Utama / Pergelangan tangan

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar tubuh manusia. Tugas utamanya adalah untuk menyambung lengan dengan tali pinggang atas hujung melalui tulang skapular, serta menyediakan gerakan tangan dalam beberapa pesawat.

Dalam segi perubatan dan di kalangan orang tanpa pendidikan khas, konsep "bahu" dan "bahu bersama" adalah berbeza. Sebahagian besar penduduk menunjukkan sendi di bawah bahu, yang salah. Bahu sebenarnya adalah bahagian lengan antara bahu dan sendi siku. Oleh itu, dalam amalan perubatan, istilah "bahu" dan "bahu bersama" bermakna pelbagai struktur anatomi.

Struktur sendi bahu manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Ia cukup untuk melihat fluoroskopi, kerana pelbagai pergerakan dilakukan dengan lancar dan mempunyai amplitud yang mencukupi di dalamnya. Setiap elemen artikular berfungsi dengan tepat dan efisien, dan patologi mana-mana komponen memerlukan kegagalan dalam kerja struktur lain. Anatomi sendi bahu, serta semua sendi manusia, termasuk unsur tulang, tulang rawan, ligamen, kumpulan otot. Sendi dibekalkan dengan arteri tertentu melalui urat, produk metabolik dikeluarkan dari urat, dan keseluruhan kerja sendi dikawal oleh panduan saraf.

Tulang dan tulang rawan

Sendi bahu biasanya sendi sfera. Bahagian atas tulang bahu berakhir dengan kepala bulat yang mempunyai bentuk sfera. Sebaliknya ia adalah scapula, yang merupakan sebahagian daripada tali pinggang atas kaki. Pesawatnya yang menghadap humerus mempunyai setong yang betul-betul mengulangi bentuk pembentukan sfera bahu. Kemurungan ini dipanggil rongga artikular, tetapi saiznya hampir empat kali lebih kecil daripada diameter kepala bahu.

Kedua-dua tulang, humeral dan bahagian scapular, membentuk sendi. Struktur sendi bahu sedemikian rupa sehingga dengan apa-apa pergerakan di dalamnya rongga artikular skapula selalu menghadap kepala bahu, dalam banyak aspek ini dipastikan oleh gerakan putaran skapula itu sendiri. Akibatnya, walaupun diameter yang berbeza dari kepala humeral dan rongga artikular, pergerakan di sendi bahu bebas dilakukan di dalam pesawat yang berlainan. Ini adalah lekapan dan lanjutan, putaran masuk dan keluar, penambahan dan penculikan.

Tulang dan tulang belakang sendi bahu

Kemungkinan pergerakan di sendi diberikan bukan sahaja oleh kongruen (kebetulan tepat) struktur tulang. Fungsi yang sama dilakukan oleh rawan hyaline yang merangkumi mereka. Dalam lapisan seragam 3-5 mm, dia menyusun kepala humerus dan rongga artikular skapula. Selain itu, pada tulang bahu, ia naik di atas permukaannya sepanjang diameter keseluruhan rongga dan membentuk bibir artikular yang dipanggil. Ia adalah kerana kedalaman kemurungan yang dikehendaki dicapai dan surat-menyuratnya yang paling besar kepada kepala bahu. Di samping itu, struktur kartilaginus ini memberikan kestabilan yang tinggi kepada sendi, berfungsi sebagai pencegahan kehelan, dan juga "memadamkan" kejutan tajam, kesan dan getaran yang berlaku di bahu dan zon skapular.

Dalam sesetengah penyakit sendi (arthritis, arthrosis), rawan hyaline dan bibir artikular akan musnah. Ini dengan ketara mengurangkan amplitud pergerakan, sehingga kemustahilan mereka tidak lengkap. Di samping itu, mengurangkan ketinggian bibir artikular menjadikan kestabilan sendi minimum dan meningkatkan kemungkinan dislokasi dan sublaksasi.

Ligamen dan otot

Kapsul sendi terdiri daripada tisu penghubung yang padat dan direka untuk memenuhi pencapaian kestabilan yang diperlukan. Berbanding dengan sendi lain, di sini ia membentuk rongga yang lebih besar diisi dengan pelincir khas. Ia adalah cecair sinovial, yang, di antara lapisan cartilaginous humerus dan tulang skapular, membuat pergerakan di sendi bebas dan licin.

Ligamen bahu

Rawatan hyaline cartilaginous elastik tidak mempunyai rangkaian kapilari sendiri di mana ia akan dibekalkan dengan oksigen dan pemakanan. Fungsi ini dilakukan oleh cecair sinovial, ia memberikan semua unsur kimia yang diperlukan untuk rawannya dengan cara yang tersebar. Oleh itu, apa-apa kerosakan dalam pengeluaran cecair sinovial atau perubahan dalam kualitinya secara langsung memberi kesan kepada keadaan tulang rawan dan seterusnya keseluruhan sendi.

Untuk menguatkan kapsul sendi terdapat beberapa ligamen kuat dan elastik. Mereka dipanggil coraco-humeral dan ligamen sendi-humeral. Jika sendi bahu dibandingkan dengan sendi besar lain, radas ligamentousnya akan kurang jelas. Untuk kestabilan dan kestabilan sendi adalah otot yang bertanggungjawab di sekelilingnya. Di satu pihak, kemungkinan dislokasi meningkat, tetapi sebaliknya, semua peluang disediakan untuk pelbagai pergerakan. Tiada kepelbagaian sedemikian dalam mana-mana sendi.

Semua otot yang mengelilingi sendi bahu, digunakan untuk menguatkannya dan memastikan pelbagai pergerakan tangan. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Otot-otot kumpulan pertama, dipanggil putaran putaran atau kapsul otot, adalah subosternal, supraspinatus, subscapularis, pusingan kecil. Kumpulan ini juga merangkumi otot-otot bulat dan besar. Kumpulan otot kedua terdiri daripada otot dada dan belakang. Ini adalah pectoralis utama dan paling luas otot belakang. Kumpulan ketiga dibentuk oleh kepala otot brachial bisep. Secara kontrak dan santai secara konsisten, serat otot semua kumpulan ini membentuk semua pergerakan di sendi bahu.

Kapal dan saraf

Arteri aksila, menyeberang ketiak, di bahagian pectoralis otot utama masuk ke bahu. Dia yang membawa bekalan darah ke sendi bahu. Cawangannya, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil, membawa oksigen, glukosa dan sebatian lain ke tisu artikular. Aliran keluar produk metabolik berlaku di urat brachial dan axillary. Bersama-sama dengan ikatan vaskular, serat-serat dari plexus saraf brachial juga pergi, yang menginsentrasikan semua bahagian struktur sendi bahu.

Arteri dan urat bahu

Struktur sendi bahu manusia adalah unik, bagaimanapun, adalah sangat penting bahawa semua elemen artikular berfungsi dengan lancar. Hanya dalam kes ini, fungsi sendi akan kekal pada paras yang tinggi.

Struktur bahu

Sendi bahu memberikan pelbagai gerakan anggota atas di mana-mana satah. Konturnya dapat dilihat dengan mata telanjang lelaki yang kurus dan merasa di depan. Anatomi deskriptif bahu, yang kita semua belajar daripada buku teks anatomi, telah berubah secara beransur-ansur dalam 20 tahun terakhir kepada anatomi fungsi bahu. Visi "baru" ini mengenai anatomi bahu adalah hasil dari pengetahuan yang lebih tepat mengenai struktur ligamen, otot dan tendon bahu, yang diperoleh melalui kemajuan klinikal, visualisasi, pengimejan, sinar-x sendi, arthroscopy dan pembedahan. Kita bercakap mengenai anatomi praktikal, yang membolehkan kita memahami dengan lebih baik bukan sahaja apa struktur yang berbeza ini, tetapi juga bagaimana mereka mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi pergerakan dan kestabilan, dan akhirnya, bagaimana mereka akan berubah ketika memakai fungsinya, susut nilai dan penuaan, patologi atau kerosakan traumatik.

Sendi bahu adalah bentuk yang mudah, bulat dalam bentuk, paksi pergerakannya adalah menegak, sagittal, melintang, iaitu, paksi multi-paksi. Pelbagai gerakan yang digabungkan dengan tisu otot yang kuat dan alat ligamen kuat. Dengan kerosakan dan kehilangan fungsi, sekurang-kurangnya sebahagiannya, kehidupan seharian menjadi masalah.

Anatomi bahu pendek

Apabila kita bercakap tentang bahu, kita tidak terhad kepada ciri sendi bahu sahaja. Sebenarnya, bercakap mengenai kompleks humor osteo-artikular sekarang, kita bermaksud bahagian atas humerus, permukaan artikular skapula, proses corakoid yang terletak di hadapan, paksi skapula - di belakang, dan hipoksia, proses brachial skapula - acromion, tetapi juga tulang belakang -, yang terletak di antara tulang dada dan proses humeral kambing.

