Utama / Siku

4. Otot Bahu

Kumpulan otot bahu belakang.

Otot bisep bahu (m. Biceps brachii) terdiri daripada dua kepala. Kepala pendek (caput breve) bermula dari bahagian atas proses corakoid skapula, dan kepala panjang (caput longum) bermula dari tuberkul supraspinous skapula. Kedua-dua kepala di tengah-tengah humerus membentuk satu perut, tendon yang melekat pada tuberosity radius.

Fungsi: membungkuk bahu di sendi bahu, menekan lengan bawah, masuk ke dalam, membongkang lengan bawah pada sendi siku.

Innervation: n. musculocutaneus.

Otot coraco-humeral (m Coracobrachialis) berasal dari bahagian atas proses corakoid, dilampirkan di bawah rabung tubercle kecil ke humerus.

Fungsi: membungkuk bahu di sendi bahu dan mengarahkannya ke batang badan. Apabila bahu diucapkan, ia mengambil bahagian dalam menghidupkan bahu ke luar.

Innervation: n. musculocutaneus.

Otot brachial (m Brachialis) berasal dari dua pertiga humerus di antara ubiositas deltoid dan kapsul artikular sendi siku, yang melekat pada tuberosity ulna.

Fungsi: membongkang lengan bawah pada siku.

Innervation: n. musculocutaneus.

Kembali kumpulan otot bahu.

Otot ulnar (m. Anconeus) berasal dari permukaan posterior epicondyle sisi bahu, melekat pada permukaan sisi proses ulnar, fascia lengan bawah, dan permukaan posterior bahagian proksimal ulna.

Fungsi: memanjangkan lengan.

Innervation: n. radialis

Otot trisep bahu (m Triceps brachii) mempunyai tiga kepala. Kepala medial berasal pada permukaan posterior bahu antara fossa olecranon dan tapak lampiran otot bulat besar. Kepala sisi berasal dari permukaan luar humerus di antara alur saraf radial dan tapak lampiran otot bulat kecil. Kepala panjang bermula dari tubercle subartikular pada scapula. Kepala menggabungkan dan membentuk perut otot, tendon yang melekat pada proses ulnar ulna.

Fungsi: memanjangkan lengan bawah pada sendi siku, kepala panjang terlibat dalam lanjutan dan membawa bahu ke badan.

Otot pinggang bahu

Salah satu sendi yang paling mudah bergerak dalam sistem muskuloskeletal manusia ialah sendi bahu, atau articulatio humeri. Dengan sendi ini, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan aktif anggota atas, yang memberikan otot-otot bahu. Amplitud besar mungkin, kerana struktur kompleks bahu khas.

Ciri-ciri struktur

Anatomi sendi bahu agak rumit. Semua unsur artikulasi melaksanakan fungsi penting mereka dan memberikan mobiliti kepada artikulasi. Jadual anggaran jangkauan gerakan di sendi menunjukkan bahawa norma untuk sendi bahu adalah seperti berikut: flexion ialah 180 darjah, lanjutan ialah 40, timbal ialah 180. Oleh sebab ini, anggota atas seseorang dapat melengkapkan lingkaran penuh. Dengan apa-apa kerosakan, orang itu segera merasakan kesakitan di bahu dan ketidakupayaan untuk menggerakkan anggota badan.

Gabungan bahu tergolong dalam kategori sendi sfera. Jangan mengelirukan dengan bahu yang bermula dari bahagian atas bebas ke siku. Ia dibentuk oleh humerus dan scapula - ia merujuk kepada unsur-unsur kelebihan humeral atas. Permukaan yang artikular ditunjukkan oleh rongga scapular dan kepala humerus. Dengan sendirinya, kepala adalah beberapa kali lebih besar daripada rongga scapular artikular, tetapi perbezaan ini disamakan dengan bibir artikular - plat khusus yang betul-betul menyalin lengkung rongga scapular.

Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang lilitannya ke pinggir bibir kartilaginus. Di dalamnya agak percuma, mengandungi banyak ruang, dan dindingnya mempunyai ketebalan yang berbeza. Di dalam kapsul terdapat cecair sinovial. Oleh kerana kapsul mempunyai dinding nipis di depan, dalam kes kecederaan atau kerosakan, integriti kapsul berlaku di sini.

Apabila lengan bergerak, tendon terlibat secara aktif dalam kerja. Mereka dilampirkan ke permukaan kapsul dan semasa pergerakan menyeretnya ke tepi sehingga ia tidak menjadi mencubit di antara permukaan artikular tulang. Ligamen yang sebahagiannya dipasangkan ke dalam kapsul, mereka hadir di sini untuk menguatkannya dan menghalang lengan dari terlalu banyak dilanjutkan ketika membuat pergerakan tajam.

Untuk mengurangkan geseran di antara pesawat artikular, beg atau bursa sinovial terletak di sendi bahu. Peranan utama beg synovial adalah untuk melembutkan pergerakan antara elemen artikular, yang agak ketat terletak di bahu. Beg bahu Synovial adalah subdeltoid, interbugal, subclavicular dan subscapular bursa.

Otot sendi bahu membolehkan:

 • membawa bahagian atas badan dan jauh dari dia;
 • membuat gerakan putaran tangan, pergerakan dalam bulatan;
 • putar tangan anda masuk atau keluar;
 • angkat tangan anda dan tarik kembali;
 • letakkan tangan anda di belakang anda.

Anatomi otot pinggang bahu: latihan yang betul, pencegahan kecederaan dan cadangan

Hello kawan! Kami bercakap tentang otot lengan. Sekarang topik seterusnya adalah otot bahu. Untuk mengepam bahu yang kuat, anda perlu tahu bagaimana untuk mengepam, bagaimana untuk mengedarkan usaha dan mewujudkan bentuk harmoni. Bukan perkara anatomi yang terakhir.

Untuk mengetahui bagaimana otot kita berfungsi, ini bermakna untuk mencapai rancangan kami dalam masa yang singkat dan tanpa kehilangan fizikal. Dan latihan sengaja akan lebih tepat membawa hasil yang dirancang.

Swing, bahu, putus, tangan...

Bahu kami diatur supaya dua kumpulan otot dianggap - kumpulan anterior dan posterior. Mereka melaksanakan, masing-masing, fleksi dan fungsi ekstensor.

Mereka meliputi tendon, tulang, vesel, menyambung tangan dengan badan. Mereka melindungi bahu dari kecederaan, membantu lengan bergerak ke arah yang berbeza, dan siku untuk membengkokkan.

Kumpulan lengah anterior terdiri daripada:

 • beak-humeral;
 • otot biceps bahu;
 • otot bahu.

Ekstensor posterior adalah:

 • otot triceps bahu;
 • otot siku.

Sebelum merancang latihan untuk pembina badan pemula, saya mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan Atlas seseorang dan belajar secara terperinci alat anatomi untuk melampirkan otot-otot lengan dan tali pinggang bahu.

Anda akan melihat di bahagian ini otot-otot dada, belakang atas, leher dan otot yang bertindak pada sendi siku. Setiap otot mempunyai nama, dikurniakan tanggungjawab tertentu untuk kebebasan pergerakan anggota badan.

