Utama / Lutut

Bagaimana untuk memilih tali pergelangan tangan

Apakah yang biasa berlaku antara pemain piano, angkat besi, pelukis dan mesin taip? Mereka semua berisiko mencederakan pergelangan tangan dan membuat penyakit kronik sendi tangan. Untuk melindungi pergelangan tangan pergelangan tangan rapuh akan membantu fiksatif untuk pergelangan tangan.

Mengapa anda memerlukan pembalut?

Pembalut tangan adalah produk yang memberikan sokongan mampatan kepada pergelangan tangan semasa melakukan sengit.

Pembalut sedemikian digunakan oleh atlet, pemuzik dan orang yang aktiviti profesional dikaitkan dengan peningkatan beban pada berus. Ia sesuai untuk mengurangkan kesakitan pada penyakit sendi.

Bagi kes-kes semasa pemulihan tangan selepas kecederaan diperlukan, orthoses pergelangan tangan digunakan. Ini adalah pembetulan ortopedik untuk tangan, yang sebahagiannya atau sepenuhnya melumpuhkan tangan.

Kerana kedudukan sendi yang betul dalam ortosis, anggota badan pulih dengan cepat. Ortosis pergelangan tangan yang keras (contohnya ditunjukkan dalam gambar) adalah alternatif yang hebat untuk pelakon plaster. Lebih mudah, ia boleh dikeluarkan untuk prosedur kebersihan atau prosedur perubatan.

Petunjuk dan kontraindikasi

Pembalut pergelangan tangan ditunjukkan untuk banyak masalah dengan sendi pergelangan tangan:

 • pelbagai kecederaan: dari keseleo hingga patah tulang;
 • tempoh pemulihan selepas kecederaan tangan;
 • proses keradangan dan penyakit sendi: arthrosis, bursitis, tendovaginitis;
 • sindrom terowong.

Skop permohonan produk tersebut tidak terhad kepada rawatan penyakit dan kecederaan. Pembalut tangan juga digunakan:

 • untuk pencegahan penyakit sendi;
 • untuk melindungi pergelangan tangan dari kecederaan dengan peningkatan tenaga;
 • untuk meningkatkan prestasi otot, mengurangkan tekanan.

Walaupun kemudahan dan kemudahan penggunaan, ortosa untuk berus tidak sesuai untuk semua orang. Kontra untuk memakai band pergelangan tangan boleh:

 • penyakit kulit akut - ulser, gangguan kulit;
 • reaksi alahan kepada bahan-bahan yang produknya dibuat;
 • neoplasma malignan - tumor di tempat memakai fiksatif;
 • keretakan kompleks, termasuk yang terbuka.

Lihat juga:

Jenis pembalut pada berus

Terdapat beberapa jenis perban pergelangan tangan. Mereka berbeza terutamanya dalam tujuan fungsian. Ia perlu membezakan pembalut sukan di tangan dan ortosis untuk tujuan perubatan.

 1. Wristbands memberikan sokongan mampatan hanya untuk zon pergelangan tangan. Pengapit tersebut dibuat dari bahan semula jadi atau sintetik, sesuai dengan pergelangan tangan, tanpa mengganggu mobilitinya. Boleh dengan lampiran tambahan untuk bersenang-senang dan tanpa mereka. Kerana keanjalan yang baik, mereka mempunyai saiz sejagat. Wristbands bernafas, juga menyerap kelembapan. Produk sedemikian digunakan untuk menyokong pergelangan tangan semasa beban meningkat: bermain sukan, bermain alat muzik, kerja berpanjangan di komputer. Wristband melegakan kesakitan, ketegangan dan bengkak, meningkatkan aliran darah, meningkatkan fleksibiliti tendon, melindungi daripada kemungkinan kecederaan.
 2. Sarung tangan atletik membantu atlet melindungi tangan dari kerosakan yang mungkin, meningkatkan prestasi otot dan mengelakkan jagung dan bengkak di telapak tangan. Pembalut sedemikian mempunyai perlindungan pergelangan tangan yang keras. Mereka diperbuat daripada bahan semulajadi dan sintetik dari luar berus dan dari kulit berlubang semulajadi di permukaan palmar. Ini memastikan pertukaran udara yang baik dan meminimumkan gelongsor telapak tangan apabila bersenam di bar mendatar atau dengan barbell.
 3. Pembalut elastik pada pergelangan tangan (orthosis pergelangan tangan lembut) tidak melumpuhkan tangan, tetapi mengurangkan amplitud pergerakan. Pembalut sedemikian boleh membaiki keseluruhan tangan, hanya pergelangan tangan dan bahagian bawah tangan, atau membungkus pergelangan tangan dan ibu jari. Digunakan untuk sukan, terutamanya jenis kuasa, dan untuk pemulihan selepas kecederaan, serta penyakit sendi tangan. Pengapit pergelangan tangan paling universal - direka untuk kanan dan tangan kiri. Mereka dipilih mengikut saiz.
 4. Orthosis pergelangan tangan yang keras sepenuhnya melumpuhkan berus, menghapus lanjutan perpanjangan dan pergerakan putaran. Produk sedemikian ditetapkan oleh doktor yang menghadiri semata-mata untuk tujuan perubatan: untuk pulih dari kecederaan dan operasi, dalam penyakit sendi tangan. Orthoses dilakukan dengan menggunakan bahagian plastik atau logam yang memberikan penekanan tegar pada sendi pergelangan tangan. Mereka mempunyai saiz yang berbeza dan kiri- dan tangan kanan. Komposisi produk boleh menjadi bahan semulajadi dan sintetik. Pengikat ortosis pada lengan dilakukan dengan bantuan ikat pinggang atau pengikat velcro.

Bagaimana untuk memilih

Mari kita perhatikan lebih terperinci bagaimana untuk memilih pembalut yang betul.

Bagaimana untuk menentukan saiz yang dikehendaki

Untuk membeli pembalut, lebih baik untuk melawat salon ortopedik - seorang perunding pakar akan membantu anda memilih saiz dan jenis fiksatif yang betul (jika dia tidak dilantik oleh doktor).

Untuk menentukan saiz ortosis, terdapat jadual khas.

Perhatikan. Pengeluar yang berbeza mungkin mempunyai grid saiz yang berbeza. Sebelum anda membeli, pastikan anda mencuba produk tersebut.

Untuk mengambil pendakap, anda memerlukan dua saiz: lebar palma dan lilitan pergelangan tangan di sepanjang tulang protruding (di tempat terluas). Untuk memilih tali pergelangan tangan elastik atau tali pergelangan tangan yang lembut, anda hanya memerlukan lilitan di sepanjang lubang pergelangan tangan yang menonjol. Untuk model yang bersaiz universal, hanya perlu.

Apa yang perlu dicari ketika memilih

Pelbagai produk ortopedik untuk menetapkan pergelangan tangan adalah besar. Model berbeza dengan cara mengikat pada tangan, warna, bahan. Kriteria utama untuk memilih pembalut ialah kefungsian. Produk mesti menyediakan kesan terapeutik atau profilaksis yang diperlukan.

Tetapi ada faktor lain yang patut diberi perhatian:

 1. Komposisi bahan tersebut. Produk dari aeropreneur, coolmax dan bahan yang serupa memberikan peredaran udara yang baik dan kelembapan. Tetapi bagi orang yang sensitif terhadap bahan sintetik, lebih baik memilih perban dengan kapas dalam komposisi.
 2. Orientasi produk. Tidak semua pembalut bersifat sejagat - memberi perhatian, anda mendapat penahan kiri atau kanan.
 3. Kualiti produk. Tali Velcro harus dipercayai dan selesa, jahitan mestilah kuat.

