Utama / Lutut

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang;

JAWAPAN: Saraf tunjang dibina dengan bahan kelabu dan putih. Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan sel saraf dan dendrit. Bahan putih dibentuk hanya oleh serat saraf - proses sel saraf kedua-dua saraf tunjang itu sendiri dan otak.

Perkara kelabu di dalam saraf tunjang menduduki kedudukan tengah. Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran tengah. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih saraf tunjang.

Dalam setiap separuh daripada perkara kelabu saraf tunjang membentuk tiang kelabu. Di bahagian silang saraf tunjang, tiang kelabu, bersama dengan komisar kelabu, berada dalam bentuk "H" atau rama-rama dengan sayap tersebar. Dibentuk di sisi tunjukan bahan kelabu dipanggil tanduk. Alihkan berpasangan, depan depan dan tanduk belakang sempit. Di tanduk anterior saraf tunjang adalah sel saraf besar - neuron motor. Proses panjang mereka - neurit - membentuk bahagian utama serat akar anterior saraf tulang belakang, yang dihantar ke otot rangka.

Di bahagian belakang tanduk neuron interkalari terletak, proses yang (axons) dihantar ke tanduk anterior, dan juga lulus ke sisi bertentangan saraf tunjang.

Zon pertengahan masalah kelabu saraf tunjang terletak di antara tanduk depan dan belakang. Di zon ini, dari serviks VIII ke segmen lumbar II, terdapat ramalan bahan kelabu - tanduk sisi, di mana neuron sistem saraf bersimpati terletak. Akson sel-sel ini melalui tanduk anterior dan meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam perkara putih, terdapat tiga tali berpasangan. Kord anterior terletak antara fissure median secara medial dan sulcus lateral anterior - dari sisi sisi (tempat keluar rootlets anterior). Kord posterior terletak di antara median posterior dan posterior lateral sulci, kord lateral antara anterior dan posterior lateral sulci. Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls saraf mengikuti sama ada ke atas, ke arah otak, atau ke bawah - ke segmen bawah saraf tunjang.

Serabut neurons ganglia tulang belakang, menembusi saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, tidak hanya memasuki tanduk posterior, beberapa serat terus menerus dalam arah yang berbeza. Sesetengah serat menjejaskan neuron interkalari tanduk posterior yang bertentangan atau pada neuron sistem saraf autonomik tanduk sisi. Gentian lain adalah bahagian belakang kord dan naik ke otak. Mereka tergolong dalam laluan menaik tunjang saraf tunjang.

Laluan konduktif saraf tunjang pada arah ke atas adalah impuls daripada sensitif dan interkalasi. Dalam arah hiliran, impuls mengikuti dari sel-sel saraf atas otak ke neuron motor saraf tunjang.

Laluan menaik tunjang tulang belakang termasuk bundle berbentuk nipis dan baji, yang menduduki tempat di kord posterior, dan juga korda tulang belakang serebrum posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik sisi, yang terletak di kord sisi (lateral).

Jalur yang mendalam termasuk korda merah-tulang belakang, kordikal-saraf tulang belakang (pyramidal), yang terletak di korda sisi saraf tunjang. Di kord anterior, kord anterior cortical-spinal cord (pyramidal), saraf tunjang, laluan kord tulang belakang terletak.

49. Kerang saraf tunjang dan otak

JAWAPAN: Saraf tunjang dan otak ditutup dengan tiga cangkang. Ini adalah cangkang luar yang keras dari otak, arachnoid tengah dan dalaman - cangkang lembut otak. Membran saraf tunjang di rantau ini foramen occipital besar terus ke dalam cangkang membran dengan nama yang sama.

Secara langsung kepada permukaan luar otak, saraf tunjang dan otak, ada membran lembut (pembuluh darah) yang meluas ke semua jurang dan alur. Cangkang lembut sangat nipis, dibentuk daripada tisu penghubung yang longgar, kaya dengan serat elastik nipis dan saluran darah. Serat tisu penghubung meninggalkannya, yang, bersama-sama dengan saluran darah, menembusi ke dalam otak.

Di luar dari choroid adalah arachnoid. Antara bahan otak, yang ditutup dengan shell lembut dan membran arachnoid, adalah ruang subarachnoid (subarachnoidal) yang dipanggil cairan serebrospinal. Di bahagian bawah saluran tulang belakang di ruang subarachnoid saraf tunjang, akar saraf tulang belakang yang rendah (sakral) terapung dengan bebas.

Ruang subarachnoid otak dan saraf tunjang berkomunikasi antara satu sama lain di persimpangan saraf tunjang ke otak. Cairan tulang belakang yang mengalir di ventrikel otak mengalir ke ruang subarachnoid.

Di luar membran arachnoid adalah cangkang keras otak, yang terbentuk daripada tisu penghubung berserat padat dan tahan lama. Terusan tulang belakang, dura mater dari saraf tunjang adalah kantong panjang yang berisi saraf tunjang dengan akar saraf tulang belakang, nod tulang belakang, lembut dan araknoid dan cairan tulang belakang.

Di sesetengah kawasan, cangkang keras otak membentuk proses yang terdiri daripada dua daun dan sangat melekat pada retak yang memisahkan bahagian otak dari satu sama lain. Di tempat-tempat otkhozhdeniye pucuk penutup (lembaran) berpecah, membentuk saluran bentuk segitiga - sine dura mater.

Mengapa anda memerlukan perkara putih dan kelabu saraf tunjang, di mana

  Kandungan:
 1. Fungsi bahan putih dan kelabu
 2. Apa yang terbentuk kelabu
 3. Apakah benda putih?
 4. Di mana perkara kelabu
 5. Di mana perkara putih
 6. Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Sekiranya anda melihat kejadian tulang belakang, anda boleh melihat bahawa perkara putih dan kelabu saraf tunjang mempunyai struktur dan lokasi anatomi tersendiri, yang sebahagian besarnya menentukan fungsi dan tugas masing-masing. Penampilan menyerupai rama-rama putih atau huruf H, dikelilingi oleh tiga kabel kelabu atau berkas serat.

Fungsi bahan putih dan kelabu

Saraf tunjang manusia melakukan beberapa fungsi penting. Kerana struktur anatomi otak menerima dan memberikan isyarat yang membolehkan seseorang bergerak, merasakan kesakitan. Dalam banyak cara, ini menyumbang kepada peranti lajur vertebral dan khususnya tisu otak lembut:

 • Masalah putih saraf tunjang manusia bertindak sebagai konduktor impuls saraf. Ia berada di bahagian ini tisu otak yang melewati laluan menaik dan menurun. Oleh itu, fungsi refleks bahan putih adalah mediasi.
 • Bahan kelabu melakukan fungsi refleks - ia mencipta dan memproses impuls saraf yang ditularkan melalui struktur putih ke bahagian otak dan belakang. Sejumlah besar sel-sel saraf dan proses unmyelized membolehkan fungsi refleks bahan kelabu.

Struktur kord rahim menyumbang kepada hubungan rapat antara dua komponen utama. Untuk benda putih dicirikan oleh fungsi utama penghantaran impuls saraf. Ini dibuat dengan cara yang sesuai dengan teras kelabu dalam bentuk saraf lanjutan saraf serabut sepanjang panjang ruang tulang belakang.

Apa yang terbentuk kelabu

Perkara kelabu saraf tunjang terbentuk daripada kira-kira 13 juta sel saraf. Dalam komposisi terdapat sejumlah besar proses unmyelized dan sel glial. Melalui kehendak seluruh tulang belakang, tisu saraf membentuk tiang kelabu.

Bergantung pada lokasi anatomi, adalah kebiasaan untuk membezakan antara bahagian anterior, posterior dan lateral. Setiap tiang mempunyai struktur dan tujuannya sendiri.

 • Tanduk belakang bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron interkal. Mereka melihat isyarat dari sel yang terletak di ganglia.
 • Tanduk depan bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron motor. Akson, meninggalkan ruang tulang belakang, membentuk akar saraf. Tugas utama tanduk depan adalah pemuliharaan tisu otot di bawah kendali dan otot rangka.
 • Tanduk sisi terbentuk oleh sel pendengaran dan sensitif yang bertanggungjawab untuk motilitas.

Malah, bahan kelabu adalah kumpulan sel syaraf dengan kegunaan dan fungsi yang berlainan.

Apakah benda putih?

