Utama / Pemulihan

Ankylosis

Ciri-ciri klinikal dan pakar. Ankylosis difahami sebagai keadaan sendi di mana gerakan tidak hadir sepenuhnya. Ankylosis intra-artikular muncul selepas luka tembakan, kecederaan traumatik teruk, dan penyakit radang. Ankylosis tambahan artikular adalah hasil proses purulen pada sendi, serta selepas pelbagai luka dan kecederaan yang tidak menyebar terus ke sendi.

Kaedah untuk mengesan perubahan morfologi dan gangguan. Diagnosis ankylosis sendi di klinik tidak menunjukkan kesukaran yang ketara untuk pakar bedah. Paling penting ialah pemeriksaan sinar-X, yang menyelesaikan persoalan apakah ankylosis berserabut atau tulang. Pada gambar sinar-X dengan ankylosis tulang, peralihan bayangan lapisan kortikal dari satu tulang ke lapisan kortikal yang lain ditentukan, sama boleh dikatakan dari angka spongy. Dalam kes ankylosis berserabut, antara hujung artikular terdapat lapisan tisu berserabut, yang dalam beberapa kes mengandungi sisa rawan, membran sinovial.

Prognosis klinikal dan buruh, keadaan dan jenis buruh yang ditunjukkan dan dikontraindikasikan. Dengan kehadiran ankylosis sendi anggota atas, fungsi lengan mengalami, oleh itu, kerja yang berkaitan dengan tekanan fizikal yang penting, serta kerja yang memerlukan pergerakan yang tepat dan kecil, adalah kontraindikasi pada pesakit tersebut. Dengan kehadiran ankylosis anggota bawah, fungsi kaki terganggu, yang menjadikannya sukar bagi anda untuk tinggal dalam tempoh masa yang lama, berjalan untuk jarak yang jauh, dan juga tidak termasuk kerja tetap di mesin, di mana lebih dari 60% masa bekerja berdiri.

Kriteria untuk menentukan kumpulan kecacatan. Apabila ankylosis sendi bahu, yang lebih sering berserabut, pergerakan dikekalkan disebabkan oleh penarikan balik skapula, oleh itu, fungsi anggota atas menderita sebahagiannya. Sekiranya tidak mustahil untuk kembali ke kerja yang berkaitan dengan usaha fizikal yang teruk, kecacatan kumpulan III boleh ditubuhkan untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesion yang sama. Ankylosis sendi siku pada sudut yang kurang daripada 60 ° atau lebih daripada 150 ° adalah asas untuk menubuhkan kumpulan kecacatan III tanpa menentukan tempoh pemeriksaan semula (kecacatan anatomi). Patologi ini secara mendadak melanggar fungsi tangan dan menghadkan keupayaan untuk bekerja dalam kebanyakan profesi.

Dalam rawatan pembedahan, pakar bedah cuba untuk membaiki lengan di siku bersama pada sudut 90 °, yang paling rasional untuk kerja selanjutnya. Ankylosis sendi pergelangan tangan sebagai akibat daripada trauma, sering dengan patah tulang, mungkin menjadi asas untuk menubuhkan Kecacatan Kumpulan III pada orang-orang tenaga fizikal untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesion yang sama. Ankylosis sendi tangan dan jari juga lebih berserabut. Ketidakupayaan dalam jenis patologi ini sering berlaku. Ankylosis daripada sendi interphalangeal empat jari, tidak termasuk yang pertama, dalam kedudukan yang kurang berfungsi berfungsi sesuai dengan konsep kecacatan anatomi yang dinyatakan. Pemeriksaan keupayaan untuk bekerja di sini adalah berdasarkan kemungkinan mencengkam dengan berus. Sebagai peraturan, dengan kehadiran ankylosis dalam dua sendi interphalangeal pada 2-3 jari, keupayaan seorang mekanik, pemutar, pengilang, pemandu, dan lain-lain untuk bersenam dikurangkan dengan ketara, dan menyediakan asas untuk menubuhkan kecacatan kumpulan III untuk tempoh 1-2 tahun memperoleh profesion yang sama.

Ankylosis sendi pinggul membuat berjalan lebih sukar; pergerakannya dilakukan dengan berputar pelvis dengan kaki yang sakit di sekitar kepala paha kaki yang sehat, oleh karena itu gaya berjalan aneh. Pesakit dengan patologi ini menubuhkan kecacatan kumpulan III oleh kecacatan anatomi. Kehadiran ankylosis sendi pinggul dalam kedudukan ganas (penambahan, lenturan, putaran) dengan ketara memburukkan fungsi dan dalam beberapa kes boleh mengakibatkan kecacatan yang lebih teruk. Ankylosis dua hala sendi pinggul adalah penderitaan yang teruk, sementara berjalan hanya mungkin dengan bergantian memindahkan separuh kanan dan kiri pelvis bersama dengan anggota bawah. Ketidakupayaan kumpulan II ditubuhkan untuk pesakit ini, kerana buasir tidak boleh diakses oleh mereka di bawah keadaan pengeluaran.

Jika terdapat ankylosis dua hala dalam kedudukan ganas apabila kaki menyeberang, maka berjalan tidak mungkin, dan pesakit sedemikian didiagnosis sebagai kumpulan cacat I.

Ankylosis sendi lutut pada sudut kurang daripada 180 ° adalah kecacatan anatomi ketara, oleh itu kecacatan kumpulan III dalam kes-kes ini ditubuhkan tanpa menentukan tempoh peperiksaan semula (mengikut arahan 1956). Kehadiran patologi ini menjadikannya sukar untuk berjalan dan berdiri untuk jangka masa yang panjang, oleh itu membuat beberapa profesion biasa tidak boleh diakses. Pesakit tidak boleh menyikat diri mereka, menaikkan kasut mereka, ini merumitkan penyelenggaraan mereka dalam kehidupan seharian. Jika ankylosis sendi lutut tidak sesuai dengan konsep kecacatan anatomi, tetapi dalam beberapa pekerjaan ia menghadkan keupayaan kerja, maka ini adalah asas untuk menubuhkan kecacatan kumpulan III sebelum memperoleh profesion yang setara.

Kehadiran ankilosis sendi pergelangan kaki dengan kedudukan ganas kaki dan gangguan yang signifikan fungsi berjalan dan berdiri adalah kecacatan anatomi, dan bagi pesakit sedemikian, Kecacatan Kumpulan III ditubuhkan tanpa menentukan tempoh peperiksaan semula. Dalam kes-kes lain, apabila kasut prostetik membetulkan fungsi sokongan, orang yang mempunyai buruh fizikal berat yang tidak dapat kembali ke kerja terdahulu dapat dikenal pasti sebagai mempunyai cacat kelompok III untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesi yang sama. Ankylosis sendi kecil kaki dan interphalangeal sangat jarang menghadkan keupayaan untuk bekerja, dan hanya profesion pemandu, serta profesi kerja keras mungkin mempunyai batasan untuk 1-2 tahun.

Cara pemulihan. Rawatan ankylosis kini memberikan kesukaran yang besar dan dilakukan secara pembedahan. Ini adalah reseksi sendi atau arthroplasty, yang dalam beberapa kes boleh memulihkan mobiliti pada sendi.

Tempat yang besar dalam pemulihan orang kurang upaya dihuni oleh latihan vokasional, yang memberikan profesi yang sama, serta pengaturan buruh rasional yang dijalankan oleh badan-badan kebajikan sosial.

Ankylosis pada sendi siku

Ankylosis bersama siku mewakili hasil kecederaan traumatik yang tidak betul, contohnya, patah tulang yang kompleks di kawasan sendi yang tidak dishecasi yang tidak panas, suatu proses keradangan pada sendi, misalnya, osteoarthritis berbahaya, keradangan sendi suppurative, atau akibat daripada perubahan bentuk arthrosis.

Kepentingan praktikal yang hebat adalah sudut di mana sendi itu diperbaiki oleh ankylosis. Kedudukan sendi pada sudut yang kurang daripada 60 ° dan lebih besar daripada 120 ° tidak begitu sesuai untuk kebanyakan kerja, oleh itu, untuk menjangkakan ankylosis atau apabila ia dibentuk secara buatan, lengannya dipasang pada sendi siku pada sudut sekitar 90 °. Sekiranya ankylosis dua hala sambungan siku, satu tangan diletakkan pada sudut 80 ° (untuk "tingkat atas"), yang lain diletakkan pada sudut 110 ° (untuk "lantai bawah").

Rawatan hanya boleh beroperasi dan terdiri daripada reseksi sendi atau arthroplasty, yang kadang-kadang dapat memulihkan mobiliti pada sendi ke tahap tertentu. Dalam kes ankylosis, dalam keadaan unbent (lebih daripada 120 °) atau terlalu bengkok (kurang daripada 60 °), osteotomi osmotik humerus dibuat dengan pemasangan sudut kanan.

Kontraksi pada sendi siku sering berlaku selepas fraktur periartikular, apabila serpihan tulang yang terlantar tidak disusun semula (misalnya, condiles bahu, proses coronoid ulna), yang secara mekanikal mengganggu pergerakan sendi. Pergerakan di sendi juga boleh mengehadkan perekatan cicatricial yang terbentuk selepas pecahnya banyak kantung artikular atau selepas pendarahan ke sendi, dan bekas luka ditinggalkan selepas proses keradangan pada tisu lembut periartikular.

Campur tangan bedah hanya ditunjukkan untuk penghapusan serpihan tulang yang membatasi pergerakan. Untuk kontraksi yang disebabkan oleh pembentukan tisu cicatricial, gerak tangan manual digunakan (berhati-hati!), Pembalut plaster langkah demi langkah, posisi lentur bergantian dengan kedudukan lanjutan, kelainan, mekanoterapi dalam alat berayun, pergerakan pasif aktif dan aktif, urut, fisioterapi, terapi lumpur.

Kontraksi bersama siku dengan pemeliharaan lenturan dan perpanjangan dari 50 ° hingga 150 °, serta pronasi dan supian, tidak mempunyai kesan ke atas prestasi pesakit. Kontraksi dalam kedudukan yang tidak menentu, membolehkan pergerakan hanya dalam 150-180 °, dengan kehilangan pronasi dan supinasi, menjadikan pesakit hampir tidak boleh dibedah.

