Utama / Pemulihan

Adakah scoliosis menjamin pengecualian daripada tentera?

Hari ini, semakin ramai orang muda yang didiagnosis dengan scoliosis, anjakan ruang tulang belakang di sebelah kiri atau kanan.

Dalam patologi ini, bukan sahaja tulang belakang menderita, tetapi juga organ-organ visceral, cakera intervertebral dan akar saraf dimampatkan, mengakibatkan osteochondrosis dan hernia, yang boleh merosakkan kord rahim dan menyebabkan ketidakupayaan.

Perkhidmatan tentera dan scoliosis tidak serasi?

Dengan scoliosis, otot belakang terlalu tegang di satu pihak, dan santai di seberang. Oleh itu, dalam patologi ini kontraindikasi:

 • untuk masa yang lama untuk berada dalam satu kedudukan;
 • dengan scoliosis progresif, dan pada peringkat 3 dan 4 penyakit tidak dapat dijalankan;
 • sebarang latihan, baik dengan dan tanpa beban, di mana beban jatuh pada satu anggota bawah, tulang pelvis menderita lebih banyak semasa pelaksanaannya;
 • ia dilarang duduk di kedudukan teratai;
 • somersaults, somersaults, yang boleh menyebabkan kecederaan tulang belakang;
 • giliran tajam badan;
 • sukan luar seperti bola sepak, tenis, bola tampar, beberapa kerana berlari, dan lain-lain kerana giliran tajam;
 • semua latihan di mana terdapat beban menegak pada tulang belakang;
 • pemindahan berat dengan satu tangan;
 • semasa gimnastik dan menari tidak dicipta beban yang sama di tulang belakang, jadi mereka juga dilarang.

Berdasarkan senarai kontraindikasi ini, adalah jelas mengapa scoliosis boleh menyebabkan sekatan untuk perkhidmatan ketenteraan.

Walau bagaimanapun, jika pengambilan mempunyai kelengkungan tulang belakang, ini tidak menjamin bahawa dia tidak akan digubal ke dalam tentera, tahap patologi, ciri-cirinya (scoliosis stabil atau tidak stabil) adalah sangat penting, dan terdapat juga diperhatikan atau tidak ada pelanggaran pada tulang belakang.

Oleh itu, jika skoliosis didiagnosis untuk dikonsepkan, imej sinar-X harus dikemukakan ke pejabat pendaftaran tentera, berdasarkan papan perubatan mereka akan memutuskan sama ada untuk merekrut tentera atau dilepaskan dari perkhidmatan.

Kategori habis tempoh draf dan sijil penyakit ketenteraan

Menurut doktor lembaga perubatan, semua orang muda zaman tentera dibahagikan kepada 5 kategori.

Pakar-pakar meluluskan keputusan mereka berdasarkan Perkara 66, mengikut mana semua drafan jatuh ke dalam 1 dari 5 kategori:

 1. "A" komited yang berkhayal yang dianggap sesuai untuk perkhidmatan dalam angkatan bersenjata tanpa sebarang sekatan (mereka mungkin telah didiagnosis dengan scoliosis pada zaman kanak-kanak dan remaja, tetapi diperbetulkan sebelum menjalani pemeriksaan perubatan).
 2. "B" - golongan muda yang mempunyai masalah kesihatan kecil yang tidak mengganggu laluan perkhidmatan ketenteraan. Rekrut sedemikian diakui sebagai wajar, bagaimanapun, dengan sekatan pada sifat tentera (scoliosis 1 darjah, skoliosis tidak stabil 2 darjah).
 3. "B" - orang yang dikecualikan daripada perkhidmatan tentera dalam masa aman, tetapi mereka diberi ID ketenteraan, dan mereka berada dalam simpanan, sekiranya perang mereka akan dipanggil untuk menyelesaikan unit ketenteraan dalam garis 2. Kategori ini termasuk pesakit dengan skoliosis stabil (tetap) 2 darjah dan dengan sudut sisihan lebih daripada 17 ° atau mereka yang mempunyai sudut kurang daripada 17 °, tetapi terdapat gangguan fungsi tulang belakang.
 4. "G" - warganegara yang dikecualikan daripada perkhidmatan tentera selama 6 atau 12 bulan, dengan pemeriksaan perubatan kedua selepas tempoh ini (pesakit dengan scoliosis jatuh ke dalam kategori ini jarang sekali, kerana patologi tidak dapat disembuhkan dalam masa yang singkat).
 5. "D" - orang muda yang dilepaskan dari perkhidmatan ketenteraan. Kategori ini termasuk orang yang mengalami tahap scoliosis yang stabil atau tidak stabil dengan perubahan fungsi sederhana dan kuat, patologi 3-4 darjah. Ini adalah catatan yang sama dalam kad ketenteraan, dan setem dimasukkan ke dalam pasport.

Ini semua mengenai sifat kelengkungan itu

Kelengkungan sisi tulang belakang adalah 4 darjah:

 • 1 darjah patologi, sudut kelengkungan berbeza dari 1 ° hingga 10 °;
 • 2 darjah penyakit, sudut scoliosis berada dalam lingkungan dari 11 ° hingga 25 °;
 • 3 darjah, apabila sudut kelengkungan adalah dari 26 ° hingga 50 °;
 • 4 darjah, pada pesakit sedemikian sudut scoliosis lebih daripada 50 °.

Orang muda harus menyediakan doktor papan perubatan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran dengan x-ray tulang belakang yang diambil dalam kedudukan berdiri.

Apabila mengesan kelengkungan tulang belakang 2 darjah, rekrut dihantar untuk mengambil x-ray, tetapi dalam kedudukan terlentang:

 1. Sekiranya sudut kelengkungan dalam kedua-dua imej berbeza, maka scoliosis dianggap tidak stabil, atau kerana ia juga dikenali sebagai unfixed atau mudah alih. Sebagai contoh, jika dalam gambar di mana pesakit berada dalam kedudukan tegak, sudutnya adalah 14 °, dan dalam kedudukan yang berbaring sudut kelengkungan adalah kurang dan sama dengan 9 °, maka tahap patologi ditetapkan kepada 2, tetapi menunjukkan bahawa scoliosis tidak tetap. Pesakit tersebut tergolong dalam kategori "B" dan dipanggil untuk perkhidmatan tentera, tetapi mengambil kira sekatan perubatan.
 2. Dengan skoliosis tetap di kedua-dua sinar-x, sudut pesongan tulang belakang dipelihara dan tidak melebihi batas-batas dari 11 ° hingga 25 °. Dengan bentuk penyakit yang stabil, jika sudut kelengkungan kurang dari 17 °, pengambilan jatuh ke dalam kategori "B", dikecualikan daripada perkhidmatan tentera dan dihantar ke simpanan.
 3. Apabila scoliosis fiksion dikesan pada seorang lelaki yang dilantik dengan sudut lebih daripada 17 °, atau penyakitnya berada pada tahap 3 atau 4, lelaki muda itu umumnya dibebaskan dari perkhidmatan ketenteraan.

Sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis - komen peguam:

Gangguan fungsional pada ruang tulang belakang

Disfungsi tulang belakang adalah satu lagi kriteria yang mana ia dapat dikeluarkan dari perkhidmatan ketenteraan. Pelanggaran fungsi statik dan / atau motor mungkin seperti berikut.

Pelanggaran yang ketara

Ia adalah tipikal untuk mereka:

 • ketidakupayaan untuk tegak walaupun lama;
 • ketegangan yang kuat dari otot panjang belakang, serta kesakitan mereka sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang;
 • ketiadaan lengkap lordosis leher dan serviks;
 • scoliosis progresif 2 darjah atau lebih;
 • pergerakan neuromer tulang belakang;
 • mengehadkan amplitud aktiviti motor lebih daripada 50% dalam ruang tulang belakang dan / atau thoracic dan lumbar.

