Utama / Lebam

Peserta bersama-sama Atlantis-occipital, gerakan dalam sendi ini.

articulatio atlantooccipitalis.

Struktur atlanto-crown bersama

Ia terdiri daripada dua sendi kondilar, terletak bersebelahan di sebelah kanan dan kiri tulang belakang bagi tulang belakang yang besar ke bawah dari tulang oksipital.

Permukaan artikular pada setiap sendi kondilar dibentuk oleh condiles tulang oksipital dan fossa artikuler yang unggul pada vertebra serviks pertama. Setiap sendi disertakan dalam kapsul artikular, dan bersama-sama mereka diperkukuh oleh membran atlanto-oksipital anterior dan posterior.

Membran atlantocytic anterior, membrdna atlantooccipitalis anterior, direntangkan di antara bahagian dasar tulang belakang dan tulang belakang atap anterior atlas.

Membran atlantoaccipital posterior, membran atlantooccipitalis posterior, adalah nipis tetapi lebih luas daripada membran depan, membentang antara separuh bulatan posterior lubang oksipital besar dan bahagian atas arka posterior atlas.

Pergerakan sendi atlanto-occipital

Dalam kedua-dua sendi, pergerakan berlaku di sekitar dua paksi: frontal dan sagittal. Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan lanjutan, iaitu, lenturkan kepala ke hadapan dan ke belakang (pergerakan kivitelnye). Biasanya, lekapan 20 ° dan lanjutan 30 ° adalah mungkin. Di sekeliling paksi sagittal, kepala dikeluarkan dari garis tengah dan dibawa ke sana. Amplitud gerakan adalah 15-20 °.

Saya bersama Atlantozaculi (seni Atlantooccipitalis)

Ia terbentuk oleh dua condiles tulang oksipital, yang menghubungkan dengan fossae artikular atas Atlantis.

Talian lampiran kapsul artikular:

Setiap sendi ini mempunyai kapsul bersama.

Bersama-sama mereka diperkukuh oleh dua membran atlanto-occipital.

a) Membran anterior atlanto-posterior (membrana atlantooccipitalis antrior) ditarik di antara bahagian basilar tulang belakang dan lengkung anterior atlas.

b) Membran atlanto-occipital posterior (membrana atlantooccipitalis posterior) adalah lebih nipis dan lebih luas daripada bahagian hadapan. Ia dilampirkan pada separuh bulatan belakang foramen occipital besar di atas dan arka posterior atlas di bawah.

Klasifikasi anatomi bersama:

Gabungan sendi (pergerakan serentak boleh dilakukan di kanan dan kiri sendi atlanto-lateral).

Klasifikasi anatomi dan fungsi sendi (dalam bentuk permukaan artikular dan bilangan paksi gerakan):

Condylar (seni Bicondylaris). Biaxial.

Jenis pergerakan (pergerakan di sendi berbanding dengan paksi):

Di sekitar paksi sagittal, penculikan kepala dari garis tengah (kecondongan sisi) dan kembali (adductio) ke kedudukan awal dengan jumlah keseluruhan sehingga 20 ° adalah mungkin.

Di sekeliling paksi hadapan, kepala akan condong ke belakang dan sebagainya (pergerakan tegas) - flexion (flexio) dan peluasan (extensio).

Sendi bersama-sama Atlantis: apa itu, anatomi dan pencirian

Rongga artikular atas vertebra pertama rantau serviks membentuk sendi dengan tulang oksipital, yang disebut atipik atlantik (articulatio Latin atlanto-occipitalis). Sendi ini dipasangkan dan mempunyai bentuk elips. Ia melakukan fungsi penghubung - ia menghubungkan ruang tulang belakang dengan tengkorak.

Anatomi

Persimpangan Atlantosylar dibentuk oleh permukaan artikular dan protrusions bulat tulang paha - condyles. Kapsul artikular dilampirkan pada tepi permukaan artikular. Sendi, yang mempunyai sepasang, disertakan dalam kapsul dengan setiap bahagiannya.

Sendi diperkuat dengan ligamen seperti:

 • Membran depan Atlantoaccipital. Ia terletak di antara pinggir depan fossa occipital besar, terletak di bahagian basilar tulang dan bahagian atas arka hadapan atlas. Pada mulanya dalam keadaan ketegangan. Dari bahagian bawah, membran dihubungkan dengan gabungan dengan ligamen membujur anterior.
 • Membran atlantocytic posterior, ia lebih nipis dan lebih luas daripada yang sebelumnya, yang terbentang di antara arka belakang atlas dan pinggir belakang pembukaan oklut besar. Membran berfungsi fungsi perlindungan - menguatkan kapsul artikuler dan fungsi sekat - menghalang pergerakan lanjutan, mengehadkannya ke sudut tertentu.
 • Ligamen occipital atlantosis ligamentum. Bungkusan ini menggabungkan proses kecil jugular tulang oksipital dan bahagian atas proses transversal Atlantis. Fungsi ligamen ini adalah sama dengan membran atlanto-occipital anterior.
 • Sendi juga diperkuat oleh ligamen yang terbentang dari vertebra kedua leher, paksi, ke bahagian belakang tengkorak.

Fungsi artikulasi atlantosis adalah seperti berikut:

 1. Peraturan pergerakan tengkorak relatif terhadap zon vertebra serviks
 2. Fiksasi dalam kedudukan stabil tulang tengkorak dan tulang paha.
 3. Pengangkutan saluran darah dan saraf.
 4. Menyediakan "saku" untuk bekerja dan melindungi sistem saraf pusat.
 5. Saraf decoupling di kawasan persimpangan atlanto-occipital membolehkan seseorang untuk mengambil dan memegang kedudukan tegak tanpa banyak usaha.

Persimpangan Atlantosylar terletak di zon peredaran darah tertentu. The Atlant, vertebra serviks pertama, agak lebar dan nipis. Struktur ini disebabkan oleh keperluan untuk mengandungi bahagian atas kord rahim.

Di belakang Atlanta ditembusi oleh arteri vertebra dan banyak ujung saraf. Oleh itu, pencabulan kerja pelbagai jenis dan kecederaan melibatkan pelanggaran peredaran darah. Sebagai akibatnya kejadian itu mungkin:

 • Sakit kepala, migrain.
 • Keadaan pengsan dan tidak sedarkan diri.
 • Kehilangan keseimbangan, kekurangan kesedaran.
 • Pening, mual dan muntah.
 • Kebisingan di telinga, kegelapan dan "lalat" di depan mata.
 • Kejang hipertensi.
 • Kekurangan oksigen dan nutrien di dalam otak.

Ciri-ciri

Gabungan Atlantosylar digabungkan dalam strukturnya, kerana ia merupakan gabungan fungsian dua sendi, terpisah dari satu sama lain, tetapi bertindak bersama-sama. Walaupun ia terdiri daripada sepasang sebatian yang berbeza, ia adalah anatomi.

Bentuknya adalah condylar. Ia mempunyai kepala artikular ellipsoid dalam bentuk proses bulat yang menonjol. Penonjolan sebegini dipanggil condyle, maka namanya.

Dalam gabungan ini, pergerakan sekitar dua paksi, frontal dan sagittal, adalah mungkin. Paksi putaran utama adalah bahagian depan. Oleh itu, mencirikan artikulasi mengikut fungsi, ia adalah biaxial dan mempunyai dua paksi, dua darjah kebebasan putaran.

Oleh kerana pergerakan paksi, sendi boleh memiringkan kepala ke sisi, serta perpanjangan dan lanjutan. Memandangkan sendi dipasangkan, maka anjakan dalam kedua-dua sendi berlaku serentak.

Apabila bergerak di sekitar paksi sagittal, kepala menghirup ke sisi. Amplitud maksimum ialah 20 darjah. Pergerakan pada paksi hadapan menghasilkan kecondongan kepala ke belakang dengan amplitud dalam jarak 15-20 darjah. Sambungan itu diperpanjang sepanjang paksi yang sama dengan nilai maksimum 30 darjah dan lereng sisi, secara purata, dengan 3-5 darjah. Juga memerhatikan giliran lemah kepala berbanding dengan atlas. Jumlah keseluruhan pergerakan seperti dalam paksi hadapan artikulasi atlantocatecular ialah 15 derajat.

Sendi Atlantocicular

Elemen utama tulang belakang serviks ialah sendi atlantocyolar. Ia terletak di belakang, menyambung vertebra serviks dan occiput, memberikan pergerakan kepala belakang dan sebagainya, kiri dan kanan. Sendi ini mempunyai margin keselamatan yang cukup, tetapi ia juga boleh cedera. Antara kecederaan yang paling biasa - keseleo, patah tulang, anjakan.

Anatomi sendi atlanto-occipital

Atlanta adalah nipis, tetapi luas, vertebra yang terletak di lehernya. Sendi Atlantis-occipital - nama 2 sambungan symmetric, yang mana vertebra pertama menghubungkan ke kedua. Setiap sendi mempunyai beg sendiri, yang dipenuhi dengan tisu berserabut dan cecair sinovial, tetapi bersama-sama mereka membentuk satu bundle dan berfungsi serentak. Disebabkan ciri-ciri struktur sendi Atlantis-okupital, ujung saraf yang menghantar maklumat ke otak melalui diri mereka sendiri. Terdapat arteri vertebra, yang memberikan peredaran darah yang normal. Bentuk permukaan artikulasi rata dan walaupun, tergolong dalam kategori ligamen tidak aktif.

Apakah struktur dan fungsi?

Sendi-sendi atlantik terdiri daripada tulang belakang tulang belakang dan fossa artikular tulang belakang serviks. Terima kasih kepada ligamen ini, memastikan kedudukan kepala yang stabil. Bahagian sokongannya ialah:

 • Membran depan - pergi dari bahagian belakang tulang tulang belakang ke tulang belakang tulang belakang pertama.
 • Membran belakang - bentuknya sama dengan bahagian depan, dengan satu-satunya perbezaan yang menghubungkan bahagian belakang leher dan tulang belakang.

Anatomi alat ligamen sendi terdiri daripada struktur berikut:

 • lateral atlantoaxial joint;
 • median atlanto-axial ligament;
 • membran meliputi sebagai penstabil utama kompaun;
 • ligamen cruciate, termasuk bungkusan melintang dan longitudinal;
 • otot pterygoid membantu mengelakkan pergerakan sendi yang berlebihan.
 • ligan artikular atas gigi adalah proses asas tali dorsal.

Kedua-dua sendi bergerak serentak. Ini memastikan sehingga 24.5 darjah lenturan kepala dan sehingga 5.5 darjah kecenderungannya ke sisi.

Pergerakan kepala adalah tugas utama sendi.

Artikulasi bergerak di sekitar paksi depan dan sagittal. Atlant bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi badan seperti:

 • belokan dan pergerakan kepala kiri dan kanan;
 • menetapkan tengkorak dalam kedudukan yang stabil;
 • tepu nutrien otak;
 • kerja sistem saraf pusat stabil;
 • keupayaan untuk berdiri lurus, berjalan dan keseimbangan.

