Utama / Siku

Penyakit Scheuermann - Mau

Ringkasan: Penyakit Scheuermann-Mau adalah penyakit kongenital di mana beberapa bentuk tulang belakang sphenoid berbentuk di tulang belakang toraks, yang membawa kepada pembentukan kyphosis dan dengan perkembangan lanjut untuk pelbagai luka cakera intervertebral sepanjang tulang belakang.

Apakah kyphosis Scheuermann-Mau?

Kyphosis adalah peningkatan kelengkungan semulajadi tulang belakang toraks, yang biasanya menonjol 20-40 darjah ke hadapan. Malah, lengkung vertebra thoracic dipanggil kyphotic kerana bentuk yang menyerupai huruf "C". Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Tulang vertebra ini disambungkan ke tulang rusuk, membentuk bahagian dinding dada posterior (bahagian dada antara leher dan diafragma).

Walaupun tulang belakang torak fisiologi melengkung, lenturan lebih daripada 40-45 darjah dianggap tidak normal.

Terdapat banyak punca kyphosis yang berlebihan, termasuk masalah postur (contohnya, melambung). Penyebab yang lebih serius dari kecacatan kyphotic termasuk: patah tulang belakang yang disembuhkan, arthritis rheumatoid, osteoporosis, dan penyakit Scheuermann-Mau.

Scheuermann Mau kyphosis adalah bentuk progresif kyphosis, yang bermaksud bahawa kyphosis berkembang semasa pertumbuhan. Penyebab penyakit Scheuermann-Mau adalah bentuk segi tiga daripada beberapa vertebra. Biasanya, vertebra bentuk segi empat tepat dan terletak di atas satu sama lain sebagai blok bangunan. Di antara setiap sepasang vertebra adalah cakera intervertebral, berfungsi sebagai penyerap geseran. Ia adalah kehadiran vertebra berbentuk baji yang menyebabkan kyphosis yang berlebihan. Penyakit ini berkembang pada remaja semasa pertumbuhan tulang. Kanak-kanak lelaki lebih cenderung daripada kanak-kanak perempuan untuk mengalami bentuk kyphosis ini.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan ciri-ciri anatomi penyakit Scheuermann-Mau, sebab, gejala, diagnosis, rawatan dan komplikasi pasca operasi.

Anatomi

Tulang normal, bila dilihat dari sisi, berbentuk S. Bendungan ini menggalakkan pengedaran berat walaupun. S-bentuk membolehkan tulang belakang untuk menentang apa-apa jenis tekanan. Tulang belakang serviks membujur sedikit ke dalam, toraks - luaran, lumbar, seperti serviks, ke dalam. Walaupun bahagian bawah tiang tulang belakang mengekalkan kebanyakan berat badannya, setiap segmen bergantung kepada yang lain untuk berfungsi dengan normal.

Seperti yang dijelaskan di atas, biasanya, rantau toraks mempunyai kelengkungan atau kyphosis antara 20-40 darjah. Sudut lengkokan yang lebih besar atau lebih kecil dianggap tidak normal. Apabila bengkok dada adalah 45 darjah atau lebih, maka kita boleh bercakap mengenai kecacatan tulang belakang serius. Dalam penyakit Scheuermann-Mau, sudut lenturan berbeza dari 45 hingga 75 darjah. Dengan jenis kyphosis ini, sering terdapat berhampiran vertebra berbentuk baji dengan ujung tajam lebih daripada 5 darjah diperhatikan. Vertebra dalam kes ini mempunyai bentuk segi tiga dan pertindihan, dengan itu mengurangkan ruang antara vertebra.

Dalam kes penyakit Scheuermann-Mau, keabnormalan lain vertebra terjejas kadang-kadang ditemui. Anomali ini dipanggil nodul Schmorl atau hernia Schmorl. Dalam hernia Schmorl, tisu kartilaginus pada pinggir akhir dipaksa menjadi tulang spongy, iaitu. di dalam badan vertebra atas atau bawah.

Ramai pakar mendapati pesakit dengan penyakit Scheuermann-Mau mempunyai ligamen yang tebal yang terletak di bahagian hadapan tulang belakang. Ligamen adalah struktur yang melekatkan tulang ke satu sama lain, termasuk vertebra. Ligan ini dipanggil membujur anterior. Sesetengah doktor percaya bahawa ketebalan ligamen ini mungkin sebahagiannya menyebabkan kecacatan tulang belakang. A ligamen yang menebal dapat menjejaskan pertumbuhan vertebra, yang menyebabkan berlakunya percambahan vertebra posterior dan kemunduran anterior. Pertumbuhan yang tidak seimbang dari sisi anterior dan posterior vertebra boleh menyebabkan pembentukan tulang belakang berbentuk baji.

Punca Penyakit Scheuermann Mau

Penyebab penyakit Scheuermann-Mau tidak diketahui, tetapi terdapat banyak teori tentang perkembangannya. Radiolog Denmark Scheuermann adalah orang pertama yang menyedari anomali ini. Beliau mencadangkan bahawa penyakit itu disebabkan oleh proses "nekrosis avascular" dari cincin tulang rawan badan vertebra. Ini bermakna rawannya mati kerana bekalan darah yang tidak mencukupi. Scheuerman percaya bahawa ini mengganggu pertumbuhan semulajadi tulang, yang membawa kepada ubah bentuk berbentuk baji.

Ramai pakar percaya bahawa permulaan penyakit dikaitkan dengan beberapa kerosakan pada zon pertumbuhan vertebral. Berikutan itu, pertumbuhan yang tidak normal membawa pembentukan kyphosis yang berlebihan. Sebagai contoh, ia mungkin beberapa patologi tulang belakang pada masa mudanya, apabila seseorang tumbuh dengan tiba-tiba, yang seterusnya membawa kepada pertumbuhan tulang yang tidak normal. Ramai doktor juga mengesyaki bahawa pelanggaran mekanik tulang belakang (berfungsi bersama semua struktur) juga memainkan peranan dalam pembangunan kyphosis Scheuermann-Mau. Penyakit Scheuermann-Mau juga dikaitkan dengan patologi otot. Di samping itu, terdapat kecenderungan genetik terhadap perkembangan jenis kyphosis ini.

