Utama / Pemulihan

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang terletak di kanal tulang belakang. Tempat persimpangan jalan pyramidal dan pelepasan akar serviks pertama dianggap sebagai sempadan bersyarat antara tali bujur dan tunjang.

Kord rahim dan kepala, ditutup dengan meninges (lihat).

Anatomi (struktur). Korda tunjang membujur dibahagikan kepada 5 bahagian, atau bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks, dikaitkan dengan pemeliharaan tangan, dan lumbar, yang berkaitan dengan pemeliharaan kaki.

Rajah. 1. Tudung melintang saraf tunjang tulang belakang: 1 - median median posterior; 2 - tanduk belakang; Tanduk sisi 3; 4 - tanduk depan; 5 - saluran pusat; 6 - fissure median hadapan; 7 - kord anterior; 8 - tali sisi; 9 - tali posterior.

Rajah. 2. Lokasi saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen melintang) dan keluar dari akar saraf tulang belakang: 1 - saraf tunjang; 2 - akar belakang; 3 - akar depan; 4 - nod tulang belakang; 5 - saraf tulang belakang; 6 - badan vertebra.

Rajah. 3. Susun atur saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen membujur) dan keluar dari akar saraf tunjang: A - serviks; B - bayi; B - lumbar; G - sakral; D - coccygeal.

Di dalam sumsum tulang belakang membezakan antara bahan kelabu dan putih. Matlamat kelabu adalah pengumpulan sel saraf yang mana serabut saraf datang dan pergi. Di bahagian silang, perkara kelabu mempunyai rupa rama-rama. Di tengah-tengah perkara kelabu saraf tunjang adalah saluran utama saraf tunjang, tidak dapat dibezakan dengan mata telanjang. Dalam perkara kelabu membezakan bahagian depan, belakang, dan pada tanduk toraks dan sisi (Rajah 1). Proses sel-sel nod tulang belakang yang membentuk akar poses sesuai dengan sel-sel sensitif tanduk posterior; akar anterior korda tunjang bergerak jauh dari sel motor tanduk anterior. Sel-sel tanduk sisi tergolong dalam sistem saraf vegetatif (lihat) dan menyediakan pemuliharaan bersimpati organ-organ dalaman, vesel, kelenjar, dan kumpulan-kumpulan selular kelabu bahagian sekular menyediakan pemuliharaan parasympatetik organ-organ panggul. Proses sel-sel tanduk sisi adalah sebahagian daripada akar anterior.

Akar spinal keluar dari tulang belakang tulang belakang melalui foramen intervertebral vertebra mereka, pergi dari atas ke bawah untuk jarak yang jauh lebih penting. Mereka membuat perjalanan yang sangat panjang di bahagian bawah kanal vertebral, membentuk ekor kuda (lumbar, sakral dan akar kental). Daun akar anterior dan posterior rapat rapat antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang (Rajah 2). Segmen saraf tunjang dengan dua pasang akar dipanggil segmen saraf tunjang. Secara keseluruhannya, 31 pasang anterior (motor, menamatkan otot) dan 31 pasang deria (datang dari simpul tulang belakang) akar bergerak dari kord rahim. Terdapat lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima segmen sakral dan satu tulang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap I - II pada vertebra lumbal, oleh itu tahap segmen kord rahim tidak sesuai dengan vertebra yang sama (Rajah 3).

Bahan putih terletak di pinggiran saraf tunjang, terdiri dari serat saraf yang dikumpulkan dalam berkas - ini adalah jalur menurun dan menaik; membezakan tali anterior, posterior dan lateral.

Kord tulang belakang bayi baru lahir lebih lama daripada orang dewasa, dan mencapai vertebra lumbal III. Pada masa akan datang, pertumbuhan saraf tunjang musnah sedikit di belakang pertumbuhan tulang belakang, dan oleh itu ujung bawah bergerak ke atas. Terusan tulang belakang bayi baru lahir sangat besar berkaitan dengan saraf tunjang, tetapi oleh 5-6 tahun nisbah saraf tunjang ke saluran tulang belakang menjadi sama seperti pada orang dewasa. Pertumbuhan saraf tulang belakang berterusan sehingga kira-kira 20 tahun, berat saraf tunjang bertambah sebanyak 8 kali dibandingkan dengan tempoh neonatal.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh arteri tunjang anterior dan posterior dan cawangan tulang belakang yang meluas dari cabang segmentasi aorta menurun (arteri intercostal dan lumbar).

Rajah. 1-6. Potongan melintang saraf tunjang pada pelbagai peringkat (separa skematik). Rajah. 1. Peralihan Saya segmen serviks di medulla. Rajah. 2. Saya segmen serviks. Rajah. 3. Segmen VII serviks. Rajah. 4. Segmen thoracic X. Rajah. 5. segmen lumbar III. Rajah. 6. Saya segmen sakral.

Menurun (biru) dan menurun (jalur merah) dan sambungan lebih lanjut: 1 - traktus corticospinalis semut; 2 dan 3 - traktus corticospinalis lat. (gentian selepas decussatio piramidum); 4 - nukleus fasciculi gracilis (Gaulle); 5, 6 dan 8 - nuklei motor saraf kranial; 7 - lemniscus medlalis; 9 - traktus kortikospinalis; 10 - tractus corticonuclearis; 11 - capsula interna; 12 dan 19 - sel piramida bahagian bawah gyrus precentral; 13 - lentiformis nukleus; 14 - fasciculus thalamocorticalis; 15 - corpus callosum; 16 - nukleus caudatus; 17 - ventrlculus tertius; 18 - ventrals nukleus thalami; 20 - lat nucleus. thalami; 21 - gentian silang tractus corticonuclearis; 22 - tractus nucleothalamlcus; 23 - traktus bulbothalamicus; 24 - nod batang otak; 25 - gentian periferi yang sensitif pada nod batang; 26 - teras sensitif batang; 27 - tractus bulbocerebellaris; 28 - nukleus fasciculi cuneati; 29 - fasciculus cuneatus; 30 - ganglion splnale; 31 - gentian deria deria saraf tunjang; 32 - fasciculus gracilis; 33 - tractus spinothalamicus lat.; 34 - sel-sel tanduk belakang saraf tunjang; 35 - tractus spinothalamicus lat., Lintasannya pada spike putih saraf tunjang.

Struktur saraf tunjang manusia dan fungsinya

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Adalah sukar untuk memaksimumkan kerja-kerja badan ini dalam tubuh manusia. Sesungguhnya, bagi mana-mana kecacatannya, ia menjadi mustahil untuk melaksanakan sambungan sepenuhnya organisma dengan dunia dari luar. Tidak hairanlah kecacatan kelahirannya, yang boleh dikesan menggunakan diagnostik ultrasound yang sudah ada pada trimester pertama kanak-kanak, selalunya tanda-tanda pengguguran. Kepentingan fungsi kord rahim di dalam tubuh manusia menentukan kerumitan dan keunikan strukturnya.

Anatomi tali tulang belakang

Terletak di terusan tulang belakang, sebagai terus menerus medulla oblongata. Secara konvensional, sempadan anatomi atas saraf tunjang dianggap sebagai garisan yang menghubungkan tepi atas vertebra serviks pertama dengan pinggir bawah foramen occipital.