Kompleks sendi bahu terdiri dari tiga sendi:

 • bahu bahu;
 • akromiopleuklyuchy;
 • sternoclavicular.

Kerosakan pada permukaan rawan salah satu daripada tiga sendi ini mempunyai tanda-tanda klinikal tertentu, sejenis corak radiografi dan arthroscopy visual. Mana-mana patologi di mana-mana bahagian kompleks ini boleh menjejaskan fungsi bahu itu sendiri.

Kapsul bersama

Gabungan bilah bahu diselubungi sarung khas, yang memperlihatkan ruang tertutup dan ketat dengan tekanan negatif di dalam, memudahkan pemasangan antara kedua sendi. Di dalam kapsul ditutup dengan membran sinovial, sel-sel yang menghasilkan kelembapan tertentu, kaya dengan bahan yang diperlukan untuk aktiviti penting sel rawan.

Pergerakan pasif atau aktif sendi bahu menimbulkan pengeluaran cecair sinovial, yang memudahkan gelongsor dua bahagian kontak. Imobilitas sendi bahu berbahaya: pembebasan cecair yang diperlukan tidak dirangsang, tulang rawan tidak lagi diberi makan. Apabila sendi bahu "disekat", akibat-akibat fungsional yang ditunjukkan dalam bentuk kesakitan, akibat demineralisasi (penyahgaraan) tulang subkondral di bawah tulang rawan artikular, dan disebabkan kekakuan sendi progresif.

Peralatan ligamen bahu

Jika kapsul posterior artikulasi nipis dan dengan ketumpatan malar, maka kapsul anterior adalah, sebaliknya, lebih tebal, khususnya pada tahap kawasan-kawasan yang membentuk ligamen bahu sendi.

 1. Ligament brachial artikular (VSPS).

APSS terletak di rantau anterior takik antara, di mana tendon kepala bisep panjang (CID) bengkok ke dalam alur antara burgundy humerus untuk pergi dari kedudukan menegak ke arah mendatar-intra-artikular, untuk memasukkannya ke bahagian atas rongga artikular. Arthroscopy di kawasan ini memungkinkan untuk mengenal pasti ligamen atas, yang merupakan blok regeneratif yang nyata dan mendahului kepala bisep yang panjang, membolehkannya membuat giliran pada keluar dari kelebihan antara kelenjar. Saiznya kecil, kurang dari 1 cm, tetapi dengan struktur yang sangat kuat, VSPS dikaji dengan baik. Tudung bersama-humeral atas bersama-sama dengan tendon kepala bisep panjang (DGB) ditutup dengan ligamen coraco-humeral (CPS). Secara visual, kawasan ini adalah lintasan sebenar serat depan, sambungan berterusan - syndesmos sangat mengagumkan, peralatan ligamentous sangat rumit dan terperinci.

Kecederaan atau, lebih kerap, kecederaan traumatik kepada VSPS, mengakibatkan anjakan kepala bisep panjang di alur antara alur humeral. Kekalahan VSPS sering digabungkan dengan pecah tendon unggul ketiga subskapularis.

 1. Ligamen artikular-humeral (SCSS).

SPSS adalah nipis, kuat, ia tidak mempunyai peranan mekanikal. Ligament dibezakan dengan arthroscopy.

 1. Ligament brachial artikular (NSPS).

NSPS mempunyai bentuk beg poket anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara leher anatomi tulang bahu dan bahagian anterior rongga artikular. Ligam sendi humeral yang lebih rendah dapat dilihat dengan jelas melalui arthroscopy.

NSPS adalah unsur yang paling penting dalam penstabilan pasif kepala anterior humerus. Pemisahan tendon di margin anterior rongga artikular adalah kerosakan yang paling kerap, akibatnya adalah ketidakstabilan traumatik anterior bahu. Pecah tendon NSPS juga boleh berlaku di bahu.

NSPS menyediakan kestabilan pasif anterior kepala humeral dan boleh dipecahkan selepas anjakan atau subluxation anterior trauma kepala humeral

Tuberkle artikular

Dalam kesinambungan dengan kapsul artikular, tubercle artikular adalah tulang rawan berserat, yang bertepatan dengan permukaan datar artikular dan kepala sfera (bulat) humerus. Pemisahan tendon tubercle artikular adalah lebih biasa di bahagian anterior. Pemecahan tubercle besar, yang tisu berserabut terus kepala bisep panjang, menentukan apa yang S. J. Snyder memanggil kerosakan SLAP (kerosakan pada bahagian atas bibir artikular dari scapula). Jenis kerosakan ini berlaku, dalam kebanyakan kes, dalam atlet yang terlibat dalam lemparan sukan.

Bengkak bahu otot

Belang bahu terdiri daripada empat tendon berasingan yang meluas dari 4 otot individu yang berjalan ke pinggir atas humerus. Cuff menyediakan pelbagai pergerakan dan menangkap kepala humerus.

 1. Otot subscapularis (subscapularis).

Subscapularis adalah otot pemutar dalaman, terletak di fossa skapula, bermula dari fascia dan dilampirkan pada kapsul humeral di hadapan. Sehingga kini, kerosakan kepada otot subscapularis lebih baik dipelajari, mereka, selalunya, mempunyai asal trauma. Diagnosis haruslah awal untuk mencegah reaksi tendon dan distrofi otot secepat mungkin.

 1. Otot supraspinatus.

Supraspinatus, juga dikenali sebagai starter bahu, menduduki fossa skrap supraspinatus, bermula dari permukaan fascia suprastinatus, melewati akromion; dilampirkan pada bahagian atas kapsul humerum iuncturam.

Supraspinatus harus sentiasa bergerak, kerana ia terlibat dalam semua bidang aktiviti manusia: sukan, kerja. Otot digunakan untuk menculik bahu. Sekiranya rasa sakit timbul ketika mengangkat tangan, dalam istilah perubatan tanda itu disebut "sindrom impingement de humero", istilah yang diberikan oleh pakar bedah Nir.

 1. Otot subosseous (infraspinatus).

Infraspinus - pemutar bahu dalaman. Otot adalah besar, menduduki keseluruhan fossa sub-paksi dari kipas.

Pelebaran jurang dari supraspinatus kepada infraspinatus adalah kriteria hasil fungsian yang tidak baik.

Otot penting bujur luar, yang terletak di pinggir sisi skapula, sesuai dengan otot subsolar dan berakhir dengan tendon yang terletak di bahagian belakang tuberkul humerus. Pecahan degeneratif tendon otot bulat kecil adalah kurang biasa daripada pecah otot supraspinatus dan otot supraspinatus.

Empat otot alat pemutar pemutar menggantung ligamen kepala humeral. Ini menjelaskan, contohnya, memberikan kesakitan di sepanjang keseluruhan lengan, dirasai oleh pelari, yang menunjukkan keradangan pada paha. Kesakitan akan berterusan, seperti mainan "yo-yo", yang meningkat

Tudung kepala panjang bisep

Biceps terdiri daripada gabungan, dari bahagian depan bahu - kepala bisep yang panjang (DGB) dan kepala pendek, yang bergabung ke dalam perut biasa.

Panjang tendon kepala bisep boleh dibandingkan dengan tali yang sentiasa bergerak dan dengan setiap gerakan mengangkat bahu.

Ruang subakromial

Ini adalah ruang yang terhad, dari luar - permukaan dalam otot deltoid, dari dalam - sendi acromioclavicular, di atas dan di hadapan - bahagian bawah acromion, dan ligamen acromial kranial; lebih rendah - permukaan luaran tendon supraspinatus. Malah, ruang subakromial diduduki secara keseluruhannya oleh tisu synovial, peluncuran berlaku di antara permukaan tulang yang lebih rendah dari acromion dan tendon supraspinous. Ia berada di dalam beg subacromial (bursa) yang garam kalsium disimpan dalam tendon dan di dalam otot-otot ikat pinggang bahu. Beg subacromial mencipta ruang slip bersama dengan beg subcoracoid yang terletak berhampiran dasar ligamentum bahu / bahu.

Imobilitas bahu, siku atau batang yang berpanjangan, selepas kecederaan atau pembedahan, mempunyai kesan yang merugikan: beg slip subacromial tidak akan memainkan peranannya dalam pergerakan dan pergerakan.

Pada tahap ruang subakrom anterior, terdapat konflik mekanikal yang mungkin berlaku antara tendon unggul otot berputar bahu dan gerbang coracoacromic. Konflik ini timbul ketika menaikkan tangan ke sisi, antara 90˚ dan 120˚.

Sendi bahu

Sendi thoracik scapular adalah palsu, tiada tisu rawan di dalamnya. Ia diwakili oleh dua pesawat gelongsor. Pergerakan yang dilakukan mungkin sepenuhnya dan dalam sebarang pesawat.

