Utama / Diagnostik

Apa analog Artrozan wujud di pasaran Rusia

Seperti kebanyakan ubat-ubatan, analog Artrozan juga wujud. Sebelum mempertimbangkan analog, anda harus memahami apa ubat ini. Ubat ini tergolong dalam kategori ubat bukan steroid dan anti-radang. Mereka juga dipanggil ubat-ubatan NSAID.

Apa Artrozan?

Alat ini dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Rusia. Ia direka untuk melegakan kesakitan yang berlaku dalam penyakit sendi, tulang dan otot. Dadah jenis ini tergolong dalam kumpulan ubat yang merupakan asas terapi gejala pesakit yang mengidap penyakit rheumatologic.

Ia dapat menghapuskan keradangan, untuk menimbulkan bentuk sakit yang akut, untuk menurunkan suhu badan tinggi (dan ini merupakan faktor penting yang bergantung kepada kehidupan seseorang). Suhu biasanya boleh berlaku pada mereka yang mengalami penyakit yang berkaitan dengan sendi dan tulang belakang.

Komposisi Artrozan termasuk: meloximes (komponen utama ubat), meglumine, glisin, poloksamer, natrium klorida, larutan natrium hidroksida. Ia boleh didapati dalam bentuk pembebasan berikut:

 • penyelesaiannya (suntikan mestilah dibuat intramuskular, satu ampul adalah 2.5 mililiter, dan terdapat satu pakej sebanyak 396 rubel);
 • tablet 7.5 miligram (daripada 180 rubel);
 • tablet 15 miligram (dari 209 Rubles);

Artrozan dalam bentuk suntikan ditadbir intramuskular, jauh ke dalam kawasan punggung. Ubat harus diberikan 1 kali sehari, dan dos harian tidak boleh melebihi 15 miligram. Kursus rawatan ini tidak melebihi 5 hari. Selepas itu, doktor memindahkan pesakit ke bentuk ubat tablet.

Tablet perlu diambil secara lisan semasa makan. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh dikunyah. Jika pesakit menderita kekurangan buah pinggang atau hati, kadar hariannya ialah 7.5 miligram ubat. Seorang doktor untuk setiap pesakit akan dipilih tempoh rawatan tertentu. Ia bergantung pada keadaan orang dan apa yang dia sakit. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk minum Artrozan lebih daripada 30 hari, kerana risiko kesan sampingan mungkin meningkat.

Dalam kes kehamilan adalah dilarang apa-apa bentuk ubat, kecuali untuk luaran. Jika anda ingin menggunakan ubat semasa penyusuan, anak muda perlu dipindahkan ke pemakanan buatan. Ini disebabkan fakta bahawa tidak diketahui bagaimana ubat-ubatan itu akan menjejaskan bayi.

Kanak-kanak yang belum berumur 15 dilarang memberi Artrozan, kerana tidak diketahui bagaimana ia akan mempengaruhi perkembangan anak dan perkembangan organisme secara keseluruhan.

Apakah analogi dadah?

Seperti semua ubat, Artrozan mempunyai analog. Perlu dipertimbangkan beberapa sebab yang mana ia lebih berkesan dan lebih murah untuk membeli pengganti dadah:

 • walaupun kesan itu mungkin sama, ia lebih murah untuk membeli pengganti, harga yang beberapa kali lebih rendah;
 • produk perubatan yang ditetapkan oleh pakar boleh dikeluarkan dari pengeluaran untuk masa yang lama atau ia mungkin dilarang untuk mengimportnya ke wilayah Persekutuan Rusia;
 • terdapat kes-kes apabila ubat yang dikehendaki tidak tersedia di farmasi atau dirahtulis semula.

Perlu diingatkan bahawa anda tidak perlu melampaui ubat-ubatan, jika tidak, ia akan membawa kepada komplikasi yang serius. Setiap hari, jumlah ubat yang diambil tidak melebihi 15 miligram.

Dadah diserap dengan cepat dan mudah (kebarangkalian penyerapan ialah 89%). Secara umumnya, harga ubat bergantung kepada jumlah bahan aktif dalam tablet atau ampul, dan juga jumlahnya dalam bungkusan.

Memandangkan tablet arthrozan dengan dos 15 miligram (10 lepuh pada setiap lepuh), harga boleh berubah dari 131 rubel hingga 175. Jika kita bercakap tentang ampul (3 keping dalam satu kotak, tembakan tidak termasuk dalam harga ini), harga akan dari 239 rubel menjadi 254.

Pengganti dadah yang paling popular

Aset Artrozan ubat adalah perkara biasa. Salah seorang pemimpin adalah Indomethacin. Ia adalah agen anti-radang yang tidak mengandungi steroid.

Ia juga membantu mengurangkan suhu badan dan menghilangkan keradangan. Biasanya digunakan dalam kursus rawatan, apabila seseorang mengalami masalah balik, osteoarthrosis menderita. Rawatan yang kompleks terhadap penyakit berjangkit dan keradangan (contohnya cystitis atau prostatitis) juga mungkin. Terdapat dalam bentuk tablet, suntikan, suppositori, kapsul, titis mata, salap. Dos harian tidak boleh melebihi 200 miligram. Tablet dan salap lebih murah, jumlahnya bervariasi dari 15 hingga 45 rubel.

Kelebihan Indomethacin: kos yang sangat rendah, pelbagai bentuk pelepasan, spektrum aksi yang lebih luas, boleh didapati di mana-mana farmasi.

Kelemahan termasuk: satu pertiga daripada ubat meninggalkan badan tanpa membubarkan, tidak masuk ke dalam sendi dengan cepat, satu dos yang besar setiap hari.

Yang paling popular ialah Diclofenac. Ia juga dianggap sebagai agen anti-radang yang berkesan. Komponen utamanya ialah natrium diclofinac. Agak digunakan secara meluas dalam neurologi dan reumatologi. Ginekologi tidak terkecuali. Bentuk pelepasan adalah sama dengan indomethacin. Dos harian ubat tidak boleh melebihi 150 miligram. Kos tablet berbeza dari 11 hingga 49 rubel, suntikan dari 35 hingga 45 rubel setiap pek. Diclofenac adalah ubat yang berkesan untuk keradangan, menghapuskan pelbagai sindrom kesakitan, dasar harga yang lebih rendah.

Tetapi dia juga mempunyai kekurangannya: ia tidak selalu dapat dilihat di rak-rak farmasi, mengandungi banyak bahan tambahan, komplikasi dengan sistem kardiovaskular adalah mungkin.

Tisu rawan akan mula pulih, bengkak akan berkurang, mobiliti dan aktiviti sendi akan kembali. Dan semua ini tanpa pembedahan dan ubat mahal. Baru bermula.

Analogi pil Artrozan

Artrozan (tablet) Penarafan: 38

Pengilang: Pharmstandard (Rusia)
Bentuk pelepasan:

 • 7.5 mg tablet, 20 pcs; Harga dari 163 rubel
 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 243 rubel
Harga untuk Artrozan di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Nonsteroidal anti-radang dadah dengan kesan analgesik dan antipiretik. Ia ditetapkan untuk penyakit keradangan dan degeneratif sendi dan otot. 1 tablet Artrozan mengandungi 7.5 mg atau 15 mg meloxicam.

Analogi ubat Artrozan

Analog lebih murah daripada 10 rubel.

Pengilang: Sotex (Rusia)
Bentuk pelepasan:

 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 153 rubel
 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 243 rubel
Harga Amelotex dalam farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Amelotex adalah ubat anti-peradangan nonsteroid asal Rusia. Ia dijual dalam bentuk tablet dan menggunakan meloxicam sebagai bahan aktif (dos mungkin ialah antara 7.5 hingga 15 mg). Ia ditetapkan untuk arthritis rheumatoid, osteoarthrosis dan ankylosing spondylitis.

Analog lebih murah daripada 9 rubel.