Punca-punca penyakit dan kecederaan

Walaupun sendi kuat, mereka mempunyai fungsi penting dalam badan dan mempunyai struktur yang kompleks, tetapi mereka boleh dengan mudah rosak oleh kesan mekanikal yang tidak dijangka. Kecederaan Atlanta yang paling biasa adalah:

 • dislokasi;
 • subluxation;
 • mengimbangi;
 • regangan;
 • patah tulang belakang dan proses tulang belakang paksi;
 • patah tulang;
 • arthrosis;
 • kalsifikasi (pemendapan garam kalsium dalam badan);
 • pengeluaran cecair sinovial yang rendah.
Kerosakan pada tulang belakang boleh menyebabkan ketidakupayaan.

Malah sedikit artikular permukaan Atlanta boleh menyebabkan kecacatan saraf tunjang dan lumpuh sepanjang hayat. Faktor-faktor yang membawa kepada akibat-akibat ini adalah seperti berikut:

 • pukulan ke kepala;
 • menyelam dari ketinggian yang tinggi ke bawah dan akibat kecederaan kepala;
 • pukulan belakang kepala ketika jatuh;
 • giliran leher tak terduga dan cepat;
 • gulung;
 • regangan;
 • tamparan kepada dagu;
 • tajam tajam kepala;
 • Kemalangan.

Gejala kerosakan

Anda boleh mengalami kecederaan tanpa diduga dan pada hari pertama pesakit tidak akan merasakan ada sesuatu yang salah dengannya. Tanda-tanda utama masalah pada sendi leher adalah:

 • bengkak;
 • kekejangan otot leher;
 • mual;
 • pening kepala dan sakit kepala;
 • tinnitus;
 • kehilangan kesedaran;
 • tekanan darah meningkat;
 • kehilangan keseimbangan;
 • sakit leher;
 • mengurangkan kepekaan atau lumpuh anggota badan;
 • proses pernafasan yang rumit, menelan atau makan;
 • kelemahan otot;
 • pendarahan subkutan.

Diagnosis dan rawatan

Ciri-ciri kecederaan, kerumitan dan rawatan berikutnya ditentukan oleh traumatologist, selepas mengkaji x-ray pesakit. Secara bebas mengurangkan keseleo atau manipulasi lain di kawasan leher adalah dilarang. Sekiranya arthrosis atau kalsifikasi, pendedahan kepada ejen tempatan adalah disyorkan. Penerimaan ubat penahan sakit dan ubat anti-radang harus diambil hanya selepas berunding dengan doktor.

Masalah dengan sendi serviks boleh membawa maut atau lumpuh, jadi penyelesaian mereka tidak perlu ditangguhkan untuk masa yang lama. Sekiranya lebam dan keseleo leher, disarankan memakai kolar khas yang memegang organ secara tegas dalam kedudukan lurus. Doktor akan melaksanakan semua prosedur yang perlu untuk membaiki kerosakan tersebut. Pesakit adalah aktiviti fizikal dan pergerakan secara tiba-tiba selama satu setengah bulan.

Sendi Atlantocicular

Atlantosis, articulatio atlanto-occipitalis, dipasangkan. Permukaan permukaan artikular pada urat sisi, condongli occipitales, dan fossa articular atas Atlanta, fovea arlcularis unggul. Paksi longitudinal permukaan artikular tulang oksipital dan atlanta berkumpul agak anterior. Permukaan yang diartikulasikan dari tulang oksipital adalah lebih pendek daripada permukaan artikular atlas. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi rawan artikular. Bentuk permukaan artikular bagi sambungan ini tergolong dalam kumpulan ellipsoid, atau condylar, sendi.

Pada kedua-duanya, sendi kanan dan kiri, yang mempunyai kapsul bersama berasingan, pergerakan dilakukan serentak, iaitu mereka membentuk satu gabungan gabungan; mungkin kivitelnye (membongkok ke hadapan dan ke belakang) dan pergerakan sisi kecil kepala.

Dalam sebatian ini adalah berbeza:

1. Membran membran Atlantik, membrana atlanto-occipitalis anterior. Peregangan sepanjang keseluruhan jurang antara tepi hadapan foramen occipital besar dan bahagian atas arka hadapan Atlantis; menggabungkan dengan hujung atas lig. anterius longitudinale. Di belakangnya adalah ligamen atlanto-occipital anterior, lig. atlanto-occipitalis anterior, menjangkau antara tulang oksipital dan bahagian tengah arka depan Atlanta.

2. Membran atlantoacid posterior, membran atlanto-occipitalis posterior. Terletak di antara pinggir belakang foramen occipital besar dan pinggir atas gerbang posterior atlas, Di bahagian anterior mempunyai lubang melalui mana kapal dan saraf datang. Membran ini adalah ligamen kuning yang diubah suai. Bahagian lateral membran adalah ligamen atlanto-posterior lateral, ligg. atlantooccipitaiis lateralia. Di persimpangan atlas dan tulang belakang paksi, tiga sendi dibentuk - dua berpasangan dan satu tidak berpasangan.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa yang "bersama Atlantocipital" dalam kamus lain:

atlantosoccipital joint - (art atlanto occipitalis) persimpangan sinovial dari condyles tulang oksipital dan fossae artikular atas atlas. Dipasang, gabungan, condyle gabungan bentuk ellipsoidal. Pergerakan boleh dilakukan di sekitar dua paksi. Sekitar paksi hadapan adalah mungkin...... Satu istilah istilah dan konsep mengenai anatomi manusia

Atlantosis bersama - (a. Atlantooccipitalis, PNA, BNA, JNA) ellipsoid S., dibentuk oleh fossa artikular atas Atlanta dan condyle occipital; dalam C. dan. boleh diapit kepala ke depan, ke belakang dan ke tepi... Kamus perubatan besar

Sendi Vertebral - dalam ruang tulang belakang harus, sebagai tambahan kepada kekuatan mekanik yang tinggi, memberikan tulang belakang dengan fleksibiliti dan mobiliti. Tugas-tugas ini diselesaikan terima kasih kepada kaedah khas artikulasi permukaan artikular vertebra, serta lokasi ligamen,...... Atlas anatomi manusia

Syndesmologi - Kandungan Sambungan Tiang Spinal Interfungsi Symphysis Arc Bersambung Bersama Spinal Column Ligaments Lumbar-Sacral Bersama Sacrocyst fingerbone Bersama Skull dengan Atlas dan Atlas dengan Atlas Vertebra Atlas... Atlas Anatomi Manusia

Cakera Intervertebral - Disc Intervertebral... Wikipedia

Atlas (anatomi) - Terdapat makna lain untuk istilah ini, lihat Atlas (makna). Atlant... Wikipedia

Ciri-ciri sendi artikular atlantosis

Gabungan Atlantocateal (kemudiannya - stesen minyak) dibentuk oleh 2 condyle tulang oksipital dan fossae artikular atlas dari atlas. Kedua-dua pasang permukaan dikelilingi oleh kapsul berasingan, tetapi pada masa yang sama mereka bergerak serentak, membentuk sendi gabungan tunggal. Aktiviti motor dari sendi artikular atlantosis disediakan, selain oleh dua ligamen tambahan, anterior dan posterior.

Pergerakan stesen minyak dijalankan di sekitar paksi depan dan sagittal. Dalam kes pertama, ini mengangguk (lanjutan, lenturan), di kedua - tilts (kanan kiri) kepala. Anatomi sendi artikular atlantosis membolehkan kecenderungan sisi kepala dikombinasikan dengan putaran serentak ke arah yang bertentangan (kerana hakikat bahawa ujung hadapan paksi sagittal berada di belakang belakang).

Kecederaan

Malangnya, tidak semua mekanisme kemunculan kerosakan pada sendi atlantocipital telah dikaji setakat ini. Oleh itu, pecah ligamen, subluxasi, dislokasi dan fraktur artikular, sebagai peraturan, adalah hasil daripada:

 • pukulan keras ke kepala (atas) atau leher;
 • kepala menyelam;
 • somersaults;
 • giliran tajam, melemparkan kepala belakang;
 • Kemalangan.

Jamming akar saraf di kawasan ini membawa kepada kekejangan otot, sakit kepala yang teruk. Apabila ketegangan otot berlaku sakit di leher dan leher. Semakin tinggi tahap kecederaan, semakin rendah mobiliti stesen minyak. Tanda-tanda kerosakan tambahan pada sendi artikular atlantosis adalah bengkak, lebam, dan kelengkungan yang kelihatan. Sekiranya trauma pada membran atlantosacylum posterior, arteri vertebrata menderita - bekalan darah ke otak terganggu.

Fenomena ini disertakan dengan:

 • kerap migrain;
 • berdering di telinga;
 • masalah penglihatan;
 • kelemahan otot;
 • pening;
 • mengurangkan sensitiviti;
 • pelanggaran koordinasi.

Hakikat bahawa, sebagai tambahan kepada sendi, saraf tunjang dipengaruhi, ditunjukkan oleh manifestasi berikut:

 • disfagia;
 • mengurangkan kepekaan dalam fokus yang terjejas;
 • lumpuh anggota atas dan bawah;
 • kesukaran untuk membuka mulut anda;
 • masalah dengan kerusi.

Penyisihan stesen minyak boleh menjadi satu, dua belah, berputar, dengan atau tanpa anjakan. Jika kecederaan seperti ini membawa kepada kekalahan 2 vertebra serviks dengan proses, patah terjadi. Sekiranya berlaku terlepasnya stesen minyak, penjagaan perubatan tepat pada masanya adalah penting - jadi, jika kecederaan "segar" (tidak lebih daripada 10 hari) disebabkan oleh kaedah tertutup, maka hampir tidak mungkin untuk menghadapi kecederaan kronik (dari sebulan atau lebih).

Luka lain

Bungkusan stesen minyak boleh rosak dengan pergerakan putaran secara tiba-tiba yang mengabaikan kepala. Oleh itu, ligamentum cruciate adalah permukaan sendi untuk proses 2 vertebra serviks, struktur yang dirancang untuk melindungi gigi dari dislokasi. Dalam kes terbaik, trauma di kawasan ini akan menyebabkan gejala neurologi, sakit di leher dan migrain, dan dalam kes yang paling teruk, ia akan membawa maut (akibat kerosakan pada kord rahim atau medulla oblongata).

Adalah penting untuk memahami bahawa kombinasi gejala kecederaan stesen gas boleh menjadi ciri-ciri masalah perubatan yang sama sekali berbeza. Senarai itu termasuk, di atas semua, penambatan sendi itu sendiri dan tisu lembut di sekelilingnya. Gambar klinikal yang sama mungkin berlaku dengan pelbagai bentuk myositis, satu pil perut atau hipertonia otot leher. Walau bagaimanapun, apa pun punca ketidakselesaan di kawasan stesen minyak, perlu menjalani diagnosis dan menjalani rawatan yang sesuai.