Sebagai contoh, kita bercakap tentang seperti:

 • otot deltoid;
 • supraspinatus;
 • subacute;
 • pusingan otot kecil dan besar;
 • subscapularis

Bagaimana untuk melatih bahu

Delta cantik adalah kebanggaan para atlet. Mereka menarik perhatian dan kagum orang lain. Terdapat hasil latihan keras, kadang-kadang dengan kecederaan, ketika anda harus mengatasi rasa sakit, lama pemulihan dan kerja terus pada diri anda.

Sendi bahu, dengan senaman fizikal yang belum dibaca atau senaman yang tidak betul, bereaksi dengan tajam dan sukar untuk sembuh.

Saya menarik perhatian anda kepada fakta bahawa otot bahu terlibat dalam semua latihan asas dengan dan tanpa beban, apa saja otot yang lain melayari atlet. Pada masa yang sama, fungsi mendesak dilakukan oleh berkas depan otot, dan fungsi daya tarikan - delta belakang.

Daripada semua latihan, pendirian barbell adalah yang paling berkesan dalam memberikan kekuatan otot bahu; untuk jumlah dan jisim, tujahan barbell ke dagu.

Untuk mengatasi masalah otot pada bahu, ambil satu atau dua kali seminggu. Jangan bersenam pada otot sejuk. Pemanasan mandatori akan menjimatkan kesihatan anda, masa untuk bersedia untuk persaingan, akan menjimatkan otot dan tendon daripada kerosakan.

Pada separuh pertama latihan, latihan asas biasanya dilakukan, pada kedua - mereka terlibat dalam bahu sebenar. Di sini adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada menekan menegak dan mengasingkan latihan (dua atau tiga akan cukup), seperti keinginan untuk dagu, pembiakan sampingan.

Melakukan barbell menegak atau dumbbell menekan dalam tiga atau empat set 6-12 ulangan. Semasa mengasingkan - dalam dua atau tiga set 10-15 ulangan. Mulailah dengan berat beban kecil dan meningkatkannya apabila anda mendapat pengalaman dan menguatkan otot-otot pinggang bahu.

Kecederaan bahu

Jangan tergesa-gesa untuk mendapatkan keputusan di sini dan sekarang. Biarkan ia menjadi jalan yang panjang, tetapi stabil. Kecederaan bahu mungkin berlaku disebabkan oleh anjakan kepala humeral dengan jerk tajam barbell. Jangan periksa tendon untuk pecah dengan berat badan yang besar.

Seringnya otot sakit dari beban. Biarkan mereka berehat. Sesungguhnya, semasa seluruh jisim otot hanya tumbuh.

Hampir semua latihan asas kekuatan dan penguatan volumetrik otot adalah traumatik. Ini harus diingat dan bersesuaian dengan peraturan pelaksanaan:

 • akhbar bangku;
 • akhbar bangku dari belakang kepala;
 • pembiakan dumbbells di lereng ke tepi;
 • pembiakan dumbbells ke tepi sambil berbaring di belakang anda;
 • tujah ke dada.

Pertama, berhati-hati untuk memilih berat yang betul. Ia adalah kerana beban yang berlebihan yang tendon yang koyak, keseleo diberikan oleh kesakitan dan ketidakupayaan untuk meneruskan latihan. Dislokasi bahu - salah satu kecederaan yang paling biasa dalam pembina badan, apabila kepala humerus berjalan anterior.

Dislokasi disertai dengan rasa sakit yang tajam. Adalah dinasihatkan untuk tidak menetapkan semula kerosakan diri anda, biarkan ia dilakukan oleh doktor profesional. Untuk apa-apa ketidakselesaan dan kesakitan, jangan teruskan latihan melalui kekerasan.

Pemulihan mengambil masa 10 hingga 14 hari, untuk kali ini sendi mesti dibiarkan bersendirian. Anda boleh meneruskan latihan selepas kehilangan kesakitan. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati berhubung dengan otot.

Pada mulanya ia akan menjadi pergerakan pemanasan tanpa membebankan. Kemudian, dalam tempoh sebulan setengah, secara beransur-ansur meningkatkan beban, bermula dari sensasi.

Mengesyorkan

 1. Teknik sempurna dengan berat purata.
 2. Pastikan bahawa deltas berkembang sama rata, untuk penggantian tekanan menegak ini dengan latihan penebat.
 3. Pastikan dalam masa 45 minit latihan.
 4. Merangsang tenaga tambahan dengan karbohidrat dan protein berjabat 20 minit sebelum latihan anda, asid amino BCAA semasa senaman dan sukan selepas senaman.
 5. Berikan pengambilan kalori (2500 kalori sehari).
 6. Menganalisis pencapaian anda, tulis butiran, mereka penting untuk perancangan latihan selanjutnya. Memecahkan kitaran latihan ke segmen (minggu, dekad) dan bandingkan hasil yang dicapai.
 7. Jangan bandingkan diri dengan orang lain. Betul membandingkan diri anda pada masa lalu dengan diri sendiri pada masa ini. Jadi, anda boleh menghargai usaha dan usaha yang anda buat untuk mencapai kesempurnaan. Fahami di mana anda bertindak dengan betul, di mana anda membuat kesilapan. Selalu ada peluang untuk membetulkan kesilapan.

Ingat ketiga peraturan utama ini, pelaksanaannya akan memberi manfaat kepada anda dan kepuasan kerja keras: senaman multi-bersama asas, nutrisi yang baik, analisis mingguan tentang apa yang telah dilakukan.

Bahu luas untuk semua dan kesihatan! Langgan kemas kini di blog saya, kongsi dengan rakan dan kawan kawan di rangkaian sosial. Sehingga topik seterusnya pada halaman saya.

Anatomi otot bahu. Swing betul.

Hormat saya kepada saudara-saudara sejati projek Bina Badan ABC!

Hari ini kita ada dalam agenda nudyatina :), ini adalah bagaimana saya mencirikan kitaran baru artikel yang dikhaskan untuk anatomi kumpulan otot, yang kini akan diterbitkan pada hari Ahad. Di dalamnya, kita tidak akan mendedahkan sebarang bahagian rahsia, tetapi kita akan cuba untuk mempertimbangkan sebanyak mungkin, tanpa air, semua "bahagian otot" dan kinesiologi pergerakan. Nah, kita akan bermula dari atas, atau sebaliknya, dengan kajian anatomi otot bahu.

Jadi duduklah, sayangku, mari kita mulakan isyarat.

Anatomi otot bahu. Apa, mengapa dan mengapa?

Secara jujur, saya telah melambatkan penulisan terakhir catatan sedemikian, dan semua kerana mereka sangat memberikan teori dan amalan kecil di dalamnya, dan pembaca jarang seperti penerbitan sedemikian, kerana mereka melayani roti dan sarkas :). Walau bagaimanapun, sebaliknya, tiada projek menghormati diri tidak dapat wujud tanpa seksyen teoritikal ini, kerana inilah yayasannya, tulang belakang yang mana ia harus berdiri. Oleh itu, saya akan cuba menutup soalan-soalan anatomi secara tidak sengaja dan dengan seberapa mungkin, dan saya yakin kitaran ini akan menjadi kegemaran anda dalam projek ini.

Apakah kepentingan jenis artikel ini? Nah, pertama, mereka membenarkan atlet untuk secara bijak mendekati latihan dengan pemahaman penuh tentang intipati semua proses. Ini menghilangkan kemungkinan kelenjar tanpa berfikir. Kedua, ia sentiasa berguna untuk diingat mekanik pergerakan yang betul dan tatal melaluinya semasa latihan. Dan ketiga, ia juga bernilai banyak untuk tampil di hadapan rakan sekerja di dewan. Sebenarnya, berhenti menuang air, pergi ke titik.