Pengilang: Veropharm (Rusia)
Bentuk pelepasan:

 • Tab. 15 mg, 20 pcs; Harga dari 154 rubel
 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 243 rubel
Harga bi-xikam di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Bi-xikam adalah ubat anti-radang bukan steroid tablet yang dilepaskan berdasarkan meloxicam dalam dos sebanyak 7.5 atau 15 mg. Ia ditetapkan untuk rawatan penyakit degeneratif sendi, yang disertai dengan sakit.

Analog lebih daripada 23 rubel.

Pengilang: Polpharma (Poland)
Bentuk pelepasan:

 • 7.5 mg tablet, 20 pcs; Harga dari 186 rubel
 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 243 rubel
Harga Mirlox dalam farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Mirlox adalah tablet ubat anti radang tindakan sistemik. Bahan aktif utama adalah meloxicam pada dos sebanyak 7.5 mg atau lebih. Ia ditetapkan untuk rawatan gejala osteoartritis, arthritis rheumatoid dan spondylitis ankylosis.

Analog lebih daripada 76 rubel.

Pengilang: Makiz-Pharma (Rusia)
Bentuk pelepasan:

 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 239 rubel
 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 243 rubel
Harga Meloxicam di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Meloxicam adalah ubat antirematik dan anti-radang Rusia tindakan sistemik. Boleh dirujuk untuk arthritis, osteoarthrosis dan penyakit radang sendi yang lain.

Analog lebih daripada 107 rubel.

Pengilang: Nobel Ilach Sanayi Ve Tijaret A.Sh. (Turki)
Bentuk pelepasan:

 • Tab. 7.5 mg, 10 keping; Harga dari 270 rubel
 • Tab. 7.5 mg, 30 pcs; Harga dari 397 rubel
Harga untuk Melbek dalam farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Dadah anti-radang bukan pengeluaran steroid pengeluaran Turki atas dasar meloxicam dalam dos sebanyak 7.5 mg setiap tablet. Boleh digunakan untuk osteoarthritis, osteoartritis, penyakit degeneratif sendi, arthritis rheumatoid.

Analog lebih murah daripada 95 rubel.

Pengilang: Medokemi (Cyprus)
Bentuk pelepasan:

 • Tablet 15 mg, 20 pcs; Harga dari 68 rubel
 • Tab. 7.5 mg, 30 pcs; Harga dari 397 rubel
Harga melox di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Amelotex rakan sejawat yang lebih murah dan berpatutan berdasarkan ramuan aktif yang sama. Ia mempunyai kesan anti-radang, analgesik dan antipiretik. Menurut tanda-tanda dan kontraindikasi tidak jauh berbeza.

Analog lebih murah daripada 88 rubel.

Pengilang: Sintez (Rusia)
Bentuk pelepasan:

 • Tab. 7.5 mg, 20 pcs; Harga dari 75 rubel
 • Tab. 15 mg, 20 pcs; Harga dari 104 rubel
Harga bergerak di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Medokemi (Cyprus) Analog asing yang lebih murah dan mampu dimiliki oleh Amelotex berdasarkan ramuan aktif yang sama. Ia mempunyai kesan anti-radang, analgesik dan antipiretik. Menurut tanda-tanda dan kontraindikasi tidak jauh berbeza.

Analog lebih murah daripada 82 rubel.

Pengeluar: Ditapis
Bentuk pelepasan:

 • Tab. 7.5 mg, 20 pcs; Harga dari 81 rubel
 • Tab. 15 mg, 20 pcs; Harga dari 104 rubel
Harga untuk Liberum di farmasi dalam talian
Arahan untuk digunakan

Medokemi (Cyprus) Analog asing yang lebih murah dan mampu dimiliki oleh Amelotex berdasarkan ramuan aktif yang sama. Ia mempunyai kesan anti-radang, analgesik dan antipiretik. Menurut tanda-tanda dan kontraindikasi tidak jauh berbeza.

Apa analog boleh menggantikan ubat Artrozan?

Tidak semua orang tanpa pendidikan perubatan tahu mana kumpulan Artrozan, analogi ubat ini, tanda-tanda dan kontraindikasi untuk kegunaan mereka, milik. Ubat ini adalah wakil kumpulan NSAIDs. Ia membolehkan anda menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan, yang sangat penting dalam patologi sistem muskuloskeletal.

Analogi Artrozan Ubat

Artrozan adalah ubat anti-radang nonsteroid yang datang dalam bentuk tablet dan penyelesaian untuk menyuntik. Rakan-rakannya ialah:

Bahan aktif utama adalah meloxicam. Ia mempunyai kesan berikut pada tubuh seseorang yang sakit:

 • menghilangkan demam;
 • melegakan keradangan;
 • menghapuskan kesakitan.

Daripada analog Artrozan, Movalis paling sering ditetapkan. Bentuk pelepasan ubat ini diwakili oleh penyelesaian, tablet, suppositori dan penggantungan. Analog Artrosan berasal dari asid enolik. Mekanisme tindakan mereka adalah sama kerana bahan aktif utama. Ia terdiri daripada menyekat cyclooxygenase (COX-2). Enzim ini bertanggungjawab untuk pembentukan prostaglandin, yang merupakan perantara keradangan. Kelebihan Artrozan dan analognya adalah bahawa mereka mempunyai kesan yang lebih rendah pada keadaan membran mukus organ-organ pencernaan.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan

Analog Rusia Artrozan digunakan dalam penyakit sistem muskuloskeletal dengan kesakitan. Petunjuk untuk pelantikan mereka adalah:

 • artritis reumatoid;
 • ankylosing spondylitis;
 • osteoarthritis;
 • penyakit radang sendi dengan sakit.

Anjuran Artrozan tidak boleh selalu digunakan. Kontraindikasi berikut diketahui:

 • hipersensitivity;
 • tempoh pemisahan penyakit perut dan usus;
 • hati dan kegagalan jantung;
 • kegagalan buah pinggang;
 • pendarahan gastrousus dan cerebral;
 • tempoh kehamilan dan laktasi;
 • umur kanak-kanak;
 • penggunaan antikoagulan;
 • pembedahan pintasan arteri.

Movalis dalam bentuk suppositori untuk pentadbiran rektum tidak digunakan dengan kandungan kalium yang tinggi dalam darah. Analog Artrozana harus digunakan dengan berhati-hati pada usia tua, dengan aliran darah buah pinggang yang dikurangkan, dehidrasi, sirosis, kekurangan kardiovaskular, sindrom nefrotik, penggunaan serentak ubat dari kumpulan inhibitor ACE, diuretik dan antagonis reseptor angiotensin 2.

Pada masa remaja (selepas 15 tahun), Amelotex sering diberi suntikan. Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat ini adalah serupa dengan yang terdahulu, tetapi juga termasuk keradangan perdarahan rektum dan rektum. Jangan gunakan Artrozan analog ini untuk orang yang tidak bertolak ansur dengan laktosa, asid acetylsalicylic dan NSAID lain.

Amelothex dikontraindikasikan dalam kombinasi dengan polyposis hidung dan asma.

Kesan sampingan yang mungkin

Ia perlu mengetahui bukan sahaja komposisi analog Artrozan, tetapi juga kemungkinan reaksi yang tidak diingini selepas penggunaannya. Apabila mengambil Movalis, kesan sampingan berikut kadang-kadang diperhatikan:

 • penurunan tahap leukosit dalam darah;
 • anemia;
 • reaksi alergi;
 • mengantuk;
 • sakit kepala;
 • pening;
 • berasa panas;
 • asma;
 • tekanan darah tinggi;
 • kecacatan penglihatan;
 • perasaan degupan jantung;
 • tinnitus;
 • dispepsia;
 • pembentukan ulser;
 • esophagitis;
 • fungsi hati yang tidak normal;
 • luka kulit;
 • perubahan air kencing;
 • pelanggaran micci;
 • ovulasi lewat;
 • bengkak;
 • sakit di tapak suntikan.