Bahan putih saraf tunjang terbentuk oleh proses atau berkas sel saraf, neuron yang membentuk jalur. Untuk memastikan transmisi isyarat yang lancar, struktur anatomi termasuk tiga kumpulan serat utama:

 • Serat-serat bersekutu adalah ikatan pendek dari ujung saraf yang terletak pada tahap yang berbeza dari ruang tulang belakang.
 • Laluan menaik - menghantar isyarat dari tisu otot ke pusat hemisfera dan cerebellum.
 • Laluan menurun - balok panjang untuk menghantar isyarat kepada tanduk shell kelabu.

Struktur bahan putih termasuk kehadiran serat intersegmental yang terletak di pinggir tisu otak kelabu. Oleh itu, isyarat dan kerjasama antara segmen utama elemen tulang belakang dilakukan.

Di mana perkara kelabu

Perkara kelabu terletak di pusat saraf tunjang, panjang keseluruhan ruang tulang belakang. Kepekatan segmen adalah heterogen. Pada peringkat serviks dan juga tisu otak kelabu dan lumbar mendominasi. Struktur ini memberikan mobiliti tubuh manusia dan keupayaan untuk melaksanakan fungsi asas.

Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran terusan, di mana peredaran cecair serebrospinal disediakan, dan, dengan itu, pemindahan nutrien ke serat dan tisu saraf.

Di mana perkara putih

Cangkang putih terletak di sekitar inti kelabu. Di dada, kepekatan segmen meningkat dengan ketara. Di antara lobus kiri dan kanan terdapat saluran alur komisen yang menyambung kedua-dua bahagian unsur tersebut.

Ferus saraf tunjang membatasi struktur tisu otak, membentuk tiga tiang. Komponen utama bahan putih adalah serat saraf, yang dengan cepat dan cekap menghantar isyarat ke bawah kord ke cerebellum atau hemisfera dan belakang.

Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Pertubuhan selular tisu tisu tulang belakang memastikan penghantaran cepat impuls saraf, mengawal fungsi motor dan refleks.

Mana-mana luka yang menjejaskan struktur anatomi, yang ditunjukkan dalam pelanggaran fungsi asas badan:

 • Kekalahan perkara kelabu - tugas utama segmen ini adalah untuk menyediakan fungsi refleks dan motor. Lesi ini ditunjukkan dalam kebas, lumpuh separa atau lengkap anggota badan.
  Terhadap latar belakang pelanggaran, kelemahan otot berkembang, ketidakupayaan untuk melakukan tugas harian semula jadi. Selalunya, proses patologi disertai dengan masalah pembuangan air besar dan kencing.
 • Lesi membran putih - penghantaran impuls saraf kepada hemisfera dan cerebellum terganggu. Akibatnya, pesakit mengalami pening, kehilangan orientasi. Terdapat kesukaran dalam penyelarasan pergerakan. Dengan gangguan yang teruk, lumpuh anggota badan berlaku.

Topografi bahan putih dan kelabu menunjukkan hubungan dekat dua struktur utama rongga ruang tulang belakang. Mana-mana pelanggaran menjejaskan fungsi motor dan refleks seseorang, serta kerja-kerja organ-organ dalaman.

48. Perkara kelabu dan putih saraf tunjang

JAWAPAN: Saraf tunjang dibina dengan bahan kelabu dan putih. Perkara kelabu terdiri daripada badan-badan sel saraf dan dendrit. Bahan putih dibentuk hanya oleh serat saraf - proses sel saraf kedua-dua saraf tunjang itu sendiri dan otak.

Perkara kelabu di dalam saraf tunjang menduduki kedudukan tengah. Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran tengah. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih saraf tunjang.

Dalam setiap separuh daripada perkara kelabu saraf tunjang membentuk tiang kelabu. Di bahagian silang saraf tunjang, tiang kelabu, bersama dengan komisar kelabu, berada dalam bentuk "H" atau rama-rama dengan sayap tersebar. Dibentuk di sisi tunjukan bahan kelabu dipanggil tanduk. Alihkan berpasangan, depan depan dan tanduk belakang sempit. Di tanduk anterior saraf tunjang adalah sel saraf besar - neuron motor. Proses panjang mereka - neurit - membentuk bahagian utama serat akar anterior saraf tulang belakang, yang dihantar ke otot rangka.

Di bahagian belakang tanduk neuron interkalari terletak, proses yang (axons) dihantar ke tanduk anterior, dan juga lulus ke sisi bertentangan saraf tunjang.

Zon pertengahan masalah kelabu saraf tunjang terletak di antara tanduk depan dan belakang. Di zon ini, dari serviks VIII ke segmen lumbar II, terdapat ramalan bahan kelabu - tanduk sisi, di mana neuron sistem saraf bersimpati terletak. Akson sel-sel ini melalui tanduk anterior dan meninggalkan saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam perkara putih, terdapat tiga tali berpasangan. Kord anterior terletak antara fissure median secara medial dan sulcus lateral anterior - dari sisi sisi (tempat keluar rootlets anterior). Kord posterior terletak di antara median posterior dan posterior lateral sulci, kord lateral antara anterior dan posterior lateral sulci. Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls saraf mengikuti sama ada ke atas, ke arah otak, atau ke bawah - ke segmen bawah saraf tunjang.

Serabut neurons ganglia tulang belakang, menembusi saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, tidak hanya memasuki tanduk posterior, beberapa serat terus menerus dalam arah yang berbeza. Sesetengah serat menjejaskan neuron interkalari tanduk posterior yang bertentangan atau pada neuron sistem saraf autonomik tanduk sisi. Gentian lain adalah bahagian belakang kord dan naik ke otak. Mereka tergolong dalam laluan menaik tunjang saraf tunjang.

Laluan konduktif saraf tunjang pada arah ke atas adalah impuls daripada sensitif dan interkalasi. Dalam arah hiliran, impuls mengikuti dari sel-sel saraf atas otak ke neuron motor saraf tunjang.

Laluan menaik tunjang tulang belakang termasuk bundle berbentuk nipis dan baji, yang menduduki tempat di kord posterior, dan juga korda tulang belakang serebrum posterior dan anterior, laluan tulang belakang talamik sisi, yang terletak di kord sisi (lateral).

Jalur yang mendalam termasuk korda merah-tulang belakang, kordikal-saraf tulang belakang (pyramidal), yang terletak di korda sisi saraf tunjang. Di kord anterior, kord anterior cortical-spinal cord (pyramidal), saraf tunjang, laluan kord tulang belakang terletak.

Apakah perkara putih dan kelabu saraf tunjang?

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri, serta lokasi. Ini menentukan kualiti dan tugas fungsinya untuk organisma. Selanjutnya, kita melihat dengan lebih dekat struktur dan fungsi setiap elemen.

Ciri-ciri anatomi

Di bahagian silang tulang belakang, unsur-unsur ini sama dengan rama-rama putih, yang dibingkai dengan tali kelabu. Perkara kelabu berada di tengah dan melewati seluruh tulang belakang. Kepekatannya adalah heterogen - di leher dan di bahagian bawah terdapat lebih banyak tisu otak. Keperluan untuk struktur itu adalah untuk memastikan mobiliti dan mekanisme fungsian seluruh badan. Saluran saraf tunjang melewati pusat masalah kelabu, kerana semua tisu dan serat disediakan dengan mikroelemen yang diperlukan.

Bingkai komponen putih di sekitar kelabu. Kepekatan tertinggi terletak di rantau thoracic. Saluran nipis khas menghubungkan bahagian kiri dan kanan. Ia terbahagi kepada tiga pilar kerana tudung tisu tulang belakang. Asas bahan putih adalah serat sistem saraf, dan tali bahan ini menghantar isyarat ke otak dan hemisfera, dan kemudian kembali.

Peranan dan fungsi dalam badan

Kord rahim bertanggungjawab untuk tugas-tugas penting dalam tubuh manusia. Atau, ia menghantar isyarat kepada hemisfera kepala, yang, bertindak balas, memberikan tubuh peluang untuk bergerak. Pelaksanaan fungsi-fungsi ini sebahagian besarnya dicapai melalui dua komponen:

 • fungsi benda putih terdiri daripada melakukan impuls, kerana jalan menaik dan menurun terletak di bahagian ini dari tisu otak;
 • elemen kelabu bertanggungjawab untuk fungsi refleks. Iaitu, ia membentuk dan memproses impuls. Mereka yang diangkut melalui putih ke pusat kepala dan belakang. Elemen ini mempunyai keupayaan untuk melaksanakan tugasnya kerana pelbagai sel-sel saraf yang besar dan pelbagai proses (tanduk).