Ia penting! Ortosis jenis atau jenis yang salah boleh membawa kepada akibat negatif. Rundingan dengan pakar sebelum pembelian diperlukan.

Cara memakai penahan

Jika kita bercakap mengenai perlawanan perubatan selepas kecederaan, operasi dan penyakit sendi tangan, cara dan masa mengenakan pembalut ditentukan oleh doktor. Memakai ortosis untuk kali pertama adalah lebih baik dengan kehadiran seorang pakar - ini mungkin seorang perunding di salon ortopedik atau doktor yang menghadiri di klinik - dia akan memastikan bahawa kedudukan sendi dalam fiksatif itu betul.

Selepas patah tulang, ortosis dipakai untuk masa yang lama, seperti plaster cast. Jika kebenaran diperoleh daripada doktor yang hadir, ia boleh dikeluarkan untuk masa yang singkat untuk prosedur kebersihan. Pada akhir tempoh pemulihan, masa memakai pembalut harus dikurangkan secara beransur-ansur.

Sekiranya pembalut diperolehi untuk tujuan pencegahan, ia harus dipakai semasa latihan sukan, untuk tempoh kerja yang membosankan atau memainkan alat muzik - iaitu apabila sendi pergelangan berada di bawah beban maksimum.

Awas Tidak mustahil untuk sentiasa memakai pembalut untuk tujuan pencegahan: otot boleh atrofi dan tidak lagi memberikan pergerakan tangan.

Ulasan model popular

Mari kita perhatikan secara terperinci jenis pembalut pergelangan tangan yang paling popular.

Orthosis pada pergelangan tangan dengan penangkapan lengan bawah Forsa FS 3412 sebelah kanan

Produk sedemikian sesuai untuk pemulihan selepas operasi, dengan penyakit neurologi dan selepas kecederaan: patah tulang yang tidak rumit pada tulang lengan dan tangan, serta dislokasi sendi pergelangan tangan.

Produk ini dilampirkan di tangan dengan empat pengikat tekstil - mereka juga dipanggil "Velcro" ("Velcro"). Ortosis memberikan penekanan pergelangan tangan dan tangan, memastikan melancarkan pergerakan yang lengkap.

Selain kapas (36%), komposisi produk termasuk elastane (20%) dan poliamida (44%), oleh itu, lebih baik memakai ortosis pada pakaian kapas atau lapisan kain seperti itu, terutama jika terdapat tindak balas kulit sintetik. Tetapi anda boleh memakai penahan dan di tangan kosong, jika tidak terdapat kontraindikasi.

Hanya mencuci tangan produk dalam air suam yang dibenarkan - tidak lebih daripada 35 darjah, menggunakan detergen lembut. Ortosis dikeringkan dalam bentuk yang diperluaskan, jauh dari peranti pemanasan.

Pembalut ke pergelangan tangan dengan lubang untuk ibu jari AWU 204 Orto

Ia sesuai untuk pencegahan kecederaan dalam sukan dan peningkatan tenaga fizikal, semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan dan kecederaan, serta dalam osteoarthritis, osteochondropathy dan hypermobility. Pembalut itu mempunyai kesan pemanasan dan mikro-urut, membantu melegakan sendi pergelangan tangan.

Bahan-bahan moden dari mana produk dibuat - aeropreneur dan coolmax - menyediakan pertukaran udara dan kelembapan optimum. Produk ini mempunyai persekitaran individu untuk cengkaman pergelangan tangan dan saiz sejagat.

Untuk perban ini, mencuci mesin adalah kontraindikasi - hanya basuh tangan dalam air suam tanpa menggunakan bahan pencuci yang agresif. Keringkan produk di tempat yang gelap dari peranti pemanasan.

Kesimpulannya

Tangan manusia sangat terdedah kerana struktur yang kompleks dan fakta bahawa ia berada di bawah beban berat. Untuk pencegahan kecederaan dan penyakit, serta rawatan dan pemulihan sendi yang terjejas, perlawanan untuk pergelangan tangan adalah sesuai.

Ringan, selesa, bernafas, ia akan memberi anda keselesaan dan rasa aman dan sokongan yang diperlukan untuk otot dan sendi anda.

Cara memilih orthosis tangan kanan

Tangan manusia setiap hari membuat berjuta-juta pergerakan, dan dari fungsi sendi yang stabil, betapa berjayanya. Beban maksimal yang dialami oleh sendi pergelangan tangan, oleh itu adalah tepat di mana kecederaan yang kerap dan pelbagai penyakit berlaku. Masalah juga boleh muncul di jari-jari fungsional. Untuk melindungi bahagian-bahagian tubuh yang lemah atau memulihkan pergerakan sendi selepas pembedahan, doktor mengesyorkan menggunakan orthoses untuk tangan. Apakah jenis aksesori yang tersedia? Adakah terdapat sebarang kontraindikasi untuk dipakai? Dan bagaimana untuk memilih dan memakai band pergelangan tangan?

Mengapa anda memerlukan pembalut?

Pencegahan, rawatan, pemulihan - pada semua peringkat masalah penyelesaian pesakit boleh menggunakan fixative khas untuk berus.

Penjepitan yang betul akan membantu:

 • untuk mencegah perkembangan penyakit yang serius dalam tulang dan tisu otot, serta dalam ujung saraf;
 • mengurangkan risiko kecederaan pada sendi dan tendon;
 • memperbaiki keadaan kawasan yang dikendalikan dan membantu pulih semula fungsi biasa dengan lebih cepat;
 • melegakan keadaan dengan membesar-besarkan penyakit kronik.

Jenis pembalut pada berus

Industri ortopedik menghasilkan pelbagai ortosa, yang masing-masing sesuai untuk keadaan tertentu.

Pembalut elastik pada pergelangan tangan melakukan fungsi pencegahan. Mereka suka dipakai oleh atlet yang, semasa latihan, terlalu beban beban. Pemain bola keranjang dan pemain bola tampar, pemain tenis dan gimnas - mereka semua menggunakan jenis perlindungan ini untuk mengurangkan risiko kecederaan dan menghilangkan proses keradangan yang berpotensi.

Pembalut lembut juga digunakan oleh mereka yang kegiatan profesional dikaitkan dengan beban berat atau prestasi membosankan operasi serupa: gear perancah, pengendali menaip komputer, pianis, tukang jahit, pembina, dan sebagainya.

Selepas kecederaan, misalnya, patah atau pembedahan pada sendi pergelangan tangan, ortosis digunakan untuk melumpuhkan tangan, di mana kedua-dua sendi dan ibu jari tidak bergerak. Fiksasi tegar seperti itu menghapuskan sebarang pergerakan tangan, yang membawa kepada pemulihan yang paling cepat bagi kawasan yang rosak dan pengurangan kesakitan.

Untuk keradangan, seperti arthrosis, pembalut juga digunakan, yang menghadkan mobiliti tangan. Dengan itu, bengkak dikurangkan, aliran darah bertambah baik, kesakitan dihapuskan.

Reka bentuk ortosis tidak semulajadi sarung tangan sarung tangan lembut yang dipakai di lengan. Ini boleh menjadi kes plastik keras yang akan membaiki keseluruhan berus. Dalam kes yang paling sukar, ia menggunakan engsel tambahan. Sekiranya liner plastik digunakan dalam model kain, maka dalam ortosis seperti berus boleh bergerak hanya di sepanjang amplitud yang terhad.