Dengan perkembangan reaksi buruk selepas suntikan atau pentadbiran lisan ubat harus berhenti menggunakannya.

Peraturan penggunaan dadah

Penyelesaian dan tablet Movalis, Movasin, Amelotex dan Meloxicam, yang merupakan analog Artrozan, boleh digunakan hanya selepas perundingan perubatan.

Perlu mengetahui peraturan berikut apabila merawat ubat-ubatan ini:

 • Movalis tidak dapat diberikan secara intravena;
 • Penyelesaian suntikan hanya ditunjukkan pada hari pertama terapi;
 • rawatan harus bermula dengan dos minima.

Dengan berhati-hati, analog Artrozan harus digunakan dengan:

 • penyakit sistem pencernaan;
 • penyakit jantung koronari;
 • kegagalan jantung kongestif;
 • disfungsi buah pinggang;
 • penyakit serebrovaskular;
 • diabetes;
 • penggunaan serentak ubat-ubatan tertentu;
 • patologi arteri.

NSAID tidak boleh digunakan untuk kursus yang panjang. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan analog Artrozan pada usia tua dan pada masa sama pengambilan minuman beralkohol. Jika seseorang mempunyai penyakit organ saluran pencernaan, maka pemantauan tetap diperlukan. Dengan ubat oral, penghalang pam proton ditetapkan. Mereka boleh menghalang percambahan gastritis dan pembentukan ulser.

Anjuran Artrozan tidak disyorkan untuk wanita yang mengalami kesukaran mengandung bayi. Ampelas dan tablet bergerakalis tidak boleh digabungkan dengan ubat berikut:

 • kortikosteroid sistemik;
 • salicylates;
 • antikoagulan;
 • serotonin mengambil semula inhibitor;
 • agen trombolitik;
 • persiapan litium;
 • Methotrexate;
 • diuretik;
 • ubat antihipertensi;
 • ACE inhibitors;
 • angiotensin 2 antagonis reseptor;
 • persediaan sulfonylurea.

Anomali Artrozana dikontraindikasikan pada wanita hamil dan menyusu. Tablet movalis ditetapkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun. Penyelesaian untuk suntikan hanya digunakan dari 18 tahun. Dalam remaja rheumatoid arthritis, Movalis boleh digunakan pada usia yang lebih awal dalam bentuk lilin.

Kelebihan dan kekurangan analog

Gantikan ubat Artrozan boleh menjadi salah satu ubat di atas. Sesetengah analog lebih murah dan mempunyai hampir sama komposisi. Contohnya adalah Movasin dan Meloxicam. Harga mereka berada dalam lingkungan 200-250 p. Dadah yang paling mahal ialah Movalis. Tablet lebih mahal daripada 500 p. Harga bergantung pada bentuk dos, dos dan bilangan tablet.

Kelebihan utama ubat-ubatan ini adalah:

 • kecekapan tinggi;
 • kemudahan penggunaan;
 • ketersediaan di rangkaian farmasi;
 • kemungkinan penggunaan dalam bentuk dos yang berbeza.

Kelemahannya adalah kos yang agak tinggi, sejumlah besar kesan sampingan, sekatan umur, kesan negatif pada mukosa saluran gastrointestinal dan ketidakupayaan untuk digunakan semasa kehamilan.

Penggunaan ubat-ubatan ini adalah terhad. Mereka hanya ditunjukkan dalam patologi sistem muskuloskeletal. Diclofenac dan NSAID lain mempunyai pelbagai aplikasi. Oleh itu, dalam kes patologi tulang dan sendi, seorang pengganti Artrozan boleh ditetapkan. Pada masa yang sama, keberkesanan terapi tidak akan berkurangan.

Suntikan Artrozan analog lebih murah

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambil 147 rubel sehari setiap hari.

Untuk rawatan mana-mana sindrom kesakitan, penyakit radang seringkali ditetapkan ubat kepunyaan kumpulan ejen nonsteroid dengan tindakan anti-radang (NSAIDs). Kumpulan ubat ini agak pelbagai. Ibuprofen, meloxicam, ketoprofen, nimesulide, diclofenac, dan lain-lain dianggap sebagai bahan yang paling biasa dianjurkan di kalangan mereka. Meloxicam bernilai menonjol di kalangan ubat-ubatan ini.

Maklumat terperinci

Artrozan adalah ubat Rusia yang dihasilkan:

 • dalam bentuk pil;
 • dalam penyelesaian;
 • dalam bentuk salap, gel;
 • dalam bentuk kapsul rektum.

Tablet terdiri daripada 7.5 atau 15 mg bahan meloxicam dan bahan tambahan. Mereka dibungkus dalam 20 pcs. Komponen tambahan adalah: trisodium sitrat, laktosa monohidrat, silika, kanji kentang.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Penyelesaian Artrozan kelihatan seperti ubat hijau yang telus. Ia ditadbir intramuscularly. Setiap ampul mengandungi 2.5 ml bahan, ia dibungkus dalam dua jenis pembungkusan - 3; 10 ampul Penyelesaian Artrozan terdiri daripada meloxicam, meglumine, bahan poloxamer, glycofuryl eter, dan air untuk suntikan.

Salap Artrozan terdapat dalam tiub 30 g dan 50 g setiap. Lilin untuk penggunaan rektum adalah kapsul putih yang dihasilkan dalam 25, 50, 100 mg. Komponen utama lilin adalah gliserin dan gelatin. Satu pek berisi 10 lilin suppository. Anda boleh memohon mereka sekali sehari.

Kos Artrozan berbeza-beza dalam:

 • tablet preformed (mengikut jenis pembungkusan dan dos) untuk 3 keping / pek - 145-268 Rubles, 10 keping / pek - 551 Rubles;
 • Penyelesaian ampul mempunyai dos 6 mg / ml (2.5 ml): No10 - 415-590 Rubles, No3 - 251-280 Rubles.

Dos, gunakan

Arahan untuk kegunaan mengesyorkan menggunakan borang tablet sekali sehari dengan makan. Jumlah maksimum ubat sepanjang hari - 15 mg. Ia perlu untuk dosnya mengikut diagnosis am:

 • dengan spondyloarthritis ankylosing - 1 tablet 15 mg sehari.
 • dengan osteoartritis - satu tablet 7.5 mg, jika kesannya tidak hadir, adalah perlu untuk menggandakan dos;
 • dengan arthritis rheumatoid - 15 mg, maka dos harian dikurangkan menjadi 7.5 mg.

Suntikan artrozan ditetapkan apabila pentadbiran lisan tidak mungkin. Dadah disuntik secara intramuskular, perlahan-lahan, jauh ke dalam tisu. Ia disyorkan pada awal penyakit, maka adalah wajar untuk beralih ke pil. Jumlah harian suntikan - 7.5; 15 miligram Terapi harus dimulakan dengan dos yang lebih rendah, secara beransur-ansur meningkatkannya untuk mencapai kesan yang diingini. Untuk mengelakkan risiko kesan sampingan, anda tidak boleh melebihi dos yang disyorkan.

Salap digunakan secara luaran, 2-4 gram digunakan untuk fokus keradangan dengan menggosok ke dalam kulit, ia dibenarkan menggunakan 7-17 hari.

Petunjuk untuk digunakan

Ubat ini diambil jika keadaan pesakit disertai dengan keradangan dan kesakitan. Petunjuk utama adalah:

 • ankylosing spordiloarthrosis;
 • perubahan osteochondrial;
 • polyradiculopathy, sciatica;
 • arthritis keradangan;
 • osteoarthritis;
 • keradangan otot (myositis).

Petunjuk untuk menggunakan arthrosan dalam ampul - dengan gejala yang sama dengan bentuk tablet ubat dengan perbezaan yang suntikan intramuskular meloxicam ditunjukkan untuk kesakitan yang sangat kuat, ketara, dan mereka perlu segera lemah atau berhenti sepenuhnya.