Pada mulanya, Scheuermann mendapati anomali ini pada orang yang terlibat dalam bidang pertanian, yang sering mengalami postur yang buruk. Fakta ini seolah-olah menunjukkan bahawa postur yang lemah dapat mempengaruhi perkembangan kyphosis yang berlebihan. Walaupun fakta ini adalah logik, hipotesis tentang hubungan antara postur yang tidak betul dan kecacatan kyphotic belum disahkan. Walau bagaimanapun, postur yang lemah, seperti yang ternyata, memburukkan gejala penyakit Scheuermann-Mau, oleh itu, pembetulan postur dapat memperbaiki keadaan pesakit.

Gejala

Gejala kyphosis Scheuermann-Mau biasanya berlaku pada awal remaja lebih dekat dengan akil baligh, iaitu. berumur 10 hingga 15 tahun. Pada peringkat awal, agak sukar untuk mengesan masalah ini, kerana tanda-tanda ubah bentuk boleh dilihat pada sinar-X hanya apabila pesakit mencapai usia 10-11 tahun. Sering ibu bapa menyedari bahawa kanak-kanak mempunyai postur yang buruk atau slouch. Sebaliknya, seorang remaja mungkin mengalami keletihan dan kesakitan di bahagian tengah belakang. Dalam tempoh ini, kesakitan jarang teruk, kecuali kecacatan tulang belakang yang teruk diperhatikan.

Permulaan kyphosis yang berlebihan biasanya perlahan. Orang biasanya meminta pertolongan apabila bentuk bonggol. Kebanyakan pesakit pergi ke doktor apabila kelengkungan menjadi lebih dan lebih ketara.

Dalam penyakit Scheuermann-Mau, kecacatan atau kelengkungan yang teruk biasanya berlaku. Patologi menjadi lebih ketara apabila bengkok (condong) dan sebahagiannya dibetulkan dengan sambungan. Sakit biasanya meningkat dengan masa. Dalam sesetengah kes, orang dengan penyakit Scheuermann-Mau juga mempunyai scoliosis. Scoliosis adalah satu lagi jenis kecacatan tulang belakang yang biasanya berlaku pada remaja. Dengan scoliosis, lengkung tulang belakang bengkok ke sisi. Kira-kira satu pertiga daripada orang dengan penyakit Scheuermann-Mau juga mengalami scoliosis.

Sekitar 5% orang mengalami penyakit Scheuermann-Mau. Kebanyakan mereka tidak mempunyai simptom neurologi, yang bermaksud bahawa saraf tulang belakang mereka tidak rosak akibat kecacatan. Walau bagaimanapun, penyakit itu boleh menyebabkan disfungsi paru-paru atau jantung. Kyphosis yang berlebihan membawa kepada penurunan dalam rongga dada. Sekiranya kecacatan itu teruk, maka dada tidak dapat sepenuhnya berkembang semasa penyedutan. Akhirnya, ini boleh menyebabkan disfungsi jantung.

Diagnostik

Diagnostik penyakit Scheuermann-Mau bermula dengan pengumpulan data anamnestic. Doktor boleh bertanya kepada anda tentang permulaan penyakit ini, apa gejala yang disertai oleh, jika anda mempunyai orang dengan kecacatan kyphotic dalam keluarga, dsb., Dsb.

Seterusnya, doktor pasti akan melakukan pemeriksaan fizikal, yang akan membantu dia mengesan kemungkinan penyebab kyphosis (kecuali kyphosis Scheuermann-Mau) dan cuba menentukan apa yang menyebabkan kecacatan itu.

Untuk menjelaskan diagnosis boleh diberikan pemeriksaan X-ray seluruh tulang belakang. Jika postur anda baru pecah, maka x-ray tidak akan menunjukkan apa-apa yang tidak normal. Dalam penyakit Scheuermann-Mau, ahli radiologi dapat mengesan tiga atau lebih vertebra sphenoid bersebelahan. Juga, X-ray boleh menunjukkan kehadiran Schmorl hernias.

Dengan usia, orang dengan penyakit Scheuermann-Mau mungkin mengalami perubahan artritis, yang juga akan dilihat pada sinar-X. Perubahan sedemikian biasanya dikaitkan dengan peningkatan simptom kesakitan.

Dalam penyakit ini, juga perlu melakukan MRI semua bahagian tulang belakang, kerana pelanggaran bentuk vertebra menyebabkan pembentukan hernia intervertebral dan protraksi pada semua bahagian tulang belakang.

Rawatan

Rawatan penyakit Scheuermann-Mau bergantung kepada banyak faktor, termasuk umur pesakit, jantina, keterukan patologi dan pergerakan tulang belakang di tapak lenturan yang berlebihan.

Rawatan konservatif

Jika boleh, kecacatan itu dirawat secara konservatif.

Rawatan korset kini tidak berkesan dan membawa kepada perkembangan pesat komplikasi, pembentukan pelbagai hernias dan protrusions. Perlu pemulihan penyakit ini. Apabila merawat, daya tarikan tulang belakang digunakan (jenis tarikan daya tarikan yang lebih baik), senaman khas harian, pelbagai jenis urut. Rawatan komprehensif boleh mencegah komplikasi dan mengurangkan sudut kyphosis.

Rawatan pembedahan

Campur tangan bedah hanya diperbolehkan jika sudut kyphosis melebihi 75 derajat. Biasanya, fusions vertebra cacat digunakan untuk merawat pesakit dengan kyphosis Scheuermann-Mau. Operasi ini terdiri daripada dua bahagian: bahagian pertama dilakukan di bahagian depan tulang belakang, kedua - di bahagian belakang.

Hanya gabungan posterior jarang dilakukan kerana ketegaran kelengkungan.

Walaupun hakikat bahawa hasil operasi boleh menjadi sangat baik, pembedahan tulang belakang sentiasa menjadi risiko.

Kemungkinan komplikasi pasca operasi

Sebarang operasi berisiko, terutamanya pembedahan tulang belakang, kerana operasi pembedahan dilakukan berdekatan dengan saraf tunjang. Komplikasi, jika mereka, tentu saja, timbul, boleh menjadi sangat serius. Operasi boleh mengakibatkan kemerosotan, yang seterusnya memerlukan operasi lain. Faktor risiko dan komplikasi yang mungkin terbaik dibincangkan dengan doktor anda.

