Utama / Siku

Ankle: struktur, fungsi dan kecederaan

Pelbagai 0 4,632 Lihat

Sendi pergelangan kaki adalah mekanisme penting yang terdiri daripada pembentukan tulang-musculo-tendon, berkat kerja yang diselaraskan yang tidak hanya memastikan setiap pergerakan kaki, tetapi juga mengawal kestabilan menegak orang tersebut. Bersama mengawal pelbagai pergerakan yang dilakukan oleh kaki, merasakan dan melembutkan impuls dari satu-satunya ketika bergerak atau melompat, memberikan pergerakan gerakan manusia. Bagaimanapun, bahagian kaki ini, yang merupakan kawasan di antara kaki dan kaki bawah, adalah paling terdedah kepada pelbagai kerosakan mekanikal dan penyakit yang bersifat infeksi-inflamasi. Masa yang hilang selepas manifestasi pertama gejala gangguan dalam fungsi normal sendi menganggu keadaan dan boleh membawa kepada perkembangan penyakit kronik, seperti arthritis.

Rupa dan elemen sendi buku lali

Struktur buku lali

Sendi pergelangan kaki adalah sistem sambungan otot, tulang dan tendon, yang memastikan pengedaran beban yang dihantar oleh sistem muskuloskeletal manusia ke kaki, pergerakan translasi dan putaran kaki ketika bergerak atau mengalami beban.

Kemunculan tulang sendi

Dalam anatomi sendi, adalah kebiasaan untuk membezakan kumpulan-kumpulan kawasan berpasangan, seperti dalaman dan luaran; depan dan belakang. Struktur sendi buku lali adalah forepart, yang merupakan bahagian belakang kaki, dan belakang, terletak di wilayah tendon Achilles. Had atas kawasan buku lali adalah pada jarak 8 cm di atas bonjol dibezakan dari permukaan dalaman, yang disebut buku lali medial.

Apakah bahagian tengah pergelangan kaki itu

Garis yang terletak di antara pergelangan kaki sebelah, terletak di bahagian yang bertentangan bahagian medial, adalah sempadan anatomi yang memisahkan pergelangan kaki dan kaki orang itu.

Ini adalah bahagian belakang pergelangan kaki anterior.

Struktur sendi buku lali adalah nod mudah alih pembentukan artikular, yang terdiri daripada:

 1. ram;
 2. tumit;
 3. tibia;
 4. tulang tibia.

Anatomi peranti tibia dan tulang tibia, yang mempunyai penebalan pada hujungnya, memungkinkan untuk mengehadkan talus di bahagian atas dan sisi. Tulang-tulang di tempat akhir mewakili lubang dalam bentuk pembentukan cekung di satu tangan dan bahagian cembung, yang merupakan kepala sendi pada yang lain. Ujian bawah tibia adalah arcuate, anatominya termasuk proses di dalam dan dua proses, yang disebut pergelangan kaki di bahagian depan dan belakang tibia.

Pucuk anterior dan posterior permukaan artikular membentuk permukaan pergelangan kaki dalaman, dengan elemen anterior menjadi lebih besar berbanding saiz posterior. Ligament yang mempunyai bentuk deltoid, bersama dengan sistem otot yang memberikan pergerakan sendi, menghubungkan ke pergelangan kaki tanpa penyertaan elemen artikular dari bahagian dalam struktur. Di permukaan luar, di sisi yang bertentangan dengan ligamen deltoid, terdapat tulang rawan yang melaksanakan fungsi pelindung.

Sistem ligamen dan otot pergelangan kaki

Fungsi ligamen adalah untuk memegang tulang dan memberi mereka lokasi tertentu relatif kepada satu sama lain. Anatomi mereka adalah koleksi serat dalam bentuk berkas yang diatur sedemikian rupa sehingga, dalam satu tangan, ia tidak menghalang pergerakan struktur tulang ketika melakukan tindakan; Sebaliknya, pastikan kekuatan kedudukan tetap tulang. Kelenturan yang wujud dalam ligamen membolehkan mereka melakukan pergerakan lenturan dan perpanjangan dengan parameter amplitudi yang diperlukan. Struktur sendi pergelangan kaki termasuk ligamen, yang terletak di kedua-dua sisi permukaan tepi sendi, dari sisi dalaman, ligamen deltoid mewakili anatominya. Bahagian luar pergelangan kaki membentuk tumit, -pokok, anterior, posteriorly ramus fibula.

Ligan antara tulang menghubungkan tibia dan tibial elemen, belakang belakang kompleks otot dan tendon kaki dalam kombinasi dengan elemen melintang menghalang amplitud berlebihan putaran kaki dalam arah batin. Putaran pada arah luaran, melebihi batas yang ditetapkan secara fisiologi, dibatasi oleh ligamen tibifibular anterior yang lebih rendah. Injap fibular talon di bahagian bawah berpindah ke ligamen-fiben calcaneal. Ligamen deltoid bersama-sama dengan otot-otot kumpulan fibrous dan bersisik fibril yang bertindak sebagai elemen yang menghubungkan tulang sendi buku lali manusia.

Struktur ligamen buku lali mempunyai peranti dari beg dua lapisan, di mana tisu tulang disertakan di antara ruang otot yang menyebabkan kaki bergerak. Salah satu tugas yang dilakukan oleh sendi adalah untuk memastikan otot yang ketat ke tulang, sementara tujuan lain adalah pengeluaran jisim plastik, yang berfungsi sebagai pengisi rongga.

Sendi pergelangan kaki dibekalkan dengan darah melalui tiga arteri yang membentuk cawangan pada rangkaian unsur-unsur yang lebih kecil di dalam bidang kapsul artikular. Aliran darah melalui urat disediakan oleh sistem kapal yang terletak di dalam dan sekitar sendi. Pemancaran rangkaian bekalan darah membolehkan anda menyampaikan khasiat dan oksigen secara efisien ke sel-sel struktur dan mengambil darah melalui sistem urat, yang menyumbang nutrien.

Fungsi

 • Sendi pergelangan kaki melakukan pemindahan seragam jisim seluruh tubuh seseorang di atas kawasan kaki. Struktur buku lali memberikan kusut dari kesan kasar dan gegaran yang dialami oleh permukaan kaki apabila berjalan dan berlari dan dikhianati melalui rawan ke sendi dan kemudian ke bahagian atas kaki manusia.

Kecederaan yang paling kerap pergelangan kaki

 • Kerja terkoordinasi bahagian pergelangan kaki membolehkan tubuh berdiri tegak ketika berjalan, memastikan pergerakan lancar ketika mendaki atau menurun. Menggerakkan kaki di kedua-dua arah dalam arah menegak disediakan oleh pergelangan kaki, dan untuk pergerakan di kawasan sisi, sambungan tulang tumit dan talus bertanggungjawab.
 • Apabila bergerak di sepanjang permukaan yang tidak rata, anatomi otot pergelangan kaki membolehkannya melakukan ketegangan dan kelonggaran serat yang tepat pada masanya untuk mengekalkan kestabilan badan manusia, dalam satah paksi menegak.

Tali pergelangan kaki dapat melakukan putaran di sekitar paksi sendiri dengan amplitud 60-90 ° dan paksi menggambarkan radius di sekitar bahagian luar pergelangan kaki.

Penyakit Jantung

Sila ambil perhatian: Gelang kaki, disebabkan oleh anatomi yang menyambungkan banyak elemen bersama-sama, adalah bahagian yang paling lemah pada kaki, tepatnya kerana sejumlah besar bahagian yang membentuk komposisinya. Teori kebolehpercayaan mengatakan bahawa lebih banyak unsur sistem mengandungi, semakin kecil kemungkinan ia gagal. Penghakiman ini sepenuhnya terpakai pada pergelangan kaki, yang mengandungi sebilangan besar struktur rentan terhadap pengaruh pelbagai kelemahan. Penyakit yang paling biasa adalah:

 • Patah tulang belulang adalah salah satu peristiwa traumatik yang paling biasa yang berlaku dalam kes ligamen tertinggal semasa pergerakan tiba-tiba di dalam atau di luar buku lali. Dalam kes apabila sendi pergelangan tangan rosak, adalah mustahil bagi seseorang untuk bergantung kepada anggota yang cedera, disebabkan oleh sakit akut, kawasan kepekatan gangguan membengkak.
 • Tendonitis adalah proses keradangan di wilayah tendon Achilles, yang menunjukkan dirinya dalam bentuk gejala sakit yang terjadi ketika berjalan atau berjalan. Penyakit ini berbahaya kerana kemungkinan komplikasi dalam bentuk pelanggaran keutuhan tisu tendon, kemungkinan arthritis.
 • Arthritis adalah proses keradangan kronik di sendi buku lali dan bersebelahan, kejadian yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Proses keradangan dicirikan oleh fakta bahawa mereka tidak semestinya akibat kerosakan kepada integriti sendi. Terutama dengan jelas gejala sakit arthritis yang menyakitkan pada waktu malam, pada siang hari ia menunjukkan dirinya apabila terdapat beban pada pergelangan kaki, sebagai contoh, semasa berjalan. Gejala-gejala penyakit semakin teruk dalam proses shoeing dan bergerak naik tangga.

Bagaimanakah arthritis pergelangan kaki muncul?

