Utama / Siku

Tendon Achilles: di mana ia, struktur dan fungsi (dengan gambar)

Kebanyakan orang mempelajari tentang kehadiran dan nama organ di dalam badan mereka hanya di pejabat doktor. Iaitu, dalam kes apabila organ atas sebab tertentu rosak, meradang, dll. Tudung Achilles tidak terkecuali. Oleh kerana kekurangan pengetahuan tentang struktur dan fungsi badan ini, ia sering mengalami trauma dengan operasi berikutnya. Terdapat kes-kes kecacatan.

Apakah tendon Achilles itu

Tudung Achilles hanyalah sejenis aponeuroses dari gastrocnemius dan otot-otot soleus betis. Nama lain ialah ligamen calcaneal, tendon calcaneal. Dalam anatomi, ia terisolasi ke dalam organ berasingan kerana kehadiran beberapa jenis tisu dalam bungkusan yang kuat ini:

 • Serat kolagen.
 • Fibroblas.
 • Endotenonium.
 • Peritenonium.
 • Epitononium.

Latar belakang sejarah

Tendon Achilles adalah ligamen terbesar dan kuat dalam tubuh manusia. Para saintis bersetuju bahawa ia dibentuk lebih dari ribuan tahun kerana peralihan manusia secara beransur-ansur berjalan lurus.

Penghakiman ini timbul kerana, akibat bentuk anatomi kaki, paksi menegak seseorang tidak bergerak naik atau turun berbanding dengan trajektorinya. Dan salah satu struktur kaki, iaitu tuberkel tumit, dilampirkan ke bahagian bawah ligamen Achilles.

Lokasi

Tendon Achilles terletak di bahagian bawah belakang bahagian bawah kaki. Menjadi kesinambungan otot gastrocnemius, di peringkat selular, Achilles berasal dari bahagian tengah anak lembu. Di tempat ini, ikatan otot gastrocnemius secara beransur-ansur masuk ke dalam badan tisu penyambung besar dari ligamen Achilles dan kemudian masuk ke dalam tendon otot soleus.

Membuat kesimpulan dari perkara di atas, kita boleh mempertimbangkan Achilles sebagai hubungan antara gastrocnemius dan otot-otot soleus. Dan setelah sudah selesai dari kesimpulan ini, perlu memahami bahawa ini adalah satu sistem otot tendon-tunggal, yang bergantung pada satu sama lain.

Struktur sel

Di peringkat selular, tendon adalah serat protein kolagen. Oleh kerana kekuatan bahan ini, organ itu tidak dapat berfungsi dengan baik.

Serat kolagen pula membentuk ikatan yang pertama, kedua dan ketiga. Urutan pertama dan kedua rasuk dipisahkan oleh tisu endotenonium, kedua dan ketiga - peritenonium. Tisu epitononium dipenuhi semua rasuk. Ketiga tisu mempunyai fungsi pelindung dan lokalisasi ligamen. Yang kedua adalah perlu untuk meringkaskan (membatasi) proses keradangan dalam organ.

Fungsi

Satu-satunya dan sangat penting fungsi ligamen Achilles ialah penyediaan kemungkinan berjalan lurus, dan lebih khusus, fleksi plantar pada sendi buku lali. Penguncupan otot betis memberikan ligamen tarik, dan selekoh sendi. Melaluinya, seseorang boleh membengkokkan kaki (berdiri di tumit) atau ke bawah (berdiri di jari kaki). Kemustahilan atau kesakitan gerakan ini atau ini bercakap mengenai proses patologi ligamen kalenane.

Masalah yang mungkin dan patologi Achilles

Sebagai amalan rayuan untuk pertunjukan bantuan perubatan, masalah yang paling sering timbul dari badan ini adalah merobek dan meregangkan. Penyebabnya boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar: degeneratif dan mekanikal.

Bercakap mengenai punca-punca degeneratif yang tidak normal dalam kerja-kerja alat tendon kaki, kita harus ingat komposisi sel organ. Oleh kerana bahagian utama komposisi ligamen adalah kolagen, sebab untuk rehat dan sprains secara logik dapat dianggap sebagai pengurangan kuantitatif. Ia boleh disebabkan oleh dua faktor:

 • Umur - seperti yang anda tahu, dengan umur, pengeluaran kolagen oleh sel-sel tubuh berkurangan dengan ketara.
 • Ubat - sebilangan kumpulan ubat farmakologi menyebabkan kehilangan kolagen (glucocorticoids, fluoroquinolones) secara tempatan atau umum dalam tisu badan. Pada tanda-tanda awal disfungsi ligamen Achilles, anda perlu segera dapatkan nasihat doktor.

Disebabkan faktor-faktor yang tidak menguntungkan ini, satu jenis "mengeringkan" ligamen tumit berlaku, dan ia menjadi lebih terdedah kepada kecederaan.

Penyebab kedua disfungsi achille - mekanikal - juga boleh dibahagikan kepada dua kumpulan kecil:

 1. Terbuka air mata - kecederaan dari faktor luaran (potongan, tembakan, dan sebagainya).
 2. Air mata subkutan - kecederaan akibat beban yang tidak normal. Ini termasuk kecederaan sukan (kekurangan pemanasan, melebihi berat projektil, masa istirahat dalam latihan), kasut yang salah (membawa beban dalam kasut dengan tumit, mengangkat beban yang berlebihan atau kurang berat, kesilapan dalam saiz), beban yang tidak dijangka pada tendon (tergelincir, jatuh, kecederaan tertutup, lebam).

Bantuan kecemasan dalam memecahkan ligamen tumit

Sekiranya berlaku kecederaan akut pada tendon Achilles, anda mesti memanggil ambulans dan melakukan langkah-langkah pra-perubatan berikut:

 1. Sekiranya kecederaan, gunakan sejuk selama 15 minit.
 2. Ambil agen anti-radang nonsteroidal (jika boleh, masukkan intramuskular).
 3. Memindahkan sepenuhnya anggota badan sebelum kedatangan ambulans (untuk mengenakan tayar).

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, majoriti kecederaan tendon calcaneal adalah disebabkan oleh pengagihan beban yang tidak betul. Anda tidak boleh keterlaluan dalam budaya fizikal sendiri untuk merosakkan atau berjalan di atas tumit yang tinggi. Lagipun, terdapat kes apabila kecederaan tendin berakhir dengan operasi, dan kemudian anda boleh melupakan sukan dan kasut yang cantik sekurang-kurangnya beberapa bulan.

Di mana seseorang mempunyai tendon Achilles

Tudung terbesar dan paling kekal di dalam tubuh manusia adalah tendon Achilles (atau tumit). Bahawa ia mengambil berat badan sepanjang berjalan kaki, menjalankan atau menjalankan aktiviti fizikal yang aktif. Walaupun rintangan yang luar biasa terhadap faktor luaran, tendon tumit juga agak rapuh, sering tertakluk kepada keradangan, peregangan dan robek pada ketegangan intensiti tinggi biasa.

Wilayah gabungan dari tisu penghubung posterior kaki bawah, calcaneus, dan gastrocnemius dan triceps (atau soleus) otot, sering kali tidak tepat disebut tendon Achilles. Dalam amalan perubatan (dalam kesimpulan dan hasil diagnostik) terdapat hanya nama perubatan yang betul: "Achilles" atau "tendon tumit".

Apakah tendon Achilles?

Tendon Achilles terletak di bahagian bawah kaki pada pertemuan otot anak lembu dan calcaneus. Mobiliti yang luar biasa dan ketahanan tendon adalah disebabkan struktur khas sendi: tendon tumit dikelilingi oleh jumlah cecair lendir yang mencukupi, yang dengan ketara mengurangkan geseran dan memberikan kelenturan. Kaki ini dengan mudah dapat menahan tekanan yang bersamaan dengan 400 kg. Sebagai perbandingan, rambut yang sihat dapat menahan berat badan yang 8.5 kali beratnya sendiri, dan tendon tumit pada tahap berjalan normal mengambil beban yang hampir 4 kali berat seseorang, semasa menjalankannya hampir 8 kali.

Mekanisme membawa kaki bergerak - tugas berfungsi utama tendon tumit - adalah sangat mudah: otot gastrosnemius triceps, sementara mengikat, menarik tumit ke atasnya, masing-masing, kaki turun. Dalam kehidupan sehari-hari, apabila berlari, menari sukan, berjalan di kasut yang tidak selesa atau kasut tumit tinggi, melakukan senaman fizikal yang sengit dengan jenis lain, terutama tanpa rehat yang betul, tendon boleh meregangkan dan berkontrak, dengan cepat kembali normal.