Komplikasi mungkin pembedahan tulang belakang:

 • komplikasi daripada anestesia;
 • trombophlebitis;
 • jangkitan;
 • kecederaan saraf tunjang;
 • masalah pulmonari;
 • peningkatan simptom kesakitan;
 • pseudarthrosis.

Artikel ditambah ke Yandex Webmaster 2015-08-28, 16:36.

Isu hak cipta dikawal oleh peruntukan Perkara 1260 Kanun Sivil. Khususnya, ia menetapkan bahawa penterjemah memiliki hak cipta kepada penterjemahan yang dibuat. Hak cipta penterjemah dilindungi sebagai hak kepada objek hak cipta bebas, tanpa mengira hak pengarang karya-karya di mana terjemahan itu berasaskan.

Apabila menyalin bahan dari laman web kami dan meletakkannya di laman web lain, kami memerlukan setiap bahan disertakan dengan hiperpautan aktif ke laman web kami:

 • 1) Hyperlink boleh membawa kepada www.spinabezboli.ru domain atau ke halaman yang anda menyalin bahan kami (mengikut budi bicara anda);
 • 2) Di setiap halaman laman web anda di mana bahan-bahan kami diposkan, harus ada hyperlink aktif ke laman web kami www.spinabezboli.ru;
 • 3) Hyperlink tidak boleh dilarang daripada diindeks oleh enjin carian (menggunakan "noindex", "nofollow" atau dengan cara lain);
 • 4) Jika anda telah menyalin lebih daripada 5 bahan (iaitu, laman web anda mempunyai lebih daripada 5 halaman dengan bahan-bahan kami, anda perlu meletakkan hyperlink kepada semua artikel pengarang). Di samping itu, anda juga harus meletakkan pautan ke laman web kami www.spinabezboli.ru, di halaman utama laman web anda.

Lihat juga

Kami berada dalam rangkaian sosial

Apabila menyalin bahan dari laman web kami dan meletakkannya di laman web lain, kami memerlukan setiap bahan disertakan dengan hiperpautan aktif ke laman web kami:

Penyakit Scheuermann Mau

Di antara penyakit tulang belakang, yang paling jelas ditunjukkan dalam masa remaja, bersama-sama dengan pelbagai jenis dan bentuk scoliosis, penyakit Scheuermann-Mau harus diperhatikan. Berbeza dengan kecacatan skoliotik yang berlaku di pesawat hadapan (dari kiri ke kanan), dengan patologi ini, lajur tulang belakang melengkung lekukan, iaitu dari depan ke belakang.

Kecacatan ini diperhatikan dalam satu remaja daripada seratus, dan paling kerap didiagnosis pada usia 14-17 tahun. Dalam kanak-kanak lelaki dan perempuan, ia berlaku dengan kekerapan yang sama.

Tulang belakang yang sihat (kiri), kelengkungan patologi (kanan)

Perkembangan penyakit

Tulang yang sihat mempunyai kelengkungan fisiologi semulajadi yang membolehkan seseorang bergerak lancar, mengekalkan kedudukan tegak, dan menahan tekanan fizikal dan mekanikal luaran. Lordosis serviks dan lumbar, korea dan sacral kyphosis biasanya mempunyai sudut kecil sisihan dari paksi menegak, purata 20-40 darjah.

Dalam penyakit Scheuermann-Mau, proses patologi hanya mempengaruhi tulang belakang yang terlibat dalam pembentukan kyphaosis thoracic. Penyakit ini mempunyai kursus progresif dan membawa kepada fakta bahawa sudut ubah bentuk mula-mula mencapai 45, dan kemudian boleh meningkat kepada 75 darjah. Pada masa yang sama, beban pada tulang belakang diulangi supaya bahagian terpengaruh jabatan mula mengalami peningkatan pengaruh faktor luar, yang meningkatkan sudut ubah bentuk. Satu jenis "lingkaran ganas" terbentuk: peningkatan tahap kelengkungan meningkatkan beban dan sebaliknya.

Lebih banyak ruang tulang belakang melengkung di rantau thoracic, lebih jelas adalah perubahan dalam bentuk badan vertebra. Mereka memperoleh bentuk berbentuk baji, dan bahagian sempit "baji" tersebut diarahkan ke hadapan. Pengubahan secara beransur-ansur komponen tulang tulang belakang juga mempengaruhi lapisan rawan antara vertebra. Tisu cakera intervertebral mula mengalami tekanan yang tidak sekata dan menjadi tidak ketebalan dalam ketebalan, bahagian yang lebih tipisnya terletak di antara puncak vertebra berbentuk baji. Selain itu, hernia Schmorl yang sering dibentuk, di mana sebahagian daripada cakera tulang rawan intervertebral jatuh ke dalam badan vertebra.

Peralatan ligamentous, yang memainkan peranan yang sesuai untuk ruang tulang belakang, juga menderita. Ligamen kerana beban menebal tidak sekata, yang menjejaskan kedua-dua pelaksanaan tulang belakang fungsi-fungsinya, dan pertumbuhan dan perkembangan vertebra pada remaja.

Punca penyakit

Patologi boleh dipanggil polyetiologic, kerana beberapa faktor mungkin terlibat dalam kejadiannya. Mereka boleh diwakili seperti berikut:

 • Faktor keturunan, yang jelas dilihat pada majoriti remaja dengan kyphosis dorsal. Sebagai peraturan, salah seorang daripada ibu bapa juga mempunyai penyakit Scheuermann-Mau.
 • Kecederaan traumatik zon pertumbuhan vertebra thoracic.
 • Pelbagai penyakit tisu otot yang mengelilingi tulang belakang, kerana fungsi tulangnya hilang.
 • Gangguan bekalan darah dan nekrosis berikutnya cakera intervertebral, yang menerangkan pengambilalihan vertebra berbentuk baji. Penyebab ini dipanggil Scheuermann utama, seorang ahli radiologi Denmark yang mula-mula menyifatkan kecacatan kyphotic pada ruang tulang belakang.
 • Pertumbuhan yang tidak sekata dalam remaja di bahagian-bahagian yang berbeza dari tisu tulang vertebra.
 • Proses osteoporosis, kadang-kadang diperhatikan pada remaja, berkembang disebabkan oleh sebab-sebab yang masih belum diketahui. Oleh kerana tisu tulang jarang terjadi, patah tulang retakan badan vertebra berlaku, yang juga merupakan faktor kecacatan sphenoid.