Di samping itu, pembalut berbeza dari segi fiksasi, yang boleh menjadi standard, ringan atau kuat. Dalam kes yang kedua, pembalut itu sepenuhnya melancarkan berus selepas kecederaan atau operasi yang kompleks, yang membolehkan untuk mengelakkan masalah baru dalam sendi atau otot yang cedera.

Kita juga harus menyebutkan orthoses secara eksklusif pada sendi metacarpophalangeal, yang dapat memperbaiki satu atau beberapa jari. Model khas juga disediakan untuk menstabilkan sendi interphalangeal sahaja. Ortosa tersebut adalah "cap" plastik (kurang biasa) yang diletakkan pada salah satu jari.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan

Terdapat banyak kes khas menggunakan ortosis untuk menetapkan tangan, tetapi terdapat situasi yang paling biasa di mana memakai mereka boleh ditunjukkan:

 • pencegahan penyakit radang;
 • perlindungan terhadap kecederaan tulang dan tisu otot;
 • pemburukan penyakit radang, termasuk arthritis, tendovaginitis, myositis;
 • pemulihan selepas fraktur dan lain-lain jenis operasi;
 • neuropati saraf trauma, sindrom terowong;
 • lumpuh dan paresis saraf radial dengan kerosakan kepada sistem saraf pusat;
 • reumatik di kawasan sendi pergelangan tangan.

Ia boleh menggunakan ortosis secara praktikal tanpa sekatan. Ia tidak dipakai hanya pada kulit yang meradang, yang dilapisi dengan luka atau bisul, serta alergi terhadap komponen individu produk.

Brace untuk memilih

Apakah ortosis untuk menetapkan berus yang sesuai untuk anda? Soalan ini perlu dialamatkan kepada doktor anda. Hanya dia boleh menasihati pilihan ideal berdasarkan usia anda, sejarah perubatan dan faktor-faktor lain.

Walaupun maklumat tentang ketiadaan kontraindikasi untuk penggunaan ortosis berus sering dijumpai, kami tidak mengesyorkan anda "menetapkan ubat ajaib" sendiri. Walaupun kita bercakap mengenai pembalut elastik pencegahan, lebih baik untuk melihat salon ortopedik dan meminta nasihat profesional dari pekerja kesihatan.

Garis panduan klasik untuk memakai orthosis tangan adalah seperti berikut:

 • untuk pencegahan, pembalut elastik digunakan, tidak mengehadkan mobiliti lengan, tetapi ketat membungkus sendi dan otot;
 • untuk rawatan kecederaan yang serius (fraktur, sprains teruk) dan selepas pembedahan akan membantu korset plastik keras;
 • untuk tujuan terapeutik dan pemulihan dalam keradangan kronik, korset penetapan asas (purata).

Perhatian harus diberikan kepada kualiti bahan, keabsahan dan keramahan alam sekitar, kekuatan pengikat dan pengikat. Dan pilih saiz sahaja. Sebaiknya, jika anda berpeluang melawat salon khusus, di mana pakar bedah ortopedik akan membantu anda memilih produk mengikut saiz anda. Di sana anda boleh cuba ortosis dengan tenang.

Cara menentukan saiz ortosis untuk berus

Jika anda membeli pembalut untuk membaiki sendi pergelangan tangan, anda perlu mengukur pergelangan tangan pergelangan tangan dalam dua tulang. Pertimbangkan beberapa pengeluar menghasilkan produk individu untuk tangan kanan atau kiri, sementara yang lain - model sejagat yang sesuai untuk mana-mana tangan.

Jika tugas anda adalah untuk membaiki sendi metacarpophalangeal, maka anda perlu mengeluarkan dua saiz. Yang pertama adalah dari sendi pergelangan tangan. Yang kedua ialah panjang tangan (dari sendi pergelangan tangan ke ujung jari ketiga).

Untuk menentukan saiz ortosis pada sendi interphalangeal, panjang jari diukur - dari metacarpophalangeal sendi ke ujung jari di sepanjang tulang panjang yang menonjol di belakang telapak tangan.

Cara memakai pendakap

Sekiranya pembalut digunakan untuk profilaksis, maka ia mesti dipakai sebelum beban yang dijangkakan: latihan, mengangkat berat, melakukan kerja-kerja monoton.

Orthoses pemulihan dipakai sehingga pesakit sepenuhnya sembuh, tetapi masa penggunaan tertentu ditentukan oleh doktor yang hadir. Di samping itu, doktor boleh menasihati dalam peringkat pertama menggunakan korset keras. Sebagai contoh, selepas patah, ia perlu dipakai selama sebulan. Anda kemudian boleh menggantikan model tegar dengan elastik untuk mengurangkan risiko masalah berulang. Pembalut ringan seperti itu perlu dipakai dengan beban pada sendi atau otot selama beberapa tahun.

Pemasangan ortosis pertama adalah disyorkan untuk dijalankan di bawah penyeliaan seorang doktor yang akan membantu untuk memperbaiki aksesori dengan betul. Ingat bahawa kecuaian apabila memakai produk ortopedik boleh membawa kepada komplikasi yang serius - mengencangkan saraf, kematian tisu, gangguan peredaran darah, jadi anda tidak seharusnya meletakkan percubaan pada tubuh anda sendiri.

Pemegang pergelangan tangan dan tangan

Penggunaan, syarat memakai, ciri penggunaan ortosa ditentukan oleh doktor yang hadir. Memakai terus-menerus pada waktu siang dibenarkan, berlepas pada waktu malam. Disyorkan untuk digabungkan dengan terapi fizikal dan fisioterapi. Penggunaan pesakit pergelangan tangan selama lebih dari 2 minggu perlu diselaraskan dengan doktor anda. Betul memilih saiz produk akan membantu pakar kami dengan telefon bebas tol 8 800 555 41 57.

Pengapit dan pendakap untuk pergelangan tangan dan tangan

Sokongan pergelangan tangan membantu menjaga anggota badan dalam satu kedudukan dan melegakan pergelangan tangan dari pergelangan tangan. Ini membolehkan anda melindungi kawasan yang rosak dari kerosakan baru dan daripada memburukkan lama. Model yang berbeza meninggalkan tahap kebebasan yang berbeza dengan pergelangan tangan: beberapa tumpuan pada kawasan yang lebih luas, yang lain hanya membetulkan jari. Dalam beberapa model, adalah mungkin untuk mengambil jari ke posisi yang dikehendaki. Bergantung kepada bahan-bahan, intensiti mampatan, pemanasan dan kesan mikro-urut berbeza-beza. Untuk memilih model yang optimum, disarankan untuk berunding dengan doktor anda, yang akan membantu anda menentukan kekukuhan fixative, menetapkan rejimen dan memberi cadangan. Untuk mengambil pendakap, anda perlu menggunakan saiz grid bagi produk tersebut yang setiap pengilang mempunyai. Ia juga perlu mengambil kira bahawa orthoses membuat tangan kiri dan kanan secara berasingan. Terdapat model dengan penekanan tambahan ibu jari, yang akan membantu untuk lebih tegar dan selamat memegang berus dalam kedudukan yang telah ditetapkan. Penggunaan orthoses akan membantu dalam merawat pelbagai penyakit dan kecederaan pergelangan tangan, membantu pesakit untuk dengan cepat memulihkan fungsi dan pergerakan tangan.