Beberapa sebab yang jelas difahami dan faktor pencetus tertentu dapat menyumbang kepada pembangunan pelbagai proses degeneratif (sprains, pecah atau keradangan tendon calcaneal). Semua patologi perlu dikenal pasti segera (gejala yang baik adalah jelas dan kerosakan diagnosis tidak sukar) dan dirawat, jika tidak, proses keradangan akan cepat menyebar ke tisu penghubung yang lain.

Penyebab dan sebab-sebab kerap berlaku

Pemecahan, peregangan atau keradangan tendon tumit boleh mencetuskan faktor-faktor kumpulan degeneratif, mekanikal atau hyperthermic dan sebab-sebab tertentu yang lain. Sebagai tambahan kepada punca utama proses keradangan, peregangan atau pecah tendon Achilles, yang secara mudah sistematis menjadi 3 kumpulan utama, terdapat faktor-faktor tambahan yang mencetuskan. Sebagai contoh, orang-orang pertengahan umur adalah yang paling mudah terdedah kepada kerosakan tendon, biasanya obes atau tidak aktif, mempunyai tabiat buruk dan penyakit kronik yang ditunjukkan, termasuk gangguan bekalan darah dan proses degeneratif dalam tisu penghubung.

Oleh kerana otot betis berlebihan yang berpanjangan, tendon tumit terdedah kepada kerosakan pada wanita yang sering memakai kasut tumit tinggi, terutamanya yang tidak stabil (stud), dan mereka yang kerap memakai kasut rapat dan tidak selesa: dengan tumit lembut dan satu tapak keras. Terdapat juga penarikan fisiologi tendon yang dikaitkan dengan flatfoot.

Kadang sakit sakit di bahagian bawah kaki, termasuk tendon tumit, dapat mempamerkan kepekaan individu untuk mengubah keadaan cuaca. Dalam sesetengah kes, ketidakselesaan boleh disebabkan oleh keracunan umum badan (kelemahan semasa selesema atau selesema), mengambil ubat tertentu atau komplikasi penyakit yang tidak berkaitan langsung dengan proses degeneratif tisu penghubung.

Sesetengah kepentingan, tetapi tidak begitu penting, sebagai contoh, dalam hal penyakit kardiovaskular atau patologi tertentu, mempunyai faktor keturunan. Sekiranya ibu bapa atau salah seorang daripada mereka mempunyai tulang yang lemah, sendi dan tendon, atau otot yang lemah, terdapat risiko yang tinggi bahawa kanak-kanak juga akan mengalami kerosakan yang tidak disengajakan kepada tisu-tisu penghubung dalam kehidupan seharian.

Faktor mekanikal

Penyebab yang paling biasa dari pelbagai jenis kerosakan pada ligamen, tulang, tendon, atau tisu penghubung yang lain adalah beban yang berlarutan tanpa rehat yang betul atau gerakan terlalu mendadak untuk otot yang tidak terlatih. Anda boleh meregangkan atau merobek tendon Achilles semasa anda berlari, bermain bola sepak, bola keranjang, tenis dan badminton.

Air mata dan engkol kecil berlaku jika anda sentiasa terlibat secara aktif dan aktif dalam sukan, yang lebih banyak ciri atlet profesional dalam mengejar hasil yang tinggi. Microtraumas terkumpul, kerana tisu tidak pulih begitu cepat dari masa ke masa, dan tekanan kritikal seterusnya membawa kepada pecah tendon yang serius.

Selalunya terdapat kerosakan semasa latihan aktif tanpa pemanasan pertama atau selepas berehat panjang. Terdapat risiko tinggi kecederaan dari teknik latihan yang tidak wajar: pergerakan cepat dan tiba-tiba, beban tidak sekata, pengabaian berehat, memakai kasut sukan yang tidak selesa. Kebarangkalian kerosakan pada tendon Achilles dipengaruhi oleh faktor usia: selepas 35 tahun, keanjalan bekas hilang.

Kesan mekanikal pada tisu penghubung, yang boleh menyebabkan kecederaan, sering boleh dicetuskan oleh sebab luaran. Di sini, kami bercakap mengenai kerosakan yang tidak disengajakan oleh objek tajam, kesan (kecederaan langsung), kecacatan asas atau kerosakan pada kaki semasa jatuh (kecederaan tidak langsung), kemalangan kereta atau kecemasan lain (kecederaan apa-apa jenis).

Proses degeneratif

Tendon terdiri daripada jenis protein khas - kolagen, yang boleh menjadi kurang tahan lama dan menimbulkan rehat atau strain. Kadang-kadang sebatian protein melemahkan dan kehilangan ciri-ciri fungsinya supaya kecederaan boleh berlaku, seperti yang mereka katakan, di peringkat tanah.

Kejadian proses degeneratif dalam tendon dan sebatian lain dipengaruhi oleh:

 • mengambil ubat-ubatan tertentu: kompleks (dengan rawatan pelbagai peringkat pelbagai penyakit) atau tidak sistematik (rawatan diri, ketidakpatuhan terhadap cadangan doktor mengenai dos dan kesesuaian ubat-ubatan);
 • Perubahan berkaitan dengan usia: pengurangan keanjalan tisu penghubung dari masa ke semasa adalah normal, tetapi disyorkan untuk mengelakkannya sebanyak mungkin;
 • kesan sampingan ke atas sebatian berbahaya: keadaan kerja yang sukar, penggunaan alkohol atau dadah, merokok, keadaan epidemiologi yang lemah, ekologi yang lemah;
 • tekanan fizikal atau emosi biasa yang tidak hilang selepas berehat lama;
 • penyakit kronik atau proses keradangan akut, terutamanya dengan komplikasi pembentukan ikat (tulang, sendi, tendon, otot) dan peredaran darah terjejas.

Penyebab hyperthermic

Hyperthermia, atau panas, berlaku sebagai fenomena yang sepenuhnya normal setiap kali dengan senaman fizikal yang sengit atau bahkan kecil, misalnya, orang yang berlebihan berat badan, yang memimpin gaya hidup yang tidak aktif. Kira-kira 10% tenaga yang digunakan untuk memacu otot, ligamen dan tendon akan berubah menjadi haba. Hyperthermia yang berlebihan muncul, jika anda melakukan senaman tanpa memanaskan badan ligamen, fenomena ini menjejaskan keupayaan mereka untuk meregangkan, mengurangkan keanjalan dan kekuatan.

Overheating patogen berlaku jika sistem peredaran darah lemah disebabkan oleh ciri-ciri individu badan, pelbagai penyakit, kekurangan vitamin tertentu, gaya hidup yang tidak aktif atau senaman emosi dan fizikal yang kerap. Sistem peredaran darah mungkin tidak mempunyai masa untuk menyejukkan formasi penyambung dengan cekap.

Oleh itu, terlalu panas yang teratur, terutamanya jika tiada rehat yang betul, memberikan sumbangan penting kepada proses degeneratif dan boleh menjadi salah satu punca kerosakan kepada tendon Achilles.

Kerosakan tendon yang paling biasa

Sebagai tambahan kepada kecederaan terbuka atau tertutup, sprains atau pecah, patologi utama tendon calcaneal adalah tendonitis, enthesopathy dan peritendinitis, bersatu di bawah nama umum Achillotendinitis - proses keradangan-degeneratif yang dilokalkan dalam tendon Achilles.

Kecederaan yang berlainan termasuk kerosakan yang disebabkan oleh penuaan fizikal atau akibat pendedahan luar, berbeza dengan keparahan, kesakitan dan keperluan campur tangan perubatan.

Jadi, kecederaan terbuka boleh dilihat dengan mata kasar, sangat menyakitkan (sehingga dan termasuk kejutan sakit) dan memerlukan perhatian perubatan segera, paling kerap melalui pembedahan. Tertutup - tidak menyebabkan kerosakan pada kulit, secara amnya tidak dapat menyebabkan sakit dan cepat lulus, walaupun dalam kes di mana terapi dijalankan di rumah atau menggunakan kaedah tradisional.

Kerosakan juga boleh pecah atau regangan. Pecah tendon adalah menyakitkan, memerlukan campur tangan pembedahan dan terapi pemulihan jangka panjang. Peregangan, bergantung pada keparahan, boleh dicirikan bukan dengan akut, tetapi dengan menarik kesakitan dan membayangkan rawatan klasik - berpakaian atau berpecah, terapi perubatan, mengurangkan beban pada kawasan yang rosak dan prosedur fisioterapeutik.