Kord tulang belakang berakhir kira-kira di peringkat dua vertebra lumbal pertama, di mana penyempitannya secara beransur-ansur berlaku: pertama ke kerucut otak, kemudian ke otak atau benang terminal, yang, melalui saluran tulang belakang sakral, dilampirkan ke hujungnya.

Fakta ini penting dalam amalan klinikal, kerana apabila anestesia epidural yang terkenal dilakukan pada tahap lumbar, saraf tunjang adalah benar-benar selamat dari kerosakan mekanikal.

Casing tulang belakang

 • Pepejal - dari luar termasuk tisu periosteum saluran tulang belakang, diikuti oleh ruang epidural dan lapisan dalaman cangkang keras.
 • Web labah-labah - plat nipis, tanpa warna, bersatu dengan cangkerang keras di kawasan lubang intervertebral. Di mana tidak ada jahitan, terdapat ruang subdural.
 • Lembut atau vaskular - dipisahkan dari ruang subarachnoid shell sebelumnya dengan cecair cerebrospinal. Cangkang lembut itu sendiri bersebelahan dengan saraf tunjang, kebanyakannya terdiri dari kapal.

Seluruh organ sepenuhnya direndam dalam cecair cerebrospinal ruang subarachnoid dan "mengapung" di dalamnya. Kedudukan tetap diberikan kepadanya oleh ligamen khas (septum serviks berkerut dan menengah), dengan bantuan yang mana bahagian dalamnya diperbaiki dengan cangkang.

Ciri luaran

 • Bentuk saraf tunjang adalah silinder panjang, sedikit diratakan dari depan ke belakang.
 • Panjang purata kira-kira 42-44 cm, bergantung
  dari pertumbuhan manusia.
 • Beratnya kira-kira 48-50 kali kurang daripada berat otak,
  membuat 34-38 g

Dengan mengulangi garis besar tulang belakang, struktur tulang belakang mempunyai keluk fisiologi yang sama. Pada tahap leher dan toraks yang rendah, permulaan lumbar, terdapat dua tebal - ini adalah titik keluar dari akar saraf tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pemuliharaan tangan dan kaki, masing-masing.

Bahagian belakang dan depan saraf tunjang adalah 2 alur, yang membahagikannya kepada dua bahagian simetris sepenuhnya. Di seluruh badan di tengah terdapat lubang - saluran tengah, yang menghubungkan di bahagian atas dengan salah satu ventrikel otak. Turun ke kawasan kerucut otak, terusan pusat mengembang, membentuk ventrikel terminal yang kononnya.

Struktur dalaman

Terdiri daripada neuron (sel-sel tisu saraf), yang badannya tertumpu di tengah, membentuk bahan kelabu tulang belakang. Para saintis menganggarkan bahawa hanya terdapat kira-kira 13 juta neuron di dalam saraf tunjang - kurang dari otak, ribuan kali. Lokasi bahan kelabu di dalam putih agak berbeza dalam bentuk, yang di bahagian silang menyerupai rama-rama.

 • Tanduk depannya bulat dan lebar. Terdiri daripada neuron motor yang menghantar impuls kepada otot. Dari sini memulakan akar depan saraf tulang belakang - akar motor.
 • Tanduk tanduk panjang, agak sempit, dan terdiri daripada neuron perantaraan. Mereka menerima isyarat daripada akar deria saraf tulang belakang - akar posterior. Berikut adalah neuron yang, melalui gentian saraf, sambungkan bahagian yang berlainan dari saraf tunjang.
 • Tanduk lajur - hanya terdapat di bahagian bawah saraf tunjang. Mereka mengandungi nukleus vegetatif yang dipanggil (sebagai contoh, pusat pelebaran murid, pemeliharaan kelenjar peluh).

Bahan kelabu dari luar dikelilingi oleh bahan putih - ia adalah dalam proses intipati neuron dari bahan abu-abu atau serat saraf. Diameter serat saraf tidak lebih dari 0.1 mm, tetapi kadang-kadang panjangnya mencapai satu setengah meter.

Tujuan berfungsi gentian saraf mungkin berbeza:

 • memastikan penyambungan kawasan berbilang tunjang saraf tunjang;
 • penghantaran data dari otak ke saraf tunjang;
 • memastikan penyampaian maklumat dari tulang belakang ke kepala.

Serat saraf, yang disatukan ke dalam berkas, disusun dalam bentuk jalur tulang belakang konduktif di sepanjang keseluruhan saraf tunjang.

Kaedah yang moden dan berkesan untuk mengubati sakit belakang adalah farmacopuncture. Dos yang minimum ubat yang disuntik ke mata aktif berfungsi lebih baik daripada tablet dan tangkapan biasa: http://pomogispine.com/lechenie/farmakopunktura.html.

Apa yang lebih baik untuk diagnosis patologi tulang belakang: MRI atau tomografi terkomputer? Kami beritahu di sini.

Akar saraf tulang belakang

Saraf tulang belakang, oleh sifatnya, tidak sensitif atau motor - ia mengandungi kedua-dua jenis gentian saraf, kerana ia menggabungkan akar anterior (motor) dan posterior (sensitif).

  Ia adalah saraf-saraf tulang belakang yang bercampur-campur secara berpasangan melalui foramen intervertebral.
  di sebelah kiri dan kanan tulang belakang.

Terdapat sejumlah 31-33 pasangan, yang mana:

 • lapan leher (dilambangkan dengan huruf C);
 • dua belas bayi (dilambangkan sebagai Th);
 • lima lumbar (L);
 • lima sakral;
 • dari satu hingga tiga pasang coccygeal (Co).
 • Kawasan saraf tunjang, yang merupakan "pad pelancaran" untuk satu sepasang saraf, dipanggil segmen atau neuromer. Oleh itu, saraf tunjang terdiri daripada hanya
  dari 31-33 segmen.

  Adalah menarik dan penting untuk mengetahui bahawa segmen tulang belakang tidak selalu terletak di tulang belakang dengan nama yang sama kerana perbezaan panjang tulang belakang dan korda tulang belakang. Tetapi akar tulang belakang masih keluar dari foramen intervertebral yang sepadan.

  Sebagai contoh, segmen tulang belakang lumbar terletak di dalam ruang tulang belakang toraks, dan saraf tulang belakang yang bersangkutan keluar dari lubang intervertebral di tulang belakang lumbar.

  Fungsi tali tulang belakang

  Dan sekarang mari kita bercakap tentang fisiologi saraf tunjang, tentang apa yang "tanggungjawab" diberikan kepadanya.

  Di pusat saraf tunjang setempat atau pusat kerja yang bersambung secara langsung dengan tubuh manusia dan mengawalnya. Ia melalui pusat-pusat kerja tulang belakang yang badan manusia terkawal oleh otak.

  Pada masa yang sama, segmen tulang belakang tertentu mengawal bahagian tubuh yang jelas dengan menerima impuls saraf dari mereka melalui gentian deria dan menghantar impuls tindak balas kepada mereka melalui gentian motor:

  Anatomi tali tulang belakang

  Kord tulang belakang, spinalis medulla (myelos Greek), terletak di kanal tulang belakang dan pada orang dewasa adalah panjang (45 cm lelaki dan 41-42 cm pada wanita), kord silinder agak merata dari depan ke belakang, yang secara langsung (secara kulat) medulla oblongata, dan di bahagian bawah (secara kasar) berakhir dengan titik conic, conus medullaris, pada tahap vertebra lumbar kedua.