Oleh kerana struktur rapat pusat tulang belakang dan kelenturan yang saling ketat antara kedua-dua elemen antara satu sama lain, ia menjadi mustahil untuk menyelesaikan tugas mereka. Unsur kelabu menghasilkan pulsa dan menghantarnya melalui serat putih ke pusat putih, yang mengangkut isyarat ke pusat kepala. Kemudian kembali ke tanduk bahagian tengah. Oleh kerana pelaksanaan tugas ini, anggota badan dapat bergerak dan bertindak balas terhadap rangsangan.

Sekiranya berlaku kerosakan pada salah satu unsur sistem ini, gangguan serius berlaku dalam kerja seluruh organisma, dan lebih tepatnya:

 • Kekalahan komponen kelabu - sejak penyelenggaraan fungsi refleks dan pergerakan terganggu, seseorang mungkin merasa mati rasa pada anggota badan, dan kemudian lumpuh separa atau lengkap. Terhadap latar belakang yang ada kelemahan dalam tisu otot, ketidakupayaan untuk melakukan tindakan rumah tangga. Seringkali mengembangkan disfungsi kencing dan buang air besar.
 • Kekalahan komponen putih - disebabkan keadaan ini, penghantaran isyarat ke otak dan cerebellum terganggu. Akibatnya, impuls tidak mencapai pusat pemprosesan mereka, orang itu menjadi pening, kejelasan orientasi dalam ruang dan koordinasi pergerakan hilang. Komplikasi melampau adalah lumpuh tangan dan kaki.

Struktur terperinci

Seterusnya, kita akan melihat apa unsur kelabu dan putih di pusat tunjang terdiri daripada. Dan juga, apakah fungsi tiang belakang dan depan kain kelabu, bagaimana tanduk terbentuk, serat apa yang ada pada elemen putih.

Komponen putih

Unsur ini terletak di sekitar kelabu dan diwakili oleh pelbagai sel saraf dan neuron yang membentuk aliran. Untuk menghantar isyarat tanpa gangguan, anatomi bahan mengandungi tiga jenis gentian:

 • bersekutu - sekumpulan pendek gentian yang terletak di sepanjang ruang tulang belakang;
 • menaik - bertanggungjawab untuk mengangkut nadi dari otot ke pusat kepala;
 • turun - isyarat pengangkutan dari otak ke tanduk (proses sulfur), diwakili oleh balok panjang.

Dalam struktur anatomi terdapat juga serat yang terletak di bahagian tepi komponen kelabu untuk pertukaran denyutan yang lebih intensif. Juga di dalam saluran darah putih terletak. Dan alur-alur membahagikannya kepada tiga tali (depan, belakang, sampingan), yang terletak di bahagian-bahagian yang berlainan dari benda itu dan dihubungkan dengan perekat.

Struktur ini merujuk kepada keseluruhan panjang saraf tunjang, kecuali untuk pangkal tisu serviks dan atas, dan bahagian paling bawah kanal. Di bahagian atas terdapat hanya dua tali - nipis dan berbentuk baji. Mereka memasuki medulla oblongata. Dan dari bahagian bawah saraf tunjang, semua tiga tali disambungkan ke satu yang tidak dapat dipisahkan.

Unsur kelabu

Jadi apa yang membentuk perkara kelabu? Dalam strukturnya terdapat lebih dari tiga belas juta sel saraf, serta prosesnya (tanduk), dan proses jabatan bersebelahan. Jabatan dalam rupa menyerupai rama-rama. Dua sayap yang dihubungkan oleh jambatan sempit di satu sisi dan perkara utama di bahagian melintang. Serat terletak sepanjang sepanjang terusan tunjang dan membentuk tiang. Mereka dibahagikan kepada unjuran depan, belakang dan sampingan (tanduk), masing-masing mempunyai tujuan dan ciri fungsinya sendiri.

Tiang posterior terbentuk daripada neuron interkalari, yang menerima impuls daripada sel ganglion. Tanduk anterior terdiri daripada neuron motor. Aksons yang membentuk akar saraf meninggalkan ruang tulang belakang. Tugas fungsional utama bidang ini adalah untuk membekalkan otot dan otot rangka. Dalam tanduk sisi adalah sel sensitif dan viseral, yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota.

Tiang posterior dan anterior dihubungkan oleh sel-sel perantaraan. Dari tanduk depan adalah benang akar dalam bentuk proses, membentuk akar pergerakan. Dalam tanduk belakang kembali akar proses yang membentuk akar sensitif. Mereka membawa isyarat dari seluruh badan kepada sistem saraf pusat. Setiap akar posterior mempunyai penebalan khas, atau sebaliknya, nodul tulang belakang.

Akar tanduk anterior dan posterior disambungkan dan membentuk sepasang, yang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tulang belakang, bergantung pada lokasinya. Di pusat tunjang terdapat tiga puluh satu pasang saraf: lapan dalam segmen serviks, dua belas di daerah torasik, lima di bahagian bawah, lima di daerah sakral dan tailbone.

Video "Struktur terung tunjang"

Dalam video, anda dapat melihat secara terperinci dan jelas anatomi terusan tunjang.

Perkara putih saraf tunjang, parameter asas dan fungsi

Semua sistem dan organ dalam tubuh manusia saling berkaitan. Dan semua fungsi dikawal oleh dua pusat: saraf tunjang dan otak. Hari ini kita akan membincangkan struktur dan fungsi kord rahim, dan mengenai pendidikan putih yang terkandung di dalamnya. Bahan putih dari saraf tunjang (substantia alba) adalah satu sistem kompleks gentian saraf non-myelinated dengan pelbagai ketebalan dan panjang. Sistem ini termasuk kedua-dua tisu saraf sokongan dan saluran darah dikelilingi oleh tisu penghubung.

Komposisi benda putih

Apakah bahan putih? Bahan ini mempunyai banyak proses sel-sel saraf, mereka membentuk jalur-jalur saraf tunjang:

 • rasuk menurun (efferent, motor), mereka pergi ke sel-sel tanduk anterior saraf tunjang manusia dari otak.
 • naik (afferent, sensitif) rasuk yang dihantar ke cerebellum dan pusat otak besar.
 • sekeping pendek serat yang menghubungkan segmen saraf tunjang, mereka hadir pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang.

Parameter utama bahan putih

Saraf tunjang adalah bahan khas yang terletak di dalam tisu tulang. Sistem penting ini terletak pada tulang belakang manusia. Dalam bahagian itu, unit struktur menyerupai rama-rama, bahan putih dan kelabu di dalamnya adalah sama rata. Di dalam saraf tunjang, bahan putih ditutup dengan belerang, ia membentuk pusat struktur.

Bahan putih dibahagikan kepada segmen, alur tepi, depan dan belakang berfungsi sebagai pembahagi. Mereka membentuk tali tulang belakang:

 • Kord sisi terletak di antara tanduk anterior dan posterior saraf tunjang. Ia mengandungi laluan menurun dan menaik.
 • Kord posterior terletak di antara tanduk anterior dan posterior bahan kelabu. Mengandungi rentetan berbentuk baji, lembut, dan menaik. Mereka dipisahkan antara satu sama lain, bahagian bawah perantaraan belakang berfungsi sebagai pembahagi. Rasuk berbentuk baji bertanggungjawab untuk melakukan impuls dari anggota atas. Dari kaki bawah ke impuls otak disebarkan oleh rasuk lembut.
 • Kord anterior terletak di antara celah anterior dan tanduk anterior bahan kelabu. Ia mengandungi laluan turun, melalui mereka isyarat dari korteks, serta dari orang tengah ke sistem manusia yang penting.

Struktur bahan putih adalah sistem kompleks serat pulpa ketebalan yang berlainan, ia, bersama-sama dengan tisu sokongan, dipanggil neuroglia. Dalam komposisinya ada saluran darah kecil yang hampir tidak mempunyai tisu penghubung. Dua bahagian bahan putih disambungkan dengan melekat. Spike putih juga berlaku di kawasan terusan tulang belakang yang melintang yang terletak di hadapan pusat. Serat diikat ke dalam berkas yang mengendalikan impuls saraf.

Laluan naik utama

Tugas laluan menaik adalah penularan impuls dari saraf perifer ke otak, paling sering ke daerah kortikal dan cerebellar sistem saraf pusat. Terdapat jalan menaik yang juga dikimpal bersama, mereka tidak boleh dianggap berasingan dari satu sama lain. Kita membezakan enam rasuk yang dikimpal dan bebas dari bahan putih.

