Utama / Lutut

Anatomi terperinci vertebra serviks manusia

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian, masing-masing berfungsi dengan fungsi dalam tubuh manusia. Dalam artikel kami, kami akan memeriksa secara terperinci vertebra serviks, anatomi bahagian ini mempunyai ciri uniknya sendiri. Mereka adalah yang paling mudah alih dan kecil di tulang belakang, tetapi penting dalam prestasi seluruh organisma.

Ciri-ciri anatomi

Tulang belakang serviks manusia terdiri dari tujuh vertebra, semuanya ada tiga puluh empat di dalam tubuh. Ini adalah bahagian paling mudah dari tiang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan leher dan kepala. Ia adalah jabatan ini yang paling sering terdedah kepada lesi trauma. Ini berlaku kerana kelemahan tisu otot berbanding dengan bahagian tubuh yang lain, dan vertebra kurang kuat dan kecil.

Struktur kawasan serviks mempunyai ciri-ciri sendiri - vertebra pertama, kedua dan terakhir berbeza dari selebihnya. Yang pertama dipanggil Atlas, dan kerosakannya membawa kepada akibat yang serius untuk badan. Kerana ia menghubungkan kepala dan tulang belakang.

Apa yang mereka buat?

Dalam struktur vertebra, badan dan busur dipisahkan, yang meliputi foramen vertebral. Di arka terdapat pelbagai bentuk proses - dipasangkan, dipadankan melintang dan spinous. Arka mempunyai luka atas dan bawah di pangkalannya. Lubang di dalam vertebra dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan.

Perbezaan vertebra serviks:

 • lubang dalam proses melintang;
 • peningkatan segi tiga berbanding dengan yang sama di jabatan lain;
 • badannya lebih kecil dan berbentuk bujur, yang dipanjangkan dalam arah melintang. Pengecualian ialah atlas - dia tidak mempunyai badan sama sekali.

Tulang vertebra membentuk tulang. Badan adalah bahagian depan, dan belakang adalah busur dengan semua proses. Lubang dibentuk di tengah-tengah di antara mereka, di mana saluran dengan pasang tulang belakang dilalui. Jadi dibina vertebra biasa. Tubuhnya mempunyai bentuk cekung. Dan dari ketiga hingga keenam mempunyai bahagian atas tertentu - tepi di sisi seolah-olah naik sedikit ke atas, membentuk cangkuk.

Pembukaan vertebral menyerupai segitiga, mempunyai saiz yang agak besar. Dan prosesnya adalah pendek, disusun pada sudut dengan permukaan rata, cembung sedikit. Dari vertebra kedua dan seterusnya, badan mempunyai proses berputar yang menjadi lebih lama. Akhirnya mempunyai pemisahan dan sedikit ke bawah.

Terdapat juga proses kecil, yang terletak di arah yang berbeza antara satu sama lain. Di atas mereka adalah alur yang dalam, di dalamnya melepasi saraf saraf tunjang. Janggut terletak di tengah antara dua tubercles (posterior dan anterior), yang pada akhir proses transversal.

Pada vertebra keenam adalah tuberkel anterior saiz yang lebih besar, kerana arteri karotid melangkah di hadapannya. Jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap taburan ini. Badan Vertebral mempunyai proses melintang, yang dibentuk oleh dua proses lain. Yang depan adalah rusuk asas, tetapi belakangnya hanya satu proses. Setiap daripada mereka bingkai pembukaan proses melintang, di mana saluran darah berlalu.

Susunan vertebra yang kompleks itu perlu bagi perlindungan yang teliti dari saraf tunjang, yang bertanggungjawab ke atas fungsi kebanyakan organ dan anggota tubuh.

Berapa banyak di sana?

Jadi, seperti yang telah kita tulis, jumlah vertebra di kawasan serviks adalah tujuh. Yang pertama adalah Atlant, dan yang seterusnya dipanggil Axis. Mereka yang menyambungkan tengkorak dan tulang belakang dengan bantuan sendi atlantoaxinal-occipital yang dipanggil. Dua vertebra pertama mempunyai struktur khusus mereka sendiri. Di antara mereka terdapat tiga artikulasi, dua berpasangan, dan yang ketiga terletak di persimpangan proses pergigian paksi dengan arka atlas.

Atlanta tidak mempunyai arka dan badan, seperti vertebra lain. Ia mempunyai struktur khas dalam bentuk cincin dari arka hadapan dan belakang. Mereka diikat dengan unsur-unsur di atas bentuk bujur, dan rata rata. Berikut adalah sentuhan tulang di kepala. Bahagian rata bawah mempunyai titik hubungan dengan paksi. Gerbang anterior membentuk tuberkel, manakala lengkung posterior membentuk kemurungan kecil yang menghubungkan gigi gigi. Tetapi di gerbang posterior proses spinous adalah hillock posterior, terdapat alur untuk arteri.

Kedua vertebra juga mempunyai bentuk tertentu. Ia adalah paksi di mana kepala terletak dan berubah. Pada paksi ialah gigi (menunjuk) dengan bahagian atas tajam. Atlantik dan seluruh kepala dipasang di atasnya, seperti pada engsel. Di hadapan gigi adalah kawasan di mana gigi vertebra pertama dilekatkan. Di belakang gigi adalah belakang sendi, yang mana ligamen dari atlas dilampirkan.

Yang ketiga, keempat, kelima dan keenam vertebra adalah mutlak khas, struktur mereka yang kami terangkan di atas. Tapi ketujuh mempunyai ciri-ciri sendiri. Ia mempunyai tulang belakang yang lebih besar daripada yang lain, proses spinous yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian. Juga melintang, yang mempunyai panjang yang besar. Dalam kes ini, lubang-lubang melintang hampir tidak dapat dilihat, dan di sisi badan ada rehat, di mana kawasan serviks terhubung ke tulang rusuk pertama.

Peranan dan fungsi dalam badan

Dua vertebra pertama bertanggungjawab untuk menetapkan dan mengubah tengkorak. Dengan kekalahan Atlanta, dia boleh berkembang ke tengkorak, ini adalah kecederaan serius. Ia merosakkan keupayaan motor tengkorak dan bekalan darahnya.

Fungsi-fungsi vertebra ketujuh ke-3: menyokong, motor, pelindung untuk saraf tunjang. Dalam setiap proses melintang terdapat lubang untuk arteri tulang belakang. Oleh kerana struktur ini, kawasan serviks membolehkan anda melakukan tindakan fleksi, lanjutan, condong ke sisi, pergerakan bulat dan putaran, serta sepanjang paksi menegak.

Otot serviks dan ligamen penting bagi prestasi fungsi ini, yang membolehkan jabatan ini menjadi mudah alih dan mudah alih. Unggul keenam adalah layak disebut secara berasingan. Ia juga dikenali sebagai tubercle yang mengantuk, ketika arteri karotid melewatinya. Oleh kerana terdapat risiko tinggi kecederaan pada arteri ini, alam semula jadi merancang pembangunan yang lebih kuat dan mobiliti tuberkel pada tulang belakang ini.