Penyokong penalaan cahaya:

Produk sedemikian digunakan untuk mencegah kecederaan. Mereka juga digunakan untuk kecederaan ringan tangan, menyokong pergelangan tangan apabila sendi tegang. Model-model ini akan mengurangkan simptom yang menyakitkan dari keseleo ringan. Digunakan untuk kecederaan kecil atau untuk pencegahan kecederaan sukan. Ortosis pergelangan tangan lembut melegakan kesakitan dari lengan ringan, menyediakan sokongan dan kesan mampatan semasa ketegangan sendi. Seorang atlet, sebagai peraturan, sendiri boleh menyesuaikan tahap kekakuan, yang menjadikan orthoses ringan sangat popular dalam latihan dan persaingan.

Penyokong gigi separa tegar:

Ortosa separa tegar, yang diperlukan untuk menyokong sepenuhnya tangan, sementara mereka memberikan mobiliti biasa tangan dan mewujudkan keadaan untuk penangkapan tangan. Model sedemikian boleh digunakan untuk kecederaan luka dan tendon. Mereka digunakan dalam rawatan arthrosis dan arthritis, serta bagi pencegahan kecederaan dengan beban yang teruk. Pengeluar moden menawarkan pengubahsuaian lembut ortosa. Mereka diperlukan untuk membetulkan tangan dengan kecederaan kecil dan keseleo ringan. Produk ini juga digunakan sebagai ejen propilaksis semasa sukan atau usaha fizikal yang ketara. Beli ortosis separa tegar pergelangan tangan adalah berbaloi jika anda ingin memberi sokongan yang mencukupi untuk berus, meninggalkannya bergerak, mampu cengkaman tangan. Perlawanan seperti ini sesuai untuk sprains, arthrosis, arthritis, kecederaan tendon, beban dan keradangan, dengan ketidakstabilan sederhana sendi pergelangan tangan.

Cadangan untuk memilih tali pergelangan tangan untuk patah dan regangan

Dengan tidak adanya pemulihan selepas keseleo dan patah tangan, komplikasi sering timbul: pergerakan menurun, kehilangan massa dan kekuatan otot. Mungkin terdapat kontrak - formasi patologi yang tidak membenarkan tangan membongkok dan melonggarkan. Untuk mengurangkan pergerakan sendi dan pemulihan keperluan pemulihan yang sepatutnya.

Orthoses, pembalut dan fixatives adalah alat ortopedik yang akan mengurangkan kesakitan semasa retak dan ketegangan, melegakan beban dari sendi dan memendekkan tempoh pemulihan selepas kecederaan.

Petunjuk

Tali pergelangan yang diperlukan:

 • untuk atlet untuk mengelakkan kerosakan dan mengurangkan keletihan otot;
 • apabila mengangkat berat;
 • untuk melindungi daripada pecahnya osteoporosis;
 • dengan edema dan sindrom kesakitan;
 • untuk memperbaiki peredaran darah;
 • untuk immobilization (mengurangkan mobiliti).

Clamp pendukung (kerchief)

Kerongsor itu perlu untuk menetapkan tangan semasa tempoh pemulihan. Ia dipakai semasa rawatan fraktur, keseleo, selepas pembedahan. Pembalut membuang beban dari bahu dan siku. Dengan mengurangkan beban pada sendi besar, kerchief mengurangkan mobiliti tangan. Ia boleh diselaraskan kerana ketegangan dan kelonggaran tali pinggang. Ambil selendang pada saiz lengan bawah.

 • arthritis;
 • arthrosis;
 • neuritis;
 • pemulihan untuk paresis dan kelumpuhan anggota atas;
 • pemulihan kerosakan;
 • pertolongan cemas untuk sebarang kecederaan anggota atas.

Gelang kain

Wristbands ketat mengendalikan sendi pergelangan tangan. Mereka diperbuat daripada kain elastik, sesuai untuk tangan mana-mana saiz. Pembungkusan kain dibahagikan kepada orang dewasa dan kanak-kanak.

Terdapat model yang dipakai melalui berus, dilengkapi dengan velcro dan pengikat tambahan (untuk penetapan yang lebih kuat). Wristbands digunakan untuk memulihkan mobiliti sendi selepas ia rosak, untuk mengurangkan beban keseluruhan, untuk mengurangkan kesakitan semasa mengalihkan perhatian, untuk melumpuhkan anggota badan di bawah ketegangan.

Orthosis (pembalut) untuk tangan

Orthoses adalah niche produk ortopedik yang mengagumkan. Mereka dilantik oleh:

 • dengan arthrosis;
 • polyarthritis;
 • osteoarthritis;
 • lumpuh dan paresis;
 • tendonitis;
 • dengan penyakit artikular keturunan;
 • kecederaan.

Ortosis meningkatkan keadaan umum pesakit, melegakan kesakitan, mengurangkan bengkak. Ia akan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap masalah pergolakan pergelangan tangan kronik. Membolehkan anda menyebarkan beban secara merata, mengurangkan risiko kecederaan.

Lembut

Ortos lembut (balutan sukan) diperbuat daripada kain lembut dan elastik. Mereka melindungi pergelangan tangan dari beban, tanpa mengehadkan pergerakannya, menggantikan pembalut elastik. Ortosis lembut tidak menjejaskan peredaran darah, kerana ia mempunyai mampatan seragam.

Pembalut lembut ditetapkan untuk patologi seperti pergelangan tangan:

 • dengan ketidakstabilan (pergerakan patologi) sendi;
 • untuk mengurangkan kecederaan kepada atlet;
 • selepas patah tulang dan keseleo pada peringkat akhir pemulihan;
 • dengan sindrom terowong;
 • dengan arthrosis atau arthritis.

Semi-tegar (gabungan)

Ia diperbuat daripada bahan elastik lembut. Untuk meningkatkan kekuatan fiksasi, tulang rusuk (plat logam, bahan polimer padat) ditambah kepada produk.

Berikan untuk menetapkan anggota selepas penyingkiran gipsum, dengan keguguran dan lebam yang tidak rumit. Ia mengurangkan beban pada bahagian pergelangan tangan, mengurangkan amplitud pergerakan. Sisipan keras membolehkan anda untuk mengelakkan kecederaan anggota apabila mengamalkan sukan berat. Selepas pembedahan, pembalut ditetapkan pada peringkat akhir terapi.

Keras

Pengapit keras mempunyai bingkai yang kukuh, diperkuat dengan sisipan logam. Dengan bantuan kereta ortopedik, ia dipasang pada lengan. Pemasangan membolehkan anda mengurangkan atau meningkatkan daya penekanan.

Selak dalam keadaan patah pergelangan tangan blok pergerakan jabatan yang rosak. Ia dibenarkan menggunakan ortosis dalam tempoh awal pemulihan keretakan kompleks, termasuk selepas campur tangan pembedahan. Ortosis keras yang ditetapkan untuk penyakit peradangan dan degeneratif progresif sendi, walaupun pada peringkat seterusnya.

Contraindications

Tiada contraindications mutlak untuk penggunaan tali pergelangan tangan. Produk tidak dipakai dalam kes seperti:

 • adalah perlu prostetik bersama sekiranya berlaku kemusnahan;
 • terdapat neoplasma malignan di tempat memakai fiksatif;
 • terdapat penyakit kulit (dermatitis, eksim) di kawasan di mana produk bersebelahan dengan kulit;
 • Model ini dibuat dari bahan-bahan yang mana pesakit itu mempunyai intoleransi individu.

Cara memilih produk

Orthosis (pembalut) dipilih dalam saiz. Saiznya ditetapkan oleh ortopedis selepas mengukur sendi, menilai keparahan kecederaan dan bengkak. Dengan ukuran yang tidak betul, fiksatif mengganggu peredaran darah atau tidak memenuhi fungsinya.