Pelanggaran sederhana

Dalam kes ini, dicirikan oleh:

 • ketidakupayaan untuk berada dalam kedudukan menegak selama lebih dari 60-120 minit;
 • ketegangan sederhana otot-otot panjang belakang dan kesakitan di bahagian-bahagian tertentu;
 • pengurangan toriosis serviks dan lumbar;
 • scoliosis degeneratif 1 dan 2 darjah;
 • hipermobiliti segmen tulang belakang;
 • penurunan dalam amplitud pergerakan dari 20 hingga 50% di mana-mana bahagian tulang belakang;
 • kelemahan otot lengan dan kaki;
 • paresis tidak terkompresi kumpulan otot individu.

Pelanggaran kecil

 • pesakit boleh berada dalam kedudukan tegak untuk maksimum 5-6 jam;
 • penurunan dalam amplitud aktiviti motor di tulang belakang hingga 20%;
 • ketiadaan atau pengurangan refleks tendon;
 • kehilangan kepekaan yang tidak lengkap dalam bidang satu bahagian tulang belakang;
 • penurunan dalam nada gentian otot individu, yang bagaimanapun, diberi pampasan oleh otot lain.

Bergantung kepada tahap disfungsi, pengambilan boleh menetapkan kategori kecergasan berikut:

 • gangguan tulang belakang kecil dan 1 darjah scoliosis - kategori "B", iaitu seorang muda boleh berkhidmat dalam tentera, tetapi dengan sekatan pada jenis pekerjaan;
 • dalam kes penyakit gred 2 dan disfungsi kecil serentak, mereka boleh menetapkan kategori "B" dan hantar ke rizab;
 • dengan perubahan kecil dan sudut kelengkungan kurang dari 17 °, mereka juga boleh diiktiraf sebagai sepadan dan menetapkan kategori "B";
 • dengan disfungsi sederhana dan teruk, apabila sudut scoliosis lebih daripada 17 ° memberi kategori D.

Kes kontroversi

Satu boleh dikecualikan daripada perkhidmatan dalam Angkatan Tentera hanya berdasarkan kesimpulan papan perubatan pejabat pendaftaran tentera. Kesimpulan mana-mana doktor lain tidak dikira.

Sebagai peraturan, isu-isu kontroversi timbul jika pengambilan mempunyai scoliosis 1 dan 2 darjah dalam nilai sempadan, apabila sudut kelengkungan adalah 9-12 °.

Kerana, berada dalam kedudukan tegak, anda boleh sedikit membengkok ke sisi, akibatnya, sudut scoliosis akan meningkat, jadi doktor pendaftaran militer dan pejabat pendaftaran perlu melakukan x-ray juga dalam posisi rentan. Dan ia hanya berdasarkan dua gambar yang mereka membuat keputusan mereka.

Sekiranya tidak setuju dengan keputusan kesimpulan perubatan, konsol menulis satu kenyataan dalam 2 salinan, salah satunya adalah untuk dirinya sendiri, yang lain dengan setiausaha. Setiausaha dalam bentuk, yang kekal di tangan merekrut, tanda, namanya, kedudukan, tarikh dan nombor pendaftaran permohonan itu.

Suruhanjaya itu menyediakan seorang lelaki muda satu salinan semua rujukan dan imej. Jika mereka enggan membawanya, anda boleh menghantarnya melalui surat berdaftar dengan pemberitahuan.

Asal-usul gambar dan sijil tetap berada di tangan orang yang merekrut, mereka akan diperlukan pada mesyuarat berulang suruhanjaya itu. Sekiranya permohonan itu tidak diterima di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tempatan, ia boleh dikemukakan kepada pejabat pendaftaran dan pendaftaran ketenteraan serantau. Dalam kes penolakan, tuntutan mahkamah difailkan di sini.

Oleh itu, kanak-kanak lelaki dengan skoliosis gred 1 dan scoliosis gred 2 yang tidak stabil dianggap sesuai, tetapi dengan sekatan kecil.

Selebihnya draf diberikan ID ketenteraan tanpa sebarang perkhidmatan ketenteraan, tetapi warganegara tertentu akan disusun menjadi tentera dalam perang.

Adakah tentera mengambil skoliosis pada tahun 2018?

Masalah postur yang buruk pada kanak-kanak dan remaja adalah fenomena yang sangat umum pada zaman kita. Menurut definisi, scoliosis adalah sebarang kelengkungan tulang belakang, iaitu, sisihan dari piawai tertentu. Hari ini, hampir semua lelaki muda mempunyai keabnormalan yang sama, yang berkaitan dengannya, ke arah akhir sekolah, kanak-kanak mula belajar sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis? Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menjawab soalan ini secara terang-terangan - perlu memahami apa jenis scoliosis, dan bagaimana ia ditentukan oleh doktor.

Ramai yang telah mendengar bahawa ada penyakit yang disebut dalam penyakit scoliosis: ijazah awal adalah yang pertama, maka bentuk yang lebih parah adalah yang kedua dan seterusnya untuk meningkatkan keterukan. Apa tahap scoliosis seorang lelaki muda yang sakit dengan ditentukan oleh doktor, dan dia melakukan ini dengan memeriksa x-ray tulang belakang, di mana sudut pesongan yang dipanggil maksimum ditentukan secara geometri. Bergantung pada penunjuk ini, keterukan penyakit ditentukan. Sehubungan dengan pindaan baru-baru ini kepada undang-undang mengenai penjenuhan, mari kita pertimbangkan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah, 1 darjah dan lain-lain jenis gangguan postural pada tahun 2018.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah?

Doktor sering memanggil jenis scoliosis ini sebagai pelanggaran postur - sedikit penyelewengan dari norma, dengan sudut 1 hingga 10 darjah. Spin yang betul betul tidak wujud. Penyimpangan ini didiagnosis pada 98% lelaki muda zaman tentera. Adalah penting untuk memahami bahawa lembaga perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tidak mengkaji kesihatan ahli undang-undang, tetapi menjalankan "pemeriksaan". Jika doktor itu sendiri tidak memberikan doktor suruhanjaya itu dengan imej tulang belakang, di mana sudut penyimpangan ditentukan, serta ekstrak dari kad perubatan dengan diagnosis tetap dan sejarah, maka dalam kebanyakan kes kata-kata dinyatakan - "tidak ada penyakit tulang belakang". Walau bagaimanapun, menurut undang-undang, dengan tahap pertama skoliosis mereka dibawa ke tentera, tetapi tidak semua pasukan, misalnya, tidak akan mengambil pasukan khas dan unit elit lain.

Adalah amat penting untuk memahami bahawa apabila geometri menentukan sudut kelengkungan, ralat 2, 3 atau 4 darjah mungkin. Ini sangat kritikal dalam keadaan ini, kerana sesetengah doktor boleh menentukan sudut 11 darjah 9 darjah, dan ini bermakna membuat diagnosis yang salah - ijazah pertama bukannya yang kedua, dari mana pembebasan dari tentera adalah mungkin. Organisasi kami menyediakan bantuan dalam menjalankan pemeriksaan kesihatan bebas untuk draf - doktor yang berpengalaman akan mengambil X-ray dan betul menentukan sudut penyimpangan, dan juga dokumen segala-galanya untuk diserahkan kepada pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Panggil, kami bekerja di seluruh Rusia. Kami mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 1 darjah, mari berurusan dengan yang kedua.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah?

Scoliosis tahap kedua juga merupakan penyakit yang sangat biasa; selepas mengambil gambar, diagnosis ini dilakukan oleh 40% draf semasa pemeriksaan oleh doktor yang mempunyai pengalaman dalam memeriksa draf dan mengetahui undang-undang yang berkaitan. Scoliosis 2 darjah bersamaan dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 11 hingga 25 darjah.