 • Deforming arthrosis adalah penyakit yang sangat berbahaya, kerana dalam kes awal terapi terapi, ia boleh menyebabkan kehilangan mobiliti, sekatan dalam kemungkinan pergerakan dan kecacatan seseorang. Jenis osteoartritis ini berkembang di latar belakang kecederaan yang telah dipindahkan sebelum ini di kawasan talus, tibia atau kerosakan pada pergelangan kaki dalaman dan luaran. Sekiranya kerosakan pada tulang, pembentukan permukaan dengan pelepasan yang tidak rata mungkin. Apabila tulang tersebut bersentuhan dengan unsur-unsur lain di kawasan artikular, kelancaran pergerakan dan geseran sendi terganggu, kemungkinan tumor dan perubahan dalam gaya hidup orang itu tinggi.
 • Sprain menjejaskan pergelangan kaki, gejala utamanya adalah bengkak, akibat dari pencurahan darah di bahagian dalaman dan luaran kaki.

Lilit kaki buku lali

 • Osteoartritis adalah penurunan dalam mobiliti sendi kerana kehadiran tisu tulang rawan dari permukaan dalaman sendi.

Untuk apa-apa gangguan kerja, adalah perlu untuk mengurangkan beban pada sendi buku lali, bergantung kepada keparahan penyakit, adalah perlu untuk melancarkannya. Untuk melakukan diagnosis dan rawatan yang tepat, perundingan dengan pakar adalah perlu. Menurut tanda-tanda luar, gambaran gejala penyakit dan semasa x-ray, MRI atau ultrasound, sejauh mana kerosakan pada struktur rawatan sendi dan preskripsi akan ditentukan.

Video Bagaimana untuk pulih buku lali selepas kecederaan

Gelang kaki adalah salah satu organ yang paling penting, lebih tepatnya sistem komunikasi otot, tulang dan tendon, memastikan tidak hanya kestabilan menegak seseorang, tetapi juga kemampuan bergeraknya, dan prestasi fungsi yang diperlukan oleh kaki. Fungsi lain dari sendi termasuk memastikan putaran pesawat kaki di beberapa arah dan redaman beban yang dialami oleh kaki seseorang semasa berjalan dan berjalan. Kerosakan kepada salah satu daripada banyak organ yang membentuk sistem ini boleh membawa kepada imobilisasi dan kecacatan. Penjagaan tepat pada masanya dan penjagaan yang betul pada permukaan cedera kaki dan pencegahan kecederaan yang mungkin berlaku, contohnya, penggunaan pembalut pada risiko kerosakan, adalah sangat penting.

Ankle: anatomi dan struktur + Foto

Sendi pergelangan kaki adalah mekanisme yang paling sensitif dan penting dalam anatomi dan struktur kaki, yang terdiri daripada pembentukan otot tulang dan tendon, dengan kerja penyesuaian bersama mereka adalah mungkin untuk menghasilkan gerakan kaki, untuk mengekalkan keseimbangan dan kestabilan dalam kedudukan tegak.

Ankle mengawal pelbagai gerakan yang melakukan kaki, melembutkan impuls semasa pergerakan, berjalan dan melompat.

Selain itu, bahagian kaki ini amat sensitif terhadap pelbagai kecederaan dan proses infeksi dan radang.

Mengapa ini berlaku akan menjadi jelas apabila kita mempertimbangkan struktur sendi buku lali manusia.

Ciri-ciri anatomi pergelangan kaki

Pengagihan seragam berat badan pada kaki disebabkan oleh sendi pergelangan kaki. Had atas anatomi terletak secara konvensional yang terletak tujuh hingga lapan sentimeter di atas buku lali medial.

Garis antara sendi dan kaki adalah garis antara pergelangan kaki. Lateral terletak di bahagian tengah medial.

Sendi mempunyai bahagian dalaman, luaran, anterior dan posterior. Depan adalah bahagian belakang. Bahagian belakang terletak di kawasan tendon Achilles.

Jabatan dalaman terletak di pergelangan kaki medial, jabatan luaran di tempat sebelah.

Struktur terperinci

Tulang

Sendi buku lali menggabungkan tulang fibular dan tibial dengan tulang talus suprapaeal dan tulang kaki.

Bahagian tulang yang ditumbuhkan memasuki lubang di antara tulang yang lebih rendah dari tulang fibula dan tibial; sendi buku lali dibentuk berhampiran sambungan sedemikian.

 1. - pergelangan kaki dalaman - adalah pinggir bawah tibia;
 2. - pergelangan kaki luaran mewakili pinggir fibula;
 3. - bahagian bawah tibia.

Bahagian luar pergelangan kaki mempunyai lekapan di belakang, di mana tendon tetap yang sesuai untuk otot fibula. Sarung tisu penghubung (fascia) bersama-sama dengan ligamen artikular sisi dipasang pada bahagian luar buku lali.

Sendi buku lali mempunyai celah yang membentuk permukaan dalaman bahagian atas talus dan rawan hyaline.

Bagaimana rupa buku lali itu?

Permukaan bawah perbatasan

Tibia adalah serupa dengan penampilan arka. Di bahagian dalam arka terdapat scion. Pada tulang tibia terletak proses, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior.

Tenderloin halus

Terletak di luar tibia. Di tepi takik ini terletak tubercles. Sebahagian daripada buku lali luar terletak di pemotongan fibular, yang, bersama-sama dengan pergelangan kaki luaran, membentuk sintetik tibial.

Agar gabungan berfungsi dengan berkesan, adalah perlu untuk memantau keadaannya. Bahagian belakangnya lebih besar dari bahagian depan.

Rabung tulang

Membahagi permukaan sendi ke dalam dan luar.

Tali pergelangan kaki terbentuk dari tubercle anterior dan posterior permukaan artikular. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang posterior lebih kecil daripada anterior.

Calcaneus dan tulang betis

Mereka bersatu dengan tulang talus. Terima kasih kepada blok, ia menyambung kepada shin. Antara bahagian-bahagian distal bahagian peroneal dan tibial, yang disebut "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak.

Di bahagian atas, blok itu mempunyai bentuk cembung dengan pergeseran ke mana episodis distal tibial distal memasuki.

Blok depan sedikit lebih besar, bahagiannya terletak di leher dan kepala. Di bahagian belakang adalah tengkorak kecil dengan kerudung, di mana ia melengkung ibu jari.

Otot

Otot terletak di belakang dan di luar, terdapat:

 1. - Tibial belakang;
 2. - otot triceps kaki;
 3. - otot kaki flexor panjang;
 4. - plantar.

Di bahagian depan adalah otot ekstensor:

 1. - panjang extensor kaki besar;
 2. - tibial anterior;
 3. - panjang ekstensor kaki lain.

Pergerakan masuk dan keluar dari sendi disediakan oleh pronator.

Bungkusan

Fungsi berfungsi bersama adalah disebabkan oleh ligamen yang membetulkan unsur tulang di tempatnya.

Ligamentum deltoid dianggap yang paling kuat, ia menyumbang kepada sambungan talus, tulang scaphoid dan calcaneal di sisi dalaman pergelangan kaki.

Ligamen bahagian luar termasuk: ligamentum calcaneal-fibula, posterior dan anterior taralo-fibular.

Syndesmosis antara muka adalah pendidikan yang merupakan alat ligamentous. Untuk mengelakkan putaran berlebihan ke dalam, ada ligamen bawah posterior yang lebih rendah, ia bertindak sebagai kesinambungan ligamen interosseous. Dan dari putaran luaran tiba-tiba, lipat tibialis anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara takat fibular, memegang belakang.

Bekalan darah

Bekalan darah sendi melalui tiga arteri darah - tibial anterior dan posterior, fibular.

Aliran keluar Venous diwakili oleh rangkaian saluran yang luas, dibahagikan kepada rangkaian luaran dan dalaman. Kemudian mereka membentuk urat saphenous yang kecil dan besar, urat tibial anterior dan posterior. Bersambung antara satu sama lain dengan rangkaian anastomosa.

Kapal limfa mempunyai kursus yang sama seperti pada saluran darah, aliran keluar limfa di depan dan selari dalam arteri tibial, dan di luar dan di belakang arteri fibular.

Cawangan saraf endings, serta peroneal dangkal, saraf tibial, anak lembu dan saraf tibial yang mendalam terletak di sendi pergelangan kaki.

Apakah pergelangan kaki dan di mana ia: rawatan penyakit dan gejala

Kaki di rangka manusia mempunyai fungsi penting. Alam telah membolehkan manusia berjalan tegak, dan pada masa evolusi, kaki telah memperoleh keupayaan untuk dipercaya dan terus membawa berat badan. Walau bagaimanapun, dalam kehidupan seseorang itu agak lincah dan mudah bergerak, dan kemungkinan ini disediakan oleh struktur pergelangan kaki. Ia mengekalkan beban statik yang berterusan, membolehkan seseorang bergerak dalam irama yang diingini.

Ankle - sokongan kerangka yang membolehkan seseorang berjalan, berlari, berjongkok, melompat, menari, bermain sukan, melakukan kerja dengan kakinya. Kaki mampu memegang beban berat, yang tercermin dalam strukturnya. Untuk memahami punca-punca patologi organ ini, setiap orang perlu mengetahui struktur sendi buku lali.

Ankle adalah sekumpulan tulang dari lutut ke kaki, dengan sambungan sendi. Ia adalah bahagian anggota badan yang membawa berat badan seseorang.