Trapezius dan otot-otot deltoid

Elemen musculo-rotator otot rotator bahu dan ruang subacromial ditutup dengan lapisan cetek otot yang terdiri daripada tiga serat, anterior, tengah dan posterior, otot deltoid, yang dimasukkan masing-masing pada tingkat clavicle, akromion dan paksi bilah bahu Ia adalah tuberosity deltaid berbentuk V di bahagian luar lengan.

Bentuk otot trapezius, bersama-sama dengan deltoid, aponeurosis sebenar tali kemasukan pada peringkat anterior atas sendi acromioclavicular, yang boleh dipecah di kawasan lenticular.

Kesimpulannya

Semua komponen di bahagian bahu di atas bertanggungjawab untuk fungsi tertentu. Patologi mana-mana struktur menarik rantai tindak balas yang menyakitkan.

Pengetahuan mengenai fungsi anatomi bahu adalah sangat penting dan perlu untuk orang, terutama mereka yang aktif terlibat dalam sukan. Dimaklumi, mereka dapat memahami mekanisme terjadinya kecelakaan, mendiagnosa kecelakaan awal untuk berkonsultasi dengan dokter pada waktunya.

Sendi bahu Video

Gabungan bahu, artculatio humeri, dibentuk oleh rongga artikular skapula, caviias gtenoidalis scapulae, dan kepala humerus, caput humeri. Permukaan artikular diliputi dengan rawan hyaline dan tidak sepadan antara satu sama lain. Kesesuaian permukaan artikular meningkat disebabkan bibir artikular, labrum glenoidale, yang terletak di sepanjang tepi rongga artikular.


Kapsul artikuler ditetapkan pada kutikula di sepanjang tepi rawan artikular rongga artikular dan di sepanjang hujung luar bibir artikular; pada humerus, kapsul artikular dilampirkan di sepanjang leher anatomi. Kapsul sendi adalah luas dan longgar diregangkan. Di bahagian medial yang lebih rendah, ia adalah nipis, dan selebihnya panjang lapisan berseratnya diperkuat oleh tendon otot yang ditenun ke dalamnya; di kawasan posterior dan lateral bahagian atas - supraspinatus, supraspinatus dan otot bulat kecil, mm. supraspinatus, infraspinatus teres kecil, otot subscapularis medial, m. subscapularis.


Semasa pergerakan di sendi bahu, otot-otot yang ditunjukkan menarik balik kapsul artikular dan menghalangnya daripada diperah di antara permukaan artikular tulang. bibir, melalui rongga sendi bahu dan kemudian pergi ke alur antara bukit. Dalam rongga sendi bahu, tendon bisep bahu ditutup dengan membran sinovial, yang mengiringi ia di alur antara 2-5 cm di bawah tahap leher anatomi, kemudian muncul dan, setelah tendon, masuk ke membran sinovial kapsul bersama.


Oleh itu, satu protrusi dua dinding membran sinovial, yang dipanggil sarung sinovial antara-augastal, vagina intertubercularis vagina, terbentuk dalam sulcus antara tubercular di sekitar tendon bisep bahu. Rongga sendi sering dikaitkan dengan sel pengeringan otot subscapularis, bursa subtendinea m. subscapulart, terletak di akar proses corakoid.


Di permukaan dalaman kapsul artikular terdapat tiga ligamen bahu artikular, ligg. glenohumeralia. Mereka dilampirkan pada satu sisi ke leher anatomi humerus, di sisi yang lain - ke bibir artikular skapula. Ligamen atas dan tengah dipisahkan oleh bukaan beg, terletak di bawah otot subscapularis. Ligamen menguatkan permukaan hadapan kapsul sendi bahu.


Di samping itu, sendi bahu mempunyai ligamen coraco-humeral yang kuat, lig. coracohumerale. Ia adalah meterai lapisan berserat kapsul, yang meluas dari tepi luar proses corakoid ke tuberkel besar humerus.

Ligan coracoacromial yang diterangkan sebelumnya, lig. coracoacromiale. terletak di atas sendi bahu dan bersama dengan acromion dan proses corakoid dari scapula membentuk atap bahu. Kebuk bahu melindungi sendi bahu dari atas dan melambatkan bersama dengan ketegangan kapsul artikular, penculikan bahu dan meningkatkan lengan anterior atau ke sisi bahu. Selanjutnya, gerakan akhir ke atas dicapai kerana pergerakan bilah dengannya.

Sendi bahu adalah triaxial, dalam bentuk merujuk kepada sendi sfera. Oleh sebab sendi bahu adalah sendi yang paling bergerak dari tubuh manusia, lengan mempunyai kebebasan bergerak.

Anatomi bahu

Konsep anatomi "bahu" agak bertentangan dengan pemahaman setiap hari mengenai bahagian tubuh ini. Menurut tatanama anatomi, bahagian atas bahagian atas bebas, yang bermula dari sendi bahu dan berakhir dengan lentur siku, dianggap bahu. Kawasan itu, yang secara umum dikenali sebagai "bahu" dalam anatomi dipanggil tali pinggang bahu atau tali pinggang atas kaki. Girdle bahu menghubungkan anggota atas bebas dengan batang dan, disebabkan keanehan strukturnya, meningkatkan jarak pergerakan anggota atas. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji kedua-dua struktur anatomi ini dan, seperti biasa, kita akan memeriksa semua peringkat: tulang bahu dan bahu bahu, ligamen dan sendi kawasan bahu dan otot-otot bahu bahu dan bahu.

Tulang tali bahu dan bahu

Tulang bahu

Kaki bahagian atas badan terdiri daripada kambing dan tulang selangka.

Skapula adalah tulang berbentuk segi tiga rata yang terletak di permukaan belakang badan. Ia mempunyai tiga tepi: atas, medial

Permukaan rusuk skapula menghadapi sangkar tulang rusuk; permukaan ini agak cekung dan membentuk fossa subscapular. Permukaan belakang skapula adalah cembung dan mempunyai tulang belakang memanjang dari pinggir dalaman skapula ke sudut luarnya. Lengan membelah permukaan dorsal skapula menjadi dua lubang: supraspinous dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu mudah dirasakan di bawah kulit. Melangkah, ia masuk ke dalam proses humeral skapula (acromion

Clavicle adalah tulang berbentuk S berbentuk melengkung sepanjang paksi panjang. Ia terletak secara mendatar di hadapan dan di atas dada di sempadan dengan leher, menyambung dengan akhir medial - sternum ke sternum, dan sisi ke acromial dengan scapula. Clavicle terletak tepat di bawah kulit dan mudah dirasakan sepanjang seluruh panjangnya. Dengan permukaan yang lebih rendah, ia dilampirkan menggunakan ligamen dan otot ke sangkar tulang rusuk, dan ligamen ke kuku. Oleh itu, pada permukaan bawah clavicle terdapat kekasaran dalam bentuk tubercle dan garis.

Tulang rantau humeral dari bahagian atas bebas

Bahu hanya mengandungi satu tulang - humerus. Humerus adalah tulang tubular tipikal. Tubuhnya di bahagian atas mempunyai bentuk bulat di bahagian silang, dan di bahagian bawahnya ia mempunyai bentuk segi tiga.

Di permukaan luar badan (diafisis

Peralatan ligamen bahu

Sendi Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular menghubungkan clavicle dengan scapula. Bentuk permukaan artikular biasanya rata. Kemungkinan transformasi sendi dalam synchondrosis. Sendi diperkuat dengan ligamen korako-clavikular, yang meluas dari proses corakoid skapula ke permukaan bawah clavicle. Skapula yang relatif kepada klavikula boleh menghasilkan putaran sekitar paksi sagittal melalui sendi, serta pergerakan kecil di sekitar paksi menegak dan melintang. Dengan cara ini, pergerakan kecil dalam arcuate-clavicular joint boleh berlaku sekitar tiga paksi saling serentak. Oleh kerana sendi mempunyai bentuk yang rata, pergerakannya agak tidak penting dan mungkin disebabkan oleh ciri-ciri elastik rawan artikular.

Ligamen corco-acromial dan melintang atas tergolong dalam ligamen skapular. Yang pertama adalah serupa dengan plat segitiga yang meluas dari akromion skapula ke proses berbentuk paruh. Ia membentuk lengkungan yang dipanggil tali bahu dan mengambil bahagian dalam mengehadkan mobiliti di dalamnya semasa penculikan bahu.

Sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula. Ia mempunyai bentuk sfera. Permukaan artikular kepala sepadan dengan kira-kira sepertiga bola. Rongga artikular skapula adalah sama dengan satu pertiga atau bahkan satu perempat permukaan kepala artikular. Kedalaman rongga artikular meningkat disebabkan bibir artikular yang berjalan di sepanjang tepi rongga artikular.