Tahap kedua penyakit tulang belakang ini berbeza di mana lelaki muda itu mungkin tidak menyedari kehadiran scoliosis (ia berlaku pada sudut sisihan 11-17 darjah), dan mungkin juga mengalami sakit, kelemahan, dan gejala lain. Ciri ini diambil kira dan dokumen pengawalseliaan di conscription. Mari kita ketahui jika kita mengambil tentera dengan skoliosis 2 darjah, dan syarat-syarat apa yang diperlukan untuk mendapatkan pengecualian dari penjenayahan.

Di sini perlu dibahagikan kepada 2 kes.

 1. Sudut lengkung 11-17 darjah dan tiada aduan. Dalam kes ini, pengambilan diiktiraf sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa sekatan - mereka akan berkhidmat dalam mana-mana tentera selain elit.
 2. Mana-mana sudut penyimpangan dari norma, sama dengan tahap kedua scoliosis (11-25 darjah) dan kehadiran aduan yang tetap dalam sejarah penyakit sepanjang tahun lalu. Dalam kes ini, lelaki muda itu dikecualikan daripada wajib.

Oleh itu, jawapan kepada soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah adalah "tidak diambil" jika ada aduan yang direkodkan dalam rekod perubatan. Aduan harus tetap, sekali setiap 2-3 bulan selama 1-2 tahun terakhir. Kebanyakan kanak-kanak yang menderita scoliosis darjah kedua mengadu tentang gejala-gejala berikut: penampilan kesakitan di tulang belakang selepas beberapa waktu dalam kedudukan tegak, penurunan dalam pergerakan biasa (contohnya ketidakupayaan untuk menghidupkan kepala ke hujung kanan atau kiri), kebas kelamin, kelemahan otot dan lain-lain.

Ia penting! Dokumen kawal selia menggambarkan beberapa aduan yang tidak penting. Gejala-gejala sedemikian akan disamakan dengan ketiadaan aduan, yang dalam hal sudut pesongan hingga 17 derajat secara inklusif bermakna kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan. Kami memberi senarai tanda-tanda kecil.

 • Sakit di belakang selepas 5-6 jam berdiri atau duduk. Adalah sangat penting bahawa masa selepas sensasi yang menyakitkan itu muncul direkodkan dalam sejarah penyakit dan kurang dari 5 jam, jika tidak, manifestasi kesakitan ini akan dianggap tidak penting, dan dengan scoliosis tahap kedua, perancang akan dibawa ke tentera.
 • Mengurangkan amplitud pergerakan di mana-mana bahagian tulang belakang kurang daripada 20% - juga tidak merupakan pelanggaran yang signifikan terhadap fungsi tulang belakang dengan scoliosis. Sekiranya sijil perubatan mencatatkan sekatan pergerakan sebanyak 21%, ia sudah menjadi pelanggaran fungsi dan memberikan alasan untuk pengecualian dari pengesahan jika berlaku scoliosis 2 darjah.
 • Mengurangkan sensitiviti kawasan yang mana satu saraf bertanggungjawab, serta mengurangkan kekuatan otot satu zon sambil mengekalkan kemungkinan pergerakan. Untuk mengambil simptom sedemikian, gangguan sensitiviti di beberapa kawasan badan perlu direkodkan, atau kehilangan kepekaan yang lengkap di mana-mana kawasan, dalam kes ini mereka tidak akan mengambil scoliosis gred 2.

Seperti yang anda dapat lihat, perbezaan 1% boleh menjejaskan sama ada mereka mengambil rekrut ke dalam tentera dengan scoliosis atau tidak. Doktor biasa di klinik tidak akan memperbaiki banyak gejala ini, kerana dia bukan doktor kepakaran perubatan ketenteraan - dia tidak tahu gejala yang memberi kesan kepada kecergasan lelaki muda untuk tentera. Dan jika semua gejala-gejala yang diperlukan, diagnosis scoliosis gred 2 dan sudut penyimpangan tidak jelas ditunjukkan dalam sejarah kes, lembaga perubatan mengiktiraf conscript yang sihat, dan ini sah, kerana kewajipan untuk mengemukakan dokumen perubatan terletak pada conscript.

Disebabkan fakta bahawa penyakit ini tersebar luas, para doktor di pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kadang-kadang melanggar peraturan - mereka tidak mengenali sudut yang ditakrifkan dalam gambar; Kadang-kadang boleh dikatakan bahawa aduan pengambilan itu tidak serius, dan sebagainya, adalah haram untuk disanggah dan masuk ke dalam tentera, walaupun dasar hukum untuk pembebasan dari tentera adalah tidak berbaloi! Tindakan doktor yang tidak sah perlu dirayu. Anda boleh menghubungi kami untuk mengatur rayuan (seksyen Kenalan).

Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah?

Scoliosis 3 darjah sesuai dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 26 hingga 50 darjah. Ini adalah tahap penyakit yang serius, sebagai peraturan, kelengkungan seperti ini dapat dilihat oleh mata kasar. Orang yang menderita penyakit ini pasti tahu mengenainya. Ia tidak berkemungkinan bahawa pengambilan "tidak sengaja" semasa pemeriksaan mendedahkan 3 darjah scoliosis.

Scoliosis Gred 3 menyebabkan banyak gejala yang tidak serasi dengan perkhidmatan ketenteraan, dan oleh itu jawapan kepada persoalan sama ada orang dibawa masuk ke tentera dengan scoliosis gred 3 adalah "tidak" pasti, tidak diambil. Rekrut sedemikian dikecualikan daripada panggilan berdasarkan keputusan lembaga perubatan, dan tidak lama kemudian, mereka diberikan kad kesihatan tentera.

Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah?

Malah tahap scoliosis yang lebih serius - keempat - diagnosis ini dibuat oleh doktor jika sudut kecenderungan dari kedudukan biasa dalam imej tulang belakang mencapai 50 atau lebih darjah. Dengan begitu banyak skoliosis dalam tentera tidak mengambil. Penyakit ini agak jarang berlaku.

Apakah hasilnya?

Seperti yang dapat anda lihat, pengecualian daripada tentera diberikan untuk merekrut dengan scoliosis 2 darjah dan lebih teruk bentuk diagnosis ini. Tetapi ini berlaku hanya jika semua simptom telah direkod dengan betul dalam kad perubatan, serta sudut pesongan yang betul di tulang belakang, seperti yang ditentukan oleh sinar-X.

Lebih daripada 40% rekrut mempunyai bentuk skoliosis ini, tetapi dalam kebanyakan "kes kontroversi", apabila dokumentasi dirangka tidak betul, kanak-kanak tersebut dianggap sesuai. Untuk mengelakkan ini berlaku, atau jika pengambilan telah diisytiharkan patut, anda boleh menghubungi kami untuk bantuan undang-undang. Pakar kami akan menganjurkan kaji selidik, akan membantu anda untuk melaksanakan dokumen dengan betul, akan mencabar keputusan yang tidak sah dari draf lembaga dan akan mencapai penerimaan tiket ketenteraan dengan ketat berdasarkan undang-undang persekutuan. Panggilan, daftar untuk perundingan percuma.

Adakah askar dengan scoliosis dalam tentera

Pada masa ini, ramai golongan muda yang layak mendapat perkhidmatan ketenteraan mempunyai sejarah scoliosis, penyakit kronik di mana ruang tulang belakang dipindahkan ke sisi. Secara semulajadi, banyak yang mempunyai soalan logik: adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis?

Kelengkungan tulang belakang adalah penyakit yang serius, di mana pesakit tidak hanya menderita dari tulang belakang itu sendiri, tetapi juga menyerang beberapa organ dalaman. Bergantung kepada peringkat kelengkungan, sendi intervertebral dan endapan saraf mungkin menderita, hernia intervertebral atau osteochondrosis mungkin berkembang, yang dalam beberapa kes bahkan membawa kepada ketidakupayaan.

Kenapa dengan scoliosis tidak boleh mengambil tentera?