Setiap vertebra melakukan fungsi istimewa sendiri, sedangkan bersama-sama mereka membentuk keseluruhan sistem perlindungan untuk saraf tunjang dan interaksi dalam pergerakan. Dengan pelanggaran pada vertebra, sebagai contoh, hernia, protes, seseorang mula merasa sakit. Terdapat kesakitan, pening, mual, kerana kepala tidak dibekalkan dengan makanan, ujung saraf diapit.

Struktur terperinci

Tulang belakang adalah sistem keseluruhan, dan vertebra di dalamnya hanya satu bahagian daripadanya. Mereka terdiri daripada tulang dan terletak di antara satu sama lain, membentuk tiang. Di atas, kami telah mengkaji semula struktur terperinci mereka. Terdapat cakera di antara vertebra. Mereka meletakkan antara struktur tulang, menyerap semua pergerakan, dan juga menjalankan fungsi penghubung.

Untuk mengikat tulang di antara tulang belakang adalah ligamen. Dan di antara vertebra adalah artikulasi yang berpengaruh, sehingga memungkinkan tulang belakang bergerak. Dan tentu saja otot-otot yang mengelilingi tulang belakang dan membolehkannya mengekalkan kedudukannya dan bergerak.

Di dalam ruang tulang belakang melepasi kord rahim, yang merupakan sebahagian daripada sistem saraf pusat manusia. Melaluinya, impuls dari otak pergi ke semua organ tubuh manusia. Setiap jabatan bertanggungjawab untuk set organ dan bahagian badannya sendiri. Kord rahim mempunyai akar saraf yang melangkaui vertebra melalui bukaan kaki dan prosesnya.

Ligamen dan struktur tulang

Vertebra dibentuk daripada tulang jenis yang berbulu. Maksudnya, diwakili oleh dua lapisan - kortikal luar dan spongy dalaman. Yang terakhir kelihatan seperti spons, kerana ia terbentuk dari rasuk, antara yang ada ruang yang dipenuhi sumsum tulang.

Ligament utama adalah membujur dan kuning. Yang pertama bertanggungjawab untuk menyambungkan badan vertebra dari bahagian belakang, dan ligamen kedua menyatukan busur vertebra yang berbeza. Dengan luka atau penyakit traumatik atau penyakit sendi dan cakera di antara vertebra, ligamen cuba untuk memulihkan kedudukan normal bahagian tulang belakang. Ini membawa kepada overstretching mereka.

Cakera Intervertebral

Interlayer ini antara vertebra adalah bulat. Ia mempunyai struktur kompleks tisu berserabut dengan teras di tengah. Cincin berserabut diwakili oleh pelbagai gentian bersilang. Mereka cukup kuat dan mengekalkan bentuk cakera, melindungi teras di dalam dan tidak membenarkan vertebra bergerak. Tetapi dengan perkembangan penyakit degeneratif, seperti osteochondrosis, tisu berserabut digantikan oleh parut. Dalam kes ini, cakera menjadi lemah, mengecut apabila terdedah kepada vertebra, ia boleh pecah, maka seseorang mempunyai hernia.

Otot

Sekitar tulang belakang adalah otot-otot yang menyokongnya, memberikan keupayaan untuk membengkok, putar leher. Otot dilampirkan pada proses. Apabila sakit di leher sering disebabkan oleh sakit pada tisu otot. Semasa senaman, atau penyakit tulang belakang sering berlaku peregangan mereka. Ini berlaku sehubungan dengan percubaan otot untuk menstabilkan kawasan yang rosak, terdapat kekejangan, pengumpulan asid laktik dan sebagai akibat dari tekanan darah.

Pada zaman kanak-kanak, perkembangan tisu otot di sekitar tulang belakang bertanggungjawab untuk perkembangan sihat bayi yang baru. Kekejangan dan nada tisu boleh menyebabkan kelewatan dalam perkembangan fizikal dan mental. Ada, misalnya, leher simetri - refleks tonik. Pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya boleh menghalang perubahan patologi dalam pergerakan sendi apabila kanak-kanak belajar tindakan paling mudah (duduk, berjalan).

Refleks ini berkembang pada peringkat vertebra pertama, kedua dan ketiga di rantau serviks. Diagnosis dengan ujian. Sebagai contoh, dalam kedudukan terlentang, kepala bengkok, pada masa ini refleksif, lekukan berlaku di lengan dan lanjutan di kaki.

Kord tulang belakang

Ini adalah jabatan dalam sistem saraf pusat, ia adalah koleksi pelbagai sel saraf yang dikelilingi oleh tiga cangkang. Solid kedua mengandungi otak itu sendiri dan beberapa sentimeter akar saraf. Setiap bahagian dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tubuh manusia. Leher terhubung oleh saraf ke bahagian leher dan bahagian atas. Oleh kerana impuls saraf, maklumat dipertukarkan antara jabatan dan otak ini. Jika saraf tunjang cedera, lumpuh anggota badan mungkin berlaku.

Lubang Intervertebral

Mereka juga dipanggil foraminal. Mereka terletak di sisi vertebra, membentuk dari kaki, badan dan proses vertebra yang bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf keluar dari bahagian dalam tiang, dan urat dan arteri masuk ke dalam untuk memberi makan. Bukaan sedemikian terletak di setiap sisi dua vertebra penyambung.

Sendi Faceted

Vertebra bersebelahan saling berkaitan dengan dua sendi, yang terletak bersimetri pada garis tengah badan dari busur di kedua-dua sisi. Proses dari kedua-dua vertebra terletak di arah satu sama lain, tisu kartilaginous mereka menyelubungi hujungnya. Ia licin dan licin, kerana permukaan artikular boleh bergerak dengan mudah, tanpa geseran yang tidak wajar. Akhir tulang dikelilingi oleh beg bersama, yang dipenuhi dengan bendalir corong artikular.

Video "Struktur Atlanta"

Dalam video anda akan melihat dengan terperinci bagaimana atlas kelihatan dan bagaimana ia dilekatkan pada tengkorak dan tulang belakang.

Jangan retak!

rawatan sendi dan tulang belakang

 • Penyakit
  • Arozroz
  • Artritis
  • Ankylosing spondylitis
  • Bursitis
  • Displasia
  • Sciatica
  • Myositis
  • Osteomyelitis
  • Osteoporosis
  • Pecah
  • Kaki rata
  • Gout
  • Radiculitis
  • Rheumatism
  • Heel memacu
  • Scoliosis
 • Bersama
  • Lutut
  • Bahu
  • Hip
  • Kaki
  • Tangan
  • Sendi lain
 • Tulang belakang
  • Tulang belakang
  • Osteochondrosis
  • Kawasan serviks
  • Jabatan Thoracic
  • Tulang belakang lumbar
  • Hernia
 • Rawatan
  • Latihan
  • Operasi
  • Dari kesakitan
 • Lain-lain
  • Otot
  • Bungkusan

Anatomi tulang belakang serviks

Vertebra serviks: anatomi, struktur. Tulang belakang serviks

Anatomi tulang belakang serviks

Dalam bahagian dalaman tulang belakang adalah sumsum tulang, yang merupakan bahan seperti lemak kekuningan. Di sinilah sel-sel darah merah dan limfosit dihasilkan yang bertanggungjawab terhadap proses-proses asas tubuh manusia.

Ciri-ciri vertebra serviks

Pengecualian adalah keadaan apabila meninggalkan pesakit dalam kedudukan terdahulu dijamin menyebabkan kematiannya atau kecederaan serius.

