Utama / Pergelangan tangan

Anatomi dan fisiologi tulang belakang

Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Jabatan Sacral 5 vertebra.
 • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

 • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
 • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
 • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
 • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

 • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
 • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

Ciri struktur kolum tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

Struktur vertebra

Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

 • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
 • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
 • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
 • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

 • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
 • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral - S I- S V;
 • coccyx.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
 • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

Tulang belakang Thoracic

Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

Tulang belakang Sacral

Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

Tulang belakang coccyx

Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

 • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

Sendi dan otot tulang belakang

Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

Fungsi mereka termasuk:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
 • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
 • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
 • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
 • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

Struktur cakera intervertebral

Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

Ubat dan arteri

Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

Gangguan tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
 • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
 • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
 • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
 • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
 • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

Kecederaan tulang belakang

Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

Mereka mungkin disebabkan oleh:

 • Kemalangan tertunda.
 • Anomali semulajadi.
 • Kecederaan pekerjaan.
 • Kerosakan isi rumah.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Anatomi tulang belakang manusia: struktur dan fungsi

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah ruang tulang belakang. Struktur unit anatomi ini membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Anatomi tulang belakang manusia membolehkan kedua berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti dalam badan.

Bagaimana tulang belakang manusia: unsur-unsur konstituen

Struktur yang dipertimbangkan adalah kumpulan ossikel kecil, yang mempunyai nama umum - vertebra. Di tengah-tengah setiap mereka ada lubang di mana kord rahim terbentang.

Antara elemen konstituen tulang belakang adalah cakera intervertebral yang bulat, tujuan utamanya ialah untuk melembutkan dan menyerap beban. Dengan bantuan mereka, serta melalui ligamen, tulang belakang disambungkan kepada satu sama lain.

Sendi intervertebral dalam struktur mereka menyerupai lutut dan dipanggil aspek. Pada mobiliti perbelanjaan mereka tulang belakang dipastikan.

Jika kita bercakap secara umum mengenai struktur anatomi seperti lajur vertebral, maka perlu diperhatikan bahawa ia secara konvensional dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang terbentuk daripada bilangan vertebra tertentu. Anatomi tulang belakang pada umumnya sama. Walau bagaimanapun, dalam setiap elemen elemen konstituen mempunyai ciri-ciri mereka sendiri.

Di samping bahagian-bahagian, yang merangkumi sejumlah 34 vertebra, beberapa arah di belakang dan ke arah dibezakan dalam struktur tulang belakang, yang dipanggil kyphosis dan lordosis. Ini disebabkan oleh kehadiran mereka bahawa ruang tulang belakang dapat menahan beban yang melebihi kapasiti tiang beton dimensi yang serupa sebanyak 18 kali.

Anda dapat melihat bagaimana tulang belakang manusia kelihatan seperti gambar di bawah:

Oleh kerana kehadiran lekuk yang disebutkan di atas, unit anatomi yang dipertimbangkan menyerupai huruf Latin S dalam bentuknya. Bentuk sedemikian dijelaskan oleh ciri seperti fisiologi manusia sebagai berjalan tegak dan perlu untuk membuat susut nilai. Belakang, melengkung dalam bentuk gelombang, mempunyai sifat-sifat mata air, melindungi tulang belakang dari beban yang berlebihan pada pelbagai peringkatnya disebabkan oleh pengedaran seragam berat badan orang itu sendiri dan bobot yang dia angkat sepanjang seluruh jawatan.

Tulang belakang serviks seseorang dan ototnya

Jika kita menganggap struktur struktur ini dari atas ke bawah, maka kita boleh mengatakan bahawa tulang belakang serviks seseorang itu dianggap sebagai bahagian paling atas jabatannya.

Dalam komposisinya, ia mengandungi 7 vertebra, yang disusun supaya membentuk keluk fisiologi, menyerupai huruf "C". Bahagian cembung bengkok ini menghadap ke arah depan.

