Utama / Lutut

Sendi Atlantisaxial

Mekanikal, atlas dan paksi disambungkan melalui tiga sendi yang saling berkaitan. Ini adalah:

• sendi paksi, median atlantoaksial bersama dengan proses pergigian yang berfungsi sebagai paksi putaran;

• dua sendi simetri sisi, sendi atlantoaxial sisi terbentuk oleh permukaan bawah jisim lateral atlas dan permukaan artikular atas paksi.

Dalam Rajah 5 (pandangan paksi dalam perspektif) dan Rajah 6 (pandangan sisi paksi), anda dapat melihat bentuk dan kedudukan permukaan artikular atasnya (5), yang mempunyai bentuk bujur dengan paksi yang panjang dari depan ke belakang, cembung dari depan ke belakang, di sepanjang lengkung yang bertanda (xx '), dan lurus melintang.

Oleh itu, permukaannya boleh dilihat sebagai sebahagian daripada silinder (C) dengan paksi (Z) yang meluas dan kemudian turun ke bawah supaya permukaan artikular menghadap ke atas dan sedikit di sebelahnya.

Silinder ini, permukaannya sepadan dengan permukaan artikular, digambarkan sebagai telus, menangkap bahagian lateral tulang belakang paksi;

dengan itu meliputi titik melampau proses melintang.

Anda juga boleh melihat bentuk khusus proses pergigian, yang kira-kira silinder, tetapi melengkung ke belakang.

• Di hadapan terdapat permukaan artikular seperti perisai (1), yang sedikit biconvex dan sepadan dengan permukaan artikular pada gerbang depan atlas.

• Bahagian belakang mengandungi alur (7), dikelilingi oleh tulang rawan, cekung dari atas ke bawah, cembung melintang dan dihubungkan dengan ligamen melintang, yang mempunyai kepentingan fungsian yang sangat penting.

Bahagian Parasagittal (Rajah 7) melalui jajar sisi Atlanta mendedahkan kedudukan dan lengkungan pelbagai permukaan artikular:

Celah melengkung dari sendi atlantoaksial medial dengan permukaan artikular gigi dentik (1) dan permukaan artikular arka anterior dari atlas (2) (dipintal pada satah sagittal tengah), bengkok ini tertulis dalam bulatan dengan pusat (Q) di belakang proses pergigian;

• permukaan artikular atas jisim sisi atlas (3), cekung dari depan ke belakang dan menghadap terus ke atas. Ia menyambung kepada condyle tulang tulang paha;

• permukaan artikular bawah jas lateral Atlanta (4), cekung dari depan ke belakang dengan pusat lengkung (O) dan jejari lenturan yang lebih kecil berbanding bulatan dengan pusat (Q);

• permukaan artikular atas paksi (5), cembung dari depan ke belakang, dengan satu sen dari bend (P) dan jejari selekoh kurang lebih sama dengan yang sebelumnya. Oleh itu, kedua-dua permukaan (4) dan (5) terletak bersebelahan antara satu sama lain, seperti dua roda (asteris menandakan pusat kelonggaran dan lanjutan atlas berkenaan dengan paksi;

• akhirnya, permukaan artikular bawah paksi (6), menghadap ke bawah dan ke hadapan; ia tidak sepenuhnya rata, dan permukaan yang agak melengkung mempunyai jejari lentur panjang dengan pusat (R) yang terletak di bawah dan di hadapan. Ia menerangkan dengan permukaan artikular unggul proses artikular vertebra serviks ketiga.

Fleksibel dan lanjutan pada sendi atlantoaxial lateral dan median

Jika kita membayangkan bahawa semasa fleksi (Rajah 8) titik hubungan antara kedua-dua permukaan cembung akan bergerak ke hadapan, dan garis yang menghubungkan pusat kurva (P) dengan titik hubungan akan berpindah dari (PA) ke (PA '); Pada masa yang sama, kecenderungan (b) ke atas di antara arka anterior atlas dan permukaan artikular anterior proses pergigian dapat dilihat.

Selain itu, apabila tidak seimbang (Rajah 9), jika jisim sisi atlas berputar tanpa meluncur di sepanjang permukaan atas paksi, titik hubungan antara kedua-dua permukaan akan bergerak ke belakang, dan garis (PB) akan bergerak ke posisi yang baru (PB), sementara bagaimana kecondongan (b) akan diperhatikan ke bawah dalam sambungan antara arka anterior atlas dan permukaan anterior proses pergigian.

Malah, ujian radiologi yang tepat dalam unjuran sisi menunjukkan bahawa kecenderungan ini tidak wujud (Rajah 10); ini disebabkan oleh ligamen melintang (T), yang mengekalkan arka anterior atlas dan proses pergigian dalam hubungan rapat.

Pusat sebenar di sekitar atlanta yang diperkuat dan diperluaskan relatif kepada paksi bukanlah pusat lengkung (P) permukaan sendi atas paksi, bukan titik (Q) permukaan anterior proses pergigian, tetapi titik ketiga (ditandai dengan asterisk) yang terletak di tengah-tengah proses pergigian, apabila dilihat dari sisi. Akibatnya, semasa fleksi dan lanjutan, permukaan bawah jisim lateral atlas berputar dan meluncur di sepanjang permukaan artikular atas paksi dengan cara yang sama seperti condongles femoral pada pinggir tulang shin.

Perlu diingatkan bahawa kehadiran struktur tegangan, iaitu, ligamen melintang yang membentuk belakang sendi gigi atlanto, membolehkan beberapa pergerakan dalam sendi atlantoaxial. Ligamen ini memasuki alur di permukaan posterior proses seperti gigi dan boleh membengkokkan ke atas apabila meluruskan dan ke bawah ketika melenturkan. Ini menjelaskan mengapa permukaan gigi artikular tidak sepenuhnya tulang.

Ini juga terpakai pada ligamen anulus pada sendi radioulnar atas, yang juga menyekat.

Bagaimanapun, ligamen melintang memainkan peranan penting, kerana ini adalah yang menghalang atlas dari meluncur ke hadapan berhubung dengan tulang belakang paksi. Kehelan seperti ini, yang hanya boleh berlaku dengan trauma, membawa kepada kematian seketika dengan menekan medulla oblongata dengan proses yang berurat (Rajah 11). Apabila Atlantis digantikan dengan anterior (anak panah merah), proses seperti penyok yang harfiah menjunam (anak panah hitam) ke dalam batang saraf, berwarna biru.

Subluksasi serviks vertebra C1 dan C2

Subluxation vertebra serviks adalah campuran kecil permukaan artikular dari dua badan vertebra berdekatan dengan satu sama lain. Selalunya kecederaan itu menunjukkan dirinya sebagai bentuk subluxation rotasi serviks vertikal pertama (Atlanta), ia menyumbang kira-kira 30% daripada semua jenis kecederaan ini. Seringkali, jika subluxation tidak mempunyai gambaran klinikal, maka ia tetap tidak didiagnosis, dengan usia ia boleh menjejaskan kesihatan.

Untuk memahami mengapa kecacatan ini muncul, adalah perlu untuk memahami sedikit tentang ciri-ciri anatomi tulang belakang serviks. Vertebra serviks yang pertama kelihatan seperti cincin dengan permukaan lateral yang dinyatakan bersebelahan dengan pangkal tengkorak. Vesel kedua (paksi) mempunyai struktur yang serupa, tetapi pada masa yang sama ia kelihatan lebih seperti cincin luar, ciri lain adalah kehadiran proses seperti penyok. Proses ini bersama-sama dengan atlas membentuk Cruveiller bersama khas. Semua permukaan artikular vertebra serviks ditutup dengan tisu tulang rawan dan diperkuat oleh banyak ligamen. Reka bentuk ini menyediakan pelbagai aktiviti motor, tetapi kerana kerumitannya paling rentan terhadap pelbagai jenis kecederaan, termasuk subluxations.

Sebab-sebab penyebaran Atlanta dan Axis

Punca-punca penyakit ini sering menjadi faktor traumatik, antaranya ialah:

 • Terlalu tajam kepala.
 • Kejatuhan buruk
 • Menyelam di dalam air cetek.
 • Pengumpulan badan yang salah apabila melakukan flip-flop.
 • Kemalangan kereta
 • Akibat pertarungan.
 • Pekerjaan sukan traumatik.

Selalunya didiagnosis sebagai subluxation vertebra serviks pada bayi baru lahir. Ini disebabkan kelemahan alat tendon pada kanak-kanak yang baru dilahirkan. Malah kesan mekanikal yang kecil boleh menyebabkan peregangan atau tendon ligamen di rantau vertebra serviks, yang seterusnya akan menyebabkan subluxation.

Gejala subluxation vertebra serviks

Apabila kecederaan berlaku, gejala berikut diperhatikan:

 1. Kesakitan besar pada palpasi di leher.
 2. Ketegangan otot dan kedudukan terpaksa kepala dengan kemustahilan putaran ke salah satu sisi.
 3. Bengkak kecil tisu lembut.

Sekiranya ujung saraf terlibat dalam proses, maka terdapat simptom neurologi yang jelas, dinyatakan sebagai:

 • Sakit kepala dan insomnia.
 • Penampilan tinnitus.
 • Paresthesia di bahagian atas badan.
 • Kesakitan yang teruk pada otot-otot pinggang bahu atas, serta rahang bawah.
 • Penglihatan terjejas.

