Utama / Lebam

Anatomi sendi pinggul, otot dan ligamen, memastikan gerakannya

Sendi pinggul (Articulatio coxae, Articulacio coxe) adalah sendi bulat (berbentuk cawan) yang dibentuk oleh kepala femur dan aseton tulang pelvis. Permukaan artikular pada kepala femoral ditutupi dengan rawan hyaline di seluruh, dan acetabulum ditutup dengan tulang rawan hanya di kawasan permukaan gantung, selebihnya ditutup dengan membran sinovial. Asetabulum juga mempunyai acetabulum, kerana mana rongga menjadi lebih dalam. Bagaimana sebuah atlas anatomi dengan gambar menganggap struktur gabungan itu, dan apakah strukturnya, baca lebih terperinci di bawah.

Struktur sendi pinggul disusun sedemikian rupa sehingga kapsul sendi dilekatkan pada tulang pelvis sepanjang tepi acetabulum, dan pada tulang paha sepanjang garis intertrochanter. Di bahagian belakang kapsul menangkap 2/3 dari femur, tetapi tidak menangkap puncak intertrochanic. Mengikut sains anatomi, kerana alat ligamentous ditenun ke dalam kapsul, ia sangat kuat.

Ligamen pinggang

Ligamen kuat adalah iliac-femoral, yang dapat dilihat dengan melihat corak. Mengikut banyak sumber saintifik, dia dapat menahan berat sehingga 300 kg. Tudung iliac-femoral diikat, seperti ditunjukkan gambar, tepat di bawah tulang belakang iliac anterior dan meluas ke garis intertrochanter kasar, menyimpang seperti fanlike.

Juga merujuk kepada alat ligamentous sendi pinggul:

 • Ligamen pubic-femoral. Ia bermula pada garis atas tulang kemaluan, turun ke bawah, dan mencapai garis intertrochanter, bersambung dengan kapsul bersama. The ligament femoral-femoral, seperti semua ligamen berikutnya, jauh lebih lemah daripada ilio-femoral. Bundle ini menghadkan pelbagai pergerakan di mana pinggul boleh dialihkan.
 • Ligamen Sacro-femoral. Ia mengambil asalnya pada tulang ischial, maju ke depan dan mengikat ke fossa trochannel, menyilang dalam kapsul sendi. Had batuan paha.
 • Bundle Circular. Terletak di dalam kapsul bersama, ia kelihatan seperti bulatan (sebenarnya, bentuknya menyerupai gelung). Meliputi leher femoral dan dilampirkan pada tulang belakang iliac anterior yang lebih rendah.
 • Sekumpulan kepala femoral. Adalah dipercayai bahawa dia tidak bertanggungjawab untuk kekuatan sendi pinggul, tetapi untuk perlindungan saluran darah yang masuk ke dalamnya. Terdapat ligamen di dalam sendi. Ia berasal dari ligamen acetabular melintang dan dipasang pada fossa kepala femoral.

Otot sendi pinggul

Sendi pinggul, serta sendi bahu, mempunyai beberapa paksi putaran, iaitu tiga - melintang (atau frontal), anteroposterior (atau sagittal) dan menegak (atau membujur). Dalam setiap paksi ini, bergerak, sendi pelvis melibatkan kumpulan ototnya.

Pusingan silang (frontal) putaran menyediakan lanjutan dan lekukan di sendi pinggul, di mana seseorang boleh duduk atau melakukan gerakan lain. Otot yang bertanggungjawab untuk meluruskan pinggul:

 • Iliopsoas;
 • Jahitan;
 • Pengikat otot lebar fascia;
 • Sikat;
 • Langsung.

Otot yang memberikan lanjutan paha:

 • Gluteus besar;
 • Double menuju;
 • Semitendinosus dan separuh membran;
 • Pemimpin besar.

Paksi putaran anteroposterior (sagittal) memberikan penambahan dan penculikan paha. Otot yang bertanggungjawab untuk penculikan pinggul:

 • Gluteus maximus sederhana dan kecil;
 • Pengikat otot lebar fascia;
 • Berbentuk pir;
 • Twin;
 • Penguncian dalaman.

Otot yang bertanggungjawab membawa pinggul:

 • Penambah besar;
 • Pendek dan panjang;
 • Nipis;
 • Sis.

Pajajaran menegak (longitudinal) putaran memberikan putaran (putaran) pada sendi pinggul: supinasi dan pronasi.

Otot yang memberikan pronasi pinggul:

 • Pengikat otot lebar fascia;
 • Bundelan antena gluteus tengah dan kecil;
 • Semitendinosus dan separuh membran.

Otot-otot yang memberikan paha pada pinggang:

 • Iliopsoas;
 • Square;
 • Gluteus besar;
 • Bundled posterior gluteus tengah dan kecil;
 • Jahitan;
 • Penguncian dalaman dan luaran;
 • Berbentuk pir;
 • Kembar.

Dan kini kami menawarkan anda untuk menonton bahan video, di mana gambarajah struktur sendi pinggul, ligamen dan otot jelas ditunjukkan.

Hip Bersama: Anatomi Manusia

Dalam proses evolusi, sendi pinggul seseorang menjadi elemen pendukung utama kerangka, menggabungkan kekuatan dan mobilitas masa yang sama. Peralihan untuk berjalan di dua anggota badan menuntut agar badan secara beransur-ansur menyusun semula tulang dan tisu lembut artikulasi. Adaptasi untuk beban baru berlaku secara beransur-ansur, tetapi tidak dapat dielakkan, oleh itu, manusia moden memperoleh gabungan unik dalam struktur.

Pertama sekali, perubahan itu mempengaruhi tisu lembut - ligamen dan otot, yang sebelum ini memberikan kekuatan dan pergerakan yang diperlukan untuk kaki. Keperluan untuk sokongan yang stabil menjadikan otot-otot dan tendon sangat kuat dan tahan terhadap peregangan. Pada masa yang sama, mereka kehilangan fleksibiliti sepenuhnya, membolehkan anda melakukan hampir seluruh pergerakan di sendi pinggul. Ciri ini memastikan kelangsungan manusia dalam alam, memberikan kelebihan kepada musuh semulajadi.

Perubahan dalam struktur tisu-tisu lembut dari masa ke masa menyediakan penyusunan semula tulang yang lengkap, yang memungkinkan untuk menahan tubuh manusia secara tegak. Walaupun transformasi sedemikian, sendi pinggul praktikal tidak kehilangan pergerakan. Sambungan tulang terbesar adalah lebih rendah dalam jumlah pergerakan hanya pada sendi bahu, memastikan putaran kaki yang hampir lengkap. Walaupun sebelum ini antara kedua-dua sendi mempunyai banyak persamaan - evolusi telah menyediakan mereka dengan tujuan yang berbeza untuk lelaki.