Jadi, disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan lokasi stesen minyak sangat terdedah kepada pelbagai kerosakan. Fungsinya mungkin terjejas akibat kekejangan otot kronik otot leher, masalah postur, kecederaan (patah tulang, dislokasi, keseleo, dan sebagainya). Kesakitan sedikit di rahim atau gejala seperti sakit kepala yang berterusan, tinnitus, dan bengkak adalah alasan untuk mendapatkan bantuan daripada pakar.

Atlanto-occipital joint: struktur, anatomi, fungsi

Rongga artikular atas vertebra pertama rantau serviks membentuk sendi dengan tulang oksipital, yang disebut atipik atlantik (articulatio Latin atlanto-occipitalis). Sendi ini dipasangkan dan mempunyai bentuk elips. Ia melakukan fungsi penghubung - ia menghubungkan ruang tulang belakang dengan tengkorak.

Persimpangan Atlantosylar dibentuk oleh permukaan artikular dan protrusions bulat tulang paha - condyles. Kapsul artikular dilampirkan pada tepi permukaan artikular. Sendi, yang mempunyai sepasang, disertakan dalam kapsul dengan setiap bahagiannya.

Sendi diperkuat dengan ligamen seperti:

 • Membran depan Atlantoaccipital. Ia terletak di antara pinggir depan fossa occipital besar, terletak di bahagian basilar tulang dan bahagian atas arka hadapan atlas. Pada mulanya dalam keadaan ketegangan. Dari bahagian bawah, membran dihubungkan dengan gabungan dengan ligamen membujur anterior.
 • Membran atlantocytic posterior, ia lebih nipis dan lebih luas daripada yang sebelumnya, yang terbentang di antara arka belakang atlas dan pinggir belakang pembukaan oklut besar. Membran berfungsi fungsi perlindungan - menguatkan kapsul artikuler dan fungsi sekat - menghalang pergerakan lanjutan, mengehadkannya ke sudut tertentu.
 • Ligamen occipital atlantosis ligamentum. Bungkusan ini menggabungkan proses kecil jugular tulang oksipital dan bahagian atas proses transversal Atlantis. Fungsi ligamen ini adalah sama dengan membran atlanto-occipital anterior.
 • Sendi juga diperkuat oleh ligamen yang terbentang dari vertebra kedua leher, paksi, ke bahagian belakang tengkorak.

Fungsi artikulasi atlantosis adalah seperti berikut:

 1. Peraturan pergerakan tengkorak relatif terhadap zon vertebra serviks
 2. Fiksasi dalam kedudukan stabil tulang tengkorak dan tulang paha.
 3. Pengangkutan saluran darah dan saraf.
 4. Menyediakan "saku" untuk bekerja dan melindungi sistem saraf pusat.
 5. Saraf decoupling di kawasan persimpangan atlanto-occipital membolehkan seseorang untuk mengambil dan memegang kedudukan tegak tanpa banyak usaha.

Persimpangan Atlantosylar terletak di zon peredaran darah tertentu. The Atlant, vertebra serviks pertama, agak lebar dan nipis. Struktur ini disebabkan oleh keperluan untuk mengandungi bahagian atas kord rahim.

Di belakang Atlanta ditembusi oleh arteri vertebra dan banyak ujung saraf. Oleh itu, pencabulan kerja pelbagai jenis dan kecederaan melibatkan pelanggaran peredaran darah. Sebagai akibatnya kejadian itu mungkin:

 • Sakit kepala, migrain.
 • Keadaan pengsan dan tidak sedarkan diri.
 • Kehilangan keseimbangan, kekurangan kesedaran.
 • Pening, mual dan muntah.
 • Kebisingan di telinga, kegelapan dan "lalat" di depan mata.
 • Kejang hipertensi.
 • Kekurangan oksigen dan nutrien di dalam otak.

Ciri-ciri

Gabungan Atlantosylar digabungkan dalam strukturnya, kerana ia merupakan gabungan fungsian dua sendi, terpisah dari satu sama lain, tetapi bertindak bersama-sama. Walaupun ia terdiri daripada sepasang sebatian yang berbeza, ia adalah anatomi.

Bentuknya adalah condylar. Ia mempunyai kepala artikular ellipsoid dalam bentuk proses bulat yang menonjol. Penonjolan sebegini dipanggil condyle, maka namanya.

Dalam gabungan ini, pergerakan sekitar dua paksi, frontal dan sagittal, adalah mungkin. Paksi putaran utama adalah bahagian depan. Oleh itu, mencirikan artikulasi mengikut fungsi, ia adalah biaxial dan mempunyai dua paksi, dua darjah kebebasan putaran.

Oleh kerana pergerakan paksi, sendi boleh memiringkan kepala ke sisi, serta perpanjangan dan lanjutan. Memandangkan sendi dipasangkan, maka anjakan dalam kedua-dua sendi berlaku serentak.

Anatomi manusia bersama artikular - Maklumat:

Artikel Navigation:

Atlantocipital joint -

Bersama Atlantocipital, seni. atlantooccipitdlis, merujuk kepada condylar; ia terbentuk oleh dua condiples condongli, occipitales condyli, dan fossae articular atas atlas, atlantis articulares atlantis. Kedua-dua pasang permukaan artikular dilampirkan dalam kapsul sendi berasingan, tetapi mereka bergerak secara serentak, membentuk sendi gabungan tunggal.

 • anterior, membrana atlantooccipitalis anterior, menjulur di antara arka anterior atlas dan tulang oksipital;
 • posterior, membrana atlantooccipitalis posterior, terletak di antara lengkung belakang atlas dan lilitan belakang bagi foramen occipital besar.

Dalam sendi atlantosakular, pergerakan berlaku di sekitar dua paksi: frontal dan sagittal. Di sekeliling yang pertama, terdapat gerakan yang menggerutu, iaitu lenturan dan lenturan kepala ke belakang dan sebagainya (ekspresi persetujuan), dan sekitar paksi kedua - membongkok kepala ke kanan dan kiri. Paksi sagittal dengan hujung depannya sedikit lebih tinggi daripada belakang. Kerana kedudukan serong paksi ini, pada masa yang sama dengan kecondongan sisi kepala, biasanya giliran sedikit berlaku pada arah yang bertentangan.

Bersama-sama antara atlas dan tulang belakang paksi

Terdapat tiga sendi di sini. Dua sendi lateral, artt. atlantoaxiales laterales, dibentuk oleh lubang-lubang artikular bawah atlas dan lubang-lubang artikular atas tulang belakang paksi yang bersentuhan dengannya, membentuk artikulasi gabungan. Gigi yang terletak di tengah, paksi sarang, disambungkan ke arka hadapan atlas dan ligamen melintang, lig. transversum atlantis, diregangkan di antara permukaan dalaman atlas jisim atlas. Gigi ini dilindungi oleh cincin tulang berserabut yang dibentuk oleh arka anterior atlas dan ligamen melintang, sebagai akibatnya sendi berputar silinder, seni. atlantoaxidlis medidna.

Dua ikatan berserat memanjang dari tepi ligamen melintang: satu ke atas, lengan anterior daripada foramen besar, dan yang lain ke bawah, ke permukaan posterior badan tulang belakang paksi. Kedua-dua berkas bersama-sama dengan ligamen melintang membentuk ligamen cruciate, lig. cruciforme atlantis. Ligament ini mempunyai makna fungsional yang hebat: seperti yang telah diperhatikan, ia, dalam satu tangan, adalah permukaan artikular bagi gigi dan panduan gerakannya, dan yang lain - menyimpannya daripada terkehel, yang boleh merosakkan otak dorsal dan otak bujur yang berhampiran, berhampiran membawa kepada kematian.

Bungkusan tambahan adalah lig. dentis apicis yang datang dari bahagian atas gigi, dan ligg. alaria - dari permukaan lateral ke tulang oksipital. Seluruh alat ligamentous yang dijelaskan tertutup di belakang membektor tectoria (lanjutan dari posterius lurus, kolom vertebral) dari sisi tulang oksipital, dari sisi saluran tulang belakang, dari sisi tulang oksipital.

Dalam artt. atlantoaxiales, ada satu jenis pergerakan - putaran kepala di sekitar paksi menegak (berpaling ke kanan dan ke kiri, ungkapan perselisihan) melalui gigi tulang belakang paksi, dengan kepala bergerak sekitar proses bersama dengan atlas (sendi silinder). Pada masa yang sama, pergerakan berlaku di sendi antara atlas dan tulang belakang paksi. Hujung gigi semasa pergerakan putaran diadakan dalam kedudukannya oleh ligg yang disebutkan di atas. alaria, yang mengawal selia pergerakan dan dengan itu melindungi kord rahim di sebelahnya dari gegaran.

Pergerakan di sendi tengkorak dengan dua vertebra serviks adalah kecil. Pergerakan kepala yang lebih luas biasanya berlaku dengan penyertaan keseluruhan tulang belakang serviks. Sendi Cranio-vertebral paling maju pada manusia kerana kedudukan tegak dan ketinggian kepala.

Sendi Atlantisaxial

Tulang-tengkorak tengkorak dan tulang belakang dihubungkan oleh sendi bersama paksi Atlantis yang kuat, yang mempunyai struktur kompleks dan melakukan fungsi yang sangat penting. Sendi atlanto-paksi adalah pembinaan satu tulang belakang dan dua vertebra berpasangan, yang menanggung beban utama dalam zon oksipital.

Atlanta adalah vertebra serviks pertama dari tujuh elemen rantau serviks. Dalam bentuk, ia menyerupai cincin, dan klasifikasi anatomi sendi merujuk kepada sendi mudah. Di bahagian atas atlas ialah tulang oksipital, yang mana ia membentuk sendi atlantozacycny. Di bawah atlanta adalah vertebra serviks kedua - paksi. Bone itu mendapat namanya kerana ia melakukan beban yang luar biasa dan, seperti Atlantes Yunani purba, memegang struktur yang lebih besar - tulang tengkorak.

Sambungan kepala dengan tulang belakang terjadi akibat sendi sinovial dari sendi dan syndesmosis ligamen dan membran. Jumlah sambungan disediakan oleh tiga kompleks anatomi:

 • atlantosylar;
 • median atlantoosevom;
 • lateral atlantoaxial joint.

Pasangan artikular Atlantosis. Ia terbentuk oleh condiles occipital dan fossa artikular. Menyediakan kepala belakang ke belakang dan sebagainya.

Joint axial-axial adalah sendi bergerak antara vertebra serviks pertama dan kedua, ia mempunyai beberapa ciri tersendiri dan melakukan fungsi penting. Apabila atlas menghubungkan dengan tulang belakang paksi, tiga sambungan dibentuk - yang dipasangkan kanan dan kiri, dan juga satu bahagian yang tidak berpasangan.

Yang dipasangkan lateral atlanto-axial joint dibentuk oleh sentuhan permukaan artikular bawah atlas dengan permukaan atas paksi - paksi vertebra. Sendi sisi (lateral) tidak sangat mudah alih, permukaan artikularnya adalah rata dan rata, mereka tidak boleh membuat pergerakan dengan amplitud yang besar. Fungsi utama dalam pesawat ini adalah gelongsor vertebra serviks pertama dalam semua arah sehubungan dengan paksi.

