vertebra janin 3.5 bulan. (Rajah dengan ubat yang diterangi; X15).

Rajah. 3. II lumbar vertebra janin 6 bulan; kapal nukleus ossifikasi boleh dilihat (Rajah dari ubat yang diterangi; X15).

Pada minggu ke-10, tulang belakang menjadi tulang rawan. Titik pertama penyumbatan pada vertebra muncul pada minggu 8-10 perkembangan embrio. Pada permulaan bulan ke 4 kehidupan rahim, mereka bergabung menjadi satu nukleus dalam badan vertebra dan menjadi dua nukleus di gerbang. Proses ossifikasi vertebra bergantung kepada bekalan darah mereka. Kapal selalu "mengejar" ossifikasi (Rajah 2). Kehadiran dua nukleus ossifikasi dalam badan vertebra boleh menyebabkan perkembangan yang tidak normal - kelumpuhan sagittal badan vertebra (rachishisis, lihat di bawah), yang disertai oleh gangguan lain pembentukan normal tulang belakang dengan pembentukan lengkung dan ubah bentuknya.

Perubahan selanjutnya dalam nuclei ossification dikurangkan kepada peningkatan dalam saiz mereka dan embrio 6-bulan-lama mempunyai nukleus yang secara langsung bersebelahan dengan permukaan posterior badan. Ketinggian teras agak kurang daripada ketinggian badan vertebra. Nukleus vertebra dibina dari lajur jejarian radial, menyimpang dari pintu vaskular (Rajah 3). Semasa bulan-bulan berikutnya perkembangan embrio, peningkatan dalam tulang belakang dan penggantian secara beransur-ansur tulang tisu rawan berlaku. Pada masa yang sama, semasa kelahiran kanak-kanak itu, gabungan dari nukleus ossifikasi belum lagi berlaku. Dalam bayi yang baru lahir, proses transversal nuclei ossification sisi jelas kelihatan, tetapi proses transversal tulang belakang kekal kebanyakannya rawan. Proses lain kekal kartilago.

Semasa hayat rahim, bahagian yang berbeza dari tulang belakang tumbuh panjang dengan tenaga yang tidak sama rata. Selepas kelahiran, tulang belakang lumbar tumbuh paling pesat.

Anatomi. Tulang belakang manusia (Rajah 1) terdiri daripada 33-34 vertebra, di mana 24 adalah percuma (7 serviks, 12 toraks dan 5 lumbar); Selebihnya (bertambah) membentuk dua tulang - sakrum (5 vertebra) dan tailbone (4-5 vertebra). Setiap tulang belakang di bahagian depan mempunyai badan (corpus vertebrae), dari mana gerbang (arcus vertebrae) berlepas posteriorly, membawa satu siri proses (Rajah 5). Pemegang bersama-sama dengan permukaan posterior badan vertebra memanjangkan foramen tulang belakang (vertebra foramen). Pembukaan vertebra semua vertebra membentuk kanal vertebrata (vertebrata canalis), di mana korda spinal dengan cangkang dan kapal terletak. Di bahagian gerbang membezakan bahagian anterior yang tebal - kaki (pediculi arcus vertebrae) dan plat (lamina arcus vertebrae). Proses transversal (proses transversi) berlepas dari lengkungan ke sisi, proses posterior - proses spinus (prosesus spinosus), atas dan ke bawah - proses artikular (processus articulares sup. Et inf.).

Rajah. 5. Tali tulang belakang dan lumbal tipikal; a - VIII thoracic vertebra: 1 - processus spinosus; 2 - proc. transversus; 3 - fovea costalis transversalis; 4 - proc. sup articularis; 5 - fovea costalis sup.; 6 - corpus vertebrae; 6 - III lumbar vertebra: 1 - proc. spinosus; 2 dan 3 - proc. sup articularis; 4 - sup vertebralis incisure; 5 - corpus vertebrae; 6 - incisura vertebralis inf.; 7 - proc. transversus; 8 - proc. articularis inf.


Rajah. 6. Saya vertebra serviks (di atas): 1 - pos tuberculum; 2 - massa lat.; 3 - proc. transversus; 4 - fovea articularis soup.; 5 - antigen tuberculum.


Rajah. 6a. II vertebra serviks (A - dari atas, B - dari sisi): 1 dan 8 - proc. spinosus; 2 - proc. transversus, 3 - fasic articularis sup; 4 - kandang; 5 = korpus vertebra; 6 - transversarium foramen, 7 - proc. articularis inf. Rajah. 4. Spine: pandangan sisi - A; B - pandangan hadapan; B - pandangan dari belakang. 1 - serviks; 2 - toraks; 3 - lumbar; 4 - bahagian sakral; Saya - coccyx.

