Utama / Siku

Anatomi kaki

Jika kita menganggap kaki secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, kita boleh membezakan tiga struktur utama: tulang kaki; ligamen kaki yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot kaki.

Tulang kaki

Rangka kaki terdiri daripada tiga bahagian: tarsus, metatarsus dan jari kaki.

Tarsus tulang

Bahagian posterior tarsus terdiri daripada ramus dan calcaneus, anterior - navicular, cuboid dan tiga sphenoid.

Talus terletak di antara distal

Calcaneus merupakan bahagian bawah tarso. Ia mempunyai bentuk yang lebih panjang, panjang dan panjang dan merupakan yang paling besar di antara semua tulang kaki. Ia membezakan badan dan menonjol tulang tumit yang dapat dipanjangkan dengan baik, menonjolkan posteriornya. Tulang ini mempunyai permukaan artikular yang digunakan untuk artikulasi dari atas dengan talus dan di hadapan dengan tulang kuboid. Di dalam calcaneus ada penonjolan - sokongan talus.

Tulang scaphoid terletak di pinggir kaki kaki. Ia terletak di hadapan talus, di belakang sphenoid dan di dalam tulang kuboid. Di pinggir dalaman, ia mempunyai tuberosity tulang navicular, menghadap ke bawah, yang dirasakan dengan baik di bawah kulit dan berfungsi sebagai titik pengenalan untuk menentukan ketinggian bahagian dalam lengkungan kaki membujur. Tulang ini cembung anterior. Ia mempunyai permukaan artikular yang di artikulasikan dengan tulang yang bersebelahan.

Tulang kuboid terletak di pinggir luar kaki dan articulates di belakang dengan calcaneus, di dalam dengan sphenoid navicular dan luaran, dan di hadapan dengan tulang metatarsal keempat dan kelima. Pada permukaan yang lebih rendah adalah alur, di mana terletak tendon otot peroneal panjang.

Tulang berbentuk baji (medial, pertengahan dan lateral) terletak di depan skapoid, di dalam bentuk berbentuk kubus, di belakang tiga tulang metatarsal pertama dan membentuk bahagian anteroposterior tarsus.

Tulang metatarsus

Setiap daripada lima tulang metatarsal mempunyai bentuk tubular. Mereka membezakan asas, badan dan kepala. Tubuh setiap tulang metatarsal menyerupai prisma trihedral dalam bentuknya. Tulang terpanjang adalah yang kedua, yang paling pendek dan paling tebal - yang pertama. Pada dasar tulang metatarsus ada permukaan artikular, yang berfungsi sebagai artikulasi dengan tulang tarsus, serta dengan tulang metatarsal yang berdekatan, dan pada kepala, permukaan artikular untuk artikulasi dengan proksimal

Tulang jari

Jari kaki terdiri daripada falanges. Seperti pada berus, jari kaki pertama mempunyai dua falang, dan selebihnya - tiga setiap satu. Selalunya, kedua-dua falangs jari jari kelima bersama-sama supaya rangkanya boleh mempunyai dua phalanges. Terdapat falang proksimal, tengah dan distal. Perbezaan yang signifikan dari falang tangan mereka adalah bahawa mereka pendek, terutama falal distal.

Di kaki, seperti pada tangan, terdapat tulang sesamoid. Di sini mereka dinyatakan lebih baik. Selalunya mereka dijumpai di persimpangan tulang metatarsal pertama dan kelima dengan falang proksimal. Sesamoid tulang meningkatkan faraj sisi metatarsus di bahagian anteriornya.

Peralatan ligamen kaki

Mobiliti kaki menyediakan beberapa sendi - pergelangan kaki, subtalar, ram, calcaneal, navicular, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal.

Sendat buku lali

Sendi pergelangan kaki dibentuk oleh tulang tibia dan talus. Permukaan artikular tulang pada kaki bawah dan pergelangan kaki mereka, seperti garpu, melampirkan blok talus. Gelang kaki mempunyai bentuk blok. Dalam sendi ini, sekitar paksi melintang yang melalui blok talus, adalah mungkin: lenturan (pergerakan ke arah permukaan plantar kaki) dan lanjutan (pergerakan ke arah permukaan belakangnya). Besarnya pergerakan dalam lekapan dan lanjutan mencapai 90 °. Kerana fakta bahawa blok di bahagian belakang sempit agak, dengan lenturan kaki, ia menjadi mungkin untuk membawanya kembali dan sebagainya. Sendi diperkuat dengan ligamen yang terletak di bahagian dalam dan luarnya. Ligan medial (deltoid) yang terletak di bahagian dalam adalah kira-kira segi tiga dan meluas dari malleolus medial ke arah tulang skapoid, talus dan tumit. Di sisi luar terdapat juga ligamen yang berlari dari fibula ke talus dan tulang-tulang calcaneal (ligamen anterior dan posterior ligamen fibus dan ligamen-fiben calcaneal).
Salah satu sifat ciri ciri sendi ini ialah pada orang dewasa ia mempunyai pergerakan yang lebih tinggi ke arah permukaan plantar kaki, sedangkan pada anak-anak, terutama pada bayi yang baru lahir, itu adalah di belakang kaki.

Sendi subtalar

Sendi subtalar terbentuk oleh talus dan calcaneus, yang terletak di bahagian posterior. Ia mempunyai bentuk silinder (agak lingkaran) dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Sendi dikelilingi oleh kapsul nipis, dilengkapi dengan berkas kecil.

Parano-calcaneus-navicular joint

Di rantau anterior antara tulang talus dan tumit adalah sendi ram-heel-navicular. Ia dibentuk oleh ketua talus, tulang tumit (dengan permukaan artikular anterior-superior) dan tulang scaphoid. Sendi talonecaneus-navicular mempunyai bentuk sfera. Pergerakan di dalamnya dan dalam sendi subtalar adalah berkaitan secara fungsional; mereka membentuk satu artikulasi gabungan dengan paksi putaran yang mengalir melalui kepala talus dan tubercle calcaneal. Sekitar paksi ini adalah pronation

Sendi Tarsometatarsal

Sendar tarsus-metatarsal terletak di antara tulang-tulang tarsus, serta di antara tulang-tulang tarsus dan metatarsus. Sendi-sendi ini adalah kecil, kebanyakannya rata, dengan pergerakan yang sangat terhad. Pada permukaan plantar dan dorsal ligamen kaki telah berkembang dengan baik, di antaranya perlu diperhatikan syndesmosis kuat - ligamentum plantar panjang, yang berasal dari calcaneus ke pangkal tulang metatarsal II-V. Oleh kerana banyak ligamen tulang tarsal (navicular, cuboid dan tiga berbentuk baji) dan I - V, tulang metatarsus nyaris tidak bergerak saling berhubungan dan membentuk dasar pepejal yang dipanggil kaki.

Plus-phalangeal sendi

Sendi plus dan phalangeal mempunyai bentuk sfera, tetapi mobiliti mereka agak kecil. Mereka dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal jari kaki. Kebanyakan mereka boleh membengkok dan jari-jari lentur.

Sendi Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki terletak di antara falang individu jari-jari dan mempunyai bentuk blok; Pada masa yang sama mereka diperkuat dengan ligamen cagaran.

Otot kaki

* Otot yang melekatkan tendon mereka pada pelbagai tulang kaki (otot tibial anterior, otot tibialis posterior, otot betis panjang, otot betis pendek, otot extensor panjang dan flexor jari kaki), yang bermula di kawasan kaki bawah, tergolong dalam otot betis dan diperiksa dalam artikel Anatomi Shin.

Di belakang kaki terdapat dua buah otot: jangkitan pendek jari dan pendek kaki pendek. Kedua-dua otot ini bermula dari permukaan luar dan dalaman calcaneus dan melekat pada falanxes proksimal jari-jari yang sama. Fungsi otot adalah untuk meluruskan jari kaki.