Petunjuk untuk penggunaan salap Artrozan dan gel adalah sama seperti tablet, suntikan, dan keradangan traumatik tendon, ligamen, otot, sendi, yang disebabkan oleh keseleo, beban tinggi, lebam.

Contraindications

Terdapat kontraindikasi, Artrozan tidak disyorkan untuk rawatan dalam kes berikut:

 • kehamilan, laktasi;
 • dengan penyakit asma bronkial;
 • jika terdapat proses keradangan dalam duodenum;
 • dengan ulser dalam tempoh eksaserbasi dan gastritis;
 • keradangan duodenum;
 • dengan hemodialisis, kegagalan buah pinggang dan hati;
 • orang yang terdedah kepada tindak balas alahan, sangat sensitif kepada komponen ubat;
 • ubat suntikan tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun;
 • bentuk tablet pentadbiran adalah kontraindikasi sehingga kanak-kanak berusia 15 tahun;
 • semasa sebarang penyakit berjangkit.

Arahan khas untuk digunakan

Dengan berhati-hati, meloxicam perlu diambil bersama dengan siklosporin, diuretik, ubat antihipertensi, ubat litium, ubat nonsteroidal spektrum anti-radang tindakan - risiko pendarahan dalam peningkatan saluran gastrousus.

Sekiranya hati dan buah pinggang terjejas, anda perlu berunding dengan doktor yang akan memilih bentuk ubat yang paling boleh diterima, dos dan dos harian. Jika ubat digunakan selama lebih dari 14 hari, adalah perlu untuk memantau aktiviti hati dan buah pinggang. Keadaan yang tidak diingini saluran gastrousus memerlukan perhatian apabila mengambil ubat ini.

Mereka yang telah mencapai umur 55-60 tahun, terutama dengan kolesterol tinggi, diabetes mellitus, harus menggunakan ubat ini dengan berhati-hati. Sekatan penggunaan juga disyorkan untuk pesakit yang baru-baru ini menggunakan NSAID yang lama untuk rawatan dengan heparin (antikoagulan), aspirin (agen antiplatelet), dan glucocorticoid.

Wanita yang merancang mengandung tidak disyorkan ubat ini, kerana ia boleh menjejaskan kesuburan. Orang yang mengambil ubat diuretik serentak dengan meloxicam, harus mengambil cecair yang mencukupi.

Kesan sampingan

Sekiranya anda melebihi dos dan dengan penggunaan meloxicam yang salah, kesan sampingan mungkin berlaku, diwujudkan dalam bentuk:

 • senak;
 • sakit di bahagian epigastric saluran penghadaman, pendarahan gastrik;
 • asistologi;
 • mual dan gagging;
 • gangguan hati, buah pinggang;
 • berhenti bernafas.

Kesan sampingan apabila menggunakan salap Artrozan abstrak menerangkan sebagai:

 • kemunculan ekzema;
 • dermatitis jenis hubungan;
 • alergi, ruam erythematous, urticaria, angioedema.

Artrozan mempunyai penyerapan sistemik yang rendah, jadi apabila menggunakan gel, kebarangkalian overdosis tidak tinggi. Sekiranya ubat-ubatan yang digunakan secara lisan ditelan secara kebetulan, kesan sampingan mungkin berlaku. Untuk bertindak dalam kes ini hendaklah seperti berikut:

 • cuci perut pesakit;
 • aktifkan tindak refleks;
 • minuman arang aktif;
 • memaksa diuresis;
 • melakukan prosedur terapeutik untuk simptom

Interaksi

Semasa penggunaan Artrozan secara serentak dengan ubat yang digunakan untuk mengurangkan tekanan darah, keberkesanannya berkurangan. Keserasian yang tidak baik dengan ubat diuretik ditunjukkan sebagai kegagalan buah pinggang. Bermakna yang mempengaruhi pembekuan darah: fibrinolytics, antagonis vitamin K, serotonin mengambil inhibitor apabila berinteraksi dengan arthrozan boleh menyebabkan pendarahan.

Dengan kontraseptif, seperti IUD, ini bermakna mengambil dengan teliti, selepas berunding dengan doktor anda.

Artrozan dan alkohol

Suntikan intramuskular Artrozan secara kategori adalah kontraindikasi dalam penggunaan alkohol. Ubat ini tidak serasi sepenuhnya dengan bahan ini. Dengan permulaan rawatan, adalah perlu untuk menghapuskan sepenuhnya alkohol dari diet. Mana-mana minuman yang mengandungi alkohol dilarang sama sekali apabila mengambil Artrozan.

Analog

Dalam barisan yang sama dengan ubat ini boleh menjadi bahan, yang termasuk meloxicam sebagai bahan aktif utama - ia adalah rakan-rakannya. Artrozan mempunyai sifat yang sama. Ia mempunyai banyak ubat yang sama, yang paling terkenal adalah: Meloxam (harga dari 39 hingga 220 rubel bergantung kepada bentuk dos, dos dan pembungkusan), Amelotex (107-523 Rubles), Movasin (68- 630 Rubles), Movalis (460 - 842 Rubles), Mirloks (197-239 Rubles).

Analog yang murah

Untuk ubat-ubatan yang mempunyai kandungan bahan yang paling sesuai dari bahan aktif utama dan lebih murah daripada Artrozan pada harga, tablet berada dalam pembungkusan minimum: Meloxicam - 14 Rubles, Meloxicam-DS (164 Rubles). Ubat-ubat ini disyorkan untuk digunakan sebagai analog. Narkoba murah yang kurang berkesan termasuk Movis dengan harga sebanyak 93 rubel dan Oxycamox, yang bernilai 110 rubel.

Cuti dan penyimpanan farmasi

Artrozan (meloxicam) adalah ubat preskripsi. Semasa penyimpanan, adalah perlu untuk mengelakkan sentuhannya dengan medium berair, untuk mengelakkan sentuhan dengan cahaya matahari langsung. Ia adalah perlu untuk menyimpan alat ini pada rejim suhu lebih daripada 25 ° C di tempat yang tidak boleh diakses oleh kanak-kanak.

Soalan yang kerap ditanya

Diclofenac atau Artrozan - yang lebih baik?

Diclofenac adalah analog Artrozan untuk bahan aktif. Tindakan, kesan sampingan dan kontraindikasi adalah sama. Tetapi Diclofenac di banyak farmasi lebih murah, yang tidak boleh dikatakan tentang dos besar Artrozan (meloxicam).

Ulasan

Ulasan ubat ini kebanyakannya positif, ia boleh diambil dalam pelbagai bentuk, dan pada kos yang paling munasabah. Keberkesanannya disahkan oleh ramai pesakit, ia membantu mengatasi keadaan yang menyakitkan, melegakan keradangan dan melegakan kesakitan dengan sempurna.

Ciri-ciri negatif orang termasuk kesan sampingan, seperti sakit kepala, kesakitan dalam perumahan dan perkhidmatan komunal, pening, tetapi fenomena ini sering tidak diperhatikan.

Ubat Artrozan adalah agen yang efektif dengan kesan anti-radang dan analgesik yang berkesan. Ia perlahan-lahan memberi kesan mukosa gastrik, tetapi hanya jika digunakan dengan betul.

Movalis, yang analognya sering tidak kalah dengannya dari segi keberkesanan, adalah NSAID yang popular. Walau bagaimanapun, tidak semua sesuai nilainya. Dalam kes-kes ini, lebih baik meminta doktor untuk menetapkan anggaran yang setara. Keutamaan harus diberikan kepada pengeluar domestik, yang ubatnya jarang palsu.

Sebagai peraturan, dalam kes patologi sistem muskuloskeletal, pakar menetapkan Movalis dadah. Ia tergolong dalam kumpulan besar agen farmakologi - ubat anti-radang nonsteroid. Asas ubat ini adalah bahan aktif seperti meloxicam.

Apa itu meloxicam?