Berbanding dengan bahagian lain dari kumpulan tulang yang digambarkan, kawasan ini adalah yang paling mudah alih. Seseorang yang sihat mampu membuat pelbagai gerakan leher, berpaling dan membengkokkan kepalanya.

Proses lateral bahagian vertebral ini disediakan dengan lubang yang menembus salur yang membawa cairan badan utama ke batang otak, cerebellum dan lobak occipital.

Ciri-ciri anatomi tulang belakang serviks juga boleh dikaitkan dengan struktur radikal yang berbeza dari dua vertebra atasnya.

Yang pertama dari mereka, dinamakan sebagai Atlas, tidak mempunyai badan sama sekali. Dalam komposisinya, ia hanya mempunyai gerbang anterior dan posterior, yang saling terhubung dengan cara-cara jisim lateral (tebal tulang terletak di sisi).

Bahagian kedua bahagian ini ialah Axis. Di bahagian depan, ia mengandungi hasil pertumbuhan - satu proses gigi, yang ditetapkan oleh berkas-berkas di lubang Atlanta dan dengan itu berfungsi sebagai paksi putarannya.

Oleh kerana struktur ini, setiap individu dapat membuat putaran amplitud tinggi, selekoh dan putaran kepala.

Perlu difahami bahawa struktur anatomi tulang belakang manusia di leher serviks disokong oleh korset otot yang agak lemah. Bersama dengan saiz kecil dan kekuatan rendah unsur-unsur tulang belakang, ini menjadikan rantau serviks paling rapuh semua bahagian struktur yang sedang dipertimbangkan.

Kerosakan juga mungkin dengan tamparan langsung ke leher, dan lenturan yang berlebihan atau menguatkan kepala. Sebagai contoh, dalam perubatan ada konsep "kecederaan cambuk" yang berlaku semasa kemalangan, serta "kecelakaan penyelam", yang boleh diperolehi semasa mogok di dasar takungan ketika menyelam di air cetek. Dalam kedua-dua keadaan, saraf tunjang sering terjejas, yang boleh menyebabkan kematian.

Segmen serviks dari tulang belakang, ditambah dengan sistem vestibular dan visual, terlibat dalam menjaga keseimbangan tubuh manusia. Anatomi otot-otot tulang belakang dalam bahagian yang dinyatakan menyediakan kehadiran reseptor khas yang diaktifkan semasa pergerakan dan membawa maklumat mengenai kedudukan ruang kepala.

Struktur tulang belakang toraks manusia

Sempadan bahagian serviks dan toraks dari bahan anatomi yang sedang dipertimbangkan adalah agak mudah ditentukan. Mercu tanda ini adalah vertebra serviks ketujuh, yang mempunyai yang agak besar, dan oleh itu proses spinous yang paling menonjol dan menonjol. Oleh itu, leher langsung berakhir dengannya dan bahagian seterusnya dari lajur vertebra bermula.

Tulang toraks manusia terbentuk oleh jumlah tulang yang lebih besar daripada yang sebelumnya: sudah ada 12 vertebra dalam komposisinya. Dalam keadaan normal, ia melengkung seperti huruf "C", dengan sisi cembung menghadap ke belakang.

Bahagian ini memainkan peranan penting dalam pembentukan dada, iaitu dinding belakangnya.

Untuk badan vertebra dan proses sisi mereka di bahagian tiang ini, tulang rusuk disambungkan oleh sendi. Kehadiran sambungan sedemikian menentukan beberapa ciri struktur anatomi tulang belakang toraks. Untuk memastikan artikulasi yang mencukupi dengan pembentukan tulang yang ditunjukkan, lubang rusuk disediakan pada badan vertebra toraks berhampiran dasar gerbang. Fakta yang menarik adalah bahawa rusuk disambung tidak dengan satu, tetapi dengan dua vertebra terletak di sebelah satu sama lain. Oleh itu, yang kedua mempunyai dua lubang yang tidak lengkap: salah satunya di rantau bahagian atas, dan yang lain di rantau yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, sesetengah vertebra dalam hal ini berbeza. Khususnya, vertebra toraks pertama di bahagian atasnya mengandungi fossa lengkap, yang mana tulang rusuk pertama dilampirkan, dan vertebra kesepuluh tidak mempunyai hemofix yang lebih rendah. Pada masa yang sama dalam struktur vertebra ke-11 dan ke-12 di daerah torak terdapat satu fossa yang lengkap untuk tulang rusuk yang sesuai.