Panjang tulang belakang manusia ialah 40% dari keseluruhan panjang badan. Mana-mana kerosakan di dalam ruang tulang belakang segera menunjukkan diri mereka dalam kesakitan, yang boleh dihantar ke pelbagai bahagian badan. Gaya hidup yang tidak aktif akan menjejaskan keadaan otot yang menyokong rangka kami dalam kedudukan yang betul. Otot menjadi lemah dan lembab. Peredaran dan metabolisme dalam cakera intervertebral dan tisu penghubung juga merosot. Mereka kehilangan keanjalan, nipis, yang menyebabkan osteochondrosis. Penyakit ini boleh menjejaskan semua bahagian tulang belakang.

Mudah atau separa (lengkung lengkung kelengkungan berlaku);

Spine lumbar (lumbar), atau bahagian lumbar. Memandangkan kebanyakan beban jatuh pada tulang belakang lumbal, tulang belakang yang membentuknya adalah yang terbesar. Terdapat hanya 5 daripada mereka (L1-L5).

1 dan 2 vertebra serviks

Perlindungan: melindungi saraf tunjang daripada kerosakan, dan juga saluran yang menyebabkan oksigen memasuki otak - sakit kepala;

6 dan 7 vertebra serviks

Tulang belakang ke bawah bahagian ini berkembang sedikit. Yang terbesar di sini adalah vertebra serviks ke-7. Dia juga bercakap, dan kebanyakan orang boleh meraba dia dengan kepalanya condong ke hadapan. Oleh itu, ia juga dipanggil penceramah. Ia adalah tepat untuknya bahawa mereka sering berorientasikan apabila menghitung vertebra. Di bahagian bawah ia mempunyai rehat. Ini adalah persimpangan dengan kelebihan pertama. 7 vertebra serviks mempunyai ciri lain - lubang dalam proses melintang sama ada kecil atau tidak sama sekali. Ia mempunyai satu melintang panjang dan satu proses spinus yang besar, yang, tidak seperti yang lain, tidak berpecah. Vena melintang melewati vertebra ini, dan ia adalah satu-satunya yang mempunyai dua pasang akar saraf. Selalunya di tempat pemendapan garam ini berlaku dan sebatang yang menonjol terbentuk. 6 vertebra serviks juga dipanggil "mengantuk." Nama ini dia terima kerana fakta bahawa tuberkul anteriornya terletak sangat dekat dengan arteri karotid, dan jika perlu, doktor itu menekannya untuk menghentikan pendarahan.

Baki tulang belakang: ciri

Tulang belakang adalah asas rangka manusia dan salah satu sistem yang paling penting. Ia adalah orang yang melindungi kord rahim dan menyokong badan dalam kedudukan tegak. Di samping itu, tulang belakang melindungi otak dari gegaran semasa pergerakan manusia. Ini disebabkan oleh sifat susut nilai yang tinggi. Mereka boleh dijelaskan oleh struktur khas tulang belakang - ia terdiri daripada 24 vertebra. Mereka dikelompokkan kepada empat jabatan yang disatukan oleh sifat biasa. Antaranya, ciri-ciri hebat dibezakan oleh setiap vertebra serviks. Anatomi, yang dipelajari di sekolah, tidak memberikan gambaran lengkap tentang ini. Itulah sebabnya kerosakan kepada tulang belakang serviks begitu biasa. Dan ia sangat berbahaya, seperti di tempat ini ia agak rapuh. Dan adalah wajar untuk setiap orang tahu apa ciri setiap vertebra serviks mempunyai.

Apakah struktur untuk?

Tidak hairanlah Hippocrates mengatakan bahawa jika seseorang didiagnosis dengan banyak penyakit pada masa yang sama, masalah itu perlu dicari di tulang belakang. Kenyataan ini disahkan hari ini, kerana ia berasal dari saraf tunjang sehingga serat saraf berasal untuk fungsi dan fungsi normal seluruh organisma. Gangguan tulang belakang menyebabkan masalah dengan otak, sistem pencernaan dan jantung.

Cedera tulang belakang di tulang belakang serviks

The coccyx (3-4 vertebra) - bahagian bawah tulang belakang manusia.

(Fusion of I vertebra serviks dengan tengkorak) - boleh digabungkan dengan pemisahan gerbang posteriornya. Anomali jenis ini (spina bifida) boleh berlaku di vertebra lain, lebih kerap di lumbar dan sacral. Bilangan vertebra sakral disebabkan asimilasi lumbar boleh meningkat kepada 6-7 ("

Kesakitan di tulang belakang membimbangkan ramai. Pelbagai faktor boleh memberi kesan negatif pada tulang tulang belakang sepanjang masa, dan kebanyakan orang tidak memikirkannya. Selanjutnya, penyakit seperti osteochondrosis, herniasi cakera intervertebral, sciatica, lumbago, myositis dan lain-lain didiagnosis.

Kompleks (terdapat beberapa lengkungan kelengkungan);

Tulang belakang Sacral. Ini adalah 5 vertebra satu akrh tulang besar (S1-S5), bentuknya menyerupai segitiga. Sakrum terletak di dasar tulang belakang dan menghubungkannya ke tulang pelvis.

Kenapa kerosakan sedemikian berbahaya

Lajur tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang merupakan gabungan tiga unsur: badan, arka, dan proses. Tulang belakang jenis mereka adalah tulang simetri pendek dan di setiap bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri. Scion berfungsi untuk melampirkan ligamen dan otot.

Untuk fungsi normal badan manusia, tulang belakang serviks harus sangat mudah alih. Ini dipastikan oleh struktur khasnya. Manusia ke-3 hingga vertebra serviks keenam sangat kecil. Lubang-lubang di dalam badan mereka agak besar, serupa dengan bentuk ke segitiga. Tepi atas vertebra sedikit menonjol, membentuk rim. Proses artikular mereka adalah pendek dan sedikit bersudut. 3, 4 dan 5 vertebra serviks mempunyai proses melintang kecil dan berpecah di pinggir. Dalam proses melintang adalah lubang untuk saluran darah. Ia melalui mereka bahawa arteri vertebra utama yang pas, yang memberi makan kepada otak.

Tulang belakang melakukan fungsi yang sangat penting untuk melindungi kord rahim. Ia mengeras kerangka dan melembutkan gegaran semasa berjalan. Di samping itu, tulang belakang membolehkan anda melakukan pelbagai pergerakan.

Rawatan penyakit bersamaan tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya konsekuensinya, dan alasan itu sendiri "mahir" menyembunyikan daripada pakar yang memeriksa orang sakit. Tetapi penyakit tulang belakang harus dirawat seawal mungkin, jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup pada tahap awal penyakit, maka anda boleh menunggu akibat yang serius.

Kelengkong serviks dan toraks, yang melengkung anterior, dipanggil lordosis, dan kelengkungan sakral dan lumbar, yang terbalik, dipanggil kyphosis. Terima kasih kepada lekuk bahawa lajur tulang belakang adalah fleksibel. Pesawat depan juga mempunyai selekoh fisiologi kecil (scoliosis) - lumbar kanan dan serviks, toraks kiri.