Tulang

Mekanisme yang lebih kecil membentuk unsur-unsur yang bertindak, lebih dipercayai. Menurut prinsip ini, anatomi sendi pinggul disusun, yang memberikan sokongan yang kuat dan fleksibel untuk seluruh rangka manusia. Struktur khas tulang yang membentuk sendi membolehkan pergerakan dalam semua paksi di dalamnya:

 • Dalam berjalan kaki yang normal, beribu-ribu fleksibel dan sambungan yang tidak mencukupi dilakukan setiap hari, membolehkan anda meningkatkan dan menurunkan kakinya. Juga, pergerakan seperti itu diperlukan untuk lelaki untuk aktiviti harian - mereka melembutkan melompat dan jatuh, membolehkan anda dengan cepat mengambil objek yang diperlukan dari lantai. Kumpulan otot terbesar dalam tubuh manusia - bahagian depan dan belakang otot paha - bertanggungjawab untuk pelaksanaannya.
 • Tidak seperti sendi bahu, struktur sendi pinggul tidak membenarkan penculikan dan penambahan sepenuhnya. Oleh itu, pergerakan ini memainkan peranan tambahan, membolehkan seseorang bergerak dengan lancar ke sisi semasa berjalan. Sebagai contoh, mereka membenarkan anda mengubah arah untuk mengelakkan objek bergerak.
 • Putaran kaki masuk dan keluar juga memainkan peranan sokongan, memberikan orang kebebasan untuk aktiviti atau permainan. Ia membolehkan anda menetapkan kaki anda pada tahap yang selesa untuk sebarang kesempatan untuk membolehkan orang ramai mendaki dan berpaut kepada pelbagai unjuran dan permukaan.

Pelbagai gerakan yang disenaraikan hanya mencipta dua struktur anatomi - ini adalah tulang terbesar dalam rangka manusia.

Pelvik

Bahagian tetap dari sendi terbentuk oleh tulang pelvis, yang dalam bidang permukaan luar membentuk acetabulum. Ia adalah mangkuk bulat yang mendalam, pusatnya diarahkan ke atas dan ke atas. Ciri ini menyediakan sokongan yang boleh dipercayai untuk badan, kerana pusat graviti dalam kedudukan ini diedarkan secara merata ke atas seluruh bahagian atas tulang pelvik.

Bahagian sendi ini tersembunyi dengan selamat di bawah ketebalan tisu lembut, jadi strukturnya hanya boleh dipelajari dengan bantuan buku atau kaedah diagnostik khas. Ciri-ciri berikut sepatutnya diberi perhatian:

 1. Asetabulum terbentuk serentak oleh tiga tulang pelvis - pubic, sciatic dan iliac. Yang menghairankan, jahitan tulang mereka membahagikan pembentukan anatomi menjadi ketiga yang sama.
 2. Walaupun komposisi yang pelbagai, rongga artikular adalah pembentukan yang sangat kuat dan holistik. Ia tidak stabil pada zaman kanak-kanak, ketika bahagian utamanya terbentuk dari tisu tulang rawan.
 3. Ujung rongga diwakili oleh gulung tulang tebal (yang bertentangan dengan sendi bahu), dan meliputi kepala paha di sepanjang lilitan keseluruhan. Ini membolehkan anda membuat sokongan yang boleh dipercayai untuk kaki, mencegah perkembangan kecederaan.
 4. Bahagian atas fossa artikular jauh lebih besar daripada yang lebih rendah, yang disebabkan oleh fungsi sokongannya. Tulang panggul terbesar - ileum - membentuk gerbang acetabulum, yang mengambil alih keseluruhan beban berat badan.
 5. Di tengah-tengah pendidikan terdapat fossa khas di mana ligamen dilampirkan, yang pergi ke rehat yang sama di kepala paha. Tudung ini bukan sahaja memberikan pengukuhan tambahan bersama, tetapi juga mengandungi ketebalannya yang diperlukan untuk bekalan darah sendi.

"Kesihatan" sendi sepenuhnya bergantung pada keadaan acetabulum, kerana banyak penyakit sendi pinggul bermula dengan kekalahannya.

Femur

Bahagian bergerak dari sendi terbentuk oleh kepala dan leher paha, serta peluk utama dan kecil - protraksi tulang, yang merupakan tempat lampiran otot. Mereka juga agak rapat dikelilingi oleh tisu lembut, dan oleh itu tidak boleh diakses untuk penyelidikan langsung - palpation. Secara luaran, anda hanya dapat menilai struktur penerjun yang lebih besar, yang didefinisikan sebagai penonjolan padat pada permukaan sisi ketiga paha atas.

Anatomi tulang terbesar dalam rangka manusia adalah menarik, walaupun bilangan struktur luaran yang kecil. Oleh itu, dalam rangka sendi pinggul, anda boleh menggambarkan hanya ciri-ciri bahagian atasnya:

 1. Kepala mempunyai bentuk bulat biasa, yang sepenuhnya sesuai dengan struktur dalaman acetabulum. Dan untuk kebetulan lengkap, ia benar-benar ditutup dengan rawan padat, menyembunyikan apa-apa kekasaran. Sekiranya tidak terdapat ketepatan dalam peranti, maka dengan setiap pergerakan seseorang akan merasakan kejutan ringan dan masalah yang berkaitan dengan geseran penyelewengan.
 2. Di tengah kepala terdapat lubang, dari mana ligamen yang kuat meluas - bersama dengan rehat yang sama pada acetabulum, ia membentuk sokongan tambahan.
 3. Leher tidak keluar dari kepala pada sudut yang betul - ini akan menghasilkan beban berlebihan pada semua unsur sendi. Sudut kira-kira 130 darjah tumpul - ia memberikan pemindahan graviti hampir ke atas pada anggota badan. Pada masa yang sama, tidak ada kehilangan mobiliti dalam artikulasi, yang mungkin telah hilang dalam kedudukan menegak tulang.
 4. Lidi adalah penamatan anatomi sendi - kapsul kompaun dilampirkan di pangkalan mereka. Juga pada mereka tetap tendon hampir semua otot yang melakukan pergerakan di sendi.

Di bahagian sendi yang bergerak, leher pinggul adalah titik paling lemah - akibat daripada pelbagai kecederaan, keretakan sering diperhatikan.

Struktur dalaman

Untuk mematuhi sepenuhnya permukaan artikular terdapat alat-alat anatomi - kapsul dan tulang rawan. Mereka menyediakan mitigasi pergerakan, menjadikan mereka lebih tepat dan tidak dapat dilihat oleh badan:

 • Kotak kapsul merupakan sumber cecair sinovial yang memberikan pelinciran semulajadi permukaan artikular. Terdapat juga lipatan khas di atasnya, yang, apabila diregangkan, tidak menghalang pelbagai gerakan ke arah.
 • Rawan pada sendi pinggul juga mempunyai ciri-cirinya sendiri: ia menutup kepala sepenuhnya, tetapi acetabulum hanya dalam bentuk bukaan kuda terbuka. Ini disebabkan oleh fungsi artikulasi - bahagian bawahnya secara amnya tidak terlibat dalam sokongan, oleh itu ia tidak mempunyai plat rawan padat.

Sokongan normal dan fungsi motor sendi sepenuhnya bergantung bukan sahaja pada unsur-unsur dalaman, tetapi juga tisu lembut di sekelilingnya. Nada otot dan ligamen yang baik memberikan bekalan darah yang baik ke sendi, menyediakannya dengan semua bahan yang diperlukan.