I dan II vertebra serviks berbeza daripada jenis struktur vertebra umum. I vertebra - atlas (atlas) adalah cincin yang terdiri daripada dua arka yang saling berhubungan dengan bahagian menebal sisi (Rajah 6). Gegel serviks II - epistropi, atau paksi (paksi), mempunyai proses seperti penyok (tebal) pada permukaan atas badan, yang menyatakan dengan gerbang anterior pada serviks tulang belakang serviks (Rajah 6a).

Badan-badan vertebra itu saling berhubungan dan dengan sakrum melalui cakera intervertebral (disci intervertebrales). Yang terakhir terdiri daripada cincin berserabut (anulus fibrosus) dan nukleus gelatin (nucleus pulposus), yang merupakan rongga tertutup dengan kandungan gelatin, vitreus.

Cakera intervertebral (Rajah 7) membentuk 20-25% daripada panjang ruang tulang belakang pada orang dewasa. Dalam segmen tulang belakang, di mana pergerakannya lebih ketara (lumbar, serviks), ketinggian cakera adalah lebih tinggi. Oleh kerana keanjalannya, cakera intervertebral menyerap kejutan bahawa pengalaman tulang belakang. Ketinggian cakera intervertebral dan luasan tulang belakang dalam kes itu berubah dan bergantung kepada keseimbangan dinamik daya yang bertentangan. Selepas rehat malam, ketinggian cakera meningkat, dan pada penghujung hari berkurangan; variasi harian pada panjang tulang belakang mencapai 2 cm.

Rajah. 7. Disk intervertebral (gambar rajah): 1 - plat rawan akhir; 2 - apofisis badan vertebra; 3 - nukleus gelatin; 4 - cincin berserabut.

Anterior dan posterior ligamen longitudinal (ligg Longitudinalia anterius et posterius) meliputi sepanjang permukaan anterior dan posterior badan dan cakera vertebra. Tudung membujur anterior membujur dari tulang oksipital ke sakrum, yang melekat pada badan vertebra. Bundel ini mempunyai kekuatan anjal yang hebat. Lutigal longitudinal posterior juga bermula dari tulang oksipital dan mencapai kanal sakral, tetapi tidak melekat pada badan vertebra, tetapi tegas berpusing dengan cakera, membentuk sambungan di tempat ini (Rajah 8 dan 9).

Rajah. 8. Ligamen dan sendi tulang belakang toraks: 1 dan 5 - lig. postostransversarium post;. 2 - lig. intercostale int.; 3 - lig. tuberculi costae; 4 - lig. intertransversarium; 6 - capsula articularis; 7 dan 8 - lig. supraspinale.

Rajah. 9. tulang belakang lumbar: 1 - lig. longitud. jawatan.; 2 - lig. flavum; h - lig. interspinale; 4 - lig. supraspinale; 5 - proc. artik. sup. 6 - proc. transversus. 7 - lig. inter-transversarium; 8 - lig. longitud. semut; 9 - anulus tibrosus; 10 - nukleus. pulpa.

Lengan vertebra dikaitkan dengan cara ligamen kuning (ligg Flava), proses spinus - oleh ligamen interosseous (ligg. Interspinalia), proses melintang - oleh ligamen intertransal (ligg Intertransversaria). Di atas proses spinous di sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang adalah ligament supraspinal (lig Supraspinale), yang bertambah di kawasan serviks dalam arah sagittal dan dipanggil ligamen nuchal (lig Nuchae). Proses-proses artikular membentuk sendi intervertebral (artikulasi intervertebrales). Di bahagian yang berbeza proses artikular tulang belakang mempunyai bentuk dan lokasi yang berbeza. Oleh itu, di rantau thoracic mereka terletak di hadapan. Permukaan artikular pada proses atas diarahkan secara posterior, yang lebih rendah - anterior. Oleh itu, jurang antara proses pada radiografi langsung tidak dapat dilihat, dan di sebelahnya dikesan dengan baik. Proses artikular vertebra lumbar menduduki kedudukan sagittal, dan oleh itu jurang antara mereka pada radiografi langsung jelas kelihatan.

Rajah. 10. Jenis postur: a - postur biasa; b - belakang rata; belakang - putaran atau bulat; d - melompat kembali.