Bagaimana untuk merawat patologi tulang belakang serviks

Krylova N.V., Iskrenko I.A.

Struktur tulang belakang manusia

Perkara utama adalah melawat doktor dalam masa yang singkat. Lagipun, ia adalah lebih mudah dan lebih murah untuk menjalankan langkah-langkah pencegahan untuk penyakit tulang belakang daripada dirawat untuk masa yang lama dan sukar. Tubuh perlu dikekalkan, untuk meningkatkan sifat perlindungannya. Dan walaupun anatomi manusia melibatkan pemulihan badan, ia akan mengambil banyak masa dan usaha.

 • Jumlah (kelengkungan meliputi keseluruhan tulang belakang).
 • Jabatan coccyx, atau bone coccyx. Ia mewakili 3 hingga 5 vertebra (Co1-Co5), menyatu menjadi satu tulang besar. Kerangka perempuan dicirikan oleh pergerakan vertebra ini, yang memfasilitasi proses melahirkan anak.
 • Berapa banyak vertebra dalam tulang belakang manusia? Dalam ruang tulang belakang terdapat 32-34 vertebra, di mana 24 cakera intervertebral terletak. Ia adalah mereka yang menghubungkan kolum intervertebral menjadi satu keseluruhan dan melaksanakan fungsi depresiasi, menjadikan tulang belakang bergerak dan fleksibel, kerana tulang belakang dan tulang dapat membengkok. Secara luaran, cakera intervertebral kelihatan seperti pad cartilaginous. Cakera ini dipenuhi dengan bahan yang terdiri daripada air dan kelihatan seperti jeli. Bahan ini dipanggil nukleus gelatin. Ia terletak di bahagian tengah cakera dan dikelilingi oleh gentian elastik (cincin berserabut).
 • - kelemahan umum;

Anatomi tulang belakang

Tubuh manusia diatur dengan bijak, tidak ada yang berlebihan di dalamnya, dan semua butiran melakukan beberapa fungsi. Ini terutama berlaku pada tulang belakang serviks. Struktur khas vertebranya diperlukan untuk memastikan mobiliti yang lebih baik di leher, serta melindungi otak dan saraf tunjang. Sering kali, kesihatan manusia bergantung kepada keadaan bahagian tulang belakang ini. Gabungan kompleks vertebra ini direka untuk melindungi batang tulang belakang dan saluran darah daripada kerosakan. Dan struktur vertebra serviks dengan banyak proses membolehkan untuk menambah kawasan lampiran kepada mereka dari banyak otot. Sesungguhnya, di jabatan ini tulang belakang manusia adalah yang paling mudah alih. Sambungan khas antara vertebra, walaupun kurang dipercayai, tetapi lebih berfungsi.

Lagipun, ia adalah asas rangka manusia, menyokong badan dalam kedudukan tegak dan menyerap kejutan. Setiap jabatannya mempunyai nombor khas dan struktur vertebra. Kebanyakan mereka berada di rantau thoracic, dan di sana mereka adalah yang terbesar. Tulang belakang di bahagian bawah dan sacrum terletak sangat dekat antara satu sama lain, secara beransur-ansur menegakkan sesama mereka kepada burung elang. Yang paling lemah dan rapuh ialah tulang belakang serviks. Ia terdiri daripada tujuh vertebra, hampir masing-masing mempunyai struktur khas. Pada titik ini, lajur tulang belakang sedikit bengkok ke hadapan dalam bentuk huruf "c". Tulang belakang serviks adalah yang paling mudah alih dan membolehkan anda melakukan pelbagai pergerakan kepala. Tetapi disebabkan oleh otot leher yang lemah dan saiz vertebra yang kecil, tempat ini paling sering terdedah kepada kecederaan dan kecederaan.

Kami menjemput anda untuk membiasakan diri dengan pemilihan

Semua bahagian tulang belakang manusia direka untuk melindungi saraf tunjang, di mana otak menghantar impuls kepada semua bahagian tubuh yang lain.

Bahagian bahagian tulang belakang

Anatomi rangka. Anatomi manusia dalam rajah dan lukisan. Buku Panduan Atlas. - M.: Penerbitan Rumah Persahabatan Rakyat Universiti Rusia, 2005. - 84 p. - ISBN 5-209-01687-0.

"), Dengan kenaikan yang sama dalam kanal sakral dan peningkatan jumlah bukaan sakral. Kurang kerap, terdapat penurunan bilangan tulang belakang sakral hingga 4 dengan peningkatan jumlah lumbar ("Rawatan tulang belakang adalah proses yang panjang dan sukar, jadi anda perlu bersabar dan bersedia untuk pulih. Jaga diri anda dan tulang belakang anda! berkembang dengan tidak betul, dan punca-punca patologi boleh sama ada kongenital atau diperolehi.

 1. Struktur tulang belakang berkait rapat dengan fungsinya. Setiap tiang tulang belakang bertanggungjawab terhadap keadaan dan fungsi normal organ-organ dalaman tertentu. Oleh itu, keadaan keseluruhan organisma bergantung kepada kesihatan dan berfungsi dengan baik tulang belakang.
 2. Anatomi tulang belakang menunjukkan bahawa di setiap jabatan semua elemen dikembangkan secara berbeza - bergantung kepada berapa banyak beban yang jatuh ke atas mereka.
 3. - pelanggaran gait, pertuturan atau penglihatan.
 4. Mereka boleh berlaku akibat pukulan ke leher, pukulan kuat ke kepala atau jatuh. Malah kecondongan tajam atau pergantian kepala boleh mengakibatkan kecederaan pada vertebra serviks. Sering kali ini berlaku ketika menyelam ke dalam air di tempat yang cetek. Dalam banyak kes, kecederaan seperti itu berakhir dengan kematian. Walaupun patah atau terkehel berjaya disembuhkan, komplikasi serius dapat berkembang. Lagipun, cakera vertebra dan intervertebral di tempat ini sangat rapuh sehingga mereka bertindak balas terhadap sebarang pergerakan secara tiba-tiba atau pukulan ke kepala. Kadang-kadang ia berlaku bahawa akibat kecederaan tidak segera muncul, kerana keretakan kecil dalam proses artikular vertebra tidak dapat dilihat walaupun pada sinar-X. Dan akibatnya boleh menjadi serius. Apa kerosakan pada tulang belakang serviks paling kerap:
 5. Di dalam ruang tulang belakang adalah kord rahim. Perlindungan diberikan oleh struktur khas vertebra:

Peranti tulang belakang relatif kepada organ dalaman

Tulang serviks - anatomi tulang belakang serviks sangat tersendiri yang merupakan bahagian seluruh lajur yang paling mudah bergerak. Struktur tulang belakang serviks menyumbang kepada kecenderungan dan pergantian kepala, iaitu dua vertebra pertama. Yang pertama adalah tidak berkaitan dengan badan tulang belakang, mempunyai kemunculan dua lengkungan, yang saling berhubungan dengan tebal sisi tulang. Condylles melampirkan bahagian tulang belakang ini ke kawasan occipital. Vertebra kedua adalah proses pergigian - pertumbuhan tulang di rantau anterior.

The mesenchyme yang bergerak keluar dari bahagian mediocentral (sclerotome) setiap orang menyelubungi kord dan tiub saraf - vertebra primer (membran) terbentuk. Tulang vertebra ini terdiri daripada badan dan lengkung saraf, metamerically terletak di sisi dorsal dan ventral akord.