Shoulder (deltas) - sendi yang paling bergerak dari tubuh manusia, dengan pelbagai usul yang paling luas dan paling pelbagai. Sendi bahu adalah sendi artikular yang paling tidak stabil, dan oleh itu mudah untuk mengetuk dan merosakkan. Lebih tepat untuk bercakap tentang bahu dalam konteks bukan satu sendi, tetapi kompleks tulang, ligamen, otot dan tendon kompleks disebut ikat pinggang bahu. Fungsi utama kedua adalah untuk memberikan kekuatan dan amplitud pergerakan ke tangan.

Nota:

Otot-otot deltoid dinamakan selepas delta huruf Yunani - untuk bentuk segitiga.

Kaki bahu terdiri daripada tiga tulang:

 • scapula;
 • clavicle (clavicle);
 • humerus (humerus).

Otot deltoid dilampirkan dengan tendon ke tulang dengan bantuan tiga tulang di atas bunyi, dan pengurangannya membawa kepada pelbagai pergerakan tangan.

Dalam konteks sendi bahu (delta) terdiri daripada lapisan:

 • tulang adalah lapisan terdalam;
 • saraf dan saluran darah;
 • tendon, ligamen dan otot;
 • kulit

Saraf membawa (dari satu arah) isyarat dari otak ke otot untuk menggerakkan bahu dan (sebaliknya) membawa isyarat dari otot ke otak tentang sakit, tekanan yang dikenakan pada mereka, dan sebagainya.

Bahu itu sendiri adalah bola, bola yang merupakan kepala humerus. Di atas "bola" adalah acromion (bahu atas). Di sebelahnya adalah sendi acromioclavicular.

Secara keseluruhan terdapat tiga sendi tali pinggang bahu:

 1. sendi bahu (GH) - menghubungkan humerus (lengan) dengan dada (dada). Yang paling penting dan membentuk sendi.
 2. acromioclavicular (AC);
 3. sternoclavicular (SC).

Bulat yang kita lihat di bahu kita (atau kita tidak melihat :)) terdiri daripada 3 otot / kepala berasingan:

 • depan (anterior delt);
 • sederhana (medial delt);
 • belakang (posterior delt).

Deltaid adalah otot-otot berbulu (melekat pada sudut tendon), ini menyumbang kepada pembangunan yang lebih baik dari usaha dan penstabilan, tetapi terdapat kerugian yang fleksibel.

Mari kita lihat lebih dekat pada ciri-ciri setiap sendi dan mulakan dengan...

№1. Sendi bahu

Sendi yang paling mudah alih, memberikan sebahagian besar pergerakan tali bahu. Ia membolehkan anda menggerakkan tangan ke depan / ke belakang, dari sisi ke sisi, untuk menghidupkannya keluar, bergerak ke hadapan dan belakang di sepanjang badan, dan menjalankan gerakan putaran ke arah dan mengikut arah jam. Semua perkara di atas ditunjukkan dalam angka tersebut.

Walaupun terdapat banyak gerakan, terdapat peruntukan tertentu di mana sendi bahu merasa tidak selesa, khususnya, seperti menurunkan lengan di belakang kepala (misalnya, menurunkan barbell di belakang kepala).

Di dalam sendi bahu terdapat kelas tisu berasingan yang disebut lembut, yang menyokong kestabilan dan memberikan mobiliti. Tisu-tisu lembut ini adalah yang paling terdedah kepada memakai (struktur mereka menjadi lebih kurus, pelinciran cecair sinovial yang membolehkan meluncur rawan artikular terpakai) dan yang pertama gagal, menyebabkan kecederaan bahu.

Tisu lembut termasuk:

 • kapsul artikular;
 • ligamen bahu;
 • Lip artikular atas - meningkatkan kedalaman kantung artikular sebanyak 50%;
 • kepala tendon bisep yang panjang;
 • pemadam pemutar (alat pemutar pemutar);
 • Bursa adalah kantung kecil dengan cecair pelincir yang melindungi tendon alat pemutar.

Kestabilan sendi bergantung pada pemeliharaan kepala humeral yang terletak di pusat kantung artikular. Humerus itu sendiri diselenggarakan oleh ligamen, tendon dan otot anterior (terutama alat pemutar).

Pada umumnya, haruslah dikatakan bahawa banyak atlet tidak memberi perhatian untuk melatih otot pemutar pemutar, dan kestabilan seluruh sendi bahu dan, akibatnya, kebarangkalian kecederaan semasa bekerja dengan berat bergantung pada kekuatannya. Cuff pemutar adalah penstabil utama semasa pergerakan sendi bahu. Empat dari ototnya terlibat dalam semua gerakan dan di atas pergerakan kepala bahu. Oleh itu, adalah penting untuk memanaskan alat pemutar yang menggunakan latihan berikut sebelum melatih delta.

№2. Sendi Acromioclavicular

Menyumbang kepada sambungan lengan dengan kawasan dada. Ligamen Acromioclavicular (AC unggul) adalah penstabil mendatar yang paling penting. Ligan coraco-clavicular membantu dalam menstabilkan menegak clavicle. Sebilangan besar putaran berlaku di tulang selangka dan kira-kira 10% di persimpangan sendi acromioclavicular.

№3. Sendi Sternoclavicular

Kebanyakan putaran berlaku di sendi SC, dan kestabilannya bergantung kepada tisu lembut. Kapsul artikular sternoclavicular posterior adalah struktur yang paling penting untuk mencegah anjakan ke hadapan dan ke belakang klausa medial.

Sekarang pergi ke...

Fungsi anatomi kepala delta, atau apa yang anda perlu tahu untuk mengepam bahu besar?

Saya meletakkan seluruh teori dalam lukisan bergambar yang luas, oleh itu kita sedang memandang :).

Bahu dapat dikesan dengan pemisahan serat otot yang jelas, dan oleh itu untuk memberi mereka bentuk sfera, perlu untuk mengerjakan ketiga-tiga berkas untuk latihan.

Nah, sebenarnya, dan semua mengikut teori, kini mari kita ringkaskan semua maklumat ini dan buat kesimpulan yang sesuai.

Soalan Lazim Delta

 • bahu adalah sendi yang sangat mudah alih, mereka secara langsung dan tidak langsung terlibat dalam banyak pergerakan (contohnya, akhbar bangku);
 • pemula tidak boleh melatih delta lebih daripada 1 kali seminggu (dengan syarat hanya tiga latihan setiap minggu);
 • Strategi latihan yang paling sesuai adalah untuk menyelesaikan setiap rasuk dengan 1-2 latihan;
 • ia adalah yang terbaik untuk memulakan latihan dengan balok delta yang tertinggal, selalunya ia adalah belakang;
 • bahu memerlukan pemanasan yang baik, jadi ambil 3-5 minit untuk menjalankan kerja yang berkaitan;
 • Sentiasa cuba memasukkan latihan pemangkin alat pemutar ke dalam latihan delta, dan lebih baik untuk memulakannya.

Saya mempunyai segala-galanya di sim itu, ia tetap mencurigakan.