Penyebab keturunan sering dikenal pasti.

Malah salah satu daripada sebab-sebab ini boleh menjadi titik permulaan untuk permulaan perkembangan patologi. Sekiranya terdapat lebih daripada faktor-faktor ini, maka penyakit Scheuermann-Mau akan muncul pada usia yang lebih awal dan mempunyai keterukan yang paling besar dalam gejala klinikal.

Gejala Penyakit Scheuermann-Mau

Kecacatan kyphotic tulang belakang toraks bermula dengan perubahan yang minima dan beransur-ansur berlanjut dengan kelajuan yang berbeza-beza dalam pesakit yang berbeza. Dalam kursusnya dapat dikesan tiga tahap.

Tahap pertama penyakit itu disebut laten dan biasanya bermula dengan 10-14 tahun. Pada peringkat ini, kebanyakan kanak-kanak tidak menunjukkan apa-apa aduan tentang keadaan tulang belakang, hanya beberapa nota yang sedikit ketidakselesaan di bahagian belakang selepas senaman. Pada pemeriksaan luaran, anda boleh melihat sedikit peningkatan dalam kyphaosis thoracic atau, sebaliknya, belakang rata. Terdapat juga penurunan dalam pergerakan tulang belakang, remaja tidak boleh mencapai dengan tangannya ke jari kaki dari kedudukan berdiri, amplitud kecenderungan lateral dan bertukar berkurangan.

Tahap kedua, disebut awal, didiagnosis pada lelaki dan perempuan berusia 15-20 tahun. Hasil daripada kecacatan berbentuk baji yang sedia ada pada vertebra, mampatan akar tulang belakang adalah mungkin, yang menerangkan rupa gejala neurologi. Ia dinyatakan oleh kehadiran rasa sakit dan perubahan dalam kepekaan, terutama selepas bersenam. Sekatan pergerakan tompok spinal meningkat.

Pada peringkat awal, patologi ditunjukkan oleh rasa sakit di rantau thoracic.

Peringkat akhir patologi, atau tahap akhir, berlaku selepas 20-25 tahun. Ramai pesakit mula menengah, iaitu, terhadap latar belakang kecacatan sphenoid, distrofi vertebra. Pelbagai komplikasi dan akibat muncul: osteochondrosis, spondylosis, hernia cakera intervertebral, spondylarthrosis. Gejala penyakit Scheuermann-Mau pada peringkat ini adalah paling ketara. Sindrom nyeri ini, tanda-tanda pelanggaran akar-akar saraf tunjang, keterbatasan yang signifikan dari mobiliti tulang belakang.

Diagnosis penyakit ini

Dalam kebanyakan kes, diagnosis patologi dijalankan pada tahap 2 atau 3, apabila pesakit membentangkan aduan yang aktif. Pengenalpastian tanda awal berlaku kurang kerap, semasa peperiksaan rutin atau pemeriksaan remaja. Diagnosis terdiri daripada beberapa peringkat: pemeriksaan aduan dan anamnesis, pemeriksaan visual, dan kaedah pemeriksaan instrumental.

Aduan kesakitan atau ketidakselesaan di bahagian belakang yang mungkin disampaikan oleh pesakit tidak khusus, hanya ciri penyakit Scheuermann-Mau. Mereka hampir sama dalam pelbagai penyakit tulang belakang. Adalah mungkin untuk mengesyaki kehadiran kecacatan sphenoid vertebra, setelah menentukan sejarah dan kehadiran patologi yang sama di saudara terdekat remaja.

Semasa peperiksaan luaran, bergantung pada tahap patologi, peningkatan kelengkungan kyphotic dalam tulang toraks boleh diperhatikan. Jika anda meletakkan pesakit di belakangnya, ubah bentuk kekal. Di samping itu, doktor ortopedik menentukan tahap kemerosotan mobiliti ruang tulang belakang.

Langkah pertama ialah menghubungi pakar yang berpengalaman.

Untuk mengesahkan diagnosis, anda mesti melalui beberapa penyelidikan tambahan. Radiografi yang paling biasa digunakan pada tulang belakang. Dalam gambar-gambar, bergantung pada peringkat penyakit, pelanggaran struktur badan vertebra, bentuk perut dan baji, pengurangan ketebalan cakera intervertebral, penampilan hernia Schmorl divisualisasikan. Adalah mungkin untuk diperhatikan dan hitung peningkatan sudut kyphotic kelengkungan, meratakan lordosis lumbar. Di samping itu, imej menunjukkan ligamen longitudinal anterior hypertrophied (menebal) tulang belakang. Pada pesakit dewasa, gambar sinar X ini dilengkapi dengan tanda-tanda komplikasi yang telah dikembangkan di latar belakang kelengkungan patologis.

Selain radiografi tradisional tulang belakang, CT, MRI, electroneuromyography digunakan. Keputusan yang diperoleh membolehkan kami mendiagnosis patologi dan komplikasinya dengan tepat, yang bermaksud memberikan rejimen rawatan yang betul.

Rawatan untuk penyakit Scheuermann Mau

Seperti mana-mana penyakit tulang belakang, kejayaan terapi bergantung kepada ketepatan diagnosis dan usaha pesakit untuk mengatasi penyakit. Lagipun, rawatan penyakit Scheuermann-Mau adalah proses yang panjang yang memerlukan penggunaan kaedah yang kompleks. Di tempat pertama di antara mereka adalah kaedah konservatif, iaitu seperti berikut:

 • memakai korset ortopedik, dipilih dengan ketat oleh piawaian pesakit;
 • penggunaan latihan terapeutik;
 • fisioterapi;
 • urut;
 • pemilihan perabot yang sesuai;
 • rawatan manual;
 • ubat-ubatan.

Peranan utama adalah terapi fizikal. Ia adalah yang mampu menghentikan perkembangan penyakit Scheuermann-Mau, yang menyumbang 90% kejayaan. Yang lebih muda pesakit, semakin mudah dan cepat anda dapat meluruskan belakang anda. Dalam 15-20 tahun, biasanya mengambil masa 1-2 tahun, selepas 20 tahun - 2-3 tahun, dalam 40 atau 50 tahun, untuk menormalkan postur dan menghilangkan manifestasi penyakit hampir mustahil.

