Utama / Pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan - anatomi, struktur, fungsi (dengan foto)

Sendi pergelangan tangan adalah sambungan mudah alih tulang radial dan ulna dengan tangan. Ia terletak di persimpangan tulang lengan dan tangan.

Struktur dan Anatomi

Dalam perkembangan mamalia dan pemerolehan keupayaan seperti supinasi dan pronasi, muncul artikulasi artikular, yang meningkatkan amplitud putaran lengan.

Berbanding dengan mamalia lain, sendi pergelangan tangan manusia telah mengalami beberapa perubahan yang membolehkannya meningkatkan ragam gerakannya.

Epiphisis tulang radial sepenuhnya dimasukkan ke dalam sendi, dan epiphisis tulang ulnar hanya terlibat melalui cakera artikular (cakera artikular adalah rawan sendi yang meningkatkan kekuatan sendi dan menyerapnya). Sambungannya adalah biaxial dan mempunyai bentuk elips.

Kepala artikular dibentuk oleh tulang scaphoid, trihedral dan lunate. Rongga artikular dibentuk oleh radius dan cakera cartilaginous dari ulna. Semua tulang disambungkan oleh ligamen. Beg artikular dilampirkan pada tepi permukaan artikular tulang yang membentuk sendi. Ia mengandungi cecair sinovial.

Bekalan darah artikulasi dilakukan oleh arteri radial, ulnar dan interosseous.

Pengaliran darah dilakukan oleh dua jejari, dua siku dan dua urat interosseous, gerbang venous palmar pergelangan tangan.

Saraf interosseous anterior dan posterior bersama dengan cawangan saraf ulnar yang mendalam memberikan pemuliharaan.

Salah satu ciri yang menarik adalah bahawa kompaun itu diperiksa dengan sempurna oleh palpation, kulit di atasnya agak nipis dan hampir tidak mempunyai lemak subkutan, oleh itu tidak begitu sukar untuk menyiasat anatomi sendi.

Semua tulang artikular dipenuhi dengan tisu rawan sehingga saluran darah dan saraf tidak lulus. Rawan melindungi tulang artikulasi, ia mengelap dan memakai, ia menyerap sambungan ketika bergerak dengan berus.

Di majmuk adalah rawan yang besar yang membolehkan tangan berputar. Ia terletak di jurang sendi, ia boleh meraba-raba di pangkalan berus, terdapat rongga.

Sendi pergelangan tangan didorong oleh otot. Semua otot artikulasi dibahagikan kepada empat kumpulan:

 • Kumpulan 1. Bertanggungjawab untuk tunduk pada sendi dan fleksi di jari kelima.
 • Kumpulan 2. Bertanggungjawab untuk lanjutan dalam sendi dan membawa berus.
 • Kumpulan 3. Bertanggungjawab untuk menculik tangan dan membantu kumpulan pertama membengkokkan sendi.
 • Kumpulan 4. Membantu membawa berus dan lanjutan artikulasi.

Fungsi

Hakikat bahawa sendi mempunyai bentuk elips membolehkan ia menjadi biaxial (mempunyai dua paksi putaran), ia mempunyai keupayaan untuk membengkokkan dan melepaskan, didorong dan ditarik balik.

Sendi boleh membuat gerakan bulat; ini mungkin disebabkan oleh penambahan gerakan dua paksi putaran. Sambungan ini adalah yang paling fleksibel dan mudah alih dalam tubuh manusia. Dengan membawanya sebuah alat ligamen yang kompleks membolehkan seseorang membuat pergerakan yang tepat dan khusus dengan jari-jari tangan.

Bundle ligament pergelangan tangan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, gerakan dan penstabilan dalam sendi adalah disebabkan oleh otot dan ligamen. Tyazh yang berbeza bertanggungjawab untuk pelbagai fungsi.

The ligament radiocarpal palmar, ligamen kolateral ular dan ligamen radial dan ligamen radiokarpal di bahagian belakang menjadikan kapsul sendi lebih tahan lama.

Fungsi utama ligamen dalam sendi adalah penstabilan. Penstabilan berlaku dalam dua pesawat: frontal dan sagittal.

Pesawat hadapan

Di dalamnya, ligamen mempunyai fungsi penting, kerana permukaan distal tulang radial diarahkan ke bawah dan ke dalam pada sudut kira-kira 30 darjah ke pesawat, dan di bawah ketegangan otot membujur tulang pergelangan tangan akan meluncur dalam kedudukan neutral ke bawah ke dalam.

Bagaimanapun, apabila berus diarahkan ke arah yang lain sebanyak 30 darjah, daya tarikan otot akan bertindak tegak dan sendi akan datang ke kedudukan yang stabil. Kedudukan ini dalam pesawat frontal adalah semulajadi untuk sendi kami.

Saluran ligamentum ulnar dan radial tidak dapat menghalang kesan kehelan ini, kerana ia diarahkan dengan cara yang sama seperti otot yang membuat keinginan. Fungsi penstabilan utama diandaikan oleh ligamen anterior dan posterior pergelangan tangan. Mereka berbaring mendatar dan keluar, yang menjadikan tulang pergelangan tangan dan mencegah kehebatan.

Pesawat terbang Sagittal

Dalam keadaannya tidak jauh berbeza. Oleh kerana permukaan distal tulang radial diarahkan ke bawah, pergelangan tangan akan meluncur ke bawah dan ke bawah pada sudut kira-kira 25 darjah ke arah mendatar.

Semasa melengkapkan sendi dengan 30 darjah, otot, dengan bantuan tujah, cenderung untuk menggantikan pergelangan tangan dalam satah 90 darjah ke permukaan distal tulang radial, dengan itu menstabilkan artikulasi.

Untuk penstabilan, adalah perlu untuk menyatukan tulang lunat dan permukaan tulang radial distal, yang dilakukan dengan meregangkan tali lunat dan proksimal dari ligamen melintang pergelangan tangan.

Bekalan darah pergelangan tangan

Semua cawangan peredaran darah mencapai tangan melalui sendi pergelangan tangan. Terdapat dua rangkaian peredaran: telapak tangan dan belakang.

 • Ladonnaya. Ia terbentuk daripada sendi cawangan arteri ulnar dan radial dan cawangan arteri interosseous. Rangkaian ini terletak di dalam peralatan ligamen di bawah tendon flexor. Cawangannya memakan ligamen. Di tapak sawit terdapat dua busur: dalam dan dangkal:
  • Deep Ia terletak jauh di bawah tendon flexor pada tulang metacarpal dan ligamen.
  • Surface. Ia berada di bawah aponeurosis sawit.
 • Belakang. Juga terbentuk dari sendi cawangan arteri ulnar dan radial. Terletak di bawah tendon otot fleksor. Ia menyuburkan sendi jari yang berdekatan dan bergerak ke jurang interosseous.

Anatomi pergelangan tangan manusia

Sesetengah sendi sistem muskuloskeletal manusia secara luarnya luar biasa, walaupun mereka mempunyai struktur dalaman yang agak kompleks. Sendi-sendi ini termasuk sendi pergelangan tangan, yang menghubungkan kedua bahagian atas badan secara anatomi dan berfungsi - lengan dan tangan. Terima kasih kepada fungsi penstabilannya, orang ramai boleh melakukan pergerakan yang tepat.

Malah, memandangkan anatomi mamalia (termasuk manusia), sendi pergelangan tangan harus sama dalam struktur ke sendi buku lali. Tetapi evolusi memberikan perubahan ketara, yang disebabkan oleh keperluan untuk melakukan pergerakan tertentu dengan bantuan tangan. Oleh itu, perubahan fungsian dan anatomi terus berlaku di dalamnya selari, menyesuaikan diri bersama dengan keperluan organisma.

Tetapi sendi pergelangan tangan adalah menarik bukan sahaja oleh anatomi kompleks tulang - struktur tisu lembut juga menarik. Di luar, ia dibungkus dalam menenun banyak struktur - ligamen, tendon, kapal, dan saraf. Mereka semua pergi ke berus, yang untuk kerja yang tepat memerlukan sejumlah besar makan dan memegang elemen. Oleh itu, sendi pergelangan tangan bukan sahaja mempunyai mobiliti yang baik, tetapi juga memastikan keselamatan semua formasi ini.