  Mengetahui fakta ini adalah sangat praktikal (agar tidak merosakkan kord rahim semasa tusukan lumbar untuk mengambil cairan tulang belakang atau untuk tujuan anestesia tulang belakang, jarum jarum suntikan mestilah dimasukkan antara proses spinus III dan IV lumbar vertebra).

  Dari lingkaran medullaris, benang akhir yang dipanggil, terminologi filum, mewakili bahagian bawah atrophied dari saraf tunjang, yang di bawahnya terdiri daripada kelanjutan membran saraf tunjang dan melekat pada tulang belakang tulang belakang kedua.

  Kord rahim mempunyai dua tebal di sepanjang panjangnya, sepadan dengan akar saraf atas dan bawah ekstrem: bahagian atas dipanggil penebalan serviks, cervicalis intumescentia, dan lumbosacral yang lebih rendah - lumbosacralis intumescentia.

  Daripada ketebalan ini, lumbosacral lebih luas, tetapi serviks lebih dibezakan, yang dikaitkan dengan pemuliharaan tangan yang lebih rumit sebagai organ buruh.

  Dibentuk disebabkan penebalan dinding sisi tiub tulang belakang dan melewati sepanjang garis tengah anterior dan posterior longitudinal furrows: dalam fissura mediana anterior, dan superficial, sulcus medianus posterior, saraf tunjang dibahagikan kepada dua bahagian simetri - kanan dan kiri; masing-masing, pada gilirannya, mempunyai kelebihan longitudinal yang terungkap di sepanjang garis kemasukan akar posterior (sulcus posterolateralis) dan sepanjang garis keluar akar anterior (sulcus anterolateralis).

  Kord tulang belakang, struktur dan fungsi, anatomi saluran tulang belakang manusia

  Seseorang makan, bernafas, bergerak dan melakukan banyak fungsi lain kerana sistem saraf pusat (CNS). Ia terdiri daripada neuron (sel saraf) dan prosesnya (axons), yang mana semua isyarat berlalu. Perlu diperhatikan glium, yang merupakan serat saraf tambahan. Terima kasih kepada tisu ini, neuron menjana impuls di otak dan saraf tunjang. Ia adalah 2 organ ini yang merupakan asas sistem saraf pusat dan mengawal semua proses dalam badan.

  Peranan khas dimainkan oleh saraf tunjang manusia dan ia mungkin untuk memahami di mana ia berada dengan melihat bahagian silang tulang belakang, kerana terletak di dalamnya. Memfokuskan kepada struktur badan ini, seseorang dapat memahami apa yang bertanggungjawab dan bagaimana ia saling berkaitan dengan majoriti sistem manusia.

  Saraf tunjang terdiri daripada arachnoid, serta komponen lembut dan keras. Melindungi tubuh dari kerosakan pada lapisan lemak, yang diselaraskan terus di bawah tisu tulang di ruang epidural.

  Ciri-ciri struktur

  Kebanyakan orang tahu di mana saraf tunjang terletak, tetapi hanya sedikit yang memahami ciri-ciri anatominya. Organ ini boleh diwakili sebagai dawai tebal (1 cm), yang sebenarnya panjang setengah meter, yang disetempat di tulang belakang. Kontena saraf tunjang adalah saluran tulang belakang, yang terdiri daripada vertebra, yang mana ia dilindungi daripada pengaruh luaran.

  Organ bermula dari foramen occipital, dan berakhir pada tahap loin di mana ia dibentangkan dalam bentuk kerucut yang terdiri dari tisu penghubung. Ia berbentuk seperti benang dan datang terus ke tailbone (2 vertebra). Anda boleh melihat segmen kord rahim dalam angka ini:

  Akar saraf tulang belakang keluar dari terusan, yang berfungsi untuk pergerakan tangan dan kaki. Di atas dan di pusat mereka mempunyai 2 tebal pada tahap leher dan pinggang. Di bahagian bawah, akar saraf tunjang menyerupai kusut yang terbentuk di sekitar filamen tulang belakang.

  Bahagian salur saraf tunjang adalah seperti berikut:

  Anatomi saraf tunjang direka untuk menjawab banyak soalan yang berkaitan dengan kerja organ ini. Berdasarkan skema di belakang organ, alur saraf tulang belakang diselaraskan, dan terdapat pembukaan khas di bahagian depan. Ia adalah melalui bahawa akar saraf keluar, yang menyerap sistem tertentu badan.

  Struktur dalaman segmen tali pinggang spinal memberitahu banyak butir-butir kerjanya. Tubuh terdiri terutamanya daripada bahan putih (satu set axons) dan kelabu (satu set badan neuron). Mereka adalah permulaan dari banyak laluan saraf, dan segmen-segmen saraf tunjang ini terutama bertanggungjawab untuk refleks dan penghantaran isyarat ke otak.

  Fungsi saraf tunjang adalah pelbagai dan bergantung kepada tahap jabatan saraf yang terletak. Sebagai contoh, dari bahan putih adalah laluan saraf akar anterior sistem saraf pusat. Bahagian belakang serat adalah indikator kepekaan. Mereka membentuk segmen saraf tunjang, yang mengandungi akar tulang belakang di kedua-dua sisi. Tugas utama perkara putih ialah pemindahan impuls yang diterima ke otak untuk diproses selanjutnya.

  Struktur saraf tunjang manusia tidak begitu rumit kerana ia kelihatan. Perkara utama yang perlu diingat ialah tulang belakang termasuk 31 segmen. Mereka semua berbeza dalam saiz dan dibahagikan kepada 5 jabatan. Setiap daripada mereka menjalankan fungsi tertentu dari saraf tunjang.

  Perkara putih

  Terusan tunjang adalah tapak akumulasi bahan putih. Ia adalah kord 3, mengelilingi perkara kelabu, dan sebahagian besarnya terdiri daripada akson, ditutup dengan sarung myelin. Terima kasih kepada myelin, isyarat bergerak dengan lebih cepat, dan bahan itu mendapat naungannya.

  Perkara putih bertanggungjawab untuk pemuliharaan bahagian kaki yang lebih rendah dan penghantaran impuls kepada otak. Anda boleh melihat tali, dan juga tanduk bahan kelabu dalam angka ini:

  Perkara kelabu

  Kebanyakan orang tidak faham apa perkara kelabu seperti ini dan mengapa ia mempunyai bentuk seperti itu, tetapi sebenarnya semuanya agak mudah. Oleh kerana pengumpulan sel-sel saraf (neuron motor dan intercalary) dan ketiadaan akson yang hampir lengkap, ia mempunyai warna kelabu. Masalah abu-abu di terusan tulang belakang dilokalisasi dan ia seolah-olah banyak bahawa ia adalah rama-rama kerana tiang dan plat di tengah.

  Perkara kelabu terutamanya bertanggungjawab terhadap refleks motor.

  Di pusatnya terdapat saluran yang merupakan wadah cecair serebrospinal, yang merupakan cecair serebrospinal. Fungsinya termasuk perlindungan daripada kerosakan dan sokongan untuk tekanan yang dibenarkan di dalam tengkorak.

  Kebanyakan perkara kelabu jatuh pada tanduk depan. Mereka terdiri terutamanya daripada sel-sel saraf motor yang melakukan fungsi pemuliharaan tisu otot pada tahap segmen ini. Jumlah bahan yang lebih kecil pergi ke tanduk belakang. Mereka terdiri terutamanya daripada neuron interkalasi, yang berfungsi untuk berkomunikasi dengan sel-sel saraf yang lain.