Unsur utama dalam struktur kaki tidak - mereka bekerja dengan baik dan melaksanakan fungsi mereka hanya dalam satu bundel biasa. Kod ICD untuk anatomi sendi pergelangan kaki sepadan dengan 10, dengan mana anda dapat mencari nama dan perihalan unsur-unsur yang diperlukan dalam artikulasi artikular.

Struktur sendi buku lali memainkan peranan klinikal penting dalam memastikan mobiliti manusia. Bahagian kaki ini dalam pergerakan manusia yang aktif berisiko tinggi dan mengalami kecederaan. Setelah mencipta sifat tipis dan tahan lama, alam memperingatkan seseorang: melindungi kaki anda dari beban yang berlebihan dan kemungkinan kerosakan, kerana hanya pada satu hari yang aktif seseorang dapat menemukan puluhan kilometer dari jalan, memuat sendi buku lali. Dan ini boleh menyebabkan kesakitan yang tidak dijangka di kaki.

Ciri pergelangan kaki pergelangan kaki

Ia adalah alat pergelangan kaki yang bertanggungjawab untuk pengedaran berat badan manusia di seluruh permukaan kaki. Beban berat setiap orang adalah berbeza, dan struktur anatomi sendi dan tulang hampir sama bagi semua, kecuali bahawa wanita mempunyai buku lali yang lebih kurus dan betis langsing. Di atas sempadan anatomi adalah 7-8 cm di atas pergelangan kaki medial. Garis visual di antara pergelangan kaki dan pergelangan kaki adalah batas utama antara kaki dan sendi. Injap pergelangan kaki dan medial bertentangan antara satu sama lain, di kedua-dua belah tulang.

Gelung sisi fibula - dalam bahasa Latin "malleolus lateralis fibulae" - lateral, berbaring lebih jauh dari tengah. Istilah "medial" dalam bahasa Latin bermaksud sebaliknya istilah "lateral." Gelung medial tibia - dalam bahasa Latin disebut "malleolus medialis tibiae" dan terletak lebih dekat ke tengah. Gelang medial dipanggil dalaman, masing-masing, lateral dipanggil luaran.

Pada masa akan datang adalah sekumpulan sendi yang mempunyai bahagian di dalam, di luar, depan dan belakang kaki. Forearm adalah punggungnya. Kawasan tendon Achilles elastik adalah bahagian posterior, yang termasuk kaki tunggal.

Struktur tulang dan pergelangan mata termasuk tulang fibular, tibial, dan nadrenal. Tulang nadpium mempunyai beberapa nama lain - pergelangan kaki atau hanya tulang kaki. Ia mempunyai proses tambahan, yang secara fisiologi mengisi ruang antara hujung distal yang lebih rendah daripada tulang fibula dan tibial. Tulang, ligamen, sendi, vesel, rawan dan tisu lembut yang menghubungkannya membentuk sendi buku lali. Di sini juga tulang sesamoid, yang tersembunyi dalam ketebalan tendon, dibuang ke atas sendi.

 • pergelangan kaki dalaman - bahagian bawah tibia yang lebih rendah;
 • pergelangan luaran luar - bahagian bawah fibula;
 • permukaan tulang artikulasi tibial distal.

Di dalam alur pergelangan kaki luaran, tendon tetap, yang menyokong otot peroneal panjang dan pendek. Hujung tulang ditutup dengan fasia - sarung tisu penghubung yang dilampirkan ke bahagian luar pergelangan kaki bersama-sama dengan ligamen sisi. Menurut tujuan fisiologi mereka, fasia adalah sejenis sarung pelindung yang meliputi tendon, vesel, dan serat saraf. Ciri pengikat fascia dan ligamen deltoid adalah bahawa tiada permukaan artikular di persimpangan mereka.

Terdapat takik yang besar pada tibia, yang termasuk asas pemotongan fibula, yang merupakan syndesmosis tibial, kesihatan yang sangat penting untuk fungsi penuh sendi bersama. Syndesmoz ini mesti sentiasa beroperasi untuk memastikan prestasi penuh fungsi kaki.

Sendi buku lali mempunyai celah terbentuk dari bahagian dalam oleh sekitar talus dengan rawan hyaline. Di sebelah kanan dan kiri, mereka kelihatan simetri, seperti dalam imej cermin. Peranti bersama pergelangan kaki merujuk kepada bentuk seperti blok, dalam bentuk sendi heliks. Sebagai hakikatnya, ini adalah sendi putar, yang memberikan kemungkinan pergerakan kaki di pesawat yang berlainan.

Struktur sendi buku lali tidak boleh dibayangkan tanpa kumpulan otot. Otot-otot artikul melepasi belakang dan di luar buku lali, untuk memastikan lekapan kaki, memutar kaki dan ke kiri - seperti nyonya akan menyenangkan.

Flexing otot:

 • otot-otot fleksi panjang, memberikan lekapan jari kaki;
 • tibial posterior;
 • otot plantar yang padat dan besar;
 • otot triceps.
 • tibial depan;
 • otot extensor, memberikan lanjutan jari kaki.

Dalam kompleksnya, kumpulan otot pada setiap kaki memberikan pergerakan kaki yang diperlukan supaya orang itu bergerak dengan mantap dan menyimpan keseimbangan melalui kerja otot pergelangan kaki. Ini adalah norma untuk pergelangan kaki yang sihat.

Di samping itu, ligamen berkaitan dengan struktur buku lali. Tugas mereka adalah untuk memastikan fungsi normal dan pergerakan sendi, sokongan unsur-unsur tulang di tempat mereka. Ligament yang paling kuat dalam struktur buku lali - deltoid. Ia menghubungkan tulang pergelangan kaki, tumit dan tulang belakang dengan pergelangan kaki dalaman. Ia boleh dikoyakkan hanya dalam keadaan ekstrem dengan beban yang sangat meningkat, dan ini akan menjadi kecederaan yang sangat serius dengan tanda-tanda yang jelas.

Pemakanan sendi artikular menyediakan rangkaian saluran darah. Berikut adalah arteri: fibular, anterior, tibial posterior. Di tapak kapsul artikular, arteri bercabang untuk membentuk rangkaian vaskular. Pengaliran darah dilakukan melalui rangkaian dari bahagian luar dan dalam tulang, jaringan dengan lancar menggabungkan ke dalam urat anterior dan posterior tibia, ke dalam urat kecil dan besar yang terletak di bawah kulit.

Pembuluh darah nipis dihubungkan dalam vena besar pada satu rangkaian oleh anastomosa - anastomōsis venosa, mereka adalah pembentukan semula jadi yang membawa kepada sambungan ketat venous vessels, dan terdiri daripada jumlah unsur penting struktur buku lali.

Fungsi buku lali

Dalam struktur rangka, di mana pelajar mengkaji anatomi struktur tulang manusia, tulang pergelangan kaki dengan mudah bergerak ke sekeliling paksi mereka, sepanjang paksi paksi, yang mempunyai pangkalan pada satu titik di tengah pergelangan kaki luaran. Walau bagaimanapun, paksi sendiri adalah dalam hubungan geometri yang ketat ke pusat paksi dalaman. Malah, tendon artikular Amerika, otot tulang, kaki manusia boleh bergerak pada sudut 60 hingga 90 darjah.

Fungsi penting sendi pergelangan kaki ialah pergerakan dorsal dan plantar kaki. Kesinambungan dalam pergerakan dikekalkan disebabkan oleh fibula, dan kerja utama dilakukan oleh ligamen cagaran, termasuk deltoid. Bengkok kaki adalah hasil dari kerja yang terkoordinasi dari semua komponen pergelangan kaki. Selain motor, fungsi sokongan juga sangat penting.

Struktur alam buku lali diwujudkan untuk melakukan gerakan, pergerakan manusia. Kerja yang diselaraskan dengan baik dari otot artikular memberikan giliran dalam dua pesawat - frontal dan menegak. Tisu-tisu lembut bahagian ini dari kerangka manusia menyediakan kusyen pergerakan, yang mengekalkan integritas struktur tulang. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh mobiliti dan berat badan yang tinggi, kecederaan dan kecederaan yang berbeza-beza tahap kesukaran sering berlaku di kawasan ini. Keupayaan untuk mengubah bentuk artikulasi artikular adalah sangat hebat.

Yang membelok dari hillocking calcaneal menjadikannya sukar untuk memakai kasut model, kaki menyakitkan dan membengkak semasa berjalan kaki panjang. Ini bukan hanya pelanggaran anatomi pergelangan kaki, tetapi satu sebab yang baik untuk memahami keadaannya. Oleh itu, pergelangan kaki memerlukan pengukuhan, perlu melakukan latihan khas.

Kemungkinan patologi kumpulan pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki dikaitkan dengan sebab yang berbeza, iaitu:

 • semua jenis kecederaan, termasuk sukan;
 • proses keradangan;
 • arthrosis;
 • bursitis;
 • tendinosis;
 • penyakit berjangkit;
 • patologi tulang belakang;
 • patologi struktur kaki.

Mereka berlaku di latar belakang trauma, jangkitan pada luka terbuka, akibat keradangan organ pernafasan, disebabkan oleh proses autoimun. Ia berlaku dan arthritis reaktif - sebagai penyakit bersamaan dalam merawat penyakit keradangan lain. Membangun arthritis reaktif dikaitkan dengan gout, rematik, jangkitan virus pernafasan akut yang teruk, influenza.