Peritendinitis adalah proses keradangan yang dilokalisasi di dalam tisu yang mengelilingi tendon ini. Tendonitis tendon tumit adalah keradangan sendi itu sendiri, dan enthesopati dicirikan oleh proses degeneratif di tapak lampiran tendon ke tulang tumit. Setiap penyakit radang mungkin akut atau kronik.

Gejala penyakit tendon Achilles

Gejala yang membimbangkan utama kedua-dua kecederaan dan keradangan adalah sakit pada tendon Achilles, iaitu. kembali pada kaki pada peralihan otot betis ke calcaneus. Kesakitan boleh bervariasi dan bersifat berbeza.

Kesakitan akut yang teruk, yang hampir mustahil untuk bertolak ansur, menunjukkan kehadiran proses degeneratif-radang akut dalam tendon itu sendiri, lampirannya kepada calcaneus atau dalam tisu penyambung lembut di sekelilingnya. Sensasi menyakitkan, yang membawa ketidakselesaan yang besar dan tidak membenarkan seseorang untuk bersandar pada kaki seseorang, menunjukkan kecederaan terbuka atau tertutup yang serius: pecah tendon, regangan teruk, hematoma.

Sekiranya kesakitan akut tidak disebabkan oleh trauma, maka ia boleh hilang sendiri selepas beberapa ketika, tetapi ini tidak bermakna bahawa sebab utama ketidakselesaan asalnya telah ditarik balik. Proses keradangan selepas pudar memancarkan, berubah menjadi bentuk kronik, dan kemudian muncul lagi sensasi menyakitkan yang lebih teruk.

Kesakitan, kesakitan yang menyerang berlaku dengan kerosakan yang kurang ketara, overvoltage yang berpanjangan atau bentuk kronik. Sensasi yang menyakitkan boleh menyerah di kaki (kaki bawah dan sendi lutut) atau di kawasan tumit, sebagai peraturan, tidak menghalang berjalan kaki tenang, tetapi membuat sukar untuk lari, melompat, senaman

Ketidakselesaan seperti ini tidak selalu muncul selepas kecederaan, atau, yang lebih biasa untuk kesakitan yang serupa, microtrauma, boleh meningkat dengan cara yang bergelombang atau hilang dengan masa.

Tanda-tanda tambahan proses keradangan

Jika selalunya tidak sukar untuk secara bebas menentukan kehadiran kecederaan (terutamanya terbuka), maka proses patologi dapat menampakkan diri bukan hanya dengan rasa sakit di kawasan kepekatan keradangan, tetapi juga dengan mengiringi tanda-tanda penyakit. Sebagai contoh, dengan Achillotendinitis yang mempunyai keparahan yang berbeza-beza dan penyetempatan, gejala tambahan berikut mungkin berlaku:

 • mabuk badan: peningkatan suhu umum dan tempatan (dalam tendon Achilles), kelemahan, sakit kepala;
 • bengkak yang menyakitkan di kawasan yang terjejas, bengkak, peningkatan tendon, yang boleh ditentukan secara luaran;
 • ketegangan dalam otot gastrocnemius;
 • pergelangan kaki buku lali terhad;
 • kemerahan kulit tepat di atas tendon tumit;
 • Retraction, fossa di tapak tendon, yang terasa palpasi semasa palpation, dan tubercle sedikit lebih tinggi - tanda biasa pecah;
 • kekejangan atau creak (crepitus) pada sendi buku lali semasa pergerakan.

Kadang-kadang bunyi ciri boleh didengar pada masa pecah tendon. Tanda-tanda keradangan atau kecederaan tersembunyi dalam setiap kes yang nyata sendiri. Dengan ambang kesakitan yang rendah, sebagai contoh, kesakitan yang tidak dapat ditanggung boleh berlaku dalam pesakit dengan regangan yang agak kecil, dan yang lain tidak akan merasakan ketidakselesaan ciri, walaupun mengalami kecederaan yang signifikan dengan pembentukan hematoma dalaman tendon tumit.

Bilakah hospital perlu kecemasan?

Sesetengah keadaan patologi tendon Achilles mungkin memerlukan campur tangan perubatan segera. Biasanya, tanda-tanda yang menunjukkan keperluan penjagaan kecemasan oleh pakar (traumatologist atau pakar bedah - bergantung kepada keterukan kecederaan) tanpa mengatakan, tetapi keadaan kejutan boleh melegakan kesakitan dan melegakan pesakit keperluan untuk berunding dengan doktor.

Oleh itu, segera pergi ke hospital atau hubungi pasukan ambulans adalah perlu jika:

 • kawasan tendon Achilles sangat menyakitkan bahawa kepincangan muncul;
 • pesakit tidak boleh bergerak secara bebas atau bersandar sepenuhnya pada kaki;
 • terdapat luka terbuka, pendarahan;
 • pada patah tulang atau pecah ligamen yang terletak berhampiran tendon Achilles.

Kesakitan akut mungkin disertai dengan gejala tambahan:

 • suhu badan meningkat, pening yang teruk (dalam proses keradangan akut yang menjejaskan tendon tumit);
 • bengkak yang ketara, biru atau kemerahan kawasan yang rosak;
 • ketegangan, kemurungan di kawasan tendon Achilles;
 • dengan pingsan (ini boleh menjadi kejutan yang menyakitkan akibat kecederaan).

Sekiranya rawatan kecemasan, campur tangan pembedahan atau penggunaan alat pembetulkan (pembalut ketat, penggunaan splint atau gipsum) boleh ditunjukkan. Kaedah rawatan bergantung kepada keparahan kerosakan.

Kaedah untuk mendiagnosis kerosakan

Menentukan kecederaan serius atau proses radang degeneratif-keradangan adalah mudah untuk profesional yang berkelayakan. Diagnosis achillotendinitis, yang dapat mewujudkan dirinya dalam pelbagai jenis (tendinitis, enthesopathy dan peritendinitis) dan bentuk (akut atau kronik), tidak berbeza dengan mudah.

7 sendi adalah bertanggungjawab untuk kelonggaran normal kaki, oleh itu, sebelum memulakan rawatan tumit tumit, adalah perlu untuk mengecualikan kerosakan pada otot-otot yang lain. Di samping memeriksa pesakit, palpasi dan soal selidik, mengenai keadaan kecederaan, simptom yang berkaitan dan gambaran klinikal secara amnya, kaedah berikut digunakan untuk mendiagnosis patologi tendon Achilles:

 1. Ujian mampatan Shank. Doktor memerah otot kaki dengan tangannya, yang sepatutnya berada dalam keadaan santai. Jika kaki dikeluarkan, tiada kerosakan.
 2. Ujian lekukan lutut. Kaus kaki yang cedera, bengkok pada sendi lutut, apabila pesakit berbaring di perut, tergantung lebih rendah daripada kaus kaki yang sihat.
 3. Ujian jarum. Dalam bidang peralihan otot gastrocnemius, jarum perubatan dimasukkan ke dalam tendon, dan setelah menetapkan kaki bergerak, ia menentukan bagaimana jarum itu terpesong.
 4. Uji dengan sphygmomanometer. Satu manset khas diletakkan di atas kaki, dipam ke tekanan tertentu, dan selepas kaki bergerak, ia ditentukan sama ada tekanan meningkat - dalam kes ini tidak ada kerosakan.

Untuk mengesahkan diagnosis, keputusan positif adalah mencukupi untuk dua ujian. Di samping itu, x-ray, ultrasound kaki, pengimejan resonans magnetik boleh ditetapkan. Kajian-kajian ini ditunjukkan dalam kes-kes yang kompleks di mana tidak mungkin untuk menentukan diagnosis dengan kaedah diagnostik standard.

Rawatan patologi

Terapi patologi tendon tumit adalah kaedah radikal (pembedahan) atau konservatif (rawatan ubat, fisioterapi, penggunaan alat pembetulkan). Pemilihan kaedah rawatan bergantung kepada keparahan kecederaan, bentuk proses keradangan-radang dan ciri-ciri individu pesakit.

Rawatan Radikal melibatkan pembedahan (sering mendesak) dan ditunjukkan dalam keadaan berikut:

 • dalam kes tendon Achilles pecah kerana pengaktifan proses degeneratif radang (pemecahan) atau kecederaan mekanikal;
 • dalam kes kecederaan terbuka tendon yang disebabkan oleh faktor luaran (lebam teruk, hematomas dalaman dan pecah selepas jatuh atau pukulan, kemalangan kereta atau kecemasan lain);
 • dengan patah tulang bersamaan dan pecah ligamen;
 • proses keradangan yang berlaku dalam bentuk akut, rupa suppurations.