Di samping itu, struktur (anatomi) tulang belakang di bahagian torak dicirikan oleh hakikat bahawa proses spinous vertebranya agak panjang dan diatur, berjalan seperti satu sama lain seperti lepuh, yang bersama-sama dengan ketinggian kecil cakera intervertebral dan banyak sendi-sendi tulang belakang, sangat mengurangkan pergerakan bahagian ini.

Anatomi tulang belakang lumbar manusia

Tulang lumbar manusia dibina dari vertebra terbesar. Biasanya terdapat 5 dari mereka, bagaimanapun, ada orang yang jumlahnya bertambah menjadi 6. Secara ilmiah, anomali sedemikian dinamakan lumbalization dan tidak lebih dari sekadar detasmen tulang belakang sakral pertama dari yang seterusnya, tetapi secara besar-besaran ia tidak mempunyai makna klinikal.

Jabatan ini dicirikan oleh kehadiran bengkok halus kecil yang menghadap anterior - lordosis fisiologi.

Anatomi tulang belakang lumbar sedemikian rupa sehingga strukturnya mengalami tekanan yang teruk dari bahagian atas badan. Semasa mengangkat dan menggerakkan objek berat, ia bertambah banyak kali. Oleh sebab itu, di jabatan ini, cakera intervertebral paling sering haus.

Struktur tulang belakang seseorang

Kawasan bawah struktur lumbar struktur yang bersangkutan dihubungkan dengan sakrum, yang sebenarnya adalah sokongan untuk semua jabatan yang berlebihan dan menghubungkan lajur tulang belakang dengan pembentukan tulang pelvis.

Dalam manusia yang terbentuk, tulang belakang sakral adalah pembentukan tulang lengkap yang terdiri daripada 5 vertebra yang ditumbuhi, di mana badan mereka dinyatakan lebih tinggi daripada prosesnya. Dimensi vertebra dalam arah dari yang pertama hingga kelima berkurangan. Sebagai variasi norma, terdapat gabungan dengan sakrum dari vertebra lumbal kelima. Ini dipanggil sacralization.

Di kedua-dua belah sakrum mempunyai permukaan bergelombang untuk menyambung dengan tulang iliac kanan dan kiri. Di tempat ini, sendi sacroiliac dibentuk, diperkuat oleh alat ligamen yang kuat.

Tunggul lelaki: struktur dan peranan

Struktur tulang belakang seseorang dalam bentuk menyerupai piramid melengkung, asasnya diarahkan ke atas, dan bahagian atas menghadap ke bawah dan ke hadapan. Bahagian tulang belakang ini termasuk 3-5 vertebra, yang berada dalam keadaan mundur dan pada asasnya adalah ekor rusuk.

Bersama sakrum, tailbone membentuk pangkal tulang belakang dan memainkan peranan penting dalam pengagihan beban fizikal pada diafragma pelvis.

Sekitar formasi anatomi ini terdapat sebilangan besar ujung saraf. Ini boleh menjadi punca perkembangan sakit neurotik di kawasan ini.

Untuk membayangkan bagaimana tulang belakang seseorang diatur di kawasan coccyx, anda boleh melihat gambar di bawah.

Dalam sesetengah kes, sejak lahir, tailbone bengkok ke hadapan sehingga ia membentuk sudut yang hampir tepat dengan sakrum. Keadaan yang sama mungkin berlaku akibat kecederaan.