Kaki dan kesakitan di pergelangan kaki mungkin tidak kuat, tetapi rasa nyengir yang mengganggu walaupun seorang pesakit tidak lama lagi akan dibawa ke hospital, untuk berjumpa doktor. Dan ini betul, kerana doktor mengendalikan bagaimana kaki yang cedera sembuh, yang mana gambar kawalan X-ray diambil.

Dalam kecederaan yang lebih kompleks, implan digunakan, yang ditanamkan ke tapak kerosakan pada sendi, dan penyembuhan kecederaan seperti itu, semestinya, memerlukan penyeliaan seorang doktor. Jika saraf rosak, ia tidak dapat dilihat pada sinar-X dalam unjuran yang berlainan.

Walau bagaimanapun, orang itu merasakan bahagian bodoh pergelangan kaki, dan perundingan di hospital termasuk perundingan dengan ahli saraf dan ahli bedah saraf. Bantuan mereka akan diperlukan dalam kes edema trabekular - perubahan secara patologi kompleks di kedua-dua struktur dan topografi tulang. Edema seperti itu boleh dikeluarkan hanya dengan penggunaan pembedahan.

Senarai kecederaan paling kerap:

 • mengalir; seseorang mengalami kesakitan yang teruk, ketidakpastian berjalan, kehilangan keseimbangan;
 • pecah ligamen; edema yang teruk, sakit teruk, pergerakan terhad;
 • subluxation atau dislokasi sendi;
 • lebam;
 • jatuh, benjolan yang membawa kepada tulang retak.

Apabila mencederakan buku lali hendaklah memanggil ambulans. Sebelum ketibaan doktor, adalah mungkin - jika anda mempunyai kemahiran - untuk memakai pembalut aseptik dan menetapkan kaki dalam kedudukan tetap. Struktur anatomi kompleks sendi pergelangan kaki adalah asas untuk kecederaan yang paling teruk, rupa yang hanya boleh ditunjukkan pada MRI, bahkan pada sinar-X.

Dalam kes kerosakan pergelangan kaki trauma, ujung saraf dan otot-otot rosak, tulang pergelangan kaki patah, ligamen dan serabut otot pecah, patah tulang dan keretakan tulang berlaku. Hanya satu jalan keluar - berbohong dan dirawat di bawah pengawasan pakar bedah. Lagipun, walaupun tekanan otot kecil boleh menyebabkan nekrosis tisu di kawasan kecederaan.

Terdapat diagnosis yang berasingan - hygroma. Ini adalah tumor jinak, adalah kapsul yang dipenuhi dengan cecair likat yang tidak berwarna. Ia dilokalisasi biasanya dalam kantung artikular, dirawat sama ada oleh pembedahan pembedahan, atau oleh persediaan konservatif. Ia bergantung kepada peringkat penyakit dan kadar pertumbuhan neoplasma.

Ia hanya perlu untuk merawat sebarang kecederaan pada pergelangan kaki dengan bantuan pakar, jika tidak seseorang boleh dibiarkan tanpa keupayaan untuk berjalan dengan normal. Kaedah tradisional rawatan di rumah adalah baik apabila rawatan tradisional dengan ubat-ubatan sudah berkuat kuasa sepenuhnya, mungkin selepas pembedahan yang berjaya. Kemudian ubat tradisional, mungkin yoga, dan terapi latihan akan menjadi pembantu yang baik dalam menghilangkan rasa sakit, dalam meningkatkan keberkesanan ubat-ubatan.

Secara tradisional, plaster digunakan pada kaki yang cedera, atau pembalut plastik moden, orthoses digunakan, bergantung kepada kerumitan kecederaan dan keputusan yang dibuat oleh pakar bedah. Dan satu lagi tahun selepas kecederaan perlu memakai pembalut elastik, kerana ia memudahkan proses berjalan, membongkok. Traumatologist menetapkan salep pelbagai salep untuk mengurangkan kesakitan dan menstabilkan sendi.

Perbezaan salep adalah tidak penting - sebarang komposisi komponen bertujuan untuk mengurangkan kesakitan, bengkak, melegakan proses keradangan. Dari perubatan tradisional, doktor mengesyorkan cuka sari ape untuk losyen tempatan.

Dengan kesakitan teruk di sendi buku lali, dengan pergerakan terhad seseorang memerlukan doktor. Ia tidak disyorkan untuk memulakan rawatan di rumah. Pakar bedah, traumatologist, ahli terapi akan membantu - mana-mana pakar yang akan menjalankan pemeriksaan awal dan menetapkan peperiksaan yang diperlukan. Mana-mana kecederaan pada pergelangan kaki boleh sembuh supaya sendi artikular mengekalkan bentuk semula jadi. Arthritis lama boleh mengalir pada latar belakang kecederaan mudah, contohnya, jika berlaku luka. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes komplikasi kronik kekal, dan sakit sendi menyertai seseorang sepanjang hayatnya.

Ada orang yang memberikan bantuan kepada semua orang dengan sendi sakit - ini adalah MD, Profesor Sergei Mikhailovich Bubnovsky. Dia memanggil lebih daripada 20 kaedah sejagat untuk merawat pelbagai bentuk kecederaan dan penyakit sendi, dan memastikan bahawa sendi sakit dapat sembuh bahkan pada usia tua. Menurut ulasan pesakitnya dan pembaca penerbitan perubatannya, teknik Bubnovsky benar-benar berfungsi dengan bang.

Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak yang mengalami kecederaan buku lali dengan yakin berdiri di atas kakinya. Kenapa Dr. Bubnovsky meletakkan mana-mana orang di kakinya, walaupun dari kerusi roda? Kerana kaedahnya telah bekerja selama lebih dari 30 tahun. Tekniknya menyebabkan lokasi di banyak pesakit dan rakan-rakannya.

Ankle and ligaments: anatomi, struktur, fungsi

Gelang kaki adalah gabungan mudah alih kaki dan kaki bawah, yang mengandungi jumlah tulang yang terhad yang disertai oleh beberapa tulang rawan dan otot. Di samping itu, sendi buku lali merangkumi kompleks salur darah dan bundelan saraf yang harmoni yang menyokong dan mengawal aktiviti pentingnya.

Sendi buku lali bertanggungjawab untuk melaksanakan majoriti gerakan yang pelbagai, mengurangkan tekanan, sambil membenarkan kaki tetap dinamik.

Struktur buku lali

Ankle menyedari kewujudannya melalui tulang - tibia besar dan kecil dan berselerak bersebelahan. Hujung tibia dan pertumbuhan talus menganjurkan bahagian dasar pergelangan kaki, di mana bahagian-bahagian berikut dibezakan: pergelangan kaki luar, satah tibia dan pergelangan kaki dalaman.

Buku lali luar dibahagikan kepada pinggir anterior dan posterior dan mempunyai dua pesawat - luaran dan dalaman. Kawasan penghubung bersama dalam bentuk fascias dan ligamen bersebelahan permukaan luar. Pesawat dalam, bersama dengan kawasan talus, bergabung ke celah luar pergelangan kaki. Scion ada di bahagian dalam pesawat tibia.

Pada akhir tibia, terdapat dua buah pinggang, yang mempunyai nama pergelangan kaki anterior dan posterior. Kelebihan luar tibia mempunyai takik dengan tunjang pada kedua tepi. Notch ini berfungsi sebagai tapak menyelam untuk kawasan kaki pergelangan luaran yang terhad.

Lampiran luaran tibia dikelaskan ke dalam unit - anterior dan posterior. Pada masa yang sama, pembentukan tulang yang berasingan, dipanggil puncak, memisahkan sebahagian medial satah sendi dari bahagian sisi. Hillocks, kedua-dua anterior dan posterior, membentuk pergelangan kaki dalaman. Lebih besar, tuberkul anterior dipotong dari kedudukan posterior.

Otot dan saluran darah sendi buku lali

Otot-otot yang membolehkan anda melakukan pergerakan bergerak yang pelbagai, berpusat pada dua pesawat bersama - belakang dan luar. Mereka secara tidak sengaja mengambil bahagian dalam penyelarasan kerja sendi, menjaga tulang dan ligamen dengan cara yang teratur. Mereka dibahagikan kepada flexors dan extensors.

The posterior tibial, triceps, plantar, flexors panjang jari-jari besar dan lain-lain adalah semua otot flexor kaki. Mereka bertentangan dengan otot ekstensor, khususnya anterior tibial, serta ekstensor panjang pada kaki besar dan kaki lainnya.

Bekalan darah, bersama-sama dengan korset otot, sentiasa melindungi sokongan hidup sendi. Tiga arteri utama - fibula, anterior dan posterior tibial membekalkan tisu pergelangan kaki dengan semua bahan yang diperlukan. Dekat dengan kapsul sendi, pergelangan kaki dan ligamen, aliran rangkaian vaskular yang teratur, yang disebabkan oleh cawangan arteri.

Pengambilan cecair sisa diperkaya dengan produk karbon dioksida dan penguraian bergerak melalui pelbagai saluran, yang akhirnya dapat mengurangkan urat: tibial dan subkutan.

Kecederaan dan penyakit pergelangan kaki, pencegahan

Oleh kerana berterusan, tidak henti-henti, dan, selalunya, melebihi norma yang dibenarkan oleh beban kerja sendi buku lali, kecederaan dan penyakit berlaku dengan keteraturan yang dicemburui. Unit tulang dan sendi sendi mungkin terjejas, dan kadang kala komponen sarafnya.