Selepas perkataan

Hari ini kita telah menguasai, dan, saya percaya, tidak terlalu membosankan, nota teori yang disebut anatomi otot bahu. Saya ingin mengingatkan anda bahawa walaupun kelihatan seperti artikel tidak menarik, tetapi ia sangat penting dan arkib, kerana ia akan membantu anda untuk berfikir lebih jauh tentang pilihan latihan dan pelaksanaannya.

Oleh itu, dalam semangat ini, potongan itu, lihat anda tidak lama lagi akan bertemu lagi!

Ps. Rakan-rakan, projek kami terlibat dalam ranking laman web terbaik BB dan kecergasan. Undi untuk ABC Bodybuilding, kami layak menjadi lebih banyak!

Pps. Adakah projek ini membantu? Kemudian tinggalkan pautan ke dalam status rangkaian sosial anda - tambah 100 mata kepada karma, dijamin.

Dengan rasa hormat dan terima kasih, Protasov Dmitry.

Otot bahu

Semua otot bahagian atas boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan: otot-otot pinggang bahu dan bahagian atas bebas, yang pada gilirannya terdiri daripada 3 kawasan topografi - otot-otot bahu, otot-otot lengan bawah dan tangan. Ramai orang tersilap berfikir bahawa otot-otot bahu juga termasuk otot-otot pinggang bahu, tetapi mengikut klasifikasi anatomi yang diterima, ini tidak begitu. Bahu adalah sebahagian dari bahagian atas bebas, bermula dari sendi bahu dan berakhir pada sendi siku.

Semua otot bahu kawasan anatomi boleh dibahagikan kepada kumpulan posterior dan anterior.

Kumpulan otot bahu belakang

 • biceps brachii
 • Otot Coraco-humeral,
 • otot bahu.

Double menuju

Ia mempunyai dua kepala, dari mana ia menerima namanya. Kepala panjang berasal dengan bantuan tendon dari tuberkul supra-artikular skapula. Tudung melepasi rongga artikular dari artikulasi humeral, jatuh ke dalam alur antara tuberkular humerus dan melewati tisu otot. Di pinggir antara bukit, tendon dikelilingi oleh membran sinovial yang menghubungkan ke rongga sendi bahu.

Kepala pendek berasal dari bahagian atas proses corakoid tulang skapular. Kedua-dua kepala bergabung bersama dan masuk ke dalam tisu otot fusiform. Sedikit lebih tinggi daripada fossa ulnar, otot mengecil dan melewati ke dalam tendon, yang melekat pada tuberosity tulang radial lengan bawah.

 • lekapan anggota atas pada sendi bahu dan siku;
 • penonjolan lengan bawah.

Coraocevicular

Serat otot bermula dari proses corakoid skapula, dilampirkan pada humerus kira-kira di tengah dari dalam.

 • fleksi bahu pada sendi bahu;
 • membawa bahu ke badan;
 • mengambil bahagian dalam menghidupkan bahu ke luar;
 • tarik skapula ke bawah dan ke hadapan.

Bahu

Ini adalah otot yang cukup luas yang terletak betul-betul di bawah bisep. Ia bermula dari permukaan depan bahagian atas humerus dan dari sekatan intermuskular bahu. Dipasang ke tuberosity ulnar. Fungsi - melengkapkan lengan bawah pada sendi siku.

Kumpulan otot belakang

Kumpulan ini termasuk:

 • otot triceps bahu
 • siku,
 • sendi siku otot.

Tiga diketuai

Pembentukan anatomi ini mempunyai tiga kepala, maka namanya. Kepala panjang berasal dari tubercle artikular humerus dan berada di bawah tengah humerus ke tendon biasa untuk tiga kepala.

Kepala sisi bermula dari permukaan posterior humerus dan septum intermuskular lateral.

Kepala median bermula dari permukaan posterior humerus dan kedua septum intermuskular bahu. Ia diikat dengan tendon kuat untuk proses ulnar ulna.

 • lanjutan lengan bawah pada siku;
 • pengurangan dan lanjutan bahu disebabkan kepala panjang.

Siku

Ini adalah kesinambungan kepala medial dari otot trisep bahu. Ia berasal dari epicondyle lateral humerus, dan dipasang pada permukaan posterior proses ulnar ulna dan badannya (bahagian proksimal).

Fungsi - pelanjutan lengan bawah pada sendi siku.

Otot sendi siku

Ini adalah pembentukan anatomi yang tidak kekal. Sesetengah pakar menganggapnya sebagai sebahagian daripada gentian kepala median triseps, yang dilekatkan pada kapsul sendi siku.

Fungsi - mengetatkan kapsul sendi siku, yang menghalang pengikatnya.

Otot pinggang bahu

Perlu menyebutkan otot-otot ikat pinggang atas badan, yang sering disebut sebagai pembentukan otot bahu:

 • otot bahu deltoid
 • supra dan supra otot posterior
 • pusingan kecil dan besar,
 • subscapularis

Kedua-dua kumpulan otot bahu dipisahkan antara satu sama lain oleh dua tisu intermuskular tisu penghubung yang meluas dari fascia humeral biasa (menyelubungi keseluruhan rangka otot bahu) ke pinggir sisi dan tengah humerus.

Kesakitan otot bahu

Sakit di pinggang bahu dan bahu adalah aduan orang ramai yang berpanjangan. Gejala sedemikian boleh dikaitkan dengan patologi tulang, sendi, ligamen, tetapi paling kerap sebab terletak pada kerosakan tisu otot.

Sebabnya

Pertimbangkan penyebab kesakitan yang paling biasa di kawasan bahu:

 • mengalir dan mengalir, tendon, otot;
 • penyakit atau kecederaan trauma pada sendi bahu;
 • keradangan ligamen dan tendon otot (tendinitis);
 • tendon dan pecah otot;
 • capsulitis sendi (keradangan kapsul sendi);
 • keradangan beg periartikular - bursitis;
 • sindrom bahu beku;
 • periarthrosis humeroscapular;
 • sindrom kesakitan myofascial;
 • penyebab nyeri tulang belakang (dikaitkan dengan luka tulang belakang serviks dan toraks);
 • sindrom impedans;
 • polymyalgia reumatik;
 • Myositis berjangkit (spesifik dan tidak spesifik) dan sifat tidak berjangkit (dalam autoimun, penyakit alergi, menghidupkan myositis).

Diagnostik yang berbeza

Kriteria berikut akan membantu untuk membezakan sakit bahu akibat kerosakan otot daripada penyakit sendi.

Apa yang perlu dilakukan

Jika anda mengalami kesakitan di bahu, yang berkaitan dengan kekalahan tisu otot, perkara pertama yang perlu dilakukan untuk menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan adalah untuk mengenal pasti faktor yang membangkitkan dan menghilangkannya.

Jika selepas ini rasa sakit masih pulih, adalah perlu untuk melawat doktor, mungkin penyebab sindrom kesakitan agak berbeza. Cadangan berikut akan membantu anda dengan cepat menghilangkan kesakitan:

 • Sekiranya kesakitan akut, perlu melancarkan lengan yang sakit dan memastikan rehat lengkap;
 • 1-2 tablet ejen anti-radang nonsteroid anestetik over-the-counter boleh diambil sendiri atau digunakan di kawasan yang terjejas sebagai salap atau gel;
 • Urut boleh digunakan hanya selepas penghapusan kesakitan akut, serta fisioterapi;
 • selepas kesakitan berkurangan, adalah penting untuk kerap menjalankan terapi untuk pembangunan dan penguatan otot bahu;
 • Sekiranya seseorang itu diwajibkan melakukan pergerakan yang membosankan setiap hari dengan tangannya, adalah penting untuk menjaga otot melindungi dan menghalang kerosakan mereka (memakai perban khas, ortosa perlindungan dan sokongan, melakukan gimnastik untuk bersantai dan menguatkan, menjalani rawatan urutan terapeutik dan pencegahan yang teratur, dan sebagainya).