Semua tentang anatomi tulang belakang manusia

Tulang belakang adalah pembinaan unik yang kompleks, yang merupakan paksi pusat dan sokongan untuk semua bahagian tubuh manusia. Keupayaan seseorang untuk mengekalkan kedudukan menegak badan secara langsung bergantung kepada struktur ruang tulang belakang. Sokongan utama juga merupakan perlindungan yang boleh dipercayai untuk saraf tunjang, jantung dan paru-paru. Antara perkara lain, tulang belakang terlibat dalam proses pembiakan darah. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari tentang anatomi ruang tulang belakang dan peranannya dalam tubuh manusia.

Anatomi am tulang belakang manusia

Lajur tulang belakang (atau tulang belakang) adalah sistem integral segmen yang saling berhubungan (vertebra) yang melakukan beberapa fungsi yang paling penting untuk badan:

 • sokongan tegar untuk bahagian tengah badan (torso) dan kepala;
 • perlindungan sebahagian daripada sistem saraf pusat (CNS): saraf tunjang dan ganglia tulang belakang yang meluas daripadanya;
 • bahagian dada yang berfungsi sebagai tempat lampiran tulang rusuk dan otot dan melindungi paru-paru dan jantung dari bahagian belakang.

S-bentuk lajur tulang belakang adalah dibenarkan oleh beban berterusan yang tubuh manusia sentiasa mengalami untuk mengekalkan kedudukan tegak.

Dalam unjuran sisi, lajur vertebral melengkung dalam 4 tempat: dua daripadanya diarah ke hadapan, dua - belakang. Dalam anatomi, lengkung ini dipanggil istilah khas:

 1. Lordosis serviks.
 2. Kyphosis Thoracic.
 3. Lordosis lumbar.
 4. Kyphosis Sacral.

Lajur tulang belakang, yang terdiri daripada 32-34 vertebra, secara konvensional dibahagikan kepada 5 bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccygeal. Setiap bahagian, kecuali tulang kikir, mempunyai bilangan vertebra yang tepat: serviks - 7, toraks - 12, lumbar - 5, sacral - 5. "tailbone" terdiri daripada 3-5 segmen yang menyatu menjadi struktur piramidal. Bahagian vertebra tiga bahagian pertama disebut "benar", kerana mereka tetap berasingan. Tali tulang belakang yang diikat dengan sakrum dan coccyx disebut "palsu."
kepada kandungan ↑

Kawasan serviks

Struktur tulang belakang serviks ditentukan oleh pergerakan tengkorak dan leher yang luar biasa. Kedua-dua vertebra serviks atas dianggap sebagai "unit" berasingan dengan struktur unik yang berbeza dari segmen berikutnya. Mereka memberikan sokongan untuk tengkorak di atas tunjang tulang belakang dengan mobiliti maksimum dalam pesawat menegak dan mendatar (bertukar sehingga 180 ° dari kanan ke kiri dan sehingga 90 ° ke atas dan ke bawah).

Vertebra pertama, "atlas", terdiri daripada dua arka yang disambungkan oleh tebal tulang (jisim lateral) dan merupakan cincin dengan lekukan artikular bersentuhan dengan permukaan vertebra bersebelahan.

Vagina serviks kedua, "paksi", mempunyai tulang besar spike - proses denticular. Sambungan proses berbentuk gigi dan gelang "atlas", yang ditetapkan oleh ligamen, membolehkan tengkorak untuk melakukan gerakan dengan kebebasan maksimum dalam dua pesawat.

Berikutan "Axis", segmen leher disambungkan dalam arka ("lordosis leher"), yang membolehkan tengkorak mengekalkan kedudukan menegak pada titik lampiran "Atlant-Axis".
kepada kandungan ↑

Jabatan Thoracic

Tulang toraks, yang terbentuk dari 12 vertebra, membentuk bahagian belakang dada, yang melindungi paru-paru dan jantung. Rusuk dipasang pada badan dan proses melintang vertebra dengan ligamen keras.

Kekuatan tinggi dan pergerakan tulang belakang toraks disebabkan oleh ketinggian kecil cakera intervertebral dan proses spinous yang panjang bertindih antara satu sama lain. Di dada, terusan vertebral menyempit kerana keterlibatan badan vertebra.