Gejala-gejala berikut hadir dengan subluxasi putaran C1:

 • Sekatan pergerakan ke arah yang bertentangan dengan kecederaan (dalam hal percubaan untuk melakukan gerakan motor melalui kekerasan, terdapat peningkatan tajam dalam kesakitan pada pihak yang terkena).
 • Dalam kes yang jarang berlaku, pening dan kehilangan kesedaran mungkin berlaku.

Dengan subluxasi C2-C3, sensasi yang menyakitkan di leher dapat menampakkan diri semasa proses menelan, dan penampilan bengkak pada lidah juga mungkin. Dengan subluxation vertebra serviks yang lebih rendah, sindrom rasa sakit di kawasan serviks dan tali bahu paling sering diperhatikan, sensasi yang tidak menyenangkan dapat dilakukan di rantau epigastrik atau di belakang sternum.

Ciri-ciri subluxation vertebra serviks pada kanak-kanak

Kecederaan seperti ini pada kanak-kanak (termasuk bayi yang baru lahir) tidak biasa, ini disebabkan oleh ligamen dan tendon serviks yang tidak matang, serta keupayaan otot untuk meregang, walaupun dengan beban kecil. Kejadian subluxation dalam anak dan orang dewasa sering mempunyai pelbagai sebab, jadi beberapa jenis penyakit ini lebih banyak ciri-ciri kanak-kanak. Jenis-jenis utama kecederaan seperti ini adalah seperti berikut:

 1. Subluxation putaran - berlaku paling kerap. Punca penampilan adalah giliran tajam kepala atau putaran itu. Subluxation putaran vertebra serviks ditandakan dengan penampilan kedudukan serong kepala (torticollis).
 2. Subluxation Kinbek adalah subluxation Atlantis (C1), ia berkembang apabila vertebra C2 rosak. Ia jarang berlaku, tetapi dalam hal pengenalan memerlukan perhatian khusus, kerana ia dapat mempengaruhi kesihatan anak. Jenis kecederaan ini disertai bukan sahaja oleh kesakitan, tetapi juga oleh kemungkinan berlakunya pergerakan leher.
 3. Sublaksasi aktif - juga dipanggil pseudo-subluxation. Ia berlaku dengan peningkatan nada otot leher dan sering dihapuskan secara spontan, tanpa menyebabkan akibat negatif untuk kesihatan manusia.

Ada kes-kes apabila subluxasi pada kanak-kanak didiagnosis jauh dari segera selepas menerima kecederaan, faktanya adalah bahawa gejala tidak selalu kelihatan jelas, dan dalam beberapa kes berlaku hanya beberapa tahun kemudian. Gambar klinikal dapat mewujudkan dirinya sendiri hanya apabila anak membesar dan mula aktif bergerak, dalam hal ini, anda dapat mengamati bukan hanya pelanggaran pembentukan jalan yang benar, tetapi juga kemerosotan memori, keletihan yang cepat dan air mata.

Diagnosis trauma

Kaedah diagnostik yang digunakan untuk mengesan subluxation:

 • Perundingan ahli neurologi
 • Radiografi
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI)
 • Tomography Computed (CT)

Radiografi dilakukan secara bersebelahan dan unjuran langsung, di samping itu, untuk diagnosis yang lebih tepat, gambar boleh diambil dalam unjuran serong, melalui rongga mulut, sambil membongkok dan meluruskan leher. Pilihan dari unjuran yang diperlukan adalah individu dalam setiap kes tertentu dan berkaitan dengan tahap kemungkinan kerosakan. CT - membolehkan anda mengetahui saiz ketinggian cakera intervertebral dan dengan ketepatan yang tinggi untuk menentukan anjakan permukaan artikul berbanding satu sama lain. Ini amat penting sekiranya sukar untuk mendiagnosis sublaksasi C1, apabila asimetri diperhatikan di antara proses pergigian dan atlas. MRI - akan memberikan gambaran yang lebih tepat tentang keadaan tisu otot. Selepas menjalankan kaedah penyelidikan yang objektif, data yang diperoleh ditafsirkan oleh pakar neurologi. Sekiranya berlaku kecederaan kronik, anda mungkin perlu menjalani reefephography.

Risiko kecederaan bergantung pada kerumitannya. Ancaman utama adalah anjakan yang ketara daripada hubungan vertebra antara satu sama lain, yang boleh menyebabkan mampatan daripada ikatan vaskular. Akibatnya, ia menyebabkan iskemia bahagian-bahagian individu otak dan edema dengan kemungkinan hasil maut. Di samping pemampatan ikatan neurovaskular, saraf tunjang dapat didedahkan kepada kesan buruk, serta pusat penting di daerah serviks, seperti pusat pernapasan dan vasomotor, dan penyumbatannya boleh membawa maut.

Rawatan subluxation vertebra serviks

Sekiranya kecederaan pada leher, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mewujudkan imobilisasi kawasan yang rosak. Untuk melakukan ini, apa-apa alat yang ada di mana anda boleh membuat roller yang menetapkan yang dapat memberikan leher kedudukan tetap, sehingga membatasi orang dari kemungkinan komplikasi. Profesional menggunakan tayar khas untuk memastikan kemudahan penggunaan dan penetapan yang boleh dipercayai. Ia dilarang untuk menetapkan semula subluxations secara bebas, tanpa mempunyai tahap pengetahuan dan kelayakan yang wajar. Ingatlah bahawa tindakan sedemikian hanya boleh memburukkan lagi kecederaan, jadi manipulasi ini hanya dilakukan dalam persekitaran profesional yang berpengalaman di hospital.

Apabila seseorang pesakit dimasukkan ke hospital, doktor biasanya meresmikan vertebra serviks sehingga tisu lembut menjadi lebih jelas dan mula menghalang prosedur. Terdapat pelbagai cara mengurangkan vertebra, yang paling popular adalah:

 1. Pengurangan tunggal. Ia dibuat oleh seorang pakar yang berpengalaman, dalam beberapa kes dengan penggunaan ubat penghilang rasa sakit.
 2. Gelombang daya tarikan Glisson. Pesakit diletakkan di atas permukaan yang keras, yang berada di bawah cerun, yang mana kepala manusia terletak di atas badan. Pesakit mempunyai gelung kain, unsur-unsur penetapan yang berada di bawah dagu dan di kawasan okipital. Tali meninggalkan gelung dengan beban di hujung yang lain, jisim yang dipilih untuk setiap kes secara individu. Apabila beban digantung, tulang belakang lehernya terbentang. Kaedah pengurangan ini memakan masa dan pada masa yang sama tidak selalu berkesan, tetapi walaupun begitu, ia sering digunakan.
 3. Kaedah Vityug. Kaedah ini digunakan dalam kes subluxation tanpa komplikasi. Tempat kecederaan adalah pra-anestetik, melegakan keradangan dan dengan itu memulihkan nada otot leher. Kemudian doktor secara manual hanya menggunakan usaha kecil menyebabkan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, penipuan berlaku secara spontan, tanpa penyertaan doktor.

Selepas menetapkan semula, bergantung kepada sifat kecederaan, pesakit mesti memakai kolar Trench sehingga 2 bulan. Ini akan membantu untuk membuang beban dari vertebra serviks dan mengehadkan pergerakan leher, yang akan menghalang terjadinya subluxasi yang berulang, memandangkan kelemahan alat ligamentous selepas kecederaan. Selepas tempoh kecederaan yang teruk, adalah disyorkan menjalani prosedur urut, akupunktur, fisioterapi dan satu set latihan terapeutik yang dihasilkan oleh seorang doktor. Semua ini bersama-sama akan meningkatkan peredaran darah tempatan, melegakan edema, meringankan kesakitan dan mengurangkan tempoh tempoh pemulihan.

Dalam rawatan ubat-ubatan di tempat pertama termasuk ubat penahan sakit dan ubat-ubatan anti-radang. Kesan terapeutik yang baik diberikan oleh sekatan Novocainic dengan "Diprospan". Untuk melonggarkan tisu otot yang digunakan "Mydocalm", yang merupakan pelangsing otot yang paling terkenal bertindak secara terpusat. Nootropics digunakan untuk meningkatkan peredaran darah dan peredaran mikro. Melaraskan kerja sistem saraf, dengan itu menyumbang kepada pemulihan yang cepat, akan membantu dosis kursus persediaan mengandung vitamin B kelompok, yang termasuk milgamma dan neurorubin.

Subluksasi vertebra serviks adalah kecederaan serius yang tidak boleh diabaikan. Kaedah yang tepat pada masanya untuk pakar yang berkelayakan dan pelaksanaan semua cadangan doktor akan membantu anda bukan sahaja untuk menghapuskan kecacatan itu sendiri, tetapi juga untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi neurologi.

Vertebra serviks.

Leher serviks, serviks vertebra, nombor 7, kecuali dua yang pertama, dicirikan oleh badan-badan kecil yang rendah secara beransur-ansur berkembang ke arah terakhir, VII, tulang belakang. Permukaan atas badan agak cekung dari kanan ke kiri, dan yang lebih rendah adalah cekung dari depan ke belakang. Di bahagian atas badan vertebra serviks III - VI, pinggir sisi kelihatannya dinaikkan, membentuk cangkuk badan, uncus corporis.

Vertebra serviks pertama. Video Atlant

Vertebra serviks kedua. Video Axis


Vertebral foramen, vertebra foramen, lebar, dekat dengan segi tiga.
Proses artikular, artikular prosesu. agak pendek, berdiri serong, permukaan artikular mereka rata atau sedikit cembung.