Dalam penyakit ini, yang berikut berlaku: otot-otot tulang belakang berada dalam ketegangan yang berterusan di satu pihak dan benar-benar santai dari yang bertentangan, yang memerlukan beberapa sekatan:

 • Di hadapan penyakit, mustahil untuk berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, tulang belakang tidak dapat menahan ketegangan sedemikian.
 • Ia tidak disyorkan untuk melakukan latihan fizikal di mana hanya salah satu kaki yang dimuatkan, ini boleh menyebabkan kecederaan pinggul.
 • Beban fizikal pada tulang belakang dalam bentuk flip-flop mudah menyebabkan kecederaan pada tulang belakang.
 • Larangan: berlari, pergerakan yang tajam dan bertukar dalam peringkat teruk penyakit ini.
 • Tidak mustahil untuk membawa berat hanya dalam satu tangan, pengagihan berat badan pada kedua-dua anggota badan diperlukan.
 • Tidak disyorkan: permainan luar (bola keranjang, hoki, paintball), gimnastik dan tarian dinamik.
 • Beban menegak pada tulang belakang adalah berbahaya.

Setelah mengkaji senarai sekatan datang pemahaman bahawa scoliosis dan tentera tidak konsep yang sangat serasi.

Tetapi orang yang mempunyai diagnosis sedemikian harus memahami dengan jelas bahawa mereka boleh membawanya ke tentera jika penyakit itu berada di peringkat pertama.

Mengenai kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan

Semua orang umur tentera dibahagikan kepada beberapa kategori selepas menjalani pemeriksaan perubatan. Bergantung kepada kategori itu, seorang yang disahkan dianggap sesuai untuk perkhidmatan tentera, sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan, atau dikecualikan sepenuhnya dari perkhidmatan tentera.

 • Wakil yang menerima kategori "A" boleh berkhidmat dalam mana-mana tentera tanpa sebarang sekatan. Mereka juga termasuk golongan muda yang menderita penyakit ini pada zaman kanak-kanak, tetapi telah memperbaiki postur mereka ketika meluluskan suruhanjaya perubatan.
 • Wakil kategori "B" juga dianggap sesuai untuk perkhidmatan tempur dalam tentera, dengan pengecualian hanya tentera elit, di mana hanya orang muda yang sempurna yang sihat dihantar. Boleh mengambil skoliosis dalam tentera pada peringkat pertama, kedua, serta skoliosis yang tidak stabil.
 • Kategori "B" termasuk golongan muda yang dikecualikan secara perubatan dari tugas ketenteraan, tetapi sekiranya pengisytiharan perang, mereka boleh dipanggil untuk memenuhi kewajipan tentera mereka. Ini adalah pahlawan saham. Merekrut dengan diagnosis scoliosis gred 2 boleh dikaitkan dengan kategori ini, sehingga tentera tidak dikontraindikasikan untuk mereka. Sudut pesongan pada tahap ini adalah dari 17 derajat. Sudut yang lebih kecil, disertai dengan kecacatan fungsional di dalam tunjang tulang belakang, juga menyebabkan kad ID tentera.
 • Kategori "G" secara praktikal tidak digunakan untuk orang yang menderita patologi ini. Ia diterima oleh golongan muda yang tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan buat sementara waktu kerana penyakit. Suruhanjaya perubatan berulang diadakan enam bulan selepas penugasan kategori. Tidak peduli bagaimana scoliosis ringan, ia tidak boleh diperbaiki dalam masa yang singkat.
 • Wakil yang menerima kategori "D" dianggap benar-benar tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam tentera kerana keseriusan penyakit yang didiagnosis. Biasanya, ini termasuk orang dengan skoliosis derajat ketiga dan keempat, serta orang muda dengan diagnosis skoliosis derajat kedua, disertai oleh gangguan tulang belakang yang teruk. Kategori "D" menerima kemasukan khusus dalam ID ketenteraan dan setem dalam pasport yang mereka tidak tertakluk kepada perkhidmatan ketenteraan.

Apakah tindakan seseorang merekrut dengan diagnosis scoliosis?

Seorang peramal tahun 2017, di mana penyakit ini wujud, tidak boleh berharap, berdasarkan ekstrak dari kad perubatan, mereka tidak mengambil tentera.

Dia berkewajiban untuk menyerahkan kepada komisi medis pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran satu set sinar-X, di mana patologi itu jelas diperbetulkan dan tahap kelengkungan tulang belakang ditunjukkan. Hanya selepas memeriksa radiografi, suruhanjaya perubatan boleh membuat keputusan mengenai ketidakmungkinan melakukan perkhidmatan ketenteraan atau tentang kesahihan sebahagian daripada merekrut.

Seseorang yang disahkan dengan patologi yang didiagnosis harus mempunyai x-ray yang diambil dengannya dalam kedudukan berdiri. Jika berdasarkannya, suruhanjaya perubatan mengesahkan scoliosis 1 darjah, maka kategori kebugaran orang muda tergolong dalam kumpulan "A" atau "B". Yang terakhir adalah perkhidmatan di tentera dengan beberapa batasan dalam latihan fizikal atau berkhidmat di cabang-cabang tertentu tentera.

Sekiranya scoliosis tahap kedua didiagnosis, orang muda harus menjalani radiografi berulang dan memberikan gambaran dari kedudukan terdedah. Sekiranya terdapat percanggahan dalam kedua-dua imej dan tidak sepadan dengan sudut kelengkungan, patologi dirujuk sebagai tidak tetap, jadi orang muda biasanya diberi kategori "B".

Skoliosis tetap (kebetulan sudut kelengkungan dalam dua gambar) dengan tahap sudut kelengkungan membawa kepada pembebasan dari perkhidmatan ketenteraan dan menghantar seorang lelaki muda ke simpanan.

Peringkat ketiga, keempat penyakit ini, atau terlalu berat sebelah bias sisi menyebabkan pembebasan lengkap dari tugas ketenteraan. Orang itu dianggap tidak sesuai untuk perkhidmatan.

Mata kontroversial apabila membuat keputusan tentang kesesuaian seseorang yang merekrut

Selalunya, komisen perubatan ketenteraan didapati sesuai untuk bertindak sebagai askar dengan scoliosis gelaran pertama atau kedua dengan lengkung sudut tertentu. Dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk mendesak peperiksaan semula berdasarkan dua sinaran X diambil dalam kedudukan yang berbeza. Apa yang perlu dilakukan:

 • Buat pernyataan (dalam pendua) yang tidak bersetuju dengan keputusan suruhanjaya itu. Daftar di sekretariat dewan draf.
 • Sediakan kepada Suruhanjaya salinan radiografi dalam kedua-dua jawatan, serta sijil perubatan yang berkaitan.
 • Semua asal mesti disimpan di rekrut sehingga berakhirnya prosedur pemeriksaan semula.
 • Sekiranya keengganan untuk memeriksa semula orang muda mempunyai hak untuk memfailkan tuntutan kepada pihak berkuasa kehakiman.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Diterbitkan oleh Kolej Perubatan Tentera 04.10.2018

Jika seorang lelaki berusia 18-25 tahun didiagnosis dengan kelengkungan tulang belakang, persoalannya akan sama ada mereka membawanya ke tentera dengan skoliosis. Jawapan yang jelas kepada soalan tidak boleh diberikan, kerana ia perlu untuk menentukan tahap patologi.

Adakah tentera dan scoliosis serasi?

Dalam kes scoliosis, terdapat satu kelebihan otot belakang di satu tangan dan kelonggaran mereka yang lain. Oleh itu, dengan diagnosis sedemikian, pesakit tidak boleh:

tinggal dalam pose yang sama untuk tempoh masa yang panjang;

berlari (tempoh perkembangan, peringkat 3 dan 4);

lakukan latihan dengan atau tanpa beban pada satu kaki;

duduk di kedudukan teratai;

melakukan kejutan, bergelora;

membuat korek tajam;

bermain permainan luar (tenis, bola sepak, bola tampar, dan sebagainya);

lakukan latihan yang menggunakan beban menegak pada tulang belakang;

membawa objek berat dalam satu tangan;

Berdasarkan senarai sekatan yang disebutkan, kami menyimpulkan: scoliosis tulang belakang boleh menyebabkan seorang lelaki muda tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, diagnosis patologi pesakit tidak menjadi penjamin kebebasan tentera lelaki itu.