Ciri ciri terapi senaman untuk vertebra berbentuk baji adalah sesi panjang, dari 40 hingga 90 minit, dan keperluan untuk memegang mereka 3-5 kali seminggu. Perhatian khusus diberikan untuk mengepam otot-otot belakang dan otot-otot gluteal, meregangkan otot-otot dada, melegakan otot-otot leher dan belakang, latihan pernafasan. Blok latihan khas yang dijalankan secara berkala, akan membantu merasakan keputusan positif dalam 2-3 bulan.

Sesi fisioterapi diadakan bersempena dengan terapi latihan, terutamanya aplikasi lumpur terapeutik, dan kursus urut. Tekniknya, seperti menguli, menggosok, mengusap, harus diterapkan dengan lancar, tanpa kejutan tajam. Kursus urut dan fisioterapi 3-4 diperlukan setiap tahun.

Kepentingan besar dilampirkan kepada pemilihan perabot yang betul. Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak perlu mempunyai meja dan kerusi yang setinggi mungkin, dan perlu tidur di atas tilam tebal, ortopedik lebih baik.

Bagi terapi manual, ia hanya ditetapkan dengan perpindahan tulang belakang yang signifikan. Dadah yang menyatukan tisu tulang vertebra juga jarang digunakan, di peringkat akhir penyakit, atau untuk hormia Schmorl yang besar.

Kompleks kaedah ini harus ditambah dengan sukan seperti berenang, berjoging, berjalan, tetapi melompat dan permainan aktif dilarang keras, yang memerlukan tulang belakang untuk melakukan fungsi redaman yang kuat.

Dalam kebanyakan kes, terapi konservatif berjaya, tetapi, dengan peningkatan kesakitan, gangguan neurologi dan kecacatan kosmetik yang jelas, rawatan pembedahan ditunjukkan. Untuk mengelakkan keperluan untuk menggunakan kaedah radikal, sangat penting untuk mendiagnosis penyakit Scheuermann-Mau pada peringkat awal, serta berhati-hati mengikuti semua arahan perubatan untuk terapi.

Kyphosis belia atau penyakit Scheuermann Mau

Penyakit Scheuermann-Mau - peningkatan sudut kyphosis tulang belakang toraks pada kanak-kanak lelaki dan perempuan, disebabkan peningkatan pertumbuhan badan dan ubah bentuk berbentuk baji vertebra. Dia membuat debutnya pada masa remaja, berumur 10-16 tahun. Akibatnya, terdapat bentuk bonggol di tapak pembengkakan semulajadi. Hasil patologi adalah pelanggaran fungsi depresi dari rangka paksi, kemerosotan peredaran darah, kerusakan pada saraf tunjang, terjadinya hernias.

Punca Penyakit Scheuermann Mau

Kyphosis anak remaja tulang belakang toraks adalah penyakit, sebab yang tepat tidak ditubuhkan pada masa ini. Terdapat hanya hipotesis yang menerangkan berlakunya patologi ini sistem muskuloskeletal:

 1. Osteoporosis vertebra - kehilangan tulang akibat gangguan metabolik, perubahan tahap hormon semasa pubertas (dalam usia peralihan).
 2. Nekrosis aseptik plat beralih. Tulang tulang terdiri daripada sel-sel dan bahan-bahan ekstraselular yang boleh mematikan dan berubah bentuk.
 3. Kecenderungan genetik.
 4. Microtraumas dalam zon pertumbuhan vertebra.
 5. Pertumbuhan tulang tidak sekata disebabkan oleh vertebra posterior.
 6. Masalah dengan otot yang mengelilingi tulang belakang.

Punca-punca ini boleh menyebabkan kecacatan tulang belakang, kelengkungannya, mengurangkan keupayaan untuk menurunkan nilai ketika berjalan, tenaga fizikal.

Ketahui mengenai hernia Schmorl: mengapa ia muncul dan bagaimana untuk merawatnya.

Masa pubertas adalah masa pertumbuhan intensif, peningkatan hormon. Kejadian osteoporosis boleh dicetuskan oleh kemerosotan metabolisme kalsium, penyerapan terjejas di dalam usus, dan penyerapan dalam tubulus buah pinggang. Metabolisme kalsium dikawal oleh hormon kelenjar tiroid (calcitonin) dan parathyroid (hormon parat-hormon). Dengan disfungsi mereka, ada masalah dengan tisu tulang, terutama semasa pertumbuhan intensif.

Hormon paratham yang berlebihan dan kekurangan calcitonin membawa kepada pelepasan mineral dari tulang, ossifikasi dan pemadatan tisu, penyerapan organ-organ dalaman dan ligamen, kapal (aterosklerosis awal). Hormon parath meningkat dengan kekurangan kalsium dalam diet, kehadiran penyakit sistem pencernaan, kekurangan vitamin D. Pertumbuhan yang tidak seimbang, mungkin disebabkan bekalan darah yang lemah.

Gejala

Bonggol atau bongkah adalah tanda pertama yang menangkap mata. Di samping kecacatan, gejala-gejala berikut dicatatkan:

 1. Keletihan pantas selepas melakukan senaman fizikal, sakit belakang.
 2. Ketidakupayaan untuk duduk lama.
 3. Mengurangkan kelenturan, ketegaran. Pesakit tidak bersandar ke hadapan, membungkuk ke belakang.
 4. Kesakitan yang teruk walaupun rehat, kadang-kadang pada waktu malam tidak membenarkan tidur.
 5. Gangguan pernafasan, aktiviti jantung akibat mencubit akar saraf tulang belakang, kecacatan dada.
 6. Mampatan cakera intervertebral membawa kepada hernia Schmorl. Peralatan ligamentous tulang belakang kehilangan keanjalannya.
 7. Mampatan akar saraf tulang belakang membawa kepada pelanggaran sensitiviti kaki, disfungsi organ-organ dalaman: pundi hempedu, perut, usus.

Peralatan ligamentous kehilangan keanjalannya, ligamen longitudinal mengalami kalsifikasi, iaitu pengumpulan garam kalsium di dalamnya. Bekalan darah ke tulang belakang menderita kerana mampatan arteri dengan hernias. Nekrosis aseptik vertebra berkembang, diperparah oleh pemberhentian bekalan nutrien.