Kapsul sendi adalah saiz tipis dan besar. Ia bermula berhampiran bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Lapisan dalam kapsul itu merebak di seluruh tulang belakang di antara tulang hump humerus, membentuk vagina intervoltrum sinovial di sekitar tendon kepala panjang bisep bahu

Oleh kerana bentuk sfera permukaan artikular tulang yang diartikulasikan pada sendi bahu, pergerakan sekitar tiga paksi saling serentak adalah mungkin: melintang, sagittal dan menegak. Sekeliling paksi sagittal mengetuai dan mengetuai bahu, di sekitar pergerakan melintang ke hadapan (membongkok) dan pergerakan ke belakang (sambungan), di sekitar menegak - berbalik ke dalam dan ke luar, iaitu pronasi

Sebagai salah satu sendi yang paling mudah badan manusia, sendi bahu sering rosak. Ini adalah disebabkan oleh kehalusan kapsul artikularnya, serta banyak pergerakan yang mungkin di dalamnya.

Bahagian atas adalah bahagian paling mudah dari alat motor tubuh manusia. Jika anda menggambarkan hemisfera dengan lengan yang panjang, seperti radius, anda akan mendapat ruang di mana bahagian distal bahagian atas, berus, boleh bergerak ke arah mana-mana arah. Tahap pergerakan yang tinggi dari hubungan anggota atas adalah disebabkan oleh otot-otot yang maju, yang biasanya dibahagikan kepada: otot-otot pada bahagian atas dan otot-otot pada bahagian atas bebas. Pada masa yang sama, banyak otot badan, yang berasal dari tulangnya atau melekat pada mereka, mengambil bahagian dalam gerakan anggota atas.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot kancing bahagian atas badan

Otot tali pinggang atas badan termasuk: otot deltoid, supraspinatus dan otot subspace, otot bulat kecil dan besar, subscapularis.

Otot deltoid terletak di atas sendi bahu. Ia bermula dari awan kuku, acromion dan akhir acro-mial clavicle, dan dipasang pada humerus ke tuberosity deltoid. Bentuk otot agak menyerupai huruf Greek "delta" yang terbalik, dari mana namanya berasal. Otot deltoid terdiri daripada tiga bahagian - anterior, bermula dari tulang belakang, tengah - dari akromion dan belakang - dari tulang belakang kambing.

Fungsi otot deltoid adalah kompleks dan pelbagai. Sekiranya bahagian depan dan bahagian belakang otot berfungsi secara bergantian, maka anggota badan akan tertekuk dan dilanjutkan. Sekiranya seluruh otot tegang, bahagian depan dan belakangnya bertindak satu terhadap yang lain pada sudut tertentu dan arah hasilnya bertepatan dengan arah gentian bahagian tengah otot. Oleh itu, menegaskan sepenuhnya, otot ini menghasilkan penculikan bahu.

Otot mempunyai banyak lapisan tisu penghubung, yang berkaitan dengan mana bundle individunya pergi pada sudut tertentu. Ciri struktur ini berkaitan terutamanya dengan bahagian tengah otot, menjadikan ia berbilang pekeliling dan menyumbang kepada peningkatan daya angkat.

Apabila dikontrak, otot deltoid pada mulanya menimbulkan humerus agak, tetapi penculikan tulang ini terjadi selepas kepalanya terletak pada lengkungan sendi humeral. Apabila nada otot ini sangat besar, bahu dengan pendirian yang tenang agak ditarik balik. Sejak otot dilampirkan ke tuberosity deltoid, terletak di luar dan di hadapan separuh bahagian atas humerus, ia juga boleh berpartisipasi dalam berputar di sekitar paksi menegak, iaitu: anterior, clavicular, sebahagian dari otot bukan sahaja menimbulkan lengan anterior (fleksi), tetapi juga menembusi dia, dan belakang tidak hanya bersatu, tetapi juga supiniruet. Sekiranya bahagian anterior otot deltoid berfungsi bersama dengan pertengahan, maka menurut peraturan paralelogram daya, otot fleksi dan sedikit bergerak lengan. Sekiranya bahagian pertengahan berfungsi bersama dengan belakang, maka lanjutan dan penculikan lengan berlaku serentak. Kekuatan bahu otot ini, yang mana ia berfungsi, lebih kecil daripada bahu graviti.

Otot deltoid menyumbang secara signifikan kepada penguatan sendi bahu. Membentuk bonjol yang jelas, ia menentukan bentuk seluruh kawasan sendi. Antara otot utama deltoid dan pectoralis terdapat kerudung yang kelihatan pada kulit. Margin belakang otot deltoid juga mudah ditentukan pada orang yang hidup.

Otot supraspinatus mempunyai bentuk segi tiga dan terletak di fossa supraspinatus dari scapula. Ia bermula dari fossa dan fascia ini.

Fungsi otot adalah untuk membuang bahu dan mengetatkan kapsul sendi sendi bahu semasa pergerakan ini.

Pada orang yang hidup, otot ini tidak kelihatan, kerana ia ditutup dengan otot lain (trapezoid, deltoid), tetapi ia dapat dirasakan, ketika berada dalam keadaan terkontaminasi (melalui otot trapezius).

Otot subosseous terletak di fossa subosseous dari scapula, dari mana ia bermula. Di samping itu, tempat permulaan otot ini pada scapula adalah fascia subosik yang maju. Otot hipojac melekat pada tubercle besar humerus, yang sebahagiannya diliputi oleh otot trapezoid dan deltoid.

Fungsi subostomi adalah untuk membawa, meluas, dan memanjangkan bahu pada sendi bahu. Oleh kerana otot ini sebahagiannya melekat pada kapsul sendi bahu, ia secara serentak menarik dan menghalangnya daripada dicucuk apabila bahu ditenun.

Otot bulat kecil, sebenarnya, bahagian bawah otot sebelumnya. Ia bermula dari scapula dan melekat pada tubercle besar humerus. Fungsinya adalah bahawa ia membantu untuk membawa, supinasi dan lanjutan bahu.

Otot pusingan besar bermula dari sudut bawah skapula dan melekat pada kerang tubercle kecil humerus. Dalam bentuknya, otot segiempatnya bukannya bulat, tetapi pada orang yang hidup, apabila dikontrak, ia benar-benar bertindak sebagai ketinggian bentuk bulat. Pada bahagian silang, otot ini juga mempunyai bentuk agak bulat.

Fungsi otot bulat besar adalah membawa, pronasi dan lanjutan bahu. Dalam asalnya, serta fungsi, ia berkait rapat dengan otot yang paling luas di bahagian belakang.

Otot subscapularis terletak di permukaan hadapan skapula, mengisi subscapularis fossa, dari mana ia bermula. Ia melekat pada tubercle kecil humerus.

Fungsi otot subscapularis ialah, bekerja bersama-sama dengan otot-otot sebelumnya, ia membawa bahu; bertindak secara berasingan, adalah pronatornya. Sebahagiannya, otot ini dilampirkan pada kapsul sendi bahu, yang ditangguhkan semasa pronasi bahu. Sebagai multi-pediatrik, subskapularis mempunyai daya angkat yang penting.

Otot bahu

Otot bahu dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan anterior terdiri daripada otot-otot fleksor: otot corak-brachial, otot brachial, dan otot bisep bahu. Kumpulan belakang termasuk otot extensor: triceps bahu dan otot siku.

Otot koraco-humeral bermula dari proses corakoid skapula, tumbuh bersama kepala pendek bisep bahu dan otot utama pectoralis, dan dilampirkan pada humerus di pinggir atas otot brachial. Fungsi otot koraco-brachial adalah untuk membengkokkan bahu, serta sebahagiannya dalam pengurangan dan pronasi.

Otot bahu bermula dari separuh bahagian bawah permukaan anterior humerus dan dari sekatan intermuskular bahu, dan dilampirkan pada tuberosity ulna dan proses coronoidnya. Otot bahu ditutup di hadapan oleh otot bisep bahu. Fungsi otot bahu adalah penyertaannya dalam melengkapkan lengan bawah.

Otot bisep bahu mempunyai dua kepala, bermula pada kutikula dari tuberkul supra-artikular (kepala panjang) dan dari proses korakoid (kepala pendek). Otot melekat pada lengan bawah ke tuberosity radius dan ke fascia lengan bawah. Ia tergolong dalam otot-otot bersama. Berhubung dengan sendi bahu, otot bisep bahu adalah flexor bahu, tetapi berhubung dengan siku itu adalah sokongan flexor dan lengkung lengan bawah.

Oleh kerana kedua-dua kepala bisep bisep bahu, panjang dan pendek, dilampirkan pada bilah bahu pada satu jarak dari satu sama lain, fungsi mereka berkenaan dengan pergerakan bahu tidak sama: kepala panjang membungkuk dan menarik kembali bahu, yang pendek membungkuk dan memimpinnya. Berhubungan dengan lengan bawah, otot bisep bahu adalah fleksor yang kuat, kerana ia mempunyai jauh lebih besar daripada otot brachial, bahu daya, dan, lebih-lebih lagi, instep, jauh lebih kuat daripada instep lengan sebenar. Fungsi supinator dari otot bisep adalah agak berkurang kerana fakta bahawa dengan aponeurosisnya, otot melewati fascia lengan bawah.