Kaedah ciri terapi klasik (konservatif) adalah rawatan dadah yang komprehensif, yang menggunakan:

 • antispasmodics;
 • ubat penahan sakit;
 • vitamin (kadang-kadang - imunomodulator);
 • ubat anti-radang;
 • antipiretik (dengan mabuk yang teruk);
 • ubat untuk menormalkan peredaran darah.

Sebagai tambahan kepada ubat, fisioterapi juga digunakan:

 • urut;
 • terapi fizikal;
 • terapi parafin;
 • rawatan lumpur;
 • ozokerite.

Adalah penting untuk melengkapkan saranan umum doktor. Sebagai contoh, harus:

 • mengalihkan kaki sakit;
 • sepenuhnya menghapuskan beban semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan;
 • meningkatkan keamatan beban secara beransur-ansur;
 • mengambil ubat-ubatan mengikut dosis yang ditetapkan dan rejimen terapi, dsb.

Sprains dan proses keradangan kronik

Dengan kecederaan tertutup tendon Achilles, diperolehi dengan cara mekanikal, regangan atau overstressing, proses keradangan kronik, kawasan yang menyakitkan biasanya dibalut ketat. Untuk beberapa lama (doktor yang tepat akan memberitahu anda tempoh yang tepat dalam tempoh pemulihan) harus mengurangkan beban: berjalan kurang, terutamanya pada hari-hari pertama selepas kecederaan, menangguhkan sebarang latihan atau berjalan.

Rawatan tendinitis Achilles dan lain-lain proses keradangan yang tidak rumit melibatkan penggunaan salap ubat atau krim, antispasmodik over-the-counter untuk melegakan kesakitan, vitamin dan, jika perlu, ubat antipiretik. Selepas beberapa waktu, senaman terapi latihan ditunjukkan (regangan), kadang-kadang memakai kasut khas, yang mengurangkan ketegangan pada tendon.

Di rumah, ubat-ubatan rakyat akan membantu melegakan sensasi yang menyakitkan: mandi konifer untuk kaki, semangat warna walnut, kompres sejuk, penyelesaian mumia (untuk urutan dan kegunaan dalaman). Satu-satunya kaveat: mengenai kemungkinan kaedah rawatan yang popular, adalah penting untuk berunding dengan doktor anda. Tempoh pemulihan untuk keseleo atau proses degeneratif-radang kronik berlangsung dari seminggu hingga 2 bulan selepas rawatan tendonitis Achilles.

Air mata dan keradangan akut

Patologi dan kecederaan yang serius, selain pembedahan, menyiratkan pelaksanaan beberapa cadangan yang akan membantu mengurangkan tempoh pemulihan dan mengurangkan kesakitan di kawasan yang terjejas. Pakar mengesyorkan:

 • amati rehat tidur sebaik selepas operasi dan semasa sakit teruk;
 • untuk sepanjang masa - untuk mengurangkan maksimum sebarang beban fizikal pada kaki yang sakit;
 • untuk beberapa waktu untuk bergerak menggunakan tongkat atau tongkat (jika perlu);
 • memakai kasut khas yang mengurangkan ketegangan pada tendon tumit;
 • melumpuhkan kaki yang cedera dengan alat pembetulkan (secara purata, selepas operasi, kaki mesti dipindahkan untuk sebulan);
 • mengambil satu set ubat (vitamin, ubat penahan sakit, antipiretik, ubat anti-radang dan pembaikpulih aliran darah), dengan ketat mengikuti rejimen dos dan dos;
 • merawat kawasan pembedahan dengan antiseptik, memakai pembalut steril dan memohon salap ubat-ubatan;
 • dengan segera memaklumkan doktor yang hadir mengenai kemunculan sebarang gejala tambahan (suppuration atau terutamanya kesakitan yang teruk);
 • lebih hampir pada akhir tempoh pemulihan untuk pergi ke fisioterapi.

Dalam proses keradangan akut dan tendon tumit pecah, yang disertai dengan campur tangan pembedahan, rawatan berlangsung dari 1 hingga 3 bulan.

Pencegahan proses degeneratif

Pencegahan memainkan peranan yang penting dalam mencegah kerosakan kepada tendon kalsana.

Langkah-langkah utama untuk pencegahan kecederaan dan proses keradangan adalah seperti berikut:

 • adalah perlu untuk melihat aktiviti yang sama dan kekerapan latihan, untuk meningkatkan intensiti secara beransur-ansur, sentiasa panas sebelum melakukan latihan fizikal;
 • Adalah penting untuk memberikan sendi tertekan (otot, tendon, tisu lembut dan sendi) berehat sepenuhnya bukan sahaja selepas latihan, tetapi juga pada akhir hari yang sukar;
 • hanya memakai kasut yang selesa yang sepadan dengan struktur anatomi kaki dan tidak memberi tekanan yang berlebihan ke atas kawasan tertentu;
 • anda perlu memilih kasut bertumit tinggi yang stabil dan tidak berjalan di dalamnya setiap hari - kaki anda memerlukan rehat dan pemulihan;
 • sebarang penyakit kronik atau akut harus dikenalpasti dan dirawat dengan segera;
 • Adalah penting untuk melepaskan tabiat buruk, menormalkan corak tidur, makan secara rasional, berehat sepenuhnya, tidak terlalu banyak kerja, mengelakkan beban fizikal dan emosi, terutama yang lama;
 • adalah perlu mengikuti penunjuk normal berat badan, untuk mencegah obesiti;
 • anda perlu menjalani gaya hidup sederhana yang aktif: berjalan lebih kerap di udara terbuka pada waktu petang daripada menonton program televisyen, tetapi tidak bermain secara fanatik dalam sukan untuk mengejar keputusan yang cepat dan tinggi.

Adalah mustahil untuk mempengaruhi beberapa faktor yang mencetuskan kecederaan dan patologi tendon Achilles: keturunan atau keadaan yang tidak berjaya boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia, walaupun ia menjalani gaya hidup yang sihat, menjalani pemeriksaan rutin dan melakukan langkah pencegahan. Walau bagaimanapun, ia adalah amaran yang boleh dilaksanakan bukan sahaja daripada proses degeneratif-radang, tetapi juga kecederaan tendon tumit, yang dengan ketara meningkatkan peluang untuk tidak mengalami keseleo, pecah atau achillotendinitis dalam kehidupan mereka.

Pecah separa tendon Achilles atau pelanggaran sepenuhnya terhadap integriti tisu-tisu ini adalah hasil daripada pengaruh luar atau kecederaan. Ini adalah penyebab yang paling biasa. Bahaya keadaan patologi seperti itu selepas pecahnya pergelangan kaki dan kaki dilengahkan, yang bermaksud terdapat risiko tinggi untuk membuat diagnosis salah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa otot melakukan fungsi pampasan. Mereka sebahagiannya mengambil beban, yang sehingga masa kecederaan menyumbang tendon. Hasilnya, kaki mengekalkan pergerakan, tetapi hanya sehingga proses keradangan berkembang.

Punca keadaan patologi

Tudung Achilles adalah yang terbesar dalam sistem muskuloskeletal tubuh manusia. Ia terdiri daripada tendon rata gastrocnemius dan otot soleus. Satu lagi nama untuk tendon ini adalah calcaneal. Prinsip plasmion plantar: penguncupan otot-otot anggota bawah menyebabkan ketegangan pada tendon Achilles. Sekitar tempat lampirannya adalah kantung lendir dan saluran yang mengandungi bendalir. Struktur ini membantu mengurangkan geseran tulang.

Kerosakan boleh dibuka dan ditutup. Dalam setiap pilihan, alasannya berbeza. Kerosakan pada tendon Achilles berlaku dalam beberapa kes:

 1. Melanda langsung. Dengan kecederaan sedemikian di laman web ini adalah beban yang sengit. Akibatnya, tendon tidak berdiri, dan pecah terjadi. Pelanggaran integriti tisu berlaku di bawah keadaan yang mereka berada dalam keadaan tegang. Ini adalah mekanisme kecederaan biasa dalam sukan.
 2. Pukulan tidak langsung Dalam kes ini, terdapat penguncupan otot secara tiba-tiba, yang membawa kepada ketegangan tendon. Pada masa yang sama dengan kebarangkalian yang sama boleh berlaku peregangan atau pembengkakan lengkap tisu. Mekanisme kecederaan biasa: jatuh dengan kaki panjang; lekukan punggung kaki, yang biasanya berlaku apabila seseorang telah tergelincir; lompat yang tidak berjaya, manakala otot kaki semestinya dikurangkan untuk meluruskannya.
 3. Kecederaan penembusan. Jika, dengan kesan langsung dan tidak langsung, terdapat pecah subkutan (tanpa merosakkan tisu luar), maka dalam hal ini terjadi pecah terbuka, disertai dengan pelanggaran integritas epitel dan lapisan kulit yang lebih dalam.