Terdapat beberapa peringkat penyakit:

 1. Bentuhan remaja laten (ortopedik) - hasil tanpa gejala klinikal yang penting, biasanya pada usia 8-14 tahun. Kanak-kanak mungkin merasa sakit semasa melakukan senaman fizikal, duduk lama.
 2. Tahap manifestasi neurologi kyphosis remaja adalah ciri orang berusia 15-20 tahun. Ini disebabkan oleh mencubit akar saraf tulang belakang oleh hernia, yang menyebabkan ketegangan pada otot perut dan disfungsi organ-organ dalaman akibat gangguan pengekalan.
 3. Peringkat komplikasi neurologi lewat (selepas 20 tahun) - pengedaran alat ligamen tulang belakang, hyperlordosis kompensasi tulang belakang lumbar. Penyakit Scheuermann-Mau pada orang dewasa sedang berkembang. Pada usia lanjut myelopathy diperparah, iaitu, patologi kerana mampatan kord rahim. Ini menimbulkan proses aterosklerotik dalam aorta thoracic.

Patologi ini sistem muskuloskelet dengan usia tidak lulus, tetapi hanya bertambah buruk. Pada orang yang lebih tua, kecenderungan untuk osteoporosis meningkat, aktiviti peningkatan hormon paratiroid. Oleh itu, masalah dengan metabolisme mineral semakin meningkat. Proses aterosklerosis difasilitasi oleh pengkalsiran kapal: aorta dan vertebrata.

Apabila menopause menurunkan tahap hormon seks, yang memburukkan osteoporosis, pencairan mineral dari tulang. Myelopati serviks atau serviks, sebagai akibat daripada penyakit Scheuermann-Mau, membawa kepada gangguan vaskular otak.

Diagnostik penyakit Scheuermann-Mau

Dengan kemunculan bonggol pada kanak-kanak, keletihan selepas senaman atau tanpa itu, anda perlu menghubungi seorang pakar bedah ortopedik. Pada pemeriksaan, sisihan (45-75 darjah) dari sudut biasa korea thoracic semula jadi (20-40 darjah) dikesan.

Ia perlu menjalani pemeriksaan penting untuk diagnosis kyphosis remaja:

 1. X-ray daripada toraks.
 2. MRI atau tomografi yang dikira untuk penyakit Scheuermann Mau mendedahkan hernia Schmorl.
 3. Penentuan tahap calcitonin, hormon parath.

Rawatan

Bagaimana untuk merawat penyakit Scheuermann-Mau? Terdapat kaedah konservatif dan pembedahan. Operasi dikendalikan apabila kaedah tradisional tidak berkesan. Rawatan untuk penyakit Scheuermann-Mau termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Latihan - terapi fizikal yang bertujuan untuk memperkuat rangka otot-otot yang mengelilingi rangka paksi.
 2. Keengganan untuk mengangkat berat lebih daripada 5 kg, beban dinamik yang kuat (berjalan).
 3. Terapi fizikal untuk mengurangkan kesakitan, meningkatkan tisu tropisme.
 4. Terapi ubat yang bertujuan untuk menormalkan metabolisme tulang, tulang rawan.
 5. Penghapusan sakit dengan analgesik.

Latihan dalam penyakit Scheuermann-Mau termasuk memutar, berputar, mencondongkan sederhana, kendur. Beban larian adalah lebih baik untuk menggantikan berenang, yang tidak membebani cakera intervertebral, tetapi dengan sempurna jurulatih otot belakang. Latihan terapeutik menghalang ossifikasi radas ligamentous, meningkatkan peredaran darah, memperlambat perkembangan kyphosis remaja.

Baca tentang anthistemesis tulang belakang: gejala dan rawatan. Siapa yang menunjukkan operasi itu.

Analgesik bukan narkotik digunakan untuk melegakan kesakitan pada kyphosis muda seperti yang ditetapkan oleh doktor, dalam kes-kes yang teruk, opiat ditunjukkan (Tramadol). Ubat anti-radang bukan steroid Ibuprofen, Ketoprofen, melegakan gejala penyakit Scheuermann-Mau remaja.

Preparasi berasaskan Chondroitin dan glukosamin dalam bentuk penyelesaian untuk pentadbiran intramuskular: Don, Elbon, Mukosat, Hondrolon membantu meningkatkan metabolisme tisu tulang cakera intervertebral.

Kesakitan di kyphosis muda dikurangkan oleh kekejangan otot di sekeliling ruang tulang belakang. Untuk penggunaan penyingkiran ototnya: Sirdalud, Mydocalm. Kompleks galian yang mengandungi magnesium, kalium (Asparkam, Panangin) turut membantu.

Kesimpulannya

Hasil penyakit Scheuermann-Mau, kyphosis remaja boleh dikurangkan jika terapi dimulakan di peringkat laten dan biasa. Urut, senaman, fisioterapi melambatkan perkembangan patologi. Terapi ubat menghilangkan rasa sakit.

Manifestasi penyakit Scheuermann-Mau dan kaedah rawatannya

Patologi sistem muskuloskeletal termasuk penyakit Scheuermann Mau. Jika tidak, ia dipanggil kyphosis patologi. Tulang belakang terlibat dalam proses ini. Patologi ini didiagnosis terutamanya pada remaja. Sekiranya tiada rawatan yang betul, komplikasi mungkin dilakukan dalam bentuk mampatan organ dalaman dan gangguan kepekaan.

Apa yang Berlaku dalam Scheuermann Mau Penyakit?

Tulang belakang orang yang sihat tidak langsung. Ia mempunyai keluk fisiologi. Terdapat 4 dari mereka. Terdapat 2 kyphosis (toraks dan sakral) dan 2 lordosis (serviks dan lumbar). Dalam kes pertama, tulang belakang membongkok ke hadapan, dan di belakang kedua. Ini menyediakan kusyen dan mobiliti maksimum. Biasanya, magnitud lenturan tidak melebihi 40º.