Anatomi umum

Sebelum meneruskan penerangan tentang unsur-unsur individu kompaun, adalah perlu untuk mengekalkan ciri-ciri anatominya. Semua sendi sistem muskuloskeletal dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut klasifikasi umum. Ini membolehkan anda menggabungkannya di kalangan mereka mengikut ciri-ciri yang serupa untuk kemudahan pembelajaran:

 1. Langkah pertama adalah menentukan lokalisasi - sendi pergelangan tangan merujuk kepada sendi anggota atas. Lebih tepat lagi, ia terletak di dalam kumpulan distal, iaitu, ia terletak paling jauh dari badan.
 2. Mengikut jumlah tulang dalam komposisinya, ia boleh tanpa ragu-ragu disebabkan oleh sebatian kompleks. Secara keseluruhan, ia mempunyai lima permukaan artikular - empat daripada mereka dibentuk oleh tulang, dan satu - oleh plat rawan segitiga.
 3. Artikulasi adalah ellipsoidal dalam bentuk - permukaan artikular tulang pada setiap sisi adalah lingkaran memanjang. Struktur semacam itu tidak memberinya fungsi sokongan yang baik, tetapi memberikan mobiliti yang ketara.

Walaupun sendi karpal terdiri daripada lima unsur, dengan pergerakan dan berehat, ia adalah struktur tunggal, bahagiannya yang saling berkaitan dengan ligamen.

Tulang lengan

Bertentangan dengan khayalan, pada bahagian lengan hanya satu permukaan tulang artikular terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan. Ulna membentuk kepala di segmen akhir, yang dihubungkan dengan jari-jari dalam bentuk artikulasi radioulnar distal sedentari. Oleh itu, pada bahagian lengan bawah, sendi terbentuk sedikit luar biasa:

 • Lebih dekat dengan pergelangan tangan, jejari itu menjadi penebalan besar-besaran, yang membawa sebahagian besar beban semasa pergerakan. Bahagian luar dan pusat persimpangan dibentuk oleh permukaan artikularnya yang luas. Ia tidak sempurna lancar, mempunyai kemurungan di bahagian tengah. Bentuk ini memberikan penekanan tulang yang handal, dapat menghindarkan mereka dari berleluasa.
 • Bahagian dalaman sendi pada manusia dibentuk oleh plat triangular cartilaginous, yang terletak di dalam rongga. Ia mempunyai sambungan yang relatif mudah dengan ligamen dengan radial dan ulna. Secara umum, plat ini memainkan peranan meniskus, memberikan sentuhan yang lebih baik antara permukaan artikular.

Keistimewaan sendi pergelangan tangan adalah nisbah yang luar biasa di antara bilangan tulang - dari sisi lengannya hanya satu, walaupun dari pergelangan tangan ia terdiri daripada tiga formasi sekaligus.

Tulang pergelangan tangan

Bahagian ini, yang merupakan anatomi pada permulaan tangan, terbentuk daripada pelbagai struktur tulang kecil yang disambungkan oleh ligamen yang kuat. Walaupun pergelangan tangan dianggap sebagai struktur yang relatif bersatu, sedikit pergerakan masih dilakukan semasa pergerakan. Komposisi pergelangan tangan itu termasuk hanya baris bawah, bersebelahan dengan tulang radial:

 • Jika anda keluar dari ibu jari, struktur pertama adalah tulang navicular. Ia dicirikan dengan bentuk melengkung, serta saiz terbesar, berpegang pada hampir 50% permukaan artikular lengan bawah.
 • Kedudukan tengah diduduki oleh tulang gantung, struktur luaran yang sepenuhnya sepadan dengan nama itu. Di bahagian bawah permukaannya terdapat takik yang ditutup dengan rawan artikular. Pembentukan ini dan hubungannya dengan pihak yang bertentangan.
 • Bentuk tulang segi tiga kelihatan seperti piramid, bahagian atasnya ditujukan kepada lengan bawah. Ia mempunyai permukaan artikular dalam bentuk lingkaran, yang mana ia terletak bersebelahan dengan bahagian luar sendi, di kawasan cakera cartilaginous segitiga.

Sambungan semua tulang ini juga membolehkan seseorang untuk memperluaskan sempadan, dan membezakan sendi karpal yang kompleks dan gabungan - satu set sendi pergelangan tangan dan pergelangan tangan.

Tisu lembut

Memandangkan banyak struktur tulang, kapsul sendi pada manusia juga perlu saiz yang besar. Tetapi anatomi sendi pergelangan tangannya kaya dengan ciri-ciri, jadi cangkerang dilekatkan hanya di sepanjang tepi tulang yang membentuknya. Anda boleh menerangkan secara ringkas sempadannya:

 • Dari bawah, kapsul membujur hampir pada tahap yang sama di sekitar lilitan artikular tulang radial, membetulkan dirinya secara literal beberapa milimeter dari kelebihannya. Hanya pada permukaan dalaman shell sedikit lagi - untuk proses styloid tulang ulnar, yang meliputi cakera tulang rawan.
 • Di atas kapsul, walaupun kehadiran tiga permukaan artikular berasingan, tidak membentuk sebarang partisi atau pelekatan. Ia berjalan betul-betul di sepanjang pinggir tulang scaphoid, lunate, dan triangular, melampirkannya dalam satu rongga.

Struktur ini disebabkan oleh banyak artikulasi sekitar tendon, saluran darah dan saraf, yang mana kapsul yang lebih maju akan menjadi halangan mekanikal yang serius.

Bungkusan

Untuk memastikan prestasi sokongan dan fungsi dinamik yang boleh dipercayai, bagi gabungan yang kompleks, sebilangan besar unsur sokongan diperlukan. Peranan mereka dilakukan oleh ligamen mereka sendiri, yang tidak hanya memegang permukaan artikular, tetapi juga mengikatkan tulang individu pergelangan tangan. Secara umum, terdapat lima formasi seperti:

 1. Ligan radial sisi pergelangan tangan menghubungkan proses styloid struktur tulang dengan nama yang sama dengan pinggir luar tulang scaphoid. Apabila ketegangan ia menghadkan anjakan berlebihan berus ke luar - hantu.
 2. Ligan ulnar lateral pergelangan tangan terletak di seberang, menghubungkan tulang eponim dan triangular. Tujuannya adalah untuk mengelakkan penyimpangan yang kuat tangan apabila bergerak ke dalam.
 3. Pada dorsum sendi adalah tendon terluas dan paling kuat, yang hampir sepenuhnya meliputi sendi - ligam radiocarpal dorsal. Ia bermula dari atas lilitan artikular radial, selepas itu seratnya menyimpang ke arah tulang pergelangan tangan. Tugasnya ialah membataskan lenturan berus yang berlebihan.
 4. Ligament pergelangan palmar adalah lebih kecil - ia berlepas dari proses radial styloid, dan pergi ke pergelangan tangan. Apabila ia diregangkan, lanjutan sawit adalah terhad.
 5. Ia juga menyerlahkan serat individu ligamen interosseous, yang menghubungkan semua tulang pergelangan tangan, menjadikannya hampir tidak bergerak.

Struktur ini sering rosak disebabkan oleh kecederaan, yang menyebabkan pelbagai kecacatan mobiliti dalam artikulasi.

Saluran

Pembentukan khas secara langsung dilampirkan ke permukaan palmar pergelangan tangan - kanal karpal, di mana tendon, kapal dan saraf berlalu. Mereka membolehkan anda untuk memisahkannya ke dalam rasuk yang berasingan untuk mengelakkan kesan mekanikal pada mereka semasa pergerakan:

 1. Terusan ulnar menduduki kedudukan paling dalam, terletak di antara tulang dengan nama yang sama dan ligamen yang luas. Ia mengandungi saraf ulnar yang menyervis telapak tangan ke arah jari keempat dan kelima, serta ikatan vaskular, termasuk arteri dan urat.
 2. Terusan radial melepasi antara tulang dengan nama yang sama dan ligamen yang sama. Terdapat hanya dua struktur anatomi di dalamnya - tendon flexor pergelangan tangan dan arteri radial yang meluas ke pangkal ibu jari.
 3. Terusan karpal pusat adalah tepu yang paling tepu - ia dibahagikan kepada separuh oleh sarung sinovial untuk fleksibel jari. Selain itu, saraf median dan arteri yang disertakan di sana.