Sendi atlantoaxial median terbentuk oleh permukaan arka dan gigi serviks vertebra kedua. Sebagai tambahan kepada kemasukan dalam sendi ini, permukaan posterior gigi mempunyai sambungan yang stabil dengan ligamen melintang.

Sendi artikular bukan hanya unsur-unsur asas, tetapi juga alat kopulatif. Anatomi sendi atlanto-bersama termasuk: membran penutup - plat lebar dari pinggir depan

 • foramen occipital kepada badan paksi. Ia meliputi ligamen melintang atlas dan merupakan bahagian dari ligamen longitudinal posterior;
 • ligamen cruciate - terdiri daripada rasuk longitudinal dan melintang dan membentang di antara jisim lateral serviks serviks pertama. Bundle melintang bersuara dengan vertebra kedua dari permukaan artikular belakang dan menguatkannya. Bundle longitudinal terdiri daripada dua kaki, satu di antaranya mencapai foramen occipital, dan yang kedua dilekatkan pada permukaan belakang vertebra serviks kedua;
 • ligamen pterygoid - serat tisu penghubung antara permukaan lateral pada vertebra kedua dan pesawat dalam condyle;
 • ligamen apex - dianggap sebagai rasuk kord antara puncak gigi paksi dan pinggir hadapan foramen occipital.

Struktur dan Fungsi Atlantocipital Bersama

Bahagian paling penting dari leher ialah sendi atlanto-occipital. Ia menghubungkan vertebra serviks pertama (atlas) dan tulang oksipital. Anda akan mempelajari lebih lanjut tentang struktur sendi ini, apa ligamen yang terlibat dalam hubungannya dan fungsi apa yang dilakukannya, selanjutnya dari artikel.

Struktur dan lokasi

Artikulasi artikular ini agak rumit dalam strukturnya. Malah, ia terdiri daripada dua sendi simetri. Ia perlu untuk menahan kepala, dan untuk memastikan mobilitinya.

Pergerakan kepala juga dilakukan melalui sendi atlanto-paksi. Ia dilampirkan pada atlas dan leher kedua leher. Dia bertanggungjawab untuk bergerak ke kiri dan ke kanan.

Peredaran darah

Ruas tulang belakang pada rahim serviks mempunyai struktur luar biasa - ia sangat nipis dan agak luas. Ini adalah perlu supaya bahagian atas saraf tunjang dapat dimasukan secara bebas di dalamnya. Arteri vertebra melewati bahagian belakang atlas, dan banyak saraf menghantar maklumat ke otak.

Jika peredaran darah di kawasan serviks terjejas, kesan negatif berikut akan berlaku:

 • kekurangan nutrisi di dalam otak;
 • sakit kepala, migrain;
 • mual dan muntah;
 • serangan tekanan darah tinggi;
 • keadaan tidak sedarkan diri;
 • kehilangan kesedaran sementara;
 • pening, kehilangan keseimbangan;
 • kekeliruan;
 • tinnitus;
 • kegelapan sebelum mata.

Ligami-ligan yang berikut memberikan mobiliti dan kestabilan kedudukan kepala kita:

 1. Membran dalaman. Diregangkan dari bahagian depan tulang paha ke bahagian depan tulang belakang leher pertama.
 2. Membran belakang. Dirangka dengan cara yang sama, tetapi menghubungkan bahagian belakang tulang-tulang ini.

Sendi atlantocipital melakukan fungsi berikut:

 • bertanggungjawab untuk mobiliti kepala berbanding dengan kawasan leher;
 • memperbaiki tulang paha dan tengkorak dalam kedudukan stabil;
 • kerana struktur tertentu, ia membolehkan saluran darah dan saraf melaluinya;
 • menyediakan ruang untuk sistem saraf pusat;
 • saraf di kawasan sendi ini membantu kita berdiri dan berjalan lurus.

Fungsi bersama mungkin terjejas selepas kecederaan seperti kehelan, patah dan pecah. Sering kali kerosakan ini akan membawa maut. Lagipun, walaupun anjakan tulang kecil boleh menyebabkan kecacatan tulang belakang. Sekiranya pesakit masih hidup, masih terdapat bahaya lumpuh sepanjang hayat.

Video "Struktur leher manusia"

Video ini menerangkan bagaimana leher seseorang berfungsi dan berfungsi.

Sambungan kolom tulang belakang dengan tengkorak: atlantosylar dan atlanto-paksi sendi. Struktur, bentuk dan analisis pergerakan. Otot yang bertindak pada sendi ini

Atlanto-occipital joint; ia terbentuk oleh permukaan artikular dari condong pelengkap, dan fossa artikular atas atlas. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi rawan artikular. Bentuk permukaan artikular pada sendi ini tergolong dalam kumpulan sendi ellipsoid. Pada kedua-duanya, sendi kanan dan kiri, yang mempunyai kapsul bersama berasingan, pergerakan dilakukan serentak, iaitu mereka membentuk satu gabungan gabungan; kivitivnye dan pergerakan sisi kecil kepala.

1. Jajar bersama-paksi Atlanto-paksi, gabungan gabungan berpasangan, dibentuk oleh permukaan artikular atas vertebra paksi dan permukaan artikular bawah Atlanta. Ia tergolong dalam jenis sendi tidak aktif, kerana permukaan artikularnya rata dan bahkan. Dalam sendi ini terdapat slaid di semua arah permukaan artikular atlantus berkenaan dengan paksi vertebra.

2. Medial atlanto-axial joint, dibentuk antara permukaan posterior arka anterior atlas dan gigi vertebra aksial. Sendi gigi tergolong dalam kumpulan yang silinder dan mungkin untuk atlas berputar bersama-sama dengan kepala di sekitar paksi vertikal gigi dengan tulang belakang paksi, i.e. kepala bertukar kiri dan kanan.

· Otot leher panjang, (Inn.C3-C7)

· Otot kepala panjang (Inn.C1-C5)

· Otot langsung depan dan sisi kepala (Inn.C1)

Bekalan darah - aa. vertebralis, cervicalis ascendens et cervicalis profunda

5. Sambungan tulang rusuk dengan vertebra dan sternum. Thorax pada umumnya, terutama pada kanak-kanak. Pergerakan tulang rusuk, otot yang menghasilkan pergerakan ini, bekalan darah dan pemuliharaannya. Penyambung tulang rusuk ke sternum. Bahagian kartilaginus dari 7 tulang rusuk sejati disambungkan kepada sternum dengan cara simfisis atau, lebih sering, sendi rata, articulationessternocostales. Rawan tulang rusuk saya terus bersatu dengan sternum, membentuk synchondrosis. Bahagian depan dan belakang sendi ini diperkuat oleh ligamen berseri, ligg. sternocostalia radiata. Setiap pinggir palsu (VIII, IX dan X) dihubungkan dengan hujung depan tulang rawannya ke pinggir bawah rawan atas menggunakan syndesmosis.

Menyambung tulang rusuk dengan tulang belakang

1. Artt. Costae capitis dibentuk oleh permukaan artikular tulang rusuk dan costales fovea vertebra toraks. Permukaan artikular dari kepala rusuk dari rusuk II ke X masing-masing mengartikulasikan dengan costales foveae dua vertebra bersebelahan.

Sendi-sendi pinggang I, XI, dan XII tidak mempunyai ligan. intraarticulare.

2. Artt. costotransversariae terbentuk di antara tubercles tulang rusuk dan lubang-lubang empuk proses transversal. Dalam rusuk terakhir 2 (XI dan XII) sendi-sendi ini tidak hadir. Artt. costotransversariae diperkuat oleh ligamen tambahan, ligg. costotransversaria. Kedua-dua artikulasi rusuk dengan tulang belakang bertindak sebagai gabungan tunggal.

Oleh itu, tulang rusuk disambungkan kepada vertebra dan sternum dengan bantuan semua jenis sambungan. Terdapat synarthrosis dalam bentuk syndesmoses (pelbagai ligamen) dan synchondrosis, simfisis (antara beberapa tulang rawan dan sternum) dan diarthrosis (di antara tulang rusuk dan tulang belakang dan di antara rumpun tulang belakang dan sternum II-V).

Sangkar rusuk secara keseluruhan

Bentuk dada menyerupai ovoid dengan ujung sempit atas dan yang lebih rendah yang lebih lebar, dengan kedua-dua hujungnya menguncup secara serong, dan ovoid dada agak dimampatkan dari depan ke belakang. Dada mempunyai dua apertur: bahagian atas dan bawah, diketatkan oleh partition otot - diafragma. Rusuk yang membujur aperture yang lebih rendah membentuk arka yang berbulu,

Otot dada mereka dibahagikan kepada otot-otot yang bermula pada permukaan dada dan pergi dari sana ke tali pinggang atas dan ke atas kaki atas bebas, dan ke otot sendiri (autochthonous) dada yang merupakan bahagian dari dinding rongga dada.

I. Otot dada yang berkaitan dengan bahagian atas badan.

Ciri-ciri sendi Atlantis

Jawapan yang paling lengkap kepada soalan mengenai topik ini: "Ciri sendi bersama Atlantis."

Ia terbentuk oleh dua condiles tulang oksipital, yang menghubungkan dengan fossae artikular atas Atlantis.

Talian lampiran kapsul artikular:

Setiap sendi ini mempunyai kapsul bersama.

Bersama-sama mereka diperkukuh oleh dua membran atlanto-occipital.

a) Membran anterior atlanto-posterior (membrana atlantooccipitalis antrior) ditarik di antara bahagian basilar tulang belakang dan lengkung anterior atlas.

b) Membran atlanto-occipital posterior (membrana atlantooccipitalis posterior) adalah lebih nipis dan lebih luas daripada bahagian hadapan. Ia dilampirkan pada separuh bulatan belakang foramen occipital besar di atas dan arka posterior atlas di bawah.

Klasifikasi anatomi bersama:

Gabungan sendi (pergerakan serentak boleh dilakukan di kanan dan kiri sendi atlanto-lateral).

Klasifikasi anatomi dan fungsi sendi (dalam bentuk permukaan artikular dan bilangan paksi gerakan):

Condylar (seni Bicondylaris). Biaxial.

Jenis pergerakan (pergerakan di sendi berbanding dengan paksi):

Di sekitar paksi sagittal, penculikan kepala dari garis tengah (kecondongan sisi) dan kembali (adductio) ke kedudukan awal dengan jumlah keseluruhan sehingga 20 ° adalah mungkin.

Di sekeliling paksi hadapan, kepala akan condong ke belakang dan sebagainya (pergerakan tegas) - flexion (flexio) dan peluasan (extensio).