Dengan pergelangan tangan pergelangan tangan

Pembaik harus melaksanakan fungsi gypsum. Untuk menghalang pergerakan bersama sepenuhnya, satu model tegar diperlukan. Untuk imobilisasi yang lebih baik, anda boleh memakai kerchief bersama-sama dengan ortosis tegar. Kerchief dipakai hanya untuk berjalan-jalan, ia tidak dipakai untuk berehat.

Pergelangan tangan pergelangan tangan

Selak pada pergelangan tangan apabila regangan harus memberikan ketenangan pergelangan tangan. Untuk ini terdapat pembalut gabungan. Ia akan menetapkan pergelangan tangan dan membenarkan jari bergerak. Model semi-tegar tidak melanggar peredaran darah, akan membolehkan ligamen pulih.

Pada pergantian tangan

Kunci ini perlu mengalihkan berus. Anda memerlukan plat tegar pada kelapa sawit, pengapit pada pergelangan tangan dan lengan, pergerakan limiter ibu jari. Hanya pembinaan seperti itu akan melegakan kesakitan dan menyumbang kepada pemulihan. Untuk ini terdapat pembalut dengan penekanan tegar. Model ini ditetapkan untuk keretakan dan kekejangan ibu jari, untuk melegakan sakit arthritis.

Apabila meregang berus

Pembalut dalam ketegangan perlu mengurangkan pelbagai pergerakan dan mengurangkan kesakitan. Penjepit gabungan akan menangani tugas ini.

Video berguna

Atlet mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kecederaan. Mereka boleh dielakkan dengan menetapkan dengan pembalut elastik yang mudah. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pembalut untuk atlet, lihat video.

Keputusan

 1. Pada pilihan produk, perlu dipandu oleh cadangan doktor.
 2. Atlet memerlukan pencegahan pergelangan tangan pergelangan tangan. Untuk melakukan ini, muat caliper (kunci sukan, gelang lengan) atau penjepit lembut.
 3. Apabila regangan, pilih model gabungan.
 4. Sekiranya berlaku keretakan yang rumit, operasi dan penyakit degeneratif, pembalut keras ditetapkan.

Ortosis yang dipilih dengan betul akan mengurangkan ketegangan, mengurangkan kesakitan. Pemasangan membantu mengelakkan gangguan dan kecacatan sendi.

Pemegang pergelangan tangan dan tangan

Pembalut pada pergelangan tangan bersama berpecah WS-EF untuk kecederaan, lebam, keseleo pergelangan tangan

Beli dalam satu klik

Pembalut pada sendi pergelangan tangan tanpa menetapkan WS-LT ibu jari

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3412

Torsion pada pergelangan tangan dengan penangkapan lengan bawah Fosta FS-3412 digunakan untuk pemulihan selepas pelbagai kecederaan dan operasi, serta untuk pelbagai patologi neurologi.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3412

Tusor pada pergelangan tangan dengan penyitaan lengan bawah Fosta FS 3412 digunakan untuk pemulihan selepas pelbagai kecederaan dan operasi, dengan pelbagai penyakit neurologi, dan lain-lain.

Beli dalam satu klik

F 3102 digunakan untuk merawat kelengkungan fleksi, sindrom terowong, dengan styloiditis dan tendovaginitis, dengan kecederaan tendon, dengan kecederaan ligamen dan kapsul sendi pergelangan tangan.

Pra pesanan dalam satu klik

F 3102 digunakan dalam rawatan contractions flexion, sindrom terowong, dengan styloiditis dan tendovaginitis, dengan kecederaan tendon, dengan kecederaan sendi pergelangan tangan.

Pra pesanan dalam satu klik

F 3004 digunakan untuk kecederaan otot, flexor dan tendon ekstensor, rawatan dan pencegahan arthritis-arthritis sendi jari pertama, ligamen stenosis, sindrom terowong.

Beli dalam satu klik

F 3103 digunakan untuk arthritis, untuk arthritis, di hadapan sindrom terowong, untuk tendovaginitis.

Beli dalam satu klik

Penggunaan tayar ditunjukkan untuk kerosakan pada otot, flexor dan tendon ekstensor, lebam, keseleo. Juga semasa tempoh pemulihan selepas patah tulang, campur tangan pembedahan pada tendon jari pertama.

Beli dalam satu klik

Fosta F 3003 adalah tayar yang membetulkan ibu jari tangan jika berlaku kecederaan tulang, keseleo dan otot, kecederaan sendi.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3104

Ortosis ini bertujuan untuk pencegahan dan rawatan sendi tangan, mereka juga digunakan selepas operasi, keseleo, cedera ligamen karpal dan sendi pergelangan tangan.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3413

FS 3413 - tayar ini dengan pasti menyediakan kedudukan tetap jari dan sendi tangan.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3413

FS 3413 membantu mengatasi ketiga bahagian bawah lengan, tangan kanan dan jari untuk arthritis, arthritis, rawatan patah tulang yang tidak rumit, selepas mengeluarkan plaster, neuritis dan masalah lain pergelangan tangan.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3414

Ortosis FS 3414 digunakan semasa tempoh pemulihan selepas memakai plaster panjang; semasa tempoh pemulihan selepas pelbagai kecederaan dan pembedahan; dengan arthrosis-arthritis, dengan sindrom terowong, dsb.

Beli dalam satu klik

Perkara: FS 3414

Pemasangan pergelangan tangan Fosta FS 3414 digunakan untuk arthrosis-arthritis, untuk sindrom terowong dan patah-patah yang tidak rumit, semasa tempoh pemulihan selepas memakai memakai plaster yang berpanjangan, selepas pelbagai kecederaan dan operasi.

Beli dalam satu klik

Perkara: FK 3803

Pembalut mengehadkan mobiliti dan menstabilkan sendi pergelangan tangan, ikat ketiga lengan bawah. Adalah mungkin untuk mensimulasikan kedudukan berus yang dikehendaki.

Beli dalam satu klik

Perkara: FK 3803

Pembalut mengehadkan mobiliti dan menstabilkan sendi pergelangan tangan, ikat ketiga lengan bawah. Adalah mungkin untuk mensimulasikan kedudukan berus yang dikehendaki.

Beli dalam satu klik

Perkara: FK 3802

Orthosis FK 3802 digunakan pada peringkat pemulihan awal selepas memakai pembalut plaster dengan penetapan pergelangan tangan dan tangan pergelangan tangan, selepas kecederaan dan campur tangan pembedahan pada bahagian bawah lengan, tulang pergelangan tangan dan pergelangan tangan.

Beli dalam satu klik

Perkara: FK 3802

Orthosis FK 3802 digunakan pada peringkat pemulihan awal selepas memakai pembalut plaster dengan penetapan pergelangan tangan dan tangan pergelangan tangan, selepas kecederaan dan campur tangan pembedahan pada bahagian bawah lengan, tulang pergelangan tangan dan pergelangan tangan.

Beli dalam satu klik

Tayar F 3209 digunakan semasa pemulihan selepas memakai plaster dengan imobilisasi pergelangan tangan dan tangan pergelangan tangan, semasa tempoh pemulihan selepas campur tangan pembedahan dan kecederaan.

Beli dalam satu klik

Pembalut magnet adalah ubat yang berkesan untuk melegakan keletihan dan tekanan, menstabilkan kerja jantung dan tekanan darah, mengaktifkan sistem imun, menormalkan tidur dan berfungsi organ-organ dalaman.

Beli dalam satu klik

Pembalut elastik, diaktifkan oleh medan magnet, digunakan untuk terapi magnet tambahan dan kombinasi.