 • Bundle burdah Burdakh dan bundle nipis Gaulle (dalam Rajah 1.2). Kumpulan terdiri daripada sel ganglion tulang belakang. Bundle berbentuk baji adalah 12 bahagian atas, bundle nipis adalah 19 yang rendah. Serat berkas ini pergi ke saraf tunjang, melalui akar posterior, memberikan akses kepada neuron tertentu. Mereka seterusnya pergi ke teras yang sama.
 • Laluan sisi dan luaran. Mereka terdiri daripada sel sensitif ganglia tulang belakang yang memanjangkan ke tanduk posterior.
 • Cara spinal-cerebellar Govers. Ia mengandungi neuron khas, mereka pergi ke kawasan nukleus Clark. Mereka naik ke bahagian atas batang sistem saraf, melalui kaki atas mereka memasuki separuh ipsilateral dari cerebellum.
 • Cerucuk tulang belakang tulang belakang. Pada permulaan laluan, neuron ganglion tulang belakang terkandung, maka jalan menuju sel-sel nukleus di zon pertengahan bahan kelabu. Neuron melalui bahagian bawah cerebellum, mencapai otak membujur.

Laluan hiliran utama

Laluan menurun dikaitkan dengan ganglia dan kawasan kelabu. Impuls saraf dihantar melalui berkas, mereka berasal dari sistem saraf manusia dan dihantar ke pinggir. Laluan ini tidak difahami dengan baik. Mereka sering saling berkaitan antara satu sama lain, membentuk struktur monolitik. Sesetengah laluan tidak boleh dipertimbangkan tanpa pemisahan:

 • Bahagian kortikospinal lateral dan ventral. Mereka bermula dari neuron piramida zon motor dari korteks serebrum di bahagian bawah mereka. Kemudian serat melepasi pangkalan otak tengah, otak hemisfera otak, melalui bahagian ventar Varoliev, medulla, mencapai kord rahim.
 • Laluan Vestibulospinal. Konsep ini adalah umum, ia termasuk beberapa jenis rasuk, terbentuk dari nukleus vestibular, yang terletak di kawasan medulla oblongata. Mereka berakhir di sel-sel anterior tanduk anterior.
 • Tektospinal. Ia meningkat dari sel-sel di rantau cherepochromia tengah, berakhir di rantau mononeurons tanduk anterior.
 • Cara Rubrospinal. Ia berasal dari sel-sel yang terletak di rantau nukleus merah sistem saraf, memotong di rantau tengah orang tengah, dan berakhir di rantau neuron zon pertengahan.
 • Laluan reticulospinal. Ia adalah penghubung antara pembentukan retikular dan kord rahim.
 • Laluan olivospinal. Dibentuk oleh neuron sel zaitun yang terletak di otak membujur, berakhir di rantau mononeuron.

Kami telah mengkaji semula cara utama yang kurang dipelajari oleh saintis pada masa ini. Perlu diperhatikan bahawa terdapat balok tempatan yang menjalankan fungsi konduktif, yang juga menyambungkan segmen yang berlainan dari tahap yang berbeza dari saraf tunjang.

Peranan bahan putih saraf tunjang

Sistem perekat perkara putih memainkan peranan konduktor dalam saraf tunjang. Tiada hubungan antara masalah kelabu saraf tunjang dan otak utama, mereka tidak saling berhubungan, tidak menghantar impuls kepada satu sama lain, dan menjejaskan fungsi organisma. Ini adalah semua fungsi benda putih saraf tunjang. Tubuh yang disebabkan oleh keupayaan penghubung saraf tunjang berfungsi sebagai mekanisme holistik. Transmisi impuls saraf dan aliran maklumat berlaku mengikut corak tertentu:

 1. Dorongan yang dihantar oleh bahan abu-abu melalui benang tipis bahan putih, yang menghubungkan dengan bahagian-bahagian yang berbeza dari sistem saraf utama seseorang.
 2. Isyarat mengaktifkan bahagian-bahagian otak yang diingini, bergerak pada kelajuan kilat.
 3. Maklumat segera diproses di pusatnya sendiri.
 4. Sambutan maklumat segera dihantar kembali ke pusat saraf tunjang. Untuk tujuan ini, rentetan bahan putih digunakan. Dari pusat saraf tunjang, isyarat menyimpang ke bahagian yang berlainan dalam tubuh manusia.

Ini semua adalah struktur yang agak rumit, tetapi prosesnya sebenarnya adalah segera, seseorang boleh menurunkan atau mengangkat tangannya, merasa sakit, duduk atau berdiri.

Sambungan bahan putih dan bahagian otak

Otak termasuk beberapa zon. Di tengkorak manusia terletak medula, terminal, tengah, otak perantaraan dan cerebellum. Masalah putih dari saraf tunjang adalah bersentuhan dengan struktur ini, ia boleh membuat hubungan dengan bahagian tertentu tulang belakang. Apabila terdapat isyarat yang berkaitan dengan perkembangan ucapan, aktiviti motor dan refleks, gustatory, auditori, sensasi visual, pembangunan ucapan, perkara putih otak terakhir diaktifkan. Bahan putih medulla oblongata bertanggungjawab untuk fungsi konduktor dan refleks, mengaktifkan fungsi kompleks dan mudah seluruh organisma.

Perkara kelabu dan putih orang tengah tengah, yang berinteraksi dengan sambungan tulang belakang, bertanggungjawab terhadap pelbagai proses dalam tubuh manusia. Perkara putih orang tengah mempunyai keupayaan untuk memasuki fasa aktif proses:

 • Pengaktifan refleks kerana pendedahan bunyi.
 • Peraturan nada otot.
 • Peraturan pusat pendengaran.
 • Lakukan refleks pemasangan dan penerus.

Agar maklumat dapat mencapai sistem saraf pusat dengan cepat melalui saraf tunjang, jalannya terletak melalui otak perantaraan, sehingga kerja organisme lebih harmonis dan tepat.

Lebih daripada 13 juta neuron terkandung dalam perkara kelabu saraf tunjang, mereka membentuk seluruh pusat. Dari pusat-pusat ini, isyarat dihantar kepada benda putih setiap detik yang kedua, dan daripadanya ke otak utama. Ia adalah kerana ini bahawa seseorang boleh menjalani kehidupan yang penuh: merasa bau, membezakan bunyi, berehat dan bergerak.

Maklumat bergerak sepanjang laluan menurun dan menaik bahan putih. Laluan menaik bergerak maklumat yang dikodkan dalam impuls saraf ke cerebellum dan pusat besar otak utama. Data kitar semula dikembalikan dalam arah menurun.

Bahaya kecederaan saraf tunjang

Bahan putih berada di bawah tiga cengkerang, mereka melindungi seluruh saraf tunjang dari kerosakan. Ia juga dilindungi oleh kerangka tulang belakang pepejal. Tetapi risiko kecederaan masih wujud. Kemungkinan luka berjangkit tidak boleh diabaikan, walaupun ini bukan kes lazim dalam amalan perubatan. Selalunya kecederaan tulang belakang diperhatikan, di mana bahan putih terutamanya terjejas.

Kerosakan fungsional boleh diterbalikkan, sebahagiannya boleh diterbalikkan dan mempunyai akibat yang tidak dapat dipulihkan. Ia semua bergantung kepada sifat kerosakan atau kecederaan.

Mana-mana kecederaan boleh menyebabkan kehilangan fungsi yang paling penting dalam tubuh manusia. Dengan kemunculan pecahan yang luas, luka-lala tali tulang belakang muncul akibat tidak dapat dipulihkan, fungsi konduktor terganggu. Dalam kecederaan saraf tunjang, apabila saraf tunjang dimampatkan, terdapat kerusakan pada sambungan antara sel-sel saraf bahan putih. Akibatnya mungkin berbeza-beza bergantung kepada sifat kecederaan.

Kadang-kadang serat-serat ini atau lain-lain telah rosak, tetapi kemungkinan pemulihan dan penyembuhan impuls saraf kekal. Ini mungkin mengambil masa yang lama, kerana serat saraf berkembang bersama-sama dengan sangat teruk, dan ia adalah pada integriti mereka bahawa kemungkinan melakukan impuls saraf bergantung. Kekonduksian denyutan elektrik boleh dipulihkan sebahagiannya dengan beberapa kerosakan, maka sensitiviti akan dipulihkan, tetapi tidak sepenuhnya.

Kebarangkalian pemulihan dipengaruhi bukan sahaja oleh tahap kecederaan, tetapi juga bagaimana bantuan pertama diberikan secara profesional, bagaimana resusitasi, pemulihan dilakukan. Lagipun, selepas kerosakan, adalah perlu untuk mengajar pengakhiran saraf untuk menjalankan impuls elektrik semula. Juga menjejaskan proses pemulihan: usia, kehadiran penyakit kronik, kadar metabolik.