Proses spinous, processus spinosi, dari vertebra II hingga VII secara bertahap meningkatkan panjangnya. Sehingga vertebra VI termasuk, mereka berpecah di hujung dan mempunyai cerun yang lemah di bawah.

Proses melintang, proses transversi, pendek dan diarahkan kepada pihak. Pada permukaan atas setiap proses adalah alur mendalam saraf tulang belakang, sulcus nervi spinalis, - kesan pemeliharaan saraf serviks. Ia memisahkan tubercles anterior dan posterior, tuberculum anterius dan tuberculum posterius, yang terletak di penghujung proses melintang. Tulang anterior dikembangkan pada vertebra serviks 6. Di hadapan dan dekat dengannya adalah arteri karotid biasa, a. carotis communis, yang ketika pendarahan ditekan terhadap tubercle ini; maka bukit dan mendapat nama mengantuk, carousum tuberculum. Dalam vertebra serviks, proses melintang dibentuk oleh dua proses. Yang anterior adalah rusuk tulang rusuk, posterior adalah proses melintang yang sesuai. Kedua-dua proses bersama mengehadkan pembukaan proses melintang, proses transparan foramen processus, di mana arteri vertebra, vena dan plexus sympathetic sympathetic yang disertakan, dan oleh itu lubang ini juga dikenali sebagai arteri vertebra.

Atlas, atlas, vertebra aksial, paksi, dan vertebra menonjol ke-7, vertebra menonjol, berbeza daripada jenis umum vertebra serviks. Atrefera serviks pertama, atlas, atlas, tidak mempunyai proses badan dan spinus, tetapi merupakan cincin yang terbentuk dari dua arka - anterior dan posterior, arcus anterior et arcus posterior, yang saling berkaitan dengan dua bahagian yang lebih maju - massa lateral, laterae massae. Setiap daripada mereka mempunyai permukaan artikular atas cekung oval di bahagian atas, artikulares fisi yang unggul, tempat artikulasi dengan tulang oksipital, dan permukaan artikular yang hampir datar yang lebih rendah, fasi articularis lebih rendah, yang diartikulasikan dengan vertebra serviks ke-2. Gerbang anterior, arcus anterior, mempunyai permukaan anterior anterior tubercle anterior, anterior tuberculum, pada bahagian posterior terdapat kawasan artikular kecil - fossa gigi, fovea dentis, yang bergabung dengan gigi serviks vertebra.
Gerbang posterior, arcus posterior, mempunyai tubercle posterior, posterior tuberculum, sebagai pengganti proses spinous. Di permukaan atas gerbang posterior melewati sulcus arteri vertebra, sulcus arteriae vertebralis, yang kadang-kadang berubah menjadi saluran.
Pusingan serviks kedua (II), atau paksi vertebra, paksi, mempunyai gigi menuju ke atas dari badan vertebra. gua yang berakhir dengan puncak, puncak. Lingkaran gigi ini, seperti sekitar paksi, diputar oleh atlas dengan tengkorak.
Di permukaan hadapan gigi ada permukaan artikular anterior, facis articularis anterior, dengan tiang gigi Atlanta artikulasi, pada permukaan posterior - permukaan artikular belakang, facies articularis posterior, yang bersebelahan dengan ligamen melintang atlas, lig. transversum atlantis. Pada proses melintang, hillocks anterior dan posterior dan alur saraf tulang belakang tidak hadir.
Vertebra serviks ketujuh, atau vertebra menonjol, vertebra menonjol, dibezakan oleh proses spinous yang panjang dan tidak berbelah bahagi, yang mudah dirasakan melalui kulit, dan oleh itu vertebra dipanggil penceramah. Di samping itu, ia mempunyai proses melintang yang panjang: lubang melintangnya sangat kecil, kadang-kadang ia mungkin hilang.
Di pinggir bawah permukaan sebelah badan, seringkali ada segi, atau kelebihan fossa, fovea costalis, - jejak artikulasi dengan kepala tulang rusuk saya.

Anda akan tertarik membaca ini:

ATLANTO-AXIAL JOINT Mekanikal, atlas dan paksi disambungkan pada

ATLANTO-AXIAL JOINT Secara mekanik, atlas dan paksi disambungkan melalui tiga sendi yang saling berkaitan. • Pusat - atlanto-tubular - bersama dengan proses pergigian yang berfungsi sebagai paksi. • Kedua-dua sendi sisi, atlanto-paksi, adalah simetri dan dibentuk oleh permukaan bawah jisim lateral atlas dan permukaan artikular atas paksi.

BENDING DAN PEMERIKSAAN ATLANTA-AXIAL DAN ATLANTO-DENTAL JOINT • Pusat di mana atlas meluas dan flexes relatif kepada paksi adalah titik (bertanda asterisk) yang terletak di tengah-tengah proses pergigian, apabila dilihat dari sisi. Akibatnya, semasa lekapan dan lanjutan, permukaan bawah jisim lateral atlas berputar dan slaid di sepanjang permukaan artikular atas paksi.

ROTASI DALAM RAWATAN ATLANTA-AXIAL DAN ATLANTO-PENTING • Proses dentata disertakan dalam cincin tulang dan bentuk dengan dua jenis sendi: • Di hadapan - sendi synovial (5) dengan rongga artikular dan kapsul sinovial yang mempunyai dua poket, satu di sebelah kiri (8) dan yang lain di sebelah kanan (9). Permukaan artikular adalah permukaan artikular anterior proses denticular (4) dan permukaan artikular belakang dari gerbang anterior atlas (3); • di bahagian belakang - sendi tanpa kapsul yang telah menembusi jauh ke dalam tisu berserat-lemak (10), yang mengisi ruang antara cincin tulang dan ligamen. Permukaan artikular adalah tulang rawan berserat, satu di permukaan posterior proses seperti gigi, dan yang lain di permukaan anterior ligamen melintang.

• permukaan artikular atlantik adalah bujur dengan paksi panjang serong ke depan dan medial • mereka boleh dianggap sebagai sebahagian daripada permukaan sfera yang berbaring tepat pada permukaan artikular atas massa lateral atlas

• • Membengkokkan dan mengimbangi Semasa melengkapkan dan melengkapkan tulang oksipital relatif terhadap atlas, condongles tulang tulang belakang dan gelangsar di sepanjang permukaan artikular bagi lapisan lateral atlas. Apabila bengkok (rajah 23), condyle meluncur ke hadapan dan meluncur kembali di sepanjang permukaan artikular bagi jisim sisi atlas. Sejak permukaan posterior aspek C 1 terletak agak cephalically berkenaan dengan permukaan anterior, tulang oksipital dikeluarkan dari arka posterior atlas. Fleksibel dihadkan oleh ketegangan kapsul artikuler, membran atlanto-paksi posterior dan ligamen serviks posterior. Ini membawa kepada penutupan permukaan artikular C 0 C 1 dan ketegangan alat ligamen. Apabila keadaan tidak stabil (rajah 24), condyle lekukan bergerak ke belakang dan meluncur ke hadapan di sepanjang permukaan artikular bagi jisim lateral atlas. Tulang oksipital mendekati gerbang belakang atlas dan, kerana sendi atlantoaxial juga tidak seimbang, gerbang belakang atlanta dan pendekatan paksi. Lanjutan ini dibatasi oleh bentuk tiga struktur tulang ini. Semasa penyambungan yang kuat, gerbang pos di atlas boleh dikunci seperti dalam forceps dan pecah. Jumlah lanjutan dan fleksi pada sendi atlanto-paksi adalah ≈15 °.

• • ROTASI Apabila tulang oksipali berputar di atlas, sebagai contoh, ke kiri (Rajah 20), putarannya adalah menengah kepada putaran atlas pada paksi di sekeliling paksi menegak melalui pusat proses pergigian. Pusingan tulang paha ini tidak bebas, kerana sesetengah ligamen, terutamanya ligamen paksi-oksipital (L) pterygoid, secara aktif diregangkan. Rotasi tulang oksipital ke kiri relatif terhadap atlas dikaitkan dengan pergeseran anterior condyle kanan tulang oksipital relatif terhadap jisim sisi atlas (anak panah 1), tetapi pada masa yang sama, ligamen atlanto-ikatan kuku (L) lentur dan terbentang. Ketegangan yang berlaku semasa menarik condyle kanan tulang oksipital ke kiri (anak panah 2). Akibatnya, putaran tulang oksigen di sebelah kiri disambungkan, pertama, dengan offset linear 2 -3 mm ke kiri (terjemahan) dan miring sisi ke kanan. Rotasi = terjemahan (dalam arah yang sama) • Semasa putaran ke kiri (Rajah 21) pada sudut "a" di sekitar pusat gigi, O, tulang oksigen bergerak 2 hingga 3 mm ke kiri ke arah yang ditunjukkan oleh vektor V. Pusat pusingan sebenar ialah titik P, berbaring sedikit di sebelah kanan garis tengah dan pada garis yang menghubungkan sempadan posterior permukaan artikular bagi lapisan lateral atlas. Pusat pusingan sebenar bergerak di antara dua titik ekstrem - P ketika diputar ke kiri dan P 'dalam imej cermin ketika berputar ke kanan. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa proses ini menjajarkan dalam satu baris - paksi putaran sebenar dalam sendi paksi-okupital dan paksi anatomi pada batang otak.