  Jika anda melihat terusan tunjang di bahagian, zon pertengahan, yang terletak di ruang antara tanduk depan dan belakang, menarik. Wilayah ini hanya terletak pada tahap vertebra ke-8 di kawasan serviks dan berjalan sehingga 2 segmen pinggang. Di rantau ini, tanduk-tanduk sisi bermula, mewakili pengumpulan sel-sel saraf.

  Peranan laluan

  Laluan berfungsi untuk menyambung saraf tunjang dan otak dan berasal dari tali posterior bahan putih. Mereka dibahagikan kepada 2 jenis:

  • Laluan menaik (menghantar isyarat);
  • Laluan menurun (menerima isyarat).

  Untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai ciri-ciri anatomi mereka, anda perlu melihat gambar ini:

  Isyarat disebarkan melalui balok tertentu, contohnya, bahagian atas badan dalam saraf tunjang adalah plexus berbentuk baji, dan bahagian bawahnya nipis. Lihat di sebelah apa serat ini dalam angka ini:

  Peranan khas dalam sistem pengendalian dilakukan oleh laluan tulang belakang. Ia bermula dari otot rangka dan berakhir secara langsung di otaknya. Perhatian khusus perlu dibayar kepada laluan thalamic. Dia bertanggungjawab untuk persepsi sakit dan suhu orang itu. Thalamus menerima isyarat dari bahagian anterior jalur cerebellar, yang terdiri daripada neuron interkalar.

  Fungsi

  Seorang lelaki selalu mempunyai banyak soalan mengenai tubuhnya, kerana sukar untuk memahami bagaimana semua sistem saling berhubungan. Struktur dan fungsi tali tulang belakang saling berkaitan, maka dengan perubahan patologis, ada akibat yang mengerikan. Untuk menghapuskan mereka adalah mustahil, jadi anda perlu melindungi tulang belakang anda.

  Kord rahim bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi berikut:

  • Konduktor. Intinya terletak pada penghantaran isyarat kepada bahagian-bahagian tertentu badan, bergantung pada penyetempatan bundle saraf. Apabila ia datang ke bahagian atas badan, rahim serviks bertanggungjawab untuknya, organ lumbar bertanggungjawab untuk itu, dan sakral menyegarkan pelvis dan bahagian bawah kaki.
  • Refleks. Fungsi ini dilakukan tanpa penyertaan otak, contohnya, jika anda menyentuh besi panas, anggota badan bergerak secara sukarela.

  Tetapkan saraf tunjang

  Dengan saraf tunjang dikaitkan dengan banyak patologi yang berbeza, rawatannya dilakukan terutama di hospital. Penyakit seperti itu termasuk sindrom tunjang tulang belakang tetap. Proses patologis ini sangat jarang didiagnosis dan penyakit ini adalah pelik kepada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Patologi dicirikan oleh penetapan saraf tunjang ke ruang tulang belakang. Selalunya terdapat masalah di kawasan lumbar.

  Kord tulang belakang yang tetap biasanya terdapat di pusat diagnostik menggunakan kaedah pemeriksaan instrumen (MRI), dan ia berlaku disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

  • Neoplasma yang memampatkan kord rahim;
  • Tisu parut yang dihasilkan selepas pembedahan;
  • Kecederaan parah di rantau lumbar;
  • Naib Chiari.

  Biasanya sindrom tunjang tulang belakang pada pesakit ditunjukkan dalam bentuk gejala neurologi dan manifestasi utama berkaitan dengan kaki dan kawasan kerosakan. Seseorang telah cacat anggota badan yang lebih rendah, kesukaran berjalan dan gangguan dalam kerja organ panggul.

  Penyakit ini berlaku di mana-mana umur dan rawatannya biasanya terdiri daripada pembedahan dan tempoh pemulihan yang lama. Pada dasarnya, selepas pembedahan, ternyata untuk menghapuskan kecacatan dan sebahagiannya menyelamatkan pesakit dari kesan patologi. Kerana apa sebenarnya orang mula berjalan bebas dan berhenti mengalami kesakitan.

  Kekejangan peremajaan

  Terdapat patologi lain yang sesetengah pakar mengaitkan dengan saraf tunjang, iaitu hemispasme (kekejangan hemifacial). Ia adalah pelanggaran saraf muka akibat daripada kontraksi otot yang terjadi di muka. Penyakit ini terus tanpa kesakitan dan kekejingan tersebut dipanggil clonic. Mereka timbul kerana mampatan tisu saraf di kawasan keluarnya dari otak. Diagnosis proses patologi dijalankan menggunakan MRI dan elektromilografi. Mengikut statistik yang disusun setiap tahun, kekejangan hemifacial boleh didiagnosis dalam 1 dalam 120,000 orang dan jantina wanita menderita daripadanya 2 kali lebih kerap.

  Pada asasnya, mampatan saraf muka disebabkan oleh saluran darah atau neoplasma, tetapi kadang-kadang hemispasma berlaku disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

  • Proses demamelination;
  • Adhesions;
  • Keabnormalan tulang;
  • Tumor yang terletak di otak.

  Kekejangan hemisfera dapat diselesaikan dengan bantuan terapi ubat. Untuk rawatan saraf muka, Baclofen, Levatrac, Gabapentin, Carbamazepine, dan lain-lain digunakan. Mereka perlu diambil untuk masa yang lama, jadi kursus ini mempunyai kelemahannya:

  • Dari masa ke masa, kesan ubat-ubatan mula berakhir lebih cepat dan lebih cepat, dan untuk rawatan saraf muka, perlu mengubah ubat atau meningkatkan dos;
  • Banyak ubat-ubatan ini mempunyai kesan sedatif, jadi orang yang didiagnosis dengan hemispasme sering dalam keadaan mengantuk.

  Walaupun terdapat minus, banyak kes penyembuhan lengkap saraf wajah dan penyingkiran hemismas. Terutama terapi dadah yang terjejas pada peringkat awal perkembangan patologi.

  Penghapusan kekejangan hemifacial juga mungkin dilakukan dengan bantuan suntikan toksin botulinum. Ia berkesan menghapuskan masalah di mana-mana peringkat. Daripada minus prosedur, adalah mungkin untuk perhatikan kos dan kontraindikasi yang tinggi, termasuk reaksi alergi terhadap komposisi ubat dan penyakit mata.

  Rawatan hemismas yang paling berkesan dan cepat adalah pembedahan. Ia dilakukan untuk menghapuskan mampatan dan dalam kes operasi yang berjaya, pesakit akan dilepaskan dalam seminggu. Kesan pemulihan sepenuhnya dicapai dengan cepat, tetapi dalam beberapa kes terbentang hingga enam bulan.

  Saraf tunjang adalah pusat penting sistem saraf dan sebarang kelainan dalam strukturnya boleh menjejaskan seluruh tubuh. Itulah sebabnya manifestasi gejala neurologi harus merujuk kepada pakar neurologi untuk pemeriksaan dan diagnosis.

  Anatomi tali tulang belakang

  Kord tulang belakang (medulla spinalis) melakukan dua fungsi utama - refleks dan konduktor (Rajah 100).