Selalunya terdapat sindrom carpal tunnel - patologi yang berkaitan dengan tekanan mekanikal pada gentian saraf (biasanya saraf median).

Bekalan darah

Pemakanan sendi dijalankan terutamanya dengan perbelanjaan rangkaian vaskular luas sawit, dari mana cawangan individu melanjutkan ke sendi. Aliran darah berlaku mengikut prinsip yang sama - pembuluh darah mengiringi arteri:

 • Pembekalan darah artikulasi berasal dari tiga sumber - kapal utama lengan bawah - arteri radial, ulnar dan interosseous. Dalam bidang peralihan ke sawit, mereka membentuk satu set sambungan - anastomosa, membentuk rangkaian yang luas. Dari situ, kapal yang berasingan ke shell sendi, menyampaikan nutrien dan oksigen, berlepas dari belakang dan permukaan palmar sendi.
 • Aliran darah dilakukan dalam sistem urat dalam lengan bawah dengan nama yang sama, hanya mempunyai jumlah pasangan. Juga di belakang dan permukaan palmar banyak bentuk urat kecil, yang kemudiannya mengalir ke dalam gerbang venous dalam pergelangan tangan yang sama.

Sejumlah besar sumber bekalan darah memberikan pemakanan yang baik bersama, dan, dengan itu, keupayaannya untuk pulih.

Innervation

Satu-satunya pembentukan penting yang mempunyai sejumlah besar ujung saraf adalah kapsul bersama. Terdapat pelbagai jenis reseptor di atasnya - memberikan rasa tekanan, sakit, atau peregangan. Ciri ini membolehkan anda untuk mencegah pembesaran membran yang berlebihan, dalam masa termasuk dalam kerja otot dengan bantuan rangsangan refleks.

Sumber semua serat saraf pada sendi pergelangan tangan adalah plexus brachial, yang memastikan kerja seluruh anggota atas. Pemeliharaan kapsul sendi melibatkan tiga cawangannya:

 • Saraf ulnar melewati terusan di kawasan proses styloid dalaman, menuju ke arah ketinggian jari kecil di telapak tangan. Di pergelangan tangan terdapat cawangan-cawangan kecil, menyimpang sebahagian kecil daripada cengkerang.
 • Saraf median terletak di kanal pusat, dari mana ia memberikan sebahagian daripada serat ke kapsul sendi. Oleh kerana itu, kepekaan seluruh permukaan depan artikulasi dipastikan.
 • Saraf radial melalui dorsum lengan bawah, bergerak ke sisi yang sama dengan telapak tangan. Dalam bidang ibu jari, ia juga mengarahkan ranting ke selubung simpang, memastikan pemuliharaan seluruh bahagian belakangnya.

Jika mana-mana serat saraf rosak, fungsi kapsul sendi merosot dengan sewajarnya, yang mengakibatkan gangguan proses pemulihannya.

Fisiologi pergerakan

Bentuk artikulasi ellipsoidal menunjukkan pelaksanaan pergerakan di dalamnya yang melewati dua paksi yang berlainan. Tetapi dalam amalan ternyata bahawa dalam pergerakan sendi pergelangan tangan dilakukan secara serentak dalam tiga arah. Ciri ini disebabkan oleh kerja bersama dengan sendi lengan - radioulnar distal dan proksimal.

Keperluan untuk kerja gabungan ditentukan oleh tujuan anggota atas - pelaksanaan gerakan tepat dan sasaran. Oleh itu, pada mulanya gabungan biaxial juga memperoleh satu lagi fungsi yang berguna:

 1. Kerja utama yang artikulasi beribu-ribu kali setiap hari adalah pergerakan di paksi depan. Apabila ini berlaku, pengecutan yang diselaraskan oleh otot-otot kumpulan anterior atau posterior lengan bawah - lentur atau extensor pergelangan tangan. Dengan bantuan tendon, mereka memberikan kelonggaran atau lanjutan tangan.
 2. Pergerakan tambahan adalah pergerakan di paksi sagittal - dipegang serenjang dengan telapak tangan. Untuk pelaksanaannya bertanggungjawab untuk mekanisme yang lebih kompleks - terutamanya otot yang berkurang pada permukaan dalam atau luar lengan bawah. Hasil kerja yang diselaraskan itu menjadi timbal atau timbal - sisihan berus ke luar atau ke dalam.
 3. Gabungan adalah pergerakan sawit pada paksi menegak, yang dilakukan dengan bantuan sendi lengan lain. Penguncupan otot pronator atau instep menyokong kemasukan mekanisme ini. Dalam kes ini, terdapat putaran serentak sawit dengan lengan bawah atau ke dalam.

Pada masa ini, mobiliti gabungan di pergelangan tangan juga sedang dipertimbangkan. Dianggarkan bahawa semasa pergerakan di pergelangan tangan, sendi pergelangan tangan juga mengalami beberapa anjakan, yang tidak dapat dilihat hanya secara luaran.

Sendi pergelangan tangan

Pergelangan pergelangan tangan adalah komponen pergelangan tangan, yang memberikan pergerakan tangan dalam tiga unjuran. Dia memainkan peranan yang penting, bertanggungjawab untuk pergerakan bahagian yang paling sukar di bahagian atas badan - tangan.

Sambungan pergelangan tangan membantu untuk melaksanakan pergerakan yang tepat, pelbagai. Untuk memahami bagaimana kerja bersama, adalah penting untuk mengetahui struktur dan ciri fungsi pergelangan tangan.

Struktur

Anatomi sendi pergelangan tangan adalah kompleks. Ia terdiri daripada dua permukaan artikular, di dalam kapsul terdapat cakera, yang merupakan plat fibrocartilaginous berbentuk segi tiga.

Struktur jejari mempunyai beberapa ciri. Secara anatomi, artikulasi mempunyai bentuk elips: satu permukaan adalah cembung, yang lain adalah cembung. Ini memastikan kedudukan berus, yang membolehkan pergerakan meraih.

Pergelangan pergelangan tangan terletak di antara lengan bawah dan baris pertama tulang pergelangan tangan.

Kapsul sendi adalah nipis, ia melekat pada permukaan artikular tulang-tulang yang membentuk sendi. Struktur pergelangan tangan:

 • Permukaan proksimal. Ia terdiri daripada radius dan cakera cartilaginous.
 • Permukaan halus. Dibentangkan dengan menutup lubang pada baris pertama pergelangan tangan.

Sendi pergelangan tangan dibentengi dengan berkas.

Struktur peralatan ligamentum:

 • Ligamen Interosseous Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan pada baris pertama.
 • Pergelangan siku palmar. Ini adalah bundle besar yang juga menguatkan sendi pergelangan tangan pertengahan. Ia berasal dari cakera artikular dan proses styloid ulna dan turun ke tulang triangular, gantung dan capitulate.
 • Band pergelangan belakang. Ia bermula dari bahagian belakang bahagian akhir tulang radial, yang melekat pada tulang galas, segi tiga dan tulang belakang. Bundle menghalang lenturan berus.
 • Cagaran radiasi. Bundel ini bertanggungjawab untuk menghalang membawa berus. Terletak di antara tulang navicular dan proses styloid.
 • Cagaran Ulnar. Bundle menghalang penculikan lengan yang berlebihan. Terletak di antara proses styloid, lubang segi tiga dan kacang berbentuk pergelangan tangan.
 • Radiokarpal Palmar. Terletak di antara proses styloid, tulang barisan pergelangan tangan pertama dan kedua.

Fungsi

Oleh kerana struktur kompleks pergelangan tangan, kemungkinan pergerakan tangan manusia berkembang: ia disediakan oleh sendi.