Apabila tendon Achilles pecah, tisu-tisu paling kerap terkena di tapak sekitar 5 cm dari titik lampiran ke calcaneus. Ia tidak diketahui dengan pasti mengapa kecederaan berlaku di sini. Sebagai tambahan kepada pengaruh luaran, proses degeneratif-dystrophik boleh menjejaskan tisu. Penyebab utama keadaan patologi seperti itu: usia tua; penyakit sistem muskuloskeletal, yang meliputi tisu keras dan lembut.

Dalam kedua-dua kes, keanjalan tendon berkurang. Apabila overstretching, tisu tidak diregangkan cukup atau, sebaliknya, beban mungkin berlebihan, maka peregangan atau pecah terjadi. Kemungkinan peningkatan ini dalam usia tua, di kalangan atlet dan orang yang terdedah kepada proses merosakkan tisu keras dan lembut.

Symptomatology

Untuk menentukan tahap kerosakan pada tendon, anda boleh melihat foto-foto seperti kecederaan. Terdapat jurang yang penuh dan separa. Dalam kes pertama, terdapat pelanggaran lengkap keutuhan tisu. Pecahan separa disertai dengan ubah bentuk bahagian tendon.

Dengan pelanggaran sepenuhnya integriti pergerakan kaki adalah sebahagian atau hilang sepenuhnya. Sekiranya terdapat pecah separa, pergelangan kaki boleh terus aktif, tetapi pergerakannya terhad, dan nada otot kelihatan berkurangan.

Manifestasi utama adalah rasa sakit yang berlainan. Semakin kuat tisu tendon akan koyak, semakin jelas tanda-tanda tersebut. Gejala lain:

 • bengkak;
 • Perubahan warna kulit (kemerahan, lebam muncul);
 • mobiliti terhad atau ketidakupayaan untuk menggerakkan anggota yang cedera;
 • pada pecahnya tisu, anda boleh mendengar bunyi sifat yang menyerupai satu klik;
 • Tanda-tanda luar juga kelihatan - pendalaman berlaku pada titik kecacatan tendon.

Bergantung pada keparahan kerosakan, tanda-tanda seperti perubahan dalam gaya hidup, kemerahan yang disebut, dan ketidakupayaan untuk meregangkan kaki muncul. Gejala tidak kurang kerap - pesakit tidak boleh melangkah pada kaki yang cedera.

Diagnostik dan pertolongan cemas

Sebagai peraturan, jika berlaku tendon Achilles pecah, satu kaedah klinikal digunakan, yang mana seorang pakar boleh membuat diagnosis. Doktor mengumpul anamnesis, menjalankan pemeriksaan luaran tisu-tisu yang rosak, dan membayangi kawasan di mana pecah itu sepatutnya berlaku. Sekiranya berlaku pelanggaran integriti tendon Achilles, manipulasi ini cukup. Langkah diagnostik tambahan: ultrasound, MRI.

Gejala-gejala yang dinyatakan di atas adalah tidak khusus, yang bermaksud bahawa mereka boleh mengiringi keadaan patologi yang lain. Atas sebab ini, ramai pakar secara keliru mengambil pecah tendon lengkap sebagai tidak lengkap. Jika ini adalah rawatan yang tidak sesuai. Akibatnya, keadaan tisu-tisu yang terjejas semakin teruk, mobiliti anggota badan tidak dipulihkan. Fakta adalah bahawa beberapa otot dan tendon nipis yang terletak berhampiran Achilles bertanggungjawab untuk fleksi plantar. Untuk mengelakkan kesilapan apabila membuat diagnosis, lakukan manipulasi mudah:

 1. Ujian mampatan Shank. Pesakit berbaring di perutnya. Doktor memaksa otot kaki anggota badan yang sihat dan rosak. Kaki ditarik dengan intensiti yang berlainan.
 2. Ujian jarum. Dalam kes ini, berorientasikan pada sudut pesongan jarum. Ia disuntik di bawah kulit di tapak di mana angioneurosis memasuki tendon.
 3. Uji tegang pada sendi lutut. Pesakit terletak pada perutnya, membengkokkan anggota bawah ke sudut 90 °. Apabila tisu tendon cedera, kaus kaki yang terjejas akan menjadi lebih rendah.
 4. Sapukan sphingomanometer. Belang peranti dipasang pada anggota yang terkena. Tekanan di dalamnya dibawa ke tahap 100 mm Hg. Doktor kemudian mencuba fleksi plantar. Sekiranya tisu tidak koyak, tekanan meningkat kepada 140 mm Hg.

Dengan kecederaan sedemikian, beban aktif harus dielakkan; seseorang tidak boleh cuba membangunkan tapak tisu yang terjejas dengan menggunakan urut. Pada peringkat ini, apa-apa pengaruh luaran dapat mempercepat perkembangan proses radang, penyebaran edema dan hematoma yang intensif.

Bantuan pertama untuk pecah tendon:

 • rest lengkap;
 • memampatkan sejuk

Peristiwa perubatan

Sehingga pesakit boleh berjalan semula tidak lama lagi, adalah penting untuk menetapkan rejimen rawatan yang sesuai.

Terdapat 2 kaedah rawatan:

Pilihan pertama digunakan dalam 2 kes: jika tendon sebahagiannya pecah; pesakit itu dikontraindikasikan untuk beberapa sebab (umur, keadaan patologi sifat kronik, terapi dengan ubat kuat). Rawatan dalam kes ini dilakukan oleh imobilisasi (imobilisasi sebahagian atau lengkap) anggota badan untuk tempoh yang panjang: dari 6 hingga 8 minggu. Untuk tisu tendon akrilik, kaus kaki itu tetap dalam kedudukan lanjutan. Untuk melakukan ini, gunakan cara yang berbeza:

 1. Gypsum Langeta. Kelebihannya terletak pada penetapan kualitatif anggota badan, yang menyumbang kepada gabungan tisu yang lebih pantas. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak minus. Perhatikan berat peranti yang penting, kerapuhan, dan serbuk gipsum boleh jatuh ke dalam ruang antara rod dan kaki. Di samping itu, imobilisasi anggota badan yang lengkap untuk jangka masa yang panjang membawa kepada proses degeneratif dalam sendi, yang seterusnya mempengaruhi kadar pemulihan. Pelapik plaster tidak boleh bersentuhan dengan air, ia merumitkan kebersihan. Ia agak sukar dilakukan tanpa keupayaan untuk mandi sebentar.
 2. Penyokong, orthoses. Ini adalah alat yang lebih moden. Orthoses membolehkan anda menyesuaikan sudut kaki. Terdapat plaster plastik lagi. Ini adalah bahan yang lebih ringan, ia boleh dibasahi, yang bermaksud bahawa ia akan mungkin mandi.

Terdapat juga alat seperti langet fungsional. Ia diperbuat daripada polimer, gipsum. Untuk memudahkan pergerakan, kadangkala ia memberikan tumit. Kelemahan utama rawatan konservatif adalah kurangnya gabungan penuh tisu. Faktanya ialah semasa peregangan, terdapat pelanggaran keutuhan salur darah. Akibatnya, darah terkumpul di kawasan ini, hematoma terbentuk. Dengan rawatan konservatif untuk menghapuskan kelemahan ini adalah mustahil.

Selepas tamat imobilisasi struktur tendon akan diubah pada kawasan yang telah rosak sebelum ini. Kain lebih mudah terdedah kepada pecah, kerana parut kekal di tapak peleburan.

Tendon Achilles menjadi lebih lama, sebahagiannya kehilangan fungsinya. Untuk mengelakkan masalah tersebut, disyorkan untuk menghapuskan kecacatan dengan rawatan radikal.

Campur tangan dan pemulihan bedah

Jika kaedah ini dipertimbangkan, masa pelaksanaannya adalah terhad. Oleh itu, operasi itu akan memberikan hasil yang baik, dengan syarat bahawa tidak lebih dari 20 hari telah berlalu sejak saat kecederaan. Pada masa yang sama menggunakan lipit tendon yang berlainan jenis. Sekiranya anda pergi ke doktor kemudian, keadaan patologi ini akan menjadi peringkat kronik, dan ia akan menjadi lebih sukar untuk menghapuskan kecacatan.

Kemungkinan besar anda perlu menggunakan plastik. Dalam kes ini, bahagian tendon yang diambil dari bahagian atasnya digunakan untuk menjahit tisu cacat. Kadangkala kecacatan itu dihapuskan menggunakan bahan tiruan. Pemulihan selepas pembedahan adalah panjang. Pada peringkat awal, kaki tidak bergerak, perlu menggunakan tongkat untuk pergerakan.