Sebagai peraturan, rawatan kesakitan otot yang disebabkan oleh overstrain atau trauma ringan tidak berlangsung lebih dari 3-5 hari dan hanya memerlukan rehat, tekanan minimum pada tangan, pembetulan rehat dan kerja rejim, urut, dan kadang-kadang penggunaan ubat anti-radang nonsteroid. Jika kesakitan tidak hilang atau pada mulanya mempunyai keamatan yang tinggi, disertai dengan tanda amaran lain, adalah penting untuk melawat doktor untuk pemeriksaan dan pembetulan rawatan.

Anatomi otot bahu

Otot bahu

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Semua otot bahagian atas boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan: otot-otot pinggang bahu dan bahagian atas bebas, yang pada gilirannya terdiri daripada 3 kawasan topografi - otot-otot bahu, otot-otot lengan bawah dan tangan. Ramai orang tersilap berfikir bahawa otot-otot bahu juga termasuk otot-otot pinggang bahu, tetapi mengikut klasifikasi anatomi yang diterima, ini tidak begitu. Bahu adalah sebahagian dari bahagian atas bebas, bermula dari sendi bahu dan berakhir pada sendi siku.

Semua otot bahu kawasan anatomi boleh dibahagikan kepada kumpulan posterior dan anterior.

Kumpulan otot bahu belakang

 • biceps brachii
 • Otot Coraco-humeral,
 • otot bahu.

Double menuju

Ia mempunyai dua kepala, dari mana ia menerima namanya. Kepala panjang berasal dengan bantuan tendon dari tuberkul supra-artikular skapula. Tudung melepasi rongga artikular dari artikulasi humeral, jatuh ke dalam alur antara tuberkular humerus dan melewati tisu otot. Di pinggir antara bukit, tendon dikelilingi oleh membran sinovial yang menghubungkan ke rongga sendi bahu.

Kepala pendek berasal dari bahagian atas proses corakoid tulang skapular. Kedua-dua kepala bergabung bersama dan masuk ke dalam tisu otot fusiform. Sedikit lebih tinggi daripada fossa ulnar, otot mengecil dan melewati ke dalam tendon, yang melekat pada tuberosity tulang radial lengan bawah.

 • lekapan anggota atas pada sendi bahu dan siku;
 • penonjolan lengan bawah.

Coraocevicular

Serat otot bermula dari proses corakoid skapula, dilampirkan pada humerus kira-kira di tengah dari dalam.

 • fleksi bahu pada sendi bahu;
 • membawa bahu ke badan;
 • mengambil bahagian dalam menghidupkan bahu ke luar;
 • tarik skapula ke bawah dan ke hadapan.

Bahu

Ini adalah otot yang cukup luas yang terletak betul-betul di bawah bisep. Ia bermula dari permukaan depan bahagian atas humerus dan dari sekatan intermuskular bahu. Dipasang ke tuberosity ulnar. Fungsi - melengkapkan lengan bawah pada sendi siku.

Kumpulan otot belakang

Kumpulan ini termasuk:

 • otot triceps bahu
 • siku,
 • sendi siku otot.

Tiga diketuai

Pembentukan anatomi ini mempunyai tiga kepala, maka namanya. Kepala panjang berasal dari tubercle artikular humerus dan berada di bawah tengah humerus ke tendon biasa untuk tiga kepala.

Kepala sisi bermula dari permukaan posterior humerus dan septum intermuskular lateral.

Kepala median bermula dari permukaan posterior humerus dan kedua septum intermuskular bahu. Ia diikat dengan tendon kuat untuk proses ulnar ulna.

 • lanjutan lengan bawah pada siku;
 • pengurangan dan lanjutan bahu disebabkan kepala panjang.

Siku

Ini adalah kesinambungan kepala medial dari otot trisep bahu. Ia berasal dari epicondyle lateral humerus, dan dipasang pada permukaan posterior proses ulnar ulna dan badannya (bahagian proksimal).

Fungsi - pelanjutan lengan bawah pada sendi siku.

Otot sendi siku

Ini adalah pembentukan anatomi yang tidak kekal. Sesetengah pakar menganggapnya sebagai sebahagian daripada gentian kepala median triseps, yang dilekatkan pada kapsul sendi siku.

Fungsi - mengetatkan kapsul sendi siku, yang menghalang pengikatnya.

Otot pinggang bahu

Perlu menyebutkan otot-otot ikat pinggang atas badan, yang sering disebut sebagai pembentukan otot bahu:

 • otot bahu deltoid
 • supra dan supra otot posterior
 • pusingan kecil dan besar,
 • subscapularis

Kedua-dua kumpulan otot bahu dipisahkan antara satu sama lain oleh dua tisu intermuskular tisu penghubung yang meluas dari fascia humeral biasa (menyelubungi keseluruhan rangka otot bahu) ke pinggir sisi dan tengah humerus.

Kesakitan otot bahu

Sakit di pinggang bahu dan bahu adalah aduan orang ramai yang berpanjangan. Gejala sedemikian boleh dikaitkan dengan patologi tulang, sendi, ligamen, tetapi paling kerap sebab terletak pada kerosakan tisu otot.

Sebabnya

Pertimbangkan penyebab kesakitan yang paling biasa di kawasan bahu:

 • mengalir dan mengalir, tendon, otot;
 • penyakit atau kecederaan trauma pada sendi bahu;
 • keradangan ligamen dan tendon otot (tendinitis);
 • tendon dan pecah otot;
 • capsulitis sendi (keradangan kapsul sendi);
 • keradangan beg periartikular - bursitis;
 • sindrom bahu beku;
 • periarthrosis humeroscapular;
 • sindrom kesakitan myofascial;
 • penyebab nyeri tulang belakang (dikaitkan dengan luka tulang belakang serviks dan toraks);
 • sindrom impedans;
 • polymyalgia reumatik;
 • Myositis berjangkit (spesifik dan tidak spesifik) dan sifat tidak berjangkit (dalam autoimun, penyakit alergi, menghidupkan myositis).

Diagnostik yang berbeza

Kriteria berikut akan membantu untuk membezakan sakit bahu akibat kerosakan otot daripada penyakit sendi.

Apa yang perlu dilakukan

Jika anda mengalami kesakitan di bahu, yang berkaitan dengan kekalahan tisu otot, perkara pertama yang perlu dilakukan untuk menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan adalah untuk mengenal pasti faktor yang membangkitkan dan menghilangkannya.