Nama sendi (Rusia dan Latin)

Talian lampiran kapsul artikular:

a) di pinggir permukaan artikular

b) ciri-ciri (jika ada)

Klasifikasi anatomi sendi (mengikut struktur)

Pengelasan anatomi dan fungsi sendi (dalam bentuk dan fungsi)

a) sagittal - mencondongkan kepala ke kanan, kiri

b) pergerakan hadapan - tegas, iaitu lekapan dan lanjutan ke belakang

-condyli occipitals dengan dua kondyles

-cekung atas fossa artikular atlanta - foveae articulares superiores atlantis

Anterior, membrana atlantooccipitalis anterior

Kembali, membrana atlantooccipitalis posterior

Bersama-sama antara atlas dan tulang belakang paksi

-lubang artikular bawah atlas - artikular foveae inferiores atlantis

-fossae artikular atas tulang belakang paksi - foveae articulares superiores axialis

Salib ligamen, lig. transversum atlantis

1 paksi - menegak - putaran

Ligamen Cruciate, lig. cruciforme atlantis

lig. apicis dentis

Ribula sendi - seni. sternocostales

Radiant, ligg. sternocostalia radiata

Stigal ligamen yang bersifat intra-artikular, lig. sternocostale intraarticulare

2. tulang rusuk dan sendi melintang, seni. costotransversaria

1 paksi melalui leher tulang rusuk (serong) - menghirup, menghembus nafas

- permukaan artikular kepala tulang rusuk dan

-Lubang Lubang Badan 2 vertebra

-ligamen intraartikular kepala tulang rusuk, lig.capitis intearticulare costae

-ligamen bercahaya kepala rusuk, lig. capitis costae radiatum

- permukaan artikular tulang rusuk tubercle

- fossae costal daripada proses melintang vertebra thoracic

-ligamen melintang kosta atas, lig. costotransversarium superius

-ligamen gastal-transverse lateral, lig. costotransversarium laterale

-ligamen costo-transverse, lig. kosotransversarium

-ligamen lumbar, lig. lumbocostal

Dada - tulang selangka bersama - seni. sternoclavicularis

c) putaran tulang belakang (melalui paksi tulang belakang) pada tulang belakang apabila mengangkat tangan di atas paras mendatar

-takik sternum sternum

-akhir sternal clavicle

Ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, lig. sternoclaviculare anterius et posterius

Ligamen kosoklavikular, lig. costoclaviculare

Ligamen Interclavicular, lig. interclaviculare

-permukaan artikular pada bahagian bahu tulang belakang

-permukaan artikular pada akromion scapula

1. ligamen acromioclavicular, lig. acromioclaviculare

2. ligamen clavicle clavicle, lig. coracoclaviculare

a) ligamen trapezoid, lig. trapezoideum

b) ligamen conical, lig. conoideum

Ligamen Cranium-acromial, lig. coracoacromiale

Ligan melintang atas skapula, lig. transversum scapulae superius

Ligan melintang bawah skapula, lig. transversum scapulae interius

a) saggital - lead, cast

b) frontal - flexion, extension

c) putaran menegak (supination, pronation)

-rongga artikular skapula

-kepala humerus

Lip artikular - labu glenoidale

Vagina synovial interstitial - vagina synovialis intertubercularis

Podsuzhilnaya bag subscapularis otot - bursa subtendinea musculi subscapularis

- 3 artikular - ligamen bahu, ligg. glenohumeralia

- ligam paruh-humeral, lig. coracohumerale

- ligamen koracoacromial, lig. coracoacromiale

a) frontal - flexion, extension

b) putaran - pembesaran, pronasi

-permukaan artikular epiphysis distal dari humerus - blok dan kondyle kepala

-permukaan artikular pada blok tulang ulnar dan keratan radial ulna

-kepala dan lilitan artikular ulna

Borang 3 sendi:

1. bahu-bersama, seni. humeroulnaris

2. gabungan bersama, seni. humeroradialis

3.Proximal radioulnar joint, art. radioulnaris proximalis

-ulnar ligament collateral, lig. collaterale ulnare

-ligamen cagaran radial, lig. collaterale radiale

-ligamen anulus radius, lig. anulare radiale

-persegi bundle lig. guadratum

1 paksi - menegak - putaran (supination, pronation)

-lilitan kepala ulna

-ulnar notch radius

-plat artikular

a) frontal - flexion, extension

b) saggital - lead, cast

-permukaan artikular radial

-barisan pertama tulang carpal

-ligamen cagaran radial pergelangan tangan, lig. collaterale carpi radiale

-ulnar ligament collateral, lig. collaterale carpi ulnare

-ligamen siku sawit, lig. ular sawit

-belakang pergelangan tangan lig lig. dorsale radiocarpale

-ligamen pergmar palmar, lig. palmare radiokarpale

Sambungan tulang tangan, seni. manus

Pergelangan tangan tengah seni. mediacarpea

Bundle ligament pergelangan tangan

-pautan pea-hook, lig. pisohamatum

-ligamen pea-metacarpal, lig. pisometacarpeum

Penahan Flexor retinaculum flexorum

Carpal - metacarpal bersama ibu jari, seni. carpometacarpea pencemar

b) melintang (melalui tulang trapezoid) -oppositio, repositio

-palmar dan ligamen carpometacarpal dorsal, ligg. carpometacarpea palmaria et dorsalia

-ligg.metacarpea transversa profunda

Interphalangeal sendi, artt. interphalangeae manus

-dibentuk oleh tulang iliac dan sakrum

-ligamen sacroiliac anterior, ligg. sacroiliaca anterior

Di bahagian belakang:

-ligamen sacroiliac interosseous, ligg. sacroiliaca interossea

-ligamen sacroiliac posterior, ligg. sacroiliaca posteriora

-Sacro-lumpy bundle, lig.sacrotuberale

-Ligamen Sacrospinal, lig. sacrospinale

-ligamen ileo-lumbar, lig. iliolumbale

-ligamen atas pubik,

-arcuate pubis,

Ligamen sendiri membran pelvik, membrana obturatoria

-permukaan artikular pada kepala femoral

-pelvis acetabulum

-ligamen melintang dari acetabulum, lig. transversum acetabuli

1. ligamen Ilio-femoral, lig. iliofemorale

2. ligamentum femoral, ligamen. pubofemorale

3.step dan ligamentum femoral, lig. ischiofemorale

4. Zon pekeliling, zona orbicularis

5. gandingan kepala femoral, lig. capitis femoris

b) putaran tegak! DENGAN KLEE YANG SANGAT BAIK!

-epiphisis femoral distal

-epiphisis tibia proksimal

Rawan interartikular - menisci medial dan lateral, menisci medialis et lateralis

Bundel fibrous, lig. genus transversum

Membran sinovial membentuk penyongsangan besar, bursa suprapatellaris

-lig. collaterale tibiale

-lig. collaterale fibulare

-lig. popliteum arcuatum

-lig. popliteum obliquum

-lig. cruciatum anterius

-lig. cruciatum posterius

-bursa prepatellaris subcutanea

-bursa subfascialis prepatellaris

-bursa subtendinea prepatellaris

-bursa infrapatellaris profunda

-permukaan rata kepala fibula

-condyle lateral tibia

ligamen anterior dan posterior kepala fibula, ligg. capitis fibulae anterius et posterius

Sendat buku lali seni. talocruralis

-permukaan artikular pada fibula

-permukaan artikular pada buku lali

-permukaan artikular pada buku lali

-permukaan artikul blok talus

-ligament medial (deltoid), lig. mediale (deltoideum)

-anterior talone ligula ligament, lig. talofibulare anterius

-ligamen tumit-fibular, lig. calcaneofibulare

-belakang ligamen ligula ligula, lig. talofibulare posterius

1 paksi-pas melalui tumit calcaneus, pergerakan 3 dengan segera: fleksi, penambahan, penambahan / penyambungan, penculikan, pronasi

Jabatan Anatomi Manusia

Derevtsova S.N., Nikolaev V.G.

Buku Kerja Anatomi (Artrosynesmology)

Sambungan karpal-metacarpal ibu jari tangan............................ 8

Joint atlantoaxial joint.........................................................13

Sendi interphalangeal tangan................................................................21

Sendi interphalangeal kaki................................................................22

Tarsal sendi melintang (atau bersama Shophar)................... 26

Tarsus - sendi metatarsal............................................................ 27

Median atlantoaxial bersama.......................................................30

Parano-calcaneopodiform joint........................................36

Ciri-ciri umur sambungan tulang

Seksyen anatomi yang ditujukan untuk kajian sendi tulang dipanggil arthrology (arthrologia), atau syndesmologi (syndesmologia).

Sendi-sendi tulang menyatukan tulang-tulang rangka menjadi satu. Mereka membuat mereka rapat antara satu sama lain dan memberi mereka mobiliti yang lebih besar atau kurang. Sendi tulang mempunyai struktur yang berbeza dan mempunyai sifat fizikal seperti kekuatan, keanjalan, mobiliti, yang berkaitan dengan fungsi yang mereka lakukan.

Menurut perkembangan, struktur dan fungsi, semua sendi tulang boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan:

1) Sambungan sinaptik berterusan - kemudian dalam perkembangan, tidak bergerak atau fungsi perlahan bergerak.

Bergantung kepada jenis tisu yang menyambungkan tulang, terdapat 3 jenis sambungan berterusan:

a) syndesmosis - pelbagai jenis sebatian tulang dengan

Penjagaan tisu penghubung (ligamen dan membran antara tulang, jahitan halus di antara tulang muka, jahitan jahitan antara tulang depan dan parietal, jahitan bersisik antara tulang temporal dan parietal, vkolivaniya-sambungan antara akar gigi dan lubang alveolar, mata air);

b) synchondrosis - sambungan tulang dengan bantuan kartilaginous

tisu (tulang rawan intervertebral, rawan sementara antara epifisis dan diaphysis tulang yang semakin meningkat, kekal, hyaline dan tulang rawan berserabut);

c) synostoses - sambungan berterusan antara tulang dengan

bantuan tulang (penguncupan jahitan, bahagian tulang yang tumbuh, dan sebagainya)

2) sebatian terputus - diarthrosis - kemudian

pembangunan dan fungsi mudah alih (lihat di bawah).

Antara borang-borang ini terdapat satu peralihan - dari terus ke tidak berterusan atau sebaliknya. Ia dicirikan oleh kehadiran celah kecil, yang tidak mempunyai struktur rongga artikul yang sebenar, akibatnya bentuk sedemikian dipanggil simonis semut (simphisis).

1) Nama sendi (dalam bahasa Latin)

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan artikular (facies articularis)

2. rawan artikular yang meliputi permukaan artikular (carticulago articularis)

3. kapsul artikular (capsula articolaris)

4. rongga artikular (cavum articilaris)

5. cecair sinovial (synovia)

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. bungkus (ligamenta): a) extracapsular

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi;

b) menyelesaikan halangan mana-mana pergerakan di sendi;

c) fungsi perlindungan (menguatkan kapsul bersama), dsb.

Fungsi: a) pembahagian rongga artikular ke 2 tingkat;

b) memastikan kesesuaian permukaan artikular;

c) melaksanakan peranan penyerap kejutan semasa pelbagai pergerakan di sendi, dsb.

3. menisci (menisci)

Fungsi: a) memastikan kesesuaian permukaan artikular; b) melaksanakan peranan penyerap kejutan dalam pelbagai pergerakan di sendi, dsb.