Di atas permukaan tapak kaki, otot terbahagi kepada kumpulan dalaman, luaran dan pertengahan.
Kumpulan dalaman terdiri daripada otot-otot yang bertindak pada kaki besar: otot yang menarik ibu jari; flexor pendek ibu jari dan otot yang memimpin ibu jari. Semua otot ini bermula dari tulang metatarsus dan tarsus, dan dilampirkan ke pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini jelas dari nama mereka.
Kumpulan luar termasuk otot-otot yang bertindak pada kaki kelima kaki: otot yang menghilangkan jari kecil, dan flexor pendek jari kecil. Kedua-dua otot ini dilampirkan pada phalanx proksimal jari kelima.
Kumpulan pertengahan adalah yang paling penting. Ia termasuk: flexor jari yang pendek, yang dilampirkan pada falang tengah jari kedua ke kelima; otot persegi tunggal, melekat pada tendon flexor jari panjang; otot seperti cacing, serta otot belakang dan plantar, yang diarahkan kepada falanx proksimal jari kedua ke kelima. Semua otot ini berasal pada tulang tarsus dan metatarsus di sisi plantar kaki, dengan pengecualian otot seperti cacing, yang bermula dari tendon-flexor jari panjang. Kesemua mereka terlibat dalam membongkok jari kaki, serta membiak mereka dan mencampurkan.

Apabila membandingkan otot-otot plantar dan permukaan dorsal kaki, jelas kelihatan bahawa bekas lebih kuat daripada yang kedua. Ini disebabkan oleh perbezaan fungsi mereka. Otot-otot permukaan tapak kaki kaki terlibat dalam pengekalan lengkung kaki dan sebahagian besarnya memastikan sifat musim bunga. Otot permukaan belakang kaki terlibat dalam beberapa pelanjutan jari apabila bergerak ke hadapan semasa berjalan dan berjalan.

Fascia kaki

Fascia yang lebih rendah

Antara pergelangan kaki medial dan calcaneus terdapat alur di sepanjang mana tendon-otot yang dalam dari permukaan posterior betis berlalu. Di atas kudis, fascia tibia, yang melewati fascia kaki, membentuk penebalan dalam bentuk ligamen - pemegang tendon flexor. Saluran fibrous terletak di bawah bungkusan ini; dalam tiga daripadanya tendon otot dikelilingi oleh sarung sinovial, di dalam saluran keempat - saluran darah dan saraf.
Di bawah pergelangan kaki sisi, fascia tibia juga membentuk penebalan, yang disebut penahan tendon otot betis, yang berfungsi untuk menguatkan tendon-tendon ini.

Fascia kaki di permukaan belakang lebih nipis daripada pada plantar. Di permukaan plantar terdapat penebalan fascial yang ketara - aponeurosis plantar dengan ketebalan sehingga 2 mm. Serat aponeurosis plantar mempunyai hala tuju anteroposterior dan terutamanya dari tiub calcaneal anteriorly. Aponeurosis ini mempunyai proses dalam bentuk plat berserabut yang mencapai tulang metatarsus. Terima kasih kepada septum intermuskular pada sisi plantar kaki, tiga sarung berserat terbentuk, di mana kumpulan otot sepadan terletak.

Ankle: anatomi dan struktur + Foto

Sendi pergelangan kaki adalah mekanisme yang paling sensitif dan penting dalam anatomi dan struktur kaki, yang terdiri daripada pembentukan otot tulang dan tendon, dengan kerja penyesuaian bersama mereka adalah mungkin untuk menghasilkan gerakan kaki, untuk mengekalkan keseimbangan dan kestabilan dalam kedudukan tegak.

Ankle mengawal pelbagai gerakan yang melakukan kaki, melembutkan impuls semasa pergerakan, berjalan dan melompat.

Selain itu, bahagian kaki ini amat sensitif terhadap pelbagai kecederaan dan proses infeksi dan radang.

Mengapa ini berlaku akan menjadi jelas apabila kita mempertimbangkan struktur sendi buku lali manusia.

Ciri-ciri anatomi pergelangan kaki

Pengagihan seragam berat badan pada kaki disebabkan oleh sendi pergelangan kaki. Had atas anatomi terletak secara konvensional yang terletak tujuh hingga lapan sentimeter di atas buku lali medial.

Garis antara sendi dan kaki adalah garis antara pergelangan kaki. Lateral terletak di bahagian tengah medial.

Sendi mempunyai bahagian dalaman, luaran, anterior dan posterior. Depan adalah bahagian belakang. Bahagian belakang terletak di kawasan tendon Achilles.

Jabatan dalaman terletak di pergelangan kaki medial, jabatan luaran di tempat sebelah.

Struktur terperinci

Tulang

Sendi buku lali menggabungkan tulang fibular dan tibial dengan tulang talus suprapaeal dan tulang kaki.

Bahagian tulang yang ditumbuhkan memasuki lubang di antara tulang yang lebih rendah dari tulang fibula dan tibial; sendi buku lali dibentuk berhampiran sambungan sedemikian.

 1. - pergelangan kaki dalaman - adalah pinggir bawah tibia;
 2. - pergelangan kaki luaran mewakili pinggir fibula;
 3. - bahagian bawah tibia.

Bahagian luar pergelangan kaki mempunyai lekapan di belakang, di mana tendon tetap yang sesuai untuk otot fibula. Sarung tisu penghubung (fascia) bersama-sama dengan ligamen artikular sisi dipasang pada bahagian luar buku lali.

Sendi buku lali mempunyai celah yang membentuk permukaan dalaman bahagian atas talus dan rawan hyaline.

Bagaimana rupa buku lali itu?

Permukaan bawah perbatasan

Tibia adalah serupa dengan penampilan arka. Di bahagian dalam arka terdapat scion. Pada tulang tibia terletak proses, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior.

Tenderloin halus

Terletak di luar tibia. Di tepi takik ini terletak tubercles. Sebahagian daripada buku lali luar terletak di pemotongan fibular, yang, bersama-sama dengan pergelangan kaki luaran, membentuk sintetik tibial.

Agar gabungan berfungsi dengan berkesan, adalah perlu untuk memantau keadaannya. Bahagian belakangnya lebih besar dari bahagian depan.

Rabung tulang

Membahagi permukaan sendi ke dalam dan luar.

Tali pergelangan kaki terbentuk dari tubercle anterior dan posterior permukaan artikular. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang posterior lebih kecil daripada anterior.

Calcaneus dan tulang betis

Mereka bersatu dengan tulang talus. Terima kasih kepada blok, ia menyambung kepada shin. Antara bahagian-bahagian distal bahagian peroneal dan tibial, yang disebut "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak.

Di bahagian atas, blok itu mempunyai bentuk cembung dengan pergeseran ke mana episodis distal tibial distal memasuki.

Blok depan sedikit lebih besar, bahagiannya terletak di leher dan kepala. Di bahagian belakang adalah tengkorak kecil dengan kerudung, di mana ia melengkung ibu jari.

Otot

Otot terletak di belakang dan di luar, terdapat:

 1. - Tibial belakang;
 2. - otot triceps kaki;
 3. - otot kaki flexor panjang;
 4. - plantar.

Di bahagian depan adalah otot ekstensor:

 1. - panjang extensor kaki besar;
 2. - tibial anterior;
 3. - panjang ekstensor kaki lain.

Pergerakan masuk dan keluar dari sendi disediakan oleh pronator.

Bungkusan

Fungsi berfungsi bersama adalah disebabkan oleh ligamen yang membetulkan unsur tulang di tempatnya.

Ligamentum deltoid dianggap yang paling kuat, ia menyumbang kepada sambungan talus, tulang scaphoid dan calcaneal di sisi dalaman pergelangan kaki.

Ligamen bahagian luar termasuk: ligamentum calcaneal-fibula, posterior dan anterior taralo-fibular.

Syndesmosis antara muka adalah pendidikan yang merupakan alat ligamentous. Untuk mengelakkan putaran berlebihan ke dalam, ada ligamen bawah posterior yang lebih rendah, ia bertindak sebagai kesinambungan ligamen interosseous. Dan dari putaran luaran tiba-tiba, lipat tibialis anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara takat fibular, memegang belakang.