Fakta menarik tentang perkara putih

Kord rahim mempunyai banyak misteri, jadi saintis di seluruh dunia sentiasa melakukan penyelidikan, mengkajinya.

 • Kord tulang belakang berkembang secara aktif dan tumbuh dari kelahiran hingga lima tahun untuk mencapai saiz 45 cm.
 • Orang yang lebih tua adalah, perkara yang lebih putih ada di dalam saraf tunjangnya. Ia menggantikan sel saraf mati.
 • Perubahan evolusi dalam saraf tunjang terjadi lebih awal dari pada otak.
 • Hanya di dalam saraf tunjang adalah pusat saraf yang bertanggungjawab untuk rangsangan seksual.
 • Adalah dipercayai bahawa muzik menyumbang kepada pembangunan saraf tunjang yang betul.
 • Menarik, tetapi sebenarnya bahan putih adalah krim.

Perkara putih dan kelabu saraf tunjang

Di bahagian silang saraf tunjang menunjukkan nisbah lokasi bahan putih dan kelabu. Bahan kelabu menduduki bahagian tengah dan mempunyai bentuk rama-rama dengan sayap tersebar, atau huruf "H". Bahan putih terletak di sekitar kelabu, menduduki pinggiran saraf tunjang.

Masalah putih pada saraf tunjang pada dasarnya merupakan satu sistem kompleks yang berbeza-beza panjang dan ketebalan serat dan sebahagiannya serat saraf bezkotnyh dan tisu saraf yang menyokong - neuroglia, serta saluran darah dikelilingi oleh sejumlah kecil tisu penghubung.

Perkara putih satu setengah dari saraf tunjang dihubungkan dengan perkara putih pada separuh kedua oleh transversal melintang putih nipis di hadapan kanal tengah. Serat saraf dalam bahan putih dibundel.

Tiga alur yang berjalan di sepanjang celah di setiap separuh kord rahim membatasi perkara putih setiap separuh menjadi tiga saraf tunjang yang disebut.

Terdapat tali anterior, lateral dan posterior.

Di bahagian atas bahagian pangkal rahim dan keseluruhan pangkal pangkal rahim, kord posterior dibahagikan kepada dua rasuk - berbentuk nipis dan baji. Kord ini masuk ke bahagian awal otak - medulla.

Di bahagian bawah saraf tunjang, tali ini bergabung dan menjadi tidak dapat dibezakan.

Masalah kelabu tulang belakang
Komponen utama kelabu adalah sel-sel saraf dengan proses mereka. Sebagai tambahan kepada mereka, dalam proses kelabu terdapat proses-proses sel-sel saraf yang terletak di bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, neuroglia, serta saluran darah dan tenunan penyambung yang mengiringi mereka.

Sel-sel saraf membentuk kelompok, nukleus, atau pusat, dari saraf tunjang.

Dalam perkara kelabu, terdapat dua bahagian sisi ("sayap kupu-kupu"), yang terletak dari depan ke belakang dalam satu dan separuh lagi dari saraf tunjang, dan satu menyambungkannya dalam bentuk jembatan sempit, bahagian transversal - perkara kelabu tengah.

Di bahagian tengah perkara kelabu pusat terdapat rongga yang sangat sempit - saluran tengah, yang pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang mempunyai ukuran dan bentuk yang berbeza. Pada orang dewasa, rongga saluran di beberapa kawasan mungkin terlalu besar. Terusan pusat membentang di sepanjang keseluruhan saraf tunjang, bergerak ke atas ke dalam rongga ventrikel IV. Turun di kawasan kerucut otak, ia berkembang dan mencapai purata 1 mm; bahagian ini saluran utama dipanggil ventrikel terminal.

Setiap sisi bahan kelabu membentuk tiga protrusions: depan, belakang, dan bantalan sampingan.

Tali-tusukan ini di sepanjang panjang tiang tulang belakang membentuk tiang kelabu, setiap satu di bahagian melintang saraf tunjang mendapat nama tanduk. Oleh itu, tiang depan dibezakan (di bahagian silang, tanduk depan), tiang belakang (tanduk belakang) dan tiang sampingan (tanduk sampingan).

Antara tanduk depan dan belakang terdapat bahagian perantaraan yang ditempati oleh sel-sel perantaraan.

Dari sulcus lateral anterior, filamen radikal anterior, yang merupakan proses sel motor, keluar dari setiap segmen. Filamen radikal anterior membentuk akar motor.

Dalam sulcus lateral posterior, filamen radikular posterior, yang merupakan proses sel-sel sel sensitif, membentuk akar dorsal atau deria; ia mengandungi serat effector yang mengendalikan impuls sensitif dari pinggir, iaitu. dari semua tisu dan organ badan, kepada sistem saraf pusat.

Di bahagian belakang tulang belakang adalah penebalan berbentuk gelendong, nod tulang belakang.

Setiap akar ventral dan dorsal menghubungkan antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang.

Setiap pasangan (kanan dan kiri) saraf tulang belakang sepadan dengan segmen khusus saraf tunjang. Akibatnya, di dalam saraf tunjang terdapat segmen-segmen seperti terdapat saraf tulang belakang.

Kord tulang belakang membawa 31 pasang saraf tulang belakang bersimetris yang terletak pada sisinya: 8 serviks, 12 toraks, 5 lumbar, 5 saraf sacral dan satu tulang berselaput.

Perkara putih dan kelabu saraf tunjang

Di bahagian silang saraf tunjang menunjukkan lokasi bahan putih dan kelabu.
Perkara kelabu menduduki bahagian tengah dan mempunyai bentuk rama-rama dengan sayap tersebar atau huruf N.

Bahan putih terletak di sekitar kelabu, di pinggir kord rahim. Nisbah bahan putih dan kelabu di bahagian yang berlainan dari saraf tunjang adalah berbeza.

Di bahagian serviks, terutamanya pada tahap penebalan serviks, perkara kelabu jauh lebih besar daripada di bahagian tengah dada, di mana jumlah bahan putih banyak (kira-kira 10-12 kali) lebih besar daripada jisim bahan kelabu. Di rantau lumbar, terutama di peringkat penebalan lumbar, perkara kelabu lebih besar daripada putih. Ke arah bahagian sakral, jumlah bahan kelabu berkurangan, tetapi jumlah bahan putih berkurang. Di kawasan kerucut otak, hampir seluruh permukaan keratan rentas dibuat dengan bahan kelabu, dan hanya di pinggir terdapat lapisan sempit bahan putih.

Kord tulang belakang, tulang belakang medulla
(skim).
(Bahagian silang tulang belakang
otak; pengedaran putih
dan perkara kelabu.)

Perkara putih saraf tunjang

Bahan putih, substantia alba, dari saraf tunjang adalah sistem yang kompleks dengan panjang dan ketebalan yang berbeza dari myelin dan sebahagiannya seperti serabut saraf amyelin dan tisu saraf sokongan - neuroglia, serta saluran darah yang dikelilingi oleh sejumlah kecil tisu penghubung. Serat saraf dalam bahan putih dibundel.

Perkara putih dari satu setengah saraf tunjang dikaitkan dengan perkara putih separuh yang lain oleh alias commissura alba yang sangat tipis memimpin di depan saluran utama.

Tali-tudung dari saraf tunjang, dengan pengecualian posterior perantaraan posterior, membatasi perkara putih setiap setengah menjadi tiga tali dari saraf tunjang, spinalis medullae funiculi.

Membezakan kord anterior, ventralis funikular (anterior), - sebahagian daripada perkara putih, terhad kepada median median anterior dan sulur anterolateral, atau garis keluar dari akar anterior saraf tulang belakang; kord lateral, lateralis funiculus, antara alur anterolateral dan posterolateral; kord posterior, funiculus dorsalis (posterior), antara sulph medial posterolateral dan posterior.

Pada bahagian atas bahagian toraks dan di bahagian serviks saraf tunjang, sulcus pertengahan posterior membahagikan kord posterior ke dalam dua bungkus: yang lebih nipis di tengah-tengah di tengah, yang disebut bundle nipis, dan bundle berbentuk baji sisi yang lebih kuat. Di bawah rasuk berbentuk baji yang hilang. Kord dari saraf tunjang terus bahagian awal otak - medulla.