Untuk pulih lebih cepat, anda perlu mengurangkan aktiviti fizikal. Masa pasca operasi di mana pesakit terpaksa berjalan dalam langet atau ortosis berlangsung 4 minggu. Kemudian sudut boleh dikurangkan. Mereka mengeluarkan peranti ini 6 minggu selepas operasi di Achilles.

Tidak lama lagi anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya - pemulihan:

 • Terapi latihan;
 • latihan statik;
 • fisioterapi.

Agar tidak perlu memikirkan persoalan bagaimana untuk meregangkan kaki agar tidak merosakkannya lagi, anda perlu mempercayai pakar itu. Dia akan menunjukkan kepada anda cara melakukan latihan, di masa depan anda boleh melakukannya di rumah.

Untuk mendapatkan kembali pergerakan anggota badan, menyesuaikan pemakanan: memperkenalkan lebih banyak kehijauan, sayur-sayuran, buah-buahan. Jeruk, tarikh, soba dan oat, coklat, kacang soya, dedak dan roti gandum, prun dan aprikot kering bermanfaat.

Fungsi kaki memberikan sokongan dan pergerakan orang itu. Paling penting dalam hal ini adalah otot-otot belakang kaki bawah, terutama gastrocnemius dan soleus, bahagian bawah yang bergabung ke tendon Achilles (Achilles). Ia adalah yang terbesar dalam tubuh manusia bukannya tidak sengaja, kerana ia direka untuk menahan beban yang penting. Tetapi walaupun kekuatannya, tendon Achilles sangat sering tertakluk kepada pelbagai kecederaan.

Sebabnya

Kecederaan yang paling biasa pada tendon adalah apabila ia pecah. Jenis kerosakan ini berlaku akibat kesan langsung atau tidak langsung di bahagian belakang buku lali. Selalunya ini diperhatikan dalam sukan, tetapi juga keadaan hidup tidak melindungi seseorang daripada kecederaan. Risiko pecah akan tinggi dalam keadaan sedemikian:

 1. Beats (sebagai contoh, pemain).
 2. Lompat tajam (dalam bola keranjang, bola tampar, olahraga).
 3. Meluncur dari tangga.
 4. Jatuh dari ketinggian.

Iaitu, tendon itu cedera apabila ia berada dalam keadaan yang teruk - dengan penurunan tajam otot-otot kaki, lekukan punggung kaki atau tindakan mekanikal langsung. Terdapat juga jurang yang disebabkan oleh kecederaan (biasanya pisau). Kecederaan spontan boleh terjadi di bawah pengaruh perubahan degeneratif dalam serat tendon yang terkumpul dengan usia. Ini difasilitasi oleh gangguan metabolik dan metabolik dalam badan.

Dengan microtrauma yang berpanjangan, tendonitis Achilles boleh berlaku. Gentian bersambung juga boleh menyebabkan kecederaan apabila memakai kasut yang tidak selesa dan disebabkan oleh patologi umum, seperti jangkitan virus atau penyakit reumatik. Faktor yang sama ini boleh membawa kepada keadaan lain - achillobursitis, yang dicirikan oleh keradangan kantung sinovial, yang direka untuk mengurangkan geseran antara tendon dan calcaneus.

Punca kecederaan dan penyakit tendon Achilles terutama dikaitkan dengan tekanan yang berlebihan dan berpanjangan pada anggota badan yang lebih rendah dalam sukan atau kehidupan seharian.

Gejala

Kerosakan pada tendon Achilles disertai oleh manifestasi yang agak tidak menyenangkan dan kadang-kadang sangat serius. Gejala kecederaan atau keradangan, sebagai peraturan, terdiri daripada tanda-tanda tempatan dan tidak memburukkan keadaan umum pesakit. Walau bagaimanapun, mereka boleh mempunyai kesan yang signifikan terhadap latar belakang psiko-emosi dan kualiti hidup.

Cuti

Rembesan yang paling lengkap dijumpai, tetapi regangan sederhana tendon Achilles juga berlaku apabila hanya serat individu yang cedera. Ini semua bergantung kepada kekuatan faktor luaran yang bertindak di bahagian belakang pergelangan kaki. Apabila pesakit yang pecah perhatikan tanda-tanda berikut:

 • Kesakitan mendadak dan tajam.
 • Crunch atau crackle pada masa kecederaan.
 • Bengkak dan hematoma di kawasan tendon.
 • Mengurangkan kekuatan otot di bahagian belakang kaki bawah.
 • Kemungkinan untuk membuat kaki belakang kembali.

Secara visual, di kawasan jurang, fossa juga dapat dilihat - tempat di mana serat tersebar. Semasa palpation dicirikan oleh kesakitan. Hematoma mencapai jari selama beberapa hari. Pesakit tidak boleh meregang kaki, berdiri di kaus kaki, terdapat kepincangan. Kadangkala kesakitan yang teruk tidak membenarkan seseorang bersandar di kaki.

Pemisahan gentian tendon sepenuhnya melumpuhkan fungsi gastrocnemius dan otot-otot soleus, memberikan pergerakan di kaki.

Tendonitis

Keradangan tendon Achilles kerap berlaku di lokasi lampirannya kepada calcaneus. Ia mungkin dalam bentuk tendinitis atau enthesopati. Dalam kes yang kedua, proses degeneratif dalam serat tisu penghubung adalah lebih penting. Tendonitis Achilles ditunjukkan oleh gejala berikut:

 • Sakit apabila bergerak di kaki dan selepas beban.
 • Bengkak tempatan.
 • Fleksi kaki tidak lengkap dalam arah belakang.

Pada palpasi, ada kesakitan di tempat lampiran tendon ke tulang. Tidak akan ada perubahan tempatan yang lain. Tendonitis boleh menyebabkan sakit kronik di buku lali, yang mengganggu kehidupan seharian.

Achillobursitis

Keradangan kantung sinovial yang hampir menyeruput mungkin bersifat menular atau imun-metabolik. Dalam kes pertama, proses ini lebih kerap akut, dan dalam kedua - kronik. Penyakit ini disertai dengan gejala berikut:

 • Kesakitan tidak hanya apabila menggerakkan kaki, tetapi juga berehat.
 • Bengkak dan kemerahan kulit di belakang tumit.
 • Sekatan kaki belakang punggung.
 • Rasa sakit.

Adalah jelas bahawa keradangan akut disertai dengan gejala yang lebih ketara. Proses purulen juga boleh membawa kepada pelanggaran keadaan umum - demam, kelemahan umum. Kesakitan di kaki menjadi teruk, sering mendapat watak berdenyut. Perubahan keradangan yang lama cenderung menyebar ke formasi berdekatan, menyebabkan tendonitis Achilles.

Gejala pelbagai kecederaan tendon gastrocnemius mempunyai banyak persamaan. Oleh itu, kaedah tambahan diperlukan untuk mengesahkan diagnosis - MRI atau ultrasound.

Rawatan

Jika tendon Achilles rosak - disebabkan kecederaan atau keradangan - anda perlu berunding dengan doktor pada masanya. Lagipun, untuk merawat patologi pada peringkat awal lebih mudah, dan kesannya akan lebih cepat. Kaedah pembetulan ditentukan oleh jenis kerosakan dan beberapa faktor yang bersamaan, misalnya, umur pesakit, tahap aktiviti fizikalnya, kehadiran patologi lain yang mempengaruhi keputusannya (contohnya, diabetes mellitus atau obesiti).

Terapi konservatif

Rawatan dengan kaedah konservatif ditunjukkan dalam kes di mana pembengkakan atau keradangan tendon Achilles disahkan. Sekiranya terdapat jurang, maka pada pesakit muda, pembetulan pembedahan adalah lebih baik. Dalam situasi lain, cuba merawat kerosakan dengan cara berikut:

 1. Pembetulan ortopedik.
 2. Ubat-ubatan.
 3. Fisioterapi.
 4. Gimnastik dan urut.

Pilihan kaedah oleh doktor. Dia akan mengesyorkan ubat yang paling berkesan untuk merawat patologi.

Rawatan konservatif terhadap pecah lengkap dianggap oleh ramai yang mempunyai kecekapan rendah dan berisiko tinggi berulang kerosakan.

Pembetulan ortopedik

Dengan pecah tendon yang tidak lengkap, penting untuk mewujudkan keamanan anggota yang cedera supaya serat yang cedera selamat berkembang bersama. Untuk ini, pelbagai cara pembetulan ortopedik digunakan:

Mereka lebih mudah daripada pelakon plaster. Sekiranya terdapat detasmen tendon yang lengkap, maka imobilisasi diperlukan untuk jangka masa yang agak panjang - dari 6 hingga 8 minggu. Dalam kes ini, kaki dipasang dengan kedudukan dengan jari kaki yang panjang.