Bekalan darah

Bekalan darah sendi melalui tiga arteri darah - tibial anterior dan posterior, fibular.

Aliran keluar Venous diwakili oleh rangkaian saluran yang luas, dibahagikan kepada rangkaian luaran dan dalaman. Kemudian mereka membentuk urat saphenous yang kecil dan besar, urat tibial anterior dan posterior. Bersambung antara satu sama lain dengan rangkaian anastomosa.

Kapal limfa mempunyai kursus yang sama seperti pada saluran darah, aliran keluar limfa di depan dan selari dalam arteri tibial, dan di luar dan di belakang arteri fibular.

Cawangan saraf endings, serta peroneal dangkal, saraf tibial, anak lembu dan saraf tibial yang mendalam terletak di sendi pergelangan kaki.

Ankle and ligaments: anatomi, struktur, fungsi

Gelang kaki adalah gabungan mudah alih kaki dan kaki bawah, yang mengandungi jumlah tulang yang terhad yang disertai oleh beberapa tulang rawan dan otot. Di samping itu, sendi buku lali merangkumi kompleks salur darah dan bundelan saraf yang harmoni yang menyokong dan mengawal aktiviti pentingnya.

Sendi buku lali bertanggungjawab untuk melaksanakan majoriti gerakan yang pelbagai, mengurangkan tekanan, sambil membenarkan kaki tetap dinamik.

Struktur buku lali

Ankle menyedari kewujudannya melalui tulang - tibia besar dan kecil dan berselerak bersebelahan. Hujung tibia dan pertumbuhan talus menganjurkan bahagian dasar pergelangan kaki, di mana bahagian-bahagian berikut dibezakan: pergelangan kaki luar, satah tibia dan pergelangan kaki dalaman.

Buku lali luar dibahagikan kepada pinggir anterior dan posterior dan mempunyai dua pesawat - luaran dan dalaman. Kawasan penghubung bersama dalam bentuk fascias dan ligamen bersebelahan permukaan luar. Pesawat dalam, bersama dengan kawasan talus, bergabung ke celah luar pergelangan kaki. Scion ada di bahagian dalam pesawat tibia.

Pada akhir tibia, terdapat dua buah pinggang, yang mempunyai nama pergelangan kaki anterior dan posterior. Kelebihan luar tibia mempunyai takik dengan tunjang pada kedua tepi. Notch ini berfungsi sebagai tapak menyelam untuk kawasan kaki pergelangan luaran yang terhad.

Lampiran luaran tibia dikelaskan ke dalam unit - anterior dan posterior. Pada masa yang sama, pembentukan tulang yang berasingan, dipanggil puncak, memisahkan sebahagian medial satah sendi dari bahagian sisi. Hillocks, kedua-dua anterior dan posterior, membentuk pergelangan kaki dalaman. Lebih besar, tuberkul anterior dipotong dari kedudukan posterior.

Otot dan saluran darah sendi buku lali

Otot-otot yang membolehkan anda melakukan pergerakan bergerak yang pelbagai, berpusat pada dua pesawat bersama - belakang dan luar. Mereka secara tidak sengaja mengambil bahagian dalam penyelarasan kerja sendi, menjaga tulang dan ligamen dengan cara yang teratur. Mereka dibahagikan kepada flexors dan extensors.

The posterior tibial, triceps, plantar, flexors panjang jari-jari besar dan lain-lain adalah semua otot flexor kaki. Mereka bertentangan dengan otot ekstensor, khususnya anterior tibial, serta ekstensor panjang pada kaki besar dan kaki lainnya.

Bekalan darah, bersama-sama dengan korset otot, sentiasa melindungi sokongan hidup sendi. Tiga arteri utama - fibula, anterior dan posterior tibial membekalkan tisu pergelangan kaki dengan semua bahan yang diperlukan. Dekat dengan kapsul sendi, pergelangan kaki dan ligamen, aliran rangkaian vaskular yang teratur, yang disebabkan oleh cawangan arteri.

Pengambilan cecair sisa diperkaya dengan produk karbon dioksida dan penguraian bergerak melalui pelbagai saluran, yang akhirnya dapat mengurangkan urat: tibial dan subkutan.

Kecederaan dan penyakit pergelangan kaki, pencegahan

Oleh kerana berterusan, tidak henti-henti, dan, selalunya, melebihi norma yang dibenarkan oleh beban kerja sendi buku lali, kecederaan dan penyakit berlaku dengan keteraturan yang dicemburui. Unit tulang dan sendi sendi mungkin terjejas, dan kadang kala komponen sarafnya.

Lesi yang biasa didiagnosis termasuk:

 1. Artritis. Terutama penyakit yang terkenal di pergelangan kaki. Pendahuluan yang paling sering menjadi: luka berjangkit, gout, trauma, penyakit autoimun, usia lanjut.
 2. Patah tulang belakang. Menurut statistik, salah satu kecederaan pergelangan kaki yang kerap didiagnosis oleh pakar bedah. Terutamanya dalam atlet profesional, kanak-kanak, orang tua, serta orang yang terlibat dalam balet atau tarian.
 3. Sindrom terowong. Penyakit sistem saraf yang disebabkan oleh kerosakan pada saraf tibialis posterior. Penyakit ini menjadi luka daripada Achilles, yang penuh dengan pecah dan keperluan untuk campur tangan pembedahan.
 4. Sprain, keseleo, subluxation pergelangan kaki. Kecederaan, yang paling sering menjejaskan kesihatan atlet, penari, stuntmen, kanak-kanak dan orang tua. Punca-punca kecederaan mungkin: penataan kaki yang tidak betul semasa latihan fizikal, pengabaian peralatan pelindung, pendaratan yang tidak berjaya, kejatuhan keadaan berais, perubahan mendadak dalam kedudukan kaki.

Mencegah kecederaan sendi melibatkan aktiviti berikut:

 1. Sukan di kasut khas, penggunaan peralatan pelindung untuk berbasikal, rollerblading, skating, snowboarding.
 2. Memakai kasut pada tumit, platform tinggi, dan kasut tanpa menetapkan kaki atau tanpa instep, seperti terompah terbuka atau sandal.
 3. Beban fizikal biasa pada pergelangan kaki, termasuk gimnastik artikular, terapi fizikal, pemanasan wajib sebelum bermain sukan.
 4. Fisioterapi untuk kecederaan buku lali atau aktiviti profesional berkaitan yang melibatkan sendi. Iontophoresis, terapi magnet, pelbagai mandi, terapi lumpur, elektroforesis, urut digunakan.
 5. Menarik ke hospital untuk kecederaan pada sendi, serta gejala seperti kesakitan, crunching, retak, kehilangan atau sekatan mobiliti, kehilangan kepekaan, kehadiran edema dan hematoma.
 6. Kemasukan dalam diet vitamin dan mineral kompleks, yang direka untuk membuat kerja bersama memuaskan, terutama pada usia tua, dengan pengesanan penyakit kronik sendi dan kehadiran kecederaan.
 7. Kurangnya hipotermia sendi disebabkan oleh keperluan untuk menyelamatkan hujung saraf. Adalah perlu untuk mengelakkan berenang yang berpanjangan dalam air sejuk, berpakaian mengikut cuaca, untuk mengecualikan hipotermia, dan, jika terdapat satu, untuk memanaskan kaki secepat mungkin dengan mengisar atau mengambil mandi panas.

Sendat buku lali

Sendi yang paling rentan dalam tubuh manusia adalah pergelangan kaki. Dengan bantuan pergelangan kaki, kaki dan kaki bawah dihubungkan dengan satu sama lain.

Terima kasih kepada sendi ini, seseorang boleh berjalan. Sendi pergelangan kaki agak rumit: ia adalah kombinasi dari pelbagai tulang, dengan satu sama lain menghubungkan sistem tulang rawan dan otot. Pembuluh darah dan plexus saraf memberikan khasiat kepada tisu dan membantu menyelaraskan pergerakan.