Oleh itu, jika ahli perunding itu sakit dengan scoliosis, pejabat pendaftaran tentera memerlukan gambar x-ray, yang mana papan perubatan memutuskan sama ada golongan muda diberi kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan.

Kategori "Dossier" kecergasan

Kategori yang ditugaskan untuk merekrut menentukan salah satu daripada tiga jawatan pemuda itu:

sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan;

sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan;

sama sekali tidak sesuai untuk tugas ketenteraan.

Apa skoliosis tidak diambil ke dalam tentera? Jadual di bawah menyediakan transkrip setiap kategori yang boleh diberikan kepada seorang pemuda. Ia juga menyediakan maklumat tentang kesesuaian seseorang merekrut apabila mendiagnosis tahap penyakit yang berbeza:

Kategori

Penjelasan

Seorang wakil boleh direkrut ke dalam mana-mana tentera tanpa had. Kategori ini juga diberikan kepada orang yang menderita scoliosis pada zaman kanak-kanak, tetapi yang telah menyesuaikan postur mereka pada masa pemeriksaan perubatan.

Orang muda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, bagaimanapun, dia tidak boleh didaftarkan di tentera elit yang terdiri daripada lelaki muda yang sihat. Kategori ditugaskan kepada orang dengan scoliosis 1 dan 2 darjah, serta patologi yang tidak stabil

Kumpulan ini diwakili oleh orang muda yang dibebaskan dari tentera untuk sebab-sebab perubatan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku perisytiharan perang, jika perlu, para pemuda wajib melaksanakan tugas ketenteraan. Dalam erti kata lain, kategori pahlawan pahlawan ini. Ini juga termasuk askar dengan penyakit gred 2

Biasanya kumpulan ini tidak termasuk golongan muda yang menderita scoliosis. Kategori ini terdiri daripada lelaki yang tidak sesuai untuk berkhidmat dalam tentera kerana alasan perubatan. Terdapat keperluan untuk mengulangi komisen 6 bulan selepas menetapkan status. Tidak kira sejauh mana scoliosis, penyakit itu tidak dapat diatasi dalam masa yang singkat.

Kategori ditugaskan kepada orang-orang yang tidak layak untuk melaksanakan tugas ketenteraan kerana diagnosis patologi yang serius. Ini termasuk lelaki yang menderita 3 dan 4 darjah scoliosis, serta pesakit dengan diagnosis "scoliosis 2 darjah", yang berlaku terhadap latar belakang penyelewengan yang teruk dalam ruang tulang belakang. Lelaki muda dengan status itu mempunyai catatan dalam kad ketenteraan dan cap dalam pasport yang menyatakan bahawa mereka tidak boleh berkhidmat dalam tentera

Algoritma tindakan merekrut dengan scoliosis

A conscript yang didiagnosis dengan scoliosis harus tahu bahawa ekstrak dari kad perubatan bukan jaminan pengecualian dari tentera.

Pejabat pendaftaran ketenteraan akan memerlukan x-ray dengan patologi yang tercatat dengan jelas dan menunjukkan tahap kelengkungan tulang belakang. Anda boleh berkenalan dengan angka-angka yang berkaitan dengan setiap tahap patologi dalam jadual di bawah:

Sudut kelengkungan dan ciri ciri yang sepadan

Sudut bersaiz antara 1 hingga 10 darjah. Kelengkungan adalah minimum, praktikal tidak dikesan secara visual. Pesakit telah menurunkan kepalanya, lelaki itu mengusap sedikit

Penyimpangan rangka paksi dalam lingkungan 11-25 darjah. Pesakit menunjukkan penonjolan di kawasan toraks, kontur leher tidak simetris. Patologi ternyata sangat baik dalam kedudukan apabila lelaki muda mencondongkan badan ke hadapan

Penyimpangan ruang tulang belakang adalah 26-50 darjah. Antara tanda-tanda yang jelas dalam proses patologi: gondang lengkung bulge, otot batang tubuh melemah, bonggol yang ketara muncul di belakang. Terhadap latar belakang penyakit, penyakit neurologi yang nyata, peredaran darah dan proses pernafasan terganggu.

Doktor yang disahkan dengan diagnosis mestilah menyediakan imej X-ray yang diambil semasa berdiri di pejabat ketenteraan dan pendaftaran. Jika, berdasarkan hasil penyelidikan, doktor mengesahkan pesakit dengan "scoliosis 1 darjah", orang muda diklasifikasikan sebagai "B" atau "A".

Apabila keputusan tembakan bertepatan, skoliosis tetap ditubuhkan dengan sudut kelengkungan yang ditunjukkan. Diagnosis sedemikian memberikan alasan untuk menentukan kategori pahlawan kepada seorang lelaki muda.

Di peringkat ketiga skoliosis atau lajur besar lajur sisi, pelawat dibebaskan sepenuhnya dari tentera dan menerima tiket putih.

"Trik Tentera"

Perlu diberi perhatian terhadap keadaan di mana golongan muda yang menderita scoliosis 1 atau 2 peringkat dengan sudut kelengkungan tulang belakang tertentu dipanggil kepada tentera. Untuk membuktikan bahawa dalam kes ini, penyakit tahap i dan perkhidmatan ketenteraan tidak serasi, kerana dalam kes tertentu ada pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, perlu:

tulis pernyataan sampel yang telah ditetapkan. Anda perlu menunjukkan dua salinan sekaligus. Salah seorang daripada mereka perlu didaftarkan dengan menandakan nombor masuk, tarikh dan orang yang menerima dokumen tersebut (nama dan tandatangan ditulis);

lampirkan bantuan dokumen utama dan X-ray (berdiri dan berbohong). Ia bernilai menyampaikan salinan, dokumen asal harus ditinggalkan dengan anda. Ini benar-benar berlaku pada x-ray, yang mesti semestinya kekal dengan draf sehingga anda perlu pemeriksaan semula. Jika, dalam apa jua keadaan, orang muda itu dinafikan prosedur yang berulang, dia mempunyai hak untuk mengemukakan dokumentasi kepada mahkamah dan membuktikan bahawa, memandangkan jenis penyakit yang hadir, adalah perlu untuk menetapkan kategori tamat dengan sekatan.

Jika anda perlu berkhidmat dengan scoliosis

Terdapat kes-kes di mana seorang lelaki muda perlu berkhidmat dalam tentera, tetapi dia tidak diterima masuk ke pangkat ketenteraan dengan keputusan komisen perubatan, yang tidak mengenali pihak berkuasa sebagai sesuai untuk perkhidmatan. Dalam kes ini, lelaki muda juga boleh pergi ke mahkamah.

Untuk menjadi pemenang, anda mesti mengumpul semua dokumentasi yang diperlukan yang akan menafikan adanya patologi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingati bahawa perkhidmatan ketenteraan dikaitkan dengan aktiviti fizikal harian yang boleh merosakkan tulang belakang seorang peramal, dan dalam beberapa kes bahkan menyebabkan kecacatan.

Buat kesimpulan

Seperti yang anda dapat lihat, scoliosis bukan merupakan petunjuk untuk melepaskan seorang anggota tentera dari perkhidmatan ketenteraan. Orang yang didiagnosis dengan scoliosis 1 dan 2 darjah boleh ditugaskan ke kategori "B" - seorang peramal adalah sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan beberapa sekatan. Dalam kes ini, fakta patologi yang tidak stabil disahkan.