• TILING LATERAL Dengan pengecilan sisi (Rajah 22), pergerakan pada sendi atlanto-paksi tidak hadir. Pergerakan berlaku hanya di antara oklut dan atlas, dan di antara paksi dan C 3. Pergerakan di antara belakang kepala dan atlas hanya terdiri daripada meluncurkan condyle tulang tulang belakang ke kanan sambil menyengetkan ke kiri dan, sebaliknya, apabila condong ke kanan. Pergerakan ini sangat kecil dalam jumlah. Apabila condong ke kiri, terjemahan yang betul berlaku: condyle kiri menghampiri paksi pusat tanpa bersentuhan dengan gigi paksi, memandangkan pergerakan ini terhad kepada ketegangan ligamen kapsul dari sendi atlantoccipital, dan terutama ligamen pterygo-occipital yang betul. Jumlah kelentangan giliran antara tulang paha dan C 3 ≈8 °, yang mana 5 ° adalah antara paksi dan C 3 dan 3 ° antara atlas dan tulang oksipital.

• • • MOBILITI PADA JOIN UNCOVERTEBRAL Dalam tulang belakang serviks, terdapat pergerakan dalam dua sendi kecil tambahan: sendi uncovertebral (sendi Lyushka). Semasa fleksi dan lanjutan, apabila badan vertebra atas meluncur ke hadapan atau ke belakang, permukaan artikular sendi-sendi ini juga bersandar relatif kepada satu sama lain. Oleh itu, proses ini mengarahkan badan vertebra dengan mobiliti anterior-posteriornya. Dengan kecenderungan sisi (Rajah 45), celah sendi terbuka pada sudut 'atau' sama dengan sudut kecenderungan sisi dan pada sudut yang dibentuk oleh dua garis mendatar nn 'dan nm' menyambungkan proses melintang. Anjakan kontralateral nukleus dan ketegangan kapsul juga dapat dilihat bertentangan bersama.

Lateroflexia disertai oleh putaran vertebra dalam arah yang sama dan terjemahan dalam arah yang bertentangan.

Jumlah pergerakan di tulang belakang serviks

Ujian tulang belakang serviks Ujian lekuk leher global. 1. Kedudukan pesakit: duduk. 2. Kedudukan doktor: berdiri di sisi pesakit. 3. Metodologi: • letakkan satu tangan di kawasan parietal dan sebaliknya pada simpang cervicothoracic; perlahan-lahan bengkok kepala pesakit ke hadapan sehingga sensasi pergerakan dalam transisi cervico-thoracic (antara C 7 dan T 1). Perhatikan jumlah pergerakan. Biasanya, dagu pesakit perlu menyentuh sternum, dan jumlah pergerakan harus sekitar 80-900. Ujian lanjutan leher global. 1. Kedudukan pesakit: duduk. 2. Kedudukan doktor: berdiri di sisi pesakit. 3. Metodologi: • Letakkan satu tangan di dahi pesakit, dan sebaliknya pada persimpangan serviks-thoracic; • perlahan-lahan membengkokkan kepala pesakit kembali ke sensasi pergerakan dalam peralihan cervicothoracic (antara C 7 dan T 1). Perhatikan jumlah pergerakan. Biasanya, muka pesakit harus melihat siling, dan jumlah pergerakan harus sekitar 80-900.

Ujian tulang belakang serviks Ujian lateroflexion leher global. 1. Kedudukan pesakit: duduk. 2. Kedudukan doktor: berdiri di belakang pesakit. 3. Metodologi: • Letakkan satu tangan pada permukaan sisi kepala pesakit dan tangan sebelah pada bahu bahu yang sama; • perlahan-lahan membengkokkan kepala pesakit ke tepi sehingga sensasi pergerakan angkat bahu, tangan lain memperbaiki ikat pinggang bahu. • Lakukan ujian dari pihak yang bertentangan dan bandingkan jumlah pergerakan. Sudut anjakan dari garis median biasanya dari 400 ke 450 dalam kedua-dua arah. Ujian putaran leher global. 1. Kedudukan pesakit: duduk. 2. Kedudukan doktor: berdiri di belakang pesakit. 3. Metodologi: • Untuk menilai putaran kanan, letakkan tangan kanan anda di kawasan depan kiri pesakit, tangan kiri mengawal pergerakan di peringkat C 7 -T 1; • perlahan-lahan menghidupkan kepala pesakit di sebelah kanan sehingga anda merasakan pergerakan dalam peralihan cervicothoracic. • Perhatikan offset dari garis tengah. Biasanya, pesakit bebas menyentuh dagu lengan atasnya, yang berkisar antara 800 hingga 900. • Selepas menukar tangan, menganggarkan jumlah pergerakan di sisi lain.

Ujian pergerakan intersegmental Ujian serviks atas dalam kedudukan pendirian pesakit. Artikulasi Atlantis-occipital. 1. Kedudukan pesakit: terlentang. 2. Kedudukan doktor: duduk di hujung kepala sofa, bersandar di pinggirnya dengan lengan bawahnya, hujung jari terletak di kawasan subkategori. 3. Metodologi. • Keadaan tisu di kawasan subkategori pada kedua-dua belah pihak dinilai; • Jari slaid sedikit ke sisi ke arah proses mastoid. Kedalaman fossa antara proses mastoid dan cawangan mandibula menaik dijangka. • • • Ujian dinamik. Menjaga kedudukan jari-jari di kawasan subkategori, doktor perlahan-lahan membongkok kepala pesakit sebelum berpindah ke Atlanta. Beri perhatian kepada simetri pergerakan di kedua-dua belah pihak dan kedalaman sulcus atlantocipital. Kembali ke kedudukan awal, doktor perlahan-lahan melepaskan kepala pesakit. Meningkatkan kedalaman atau mengisi atlanto-occipital furrow pada satu sisi semasa fleksi atau extensia menunjukkan kehadiran disfungsi pada tahap C 0-C 1.

UJIAN DIAGNOSTIK DI JABATAN TANAH LUAR Pengujian pergerakan intersegmental C 2 -C 7 1. Kedudukan pesakit: berbaring di belakangnya. 2. Kedudukan doktor: duduk di hujung kepala sofa, lengan bawah yang terletak di pinggir sofa. 3. Metodologi. • Menilai kualiti kain. Palpate proses spinus dan garis ligamen garis tengah dalam segmen. • Gerakkan jari anda secara lisan dan bumbung otot paravertebral serviks. • Gerakkan jari anda lebih dekat dan berdiri di pinggir otot paravertebral. Palpate proses artikular akibat tekanan cahaya dari jari-jari dalam arah medioventrocephalic. • Perlahan-lahan menggerakkan jari anda di arah ekor dan menguji setiap sendi pada gilirannya. Menilai kualiti tisu lembut dan struktur tulang dari dua belah pihak. • Jika proses artikular menonjol secara posterior, ini mungkin menunjukkan putaran segmen dalam arah yang sama. • • Ujian dinamik lateroflexion. Memegang jari anda pada proses artikular, sedikit kecondongkan kepala pesakit ke tepi sehingga anda merasakan pergerakan di bawah hujung jari anda. Anggapkan kepala pesakit diimbangi dari garis tengah. Lakukan ujian dari pihak yang bertentangan. Biasanya, hujung jari perlu merasakan pergerakan yang lancar dan simetri. Peningkatan dalam jumlah pergerakan di satu sisi menunjukkan disfungsi lateroflexion.

UJIAN DIAGNOSIK PADA DYNAMIK SPINE LENGKAP Ujian lanjutan flexion dinamik. • Menjaga kedudukan hujung jari, tengkuk leher pesakit sebelum bergerak pada proses artikular. Setelah mengembalikan kepala pesakit ke kedudukan yang neutral, lepaskan leher pesakit sebelum mula bergerak pada proses artikular. • Menilai simetri pergerakan. Pengurangan sejauh mana pergerakan lanjutan menandakan penurunan fleksi. Pengurangan dalam pergerakan fleksi menunjukkan disfungsi extensional. Nota Gunakan hujung jari anda sebagai titik tumpuan. Ujian putaran dinamik. • Menjaga kedudukan hujung jari, putar leher pesakit sebelum bergerak pada proses artikular. Lakukan ujian dari kedua-dua pihak dan menilai kelancaran dan simetri pergerakan. • Jika terdapat pergerakan asimetri, bengkokkan leher pesakit ke segmen ini. Pemulihan pelbagai gerakan menunjukkan kehadiran lekapan fleksi. • Setelah mengembalikan kepala ke kedudukan asalnya, bengkokkan leher pesakit ke segmen ini dan ulangi ujian putaran. Pemulihan pelbagai gerakan menunjukkan kehadiran lanjutan pelanjutan. Ujian terjemahan dinamik. 1. Kedudukan pesakit: berbaring di belakangnya. 2. Kedudukan doktor: duduk di hujung kepala sofa, lengan bawah yang terletak di pinggir sofa. 3. Metodologi. • Letakkan hujung jari anda pada permukaan sisi proses artikulasi pesakit. Selalunya menyiarkan proses artikular di kedua-dua arah. • Menilai kualiti dan pelbagai gerakan. Peningkatan terjemahan dalam satu arah menunjukkan kehadiran laterflexion disfungsi di sebaliknya. • Jika terdapat pergerakan asimetri, bengkokkan leher pesakit ke segmen ini. Pemulihan pelbagai gerakan menunjukkan kehadiran lekapan fleksi. • Setelah mengembalikan kepala ke kedudukan asalnya, bengkokkan leher pesakit ke segmen ini dan lakukan lagi ujian translasi. Pemulihan pelbagai gerakan menunjukkan kehadiran lanjutan pelanjutan.