Lesi yang biasa didiagnosis termasuk:

 1. Artritis. Terutama penyakit yang terkenal di pergelangan kaki. Pendahuluan yang paling sering menjadi: luka berjangkit, gout, trauma, penyakit autoimun, usia lanjut.
 2. Patah tulang belakang. Menurut statistik, salah satu kecederaan pergelangan kaki yang kerap didiagnosis oleh pakar bedah. Terutamanya dalam atlet profesional, kanak-kanak, orang tua, serta orang yang terlibat dalam balet atau tarian.
 3. Sindrom terowong. Penyakit sistem saraf yang disebabkan oleh kerosakan pada saraf tibialis posterior. Penyakit ini menjadi luka daripada Achilles, yang penuh dengan pecah dan keperluan untuk campur tangan pembedahan.
 4. Sprain, keseleo, subluxation pergelangan kaki. Kecederaan, yang paling sering menjejaskan kesihatan atlet, penari, stuntmen, kanak-kanak dan orang tua. Punca-punca kecederaan mungkin: penataan kaki yang tidak betul semasa latihan fizikal, pengabaian peralatan pelindung, pendaratan yang tidak berjaya, kejatuhan keadaan berais, perubahan mendadak dalam kedudukan kaki.

Mencegah kecederaan sendi melibatkan aktiviti berikut:

 1. Sukan di kasut khas, penggunaan peralatan pelindung untuk berbasikal, rollerblading, skating, snowboarding.
 2. Memakai kasut pada tumit, platform tinggi, dan kasut tanpa menetapkan kaki atau tanpa instep, seperti terompah terbuka atau sandal.
 3. Beban fizikal biasa pada pergelangan kaki, termasuk gimnastik artikular, terapi fizikal, pemanasan wajib sebelum bermain sukan.
 4. Fisioterapi untuk kecederaan buku lali atau aktiviti profesional berkaitan yang melibatkan sendi. Iontophoresis, terapi magnet, pelbagai mandi, terapi lumpur, elektroforesis, urut digunakan.
 5. Menarik ke hospital untuk kecederaan pada sendi, serta gejala seperti kesakitan, crunching, retak, kehilangan atau sekatan mobiliti, kehilangan kepekaan, kehadiran edema dan hematoma.
 6. Kemasukan dalam diet vitamin dan mineral kompleks, yang direka untuk membuat kerja bersama memuaskan, terutama pada usia tua, dengan pengesanan penyakit kronik sendi dan kehadiran kecederaan.
 7. Kurangnya hipotermia sendi disebabkan oleh keperluan untuk menyelamatkan hujung saraf. Adalah perlu untuk mengelakkan berenang yang berpanjangan dalam air sejuk, berpakaian mengikut cuaca, untuk mengecualikan hipotermia, dan, jika terdapat satu, untuk memanaskan kaki secepat mungkin dengan mengisar atau mengambil mandi panas.

Sendat buku lali

Ankle - sambungan tulang kaki dan kaki. Ini artikulasi menyumbang beban terbesar semasa berdiri atau berjalan. Sendiri mengekalkan berat badan, ia adalah terima kasih kepadanya bahawa seseorang boleh tetap tegak. Fungsi bersama sedemikian dikaitkan dengan anatomi.

Elemen tulang

Gelang kaki mempunyai struktur yang kompleks dan peredaran darah, alat tendon-ligamentous yang kuat. Ia menghubungkan kaki dan kaki yang lebih rendah.

Anatomi sendi buku lali:

 • Permukaan dalaman. Ia terletak di sisi pergelangan kaki medial.
 • Luar Terletak di sisi pergelangan kaki sebelah.
 • Depan. Disambungkan ke permukaan depan tibia dan belakang kaki.
 • Kembali Dibentuk oleh tendon Achilles, yang boleh menahan berat sehingga 400 kg.

Kaki pergelangan diwakili bukan sahaja oleh tulang, tetapi juga oleh jisim otot, ligamen, tendon, dan saluran darah.

Tulang buku lali memberikan fungsi sambungan. Artikulasi terdiri daripada dua struktur tulang besar - tibial dan peroneal, yang mana tulang ram dan tulang kaki dilampirkan.

Proses rendah tibia bersama-sama dengan talus adalah asas sendi pergelangan kaki.

Di bahagian dalam dan di luar pergelangan kaki ada protrusion tulang - pergelangan kaki. Terdapat medial dan lateral. Yang pertama dibentuk oleh bahagian bawah tibia. Lateral terbentuk struktur tulang fibula, fascias dan tendon dilampirkan kepadanya.

Otot

Otot sendi pergelangan kaki adalah bertanggungjawab untuk pergerakan artikulasi. Otot terletak di belakang dan di hadapan anak lembu. Terdapat sekumpulan otot yang bertanggungjawab untuk pelanjutan dan fleksi permukaan artikular.

Yang pertama diwakili oleh otot seperti:

 • tiga kepala;
 • tibia belakang;
 • flexor kaki besar;
 • plantar;
 • flexor jari lain.

Pelanjutan otot tibialis anterior dan jari panjang extensor. Unsur-unsur ini terletak di permukaan depan tibia.

Di pergelangan kaki, bukan sahaja lenturan dan lenturan adalah mungkin, tetapi juga bertukar masuk dan keluar. Otot fibular pendek, panjang dan ketiga bersifat bertanggungjawab untuk pergerakan ke luar, dan otot tibial ibu jari dan anterior extender panjang ke dalam.

Unsur yang kompleks, tendon Achilles, juga termasuk dalam struktur sendi buku lali manusia. Ia dilampirkan kepada tubercle calcaneal.

Terima kasih kepada tendon Achilles, artikulasi artikulasi berlaku, seseorang boleh berdiri di atas kaki, melompat pada satu atau kedua-dua kaki. Ia terdiri daripada dua otot - gastrocnemius dan soleus. Mereka membentuk bujur, di dalamnya terdapat jurang. Sekeliling buku lali lateral dengan otot tendon.

Bungkusan

Peralatan ligamentous memainkan peranan penting dalam fungsi pergelangan kaki. Bundle menghubungkan pergelangan kaki dan pergelangan kaki. Mereka mengurangkan amplitud pergerakan.

Ligamen dilekatkan pada tulang, yang terbesar dan paling penting ialah:

Ligamen deltoid menghubungkan pergelangan kaki dalaman dengan tulang ramus, calcaneal dan navicular. Interfram menghubungkan pergelangan kaki luaran dan tibial tulang. Ia bertanggungjawab untuk mengurangkan amplitud pergerakan, khususnya, melindungi terhadap giliran yang kuat.

Ligament melintang melindungi terhadap putaran luaran yang kuat, di mana jari-jari kaki berpaling ke luar.

Anatomi sendi pergelangan kaki diwakili oleh lain-lain, ligamen yang tidak kurang penting:

 • interboneal;
 • bawah belakang;
 • ram;
 • tumit;
 • scaphoid;
 • cagaran;
 • sisi;
 • fibula calcaneal;
 • fibula talus luaran dan dalaman.

Bekalan darah dan endapan saraf

Dalam sendi buku lali, anatomi bekalan darah diwakili oleh gentian anterior dan posterior, serta arteri tibial. Menurut beliau, darah itu pergi ke kaki, aliran keluar berlaku pada urat yang sama.

Juga, pemakanan artikulasi disediakan oleh sejumlah besar saluran darah. Oleh itu, terdapat peredaran yang cukup baik di kawasan buku lali. Rangkaian saluran darah meluas ke pergelangan kaki, kapsul bersama dan ligamen.

Di pergelangan kaki adalah ujung saraf sedemikian - peroneal dangkal dan tibial, serta saraf sural, saraf tibial yang mendalam.

Ciri fungsian

Sendi pergelangan kaki terlibat dalam pembentukan pusat graviti, berat badan manusia diagihkan secara sama rata kepadanya. Ia menahan beban yang paling besar dan sentiasa berada di bawah tekanan.

Dalam pergerakan buku lali mungkin di 60-90˚. Tiada sendi boleh membengkokkan begitu banyak. Sendi buku lali bertanggungjawab untuk pergerakan tersebut:

 • sekitar paksi;
 • pergerakan kaki masuk dan keluar;
 • lenturan dan lanjutan kaki.

Oleh kerana amplitud tinggi pergerakan, pergelangan kaki melakukan banyak fungsi penting. Tanpa itu, mustahil untuk menjadi tegak atau bergerak.

Ankle melakukan fungsi berikut:

 • Susut nilai. Sistem muskuloskeletal, khususnya, tulang belakang mempunyai beban besar. Ia adalah pergelangan kaki yang bertanggungjawab untuk pengedaran seragam berat badan orang di kaki. Kapsul artikular melindungi sendi-sendi lain, contohnya, lutut atau pinggul dari gerakan yang tiba-tiba.
 • Pergerakan lancar. Terima kasih kepada pergelangan kaki, semasa keturunan atau pendakian tangga, pergerakannya lancar. Terdapat cecair dalam tendon Achilles yang menghalang geseran.
 • Kemampanan. Kaki pergelangan kaki mempunyai alat tendon-ligament yang kuat. Disebabkan ini, ketika bergerak di permukaan yang tidak rata, seseorang tidak kehilangan kestabilan.

Kerana struktur kompleks pergelangan kaki sering terdedah kepada kecederaan. Apabila sendi ini cedera, pergerakan kaki hilang.

Kaedah penyelidikan

Untuk mengenal pasti proses patologi di sendi pergelangan kaki, terdapat banyak kaedah pemeriksaan. Diagnosis dibuat berdasarkan pemeriksaan visual, aduan pesakit dan diagnostik instrumental.