Untuk membuktikan ketidakcocokan skoliosis yang didiagnosis dengan tentera kerana adanya pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, seorang lelaki muda boleh merayu terhadap keputusan draf lembaga. Dalam kes ini, jururawat mesti mempunyai dokumen perubatan tangannya dengan tanda-tanda penyakit yang telah direkodkan dengan betul dan sudut sisihan yang jelas dari lekuk tulang belakang.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Scoliosis adalah pelanggaran simetri badan, yang dinyatakan dalam kelengkungan lajur tulang belakang, disertai dengan putaran badan vertebra dengan perkembangan kecacatan yang beransur-ansur. Penyakit ini berkembang pada masa kanak-kanak, semasa pertumbuhan, dan pada usia majoriti, boleh mencapai bentuk yang teruk yang menjejaskan jangka hayat. Hari ini, apabila masalah dengan tulang belakang semakin didiagnosis, orang muda mempunyai soalan mengenai sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis.

Adakah mungkin untuk mengelakkan perkhidmatan ketenteraan?

Sebab mengapa seorang warganegara tidak akan masuk ke dalam tentera adalah kehadiran scoliosis. Ia juga boleh dikatakan bahawa penyakit ini adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk menarik diri daripada pengambilan. Walau bagaimanapun, seperti yang sering berlaku, kakitangan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran dan dewan draf membuat anggaran yang terlalu besar daripada parameter perekrut perekrut, disebabkan oleh fakta bahawa mereka, seperti mana-mana organisasi lain, perlu memenuhi rancangan itu.

Sekarang kita akan mempertimbangkan isu-isu yang berkaitan dengan daya tarikan golongan muda yang didiagnosis dengan skoliosis yang mempunyai keparahan yang berbeza-beza, kemungkinan pengecualian dari penjenayahan, serta menganalisis isu-isu yang berkaitan dengan pengesahan kehadiran penyakit ini.

Bagaimana mengenal pasti tahap scoliosis

Penyakit ini, seperti yang lain, mempunyai beberapa kriteria di mana seseorang dapat menilai keterukannya atau, pada umumnya, mendiagnosis kehadirannya. Jadi, hanya seorang doktor, pakar bedah siswazah, boleh membuat diagnosis sedemikian, berdasarkan data X-ray, dilakukan dalam dua unjuran, iaitu, berdiri dan berbaring. Hanya mempunyai satu gambar, diagnosis seperti ini tidak dibuat, dan dalam fail peribadi tanda "kecurigaan scoliosis" dibuat.

Ia agak sukar untuk mendapatkan laporan yang menunjukkan diagnosis scoliosis. Sejak hari ini, scoliosis sakit, dalam tahap keparahan yang berbeza-beza, separuh penduduk negara. Berita baiknya ialah ia lebih biasa pada kanak-kanak perempuan. Walaupun demikian, negeri ini, dan pada orangnya, pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran dan komisen perlu mencipta beberapa helah, tujuannya untuk meningkatkan panggilan rakyat, yang membawa kepada pelaksanaan rancangan draf. Dalam erti kata lain, beberapa rekrut menyesatkan tentang keterukan penyakit mereka.

Dalam rangka untuk merekrut panggilan untuk mengelakkan ini dan untuk dirinya sendiri untuk menangani kriteria untuk kecergasannya, perlu menjalani diagnosis kehadiran penyakit ini. Kriteria utama adalah sinar-X yang bersamaan dengan penyakit ini.

X-ray adalah perkara pertama yang perlu dilakukan dan apa yang perlu dicari jika anda berfikir bahawa anda mempunyai kelengkungan tulang belakang atau, sebagai contoh, anda mempunyai kecurigaan terhadap scoliosis atau kyphosis. Perkara utama adalah memastikan sinaran X diambil dengan betul. Untuk melakukan ini, anda perlu berunding dengan pakar, hanya dalam kes ini, anda boleh mengelakkan pelanggaran oleh doktor.

Membuat diagnosis scoliosis atas komisen

Pemeriksaan diagnosis ini dilakukan oleh pakar bedah yang mengambil bahagian dalam kerja-kerja komisen tentera-perubatan secara berterusan. Kesimpulannya akan menjadi yang paling penting dalam menentukan kategori kehidupan rak. Jika pengambilan mempunyai masalah sebenar dengan tulang belakang, yang disahkan oleh kajian yang berkaitan, data kajian ini mesti dibawa ke mesyuarat komisi. Jika tidak, ia hanya boleh dinyatakan mengenai "scoliosis yang disyaki."

Jika anda mempunyai scoliosis dan anda pasti bahawa anda tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, kami boleh membantu anda! Daftar sekarang untuk perundingan percuma melalui telefon 8-800-775-10-56 atau tinggalkan nombor anda di sini.

Dalam sebarang kes, pejabat pendaftaran tentera akan menghantar pemeriksaan tambahan, hasilnya boleh membincangkan tentang diagnosis atau penugasan kategori kecergasan. Sebelum ini penyakit yang dikesan tidak dilepaskan dari laluan radiografi semula.

Sekiranya pakar bedah itu memutuskan bahawa tidak ada maklumat yang mencukupi untuk membuat diagnosis dan menetapkan kategori kecergasan maklumat, peperiksaan menengah terhadap lelaki muda akan mengikutinya. Tidak boleh lebih daripada dua kajian sedemikian. Jika pada masa yang sama ternyata bahawa kelengkungan itu tidak lagi ada - pengambilan sedang menunggu pengambilan ke dalam angkatan tentera.

Sekiranya kelengkungan anda tidak disahkan dan anda perlu berkhidmat, maka adalah penting untuk mengetahui bahawa syarat pengambilan musim bunga ditentukan dari 1 April hingga 15 Julai.

Kelas scoliosis dan kategori hidup rak

Kehadiran diagnosis sebelumnya yang mengesahkan kehadiran scoliosis dalam konskrip tidak mengecualikannya daripada menjalani pemeriksaan perubatan dan pengesahan diagnosis dengan cara pemeriksaan tambahan, atau dari draf lembaga.

Di mesyuarat suruhanjaya itu perlu menyediakan kad pesakit luar, ekstrak dari sejarah perubatan, serta imej tulang belakang yang tersedia. Tentukan kategori kesahihan hanya boleh dilakukan pada draf lembaga dan semua fikiran tentang kesahihannya di luarnya tidak penting.

Hanya kategori yang akan memberi gambaran yang tepat tentang sama ada seorang dusun akan menyertai tentera, akan menerima penangguhan, atau akan sepenuhnya dibebaskan dari perkhidmatan. Penjelasan kategori kecergasan yang anda boleh baca di bawah.

Terdapat kategori kewarganegaraan dan peluang berikut untuk perkhidmatan di angkatan tentera:

 • "A" - Kesediaan lengkap untuk panggilan. Sekiranya terdapat sebarang penyakit pada zaman kanak-kanak - mereka sembuh. Kategori ini terdedah kepada warganegara yang sihat, dan dengan itu mereka berkhidmat dalam senjata tempur elit, di mana peningkatan keperluan untuk kesihatan adalah norma.
 • "B" - Kategori B diterima oleh warganegara dengan penyimpangan kecil. Ini termasuk orang dengan diagnosis "scoliosis" I dan II darjah. Panggilan dilakukan pada perkhidmatan dalam bahagian biasa yang lebih daripada 80%. Jenis tentera ditentukan berdasarkan kesimpulan komisen dan keperluan untuk bahagian-bahagian tertentu.
 • "B" - Kategori B sepadan dengan tahap II penyakit, di mana kelewatan untuk tempoh tertentu diletakkan untuk pelaksanaan langkah-langkah terapeutik. Kelengkungan itu boleh diperbetulkan, dan mereka akan dapat berkhidmat dalam tentera.
 • "G" - Penangguhan 6 bulan diberikan, di mana tindakan perubatan diambil. Ia ditugaskan sangat jarang, kerana penawarnya dalam tempoh ini hampir mustahil.
 • "D" - Jangan masuk ke tentera atau menunjukkan bahawa orang yang merekrut "hanya sesuai dalam masa perang"


Bolehkah tahap kelengkungan spinal memberikan kelegaan dari tentera?