Otot bisep bahu terletak di hadapan permukaannya di bawah kulit dan fascianya sendiri; Otot mudah terasa, baik di bahagian ototnya dan di tendon, di tempat lampiran ke jejari. Terutama yang ketara di bawah kulit adalah tendon otot ini apabila lengan bawah bengkok. Alur humeral medial dan sisi boleh dilihat di bawah pinggir luar dan dalaman bisep bahu.

Otot trisep bahu terletak pada permukaan belakang bahu, ia mempunyai tiga kepala dan merupakan otot dua-bersama. Dia berpartisipasi dalam pergerakan kedua-dua bahu dan lengan bawah, menyebabkan lanjutan dan penambahan pada sendi bahu dan lanjutan di siku.

Kepala panjang trisep mulai dari tuberkul artikular kangkung, dan kepala medial dan lateral dari permukaan posterior humerus (medial di bawah, dan sisi lateral di atas kerudung saraf radial) dan dari septum intermuskular internal dan luaran. Ketiga-tiga kepala berkumpul bersama-sama ke tendon yang sama, yang, yang berakhir pada lengan bawah, dilampirkan pada proses ulnar ulna. Otot besar ini terletak di bawah kulit. Berbanding dengan antagonisnya, flexors bahu dan lengan bawah, ia lebih lemah.

Antara kepala medial dan sisi otot trisep bahu, di satu tangan, dan humerus, di sisi lain, adalah kanal otot bahu; saraf radial dan arteri bahu yang dalam terletak di dalamnya.

Otot ulnar bermula dari epicondyle sisi humerus dan ligamen corong radial, serta dari fasia; ia dilampirkan pada bahagian atas permukaan posterior dan, sebahagiannya, kepada proses ulnar ulna pada suku atasnya. Fungsi otot adalah lanjutan dari lengan bawah.

Memandangkan semua otot terletak pada sendi bahu, adalah mudah untuk melihat bahawa tiada otot di dalam dan di bawahnya. Sebaliknya, terdapat setitik, yang disebut rongga axillary, yang mempunyai kepentingan topografi yang penting, kerana kapal dan saraf ke bahagian atas melaluinya.

Rongga axillary dalam bentuknya agak menyerupai piramid, dengan pangkalnya menghadap ke bawah dan ke luar, dan puncaknya ke atas dan ke dalam. Ia mempunyai tiga dinding, di mana anterior terbentuk oleh otot-otot dada besar dan kecil, belakang - oleh subscapularis, otot-otot bulat yang besar dan otot yang paling luas di belakang, otot medial - oleh otot serratus depan. Dalam rehat di antara dinding depan dan belakang adalah otot: kepala coraco-humeral dan pendek otot bisep bahu. Rongga axillary pada puncaknya mempunyai celah yang terletak di antara tulang rusuk pertama dan tulang belakang (otot subclavian). Apabila bahu ditarik balik, fossa axillary kelihatan jelas, sepadan dengan lokasi rongga axillary. Terutama fossa ditunjukkan jika otot-otot tegang. Semasa pengurangan bahu ia melicinkan.

Pergerakan anggota atas

Pergerakan genggaman bahagian atas badan

Belt bahagian atas berfungsi bukan sahaja sebagai sokongan untuk anggota atas, tetapi juga meningkatkan pergerakannya dengan pergerakannya. Pergerakan genggal bahagian atas badan tidak hanya melibatkan otot yang mempunyai titik lampiran di sini, tetapi juga otot utama pectoralis dan otot latissimus dorsi (melalui humerus). Semua pelbagai pergerakan kompleks pada bahagian atas gelang kaki boleh diuraikan ke dalam tindak motor yang mudah:

 1. pergerakan ke belakang dan sebagainya (yang pertama disertai dengan penculikan skapula dari ruang tulang belakang, dan kedua - membawanya);
 2. menaikkan dan menurunkan kambing dan tulang selangka;
 3. pergerakan sudut bilah yang lebih rendah ke dalam dan ke luar;
 4. pergerakan bulat pada hujung luar tulang selangka dan scapula.

Pergerakan girdle bahagian atas ke hadapan menghasilkan otot berikut:

 1. pectoralis otot utama (melalui humerus);
 2. otot dada kecil;
 3. otot gear depan.

Pergerakan tali pinggang atas badan belakang menghasilkan:

 1. otot trapezius
 2. otot rhomboid besar dan kecil,
 3. otot latissimus dorsi (melalui humerus).

Pengangkat kelengkang bahagian atas badan berlaku pada masa yang sama mengikat otot-otot berikut:

 1. rasuk atas otot trapezius, yang mengangkat hujung luar tulang selangka dan proses humeral dari scapula;
 2. otot yang mengangkat kuku;
 3. otot rombik, dalam penguraian hasil yang mana terdapat beberapa komponen yang diarahkan ke atas;
 4. otot sternocleidomastoid (dengan kedudukan kepala dan leher tetap).

Untuk pergerakan tali pinggang atas badan cukup untuk melegakan otot, mengangkatnya, kerana ia juga berada di bawah pengaruh graviti anggota atas. Aktif menurunkan ia menyumbang:

 1. otot dada kecil
 2. otot subclavian,
 3. rasuk bawah trapezius otot,
 4. gigi bawah serratus anterior,
 5. bungkus bawah pectoralis otot utama
 6. bungkus bawah otot yang paling luas di bahagian belakang.

Putaran sudut scapula ke arah bawah adalah sangat penting, kerana gerakan ini bahagian atas badan meningkat di atas tahap tali pinggang atas badan. Ia berlaku akibat daripada:

 1. tindakan sepasang daya yang dibentuk oleh bahagian atas dan bawah otot trapezius;
 2. kontraksi otot serratus anterior. Putaran sudut bawah scapula di bahagian bawah berlaku di bawah tindakan graviti anggota atas. Pelaksanaan pergerakan ini membantu:
 3. otot dada besar dan kecil,
 4. bahagian bawah otot rhomboid,
 5. otot yang paling luas di belakang (melalui humerus).

Gerakan pekeliling tali pinggang anggota atas berlaku akibat penguncupan alternatif semua otot yang bertindak di atasnya.

Pergerakan lengan atas

Pergerakan anggota atas bebas ditentukan oleh tahap kebebasan yang dibenarkan dalam sendi-sendi. Tidak kira bagaimana kompleks dan bervariasi pergerakan anggota atas, semuanya boleh dianggap sebagai gabungan pergerakan mudah yang dilakukan dalam sendi tertentu. Pada masa yang sama, pergerakan di sekeliling setiap paksi putaran dilakukan oleh sekumpulan otot tertentu. Otot berikut terlibat dalam pergerakan bahu di sendi bahu.

Penculikan bahu: 1) otot deltoid, 2) otot supraspinatus.

Pengurangan bahu: 1) otot utama pectoralis, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot subscapularis, 6) kepala panjang trisep bahu, 7) otak coraco brachial.

Fleksi bahu: 1) bahagian hadapan otot deltoid, 2) otot utama pectoralis, 3) otot corak-brachial, 4) otot bisep bahu.

Lanjutan bahu: 1) belakang otot deltoid, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot trisep bahu.

1) subscapularis, 2) pectoralis otot utama, 3) otot deltoid anterior, 4) otot latissimus dorsi, otot bulat besar, 6) otot coraco-brachial.

Pengambilan bahu: 1) subostum, 2) otot bulat kecil, 3) otot deltoid posterior.

Gerakan pekeliling bahu berlaku dengan pengurangan alternatif semua otot yang terletak di sekitar sendi bahu.

Anatomi sendi bahu dalam gambar

Keradangan tendon sendi bahu atau tendonitis otot supraspinous: rawatan, gejala, bentuk dan peringkat penyakit

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Tendonitis adalah keradangan tendon dan tisu lembut sendi. Jika tendon bahu meradang, ia adalah tendonitis sendi bahu.

Punca dan faktor

Sendi bahu harus menyediakan satu set pergerakan yang besar. Secara skematik, strukturnya dapat digambarkan seperti berikut: kepala humerus ditenggelamkan dalam rongga artikular skapula, membentuk sendi. Tulang dikelilingi oleh tendon dan ligamen. Fungsi sendi bahu disediakan oleh otot: supraspinatus, bulat kecil, subosseous, subscapularis dan otot bisep (bisep). Empat yang pertama membentuk cuff berputar. Biceps terutamanya bertanggungjawab untuk fleksi siku. Pengaruh luaran tertentu menyebabkan microtraumas tendon otot-otot ini. Sekiranya tidak ada pembetulan keadaan, prosesnya merebak dengan cepat, menangkap semua kawasan baru. Ini menyebabkan perubahan dan kemusnahan tisu tendon, tendonitis berlaku bahu.