Kelonggaran sendi siku diperhatikan selepas reseks ekstensif sendi dan selepas kemusnahan yang ketara dari hujung artikular tulang, selepas luka tembakan, biasanya disebabkan oleh penyingkiran serpihan tulang hujung tulang yang cedera semasa rawatan pembedahan luka. Dalam kebanyakan kes, arthrodesis ditunjukkan. Prestasi pesakit dengan sendi siku yang digantung berkurangan dengan ketara.

Ankillosis bersama - klasifikasi, sebab, gejala, diagnosis, rawatan

Ankylosis dipanggil kekakuan sendi kerana perpaduan permukaan artikular.

Bergantung pada jenis tisu yang berkembang di antara permukaan artikular, ankylosis berikut dibezakan:

 • tulang (benar);
 • berserabut (cicatricial);
 • cartilaginous (biasanya watak kongenital).

Bergantung pada sejauh mana proses dalam sendi, ankylosis boleh:

Bergantung pada lokasi adhesi, ada ankylosis:

 • intra-artikular (tengah) - gabungan antara artikular permukaan artikular antara mereka;
 • tambahan-artikular (periferal) - pembentukan jambatan tulang tambahan-artikular antara tulang yang membentuk sendi.

Gabungan hujung artikular semasa ankylosis mungkin mempunyai watak berikut:

 • kongenital (primer);
 • diperolehi (menengah).

Kedudukan di mana sendi yang diperbaiki semasa ankylosis mungkin:

 • berfungsi secara fungsional (mudah);
 • tidak berfungsi secara fizikal (tidak selesa).

Punca ankylosis sendi

Penyebab ankylosis yang paling biasa ialah:

 • proses berjangkit akut atau kronik dalam sendi;
 • pemusnahan hujung artikular dengan kecederaan tertutup dan luka;
 • luka terbuka yang dijangkiti;
 • proses degeneratif-atrofi dalam sendi (arthrosis);
 • rawatan fraktur dan kecederaan yang tidak wajar (terutamanya intra-artikular) dengan imobilisasi sendi yang terlalu panjang;
 • campur tangan pembedahan (pemecahan hujung artikular tulang).

Dalam semua proses ini, penutup rawan permukaan artikular tulang dihancurkan oleh tisu granulasi, yang memakan plat rawan dan menganjurkan bekuan darah. Penyusunan metaplastik produk patologi berlaku di rongga sendi, dan ia menjadi tidak bergerak.

Menyumbang kepada pembangunan proses sisa sendi yang rosak (contohnya, semasa imobilisasi lama).

Ciri khasnya ialah kejadian ankylosis dengan kecederaan yang berulang, patah tulang atau kecederaan tertutup, lebam dan kecederaan dengan pendarahan ke dalam tisu. Kehadiran proses berjangkit kronik dalam perubahan sendi dan degeneratif (arthrosis) juga menyumbang kepada pembentukan ankylosis. Luka terbuka boleh dijangkiti, yang menyebabkan proses purulen panjang, pemusnahan tisu rawan dan pertumbuhan tulang atau tisu berserabut. Membentuk tulang dan ankylosis berserabut.

Seringkali, tisu berserabut yang baru terbentuk mengalami penguncupan. Ya Garam kalsium mula membina di dalamnya, dan dari masa ke masa ia mula menyerupai tulang.

Selalunya ankylosis berlaku pada artritis berjangkit (purulen, tuberkulosis, gonorrhea, dan lain-lain). Apabila ia berlaku, terdapat kemusnahan besar radas sendi, yang menyumbang kepada kejadian ankylosis. Bentuk arthritis pelekat yang berlaku dalam beberapa luka reumatik, berjangkit, atau toksik sendi juga boleh menyebabkan pembentukan ankylosis.

Selalunya, proses ankylosing berlaku di sendi tulang belakang. Apabila ini terjadi, perpaduan badan vertebra atau proses mereka. Penyakit radang rahang (contohnya, osteomielitis), beberapa penyakit berjangkit (demam merah dan lain-lain) boleh menyebabkan ankylosis sendi temporomandibular. Biasanya, proses itu adalah satu pihak, tetapi dalam kira-kira 25% kes lesi dua hala berlaku.

Ankylosis kongenital (primer) boleh berlaku dengan kecacatan dalam pembentukan tulang dan / atau tisu rawan pada tempoh pranatal. Dalam kes ini, kanak-kanak dilahirkan dengan sendi fibros ankylosing. Patologi bersama ini adalah jenis ankylosis dan dipanggil arthrogryposis. Ankylosis tulang kongenital jarang berlaku dan sering merupakan manifestasi bentuk genetik patologi.

Dalam arthropathy neurogenik asal pusat, ankylosis tidak pernah berlaku.

Gejala ankylosis

Gejala utama ankylosis adalah kekurangan pergerakan di sendi kerana gabungan permukaannya. Selain itu, semasa pembentukan ankylosis, sendi mungkin mula menjadi kaku, dan kemudian kehilangan keupayaan untuk bergerak.

Manifestasi lain mungkin:

 1. Pelanggaran fungsi utama sendi. Bergantung pada sifat sendi yang terjejas, ia mungkin merupakan pelanggaran gait atau kekurangan peluang untuk berjalan (ankylosis di sendi bahagian kaki bawah), postur (ankylosis di sendi tulang belakang), mengunyah dan ucapan (ankylosis sendi temporomandibular) dan lain-lain.
 2. Kesakitan kronik akibat gangguan statik. Terutamanya kejadian mereka adalah ciri-ciri bentuk ankylosis berserabut.
 3. Kelemahan sendi. Terdapat perubahan dalam permukaan artikular. Mereka boleh menjadi cembung, tidak sekata, menebal dengan ketara. Prosesnya kelihatan estetik tidak menyenangkan, terutama jika sendi temporomandibular dipengaruhi (asimetri muka adalah ciri).
 4. Postur patologi - berlaku apabila ankylosis sendi tulang belakang, bahagian bawah kaki.
 5. Atrofi otot anggota badan berlaku dengan ankylosis yang lama.
 6. Sekiranya ankylosis berlaku semasa tempoh pertumbuhan organisma (pada zaman kanak-kanak), maka anggota yang terjejas mungkin ketinggalan dalam pertumbuhan dari yang sihat (secara visual, saiznya lebih kecil). Dalam ankylosis, sendi temporomandibular mungkin membina mikrogenia (kemunduran rahang bawah), lebih ketara pada bahagian yang terjejas.

Gejala ankylosis bergantung pada kedudukan di mana sendi itu tetap. Sekiranya ia berfungsi secara fizikal (contohnya, sendi lutut bengkok pada sudut), maka orang itu tidak dapat berjalan. Sekiranya kedudukan itu lebih berfungsi secara fungsional, keupayaan untuk bergerak dan bekerja dikekalkan.

Ankylosis fibrous berbeza dari tulang di mana ia dicirikan oleh berlakunya kesakitan kronik di sendi dan pemeliharaan beberapa keupayaan untuk mengayun pergerakan. Dengan ankylosis tulang, biasanya tidak ada kesakitan, dan gerakan tidak hadir sepenuhnya.

Jika ankylosis berkembang di salah satu sendi, maka sendi bersebelahan dengannya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk proses yang serupa, terutama jika mereka terdedah kepada arthrosis. Sebagai contoh, apabila salah satu sendi anggota badan tidak bergerak, pesakit berhenti menggunakannya. Akibat daripada "sparing" ini, sendi yang tersisa hampir tidak dapat dipindahkan, yang merupakan faktor risiko bagi ankylosis.

Fungsi terjejas dalam jenis ankylosis tertentu

Jenis ankylosis yang berlainan, bergantung kepada kelebihan fungsi mereka, boleh diwakili seperti berikut:

Ankylosis pada sendi bahu

 • kedudukan bahu yang memimpin secara fungsional berfaedah, kerana fungsi pelakon dan memimpin anggota badan dipelihara;
 • kedudukan bahu yang memimpin secara fungsinya merugikan, sementara fungsi anggota atas adalah hampir mustahil.

Ankylosis pada sendi siku

 • kedudukan pada sudut kanan berfungsi dengan baik;
 • kedudukan lurus bahagian atas badan secara fungsional tidak menguntungkan, pelanggaran tajam fungsi anggota badan.

Ankylosis pergelangan tangan

 • Fleksi punggung sederhana adalah berfungsi secara fungsional;
 • ankylosis dalam penculikan sawit tangan - fungsi tangan sangat teruk.

Ankylosis sendi pinggul

 • kedudukan yang lurus dari anggota dengan penculikan kecil adalah berfungsi secara berhemah;
 • bengkok dan kedudukan berkurang - tidak berfungsi secara fizikal, pesakit terpaksa menggunakan tongkat.

Ankylosis lutut

 • kedudukan lanjutan secara fungsional lebih berfaedah;
 • kedudukan lenturan - secara mendadak melanggar fungsi anggota badan, adalah perlu untuk menggunakan tongkat.

Ankillosis sendi buku lali

 • kedudukan kaki pada sudut kanan lebih berfaedah;
 • kedudukan flexion plantar - membawa kepada pemanjangan anggota badan dan berjalan kaki terjejas.

Pembahagian semacam itu kepada jenis ankylosis yang bermanfaat dan tidak berfaedah adalah relatif. Ia semua bergantung kepada jenis ankylosis, komorbiditi dan faktor lain. Dengan sebarang ankylosis, fungsi ini akan terjejas dengan ketara jika dibandingkan dengan sendi yang sihat, dan prestasi pesakit akan terjejas.

Diagnosis Ankylosis

Jika ankylosis disyaki, mereka dirujuk kepada traumatologist atau pakar bedah.

Tujuan diagnosis adalah untuk menentukan etiologi proses dan sifat ankylosis (tulang, berserabut, tulang rawan).

Dengan mengandaikan diagnosis ankylosis biasanya tidak sukar, tetapi sering menjadi sukar untuk membezakannya daripada kontraksi cicatricial. Ini adalah benar terutamanya bagi kes-kes tersebut apabila pergerakan pasif kecil dalam sendi dipelihara (biasanya pergerakan berayun).

Pemeriksaan X-ray - kaedah utama untuk diagnosis pembezaan antara tulang ankylosis dan berserabut, serta bentuk patologi lain. Dalam beberapa kes, ia membantu mengenal pasti punca yang menyebabkan terjadinya ankylosis (contohnya, proses keradangan di sendi).