  Rajah. 100. Kord tulang belakang (rajah):

  A: 1 - saraf tunjang: 2 - penebalan serviks; 3 - penebalan lumbosacral; 4 - kerucut otak; 5 - akhir benang; B: 1 - ventrikel terminal; 2 - akhir benang

  Sebagai pusat refleks, saraf tunjang dapat menjalankan refleks motor dan vegetatif yang kompleks. Laluan afferent (sensitif) dari saraf tunjang dikaitkan dengan reseptor, dan efferent - dengan otot rangka dan dengan semua organ dalaman. Laluan menurun dan menaik yang panjang dari saraf tunjang menghubungkan bahagian-bahagian periferal badan dengan otak.

  Dalam penampilan, saraf tunjang adalah kord silinder yang agak bujur, agak rata. Ia terletak di terusan tulang belakang dan pada tahap pinggir bawah foramen occipital besar masuk ke otak.

  Bawah saraf tunjang yang lebih rendah sepadan dengan tahap vertebra lumbar I-II. Di bawah tahap ini, ia terus menjadi benang nipis (akhir) nipis.

  Dalam dewasa, panjang saraf tunjang purata kira-kira 43 cm (untuk lelaki 45 cm, untuk wanita 41-42 cm), beratnya adalah kira-kira 34-38 g. Seperti tulang belakang, saraf tunjang mempunyai selaput serviks dan toraks, serta serviks dalam penebalan sacrum lumbar. Sehubungan dengan struktur metamerik tubuh manusia, ia terbahagi kepada segmen, atau neuromeres (Rajah 101). Segmen adalah bahagian dari saraf tunjang yang sepadan dengan sepasang saraf tulang belakang.

  Rajah. 101. Segmen kord tulang belakang:

  1 - leher segmen (1-8), leher; 2 - segmen toraks (1-12), toraks; 3 - segmen lumbar (1-5), bahagian lumbar; 4 - segmen sakral (1-5), bahagian sakral; 5 segmen coccyx (1-3), bahagian coccygeal

  Di setiap sisi, 31 pasang anterior dan bahagian belakangnya meluas dari saraf tunjang pada setiap sisi, yang bergabung membentuk 31 pasang saraf tulang belakang dan kanan. Setiap segmen saraf tunjang sepadan dengan bahagian yang berasingan dari tubuh, yang disimpulkan dari saraf tulang belakang segmen tertentu. Terdapat 31 segmen saraf tunjang: 8 serviks, 12 dorsal, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1 coccygeal. Tunjukkan huruf awal mereka nama Latin, yang menunjukkan bahagian dari saraf tunjang, dan angka Roman sepadan dengan bilangan urutan segmen: segmen serviks (CI - CVIII); dada (Th1 - ThXII); lumbar (LI - LV); sakral (SI - SV); coccygeal (CoI - –°oV).

  Sepanjang keseluruhan permukaan anterior saraf tunjang di medali sagittal median, medan median anterior terbentang, dan di sepanjang permukaan posterior, median median sulcus, yang membahagikan kord tulang belakang menjadi dua bahagian simetri. Di permukaan depannya ada dua alur sisi depan, dari mana akar anterior keluar, dan pada permukaan posterior terdapat alur sisi lateral, titik masuk dari kedua sisi ke dalam saraf tunjang akar posterior. Kord rahim terdiri daripada bahan putih dan kelabu (Rajah 102).

  Rajah. 102. Kord tulang belakang (dipotong skematik):

  1 - saluran tengah; 2 - perkara kelabu; 3 - perkara putih; 4 - kord anterior; 5 - tali sisi; 6 - tali posterior

  Bahan kelabu mengandungi sel-sel saraf dan di sekeliling menyerupai huruf N. Dalam bahan kelabu ada saluran tengah, ujung atasnya menghubungkan ke ventrikel IV; hujung kiri bawah dengan ventrikel terminal. Sepanjang perkara kelabu tulang belakang membentuk dua lajur menegak yang terletak di kedua-dua belah kanal tengah. Di setiap lajur membezakan tiang depan dan belakang (Rajah 103).

  Rajah. 103. Lajur bahan kelabu tulang belakang:

  1 - belakang; 2 - sisi; 3 - depan

  Pada peringkat serviks yang lebih rendah, semua bahagian toraks dan dua bahagian lumbal atas saraf tunjang dalam bahan kelabu, lajur sisi diasingkan, yang tidak terdapat di bahagian lain dari saraf tunjang. Perkara kelabu tanduk posterior mempunyai struktur yang tidak seragam. Sebahagian besar sel saraf tanduk posterior membentuk bahan gelatin dan nukleusnya sendiri, dan di dasar tanduk posterior didefinisikan dengan baik oleh lapisan bahan putih - nukleus payudara, yang terdiri daripada sel-sel saraf yang besar.

  Sel-sel semua nuklei tanduk posterior dari bahan kelabu adalah, sebagai peraturan, interkalari, neuron pertengahan, proses-proses yang memasuki perkara putih dari saraf tunjang dan terus ke otak. Zona pertengahan, yang terletak di antara tanduk depan dan belakang, pada mulanya diwakili oleh tanduk sampingan. Di dalamnya adalah pusat-pusat bahagian bersimpati sistem saraf autonomi.

  Perkara putih berada di luar perkara kelabu. Fissures of the spinal cord membagi benda putih ke dalam simetri yang terletak di tiga kord kiri dan kanan: anterior, lateral dan posterior. Bahan putih diwakili oleh proses sel saraf. Gabungan proses ini dalam kord tunjang terdiri daripada tiga sistem bundle - jalan (konduktor): 1) sekumpulan pendek gentian bersekutu yang menghubungkan segmen kord rahim, yang terletak pada tahap yang berbeza; 2) rentak (sensitif, afferent) rasuk, menuju ke pusat otak atau ke cerebellum; 3) rasuk (motor, efferent) menurun, pergi dari otak ke sel-sel tanduk anterior saraf tunjang. Dalam hal kulit putih tali belakang terdapat jalan menaik, dan di pita anterior dan lateral ada sistem menaik dan turun serat.

  Kord anterior termasuk laluan berikut (Rajah 104): 1) laluan anterior cortical-spinal (pyramidal). Laluan ini menghantar impuls respon motor dari korteks serebrum ke tanduk anterior korda tunjang; 2) laluan tulang belakang talam anterior - menyediakan untuk mengendalikan sensitiviti sensitiviti sentuhan; 3) kord tulang belakang pra-dorsal - berasal dari nukleus vestibular pasangan saraf kranial kelapan yang terletak di medulla. Serat jalur adalah impuls yang mengekalkan keseimbangan dan menyelaraskan pergerakan.

  Rajah. 104. Laluan konduktif bahan putih dalam melintang

  seksyen kord tulang belakang (rajah):

  1 - pancaran nipis; 2 - bungkusan berbentuk baji; 3 - tulang belakang belakang; 4 - laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal); 5 - inti merah dan saraf tunjang; 6 - laluan tulang belakang serebrum posterior; 7 - laluan tulang belakang serebrum anterior; 8 - laluan tulang belakang - talamik; 9 - cara oliviospinal; 10 - laluan pra-cerebrospinal; 11 - laluan reticular-cerebrospinal; 12 - laluan anterior cortical-spinal (pyramidal); 13 - laluan dorsal-talam anterior; 14 - laluan cerebrospinal; 15 - cengkaman intrinsik lateral dan anterior posterior; Tanduk 16- depan; 17 - tanduk sampingan; 18- tanduk belakang

  Kord sisi korda mengandungi laluan berikut: 1) cerebellum tulang belakang posterior - membawa impuls proprioceptive ke cerebellum; 2) saraf tunjang anterior akan ke korteks cerebellar; 3) tulang belakang talamik - mengendalikan impuls kesakitan dan kepekaan suhu; 4) tali kortikal-tulang belakang (pyramidal) sisi sisi - mengendalikan impuls motor dari korteks serebrum ke kord rahim; 5) tali merah-tulang belakang - mengendalikan impuls automatik (bawah sedar) kawalan pergerakan dan. menyokong nada otot rangka.