Arahan untuk Movalis dapat mencari maklumat mengenai kesan anti-radang, analgesik dan antipiretik meloxicam. Kekhususan mekanisme tindakannya dikurangkan kepada penghalang selektif prostaglandin, yang memprovokasi proses keradangan. Itulah sebabnya ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan, sifat cara jenis ini.

Sebagai contoh, meloxicam tidak mencetuskan pembentukan erosions dan ulser gastrik dengan pendarahan bersamaan, dan peratusan simptom seperti sakit perut, mual dan muntah lebih rendah. Meloxicam hampir sepenuhnya dan cepat diserap dalam saluran gastrousus, kerana ia mempunyai bioavailabiliti tinggi.

Sifat-sifat sedemikian membolehkannya untuk menetapkan ubat berdasarkan meloxicam dengan banyak penyakit sistem muskuloskeletal: arthritis; arthrosis; rematik; osteochondrosis; patologi degeneratif-dystrophik lain tulang belakang.

Persediaan berdasarkan meloxicam dihasilkan dalam bentuk tablet, dalam ampul untuk suntikan (tembakan), salep, gel, dan juga dalam bentuk suppositori rektum.

Adakah mungkin untuk menggantikan Movalis?

Seringkali, apabila seseorang mendapat farmasi dengan preskripsi doktor, dia terpaksa menolak untuk membeli dadah itu kerana harganya yang tinggi. Apabila seseorang perlu mengambil pil, kos satu pakej akan menelan belanja kira-kira 500 rubel, tetapi jika dia diberi suntikan, pakej ampul akan menelan kos kira-kira 600 rubel. Dalam keadaan sedemikian, pesakit mempunyai risiko sendiri dan risiko menyesuaikan preskripsi doktor, sebagai contoh, mengurangkan kursus terapi, yang mengurangkan keberkesanan rawatan.

Malangnya, tidak semua orang tahu bahawa sekarang di farmasi seseorang dapat mencari analog yang lebih ekonomik seperti ubat seperti Movalis. Ini termasuk:

Ubat-ubatan ini mempunyai komposisi mereka yang sama meloxicam, tetapi mereka lebih murah.

Apakah perbezaan antara Movalis dan analognya?

Movalis adalah ubat, dalam pembangunan, pengujian dan pelesenan yang jumlah wang yang besar dilaburkan. Sememangnya, semua kos ini akan dimasukkan dalam kos akhir dana. Tidak perlu menghabiskan jumlah sedemikian untuk pengeluaran ubat-ubatan analogi, oleh sebab itu harga runcit mereka akan lebih rendah.

Jika kita bercakap mengenai bahan dasar meloxicam, maka ia akan menjadi serupa dalam Movalis dan dalam analognya. Tetapi bahan yang berkaitan (adjuvants, kekotoran lain) mungkin berbeza. Ia juga perlu ditekankan bahawa kesan sampingan yang boleh berlaku jika anda mula minum Movalis atau ubat analognya akan sama, kerana ia akan muncul disebabkan oleh tindakan bahan utama, dan tidak pada semua komponen tambahan.

Bagaimana untuk menyimpan dengan betul?

Bagaimanakah betul untuk menggantikan Movalis dengan alat analog? Walau bagaimanapun, anda harus tahu peraturan tertentu, yang akan membantu anda memilih ubat pengganti kualiti dan anggaran.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 1. Anda harus memilih pengilang yang dipercayai dan boleh dipercayai.
 2. Ia perlu memberitahu doktor bahawa ubat asal terlalu mahal, maka doktor sendiri akan memilih cara yang lebih ekonomik.
 3. Anda tidak sepatutnya membuat keputusan untuk menggantikan ubat itu sendiri, kerana walaupun ahli farmasi tidak mempunyai hak untuk membetulkan preskripsi doktor.

Di samping itu, pilihan ubat-ubatan analog harus dipilih oleh pengeluar domestik. Apakah sebabnya? Hakikatnya adalah bahawa ubat-ubatan buatan Rusia kini hampir tidak palsu, kerana terdapat penentangan aktif untuk memalsukan di peringkat negeri. Di samping itu, kita tidak boleh lupa bahawa pada kebimbangan farmaseutikal Persekutuan Rusia dengan ketara meningkatkan kawalan kecekapan dan keselamatan. Tetapi perkara utama adalah kos yang agak rendah bagi ubat-ubatan itu, yang membolehkan rakyat dari tahap pendapatan yang berbeza untuk membeli ubat-ubatan domestik.

Kenapa orang lain mencari analog? Terdapat juga senarai beberapa petunjuk yang mendedahkan ubat yang paling berkesan di kalangan kumpulannya. Contohnya, salah satu perkara ini mungkin menjadi bioavailabiliti dadah. Istilah ini merujuk kepada petunjuk khusus bahan ubat yang diserap dalam tubuh pesakit. Perlu diingat bahawa penunjuk ini mungkin berbeza jauh dengan ubat-ubatan dengan bahan asas yang sama.

Sama pentingnya adalah satu lagi kriteria - masa di mana kandungan maksimum bahan dalam tubuh dicapai. Kriteria ini menunjukkan kelajuan dadah. Sama pentingnya adalah pertimbangan separuh hayat, oleh kerana, mempunyai data ini, anda dapat mengetahui waktu tindakan dan masa minimum antara penggunaan obat yang tidak serasi. Jangan lupa hakikat bahawa bagi sesetengah orang adalah bentuk pembebasan dana yang sangat penting. Ini adalah kerana pilihan individu pesakit, dengan pemahamannya mengenai penggunaan dan penyimpanan ubat.

Analogi ubat

Kedua-dua Movalis dan analognya dibuat dalam pelbagai bentuk pembebasan: tablet, tembakan, lilin. Terdapat beberapa ubat yang sama dalam tindakan untuk Movalisu, tetapi yang berikut boleh dipanggil yang paling popular.

Amelotex

Ini adalah ubat analogi Movalis, yang dihasilkan oleh Sotex FarmFirm. Pada jualan anda boleh mencari pil, penyelesaian yang membuat suntikan intramuskular, suppositori rektum dan gel untuk kegunaan luaran. Julat harga berada dalam lingkungan 80 rubel setiap pil dan sehingga 500 rubel setiap larutan suntikan.

Ubat ini mempunyai hampir bioavailabiliti maksimum sebanyak 99%. Di samping itu, beliau mempunyai pencapaian yang cukup pesat terhadap kepekatan maksimum dalam darah - 2-3 jam. Walau bagaimanapun, ubat itu tetap berada di dalam badan selama beberapa waktu. Suntikan biasanya digunakan, yang sangat berkesan untuk arthritis, ankylosing spondylitis dan penyakit degeneratif sendi.

Artrozan

Satu lagi bersamaan Rusia Movalis, yang dihasilkan oleh Pharmstandard-Leksredstvo. Kos tablet untuk farmasi antara 160 hingga 400 rubel. Kategori harga ini menjadikan dadah agak murah untuk pelbagai pelanggan, yang penting untuk terapi jangka panjang dengan dadah. Ciri khas alat ini adalah keupayaan untuk mengambil ubat untuk masa yang lama (bulan atau bahkan tahun). Ubat tidak mempunyai kesan depresan pada hati dan buah pinggang, dan pesakit memerlukan dos harian kecil (tidak lebih dari 1 tablet).

Movasin

Perubatan yang paling kos efektif (daripada 50 hingga 110 Rubles), yang dihasilkan oleh Persatuan Kurgan Persatuan Produk Perubatan Kurgan "Sintesis". Ubat ini melibatkan rejimen tertentu. Berapa hari terapi yang terakhir dengan ubat ini?

Intramuscularly Movasin ditetapkan hanya untuk 2-3 hari dan rawatan lanjut mungkin dilakukan secara eksklusif dengan bantuan tablet. Ciri ubat ini dikaitkan dengan kesan perencatan yang ketara pada saluran gastrousus dan sistem peredaran manusia. Sebagai peraturan, alat tersebut ditetapkan secara eksklusif untuk orang yang berumur 18 tahun ke atas.