Tulang belakang lumbar

Kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra terbesar dan paling luas. Segmen jabatan menanggung beban teratas yang berkaitan dengan mengangkat berat dan pelanjutan tubuh yang kerap.

Pusingan lumbar dibezakan oleh kawasan besar badan dan cakera intervertebral tebal. Ligamen plastik menjadikannya lebih mudah untuk membengkokkan lebih banyak ke bahagian bawah dari seksyen tetangga, toraks dan sakrum.

Jabatan Sacral dan coccyx

Wilayah sakral terdiri daripada 5 vertebra yang diselubungi. Wide "sayap" proses-proses regenerasi setiap tulang belakang dikaitkan dengan tulang pelvis dengan cara ligamen padat dan sendi pelana dalam struktur hampir tidak bergerak. Dalam sakrum berakhir terusan vertebral.

Tailbone melengkapkan ruang tulang belakang. Piramid 3-5 vertebra asas yang berfungsi sebagai tempat lampiran otot dan ligamen yang terlibat dalam kerja sistem genitouriner dan pencernaan.
kepada kandungan ↑

Struktur vertebra

Struktur paling vertebra diulangi mengikut skema umum:

 1. Tubuh adalah bahagian utama pertama yang melaksanakan fungsi sokongan. Kapsul tulang berdinding tebal yang besar (lapisan kortikal bahan tulang) mengandungi tisu sel yang dipenuhi dengan sumsum tulang merah, saluran darah dan serat saraf;
 2. Arka adalah bahagian kedua vertebra, yang disambungkan ke badan oleh dua jumper - "kaki arka". Lubang yang terbentuk oleh busur dan badan adalah bahagian penting dari saluran tulang belakang, yang mengandungi kord rahim;
 3. Terdapat 7 proses pada pembentukan tulang - tulang yang berfungsi sebagai lampiran otot dan ligamen:
 • berpasangan yang lebih rendah dan atas proses artikular membentuk sendi faset yang menghubungkan vertebra bersebelahan;
 • Proses melintang dipasangkan disambungkan oleh otot-otot yang dalam belakang, yang mengawal ruang tulang belakang (menyokong kedudukan menegak);
 • proses spinosa yang tidak berpasangan di puncak lengkungan - tempat lampiran otot-otot yang cetek di belakang. Kawasan besar adalah disebabkan oleh saiz dan bilangan ligamen yang menghubungkan vertebra bersebelahan.

Struktur vertebra sebenar jabatan yang berlainan diulangi dengan beberapa variasi - saiz proses, kawasan zon kontak antara vertebra bersebelahan, saiz foramen vertebral.

Vertebra palsu telah mengalami perubahan ketara: kawasan proses lateral yang terkumpul di sepanjang garis hubungan telah meningkat; Proses spinous dikurangkan.
kepada kandungan ↑

Cakera Intervertebral

Permukaan badan setiap vertebra, bersentuhan dengan segmen bersebelahan, ditutup dengan tisu tulang rawan yang dipanggil "cakera intervertebral." Permukaan badan vertebra mempunyai sedikit kemurungan di tengah - di tempat ini terletak lenticular "teras gelatinous." Jisim seperti jeli dikelilingi oleh cincin berserat padat yang terdiri daripada serat yang disebarkan dalam tiga pesawat. Tisu kartilaginus cincin dibesarkan oleh lapisan sepusat.

Permukaan cakera ditutup dengan rawan hyaline, yang menjalankan kuasa ke tisu utama dari kapal yang meninggalkan badan vertebra. Tisu cartilaginous terdiri daripada kolagen (10-20%), proteoglycans (termasuk asid hyaluronik) dan air yang terikat oleh proteoglycans (sehingga 75-80%).
kepada kandungan ↑