  Kord posterior mengandungi laluan kepekaan proprioceptive sedar (perasaan bersama otot), yang dihantar ke otak dan hujung kortikal penganalisis motor, menghantar maklumat tentang keadaan badan, bahagiannya di ruang angkasa. Pada peringkat bahagian pangkal rahim dan bahagian atas tulang belakang saraf tunjang, tali posterior sulcus pertengahan terbahagi kepada dua rasuk - rasuk Gaulle nipis dan rasuk Burdach berbentuk baji.

  Kord rahim dikelilingi oleh tiga cengkerang: keras, spiderweb dan lembut (Rajah 105).

  Rajah. 105. Cengkerang saraf tunjang:

  1 - cengkerang lembut saraf tunjang; 2 - ruang subarachnoid; 3 - membran arachnoid daripada saraf tunjang; 4 - cengkerang keras saraf tunjang; 5 - ruang epidural; 6 - ligamen gear; 7 - septum serviks pertengahan

  Cangkang keras saraf tunjang adalah kantung bujur dengan dinding tebal dan kuat, terletak di kanal tulang belakang dan mengandungi korda spinal dengan akar dan cangkang lain. Permukaan luar kulit keras dipisahkan oleh ruang epidural dari lapisan periosteum saluran tulang belakang dari bahagian dalam. Ia dipenuhi dengan tisu lemak. Permukaan dalaman cangkang keras saraf tunjang dipisahkan dari arachnoid oleh ruang subdural seperti celah sempit, penuh dengan sejumlah besar partisi tisu penghubung nipis.

  Ruang subdural di bahagian atas dihubungkan dengan ruang yang sama di rongga tengkorak, dan di bahagian bawah membabi buta pada tahap vertebra sacral II.

  Membran arachnoid dari saraf tunjang adalah plat tipis yang terletak di dalam cangkang keras. Ia tumbuh bersama dengan yang kedua di rantau foramen intervertebral.

  Choroid lembut saraf tunjang sesuai rapat dengan kord rahim dan bersatu dengannya. Dari cangkang lembut, arachnoid memisahkan ruang subarachnoid yang diisi dengan cecair serebrospinal, jumlahnya ialah kira-kira 120-140 ml. Di kawasan yang lebih rendah, ruang subarachnoid hanya mengandungi akar saraf tulang belakang yang dikelilingi oleh bendalir. Di tempat ini, di bawah tahap lumbar vertebra II, jika perlu, tusukan tulang belakang tanpa risiko merosakkan korda tunjang.

  Kord tulang belakang

  Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

  Struktur tali tulang belakang

  Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

  Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

  Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

  Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan. Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu. Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

  Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

  Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak. Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks. Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

  Fungsi tali tulang belakang

  Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

  Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

  Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

  Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

  Patologi tulang belakang

  Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

  • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
  • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
  • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

  Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

  • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
  • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
  • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

  Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk. Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak. Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

  Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

  Tata tulang belakang

  Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur. Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik. Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

  Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

  Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

  Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

  • Meningoencephalitis;
  • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
  • Cysticercosis;
  • Myelitis;
  • Meningitis;
  • Neurosifilis;
  • Kecederaan otak traumatik;
  • Liquorrhea;
  • Echinococcosis.

  Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

  Anatomi saraf tunjang manusia - maklumat:

  Artikel Navigation:

  Saraf tulang belakang -

  Kord rahim, medulla spinalis (Greek Myelos), terletak di kanal tulang belakang dan pada orang dewasa adalah panjang (45 cm lelaki dan 41-42 cm pada wanita), agak silinder, oblate dari depan ke belakang, yang secara langsung (kerengsaan) medulla oblongata, dan di bahagian bawah (secara kasar) berakhir dengan titik conic, conus medullaris, pada tahap vertebra lumbar kedua. Mengetahui fakta ini adalah sangat praktikal (agar tidak merosakkan kord rahim semasa tusukan lumbar untuk mengambil cairan tulang belakang atau untuk tujuan anestesia tulang belakang, jarum jarum suntikan mestilah dimasukkan antara proses spinus III dan IV lumbar vertebra). Dari lingkaran medullaris, benang akhir yang dipanggil, terminologi filum, mewakili bahagian bawah atrophied dari saraf tunjang, yang di bawahnya terdiri daripada kelanjutan membran saraf tunjang dan melekat pada tulang belakang tulang belakang kedua.

  Kord rahim mempunyai dua tebal di sepanjang panjangnya, sepadan dengan akar saraf atas dan bawah ekstrem: bahagian atas dipanggil penebalan serviks, cervicalis intumescentia, dan lumbosacral yang lebih rendah - lumbosacralis intumescentia. Daripada ketebalan ini, lumbosacral lebih luas, tetapi serviks lebih dibezakan, yang dikaitkan dengan pemuliharaan tangan yang lebih rumit sebagai organ buruh.

  Dibentuk disebabkan penebalan dinding sisi tiub tulang belakang dan melewati sepanjang garis tengah anterior dan posterior longitudinal furrows: dalam fissura mediana anterior, dan superficial, sulcus medianus posterior, saraf tunjang dibahagikan kepada dua bahagian simetri - kanan dan kiri; masing-masing, pada gilirannya, mempunyai kelebihan longitudinal yang terungkap di sepanjang garis kemasukan akar posterior (sulcus posterolateralis) dan sepanjang garis keluar akar anterior (sulcus anterolateralis). Alur-alur ini membahagi setiap separuh benda putih saraf tunjang ke dalam tiga tali longitudinal: anterior - funiculus anterior, lateral - funiculus lateralis dan posterior - funiculus posterior. Kord posterior di bahagian bahagian pangkal rahim dan bahagian atas dibahagikan walaupun oleh alur perantaraan, sulcus intermedius posterior, ke dalam dua tandan: fasciculus gracilis dan fasciculus cuneatus. Kedua-dua kumpulan ini di bawah nama yang sama pergi ke bahagian belakang medulla.

  Di kedua-dua belah saraf tunjang, dua baris membujur dari akar saraf tunjang meluas. Akar depan, radix ventralis s. Anterior, yang keluar melalui sulcus anterolateralis, terdiri daripada neuron neurit motor (sentrifugal, atau efferent), sel-sel sel yang terletak di dalam saraf tunjang, sedangkan akar posterior, radix dorsalis s. posterior, yang merupakan sebahagian daripada sulcus posterolateralis, mengandungi proses sensory (centripetal, atau afferent) neuron, yang tubuhnya terletak pada nod tulang belakang.