Anatomi sendi buku lali

Bahagian berikut dibezakan di buku lali:

- Belakang. Ia adalah tendon paling besar dalam tubuh manusia, boleh menahan sehingga 400kg. Terima kasih kepada tendon ini, calcaneus dan otot gastrocnemius disambungkan, dan jika kecederaan berlaku, keupayaan untuk menggerakkan kaki hilang;

- Dalaman - pergelangan kaki medial.

- Outer - buku lali sebelah.

Tulang belakang

Kaki pergelangan kaki terdiri daripada tibia dan tulang fibula tibia. Dilampirkan pada tulang suprapyatous kaki (tulang pergelangan kaki).

Bahagian bawah (distal) yang lebih rendah dari tulang tibia adalah sarang, dengan proses masuk talus kaki. Kompaun ini membentuk satu blok - asas sendi pergelangan kaki. Ia membezakan buku lali luar, permukaan distal tibia dan buku lali dalaman.

Pada pergelangan kaki luar, bahagian belakang dan depan, permukaan dalaman dan luaran adalah berbeza. Di belakang pergelangan kaki luaran terdapat alur di mana tendon otot peroneal panjang dan pendek dilampirkan. Di permukaan luar pergelangan kaki luar, ligamen sisi dan fascia sendi dilampirkan. Fascias dipanggil shell penghubung sendi. Fascias dibentuk oleh cangkang yang meliputi otot, tendon, dan saraf.

Permukaan dalaman mengandungi rawan hyaline, yang bersama-sama dengan satah atas tulang nadpyaton, membentuk retak luar pergelangan kaki.

Permukaan distal tibia dalam penampilan mirip dengan arka, di bahagian dalamannya adalah suatu proses. Tepi depan dan posterior tibia mencipta 2 buah pinggang, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior. Kelebihan luar tibia mengandungi takaran peroneal, terdapat 2 bukit di kedua-dua wajahnya, dan pergelangan luaran luar tidak sepenuhnya di dalamnya. Bersama-sama mereka membentuk sindesmosis tibus, yang sangat penting untuk kerja artikulasi yang baik.

Epiphysis distal tibia terbahagi kepada 2 bahagian - besar, posterior dan lebih kecil - anterior. Pembentukan tulang kecil - puncak membelah permukaan artikular ke bahagian medial (dalaman) dan sisi (luar).

Tubercles anterior dan posterior membentuk pergelangan kaki dalaman. Tulang anterior lebih besar dan ia dipisahkan dari tubercle posterior oleh fossa. Bahagian dalaman pergelangan kaki tidak mempunyai permukaan artikular, fascia sendi dan ligamen deltoid dipasang padanya.

Bahagian luar ditutup dengan rawan hyaline, dan bersama-sama dengan permukaan dalaman talus ia membentuk retak dalaman pergelangan kaki.

Otot buku lali

Otot - flexors kaki terletak di belakang dan permukaan luar sendi buku lali. Ini termasuk: tibialis posterior, otot trisep tibia, flexor panjang kaki besar, plantar, flexor panjang jari kaki yang lain.

Otot extensor melalui bahagian anterior sendi buku lali. Di antara mereka dibezakan: panjang extensor ibu jari, tibial anterior, extensor panjang seluruh jari kaki.

Terima kasih kepada sokongan instep dan pronator, terdapat pergerakan masuk dan keluar dari sendi. Untuk pronator termasuk otot pendek dan panjang dan peroneal. Kepada sokongan instep - anterior tibial dan ekstensor panjang ibu jari.

Lilit kaki buku lali

Kecederaan yang dikatakan semua orang dengan tegas sebagai peregangan sebenarnya merosakkan ligamen buku lali. Bungkus kami tidak menghulurkan, tetapi pecah. Tetapi sifat jurang mungkin berbeza. Dari pecahan gentian individu ke pecah separa dan lengkap. Ligament sprain adalah istilah yang menggambarkan kerosakan ligamen ketika serat individu ligamen koyak, tetapi secara keseluruhan, ligamen stabil. Jika ligamen terbentang, tidak akan ada pendarahan, bengkak dan sakit selepas kecederaan.

Kerosakan pada sendi buku lali

Kerosakan ligament berlaku paling sering di pergelangan kaki, lutut, bahu, sendi siku disebabkan oleh anatomi dan fisiologi mereka.

Ligamen adalah struktur yang sangat kuat yang terlibat dalam pembentukan sendi. Tanpa mereka, pergerakan normal tidak mungkin. Keterukan kerosakan pada ligamen dianggarkan dalam darjah:

 • Gred I - kerosakan sedikit pada ligamen (pecah gentian individu, tanpa kerosakan pada keseluruhan berkas) tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Ijazah II - pecah separa ligamen, tetapi tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Gred III - pecah ligamen lengkap dengan ketidakstabilan bersama.

Ligamen yang rosak menyebabkan keradangan, bengkak dan pendarahan (lebam) di sekitar sendi terjejas. Pergerakan di sendi adalah menyakitkan.

Kadangkala kerosakan kepada ligamen (pecah lengkap) boleh menjadi sangat serius, memerlukan rawatan pembedahan dan pemulihan.

Struktur buku lali

Ankle mempunyai struktur berikut:

Sendi dibentuk oleh tiga tulang, tibia, fibula dan tulang ram. Tulang-tulang ini diadakan bersama di pergelangan kaki bersama dengan bantuan ligamen, yang merupakan helai tisu penghubung yang kuat yang memegang tulang, membolehkan anda membuat pergerakan normal dan memberi kestabilan kepada sendi. Tendon menyambungkan otot dengan tulang dan diperlukan untuk memindahkan kekerasan. Sendi buku lali didominasi oleh dua ligamen. Ini adalah ligamen peroneal dan ligamen deltoid.

Tanda-tanda kecederaan ligamen buku lali

Terdapat tanda-tanda kecederaan sendi pergelangan kaki berikut:

 • Kesakitan
 • Bengkak
 • Pendarahan (lebam)
 • Sekatan pergerakan

Gejala-gejala "regangan" dan patah tulang adalah sama. Bahkan, kadang-kadang patah tulang boleh dikelirukan untuk keseleo. Sebab itulah sangat penting untuk berunding dengan pakar ortopedik untuk berunding selepas mengalami sebarang kecederaan.

Sekiranya kerosakan pada ligamen buku lali adalah sedikit, bengkak dan kesakitan mungkin kecil. Tetapi jika kerosakan teruk, bengkak dan sakit biasanya sengit.

Kebanyakan kecederaan pada pergelangan kaki berlaku sama ada semasa sukan atau semasa berjalan di atas permukaan yang tidak rata, apabila terdapat risiko yang besar untuk memutar kaki. Kedudukan kaki yang tidak semula jadi dalam kasut bertumit tinggi. Kemalangan kereta.

Kerosakan biasanya berlaku apabila beban yang mengalami pengalaman ligamen melebihi had biasa. Ini berlaku dengan tiba-tiba apabila kaki terikat atau tibia diputar (berputar) dengan kaki tetap.

Sebagai peraturan, kerosakan kecil kepada ligamen (gred I dan II) sembuh sendiri dalam masa tiga minggu. Matlamat utama rawatan adalah untuk melegakan keradangan, bengkak dan kesakitan, menghadkan pergerakan, untuk kembali berjalan normal secepat mungkin.