Bagaimana hendak menggunakan kunci pergelangan tangan?

Berus setiap hari terdedah kepada beban yang besar disebabkan oleh pelaksanaan pelbagai fungsi domestik dan kerja. Tahap beban yang paling besar masuk ke pergelangan tangan pergelangan tangan. Oleh itu, ia sering terdedah kepada kecederaan dan penyakit dengan akibat degeneratif untuk tisu tulang rawan. Untuk mengurangkan dan mencegah kecederaan trauma, sokongan pergelangan tangan digunakan. Seterusnya, kami akan melihat dengan lebih dekat apabila ia digunakan, bagaimana untuk memilihnya, dan apa jenis pembalut wujud.

Ciri-ciri peranti

Seseorang yang jatuh ke dalam faktor risiko harus menjaga agar pergelangan tangannya terjaga. Ini menyumbang kepada pemulihan yang lebih pesat selepas kecederaan, pelepasan dalam tempoh pemisahan penyakit sendi atau sebagai langkah pencegahan dalam sukan.

Untuk membantu dalam perkara ini akan dapat membalut untuk sendi pergelangan tangan. Ini adalah alat yang membetulkan berus. Oleh itu, adalah mungkin untuk melindungi pergelangan tangan daripada kecederaan akibat ketidakmungkinan membuat pergerakan dengan amplitud yang berlebihan. Dan juga untuk mempercepat proses pemulihan selepas luka traumatik, campur tangan pembedahan, untuk mengurangkan proses keradangan semasa pemburukan penyakit sendi.

Tali tangan datang dalam pelbagai saiz, jenis penetapan dan bahan pembuatan. Pasar pengapit dibentangkan oleh satu set pelbagai model. Pertama sekali, adalah penting untuk berunding dengan doktor yang akan memberitahu anda sokongan yang anda perlukan.

Petunjuk untuk digunakan

Pada dasarnya, pembalut elastik di pergelangan tangan diperlukan oleh atlet. Sejak latihan harian mereka disertai dengan beban yang tinggi di tangan. Ini termasuk tenis, bola keranjang, angkat barbel, gusti tangan, ski dan sukan lain. Di setiap daripada mereka pergelangan tangan pergelangan dikenakan beban yang kuat, pergerakan berterusan amplitud yang berlainan di kawasan ini. Ini sering membawa kepada overvoltage dan trauma, dan hasilnya mungkin adalah perkembangan perubahan degeneratif dalam tulang rawan.

Kumpulan kedua kumpulan risiko adalah orang pekerjaan di mana sendi itu dibebani setiap hari. Ini termasuk kerja sedemikian:

 • pembinaan, membawa barangan;
 • kerja komputer;
 • bermain piano;
 • penulis dan artis;
 • kerja pembaikan;
 • memandu kereta;
 • jahit dan lain-lain.

Apabila kecederaan traumatik ke pergelangan tangan dipindahkan pada masa lalu, seorang penahan ortopedik sentiasa dipakai. Tempoh tempoh ini bergantung kepada tahap kecederaan. Ia amat penting untuk memakainya semasa bermain sukan atau jenis kerja yang disenaraikan di atas.

Sokongan ini juga digunakan untuk kerosakan bersama tangan atau proses keradangan. Ini adalah arthrosis, arthritis, tendinitis, paresis atau lumpuh. Dengan menetapkan pergelangan tangan, proses pemulihan adalah lebih cepat. Oleh kerana pesakit tidak membuat pergerakan yang tidak perlu, sakit dan bengkak lebih cepat hilang.

Apabila regangan juga digunakan selak. Pada dasarnya, dalam kes ini, anda perlu pembalut dengan penetasan jari, ia menyumbang kepada sekatan pergerakan yang lebih ketat daripada pembalut elastik. Ortosis sedemikian digunakan sebagai pemulihan postoperative, yang membolehkan untuk meminimumkan risiko kecederaan semula. Calipers tersebut juga digunakan sebagai pengganti pena plaster untuk patah tulang.

Contraindications

Pembalut untuk berus mempunyai praktikal tiada kontraindikasi. Tetapi sangat penting untuk memilih jenis dan saiz caliper. Oleh kerana yang bertentangan boleh membawa kepada masalah yang tidak mencukupi dan kegunaan peranti ini, dan lebih teruk, jika ia memburukkan kecederaan. Faktor lain di antara kontraindikasi adalah luka traumatik kulit, reaksi alergi, luka luka. Untuk mula menggunakan caliper, anda perlu membawa kulit supaya dapat memastikan integriti.

Jenis pengapit

Pertama sekali, anda perlu memahami perbezaan antara pembalut dan ortosis. Yang pertama terdiri daripada kain elastik padat. Juga dikenali sebagai pembalut mampatan sendi pergelangan tangan. Ia digunakan semasa latihan, sebagai pencegahan atau pemulihan selepas kecederaan kecil.

Ortosis adalah pembalut yang lebih sempurna, kerana selain komponen elastik terdapat pelbagai unsur logam dan plastik (tulang rusuk) dalam komposisinya. Mereka mengawal tahap fiksasi dan amplitud pergerakan dalam sendi. Dalam ortosis, sendi berada dalam kedudukan yang stabil, jadi ia boleh digantikan dengan gipsum, serta digunakan selepas pembedahan.

Terdapat klip yang diperbuat daripada kain anjal dan dilengkapi dengan pelbagai clasps dan velcro, tetapi tidak ada tulang rusuk, seperti dalam ortosis. Kaliper ini terutamanya digunakan untuk arthritis dan arthritis. Mereka menyediakan tahap penstabilan purata.

Penalaan Caliper sederhana

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih pembalut adalah penting untuk menentukan saiz produk dengan betul. Apabila membeli ortosis, ini tidak begitu ketara, kerana ia adalah universal, dan saiznya dikawal oleh pengikat. Tetapi penunjuk elastik harus dipilih dengan jelas bergantung pada lilitan pergelangan tangan. Oleh itu, orang-orang besar tidak akan dapat memberikan penekanan yang tepat, dan yang kecil boleh mengganggu peredaran darah di tangan.

Ambil pita dan ukur lilitan pergelangan tangan di kawasan dua tulang. Di bawah adalah grid dimensi:

 • XS - sehingga lima belas cm;
 • S - dari lima belas hingga tujuh belas;
 • M - dari tujuh belas hingga sembilan belas;
 • L - dari sembilan belas hingga dua puluh dua cm;
 • XL - dari dua puluh dua hingga dua puluh enam;
 • XXL - dari dua puluh enam ke atas.

Kriteria utama apabila memilih kunci:

 • Cadangan doktor mengenai tempoh memakai dan jenis sokongan (tahap penetapan).
 • Adalah penting untuk mempertimbangkan syarikat yang mengeluarkan produk tersebut. Oleh itu, harganya tidak selalu menjadi penunjuk kualiti. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk membeli kaliper dari pengeluar dengan pelbagai dan maklum balas positif daripada pesakit.
 • Bahan pengapit - pilih semula jadi, tahan memakai dan ketika mencuci, hypoallergenic.
 • Penunjuk luaran. Lagipun, ia perlu dipakai untuk masa yang lama dan peranti mungkin tidak selalu tersembunyi di bawah pakaian. Warna gelap lebih tahan pakai.
 • Pilih saiz yang betul.
 • Berdandan pembalut dan ujian sebelum anda membeli. Anda harus selesa dan selesa di dalamnya, periksa integriti dan fungsi.

Bagaimana untuk memakai?