  Pada jarak tertentu dari saraf tunjang, akar motor bersebelahan dengan akar deria dan bersama-sama mereka membentuk batang saraf tulang belakang, truncus n. spinalis, yang ahli neurologi dibezakan di bawah nama kord, funiculus. Dalam keradangan kord (funiculitis), gangguan segmental berlaku serentak di dalam bidang motor dan pancaran indera; Sekiranya penyakit akar (radiculitis), gangguan segmental satu sfera diperhatikan - sama ada sensitif atau motor, dan semasa keradangan cabang-cabang saraf (neuritis), gangguan itu sesuai dengan zon penyebaran saraf. Batang saraf biasanya sangat pendek, kerana saraf memecah cawangan utama kerana ia meninggalkan foramen intervertebral.

  Dalam lubang intervertebral berhampiran persimpangan kedua-dua akar, akar posterior mempunyai penebalan - nod tulang belakang, spinale ganglion, mengandungi sel-sel saraf unipolar palsu (neuron afferent) dengan satu proses, yang kemudian dibahagikan kepada dua cabang: salah satu daripada mereka, yang tengah, adalah sebahagian dari akar posterior saraf tunjang, yang lain, periferal, terus ke saraf tulang belakang.

  Oleh itu, tidak ada sinapsis di dalam nod tulang belakang, kerana di sini badan-badan selular hanya neuron afferent terletak. Nod ini dibezakan dari nod autonomik sistem saraf periferal, kerana neuron interkalasi dan efferent bersentuhan dengan yang terakhir. Akar tulang belakang akar sakral terletak di dalam kanal sakral, dan nod akar tulang belakang berada di dalam tas dura mater dari saraf tunjang. Kerana fakta bahawa saraf tunjang adalah lebih pendek daripada kanal tulang belakang, tapak keluar dari akar saraf tidak sesuai dengan tahap lubang intervertebral. Untuk masuk ke dalam yang terakhir, akar diarahkan bukan sahaja ke sisi otak, tetapi juga ke bawah, sementara yang lebih curam semakin rendah mereka meninggalkan korda tunjang. Dalam bahagian lumbar yang kedua, akar saraf turun ke arah foramen intervertebral yang selari dengan penamatan filum, pembekuan dan medullaris bulu dengan bundle yang tebal, yang dipanggil cauda equina, cauda equina.

  Struktur dalaman saraf tunjang. Kord rahim terdiri daripada bahan kelabu yang mengandungi sel-sel saraf dan bahan putih yang terdiri daripada serat saraf myelinated.

  A. Bahan kelabu, substantia grisea, diletakkan di dalam saraf tunjang dan dikelilingi oleh semua pihak oleh bahan putih. Bahan kelabu membentuk dua lajur menegak diletakkan di bahagian kanan dan kiri kord rahim. Di tengah-tengahnya terdapat kanal pusat sempit, pusat kanalis, dari saraf tunjang, yang memanjangkan keseluruhan panjang dan mengandungi cecair serebrospinal.

  Terusan utama adalah sisa rongga tiub saraf utama. Oleh itu, di bahagian atas, ia berkomunikasi dengan ventrikel IV otak, dan di kawasan kerusi medullaris berakhir dengan pengembangan - ventrikel terminal, terminal ventrikelulus. Perkara kelabu di sekitar saluran tengah dipanggil pertengahan, substantia intermedia centralis. Setiap lajur bahan kelabu mempunyai dua tiang: anterior, columna anterior, dan posterior, columna posterior. Pada incline melintang saraf tunjang, tiang ini kelihatan seperti tanduk: anterior, extended, cornu anterius, dan posterior, menunjuk, cornu posterius. Oleh itu, penampilan umum bahan kelabu pada latar putih menyerupai huruf "H".

  Bahan kelabu terdiri daripada sel-sel saraf yang dikelompokkan ke dalam nukleus, lokasi yang paling sepadan dengan struktur segmental saraf tunjang dan arka refleks tiga anggota utama. Yang pertama, sensitif, neuron arka ini terletak pada nod tulang belakang, proses periferal yang bermula dengan reseptor pada organ dan tisu, dan bahagian tengah akar deria deria menembusi melalui sulph posterolateralis ke dalam saraf tunjang. Sekitar bahagian atas tanduk posterior, zon sempadan bahan putih terbentuk, yang merupakan gabungan dari proses sentral sel-sel nod tulang belakang yang berakhir di kord rahim.

  Sel-sel tanduk posterior membentuk kumpulan atau nukleus berasingan yang merasakan pelbagai kepekaan dari soma, nukleus sensitif somatik. Antaranya ialah: nukleus payudara, nukleus thoracicus (columna thoracica), yang paling ketara dalam segmen torak otak; bahan gelatin di bahagian atas tanduk, gelatinosa substantia, dan juga nuklei sendiri, nuklei proprii. Sel-sel yang diletakkan di dalam tanduk posterior membentuk kedua, interkalari, neuron. Dalam kelabu tanduk posterior juga berselerak sel-sel yang bertaburan, sel-sel yang dipanggil sinar, yang axons melepasi bahan putih oleh berkas serat terpencil. Serat ini membawa impuls saraf dari nukleus tertentu saraf tunjang ke segmen lain atau berfungsi untuk berkomunikasi dengan neuron ketiga arka refleks yang tertanam di tanduk anterior segmen yang sama. Proses sel-sel ini, yang meluas dari tanduk posterior ke bahagian anterior, terletak berhampiran dengan bahan kelabu, di pinggirnya, membentuk sempit bahan putih yang mengelilingi kelabu dari semua sisi. Ini adalah ikatan saraf tunjang, fasciculi proprii. Akibatnya, kerengsaan yang datang dari kawasan tertentu badan boleh dihantar bukan sahaja kepada segmen yang sama dari saraf tunjang, tetapi juga untuk menangkap orang lain. Akibatnya, refleks mudah boleh melibatkan diri sebagai tindak balas kepada keseluruhan kumpulan otot, memberikan pergerakan yang diselaraskan kompleks, yang bagaimanapun, tetap refleks tanpa syarat.

  Tanduk depan mengandungi ketiga, motor, neuron, akson yang mana, meninggalkan saraf tunjang, membentuk depan, motor, akar. Sel-sel ini membentuk nukleus saraf saraf efferent yang menyerap otot rangka, nukleus motor somatik. Yang kedua mempunyai bentuk lajur pendek dan terletak dalam bentuk dua kelompok - medial dan lateral. Neuron dari kumpulan medial menyegarkan otot-otot yang terbentuk dari bahagian punggung myotomes (otot autochthonous belakang), dan otot-otot sisi dari bahagian ventral myotomes (otot-otot ventrolateral pada batang dan otot-otot kaki); yang jauh lebih jauh otot-otot yang terpencil, lebih banyak sel lateral sel. Jumlah nukleus yang paling banyak terkandung di dalam tanduk anterior penebalan serviks saraf tunjang, dari mana bahagian atas badan terselubung, yang ditentukan oleh penyertaan terakhir dalam aktiviti buruh manusia. Yang terakhir, akibat komplikasi gerakan tangan sebagai organ buruh nukleus ini, jauh lebih besar daripada hewan, termasuk antropoid.

  Oleh itu, tanduk belakang dan depan bahan abu-abu adalah berkaitan dengan pemuliharaan organ-organ hayat haiwan, terutamanya alat pergerakan, disebabkan oleh penambahbaikan yang mana kord rahim berkembang dalam proses evolusi. Saraf anterior dan posterior di setiap separuh daripada saraf tunjang saling berkaitan dengan zon pertengahan bahan kelabu, yang terutama disebut dalam saraf tunjang tulang belakang dan toraks, dari toraks I ke segmen lumbar II-III dan dinyatakan sebagai tanduk sisi, lateral cornu. Hasilnya, dalam bahagian ini, perkara kelabu di bahagian silang mengambil bentuk rama-rama. Tanduk sisi mengandungi sel-sel yang menyerap organ-organ vegetatif dan dikelompokkan ke dalam nukleus, yang disebut columna intermediolateralis. Sel neurit nukleus ini muncul dari saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior.