Pertolongan cemas untuk meregang sendi buku lali

Kaedah berikut untuk merawat ligamen pergelangan kaki adalah disyorkan:

 • Sekatan beban dan pergerakan. Adalah penting untuk menghadkan pergerakan dan beban pada pergelangan kaki untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.
 • Sejuk tempatan. Menggunakan ais akan membantu memperlahankan atau mengurangkan bengkak dan memberikan rasa sakit yang akan meringankan rasa sakit. Adalah wajar memohon ais ke tapak kecederaan pergelangan kaki dalam masa 48 jam selepas kecederaan. Jangan memegang ais lebih daripada 20 minit pada satu masa untuk mengelakkan radang dingin. Penembusan 1.5 jam sebelum pendedahan semula ais, ini membolehkan tisu kembali ke suhu biasa dan trofi, ulangi seperti yang diperlukan. Anda boleh membungkus sebarang produk beku dalam tuala dan lampirkan ke tempat kerosakan. Ini akan membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak. Ais harus digunakan secepat mungkin selepas kecederaan. (Jangan letakkan ais terus pada kulit.) Selain itu, jangan biarkan ais semasa tidur, dan simpan selama lebih dari 30 minit. Ini boleh menyebabkan radang radang.
 • Perban elastik. Ia perlu untuk membalut kaki dengan pembalut elastik. Tetapi pembalut adalah betul, tidak terlalu ketat. Sekiranya jari-jari menjadi sejuk, rasa kebas keledap muncul, maka pembalut terlalu ketat. Pembalut elastik akan menghadkan pergerakan bengkak dan batasan di sendi. Anda boleh tidur tanpa pembalut. Tetapi pergerakan itu mesti dibalut kaki pembalut elastik.
 • Kedudukan cemerlang. Beri kaki yang cedera anda kedudukan yang tinggi, sebagai contoh, dengan meletakkan kaki anda pada bantal sambil berbaring di atas sofa atau katil. Jika anda duduk, anda boleh meletakkan kaki anda di atas kerusi, ini akan mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Dikecualikan: pemanasan kawasan yang rusak pada minggu pertama, menggosok dengan alkohol dan urut, yang dapat memperburuk pembengkakan. Sebagai contoh, tidak termasuk tab mandi panas, sauna. Haba mempunyai kesan sebaliknya berbanding dengan ais. Iaitu, ia merangsang aliran darah.

 • Sekiranya gejala kerosakan pada ligamen buku lali semakin teruk dalam tempoh 24 jam pertama, berunding dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan lanjut.

Adalah penting untuk menghadkan beban semasa berjalan (jangan bergantung sepenuhnya pada kaki) sehingga kecederaan didiagnosis oleh doktor.

Diagnosis Kecederaan buku lali

Perkara pertama yang akan dilakukan oleh doktor adalah bertanya tentang bagaimana kecederaan itu berlaku, untuk menentukan mekanismenya. Adalah penting untuk diagnosis pelbagai kecederaan. Pemeriksaan fizikal kawasan pergelangan kaki boleh menyakitkan, kerana doktor mesti menentukan di mana titik dan di mana pergerakan kesakitan yang paling teruk berlaku, untuk menentukan diagnosis yang betul.

Seorang doktor boleh memerintahkan x-ray pergelangan kaki untuk menentukan sama ada terdapat patah tulang.

Rawatan ligamens buku lali

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa penggunaan ais dan penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) lebih mudah sindrom kesakitan, dan membantu mengurangkan keradangan tempatan.

Penekanan pergelangan kaki selepas pecah atau regangan

Adalah perlu untuk membaiki sendi pergelangan kaki selama 3 minggu supaya serat ligamen yang rosak tumbuh apabila merawat sendi pergelangan kaki. Jika anda tidak memakai penahan (orthosis), penyembuhan lebih lama mungkin.

Terapi Dadah Terapi

NSAIDs - ubat anti-radang nonsteroid akan mengurangkan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan. Ubat-ubatan ini boleh meningkatkan risiko pendarahan, oleh itu, dalam rawatan ligamens pergelangan kaki dengan ubat-ubatan ini, ia dikontraindikasikan untuk menggunakannya dengan antikoagulan, seperti warfarin.

Dari NSAID, anda boleh menggunakan ubat yang sesuai untuk anda:

1 tablet (100 mg) 2 kali sehari, selalu selepas makan, tetapi tidak melebihi 5 hari. Ubat semacam itu menjejaskan mukosa gastrik.

Penyakit kesakitan seperti:

Guna topikal, 3 hingga 4 kali sehari, dengan memerah 10-14 hari.

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan sendi buku lali?

 • Elakkan senaman atau senaman apabila anda letih.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Cuba untuk mengelakkan jatuh
 • Jangan memakai kasut dengan tumit yang dipakai di satu sisi.
 • Latihan setiap hari.
 • Panas sebelum latihan atau bermain sukan.
 • Berhati-hati dengan berjalan kaki di atas tanah yang tidak rata.

Jangan sembuh sendiri!

Buku lali dan penyakitnya

Ankle adalah salah satu sendi yang paling terdedah dalam tubuh manusia. Kerosakannya seringkali membawa kepada imobilisasi seseorang. Ia menyediakan sambungan kaki dengan kaki. Untuk berjalan normal, ia perlu bersenam dan berfungsi sepenuhnya.

Ankle memberikan pergerakan kaki. Anatomi sendi buku lali agak rumit. Ia terdiri daripada beberapa tulang yang dihubungkan oleh pembentukan tulang rawan dan ligamen otot.

Ciri-ciri anatomi

Pengagihan tekanan berat badan seseorang di atas permukaan kaki disediakan oleh pergelangan kaki nominal, yang membawa beban berat seluruh orang. Had anatomi atas pergelangan kaki melewati garis bersyarat pada 7-8 cm di atas pergelangan kaki medial (ketiak dilihat dari dalam). Garis antara kaki dan sendi adalah garis di antara pergelangan kaki dan sisi medial. Tali pergelangan kaki terletak di bahagian belakang medial.

Sendi dibahagikan kepada bahagian dalaman, luar, anterior dan posterior. Bahagian belakang kaki adalah bahagian depan. Dalam bidang tendon Achilles adalah bahagian belakang. Dalam bidang pergelangan kaki medial dan sisi - bahagian dalaman dan luaran, masing-masing.

Tulang sendi

Sendi buku lali menghubungkan tulang fibular dan tibial ke tulang supratonicular, tulang talus atau kaki. Scion tulang kaki memasuki sarang di antara ujung bawah fibula dan tulang tibial. Ankle terbentuk di sekitar sendi ini. Atas dasar ini terdapat beberapa unsur:

 • pergelangan kaki dalaman adalah pinggir bawah (distal) tibia;
 • buku lali luar - pinggir fibula;
 • permukaan distal tibia.

Tali pergelangan luaran mempunyai setong di mana tendon ditekan ke otot otot fibula, panjang dan pendek. Fasciae (sarung tisu penghubung), bersama-sama dengan ligamen artikular sisi, dilampirkan pada bahagian luar pergelangan kaki luaran. Fascia terbentuk daripada sarung perlindungan yang meliputi tendon, saluran darah, gentian saraf.

Sendi pergelangan kaki mempunyai celah yang disebut, yang terbentuk di permukaan dalamannya oleh bahagian atas talus dan tulang rawan hyaline.

Penampilan buku lali

Struktur pergelangan kaki mudah dibayangkan. Permukaan pinggir bawah tibia kelihatan seperti arka. Bahagian dalaman arka ini mempunyai scion. Bawah pada tibia ada proses di depan dan belakang. Mereka dipanggil pergelangan kaki anterior dan posterior. Tepung fibul pada tibial terletak di luar. Di bahagian tepi keratan ini terdapat benjolan. Tali pergelangan luaran terletak pada bahagian pemotong fibular. Dia dan pemotongan bersikat bersama membuat syndezmosis tibial. Untuk fungsi penuh sendi adalah sangat penting untuk keadaan yang sihat.

Tibia mempunyai epifisis distal, yang terbahagi kepada dua bahagian yang tidak sama rata.

Depan lebih kecil daripada belakang. Permukaan sendi dibahagikan kepada rabung tulang dalaman dan luaran.

Tulang anterior dan posterior permukaan artikular membentuk buku lali dalam. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang anterior lebih besar daripada bahagian posterior. Ligamen deltoid dan fascia dilekatkan pada pergelangan kaki dari dalam tanpa permukaan artikular. Permukaan yang bertentangan (dari luar) ditutup dengan tulang rawan.