Pergelangan ini bertanggungjawab untuk fleksi, penyambungan, penambahan dan penculikan, putaran pekeliling juga mungkin. Sendi membantu bergerak ke arah yang betul, menjejaskan pergerakan jari. Ia memberikan pergerakan lancar atau tajam lengan. Dengan itu, pergerakan itu diselaraskan dalam pesawat mendatar dan menegak.

Kerana struktur yang kompleks, sendi karpal bertanggungjawab untuk pergerakan seluruh tangan.

Di dalam pergelangan tangan ada saluran: siku, radial dan karpal. Mereka mengandungi saluran darah, ujung saraf dan tendon.

Sekiranya pergelangan tangan cedera, kebarangkalian kerosakan pada unsur-unsur penting ini adalah tinggi, akibatnya pergerakan biasa jari-jari dan seluruh anggota badan mungkin hilang.

Kaedah diagnostik

Kajian sendi pergelangan tangan terdiri daripada pemeriksaan, palpating dan pengumpulan anamnesis. Dalam bidang artikulasi semua elemen anatomi dapat dirasai dengan baik, yang memudahkan proses diagnosis.

Doktor meneliti bahagian belakang, palmar dan zon pergelangan tangan. Pada masa yang sama, sendi-sendi di sebelah kanan dan kiri dibandingkan, perbezaannya kelihatan secara visual. Anggarkan warna kulit, konfigurasi, bentuk dan saiz artikulasi. Doktor mengamuk tulang belulang, membandingkan lipatan dan lubang di kedua tangan, dan juga mengkaji keadaan alat otot-ligamentous.

Penampilan pertumbuhan yang tidak normal atau bintik-bintik, bengkak, bengkak, kemerahan, dan sakit semasa pergerakan atau palpasi menunjukkan penyakit. Pesakit dalam kes ini memerlukan pemeriksaan tambahan.

Kaedah diagnostik instrumental:

 • X-ray. Ini adalah salah satu kaedah yang paling mudah diakses dan tepat untuk mengesan patologi pergelangan tangan. Anda boleh mengambil gambar dalam beberapa unjuran.
 • Ultrasound. Teknik ini membolehkan kita untuk menganggarkan struktur sendi, menentukan saiz fissures sendi, dan mendedahkan hakisan.
 • CT atau MRI. Menurut hasil kajian, adalah mungkin untuk mengesan edema tisu. Agen kontras digunakan untuk meningkatkan visualisasi.
 • Arthrografi Teknik ini terdiri daripada pengenalan oksigen atau karbon dioksida ke dalam rongga artikular, dan selepas itu mungkin untuk menilai keadaan tisu dan sendi.
 • Tusukan dan biopsi kapsul bersama.

Arthroscopy boleh dilakukan seperti yang diperlukan. Ini adalah teknik invasif, jadi ia hanya digunakan dalam kes yang teruk.

Doktor mana yang merawat penyakit pergelangan tangan?

Arthrologist berurusan dengan rawatan. Tetapi pertama-tama anda perlu melawat ahli terapi. Punca kerosakan sendi mungkin berbeza. Bergantung pada etiologi asal-usul penyakit itu bergantung kepada pilihan pakar.

Jika sendi dijangkiti, seorang pakar virologi akan membantu. Anda juga boleh menghubungi ahli bedah, pakar reumatologi, osteopath atau traumatologist.

Penyakit pergelangan tangan

Sekiranya disfungsi sendi, keupayaan pekerja untuk bekerja hilang. Kerosakan kepada mana-mana bahagian artikulasi melibatkan pemusnahan anggota badan.

Seseorang tidak akan dapat melakukan gerakan asas, akan merasakan kesakitan yang teruk. Bengkak, kemerahan dan bengkak mungkin berlaku di kawasan sendi.

Di bawah pengaruh penyakit, sendi dapat berubah bentuk. Pengubahsuaian diperhatikan dengan proses keradangan dan merosakkan, serta apabila menerima kecederaan dan kecederaan. Penyakit bersama boleh menjadi kongenital dan diperolehi.

Malformasi

Malformasi jarang menyebabkan kerosakan fungsi yang teruk, jadi mereka sering didiagnosis secara kebetulan apabila pesakit datang ke hospital dengan masalah lain.

Peristiwa yang paling biasa terjadi pada gabungan tulang-tulang kecil pergelangan tangan, akibatnya amplitud putaran dalam sendi dikurangkan.

Kecacatan lain:

 • hipoplasia (ketandusan sendi) - patologi berlaku dalam tempoh pranatal, yang ditunjukkan oleh perkembangan yang tidak mencukupi dari sendi artikular atau seluruh tulang;
 • aplasia adalah perkembangan yang tidak normal di mana sebahagian daripada elemen tulang mungkin hilang;
 • dislokasi kongenital atau subluxation.

Malformasi boleh membawa bukan sahaja kepada batasan, tetapi juga untuk mobiliti yang berlebihan dalam artikulasi artikular.

Kerosakan

Kerosakan mekanikal dari kejutan, kejatuhan atau kecederaan lain adalah penyebab paling biasa penyakit pergelangan tangan.

Kerosakan Biasa:

 • lebam;
 • pendarahan dalam tisu periartikular;
 • pengumpulan bendalir dalam kapsul;
 • hemarthrosis sendi.

Berbeza dengan kecacatan kongenital, luka-luka bertindak balas dengan baik kepada rawatan konservatif, dan pembedahan hanya diperlukan dalam kes-kes yang jarang berlaku.

Berus kurang kerap biasa. Mereka digabungkan dengan patah jejari. Rawatan sering konservatif, tetapi mungkin beroperasi.

Fraktur adalah intraarticular. Fraktur diedarkan epiphysis distal daripada rasuk atau fraktur Collis.

Artritis

Ia adalah penyakit keradangan yang ditunjukkan oleh kesakitan, bengkak dan pergerakan terhad dari sebatian. Penyakit ini akut dan kronik. Kemunculan keradangan boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor - trauma, hipotermia, penyakit berjangkit, serta tindak balas imunologi.

Terdapat arthritis bernanah-berjangkit dan kronik. Kumpulan yang terakhir termasuk reumatoid dan artritis reumatoid, keradangan sendi artikular dengan tuberkulosis dan brucellosis.

Arthrosis

Penyakit ini dikaitkan dengan perubahan dystrophik yang mengakibatkan pemusnahan rawan dan sendi. Ia boleh berlaku terhadap latar belakang kecederaan sebelum ini, gangguan hormon atau proses metabolik, serta penyakit autoimun.

Rawan artikular boleh dimusnahkan dalam rheumatoid arthritis, psoriasis, sifilis, tuberkulosis dan penyakit lain.

Terdapat kebarangkalian arthrosis yang tinggi di kalangan orang yang aktiviti profesionalnya dikaitkan dengan buruh fizikal yang keras. Ini adalah pembina, kuli, tukang batu, tukang besi.

Arthrosis jarang ditemui oleh kesakitan dan kesakitan pada sendi semasa pergerakan. Tanpa rawatan, kekakuan berkembang, kompaun itu cacat.

Penyakit Kinbek-Prizer

Nama lain untuk penyakit ini adalah osteonecrosis tulang lunate. Tulang ini adalah komponen penting pergelangan tangan, jadi jika ia rosak, fungsi tangan itu rosak.

Penyakit ini disebabkan oleh kecederaan atau senaman fizikal yang berterusan. Penyakit ini lebih biasa pada orang yang terlibat dalam buruh fizikal berat.

Sekiranya penyakit Kinbek-Prize, tangan pergelangan tangannya amat terjejas.

Penyebab penyakit ini boleh menjadi kongenital - ulna pendek.

Patologi dimanifestasikan oleh kesakitan, yang hilang pada rehat dan diperparah oleh pergerakan pergelangan tangan. Palpasi sendi adalah menyakitkan, terdapat pergerakan yang terhad.

Diagnosis dibuat berdasarkan radiografi. Rawatan mungkin konservatif atau beroperasi.

Penyakit sendi lembut

Penyakit berikut adalah perkara biasa:

 • bursitis - keradangan beg sinovial;
 • tendonitis - keradangan dan degenerasi tendon;
 • stenosis ligamentitis - kelemahan peralatan tendon-ligament;
 • periarthrosis adalah penyakit kronik yang ditunjukkan oleh keradangan tisu lembut periartikular;
 • hygroma - tumor yang tumbuh dari kantung sinovial;
 • tendovaginitis adalah keradangan sarung tendon.