Dalam komposisi bahan putih saraf tunjang adalah serat unjuran yang membentuk laluan afferent dan efferent, dan gentian bersekutu. Yang terakhir ini membuat sambungan antara segmen saraf tunjang dan membentuk bundle depan, belakang dan belakang, fasciculi proprii ventrales (anteriores), laterales et dorsales (posteriores), yang bersebelahan dengan masalah kelabu saraf tunjang, mengelilinginya dari semua pihak.

Bungkusan ini termasuk:

1) laluan dorsolateral, tractus dorsolateralis, adalah sebatian kecil gentian yang terletak di antara bahagian atas kolum kelabu posterior dan permukaan korda spinal berdekatan dengan atlet posterior;

2) bundle partition, fasciculus septomarginalis, adalah bundle nipis yang menurun, berdekatan dengan celah median belakang; dikesan hanya di bahagian bawah toraks dan lumbal bawah saraf tunjang;

3) bundle interstitial, fasciculus interfascicularis (semilunaris), dibentuk oleh gentian turun yang terletak di bahagian tengah bundle berbentuk baji; dikesan dalam segmen toraks serviks dan atas.

Masalah kelabu tulang belakang

Perkara kelabu kord rahim, substantia grisea, terdiri terutamanya daripada badan-badan sel saraf dengan proses mereka yang tidak mempunyai sarung myelin. Sebagai tambahan kepada mereka, dalam proses kelabu terdapat proses-proses sel-sel saraf yang terletak di bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, neuroglia, serta saluran darah dan tisu penghubung yang mengiringi mereka.

Dalam perkara kelabu, terdapat dua bahagian sisi yang terletak di kedua-dua bahagian saraf tunjang, dan bahagian melintang menghubungkannya dalam bentuk jembatan yang sempit - bahan perantaraan tengah (kelabu), substantia (grisea) intermedia centralis. Ia berterusan di bahagian-bahagian lateral, menduduki bahagian tengahnya, sebagai bahan perantaraan (kelabu) lateral, substantia (grisea) intermedia lateralis.

Di bahagian tengah bahagian tengah kelabu pertengahan terdapat rongga yang sangat sempit - saluran tengah, kanalis centralis. Pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang, lumennya pada bahagian mendatar mempunyai saiz dan bentuk yang berlainan: di kawasan penumpuan serviks dan lumbar - bujur, dan dalam torak - bulat dengan garis pusat sehingga 0.1 mm. Pada orang dewasa, rongga saluran di beberapa kawasan mungkin terlalu besar. Terusan pusat membentang di sepanjang keseluruhan saraf tunjang, bergerak ke atas ke dalam rongga ventrikel IV. Di bawah, di kawasan kerucut otak, terusan pusat diperluas dan diameternya mencapai purata 1 mm; Bahagian ini saluran utama dikenali sebagai ventrikel terminal, terminal ventrikelulus.

Tisu mengelilingi kanal pusat saraf tunjang dan terdiri terutamanya daripada neuroglia dan sebilangan kecil neuron dengan serat mereka dipanggil bahan gelatin pusat, substansia gelatinosa centralis.

Bahan perantaraan tengah (kelabu) yang mengelilingi saluran tengah dibahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian terletak di hadapan terusan dan bersebelahan dengan komisar putih, yang menghubungkan tali anterior kedua-dua bahagian saraf tunjang. Bahagian lain berada di belakang kanal. Bahan penderaan sekunder, substantia visceralis secundaria, terletak di bahagian tengah ke tengah tengah (abu-abu), bersebelahan dengan septum median posterior.

Setiap sisi bahan kelabu membentuk tiga protrusions: depan yang lebih tebal, posterior yang sempit, dan di antara mereka satu tompok kecil yang tidak dinyatakan di semua peringkat saraf tunjang. Tulang belakang biasanya kelihatan dengan jelas di bahagian bawah bahagian serviks dan di bahagian atas bahagian toraks dari saraf tunjang.

Tali-tusukan di sepanjang tulang belakang membentuk tiang kelabu, columnae griseae. Setiap daripada mereka dalam bahagian melintang saraf tunjang mendapat nama tanduk, srnu.

Terdapat tiang depan, kolumna ventralis (anterior), keratan rentas - tanduk depan, rnu ventrale (anterius), tiang belakang, columna dorsalis (belakang) tanduk belakang, rnu dorsale (posterius) sornu laterale).

Tanduk anterior adalah lebih luas, tetapi lebih pendek daripada bahagian belakang dan tidak mencapai pinggir kord rahim, manakala tanduk posterior, yang sempit dan lebih lama, mencapai permukaan luar otak.

Dalam tanduk posterior, seseorang boleh membezakan puncak tanduk posterior, puncak cornus dorsalis (posterioris), bahagian sempit bahagian dorsal dari tanduk posterior di sekeliling kepala tanduk, kaput cornus dorsalis (posterioris), yang masuk ke leher tanduk, serviks cornus dorsalis (posterioris) dan itu, pada gilirannya, adalah di bahagian paling luas tanduk - asas tanduk, asas cornus dorsalis (posterioris).

Bahagian atas tanduk posterior bersempadan dengan kawasan yang kaya dengan neuroglia dengan sejumlah besar sel-sel saraf yang disebut bahan gelatin, substansi gelatinosa.

Sel-sel saraf dalam kluster bentuk kelabu - nukleus, atau pusat, saraf tunjang, yang mempunyai topografi berterusan.

Topografi nukleus saraf tunjang.

Di pilar anterior adalah nukleus motor, sel-sel yang menghantar axons ke akar anterior korda tunjang:

1) nukleus anterolateral, nukleus ventrolateralis, yang mempunyai dua bahagian: bahagian atas, terletak di segmen CIV - CVIII, dan yang lebih rendah, terletak di segmen LII - SI;

2) nukleus medial anterior, nukleus ventromedialis, sering juga diwakili dalam dua bahagian: bahagian atas dalam CII - LIV dan bahagian bawah dalam SII - CoI; kurang kerap bahagian-bahagian ini tidak memecah segmen

3) nukleus posterolateral, nukleus dorsolateralis, dibahagikan kepada dua bahagian: bahagian atas yang lebih besar dalam CV - CVIII dan yang lebih rendah dalam LIII - SII;

4) nukleus lateral posterior, nukleus retrodorsolateralis, terletak pada bahagian belakang yang sebelumnya. Ia diwakili oleh dua kelompok kecil sel dalam SVIII - ThI dan SI - SIII; 5) nukleus posterior-medial, nukleus dorsomedialis, diwakili oleh bahagian atas kecil, terletak pada segmen serviks atas Q, dan bahagian bawah - dalam segmen THI - SII;

6) nukleus pusat, nukleus nukleus, lebih kerap terletak di segmen ThI - LIII, tetapi juga mempunyai bahagian tambahan dalam SI - SV;

7) nukleus saraf aksesori, nukleus n. accessorii, biasanya terhad kepada segmen CI - CVI

8) nukleus saraf frenik, nukleus n. phrenici, berlaku dalam segmen CIV - CVII;

9) nukleus dorsal lumbal, nukleus lumbodorsalis, terletak di segmen LIII - SI.

2. Di lajur belakang adalah teras sensitif:

1) bahan gelatin, gelatinosa substantia, mempunyai pandangan rentas keratan separa bulan bersempadan dengan puncak tanduk;

2) nukleus tanduk posterior, nukleus proprius cornus posterioris (BNA), yang terletak di bahagian tengahnya, menduduki hampir seluruh kawasannya dan menyebar di seluruh ruang posterior (CI-CoI);

3) bahan penderaan sekunder, substantia visceralis secundaria, terletak agak punggung ke bahagian tengah tengah (abu-abu).

3. Lajur sisi mengandungi teras berikut:

1) tiang thoracic (pectoralis), columna thoracica (nukleus thoracicus), adalah terhad kepada segmen THI - LII dan terletak di sebelah medial pangkal tanduk, oleh itu sesetengah penulis menyifatkannya sebagai nukleus kedua;

2) bahan perantaraan pusat (kelabu), substantia (grisea) intermedia centralis, dilokalkan dalam segmen ThI-LIII, di bahagian tengah tanduk sisi, hampir mencapai saluran tengah;

3) bahan sisi tengah (abu), substantia (grisea) intermedia lateralis, terletak lateral kepada nukleus terdahulu, menduduki bantahan tanduk sisi dan menyebar ke segmen ThI-LIII;

4) nuklei parasympathetic sakral, nuklei parasympathici sacrales, menduduki segmen SII - SIV, sedikit lebih awal daripada sebelumnya.