Bungkusan

Tendon yang mengelilingi sendi pinggul pada semua sisi, membentuk korset lembut. Terdapat tiga kumpulan utama ligamen yang memberi sokongan kepada elemen tulang:

 • Tendon yang paling kuat di sekeliling badan mengelilingi sendi sepanjang seluruh lilitan, meliputi bukan sahaja rongga dengan kepala, tetapi juga leher paha. Ligamen yang kuat berlepas dari setiap tulang panggul, selepas itu mereka dihantar ke paha paha. Kekuatan mereka sedemikian rupa sehingga mampu menahan voltan kira-kira 600 kg.
 • Kord yang kuat menguatkan sendi dari bahagian dalam, menyediakan sambungan berterusan kepala femoral dan acetabulum. Pautan ini dicipta secara alamiah dengan margin panjang yang kecil, yang sama sekali tidak menghadkan jumlah pergerakan di sendi.
 • Ligamen juga termasuk kawasan bulat di sekeliling ruang bersama, yang dibentuk oleh plat lembut tisu penghubung. Walaupun kelihatan tidak boleh dipercayai, bungkusan ini memainkan peranan penyerap kejutan, melembutkan sebarang kejutan semasa pergerakan.

Ia adalah perubahan dalam struktur ligamen yang disediakan sepanjang evolusi penstrukturan semula sepenuhnya tulang-tulang yang membentuk sendi pinggul.

Otot

Unsur-unsur sebatian yang lain hanya mempunyai sifat-sifat yang menyokong, dan hanya otot yang membolehkan anda membuat pergerakan di dalamnya. Kumpulan otot berikut terlibat dalam pelaksanaan fungsi ini:

 • Di pinggang, semua otot terlibat dalam membuat apa-apa pergerakan pada sendi pinggul - walaupun kedudukan normal. Kedua-dua aktiviti harian dan istimewa manusia - sukan, profesional, bergantung kepada kerjasama mereka.
 • Otot pelvis dan bahagian belakang juga memainkan peranan sokongan dalam beberapa pergerakan, juga menguatkan sendi di luar. Peranan mereka paling ketara dengan putaran atau putaran dalaman pinggul.
 • Otot glutea memainkan peranan besar bukan sahaja untuk pergerakan, tetapi juga untuk perlindungan luaran artikulasi. Otot yang pendek dan berkuasa berfungsi sebagai "kusyen" sebenar yang meliputi sendi dari kesan luaran. Mereka juga membuat penculikan dan lekuk pinggang.

Perkembangan otot yang baik mengelilingi sendi pinggul, memastikan kedudukan pembentukan tulang yang betul semasa pergerakan.

Bekalan darah

Sendi pinggul pemakanan menerima dari beberapa sumber, yang membolehkan membawa pembuluh darah ke rongga sambungan dari dalam dan luar. Struktur sistem peredaran darah ini menyediakan bekalan nutrien dan oksigen tanpa gangguan kepada semua unsur artikulasi:

 1. Semua unsur luar sendi menerima darah dari arteri yang mengelilingi tulang femur. Cawangan mereka pergi ke arah yang bertentangan - dari bawah ke bawah, disebabkan lokasi sumber mereka - arteri yang dalam paha. Oleh itu, bekalan darah hanya memberi kesan kepada bahagian-bahagian yang cetek bersama - kapsul, ligamen, dan otot-otot di sekelilingnya.
 2. Juga, sebahagian daripada darah berasal dari arteri gluteal bawah dan atas, yang menghampiri sendi pinggul dari atas.
 3. Yang paling menarik ialah cabang acetabular arteri obturator, yang melalui fossa pusat artikulasi, serta ligamen kepala femoral. Ia sendiri menyediakan bekalan darah ke bahagian dalaman sendi, menyampaikan bahan-bahan yang diperlukan untuk rawan artikular.

Artikulasi mempunyai rangkaian vaskular yang cukup terpencil, oleh itu, pada patah leher femoral, kuasa kepala artikular sering terganggu - satu pecah arteri tunggal. Kekurangan oksigen mengakibatkan kematian unsur-unsur sendi, yang mengakibatkan kehilangan sokongan dan fungsi motor sendi yang lengkap.

Anatomi sendi pinggul manusia: struktur otot dan ligamen dan tulang

Halo, tetamu yang dikasihi dan pelawat laman web! Beban utama semasa akaun pergerakan mekanisme dan sendi locomotor.

Dari kesihatan sendi pinggul bergantung kepada kualiti kehidupan manusia yang penuh. Dalam kes ini, anatomi sendi pinggul dicirikan oleh kerumitan.

Ini adalah sambungan tulang pelvis dan kepala femoral. Untuk melindungi terhadap lelasan, permukaannya dilengkapi dengan rawan hyaline.

Beg Synovial adalah penghalang perlindungan. Prestasi sendi pinggul bergantung kepada kesihatan dan keadaannya.

Apakah struktur sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah sendi bulat yang dibentuk oleh acetabulum dan kepala tulang femur.
Pertimbangkan struktur komponen bersama dan utama yang penting:

 1. Kepala paha adalah bulat dan ditutup dengan tisu tulang rawan. Tetapkan dengan leher.
 2. Asetabulum dicipta menggunakan tiga tulang yang ditumbuk. Di dalamnya terdapat lapisan rawan berbentuk bulan sabit.
 3. Acetabulum adalah sempadan kartilaginous untuk acetabulum.
 4. Kapsul sendi adalah beg tisu penghubung yang meliputi kepala, leher, dan acetabulum.
 5. Kumpulan menguatkan kapsul di luar. Terdapat hanya tiga daripada mereka.
 6. The ligamen kepala femoral terletak di rongga sendi.
 7. Kantung artikular adalah bekas cecair. Mereka terletak di bawah tendon.
 8. Elemen pembetulan otot. Mereka membantu menggerakkan pinggul dan menguatkan sendi.


Oleh itu, anatomi topografi termasuk bukan sahaja ligamen dan otot.

Aliran darah dan pemuliharaan sendi melibatkan penyertaan arteri seperti:

 1. Arteri di sekitar paha, cawangan menaik.
 2. Ligamen pusingan Arteri.
 3. Cawangan arteri medial yang mendalam.
 4. Kedua-dua jenis arteri gluteal.

Ciri-ciri sistem peredaran darah adalah penting untuk kajian penuh mengenai struktur sendi. Bagaimana kapal-kapal dapat dilihat dalam foto.

Dengan usia, pemakanan melalui kapal berkurangan.

Pergerakan asas sendi

Sekarang secara ringkas mengenai pergerakan sendi.

Sendi pinggul bertanggungjawab untuk tindakan berikut:

 1. Fleksi pinggul. Dalam kes ini, otot permukaan depan dimuatkan.
 2. Pelanjutan Melibatkan otot belakang paha dan punggung.
 3. Penculikan hip. Terdapat otot yang terletak di permukaan luar paha.
 4. Hantar Langkah salib. Ini melibatkan otot paha dalaman.
 5. Supaminasi atau berubah. Pada masa yang sama, fungsi kumpulan otot luar.
 6. Pukulan paha berpaling ke dalam. Berikan bahagian belakang paha dan otot punggung.
 7. Putaran pekeliling pinggul.