Dalam bidang pergelangan tangan, kedua-dua neoplasma jinak dan malignan boleh terbentuk. Diagnosis tepat pada masanya.

Jika anda merasa sakit atau manifestasi luaran yang tidak normal di kawasan pergelangan tangan, anda perlu segera berjumpa doktor. Pakar ini akan membantu mengekalkan mobiliti dan berfungsi tangan.

Anatomi pergelangan tangan dan penyakit biasa

Sendi pergelangan tangan adalah salah satu komponen terpenting dari sendi karpal. Sebagai tambahan kepada radiokarpal, sendi karpal juga termasuk pergelangan tangan tengah, mezhzapyastny dan sendi karpal-metacarpal, yang mempunyai sambungan fungsian yang rapat dan bertanggungjawab untuk operasi normal tangan secara keseluruhan.

Gabungan pergelangan tangan adalah gabungan biaxial elips kompleks, fungsi utamanya adalah untuk memberikan peluang bagi putaran bulat tangan, serta pergerakannya di sepanjang paksi depan dan sagittal (flexion dan lanjutan, penculikan dan penambahan tangan masing-masing).

Struktur sendi pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan adalah simpang tulang bergerak, yang merupakan bahagian pergelangan tangan dan menyediakan sambungan antara tulang lengan dan tangan. Pelaksanaan fungsi motor bersama menjadi mungkin disebabkan oleh kerja-kerja otot yang terletak di bahagian depan dan belakang sawit.

Komponen yang dianggap dianggap sebagai salah satu yang paling fleksibel dan mudah alih di seluruh rangka manusia. Kerumitan strukturnya memberikan keupayaan untuk melakukan gerakan yang tepat dengan berus dan jari.

Kemunculan sendi ini pada manusia adalah akibat daripada proses evolusi, kehadirannya dalam komposisi unsur-unsur rangka anggota atas menyebabkan orang itu memperoleh keupayaan pengucapan dan pemegangan - jenis pergerakan putaran bagi kaki masuk dan keluar.

Pergelangan pergelangan tangan termasuk permukaan artikular berikut:

 • proximal (dinyatakan dengan jari-jari dan cakera tulang rawan ulnar):
 • distal (diartikulasikan dengan barisan pertama tulang carpal yang saling terhubung dengan ligamen berasingan).

Permukaan sendi ditutup dengan membran nipis yang membentuk beg artikular dan dilekatkan pada tisu tulang di pinggir tulang penyambung.

Bungkusan

Kestabilan dan kestabilan tulang dalam sendi pergelangan tangan dijamin oleh kehadiran ligamen berikut dalam komposisinya:

 • Radial dan ulnar lateral (cagaran) ligamen. Mereka berfungsi untuk mengehadkan gerakan tangan (ke arah badan) dan mengalihkan (dalam arah yang bertentangan dari badan). Juga, ligamen ini melakukan fungsi penghubung antara tulang pergelangan tangan dan lengan bawah.
 • Ligamen belakang dan radial sawit. Mereka berfungsi untuk menghadkan pergerakan lenturan dan pergerakan lanjutan masing-masing, serta menghubungkan tulang pergelangan tangan dan lengan bawah.
 • Mezhapyastnye ligamen. Menjalankan fungsi pengukuhan, penetapan dan penstabilan susunan tulang kecil pergelangan tangan. Menguatkan pergelangan tangan pergelangan tangan dan pertengahan pergelangan tangan.

Bekalan darah dan sistem saraf

Melalui sendi pergelangan tangan melalui saluran berikut:

 1. Siku Ia mengandungi urat dan arteri ulnar, serta saraf ulnar.
 2. Sinaran. Mengandungi arteri radial, serta tendon yang bertanggungjawab untuk kemungkinan melenturkan pergelangan tangan.
 3. Carpal. Ia mengandungi saraf median dan arteri yang menyertainya, serta tendon yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari-jari.

Sejumlah besar dan kedekatan saluran bekalan darah dalam sendi pergelangan tangan yang agak kecil menyebabkan kebarangkalian tinggi pembentukan hematoma pada kecederaan yang sedikit ke bahagian lengan ini.

Juga dalam gabungan ini, sistem saluran limfatik sangat maju, yang sebahagian besarnya menyumbang kepada perkembangan pesat edema di kawasan pergelangan tangan akibat proses keradangan dan degeneratif.

Ciri-ciri utama struktur

Antara ciri-ciri ciri struktur pergelangan tangan bersama menonjol:

 1. Kerumitan struktur. Pergelangan pergelangan tangan dibentuk oleh dua pesawat artikular dan menyediakan komunikasi dan interaksi tulang lengan dan tangan.
 2. Bentuk elips sendi, memberikan kemungkinan pergerakan biaxial - perpanjangan dan lanjutan, serta penculikan dan penambahan tangan. Ciri ini disebabkan bentuk tulang penyepit lengan dan tangan.
 3. Kehadiran dalam kapsul artikular rawan tambahan, memastikan keserasian maksimum unsur-unsur rangka bergabung.

Penyakit biasa

Memandangkan ciri-ciri struktur pergelangan tangan pergelangan tangan yang disebut di atas, fungsi normalnya mungkin terjejas berikutan kerosakan luar dan patologi dalaman badan.

Antara penyakit yang paling biasa dan penyimpangan menonjol:

 • kecacatan;
 • kecederaan;
 • arthritis dan arthrosis;
 • Penyakit Kiyabeka-Penyakit;
 • penyakit tisu onkologi dan lembut.

Malformasi

Salah satu kecacatan yang paling biasa pada pergelangan tangan adalah perpaduan tulang kecil individu pergelangan tangan. Penyimpangan ini secara sederhana mengehadkan pelbagai kemungkinan gerakan dalam sendi, tetapi tidak membawa pesakit ketidakselesaan yang signifikan dan paling sering dikesan secara rawak.

Di samping itu, dalam amalan klinikal, terdapat kes-kes kemunduran atau ketiadaan lengkap beberapa tulang atau elemen mereka. Penyimpangan ini dicirikan oleh pergerakan sendi tulang yang berlebihan di bawah pertimbangan.

Jarang sekali, dalam praktik, sprains kongenital atau subluxations berlaku. Penyimpangan sedemikian adalah penuh dengan pelanggaran fungsi yang berisiko dan tertakluk kepada rawatan segera.

Kecederaan

Kerosakan yang paling kerap ke sendi pergelangan tangan akibat pengaruh luaran adalah lebam. Sebagai peraturan, kecederaan sedemikian disertai oleh pendarahan dalam tisu periartikular dan rongga dalaman sendi itu sendiri. Dalam kes ini, lebam sendi ini bertindak balas dengan baik untuk rawatan dan dalam kebanyakan kes tidak menjadi punca komplikasi.

Meregangkan atau mengoyak ligamen, disertai dengan edema, dan dalam sesetengah kes, lebam atau hematoma, serta sakit: juga teruk pada masa kecederaan, pudar semasa ketidakaktifan, dan diperbaharui semasa pergerakan sendi. Terapi seperti kecederaan melibatkan penggunaan kaedah konservatif.

Pecah akaun kira-kira separuh daripada semua kecederaan pada pergelangan tangan. Sebagai tambahan kepada biasa bagi kelas trauma ini (rasa sakit akut, pembengkakan, lebam), patah yang wujud dalam pelanggaran yang signifikan ke atas fungsi sendi. Kecederaan sedemikian dapat dikenal pasti dengan sentuhan - mudah untuk mengesan kehadiran serpihan tulang.

Perhatian! Pada kecurigaan sedikit pun patah pergelangan tangan pergelangan tangan, perlu segera berjumpa dengan traumatologist untuk mengelakkan komplikasi lanjut.