Dalam proses perkembangan kanak-kanak, tulang belakang memperoleh beberapa lengkung dalam satah sagittal: di kawasan serviks dan lumbar yang melengkung ke hadapan - tuan-tuan dibentuk (lihat), dalam bahagian thoracic dan sacral - belakang - kyphosis terbentuk (lihat). Keluk-keluk ini, bersama-sama dengan sifat elastik cakera intervertebral, menentukan ciri redaman tulang belakang.

Di bawah pengaruh beberapa keadaan yang tidak menguntungkan - kelemahan alat otot-ligamentous tulang belakang, gangguan statik (postur salah seorang anak semasa sekolah dan kerja rumah) - postur yang tidak normal (patologi) berkembang (Rajah 10). Apabila melicinkan selekoh tulang belakang, belakang rata berkembang, dengan peningkatan dalamnya - bulat atau cekung. Sifat yang paling kompleks adalah pelanggaran postur disebabkan oleh lengkung sisi tulang belakang, membentuk postur scoliotik. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya dikelirukan dengan scoliosis (lihat) - satu penyakit yang juga memperlihatkan dirinya sebagai kelengkungan sisi tulang belakang, tetapi berbeza dengan ubah bentuk vertebra individu dan tulang belakang secara keseluruhannya.

Pergerakan tulang belakang boleh berlaku di sekitar tiga paksi: melintang (flexion and extension), sagittal (miring ke sisi) dan menegak (pergerakan pekeliling). Yang paling mudah alih adalah tulang belakang serviks dan lumbar, bahagian atas dan bawah rantau toraks lebih kecil, dan bahagian tengah tulang belakang lebih kecil.

Tahap dan sifat mobiliti tulang belakang dikaitkan dengan beberapa keadaan, khususnya dengan bentuk dan kedudukan proses artikular, ketinggian cakera intervertebral, kehadiran tulang rusuk yang menyekat pergerakan tulang belakang toraks.

Pembekalan darah tulang belakang dijalankan dari arteri besar, sama ada secara langsung di atas badan vertebra, atau di dekatnya, dan kapal-kapal ini berlepas terus dari aorta atau (untuk tulang belakang serviks) dari arteri subclavian. Darah di tulang belakang datang dengan tekanan yang besar, yang menyebabkan bekalan darah tinggi, bahkan cawangan kecil.

Arteri lumbal dan intercostal (lumbales et intercostales) berjalan di sepanjang permukaan anterior-lateral badan-badan vertebra dalam arah melintang, dan di rantau foramen intervertebral, cawangan posterior meluas ke bahagian belakang tulang belakang dan tisu lembut belakang. Cawangan posterior arteri lumbar dan intercostal memberikan arteri spinal (rami spinal), menembus saluran tulang belakang. Dalam terusan tulang belakang, batang utama arteri tulang belakang dibahagikan kepada anterior (lebih besar) dan cawangan posterior. Yang terakhir melepasi melintang di sepanjang dinding posterolateral saluran tulang belakang dan anastomosa dengan arteri yang bersesuaian dengan sebaliknya. Cabang akhir anterior arteri tulang belakang berjalan secara transversely anterior dan anastomoses pada permukaan posterior badan vertebra dengan cawangan yang sama dari sisi yang bertentangan. Cabang-cabang ini terlibat dalam pembentukan rangkaian anastomotik yang terletak di permukaan posterior badan-badan vertebra di ligamen longitudinal posterior. Rangkaian anastomotik terbentang di sepanjang kanal tulang belakang dan mempunyai cawangan longitudinal dan melintang. Dari sini ia meninggalkan arteri, badan pemakanan vertebra, saraf tunjang, dan juga bahagian persisian cakera intervertebral.

Melalui bahagian depan dan sisi badan vertebra, sebilangan besar cawangan memasuki, antaranya terdapat 2-3 cawangan besar memasuki badan berhampiran garis tengah. Cawangan ini anastomosa dalam badan vertebra dengan cawangan posterior. Kapal tidak lulus dari badan vertebra ke dalam cakera intervertebral.

Sistem vena tulang belakang diwakili oleh empat plexus vena: dua luaran (plexus venosi vertebrales externi) yang terletak di permukaan hadapan badan vertebra dan belakang gerbang, dan dua dalaman (plexus venosi vertebrales interni). Plexus terbesar, intravertebral anterior, diwakili oleh batang menegak besar yang disambungkan oleh cawangan melintang; Plexus ini terletak pada permukaan posterior badan vertebra dan diperbaiki ke periosteum mereka oleh banyak jambatan. Plexus intravertebral posterior tidak mempunyai ikatan kuat dengan dinding saluran tulang belakang dan dengan itu mudah dipindahkan. Semua empat plexus vena punggung tulang belakang mempunyai banyak hubungan antara satu sama lain, dengan anterior dan luaran anterior plexuses anastomosing oleh vv. basivertebrales, yang melalui badan vertebra, dan plexus luaran dan dalaman posterior disambungkan oleh cabang-cabang nipis menindik ligamen kuning.