Ankylosis tulang pada sinar-X ditunjukkan oleh ketiadaan jurang bersama, peralihan satu tulang ke tulang yang lain, ketiadaan permukaan artikular yang kelihatan. Jika ankylosis tidak menjejaskan seluruh permukaan artikular, maka itu tidak lengkap.

Ankylosis fibroik dikesan secara radiologi berdasarkan penyempitan ruang bersama, perubahan dalam konfigurasi (meratakan) permukaan artikular.

Kaedah yang lebih bermaklumat dan moden untuk diagnosis ankylosis dikira dan pengimejan resonans magnetik.

Auxiliary adalah data makmal dan kajian lain yang membolehkan untuk mengesahkan etiologi proses (contohnya, perubahan radang pada darah dalam arthritis berjangkit).

Rawatan Ankylosis

Matlamat utama terapi ialah pemulihan maksimum fungsi bersama. Rawatan mesti lengkap dan bermula seawal mungkin.

Terapi Ankylosis boleh:

 • pembedahan (pembetulan pembedahan);
 • konservatif (dadah, fisioterapi dan kaedah lain).

Sekiranya terdapat proses keradangan di sendi, maka kelegaannya akan muncul.

Rawatan pembedahan terutamanya dijalankan dalam kes-kes di mana sendi dipasang dalam kedudukan yang tidak berfungsi secara fungsional.

Kaedah pembetulan dalam talian

 • membetulkan - meregangkan tisu atau mampatan dengan pemulihan berikutnya konfigurasi biasa mereka;
 • osteotomy - meluruskan kaki untuk memberikan kedudukan yang lebih berfaedah;
 • arthroplasty - pemisahan permukaan artikular dengan pembentukan baru, antara yang diletakkan jalur tisu plastik;
 • Endoprosthetics bersama - penggantian lengkap bersama dengan satu buatan dalam kes-kes yang teruk ankylosis.

Kontra untuk pembedahan

Kontraindikasi untuk campur tangan pembedahan adalah risiko kambuhan penyakit asas, atrofi otot lengkap, perubahan tisu parut yang meluas. Selepas menghentikan keradangan, operasi mungkin tidak lebih awal daripada 6-8 bulan selepas tiada contraindications lain. Sekiranya jangkitan luka pasca operasi (suppuration), ankylosis boleh berlaku lagi.

Prosedur konservatif

 • rawatan ortopedik kompleks;
 • terapi ubat (ubat anti radang nonsteroid, antibakteria dan anestetik, serta ubat lain yang sering disuntik ke dalam sendi);
 • fisioterapi (SMT, UHF, elektroforesis);
 • fisioterapi (ketegangan berirama otot lengan atau kaki di dalam plaster cast);
 • urut;
 • terapi manual.

Dengan ankylosis berserabut, gerakan goyang dikembangkan berdasarkan latar belakang penggunaan ubat penahan sakit.

Penyertaan sedar dan konsisten pesakit dalam proses terapi, pelaksanaan semua cadangan pakar adalah penting dalam rawatan. Hanya dalam kes ini, anda boleh bergantung kepada pemulihan maksimum fungsi bersama.

Pencegahan dan prognosis ankylosis

Langkah-langkah pencegahan ankylosis termasuklah:

 • rawatan kecederaan rasional;
 • penggunaan kaedah imobilisasi yang tidak melanggar nada otot, yang tidak menghalang aliran darah dan membolehkan pergerakan aktif awal;
 • terapi ubat, prosedur fisioterapeutik dan senaman terapi yang bertujuan untuk membangunkan sakit sendi dan meningkatkan nada otot.

Penggunaan kaedah moden rawatan ankylosis yang tepat pada masanya dan betul membolehkan mencapai hasil yang baik. Walau bagaimanapun, memulihkan pelbagai gerakan dalam sendi terjejas, terutamanya selepas proses keradangan, adalah sukar.

Untuk mengelakkan perkembangan arthrosis dalam sendi jiran, pesakit dengan ankylosis disarankan menjalankan terapi fizikal secara teratur, urut, fisioterapi, rawatan resort sanatorium.

Ciri-ciri ankylosis: penyebab, manifestasi, bagaimana merawat

Pengarang artikel: Victoria Stoyanova, doktor kategori kedua, ketua makmal di pusat diagnostik dan rawatan (2015-2016).

Ankylosis adalah imobilitas sendi dengan penetapannya dalam kedudukan tertentu dan tidak mungkin melakukan fungsi utama - pergerakan.

Klik pada foto untuk membesarkannya

Ketidakstabilan sedemikian timbul kerana gabungan permukaan artikular antara mereka. Akibatnya, pesakit kehilangan keupayaan untuk bergerak secara normal (jika sendi kaki dipengaruhi), kapasiti kerja mereka secara drastik berkurang, dan melakukan aktiviti rumah tangga biasa (membersihkan, memasak) menjadi masalah besar.

Malangnya, ankylosis adalah keadaan tidak dapat dipulihkan. Sekiranya kekakuan sendi telah berkembang - adalah mustahil untuk memulihkan fungsinya, sama ada dengan bantuan dadah, atau gimnastik, atau dengan fisioterapi. Campur tangan pembedahan yang bertujuan memotong perpaduan juga tidak dapat mengembalikan berbagai gerakan, tetapi memungkinkan memberi anggota tubuh menjadi posisi yang lebih nyaman, sehingga memudahkan pasien bergerak dan mengurus dirinya.

Satu-satunya cara untuk memulihkan mobiliti anggota yang terjejas semasa ankylosis adalah pembedahan dengan endoprosthetics (pemasangan sendi buatan).

Rawatan perekatan artikular (sejauh mungkin, "rawatan" ini) dijalankan oleh traumatologists dan pakar bedah ortopedik.

Selanjutnya dalam artikel - kajian menyeluruh mengenai patologi (punca, simptom, kaedah rawatan).

Kemungkinan penyebabnya

Ankylosis berkembang disebabkan penyakit dan keadaan berikut:

Kecederaan, terutama yang berkaitan dengan kejadian hemarthrosis (pengumpulan darah dalam rongga sendi) atau rumit dengan penambahan jangkitan. Hemarthrosis dengan perkembangan berikutnya gabungan gabungan adalah komplikasi khas hemofilia (pelanggaran pembekuan darah, di mana kecederaan yang sedikit menyebabkan sukar untuk menghentikan pendarahan).

Arthritis dan bursitis, terutamanya purulen atau kronik, lama wujud.

Osteoarthritis - kecacatan sendi terhadap latar belakang pemusnahan utama tisu tulang rawan (disebabkan oleh perubahan berkaitan umur, beban yang berlebihan, dan sebagainya). Jika anda tidak terlibat dalam rawatan osteoarthritis, maka dari masa ke masa ia akan dalam kebanyakan kes membawa kepada perpaduan permukaan artikular.

Imobilitas sendi yang berpanjangan - dalam rawatan patah kaki anggota, apabila untuk jangka masa panjang plaster digunakan atau pesakit tertakluk kepada daya tarikan rangka.

Keradangan akut, jangkitan, darah dalam rongga sendi membawa kepada pembiakan tisu berserabut di sekeliling dan di dalam sendi, itulah sebabnya ia tidak boleh berfungsi dengan normal - keadaan ini dipanggil ankylosis palsu. Ankylosis sejati dibentuk dengan latar belakang keradangan kronik dan pemusnahan sendi (dengan arthrosis), dengan artritis berjangkit yang teruk (dengan pengumpulan nanah) - tulang rawan dimusnahkan, di tempatnya bentuk tisu tulang, yang mengisi jurang antara permukaan artikular, menghalang mereka bergerak relatif terhadap satu sama lain.

Gejala

Ankylosis agak mudah untuk didiagnosis - menurut aduan tentang ketidakmungkinan pergerakan di sendi.

Badan (atau jari) berada dalam kedudukan tetap, ia tidak boleh bengkok, melepaskan, berputar keluar atau masuk. Ankylosis sendiri tidak disertai dengan sakit, tetapi rasa sakit boleh disebabkan oleh penyakit yang menyebabkan pembentukan gabungan intra-artikular.

Selain imobilitas, ankylosis sering disertai oleh kecacatan sendi terjejas (perubahan dalam bentuknya) dan edema, bengkak ke atasnya.

Anda boleh mengesahkan diagnosis menggunakan X-ray - gambar akan menunjukkan tisu tulang atau berserabut yang mengisi jurang bersama dan ubah bentuk permukaan yang diartikulasikan.

Rawatan

Hanya bermula atau patologi palsu

Dengan ankylosis awal, palsu (berserabut), apabila mobiliti bersama masih dipelihara sebahagiannya, rawatan konservatif boleh digunakan:

 • pembangunan bersama menggunakan gimnastik, daya tarikan;
 • urut aktif;
 • fisioterapi: UHF, laser, elektroforesis dengan bahan perubatan yang mempromosikan penyerapan tisu berserabut (kalium iodida, bischofite, lumpur terapeutik);
 • Terapi dadah: ubat dari kumpulan ubat anti-radang nonsteroid (diclofenac, ibuklin), hormon (mereka diperkenalkan ke dalam sendi).

Dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk memulihkan pergerakan artikulasi yang terjejas, tetapi semua yang sama - sekatan ke atas pelbagai pergerakan, kesukaran dalam pergerakan akan kekal dalam apa jua keadaan.

Ankylosis sejati

Sekiranya ankylosis benar, pembedahan adalah disyorkan. Mengendalikan operasi dua jenis:

Arthroplasty - pembedahan akrilik permukaan artikular, penyingkiran tulang yang berlebihan dan tisu berserabut, diikuti dengan pengenaan lapisan buatan yang meniru tisu tulang rawan. Kejayaan arthroplasty bergantung pada keparahan ankylosis dan tahap pemusnahan permukaan tulang yang diartikulasikan. Ankylosis palsu masih boleh dihapuskan dengan operasi ini. Tetapi dengan benar, terutamanya dengan ubah bentuk permukaan tulang, arthroplasty lebih suka meringankan kehidupan pesakit, memudahkan pergerakan dan penjagaan diri, tetapi tidak akan memulihkan rangkaian penuh pergerakan.

Arthroplasty permukaan artikular siku

Endoprosthetics adalah satu-satunya kaedah yang membolehkan anggota badan untuk mengembalikan pelbagai gerakan, walaupun dengan benar, ankylosis. Semasa endoprosthetics, pakar bedah menghapuskan sendi yang musnah, dan di tempatnya meletakkan tiruan.