Jauh lebih kerap berbanding dengan kecederaan yang disebut di atas berlaku dislokasi sendi. Dalam kebanyakan kes, kecederaan tersebut disertai oleh patah tulang lengan bawah atau bahagian yang berasingan. Dislokasi disertai dengan kesakitan yang teruk dan tajam, bengkak atau hematomas. Ini mengubah bentuk sendi itu sendiri. Terapi kecederaan sedemikian memerlukan penggunaan kaedah konservatif atau campur tangan pembedahan, bergantung pada keparahan dan gambar klinikal kecederaan.

Arthritis dan Arthrosis

Kejadian proses radang pada sendi pergelangan tangan sering disebabkan oleh arthritis. Arthritis purulen boleh berlaku kerana masuknya mikroorganisma patogen ke rongga artikular dalaman akibat kecederaan atau kemasukan dengan aliran darah. Arthritis rheumatoid kronik sendi ini mungkin disebabkan oleh tuberkulosis atau brucellosis.

Osteoartritis sendi pergelangan tangan adalah akibat daripada kecederaan lalu atau penyakit yang lalu. Tanda-tanda patologi ini - kesakitan dan kerumitan ciri dalam sendi semasa pergerakan. Perkembangan osteoarthritis adalah penuh dengan perkembangan kekakuan yang kurang jelas dan kecacatan sendi.

Penyakit Kiyabeka-Penyakit

Patologi tulang ini agak biasa dan merupakan nekrosis aseptik tulang pergelangan tangan (navicular dan separa lunar), yang dicirikan oleh nekrosis tulang akibat proses bekalan metabolik dan darah terjejas di sendi.

Antara simptom penyakit adalah sakit, diperbaiki oleh pergerakan, sedikit bengkak di kawasan sendi, sensasi yang menyakitkan pada palpasi dorsum dari sendi, pergerakan tangan sendi yang teruk hingga ke kemustahilan memampatkan telapak tangan menjadi penumbuk.

Rawatan penyakit ini, bergantung kepada gambaran klinikal, dilakukan sama ada secara konservatif atau pembedahan.

Penyakit tisu onkologi dan lembut

Antara penyakit yang paling biasa dalam tisu lembut sendi pergelangan tangan adalah: bursitis, tendonitis, tendovaginitis, periarthrosis, hygroma dan ligamentitis stenosis. Penyakit ini, lokalisasi yang jatuh pada pergelangan tangan, terutamanya dicirikan oleh kehilangan kepekaan dan fungsi terhad sendi. Pilihan kaedah rawatan bergantung kepada jenis penyakit yang dikenal pasti, dan pada ciri-ciri pesakit.

Video

Dalam video ini, anda akan melihat lengan lelaki dari siku hujung jari dalam animasi 3D: ligamen, tulang, otot dan elemen lain.

Pergelangan pergelangan tangan adalah salah satu unsur paling kompleks pada rangka rangka manusia. Sendi ini bertanggungjawab untuk menyambungkan tangan dengan tulang lengan bawah, serta berfungsi dengan baik tangan itu sendiri - pelbagai pergerakan telapak tangan dan jari.

Kerumitan struktur sendi ini menyebabkan risiko kecederaan yang tinggi. Kecederaan pada sendi, seperti keadaan fisiologi yang tidak normal, dipenuhi dengan akibat negatif - dari sensasi yang tidak selesa di bahagian pergelangan tangan untuk menyelesaikan kehilangan fungsi motor tangan. Oleh itu, penampilan apa-apa sensasi yang tidak biasa dalam bidang ini adalah sebab rayuan kepada pakar.

Sendi pergelangan tangan

Pesanan pergelangan tangan termasuk:

 • tulang radial;
 • tulang pergelangan tangan;
 • rawan sendi;
 • kapsul.

Anatomi pergelangan tangan

Rawan yang artikular seperti segitiga. Bahagian pentingnya ialah ligamen. Mereka menyatukan tulang dan memberikan kestabilan kepada artikulasi. Pergelangan pergelangan tangan termasuk ligamen radial sisi, ligamen ulnar lateral, ligamen radiokarpal dorsal, ligamentum palmar dan ligamen intercarpal.

Kapsul itu luas dan agak nipis. Dilampirkan ke bahagian bawah tulang atas pergelangan tangan, dan di bahagian atas ke cakera dan radius artikular. Gerak sendi akibat kerja otot. Dari belakang tangan - extensors tangan dan jari, dari telapak tangan - flexors.

Pergelangan pergelangan tangan adalah kompleks dari segi bilangan tulang yang terhubung satu sama lain. Dalam bentuk ia kelihatan seperti elips dengan 2 paksi putaran. Pergerakan berikut tersedia untuk artikulasi:

 • memimpin dan membawa berus;
 • lenturan dan lanjutan.

Oleh kerana artikulasi ini, putaran juga tersedia. Mobiliti tinggi mungkin disebabkan banyaknya tulang dalam struktur sendi. Tetapi harta ini mempunyai sisi negatif, kerana ia meningkatkan risiko kecederaan.

Struktur bersama

Oleh sebab perkembangan dan kemungkinan pronasi (pergerakan tangan ke dalam) dan supinasi (pergerakan tangan ke luar), satu lagi sendi telah muncul pada orang, dan bersama dengan sendi proksimal, ia membentuk struktur umum. Hal ini memungkinkan untuk merealisasikan pergerakan dengan amplitud maksimum putaran lengan bawah. Cakera articular adalah plat berserat-kartilaginus dengan bentuk segi tiga, yang berasal dari epiphysis distal tulang siku dan menambah rongga artikular bahagian proksimal sendi pergelangan tangan. Plat ini memberikan kesesuaian satah artikular, yang membolehkan permukaan sepadan dengan satu sama lain.

Komposisi sendi karpal mempunyai sejumlah sendi, sehingga memungkinkan untuk melakukan pelbagai pergerakan.

Pergelangan pergelangan tangan mengandungi dua pesawat artikular:

cakera radius proksimal dan cakera kartilaginus;

satah distal - proksimal daripada ossikel kecil pada baris pertama pergelangan tangan (navicular, semilunar, segi tiga, bersatu dengan gentian).

Sambungan ditutup dengan kapsul nipis, dilekatkan pada tisu tulang di sepanjang tepi tulang yang membentuk artikulasi.

Menguatkan sendi pergelangan tangan dilakukan oleh ligamen berikut:

- Ligaman cagaran radial diletakkan di antara proses penggilap rasuk dan tulang navicular. Hadkan pemutus berus berlebihan.

- Ligma cagaran ulnar diletakkan di antara proses styloid ulnar dan tulang segi tiga. Mengehadkan penculikan berus yang tidak perlu.

- Lutut siku sawit - berasal dari cakera artikular dan proses styloid tulang ulnar, turun dari atas ke bawah dan ke dalam, dilampirkan pada tulang segitiga, berliku dan bertulang. Ligan ini menguatkan kedua-dua pergelangan tangan dan sendi pertengahan pergelangan tangan.

- Ligan radiokarpal dorsal - bermula dengan pinggir terbalik epiphysis distal dari rasuk, melepasi pergelangan tangan dan melekat pada bahagian belakang tulang lutut, navikikal dan segi tiga. Melindungi dari lenturan tangan yang berlebihan.

- Injap pergelangan tangan sawit - terletak di antara proses styloid rasuk, turun dan ke pusat, dilampirkan pada tulang barisan pertama dan kedua pergelangan tangan.

- Injil Interosseous - menggabungkan tulang tunggal baris 1 pergelangan tangan.

Struktur sendi pergelangan tangannya memberikan ciri-ciri berikut:

artikulasi adalah rumit, ia dibentuk oleh lebih daripada dua pesawat artikular;

artikulasi kompleks - kapsul artikular mengandungi komponen rawan tambahan untuk memastikan kecekatan;

bentuk elips dilipat dari pesawat tulang, yang merupakan segmen elips (satu satah adalah cembung dan yang lain adalah cekung).

Pandangan ellipsoid artikulasi memungkinkan untuk bergerak kira-kira dua paksi: di sekitar frontal (lanjutan dan lekapan) dan sagittal (penculikan dan penambahan).

Di dalam pergelangan tangan adalah saluran dengan saluran darah dan saraf.

Terdapat tiga saluran:

Saluran siku - termasuk arteri, urat dan saraf.