Keluk fisiologi dan patologi rabung

Kongenital boleh menjadi pelbagai kecacatan vertebral, seperti kemunduran mereka, bentuk berbentuk baji, vertebra tambahan dan lain-lain. Lengkung yang diperoleh biasanya disebabkan oleh kecederaan atau penyakit (sciatica, riket, pleurisy, polio, lumpuh). Di samping itu, postur yang lemah mempengaruhi proses kelengkungan tulang belakang.

Apakah plexus saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ dalaman tertentu

Tulang vertebra dihubungkan oleh ligamen, yang merupakan tisu berserabut dan menghubungkan tulang ke satu sama lain. Di samping itu, antara sendi vertebra terletak, berkat pergerakan mana mungkin. Mereka dipanggil aspek dan menyerupai sendi lutut atau siku dalam struktur.

 • Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa arteri vertebra dan saluran darah yang memberi makan otak dikompresi. Sekiranya berlaku kecederaan serius, terdapat bahaya bahawa vertebra yang rosak akan menyentuh kanal tulang belakang. Ini boleh menyebabkan lumpuh, kerosakan jantung atau kematian. Kecederaan saraf tulang belakang di kawasan serviks juga berbahaya kerana hakikat bahawa tidak semestinya mungkin untuk menentukan keterukan kecederaan tersebut. Kadang-kadang hanya kesakitan apabila bergerak atau bengkak menunjukkannya.
 • - pecah ligamen;
 • - Bahagian depan dipanggil badan vertebra dan mempunyai bentuk silinder;

Kursus dan bahan yang ada pada masa ini: Thoracic - mempunyai bentuk huruf "C", melengkung ke belakang, mewakili kyphosis fisiologi. Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding dada, dan khususnya dinding belakangnya. Tulang rusuk dilekatkan pada proses dan badan vertebra thoracic dengan bantuan sendi, membentuk tulang rusuk. Bahagian tulang belakang ini tidak terlalu mudah alih kerana jarak yang kecil antara cakera intervertebral di kawasan ini, kehadiran proses spinus vertebra dan terdiri daripada tulang rusuk dada yang kuat. Seringkali, apabila penyakit dalam bahagian ini berlaku, sakit berlaku di antara bilah bahu.

Anatomi manusia. Dalam dua jilid / ed. M. R. Sapin. - 5 ed., Pererab. dan tambahkan. - M:: Perubatan, 2001. - T. 1. - 640 p. - ISBN 5-225-04585-5.

 1. ").
 2. Pada minggu ke-5 perkembangan intrauterin, pulau-pulau tisu tulang rawan muncul di badan, dorsal dan gerbang ventral, yang kemudiannya bergabung. Chord kehilangan nilainya, kekal dalam bentuk nukleus gelatin intervertebral antara badan vertebra. Gerbang dorsal, tumbuh dan bergabung, membentuk proses (berpasangan yang berpasangan dan berpasangan) dan gerbang ventral berkembang ke sisi dan, menembus bahagian-bahagian lubang myotomes, menimbulkan tulang rusuk.
 3. Kelengkungan tulang belakang, bergantung kepada kawasan ubah bentuk, dibahagikan kepada 3 jenis:

Pembahagian sistem saraf pusat terdiri daripada sel-sel dan serat saraf dan terletak di kanal tulang belakang. Kord rahim bermula dari otak, dan berakhir pada tulang belakang tulang belakang lumbar. Ia mengawal fungsi seluruh organisma, menghantar impuls saraf kepada semua organ dalaman.

Spine mengatasi pelbagai saraf yang banyak

Penyakit tulang belakang - masalah masa kita

Sekiranya berlaku kecederaan tulang belakang, sangat penting untuk memulakan rawatan dengan segera, untuk mengelakkan komplikasi. Perkara yang paling penting adalah untuk memperbaiki leher dalam kedudukan tetap. Ini mesti dilakukan supaya vertebra yang rosak tidak mencederakan kord rahim atau saluran darah. Ini dilakukan dengan bantuan korset separa tegar khas. Jika gangguan neurologi tidak diperhatikan, rawatan boleh dilakukan di rumah, tetapi selepas pemeriksaan oleh doktor. Dalam kes kecederaan cahaya, adalah perlu untuk mengehadkan aktiviti motor dan mengamankan leher dalam kedudukan tetap dengan kolar yang sengit khas. Anda boleh menggunakan pada hari pertama pemampat sejuk atau blokade novocain dengan kesakitan yang teruk. Kemudian prosedur physiotherapeutic, urut, dan dalam tempoh pemulihan latihan fizikal terapi ditunjukkan.

- pecah cakera intervertebral;

- di belakangnya kanal saraf tunjang dibatasi oleh gerbang vertebra;

Tutorial video percuma dari terapi senaman doktor yang disahkan untuk menghilangkan sakit belakang. Penulis pelajaran ini adalah seorang doktor yang telah membangunkan satu kaedah unik untuk memulihkan dan merawat semua bahagian tulang belakang. Bilangan pesakit yang telah berjaya membantu masalah masalah belakang dan leher

Spine Manusia - Wikipedia

Perkembangan ruang tulang belakang pada manusia

Spine lumbar adalah beban terbesar yang jatuh pada tulang belakang manusia: tulang belakang lumbar mengambil alih. Itulah sebabnya alam semulajadi telah mewujudkannya lebih kuat, dengan vertebra besar, yang jauh lebih besar daripada diameter unsur-unsur jabatan lain. Struktur tulang belakang lumbar mempunyai lekuk sedikit lancar anterior, yang hanya dapat dibandingkan dengan lajur leher.

Tulang belakang manusia adalah sistem tulang kompleks yang memberikan sokongan untuk kedudukan tegak dan fungsi fisiologi organ-organ dalaman. Semua bahagian tulang belakang manusia mempunyai struktur khusus yang khusus dan terdiri dari 32-34 vertebra yang diatur secara berturut-turut, membentuk dasar rangka manusia. Elemen berasingan (vertebra) disambungkan oleh sendi, ligamen dan cakera intervertebral di antara mereka.

Di hadapan tulang rusuk serviks VII, vertebra serviks memperoleh persamaan dengan toraks. Dalam kes kehadiran sepasang tulang rusuk ke-13, jumlah vertebra toraks biasa meningkat.

Pada minggu ke-8, tulang rangka tulang embrio manusia digantikan oleh tulang. Pada akhir minggu ke-8 perkembangan intrauterin, tulang belakang mula menjadi lemah. Pada setiap tulang belakang, terdapat 3 mata ossifikasi: satu di dalam badan dan dua di dalam busur. Di dalam arka, pusat ossifikasi bergabung pada tahun pertama kehidupan, dan arka bergabung dengan badan pada tahun ke-3 hidup (atau yang lebih baru). Mata tambahan ossifikasi di bahagian atas dan bawah badan vertebral berlaku dalam 5-6 tahun, dan akhirnya vertebra ossify dalam 20-25 tahun.

Lordosis adalah peningkatan kelengkungan tulang belakang, di mana bulge menghadap ke hadapan.