Kaedah rawatan pembedahan ini mempunyai beberapa kelemahan: kos yang tinggi (operasi boleh membelanjakan puluhan ribu dolar), kehadiran contraindications (usia tua dan kontraindikasi umum lain untuk operasi di bawah anestesia). Juga memasang endoprostheses haus dari masa ke masa dan memerlukan penggantian, dan juga boleh menyebabkan tindak balas penolakan dan tidak menyelesaikan.

Endoprosthesis bersama hip

Ringkasan

Ankylosis adalah penyakit yang sangat serius yang mengakibatkan kehilangan fungsi sendi dan boleh menyebabkan ketidakupayaan. Oleh itu, sangat penting untuk menjalankan pencegahan ankylosis, dalam masa untuk merawat semua kecederaan penyakit sendi, dan juga untuk memberi perhatian khusus kepada pemulihan dan pembangunan bersama dengan bantuan urut, gimnastik dan fisioterapi.

Pengarang artikel: Victoria Stoyanova, doktor kategori kedua, ketua makmal di pusat diagnostik dan rawatan (2015-2016).

Keputusan pembedahan rekonstruktif untuk ankilosis sendi siku

Kontraksi Ankylosis dan siku, menurut data sastera, terdapat di dalam
90.4% daripada kes-kes di antara akibat kerosakan kepada kawasan anatomi ini.

Ankylosis dan kontraksi sendi siku, menurut data sastera, didapati dalam 90.4% kes di antara akibat kerosakan ke kawasan anatomi ini. Kaedah pengendalian, pembedahan, berbentuk baji, berbentuk baji (mengikut Gassu), pembedahan arthropplastic, serta penggantian endoprostetik bersama, kini digunakan. Selepas rawatan pembedahan, menurut banyak penulis, keputusan yang tidak memuaskan adalah 80%. Menurut N.I. Pyanova (1999) (1), ankylosis berulang bergantung kepada sifat campur tangan pembedahan, kecergasan fungsional sendi, tindak balas tisu para-artikuler kepada trauma pembedahan, organisasi rawatan pemulihan berikutnya. Penyebab yang paling biasa bagi hasil rawatan yang tidak memuaskan ialah, sebagai penulis menyatakan, pelarasan yang tidak akurat terhadap permukaan artikular untuk pergerakan bersama, sejak semasa rawatan pemulihan, kelancaran pergerakan dalam pautan artikular terganggu, yang melibatkan keradangan reaktif pada sendi, peningkatan jumlah anggota badan akibat edema, faktor sakit dan menyebabkan kontraksi refleks otot anggota. Seperti yang dinyatakan V.A. Filippenko et al. [2], pada masa ini, arthroplasty sangat jarang berlaku, yang disebabkan oleh hasil yang tidak memuaskan mereka, kekambuhan penyakit, di sisi lain, dengan kehadiran endoprostheses. Bagaimanapun, hasil penggunaan endoprostheses tidak memuaskan para pakar bedah, kerana badan itu bertujuan untuk membebaskan diri dari badan asing. Apabila menggunakan implan logam, penembusan kulit berlaku, pendarahan luka berhampiran lokasi segera endoprosthesis di bawah kulit. Selepas menggerakkan operasi, terutamanya selepas arthroplasty, pemulihan pergerakan memerlukan taktik yang dianggap baik. Ia adalah perlu untuk mengelakkan geseran yang menyakitkan dari hujung artikular, sementara pada masa yang sama diastasis besar di antara hujung artikular membawa kepada pembentukan tisu parut di antara mereka. Untuk pembentukan tisu tulang rawan, sedikit gelongsor hujung artikular dan mampatan berkala dosis mereka dengan daya yang telah ditetapkan adalah perlu. Kesan getaran geseran ini membawa kepada pembentukan tulang belakang rawan yang semula tumbuh di hujung artikular. Analisis hasil arthroplasty adalah kontroversi, yang berkaitan dengan heterogenitas kajian bahan, perbezaan teknik dan kaedah operasi, dan rawatan pasca operasi. Tisu lembut yang berkait dengan mana-mana sifat cepat dihapus dan mula berleluasa, dan berulang-ulang operasi membawa kepada pembentukan parut. Oleh itu, pembangunan kaedah baru pembinaan semula untuk ankilosis sendi siku adalah satu trend penting dalam traumatologi dan ortopedik, asasnya adalah untuk mengkaji hasil rawatan bergantung kepada etiologi penyakit, dalam pemodelan biokekanik ankylosis dan operasi rekonstruktif, untuk menentukan taktik rasional pengurusan pesakit. Kajian itu merangkumi 27 pesakit berusia 5 hingga 38 tahun dengan ankylosis tulang pelbagai etiologi. Bilangan pesakit terbesar (83.3%) berusia antara 19 hingga 38 tahun dengan ankylosis yang diperolehi. Seperti yang dilihat pada sinar-X, dengan ankylosis selepas trauma pada 15 pesakit, lengan bawah berada di kedudukan lanjutan, magnitud yang berkisar antara 100 hingga 150 darjah. Dalam satu pesakit, pemasangan pada sendi siku berjumlah 750. Pada pesakit dengan ankylosis etiologi kongenital, sambungan pada sendi bersamaan dengan 90-1600. sendi. Dalam 9 pesakit, osteotomy untuk pembentukan neo-arthrosis dilakukan di rantau epicondylar, pada 18 pesakit ia dilakukan pada tahap sendi ankylosing. Pengembangan pergerakan dilakukan dengan menggunakan alat Ilizarov dan dilakukan pada regenerasi (2 pesakit), diastase (15 pesakit), setelah kontak dengan permukaan artikular (9 pesakit) dan cacat tulang (1 pesakit). Hasil pengobatan pesakit dipelajari dari satu hingga dua tahun tahun selepas rawatan. Analisis dijalankan dalam kumpulan untuk operasi yang dijalankan. Dengan adanya pergerakan aktif yang tidak menyakitkan pada sendi siku lebih dari 45 °, hasil rawatan dinilai sebagai memuaskan. Kepada keputusan yang tidak memuaskan, kami mengakui kes-kes berulangnya penyakit, kehadiran ossifikasi sendi dengan amplitud pergerakan kurang dari 30 °. Pada pesakit dengan ankilosis kongenital pada siku sendi, hasil rawatan yang memuaskan telah diperhatikan dalam arthroplasty gangguan dengan diastasis. Dalam 55.6% kes, ketika mengembangkan pergerakan di sendi, terdapat sindrom kesakitan yang ketara, penurunan tajam dalam amplitud pergerakan pada 22-45 hari selepas pembedahan, dan ossification paraarticular yang teruk. Pengambilan Ankylosis telah diperhatikan pada 48-64 hari selepas pembedahan. Pesakit dengan ankylosis sendi yang diperoleh juga mencapai keputusan rawatan yang memuaskan dalam arthroplasty gangguan. Apabila menganalisis sekumpulan pesakit dengan arthroplasty bersentuhan dan reseksi, ternyata tidak ada pengulangan ankylosis pada pesakit yang menjalani reseksi tambahan ulnar dan proses koronari ulna. Analisis hasil rawatan menunjukkan bahawa hasil rawatan yang memuaskan dalam 63% kes diperhatikan pada pesakit selepas pembinaan semula siku bersama di zon ankylosis. Untuk mengenal pasti keberkesanan rawatan, bergantung kepada tahap osteotomy, dalam kategori pesakit ini beberapa pengiraan geometri telah dilakukan. Pelaksanaan kaedah ini membawa kepada penciptaan diastasis yang mencukupi di antara permukaan artikular pada bahagian akhir trajektori pergerakan dan mencegah pemampatan mereka. KESIMPULAN 1. Apabila memperoleh ankylosis pada sendi siku, osteotomi sebaiknya dilakukan pada tahap sendi ankylosing. 2. Di kalangan pesakit dengan ankylosis sendi siku etiologi kongenital, tahap pelekatan otot flexor dan ekstensor lengan harus dipertimbangkan. 3. Permukaan artikular humerus semasa pembinaan semula sendi siku ankylosing adalah rasional untuk model dengan sudut tengah bersamaan dengan 320 darjah. Dengan mengurangkan sudut pusat kepada 180 darjah, perlu membentuk permukaan artikul ulna dalam bentuk lengkung datar. 4. Dalam tempoh selepas operasi, disarankan untuk menjalankan terapi konservatif yang bertujuan untuk mencegah terjadinya ossifikasi heterotopic.

1. Pyanov N.I. Pemulihan fungsi sendi siku dalam ankylosis dalam kompleks aktiviti pemulihan bedah // Diagnosis dan rawatan polytrauma: Bahan-bahan All-Russian. conf. - Leninsk-Kuznetsky: Izdat. jabatan GNCCTSOSH, 1999. - S.297-299.

2. Filipenko V.A., Zhigun A.I., Olenichenko G.D. Arthroplasty, regenerasi dan kesan cryo // Masalah sebenar biologi sistem muskuloskeletal: Bahan-bahan sekolah YIII negara-negara CIS. - Kiev, 1996. - hlm.109

Ankylosis sendi: tanda, punca dan rawatan

Kesihatan bersama adalah kunci kepada kehidupan penuh aktif. Kerja yang diselaraskan dengan baik memberi kita peluang untuk berjalan, duduk, bekerja, melakukan perkara-perkara kegemaran dan layan diri. Apa yang berlaku kepada tubuh manusia jika sendi-sendinya kehilangan mobiliti? Keadaan ini dipanggil ankylosis. Ia dicirikan oleh overgrowing ruang antara tulang rawan dengan tulang atau tisu berserabut. Dalam kes ini, sendi menjadi tidak bergerak, yang mengakibatkan kehilangan prestasi sebahagian manusia atau lengkap.

Gejala

Untuk mengesan ankylosis dalam diri anda adalah agak mudah: anda perlu mendengar badan anda. Jika semasa pergerakan sendi anda mengalami kesulitan, jika fleksi dan lanjutan anggota badan tidak sepenuhnya berlaku atau menyebabkan kesakitan, maka segera berjumpa doktor.