Mataren

Ubat ini adalah cara penggunaan tempatan yang indah. Walaupun ada bentuk pelepasan tablet dadah, tetapi dalam kebanyakan kes, salap lebih disukai, termasuk 30 mg meloxicam dan 100 mg cili lada berwarna. Memohon salap boleh dilakukan setiap hari (beberapa kali sehari) untuk tempoh yang lama. Kehadiran lada dalam salap juga mempunyai kesan pemanasan tempatan. Kos salap adalah dalam lingkungan sehingga 200 rubles. Satu tambahan penting alat ini adalah kemungkinan penggunaannya untuk kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun.

Secara semula jadi, analog yang paling popular dari Movalis ialah Meloxicam sendiri. Daripada semua pilihan, Meloxicam-teva lebih disukai, yang dihasilkan oleh syarikat Israel Teva. Walau bagaimanapun, berdasarkan maklum balas pengguna, Movalis masih menjadi alat terbaik untuk tindakannya.

Meloxicam: arahan untuk kegunaan, harga, ulasan, analog

Meloxicam adalah ubat generasi baru dari kumpulan ubat anti-radang nonsteroid yang digunakan untuk merawat patologi bersama. Meloxicam mengurangkan keradangan, menghilangkan rasa sakit dan panas. Ubat ini boleh digunakan untuk merawat apa-apa keradangan, termasuk selsema dan demam.

Tetapi ia amat berkesan untuk Meloxicam untuk arthritis dan arthrosis yang berbeza, dan juga untuk ankylosing spondylitis. Alat ini boleh didapati dalam bentuk berikut:

 • Penyelesaian untuk suntikan intramuskular;
 • Salap;
 • Pil;
 • Lilin rektum.

Bergantung pada pembungkusan, bentuk pelepasan, kos ubat berbeza dari 90 hingga 120 rubel setiap 15 mg.

Kenapa anda memerlukan analog

Keberkesanan dadah dari kumpulan yang sama mungkin berbeza-beza. Ada apa-apa perkara seperti bioavailabiliti - ini adalah jumlah bahan aktif yang diserap oleh badan pesakit. Penunjuk ini berbeza bagi setiap ubat dengan agen kimia aktif yang sama.

Tempoh di mana kepekatan maksimum bahan aktif dalam darah pesakit dicapai adalah penting. Penunjuk ini memberi gambaran tentang bagaimana pantas ubat itu berfungsi.

Juga diambil kira adalah separuh hayat. Untuk penunjuk ini, anda boleh menetapkan masa tindakan berkesan dadah dan hitung masa apabila anda boleh mengambil ubat kedua yang tidak serasi dengan yang pertama.

Di samping itu, setiap ubat mempunyai kesan sampingan dan kontraindikasi yang mungkin sendiri - ini juga merupakan sebab yang baik mengapa ramai pesakit mencari analog.

Parameter ini bergantung kepada kualiti ubat, komposisinya (bahan bantu tambahan). Bentuk pelepasan kadangkala menjadi sebab bagi mana pesakit mengambil analog.

Setiap memilih satu bentuk yang mudah untuk diambil, mengambil apabila perlu di jalan raya dan menyimpan. Secara semulajadi, pesakit mengambil kira kos ubat dan ketersediaannya di farmasi.

Jika kita bercakap mengenai ubat-ubatan untuk rawatan patologi artikular dari kumpulan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid, maka pemilihan ubat yang agak besar ditawarkan dengan kesan yang sama, tetapi dengan petunjuk yang berbeza yang disenaraikan di atas. Oleh itu, biasanya sukar untuk memilih analog.

Apa yang boleh menggantikan meloxicam

Meloxicam jika tidak sesuai atau tidak boleh dijual boleh digantikan dengan ubat-ubatan seperti:

Amelotex. Analog ini dihasilkan dan ditadbirkan terutamanya dalam bentuk larutan suntikan intramuskular. Mengikut arahan yang ditetapkan untuk proses degeneratif dalam tisu artikular, ankylosing spondylitis, arthritis. Ketoksikan bio - 99%. Masa untuk mencapai kepekatan maksimum dalam darah - 2-3 jam. Sebagai perbandingan dengan meloxicam, ia diserap lebih teruk dan mencapai kepekatan maksimum tidak begitu pantas.

Ia bernilai bersamaan dengan purata 320 rubel setiap 15 mg bahan aktif, yang terutamanya disuntik dalam ampul Tablet Amelotex lebih murah - 20 tablet dari 110 rubel. Tetapi tablet tidak begitu popular kerana keberkesanannya rendah dan mereka jarang digunakan sebagai agen analgesik dan antipiretik.

Analog ini boleh dibeli dalam bentuk gel untuk kegunaan luaran dalam penyakit sistem muskuloskeletal.

 1. Ia mempunyai kesan yang sama pada badan sebagai meloxicam.
 2. Analog ini sangat mirip dengan komposisi meloxicam.
 3. Perbezaan utama adalah bahawa mereka telah dilecehkan, lebih tepat lagi, bahan aktif dalam komposisinya, merupakan perkembangan yang dipatenkan terhadap keprihatinan Eropah yang bereputasi.

Atas sebab ini, analog sangat popular dan diketahui secara luas, dalam permintaan di kalangan pembeli, mempunyai ulasan yang sangat baik. Menurut arahan penggunaannya, komposisi kimia, kesan dan bioavailabiliti, ia tidak berbeza dengan meloxicam.

Tetapi kosnya beberapa kali lebih tinggi - 520 rubel untuk 20 tablet 7.5 mg. Ini dijelaskan oleh hak pengeluar ke bentuk unik ubat, yang kebimbangan lain perlu dibeli darinya.

Kos yang tinggi tidak mengurangkan populariti di kalangan pesakit analog ini, kerana ia menanamkan keyakinan mereka terhadap kualiti yang terjamin dari dadah.

Artrozan. Perbezaan utama analog ini adalah keupayaan untuk menggunakannya untuk rawatan untuk tempoh yang panjang, jika perlu, bulan dan bahkan tahun. Kelebihan dadah adalah bahawa ia hampir tidak menjejaskan buah pinggang dan hati, dos yang agak kecil ubat per hari adalah hanya satu unit.

Kos ubat adalah dari 200 rubel untuk 20 tablet 15 mg dan 350 rubel untuk larutan 15 mg dalam ampul. Kerana aksesnya, ubat ini menikmati populariti yang tinggi di kalangan pesakit yang telah diberikan terapi jangka panjang.

Movasin. Ia adalah yang paling murah. Pembungkusan dadah dalam 15 mg kos hanya 50 rubel. Penyelesaian dalam ampul konsentrasi yang sama ialah 60 rubel. Dalam bentuk suntikan, ubat ini hanya ditetapkan selama 2-3 hari, maka suis untuk tablet disyorkan. Alasannya - tahap impak yang tinggi terhadap sistem pencernaan dan peredaran darah.

Ubat tidak ditetapkan untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, sementara movalis boleh digunakan dari usia 15 tahun.

Matarin Arahan untuk digunakan melibatkan penggunaan alat terutamanya untuk kegunaan luaran, walaupun ubat ini juga terdapat dalam bentuk tablet. Ubat ini mengandungi 30 mg meloxicam dan 100 mg ekstrak lada cili. Lada mempunyai kesan pemanasan, anda boleh menggunakan salap beberapa kali sehari untuk jangka masa yang panjang.

Harga ubat ini adalah daripada 170 hingga 190 rubel untuk 15 mg. Ubat ini boleh digunakan untuk kanak-kanak dari usia 12 tahun. Kelemahan utama ubat adalah kekurangan dalam farmasi.

Yang mana lebih baik

Menurut kaji selidik pesakit, ubat yang, bahan aktif yang meloxicam, adalah yang terbaik, yang paling sering disebut Movalis. Selanjutnya, populariti ubat-ubatan diedarkan dengan cara ini:

Jika anda tidak mengambil kira kos ubat, Movalis diiktiraf sebagai yang paling berkesan, mengikut ulasan pelanggan. Jika kita mengambil kira nisbah "harga", maka Artrozan dan Amelotex akan menjadi yang terbaik.