Dalam tubuh kita, semuanya saling berkaitan. Penyakit mana-mana bahagian tulang belakang boleh menyebabkan masalah kepada organ dan sistem lain. Tulang belakang harus dirawat dengan sangat hati-hati, untuk mematuhi aturan tertentu, sambil duduk, berbohong, berdiri, serta ketika mengangkat beban. Perlu diingat bahawa banyak penyakit rabung disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif.

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian.

Variasi dan anomali perkembangan kolum tulang belakang manusia

Struktur tulang belakang manusia - subluxation dan dislokasi vertebra - di samping itu, mempunyai proses spinus yang ditembusi dengan bukaan untuk saluran darah, lebih daripada 2,000 Sacral (sacrum) - terletak di pangkal tulang belakang dan mewakili tulang belakang, menyatu bersama dalam tulang homogen yang mempunyai bentuk berbentuk baji. Bahagian koloni tulang belakang ini adalah kesinambungan lumbar dan berakhir dengan tulang punggung. Berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia dan organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka? Secara keseluruhannya, terdapat lima bahagian, masing-masing, kecuali coccygeal, mempunyai keluk yang unik, dan bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ tertentu dan bahagian-bahagian tubuh manusia.

Jika anda mengesyaki kecederaan tulang belakang

Pertolongan cemas untuk kecederaan tulang belakang

Vertebra serviks (I dan II) berbeza dalam pembangunan dari selebihnya. The Atlant mempunyai satu titik ossifikasi pada masa depan masa depan, oleh itu tisu tulang tumbuh ke dalam lengkung posterior. Di arka anterior, titik ossifikasi muncul hanya pada tahun pertama kehidupan. Pada peringkat tulang belakang tulang rawan, bahagian badan atlanta dipisahkan dari itu dan dihubungkan dengan badan vertebra serviks kedua, berubah menjadi proses odontoid (gigi). Gigi mempunyai titik ossifikasi bebas, yang menyatukan badan tulang vertebra kedua pada tahun ke-3 hidup kanak-kanak. Hiposis adalah kelengkungan yang berlebihan pada bahagian atas tulang belakang tulang belakang, jika tulang belakang berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, beberapa otot sentiasa tegang, sementara yang lain, sebaliknya, santai. Ini mengancam untuk membendung tulang belakang atau mencubit saraf. Setiap bahagian rabung dan setiap tulang belakang mempunyai namanya sendiri, yang ditentukan oleh huruf pertama nama Latin bahagian tulang belakang. Tulang tulang belakang, atau kolum tulang belakang, adalah sistem rangka dengan struktur yang sangat kompleks. Ini adalah mekanisme biologi yang mana kita boleh terus tegak, bengkok, berpaling dan berjalan. Kerangka manusia dibahagikan kepada paksi dan persisian. Kerangka paksi menyatukan tengkorak dan rangka batang. Lajur tulang belakang adalah bahagian utamanya. Punggung manusia melakukan sejumlah rekod fungsi penting, di antaranya:

Nota

 1. - anjakan vertebra; Tetapi vertebra serviks tidak begitu disusun. Anatomi manusia memungkinkan untuk memahami mengapa perlu berhati-hati dan sebab-sebab mengapa kecederaan di kawasan serviks sering berlaku. Vertebra di kawasan ini adalah kecil dan sangat rapuh. Mereka hampir semua berbeza dalam saiz dan bentuk. Vertebra pertama dipanggil "Atlas", ia memegang tulang belakang dengan tengkorak. Selain itu, di bahagian bawah, ia menyambung dengan cara yang kompleks untuk vertebra kedua, yang dipanggil "aksis". Vertebra serviks keenam dan ketujuh juga luar biasa dalam struktur. Ini dapat dijelaskan oleh fungsi yang mesti dilakukan. Struktur khas vertebra serviks diperlukan untuk melindungi saraf tunjang, untuk menyediakan pemakanan yang diperlukan untuk otak utama dan untuk membuat pelbagai pergerakan kecil dengan kepala.!
 2. The coccyx - mempunyai mobiliti yang sedikit dan merupakan bahagian terakhir, bahagian terendah tulang belakang. Ia mempunyai hubungan rapat dengan sacrum dan dianggap sebagai rusuhan ekor, yang tidak diperlukan oleh manusia..

Jangan bergerak atau menyerahkan mangsa

Dalam tiga vertebra atas sacral, pada 6-7 bulan perkembangan intrauterin, pusat pengekstrakan tambahan muncul, yang mana bahagian lateral sakrum berkembang (asas rusuk sakral). Pada 17-25, vertebra sakral berkembang bersama menjadi satu sacrum.

 • Scoliosis - kelengkungan sisi tulang belakang.
 • Jika anda melihat tulang belakang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa bentuk ruang tulang belakang menyerupai huruf Latin S. Posisi yang betul membayangkan dua lengkung fisiologi dalam struktur tulang belakang: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah bengkok lajur vertebra ke hadapan, ia adalah serviks dan lumbar. Kyphosis adalah bengkak tulang belakang ke bahagian belakang, ia adalah toraks dan sacral.
 • Penomboran vertebra di setiap jabatan bermula di bahagian atas dan bertambah bilangan ke bawah.
 • Rujukan: mengekalkan tubuh dalam kedudukan lurus;
 • - patah tulang.

Vertebra paling tinggi dipanggil "atlas". Ia adalah paksi dan tiada proses badan dan spinous. Di tempat ini tulang belakang menghubungkan dengan tulang oksipital, dan tulang belakang dengan otak. Ini menentukan struktur khas "atlas": ia terdiri daripada dua arka yang bersempadan dengan terusan tunjang. Anterior mereka membentuk tubercle kecil di depan, dan kemurungan di belakang, yang digabungkan dengan proses gigi vertebra kedua. Di gerbang posterior ada alur di mana arteri vertebra berada. Di bahagian atas, bahagian artikular dari "atlanta" adalah cembung, dan dari bawah - rata.

10 komponen pemakanan yang paling penting untuk kesihatan tulang belakang keseluruhan - laporan mengenai pautan ini akan memberitahu anda apa diet harian anda untuk tulang belakang anda dan seluruh badan anda menjadi sihat.

Ciri-ciri terperinci tulang belakang

 1. Mobiliti tulang belakang dipastikan oleh banyak sendi yang terletak di antara vertebra. Mengetahui struktur tulang belakang, seseorang boleh mendapat gambaran tentang berlakunya pelbagai penyakit, kerana setiap jabatannya "bertanggungjawab" untuk keadaan dan fungsi organ-organ dalaman dan bahagian tubuh manusia.
 2. Thoracic (12 vertebra) - paru-paru, jantung, bronkus, kulit, ginjal, dada, perut, lengan, hati, limfa, kelenjar adrenal.
 3. . Dalam kes-kes di mana tempat tinggal akan membawa kepada kecederaan atau kematian tambahan yang tidak dapat dielakkan, mangsa dipindahkan ke permukaan yang keras, dengan pemeliharaan maksimum kedudukan di mana dia berada sebelum perpindahan bermula. Ingat bahawa dengan menukar kedudukan badan, cuba meletakkan yang cedera pada perut atau memberikan postur yang lebih selesa, anda boleh mencubit korda tulang belakang dengan vertebra, yang akan menyebabkan kelumpuhan bahagian yang lebih rendah dan kecacatan seumur hidup pesakit.
 4. Dalam tulang belakang (vertebra asas) muncul pada satu titik ossifikasi pada masa yang berlainan (dalam tempoh dari 1 tahun hingga 20 tahun).
 5. Gejala paten patologi dapat dilihat apabila batang tubuh mengikat ke hadapan. Bagaimana untuk membetulkan kelengkungan rabung kanak-kanak, ibu bapa berfikir tentang anak-anak mereka. Kebimbangan mengenai keadaan tulang belakang dan orang dewasa yang telah menemui perubahan patologi. Adalah perlu untuk berunding dengan doktor, yang selepas memeriksa pemeriksaan pesakit dan X-ray menentukan tahap kelengkungan.