Ankylosis boleh nyata dengan cara yang berbeza bergantung pada jenisnya. Sebagai contoh, bentuk berserabut dicirikan oleh kehadiran rasa sakit pada sendi, tetapi pemeliharaan separa fungsi motor. Iaitu, anda boleh, contohnya, mengayunkan kaki yang sakit, tetapi ia akan menyebabkan anda menderita. Ankylosis tulang tidak akan menyebabkan ketidakselesaan, tetapi pada masa yang sama sendi akan menjadi tidak bergerak sepenuhnya. Anda tidak boleh membawa keadaan seperti ini: lebih baik mencari bantuan perubatan tepat pada masanya, pada permulaan permulaan masalah.

Sendi menegangkan dalam kedudukan di mana perpaduan tisu dalaman berlaku. Dalam penampilan dan sensasi, ini mengingatkan manifestasi kontraksi (iaitu, batasan dalam aktiviti motor akibat daripada mengetatkan tisu, otot, tendon, dan sebagainya). Tetapi penyakit ini mempunyai sebab dan kaedah yang berbeza, dan hanya pakar yang dapat memahami etiologi penyakit anda.

Untuk membuat diagnosis yang betul, doktor akan mengarahkan anda menjalani pengimejan resonans magnetik dan X-ray. Ini akan menentukan keadaan sendi dan tisu penghubung.

Sebabnya

Apa yang boleh menyebabkan pengisian ruang inter-artikular dengan tulang dan tisu penghubung? Pakar mengenal pasti beberapa sebab utama ankylosis sendi:

 • jangkitan purulen dalam sendi - akut atau kronik;
 • keradangan bersama (termasuk arthritis, arthrosis, bursitis, dan sebagainya);
 • kecederaan (termasuk sprains dan fraktur) dengan pendarahan ke rongga sendi;
 • memaksa pergerakan sendi yang berpanjangan, sebagai contoh, selepas pembedahan;
 • trauma kelahiran.

Berisiko adalah orang yang mengetuai gaya hidup yang sangat aktif atau sebaliknya, serta orang yang menderita patologi autoimun. Kecederaan, beban besar pada sendi, peninggalan lama badan dalam satu kedudukan - semua ini boleh mencetuskan perkembangan ankylosis. Dari pertemuan dengan penyakit ini sering mengalami pesara, atlet, pekerja buruh fizikal berat, orang yang berlebihan berat badan.

Pengelasan Ankylosis

Ankylosis berbeza-beza bergantung kepada apa yang tisu ruang antara artikular. Menurut parameter ini, tiga jenis penyakit dibezakan:

 1. Ankylosis fibrous dicirikan oleh gabungan sendi disebabkan oleh tisu penghubung. Dalam kes ini, ruang bersama kekal kelihatan, tetapi ia dipenuhi dengan perekatan cicatricial. Mobiliti separa dikekalkan.
 2. Ankylosis tulang membuat pergerakan sendi disebabkan tulang tulang belakang sendi. Jurang bersama dalam bentuk penyakit ini hilang. Dalam kes ini, ankylosis tambahan artikular berlaku apabila otot dan tisu lembut lain yang mengelilingi sendi disambungkan. Dengan jenis penyakit ini, jurang bersama kekal.
 3. Anilylosis cartilaginous biasanya dijumpai dalam perkembangan janin yang tidak normal. Ia disebabkan oleh kecacatan pembentukan tulang rawan atau tisu tulang. Jurang bersama dengan jenis penyakit ini dipelihara, seperti pergerakan separa sendi.

Mengikut tahap penyambungan sendi, ankylosis dibahagikan kepada lengkap (dengan jumlah kehilangan mobiliti) dan separa (dengan pemeliharaan sebahagian daripada fungsi motor). Dalam kes ini, jika tiada rawatan yang betul, penggabungan separa mungkin menjadi lengkap akibat perkembangan penyakit ini. Oleh kerana pergerakan sendi boleh disebabkan oleh penyambungan tisu di pelbagai tempat, ia dipisahkan oleh ankylosis intra-artikular, artikular, dan capsular intra-artikular. Juga, ankylosis boleh dikelaskan sebagai bermanfaat (apabila sendi dibekukan dalam kedudukan yang selesa) dan merugikan.

Apakah sendi yang terdedah kepada ankylosis

Oleh kerana terdapat lebih daripada 200 tulang dalam rangka manusia, dan banyak daripada mereka disambungkan satu sama lain dengan bantuan sendi dan tulang rawan, penyetempatan penyakit ini mungkin sangat berbeza. Ankylosis yang paling biasa daripada sendi berikut:

 • Ankylosis sendi pinggul. Ia biasanya berlaku akibat daripada tuberkulosis yang ditangguhkan atau immobility yang berpanjangan. Dalam kes pertama, mustahil untuk menyingkirkan penyakit itu, kerana pembedahan boleh mencetuskan kekambuhan penyakit berjangkit. Jenis ankylosis ini dianggap berfaedah apabila splicing berlaku dengan kaki panjang. Jika kaki membeku pada sudut, pesakit kehilangan keupayaan untuk bergerak tanpa bantuan tongkat atau pejalan kaki khas.
 • Ankylosis sendi lutut paling kerap berlaku akibat kecederaan atau sebagai komplikasi selepas mengalami arthritis. Di sini splicing kaki di kedudukan lurus juga lebih baik, kerana dalam kes ini orang mengekalkan keupayaan untuk bergerak secara bebas.
 • Ankilosis sendi pergelangan kaki biasanya disebabkan oleh jangkitan sendi. Ia juga boleh berkembang akibat rawatan yang tidak wajar selepas kecederaan. Dengan splicing yang menggalakkan, apabila kaki membeku dalam kedudukan yang mudah berjalan, jenis ankylosis ini mempengaruhi aktiviti penting seseorang.
 • Ankylosis pada sendi siku mempunyai punca asas yang sama seperti sebelumnya. Di sini kedudukan paling menguntungkan dianggap bergabung dengan sendi pada sudut yang betul.
 • Ankylosis tulang belakang yang paling kerap menyebabkan keradangan ruang antara vertebra (penyakit Bechterew). Jenis penyakit ini boleh melumpuhkan seseorang sepenuhnya dan membawa kepada ketidakupayaan.
 • Ankylosis daripada sendi temporomandibular biasanya berkembang pada kanak-kanak akibat daripada trauma kelahiran atau penyakit berjangkit suppurative. Jenis ankylosis ini menimbulkan kesukaran dalam makan dan mengembangkan ucapan, kerana ia menghalang fungsi mulut yang betul. Penyakit ini tidak membenarkan rahang bawah tidak hanya berfungsi sepenuhnya, tetapi juga untuk berkembang mengikut umur. Ini adalah kehidupan yang sangat sukar bagi kanak-kanak dan ibu bapanya, jadi anda harus memperhatikan penyakit anak-anak yang berjangkit.

Dengan cara ini, ankylosis boleh berlaku bukan sahaja pada sendi. Dia mampu memukul malah giginya! Sebagai contoh, dengan hipodentia pada kanak-kanak (tanpa letusan satu atau lebih gigi susu). Dalam kes ini, molar susu tumbuh bersama dengan tulang rahang dan tidak terjatuh pada saat yang tepat. Ini merumitkan letusan gigi utama dan melanggar seluruh siri secara keseluruhan. Masalah ini boleh diselesaikan dengan mengeluarkan molar yang terperangkap.

Rawatan Ankylosis

Ankylosis adalah penyakit yang terutamanya dirawat dengan pembedahan. Terapi ubat dan fisioterapi boleh ditetapkan hanya pada peringkat awal penyakit. Sekiranya fisur artikular tidak wujud akibat gabungan tulang atau tisu berserabut, maka rawatan pembedahan tidak diperlukan. Sebab itulah sangat penting untuk mengenali ankylosis pada awal kelahirannya, supaya tidak berada di meja operasi.

Rawatan palsu (fibrosis) ankylosis

Ankylosis yang disebabkan oleh penyambungan tisu penghubung dipanggil palsu, kerana jenis penyakit ini mengekalkan pergerakan separa sendi. Jenis penyakit ini boleh disembuhkan tanpa pembedahan. Untuk penggunaan suntikan hormon dan ubat anti-radang nonsteroid. Ubat mestilah disuntik ke dalam sendi. Terapi ini membantu melegakan kesakitan, yang penting untuk fungsi normal anggota badan.

Terapi fizikal dan terapi manual digunakan bersama dengan ubat. Urutan, perkembangan sendi menggunakan terapi senaman, elektroforesis, terapi UHF - semua ini membantu dalam perkembangan sendi sakit. Titik utama kesan sedemikian adalah untuk mencetuskan proses penyerapan tisu berserabut untuk memulihkan fungsi motor sendi. Walau bagaimanapun, tidak akan dapat kembali aktiviti sepenuhnya oleh kaedah tersebut - sesetengah kekangan pergerakan akan kekal walaupun dengan rawatan yang baik.

Rawatan ankylosis sebenar (tulang)

Tanda utama tulang ankylosis adalah kehilangan sepenuhnya mobiliti bersama, jadi ia dipanggil benar. Ia tidak berguna untuk merawatnya dengan suntikan, suntikan dan prosedur fisioterapeutik - pembedahan hanya akan membantu di sini. Terdapat dua jenis pembedahan:

 • Arthroplasty - iaitu, pemulihan permukaan artikular sejajar dengan satu sama lain. Operasi ini dilakukan oleh pakar bedah ortopedik. Ia memotong kawasan akrilik antara sendi dan menghilangkan tisu penyambung atau tulang yang berlebihan. Lapisan tiruan dipasang di ruang kosong, yang berfungsi menggantikan tisu-tisu yang musnah oleh penyakit ini. Biasanya, arthroplasty dilakukan dengan ankylosis palsu, dengan benar ia tidak dapat sepenuhnya memulihkan mobiliti sendi. Tetapi, jika pesakit dengan ankylosis tulang menegaskan campur tangan jenis ini, ini akan mengurangkan sedikit penyakitnya. Aktiviti motor akan dipulihkan sebahagian, yang akan membolehkan seseorang mendapat semula sekurang-kurangnya beberapa fungsi layan diri.
 • Endoprosthetics - pemasangan implan atau prostesis dan bukan sendi yang rosak. Operasi ini sepenuhnya boleh memulihkan fungsi motor badan, tetapi mempunyai pelbagai kontraindikasi yang agak luas. Pilihan campur tangan pembedahan ini memerlukan penyediaan serius, pelaburan kewangan, mempunyai tempoh pemulihan yang lama. Ia tidak memberi jaminan, kerana implan yang dipilih dengan betul mungkin tidak dapat diselesaikan. Walau bagaimanapun, dengan hasil yang berjaya operasi, orang itu akan mendapat peluang untuk hidup sepenuhnya dan kembali ke aktiviti motor. Kadang-kadang hasilnya bernilai risiko.