Saluran radial - termasuk tendon otot flexor radial pergelangan tangan dan arteri.

Terusan Carpal - termasuk arteri dan median saraf dan tendon otot fleksor jari.

Apakah pergelangan tangan itu

Pergelangan tangan - menyambungkan lengan bawah dengan tangan. Sendi pergelangan tangan dibentuk oleh radius dan tulang pergelangan tangan - navicular, gantung, dan trihedral. Pergerakan adalah mungkin di dalamnya: fleksi dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan. Kapsul sendi pergelangan tangan dengan kelebihan atas dilampirkan pada jejari dan rawan segi tiga, yang lebih rendah - hingga barisan pertama tulang pergelangan tangan. Pada permukaan palmar pergelangan tangan adalah dua vagina sinovial. di mana tendon flexor jari, yang terletak di empat lapisan.

Tendon extensor pada peringkat pergelangan tangan terletak di sarung sinovial dan terletak di dorsum pergelangan tangan bersama dalam dua lapisan. Bekalan darah ke bahagian palmar pada pergelangan tangan berasal dari arteri radial dan ulnar, yang masing-masing disertai oleh dua urat. Permukaan belakang pergelangan tangan menerima darah dari cabang dorsal arteri radial. Sendi itu diselubungi oleh cawangan ulnar dan saraf median. Saliran limfatik dilakukan oleh pembuluh limfa dalam dalam nodus limfa axillary.

Potong tangan kanan:
1 - membran interosseous;
2 - jejari;
3 - pergelangan tangan pergelangan tangan;
4 - tulang navicular;
5 dan 12 - ligamen radial dan ulnar sisi pergelangan tangan;
6 dan 7 - tulang trapezoid kecil dan besar;
8 - tulang metacarpal;
9 - capitate bone;
10 - tulang penyambung;
11 - tulang segi tiga;
13 - cakera artikular;
14 - ulna bone.

Kerosakan. Pembiakan pergelangan tangan adalah agak jarang berlaku. Peregangan berlaku dengan lekukan tajam, lanjutan, penculikan dan penambahan tangan dan disertai dengan merobek ligamen. Pada masa yang sama pada kawasan sendi pergelangan terhad ditentukan oleh bengkak dan sakit ketika bergerak. Diagnosis peregangan dibuat hanya selepas pengecualian patah jejari dan tulang navicular. Rawatan: sejuk, berpakaian tekanan atau plaster plaster belakang di tangan dan lengan selama 3-6 hari.

Dislokasi pada sendi pergelangan tangan adalah sangat jarang berlaku, dislokasi tulang gila atau tulang belakang lebih kerap diperhatikan. Pertolongan pertama untuk keseleo dikurangkan kepada pengenaan perban yang tidak bergerak seperti tudung. Rawatan - pengurangan kehelan - di bawah anestesia menghasilkan doktor; selepas meletakkan semula, mereka memohon plaster cast selama 3 minggu. Kemudian tunjuk prosedur termal, gimnastik terapeutik.

Keretakan antara intra-artikular pada pergelangan tangan, patah tulang scaphoid dan lunate lebih biasa. Pecah tulang navicular berlaku apabila jatuh pada lengan terulur, mungkin digabungkan dengan patah tulang radial di tempat biasa (lihat Lengan). Tanda-tanda: bengkak, kesakitan dan kesukaran bergerak di pergelangan tangan. Diagnosis dijelaskan secara radiografi. Rawatan: pengenaan gypsum splints selama 8-10 minggu. Seterusnya, untuk membangunkan fungsi latihan sendi - terapeutik. prosedur terma.

Luka sendi pergelangan tangan (biasanya tembakan) pada waktu aman jarang diamati. Pertolongan pertama adalah mengenakan pakaian aseptik, imobilisasi anggota badan, pengenalan toxoid tetanus di lengan. Di hospital pembedahan - rawatan luka utama. menghentikan pendarahan, penyingkiran serpihan tulang, dan sebagainya; maka mereka memohon tuang plaster dari sendi metacarpophalangeal kepada pertengahan pertengahan bahu dalam kedudukan yang berfungsi secara fleksibel pada siku dan sendi pergelangan tangan. Rawatan utama kecederaan terbuka pada pergelangan tangan pergigian menghalang perkembangan komplikasi purulen lebih lanjut pada sendi pergelangan tangan, serta (dalam tempoh kemudian) osteomyelitis.

Penyakit. Artritis sendi pergelangan tangan berlaku terutamanya sebagai komplikasi tenobursitis purulen akibat luka yang menembusi atau jangkitan tuberkulosis (lihat Arthritis, Tuberkulosis tulang dan sendi).

Penyambung radiocarpal (articulatio radiocarpea) menghubungkan lengan bawah dengan tangan. Tulang pergelangan tangan dan tulang pergelangan tangan proksimal - navicular (os scaphoideum), semilunar (os lunatum) dan trihedral (os triquetrum) menyertai gabungan ini. Antara baris pertama dan kedua tulang carpal terdapat sambungan antara karpal, yang, bersama-sama dengan sendi pergelangan tangan, membentuk sendi tangan yang saling berhubungan secara fungsional. Rongga artikular terbentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial (facies articularis carpea radii), yang menghubungkan tulang belakang dan tulang semilunar, serta tulang rawan tisu ikat (cakera artikularis), melakukan jurang antara radius yang lebih pendek, tulang ular, dan permukaan artikular untuk tulang segi tiga. Hujung distal jejari dan tulang ulna dihubungkan oleh sendi (seni Radioulnaris distalis).

Kapsul sendi pergelangan tangan sangat nipis. Kelebihan atasnya dilampirkan pada pinggir permukaan artikular tulang radial dan rawan segi tiga, pinggir bawah dilampirkan pada tepi permukaan artikular pada baris pertama tulang pergelangan tangan. Kapsul sendi diperkuat pada lateral oleh ligamen radial lateral pergelangan tangan (lig Collaterale carpi radiale) dan ligam lateral ulnar pergelangan tangan (lig Collaterale carpi ulnare). Di samping itu, dari tulang radial ke tulang pergelangan tangan, dari permukaan palmar, jalur jejari palmar diluaskan (lig Radiocarpeum palmare). Bundle yang sama (lig Radiocarpeum dorsale) juga di bahagian belakang (Rajah 1 dan 2). Kapsul sendi pergelangan tangan dari kapal yang membentuk rete carpi palmare (lihat Berus).

Pada permukaan palmar pergelangan tangan terdapat dua vagina sinovial, di mana di bawah retinakulum flexorum - ligamen yang padat, yang merupakan kelanjutan aponeurosis palmar, tendon flexor jari-jari lulus. Otot-otot utama yang melengkung tangan adalah radial dan ular lentur pergelangan tangan (tangan) dan otot palmar panjang (mm. Flexor carpi radialis, palmaris longus et flexor carpi ulnaris). Lanjutan tangan dihasilkan oleh extensor radial panjang dan pendek pergelangan tangan (tangan) dan extensor ulnar (mm Extensores carpi radiales longus et brevis et m. Extensor carpi ulnaris). Tendon extensor pada tahap pergelangan tangan berada dalam vagina dan lulus di bawah retinaculum exteninum. Di permukaan palmar L.-z.s. tendon dan otot terletak di empat lapisan, di belakang - dalam dua lapisan. Di samping otot-otot fleksibel dan extensors tangan, otot yang selebihnya mempunyai kesan tidak langsung ke fungsi sendi.

Bekalan darah dari sebelah sawit sendi menerima dari arteri radial dan ulnar. Arteri radial diiringi oleh dua urat dan terletak secara dangkal. Arteri ulnar melalui alur ulnar lengan yang diiringi oleh dua urat. Medial ke arteri adalah saraf ulnar. Saraf median melepasi permukaan palmar pada pergelangan tangan, bersama-sama dengan tendon flexor. Tidak seperti tendon yang mempunyai struktur lamela di bahagian, saraf median mempunyai struktur kabel (terdiri daripada gentian longitudinal berasingan). Ini penting untuk diingat apabila menjahit hujung tendon yang rosak dan saraf. Permukaan belakang L.-z.s. menerima bekalan darah dari cawangan punggung pergelangan tangan arteri radial (ramus carpeus dorsalis) dan rangkaian arteri dorsal L.-z.s. (rete carpi dorsale).