Seperti yang dapat dilihat dari definisi tendonitis, penyebab kejadiannya adalah proses keradangan. Tetapi faktor yang menyumbang kepada berlakunya keradangan amat berbeza. Ini termasuk:

 • Semua aktiviti yang berkaitan dengan kemungkinan kecederaan dan kerja keras yang besar di lengan dan bahu. Mereka meningkatkan kemungkinan microtraumas ligamen bahu, dan ini menyebabkan keradangan.
 • Umur tua Dengan usia, keanjalan tendon berkurang. Dalam kumpulan ini, tendinitis lebih kerap berlaku pada wanita, ini disebabkan perubahan hormon semasa menopause.
 • Penyakit-penyakit: musculoskeletal, berjangkit, endokrin, autoimun, alah, catarrhal.
 • Imobilisasi yang berpanjangan yang disebabkan oleh patah dan dislokasi.
 • Osteochondrosis tulang belakang serviks.
 • Postur yang salah.
 • Keadaan depresi dan tekanan menyebabkan kejang otot, yang meningkatkan beban pada alat ligamen.

Belajar tentang struktur sendi bahu, kumpulan otot bahu, serta masalah yang mungkin timbul bersama dalam kuliah ini:

Langkah-langkah untuk mencegah tendonitis bahu

Faktor risiko ini menunjukkan apa yang perlu dilakukan untuk mencegah tendonitis bahu. Ia memerlukan penghapusan beban besar pada lengan dan bahu, sekiranya tidak boleh melakukan ini disebabkan oleh aktiviti profesional, adalah munasabah untuk menggantikan beban dan kelonggaran supaya tendon mempunyai masa untuk pulih. Semasa latihan dan pertandingan sukan, pemanasan menyeluruh adalah wajib supaya otot yang dipanaskan tertakluk kepada beban. Memfokuskan pada masalah yang dibincangkan dalam artikel ini, ini amat penting dalam sukan seperti mendayung, angkat berat, tenis, membuang cakera dan tombak, dan sejenisnya. Sekiranya semasa kerja atau latihan, kesakitan berlaku, anda perlu menghentikannya sementara, tetapi jika situasi sedemikian diperhatikan dengan kerap, lebih bijak untuk meninggalkan aktiviti tersebut.

Tidak mustahil untuk menghidupkan semula jam, tetapi pada usia lanjut anda boleh mempunyai sendi yang sihat. Untuk melakukan ini, anda mesti melakukan senaman fizikal, beban dos yang munasabah. Ia menguatkan otot dan meningkatkan keanjalan tendon. Budaya fizikal harus menjadi elemen penting dalam gaya hidup. Cadangan sedemikian adalah relevan untuk semua peringkat umur. Sekiranya beberapa penyakit di atas sudah wujud, adalah perlu untuk merawatnya dengan serius dan berterusan untuk dirawat. Untuk mengelakkan selsema dan penyakit berjangkit, anda harus melindungi diri anda dari draf, hipotermia, jangkitan. Ia adalah perlu untuk memantau bukan sahaja fizikal, tetapi juga kesihatan mental.

Bentuk, gejala dan peringkat tendinitis brachial

 • supraspinatus dan otot bisep;
 • cuff berputar pada bahu, mengandungi supraspinatus, subosseous, subscapularis, dan otot pekeliling kecil;
 • bahu - proses patologis meliputi tendon semua otot sendi bahu;
 • penuaan - keradangan berlaku di sekitar kawasan di mana garam kalsium disimpan, selalunya ia adalah tendon supraspinatus;
 • posttraumatic.

Dalam bentuk aliran, prosesnya akut dan kronik.

Untuk maklumat lanjut mengenai sakit di bahu dan bahu dan penyebabnya, lihat video ini:

Gejala tendenitis bahu

 1. Kesakitan bahu adalah gejala utama. Ia mungkin mempunyai watak yang berbeza, diperkuat pada waktu petang dan semasa pergerakan.
 2. Kesukaran pergerakan. Dengan pergerakan apa yang terhad, anda boleh menentukan tendon otot mana yang meradang. Jika sukar bagi bahu untuk berputar keluar, ia adalah otot kecil, jika pusingan bahu ke dalamnya adalah subscapularis. Jika mengangkat tangan adalah sukar, memegang beban adalah otot bisep (bisep).
 3. Kulit bahu mungkin mempunyai kawasan di mana terdapat kemerahan dan pembengkakan (yang agak jarang berlaku).
 4. Nodul berserat mudah boleh terbentuk pada tendon.
 5. Semasa pergerakan, sendi bahu boleh menimbulkan masalah dan derak. Ini adalah tanda tendinitis calcific; bahagian-bahagian tertentu tendon terputus.

Tendonitis sendi bahu mempunyai tiga tahap perkembangan.

Ia dicirikan oleh kesakitan yang sedikit, yang dilalui sendiri. Mobiliti tidak terhad.

Kerana kesakitan yang sengit, kesukaran dalam gerakan berlaku. Setelah beberapa saat berehat, kesakitan biasanya hilang. Pada x-ray mencatatkan perubahan awal.

Kesakitan muncul tanpa mengira sama ada pergerakan di sendi atau ia sedang berehat, serangan menyakitkan sehingga 8 jam. Tidak mustahil untuk melakukan gerakan tertentu pada sendi bahu. Pada gambar x-ray direkod perubahan ciri-ciri tahap penyakit ini.

Seperti yang anda dapat lihat, gejala-gejala semakin meningkat dari peringkat pertama ke tahap ketiga.

Diagnosis penyakit ini

Diagnosis berdasarkan:

 • aduan pesakit dan ujian motor khas;
 • pemeriksaan pesakit untuk mengenal pasti hiperemia, edema, kehadiran nodul berserabut;
 • hasil penghitungan darah lengkap (dengan proses keradangan, peningkatan ESR dan jumlah sel darah putih);
 • X-ray, ultrabunyi, imbasan CT dan MRI;
 • penggunaan arthroscopy, yang membolehkan anda secara langsung memeriksa kawasan-kawasan yang terjejas oleh kaedah endoskopik;
 • Pengekangan dalam bidang paku putaran (dengan tendinitis, pentadbiran analgesik dan kortikosteroid bersama melegakan kesakitan.)

Rawatan tendonitis brachial

Taktik rawatan ditentukan oleh peringkat penyakit. Sejak pada peringkat pertama gejala-gejala adalah kecil, orang sering mengabaikannya, dan pada masa ini rawatan itu adalah yang paling mudah dan paling berkesan. Ia adalah wajib untuk mengurangkan beban, mengurangkan mod motor untuk sendi bahu, jika tendinitis mempunyai sifat pasca-traumatik, mengenakan kompres sejuk. Dingin ditunjukkan hanya selepas kecederaan. Mengurangkan beban itu tidak bermakna immobiliti lengkap sendi, imobilitas boleh menyebabkan perekatan tendon dan menyebabkan atrofi lengkap. Ia berguna untuk melakukan satu set latihan terapi senaman, memberi tumpuan kepada kesejahteraan anda. Jika tendinitis tidak posttraumatic, maka sejuk tidak digunakan.

Untuk melegakan keadaan yang ditetapkan ubat penghilang rasa sakit. Jika penyebabnya adalah jangkitan, ubat-ubatan anti-keradangan ditetapkan, yang paling biasa digunakan adalah nise, movalis, ketorol, nurofen, naklofen, rhemoxib. Kursus rawatan pendek, biasanya 5-7 hari, adalah mungkin untuk menetapkan antibiotik. Biasanya pelaksanaan cadangan ini sudah cukup untuk menormalkan keadaan.

Sekiranya penyakit itu telah berlalu ke tahap kedua, suntikan anestetik dan ubat anti-radang ditetapkan, sekatan sendi bahu. Apabila sakit akut berlalu, senaman fizikal ditambah, mereka akan disyorkan oleh pakar dalam terapi fizikal. Urut terapeutik boleh ditetapkan. Bagi beliau, terdapat kontra, contohnya, di hadapan jangkitan, urut sangat kontraindikasi.

Untuk meningkatkan keberkesanan rawatan, salap khas dan gel sering ditambah, yang digunakan secara luaran untuk bahagian bahu yang menyakitkan. Ini mungkin gel Diclak, Deep Relief, Ibuprofen, Gel Fastum, Voltaren.

Fisioterapi

Kompleks langkah-langkah terapeutik termasuk fisioterapi. Prosedur fisioterapeutik meningkatkan aliran darah dalam tisu lembut, hasilnya adalah metabolisme yang lebih cepat: lebih banyak nutrien masuk dan perkumuhan bahan buangan yang lebih cepat, semuanya membawa kepada penghapusan keradangan.

Prosedur berikut biasanya ditetapkan:

 1. Magnetotherapy - kesan medan magnet yang bergantian pada kawasan yang rosak. Tindakan utama adalah memanaskan tisu.
 2. Terapi laser - pendedahan kepada radiasi elektromagnetik monokromatik.
 3. Phonophoresis - pengenalan dadah dengan bantuan ultrasound, kesan terapeutik ubat dipertingkatkan dengan tindakan ultrasound.
 4. Elektroforesis - pengurusan ubat dengan arus terus.
 5. Terapi gelombang kejutan - kesan gelombang mekanikal pada tisu yang rosak, yang mengakibatkan pemusnahan deposit garam. Prosedur ini ditetapkan untuk tendonitis calcific.