Apabila membeli ubat, penunjuk yang berbeza adalah penting untuk setiap pesakit, bergantung kepada matlamat yang ditetapkan dan masalah sebenar. Seseorang hanya mengambil kira keberkesanan alat dan kualitinya, untuk yang lain kosnya sangat penting. Walau apa pun, anda sentiasa dapat mencari analog yang berkesan.

Sekiranya rawatan jangka panjang ditunjukkan, disarankan untuk memberi keutamaan kepada ubat-ubatan seperti Arthrosis dan Matarin. Yang terakhir ini boleh digunakan dalam pediatrik, dan ini menjadikannya sangat popular di kalangan pesakit kategori tertentu.

Movasin adalah ubat yang paling berpatutan, sangat berkesan, tetapi dengan beberapa kontraindikasi yang serius dan kesan sampingan. Ia tidak ditetapkan untuk kanak-kanak berumur kurang daripada 18 tahun. Ia tidak boleh digunakan dalam bentuk yang paling berkesan - suntikan, - lebih daripada tiga hari, dalam pil bermakna tidak diinginkan untuk mengambil masa yang lama.

Artrozan - analogues

Untuk kesakitan dengan perubahan degeneratif pada sendi, pelbagai agen nonsteroid yang melegakan keradangan, seperti Artrozan, ditetapkan. Ubat ini bertindak dengan cepat dan cekap, secara maksimum diserap oleh badan. Salah satu kelebihannya adalah sebilangan besar sinonim. Oleh itu, tidak ada masalah jika anda perlu menukar Artrozan - analog dibentangkan dalam semua rantai farmasi dengan pelbagai jenis ubat-ubatan yang sama.

Suntikan Artrozan dan analog mereka

Bahan aktif ubat yang dimaksudkan adalah meloxicam, yang mempunyai ciri-ciri antipiretik, anti-radang dan analgesik.

Ubat ini boleh didapati dalam ampul 2.5 ml dengan kepekatan bahan aktif sebanyak 15 mg.

Penyelesaian ini bertujuan untuk suntikan intramuskular dalam 2-3 hari pertama selepas permulaan penyakit, untuk melegakan keradangan akut atau sindrom kesakitan yang sengit. Rawatan yang sedemikian adalah disebabkan oleh penghadaman Artrozan yang lebih tinggi dalam bentuk suntikan berbanding dengan tablet. Ketersediaan bio daripada bentuk ejen yang dijelaskan adalah 99%, kerana komponen aktif menembusi halangan hemostatik dan masuk terus ke dalam cecair sinovial sendi.

Analog langsung dari ubat Artrozan dalam ampul adalah Movalis. Ubat ini juga berdasarkan meloxicam. Selain itu, ubat-ubatan mempunyai kaedah pentadbiran yang sama, yang terdiri daripada pentadbiran intramuskular 7.5 hingga 15 mg bahan aktif (0.5-1 ampoule) 1 kali sehari. Adalah disyorkan untuk menggunakan dos yang paling rendah untuk mengelakkan risiko kesan sampingan.

Kelemahan utama Movalis adalah kos yang tinggi, seperti sinonim lain - Amelotex. Oleh itu, anda harus memberi perhatian kepada analog yang lebih murah Artrozan:

Kebanyakan ubat yang disenaraikan juga boleh didapati dalam bentuk pil. Persediaan untuk pentadbiran lisan ditetapkan setelah proses penyingkiran akut akut, 1-3 hari selepas permulaan terapi.

Anjali tablet Artrozana

Bentuk dos ubat ini dianggap lebih selamat dan menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa meloxicam lebih teruk diserap dalam saluran pencernaan - bioavailabiliti tablet adalah kira-kira 89%. Perlu diingat bahawa Artrozan dan analognya untuk pentadbiran lisan mencadangkan dos yang sama seperti apabila menggunakan penyelesaian, dari 7.5 hingga 15 mg bahan aktif 1 kali sehari.

Berbanding dengan bentuk meloxicam cecair, tablet mempunyai kontraindikasi yang kurang:

 • hipersensitiviti kepada komponen aktif;
 • pelanggaran hati yang jelas;
 • kegagalan buah pinggang tanpa melakukan prosedur hemodialisis;
 • ulser duodenal, perut.

Analog tempatan ubat Artrozan

Terdapat krim yang berasaskan meloxicam dan lada cili lada, yang merupakan sinonim untuk Artrozan, - Mataren Plus. Kelebihan bentuk ubat ini adalah kecekapan tinggi dalam kombinasi dengan jumlah kesan sampingan minimum. Antaranya, hanya tindak balas alahan dari kulit, seperti ruam, gatal-gatal, hiperemia sementara dan pembengkakan epidermis yang lemah, jarang diperhatikan.

Selain itu, Matarin Plus membantu hampir semua sindrom kesakitan yang berkaitan bukan sahaja dengan patologi sendi, tetapi juga otot, ligamen, tendon.

Analog Artrozana: semakan ubat-ubatan yang popular

Gambaran keseluruhan analog

Seperti yang diperhatikan oleh doktor, adalah mustahil untuk menggunakan analog tanpa kebenaran doktor terlebih dahulu Walau bagaimanapun, jika perlu untuk menggantikan Artrozan, ia tidak mungkin mustahil.

Meloxicam

Meloxicam - tablet atau salap, yang mempunyai komposisinya sebagai bahan aktif utama bahan yang sama. Ubat ini mempunyai keupayaan untuk:

 • hentikan kesakitan yang teruk;
 • mengurangkan suhu yang meningkat di atas nilai normal;
 • mengurangkan keamatan keradangan.

Ia ditetapkan untuk Meloxicam untuk pelbagai jenis arthritis, membantu pesakit dengan osteochondrosis dan radiculitis, berkesan dalam memerangi ankylosing spondylitis. Di dalam ubat ini digunakan sekali sehari, apabila memohon aplikasi yang disarankan secara eksternal ke kawasan masalah dua kali sehari.

Harga dadah di farmasi purata 200-250 rubel.

Movalis

Movalis adalah satu lagi ubat popular. Seperti Artrozan dalam ampul, ubat ini boleh didapati dalam bentuk penyelesaian untuk suntikan, dan juga dalam bentuk tablet. Meloxicam bertindak sebagai bahan aktif dalam penyediaan, dan kesan anti-radang berada di belakang setnya. Ubat ini terbukti terbaik untuk memerangi pelbagai penyakit sendi, termasuk arthritis, arthrosis dan patologi lain yang serupa. Sapukan ia dalam bentuk tablet sekali sehari, suntikan juga dilakukan sekali sehari.

Kos tablet ubat di farmasi di Moscow, secara purata, adalah 550 rubel, suntikan agak mahal, harga untuk mereka berbeza-beza sekitar 600-650 rubel.

Aktobe

Aktameloks adalah pengganti Artrozan, yang mengandungi meloxicam, seperti dalam ubat asal. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk pil, yang diminum sekali sehari. Seperti mana-mana NSAID, disyorkan untuk memohon Aktameloks dengan berhati-hati kerana kesan negatif pada saluran gastrousus. Juga, perhatian harus ditunjukkan kepada pesakit dengan asma bronkial jenis aspirin, kerana terdapat kemungkinan kepekaan silang.

Anda boleh membeli Aktameloks di apotek Moscow secara purata untuk 220-250 Rubles.

Mesipol

Mesipol adalah pengganti Artrozan dengan bahan aktif yang sama dalam komposisi. Ubat ini boleh didapati di pasaran farmaseutikal dalam dua bentuk: dalam bentuk tablet, serta penyelesaian untuk suntikan. Ia mempunyai kesan analgesik yang jelas, mampu menghilangkan proses keradangan atau mengurangkan intensitinya, dan juga dapat menurunkan suhu setempat dalam masalah. Ia diterima menurut skim standard: 1 kali sehari dalam bentuk tablet. Suntikan disyorkan diberikan dengan kekerapan yang sama, melainkan jika doktor telah menetapkan secara berbeza.