Dalam bahagian bawah pangkal rahim dan bahagian atas tulang saraf tulang belakang, di sudut antara tanduk sisi dan pinggir sisi tanduk, bahan kelabu dalam bentuk proses menembusi bahan putih, membentuk struktur retikular - pembentukan reticular, formatio reticularis, dari saraf tunjang, di gelung yang berwarna putih bahan

Lokasi tanduk anterior dan posterior sepadan dengan alur anterior dan posterior-lateral saraf tunjang. Surat-menyurat ini antara tanduk-tanduk dan alur-alur menentukan topografi bahan putih di bahagian-bahagian silang: pembahagiannya pada tali anterior, posterior, dan sisi bahan putih.

Sambung tunjang tulang belakang dan konduktor CNS

Saraf tunjang manusia adalah organ penting sistem saraf pusat, yang menghubungkan semua organ dengan sistem saraf pusat dan menjalankan refleks. Ia dilindungi di atas dengan tiga cengkerang:

Antara membran arachnoid dan lembut (pembuluh darah) dan di saluran utamanya terdapat cecair serebrospinal (CSF)

Dalam ruang epidural (jurang antara dura mater dan permukaan tulang belakang) - kapal dan tisu adipose

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia

Apakah saraf tunjang dalam struktur luarannya?

Ini adalah tali panjang di kanal tulang belakang, dalam bentuk silinder band, kira-kira 45 mm panjang, kira-kira 1 cm lebar, depan rata dan belakang daripada di sisi. Ia mempunyai batas atas dan bawah yang bersyarat. Bahagian atas bermula antara garis foramen occipital besar dan vertebra serviks pertama: di tempat ini saraf tunjang terhubung ke kepala dengan bujur perantara. Yang lebih rendah adalah pada tahap 1-2 vertebra lumbar, selepas itu kord ini membentuk bentuk kerucut dan kemudian "merosot" ke dalam saraf tunjang (terminal) nipis dengan garis pusat kira-kira 1 mm, yang membentang ke vertebra kedua bahagian kerakyatan. Benang terminal terdiri daripada dua bahagian - dalaman dan luaran:

 • dalaman - kira-kira 15 cm panjang, terdiri daripada tisu saraf, bersambung dengan saraf lumbar dan sakral dan terletak dalam satu kantung dari dura mater
 • luaran - kira-kira 8 cm, bermula di bawah bahagian vertebra kedua bahagian sakral dan terbentang dalam bentuk sebatian keras, arachnoid dan cangkang lembut sehingga tulang belakang tulang belakang 2 dan bergabung dengan periosteum

Benang terminal luar yang melekat pada tailbone dengan gentian saraf yang melintasinya sangat serupa dengan rupa ekor kuda. Oleh itu, kesakitan dan fenomena yang berlaku apabila saraf ditetak di bawah vertebra sacral ke-2 sering disebut sebagai sindrom kuda.

Kord rahim mempunyai penebalan di kawasan serviks dan lumbosacral. Ini dijelaskan oleh kehadiran sejumlah besar saraf di tempat-tempat ini, pergi ke bahagian atas dan bawah:

 1. Penebalan serviks meluas dari ke 3 ke vertebra serviks ke-4 sehingga ke 2 thoracic, mencapai maksimum pada ke-5 hingga ke-6
 2. Lumbosacral - dari peringkat vertebra ke-9 ke-10 ke lumbar 1 dengan maksima dalam thoracic ke-12

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang

Jika kita menganggap struktur saraf tunjang di seksyen salib, maka di tengah anda dapat melihat kawasan kelabu dalam bentuk rama-rama yang membuka sayapnya. Ini adalah perkara kelabu saraf tunjang. Ia dikelilingi oleh benda putih dari luar. Struktur sel kelabu dan putih berbeza, seperti fungsi mereka.

Perkara kelabu saraf tunjang terdiri daripada neuron motor dan interkalari:

 • neuron motor menghantar refleks motor
 • interkalari - memberikan komunikasi antara neuron itu sendiri

Bahan putih terdiri daripada axons yang dipanggil - proses-proses saraf yang mana serat turun dan menaikkan laluan dibuat.

Sayap "rama-rama" lebih sempit membentuk tanduk depan bahan kelabu, lebih luas - belakang. Di tanduk depan adalah neuron motor, di bahagian belakang - tersambung. Antara bahagian lateral simetri terdapat pelompat melintang tisu otak, di pusat yang melewati saluran yang berkomunikasi dengan bahagian atas ventrikel otak dan diisi dengan cairan serebrospinal. Dalam sesetengah jabatan atau keseluruhan keseluruhan orang dewasa, terusan pusat boleh menjadi terlalu besar.

Mengenai kanal ini, ke kiri dan ke kanannya, perkara kelabu saraf tunjang kelihatan seperti lajur bentuk simetri, yang saling terhubung dengan komisen anterior dan posterior:

 • tiang depan dan belakang sesuai dengan tanduk depan dan belakang di bahagian silang
 • unjuran sampingan membentuk tiang sampingan

Unjuran sampah bukanlah keseluruhan panjang, tetapi hanya di antara segmen serviks dan serviks lumbal ke-8. Oleh itu, keratan rentas dalam segmen di mana tiada protrusions sisi, mempunyai bentuk bujur atau bulat.

Sambungan tiang simetri di bahagian anterior dan posterior membentuk dua alur di permukaan otak: anterior, lebih dalam, dan posterior. Jurang depan berakhir dengan septum bersebelahan dengan sempadan belakang bahan kelabu.

Saraf dan segmen tulang belakang

Di sebelah kiri dan di sebelah kanan alur pusat ini, alur anterolateral dan posterolateral terletak, di mana benang anterior dan posterior (akson) keluar, membentuk akar saraf. Akar anterior strukturnya ialah neuron motor tanduk anterior. Yang posterior, yang bertanggungjawab untuk kepekaan, terdiri daripada neuron interkalari tanduk posterior. Segera di keluar dari segmen otak dan akar anterior dan posterior digabungkan menjadi satu saraf atau ganglion (ganglion). Oleh kerana terdapat dua anterior dan dua akar posterior di setiap segmen, secara keseluruhan mereka membentuk dua saraf tulang belakang (satu di setiap sisi). Kini tidak sukar untuk mengira berapa banyak saraf yang ada pada saraf tunjang manusia.

Untuk melakukan ini, pertimbangkan struktur segmennya. Secara keseluruhan terdapat 31 segmen:

 • 8 - di kawasan serviks
 • 12 - di dada
 • 5 - lumbar
 • 5 - dalam sakral
 • 1 - dalam coccyx

Jadi saraf tunjang hanya mempunyai 62 saraf - 31 pada setiap sisi.

Bahagian dan segmen saraf tunjang dan lajur tulang belakang tidak berada pada tahap yang sama, disebabkan oleh perbezaan panjang (korda spinal lebih pendek daripada ruang tulang belakang). Ini perlu diambil kira apabila membandingkan segmen serebrum dan nombor vertebra semasa radiologi dan tomografi: jika pada permulaan kawasan serviks tahap ini sepadan dengan nombor vertebra, dan di bahagian bawah terletak pada vertebra di atas, maka di bahagian sakral dan tulang belakang ini perbezaan jumlah kepada beberapa vertebra.

Dua fungsi penting saraf tunjang

Saraf tunjang melakukan dua fungsi penting - refleks dan konduktor. Setiap segmennya dikaitkan dengan organ tertentu, memastikan fungsi mereka. Sebagai contoh:

 • Serviks dan toraks - berkomunikasi dengan kepala, lengan, organ dada, otot dada
 • Kawasan lumbar - organ GIT, buah pinggang, sistem otot badan
 • Sacral - organ pelvis, kaki

Fungsi refleks adalah refleks mudah yang ditetapkan. Sebagai contoh:

 • reaksi sakit - tarik balik lengan jika sakit.
 • lutut lutut

Refleks boleh dilakukan tanpa penglibatan otak.

Ini terbukti dengan eksperimen mudah pada haiwan. Para ahli biologi melakukan eksperimen dengan katak, memeriksa bagaimana mereka bertindak balas terhadap sakit tanpa ketua: tindak balas telah diberikan kepada rangsangan sakit yang lemah dan kuat.

Fungsi konduktif saraf tunjang terdiri dari melakukan dorongan di sepanjang jalan menaik ke otak, dan dari sana pada jalur menurun dalam bentuk perintah terbalik kepada beberapa organ.