Untuk mengetahui jenis kehidupan raket yang harus dipakai seorang lelaki muda, dokumen rasmi yang dipanggil Jadual Penyakit untuk draf dibuat. Berdasarkan kandungannya, adalah berfaedah untuk membuat kesimpulan mengenai kesesuaian seseorang dengan penyakit ini.

  Keputusan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran mengenai pengambilan dengan diagnosis "scoliosis" 2 derajat jelas diatur dan bergantung pada sudut kelengkungan kolom tulang belakang dan kehadiran gangguan fungsi. Mengikut Perkara 66 undang-undang semasa, orang yang mempunyai:

 • kelengkungan tulang belakang dengan sudut lebih besar daripada 17 darjah;
 • Skoliosis tetap (gred 2);
 • masalah fungsi yang penting.
 • Mari kita perhatikan secara terperinci perenggan kedua, kerana yang lain dua dapat difahami. Ijazah yang ditentukan, dengan kelengkungan yang diperhatikan dari 11-17 darjah, dinyatakan sebagai berdiri dan berbaring. Keputusan tentang bagaimana seorang lelaki muda sesuai untuk tentera dan kategori apa yang dimilikinya dibuat berdasarkan sinar X. Untuk mengeluarkan tiket ketenteraan pada masa yang sama, radiografi harus dilakukan dalam keadaan supine, kerana dalam hal ini sudut kelengkungan kurang.

  Dari akhir tahun 2014, perkhidmatan tentera hanya boleh ditolak jika terdapat kesakitan yang berterusan di dalam ruang tulang belakang, yang akan disahkan oleh lawatan berkala untuk membantu institusi perubatan.

  Jika anda mempunyai scoliosis dan anda pasti bahawa anda tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, kami boleh membantu anda! Daftar sekarang untuk perundingan percuma melalui telefon 8-800-775-10-56 atau tinggalkan nombor anda di sini.

  Ijazah scoliosis dengan pemeriksaan yang salah

   Seringkali, ijazah penyakit yang ditunjukkan dalam diagnosis adalah hasil pemeriksaan yang salah. Semasa kajian, perhatian khusus perlu dibayar bukan sahaja kepada sudut kelengkungan, tetapi juga kehadiran masalah fungsi. Pelanggaran berikut akan tidak penting:

 • kehadiran kesakitan hanya selepas 5-6 jam dibelanjakan dalam menegak;
 • mengehadkan skop di kawasan serviks dan lumbar oleh tidak lebih daripada 20%;
 • penurunan kekuatan otot;
 • gangguan sensitif.
 • Oleh itu, seorang warganegara dengan Ijazah II, yang mempunyai kelengkungan 11-17 darjah dan pelanggaran yang tidak ketara - sesuai untuk perkhidmatan.

  Kes-kes kontroversi berlaku secara tidak sengaja, memandangkan Perkara 66 tegas menyeragamkan sebab-sebab membuat keputusan. Sekiranya seorang lelaki muda dinafikan kesihatan, anda mesti pergi ke mahkamah.

  Helah tentera untuk komisarariat ketenteraan

  • Jangan hantar dokumen asal, hanya salinan. Pastikan asalnya, tetapi simpannya. Mereka boleh hilang, dan kemudian mereka akan membuat anda bersalah. Pegawai tidak boleh menolak salinan.
  • Perselisihan pendapat dengan keputusan komisen boleh dikeluarkan secara bertulis dan dalam dua salinan, satu daripadanya tetap dengan anda, dengan nota penerimaan dan komposisi suruhanjaya.
  • A conscript mungkin tidak mengambil gambar baru dan memerlukan anda menulis kesimpulan mengenai apa yang tersedia.
  • Gambar sah selama 6 bulan.
  • Adalah perlu untuk memastikan bahawa kesimpulan dengan tanda-tanda institusi perubatan dilampirkan kepada kes itu.

  Apa yang perlu dilakukan jika anda perlu pergi ke tentera

  Sesetengah warganegara sengaja memilih perkhidmatan ketenteraan, dan dengan alasan tidak mereka akan mengelakkannya, walaupun dengan penyakit serius. Apa yang perlu dilakukan jika suruhanjaya enggan merayu, tetapi benar-benar mahu pergi berkhidmat?

  Dalam kes ini, anda boleh memfailkan tuntutan mahkamah yang tidak bersetuju dengan keputusan draf lembaga. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk mengumpul dokumen yang membantah kesimpulan komisen perubatan dan salinan keputusannya. Seorang perekrut, jika dia boleh, dengan penyakit, untuk masuk ke dalam perkhidmatan, anda mesti bersedia untuk melakukan senaman fizikal, yang boleh menyebabkan kecacatan. Mempunyai masalah dengan tulang belakang, anda perlu mengawal keinginan anda dan menimbang setiap langkah anda.

  Sebagai kesimpulan, dapat dilihat bahawa panggilan warga negara, dengan diagnosis "scoliosis" untuk perkhidmatan tentera, dikaitkan dengan perjalanan pemeriksaan yang cukup serius, yang memberikan kesimpulan yang jelas tentang kebugarannya. Adalah penting bahawa dia memahami bahawa, dengan adanya diagnosis dan keinginan yang kuat, walaupun segala-galanya, untuk menjalani kehidupan sekolah ini mesti bersedia untuk akibatnya, yang dinyatakan dalam memperburuk penyakit dan memperburuk kualiti hidup setelah berkhidmat.

  Jika anda mempunyai scoliosis dan anda pasti bahawa anda tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, kami boleh membantu anda! Daftar sekarang untuk perundingan percuma melalui telefon 8-800-775-10-56 atau tinggalkan nombor anda di sini.

  Adakah mungkin untuk masuk ke tentera dengan scoliosis?

  Scoliosis adalah kehadiran kecacatan pada tulang belakang, yang paling kerap disebabkan oleh mengekalkan gaya hidup yang salah. Adalah mustahil untuk menjawab dengan tepat sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis, kerana ini bergantung kepada tahap penyakit pesakit tertentu.

  Perlu difahami bahawa dalam tentera, kelengkungan sedikit tulang belakang tidak akan memainkan peranan khas. Walau bagaimanapun, dengan gejala yang lebih teruk, orang itu tidak dapat mengatasi tanggungjawab yang diberikan kepadanya.

  Apa yang diperlukan untuk mengetahui tentang scoliosis?

  • Adakah mungkin menangguhkan tentera sekiranya berlaku penyakit seperti itu? Ya, jika kita bercakap tentang gred 3 scoliosis, serta tentang skoliosis gred 2 tetap. Dalam kes ini, pihak berkuasa mesti berkhidmat secara kerap dengan komisen perubatan pada akhir penangguhan supaya pakar dapat mengesan kemajuan penyakitnya.
  • Untuk tahap apa yang tidak diambil ke dalam tentera? Ini hanya terpakai kepada mereka yang menderita scoliosis 4 darjah yang paling melampau. Ini secara automatik bermakna terdapat "D" dalam kad ketenteraan.
  • Perbezaan utama jenis penyakit ini. Kelengkungan ini boleh diperbetulkan dan tidak tetap. Dalam kes pertama, sudut anjakan tidak berubah dalam posisi berdiri dan berbaring.
  • Siapa yang menentukan sejauh mana penyakit sebelum pendaftaran? Ini boleh dilakukan oleh doktor komisen perubatan semata-mata atas dasar dua sinar-X yang diambil dari tulang belakang.

  Tahap skoliosis berbentuk S

  Walaupun penunjuk utama penyakit ini berdasarkan hasil sinar-X, perbezaan utama dapat dilihat dalam keadaan hidup.