Kajian ini merangkumi:

 • X-ray. Ini adalah kaedah diagnostik yang paling mudah diakses dan bermaklumat. Gambar dari sendi diambil dalam beberapa unjuran yang mana kerosakan dapat dilihat.
 • Pemeriksaan ultrabunyi. Kaedah ini jarang digunakan kerana buku lali bersaiz kecil. Menurut hasil kajian, adalah mungkin untuk mengesan edema, pendarahan, dan juga untuk melihat keadaan alat tendon-ligamentum.
 • CT Ini adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk menilai keadaan sistem rangka. Anda boleh mengesan tumor, patah tulang, dislokasi, subluxasi dan lebam. CT yang paling bermaklumat dalam arthrosis.
 • MRI Seperti CT, anda boleh melihat keadaan tulang, rawan dan ligamen. Teknik ini bermaklumat, tetapi mahal.
 • Atroscopy. Teknik ini adalah invasif minima, melibatkan pengenalan kamera ke kapsul sendi.

Dalam sesetengah kes, ujian makmal mungkin diperlukan.

Doktor mana yang merawat penyakit pergelangan kaki?

Doktor traumatologi mendiagnosis dan merawat penyakit sendi buku lali.

Penyakit

Sendi ini paling sering terdedah kepada kecederaan dan kecederaan, dan penyakit ini tidak terkecuali. Kemunculan penyakit dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut:

 • keradangan;
 • kerosakan mekanikal;
 • proses berjangkit;
 • neoplasma onkologi.

Mengubah arthrosis

Penyakit ini ditunjukkan oleh ubah bentuk permukaan tulang. Kerana ini, kelancaran gerakan terganggu. Symptomatology - kesakitan teruk semasa pergerakan dan pertumbuhan tulang di kawasan buku lali.

Artritis

Ini adalah penyakit radang yang boleh berlaku dalam bentuk akut dan kronik. Artritis pergelangan tangan ditunjukkan oleh kesakitan dan pergerakan terjejas. Kawasan pergelangan kaki menjadi merah, bengkak dan panas ke sentuhan.

Trauma

Seringkali, terutamanya di atlet, kerosakan ligamen buku lali berlaku. Tidak biasa patah atau pemisahan pergelangan kaki, keretakan atau patah tibia. Kemungkinan kerosakan kepada otot dan ujung saraf.

Tudung tendon Achilles

Ini mungkin berlaku akibat kecederaan. Pecah tendon Achilles boleh diiktiraf oleh klik ciri. Apabila bergerak ada rasa sakit yang tajam. Dari masa ke masa, pembengkakan teruk muncul.

Rawatan penyakit pergelangan kaki boleh menjadi konservatif dan beroperasi. Jenis terapi ditentukan oleh doktor.

Sendat buku lali

Sendi yang paling rentan dalam tubuh manusia adalah pergelangan kaki. Dengan bantuan pergelangan kaki, kaki dan kaki bawah dihubungkan dengan satu sama lain.

Terima kasih kepada sendi ini, seseorang boleh berjalan. Sendi pergelangan kaki agak rumit: ia adalah kombinasi dari pelbagai tulang, dengan satu sama lain menghubungkan sistem tulang rawan dan otot. Pembuluh darah dan plexus saraf memberikan khasiat kepada tisu dan membantu menyelaraskan pergerakan.

Anatomi sendi buku lali

Bahagian berikut dibezakan di buku lali:

- Belakang. Ia adalah tendon paling besar dalam tubuh manusia, boleh menahan sehingga 400kg. Terima kasih kepada tendon ini, calcaneus dan otot gastrocnemius disambungkan, dan jika kecederaan berlaku, keupayaan untuk menggerakkan kaki hilang;

- Dalaman - pergelangan kaki medial.

- Outer - buku lali sebelah.

Tulang belakang

Kaki pergelangan kaki terdiri daripada tibia dan tulang fibula tibia. Dilampirkan pada tulang suprapyatous kaki (tulang pergelangan kaki).

Bahagian bawah (distal) yang lebih rendah dari tulang tibia adalah sarang, dengan proses masuk talus kaki. Kompaun ini membentuk satu blok - asas sendi pergelangan kaki. Ia membezakan buku lali luar, permukaan distal tibia dan buku lali dalaman.

Pada pergelangan kaki luar, bahagian belakang dan depan, permukaan dalaman dan luaran adalah berbeza. Di belakang pergelangan kaki luaran terdapat alur di mana tendon otot peroneal panjang dan pendek dilampirkan. Di permukaan luar pergelangan kaki luar, ligamen sisi dan fascia sendi dilampirkan. Fascias dipanggil shell penghubung sendi. Fascias dibentuk oleh cangkang yang meliputi otot, tendon, dan saraf.

Permukaan dalaman mengandungi rawan hyaline, yang bersama-sama dengan satah atas tulang nadpyaton, membentuk retak luar pergelangan kaki.

Permukaan distal tibia dalam penampilan mirip dengan arka, di bahagian dalamannya adalah suatu proses. Tepi depan dan posterior tibia mencipta 2 buah pinggang, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior. Kelebihan luar tibia mengandungi takaran peroneal, terdapat 2 bukit di kedua-dua wajahnya, dan pergelangan luaran luar tidak sepenuhnya di dalamnya. Bersama-sama mereka membentuk sindesmosis tibus, yang sangat penting untuk kerja artikulasi yang baik.

Epiphysis distal tibia terbahagi kepada 2 bahagian - besar, posterior dan lebih kecil - anterior. Pembentukan tulang kecil - puncak membelah permukaan artikular ke bahagian medial (dalaman) dan sisi (luar).

Tubercles anterior dan posterior membentuk pergelangan kaki dalaman. Tulang anterior lebih besar dan ia dipisahkan dari tubercle posterior oleh fossa. Bahagian dalaman pergelangan kaki tidak mempunyai permukaan artikular, fascia sendi dan ligamen deltoid dipasang padanya.

Bahagian luar ditutup dengan rawan hyaline, dan bersama-sama dengan permukaan dalaman talus ia membentuk retak dalaman pergelangan kaki.

Otot buku lali

Otot - flexors kaki terletak di belakang dan permukaan luar sendi buku lali. Ini termasuk: tibialis posterior, otot trisep tibia, flexor panjang kaki besar, plantar, flexor panjang jari kaki yang lain.

Otot extensor melalui bahagian anterior sendi buku lali. Di antara mereka dibezakan: panjang extensor ibu jari, tibial anterior, extensor panjang seluruh jari kaki.

Terima kasih kepada sokongan instep dan pronator, terdapat pergerakan masuk dan keluar dari sendi. Untuk pronator termasuk otot pendek dan panjang dan peroneal. Kepada sokongan instep - anterior tibial dan ekstensor panjang ibu jari.

Lilit kaki buku lali

Kecederaan yang dikatakan semua orang dengan tegas sebagai peregangan sebenarnya merosakkan ligamen buku lali. Bungkus kami tidak menghulurkan, tetapi pecah. Tetapi sifat jurang mungkin berbeza. Dari pecahan gentian individu ke pecah separa dan lengkap. Ligament sprain adalah istilah yang menggambarkan kerosakan ligamen ketika serat individu ligamen koyak, tetapi secara keseluruhan, ligamen stabil. Jika ligamen terbentang, tidak akan ada pendarahan, bengkak dan sakit selepas kecederaan.

Kerosakan pada sendi buku lali

Kerosakan ligament berlaku paling sering di pergelangan kaki, lutut, bahu, sendi siku disebabkan oleh anatomi dan fisiologi mereka.

Ligamen adalah struktur yang sangat kuat yang terlibat dalam pembentukan sendi. Tanpa mereka, pergerakan normal tidak mungkin. Keterukan kerosakan pada ligamen dianggarkan dalam darjah:

 • Gred I - kerosakan sedikit pada ligamen (pecah gentian individu, tanpa kerosakan pada keseluruhan berkas) tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Ijazah II - pecah separa ligamen, tetapi tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Gred III - pecah ligamen lengkap dengan ketidakstabilan bersama.

Ligamen yang rosak menyebabkan keradangan, bengkak dan pendarahan (lebam) di sekitar sendi terjejas. Pergerakan di sendi adalah menyakitkan.

Kadangkala kerosakan kepada ligamen (pecah lengkap) boleh menjadi sangat serius, memerlukan rawatan pembedahan dan pemulihan.

Struktur buku lali

Ankle mempunyai struktur berikut:

Sendi dibentuk oleh tiga tulang, tibia, fibula dan tulang ram. Tulang-tulang ini diadakan bersama di pergelangan kaki bersama dengan bantuan ligamen, yang merupakan helai tisu penghubung yang kuat yang memegang tulang, membolehkan anda membuat pergerakan normal dan memberi kestabilan kepada sendi. Tendon menyambungkan otot dengan tulang dan diperlukan untuk memindahkan kekerasan. Sendi buku lali didominasi oleh dua ligamen. Ini adalah ligamen peroneal dan ligamen deltoid.

Tanda-tanda kecederaan ligamen buku lali

Terdapat tanda-tanda kecederaan sendi pergelangan kaki berikut:

 • Kesakitan
 • Bengkak
 • Pendarahan (lebam)
 • Sekatan pergerakan

Gejala-gejala "regangan" dan patah tulang adalah sama. Bahkan, kadang-kadang patah tulang boleh dikelirukan untuk keseleo. Sebab itulah sangat penting untuk berunding dengan pakar ortopedik untuk berunding selepas mengalami sebarang kecederaan.