Anda boleh membeli Mesipol untuk purata 400 Rubel.

Mirlox

Mirlox - tablet, yang mengandungi ramuan aktif yang sama seperti Artrozan, dan oleh itu ubat boleh dipanggil dengan selamat sebagai rakan sebaya. Ubat ini digunakan terutamanya untuk pelbagai penyakit sendi, yang dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang dengan ketara jika rawatan mereka tidak ditangani dengan segera dan sepenuhnya. Rejimen Mirloks, jika perlu, standard satu adalah 1 tablet sehari.

Myrlox lebih murah daripada Artrozan, harga purata ubat itu adalah kira-kira 250 Rubles.

Lem - merujuk kepada dadah yang mempunyai kesan analgesik, anti-radang dan antipiretik pada badan. Sebagai bahan aktif di dalamnya termasuk meloxicam, seperti dalam Artrozan, dan oleh itu penggantian satu ubat oleh yang lain adalah mungkin. Menurut doktor, perlu mengambil ubat mengikut standard untuk skema ubat tersebut. Penggunaan 1 tablet sekali disyorkan sekali sehari. Dos biasa ialah 15 mg / hari, tetapi dengan kesan yang baik dapat dikurangkan menjadi nilai yang lebih rendah.

Lem adalah analog murah Artrozan, harganya di beberapa farmasi kurang dari 100 rubel.

Movasin

Dadah bergerak adalah analog murah dalam bentuk suntikan. Asas suntikan adalah meloxicam, dan juga beberapa eksipien yang menyediakan ubat dengan konsistensi yang diperlukan. Adalah disyorkan untuk memohon Movasin dalam bentuk suntikan sekali sehari. Jika perlu, doktor boleh mengurangkan dos yang disyorkan atau meningkatkannya, tetapi dengan berhati-hati.

Harga ubat ampoule jarang melebihi 120 rubel.

Amelotex

Satu lagi ubat yang bertindak analog Artrozana pada bahan aktif ialah Amelotex. Seperti ubat utama, ia datang dalam beberapa bentuk: suntikan, tablet, gel, dalam bentuk lilin. Yang paling popular untuk penyakit sendi adalah gel, pil dan suntikan. Bentuk pelepasan terakhir digunakan menurut cadangan klasik, tetapi gel perlu digunakan untuk kawasan masalah 2 kali sehari.

Amelotex tidak dapat dipanggil analog murah, kerana harga untuknya berbeza dari 250 hingga 300 rubel.

Bi-chikam

Bi-xykam adalah sejenis ubat yang mengandungi bahan aktif utama seperti Artrozan, meloxicam. Bahan ini mempunyai aktiviti anti-inflamasi bukan steroid, yang membolehkan penggunaannya dalam rawatan pelbagai penyakit sendi. Perkara utama adalah mengikuti peraturan penggunaan dan dos agar tidak menghadapi kesan sampingan yang tidak menyenangkan yang boleh mengancam penyalahgunaan mana-mana NSAIDs. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk suntikan, dan sebagai tablet.

Bi-xikam membiayai purata 150 rubel di institusi farmaseutikal di Moscow.

M-Kam mempunyai kesan yang sama pada tubuh manusia sebagai Artrozan. Bahan aktif utama dalam kedua-dua persiapan ini juga tidak berbeza. Terdapat M-Kam hanya dalam bentuk pil. Tidak ada suntikan, suppositori atau gel di pasaran farmaseutikal, sebab itu sering diperlukan untuk mencari analognya, yang mempunyai banyak bentuk dos.

Adalah sukar untuk mencari M-Kam di farmasi Moscow, harga purata dadah adalah dari 200 rubel.

Mataren

Matarin - tablet, yang mengandungi bahan asas yang sama seperti Artrozan. Ubat itu diambil mengikut skim 1 kali sehari, tetapi jika perlu, pelarasan boleh dibuat kepada rejimen. Matarin boleh didapati di pasaran farmaseutikal juga dalam bentuk krim. Dalam kes ini, satu lagi bahan aktif ditambah ke ekstrak meloxicam - capsicum, yang mempunyai kesan pemanasan.

Harga rata-rata krim Matarin ialah 320 rubel. Tablet dan titisan boleh dikenakan sedikit kurang, dalam 300 rubel.

Medksikam

Medksikam - nama alternatif dari drug Meloxicam, yang merupakan analog lengkap baik dalam komposisi dan dalam tindakan untuk ubat Artrozan. Nama-nama ubat-ubatan hanya berbeza kerana fakta bahawa pengeluar yang berbeza terlibat dalam pembebasan mereka di pasaran farmaseutikal. Oleh kerana ubat-ubatan adalah analog, skema penggunaannya sangat serupa dan keberkesanan dalam kes penyakit sendi tidak berbeza.

Kos Medksikam secara purata ialah kira-kira 300 Rubles.

Melbeck

Dadah lain dengan tindakan yang sama dengan Artrozan adalah Melbek. Ubat ini dapat melegakan demam, mengurangkan tindak balas keradangan di kawasan masalah, menghentikan sindrom kesakitan. Terdapat kedua-dua tablet Melbek dan penyelesaian suntikan. Disyorkan untuk digunakan boleh ubat dalam sebarang bentuk dalam patologi sendi.

Meloxam

Meloxam adalah contoh lain dari nama konsonan dengan Meloxicam. Dadah benar-benar sama dan berbeza antara satu sama lain hanya dengan apa yang syarikat farmaseutikal terlibat dalam pembebasan mereka ke pasaran. Meloxam mempunyai kontraindikasi, petunjuk dan cadangan yang sama untuk digunakan, seperti Artrozan. Dadah dihasilkan dalam bentuk penyelesaian dan tablet.

Harga dadah adalah standard - 250-300 Rubles setiap pek.

Melox

Melox adalah contoh lain yang jelas tentang ubat-ubatan yang serupa yang dibuat di bawah nama yang berbeza hanya kerana fakta bahawa pengeluaran mereka dijalankan oleh syarikat farmaseutikal yang lain. Kos ubat itu adalah kira-kira 300 Rubel. Sekiranya doktor mencadangkan Melox pesakitnya, dia perlu bertanya terlebih dahulu mengenai analogi dadah, kerana agak sukar untuk menemuinya.

Exen Sanovell

Exen-Sanovel adalah versi lain Artrozan, yang mempunyai ramuan aktif yang sama. Tablet Exen Sanovell, seperti Melox, agak sukar dicari di farmasi di Moscow dan rantau Moscow. Dalam hal ini, adalah disyorkan untuk memeriksa dengan terlebih dahulu doktor yang mana analog boleh digunakan dan bukan tablet ini. Harga dadah adalah 300-350 rubel.

Meloflam

Meloflam adalah satu lagi analogi lengkap Artrozan, yang sering disyorkan untuk pesakit yang mengalami masalah sendi. Merujuk kepada pengganti yang sukar dicari di Rusia. Kos boleh mencapai 500 Rubles.

Mixol-OD

Mixol-OD adalah analog import standard Meloxicam atau Artrozan. Ubat ini jarang diresepkan, kerana sukar untuk mencarinya di farmasi Rusia. Harga mungkin berbeza antara 400-500 rubel.

Moviks

Movix - tablet dengan meloxicam sebagai bahan aktif. Ia juga merupakan analog import dan praktikalnya tidak dibekalkan kepada farmasi di Rusia. Harga boleh 400-550 rubel.

Terdapat banyak analogi Artrozan, bagaimanapun, walaupun komposisi analog termasuk bahan yang sama seperti dalam ubat utama, adalah perlu diperiksa dengan doktor sama ada ia mungkin untuk membuat penggantian.