Sendi Faceted

Proses berpasangan yang lebih rendah dan lebih tinggi dari vertebra bersebelahan membentuk "sendi facet" (dari pelengkap lain proses - "aspek"). Permukaan permukaan proses ditutup dengan tisu rawan dan ditutup dengan kapsul artikular luas yang mengandungi cecair sinovial. Sendi melakukan fungsi sokongan - meningkatkan kekejangan tulang belakang dengan tilam sisi. Dua sokongan luaran, terdiri daripada rantai faset sendi, sebahagiannya melegakan badan vertebra. Kapsul ini diserap oleh serat saraf yang membantu mengawal keadaan sendi dan kedudukan tulang belakang.
kepada kandungan ↑

Lubang foraminal

Antara proses artikular yang dihubungkan dengan kapsul ialah ruang kosong yang disebut lubang terusan. Dibentukkan oleh kaki proses dan badan vertebra, pembukaan adalah saluran semulajadi untuk menghubungkan korda tulang belakang dengan sistem periferal dan organ tubuh. Pembukaan pasangan pada bahagian atas dan bawah setiap vertebra membawa ganglia tulang belakang dan saluran darah untuk memberi makan tulang belakang sistem saraf pusat.

Otot dan ligamen paravertebral

Sepanjang ruang tulang belakang terdapat beberapa kumpulan otot:

 • otot belakang dalam - mengekalkan tulang belakang dalam keadaan lurus dan membantu meluruskan selepas kecondongan. Dilampirkan kepada proses melintang, menyambung setiap pasangan;
 • otot dangkal belakang, bertanggungjawab untuk aktiviti motor kepala, leher, ikat pinggang, dada dan bahagian abdomen.

Setiap kumpulan dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil yang melakukan gerakan tertentu. Hal ini terutama terjadi pada otot-otot yang cetek yang membentuk sebahagian besar korset otot bahagian dorsal badan. Antara otot terbesar terletak fasia - selubung tisu penghubung. Fungsi mereka adalah untuk mengasingkan ikatan otot individu, memberikan peluncuran yang lebih baik, perlindungan saluran darah dan saraf.
kepada kandungan ↑

Kord tulang belakang, akar saraf dan membran

Di dalam kanal yang dibentuk oleh foramina vertebra, terdapat korda spinal - untai terbesar yang dipasang dari jutaan serat saraf yang menghubungkan otak dengan semua organ tubuh lain. Batang saraf tunjang bermula dari sambungan dengan medulla oblongata di rantau foramen dan atlas, dan berterusan sehingga I-II dari vertebra lumbal, di mana ia melewati sistem yang luas serat saraf yang disebut ekor kuda.

Struktur segmental batang utama dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan secara konvensional dibahagikan kepada bahagian yang sama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Bilangan segmen tidak bersamaan dengan bilangan vertebra, kerana ditentukan oleh bilangan saraf tulang belakang berpasangan yang disambungkan ke otak.

Akar tulang belakang dipasangkan saraf saraf yang menyambungkan bahagian tubuh atau organ tertentu ke saraf tunjang. Spin depan setiap pasangan menjalankan fungsi motor (kawalan), iaitu. menghantar arahan dari otak; tulang belakang pos menghantar maklumat dari endings periferi yang sensitif. Setiap akar mempunyai "pintu masuk" sendiri melalui bukaan foraminal, tetapi dari luar mereka segera bersatu ke dalam saraf tulang belakang.

Di dalam saluran tulang belakang, otak diasingkan oleh tiga cengkerang:

 • cangkang lembut - terdiri daripada dua "helai", di antara yang terletak di kapal yang mana medulla kenalan;
 • shell arachnoid adalah struktur bersih yang terdiri daripada satu "lembaran" yang merangkumi cangkang lembut. Ruang antara membran dipenuhi dengan cecair (minuman keras), dengan bebas membasuh otak dan akar yang sepadan dengannya;
 • cangkang keras - penutup atas, membentuk kapsul ("beg"), mengasingkan otak dari semua pengaruh luaran.

Sistem peredaran arteri, urat dan saluran kecil merangkumi permukaan saraf tunjang, mewujudkan rangkaian padat. Fungsi saluran limfa dilakukan oleh ruang antara membran lembut dan araknoid (perivaskular).