Tulang calcaneus dan tulang shin disambungkan oleh talus, yang terdiri daripada kepala, leher, blok dan badan. Blus talus menghubungkan ke kaki bawah. Di antara bahagian distal fibula dan tulang tibial, "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak. Blok itu cembung di bahagian atas, di mana kemurungan berlalu ke mana puncak epitel distal tibial memasuki.

Blok depan sedikit lebih luas. Bahagian ini masuk ke leher dan kepala. Di bahagian belakang terdapat tubercle kecil dengan alur di mana fleksor ibu jari melintas.

Otot bersama

Di belakang dan di luar pergelangan kaki adalah otot yang memberikan kelonggaran kaki. Ini termasuk:

Masih untuk membaca: Bagaimana untuk merawat keilhamkan buku lali

 • fleksi panjang jari kaki;
 • tibial belakang;
 • plantar;
 • otot triceps.

Di bahagian depan pergelangan kaki adalah otot yang menyediakan sambungan:

 • tibial anterior;
 • extensor jari kaki.

Tulang fibula panjang dan ketiga pendek adalah otot yang memberikan pergerakan pergelangan kaki di arah luar (pronators). Pergerakan masuk diberikan oleh sokongan instep - extensor panjang ibu jari dan anterior tibial otot.

Ligamen pergelangan kaki

Fungsi dan pergerakan normal pada sendi dipastikan oleh ligamen, yang juga memegang unsur-unsur tulang sendi di tempat masing-masing. Ligan pergelangan kaki yang paling kuat adalah deltoid. Ia menyediakan sambungan talus, tulang calcaneal dan navicular (kaki) dengan pergelangan kaki dalaman.

Ligamentum calcaneal-fibula, serta ligamen talus-fibular posterior dan anterior adalah ligamen di bahagian luar

Pembentukan kuat adalah alat ligamentous syndesmosis tibial. Tulang tibial diadakan bersama kerana ligamen interosseous, yang merupakan kesinambungan membran interosseous. Ligamen interosseous melangkah ke ligamen yang lebih rendah daripada posterior, yang memelihara sendi dari beralih ke dalam. Ligament interfibral anterior yang lebih rendah terus beralih dari arah ke arah luar. Ia terletak di antara takik fibular, yang terletak di permukaan tibia dan pergelangan kaki luar. Selain itu, ligamen melintang yang terletak di bawah paksi tibial mengekalkan kaki daripada putaran berlebihan.

Kapal darah

Pemakanan tisu disediakan oleh pembuluh arteri tibialis, anterior dan posterior. Dalam bidang kapsul artikular, pergelangan kaki, dan ligamen, rangkaian vaskular menyimpang dari arteri ini sebagai cabang arteri keluar.

Aliran darah vena berlaku melalui rangkaian luaran dan dalaman, yang menyebarkan ke urat tibial anterior dan posterior, urat saphenous kecil dan besar. Kapal venous disambungkan dalam satu rangkaian oleh anastomosa.

Fungsi buku lali

Gelang kaki boleh melakukan pergerakan di sekitar paksi dan sepanjang paksi yang melalui titik di hadapan pergelangan kaki luaran. Sumbunya sendiri melintasi pusat dalaman. Pergerakan bersama paksi ini adalah mungkin dalam amplitud 60-90 darjah.

Selalunya, pergelangan kaki mengalami kecederaan traumatik, ujung saraf dan otot boleh rosak, pergelangan kaki mata, retak, ligamen dan serat otot pecah, patah tulang atau retak tulang tibia

Bagaimanakah kesakitan di buku lali nyata?

Jika anda mengalami sakit di buku lali, biasanya sukar untuk seseorang berjalan. Ankles membengkak; kulit biru mungkin berlaku di kawasan yang terjejas. Ia hampir mustahil untuk melangkah kaki kerana peningkatan yang ketara dalam kesakitan di pergelangan kaki, yang kehilangan keupayaan untuk menahan berat seseorang.

Dengan kekalahan pergelangan kaki, kesakitan boleh menyebar ke kawasan lutut atau kaki bawah. Majoriti atlet berisiko untuk sakit pada sendi pergelangan kaki, sejak bermain bola sepak, tenis, bola tampar, hoki dan sukan bergerak lain mempunyai beban yang signifikan pada sendi kaki.

Terdapat beberapa kecederaan yang sering menyebabkan sakit di pergelangan kaki. Ini termasuk kecederaan - dislokasi, subluxasi, patah tulang, dan lain-lain. Gelang kaki adalah salah satu sendi yang paling mudah terpengaruh. Setiap orang sudah biasa dengan perasaan tidak menyenangkan yang berlaku apabila anda mengetuk kaki anda.

Patah tulang belakang

Ankle adalah kawasan yang mengalami patah tulang lebih kerap daripada kebanyakan tulang dalam tubuh seseorang. Pergerakan tajam dan pergelangan kaki yang mendadak di dalam atau di luar menimbulkan patah. Selalunya patah kaki pergelangan kaki disertai oleh pergelangan kaki buku lali. Pecah dan kecederaan pergelangan kaki lain lebih mudah terdedah kepada orang yang mempunyai ligamen lemah. Dengan kecederaan pergelangan kaki, kawasan sendi membengkak, dan kesakitan yang teruk tidak membenarkan seseorang berdiri di atas kaki.

Sindrom Terowong Tarsal

Patologi ini adalah neuropati yang berkaitan dengan kerosakan pada saraf tibialis posterior. Saraf dimampatkan, seolah-olah melalui terowong. Dalam kes ini, orang berasa sakit dan sakit pergelangan kaki. Sensasi yang sama dapat merebak ke kaki. Kaki dan kaki mungkin berasa sejuk atau panas.

Apabila penyakit ini berlaku keradangan tendon Achilles. Tendonitis sering menyebabkan komplikasi seperti pecah tendon atau arthritis. Sekiranya anda mengalami sakit semasa berjalan atau berjalan, tumor di pergelangan kaki dan sakit di dalamnya, Achil-tendinitis mungkin disyaki. Tidak mustahil untuk memulakan rawatannya, kerana ini penuh dengan kecederaan yang kerap berulang, terutama bagi orang yang sering berjalan, berlari dan melompat banyak.

Artritis pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah arthritis. Bergantung pada jenis arthritis, penyebab yang menyebabkan ia mungkin berbeza, tetapi yang paling umum dan biasa adalah:

 1. Luka berjangkit bersama oleh bakteria penyebab. Ini boleh menjadi gonococci, chlamydia, spirochetes pucat. Dalam kes ini, ia adalah satu bentuk penyakit tertentu. Bentuk tidak spesifik berlaku sebagai penyakit menengah selepas influenza atau furunculosis.
 2. Gout Disebabkan gangguan metabolik dalam badan, sendi buku lali juga mungkin terjejas.
 3. Keabnormalan sistem imun. Tubuh dapat mengenali sel-sel tisu artikular sebagai asing dan mula menyerang mereka.
 4. Kecederaan dan kerosakan mekanikal.

Faktor-faktor yang mencetuskan perkembangan penyakit adalah seperti berikut:

 • memakai kasut yang tidak selesa;
 • kaki rata;
 • gangguan hormon;
 • gangguan dalam metabolisme;
 • Beban kerja profesional yang kuat (terutamanya di kalangan atlet);
 • hipotermia teruk;
 • berat badan berlebihan;
 • kecenderungan genetik;
 • gaya hidup tidak sihat;
 • alergi dan imuniti yang rendah.

Arthritis dirawat dengan konservatif atau pembedahan. Dalam bentuk penyakit bakteria, terapi antibakteria diperlukan. Adalah penting untuk mengikuti diet khas untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan manifestasi penyakit. Ia adalah perlu untuk mengecualikan daripada diet daging solanaceous, kalengan dan asap, penggunaan garam perlu dikurangkan. Untuk melegakan keradangan yang ditetapkan NSAIDs (Diclofenac, Voltaren, Aspirin). Melegakan keadaan pesakit membantu ubat penahan sakit. Adalah disyorkan untuk mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan metabolisme, mengurangkan keradangan dan segera memulihkan tisu tulang rawan.