Kelengkungan tulang belakang pada manusia adalah berbeza daripada lengkung fisiologi. Curvatures adalah keadaan patologi. Penyebabnya mungkin sakit atau kecederaan.

Komposisi tisu tulang tulang belakang

Tulang belakang serviks (serviks). Ia terdiri daripada 7 vertebra (C1-C7). Dua vertebra pertama (atlas dan epistropi) berbeza dalam struktur dari semua yang lain. Atlanta hilang badan vertebral. Ia terdiri daripada dua gerbang, yang dihubungkan dengan tebal sisi tulang, dan dilekatkan pada foramen foramen tengkorak dengan cara condylles. Di hadapan epistropi terdapat gigi yang merupakan tulang belakang di mana atlas berputar. Ia adalah dua vertebra yang membolehkan kita membuat gerakan kepala.

Motor: membolehkan badan menjadi fleksibel dan mudah alih;

Hubungan tulang belakang dan organ dalaman

Walaupun perubahan kecil dalam struktur vertebra memerlukan pelbagai penyakit dan penyakit. Sebagai contoh, dengan kemunculan hernia atau patologi cakera intervertebral, gejala berikut mungkin muncul:

Hakikat bahawa dia menduduki kedudukan perantaraan antara tulang belakang dan kepala, menjelaskan mengapa struktur ini mempunyai tulang belakang serviks pertama. Anatomi juga menganggap ciri-ciri vertebra kedua, yang dipanggil "aksis". Ia mempunyai "gigi" yang tajam di mana, seperti pada engsel, "atlas" bertukar dengan kepalanya. Struktur vertebra serviks kedua ini memberikan keupayaan untuk membuat pergerakan putaran kepala dan selekoh. Tiada cakera intervertebral di antara "alant" dan "paksi"; mereka membentuk sendi kompleks seperti sendi. Oleh itu, selalunya di tempat ini terdapat kecederaan yang mengganggu kekuatan otak.

Adakah anda mengalami osteochondrosis? Kami sangat mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan rawatan berkesan untuk osteochondrosis servikal dan toraks tanpa menggunakan ubat. Setiap tulang belakang tulang belakang mengandungi tisu tulang berliang, yang ditutupi dari bahagian luar dengan bahan tulang tebal yang terdiri daripada kalsium, fosforus, mangan dan magnesium. Terima kasih kepada unsur-unsur ini bahawa tulang belakang diberikan kekuatan dan bentuk yang diperlukan.Lumbar (5 vertebra) - usus, lampiran, pundi kencing, alat kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain.

 • Tidak bergerak pesakit dengan kecederaan tulang belakang. Di embrio manusia terdapat 38 vertebra: 7 serviks, 13 toraks, 5 lumbar dan 12-13 sacral dan coccygeal. Perubahan berikut berlaku semasa tempoh pertumbuhan embrio: sepasang tulang rusuk ke-13 dikurangkan dan berserakan dengan proses melintang vertebra thoracic ke-13, yang menjadi lumbar ke-1 (dan vertebra lumbal terakhir menjadi sacral ke-1). Pada masa akan datang, pengurangan kebanyakan vertebra tulang belakang berlaku. Oleh itu, pada masa kelahiran janin, kolum vertebral terdiri daripada 33-34 vertebra. Kaedah rawatan bergantung kepada tahap lenturan, yang boleh menjadi konservatif dan pembedahan. Pada peringkat awal penyakit, disyorkan memakai korset khusus, urutan terapeutik, terapi manual, berenang, terapi fizikal. Campur tangan bedah diterapkan, mulai dari derajat kelengkungan ketiga, di mana pembetulan khusus dipasang untuk menyokong rangka paksi. Tulang di tempat dan bentuk patologi tulang belakang diperbetulkan.
 • Kelengkungan tulang belakang adalah:
 • Tulang belakang Thoracic (thoracic). Bahagian tulang belakang ini adalah yang paling tidak aktif. Ia terdiri daripada 12 vertebra dengan nombor yang sama dari T1 hingga T12 (ia juga boleh dilambangkan dengan huruf D). Mereka dilekatkan pada tulang rusuk, yang bersambung di depan tulang dada dan membentuk dada.
Susut nilai: membolehkan anda mengurangkan beban ketika membuat pergerakan tajam, ketika melompat dan ketika jatuh;

Struktur dan fungsi tulang belakang serviks pada manusia

Tulang belakang serviks adalah sebahagian dari ruang tulang belakang dari pangkal tengkorak ke lampiran tulang rusuk. Jabatan ini terdiri daripada 7 vertebra, yang dilambangkan oleh huruf Latin C dan nombor.

Komposisi tulang belakang serviks termasuk 7 vertebra.

Penomboran bermula dari pangkal tengkorak. Vertebra C1 dan C2 mempunyai nama khas, mereka dipanggil Atlas dan Axis (Epistrophy).

Bagaimana tulang belakang serviks?

Konsep "tulang belakang" biasanya tidak hanya merangkumi tulang sebenar tulang belakang, tetapi juga tisu lembut:

 • saraf tunjang;
 • akar dan ujung saraf;
 • kapal yang menyampaikan nutrisi ke otak.

Lajur tulang belakang terdiri daripada vertebra individu, yang diikat oleh cakera intervertebral.

Setiap vertebra adalah struktur tulang berongga yang mempunyai lubang yang melaluinya seluruh saraf tunjang melaluinya. Bahagian atas vertebra sangat kuat dan berfungsi untuk melindungi saraf tunjang dari kerosakan. Cakera cartilaginous elastik terletak di atas tiub tulang belakang antara vertebra.

Apabila seseorang mengabaikan kepalanya, tulang belakang akan beralih ke bahagian yang tepat kerana cakera intervertebral.

Otot dan ligamen mengekalkan struktur tulang dalam kedudukan yang stabil. Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, jadi di dalamnya pelanggaran berlaku paling kerap. Bahagian yang paling rapuh dan terdedah dari struktur ini dari sudut pandang anatomi ialah cakera intervertebral. Cakera ini terdiri daripada:

 • nukleus pulpa;
 • membran berserabut.

Inti berbentuk seperti bola diperas, ia dipegang oleh sarung berserat. Sekiranya shell ini koyak atau diregangkan, hernia terbentuk. Setiap elemen dalam struktur tulang belakang memberi kesan kepada kesihatan komponen lain. Oleh itu, apabila cakera intervertebral cacat, kedua-dua ujung saraf dan kapal terjejas. Di rantau serviks adalah kapal yang membawa oksigen dan nutrien ke otak, jadi jika hernia atau kelengkungan tulang belakang memerah mereka, orang itu segera merasakan perubahan buruk dalam kesejahteraan mereka.