Pembalut stoking terma bergantung pada sebab penggunaannya. Dalam pencegahan kecederaan semasa aktiviti sukan atau kerja, ia dipakai hanya dalam tempoh ini. Semasa pemulihan selepas kecederaan atau pembedahan, tempoh penggunaan boleh berkisar dari satu minggu (cahaya regangan) hingga enam bulan. Lebih tepat lagi, doktor akan dapat memberitahu anda, bergantung kepada dinamik pemulihan.

Untuk memakai pembalut dengan betul, anda perlu berhati-hati mempelajari arahan sebelum digunakan. Di sana ia jelas ditulis dan digambarkan bagaimana untuk memakai dan mengikat ortosis. Apabila menggunakan penahan elastik, ia mestilah dilukai pada berus dan diamankan dengan membungkus satu tepi di bawah penggulungan utama. Secara alternatif, angin dan ibu jari. Penekanan akan lebih dipercayai. Pastikan pembalut tidak memerah berus keras tetapi tidak bebas.

Video "Kaedah perbatasan"

Dalam video, anda boleh melihat cara membungkus pergelangan tangan sekiranya kecederaan.

Bagaimana untuk memilih pembalut pada pergelangan tangan?

Pergelangan pergelangan tangan melakukan banyak fungsi yang berbeza tanpa aktiviti manusia yang normal adalah mustahil. Walau bagaimanapun, peralatan lengan bersama akan dikenakan beban yang kuat, maka ia boleh dengan mudah cedera atau "mendapatkan" pelbagai penyakit. Atlet amat terjejas. Untuk perlindungan dan penetapan dibuat pembalut khas untuk sendi pergelangan tangan. Ini adalah produk ortopedik yang unik yang membantu melindungi pergelangan tangan daripada kecederaan, dan juga mempercepat proses pemulihan selepas kecederaan, operasi atau kecederaan radang. Memandangkan pasaran menawarkan pelbagai jenis produk sedemikian, adalah perlu untuk memikirkan cara memilih penahan untuk sendi pergelangan tangan. Dalam artikel ini kami akan memberikan jawapan terperinci kepada soalan ini.

Selak pada sendi pergelangan tangan disyorkan untuk dipakai dalam banyak kes untuk pencegahan dan untuk rawatan kecederaan dan penyakit. Tugas utamanya ialah penetapan kualitatif sendi tangan. Ini adalah yang paling kerap perlu untuk atlet (pemain bola keranjang, pemain tenis, serta orang yang terlibat dalam angkat berat) dan orang yang kerjanya berkaitan dengan melakukan kerja-kerja monoton manual (tukang pandu, pemandu, pianis, penulis, dan sebagainya).

Di samping itu, doktor mengesyorkan agar orang memakai ortosis untuk melancarkan tangan untuk merawat pelbagai disfungsi sendi. Ini mempercepat proses pemulihan. Sebagai peraturan, dalam kes ini bukan sahaja pergelangan tangan tetap, tetapi juga jari-jari tangan.

Berbanding dengan pelapis plaster, produk ortopedik ini mempunyai banyak kelebihan. Pertama, sendi dan ligamen dilindungi. Kedua, pencegahan atrofi otot. Ketiga, aliran darah ke anggota yang meradang diperbaiki.

Band pergelangan tangan digunakan dalam ortopedik untuk menetapkan anggota badan dalam keadaan berikut:

 • Semasa pemulihan daripada kecederaan;
 • Dengan arthritis, arthrosis dan penyakit lain;
 • Untuk pencegahan kecederaan dalam sukan dan semasa kerja monoton manual.

Jenis pengapit pada sendi pergelangan tangan.

Terdapat beberapa klasifikasi produk ortopedik ini.

Orthosis dan pembalut. Ortosis pergelangan tangan diperbuat daripada bahan anjal dengan unsur penstabil tambahan (rusuk yang diperbuat daripada plastik, logam atau keluli). Pemasang jenis ini diperlukan untuk rawatan kecederaan serius. Pembalut pada sendi pergelangan tangan, seterusnya, melaksanakan fungsi yang lebih mudah - pemampatan, pencegahan dan rawatan kecederaan ringan. Ia diperbuat daripada kain padat atau elastik.

Di samping itu, ada juga produk yang menangkap ibu jari. Pengapit diperbuat daripada kain tebal dan dilengkapi dengan velcro atau clasps harus dibezakan sebagai kumpulan yang berasingan. Mereka ditetapkan untuk rawatan arthrosis dan arthritis.

Pergelangan tangan dan jari

Tahap penetapan adalah parameter utama apabila memilih pembalut pada sendi pergelangan tangan. Terdapat tahap penetapan cahaya, sederhana dan keras. Jenis pertama digunakan untuk menyokong, mencegah dan melindungi sendi, sebagai peraturan, ia adalah pembalut elastik di tangan. Pembalut sederhana pada bahagian pergelangan tangan bersama bahagian pergerakan. Dan ortosa penekanan tegar direka untuk melumpuhkan tangan sepenuhnya, mereka sepenuhnya mengehadkan pergerakan.

Pembalut pada pergelangan tangan bersama fiksasi mudah

Pengeluar popular pengapit di tangan.

Medi jenama Jerman yang terkenal telah lama menjadi salah satu pemimpin dalam pembuatan produk ortopedik untuk memperbaiki sendi pergelangan tangan. Anda akan dapati dalam pelbagai jenis orthoses penstabil dan prophylactic dan perban, serta pergelangan tangan dan jari jari.

Band pergelangan tangan dengan Plat Penstabil Medi

Dalam katalog pengilang Otto Bock, anda boleh memilih pembalut di tangan dari 900 hingga 8000 rubel. Juga dalam pelbagai terdapat produk penetapan kanak-kanak. Dalam pembuatan beberapa produk menggunakan teknologi baru Skinguard - benang dengan ion perak, yang mempunyai sifat antibakteria dan menghalang pertumbuhan bakteria pada kulit.

Sokongan pergelangan tangan Otto Bock

Salah satu jenama paling berpatutan ialah Oppo. Pada pengeluar ini anda akan dapati pelbagai pilihan pembalut dan orthoses untuk tangan dan ibu jari. Harga bermula pada 490 rubel.

AccuTex 2980 OrroO orthosis pergelangan tangan

Jenama Orlett mempunyai banyak pilihan pembalut kanak-kanak untuk sendi pergelangan tangan. Kebanyakan model adalah universal dan dibuat dalam tiga saiz (S, M, L). Di samping itu, beberapa model mempunyai kesan mampatan dan urut.

Orlette pergelangan tangan bersama untuk kanak-kanak Orlett

Bagaimana untuk memilih pembalut pada pergelangan tangan?

 • Pastikan untuk berunding dengan doktor anda sebelum membeli;
 • Pemilihan tahap penetapan pembalut, bergantung pada sifat kecederaan atau penyakit;
 • Juga pertimbangkan bahan pembuatan jika anda alah kepada sesetengahnya. Pilih bahan yang semula jadi dan tahan lama yang tidak akan hilang dan boleh dibasuh;
 • Beri perhatian kepada harga produk, serta pengilang. Berikan keutamaan kepada jenama khusus;
 • Beli pembalut saiz anda, untuk ini, mula-mula buat semua ukuran yang diperlukan di rumah. Jika boleh, cubalah pada penahan sebelum membeli.

Bagaimana untuk memilih saiz kunci di tangan.