Penyakit Scheuermann Mau dipanggil patologi tidak berjangkit, di mana terdapat kelengkungan tulang belakang di kawasan kyphosis. Ini adalah jenis dorsopati. Kanak-kanak lelaki dan perempuan sakit terutamanya. Setiap orang ketiga mempunyai patologi ini digabungkan dengan scoliosis. Pada masa remaja, kelaziman penyakit ini mencapai 1%. Masalah ini relevan kerana fakta bahawa kyphosis patologi boleh menyebabkan disfungsi organ penting (jantung, paru-paru).

Sekiranya penyakit Scheuermann Mau, sudut lenturan tulang belakang tisu bertambah. Ia boleh menjadi 45-75º. Dengan patologi ini, bentuk beberapa perubahan vertebra. Punggung seseorang mengambil bentuk bulat. Dengan rawatan yang tertangguh, pembentukan hernia intervertebral adalah mungkin. Secara beransur-ansur, bentuk dada orang sakit sedang berubah.

Punca penyakit

Penyebab sebenar penyakit tulang belakang Scheuermann Mau belum ditubuhkan. Terdapat beberapa teori. Kemungkinan faktor-faktor predisposisi adalah:

 • osteoporosis;
 • diet tidak sihat;
 • kerosakan mekanikal ke tulang belakang;
 • kecacatan kongenital;
 • kecenderungan genetik;
 • perkembangan otot yang tidak normal di bahagian belakang;
 • gangguan hormon;
 • perubahan nekrotik plat beralih;
 • pelanggaran metabolisme mineral.

mengesan skoliosis. Patologi ini diperolehi. Dorsopathy berkembang pada anak-anak sekolah berumur 8-18 tahun. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa pertumbuhan tulang yang sengit diperhatikan. Apabila faktor-faktor buruk mengubah bentuk tulang belakang. Mereka menjadi seperti baji. Terdapat pengagihan semula beban pada tulang belakang.

Manifestasi klinikal penyakit ini

Gejala penyakit Scheuermann Mau pada peringkat awal adalah ringan. Aduan mungkin tidak wujud sama sekali. Satu-satunya tanda adalah ketidakselesaan di tulang belakang torak semasa kerja fizikal. Tiada kesakitan berehat. Lama kelamaan, tulang belakang berubah bentuk. Perubahan didapati pada pemeriksaan luar pesakit dan analisis sinar-X.

Dalam orang seperti itu, kyphosis toraks dan lumbar lordosis meningkat. Tidak semua orang melihat gambar pesakit. Dalam beberapa kes, dorsopati ditunjukkan oleh sekatan pergerakan. Ia diperhatikan apabila badan melangkah ke hadapan. Pesakit tidak boleh mencapai kaki dengan tangan apabila badan diluruskan. Inilah peringkat laten.

Dalam masa beberapa tahun, keadaan pesakit bertambah teruk. Pada peringkat akhir, hernia boleh terbentuk. Kesakitan berkala atau berterusan. Mereka dirasai di dada dan pinggang. Dalam kes-kes yang teruk, kord rahim dimampatkan. Myelopathy sedang berkembang. Gejala berikut menunjukkan kepadanya:

 • kelemahan pada anggota bawah;
 • nada otot meningkat;
 • paresthesia;
 • paresis kaki.

Di hadapan tanda-tanda ini, perlu untuk mengecualikan tumor dan patologi berjangkit. Selalunya terdapat pelanggaran kepekaan. Penyakit akhir Scheuermann Mau dicirikan oleh perubahan degeneratif-destruktif dalam tulang belakang. Akibat yang paling sering adalah osteochondrosis, spondylarthrosis dan ligamentosis. Tangkai dan pelanggaran hernia yang mungkin.

Tanpa rawatan, penyakit Scheuermann Mau membawa kepada disfungsi paru-paru dan jantung. Sebabnya - ubah bentuk dada. Pesakit sedemikian mungkin mempunyai perasaan gangguan dalam kerja jantung dan sesak nafas. Tahap akhir patologi ini paling kerap berkembang selepas 20 tahun. Dari masa permulaan penyakit hingga komplikasi, ia mungkin mengambil masa lebih daripada 10 tahun. Ramai yang berminat dengan soalan sama ada golongan muda dengan bentuk dorsopati ini dibawa ke dalam tentera. Pengecualian daripada perkhidmatan adalah mungkin dengan kecacatan teruk dan perkembangan komplikasi.

Pelan Peperiksaan Pesakit

Sebelum merawat pesakit, mereka mesti diperiksa. Perlu untuk berunding dengan pakar neurologi. Untuk memperjelas diagnosis, kajian ini perlu:

 • pengimejan resonans magnetik atau pengiraan;
 • radiografi;
 • elektromilogi.

Dalam kes gangguan sensitiviti dan sekatan pergerakan, pemeriksaan neurologi dilakukan. Kaedah diagnostik yang paling mudah dan paling mudah ialah pemeriksaan sinar-X. Dalam gambar yang anda boleh lihat:

 • membentuk semula 3 atau lebih vertebra;
 • kyphosis toraks yang teruk;
 • tanda-tanda hernia.

Nilai besar mempunyai sejarah yang dikumpulkan dengan betul. Semasa tinjauan, doktor mengenal pasti aduan utama pesakit, masa kemunculan gejala pertama, hubungan kesakitan dengan senaman dan kemungkinan faktor risiko untuk perkembangan dorsopati.

Kaedah rawatan

Hasil yang menggembirakan dari penyakit adalah mungkin dengan pendekatan bersepadu untuk rawatan. Dalam bentuk dorsopati ini, terapi dilakukan dengan penyertaan seorang ortopedik. Aspek utama rawatan ialah:

 • latihan terapeutik;
 • mengambil ubat;
 • urut belakang;
 • fisioterapi;
 • had aktiviti fizikal.

Yang penting ialah terapi latihan. Beban hendaklah sederhana. Pengangkat berat adalah kontraindikasi. Objektif utama senam adalah:

 • menguatkan otot punggung dan toraks;
 • kelonggaran otot di kawasan lumbar dan leher;
 • normalisasi pernafasan;
 • pemulihan postur.

Latihan perlu dilakukan secara berterusan. Semasa kursus harian 2-3 bulan pertama diperlukan. Kompleks latihan dipilih oleh seorang pengajar dalam terapi latihan. Kolam yang paling berguna, berjalan lancar dan pantas, mengayunkan akhbar dan berbasikal. Apabila memilih latihan, perkara-perkara berikut akan diambil kira:

 • contraindications;
 • umur;
 • kehadiran komorbiditi.