Sekiranya kerosakan pada ligamen buku lali adalah sedikit, bengkak dan kesakitan mungkin kecil. Tetapi jika kerosakan teruk, bengkak dan sakit biasanya sengit.

Kebanyakan kecederaan pada pergelangan kaki berlaku sama ada semasa sukan atau semasa berjalan di atas permukaan yang tidak rata, apabila terdapat risiko yang besar untuk memutar kaki. Kedudukan kaki yang tidak semula jadi dalam kasut bertumit tinggi. Kemalangan kereta.

Kerosakan biasanya berlaku apabila beban yang mengalami pengalaman ligamen melebihi had biasa. Ini berlaku dengan tiba-tiba apabila kaki terikat atau tibia diputar (berputar) dengan kaki tetap.

Sebagai peraturan, kerosakan kecil kepada ligamen (gred I dan II) sembuh sendiri dalam masa tiga minggu. Matlamat utama rawatan adalah untuk melegakan keradangan, bengkak dan kesakitan, menghadkan pergerakan, untuk kembali berjalan normal secepat mungkin.

Pertolongan cemas untuk meregang sendi buku lali

Kaedah berikut untuk merawat ligamen pergelangan kaki adalah disyorkan:

 • Sekatan beban dan pergerakan. Adalah penting untuk menghadkan pergerakan dan beban pada pergelangan kaki untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.
 • Sejuk tempatan. Menggunakan ais akan membantu memperlahankan atau mengurangkan bengkak dan memberikan rasa sakit yang akan meringankan rasa sakit. Adalah wajar memohon ais ke tapak kecederaan pergelangan kaki dalam masa 48 jam selepas kecederaan. Jangan memegang ais lebih daripada 20 minit pada satu masa untuk mengelakkan radang dingin. Penembusan 1.5 jam sebelum pendedahan semula ais, ini membolehkan tisu kembali ke suhu biasa dan trofi, ulangi seperti yang diperlukan. Anda boleh membungkus sebarang produk beku dalam tuala dan lampirkan ke tempat kerosakan. Ini akan membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak. Ais harus digunakan secepat mungkin selepas kecederaan. (Jangan letakkan ais terus pada kulit.) Selain itu, jangan biarkan ais semasa tidur, dan simpan selama lebih dari 30 minit. Ini boleh menyebabkan radang radang.
 • Perban elastik. Ia perlu untuk membalut kaki dengan pembalut elastik. Tetapi pembalut adalah betul, tidak terlalu ketat. Sekiranya jari-jari menjadi sejuk, rasa kebas keledap muncul, maka pembalut terlalu ketat. Pembalut elastik akan menghadkan pergerakan bengkak dan batasan di sendi. Anda boleh tidur tanpa pembalut. Tetapi pergerakan itu mesti dibalut kaki pembalut elastik.
 • Kedudukan cemerlang. Beri kaki yang cedera anda kedudukan yang tinggi, sebagai contoh, dengan meletakkan kaki anda pada bantal sambil berbaring di atas sofa atau katil. Jika anda duduk, anda boleh meletakkan kaki anda di atas kerusi, ini akan mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Dikecualikan: pemanasan kawasan yang rusak pada minggu pertama, menggosok dengan alkohol dan urut, yang dapat memperburuk pembengkakan. Sebagai contoh, tidak termasuk tab mandi panas, sauna. Haba mempunyai kesan sebaliknya berbanding dengan ais. Iaitu, ia merangsang aliran darah.

 • Sekiranya gejala kerosakan pada ligamen buku lali semakin teruk dalam tempoh 24 jam pertama, berunding dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan lanjut.

Adalah penting untuk menghadkan beban semasa berjalan (jangan bergantung sepenuhnya pada kaki) sehingga kecederaan didiagnosis oleh doktor.

Diagnosis Kecederaan buku lali

Perkara pertama yang akan dilakukan oleh doktor adalah bertanya tentang bagaimana kecederaan itu berlaku, untuk menentukan mekanismenya. Adalah penting untuk diagnosis pelbagai kecederaan. Pemeriksaan fizikal kawasan pergelangan kaki boleh menyakitkan, kerana doktor mesti menentukan di mana titik dan di mana pergerakan kesakitan yang paling teruk berlaku, untuk menentukan diagnosis yang betul.

Seorang doktor boleh memerintahkan x-ray pergelangan kaki untuk menentukan sama ada terdapat patah tulang.

Rawatan ligamens buku lali

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa penggunaan ais dan penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) lebih mudah sindrom kesakitan, dan membantu mengurangkan keradangan tempatan.

Penekanan pergelangan kaki selepas pecah atau regangan

Adalah perlu untuk membaiki sendi pergelangan kaki selama 3 minggu supaya serat ligamen yang rosak tumbuh apabila merawat sendi pergelangan kaki. Jika anda tidak memakai penahan (orthosis), penyembuhan lebih lama mungkin.

Terapi Dadah Terapi

NSAIDs - ubat anti-radang nonsteroid akan mengurangkan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan. Ubat-ubatan ini boleh meningkatkan risiko pendarahan, oleh itu, dalam rawatan ligamens pergelangan kaki dengan ubat-ubatan ini, ia dikontraindikasikan untuk menggunakannya dengan antikoagulan, seperti warfarin.

Dari NSAID, anda boleh menggunakan ubat yang sesuai untuk anda:

1 tablet (100 mg) 2 kali sehari, selalu selepas makan, tetapi tidak melebihi 5 hari. Ubat semacam itu menjejaskan mukosa gastrik.

Penyakit kesakitan seperti:

Guna topikal, 3 hingga 4 kali sehari, dengan memerah 10-14 hari.

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan sendi buku lali?

 • Elakkan senaman atau senaman apabila anda letih.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Cuba untuk mengelakkan jatuh
 • Jangan memakai kasut dengan tumit yang dipakai di satu sisi.
 • Latihan setiap hari.
 • Panas sebelum latihan atau bermain sukan.
 • Berhati-hati dengan berjalan kaki di atas tanah yang tidak rata.

Jangan sembuh sendiri!

Buku lali dan penyakitnya

Ankle adalah salah satu sendi yang paling terdedah dalam tubuh manusia. Kerosakannya seringkali membawa kepada imobilisasi seseorang. Ia menyediakan sambungan kaki dengan kaki. Untuk berjalan normal, ia perlu bersenam dan berfungsi sepenuhnya.

Ankle memberikan pergerakan kaki. Anatomi sendi buku lali agak rumit. Ia terdiri daripada beberapa tulang yang dihubungkan oleh pembentukan tulang rawan dan ligamen otot.

Ciri-ciri anatomi

Pengagihan tekanan berat badan seseorang di atas permukaan kaki disediakan oleh pergelangan kaki nominal, yang membawa beban berat seluruh orang. Had anatomi atas pergelangan kaki melewati garis bersyarat pada 7-8 cm di atas pergelangan kaki medial (ketiak dilihat dari dalam). Garis antara kaki dan sendi adalah garis di antara pergelangan kaki dan sisi medial. Tali pergelangan kaki terletak di bahagian belakang medial.

Sendi dibahagikan kepada bahagian dalaman, luar, anterior dan posterior. Bahagian belakang kaki adalah bahagian depan. Dalam bidang tendon Achilles adalah bahagian belakang. Dalam bidang pergelangan kaki medial dan sisi - bahagian dalaman dan luaran, masing-masing.

Tulang sendi

Sendi buku lali menghubungkan tulang fibular dan tibial ke tulang supratonicular, tulang talus atau kaki. Scion tulang kaki memasuki sarang di antara ujung bawah fibula dan tulang tibial. Ankle terbentuk di sekitar sendi ini. Atas dasar ini terdapat beberapa unsur:

 • pergelangan kaki dalaman adalah pinggir bawah (distal) tibia;
 • buku lali luar - pinggir fibula;
 • permukaan distal tibia.

Tali pergelangan luaran mempunyai setong di mana tendon ditekan ke otot otot fibula, panjang dan pendek. Fasciae (sarung tisu penghubung), bersama-sama dengan ligamen artikular sisi, dilampirkan pada bahagian luar pergelangan kaki luaran. Fascia terbentuk daripada sarung perlindungan yang meliputi tendon, saluran darah, gentian saraf.

Sendi pergelangan kaki mempunyai celah yang disebut, yang terbentuk di permukaan dalamannya oleh bahagian atas talus dan tulang rawan hyaline.

Penampilan buku lali

Struktur pergelangan kaki mudah dibayangkan. Permukaan pinggir bawah tibia kelihatan seperti arka. Bahagian dalaman arka ini mempunyai scion. Bawah pada tibia ada proses di depan dan belakang. Mereka dipanggil pergelangan kaki anterior dan posterior. Tepung fibul pada tibial terletak di luar. Di bahagian tepi keratan ini terdapat benjolan. Tali pergelangan luaran terletak pada bahagian pemotong fibular. Dia dan pemotongan bersikat bersama membuat syndezmosis tibial. Untuk fungsi penuh sendi adalah sangat penting untuk keadaan yang sihat.

Tibia mempunyai epifisis distal, yang terbahagi kepada dua bahagian yang tidak sama rata.