Vertebra serviks - atlas dan paksi

Disfungsi Atlanta (vertebra serviks 1) paling sering dijumpai di gerbang anterior atau posterior.

Bentuk atlas sangat berbeza dari seluruh vertebra serviks dalam ketiadaan badan vertebra dan proses spinous, serta di hadapan massa lateral. Selain itu, ciri khas atlas boleh dipanggil lubang untuk kemasukan dan penetapan proses pergigian besar serviks vertebra ke-2, serta ligamen yang membaiki proses pergigian ini.

Disfungsi intraosseal Atlanta paling kerap mempunyai sifat sekunder, sekunder, dengan pengecualian kes kecederaan. Penyebab yang paling biasa disfungsi Atlanta adalah ketidakseimbangan antara rod yang datang ke arka depan Atlanta melalui ligamen longitudinal anterior dan flexor leher panjang di sebelah ventral dan rod yang mencapai Atlanta melalui fascia posterior dan dihantar terus ke gerbang posterior melalui ligamen kanal.

Ketidakseimbangan otot serong atas dan bawah yang menghubungkan massa lateral atlas dengan tulang oksipital dan vertebra serviks ke-2 juga penting. Walaupun dalam hal ini mungkin ada kesan terbalik dari atlas yang telah ada di dalam atlas otot-otot ini.

Ternyata seperti dalam cerita Krylov tentang angsa, kanser dan pike - atlantik ditarik ke semua arah. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ketidaksesuaiannya terdapat pada semua pesakit dalam pelbagai tahap keterukan.

Atlanta tidak mempunyai proses spinous, proses kecil di gerbang belakang, mempunyai bentuk dovetail, mengambil tempatnya, dan ligamen kanal kuat dimasukkan ke dalam tempat ini.

Dengan cara ini, disfungsi atmosfera atlas boleh dikaitkan dengan semua struktur myofascial posterior leher, dan melalui mereka semua struktur myofascial dorsal.

Terdapat sambungan rapat disfungsi atlas dengan tulang oksipital, yang ditularkan terus melalui condyle tulang tulang paha.

Mengikut pemerhatian, ketidaksesuaian intrraosseous condylles adalah primer berhubung dengan disfungsi Atlanta.

Keadaan ini disahkan dalam praktiknya - apabila kita menghapuskan kecacatan intraosseous dari condong lopak, pesakit "menyebar", seperti itu, di sofa kerana kelonggaran otot belakang.

Untuk lebih membayangkan pilihan untuk sensasi volumetrik dalam mendiagnosis kegagalan intraosseous Atlanta, bayangkan bahawa anda memegang bagel di tangan anda (biasa, ditaburkan dengan biji popi) dan memecahnya menjadi dua bahagian dengan tangan anda, dan kemudian cuba menyesuaikan kedua-dua bahagian bagel, sedikit menggantikannya di sepanjang paksi.

Kira-kira juga pilihan-pilihan disfungsi atlanta dalam pandangan superposisi mereka. Mereka mudah untuk mengenal pasti dengan menetapkan atlas dengan jari anda untuk massa sampingan.

Ini adalah kedudukan yang sangat mudah untuk pembetulan kegagalan Atlanta. Ia sesuai untuk pembetulan melalui fasilitasi pergerakan, yang bertujuan untuk disfungsi tisu lembut, dan untuk membetulkan disfungsi intraosseous melalui superposisi "bahagian" atlas (lihat di atas mengenai bahagian donut).

Di samping itu, jika kita memasuki mampatan medial dengan tepat melalui jisim lateral, kita boleh menentukan disfungsi intraosseus dalam bentuk kekakuan volumetrik watak berlipat bujur yang terletak di kawasan arka anterior atau posterior atlas.

Vertebrae Atlas (1) dan Axis (2): Perhatikan ketiadaan proses spinous Atlanta (ia tidak dapat dirasakan) dan proses spinous paksi yang besar, yang mudah terabaikan di bawah nape

Paut bersama axial: paksi dengan proses berbentuk gigi dimasukkan ke dalam tenderloin antara jajar sisi dan arka hadapan atlas, seperti kunci dalam kunci, dan tetap dengan ligamen melintang gigi; ligamen ini, pada gilirannya, titik kemasukan dura mater (cerebellum basus)

Anda boleh melaraskan atlas dengan semua kaedah yang diketahui oleh anda - dari manipulasi kepada teknik berfungsi lembut. Pergelangan akan kembali dengan cepat sehingga anda merawat disfungsi intraosseousnya.

Diagnosis dan pembetulan kegagalan intraosse pada atlanta melalui jisim lateral - menangkap sejagat

Disfungsi intraosseus arka anterior atlas boleh mengakibatkan penghantaran disfungsi dari proses pergigian paksi (vertebra serviks ke-2). Ini pemindahan disfungsi dengan mudah berlaku kerana struktur khas sendi atlanto-paksi.

Disfungsi arka anterior atlas boleh dikaitkan dengan tapak sisipan ligamen membujur anterior dan fleksi panjang kepala dan leher pada bahagian ventral arka anterior. Melalui struktur membujur ini, disfungsi "boleh datang" dari mediastinum posterior, di mana mereka (disfungsi) sentiasa wujud.

Disfungsi arka anterior dari atlas didapati cukup kerap, tetapi adalah lebih baik untuk memulakan rawatan disfungsi pada leher atas dan zon subkkipital dengan mencari dan membetulkan disfungsi mediastinal dan disfungsi serpihan intraosseus.

Di samping lengkungan dan proses spinous, disfungsi intraosseous sering dijumpai di dasar gigi paksi atau di gigi sendiri. Disfungsi ini proses pergigian adalah sangat penting, kerana ia boleh dihantar ke meninges dural, serat basalt serebrum dan saraf tunjang serebrum pepejal - pada permukaan dorsal gigi paksi, pada tingkat ligamennya terdapat penyisipan struktur-struktur dari cerebral dan cerebral spinal cord. Malah, pada tahap gigi paksi, perbatasan itu melalui sistem membran kepala dan saraf tunjang pepejal.

 • serat dura;
 • ligamen gigi paksi (membetulkan gigi ke arka hadapan atlas), hirisan bahagian ventral duri saraf tunjang boleh diperhatikan caudal pada ligamen;
 • paksi gigi;
 • arca hadapan atlanta.

Disfungsi aksis adalah hampir semua pesakit.

Dalam praktiknya, kita sering melekat pada kepentingan kecil axial diskrit yang tidak munasabah, khususnya gigi dan sambungan disfungsi ini dengan sistem membran. Ini kerana dengan kaedah diagnostik global kita biasanya mendapati kesan-kesan disfungsi intraosseus dari sisi myofascia atau ligamen.

Ia tidak biasanya berlaku kepada tengkorak kepala (masing-masing, sphenicoccipital synchondrosis) atau disfungsi tulang temporal (bermakna rentak dan batasan tujahan) yang mungkin disebabkan oleh ketegangan homolateral cerebellum, yang seterusnya disebabkan oleh gigi paksi.

Jika anda mendapati ketegangan homolateral dalam tengkorak, lebih baik untuk sentiasa memulakan diagnosis dan rawatan zon ini melalui paksi.

Disfungsi gigi paksi yang sama sering dikaitkan dengan manifestasi klinikal konflik cakera radikal pada tahap lumbal, apabila penghapusan dorsal tulang belakang dorsal menengah melalui paksi memberikan dinamik positif dalam dorsalgia atau sindrom radikular L5-S1.

Diagnosis disfungsi Aksis boleh dilakukan di tengkorak atau lateral - di peringkat kepala dan leher pesakit. Lakukan seperti yang anda lihat patut, dengan hanya satu keadaan - pergelangan tangan palpating tidak sepatutnya melengkung dan tegang.

Ia lebih mudah untuk menjalankan diagnosis itu sendiri dengan tip-tip indeks dan jari tengah, sedikit diatur dalam bentuk huruf V.

Pada palpasi proses spinosa paksi, yang mempunyai disfungsi intraosseous, perhatian diberikan kepada "bantalan dorsal yang berlebihan" prosesnya yang spinous, serta kesakitan dan ketegaran dengan gelangsar dorsal sedikit.

Suatu ciri yang jelas, kerap berulang tanda disfungsi intraosseous dari gigi paksi adalah sensasi "penetrasi" jari-jarut palpating ke rongga kranial melalui foramen occipital besar.

Selalunya, apabila mendiagnosis disfungsi Axis, seseorang perlu memberi perhatian kepada kehadiran sensasi "kekerasan volumetrik", yang boleh dihantar ke arah viscerocranium (tengkorak muka) di sepanjang beberapa vektor:

 • Tahap sayap besar tulang sphenoid
 • Tahap gerbang zygomatic dan tulang zygomatic
 • Tahap tulang hyoid

Kadang-kadang mereka melakukan rawatan protokol disfungsi untuk semua vektor tersenarai, dan kadang-kadang saya hanya bekerja melalui salah satu vektor yang dominan. Ia bergantung kepada setiap kes tertentu dan kereaktifan tisu untuk rawatan yang dilakukan.