4. bibir bersama (articulares labri)

Fungsi: memastikan kesesuaian permukaan artikular

5. tulang sesamoid (ossa sesamoidea)

6. beg sinovial (bursae synoviales)

Fungsi: penghapusan geseran terhadap setiap tendon lain, tulang

7. vagina synovial (vaginae synoviales)

Fungsi: penghapusan geseran terhadap setiap tendon lain, tulang

8. lipatan sinovial (plicae synoviales)

Fungsi: a) memastikan kesesuaian permukaan artikular; b) melaksanakan peranan penyerap kejutan apabila mengisi rongga sendi, dsb.

9. membran

Fungsi: fungsi perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri bersama:

1. -simple (simplex) - dibentuk oleh hanya dua artikular

-kompleks (kompositus) - dibentuk oleh tiga atau lebih artikular

2. -congruent - dalam tulang-tulang yang diartikulasikan sesuai

permukaan artikular - tidak sepadan - tulang artikular artikular

permukaan tidak sepadan dengan bentuk dan saiz

3. kompleks - antara permukaan yang terartikulat

cakera atau meniscus - tidak kompleks - antara permukaan yang diartikulasikan

hilang cakera atau meniskus

4. -besar - dua sendi anatomi terpencil

berfungsi bersama tanpa kompensasi - sendi kiri dan kanan berfungsi

secara berasingan antara satu sama lain

5 Pergerakan di sendi:

a) di sekitar paksi hadapan: perpanjangan - lanjutan

b) sekitar paksi sagittal: penculikan - hantu (abductio-adductio)

c) di sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - ke luar

- uniaxial (pergerakan di sekeliling paksi tunggal): -Blok berbentuk

(articulatio ginglimus) - cylindrical (articulatio trochoidea)

- biaxial (gerakan sekitar dua paksi): -mouse

(articulatio bicondylaris) -sledded (articulatio sellaris) -ellipsoid (articulatio ellipsoidea)

- paksi pelbagai (pergerakan sekitar tiga paksi): -spherical

(articulatio spheroidea) -shaped (articulatio cotylica) -flat (articulatio plana) -the tight

) Atlantocipital sendi - Artikulatio atlantooccipitalis

1. condyle occipital dan

fossa artikular atas saya vertebra serviks

et foveae articulares superiores atlantis

2. berserabut (tisu penghubung)

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. membran atlantocylosis depan -membrana atlantooccipitalis anterior titik lampiran: bahagian basilar tulang belakang dan bahagian atas arka anterior atlas

- pars basilaris ossis occipitalis

et margo superior arcus atlantis anteriores

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi): b) menghadkan lanjutan sendi

2. belakang membran atlantoaccipital

- membrana atlantooccipitalis posterior titik lampiran:

pinggir belakang lubang paha dan pinggir atap belakang atlas

- margo foraminis magni

et margo superior arcus atlantis posteriors

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) melonggarkan fleksi di sendi

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: pada masa yang sama

- perpanjangan lenturan (flexio-extensio) di sekitar paksi hadapan;

- abductio-adductio di sekitar paksi sagittal

6. biaxial: condylar

3 sendi Acromioclavicular

1) Acromionally-clavicular sendi - Articulatio acromioclavicularis

2) Elemen utama sendi

. permukaan acromiacal acromial end of clavicle dan acromion surface articular

-facis acromioarticularis extremrom acromialis claviculae et facies articularis acromii

2. berserabut (tisu penghubung)

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama: 1. ligamen acromioclavicular

- ligamentum acromioclaviculare letakkan ligamen bersambung: permukaan atas kapsul artikular - bahan artikular yang lebih rendah

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi di atas):

b) sekatan pergerakan dalam gabungan ini 2. ligamen coraco-clavicular - ligamentum coracoclaviculare

terdiri daripada dua rasuk:

ligamen trapezoid berbentuk kon

-pertolongan trapezoideum-konvensional

asas asas korakoid corakoid

scapula scapula scapula scapula

-asas proses coracoidei scapulae

-asas proses coracoidei scapulae

titik lampiran ligamen:

conical tubercle-taberculum conoideum

garis trapezius permukaan bawah akhir acromion clavicle

-linea trapezoidea faciei inferiores extremitis

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi; b) perlindungan (menguatkan kapsul bersama di atas)

Bundle sendiri dari scapula

3. coracoacromix ligamentum coracoacromiale

permulaan bundle: akromion atas - ish acromii

titik lampiran ligamen: proses corakoid skapula

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi di atas);

b) mengehadkan pergerakan humerus ke atas semasa penculikan bahu.

4. ligan melintang atas skapula

-Ligamentum transversus scapulae superior Terletak di atas skapula (incisura scapulae), gilirannya menjadi pembukaan scapula (foramen scapulae)

Fungsi: sekatan pergerakan di sendi

5. Ligan melintang yang lebih rendah daripada scapula -ligamentum transversum scapulae lebih rendah

permulaan bundle: Asas acromion - asas acromii titik lampiran ligamen: margin belakang rongga artikular skapula

- margo posterior cavitatis glenoidalis scapulae

Fungsi: a) sekatan pergerakan dalam sendi

6. cakera artikular - diskus articularis (kes Ouse)

Fungsi: a) bertindak sebagai penyerap kejutan dalam pelbagai gerakan dalam sambungan: b) memastikan kesesuaian permukaan artikular

4) Ciri-ciri sendi:

2. incongruent (uz cases)

3. komprehensif (kes-kes uz)

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. multiaxial: rata

1) Buku lali bersama - Artikulatio talocruralis

2) Elemen utama sendi:

. permukaan artikular bawah tibia, blok talus dan permukaan artikular pada pergelangan kaki

- muka articularis inferior tibiae, trochlea tali et faciei articulares malleolorum

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligament medial (deltoid) -

- ligamentum mediale (deltoideum)

permulaan bundle: pergelangan kaki medial - malleolus medialis titik lampiran ligamen: scaphoid, talus dan calcaneus

- sistem navigasi, papan kekunci dan lain-lain

Fungsi: a) menghalang penculikan kaki di sendi; b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

2. anterior tarano - ligamen fibula - ligamentum talofibulare anterius

permulaan bundle: permukaan luar pergelangan kaki sebelah

- facies externus malleoli titik lampiran ligamen: leher talus

Fungsi: a) mengehadkan fleksi kaki pada sendi yang diberikan;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

3. ramus posterior - bundle fibula

- pertolongan cemas

permulaan bundle: malleolus lateralis titik lampiran ligamen: proses belakang talus

- proses proses posterior

Fungsi: a) menghadkan kaki belakang di sendi; b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

4. ligamen tumit

permulaan bundle: malleolus lateralis tapak lampiran ligamen: permukaan luar calcaneus

- facies externus calcanei

Fungsi: a) menghalang pengurangan kaki di sendi; b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

6. uniaxial: blok

) Grudino-clavicular sendi - Articulatio sternoclavicularis

2) Elemen utama sendi:

. permukaan artikular pada hujung sternal tulang belakang dan takik clavicle dari sternum handle

- facis articularis extremitis sternalis claviculae et incisura clavicularis manubrii sterni

2. berserabut (tisu penghubung)

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. dua lantai: atas - unggul

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. sternum - ligamen clavicle, anterior dan posterior - ligamentum sternoclaviculare anterius et posterius

letakkan ligamen bersambung:

permukaan anterior, atas dan posterior kantung artikular - muka articularis bursae anterior, superior dan posterior

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

2. tulang rusuk - ligamen clavicular - ligamentum costoclaviculare permulaan bundle: pinggir atas saya tepi

- Margo superior costae I titik lampiran ligamen: tulang belakang kostum

- tuberositas costalis claviculae

Fungsi: sekatan pergerakan tulang belakang

3. ligamen interclavicular - ligamentum interclaviculare

titik lampiran ligamen: permukaan artikular pada sebelah kiri dan

dari hujung sternal kanan clavicle - fasikel articularis extremitis sternalis claviculae dextri et sinistri

Fungsi: sekatan gerakan clavicle ke bawah

4. cakera artikular - cakera articularis

Fungsi: a) pemisahan rongga artikular ke 2 tingkat b) memastikan kesesuaian permukaan artikular

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi sagittal

abduction-adduction (abductio-adductio) - giliran di sekitar paksi menegak dalam (pronatio-supinatio)

6. biaxial: pelana

1) Carpal - metacarpals sendi - Artikulasi carpometacarpeae

2) Elemen utama sendi:

. permukaan artikular distal barisan kedua tulang carpal dan permukaan artikular dari pangkal tulang metacarpal II-V

- pembetulan kata kunci dalam bahasa pengantar

et faciei articulares bases ossium metacarparum II - V

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. dorsal dan palmar carpal - ligamen metacarpal

- ligamenta carpometacarpea dorsalia et palmaria

permukaan artikular bagi tulang carpal dan metacarpal

- Ciri-ciri yang berkaitan dengan artikel dan metacarpae

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi dari bahagian belakang dan kelapa sawit)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama:

- sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran (putaran)

6. multiaxial: rata

Carpal - metacarpal sendi besar

1) Carpal bersama ibu jari - Articulatio carpometacarpea pollicis

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan artikular tulang - trapezium dan tulang metacarpal - faciei articulares ossis trapezii et ossis metacarpalis I

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

(flexio-extensio); - sekitar paksi sagittal:

(abductio-adductio); - (mungkin rotasi akibat daripada

gabungan pergerakan sekitar dua

6. biaxial: pelana

1) Berbentuk baji sendi - Artikulatio cuneonavicularis

1. permukaan artikular tulang sphenoid dan tulang navicular - faciei articulares ossium cuneiformium et os naviculare

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen baji belakang dan plantar

- ligamenta cuneonavicularia dorsalia et plantaria

permukaan artikular tulang navikikal dan sphenoid

- Memahami ciri-ciri dan ciri-cirinya

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

2. ligamen interklinikal

- ligamenta intercuneiformia interossea

permukaan artikular dalaman tulang sphenoid

- faciei articulares interna ossium cuneiformium

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

3. ligamen antara dorsal dan plantar interklinik

- ligamenta intercuneiformia dorsalia et plantaria

permukaan artikular tulang sphenoid

- faciei articulares ossium cuneiformium

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: tidak penting

- sekitar paksi hadapan: perpanjangan lekapan

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran (putaran)

6. multiaxial: rata

) Knee joint - Artikulatio genus

2) Elemen utama sendi:

1. hujung distal dari femur, permukaan patellar dan permukaan bersama superior sinovitis

- Ekstra femoris distalis, fon teliti dan fonetik tibiae articularis superior

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. medial dan lateral menisci-lateriscus lateralis et medialis

Titik lampiran meniscus:

Ketinggian antara dan lutut lutut melintang

- eminentia intercondilaris dan ligamentum transversus genus

Fungsi: a) memastikan kesesuaian permukaan artikular; b) bertindak sebagai penyerap kejutan semasa pelbagai gerakan di sendi