Sekiranya penyakit ini diabaikan dan semua kaedah konservatif tidak membantu, gunakan kaedah pembedahan. Ini biasanya diperhatikan dalam peringkat ketiga perkembangan tendinitis brachial. Intervensi pembedahan membawa kepada kecacatan sementara dan memerlukan tempoh pemulihan yang agak panjang. Terdapat risiko komplikasi pasca operasi.

Jika tendonitis tidak dirawat, ia menjadi kronik, di mana tisu penghubung boleh menjadi atrofi, dan sendi bahu sepenuhnya akan hilang pergerakan. Dalam situasi sedemikian, kemungkinan rawatan tidak akan berfungsi.

Pemulihan rakyat untuk merawat tendonitis

Sejak tendonitis meluas, ubat tradisional menawarkan resipi sendiri untuk mengurangkan penyakit ini.

Decoctions, tinctures, teas dan salep yang mempunyai kesan anti-radang, antimikrob, tonik dan anestetik digunakan.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Semak video ini jika anda ingin mengetahui bagaimana rawatan dilakukan untuk tendonitis brachial:

Adalah disyorkan memohon memampatkan pada bahu sakit dari:

 1. Kentang patanya.
 2. Rebus bawang putih, yang ditambah minyak kayu putih.
 3. Bawang bawang dicampur dengan garam laut.

Merebus berry ceri burung, teh halia dengan sassaparilla dan larutan alkohol dalam parti walnut, yang disebat dengan alkohol, diambil secara lisan.

Pemulihan rakyat membantu dalam memerangi gejala-gejala penyakit ini, tetapi kita tidak boleh membataskan diri kepada mereka.

Tendinitis bahu, tentu saja, bukanlah satu kalimat, bagaimanapun, jika anda tidak mula menyembuhkannya pada peringkat pertama, ia dapat dengan cepat maju dan memburukkan lagi kehidupan. Sendi bahu mungkin kehilangan sepenuhnya pergerakan, akibatnya adalah kecacatan. Kini, tendonitis yang disita tepat pada waktunya disembuhkan. Walau bagaimanapun, ini memerlukan pematuhan ketat dengan semua arahan doktor yang hadir untuk masa yang lama. Ganjaran untuk ini adalah keupayaan untuk bergerak dengan bebas dan mudah tanpa mengalami kesakitan.

Struktur kaki manusia di bawah lutut

Sendi buku lali manusia adalah titik poros kerangka anggota bawah. Ia adalah artikulasi khusus yang menyumbang berat badan semasa berjalan, bermain sukan, dan berjalan. Kaki, tidak seperti sendi lutut, memegang beban dengan berat badan, bukan pergerakan, ini ditunjukkan dalam ciri-ciri anatominya. Struktur kaki pergelangan kaki dan bahagian kaki yang lain mempunyai kepentingan klinikal yang penting.

 • Anatomi kaki manusia
  • Kaki buku lali
  • Bungkusan
  • Otot
  • Tendon Achilles
  • Bekalan darah
  • Selebihnya sendi kaki pergelangan kaki
  • Fungsi
  • Diagnostik
 • Patologi sendi pergelangan kaki
  • Mengubah arthrosis
  • Artritis
  • Kecederaan
  • Tudung tendon Achilles

Anatomi kaki manusia

Sebelum mempertimbangkan struktur bahagian-bahagian kaki yang berlainan, harus dikatakan bahawa dalam bahagian otot kaki ini, struktur ligamen dan tulang berinteraksi secara organik.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Dalam kes ini, tulang tulang kaki dibahagikan kepada falang jari, plusus dan torso. Tulang-tulang tarsus disambungkan di sendi buku lali dengan unsur-unsur kaki.

Kaki buku lali

Dalam tarsus salah satu tulang terbesar ialah domba. Di bahagian atas adalah sebuah langkan, yang disebut blok. Elemen ini dihubungkan dari semua pihak dengan tibial dan tulang fibula.

Dalam unsur-unsur lateral artikulasi adalah proses tulang, yang disebut pergelangan kaki. Bahagian luar adalah sebahagian daripada fibula, dan batin adalah tibial. Setiap permukaan sendi tulang mempunyai rawan hyaline yang memainkan peranan kusam dan menyehatkan. Artikulasi ialah:

 • Mengikut proses pergerakan - biaxial.
 • Dalam bentuk - gumpalan.
 • Strukturnya adalah kompleks (lebih daripada 2 tulang).

Bungkusan

Sekatan pergerakan dalam gabungan manusia, perlindungan, pengekalan struktur tulang antara satu sama lain mungkin disebabkan oleh kehadiran ligamen buku lali. Keterangan unsur-unsur ini mesti bermula dengan fakta bahawa struktur dalam anatomi ini dibahagikan kepada tiga kumpulan. Kumpulan pertama termasuk serat yang menghubungkan tulang tibia dengan satu sama lain:

 • Bahagian belakang belakang ligamen adalah bahagian yang menghalang putaran dalaman tulang-tulang pantat kaki.
 • Ligamen Interosseous - bahagian bawah membran, yang diregangkan di antara tulang kaki di sepanjang seluruh panjangnya.
 • Ligament melintang adalah bahagian berserabut kecil, yang memastikan penekanan kaki dari berpaling ke dalam.
 • Tudung fibula anterior yang lebih rendah. Serat bahagian ini diarahkan dari buku lali luar ke tibia dan membantu untuk menjaga kaki dari pembalikan luaran.

Sebagai tambahan kepada fungsi serat yang disenaraikan di atas, mereka juga menyediakan lampiran tibia kuat untuk fibula rapuh. Kumpulan ligamen manusia seterusnya adalah serat sisi luar:

 • Fibula tumit.
 • Back talus fibula.
 • Tali tikus depan.

Ini ligamen bermula pada pergelangan kaki fibular luar tulang dan menyimpang dalam arah yang berbeza ke arah bahagian tarsal, kerana ia diringkaskan dengan istilah seperti "ligamen deltoid". Fungsi struktur ini adalah untuk mengukuhkan bahagian luar bahagian ini.

Kumpulan ketiga adalah ligamen dalaman sisi:

 • Tumit Tibial.
 • Scapoid Tibial.
 • Talus kembali tibial.
 • Tibial depan Taran.

Sama seperti anatomi kumpulan serat yang diterangkan di atas, ligamen ini memegang tarsus dari pemindahan tulang dan mula di pergelangan kaki dalaman.

Otot

Pengikat tambahan elemen, pergerakan dalam sendi dicapai dengan bantuan unsur-unsur otot yang mengelilingi kaki pergelangan kaki kaki. Mana-mana otot mempunyai titik penetapan tertentu pada kaki dan tujuannya, tetapi anda boleh mengatur struktur dalam kumpulan mengikut fungsi utama.

Otot-otot yang terlibat dalam fleksi adalah plantar, tibial posterior, fleksibel panjang ibu jari, triceps. Fungsi lanjutan extensor ibu jari panjang dan otot tibial anterior bertanggungjawab untuk fungsi lanjutan.

Kumpulan ketiga dipanggil pronator - serat ini memutarkan sendi buku lali masuk ke bahagian tengah. Otot-otot ini panjang dan pendek. Antagonis mereka adalah otot anterior peroneal, extensor panjang ibu jari.

Tendon Achilles

Pergelangan kaki di bahagian posterior ditetapkan oleh tendon Achilles terbesar dalam tubuh manusia. Artikulasi dibentuk oleh gabungan otot-otot soleus dan gastrocnemius di kaki bawah.

Tudung kuat yang membentang di antara pangkal tumit dan abdomen otot mempunyai fungsi penting semasa pergerakan.

Titik klinikal penting ialah kebarangkalian peregangan dan robek struktur ini. Pada masa yang sama untuk memulihkan fungsi, traumatologist bertanggungjawab untuk melakukan rawatan yang komprehensif.

Bekalan darah

Proses metabolik, pemulihan unsur selepas kecederaan dan tekanan, kerja otot dalam sendi mungkin disebabkan oleh anatomi khas bekalan darah yang mengelilingi sendi. Susunan arteri sendi buku lali sama dengan bekalan darah ke sendi lutut.

Arteri posterior dan anterior peroneal dan arteri tibial keluar di bahagian pergelangan kaki dalam dan luar dan merapatkan sendi pada semua sisi. Oleh kerana peranti rangkaian arteri ini, operasi normal bahagian anatomi ini berlaku.

Darah Venous meninggalkan bahagian dalam rangkaian dalaman dan luaran, membentuk sebatian penting: urat dalaman tibial dan subkutan.