Pembetulan disfungsi intraosseous vertebra SZ-C6 biasanya tidak sukar, kerana lengkungan proses vertebra dan spinous adalah tapak khas disfungsi penyetempatan.

Diagnosis disfungsi vertebra ini biasanya dilakukan oleh mampatan ringan, yang dihantar dalam arah ventral melalui proses spinous dengan jari ke-2 dan ke-3. Ia biasanya terletak di sisi pesakit, pada tahap leher atau dalam kedudukan tengkorak, tetapi dalam kes yang kedua, seseorang itu harus membengkokkan tangan ke pergelangan tangan, dan ini dibenarkan hanya dalam kes itu (membengkokkan lengan ke pergelangan tangan) jika ia tidak menyebabkan ketegangan di lengan terapi.

Prosedur kerja adalah yang berikut: mencari kekakuan kelantangan dalam lengan dan proses spinous vertebra, di mana ketegangan otot dorsal leher dan rawatannya biasanya bergantung.

Teknik rawatan melalui superposisi di peringkat serviks pertengahan digunakan kurang kerap.

Kadang-kadang ia berguna untuk memasuki disfungsi gerbang vertebral melalui proses melintang pemampatan medial cahaya, secara simetrik pada kedua-dua belah pihak. Cengkaman adalah sama dengan teknik kedudukan tulang belakang serviks, hanya penekanan yang bukan untuk memudahkan pergerakan (kesannya bertujuan untuk membetulkan tisu lembut), tetapi pada fenomena kekukuhan intraosseous volumetrik.

Kesan yang baik adalah kerja teknik cecair melalui proses melintang atau spinous vertebra.

Antara vertebra rantau pertengahan serviks, adalah perlu untuk memberi perhatian lebih kepada C4. Hubungan yang mantap antara disfungsi dan perbezaan fungsi pelvis dalam panjang bahagian bawah yang lebih rendah dengan disfungsi C4 diperhatikan. Kami pertama kali menemui pola ini pada pesakit dengan pelbagai jenis dorsalgia dan sindrom radikular tahap lumbar lebih dari 10 tahun yang lalu - apabila melakukan analisis neurometamerik berkomputer mengenai anisotropi kekonduksian elektrik atas proses spinous vertebra. Seringkali dan dengan kebolehpercayaan yang tinggi dalam kumpulan pesakit ini, zon anisotropi maksimum kekonduksian elektrik didapati di atas proses spinous C4, dan pembetulannya menggunakan kedudukan segmen menyebabkan "pembetulan sendiri" disfungsi pelvis dan dinamik positif penyakit.

Dalam kes-kes di mana kerja tempatan pada pembetulan putaran (posterior) atau enteral (anterior) putaran ilium tidak membawa hasil yang diharapkan, jangan membuang masa - periksa C4 melalui proses melintang, cari disfungsi intraosseous dan keluarkannya. Penstabilan disfungsi yang didapati sering mengingatkan "dua bahagian donat," dan mudah untuk membetulkan gangguan ini melalui proses melintang. Teknik-teknik kedudukan segmental vertebra dan kerja melalui tindasan gangguan intraosseous tidak boleh dikelirukan - kedudukan tangan terapi adalah sama, inti dari perasaan terapi dan tindakan.

Diagnosis dan pembetulan disfungsi C5 dan C6 lebih baik dilakukan melalui proses melintang vertebra, dengan ibu jari yang dikaitkan dengan permukaan dorsal pesakit. Kedudukan ahli terapi adalah tengkorak.

Jenis yang sangat disfungsi vertebra ini sering menyerupai naik dan turun dari bahagian tulang belakang, dibahagikan kepada satah sagittal (dua "bahagian donat", superposisi salah satu daripadanya secara linear, dalam arah tengkorak, dan yang lain dalam kaudung).

Rawatan daripada disfungsi tersebut melalui tindihan perlu diulang beberapa kali - dalam amalan, tidak lebih daripada tiga. Ia tidak disyorkan untuk bekerja dengan segera melalui ketegaran volumetrik - proses pembebasan ditangguhkan untuk masa yang tidak munasabah.

Dengan kerja lebih lanjut melalui ketegaran volumetrik, memberi perhatian kepada gerbang vertebral - disfungsi disetempatan di sana paling kerap. Jika terdapat kecenderungan untuk munculnya fenomena "cair" - merawat melalui teknologi cecair.

Pembetulan disfungsi gerbang vertebral segera melonggarkan struktur myofascial yang tegang dan menyakitkan, terletak dorsolateral

Vertebra Atlantik

Tulang belakang serviks adalah salah satu komponen yang paling penting dari rangka. Leher membolehkan anda menukar posisi kepala. Ia juga merupakan bahagian yang paling mudah dari tulang belakang. Ia juga melalui leher bahawa saluran darah penting yang menyampaikan oksigen ke otak.

Atlanta adalah leher atas leher. Artikel ini menerangkan apa yang vertebra atlas, bagaimana ia berfungsi, apakah peranannya dalam tubuh dan jenis kecederaan yang berkaitan dengannya.

Bagaimana atlas?

Kawasan serviks terdiri daripada beberapa vertebra. Mereka adalah satu, dan pada masa yang sama, setiap vertebra ini adalah mudah alih. Adalah dipercayai bahawa aktiviti motor di leher adalah lebih tinggi daripada bahagian lain dari tulang belakang manusia. Vertebra serviks adalah badan kecil dengan proses melintang, masing-masing mempunyai pembukaan di mana arteri dan saraf diperlukan untuk hidup pasca organisme.

Ruas vertebra yang paling penting di rantau serviks ialah atlas. Ia adalah orang yang menyediakan mobiliti tempat artikulasi dengan tengkorak. Dan nama "Atlas" diberikan kepada tulang belakang ini sebagai penghormatan kepada wira mitos Yunani purba, yang disimpan di langit.

Setiap orang yang pergi ke sekolah tahu berapa banyak vertebra berada di tulang belakang serviks seseorang. Bilangan vertebra adalah tujuh, tetapi ia adalah yang pertama yang paling dimuatkan.

Walaupun orang itu tidak tidur, kepalanya dan lehernya sentiasa sekurang-kurangnya sedikit, tetapi mereka bergerak. Untuk ini, sifat telah memberikan struktur ciri-ciri tertentu di Atlanta yang tidak mempunyai tulang belakang yang lain:

 • ini adalah satu-satunya vertebra yang tiada badan;
 • Tubuh ini sendiri digantikan oleh massa lateral, yang merupakan sepasang angka simetri yang dihubungkan dengan cara dua arka dari vertebra tertentu - anterior dan posterior;
 • Atlanta juga mempunyai tuberkel di depan dan belakang;
 • vertebra ini mempunyai fossa gigi, iaitu rehat terletak di belakang. Terima kasih kepadanya, vertebra pertama tulang belakang serviks berkaitan dengan yang kedua, yang dipanggil Axis. Selain itu, supaya kedua-duanya kekal mudah alih;
 • antara vertebra pertama dan kedua terdapat sendi bergerak. Ia membolehkan seseorang untuk menghidupkan kepalanya, serta menghasilkan gerakan dengan amplitud yang luas.

Apakah atlas yang diperlukan untuk?

Atlas terletak di dasar tengkorak manusia. Vertebra ini dilampirkan pada kawasan occipital. Dalam kamus perubatan, anda sentiasa dapat mencari nama lain untuk vertebra ini: C1. Ini kerana ia adalah tulang belakang pertama, jika anda mengira dari tengkorak itu. Dalam kes ini, C1 di dalam tubuh manusia segera menghubungkan dengan C2 - Axis.

Bersama-sama, kedua-dua vertebra ini adalah sendi atlantoaxial. Tanpa itu, mustahil untuk mengalihkan kepala anda ke kanan dan ke kiri. Pusingan ini dijalankan seperti berikut: C1, memegang tengkorak manusia, bergerak di sekitar paksi C2. Tulang vertebra mewakili bahagian tulang belakang yang paling lemah. Dan mereka lebih terdedah kepada bayi baru lahir. Dalam proses kehidupan, atlas boleh rosak jika berlaku kecederaan atau kemalangan, yang melibatkan kerosakan serius tulang belakang. Dan ia juga boleh membunuh orang yang cedera.

Apakah bahaya anjakan vertebra pertama?

Patologi yang paling biasa yang berkaitan dengan atlas diimbangi.

Oleh kerana peralihan atlas pada manusia, kes yang paling serupa berlaku:

 • patologi yang paling teruk dan gangguan fungsi kerangka;
 • gangguan kesedaran;
 • alergi kepada apa-apa;
 • pening;
 • rematik;
 • penyakit sendi;
 • keradangan usus;
 • penyakit organ dan juga seluruh sistem;
 • diabetes;
 • patologi kardiovaskular;
 • pelbagai sklerosis;
 • patologi kronik.

Ini bukan senarai lengkap penyakit yang disebabkan oleh anjakan vertebra pertama.

Sekiranya patologi tidak sembuh, tubuh cuba menyesuaikan diri dengan kepala yang "dipindahkan". Pada masa yang sama, untuk mengimbangi anjakan itu, ia mula "mengganggu" kerangka. Ini berikutan perkara berikut:

 • tulang belakangnya bengkok;
 • hernia intervertebral berlaku;
 • scoliosis dan osteochondrosis berkembang;
 • terdapat patologi otot dan sendi;
 • satu kaki mungkin lebih panjang daripada yang lain;
 • pelvis beralih.