2. lipatan pterygoid - plaka alares titik lampiran:

permukaan bawah dan sisi patella

- facies patellae posterior et lateralis

Fungsi: a) memastikan kesesuaian permukaan artikular;

b) bertindak sebagai penyerap kejutan apabila mengisi rongga sendi

3. supra-lutut sinovial fold -plica synovialis infrapatellaris

medan anterior otot tibia

- kawasan intercondilaris anterior tibiae

Fungsi: a) memastikan kesesuaian permukaan artikular;

b) bertindak sebagai penyerap kejutan apabila mengisi rongga sendi

4. ligamen anterior cruciate - ligamen intracapsular

- ligamentum cruciatum anterius

permukaan medial dari condyle lateral dari femur

- facies medialis condilus lateralis

medan anterior otot tibia

- kawasan intercondilaris anterior tibiae

Fungsi: a) pembatasan pada sambungan; b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

5. ligamentum cruciate posterior

- pembersih tulang belakang

permukaan sisi medial condyle

bidang tibial antara otot posterior

- tibiae kawasan intercondilaris posterior

Fungsi: a) batasan pronation dalam sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

6. ligament cecair fibula

- ligamentum collaterale fibulare

Epicondyle lateral daripada femur

permukaan sisi kepala femoral

- facies lateralis capitis femoris

Fungsi: a) menghalang pengurangan tibia dalam sendi; b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

7. ligial cagaran tibial

- ligamentum collaterale tibiale

epicondyle medial daripada femur

- epicondilus femoris medialis

titik lampiran ligamen:

pinggir medial tibia

- margo medialis tibiae

Fungsi: a) menghalang penyingkiran kaki yang lebih rendah di sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

8. serong popliteal ligament- ligamentum popliteum obliquum

margin tengah medial tibial medial

- medis median median condong medialis tibiae

titik lampiran ligamen:

permukaan posterior femur

- facies posterior ossis femoris

Fungsi: pelindung (menguatkan permukaan posterior kapsul sendi)

9. arahkan ligamen popliteal

- pertahanan aromatik

permukaan posterior kepala fibula dan nimislochek lateral fibula

- fasikel positis fibularis dan epicondilus lateralis fibulae

titik lampiran ligamen:

permukaan posterior tibia

- tibiae faces posterior

Fungsi: pelindung (menguatkan permukaan posterior kapsul sendi)

10. ligamen patellar - ligamentum patellae

patella tip - arech patellae

titik lampiran ligamen:

tibial tuberosity - tuberositas tibiae

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

. beg lutut:

beg lutut - bursa suprapatellaris;

beg subkutan - bursa prepatellaris supcutaneae;

beg subfascial - bursa prepatellaris subfascialis;

beg kering - bursa prepatellaris subtendineae;

tas hamstring dalam - bursa infraprepatellaris dendam

Fungsi: penghapusan geseran terhadap setiap tendon lain, tulang

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

perpanjangan lanjutan (flexio-extensio); - sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - ke luar (pronatio-supinatio) - dengan bengkak bersama lutut

6. biaxial: condylar

. permukaan artikular luminal tulang pelvis dan sacrum -faciei auriculares articulares ossis coxae et sacri

2. berserabut (tisu penghubung)

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. ligamentum sacroiliac ventral -ligamenta sacroiliaca ventralia

titik sambunganuntuk: kapsul sendi

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

2. ligamen sacroiliac interosseous

- ligamenta sacroiliaca interossea

permulaan ligamen: permukaan belakang kapsul bersama

-faciei posteriores capsulae articulacionis titik lampiran ligamen: sacral and ileal tuberosity - tuberositas sacralis et iliaca

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

3. ligamen sacroiliac dorsal

- ligamenta sacroiliaca dorsalia

permulaan ligamen: tulang belakang iliac bahagian atas dan bawah

-spinae iliacae superior et inferior titik lampiran ligamen: puncak sakral lateral

-crista lateralis ossis sacri

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

4. Ilium - ligamen lumbar - ligamentum iliolumbale

proses melintang dari vertebra lumbar IV dan V - proses transversi IV, V vertebrarum lumbalium titik lampiran ligamen: puncak iliac dan tuberosity - crista et tuberositas ossis ilii

Fungsi: a) sekatan pergerakan di sendi;

b) perlindungan (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: ketara terhad

- sekitar paksi hadapan: perpanjangan lekapan (flexio-extensio);

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. Multiaxial: ketat

1) Lateral atlantooseva sendi - Articulatio atlantoaxialis latcralis

2) Elemen utama sendi:

. beg articulate rendah atlanta

dan permukaan artikular atas vertebral body -foveae articulares inferiores atlantis et facies articularis corpus axis superior

2. berserabut (tisu penghubung)

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

Sendi atlanto-axial tengah dan lateral yang diperkuat dengan ligamen:

1. sekumpulan gigi atas gigi-ligamentum apicis dentis

margin posterior (occipital) pembukaan -margo posterior foraminis magni

titik lampiran ligamen: puncak gigi - gigi dentis

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

2. ligamen pterygoid - ligamenta alaria permulaan bundle: permukaan gigi sebelah

-facies lateralis dentis

titik lampiran ligamen:

permukaan dalaman condyle oksipital facies tulang interna condyli occipitalis

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi); b) sekatan pergerakan dalam sendi

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: bersama dengan gerakan di tengah

atlanto-bersama paksi: - di sekitar paksi menegak: putaran (putaran)

6. paksi tunggal: silinder

Simposis ini menghubungkan tulang pubis (ossa pubes) antara satu sama lain dan tergolong dalam jenis peralihan sambungan (separuh bersama). Permukaan simfisial tulang kemaluan yang dihadapi satu sama lain ditutup dengan tulang rawan dan disambungkan melalui plat berserat-kartilaginus - cakera interbubular (discus interpubicus). Di dalam tulang rawan dalam kebanyakan kes terdapat rongga celah seperti.

Simposis pubik diperkuatkan oleh dua ligamen:

. ligamen atas pubik - ligamcntum pubicum superius

Terletak di atas simfisis dan merupakan berkas serat tebal yang menghubungkan tulang kemaluan;

2 arcuate pubis - kata kunci dalam talian

Ia terletak di bahagian bawah simfisis dan menempati puncak sublimb sudut (angulus subpubicus) yang dibentuk oleh cawangan bawah tulang kemaluan kanan dan kiri.

- dibentuk oleh artikulasi 3 tulang: humeral (os humeri), ulnar (ulna) dan radial (radius). Di antara mereka, tiga sendi terbentuk, tertutup dalam kapsul bersama bersama.

Saya bahu bersama (articulatio humeroulnaris)

II bahu-pinggul bersama (articulatio humeroradialis)

III Proximal radioulnar joint (articulatio radioulnaris proximalis)

Oleh itu, sendi siku (articulatio cubiti) adalah gabungan yang kompleks.

I) Bahu bersama - Artikulatio humcroulnaris

2) Elemen utama sendi:

. blok humerus dan potongan blok ulnar - trochlea humeri et incisura trochlearis ulnae

3 mata lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan

6. uniaxial: blok

. kepala humerus dan fossa artikular kepala tulang radial - capitulum humeri et fovea articularis capitis radii

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan di sendie: - di sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. multiaxial: sfera

Iii) Proximal radioulnar sendi - Artikulatio radioulnaris proximalis

2) Elemen utama sendi:

. lilitan artikular tulang radial dan takik radial tulang radial

- circumferentia articularis radii et incisura radialis ulnae

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

'4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan di sendi: - di sekitar paksi menegak:

putaran masuk - keluar (pronatio-supinatio)

6. paksi tunggal: silinder

3) Elemen tambahan siku bersama:

1. ulnar collateral ligament - ligamentum collaterale ulnare

asas epicondyle medial humerus

- asas condilus medialis humeri

medial tepi blok siku tulang -margo medialis incisurae trochlearis ulnae

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) menghalang penculikan lengan bawah dalam sendi

2. injap ligamentum rasuk - ligamentum collaterale radiale

permulaan bundle: epicondyle lateral

- condylus lateralis pada tahap kepala humerus terbahagi kepada dua tandan tempat lampiran balok depan: pemotongan sekatan ulnar tulang - margo anterior incisurae trochlearis ulnae tempat hubungan antara balok belakang:

ligamentum radial ligament - ligamentum annulare radii

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) menghalang lengan bawah dari dibawa masuk bersama ini

3. ligamen pekeliling radius - ligamentum annulare radii permulaan bundle: leher radius - kolum radii

titik lampiran ligamen:

anterior dan posterior pemotong radial ulna -margo anterior et posterior incisurae radialis ulnae

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4. bungkusan persegi - ligamentum quadratum

pinggir distal jejari tulang ulnar -tag "mengenai distalis incisurae radialis ulnae titik lampiran ligamen: leher radius

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri siku bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

perpanjangan lanjutan (flexio-extensio); - sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. biaxial: ellipsoidal

2) Elemen utama sendi:

. permukaan artikular kepala fibula dan

permukaan artikular fibula tibia

- facis articularis capitis fibulae

dan facis articularis fibularis tibiae

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. depan ligamen kepala fibula -

- ligamentum capitis fibulae anterius

tapak gabungan ligamen: permukaan depan kapsul

- Fasula anterior anterior

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi); b) sekatan putaran dan penculikan dalam sendi yang diberikan

2. ligamen posterior kepala fibula - ligamentum capitis fibulae posterius

tapak gabungan ligamen: permukaan belakang kapsul

-capsulee facies posterior

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi; b) mengehadkan putaran dan plumbum dalam sendi yang diberikan

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: sangat terhad

- sekitar paksi hadapan: perpanjangan lekapan (flexio-extensio);

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. multiaxial: rata

1) Mezhzapyastnye joints - Artikulasi intercarpeae

2) Elemen utama sendi:

. permukaan artikular pada tulang pergelangan tangan berhadapan dengan satu sama lain - arti asteroid artikular

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur tambahan pergelangan tangan pertengahan dan mezhzapyastny:

. bercahaya ligamen carpal - ligamentum carpi radiatum

permulaan bundle: permukaan artikular dari tulang capitate - facies articularis ossis capitati

permukaan artikular tulang pergelangan tangan yang berdekatan - artikul aritmetik

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi); b) mengikat tali gerbang kaki

2. palmar dan ligamen karpal dorsal

- Hgamenta intercarpea palmaria et dorsalia

titik lampiran: permukaan artikular tulang carpal

- Memahami articulares carpium carpi

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi): b) memegang gerbang tangan

3. ligamen mezhzapyastnye interosseous

- ligamenta intercarpea interossea

permukaan artikular dalaman tulang carpal - mempunyai ciri-ciri dalaman dalaman

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran (putaran)

6. multiaxial: sfera

) Interplusar sendi - Artikulasi intermetatarseae

2) Elemen utama sendi:

. permukaan tapak tulang metatarsal -faciei basium ossium metatarsarum

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen dorsal dan plantar metatarsal

- ligamenta metatarsae dorsalia et plantaria

permukaan atas dan bawah tulang metatarsal

- Mempunyai ciri-ciri yang lebih tinggi daripada inferior

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

2. ligamen metatarsal interosseous

- ligamenta metatarsae interossea

menghadapi permukaan tulang metatarsal

- membina metrik

Fungsi: menguatkan gerbang transversal kaki

4) Ciri-ciri sendi:

5. Pergerakan di sendi: tidak penting

- sekitar paksi hadapan: perpanjangan lekapan (flexio-extensio);

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- putaran di sekitar paksi menegak (rotasi)

6. multiaxial: rata

) Interpastal sendi - Artikulasi intermetacarpea

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan artikular yang bersebelahan dengan asas-asas metacarpal II-V

- Asas articulares asas ossium metacarparum II-V

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis - biasa dengan kapsul

untuk sendi metacarpus

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. lumba-lumba metacarpal dorsal dan palmar

- ligamenta metacarpea dorsalia et palmaria tempat lampiran:

permukaan tulang artikular

- faciei articulares ossium metacarpae

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi dengan kelapa sawit dan belakang); b) sekatan semua jenis pergerakan dalam sendi

2. ligamen metacarpal interosseous

- ligamenta metacarpea interossea

permukaan artikular dalaman tulang metacarpal

- faciei articulares interna ossium metacarpi

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: tidak aktif

6. multiaxial: rata

- sekitar paksi hadapan: perpanjangan lekapan (flexio-extensio);

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- putaran di sekitar paksi menegak (rotasi)

2) Elemen utama sendi:

1. kepala dan pangkalan phalanges yang berdekatan - capites et bases phalanges

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synoyia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen cagaran - ligamenta collateralia mata lampiran: permukaan sebelah dan medial sendi

- faciei articulationis lateralis et medialis

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) mengganggu penculikan dan penambahan dalam sendi yang diberikan

2. palmar ligamen - ligamenta palmaria

titik lampiran: permukaan palmar kapsul

- fasina palmaris capsulae

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) menghadkan lanjutan sendi

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

6. uniaxial: blok

1) Interphalangeal sendi kaki - Artikulasi interphalangea

2) Elemen utama sendi:

1. kepala dan pangkalan phalanges yang berdekatan - capites et bases phalanges

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen cagaran - ligamenta collateralia

permukaan sisi dan medial dari artikulasi bersama - faciei lateralis et medialis

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) mengganggu penculikan dan penambahan dalam sendi yang diberikan

2. lambung ligamen - ligamenta plantaria

titik lampiran: permukaan plantar kapsul

- fasa plantaris capsulae

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

6. uniaxial: blok

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan artikular rongga artikular dan permukaan artikular kepala bahu

- muka articularis cavitas glenoidalis dan facis articularis capitis humeri

3 titik lampiran:

permukaan luar bibir artikular dan leher anatomi humerus

- facies externa labri glenoidalis

et collum anatomicum ossis humeri

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamentum bahu berbentuk paruh

kelebihan luar proses corakoid scapula -margo externa processus coracoidei scapulae titik lampiran ligamen: tubercle besar humerus - tuberculum mayor ossis humeri

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

2. bibir bersama - labu glenoidale

Fungsi: meningkatkan kongruensi bersama

3. vagina synovial interstitial

- vagina synovialis intertubercularis

Fungsi: a) penghapusan geseran terhadap setiap tendon lain, tulang - perlindungan

4. Podsuhozhilnaya bag subscapularis otot - bursa subtendinea musculi subscapularis titik lampiran: asas proses corakoid

-asas prosesor coracoidei

Fungsi: penghapusan geseran terhadap setiap tendon lain, tulang

4) Ciri bersama:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. multiaxial: sfera

1. kepala tulang metatarsal dan pangkal falang proksimal -capites ossium metatarsarum et bases phalanges proximales

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

. ligamen cagaran - ligamenta collateralia

permukaan sisi dan medial sendi

- faciei articulationis lateralis et medialis

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi) b) sekatan pergerakan di sendi

2. lambung ligamen - ligamenta plantaria

titik lampiran: permukaan kapsul plantar

- fasa plantaris capsulae

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi) b) sekatan pergerakan di sendi

3. ligam metatarsal melintang dalam

- ligamentum metatarseum profundum transversum mata lampiran: kepala kepala metatarsal IV

- caput ossium metatarsarum i-v

Fungsi: menguatkan gerbang transversal kaki

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

perpanjangan lanjutan (flexio-extensio); - sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

6. biaxial: ellipsoidal

1) bersama subtalar - Artikulatio subtalaris

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan articular posterior calcaneal dan permukaan belakang artikular kata benda - fasikel articularis bersifat posterior dan fonetik articularis

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

4) Ciri bersama:

4. digabungkan (berfungsi bersama dengan taranno -

calcaneus - navicular joint)

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi sagittal:

6. paksi tunggal: silinder

Tarsal cross joint (atau Chophar joint)

1) sendi tarsal melintang - Maklumat transkripsi teks

Kebijaksanaan umum: - articulatio talonavicularis

(sebahagian daripada Articulatio talocalcaneonayicularis) - articulatio calcaneocuboidea

3) Unsur-unsur tambahan bersama: bercabang ligamentum bifurcatum

permulaan bundle: bahagian atas calcaneus

-margo superior calcanei

dibahagikan kepada dua kumpulan

calcaneus - navicular ligament -ligamentum calcaneonaviculare

secara ligamen - ligoid cuboid -ligamentum calcaneocuboideum

titik lampiran ligamen:

pinggir sisi tulang navicular

- margo lateralis ossis navicularis

- facies dorsalis ossis cuboidei

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

- apabila membelah ligamen yang bercabang, sendi tarsal melintang mudah dibedah

1) Tarsus - metatarsals sendi - Artikulasi tarsometatarsea

2) Elemen utama sendi:

1. tulang metatarsal, tulang cuboid dan cuneiform

- ossa metatarsalia, os cuboideum et ossa cuneiformia

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen cuneiform interosseous - ligamenta cuneometatarsae interossea mata lampiran: sphenoid dan metatarsal bones -ossa cuneiformia et ossa metatarsalia

Fungsi: sekatan pergerakan di sendi

2. dorsal dan plantar tarsus - ligamen metatarsal

- ligamenta tarsometatarsae dorsalia et plantaria tempat lampiran:

tulang tarsus dan tarsus

- ossa metatarsae et ossa tarsi

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi)

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan di sendi: - sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- sekitar paksi menegak: putaran ke dalam - keluar (pronatio-supinatio)

6. multiaxial: rata

1) Metacarpo - phalangeal sendi - Artikulasi metacarpophalanges

1. ketua tulang metacarpal dan pangkal falang proksimal -capites ossium metacarparum dan asas phalanges proximales

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. ligamen cagaran - ligamenta collateralia

permukaan sisi dan medial sendi

- faciei articulationis lateralis et medialis

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi); b) mengehadkan penculikan dan penambahan dalam sendi yang diberikan

2. palmar ligamen - ligamenta palmaria

titik lampiran: permukaan palmar kapsul

- fasina palmaris capsulae

Fungsi: a) perlindungan (menguatkan kapsul sendi);

b) pembatasan lanjutan dalam sendi

3. ligam metacarpal melintang

- ligamenta metacarpea transversa profunda mata lampiran: Ketua Metacarpal II-V

- caput ossium metacarparum ii-V

Fungsi: menguatkan asas padu berus

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

- sekitar paksi sagittal: abduction-hantu (abductio-adductio);

- putaran di sekitar paksi menegak (rotasi)

6. multiaxial: sfera

1) Heel-cuboid joint - Artikulatio cuneonavicularis

2) Elemen utama sendi:

1. permukaan artikular dari tulang calcaneus dan cuboid - artikular faciei calcanei et ossis cuboidei

3 titik lampiran: tepi permukaan artikular

- Margo faciei articulares

4. rongga artikular - cavum articularis

5. cecair sinovial - synovia

3) Unsur-unsur tambahan bersama:

1. plantar calcaneus - ligoid cuboid

- ligamentum calcaneocuboideum plantare

permukaan plantar tulang calcaneus dan cuboid

- faciei plantaria calcanei et ossis cuboidei

Fungsi: pelindung (menguatkan kapsul sendi pada bahagian plantar)

2. ligamentum plantar panjang

- longitudinal plantare longum

permukaan bawah calcaneus

- facies calcanei inferior titik lampiran: pangkal tulang metatarsal II-V

- asas ossium metatarsarum II-V

Fungsi: menguatkan gerbang longitudinal kaki

4) Ciri-ciri sendi:

5 Pergerakan Bersama: - sekitar paksi hadapan:

perpanjangan lanjutan (flexio-extensio); - sekitar paksi hantu sagittal (abductio-adductio);

6. biaxial: pelana

Atlantocipital joint (lat Articulatio atlanto-occipitalis) adalah sendi terbentuk oleh dua condiles tulang oksipital dan fossae artikular atas atlas.

Anatomi

Sendi atlantosis terbentuk oleh condiles tulang oksipital (latip Condyli occipitales) dan lubang articular atas atlanta (lat Fovea articulares superior). Ligamen bantu sendi ini adalah:

1. Membran depan Atlantoaccipital (Latin Membrana atlanto-occipitalis anterior), yang direntangkan antara kelebihan front of foramen occipital besar dan bahagian atas arka hadapan Atlanta. Di belakangnya adalah ligamen atlanto-occipital anterior (ligamentum atlanto-occipitalis anterior) yang terbentang di antara tulang oksipital dan bahagian tengah arka anterior atlas;

2. Membran atlantocytic posterior (latitud Membrana atlanto-occipitalis posterior) terletak di antara pinggir posterior foramen occipital dan bahagian atas gerbang posterior pada serviks tulang belakang serviks. Terdapat lubang di dalam membran yang melalui saraf dan arteri vertebra arus.

Biomekanik

Kedua-dua pasangan mengartikulasikan tertutup dalam kapsul artikular. Pergerakan di kedua-dua sendi berlaku serentak. Pada sendi Atlantis, pergerakan dijalankan dalam dua unjuran - nivatif, iaitu, membongkok dan mengimbangi kepalanya ke belakang dan ke arah kepala ke arah kanan ke kiri. Pembentukan ini biasanya menyediakan 23 ° -24.5 ° lentur kepala dan 3.4 ° -5.5 ° dari tiltingnya ke sisi.

Nota

 1. ↑ Keuntungan, 1998, ms. 71
 2. ↑ Sinelnikov, 1996, ms. 145.
 3. ↑ Keuntungan, 1998, ms. 72.
 4. ↑ Lopez A. J., Scheer J. Leibl K. E. et al. Anatomi dan biomekanik persimpangan craniovertebral // Neurosurg. Fokus. - 2015. - V. 38, № 4. - P. E2.

Kesusasteraan

 • M. M. G., Lysenkov N. K., Bushkovich V. I. Anatomi manusia. - 11 ed.. - SPb: Hippocrates, 1998. - 704 h. - ISBN 5-8232-0192-3.
 • Sinelnikov, R. D., Sinelnikov, Ya R. Atlas Anatomi Manusia. - 2nd ed.. - M.: Perubatan, 1996. - T. 1. - 344 h. - ISBN 5-225-02721-0.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.