Sendi disyorkan untuk tidak bergerak dan benar-benar melegakan beban di atasnya, kerana berjalan adalah perlu untuk menggunakan tongkat

Mengubah arthrosis atau sinovitis boleh menjadi komplikasi terhadap rawatan arthritis yang salah atau tidak. Dalam kes ini, seringkali pesakit memerlukan pembedahan, sebagai hasilnya adalah mungkin untuk mengembalikan mobiliti sendi.

Selepas mengalami arthritis pergelangan kaki, hydromassage, pemanasan dan mandi terapeutik disyorkan untuk pesakit. Prosedur ini mempercepat pemulihan sendi dan mencegah penyakit itu berulang.

Stres yang ketara pada buku lali menimbulkan patologi kerap. Anda boleh menghalang penyakit dengan mematuhi diet yang sihat, menyingkirkan tabiat buruk dan mengelakkan usaha yang berlebihan.

Struktur buku lali dan kaki

Jumbo pergelangan kaki adalah titik utama tulang belakang anggota badan. Ia tepat pada sendi ini bahawa berat badan jatuh ketika berjalan, berlari, bermain sukan. Tidak seperti lutut, kaki boleh menahan beban bukan oleh pergerakan, tetapi mengikut berat, yang mempengaruhi ciri-ciri anatominya. Struktur pergelangan kaki dan bahagian kaki lain memainkan peranan penting klinikal.

Anatomi kaki

Sebelum bercakap tentang struktur pelbagai bahagian kaki, harus disebutkan bahawa di bahagian tulang kaki, ligamen dan unsur-unsur otot berinteraksi secara organik.

Sebaliknya, tulang kaki dibahagikan kepada tarsus, metatarsus dan phalanges jari-jari. Tulang tarsus mengartikulasikan dengan unsur-unsur kaki di sendi buku lali.

Sendat buku lali

Salah satu tulang terbesar tarsus ialah tulang pergelangan kaki. Di permukaan atas terdapat protrusi, dipanggil blok. Unsur ini pada setiap sisi disambungkan kepada tulang fibula dan tibial.

Di bahagian sisi artikulasi terdapat tulang belakang yang luar biasa - pergelangan kaki. Bahagian dalaman adalah pembahagian tibia, dan luar adalah fibula. Setiap permukaan artikular tulang dipenuhi dengan tulang rawan hyaline, yang berfungsi dengan fungsi menyerap dan menyerap. Artikulasi ialah:

 • Strukturnya adalah kompleks (lebih daripada dua tulang terlibat).
 • Dalam bentuk - gumpalan.
 • Dari segi gerakan - biaxial.

Bungkusan

Pengekalan struktur tulang di antara mereka sendiri, perlindungan, sekatan pergerakan di sendi mungkin disebabkan oleh kehadiran ligamen buku lali. Penerangan mengenai struktur ini harus bermula dengan fakta bahawa mereka dibahagikan kepada anatomi kepada 3 kumpulan. Kategori pertama termasuk serat menghubungkan tulang kaki bawah manusia antara satu sama lain:

 1. Ligamen Interosseous - bahagian bawah membran, membentang di sepanjang seluruh kaki di antara tulangnya.
 2. Ligital bawah posterior adalah elemen yang menghalang putaran tulang tulang di dalamnya.
 3. Ligan belakang fibular yang lebih rendah. Serat struktur ini diarahkan dari tibia ke buku lali luar dan membolehkan anda untuk menjaga kaki dari giliran luar.
 4. Ligament melintang adalah elemen berserabut kecil yang membetulkan kaki daripada berpaling ke dalam.

Sebagai tambahan kepada fungsi serat yang disenaraikan di atas, mereka menyediakan lampiran tulang fibril yang boleh dipercayai ke tulang tibialis yang kuat. Kumpulan kedua ligamen adalah serat sisi luar:

 1. Anterior talus fibula
 2. Tulang talus belakang.
 3. Heel-fibular.

Ini ligamen bermula pada pergelangan kaki luar fibula dan menyimpang dalam arah yang berbeza ke arah unsur-unsur tarsal, sehingga mereka bersatu dengan istilah "ligamen deltoid". Fungsi struktur ini adalah untuk mengukuhkan bahagian luar kawasan ini.

Akhirnya, kumpulan serat ketiga adalah ligamen sisi dalam:

 1. Tibial-scaphoid.
 2. Tibial-tumit.
 3. Ketegangan tibial anterior.
 4. Belakang tibial belakang.

Sama seperti anatomi kategori serat terdahulu, ligamen ini bermula pada pergelangan kaki dalaman dan mengekalkan tulang tarsus dari bergerak.

Otot

Gerakan di sendi, penambahan tambahan unsur-unsur dicapai melalui unsur-unsur otot yang mengelilingi pergelangan kaki. Setiap otot mempunyai titik pelekatan tertentu pada kaki dan tujuannya sendiri, bagaimanapun, struktur dalam kumpulan boleh digabungkan mengikut fungsi yang berlaku.

Otot-otot yang terlibat dalam fleksi termasuk tibial posterior, plantar, triceps, fleksi panjang ibu jari dan jari kaki yang lain. Untuk peluasan, anterior tibial, extensor panjang ibu jari, extensor panjang jari-jari lain adalah bertanggungjawab.

Kumpulan otot ketiga adalah pronator - serat ini memutarkan pergelangan kaki ke arah bawah. Mereka adalah otot fibrik yang pendek dan panjang. Antagonis mereka (sokongan instep): panjang extensor ibu jari, otot fibular anterior.

Tendon Achilles

Pergelangan kaki di bahagian belakang diperkuat oleh tendon achilles terbesar dalam tubuh manusia. Pendidikan dibentuk oleh penggabungan otot gastrocnemius dan sebagainya di bahagian bawah kaki.

Tudung kuat yang membentang di antara abdomens otot dan tumit tumit memainkan peranan penting dalam pergerakan.

Titik klinikal penting ialah kemungkinan pecah dan keseleo struktur ini. Dalam kes ini, traumatologist mesti menjalankan rawatan komprehensif untuk memulihkan fungsi.

Bekalan darah

Kerja otot, pemulihan unsur selepas tekanan dan kecederaan, metabolisme dalam sendi mungkin disebabkan oleh anatomi khas rangkaian peredaran yang mengelilingi sambungan. Arteri pergelangan kaki adalah sama dengan bekalan darah ke sendi lutut.

Arteri tibial dan peroneal anterior dan posterior keluar di bahagian pergelangan kaki luaran dan dalaman dan menutup sendi dari semua pihak. Terima kasih kepada peranti seperti rangkaian arteri, kawasan anatomi boleh berfungsi sepenuhnya.

Ubat Venous mengalir dari kawasan ini melalui rangkaian dalaman dan luaran, yang membentuk formasi penting: urat dalaman subkutaneus dan tibial.

Lain-lain sendi kaki

Gelang pergelangan kaki bergabung dengan tulang-tulang kaki dengan kilau, tetapi di antara mereka serpihan kecil anggota bawah juga dihubungkan oleh sendi-sendi kecil:

 1. Tali tumis dan talus seseorang terlibat dalam pembentukan sendi subtalar. Bersama-sama dengan sendi talonus-navicular, ia menyatukan tulang-tulang tarsus - hindfoot. Terima kasih kepada unsur-unsur ini, jumlah putaran meningkat kepada 50 darjah.
 2. Tulang tarsus disambungkan ke bahagian tengah tulang rangka oleh sendi tarsus-metatarsal. Unsur-unsur ini diperkuat oleh ligamentum plantar panjang - struktur berserabut yang paling penting yang membentuk lengkungan membujur dan menghalang perkembangan flatfoot.
 3. Lima batu metatarsal dan asas-asas falang basal jari dihubungkan oleh sendi metatarsophalangeal. Dan di dalam setiap jari ada dua sendi interphalangeal, yang menyatukan tulang-tulang kecil bersama-sama. Setiap daripada mereka diperkukuhkan di sisi dengan ligamen cagaran.