Jika selepas ini rasa sakit masih pulih, adalah perlu untuk melawat doktor, mungkin penyebab sindrom kesakitan agak berbeza. Cadangan berikut akan membantu anda dengan cepat menghilangkan kesakitan:

 • Sekiranya kesakitan akut, perlu melancarkan lengan yang sakit dan memastikan rehat lengkap;
 • 1-2 tablet ejen anti-radang nonsteroid anestetik over-the-counter boleh diambil sendiri atau digunakan di kawasan yang terjejas sebagai salap atau gel;
 • Urut boleh digunakan hanya selepas penghapusan kesakitan akut, serta fisioterapi;
 • selepas kesakitan berkurangan, adalah penting untuk kerap menjalankan terapi untuk pembangunan dan penguatan otot bahu;
 • Sekiranya seseorang itu diwajibkan melakukan pergerakan yang membosankan setiap hari dengan tangannya, adalah penting untuk menjaga otot melindungi dan menghalang kerosakan mereka (memakai perban khas, ortosa perlindungan dan sokongan, melakukan gimnastik untuk bersantai dan menguatkan, menjalani rawatan urutan terapeutik dan pencegahan yang teratur, dan sebagainya).

Sebagai peraturan, rawatan kesakitan otot yang disebabkan oleh overstrain atau trauma ringan tidak berlangsung lebih dari 3-5 hari dan hanya memerlukan rehat, tekanan minimum pada tangan, pembetulan rehat dan kerja rejim, urut, dan kadang-kadang penggunaan ubat anti-radang nonsteroid. Jika kesakitan tidak hilang atau pada mulanya mempunyai keamatan yang tinggi, disertai dengan tanda amaran lain, adalah penting untuk melawat doktor untuk pemeriksaan dan pembetulan rawatan.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

Untuk memahami bagaimana bahu berfungsi, perlu memahami mekanisme dan elemen yang terlibat dalam proses ini. Sendi bahu mempunyai struktur yang rumit dan merupakan bahagian ikat pinggang bahu.

Takrif saintifik istilah "bahu" tidak bertepatan dengan pemahaman setiap hari mengenai maksud istilah ini. Dari sudut pandang anatomi, hanya segmen lengan dari artikulasi humerus ke tikungan siku milik bahagian ini badan. Apa yang kita sebut bahu dalam kehidupan seharian, dalam bahasa sains dipanggil tali pinggang bahu. Oleh kerana strukturnya yang unik, ia membolehkan anda melakukan gerakan dengan tangan anda dalam semua pesawat.

Struktur

Sendi bahu terletak di bahagian atas lengan. Ia adalah yang paling dekat dengan badan dan adalah bahagian terbesar dari bahagian atas badan. Ia terdiri daripada:

 • Permukaan artikular pada scapula.
 • Humerus, yang dikelilingi oleh otot-otot membujur.
 • Tisu penghubung.
 • Tisu adiput subkutan.
 • Kulit
 • Bibir Synovial.
 • Kapsul elastik, yang merupakan sendi bahu.
 • Ligamen dan lapisan otot tebal yang menguatkan bahu.

Komunikasi dengan sistem saraf pusat dijalankan melalui saraf axillary, serta cabang saraf panjang, radial dan subscapular panjang.

Gerakan di sendi bahu boleh dilakukan oleh lelaki dalam semua pesawat. Terima kasih kepada pergerakan khusus bersama ini, lengan boleh dibebaskan dengan bebas, ditarik di belakang kepala dan belakang. Anatomi yang luar biasa sendi bahu menyebabkan ketidakstabilan dan kemunculan risiko kecederaan yang tinggi.

Fungsi

Mobiliti tinggi bahu disebabkan oleh kerja yang berkesan bukan sahaja artikulasinya. Kesemua gerakan yang diperlukan adalah tersedia kerana kerja kumulatif semua sendi lengan dan tali pinggang bahu. Tiga paksi pergerakan sendi ini dibezakan:

 1. Gandar hadapan. Bertanggungjawab untuk fleksi dan fungsi lanjutan.
 2. Paksi sagittal. Terlibat dalam penculikan tangan.
 3. Paksi menegak Menyusun putaran.

Sendi bahu itu sendiri dapat memastikan pergerakan anggota atas hanya sampai ke bahu. Untuk melakukan pergerakan tertentu, segmen yang berbeza disambungkan ke kerja:

 1. Untuk meningkatkan atau menurunkan lengan, dan juga untuk membawa mereka di belakang, lenturan atau lanjutan dilakukan. Pada masa yang sama, sendi bahu berfungsi hanya sehingga paksi mendatar. Di sebelah kerja kerongkongan dan scapula yang berkaitan.
 2. Apabila melakukan pergerakan yang menyerupai kepak sayap, selepas sendi membawa anggota badan ke tahap bahu, bilah bahu dan ruang tulang belakang terlibat. Oleh itu, tangan naik ke paksi menegak.
 3. Pengecutan memerlukan kerja serentak sendi bahu, tulang selangka dan bilah bahu.
 4. Pergerakan putaran lengan sekitar tiga paksi utama dilakukan oleh interaksi anggota atas, bilah bahu dan clavikula.

Tulang

Sendi bahu dibentuk dengan menyertai bahagian atas tulang bahu (kepala) dengan skapula. Jika tidak, ia dipanggil bulat kerana kepala bulat. Bentuknya betul-betul sepadan dengan kontur permukaan artikular. Persimpangan ini disebut rongga artikular (glenoidal). Pada ketika ini, humerus dan scapula membentuk sendi. Humerus dipegang bersama oleh plat rawan. Ia dibentuk di sepanjang tepi rongga glenoid dan sepenuhnya mengulangi bentuknya, yang meliputi kepala tulang tubular.

Struktur sendi bahu mempunyai dua ciri menarik:

 1. Saiz kepala sfera adalah beberapa kali lebih besar daripada jumlah rongga scapular.
 2. Kapsul artikular, yang menyatukan tulang bahu dan skapula, tidak mempunyai rawan, septa dan cakera tambahan.

Peranan penting dimainkan oleh tulang selangka. Kerja berkesan sendi bahu adalah mustahil tanpa tulang tubular kecil ini.

Tisu Periartikular

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga struktur asas - plat rawan, kapsul artikular dan ligamen. Semua kain ini berbeza dalam struktur, asal dan fungsi utama mereka. Tetapi terima kasih kepada interaksi mereka, anggota atas seseorang itu mudah alih. Di samping itu, tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin berlaku.

Plat kartilaginus melancarkan perbezaan saiz antara kepala humerus dan rongga glenoid. Ia melembutkan kejutan kecil dan pukulan, tetapi kekuatannya mungkin tidak mencukupi dengan kesan fizikal yang kuat.

Kapsul bersama

Kepala sendi bulat manusia mengekalkan kedudukannya yang betul disebabkan oleh sistem ligamen artikulasi bahu. Tisu penghubung yang kuat ini bersatu dengan kapsul artikuler yang nipis. Ketebalan permukaannya adalah heterogen. Lapisan yang paling padat adalah pada permukaan luar kulit. Ia termasuk ligamen coraco-humeral. Bermula dari proses corakoid, ia menyebar ke atas kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan dari luar. Melaksanakan fungsi pengekalan, menghalang pelanjutan artikulasi dari luar bahu. Ia mempunyai ketahanan yang tinggi.

Bahagian lain sendi mengukuhkan ligamen sendi-humeral yang kurang maju (dibentuk oleh bulatan atas, tengah dan bawah). Walaupun mereka memainkan peranan yang kurang penting dalam kerja sendi, di tempat-tempat terkehel mereka terdapat ciri-ciri tebal. Segmen kapsul bersama antara ligamen adalah lebih kurus dan lebih lemah.