Kesimpulannya

Tiada siapa yang akan menjaga sendi anda lebih baik daripada anda. Hanya perhatian yang teliti terhadap tubuh akan membantu anda mengenali ankylosis pada peringkat awal dan mencegah akibat tidak dapat dipulihkan. Dalam kes ini, sikap syaitan-boleh-menjaga kepada isyarat badan anda boleh mencetuskan masalah utama, malah kecacatan. Pencegahan sangat penting di sini: aktiviti lokomotif sederhana, meliputi semua sendi, rawatan kecederaan dan jangkitan yang tepat pada masanya. Dan, tentu saja, anda tidak sepatutnya mengatasi penyakit ini sahaja: pada kecurigaan pertama ankylosis, berjumpa doktor untuk diagnosis yang betul. Walaupun anda membuat kesilapan dalam andaian anda, doktor akan dapat memberi anda cadangan yang betul untuk membetulkan masalah yang telah timbul. Jaga badan anda, dan kemudian ia akan mengucapkan terima kasih kepada kesihatan anda!

Ankylosis bersama siku: kaedah gejala, rawatan dan pencegahan

Ankylosis dari sendi siku - kehilangan mobiliti sebahagiannya atau lengkap. Patologi boleh menjadi akibat daripada kecederaan yang tidak disembuhkan atau tidak sempurna, kehelan yang tidak terhebat, osteoartritis berbahaya, atau proses radang pada sendi. Untuk merawat penyakit, jangan teragak-agak untuk melawat pakar bedah ortopedik atau pakar bedah.

Kandungan artikel

Punca ankylosis siku

Ankylosis menimbulkan keadaan dan penyakit berikut:

 • sprains, fraktur dan kecederaan lain yang tidak menyembuhkan atau mengambil strategi rawatan yang salah;
 • arthritis dan arthrosis;
 • proses keradangan pada sendi, sebagai contoh, osteoartritis berbahaya.

Sebab-sebab ini tidak selalu mencetuskan perkembangan ankylosis: kehilangan mobiliti dianggap sebagai salah satu komplikasi yang mungkin dan paling serius.

Gejala ankylosis pada sendi siku

Dengan ankylosis, permukaan yang membentuk bersama secara beransur-ansur bergabung. Apabila penyakit itu berlangsung, tisu artikular akan digantikan sepenuhnya oleh tisu tulang, dan fungsi motor sendi hilang.

Pada peringkat pertama ankylosis, mobiliti secara beransur-ansur berkurangan, proses patologi pada sendi disertai dengan sakit. Sensasi menyakitkan yang diperburuk oleh pergerakan. Apabila penyakit itu berjalan, rasa sakit semakin berkurang dan mobiliti semakin berkurangan, sehingga kehilangannya sepenuhnya.

Ankylosis pergelangan tangan bersama pergelangan tangan

Jawapan yang paling lengkap kepada soalan mengenai topik ini: "ankylosis pergelangan tangan bersama pergelangan tangan".

Ciri-ciri klinikal dan pakar. Ankylosis difahami sebagai keadaan sendi di mana gerakan tidak hadir sepenuhnya. Ankylosis intra-artikular muncul selepas luka tembakan, kecederaan traumatik teruk, dan penyakit radang. Ankylosis tambahan artikular adalah hasil proses purulen pada sendi, serta selepas pelbagai luka dan kecederaan yang tidak menyebar terus ke sendi.

Kaedah untuk mengesan perubahan morfologi dan gangguan. Diagnosis ankylosis sendi di klinik tidak menunjukkan kesukaran yang ketara untuk pakar bedah. Paling penting ialah pemeriksaan sinar-X, yang menyelesaikan persoalan apakah ankylosis berserabut atau tulang. Pada gambar sinar-X dengan ankylosis tulang, peralihan bayangan lapisan kortikal dari satu tulang ke lapisan kortikal yang lain ditentukan, sama boleh dikatakan dari angka spongy. Dalam kes ankylosis berserabut, antara hujung artikular terdapat lapisan tisu berserabut, yang dalam beberapa kes mengandungi sisa rawan, membran sinovial.

Prognosis klinikal dan buruh, keadaan dan jenis buruh yang ditunjukkan dan dikontraindikasikan. Dengan kehadiran ankylosis sendi anggota atas, fungsi lengan mengalami, oleh itu, kerja yang berkaitan dengan tekanan fizikal yang penting, serta kerja yang memerlukan pergerakan yang tepat dan kecil, adalah kontraindikasi pada pesakit tersebut. Dengan kehadiran ankylosis anggota bawah, fungsi kaki terganggu, yang menjadikannya sukar bagi anda untuk tinggal dalam tempoh masa yang lama, berjalan untuk jarak yang jauh, dan juga tidak termasuk kerja tetap di mesin, di mana lebih dari 60% masa bekerja berdiri.

Kriteria untuk menentukan kumpulan kecacatan. Apabila ankylosis sendi bahu, yang lebih sering berserabut, pergerakan dikekalkan disebabkan oleh penarikan balik skapula, oleh itu, fungsi anggota atas menderita sebahagiannya. Sekiranya tidak mustahil untuk kembali ke kerja yang berkaitan dengan usaha fizikal yang teruk, kecacatan kumpulan III boleh ditubuhkan untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesion yang sama. Ankylosis sendi siku pada sudut yang kurang daripada 60 ° atau lebih daripada 150 ° adalah asas untuk menubuhkan kumpulan kecacatan III tanpa menentukan tempoh pemeriksaan semula (kecacatan anatomi). Patologi ini secara mendadak melanggar fungsi tangan dan menghadkan keupayaan untuk bekerja dalam kebanyakan profesi.

Dalam rawatan pembedahan, pakar bedah cuba untuk membaiki lengan di siku bersama pada sudut 90 °, yang paling rasional untuk kerja selanjutnya. Ankylosis sendi pergelangan tangan sebagai akibat daripada trauma, sering dengan patah tulang, mungkin menjadi asas untuk menubuhkan Kecacatan Kumpulan III pada orang-orang tenaga fizikal untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesion yang sama. Ankylosis sendi tangan dan jari juga lebih berserabut. Ketidakupayaan dalam jenis patologi ini sering berlaku. Ankylosis daripada sendi interphalangeal empat jari, tidak termasuk yang pertama, dalam kedudukan yang kurang berfungsi berfungsi sesuai dengan konsep kecacatan anatomi yang dinyatakan. Pemeriksaan keupayaan untuk bekerja di sini adalah berdasarkan kemungkinan mencengkam dengan berus. Sebagai peraturan, dengan kehadiran ankylosis dalam dua sendi interphalangeal pada 2-3 jari, keupayaan seorang mekanik, pemutar, pengilang, pemandu, dan lain-lain untuk bersenam dikurangkan dengan ketara, dan menyediakan asas untuk menubuhkan kecacatan kumpulan III untuk tempoh 1-2 tahun memperoleh profesion yang sama.

Ankylosis sendi pinggul membuat berjalan lebih sukar; pergerakannya dilakukan dengan berputar pelvis dengan kaki yang sakit di sekitar kepala paha kaki yang sehat, oleh karena itu gaya berjalan aneh. Pesakit dengan patologi ini menubuhkan kecacatan kumpulan III oleh kecacatan anatomi. Kehadiran ankylosis sendi pinggul dalam kedudukan ganas (penambahan, lenturan, putaran) dengan ketara memburukkan fungsi dan dalam beberapa kes boleh mengakibatkan kecacatan yang lebih teruk. Ankylosis dua hala sendi pinggul adalah penderitaan yang teruk, sementara berjalan hanya mungkin dengan bergantian memindahkan separuh kanan dan kiri pelvis bersama dengan anggota bawah. Ketidakupayaan kumpulan II ditubuhkan untuk pesakit ini, kerana buasir tidak boleh diakses oleh mereka di bawah keadaan pengeluaran.

Jika terdapat ankylosis dua hala dalam kedudukan ganas apabila kaki menyeberang, maka berjalan tidak mungkin, dan pesakit sedemikian didiagnosis sebagai kumpulan cacat I.

Ankylosis sendi lutut pada sudut kurang daripada 180 ° adalah kecacatan anatomi ketara, oleh itu kecacatan kumpulan III dalam kes-kes ini ditubuhkan tanpa menentukan tempoh peperiksaan semula (mengikut arahan 1956). Kehadiran patologi ini menjadikannya sukar untuk berjalan dan berdiri untuk jangka masa yang panjang, oleh itu membuat beberapa profesion biasa tidak boleh diakses. Pesakit tidak boleh menyikat diri mereka, menaikkan kasut mereka, ini merumitkan penyelenggaraan mereka dalam kehidupan seharian. Jika ankylosis sendi lutut tidak sesuai dengan konsep kecacatan anatomi, tetapi dalam beberapa pekerjaan ia menghadkan keupayaan kerja, maka ini adalah asas untuk menubuhkan kecacatan kumpulan III sebelum memperoleh profesion yang setara.

Kehadiran ankilosis sendi pergelangan kaki dengan kedudukan ganas kaki dan gangguan yang signifikan fungsi berjalan dan berdiri adalah kecacatan anatomi, dan bagi pesakit sedemikian, Kecacatan Kumpulan III ditubuhkan tanpa menentukan tempoh peperiksaan semula. Dalam kes-kes lain, apabila kasut prostetik membetulkan fungsi sokongan, orang yang mempunyai buruh fizikal berat yang tidak dapat kembali ke kerja terdahulu dapat dikenal pasti sebagai mempunyai cacat kelompok III untuk tempoh 1-2 tahun sebelum memperoleh profesi yang sama. Ankylosis sendi kecil kaki dan interphalangeal sangat jarang menghadkan keupayaan untuk bekerja, dan hanya profesion pemandu, serta profesi kerja keras mungkin mempunyai batasan untuk 1-2 tahun.

Cara pemulihan. Rawatan ankylosis kini memberikan kesukaran yang besar dan dilakukan secara pembedahan. Ini adalah reseksi sendi atau arthroplasty, yang dalam beberapa kes boleh memulihkan mobiliti pada sendi.