Struktur pada orang dewasa dan kanak-kanak

Bentuk sendi pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah berbeza. Dalam bayi yang baru lahir, kepala tulang terdiri daripada rawan mereka. Kepala itu benar-benar terputus oleh umur 18 tahun.
Leher pinggul pada kanak-kanak meninggalkan tulang pada sudut 140 darjah, dan pada orang dewasa - 130.

Pada zaman kanak-kanak, acetabulum mempunyai bentuk yang rata. Jika lokasi kepala atau rongga artikular berbeza dari norma umur, maka ia mempunyai nama - displasia.

Masalah hip

Sendi pinggul terdedah kepada pelbagai fenomena yang tidak menyenangkan. Ia boleh menjadi trauma, patah tulang, kehelan, keradangan dan patologi.

Selepas 40 tahun, akibat kemerosotan rawan, kemusnahan tulang dan coxarthrosis berlaku. Akibatnya, kontraksi sendi dapat berkembang.

Dislokasi kongenital adalah akibat dari displasia.
Lebih tua sering patah leher femoral. Tulang menjadi rapuh kerana kekurangan kalsium. Oleh itu, patah tulang boleh berlaku walaupun selepas kecederaan ringan dan ia bertambah kuat.

Keradangan atau arthritis berlaku di latar belakang penyakit sistemik yang menjejaskan sendi.

Ligamen pinggang

The ligament yang paling kuat ialah ligamen iliac-femoral. Peralatan ligamen juga termasuk ligamen-femoral. Ia menyekat pergerakan di mana paha ditarik balik.

The ligat sciatic-femoral bermula pada ischium.
Ligan pusingan terletak di dalam kapsul artikular. Ia menutup leher tulang paha dan melindungi bekalan darah ke dalam kapal di dalamnya.
Oleh kerana ligamen kuat di bahagian depan paha, tubuhnya tegak.

Bahagian-bahagian sendi ini memegang kedudukan tegak pelvis dan batang batang. Pelanjutan sambungan boleh memberikan ligamen iliac-femoral.

Tidak begitu maju ligamen sciatic-femoral, melalui bahagian belakang sendi.

Otot

Sendi bahu dan pinggul mempunyai beberapa paksi putaran - menegak, anteroposterior dan melintang.

Dalam setiap mereka, sendi pelvis menggunakan kumpulan otot tertentu:

 1. Paksi melintang melakukan fleksi dan lanjutan, yang mana seseorang duduk.
 2. Untuk fleksi paha adalah otot berikut - penjahit, pengikat otot, lurus, sikat dan ileal - lumbar.
 3. Memperluaskan gluteus besar paha, otot half membran dan semitendinosus.
 4. Untuk penculikan paha memenuhi gluteus kecil dan sederhana, pengunci berbentuk pir dan dalaman.
 5. Pronasi disediakan oleh separuh-membran, separuh-tendinous dan otot - ketegangan.
 6. Untuk supaminasi adalah persegi, gluteus besar dan ileal - lumbar.

Patologi sendi pinggul

Tanda-tanda menyakitkan di sendi pinggul bukan hanya masalah masalah dengan sistem muskuloskeletal, tetapi juga dapat menunjukkan masalah dengan tulang belakang, sistem pembiakan dan organ perut.

Simptom kesakitan di sendi pinggul boleh dihantar ke lutut.

Punca kesakitan:

 1. Ciri-ciri anatomi.
 2. Kecederaan.
 3. Penyakit sistemik.
 4. Penyinaran dengan patologi lain.

Kecederaan mungkin dalam bentuk lebam, lekukan, atau kehelan. Kesakitan boleh menyebabkan fraktur. Terutamanya traumatik dan sukar untuk memperbaiki patah leher femoral.

Kesakitan juga dirasai ketika serat otot, bibir artikular, dan sempit pecah.
Di samping itu, penyakit berikut boleh menyebabkan ketidakselesaan di sendi pinggul:

Nyeri boleh dirasai di sendi pinggul jika berlaku penyakit sistem dan organ lain. Sebagai contoh, dalam penyakit tulang belakang, hernia inguinal dan neuralgia.
Untuk menentukan diagnosis, anda perlu berunding dengan doktor. Pada masa yang sama, diagnostik khas dijalankan, termasuk MRI, X-ray dan pelbagai ujian.

Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan. Dalam keadaan yang lebih mudah dapat membantu kompleks gimnastik yang berkesan, yang dapat dilihat pada video.


Pengetahuan tentang anatomi diperlukan bukan sahaja oleh doktor. Dalam kehidupan biasa, maklumat sedemikian akan membantu menentukan sumber kesakitan.

Jika anda ingin menulis sesuatu mengenai topik ini, ia boleh dilakukan dalam komen.

Melihat anda mesyuarat yang tidak lama lagi, pelawat sayang!

Struktur, fungsi dan penyakit sendi pinggul

Hip bersama memainkan peranan besar dalam kehidupan orang ramai. Kedudukan tegak menyebabkan perubahan dalam struktur tulang, mengakibatkan sendi, yang merupakan salah satu elemen muskuloskeletal utama tubuh manusia. Anatomi sendi pinggul seseorang dapat membantu memahami strukturnya, serta sebab-sebab penampilan penyakit.

Struktur sendi pinggul

Terima kasih kepada sendi pinggul, seluruh bahagian bawah badan boleh bergerak, ia adalah komponen penghubung untuk anggota badan dengan seluruh kerangka. Sendi adalah sambungan mudah alih tulang, iaitu, seluruh pergerakan anggota badan bergantung padanya. Jawapan kepada persoalan di mana sendi pinggul terletak agak mudah - ia terletak di persimpangan pelvik, femur.

Ia mempunyai kuasa yang besar dalam dirinya sendiri, sebagai sokongan kepada seluruh organisma. Beban besar dan fungsi motor yang diberikan kepada sendi, mempengaruhi perkembangan struktur anatominya.

Sendi pinggul adalah sfera, terdiri daripada beberapa bahagian:

 • acetabulum;
 • kepala femoral;
 • beg artikular dengan cecair di dalamnya.

Juga dalam struktur sendi pinggul termasuk organ-organ otot, saluran darah. Bentuk sendi pinggul memberikan pergerakan anggota badan dalam semua pesawat. Setiap bahagiannya patut mendapat perhatian yang berasingan, kerana pergerakan di sendi pinggul diberikan terima kasih kepada kerja yang diselaraskan dari semua elemennya. Foto sendi pinggul menunjukkan semua bahagian utamanya.

Tulang dan tulang rawan

Tulang-tulang di sendi berfungsi sebagai elemen pendukung utama, adalah pada mereka bahawa seluruh tubuh diadakan. Tulang pelvis memasuki sendi pinggul. Acetabulum adalah rehat di tempat splicing tulang, ia mengulang bentuk bentuk kepala femoral dan dibentuk oleh penggabungan tiga tulang. Biasanya, mereka benar-benar sesuai dengan bentuk dan saiz antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, terdapat patologi di mana kepala femoral boleh diposisikan supaya tidak memasukkan sepenuhnya acetabulum, contohnya, dalam kes displasia.

Oleh kerana bentuk kepala sfera, sendi mempunyai beberapa paksi, jadi pergerakan boleh dilakukan dalam beberapa pesawat sekaligus:

 1. Frontal bertanggungjawab untuk lanjutan dan lekapan.
 2. Menegak digunakan untuk membawa paha ke dalam, ke luar.
 3. Sagittal memimpin kaki, mengetuai kembali.