Ini anatomi sukar kaki manusia membolehkan ia mengekalkan keseimbangan antara fungsi mobiliti dan sokongan, yang sangat penting untuk berjalan dengan tegak seseorang.

Fungsi

Struktur sendi buku lali adalah bertujuan untuk mencapai mobiliti yang diperlukan untuk berjalan. Terima kasih kepada kerja-kerja otot yang harmoni di dalam sendi, pergerakan dalam dua pesawat adalah mungkin. Dalam paksi depan gelung manusia membuat lekapan dan lanjutan. Dalam putaran pesawat menegak adalah mungkin: ke dalam dan dalam jumlah kecil ke luar.

Di samping fungsi motor, sendi buku lali mempunyai nilai sokongan.

Di samping itu, disebabkan tisu-tisu lembut kawasan ini, kusyen pergerakan dilakukan, mengekalkan struktur tulang utuh.

Diagnostik

Dalam satu sistem yang kompleks dalam sistem muskuloskeletal, sebagai pergelangan kaki, pelbagai proses patologi boleh berlaku. Untuk mengesan kecacatan, untuk memvisualisasikannya, dengan betul membuat diagnosis yang boleh dipercayai, terdapat pelbagai kaedah diagnostik:

 1. X-ray. Cara yang paling ekonomik dan berpatutan untuk penyelidikan. Imej buku lali diambil dalam beberapa unjuran yang mana fraktur, terkehel, tumor dan proses lain dapat dijumpai.
 2. Ultrasound. Di peringkat diagnosis ini jarang digunakan, kerana, tidak seperti lutut, rongga pergelangan kaki adalah kecil. Walau bagaimanapun, kaedah ini adalah ekonomi yang baik, cepat, kurang kesan berbahaya pada kain itu. Anda boleh mengesan pengumpulan darah dan bengkak dalam beg artikular, badan-badan asing, untuk memvisualisasikan ligamen. Perihalan prosedur, hasil yang dilihat memberikan diagnostik fungsi doktor.
 3. Tomografi yang dikira. CT digunakan untuk menilai keadaan sistem tulang sendi. Untuk fraktur, tumor, arthrosis, teknik ini adalah yang paling berharga dalam istilah diagnostik.
 4. Pencitraan resonans magnetik. Seperti dalam kajian lutut, prosedur ini lebih baik daripada yang lain akan menunjukkan keadaan rawan artikular, ligamen, tendon Achilles. Teknik ini mahal, tetapi sebagai maklumat yang mungkin.
 5. Atroskopi Prosedur minima, invasif rendah yang melibatkan penyisipan ke dalam kapsul ruang. Doktor boleh memeriksa permukaan dalam beg dengan mata sendiri dan menentukan pusat patologi.

Kaedah instrumental dilengkapkan dengan keputusan pemeriksaan perubatan dan ujian makmal, berdasarkan gabungan data seorang pakar membuat diagnosis.

Patologi sendi pergelangan kaki

Malangnya, walaupun elemen yang kuat seperti sendi pergelangan kaki terdedah kepada perkembangan penyakit dan trauma. Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah:

 • Osteoarthritis.
 • Artritis.
 • Kecederaan.
 • Pecah tendon Achilles.

Bagaimana untuk mengesyaki penyakit ini? Apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu dan pakar apa yang perlu dihubungi? Perlu memahami setiap penyakit ini.

Mengubah arthrosis

Sendi pergelangan kaki sering mengalami pembentukan arthrosis. Dengan patologi ini, disebabkan tekanan, trauma, kekurangan kalsium, degenerasi tulang dan struktur tulang rawan berlaku. Dari masa ke masa, tulang mula membentuk tumbuhan luar - osteofit, yang mengganggu pelbagai gerakan.

Patologi ditunjukkan dengan kesakitan mekanikal. Ini bermakna bahawa gejala-gejala yang meningkat pada waktu petang, memburukkan lagi senaman dan melemahkan rehat. Kekakuan pagi atau kekurangan pagi. Terdapat penurunan secara beransur-ansur dalam pergerakan di sendi buku lali.

Gejala tersebut harus dirujuk kepada doktor. Jika perlu, perkembangan komplikasi, doktor akan menetapkan konsultasi dengan pakar lain.

Selepas diagnosis, pesakit akan disyorkan pembetulan perubatan, fisioterapi, latihan terapeutik. Adalah penting untuk mematuhi keperluan doktor untuk mencegah kecacatan yang memerlukan campur tangan pembedahan.

Artritis

Keradangan sendi boleh berlaku jika ia memasuki rongga jangkitan atau mengembangkan radang sendi arthritis. Gelang kaki juga boleh menjadi radang akibat pemendapan garam asid urik dalam gout. Ini lebih biasa daripada serangan gouty lutut.

Patologi menampakkan diri dengan kesakitan pada sendi pada separuh kedua malam dan pada waktu pagi. Kesakitan menyusut dari pergerakan. Gejala dihentikan dengan mengambil ubat anti-radang (Ibuprofen, Nise, Diclofenac), serta selepas menggunakan salap dan gel pada kawasan buku lali. Anda juga boleh mengesyaki penyakit dengan kerosakan serentak pada sendi dan sendi lutut.

Doktor terlibat dalam doktor reumatologi yang menetapkan cara asas untuk menghapuskan punca penyakit. Setiap penyakit mempunyai dadah sendiri yang direka untuk menghentikan perkembangan keradangan.

Untuk menghapuskan gejala, terapi yang serupa dengan arthrosis adalah ditetapkan. Ia termasuk pelbagai fisioterapi dan ubat.

Adalah penting untuk membezakan arthritis berjangkit daripada sebab-sebab lain. Ia biasanya menunjukkan dirinya sebagai simptomologi yang jelas dengan kesakitan yang sengit dan sindrom edematous. Dalam rongga sendi sendi terkumpul. Rawatan dilakukan dengan antibiotik, rehat tidur diperlukan, kemasukan pesakit sering diperlukan.

Kecederaan

Sekiranya kecederaan langsung ke sendi pergelangan kaki dalam sukan, dalam kemalangan jalan raya, pelbagai tisu bersama mungkin rosak dalam pengeluaran. Kerosakan menyebabkan patah tulang, pecah ligamen, pelanggaran integriti tendon.

Gejala biasa adalah: sakit selepas kecederaan, bengkak, menurunkan mobiliti, ketidakupayaan untuk berdiri di atas anggota yang cedera.

Selepas menerima kecederaan buku lali, anda perlu melampirkan ais ke tapak kecederaan, berikan rehat untuk anggota badan, kemudian hubungi bilik kecemasan. Seorang traumatologist selepas memeriksa dan menjalankan kajian diagnostik akan menetapkan langkah-langkah terapeutik kompleks.

Terapi paling kerap termasuk immobilization (immobilization anggota di bawah sendi lutut), pelantikan anti-radang, ubat penahan sakit. Kadang-kadang, untuk membetulkan patologi, campur tangan pembedahan diperlukan, yang boleh dilakukan dengan cara klasik atau menggunakan arthroscopy.

Tudung tendon Achilles

Semasa beban sukan, dengan kejatuhan kaki, pukulan langsung ke bahagian belakang pergelangan kaki boleh menyebabkan pecah lengkap tendon Achilles. Dalam kes ini, pesakit tidak boleh berdiri di atas kakinya, meluruskan kaki. Dalam bidang kerosakan, edema terbentuk, dan darah terakumulasi. Pergerakan di sendi adalah sangat menyakitkan bagi orang yang terjejas.

Traumatologist dengan kebarangkalian yang tinggi akan mengesyorkan rawatan pembedahan. Terapi konservatif adalah mungkin, tetapi dengan pecah tendon lengkap tidak berkesan.