Tempat yang besar dalam pemulihan orang kurang upaya dihuni oleh latihan vokasional, yang memberikan profesi yang sama, serta pengaturan buruh rasional yang dijalankan oleh badan-badan kebajikan sosial.

Ankylosis dipanggil kekakuan sendi kerana perpaduan permukaan artikular.

Bergantung pada jenis tisu yang berkembang di antara permukaan artikular, ankylosis berikut dibezakan:

 • tulang (benar);
 • berserabut (cicatricial);
 • cartilaginous (biasanya watak kongenital).

Bergantung pada sejauh mana proses dalam sendi, ankylosis boleh:

Bergantung pada lokasi adhesi, ada ankylosis:

 • intra-artikular (tengah) - gabungan antara artikular permukaan artikular antara mereka;
 • tambahan-artikular (periferal) - pembentukan jambatan tulang tambahan-artikular antara tulang yang membentuk sendi.

Gabungan hujung artikular semasa ankylosis mungkin mempunyai watak berikut:

 • kongenital (primer);
 • diperolehi (menengah).

Kedudukan di mana sendi yang diperbaiki semasa ankylosis mungkin:

 • berfungsi secara fungsional (mudah);
 • tidak berfungsi secara fizikal (tidak selesa).

Punca ankylosis sendi

Penyebab ankylosis yang paling biasa ialah:

 • proses berjangkit akut atau kronik dalam sendi;
 • pemusnahan hujung artikular dengan kecederaan tertutup dan luka;
 • luka terbuka yang dijangkiti;
 • proses degeneratif-atrofi dalam sendi (arthrosis);
 • rawatan fraktur dan kecederaan yang tidak wajar (terutamanya intra-artikular) dengan imobilisasi sendi yang terlalu panjang;
 • campur tangan pembedahan (pemecahan hujung artikular tulang).

Dalam semua proses ini, penutup rawan permukaan artikular tulang dihancurkan oleh tisu granulasi, yang memakan plat rawan dan menganjurkan bekuan darah. Penyusunan metaplastik produk patologi berlaku di rongga sendi, dan ia menjadi tidak bergerak.

Menyumbang kepada pembangunan proses sisa sendi yang rosak (contohnya, semasa imobilisasi lama).

Ciri khasnya ialah kejadian ankylosis dengan kecederaan yang berulang, patah tulang atau kecederaan tertutup, lebam dan kecederaan dengan pendarahan ke dalam tisu. Kehadiran proses berjangkit kronik dalam perubahan sendi dan degeneratif (arthrosis) juga menyumbang kepada pembentukan ankylosis. Luka terbuka boleh dijangkiti, yang menyebabkan proses purulen panjang, pemusnahan tisu rawan dan pertumbuhan tulang atau tisu berserabut. Membentuk tulang dan ankylosis berserabut.

Seringkali, tisu berserabut yang baru terbentuk mengalami penguncupan. Ya Garam kalsium mula membina di dalamnya, dan dari masa ke masa ia mula menyerupai tulang.

Selalunya ankylosis berlaku pada artritis berjangkit (purulen, tuberkulosis, gonorrhea, dan lain-lain). Apabila ia berlaku, terdapat kemusnahan besar radas sendi, yang menyumbang kepada kejadian ankylosis. Bentuk arthritis pelekat yang berlaku dalam beberapa luka reumatik, berjangkit, atau toksik sendi juga boleh menyebabkan pembentukan ankylosis.

Selalunya, proses ankylosing berlaku di sendi tulang belakang. Apabila ini terjadi, perpaduan badan vertebra atau proses mereka. Penyakit radang rahang (contohnya, osteomielitis), beberapa penyakit berjangkit (demam merah dan lain-lain) boleh menyebabkan ankylosis sendi temporomandibular. Biasanya, proses itu adalah satu pihak, tetapi dalam kira-kira 25% kes lesi dua hala berlaku.

Ankylosis kongenital (primer) boleh berlaku dengan kecacatan dalam pembentukan tulang dan / atau tisu rawan pada tempoh pranatal. Dalam kes ini, kanak-kanak dilahirkan dengan sendi fibros ankylosing. Patologi bersama ini adalah jenis ankylosis dan dipanggil arthrogryposis. Ankylosis tulang kongenital jarang berlaku dan sering merupakan manifestasi bentuk genetik patologi.

Dalam arthropathy neurogenik asal pusat, ankylosis tidak pernah berlaku.

Gejala utama ankylosis adalah kekurangan pergerakan di sendi kerana gabungan permukaannya. Selain itu, semasa pembentukan ankylosis, sendi mungkin mula menjadi kaku, dan kemudian kehilangan keupayaan untuk bergerak.

Manifestasi lain mungkin:

 1. Pelanggaran fungsi utama sendi. Bergantung pada sifat sendi yang terjejas, ia mungkin merupakan pelanggaran gait atau kekurangan peluang untuk berjalan (ankylosis di sendi bahagian kaki bawah), postur (ankylosis di sendi tulang belakang), mengunyah dan ucapan (ankylosis sendi temporomandibular) dan lain-lain.
 2. Kesakitan kronik akibat gangguan statik. Terutamanya kejadian mereka adalah ciri-ciri bentuk ankylosis berserabut.
 3. Kelemahan sendi. Terdapat perubahan dalam permukaan artikular. Mereka boleh menjadi cembung, tidak sekata, menebal dengan ketara. Prosesnya kelihatan estetik tidak menyenangkan, terutama jika sendi temporomandibular dipengaruhi (asimetri muka adalah ciri).
 4. Postur patologi - berlaku apabila ankylosis sendi tulang belakang, bahagian bawah kaki.
 5. Atrofi otot anggota badan berlaku dengan ankylosis yang lama.
 6. Sekiranya ankylosis berlaku semasa tempoh pertumbuhan organisma (pada zaman kanak-kanak), maka anggota yang terjejas mungkin ketinggalan dalam pertumbuhan dari yang sihat (secara visual, saiznya lebih kecil). Dalam ankylosis, sendi temporomandibular mungkin membina mikrogenia (kemunduran rahang bawah), lebih ketara pada bahagian yang terjejas.

Gejala ankylosis bergantung pada kedudukan di mana sendi itu tetap. Sekiranya ia berfungsi secara fizikal (contohnya, sendi lutut bengkok pada sudut), maka orang itu tidak dapat berjalan. Sekiranya kedudukan itu lebih berfungsi secara fungsional, keupayaan untuk bergerak dan bekerja dikekalkan.

Ankylosis fibrous berbeza dari tulang di mana ia dicirikan oleh berlakunya kesakitan kronik di sendi dan pemeliharaan beberapa keupayaan untuk mengayun pergerakan. Dengan ankylosis tulang, biasanya tidak ada kesakitan, dan gerakan tidak hadir sepenuhnya.

Jika ankylosis berkembang di salah satu sendi, maka sendi bersebelahan dengannya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk proses yang serupa, terutama jika mereka terdedah kepada arthrosis. Sebagai contoh, apabila salah satu sendi anggota badan tidak bergerak, pesakit berhenti menggunakannya. Akibat daripada "sparing" ini, sendi yang tersisa hampir tidak dapat dipindahkan, yang merupakan faktor risiko bagi ankylosis.

Fungsi terjejas dalam jenis ankylosis tertentu

Jenis ankylosis yang berlainan, bergantung kepada kelebihan fungsi mereka, boleh diwakili seperti berikut:

Ankylosis pada sendi bahu

 • kedudukan bahu yang memimpin secara fungsional berfaedah, kerana fungsi pelakon dan memimpin anggota badan dipelihara;
 • kedudukan bahu yang memimpin secara fungsinya merugikan, sementara fungsi anggota atas adalah hampir mustahil.

Ankylosis pada sendi siku

 • kedudukan pada sudut kanan berfungsi dengan baik;
 • kedudukan lurus bahagian atas badan secara fungsional tidak menguntungkan, pelanggaran tajam fungsi anggota badan.

Ankylosis pergelangan tangan

 • Fleksi punggung sederhana adalah berfungsi secara fungsional;
 • ankylosis dalam penculikan sawit tangan - fungsi tangan sangat teruk.

Ankylosis sendi pinggul

 • kedudukan yang lurus dari anggota dengan penculikan kecil adalah berfungsi secara berhemah;
 • bengkok dan kedudukan berkurang - tidak berfungsi secara fizikal, pesakit terpaksa menggunakan tongkat.

Ankylosis lutut

 • kedudukan lanjutan secara fungsional lebih berfaedah;
 • kedudukan lenturan - secara mendadak melanggar fungsi anggota badan, adalah perlu untuk menggunakan tongkat.

Ankillosis sendi buku lali

 • kedudukan kaki pada sudut kanan lebih berfaedah;
 • kedudukan flexion plantar - membawa kepada pemanjangan anggota badan dan berjalan kaki terjejas.

Pembahagian semacam itu kepada jenis ankylosis yang bermanfaat dan tidak berfaedah adalah relatif. Ia semua bergantung kepada jenis ankylosis, komorbiditi dan faktor lain. Dengan sebarang ankylosis, fungsi ini akan terjejas dengan ketara jika dibandingkan dengan sendi yang sihat, dan prestasi pesakit akan terjejas.

Jika ankylosis disyaki, mereka dirujuk kepada traumatologist atau pakar bedah.

Tujuan diagnosis adalah untuk menentukan etiologi proses dan sifat ankylosis (tulang, berserabut, tulang rawan).

Dengan mengandaikan diagnosis ankylosis biasanya tidak sukar, tetapi sering menjadi sukar untuk membezakannya daripada kontraksi cicatricial. Ini adalah benar terutamanya bagi kes-kes tersebut apabila pergerakan pasif kecil dalam sendi dipelihara (biasanya pergerakan berayun).

Pemeriksaan X-ray - kaedah utama untuk diagnosis pembezaan antara tulang ankylosis dan berserabut, serta bentuk patologi lain. Dalam beberapa kes, ia membantu mengenal pasti punca yang menyebabkan terjadinya ankylosis (contohnya, proses keradangan di sendi).

Ankylosis tulang pada sinar-X ditunjukkan oleh ketiadaan jurang bersama, peralihan satu tulang ke tulang yang lain, ketiadaan permukaan artikular yang kelihatan. Jika ankylosis tidak menjejaskan seluruh permukaan artikular, maka itu tidak lengkap.

Ankylosis fibroik dikesan secara radiologi berdasarkan penyempitan ruang bersama, perubahan dalam konfigurasi (meratakan) permukaan artikular.