Pengaliran darah vena dari tulang belakang dilakukan dalam sistem vena cava atas dan bawah sepanjang vena vertebra, intercostal, lumbar dan sacral. Setiap urat intervertebral, melalui saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral yang sepatutnya, terhubung dengan periosteum tepi tulang bukaan, dan oleh itu urat ini tidak runtuh jika rosak.

Plexus vena yang tulang belakang, membentuk satu keseluruhan, meluas dari pangkal tengkorak (di sini mereka dikaitkan dengan sinus vena yang berkhasiat) ke tulang punggung. Sistem vena ini, anastomosing secara meluas dengan urat paravertebral, adalah komunikasi penting antara vena cava yang lebih rendah dan unggul. Laluan cagaran ini dipercayai sangat penting dalam mengekalkan keseimbangan fungsi antara sistem vena cava unggul dan rendah. Ketiadaan injap dalam urat tulang belakang membolehkan darah bergerak ke mana-mana arah. Ciri fungsi vena vertebral ini, menurut beberapa penulis, menerangkan peranan mereka dalam penyebaran jangkitan dan metastasis di tulang belakang.

Saliran limfatik dalam tulang belakang serviks adalah ke arah kelenjar getah bening dalam leher; di dada atas, di nod-nod dari posterior medial; di thorax bawah - melalui nodus limfa intercostal dalam saluran toraks. Dari kelenjar tulang belakang lumbal dan sacral dikumpulkan dalam nodus limfa yang sama.

Pembangunan postnatal. Dalam perkembangan postnatal tulang belakang, pertumbuhan dan ossifikasi vertebra berterusan, dan pembezaan cakera intervertebral berlaku. Pada tahun pertama kehidupan, penyusunan semula tulang tulang belakang badan vertebra berlaku. Menurut kebanyakan penulis, sinostosis nukleus ossifikasi di kawasan asas proses spinous berlaku selama tiga tahun, tetapi dalam beberapa kes proses ini ditunda hingga 12-13 tahun, dan kadang-kadang tidak berakhir sama sekali; jadi spina bifida timbul (lihat). Ini sering diperhatikan di lumbar V dan saya tulang belakang sakral. Kekerapan spina bifida di vertebra ini mendorongnya untuk menganggapnya bukan sebagai perkembangan tulang belakang yang tidak normal, tetapi sebagai variannya.

Perpaduan nukleus ossifikasi tubuh vertebra dengan nukleus ossifikasi gerbang di daerah lumbar terjadi pada usia 4-8 tahun. Di rantau thoracic, lapisan tulang rawan di antara mereka bertahan sehingga 12 tahun.

Rajah. 11. Pengagihan kuasa yang bertindak pada cakera intervertebral

Dalam proses perkembangan postnatal cakera intervertebral, nukleus gelatin secara beransur-ansur mengecil dan struktur fibrosa cincin berserabut membezakan. Nukleus gelatin dalam subjek muda mengandungi bahan asas amorf yang kaya dengan air yang terletak di antara serat kolagen. Ketepuan nukleus gelatin dengan air menentukan sifat fizikalnya sebagai penyerap kejutan statik. beban, mengedarkan daya mekanikal di seluruh permukaan badan vertebra (Rajah 11). Dengan umur, disebabkan oleh penurunan dalam kandungan air, turgor nukleus berkurangan, ia secara beransur-ansur menjadi lebih padat dan kehilangan keanjalannya. Pada orang lebih daripada 50, teras gelatin menyerupai jisim kes.

Cincin berserat dalam proses perkembangan postnatal juga mengalami beberapa perubahan. Sudah berusia 2 tahun, berserabut ditandakan di bahagian depan dan belakang cakera dengan sinar interlacing. Dengan usia, serat interlacing menjadi lebih sukar, mereka membengkak. Ini jelas dinyatakan dalam lima tahun kedua kehidupan. Menjelang akhir dekad kedua, bengkak adalah penting, dan serat tidak begitu jelas. Disc cakera intervertebral secara menyeluruh menyelesaikan pembangunannya dengan 22-24 tahun.