Ubat-ubatan

Keradangan tendon Achilles atau peregangannya memerlukan ubat tertentu. Pada asasnya, mereka cuba untuk mencapai penghapusan kesakitan, mengurangkan bengkak dan merangsang proses penyembuhan. Untuk melakukan ini, gunakan ubat berikut dalam rawatan:

 • Anti-radang nonsteroid.
 • Relax otot.
 • Chondroprotectors.
 • Vitamin dan unsur surih.

Bursitis purulen harus dirawat dengan penggunaan agen antibakteria, dan kadang-kadang - dan terapi detoksifikasi. Dengan tendinitis, bursitis dan sprains, salap anti-radang dan pemanasan boleh digunakan untuk kawasan tendon, dan agen hormon boleh diperkenalkan ke dalam tisu.

Mana-mana ubat diambil hanya atas syor doktor. Ini akan menyelamatkan pesakit daripada risiko yang tidak perlu.

Fisioterapi

Adalah mungkin untuk menghapuskan gejala seperti sakit, pembengkakan, dan juga untuk menggiatkan aliran darah di tisu-tisu yang terjejas dengan menggunakan kaedah rawatan fizikal. Mereka juga digunakan dalam program pemulihan selepas pembedahan pada tendon. Kesan terapeutik disediakan oleh:

 1. Elektroforesis.
 2. UHF-terapi.
 3. Rawatan laser.
 4. Magnetotreatment.
 5. Terapi parafin.

Kaedah fizikal boleh digunakan untuk merawat tendon yang rosak walaupun semasa imobilisasi, untuk menghapuskan serpihan atau ortosis buat sementara waktu.

Gimnastik dan urut

Anda boleh secara aktif masuk untuk gimnastik selepas manifestasi patologi akut dihapuskan, serta tempoh imobilisasi selesai. Dengan keseleo dan tendinitis, anda harus cuba untuk memulakan gerakan kaki anda pada awal, secara perlahan-lahan mengembangkan tendon yang cedera. Pemulihan fizikal dilakukan selari dengan urutan kawasan buku lali.

Operasi

Tendon Achilles boleh pulih sepenuhnya selepas pecah hanya dengan pembedahan. Ini adalah kaedah yang paling optimum untuk pesakit yang ingin mempunyai tahap aktiviti fizikal yang tinggi dan tidak mempunyai kesukaran untuk menggerakkan kaki. Pakar bedah menghasilkan stapling dari ujung tendon longgar, dengan itu memulihkan keutuhannya. Terdapat pelbagai kaedah operasi seperti itu, termasuk invasif yang minimum. Apabila bursitis purulen menunjukkan tusukan beg dengan saliran dan pengenalan antiseptik dan antibiotik.

Ia adalah perlu untuk merawat kerosakan pada tendon Achilles, dengan mengambil kira sifat patologi. Perlu diingatkan bahawa kaedah konservatif tidak selalunya berkesan, khususnya, dengan ketiadaan lengkap. Tetapi keradangan kronik dan regangan berjaya diterima untuk pembetulan bukan operasi.

Di manakah tendon Achilles?

Tudung Achilles (tendon tumit) - terkuat, terkuat dan terbesar di dalam tubuh manusia. Ia dapat menahan beban yang besar, tetapi pada masa yang sama, segmen anatomi ini adalah yang paling lemah, dan sering terdedah kepada kerosakan dan kecederaan.

Struktur tendon Achilles

Tendon Achilles terdiri daripada gastrocnemius dan otot soleus. Otot betis berasal dari permukaan posterior femur. Ia berada di tempat ini bahawa kedua-dua kepala dilampirkan, yang, apabila digabungkan, menjadi aponeurosis otot. Aponeurosis adalah band tendon, yang terdiri daripada fibril elastik dan elastik, dengan cara yang melekat pada otot tulang. Sekiranya otot gastrocnemius berada di permukaan, tapak perut terletak lebih mendalam di bawah otot gastrocnemius. Ia berasal dari permukaan belakang dan bahagian atas fibula, dan di bawah juga masuk ke aponeurosis.

Perlu dikatakan bahawa, tidak seperti aponeurosis otot gastrocnemius, soleus adalah lebih pendek dan lebih tebal. Kedua-dua aponeuros ini, berdekatan dengan satu sama lain dan hanya menyambungkan bahagian bawah, membentuk tendon Achilles. Gabungan mereka hanya diperhatikan di pusat tibia, jadi tidak sepenuhnya benar untuk menganggap bahawa tendon tumit adalah persimpangan otot. Di samping itu, orang yang berlainan mempunyai tempat pertemuan yang berlainan dan boleh terletak sama ada di tumit atau di atas, di bahagian atas tibia.

Fungsi tendon tumit

Segmen anatomi ini melakukan beberapa fungsi strategik, dan anda juga boleh mengatakan yang luar biasa dari jenisnya:

 1. Menggalakkan sikap tegak apabila berjalan. Fakta ini disebabkan oleh kedudukan fisiologi kaki sambil berjalan, kerana ia adalah pada sudut yang tepat untuk tibia. Oleh kerana lokasi anatominya, ia menyediakan biomekanik pepejal untuk kawasan ini.
 2. Melaksanakan susut nilai kaki semasa pergerakan disebabkan oleh twisting gentian tertentu.
 3. Struktur aponeurosis, yang membentuk plat tumit dari otot yang berbeza, memberikan mereka dengan pelbagai fungsi fisiologi. Oleh itu, otot soleus terdiri daripada gentian lambat, yang membolehkan tubuh manusia dalam kedudukan mendatar, dan pada masa yang sama mencegah kejatuhannya.
 4. Otot betis, sebaliknya, terdiri daripada fibril yang cepat yang membolehkan anda membuat pergerakan yang cepat, energik semasa berjalan dan berjalan cepat dan pada masa yang sama menjamin kestabilan dan kusyen kaki.
 5. Tendon tumit memberikan pergerakan di sendi kaki dan kaki, dan juga bertanggungjawab untuk supinasinya.
 6. Menyediakan kaki dengan pelbagai sifat mekanikal.

Punca kerosakan tendon Achilles

Sebab-sebab perkembangan kecederaan dan kerosakan pada plat Achilles berkembang akibat beban berlebihan di kaki, pukulan yang teruk atau disebabkan penguncupan otot yang tajam. Selalunya, kecederaan di kawasan ini diperhatikan dalam atlet profesional yang berada di bawah tekanan yang ketara semasa pertandingan dan latihan (semasa berjalan, berjalan, melompat).

Oleh itu, penyebab utama kecederaan:

 • memakai kasut tanpa belakang atau dengan belakang lembut;
 • beban semasa mengangkat gunung dan dari gunung;
 • memakai kasut yang ketat dari kulit berkualiti rendah (dengan satu tangan keras);
 • memakai kasut yang tidak membenarkan untuk membengkokkan kakinya.

Terdapat juga faktor-faktor biomekanik yang menyumbang kepada perkembangan patologi:

 • ubah bentuk tulang tumit;
 • clubfoot (menjadikan kaki masuk ke dalam);
 • memakai kasut yang tidak selesa dengan tumit;
 • pengerasan tendon tumit;
 • hipotermia pada bahagian bawah kaki;
 • memutar kaki ke bahagian luar tumit;
 • Haglund kecacatan (pertumbuhan tulang di bahagian belakang tumit);
 • kaki rata;
 • kekurangan kaki;
 • gerbang kaki yang tinggi.

Penyebab sakit tendon tumit boleh menjadi pelbagai proses patologi. Selalunya ia adalah:

 • Achilles tendonitis (keradangan tendon Achilles);
 • tendinosis;
 • jurang (sebahagian atau lengkap).

Semua patologi mempunyai satu nama biasa - tendinopati. Tendinopathies mempunyai gejala biasa yang diamati dalam semua patologi tendon kalsana:

 • sakit tumit;
 • sakit dengan tekanan pada tumit;
 • sakit ketika mengangkat kaus kaki dan melompat;
 • sakit semasa berlari;
 • bengkak dan bengkak;
 • kemerahan di kawasan masalah;
 • sakit selepas keadaan rehat yang panjang;
 • batasan fungsi mobiliti selepas keadaan rehat yang berlarutan.