Kaedah yang lebih bermaklumat dan moden untuk diagnosis ankylosis dikira dan pengimejan resonans magnetik.

Auxiliary adalah data makmal dan kajian lain yang membolehkan untuk mengesahkan etiologi proses (contohnya, perubahan radang pada darah dalam arthritis berjangkit).

Matlamat utama terapi ialah pemulihan maksimum fungsi bersama. Rawatan mesti lengkap dan bermula seawal mungkin.

Terapi Ankylosis boleh:

 • pembedahan (pembetulan pembedahan);
 • konservatif (dadah, fisioterapi dan kaedah lain).

Sekiranya terdapat proses keradangan di sendi, maka kelegaannya akan muncul.

Rawatan pembedahan terutamanya dijalankan dalam kes-kes di mana sendi dipasang dalam kedudukan yang tidak berfungsi secara fungsional.

Kaedah pembetulan dalam talian

 • membetulkan - meregangkan tisu atau mampatan dengan pemulihan berikutnya konfigurasi biasa mereka;
 • osteotomy - meluruskan kaki untuk memberikan kedudukan yang lebih berfaedah;
 • arthroplasty - pemisahan permukaan artikular dengan pembentukan baru, antara yang diletakkan jalur tisu plastik;
 • Endoprosthetics bersama - penggantian lengkap bersama dengan satu buatan dalam kes-kes yang teruk ankylosis.

Kontra untuk pembedahan

Kontraindikasi untuk campur tangan pembedahan adalah risiko kambuhan penyakit asas, atrofi otot lengkap, perubahan tisu parut yang meluas. Selepas menghentikan keradangan, operasi mungkin tidak lebih awal daripada 6-8 bulan selepas tiada contraindications lain. Sekiranya jangkitan luka pasca operasi (suppuration), ankylosis boleh berlaku lagi.

 • rawatan ortopedik kompleks;
 • terapi ubat (ubat anti radang nonsteroid, antibakteria dan anestetik, serta ubat lain yang sering disuntik ke dalam sendi);
 • fisioterapi (SMT, UHF, elektroforesis);
 • fisioterapi (ketegangan berirama otot lengan atau kaki di dalam plaster cast);
 • urut;
 • terapi manual.

Dengan ankylosis berserabut, gerakan goyang dikembangkan berdasarkan latar belakang penggunaan ubat penahan sakit.

Penyertaan sedar dan konsisten pesakit dalam proses terapi, pelaksanaan semua cadangan pakar adalah penting dalam rawatan. Hanya dalam kes ini, anda boleh bergantung kepada pemulihan maksimum fungsi bersama.

Pencegahan dan prognosis ankylosis

Langkah-langkah pencegahan ankylosis termasuklah:

 • rawatan kecederaan rasional;
 • penggunaan kaedah imobilisasi yang tidak melanggar nada otot, yang tidak menghalang aliran darah dan membolehkan pergerakan aktif awal;
 • terapi ubat, prosedur fisioterapeutik dan senaman terapi yang bertujuan untuk membangunkan sakit sendi dan meningkatkan nada otot.

Penggunaan kaedah moden rawatan ankylosis yang tepat pada masanya dan betul membolehkan mencapai hasil yang baik. Walau bagaimanapun, memulihkan pelbagai gerakan dalam sendi terjejas, terutamanya selepas proses keradangan, adalah sukar.

Untuk mengelakkan perkembangan arthrosis dalam sendi jiran, pesakit dengan ankylosis disarankan menjalankan terapi fizikal secara teratur, urut, fisioterapi, rawatan resort sanatorium.

Ankylosis adalah proses di mana kontraksi sendi bergerak sendi berkembang dengan perlahan dan menjadikannya mustahil untuk menjalani kehidupan aktif. Sukar untuk membayangkan kehidupan di mana tidak ada peluang untuk duduk, berlari, ya, atau hanya bermain sukan. Tidak syak lagi, kualiti hari-hari seperti itu tidak akan menyenangkan sesiapa pun sama ada orang dewasa, atau kanak-kanak.

Imobilitas sendi, yang sebelum ini membantu melakukan kerja di rumah dan di tempat kerja, berlaku selepas kecederaan, mengembangkan proses degeneratif-dystrophic - arthritis dan arthritis. Nampaknya sebab-sebab yang mungkin dapat dielakkan hari ini membawa kepada sekatan pergerakan, tetapi tidak segalanya semudah itu.

Arthritis dan arthrosis kebanyakannya bukan penyakit, tetapi gaya hidup yang tidak normal, yang membawa kepada pemusnahan tulang sepanjang hayat, dan trauma intra-artikular, tentu saja, tidak dapat diramalkan.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab ini, terdapat risiko ankylosis, yang dicetuskan oleh jangkitan. Bentuk radang arthritis, memusnahkan hujung artikular dan mencetuskan tempoh yang panjang di mana perpaduan sendi terbentuk.
Ankylosis terbahagi kepada berserat, tulang dan tulang rawan. Bentuk cartilaginous sudah kongenital, bentuk tulang - benar dan berserabut - membentuk bekas luka keras. Dalam kes ankylosis berserabut, mobiliti kecil dikekalkan, tetapi pergerakannya masih sangat terhad, dan bentuk tulangnya mengarah ke imobilisasi lengkap, kerana hujung sendi sepenuhnya disatu dengan tisu tulang. Fusion boleh berlaku apa-apa sendi bergerak: pinggul, lutut, sendi jari, rahang. Oleh itu, cadangan akan menjadi relevan untuk apa-apa jenis ankylosis.

Bagaimana untuk memahami bahawa ankylosis sendi berkembang, jika seseorang tidak tahu bahawa dia mempunyai arthritis atau arthrosis. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk memberi perhatian kepada badan anda, sama ada terdapat rasa sakit pada sendi, kemerahan dan suhu di kawasan sakit sendi dan kekakuan yang teruk, terutamanya pada waktu pagi. Sakit sendi mereda dengan masa, dan sendi masih cacat. Fusion boleh berlaku dalam keadaan bengkok dan bengkok sendi, jika ankylosis berlaku dalam posisi yang bengkok, maka pergerakan hampir mustahil, dengan kedudukan yang lurus, pesakit dapat bergerak, tetapi berjalan demikian penuh dengan kesulitan yang besar.

Pada kecurigaan pertama ankylosis, pesakit harus segera menghubungi ortopedis, tanpa ketiadaan ortopedis, kepada pakar bedah. Pada pemeriksaan, doktor akan menentukan pelbagai gerakan, membuat pemeriksaan perbandingan, menulis laporan dan menghantar ujian MRI, X-ray, dan ujian darah untuk biokimia.
Sekiranya diagnosis disahkan, pesakit ditawarkan rawatan. Bergantung pada peringkat penyakit, doktor memilih sama ada kaedah konservatif atau operasi, dalam hal apabila ubat tidak lagi membantu.

Ankylosis pada sendi bahu

Kedudukan bahu berubah dan ditarik balik pada 60 darjah dari badan, pada kanak-kanak derajat ini meningkat menjadi 70-75. Tetapi walaupun hakikatnya kehilangan keupayaan untuk berfungsi dalam keadaan yang sama, pergerakannya dikekalkan kerana skapula dan tulang belakang. Apabila ankylosis sendi bahu kekal kemungkinan berus untuk mencapai mulut dan makan makanan secara bebas.

Ankylosis pada sendi siku

Sekiranya ankylosis sendi siku, keadaan lebih rumit daripada kes patologi pada sendi bahu, kerana posisi anggota berada pada sudut bodoh. Lengan bawah sentiasa bengkok dan berada di kedudukan 100 darjah, yang serius merumitkan kemampuan diri dan kerja.

Ankylosis pergelangan tangan

Terdapat bengkok belakang pada sudut bodoh dengan memimpin 15 darjah, sendi jari kedua dan kelima terbengkalai 45 darjah dan selebihnya dengan 60-90.

Ankillosis sendi buku lali

Ankilosis pergelangan kaki pergelangan kaki mengubah penampilan anggota bawah dan memberikan lipatan plat 5 darjah

Ankylosis lutut

Ankylosis lutut dicirikan oleh fleksi berfungsi 10 darjah, pada kanak-kanak, tahap ini berkurangan menjadi sifar - lanjutan lengkap lutut.

Rawatan konservatif ankylosis

Matlamat rawatan tradisional ankylosis ialah pemulihan pergerakan sendi, pengurangan kesakitan, ini dapat dicapai serentak dengan urut, latihan terapi fizikal terapi manual. Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan, kursus chondroprotectors, ubat anti-radang dan ubat hormon. Dalam fisioterapi, sesi terapi amplopulse dan elektroforesis dengan novocaine digunakan. Ankylosis jenis cartilaginous dirawat dengan pergerakan goyang, tetapi sebelum goyang pesakit diberikan analgesik untuk diminum. Jika pesakit ingin melakukan terapi fizikal di rumah, maka anda boleh membeli alat untuk kegunaan rumah.

Kami menawarkan untuk menonton video pendek tentang latihan untuk sendi pinggul:

kepada kandungan ↑ rawatan pembedahan ankylosis

Sekiranya tiada ubat-ubatan atau terapi senaman membantu, maka disyorkan untuk melakukan operasi untuk memisahkan hujung sendi yang bersatu dan membentuk permukaan artikular baru. Apabila ankylosis dilakukan, jenis operasi seperti arthroplasty. Plat yang menghalang reinkulasi diletakkan di dalam sendi sakit.

Untuk mengelakkan perkembangan ankylosis, anda harus segera memberi perhatian kepada terjadinya kesakitan dan segera menghubungi ahli ortopedik. Elakkan kerja fizikal yang berat, lepuh luka dan lebam. Sentiasa terlibat dalam senaman ringan.

kepada kandungan ↑ Ramalan ankylosis

Pada peringkat awal perkembangan, ankylosis boleh dihentikan dan bekas mobiliti sendi dapat dicapai, tetapi di peringkat akhir tidak perlu dibicarakan tentang ini, dalam hal ini hanya endoprosthesis sendi terjejas adalah relevan. Agar pergerakan menjadi mudah alih, seperti sebelum ini, pergerakan memberikan kegembiraan dan kemerdekaan, tidak boleh dibawa kepada komplikasi dan langkah-langkah yang melampau. Daftar untuk perundingan kepada pakar ortopedik sekarang.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.