Beg yang diartikulasikan

Slip biasa tendon sendi bahu disediakan oleh beg sinovial yang terletak di tisu sekitarnya. Mereka adalah rongga yang dipenuhi dengan cairan intraartikular. Jumlah beg, struktur dan bentuknya bergantung kepada ciri individu masing-masing:

 1. Yang paling biasa ialah beg artikular subskapular. Ia terletak di kawasan antara kawasan subclavian dan deltoid atau di rantau leher sekat.
 2. Agak lebih tinggi, antara proses corakoid dan tendon otot subscapularis, beg sub-heliks dibentuk.
 3. Beg terbesar (saiznya bertepatan dengan telapak seseorang) dipanggil subdeltoid. Terletak di bahagian luar sendi bahu, di kawasan otot deltoid. Ia adalah satu besar atau sebilangan besar pembentukan kecil.

Beg artikular memberikan pergerakan yang lancar dan melindungi kulit artikulasi dari regangan.

Struktur otot

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Kapsul artikular dan sistem ligamen di sekelilingnya memberikan pergerakan biasa artikulasi, dan otot-otot bahu memainkan peranan utama pengukuhan dan pergerakan. Tisu otot dan tendon dibentuk oleh bingkai penahan yang tahan lama dan elastik.

Sendi bahu dikelilingi oleh otot berikut:

 1. Dari luar dan dari atas artikulasi dilindungi oleh otot deltoid. Ia tidak mempunyai sambungan langsung dengan kapsul sendi, tetapi pada masa yang sama melindungi sendi dari tiga pihak. Otot deltoid bergabung dengan tiga tulang sekaligus - bahu, scapula dan tulang selangka.
 2. Di muka, sendi ditutup dengan bisep (bisep). Pada satu hujung, ia dipasang pada bilah bahu, melewati sendi, dan masuk ke dalam selubung ke salib antara bukit ke humerus.
 3. Di bahagian dalam sendi adalah trisep (triseps). Ia terdiri daripada tiga bahagian - kepala panjang, literal dan medial. Dia bertanggungjawab untuk menarik balik lengan dan terlibat dalam peluasan lengan bawah.
 4. Dari bahagian dalam, di bawah kepala bisep, sendi melindungi otot corakoid. Dia bertanggungjawab membongkok bahu, terlibat dalam mengangkat tangannya.

Pada dasarnya, otot menguatkan sendi bahu seseorang dari luar, manakala bahagian dalam dan bawah praktikal tidak dilindungi. Ini disebabkan oleh majoriti kecederaan.

Pembangunan

Apabila janin dibentuk dalam rahim, tulang sendi bahu dipisahkan. Selepas kelahiran, perkembangan bahunya berjalan melalui beberapa peringkat:

 • Apabila anak dilahirkan, kepala bulat sendi sfera hampir terbentuk sepenuhnya, rongga artikular tidak berkembang, dan plat rawan tidak sepenuhnya berkembang.
 • Keseluruhan tahun pertama kehidupan kanak-kanak, artikulasi humeral sedang dalam proses pengukuhan. Kapsul sendi itu dimampatkan, dipadatkan dan disatu dengan ligamen coraco-humeral. Hasil daripada proses ini, pergerakan artikulasi dan risiko kecederaan berkurang.
 • Dalam dua tahun akan datang, segmen bahu bersama meningkatkan saiz mereka dan mengambil bentuk akhir. Tumbuh tulang meregangkan ligamen dan kapsul sendi. Mobiliti menjadi maksimum.

Paling tidak semua metamorfosis tertakluk kepada kepala tulang bahu. Dalam proses pembentukan, ia hanya sedikit berubah bentuknya. Kepala mencapai saiz maksimal yang sudah hampir akil baligh.

Bekalan darah

Sumber utama aliran darah ke bahu adalah arteri axillary utama. Dia melepasi kemurungan yang sama dan masuk ke dalam otot bahu. Pengambilan produk metabolik melalui pembuluh darah bahu dan axillary. Peranan pembantu ditugaskan untuk lingkaran vaskular sclular dan acromia-deltoid. Mereka membentuk rangkaian kapal yang mendalam dalam otot deltoid dan subscapularis.

Susunan khas bulatan tambahan membolehkan bekalan darah langsung ke arteri brachial sekiranya gangguan aliran darah utama.

Patologi

Selalunya penyakit bahu dikaitkan dengan kecederaan - dislokasi, kecederaan otot dan ligamen. Ini disebabkan struktur khas sendi. Selalunya, patologi berkembang sebagai akibat daripada faktor-faktor trauma seperti:

 • Pergerakan tajam anggota atas.
 • Senaman salah, angkat berat.
 • Terjun dan lebam.
 • Gangguan peredaran di kawasan ligamen.

Terapi dalam kes sedemikian adalah konservatif - immobilization, fisioterapi. Campur tangan bedah diperbolehkan hanya dalam hal kecelakaan kronik.

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sakit di bahu. Ini termasuk arthrosis, arthritis; osteochondrosis, neuritis, dan sebagainya. Oleh itu, sangat penting untuk segera berjumpa dengan doktor jika sindrom kesakitan berlaku.

Anatomi bahu manusia adalah unik dan mempunyai titik lemah. Oleh itu, sangat penting bahawa semua segmennya berinteraksi dengan tepat dan harmoni. Hanya dalam kes ini sendi akan berkesan menangani fungsinya.

Otot Bahu: Anatomi dan Fungsi

Apabila bercakap tentang bahu, maka dengan konsep ini, pakar biasanya bermaksud lengan atas, yang bermula dari sendi siku, dan dibatasi pada sendi bilah bahu. Otot bahu memainkan peranan penting dalam pelaksanaan pelbagai pergerakan anggota atas.

Kandungan artikel:
Struktur anatomi
Apa tulang mengelilingi
Bungkusan
Otot bahu

Anatomi

Adalah diketahui bahawa korset otot lelaki terletak pada sambungan kuat otot dengan struktur tulang. Oleh itu, untuk memahami struktur anatomi yang betul dari otot-otot bahu, adalah perlu untuk mengetahui struktur kerangka anggota atas, ligamen.

Tulang

Girdle bahu dibentuk oleh skapula, tulang belakang. Bilah mempunyai nama seperti ini kerana ia kelihatan seperti alat ini luaran, iaitu, rata, tidak teratur, segi tiga dalam bentuk. Bilah terletak di belakang, margin kostumnya agak cekung. Di permukaan kuku, terdapat banyak struktur anatomi yang diperlukan untuk melekatkan kepala otot dan ligamen. Formasi ini dipanggil tubercles, condylles. Yang paling melampau, tepi sisi skapula beransur-ansur bertukar menjadi proses yang dikenali sebagai acromion. Ia berfungsi untuk menentukan titik ekstrem dari tali pinggang bahu dengan mengukur data antropometrik. Proses corakoid, juga terletak di pinggir kuku, adalah pendidikan yang perlu untuk melampirkan otot bahu, pembentukan ligamen - ligamen, sendi.

Bentuk tulang clavicular, atau hanya tulang selangka, adalah tulang panjang, sempit yang menyerupai huruf Latin S dalam bentuk. Ia mempunyai dua hujung dalam strukturnya - lateral, proksimal, iaitu, di tepi dan di pinggir tulang. Akhir proksimal menyambung kepada tulang sternal, sambungan ini adalah statik, tidak bergerak. Akhir ekstrim dilampirkan oleh pembentukan kompleks ligamen, otot-otot bahu ke proses acromial tulang skapular, oleh itu, artikulasi skapular yang terbentuk.