Di samping itu, ia juga menjalankan pergerakan putaran.

Menarik Sendi kadang-kadang dipanggil berbentuk kacang disebabkan oleh hakikat bahawa rongga hanya meliputi tiga perempat daripada kepala.

Kepala tertutup tulang rawan pada tulang paha menghalang geseran yang berlebihan dan, seterusnya, pemusnahan tisu tulang. Tisu tulang rawan adalah permukaan licin dan tahan lasak. Ini dicapai kerana fakta bahawa separuh rawan membentuk kolagen, yang membolehkan sendi menjadi elastik dan berfungsi.

Mengalami kesan mekanikal, tulang rawan dimampatkan, tetapi cepat dipulihkan kerana sel rawan dan komposisi air. Lama kelamaan, tulang rawan mula pudar dan tidak lagi sepenuhnya memenuhi fungsinya, peningkatan geseran pada tulang - ini membawa kepada sensasi yang menyakitkan dan pemusnahan tisu tulang.

Beg yang diartikulasikan

Sendi melindungi kantung sinovial, ia terdiri daripada tisu penghubung yang mantap. Keistimewaan kain menjadikannya tahan lama, tetapi elastik. Kapsul terlampir ke tepi acetabulum dan ligamen melintang. Beg ini meliputi berongga di dalam bulatan dan di hadapannya bergabung dengan garis intertrochanter.

Sinovium ini melapisi kapsul dari bahagian dalam. Ia menyuburkan tulang rawan artikular, terletak di dalamnya, di dalamnya adalah serat saraf dan saluran darah. Di samping itu, ia merupakan organ sintesis untuk cecair sinovial yang mengisi seluruh rongga membran.

Fluida sangat penting untuk tulang, untuk mengurangkan geseran permukaan, sebagai pelincir mereka, ia juga diperlukan untuk menghidupkan tulang. Ia terdiri daripada polisakarida, yang mana hyaluronan dibina, yang diperlukan untuk keanjalan tisu tulang rawan.

Dalam beg tiga beg sinovial:

 • puncak iliac;
 • meludah;
 • gluteus sciatic.

Setiap melakukan fungsi penting dan perubahan patologi pada bila-bila masa boleh membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Bungkusan

Untuk memegang kepala dalam ligamen acetabulum diperlukan, mereka menstabilkan gerakan. Terdapat beberapa jenis ligamen, masing-masing bertanggungjawab untuk fungsinya.

Ileo-femoral

Ini ligament berbentuk kipas mempunyai ketebalan dan kekuatan terbesar kerana beban yang diperlukan. Ia bermula dari bahagian atas permukaan sendi dan pergi ke bahagian bawah, menjejaskan tulang paha.

Fungsinya termasuk halangan kepada lanjutan anggota badan dan kejatuhan badan ketika berjalan. Ia boleh menahan sehingga 300 kg.

Fizikal awam

Tudung itu dianggap nipis dan paling lemah. Ia berasal dari tulang pelvis pubis, melewati tusukan kecil, bergabung dengannya.

Ligament menghalang penculikan pinggul semasa bergerak.

Femoral saintis

Ligan ini melekat pada ischium, mengikat leher femoral, dan akhirnya melekat ke kawasan di sebelah pengawal yang lebih besar.

Bungkusan diperlukan untuk melambatkan pemacu femur ke dalam.

Paha pusingan

Ligator pusingan femoral terletak di dalam kapsul synovial, mempunyai bentuk gelung. Ini adalah tisu longgar yang ditutup dengan membran artikular. Antara serat adalah ujung saraf, saluran darah. Tanpa sambungan yang kuat, anggota badan tidak berfungsi dengan normal.

Tisu otot sendi

Otot memainkan peranan penting dalam sistem muskuloskeletal. Femoral adalah yang paling berkuasa di seluruh badan. Setiap pergerakan memerlukan sebilangan besar otot, masing-masing mempunyai kepentingan berfungsi sendiri.

Untuk rujukan! Selain fungsi ini, otot juga melindungi tulang semasa pukulan, mengurangkan beban pada kaki semasa pergerakan. Dalam pergerakan sendi yang melibatkan otot paha, punggung.

Peredaran darah

Sistem pembekalan darah direka supaya darah melalui kapal memasuki tisu, di luar dan di dalamnya. Disebabkan ini, terdapat proses yang berterusan untuk memberi makan tisu-tisu artikular dan menenuninya dengan oksigen.

Pemakanan luaran diperoleh melalui darah arteri dari saluran yang berasal dari arteri dalam paha. Cawangan mereka pergi ke arah yang bertentangan dan darah mengalir ke tisu otot, beg sinovial.

Melalui fossa dan ligamen artikular, darah mengalir melalui arteri obturator, ia menembusi bahagian dalam beg dan menyebarkan darah di sana. Arteri ini adalah satu-satunya sumber bekalan oksigen untuk tulang kepala dan tulang rawan.

Produk-produk pertukaran melalui darah melalui urat, yang terhubung selepas urat paha dan urat iliac.

Innervation

Saraf bertanggungjawab terhadap kepekaan, pergerakan anggota badan. Mereka menyediakan sejumlah besar serat saraf periosteum. Saraf berikut juga terlibat dalam peraturan saraf:

Setiap struktur saraf bertanggungjawab untuk kawasan sendi dan apa-apa perubahan dalam saraf membawa kepada pelanggaran kepekaan organ. Anatomi sendi boleh dilihat secara terperinci dalam video.

Oleh itu, dapat difahami bahawa anatomi manusia, di mana sendi pinggul memainkan peranan yang besar, sangat kompleks. Tetapi walaupun kerumitan badan manusia terdedah dan memerlukan perhatian. Kerja sendi pinggul dicapai dengan usaha bersama setiap organnya. Ia adalah perlu untuk memantau kesihatan kaki, untuk melakukan senaman sederhana untuk jangka hayat.

Kami akan sangat berterima kasih jika anda menilai dan berkongsi di rangkaian sosial.

Struktur sendi pinggul

Artikel sedang dibina.

Sendi pinggul terbentuk antara acetabulum dan kepala paha.

Tulang femur

Femur adalah tulang panjang terpanjang manusia. Hujung atas disambungkan ke pelvis, dan bahagian bawah ke tibia.

Hujung atas leher, yang berada pada sudut bodoh (pada purata 127 °) ke paksi tulang leher, membentuk lebih daripada separuh kepala bola. Dengan peluh pendek dan pelvis yang lebar, sudut ini menjadi lebih kecil dan mendekati sudut yang lebih langsung (seperti pada wanita). Kepala paha diarahkan ke sisi medial dan ke atas dan, dengan pengecualian dari lokasi yang kasar dan sedikit mendalam, fovea capitis, yang terletak sedikit menengah dan ke bawah dari tengah, ditutup dengan tulang rawan. Di tempat ini, ligamen pusingan sendi pinggul dilampirkan. Kepala paha yang ditutup dengan tulang rawan adalah kira-kira 2/3 dari bola.