Jika atlas bergeser, ia bertindih dengan arteri yang memberi makan kepada otak. Ini membawa kepada pengurangan yang berikut:

Ia penting! Juga, fenomena ini memerlukan ketidakselesaan yang teruk, pening kepala dan komplikasi lain.

Jika vertebra pertama tidak diposisikan dengan betul, ia meletakkan tekanan pada saraf tunjang. Ini mengganggu dan melambatkan isyarat, dan dengan itu mengurangkan kemungkinan otak apabila memproses maklumat, menyebabkan ia bertindak dengan teruk dan tidak tepat kepada isyarat daripada organ dan sistem. Dan semua. Dan ini adalah penyebab pelbagai jenis patologi dalam tubuh.

Mengapa atlas boleh beralih

Atlanta boleh beralih, seperti yang dinyatakan sebelum ini, disebabkan kecederaan. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan penyebab lain masalah ini. Ini termasuk:

 • patologi sistem tulang belakang, sebagai contoh, osteochondrosis, kyphosis, spondylosis;
 • trauma kelahiran yang diakui oleh ketiadaan obstetrik yang tidak mencukupi, yang, disebabkan oleh tekanan besar yang dialami oleh bayi ketika melewati kanal lahir, boleh menyebabkan atlantus beralih;
 • proses yang tidak sihat dalam pembangunan sistem muskuloskeletal bayi yang belum lahir;
 • spondylolysis, yang merupakan kesatuan kongenital gerbang vertebral;
 • pergerakan tajam dengan kekejangan di leher.

Bagaimana untuk mengenali bahawa atlas beralih?

Cukup beberapa orang mungkin tidak mempunyai idea yang sedikit bahawa vertebra serviks mereka dipindahkan. Cedera sedemikian mungkin tidak nyata selama berbulan-bulan. Apabila atlas dipindahkan, ia boleh diiktiraf dengan mencari yang berikut:

 • berpanjangan dan teruk, sehingga sakit kepala migrain;
 • menderita penglihatan dan pendengaran;
 • kemerosotan bekalan darah ke otak;
 • ingatan buruk yang bersempadan dengan amnesia;
 • lemah, lemah tangan, menusuk di dalamnya;
 • lemah, bahkan ketidakupayaan untuk memegang kepala dan leher;
 • sakit di bahagian belakang kepala;
 • sakit leher;
 • insomnia;
 • Mulut kering;
 • batuk dan perubahan suara;
 • masalah pernafasan.

Untuk apa-apa kecederaan leher, walaupun tidak ada gejala sama sekali, perlu melawat doktor. Sedikit di bahagian serviks ada kecederaan, pukulan atau lebam, anda harus segera diperiksa oleh pakar, dan tidak menunggu gejala muncul.

Kemungkinan akibat kemerosotan Atlanta

Anjakan atlas mengancam bukan hanya dengan akibat yang disebutkan di atas, tetapi juga dengan banyak orang lain. Sebagai contoh:

 • tekanan yang berterusan ke atas saraf yang menyeberang sepanjang terusan tanjakan kanal saraf tunjang. Ini mengganggu impuls yang berlaku sepanjang saraf. Ini adalah punca kegagalan sistem saraf;
 • pelanggaran pusat vasomotor, mengawal tekanan di dalam tengkorak. Serangan yang sama menimbulkan pencabulan otak, serta dystonia vegetovaskular;
 • pengumpulan di dalam saluran saraf tunjang cecair serebrospinal, kerana kerusakan di tulang belakang dan saraf tunjang terjadi;
 • disebabkan oleh keilatan atlas, saluran darah dapat diperas, menyebabkan mual dan muntah, merosakkan sistem saraf, mental dan hormon dalam badan.

Ternyata C1 sangat penting untuk kesihatan dan juga kehidupan mana-mana badan manusia.

Video - Apakah yang mempengaruhi anjakan vertebra serviks pertama atlanta di dalam badan?

Anjakan vertebra pertama, yang dipicu oleh melahirkan anak

Ini boleh berlaku dalam situasi berikut:

 • buah tidak diposisikan dengan betul;
 • tali pusat yang dililit di leher janin;
 • kelahiran adalah awal atau cepat;
 • Bayi itu pramatang;
 • kanak-kanak beratnya terlalu banyak atau terlalu kecil.

Doktor semua menyebutnya trauma kelahiran. Fenomena ini berlaku agak kerap. Kadangkala disebabkan oleh kurang pengalaman kakitangan perubatan. Kemudian ia boleh mencetuskan cerebral palsy - cerebral palsy.

Pada masa kanak-kanak awal, anjakan boleh diiktiraf oleh patah, patologi, yang merupakan kelengkungan leher. Dalam kes ini, bayi dirawat sebagai urutan terapeutik dan kaedah terapi manual lain. Kerana fleksibilitas tulang kanak-kanak, adalah mungkin untuk menyembuhkan bayi dalam 90% kes.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci bagaimana terapi kiropraktik tulang belakang dijalankan, serta mempertimbangkan teknik utama dan kesannya pada badan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Kadang-kadang gejala patologi tidak kelihatan sehingga bayi tumbuh. Mereka adalah:

 • migrain berterusan;
 • pengsan;
 • kelengkungan tulang belakang;
 • membungkuk;
 • insomnia;
 • pelanggaran terhadap organ-organ berdekatan;
 • pembangunan perlahan;
 • gangguan vegetatif.

Ia penting! "Pergeseran" Vertebral boleh dirawat secara dewasa.

Atlanta Offset in Baby

Dengan kejayaan menghalang anjakan atlas semasa bersalin, anda masih tidak perlu berehat. Beberapa bulan dari kelahiran seorang kanak-kanak perlu dirawat dengan berhati-hati, jika tidak, anda boleh mencetuskan masalah ini. Pada mulanya, kanak-kanak tidak dapat memegang kepala, jadi ibu bapa perlu belajar bagaimana memegang bayi itu dengan baik dan mengangkat mereka keluar dari katil bayi. Anda juga harus memastikan bahawa dia tidak mengambil postur yang tidak wajar untuk masa yang lama. Dalam mimpi itu, dia juga tidak sepatutnya berada di dalamnya. Secara semulajadi, seseorang tidak boleh membenarkan apa-apa yang boleh mencederakan badan bayi.

Tanda-tanda patologi boleh berlaku apabila bayi diambil di tangannya. Mereka mungkin kelihatan seperti ini:

 • bayi menangis;
 • melemparkan kepalanya;
 • anggota badan bergerak tanpa simetri.

Vertebra dalam kanak-kanak dan kanak-kanak sekolah boleh beralih bukan sahaja kerana kecederaan, tetapi juga untuk sebab-sebab berikut:

 • beban yang sangat berat;
 • tekanan lama;
 • membawa beg bimbit terlalu berat;
 • postur yang lemah.

Bagaimanakah saya dapat dengan cepat memeriksa status tulang belakang?

Sebelum menghubungi pakar, ujian kecil dibenarkan. Ia diterangkan di bawah.

Biarkan pesakit yang berpotensi berdiri sedikit, walaupun di bawah pengawasan orang lain. Jika vertebra pertama beralih dari yang pertama, sikap sedemikian menyebabkan dia kesulitan tertentu. Lebih mudah bagi seseorang itu untuk bersandar pada satu kaki, sedikit menolak yang lain ke hadapan, dan kadang-kadang menggantikannya. Ini disebabkan sistem locomotor melengkung.

Orang yang mempunyai atlantik dalam kedudukan yang betul dapat bertahan lebih lama, tanpa mengalami ketegangan yang hebat. Dia berdiri, meluruskan bahunya, menatap ke hadapan, serta menyebarkan berat badannya sama rata pada kedua-dua kaki. Ia secara fisiologi selesa betul-betul kedudukan badan ini.

Diagnostik Perubatan

Anjakan vertebra leher didiagnosis oleh traumatologist. Pakar menggunakan teknik berikut:

 • palpation;
 • X-ray
 • Imbasan CT;
 • MRI;
 • gabungan x-ray dan ujian fungsian.

Sekiranya pengesanan subluxation sekurang-kurangnya satu vertebra serviks, pakar itu menjalankan spondillography. Dalam kes kecurigaan kehelan Atlanta, radiografi dijalankan melalui mulut. Dengan bantuan mana-mana kaedah pengiktirafan pergeseran vertebra, mungkin kedua-duanya untuk mendedahkan lokasi yang tepat dan untuk memahami apa lesi dan bagaimana ia disebut. Ia adalah mungkin untuk merawat ini tidak lebih awal daripada gambaran lengkap mengenai patologi yang akan diperolehi.

Apakah langkah-langkah untuk diambil selepas kecederaan?

Pada usia berapa pun pesakit, rawatan adalah sama. Jika anjakan vertebra pertama didiagnosis, pesakit dirawat dalam tiga peringkat selepas kecederaan.

Nombor jadual 1. Tahap rawatan anjakan atlanta.

Bagaimana untuk merawat anjakan vertebra pertama?