Dengan bantuan formasi ligamen, tulang belakang dilampirkan pada kutikula, sternum, dengan itu mewujudkan sejenis kerangka supaya otot-otot bahu dapat menjalankan pergerakan genggaman atas kaki. Tulang utama juga untuk tujuan ini banyak kekasaran dan tubercles yang diperlukan, yang berfungsi untuk melampirkan otot, ligamen.

Secara langsung bahu dibentuk di dasar satu tulang saja - tulang humeral. Ia tergolong dalam struktur tulang tubular, adalah tulang yang cukup besar. Bentuk tulang di seksyen salib di bahagian atas, di bahagian bahu mempunyai garis besar seperti lingkaran, bahagian bawah sudah dekat dengan bentuk segi tiga.

Bahagian atas humerus adalah bulat, dipanggil kepala humerus. Ia menyerupai bola dalam struktur, bahagian cembungnya menghadapi proses acromial dari scapula, adalah permukaan artikular pada sendi bahu. Kepala humerus ditutupi dengan rawan hyaline, yang menjamin kelancaran dan mudah melewati pembentukan artikuler bahu relatif terhadap satu sama lain selama pergerakan ikat pinggang bahu.

Selanjutnya, tulang brachial diatur sedemikian rupa sehingga ia mempunyai semua struktur anatomi yang perlu untuk lampiran, laluan, lokasi otot bahu, tendon, dan saraf anggota atas:

 • lebam untuk melekatkan otot;
 • alur untuk tendon;
 • alur untuk saraf radial;
 • tuberosity untuk melampirkan deltoid dan otot-otot bahu yang lain.

Bahagian bawah tulang ini, yang berfungsi sebagai pautan yang paling penting untuk pembentukan sendi siku, mempunyai bentuk segitiga, jika anda membuat pemotongan melintang di tempat ini. Tempat yang menghubungkan ke pangkal tulang ulnar disebut blok humerus, dan bahagian-bahagian yang menonjol di sisi adalah condyle untuk melampirkan formasi otot, formasi ligamentum.

Bundle (ligamentum)

Pergerakan, jumlah mereka tidak hanya memberikan otot bahu, tetapi sendi ligamentous. Ligamen bahu, serat otot membentuk gerbang, bulat bahu. Beberapa struktur elastik ligamen menyambung skapula dengan klavikula sedemikian rupa sehingga menjadi mungkin untuk memastikan mobiliti sebatian ini. Juga, berkas ikatan membentuk yang kuat, pada masa yang sama, sambungan elastik dari scapula dengan ostebrachialis. Inilah yang membolehkan seseorang melakukan gerakan, kelonggaran dan lanjutan yang berputar, penculikan dan penambahan anggota atas tepat pada tali pinggang bahu. Pada masa yang sama, ia adalah ligamen yang melaksanakan fungsi mengehadkan amplitud gerakan supaya tidak mengganggu integriti struktur anatomi semasa pergerakan, kecederaan, kesan atau jatuh secara tiba-tiba. Ini amat penting untuk mengetahui atlet yang terlibat dalam mengangkat berat berat.

Otot

Otot-otot bahu termasuk otot dengan dua fungsi lenturan: lanjutan dan lekukan. Oleh itu, mereka semua dibahagikan kepada flexors dan extensors.

Yang pertama terletak pada permukaan hadapan humerus, yang diwakili oleh pembentukan otot berikut:

 • Coraco-brachial atau acromiacely brachial;
 • bahu;
 • bisep, lebih dikenali oleh orang ramai sebagai bisep.

Setiap otot ini bertanggungjawab untuk pergerakannya sendiri, dan bersama-sama mereka adalah otot-otot flexor, iaitu, mereka melakukan fungsi untuk membawa lengan lebih dekat ke badan, kelonggaran. Otot acromia-brachial menghubungkan dengan kepala bisep kecil, otot dada, dilampirkan pada tulang lengan atas, melakukan pergerakan fleksi bahu dan pergerakan bulat pada tali pinggang bahu dan lengan ke dalam. Jelas sekali bahawa pelanggaran integriti atau penyakit menjadikan pergerakan ini sukar, mustahil, sangat menyakitkan.

Sebenarnya otot bahu atau otot brachial mempunyai struktur dua, terdiri daripada dua kepala yang setara. Ia menghubungkan kedua-dua tulang tangannya. Fungsi utama otot bahu adalah pergerakan lenturan lengan bawah.

Di atas otot bahu meliputi otot bisep atau bisep. Ia terdiri daripada dua kepala yang dilampirkan pada tuberkul supra-artikular skapula dan ke acromion di atas dan ke radius dan fascia lengan bawah - di bawah. Ia adalah otot yang berfungsi pada dua sendi: bahu dan siku. Untuk tali pinggang atas kaki, ia melakukan pergerakan fleksi bahu, untuk sendi siku menjadi otot yang boleh membengkokkan dan mengangkat lengan bawah. Biceps terletak hampir di bawah kulit, ia mudah terasa dan dapat dilihat pada orang-orang yang memberi perhatian besar kepada sukan ini dan menguatkan otot-otot ini atau mereka yang terlibat dalam buruh fizikal yang berkaitan dengan kerja anggota atas.

Kumpulan kedua otot bahu di bahagian belakang dan diwakili oleh otot seperti:

 • trisep atau hanya trisep;
 • otot siku.

Otot-otot ini melakukan fungsi pelanjutan anggota atas. Trisep serta bisep bekerja di dua sendi: bahu dan siku. Pada mulanya dia memimpin bahu ke badan dan melepaskannya, pada kedua dia mengikatkan lengan bawah. Trisep terletak di bawah kulit, ia kelihatan jelas dalam bentuk bantuannya.

Walau bagaimanapun, untuk membawa triceps dalam keadaan fizikal yang baik tidak begitu mudah, ini memerlukan senaman khas yang memerlukan beban tinggi. Ia adalah keadaan trisep yang menentukan turgor - keanjalan permukaan belakang bahu. Dengan usia, otot ini merosot, kehilangan bentuk yang jelas kerana ia sukar untuk membawanya ke keadaan yang kencang dengan usaha fizikal yang sederhana. Oleh itu, pada orang tua, terutama wanita yang lebih tua, bahagian atas badan ini berada dalam keadaan lemah.

Otot ulnar melengkapkan sambungan bahu dan bahagian belakang lengan dari bahagian belakang. Ia berasal dari epicondyle sisi humerus, berakhir pada ulna. Fungsi utama motornya adalah lanjutan dari lengan bawah.

Semua pergerakan yang perlu dilakukan dengan bantuan otot bahu cukup sederhana jika mereka dianggap secara berasingan dari satu sama lain. Pada masa yang sama, jumlah keseluruhannya adalah satu set pergerakan yang kompleks, yang diperlukan untuk merealisasikan jumlah penuh aktiviti penting. Penyakit atau kemunduran, keradangan atau kecederaan pada otot-otot pinggang atas meletakkan seseorang dalam kedudukan yang sukar, yang boleh dicirikan oleh ungkapan yang luas "tanpa lengan". Lagipun, untuk membengkokkan atau melepaskan tangan, bawa mereka ke badan atau, sebaliknya, bawa mereka kembali, otot yang sihat dan ligamen bahu diperlukan. Di samping itu, tisu otot yang mengetatkan bahu cantik dan memberi keyakinan.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!