Leher paha dipanggil mengikuti kepala yang sangat sempit, tetapi meluas ke arah badan, tempat tulang. Leher femoral mempunyai kelebihan atas panjang dan kira-kira dua kali kurang daripada kelebihan panjang yang lebih rendah; Oleh kerana itu, ia menyerupai silinder yang dipotong secara seragam. Hujung leher diperluas dan sedikit diratakan dari depan ke belakang.

Di bahagian atas badan paha, di pinggir lehernya, terletak dua batang besar yang kuat yang berfungsi untuk melampirkan beberapa otot dan dipanggil spits. Keluasan besar, lebih banyak daripada yang lain dan menghadap sisi sisi. Dengan bengkoknya sedikit ke bahagian medial, ujung spit besar naik di atas leher dan di bawah bahagian atas membawa lubang; Lendir besar menduduki keseluruhan hujung bahagian atas paha atas.

Lidong yang lebih rendah terletak pada bentuk ketinggian berbentuk kerucut pendek melawan ludah yang lebih besar pada sisi medial pada hujung atas paha dan pada saat yang sama diarahkan sedikit ke belakang. Ia bukan sahaja lebih kecil daripada tusukan besar, tetapi juga terletak sedikit di bawahnya. Kedua-dua lidi pada permukaan depan paha dihubungkan dengan garis kasar, di permukaan belakang - oleh roller yang jelas tinggi, bermula di bahagian atas tusuk yang lebih besar, crista intertrochanterica. Linea dan crista intertrochanterica pada masa yang sama membentuk sempadan posterior leher femoral. Lidi besar dan kecil digunakan untuk melampirkan beberapa otot.

Badan paha hampir ketat silinder dan hanya ke arah ujung bawah meningkat dengan ketara pada lebar dan menjadi tiga prisma dengan tepi bulat. Walaupun lilitan anterior dan lateral tulang licin, permukaan posterior mempunyai garis kasar, linear aspera. Garis ini jelas berpecah kepada dua bibir, labium mediale dan labium lateral lineae asperae. Kedua-duanya terletak berhampiran antara satu sama lain di tengah-tengah tulang paha, tetapi tulangnya menyimpang ke arah hujung atas dan bawah, dan di bahagian atas mereka dihantar ke kedua lidi, ke bawah nodul.

Labium laterale lineae asperae di bahagian atas bertukar menjadi ketinggian, melebar, kebanyakannya rata dan sangat kasar ketinggian, tuberositas glutaea (Linea intertrochanterica tidak mencapai tusukan kecil, tetapi di bawahnya ke labium mediale lineae asperae (lihat di bawah) dan juga disebut linea obliqua) direka untuk melampirkan sebahagian besar otot gluteus maximus. Kadang-kadang tuberositas glutaea berkembang dalam protrusi yang lebih penting - meludah ketiga. Labium mediale, sangat meratakan, di kawasan tusukan kecil yang masuk ke dalam intertrochanterica linea. Selari dengannya, tetapi sedikit lagi di sini, di sini terletak garis kasar kedua, pektinea linea, bertujuan untuk melampirkan otot (m Pectineus).

Ke arah hujung bahagian bawah paha, kedua-dua bibir lineae asperae secara beransur-ansur menyimpang dan mengehadkan medan rata segi tiga, pada permukaan belakang tulang, planum popliteum. Ia sentiasa mengandungi satu siri pembukaan vaskular. Pada aspera linea di atas tengah terdapat biasanya satu atau lebih nutrien foramina yang membawa kepada saluran ke atas (proksimal).

Badan femur mempunyai kelengkungan ke depan yang jelas dan melengkung; pada bahagian akhir yang lebih rendah, adalah mungkin untuk membezakan permukaan anterior-medial, anterior-lateral dan posterior. Pada aspera linea, banyak otot paha dilampirkan dan bermula.

Bahagian bawah paha itu semakin berkembang. Di atasnya adalah kedua-dua tuberkel kerinting cembung atau condyles - yang lebih besar medial dan lateral yang lebih kecil, diarahkan ke belakang dan dipisahkan antara satu sama lain oleh fossa dalam interondndilíidea; intercordylidea linear memisahkan fossa condyloidea dari planum popliteum. Anteriorly, tulang rawan yang tertutup dan cembung di arah sagittal, permukaan kedua-dua condyle melintang ke permukaan artikular, pateliaris fasi, cekung di arah melintang dan cembung di arah sagittal, supaya keseluruhan permukaan artikular berbaring di bahagian bawah paha mempunyai bentuk berbentuk tali pinggang yang tidak teratur. Di atas kondom pada permukaan sisi di bahagian bawah paha adalah dua kasar, tetapi proses berdiri kecil, epikondilus - epikondilus medialis dan lateralis. Kepada mereka dan menghantar hujung bawah garis bibir asperae. Mereka menimbulkan kedua-dua kepala otot gastrocnemius (m. Gastrocnemius).

Asetabulum, acetabulum (secara literal: cuka), dibentuk oleh badan-badan tulang iliac, kemaluan, dan kelabu. Pemisahan kepada bahagian-bahagian yang berkaitan dengan tulang individu mungkin hanya pada usia muda. Asetabulum adalah kira-kira rongga hemispherical, tepat diarahkan ke sisi sisi, dengan tepi bengkak (supercilium acetabuli). Kelebihan ini tidak lengkap hanya di bahagian bawah bahagian bawah, ke arah lubang obturator; Tempat ini dipanggil acetabuli incisura.
Dasar dari acetabulum itu jatuh ke dalam dua bagian dari perangkat yang berbeda: kebanyakannya ditutupi dengan tulang rawan dan lancar, fasi lunata; ia meluas ke bahagian atas
S o b o 11 a - Buku teks anatomi. Bahagian 1. 10
dan bahagian sisi kemurungan dan turun ke tepi batang. Secara purba, permukaan ini diasah. - ya untuk--
pusingan. Bermula pada yang terakhir, prnblzntel-: "kos sisa rongga tidak ditutup dengan tulang rawan, kekasaran saya adalah sama dan dipanggil fossa acetabuli; Dalam gsubgay, tulangnya kerap sangat tipis.
Lubang pengunci, foramen obturate r., Merupakan lubang besar untuk sebahagian besar eliptik, ac secara individu berubah, bentuk, kadang-kadang lebih bujur, t lebih segi tiga, lebih besar dalam melintang, maka dalam diameter menegak. Diameter terbesar kebanyakannya mempunyai arah dari atas dan medial, ke bawah dan kemudiannya. Tepi tajamnya dibentuk oleh cabang-cabang tulang pubis dan sciatic; kelebihannya hanya rata di mana sulcus obturatorius diarahkan ke arah pembukaan. Pada tulang depan, pinggirnya bermula dengan crista obturatoria, tetapi tidak kembali ke sana, tetapi berakhir pada permukaan pelvis tulang.
Bentuk untitled terbentuk dari tiga inti utama yang berasingan: satu untuk tulang iliac, kemaluan, dan tulang belakang. Nukleus pertama muncul di rantau cartilaginous (preformed) kerangka pada permulaan bulan embrio ke-3, yang terakhir - pada awal bulan ke-4, nukleus tulang kemaluan - pada bulan ke-5. Pada masa kelahiran, kebanyakan tulang yang belum disebutkan masih tulang rawan, sama pada tahun-tahun pertama kehidupan (tepi kemurungan vertebral, puncak iliac, tuberosity ischial, tulang belakang sciatic, dan sebagainya). Di antara ketiga tulang di asetabulum ini terdapat kawasan rawan berbentuk Y, yang menghilang hanya untuk masa pubertas kerana tulang penyambung tiga komponen utama tulang. Sudah lebih awal, dalam tahun ke-6 atau ke-7 hidup, cawangan yang lebih rendah (kemaluan dan sciatic) disambungkan. Nuklei utama disambungkan dengan bilangan pembolehubah nukleus epifisis, terutamanya satu di sepanjang keseluruhan ilium (13-14 tahun), satu di tubercle sciatic (15-16 tahun), pada tulang belakang sciatic (dalam tempoh yang sama), pada fasi symphyseos (tempoh yang sama), pada spina iliaca anterior inferior (18-20 tahun, tidak secara kekal), pada pubicum tuberculum (15-16 tahun). Oleh itu, biji-bijian ini muncul sebahagian hanya selepas masa pubertas. Di bahagian bawah acetabulum, kita harus memperhatikan 1-2 nukleus epiphyseal (os acetabuli) yang muncul sejurus sebelum tempoh kematangan. Sambungan epifisis dengan bahagian utama tulang berlaku hanya sekitar 22-25 tahun hidup.
Bentuk untitled mengandungi bilangan pembolehubah lubang nutrien, yang terletak sebahagiannya pada bahagian luar, sebahagiannya pada permukaan dalam, dan menembusi ke tulang batal. Bahan yang paling halus mempunyai ketebalan yang sangat berbeza, bergantung pada kekuatan tulang: di tempat-tempat yang tipis, sebagai contoh. Di kedalaman fossa iliac, bahan spongy sering tidak hadir dan kedua-dua plat bahan kortikal berada dalam hubungan langsung. Bahan spongy pada usia muda biasanya lebih sempit daripada tulang dewasa. Pere: - 'lokasinya agak betul, untuk masalah tulang yang sepadan; titik permulaan mereka adalah fonetik:
Varian tulang tanpa nama jarang berlaku, satu mangkuk kecil pada: - 'KDA- "sistem pembangunan (perkembangan tidak lengkap dari acetabulum dalam