Depan lebih kecil daripada belakang. Permukaan sendi dibahagikan kepada rabung tulang dalaman dan luaran.

Tulang anterior dan posterior permukaan artikular membentuk buku lali dalam. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang anterior lebih besar daripada bahagian posterior. Ligamen deltoid dan fascia dilekatkan pada pergelangan kaki dari dalam tanpa permukaan artikular. Permukaan yang bertentangan (dari luar) ditutup dengan tulang rawan.

Tulang calcaneus dan tulang shin disambungkan oleh talus, yang terdiri daripada kepala, leher, blok dan badan. Blus talus menghubungkan ke kaki bawah. Di antara bahagian distal fibula dan tulang tibial, "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak. Blok itu cembung di bahagian atas, di mana kemurungan berlalu ke mana puncak epitel distal tibial memasuki.

Blok depan sedikit lebih luas. Bahagian ini masuk ke leher dan kepala. Di bahagian belakang terdapat tubercle kecil dengan alur di mana fleksor ibu jari melintas.

Otot bersama

Di belakang dan di luar pergelangan kaki adalah otot yang memberikan kelonggaran kaki. Ini termasuk:

Masih untuk membaca: Bagaimana untuk merawat keilhamkan buku lali

 • fleksi panjang jari kaki;
 • tibial belakang;
 • plantar;
 • otot triceps.

Di bahagian depan pergelangan kaki adalah otot yang menyediakan sambungan:

 • tibial anterior;
 • extensor jari kaki.

Tulang fibula panjang dan ketiga pendek adalah otot yang memberikan pergerakan pergelangan kaki di arah luar (pronators). Pergerakan masuk diberikan oleh sokongan instep - extensor panjang ibu jari dan anterior tibial otot.

Ligamen pergelangan kaki

Fungsi dan pergerakan normal pada sendi dipastikan oleh ligamen, yang juga memegang unsur-unsur tulang sendi di tempat masing-masing. Ligan pergelangan kaki yang paling kuat adalah deltoid. Ia menyediakan sambungan talus, tulang calcaneal dan navicular (kaki) dengan pergelangan kaki dalaman.

Ligamentum calcaneal-fibula, serta ligamen talus-fibular posterior dan anterior adalah ligamen di bahagian luar

Pembentukan kuat adalah alat ligamentous syndesmosis tibial. Tulang tibial diadakan bersama kerana ligamen interosseous, yang merupakan kesinambungan membran interosseous. Ligamen interosseous melangkah ke ligamen yang lebih rendah daripada posterior, yang memelihara sendi dari beralih ke dalam. Ligament interfibral anterior yang lebih rendah terus beralih dari arah ke arah luar. Ia terletak di antara takik fibular, yang terletak di permukaan tibia dan pergelangan kaki luar. Selain itu, ligamen melintang yang terletak di bawah paksi tibial mengekalkan kaki daripada putaran berlebihan.

Kapal darah

Pemakanan tisu disediakan oleh pembuluh arteri tibialis, anterior dan posterior. Dalam bidang kapsul artikular, pergelangan kaki, dan ligamen, rangkaian vaskular menyimpang dari arteri ini sebagai cabang arteri keluar.

Aliran darah vena berlaku melalui rangkaian luaran dan dalaman, yang menyebarkan ke urat tibial anterior dan posterior, urat saphenous kecil dan besar. Kapal venous disambungkan dalam satu rangkaian oleh anastomosa.

Fungsi buku lali

Gelang kaki boleh melakukan pergerakan di sekitar paksi dan sepanjang paksi yang melalui titik di hadapan pergelangan kaki luaran. Sumbunya sendiri melintasi pusat dalaman. Pergerakan bersama paksi ini adalah mungkin dalam amplitud 60-90 darjah.

Selalunya, pergelangan kaki mengalami kecederaan traumatik, ujung saraf dan otot boleh rosak, pergelangan kaki mata, retak, ligamen dan serat otot pecah, patah tulang atau retak tulang tibia

Bagaimanakah kesakitan di buku lali nyata?

Jika anda mengalami sakit di buku lali, biasanya sukar untuk seseorang berjalan. Ankles membengkak; kulit biru mungkin berlaku di kawasan yang terjejas. Ia hampir mustahil untuk melangkah kaki kerana peningkatan yang ketara dalam kesakitan di pergelangan kaki, yang kehilangan keupayaan untuk menahan berat seseorang.

Dengan kekalahan pergelangan kaki, kesakitan boleh menyebar ke kawasan lutut atau kaki bawah. Majoriti atlet berisiko untuk sakit pada sendi pergelangan kaki, sejak bermain bola sepak, tenis, bola tampar, hoki dan sukan bergerak lain mempunyai beban yang signifikan pada sendi kaki.

Terdapat beberapa kecederaan yang sering menyebabkan sakit di pergelangan kaki. Ini termasuk kecederaan - dislokasi, subluxasi, patah tulang, dan lain-lain. Gelang kaki adalah salah satu sendi yang paling mudah terpengaruh. Setiap orang sudah biasa dengan perasaan tidak menyenangkan yang berlaku apabila anda mengetuk kaki anda.

Patah tulang belakang

Ankle adalah kawasan yang mengalami patah tulang lebih kerap daripada kebanyakan tulang dalam tubuh seseorang. Pergerakan tajam dan pergelangan kaki yang mendadak di dalam atau di luar menimbulkan patah. Selalunya patah kaki pergelangan kaki disertai oleh pergelangan kaki buku lali. Pecah dan kecederaan pergelangan kaki lain lebih mudah terdedah kepada orang yang mempunyai ligamen lemah. Dengan kecederaan pergelangan kaki, kawasan sendi membengkak, dan kesakitan yang teruk tidak membenarkan seseorang berdiri di atas kaki.

Sindrom Terowong Tarsal

Patologi ini adalah neuropati yang berkaitan dengan kerosakan pada saraf tibialis posterior. Saraf dimampatkan, seolah-olah melalui terowong. Dalam kes ini, orang berasa sakit dan sakit pergelangan kaki. Sensasi yang sama dapat merebak ke kaki. Kaki dan kaki mungkin berasa sejuk atau panas.

Apabila penyakit ini berlaku keradangan tendon Achilles. Tendonitis sering menyebabkan komplikasi seperti pecah tendon atau arthritis. Sekiranya anda mengalami sakit semasa berjalan atau berjalan, tumor di pergelangan kaki dan sakit di dalamnya, Achil-tendinitis mungkin disyaki. Tidak mustahil untuk memulakan rawatannya, kerana ini penuh dengan kecederaan yang kerap berulang, terutama bagi orang yang sering berjalan, berlari dan melompat banyak.

Artritis pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah arthritis. Bergantung pada jenis arthritis, penyebab yang menyebabkan ia mungkin berbeza, tetapi yang paling umum dan biasa adalah:

 1. Luka berjangkit bersama oleh bakteria penyebab. Ini boleh menjadi gonococci, chlamydia, spirochetes pucat. Dalam kes ini, ia adalah satu bentuk penyakit tertentu. Bentuk tidak spesifik berlaku sebagai penyakit menengah selepas influenza atau furunculosis.
 2. Gout Disebabkan gangguan metabolik dalam badan, sendi buku lali juga mungkin terjejas.
 3. Keabnormalan sistem imun. Tubuh dapat mengenali sel-sel tisu artikular sebagai asing dan mula menyerang mereka.
 4. Kecederaan dan kerosakan mekanikal.

Faktor-faktor yang mencetuskan perkembangan penyakit adalah seperti berikut:

 • memakai kasut yang tidak selesa;
 • kaki rata;
 • gangguan hormon;
 • gangguan dalam metabolisme;
 • Beban kerja profesional yang kuat (terutamanya di kalangan atlet);
 • hipotermia teruk;
 • berat badan berlebihan;
 • kecenderungan genetik;
 • gaya hidup tidak sihat;
 • alergi dan imuniti yang rendah.

Arthritis dirawat dengan konservatif atau pembedahan. Dalam bentuk penyakit bakteria, terapi antibakteria diperlukan. Adalah penting untuk mengikuti diet khas untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan manifestasi penyakit. Ia adalah perlu untuk mengecualikan daripada diet daging solanaceous, kalengan dan asap, penggunaan garam perlu dikurangkan. Untuk melegakan keradangan yang ditetapkan NSAIDs (Diclofenac, Voltaren, Aspirin). Melegakan keadaan pesakit membantu ubat penahan sakit. Adalah disyorkan untuk mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan metabolisme, mengurangkan keradangan dan segera memulihkan tisu tulang rawan.

Sendi disyorkan untuk tidak bergerak dan benar-benar melegakan beban di atasnya, kerana berjalan adalah perlu untuk menggunakan tongkat

Mengubah arthrosis atau sinovitis boleh menjadi komplikasi terhadap rawatan arthritis yang salah atau tidak. Dalam kes ini, seringkali pesakit memerlukan pembedahan, sebagai hasilnya adalah mungkin untuk mengembalikan mobiliti sendi.

Selepas mengalami arthritis pergelangan kaki, hydromassage, pemanasan dan mandi terapeutik disyorkan untuk pesakit. Prosedur ini mempercepat pemulihan sendi dan mencegah penyakit itu berulang.

Stres yang ketara pada buku lali menimbulkan patologi kerap. Anda boleh menghalang penyakit dengan mematuhi diet yang sihat, menyingkirkan tabiat buruk dan mengelakkan usaha yang berlebihan.