Fungsi vertebra serviks

Segmen kord tulang belakang yang terletak di rantau serviks mempunyai pengkhususan yang jelas. Apakah kord rahim setiap tulang belakang yang bertanggungjawab?

 1. Di kawasan vertebra C1, ujung saraf terletak yang mengawal fungsi kelenjar pituitari dan telinga dalam. Dengan mencubit akar saraf di jabatan ini, insomnia, sakit kepala yang teruk, pening, kehilangan orientasi dalam ruang berkembang. Dengan kecederaan vertebra pertama, pengsan berlaku. Kerja yang stabil dari jiwa ini juga bergantung kepada ujung saraf jabatan ini, oleh itu, dalam osteochondrosis C1-C3, seseorang mengalami kegugupan, penyakit sistem endokrin dan kemurungan.
 2. Vertebra C2 mengandungi segmen saraf tunjang yang bertanggungjawab untuk penglihatan dan pendengaran. Pelanggaran di kawasan C1-C2 menyebabkan penurunan visi dan pendengaran, kehilangan kepekaan kulit wajah dan kepala. Mencabut tajam pada ujung saraf di kawasan C1-C3 menyebabkan kegelapan mata, pengsan, dan melompat pada tekanan darah.
 3. Saraf tunjang vertebra C3 dikaitkan dengan saraf muka, yang mengawal ekspresi wajah. Dalam osteochondrosis C3-C4, sakit diberikan kepada rahang atas, terutamanya kepada gigi.
 4. V4 vertebra mengandungi segmen saraf tunjang yang berkaitan dengan organ-organ kepala: hidung dan sinus, rongga mulut dan tiub Eustachian. Akibat mencubit ujung saraf C4, gangguan pendengaran, neuralgia wajah dan perubahan dalam ekspresi wajah berlaku.
 5. Kord rahim C5-C6 menyelaraskan kerja tali vokal, otot-otot leher dan lengan bawah. Dengan osteochondrosis di jabatan ini, sakit diberikan kepada bahagian bahu, ke belakang kepala. Kemungkinan kehilangan suara atau perubahan suara.
 6. Segmen kord rahim C7 berkait rapat dengan kerja kelenjar tiroid. Dengan mencubit akar saraf, pengeluaran normal hormon tiroid terganggu, hipotiroidisme dan penyakit endokrin lain berkembang.

Komunikasi vertebra serviks dengan organ dan penyakit lain.

Tulang belakang serviks mempunyai struktur sedemikian rupa sehingga mana-mana komponennya tidak dapat tidak mempengaruhi kerja seluruh organisma. Oleh itu, pencegahan penyakit tulang belakang sangat penting.

Bagaimana penyakit tulang belakang serviks timbul?

Pemeliharaan tulang belakang diatur sedemikian rupa sehingga rasa sakit dari rahim serviks dapat disebarkan ke tengkorak, bahu dan otot leher. Oleh kerana keunikan anatomi tulang belakang serviks, terdapat di kawasan ini bahawa penyakit tulang belakang muncul

Berisiko untuk penyakit tulang belakang adalah orang yang mengetuai gaya hidup yang tidak aktif. Jam kerja di komputer, memandu lama dan kurang aktiviti fizikal membawa kepada akibat berikut:

 • otot leher dan bahu melemahkan;
 • tidak lagi sistem yang berkesan yang menstabilkan kedudukan tulang belakang;
 • perubahan atropik dalam sesetengah kumpulan otot dan mengalihkan perhatian orang lain berlaku di rantau serviks;
 • Di bawah tindakan otot, tulang belakang mula membengkok, beralih relatif kepada paksi normal;
 • cakera intervertebral mengalami ini, osteochondrosis berkembang;
 • apabila cincin berserat tidak dapat memegang teras cakera, ia beralih di bawah tekanan berat seseorang;
 • Sekiranya hernia memaksa pembuluh darah dan ujung saraf, sejumlah gejala yang menyakitkan dan tidak menyenangkan akan berlaku dalam sistem peredaran dan saraf.

Saraf tunjang, yang terletak di dalam saluran tunjang, bertanggungjawab terhadap refleks penting. Terima kasih kepada kerja saraf tunjang, koordinasi berlaku di antara semua organ dalaman. Senario hernia yang paling tidak menguntungkan ialah penonjolan kandungan nukleus pulpal ke dalam lumen terusan tunjang. Dalam kes ini, seseorang boleh mendapat lumpuh, sakit sengit dan banyak penyakit yang berkaitan. Sebagai tambahan kepada gaya hidup yang tidak aktif, ubah bentuk cakera intervertebral disebabkan oleh:

 • obesiti;
 • kecederaan serviks;
 • gangguan metabolik, kerana tisu tulang rawan kehilangan keanjalannya;
 • pemakanan yang lemah, rendah vitamin D, E, kalsium dan magnesium dalam diet;
 • dehidrasi kronik;
 • aktiviti fizikal yang kuat, kecederaan tulang belakang;
 • rata dan penyakit lain tulang dan sendi.

Tali adalah struktur tunggal, setiap bahagiannya mempengaruhi keadaan orang lain. Oleh itu, dalam kes kaki kaki rata, arthrosis, arthritis dan kecacatan apa-apa sendi atau tulang rangka, penyesuaian sistemik berlaku untuk mengimbangi beban. Untuk mengekalkan berat badan dan memberi seseorang yang berupaya untuk bergerak, rangka itu bengkok, kehilangan simetri dan bentuk anatomi semulajadi.

Rawatan flatfoot, lordosis (lebih lanjut di sini), scoliosis (lebih banyak di sini) dan penyakit lain sistem muskuloskeletal juga diperlukan untuk mengelakkan perubahan patologi dalam struktur skeletal tulang dan tulang.

Peringkat terakhir penyesuaian rangka di bawah taburan beban rasional adalah pembentukan osteofit tulang belakang serviks. Osteophytes adalah tebal, proses pada permukaan tulang. Mereka terbentuk kerana geseran tulang terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, di osteophytes tulang belakang serviks berlaku apabila cakera intervertebral herniated. Tulang belakang tidak mempunyai kusyen pergerakan yang berkesan disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera dan mula menggosok dan meletakkan tekanan pada satu sama lain. Struktur perubahan tulang belakang, permukaan terhenti menjadi halus, terjadi kerumitan ketika bergerak.

Bagaimana untuk menjaga kesihatan leher?

Untuk mengekalkan bentuk semulajadi tulang belakang, anda memerlukan korset otot yang baik. Perkembangan seragam semua kumpulan otot membantu:

 • mengelakkan ubah bentuk cakera intervertebral;
 • mengurangkan kecederaan tulang belakang;
 • melindungi diri anda dari pelbagai penyelewengan dalam kerja organ-organ dalaman, yang disebabkan oleh kelengkungan ruang tulang belakang.

Untuk pencegahan, sudah cukup untuk melibatkan diri dalam mana-mana sukan mudah alih atau sekurang-kurangnya melakukan latihan untuk tulang belakang pada waktu pagi.