u:
kekurangan bahagian anterior tulang kemaluan).

Seperti kebanyakan tulang tubular, femur berkembang dari satu nukleus diafilseal dan dua nukleus utama epifisis. Nukleus diaphyseal muncul pada minggu embrio ke-7, manakala nukleus epifisis yang lebih rendah yang muncul pertama kali biasanya dilihat pada bayi baru lahir. Ia biasanya muncul beberapa hari sebelum kelahiran dan dipertimbangkan, walaupun tidak boleh dipercayai, tanda kematangan janin. Inti kepala femoral muncul hanya beberapa waktu selepas kelahiran (pada akhir tahun pertama kehidupan); nuklei epifisis khas dilampirkan pada ini dalam ludah besar (3-4 tahun) dan dalam ludah kecil (12-14 tahun).

Nukleus tusuk yang lebih rendah, walaupun ia terbentuk dari semua nukleus epiphyseal, menghubungkan pertama dengan badan paha (tahun ke-17), kemudian mengikuti ludah besar, kepala paha, dan pada akhir (20-24 tahun) terdapat persimpangan tulang antara bahagian bawah paha dan badan dia Leher hip pada bayi yang baru lahir masih sangat pendek dan mencapai perkembangan akhir hanya pada tahun pertama kehidupan.

Di mana bibir asperae lineae masuk ke dalam pinggul pinggul, terdapat (lebih kerap pada ujung medial paru-paru daripada pada lateral) ketinggian kecil di atas siput yang betul, yang dipanggil tuberculum supra-condyloideum mediale (laterale); yang kadang-kadang kadang-kadang mencapai pembangunan yang ketara. Kadang-kadang kepala pendek bisep memberikan ketinggian puncak seperti kecil pada bibir lateral dari lineae asperae.

Femur mempunyai rongga sumsum tulang yang kuat, dikelilingi oleh lapisan tulang padat yang sangat tebal. Hujung artikular, bertentangan dengan ■ dibentuk oleh bahan tulang spongy, yang pada akhir proksimal mempunyai bentuk plat melengkung, dan di ujung distal terdiri daripada rasuk yang agak betul dilintasi pada sudut tepat. Selain plat nipis bahan spongy, di hujung atas paha terdapat penggelek bahan padat yang berasal dari lilitan posterior leher dan berdiri di dalam tulang, di mana ia secara beransur-ansur berubah menjadi bahan spongy. Ini dipanggil. rahang femoral, yang memberikan leher femoral sokongan penting, supaya apabila merangsang ini, seperti biasanya berlaku pada usia tua, mengalami perkembangan terbalik, leher femoral sangat mudah patah. Pucuk paha yang lebih rendah juga dirujuk sebagai satu siri keretapi radial yang lebih padat yang berpunca dari lapisan kortikal hujung bahagian bawah paha di fossae intercondyloideae. Selain bukaan pemakanan dari asperae lineae, terdapat juga pembukaan vaskular, terutama pada leher kini di atas crista intertrochanterica.

Acetabulum adalah dalam, dalam bola setengah, lubang dalam tulang pelvik, saiz 3x4.5 cm. Terdapat bumbung di dalamnya - selembar bahan tulang padat di sepanjang bahagian atas rongga, rongga rongga, anterior, posterior, dan pinggir bawah.

Asetabulum adalah tapak synostosis tulang ileum, sciatic dan pubic dalam satu pelvik. Pada usia muda, tulang-tulang ini dikongsi oleh Y-rawan, yang mula hilang dari usia 13-14. Pada umur 16-18 tahun pada lelaki, tulang rawan Y diganti dengan tulang.

Asetabulum dalam bayi yang baru lahir dibentuk oleh tulang rawan dan nukleus ossifikasi tulang ileum, sciatic dan pubic. Pada kanak-kanak yang lebih tua dari setahun dan sebelum tempoh sinostosis, kontur bahagian tulang rongga adalah ikal, yang disebabkan oleh penyertaan sebahagian rawan dari kemurungan dalam pertumbuhan nukleus ossification, iaitu fasa penangguhan awal. Pada usia 6-7-8 tahun, titik pengasingan yang berasingan dapat dilihat di kawasan kontur bergelombang - pertumbuhan tulang dari sisi tulang rawan artikular.

Asetabulum semakin mendalam kerana bibir artikular. Bibir artikular adalah struktur berbentuk cincin-kartilaginus yang berbentuk cincin yang kuat, segitiga di bahagian silang; bermula di pinggir kemurungan dengan pangkalan lebar (5-6 mm) dan berakhir dengan kelebihan tepi yang tajam. Bibir artikular melangkaui khatulistiwa kepala femoral.

Melalui pemotongan acetabulum, bibir artikular merebak dalam bentuk kord berserabut tisu yang luas dan kuat - ligamen melintang acetabulum. Tudung melintang menghidupkan tenderloin ke dalam pembukaan seperti celah, yang dibuat dengan lemak dan saluran darah.