Sekiranya seseorang mendapat trauma kepada doktor, soalan itu pasti timbul, bagaimana atlas dapat dikembalikan ke tempatnya. Sangat penting untuk memberikan pertolongan pertama dalam masa. Adalah wajar di tempat, di mana orang itu cedera. Dan yang paling penting adalah hanya kecederaan tulang belakang - tanpa pertolongan yang tepat pada masanya, seseorang boleh terus kekal aktif atau mati. Sama pentingnya untuk mengangkut pesakit ke klinik, dan melakukannya mengikut semua peraturan. Ia adalah perlu untuk mengangkut orang yang daripadanya atlas dipindahkan, dengan menggunakan alat khas. Ini akan mengelakkan pesakit memburukkan pesakit. Kemudian doktor menetapkannya C1. Dia, bergantung pada tahap patologi, melakukannya secara manual atau menggunakan kaedah Glisson.

Seseorang yang telah diberi atlas mesti memakai korset serviks khas selama beberapa bulan. Juga, dia tidak boleh melakukan tanpa anestetik, kerana jika tidak, dia akan mengalami kesakitan yang teruk.

Sebagai anestetik, ia biasanya digunakan:

 • ubat sakit;
 • melegakan otot. Seseorang mungkin menjadi lumpuh akibat kekejangan. Relax otot - ubat yang melumpuhkan lumpuh;
 • steroid glukosa. Ini hanya digunakan sebagai usaha terakhir, jika semua ubat yang disenaraikan di atas tidak berguna. Ubat-ubatan ini diberikan semata-mata atas dos yang ditetapkan, kerana apabila mereka berlebihan, sejumlah besar "kesan sampingan" "merangkak keluar";
 • Novocain.

Aktiviti yang direka untuk memulihkan atlas selepas anjakannya:

 • fisioterapi;
 • akupunktur;
 • Terapi latihan;
 • terapi manual;
 • urut terapeutik.

Fisioterapi yang paling berkesan, yang direka untuk memerangi kesakitan dan kekejangan, serta meningkatkan kesan ubat-ubatan:

Akupunktur Prosedur ini perlu dilakukan oleh profesional yang benar sahaja. Pada tubuh manusia ada titik-titik tertentu di mana jarum sangat halus perlu dimasukkan. Maklumat yang tepat tentang lokasi mereka membolehkan doktor untuk menenangkan sakit di leher pesakit, memperbaiki bekalan darah di dalamnya, dan juga menjadikan keadaan keseluruhan badan lebih baik.

LFK, dia gimnastik terapeutik. Sekiranya satu atau dua vertebra serviks dipindahkan, setiap sesi perlu dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor. Latihan terapeutik di bawah bimbingan pakar adalah kaedah yang sangat berkesan. Ia menghilangkan kebas keledai dan kaki, pening, dan sakit di bahagian belakang kepala dan rahang. Juga, teknik ini meningkatkan bekalan darah ke tempat-tempat yang berpenyakit, kerana rawatan ubat-ubatan itu menjadi lebih efektif.

Terapi manual dan urut. Terapi manual adalah penentuan semula tulang. Untuk itu perlu menyediakan otot dan sendi, memanaskan mereka dengan urut. Tiada siapa yang merasakan kesakitan selepas menyusun semula tulang, tetapi semua orang berasa ringan.

Adalah penting untuk mengingati yang berikut: semua latihan dan terapi manual dibenarkan untuk dijalankan tidak lebih awal daripada mereka akan membuang cervical fixation. Lebih-lebih lagi, yang terakhir boleh dilakukan hanya seperti yang diarahkan oleh doktor. Gimnastik perlu dilakukan dengan berhati-hati, dan menjadikannya mustahil untuk bergerak dengan tajam. Lebih-lebih lagi, apabila pemulihan baru bermula, lebih baik jika ahli rehabilitologi yang berpengalaman mengamati sesi tersebut.

Pengurangan vertebra dengan sokongan perubatan

Ia adalah mungkin untuk membetulkan tulang belakang secara bebas, tetapi di mana lebih baik untuk berjumpa doktor. Seseorang yang mempunyai patologi tulang belakang adalah yang terbaik untuk menggunakan bantuan salah seorang pakar berikut:

 • pakar neurologi;
 • traumatologist;
 • ahli terapi manual.

Menarik kepada seorang pakar adalah lebih baik daripada cuba untuk menetapkan vertebra anda sendiri untuk sebab-sebab berikut:

 • untuk mempersiapkan proses reposisi, doktor sentiasa menjalankan peperiksaan untuk memeriksa keadaan tulang belakang. Dia boleh menggunakan imbasan CT, imbasan MRI dan / atau sinaran X;
 • doktor diwajibkan untuk mengetahui dengan sempurna semua ciri-ciri anatomi tulang belakang, dan oleh itu dia tidak pernah membuat kesilapan dalam perkara ini;
 • Pakar boleh memilih kaedah pengurangan yang optimum, yang akan membolehkan untuk meletakkan vertebra di mana ia sepatutnya secepat mungkin;
 • Kebanyakan pesakit mendapati bahawa lebih baik menggunakan perkhidmatan kiropraktik, kerana ia akan membetulkan vertebra tanpa membahayakan dan mengetahui bagaimana penyakit itu bermula. Apabila menggunakan kaedah terapi manual, hasil terbaik dicapai, dan oleh itu ia digunakan secara meluas untuk menghilangkan pelbagai patologi tulang belakang;
 • menggunakan terapi manual untuk meluruskan tulang belakang serviks, adalah mungkin untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kesejahteraan umum pesakit;
 • apabila menyusun semula sebarang tulang belakang, termasuk Atlanta, beban pada tulang dan otot akan disebarkan semula. Ini melegakan atau bahkan melegakan kesakitan. Tulang belakang mempunyai keupayaan untuk melaksanakan fungsinya sepenuhnya.

Membentuk semula vertebra tanpa rawatan perubatan

Untuk membetulkan vertebra tanpa doktor, ia dibenarkan menggunakan senaman khas. Teknik ini melibatkan melakukan berpuluh-puluh latihan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui perkara berikut: setiap senaman harus dipilih secara individu, dengan mengambil kira semua ciri penyakit dalam pesakit.

LFK mempromosikan perkara berikut:

 • meregangkan tulang belakang;
 • menguatkan otot, ligamen dan saluran darah;
 • penghapusan spasme;
 • pecutan peredaran darah;
 • reposition of the vertebra;
 • penambahbaikan keadaan umum badan, dan dengan itu kesejahteraan.

Sebelum memulakan terapi manual anda sendiri, anda perlu berunding dengan doktor anda, sama ada dengan traumatologist atau ahli terapi manual. Tidak mustahil untuk mengetahui bagaimana untuk membetulkan vertebra leher tanpa maklumat yang tepat mengenai latihan utama dari terapi latihan kompleks.

Antara senaman paling kerap digunakan yang boleh digunakan untuk membetulkan vertebra untuk diri sendiri adalah apa yang dipanggil "berpusing". Ia dilakukan dengan cara ini: berbaring di atas lantai di belakang, anda perlu menyebarkan tangan anda ke sisi, dengan ketat menekan pisau bahu ke lantai, bengkokkan lutut anda. Ini adalah kedudukan permulaan. Balikkan kaki anda ke kiri, kepala ke kanan. Kemudian putar kepala ke kiri, kaki - ke kanan. Pada masa yang sama, bernafas secara merata dan perlahan-lahan.

Sebelum pengurangan diri cakera intervertebral harus melakukan latihan berikut. Kedudukan bermula: duduk di atas lantai, mengikat kaki anda. Berayun perlahan-lahan di sepanjang tulang belakang. Jika ada sesuatu di "klik" belakang - di sini semuanya dilakukan dengan betul.

Latihan berikut. Kedudukan bermula: duduk di atas kerusi dan lentur siku anda, belok tangan kanan anda ke lutut kiri anda. Perlahan-lahan beralih kepadanya dan badannya, sehingga satu klik. Kemudian ubah berus dan lutut.

Kedudukan permulaan: berbaring di atas permukaan keras di perut, meregang kaki anda secara merata, tarik lutut anda sebanyak mungkin. Adalah lebih baik untuk memanjangkan lengan di sepanjang badan, dengan ketat menekannya ke lantai. Lancar dan setinggi mungkin untuk menaikkan badan dari lima hingga lapan kali. Proses ini tidak boleh bergerak dengan cepat dan / atau tiba-tiba.

Latihan terakhir, yang juga sepatutnya berbaring di atas lantai. Kedudukan permulaan: berbaring, menekan kaki kanan ke lantai, tarik kaki yang sesuai ke punggung, tetapi jangan sentuh mereka. Kiri perlahan-lahan tarik ke bawah. Dalam proses itu, lutut kanan berpaling ke kiri, menyentuh lantai.

Kompleks terapi latihan ini tidak berbeza dalam kerumitan tinggi, dan ia boleh digunakan untuk membetulkan vertebra, menghilangkan rasa sakit, dan juga memperbaiki keadaan umum pesakit.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk menyesuaikan tulang belakang di rumah, serta mengenali kursus langkah demi langkah latihan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Menyimpulkan

Atlant - bahagian paling penting pada tulang belakang serviks. Sekiranya bukan untuk struktur khasnya, manusia tidak akan dapat memindahkan kepalanya dan lehernya. Malangnya, kerana dia bertanggungjawab untuk mobiliti, pelbagai masalah sering berlaku kepadanya - kecederaan dan perpindahan. Anda tidak perlu mengatasinya sendiri - lebih baik menghubungi pakar yang berkelayakan yang pasti tidak membahayakan kesihatan tulang belakang.