Sebagai peraturan, setiap pengeluar mempunyai grid dimensi sendiri. Oleh itu, saiz produk harus dipilih setelah anda memutuskan pada jenama. Walau bagaimanapun, tanpa mengira saiz jenama ditentukan oleh lilitan pergelangan tangan dalam sentimeter. Oleh itu, terlebih dahulu, mengukur lilitan sendi pergelangan tangan di kawasan 2 tulang.

Ia juga penting untuk mempertimbangkan lengan mana yang akan anda pakai dengan pembalut atau pendakap. Banyak pengeluar menghasilkan pembalut pergelangan tangan sejagat, tetapi ada juga yang berasingan untuk anggota kanan dan kiri atas.

Mengapa anda memerlukan pembalut pada pergelangan tangan anda?

Pembalut pada pergelangan tangan digunakan untuk memastikan pemulihan pergerakan sendi dan memastikan penyembuhan mutu tisu yang rosak. Jika anda membandingkan produk peranti perubatan ini dengan plaster cast plaster, anda dapat mengetahui bahawa jenis pembinaan pertama mempunyai kelebihan yang signifikan: sendi dan ligamen yang rosak dilindungi, atrofi otot dihalang, yang diperhatikan dalam hal penerapan gipsum, aliran darah pada anggota yang meradang diperbaiki. Perkara yang paling penting ialah jika anda menggunakan alat pembetulkan pergelangan tangan, maka tempoh terapi dan tempoh pemulihan dikurangkan, yang tidak biasa untuk pembungkusan gipsum.

Mobiliti mana-mana sendi boleh ditentukan oleh dua faktor asas. Faktor pertama adalah dinamik fungsi motor anggota badan. Komponen statik bergantung kepada ligamen, sendi, lapisan permukaan, dan diedarkan ke bahagian yang membolehkan anda mengekalkan bahagian komponen sendi, menentukan arah pergerakan tangan. Jika sesetengah daya bertindak pada sendi, sambil melebihi kemungkinan memegang beban, ligamen anggota badan rosak.

Kenapa diperlukan

Pembalut digunakan dalam ortopedik. Ia adalah subjek untuk memulihkan fiksasi anggota badan. Produk ini digunakan dalam pelbagai kes: dari regangan mudah ke kehelan bersama, serta untuk mencegah penampilan hernia. Hari ini, jualan farmaseutikal mempunyai pelbagai jenis pembalut pergelangan tangan. Di antara pelbagai besar itu, sukar untuk menentukan dengan tepat fiksatif yang seseorang perlukan dalam kes tertentu.

Pembetulkan pergelangan tangan mesti dipilih sedemikian rupa sehingga ia berkualiti tinggi dan pada masa yang sama menyediakan kecekapan yang mencukupi tanpa menyebabkan kesulitan. Terlepas dari jenis pembalut, kait harus dipakai mengikut saranan langsung doktor. Dalam kes ini, semuanya bergantung pada ciri apa yang dicirikan oleh penyakit ini, serta fisiologi, umur dan ciri-ciri lain badan pesakit. Pakar boleh memberi nasihat tentang jenis perban, dan pastikan untuk mengesyorkan saiz produk ini, yang bernilai membeli.

Ini jenis fiksatif memberi peluang untuk memastikan penstabilan berkualiti tinggi bagi kawasan berpenyakit, dan akan memberikan pesakit dengan kedudukan yang tepat. Kebanyakan item ini digunakan oleh mereka yang memilih sukan aktif. Dan pembalut diperolehi bukan sahaja oleh para atlet yang terlibat dalam sukan profesional, tetapi juga hanya oleh para amatir. Ini adalah kerana beban besar biasanya bertindak sebagai penyebab kepada pelbagai kecederaan sendi. Itulah sebabnya di institusi perubatan di mana pesakit pergi, sangat disyorkan untuk menggunakan fixator untuk pelbagai kecederaan pergelangan tangan.

Band pergelangan tangan digunakan untuk mengendalikan tangan dengan betul, terutamanya jika kerja manual monoton sedang dilakukan.

Hartanah

Pengeluaran produk adalah berkat terima kasih kepada penggunaan kain elastik yang tahan lama, tayar diperkuat dari plat logam atau plastik. Mereka kebanyakannya dihasilkan dari bahan khusus, yang mana proses mengeluarkan sensasi yang menyakitkan disebabkan oleh kesan pemanasan dipercepatkan. Di samping itu, pembengkakan dikeluarkan. Pemasangan membantu untuk menghilangkan cecair yang terkumpul di pergelangan tangan disebabkan oleh fakta bahawa tekanan diagihkan secara sama rata ke atas keseluruhan kawasan yang rosak. Pembalut mudah dipakai dan dimatikan. Perlu diingatkan bahawa ia dibenarkan membawa produk sedemikian berikutan penyakit dan profilaksis.

Wristbands adalah peranti khas yang diperbuat daripada bahan anjal, dengan berkesan membetulkan kawasan yang cedera. Gelang tangan digunakan dalam apa-apa hal, khususnya, kaitan digunakan apabila melibatkan diri dalam sukan kuasa, beban tinggi yang tinggi pada bahagian atas badan, yang sering berfungsi sebagai penyebab kemunculan pelbagai jenis kecederaan. Produk ini memberi peluang untuk penetapan tangan yang tegar dan menghalang anjakan selanjutnya.

Pembetulkan sering digunakan dalam rawatan pelbagai sendi berfungsi. Aspek penting adalah mengelakkan sebarang beban. Pembalut itu perlu diperbaiki bukan sahaja pada pergelangan tangan itu sendiri, tetapi juga pada jari-jari, kerana peluang untuk meninggalkan pad plaster diberikan. Disebabkan ciri reka bentuk khas jalur ortopedik, proses pemulihan berkesan dipercepatkan.

Kecederaan pada bahagian atas adalah masalah yang paling biasa dalam perubatan. Dalam kes kehelan lengan, terdapat beban yang kuat pada sendi, yang mana kecederaan berikutnya muncul. Selepas menerima kecederaan sedemikian, tempoh pemulihan berlangsung dengan banyak masa. Perlu diingat bahawa pesakit memerlukan ketenangan fikiran lengkap supaya bersama dapat memulihkan sepenuhnya fungsinya.

Apabila memakai pembalut postoperative yang khusus, ada kemungkinan untuk menghilangkan sensasi yang menyakitkan dan mempercepat proses pemulihan.

Siapa yang perlu memakai pembalut

Sensasi sedutan dalam kecederaan pergelangan tangan disebabkan oleh tekanan pada ujung saraf sendi yang tersingkir. Oleh kerana penekanan tegar lengan dengan bantuan pembinaan ortopedik, adalah mungkin untuk mengelakkan kejadian sesaran berikutnya.

Fiksasi pembalut dalam tempoh pasca operasi mungkin dilakukan dalam beberapa variasi: mudah dan keras.

Band pergelangan tangan dengan penetapan cahaya digunakan untuk kecederaan ringan, serta menyediakan langkah pencegahan untuk pelbagai penyakit. Pembinaan tegar digunakan dalam kes kecederaan teruk atau semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan. Cara memakai pembalut dan berapa banyak untuk memperbaikinya menentukan pakar merawat.

Untuk mengelakkan kesilapan dalam proses pemilihan, adalah bernilai melalui perundingan dengan pakar. Dia akan dapat mengesyorkan saiz ortosis yang betul dan memberi nasihat tentang penggunaannya yang betul. Oleh kerana reka bentuk moden produk dan mengambil kira semua keperluan traumatologists, seperti perlawanan mengekalkan kedudukan artikular yang betul untuk masa yang lama. Kesan terapi dalam pesakit yang menggunakan pembinaan ortopedik dapat dikekalkan selama enam bulan.