Selebihnya sendi kaki pergelangan kaki

Gelang kaki menghubungkan tulang kaki dengan pergelangan kaki, tetapi bahagian-bahagian kecil bahagian bawah badan juga dihubungkan oleh sendi-sendi kecil:

 • Pangkalan falang dari jari-jari basal dan 5 batu metatarsal diperbaiki oleh sendi metatarsophalangeal. Dan di dalam semua jari ada 2 sendi interphalangeal, yang menyatukan tulang kecil antara satu sama lain. Setiap sendi di bahagian sisi ditetapkan dengan ligamen cagaran.
 • Tulang tarsus disambungkan ke bahagian tengah tulang rangka oleh sendi metatarsal dan tarsal. Unsur-unsur ini diperbaiki dengan ligamen panjang plantar - struktur serat yang penting yang membentuk lengkungan membujur dan menghalang penampilan flatfoot.
 • Talus manusia dan calcaneus mengambil bahagian dalam pembentukan sendi subtalar. Pada masa yang sama dengan sendi tulang belikat-sendi, sendi menghubungkan tulang tarsus, belakang kaki. Oleh kerana unsur-unsur ini, putaran kaki meningkat kepada 55 darjah.

Anatomi kompleks seperti kaki manusia membantu ia mengekalkan keseimbangan antara fungsi sokongan dan pergerakan kaki, yang penting untuk berjalan langsung seseorang.

Fungsi

Struktur kaki pergelangan kaki, yang pertama sekali, bertujuan untuk mencapai mobiliti, yang diperlukan semasa berjalan. Oleh kerana kerja yang diselaraskan dengan baik dalam sendi otot, mungkin dilakukan gerakan dalam dua pesawat. Dalam satah hadapan, sendi buku lali membuat lanjutan dan lekukan. Putaran boleh berlaku dalam paksi menegak: dalam jumlah kecil ke luar dan ke dalam.

Di samping itu, disebabkan oleh tisu-tisu lembut kawasan ini, memelihara struktur tulang utuh, terdapat susut nilai pergerakan.

Diagnostik

Dalam sendi buku lali, kaki boleh menjalani pelbagai patologi. Untuk membayangkan kecacatan, mengenalpasti, menentukan diagnosis dengan betul, terdapat pelbagai kaedah diagnostik:

 • Ultrasound. Hari ini jarang digunakan, kerana tidak seperti sendi lutut, rongga pergelangan kaki sendi adalah kecil. Tetapi kaedah ini dicirikan oleh ketiadaan kesan negatif pada fabrik, kelajuan, keberkesanan kos. Anda boleh mengenal pasti badan-badan luar, bengkak dan pengumpulan darah dalam beg artikular, membayangkan ligamen.
 • Atroskopi Prosedur invasif yang rendah dan trauma yang rendah, termasuk pengenalan kamera video ke dalam kapsul. Doktor akan dapat melihat permukaan beg dengan mata sendiri dan mendedahkan fokus penyakit.
 • X-ray. Pilihan tinjauan yang paling berpatutan dan ekonomi. Dalam unjuran yang berbeza, imej sendi pergelangan kaki diambil, di mana tumor, kehebatan, patah dan proses lain boleh dikenalpasti.
 • MRI Prosedur ini lebih baik daripada yang lain menentukan keadaan tendon Achilles, ligamen, rawan artikular. Kaedah ini agak mahal, tetapi yang paling berkesan.
 • Tomografi yang dikira. Kaedah ini digunakan untuk menilai keadaan sistem tulang artikular. Dengan arthrosis, tumor, patah tulang, kaedah ini adalah yang paling tepat dari segi diagnosis.

Kaedah instrumental dilengkapkan dengan hasil kajian makmal dan pemeriksaan perubatan, berdasarkan maklumat ini, pakar menentukan diagnosis.

Patologi sendi pergelangan kaki

Malangnya, walaupun pergelangan kaki yang kuat terdedah kepada trauma dan rupa penyakit. Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah:

 • Artritis.
 • Osteoarthritis.
 • Pecah tendon Achilles.
 • Kecederaan.

Bagaimana untuk mengenal pasti penyakit ini? Apa yang perlu dilakukan dan apa yang perlu dihubungi oleh doktor? Ia perlu memahami semua penyakit ini.

Mengubah arthrosis

Dalam penyakit ini, disebabkan kekurangan kalsium, traumatis dan kerapkali yang kerap, distrofi struktur rawan dan tulang berkembang. Dari masa ke masa, bentuk keluar tumbuhan pada tulang - osteophytes yang melanggar pelbagai pergerakan.

Penyakit ini ditunjukkan oleh kesakitan mekanikal. Ini bermakna bahawa gejala meningkat pada petang, mereda pada waktu rehat, dan semakin teruk selepas bersenam. Kekukuhan pada waktu pagi tidak hadir atau jangka pendek. Terdapat penurunan secara beransur-ansur dalam pergelangan tangan buku lali.

Tanda-tanda ini mesti dialamatkan kepada ahli terapi. Dengan perkembangan komplikasi, dia akan menghantar untuk berunding dengan doktor lain.

Selepas diagnosis, pesakit akan disyorkan latihan terapeutik, fisioterapi, pembetulan perubatan. Ia adalah sangat penting untuk memenuhi semua keperluan doktor untuk mengelakkan ubah bentuk, yang memerlukan pembedahan.

Artritis

Proses artikulasi keradangan boleh berlaku semasa perkembangan arthritis rheumatoid atau ke dalam rongga jangkitan. Juga, pergelangan kaki boleh menjadi radang dengan gout akibat dari pengurapan garam asid urik.

Penyakit ini menimbulkan sakit pada sendi pada waktu pagi dan pada akhir malam. Apabila bergerak, rasa sakit semakin berkurangan. Gejala dikeluarkan menggunakan ubat-ubatan anti-radang (Diclofenac, Nise, Ibuprofen), serta selepas memohon gel dan salap ke sendi pergelangan kaki. Anda juga boleh menentukan patologi kekalahan serentak sendi tangan dan sendi lutut.

Rheumatologi terlibat dalam penyakit ini, mereka mengesyorkan ubat-ubatan asas untuk menghapuskan gejala-gejala penyakit ini. Dengan setiap penyakit mempunyai ubat sendiri, yang direka untuk menghentikan proses keradangan.

Untuk melegakan gejala, terapi yang sama dengan rawatan arthrosis disyorkan, yang merangkumi pelbagai ubat perubatan dan teknik fisiologi.

Perkara yang paling penting untuk membezakan arthritis berjangkit dari sebab-sebab lain. Sebagai peraturan, ia ditunjukkan dengan gejala yang teruk dengan sindrom edematous dan sakit sengit. Dalam rongga sendi akan menjadi nanah. Selalunya, rawatan pesakit diperlukan, rehat tidur diperlukan, rawatan dibuat dengan antibiotik.

Kecederaan

Semasa kecederaan langsung ke pergelangan kaki di tempat kerja, dalam kes kemalangan, dalam sukan pelbagai tisu bersama boleh rosak. Kerosakan boleh menyebabkan pelanggaran keutuhan tendon, pecah ligamen, patah tulang.

Gejala umum adalah: bengkak, sakit selepas kecederaan, ketidakupayaan untuk melangkah pada anggota bawah, mengurangkan mobiliti.

Selepas kecederaan sendi pergelangan kaki, adalah perlu untuk memastikan seluruh hujungnya, memohon ais ke tempat ini, kemudian berjumpa doktor. Traumatologist selepas pemeriksaan dan penyelidikan akan menetapkan prosedur perubatan yang kompleks.

Sebagai peraturan, terapi termasuk immobilization (imobilisasi sendi), serta pelantikan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-inflamasi. Kadangkala pembedahan mungkin diperlukan, ia boleh dilakukan menggunakan arthroscopy atau cara klasik.

Tudung tendon Achilles

Dengan pukulan langsung ke permukaan posterior sendi buku lali, apabila jatuh di kaki, dengan beban sukan, pecah tendon Achilles mungkin berlaku. Dalam kes ini, seseorang tidak dapat meluruskan kaki, berdiri di atas kakinya. Dalam bidang kerosakan pada kaki, darah terkumpul, edema terbentuk. Pergerakan di sendi adalah sangat menyakitkan.

Traumatologist paling sering mengesyorkan pembedahan. Rawatan konservatif juga mungkin, tetapi dengan pecah tendon lengkap tidak berkesan.

Pada akhirnya, saya ingin ambil perhatian bahawa pengurusan otot kaki berlaku dengan mengorbankan sistem saraf. Sekiranya sendi dan otot tidak mengalami tekanan, maka secara beransur-ansur atrofi, manakala ketika sendi bekerja untuk masa yang lama tanpa rehat, keletihan mereka tidak dapat dielakkan. Selepas berehat sendi kaki datang ke nada, dan prestasi mereka dipulihkan. Oleh itu, doktor mencadangkan lebih kerap untuk mengambil rehat antara kerja fizikal berat.