Acetabulum di fossa tidak dipenuhi dengan tulang rawan, tetapi ditutup dengan lapisan lemak dan serat sinovial; fossa itu sendiri tidak bersentuhan dengan kepala paha cartilaginous. Dari lapisan lemak, dan terutama dari tenderloin, ligamen yang luas bermula, yang menjadi lebih tipis di fossa ke kepala paha - ligamen pusingan.

Ligan pusingan dibentuk oleh tali tisu penyambung yang padat hanya di luar; di dalamnya mengandungi saluran nutrien untuk kepala femoral. Oleh kerana panjang dan kelembutannya, ia tidak mengganggu pergerakan sendi dan terletak pada lapisan berlemak rongga rongga. Ligamen bulat tidak mempunyai fungsi mekanikal dan berfungsi sebagai ligamen mengikat kapal, kadang-kadang ia mungkin tidak hadir.

Kapsul ligam yang padat dan kukuh diperkuat dengan sendi h / b bermula dari pinggir luar pangkal bibir artikular dan, selain dari kepala, meliputi kebanyakan leher paha; ia dilampirkan pada garis putaran di depan, tidak sampai ke belakang dan hanya mengelilingi 2/3 panjang leher

Kapsul tetulang ligamen pada h / b bersama dipatuhi dengan ketat dan memecahkan serat gentian dan bulat. Setiap tiga bahagian tulang pelvis menyediakan salah satu tali gentian membujur: ligamen ilium, pubis dan sciatic-femoral.

Ligan ilio-femoral adalah salah satu ligamen yang paling tebal di dalam badan. Ia bermula dari tulang iliac anterior-inferior dan masuk ke arah serong di sepanjang permukaan depan kapsul artikular ke garis intertrochanterik. Selalunya bundle itu berakhir dengan dua lutut. Di tempat di mana kedua-dua lutut menyimpang, kadang-kadang terdapat mesej rongga sendi dengan kantung sinovial yang terletak di belakang otot iliopsoas.

Di hujung atas tulang paha terdapat kepala, leher, meludah besar dan kecil, puncak intertrochannel, lubang kepala. Kepala femur adalah bentuk bulat bulat, sekitar 3/4 bola. Di sempadan kepala dan leher, jahitan epiphyseal atau parut sering dilihat - tempat sinostosis. Sinostosis kepala pada usia 17-19.

Dengan umur 3-4 tahun, pusat pengekalan muncul untuk taktik yang lebih besar. Pada tahun ke-8 untuk tusukan kecil. Sinostoziruyut dalam 16-18 tahun.

Kadang-kadang di bahagian atas femur, di zon subversif, pembentukan dalam bentuk bukit 5-7 mm di atas kontur tulang dapat dilihat - tusukan ketiga, perkembangan ketara kekasaran gluteal, disebabkan oleh fungsi otot yang sepadan. Saya sering mengambil exostosis, chondroma, tumpuan pemusnahan.

Bahagian tengah femur - diafisis - diwakili oleh pembentukan bentuk silinder dengan tepi yang licin. Di bahagian belakang adalah garis kasar yang kasar, di kalangan lelaki olahraga sangat ketara.

Otot pelvis dibahagikan kepada dalaman - lumbal ileal, dan pucat, berbentuk pear, penguncian dalaman, paha empat kepala dan tendon fascia yang luas

Otot permukaan anterior, medial dan posterior dibezakan pada paha. Otot anterior dan medial dipisahkan oleh otot khusus. Dengan otot depan termasuk femoris rektus. Pada bahagian medial terdapat otot yang terkemuka: sikat, panjang, nipis, besar, pendek, kecil, dan mengunci luar. Di bahagian belakang terdapat otot fleksor: bisep, separa vein, separuh membran.

Biasanya, kawasan pinggang dibahagikan kepada 4 kuadran: anterior, medial, lateral dan posterior.

Otot Iliopsoas

PPM di bahagian atasnya terdiri daripada dua buah otot yang sama sekali berasingan - lumbar dan ileal, yang disambungkan hanya pada prekrepleniya. Otot lumbar kecil sering menyertai mereka.

Otot lumbal adalah otot yang tebal, panjang yang kebanyakannya terletak pada dinding abdomen posterior dan secara beransur-ansur mengetuk ke bawah. Ia bermula dari bahagian atas dan bawah badan dan rompi intervertebral dari thoracic ke-12 ke vertebra lumbar ke-4, serta dari gerbang tendon yang melebar di bahagian bawah badan pertengahan vertebra lumbar dan lumbar. Satu lagi baris permulaan otot ini berasal dari proses melintang semua vertebra lumbar, tetapi dilindungi dengan serat yang berasal dari badan vertebra. Antara keduanya, permulaan plexus saraf lumbar. Otot, rata di bahagian atas, kemudian menebal, mengetuk ke bawah dan melepasi lateralis di atas terminalis terminal pelvis di bawah ligamen inguinal, di mana ia terhubung ke otot iliac.

Otot ileal terletak pada permukaan sisi bahagian atas dan tengah vertebra lumbar dan di bahagian atasnya ditutup dengan jambatan dari arcus lumbo-cosalis medialis diafragma, di sempadan atas dengan quadra lumborum, yang sebahagiannya meliputi, di sempadan bawah dengan pinggir medial otot ileal.

Otot iliac adalah otot yang kuat, rata dan sederhana tebal yang mengalir melalui seluruh iliac fossa. Ia bermula dari fossa ini ke pinggir ileum, anteriorly ke belakang, atau lebih tinggi dan lebih rendah, turun ke hadapan di belakang ligamen inguinal dan di lacuna musculo-rum hampir sepenuhnya bergabung dengan otot lumbar.

Sambungan otot ileal dan lumbar berlaku di bawah ligamen pupart melalui lacuna otot; pada paha ia terletak di antara pictenius dan otot rektus, lulus terus di atas kapsul sendi pinggul dan, pergi sedikit ke belakang, dilampirkan dengan tendon pendek ke tusuk kecil. Di mana otot melepasi ligamen ileal-femoral pada sambungan h / b, bursa ileo-pictinea terletak, sering berkomunikasi dengan rongga sendi.

Separuh daripada kes-kes terdapat otot lumbar kecil, yang bermula dari badan pektoral terakhir atau vertebra lumbar pertama dan plat ligamen di antara mereka dan mewakili otot yang rata dan nipis terletak pada otot lumbar yang besar dan tidak lama lagi berubah menjadi tendon rata. Tendon melepasi otot lumbar iliac fascia iliac dan bersama-sama dengan melekat pada tengkorak ileo-pectinea.

PPM diasuh oleh plexus lumbar dan tepat oleh cawangan lurusnya. Dia membungkuk paha, berputar sedikit ke belakang dan mengambil bahagian dalam pelakon. Otot ileal kecil menarik fascia iliac.

Otot belakang pelvis

Kumpulan otot posterior pelvis mempamerkan susunan lapisan yang jelas. Lapisan atas di bawah kulit dan fascia ialah otot gluteus maximus dan pada bahagian atas dan ke atas otot gluteus maximus terletak di atasnya.

Lapisan tengah adalah otot gluteus maximus, diperbaiki, otot obturator dalaman, paha quadriceps atas dan bawah. Ini juga termasuk fascia paha yang luas dan otot luaran, yang menduduki kedudukan tengah antara otot pelvis dan paha.