L.-W.S. adalah sendi biaxial ellipsoidal, yang membolehkan pergerakan dalam satah sagittal dan frontal tangan.

Fungsi otot sendi pergelangan tangan

Secara klasikal, otot utama pergelangan tangan terbahagi kepada empat kumpulan, dan dalam rajah. 138 (seksyen salib) menunjukkan secara skematik bagaimana ia disambungkan dengan dua paksi sendi pergelangan tangan: paksi fleksi / lanjutan AA 'dan paksi penjajaran / penculikan VV'.

(Rajah menunjukkan bahagian depan melalui bahagian distal pergelangan tangan: B '- depan pandangan, B - pandangan belakang, A' - pandangan luar, A - pandangan dalam. Tendon otot yang melakukan pergerakan di pergelangan tangan, warna putih - tendon ditunjukkan dengan kelabu otot jari.)

Kumpulan I - flexar pergelangan tangan 1:

 • menjalankan fleksi di sendi radiokarpal (terletak di hadapan paksi AA) dan di dalam sendi karpometacarpal jari kelima kerana peregangan tendon;
 • memimpin tangan (berada di hadapan paksi BB '), tetapi lebih lemah daripada ulnar extensor pergelangan tangan.

Contoh fleksi dengan hantu adalah kedudukan tangan kiri sambil memainkan biola.

Kumpulan II - ulnar extensor pergelangan tangan:

 • memanjangkan pergelangan tangan (terletak di belakang paksi AA);
 • memimpin berus (menjadi medial ke paksi BB ').

Kumpulan III - flexor radial pada pergelangan tangan2 dan otot palmar panjang:

 • bengkokkan sendi pergelangan tangan (berada di hadapan paksi AA ');
 • berus ditarik balik (berada di luar paksi BB ').

Kumpulan IV - extensor4 pergelangan tangan radial panjang dan extensor pergelangan kaki pendek:

 • melepaskan pergelangan tangan pergelangan tangan (terletak di belakang paksi AA ');
 • berus ditarik balik (berada di luar paksi BB ').

Mengikut teori ini, tidak ada satu pun otot pergelangan tangan yang mempunyai hanya satu tindakan. Jadi, untuk melakukan apa-apa pergerakan, adalah perlu untuk mengaktifkan dua kumpulan otot untuk menindas pergerakan yang tidak diingini yang tidak diingini (ini adalah satu lagi contoh yang bertentangan dengan sinergisme otot).

 • Flexion (FLEX) memerlukan pengaktifan otot I (ulnar flexor pergelangan tangan) dan III (flexor pergelangan tangan pergelangan tangan dan otot palmar panjang) kumpulan.
 • Peluasan (EXT) memerlukan penyertaan otot II (pergelangan tangan ulnar extensor) dan kumpulan IV (pergelangan tangan panjang dan pendek extensors).
 • Penambahan (ADD) dilakukan oleh otot I (ulnar flexor pergelangan tangan) dan II (ulnar extensor pergelangan tangan) kumpulan.
 • Penculikan (ABD) dilakukan oleh otot-otot III (flexor pergelangan tangan pergelangan tangan dan otot palmar panjang) dan IV (panjang dan pendek radial extensors pergelangan tangan) kumpulan.

Walau bagaimanapun, dalam amalan, fungsi setiap otot secara berasingan lebih kompleks. Biasanya pergerakan berlaku secara berpasangan: lenturan - penculikan; lanjutan - pelakon.

Eksperimen Duchamp de Boulogne (1867) menggunakan elektrostimulasi menunjukkan perkara berikut:

 • hanya extensor radial lama pergelangan tangan 4 menjalankan peluasan dan penculikan, extensor radial pendek secara eksklusif merupakan extensor, yang menunjukkan kepentingan fisiologinya;
 • Seperti otot palmar yang panjang, fleksor radial pergelangan tangan berfungsi secara eksklusif sebagai fleksor, membongkok bersama metacarpal-carpal bersama dengan pronation tangan. Rangsangan elektriknya tidak memimpin. Semasa penculikan berus, flexor radial hanya dikurangkan untuk mengimbangi komponen extensor dari extensor radial panjang, yang merupakan otot abductor utama.

Otot yang melaksanakan pergerakan jari 8. hanya boleh menjejaskan sendi pergelangan tangan di bawah keadaan tertentu.

 • Kelenturan jari boleh ditekuk pada sendi pergelangan tangan hanya jika tenggelam jari berhenti sehingga tontonan lengkap tendon mereka selesai sementara kontrak otot ini. Jadi, jika kita memegang objek besar (botol) di tangan kita, flexors jari membantu untuk membuat fleksi di sendi pergelangan tangan. Begitu juga, jari extensor 8 menyertai lanjutan sendi pergelangan tangan jika jari-jari terkepang.
 • Penculikan panjang jari-jari pertama 9 dan pelekap pendek 10 melakukan penculikan pada sendi pergelangan tangan, jika mereka tidak ditentang oleh extensor ulnar pergelangan tangan 6. Jika yang terakhir secara serentak dikurangkan, maka hanya jari pertama yang dikeluarkan oleh tindakan penculik yang panjang. Oleh itu, kesan sinergistik pelangsing pergelangan siku adalah penting untuk penculikan jari pertama, dan otot ini boleh dipanggil "penstabil" sendi pergelangan tangan.
 • Panjang extensor jari pertama11. memastikan lanjutan dan penggantiannya juga boleh menyebabkan penculikan dan lanjutan pada pergelangan tangan apabila fleksor ulnar pergelangan tangan tidak aktif.
 • The extensor radial lama pergelangan tangan4 membantu untuk mengekalkan tangan dalam kedudukan yang neutral, dan lumpuh menyebabkan penyimpangan ulnar yang berterusan.

Kesan sinergi dan penstabilan otot pergelangan tangan boleh dicirikan sebagai berikut (Rajah 140).

 • Otot extensor aksi pergelangan tangan sinergi dengan fleksor jari-jari a. Contohnya, apabila memanjangkan pada pergelangan tangan II-V, jari-jari secara automatik bengkok, dan untuk melepaskan mereka dari kedudukan ini, satu daya sewenang-wenang diperlukan. Apabila sendi pergelangan dilanjutkan, flexors jari berada dalam keadaan yang paling baik, kerana tendonnya lebih pendek daripada ketika pergelangan tangan berada dalam kedudukan yang netral atau bengkok. Dynamometry menunjukkan bahawa keberkesanan flexor jari selama fleksi di sendi pergelangan tangan hanya 1/4 dari kekuatan mereka dalam kedudukan lanjutan.
 • Kelonggaran pergelangan tangan pergelangan tangan bersinergi dengan extensors jari-jari II-V b. Apabila melengkung di bahagian pergelangan tangan, falang proksimal secara automatik dilanjutkan. Untuk membengkokkan mereka, satu daya sewenang-wenang diperlukan, dan fleksi ini akan sangat lemah. Ketegangan yang dikembangkan oleh flexor jari mengehadkan fleksi di sendi pergelangan tangan. Apabila jari diluruskan, amplitud fleksi pada sendi pergelangan tangan meningkat sebanyak 10 °.

Keseimbangan otot yang halus ini mudah rosak. Oleh itu, ubah bentuk akibat patah tulang belakang Coral tidak berubah berubah orientasi akhir distal tulang radial dan cakera artikular dan, disebabkan oleh peregangan extensors pergelangan tangan, mengurangkan keberkesanan flexors jari.

Kedudukan fungsi pergelangan tangan pergelangan sesuai dengan kedudukan di mana kecekapan maksimum otot-otot jari, terutama flexors, dipastikan. Kedudukan ini dicapai dengan lanjutan kecil sehingga 40-45 ° dan sisihan ulnar mudah (pengurangan) sehingga 15 °. Ia berada di kedudukan ini berus yang paling sesuai untuk melaksanakan fungsi menggenggam.

"Bahagian atas. Fisiologi Bersama
A.I. Kapanji