  B. Bahan putih, substantia alba, dari saraf tunjang terdiri daripada proses saraf yang membentuk tiga sistem gentian saraf:

  1. Bungkusan ringkas gentian bersekutu yang menghubungkan bahagian-bahagian saraf tunjang pada tahap yang berbeza (neuron afferent dan intercalary).
  2. Centripetal panjang (sensitif, afferent).
  3. Sentrifugal lama (motor, efferent).

  Sistem pertama (serat pendek) merujuk kepada alat kord rahim, sementara dua lagi (gentian panjang) membentuk alat konduktor komunikasi dua hala dengan otak. Radas sendiri termasuk bahan kelabu saraf tunjang, dengan akar posterior dan anterior serta baloknya yang berwarna putih (fasciculi proprii) yang bersempadan dengan kelabu dalam bentuk jalur sempit. Perkembangan peralatannya sendiri adalah pembentukan phylogenetically yang lebih tua dan oleh itu mengekalkan ciri-ciri struktur primitif - segmentasi, itulah sebabnya ia juga dipanggil alat segmental dari saraf tunjang, tidak seperti seluruh alat yang tidak dibahagikan dari hubungan dua hala dengan otak.

  Oleh itu, segmen saraf adalah segmen melintang saraf tunjang dan saraf tulang belakang kanan dan kiri yang berkaitan, yang dihasilkan dari neurotom tunggal (neuromere). Ia terdiri daripada lapisan mendatar bahan putih dan kelabu (tanduk posterior, anterior dan lateral) yang mengandungi neuron, proses yang melepasi saraf tulang belakang dan akarnya yang berpasangan (kanan dan kiri).

  Di dalam saraf tunjang terdapat 31 segmen, yang secara topografi dibahagikan kepada 8 serviks, 12 dorsal, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1 coccygeal. Dalam segmen saraf menutup arka refleks pendek. Oleh kerana peralatan segmental sendiri dari saraf tunjang muncul ketika masih tidak ada otak, fungsinya adalah merealisasikan reaksi-reaksi tersebut sebagai tindak balas terhadap rangsangan luar dan internal yang telah timbul sebelumnya dalam proses evolusi, yaitu reaksi kongenital. Alat hubungan dua hala dengan otak adalah lebih muda secara filogenetik, kerana ia muncul hanya ketika otak muncul. Dengan perkembangan laluan keluar dan konduktif yang menghubungkan saraf tunjang dengan otak berkembang ke luar. Ini menjelaskan hakikat bahawa perkara putih dari saraf tunjang dikelilingi oleh semua pihak oleh bahan kelabu. Terima kasih kepada alat konduktif, peralatan sendiri saraf tunjang dikaitkan dengan peralatan otak, yang menyatukan kerja seluruh sistem saraf. Serat saraf dikelompokkan ke dalam bungkusan, dan bundel membentuk kord mata yang kelihatan, kelihatan dan telanjang: posterior, lateral, dan anterior. Dalam kord posterior, bersebelahan dengan tanduk posterior (sensitif), berbaring berkas serat saraf menaik; dalam kord anterior, bersebelahan dengan tanduk anterior (motor), berbaring berkas serat saraf menurun; akhirnya, kedua-duanya berada di kord sisi. Sebagai tambahan kepada kord, benda putih berada dalam commissure putih, comissura alba, dibentuk kerana persilangan gentian di hadapan substantia intermedia centralis; belakang putih belakang hilang.

  Pigtail pos mengandungi serat akar belakang saraf tulang belakang, yang terdiri daripada dua sistem:

  • Rumpai lebat nipis, fasciculus gracilis.
  • Terletak di sebelah kiri berbentuk baji, fasciculus cuneatus. Rumpun berbentuk nipis dan baji berbentuk proprioceptive (perasaan otot-artikular) sedar dan kulit (perasaan stereotaip - pengiktirafan objek dengan sentuhan) sensitiviti yang berkaitan dengan menentukan kedudukan badan di ruang angkasa, serta sensitiviti sentuhan dari bahagian-bahagian tubuh yang sepadan dengan korteks serebrum.

  Pita sisi mengandungi berkas berikut:

  A. Meningkat.

  Kepada otak posterior:

  • traktus spinocerebellaris posterior, laluan tulang belakang-cerebellar posterior, terletak di bahagian belakang kord lateral di pinggirnya;
  • Traktus spinocerebellaris anterior, laluan tulang belakang-cerebellar anterior, terletak ventral kepada yang sebelumnya. Kedua-dua saluran cerebrospinal menjalankan impuls proprioceptive yang tidak sedar (penyelarasan pergerakan tidak sedar).

  Kepada pemain tengah:

  • traktus spinotectalis, laluan dorsal, bersebelahan dengan bahagian medial dan bahagian anterior spinocerebellaris traktus anterior. Kepada otak tengah:
  • traktus spinothalamics lateralis bersebelahan dengan sisi medial ke anterior spinocerebellaris tractus, di belakang spinotectalis traktus. Ia mengendalikan kerengsaan suhu di bahagian punggung saluran, dan kesakitan di bahagian ventral;
  • traktor spinothalamicus anteriror s. Ventralis adalah sama dengan yang sebelumnya, tetapi ia terletak di anterior kepada yang disebut lateral dan dengan melakukan sentuhan sentuhan, sentuhan (kepekaan sentuhan). Mengikut data terkini, saluran ini terletak di kord anterior.

  B. ke bawah.

  Daripada korteks serebrum:

  • laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal), tractus corticospinalis (pyramidalis) lateralis. Saluran ini adalah cara motor sedar yang sedar.

  Daripada pemain tengah:

  • tractus rubrospinalis. Ia adalah cara motor yang tidak sedarkan diri.

  Dari otak belakang:

  • tractus olivospinalis, terletak pada anterior spinocerebellaris tractus, berhampiran kord anterior. Kord anterior mengandungi laluan menurun.

  Daripada korteks serebrum:

  • Laluan kortikal-tulang belakang (pyramidal) anterior, anterior tractus corticospinalis (pyramidalis), membentuk sistem piramid biasa dengan bundle piramidal sisi.

  Daripada pemain tengah:

  • rektus tectospinalis, terletak medial ke bundle piramide, menyekat anterior fissura mediana. Terima kasih kepadanya, pergerakan pelindung refleks dijalankan dengan rangsangan visual dan pendengaran - saluran refleks visual-pendengaran.

  Sejumlah rasuk pergi ke tanduk anterior saraf tunjang dari pelbagai nukleus medulla oblongata, yang berkaitan dengan keseimbangan dan koordinasi pergerakan, iaitu:

  • dari nukleus saraf vestibular - tractus vestibulospinalis - terletak pada sempadan kord anterior dan lateral;
  • dari formatio reticularis - anterior reticulospinalis tractus, terletak pada bahagian tengah kord anterior;
  • Bungkusan diri mereka, fasciculi proprii, bersebelahan dengan bahan kelabu dan tergolong dalam peralatan sendiri saraf tunjang.