  Scoliosis 1 darjah

  Di atas semua, slouch cahaya boleh bercakap tentang dia. Berkenaan dengan petunjuk perubatan yang tepat, dalam kes ini, suruhanjaya perubatan hanya mengesan satu gagang skoliotik, dan sudut kelengkungan, dengan maksimum 10 darjah.

  Perbezaan utama scoliosis 1 darjah:

  1. Bahu pekerja merekrut sedikit bersama;
  2. Dalam kehidupan seharian, kedudukan kepala turun;
  3. Mata pinggang tidak berada pada baris yang sama;
  4. Mata bahu juga tidak simetris.

  Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah? Ya Walau bagaimanapun, untuk perkhidmatan serahan seperti itu mustahil dalam pangkat pasukan tentera, tentera laut, tentera pendaratan tentera, pasukan khas.

  Tiket ketenteraan mesti ditandakan sebagai kategori "B". Ia memberi kesaksian kepada masalah kesihatan tertentu yang tidak mengganggu perekrutan untuk berkhidmat, contohnya, dalam pasukan peluru berpandu anti pesawat, unit kejuruteraan radio, dan juga kapal selam.

  Scoliosis 2 darjah

  Penyakit jenis ini pada asalnya "diberikan" oleh skapula: mereka jelas tidak pada baris yang sama antara satu sama lain. Untuk melihat kecacatan ini, pesakit harus diminta untuk membongkok sedikit.

  Sudut kelengkungan tulang belakang berkisar antara 10 hingga 25 darjah.

  Perbezaan utama scoliosis 2 darjah:

  1. Kontur leher tidak simetri;
  2. Pusingan vertebra pada paksi menegak;
  3. Waistline tidak merata;
  4. Terdapat cukup penonjolan belakang di dada;
  5. Tulang pelvik para perekrut sedikit ke bawah;
  6. Untuk sedikit bungkusan, penyelewengan yang jelas di kawasan pinggang ditambah;
  7. Memeriksa pembentukan roller otot yang disebut di kawasan lumbar.

  Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah? Ia bergantung kepada kehadiran atau ketiadaan disfungsi tulang belakang. Ini bermakna bahawa dengan sudut kelengkungan 11 hingga 25 darjah, scoliosis boleh diperbaiki atau tidak tetap.

  Dalam kes pertama, pengambilan tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam persekitaran yang aman. Sekiranya terdapat tindakan ketenteraan di negara ini, ia akan dilengkapi dengan bahagian-bahagian peringkat kedua. Kami bercakap mengenai kepunyaan kategori "B".

  Dalam kes skoliosis yang tidak tetap, peraturan yang sama digunakan untuk merekrut seperti dalam ijazah pertama.

  Scoliosis 3 darjah

  Pesakit sudah mempunyai dua batang skoliosis, penggredan yang berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, arka pertama (terletak pada tahap dada) boleh mencapai sehingga 50 darjah. Pada masa yang sama, penunjuk yang lebih rendah semestinya lebih daripada 25 darjah. Bagi arka kedua (pada tahap pinggang), sebaliknya, ia tidak boleh melebihi angka ini.

  Tahap penyakit ini sudah tidak selamat untuk organ-organ dalaman pengambilan, khususnya - organ-organ sistem kardiovaskular. Kecacatan tulang belakang pada scoliosis 3 derajat dapat dilihat dengan mata kasar akibat penonjolan ciri dalam dada.

  Perbezaan utama scoliosis 3 darjah:

  1. Terdapat melonggarkan tulang rusuk dan bulging arka yang berbulu;
  2. Pusingan vertebra ciri-ciri secara menegak;
  3. Hubungan otot, tenggelam otot;
  4. Kedekatan ilium dan lengkungan tulang rusuk.

  Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah? Tidak, tetapi pengambilan boleh dilengkapi dengan bahagian-peringkat tahap kedua, seperti scoliosis darjah kedua yang tetap.

  Seorang yang disahkan dengan diagnosis seperti ini tidak boleh dibenarkan untuk berkhidmat dalam masa aman kerana ketidakupayaan untuk menahan aktiviti fizikal asas.

  Scoliosis 4 darjah

  Bercakap tentang penyakit ini adalah apabila arka di peringkat dada melebihi 50 darjah. Pada masa yang sama, kelengkungan arka di pinggang tidak penting, dan mungkin juga sesuai dengan penunjuk scoliosis gred 2.

  Oleh itu, otot-otot di kawasan ini sangat diregangkan, dan para penggubal dengan scoliosis 4 darjah sudah dianggap cacat. Secara semulajadi, tahap kelengkungan ini amat mempengaruhi fungsi semua organ dalaman.

  Perbezaan utama scoliosis 4 darjah:

  1. Kecacatan diperhatikan bukan sahaja secara visual, tetapi juga sentiasa dirasakan oleh pesakit: ia tidak jarang baginya untuk mengambil ubat penahan sakit untuk melegakan ketidakselesaan;
  2. Curvatures mengambil bentuk bonggol, yang sangat ketara dalam kehidupan seharian;
  3. Tulang iliac dan bahagian bawah tulang rusuk tidak hanya dekat: mereka secara literal menyentuh antara satu sama lain;
  4. Anjakan kuat seperti tulang belakang menjejaskan kualiti perjalanan: ia tidak boleh lagi;
  5. The conscript menyatakan penyakit sistem pencernaan dan kardiovaskular.

  Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah? Tidak Orang seperti itu tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera, tidak aman mahupun semasa perang. Walaupun kelengkungan itu boleh diperbetulkan melalui pembedahan, pengundian jarang menjadi sesuai untuk perkhidmatan.

  Tiket ketenteraan ditandakan dengan kategori "D". Dari segi keparahan, penyakit itu adalah 4 darjah - pada kedudukan yang sama dengan kehilangan pendengaran yang lengkap, bentuk penagihan dadah yang lebih maju, gangguan serius dalam sistem muskuloskeletal.

  Pengesahan diagnosis dalam tentera

  1. Pastikan anda mengambil x-ray tulang belakang dalam kedudukan berdiri dan dalam kedudukan terdedah.
  2. Untuk pemeriksaan perubatan di draf papan, datanglah dengan gambar-gambar ini, dalam kes sakit belakang, pastikan untuk memberitahu pakar mengenai mereka.
  3. Mempunyai pemeriksaan pakar bedah ortopedik untuk kecacatan yang kelihatan.

  Panggilan Tentera dengan Scoliosis

  Anda mempunyai hak untuk mengadu secara bertulis, jika pada tahap tertentu kelengkungan tulang belakang anda diberikan diagnosis yang salah dan, dengan itu, mencatatkan kategori salah dalam kad ketenteraan. Walau bagaimanapun, tidak ada kes terpencil apabila tahap scoliosis membolehkan anda masuk ke dalam tentera, tetapi membawa kesakitan ciri.

  Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini?

  1. Rujuk kepada ortopedis di tempat kediaman dan tentukan ubat-ubatan yang akan diperlukan dalam kes anda.
  2. Meningkatkan pengambilan kalsium.
  3. Mengambil urutan terapeutik sehingga anda secara langsung dirangka ke dalam tentera.

  Biasanya rekrut dengan 1 dan 2 darjah scoliosis, yang tidak akan merasakan kesakitan ciri, berada dalam keadaan ini.

  Video berguna

  Di bawah ini anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai scoliosis.

  Kesimpulannya

  Scoliosis adalah penyakit yang agak serius, keadaan diabaikan yang boleh membawa kepada tiket putih atau penangguhan. Peringkat awal scoliosis tidak begitu berbahaya, dan rekrut tersebut boleh berkhidmat dalam tentera.

  Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, atau anda ingin menambah sesuatu pada artikel tersebut, jangan ragu untuk menulis tentangnya dalam ulasan!