Masalah dengan tendon tumit tidak berlaku satu saat, seperti yang diyakini ramai. Kecederaan serius dan kecederaan akibat pengabaian jangka panjang kecederaan ringan dan kecil, kerana ia kelihatan banyak, kecederaan. Sekiranya terdapat kecederaan ringan, yang ditunjukkan oleh kesakitan yang lemah, usaha fizikal selanjutnya akan membawa kepada penggantian fibril elastik dengan tisu parut.

Diagnostik

Untuk diagnosis penyakit menggunakan kaedah penyelidikan instrumental:

 • X-ray. X-ray tidak dapat mencerminkan keadaan tisu lembut, namun, mereka akan membantu untuk mengecualikan pathologi lain dengan gejala yang sama dan melakukan diagnosis pembezaan.
 • Ultrasound. Kajian ini akan membantu menilai keadaan tendon, serta maklumat tentang pembekalan darah ke tisu.
 • MRI Ia akan membantu memaparkan gambaran sebenar keradangan, hasil daripada gambaran terperinci.

Achilles tendonitis

Tendonitis Achilles berkembang akibat beban berlebihan. Oleh kerana aponeurosis kalenane mempunyai fungsi penting apabila berjalan dan berjalan, seluruh berat badan manusia terletak di atasnya. Dalam kes ini, kawasan anatomi ini bukan sahaja mempunyai ketahanan dan kekuatan, tetapi juga keanjalan semula jadi. Lama kelamaan, banyak tisu otot haus, ketegangan dan ketahanan mereka, yang membawa kepada microtraumas dan microdisruptions. Satu lagi sebab untuk perkembangan penyakit adalah usaha untuk berlari untuk orang selepas 40 tahun, iaitu, bagi orang-orang yang tidak pernah berlatih berjalan sebelum. Otot, struktur tulang dan tendon yang tidak digunakan untuk beban, secara mendadak meradang. Akibatnya, keradangan tendon Achilles, microtraumas dan pecah terjadi. Flatfoot juga merupakan salah satu penyebab tendonitis. Dalam kes ini, terdapat kelebihan mengangkat aponeurosis tumit dengan kaki yang mengisi ke dalam.

Gejala penyakit muncul secara beransur-ansur. Oleh itu, selepas beban panjang, seseorang berasa tidak selesa, bengkak, kemerahan dan kesakitan, yang bertambah dengan palpasi tumit. Dengan keadaan rehat yang berlarutan, kesakitan dan ketidakselesaan merosot. Walau bagaimanapun, apabila memuat semula gambar diulang lagi. Apabila penyakit itu dikelompokkan, rasa sakit tidak hilang walaupun pada rehat, sukar bagi pesakit untuk melangkah tumit, mendaki dan menuruni tangga.

Rawatan tendonitis Achilles dijalankan pada pesakit luar. Rawatan konservatif melibatkan terutamanya imobilisasi anggota badan, penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), fisioterapi (ultrasound, elektroforesis, rangsangan elektrik). Jika terapi konservatif tidak membawa kesan yang diharapkan, rawatan pembedahan digunakan, di mana tulang tumit diposisikan semula semasa proses degeneratif di kaki. Semasa tempoh pemulihan, urut dan rawatan terapeutik dijalankan.

Tendinosis

Tendinosis adalah penyakit yang menunjukkan dirinya dengan degeneratif - lesi dystrophik tendon kalsium. Gambar klinikal tedinosis dicirikan oleh kesakitan akut, aktiviti motor terjejas. Tidak seperti tendinitis, tendinosis bukan patologi radang. Ini adalah penyakit di mana perubahan degeneratif dalam tendon berlaku di tapak lampiran ke calcaneus. Apabila tendinitis degeneratif - perubahan dystrophik tidak dipatuhi, hanya proses yang bersifat radang.

Dengan beban yang tidak terkawal pada kaki, ligamen, otot dan tendon terjejas. Mereka tidak mempunyai masa untuk pulih, kerana beban berterusan membawa kepada kekurangan semua elemen kaki. Akibatnya, mikrokomputer aponeurosis berlaku, kemusnahan dan pecahnya. Dalam keadaan sedemikian, dystrophy progresif berkembang - tendinosis.

Penyebab tendinosis adalah:

 • microtraumas aponeurosis;
 • beban yang berlebihan pada semua unsur kaki, yang membawa kepada perkembangan penyakit.

Komplikasi tendinosis adalah:

 • nekrosis tisu lembut kaki;
 • degenerasi tisu lemak kaki;
 • kehilangan keanjalan gentian tendon;
 • pengerasan tisu, mereka kehilangan kelenturan mereka.

Sebab-sebab lain tendinosis boleh:

 • proses autoimun di dalam badan;
 • jangkitan tisu lembut di sekeliling tendon;
 • D-hypovitaminosis;
 • kecederaan kerap;
 • umur selepas 55 tahun;
 • arthrosis dan arthritis;
 • reaksi alergi.

Gejala tendinosis tidak khusus, kerana sebab ini, diagnosis kadang-kadang memberikan beberapa masalah. Gejala utama penyakit ialah:

 • kesakitan teruk ketika berjalan atau berlari;
 • tiada kesakitan di rehat;
 • rasa sakit pada palpasi kawasan terjejas;
 • retak semasa palpasi sendi;
 • kehadiran edema, kemerahan kulit.

Rawatan tendinosis dilakukan dalam dua arah:

Rawatan konservatif melibatkan:

 • immobilisasi rehat sendi dan tempat tidur, pertama sekali diperlukan untuk menghapuskan faktor traumatik dan memberikan anggota yang cedera dengan rehat, untuk tujuan ini pembalut elastik lembut digunakan, yang boleh membaiki kaki di kedudukan yang betul secara anatomik dan memunggahnya;
 • pada peringkat awal kecederaan, memampatkan sejuk digunakan, dan seterusnya - memampatkan pemadatan;
 • menetapkan ubat anti-radang nonsteriodic dari kumpulan NSAIDs;
 • ubat anti radang nonsteroid luar: diclofenac; indomethacin, voltaren, fastum - gel;
 • dalam beberapa kes, menetapkan antibiotik, kortikosteroid, colchicine;
 • kaedah fisioterapeutik rawatan; elektroforesis, terapi laser, iontophoresis, UHF, terapi magnet; mandi parafin;
 • urut, latihan terapeutik;
 • sanitasi - rawatan resort.

Tudung tendon Achilles

Tendon pecah adalah yang paling biasa di kalangan orang yang berusia pertengahan dan tua. Ini disebabkan oleh degeneratif - perubahan dystrophik dalam tisu, ligamen dan otot, serta haus dan lusuh unsur-unsur tulang. Dalam sesetengah kes, pemecahan berlaku apabila orang menaksir kekuatan dan keupayaan mereka.

Terdapat beberapa jenis kerosakan ciri (pecah):

 • kerosakan terbuka, yang disertai oleh pelanggaran integriti kulit (apabila terdedah kepada objek pemotongan);
 • Jurang tertutup berlaku dengan penguncupan otot yang kuat (tanpa merosakkan integriti kulit);
 • pecah terus terjadi akibat mogok kekerasan
 • pecah secara tidak langsung - disebabkan oleh keterukan badan;
 • pecah lengkap - pecah semua gentian tendon;
 • pecah tidak lengkap - kerosakan separa pada gentian tendon.

Apabila tendon pecah, terdapat rasa sakit yang sangat kuat dan tajam, yang disertai oleh masalah atau kecelakaan. Dengan pecah lengkap, seseorang kehilangan keupayaan untuk membengkokkan dan melepaskan sendi pergelangan kaki, dan dengan pecah separa, semua pergerakan kaki menjadi lemah dan tidak jelas. Terdapat kepincangan dan ketidakupayaan untuk melangkah pada kaki yang sakit. Kawasan yang cedera membengkak dan membengkak, kemerahan kulit muncul. Secara beransur-ansur, edema berlangsung, meliputi seluruh kaki, hematoma berkembang.

Apabila memberikan bantuan pertolongan pertama, perlu melancarkan anggota badan, memohon pembalut pembetulan, memohon sejuk, dan mengendalikan analgesik. Kemudian mangsa dibawa ke hospital.

Di klinik khusus, rawatan dijalankan dalam dua arah:

Rawatan konservatif melibatkan imobilisasi kaki dengan splint khas atau plaster splint, yang digunakan selama dua bulan. Ini akan membolehkan tisu yang rosak tumbuh bersama. Ia juga mungkin untuk menggantikan serpihan dan serpihan dengan orthosis ortopedik khas atau pendakap. Kelebihan alat-alat ortopedik ini adalah bahawa mereka membenarkan anda menyesuaikan kelancaran kaki dan memudahkan pembaikan tisu selanjutnya.