Terima kasih kepada sambungan konduktor ini, apa-apa tindakan mental dilakukan:
bangun, pergi, mengambil, membuang, mengangkat, berlari, memotong, menarik - dan banyak lagi bahawa seseorang, tanpa perasan, melakukan kehidupan sehari-hari di rumah dan di tempat kerja.

Sambungan yang unik antara otak tengah, saraf tunjang, keseluruhan sistem saraf pusat dan semua organ tubuh dan kaki-kakinya tetap seperti sebelumnya, impian robotik. Malah robot paling moden mampu melaksanakan seribu pergerakan dan tindakan yang tertakluk kepada bioorganisme. Sebagai peraturan, robot tersebut diprogramkan untuk aktiviti yang sangat khusus dan digunakan terutamanya dalam pengeluaran penghantar automatik.

Fungsi bahan kelabu dan putih. Untuk memahami bagaimana fungsi luar biasa saraf tunjang ini dilakukan, pertimbangkan struktur bahan kelabu dan putih otak di peringkat selular.

Perkara kelabu saraf tunjang pada tanduk anterior mengandungi sel saraf yang besar, yang dipanggil efferent (motor) dan digabungkan menjadi lima nukleus:

 • pusat
 • anterolateral
 • posterolateral
 • anterior medial dan posterior anterior

Akar sensitif sel-sel kecil tanduk posterior adalah proses sel tertentu dari nod-indera deria saraf tunjang. Di tanduk belakang, struktur bahan kelabu adalah heterogen. Kebanyakan sel membentuk nukleus mereka sendiri (pusat dan payudara). Zon sempadan bahan putih, terletak berhampiran tanduk posterior, bersebelahan dengan zon halus dan gelatinous dari bahan abu-abu, yang proses sel-selnya, bersama-sama dengan proses-proses sel yang bertebaran kecil dari tanduk posterior, membentuk sinaps (kontak) dengan neuron tanduk anterior dan antara segmen yang berdekatan. Neurit ini dinamakan balok anterior, lateral, dan posterior. Hubungan mereka dengan otak dijalankan dengan menggunakan jalan konduktif bahan putih. Di pinggir tanduk, rasuk ini membentuk rim putih.

Tanduk sisi bahan kelabu melaksanakan fungsi penting berikut:

 • Dalam zon pertengahan perkara kelabu (tanduk sisi) adalah sel-sel bersimpati sistem saraf autonomi, ia melalui mereka bahawa mereka berkomunikasi dengan organ-organ dalaman. Proses sel-sel ini disambungkan ke akar anterior.
 • Di sini saluran spinocerebral terbentuk:
  Pada tahap segmen pangkal rahim dan bahagian atas terdapat zon reticular - sekumpulan sejumlah besar saraf yang dikaitkan dengan zon pengaktifan korteks serebrum dan aktiviti refleks.

Aktiviti segmental dari masalah kelabu otak, akar belakang dan anterior saraf, rasuk sendiri bahan putih yang bersempadan dengan kelabu, dipanggil fungsi refleks kord rahim. Refleks mereka sendiri dipanggil tanpa syarat, mengikut definisi, Akademik Pavlov.

Fungsi konduktor bahan putih dilakukan melalui tiga tali - bahagian luarnya dibatasi oleh alur:

 • Kord anterior - kawasan antara median anterior dan alur sisi
 • Kord posterior - antara median posterior dan alur sisi
 • Kord sisi - antara alur anterolateral dan posterolateral

Aksion perkara putih membentuk tiga sistem pengaliran:

 • ikatan pendek dipanggil serat asosiatif yang mengikat segmen yang berbeza dari saraf tunjang
 • rasuk sensitif (afferent) naik ke arah otak
 • motor menurun (efferent) rasuk yang diarahkan dari otak ke neuron dari bahan kelabu tanduk anterior

Laluan laluan menurun dan menurun. Pertimbangkan sebagai contoh beberapa fungsi laluan kord perkara putih:

 • Laluan pyramidal (kortikal-spinal) anterior - pemindahan impuls motor dari korteks serebrum ke tulang belakang (tanduk depan)
 • Laluan anterior spinothalamic - penghantaran impuls sentuhan dan kesan pada permukaan kulit (kepekaan sentuhan)
 • Jalur kord rahim serebrum, dengan menghubungkan pusat-pusat visual di bawah korteks serebrum dengan nukleus tanduk anterior, mewujudkan refleks perlindungan yang disebabkan oleh rangsangan bunyi atau visual
 • Geld dan Levental bundle (laluan pra-cerebrospinal) - serat bahan putih menghubungkan nukleus vestibular lapan pasang saraf kranial dengan neuron motor tanduk anterior
 • Bundle posterior longitudinal - menyambungkan bahagian atas saraf tunjang dengan otak, menyelaraskan kerja otot mata dengan serviks, dsb.

Laluan menaik dari tali lateral mengendalikan impuls sensitiviti mendalam (sensasi badan seseorang) di sepanjang kortikal-tulang belakang, tulang belakang-talamik, dan cara tibial-tulang belakang.

Laluan menurun pada tali sisi:

 • Kord kortikal-tulang belakang (pyramidal) - menghantar gerak pergerakan dari korteks serebrum kepada bahan kelabu tanduk anterior
 • Laluan merah dan jalur saraf tunjang (terletak di hadapan laluan piramidal sisi), posterior, kord rahim belakang dan laluan lateral spinothalamik bersebelahan dengannya.
  Laluan merah-tulang belakang menyediakan kawalan automatik pergerakan dan nada otot pada tahap bawah sedar.

Di bahagian yang berbeza dari saraf tunjang terdapat nisbah otak kelabu dan putih yang berbeza. Ini disebabkan oleh bilangan laluan menaik dan turun yang berlainan. Dalam segmen tulang belakang yang lebih rendah terdapat lebih banyak perkara kelabu. Apabila ia bergerak ke atas, ia menjadi lebih kecil, dan perkara putih, sebaliknya, ditambah, sebagai jalan menaik baru ditambah, dan pada bahagian segmen serviks atas dan bahagian pertengahan putih thoracic - yang paling banyak. Tetapi di kawasan kedua-dua bahan kelabu serviks dan lumbar tebal berlaku.

Seperti yang anda dapat lihat, saraf tunjang mempunyai struktur yang sangat kompleks. Komunikasi bundelan saraf dan serat terdedah, dan kecederaan serius atau penyakit boleh mengganggu struktur ini dan mengakibatkan gangguan jalan konduktif, yang boleh menyebabkan kelumpuhan lengkap dan kehilangan sensasi di bawah titik "pelepasan" pengaliran. Oleh itu, pada tanda-tanda berbahaya sedikit pun, saraf tunjang harus diperiksa dan dirawat tepat pada waktunya.

Tata tulang belakang

Untuk diagnosis penyakit berjangkit (ensefalitis, meningitis, dan penyakit lain), tusuk saraf tunjang (lumbar puncture) digunakan - jarum dipandu ke saluran tunjang. Ia dilakukan dengan cara ini:
Jarum dimasukkan ke ruang subarachnoid dari saraf tunjang pada tahap di bawah vertebra lumbar kedua dan cairan tulang belakang (CSF) dikumpulkan.
Prosedur ini selamat kerana tidak terdapat saraf tunjang di bawah vertebra kedua pada dewasa, dan oleh itu tidak ada ancaman kerosakan.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan penjagaan khas agar tidak memperkenalkan jangkitan atau sel epitelium di bawah membran saraf tunjang.

Tusukan saraf tunjang dilakukan bukan sahaja untuk diagnosis, tetapi juga untuk rawatan, dalam kes seperti:

 • pengenalan ubat kemoterapi atau antibiotik di bawah membran otak
 • untuk anestesia epidural untuk operasi
 • untuk rawatan hydrocephalus dan pengurangan tekanan intrakranial (pengalihan minuman berlebihan)

Tusukan saraf tunjang mempunyai kontraindikasi seperti:

 • stenosis terusan tulang belakang
 • anjakan (dislokasi) otak
 • dehidrasi (dehidrasi)

Menjaga badan penting ini, terlibat dalam pencegahan asas:

 1. Ambil ubat antiviral semasa meningitis virus.
 2. Cuba untuk tidak mengaturkan piknik di zon taman hutan pada bulan Mei dan awal bulan Jun (tempoh aktiviti pemeriksaan ensefalitis)
 3. Selepas setiap perjalanan ke hutan, periksa seluruh badan, dan pada tanda-tanda awal penyakit, pergi ke doktor. Tanda-tanda adalah: sakit kepala, demam tinggi, kekakuan leher (kesukaran dalam pergerakan), loya.