Gimnastik perubatan tidak seharusnya ditujukan untuk melatih otot-otot dada, kerana mereka boleh menyekat lekukan tulang belakang. Setiap hari anda perlu melakukan kira-kira 1 jam. Penggunaan barbells dan dumbbells adalah dilarang. Latihan berikut boleh dilakukan:

 • squats dengan tongkat di belakangnya;
 • menaikkan kaus kaki dengan tangan yang dibangkitkan;
 • melonggarkan kepala dengan set kayu di belakang;
 • berjalan di empat kaki dengan dada bengkok ke hadapan;
 • belakang melengkung dalam kedudukan terlentang;
 • memerah dengan tangan membentang di belakang kepalanya di kedudukan terlentang;
 • ketinggian kepala dalam kedudukan terdedah.

Yoga membantu sesetengah pesakit. Bersama gimnastik dalam kes penyakit Scheuermann Mau, urut diberikan. Lebih baik mempercayakan profesional. Urut menyediakan aliran darah, melegakan otot dan memperbaiki proses metabolik dalam tisu.

Pesakit disyorkan berehat di sanatoria. Mandi Lumpur boleh didapati di sana.

Aspek terapi lain

Dengan ubah bentuk yang kuat dan pembentukan hernia boleh diresepkan dadah. Myocalcitonin dan Alostin yang paling biasa digunakan. Mereka mengandungi kalsium, yang menguatkan tisu tulang. Anda boleh menerima makanan tambahan dan vitamin. Sekiranya berlaku sindrom kesakitan yang ketara, NSAIDs ditetapkan dalam bentuk kapsul, tablet atau salap.

Semua pesakit perlu mengubah gaya hidup mereka:

 • enggan berlatih bola keranjang, bola sepak dan sukan melompat lain;
 • berhenti merokok;
 • makan dengan baik;
 • mengambil vitamin;
 • tidur di perabot khas (ortopedik);
 • memakai korset.

Jenis kerja yang dilarang diketahui oleh setiap doktor yang berpengalaman. Penyakit Scheuermann Mau boleh menjadi alasan untuk memberi seseorang kepada kumpulan kecacatan jika terdapat pelanggaran yang jelas terhadap pembentukan kerangka. Dengan rawatan pembedahan hernia Schmorl tidak dijalankan. Ia adalah perlu untuk mengurangkan beban pada tulang belakang.

Operasi dijalankan mengikut petunjuk ketat. Ini termasuk:

 • sudut kyphaosis toraks lebih daripada 45 °;
 • sindrom kesakitan;
 • myelopati mampatan;
 • hernia intervertebral;
 • disfungsi paru-paru dan jantung.

Apabila hernia intervertebral terbentuk, intervensi seperti laminektomi, cakera tak bersyarat, microdiscectomy, penetapan tulang belakang, pengewapan laser dan implantasi implan dapat dilakukan. Dalam penyakit Scheuermann Mau, skru khas, rod atau cangkuk logam dipasang. Oleh kerana itu, tulang belakang sejajar. Operasi segera diperlukan untuk perkembangan myelopathy mampatan. Facetomy, laminektomi dan penghapusan pertumbuhan tulang boleh dilakukan.

Prognosis dan kaedah pencegahan

Prognosis untuk patologi ini dengan rawatan yang betul dan lengkap adalah baik. Ia bertambah buruk semasa mampatan kronik saraf tunjang. Dalam kes ini, terdapat perubahan yang tidak dapat dipertahankan dalam tisu. Mematuhi perubahan yang merosakkan. Atrofi otot. Kemungkinan gangguan motor dan deria.

Sekiranya tiada rawatan yang betul, seseorang mungkin menjadi kurang upaya. Tiada pencegahan penyakit tertentu. Untuk mengurangkan risiko dorsopati, perlu:

 • mengetepikan latihan;
 • jangan melakukan angkat berat;
 • makan dengan baik;
 • mengambil vitamin dan makanan tambahan;
 • menguatkan otot dinding perut anterior;
 • melakukan gimnastik;
 • kolam renang;
 • menormalkan postur;
 • untuk menganjurkan tempat kerja dengan betul;
 • menolak sukan traumatik;
 • tidur di atas permukaan yang keras.

Oleh itu, penyakit Scheuermann Mau lebih biasa pada zaman kanak-kanak. Patologi ini semakin berkembang dan memerlukan rawatan yang tepat pada masanya.

Penyakit Scheuermann Mau - apa itu? Gejala dan rawatan

Penyakit Scheuermann-Mau, apakah itu dan apakah penyakit progresif tulang belakang ini? Penyakit ini menampakkan diri pada masa remaja (kira-kira 1% daripada penduduk) dan didiagnosis sama pada lelaki dan perempuan. Sekiranya tidak dirawat, kesan penyakit terus berlaku untuk kehidupan dalam bentuk slouch atau bonggol, tetapi dengan terapi yang mencukupi ia boleh sembuh tanpa kehilangan kesihatan pesakit.

Ciri-ciri penyakit Scheuermann-Mau

Kyphosis tulang belakang remaja (Scheuermann-Mau syndrome) adalah patologi degeneratif tisu tulang belakang, yang ditunjukkan oleh ubah bentuk kawasan rahim cervico. Pada orang yang sihat, ia mempunyai sedikit bengkok, menyerupai huruf S yang panjang, dan pada orang yang menderita penyakit Scheuermann-Mau, bengkak ini bertambah dan secara beransur-ansur menjadi kelengkungan. Akibatnya, kerja sistem muskuloskeletal terjejas, mobiliti dan keseimbangan hilang, dan organ-organ dalaman menderita.

Penyakit ini didiagnosis pertama dan dijelaskan oleh seorang doktor dari Denmark, Scheuermann (Holger Werfel Scheuermann) pada tahun 1920.

Sebabnya

Penyebab sebenar penyakit Scheuermann-Mau tidak diketahui, tetapi terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan perkembangan patologi:

 • kecenderungan genetik (dalam keluarga di mana salah satu daripada ibu bapa menderita penyakit ini, kes-kes penyakit lebih umum);
 • kecederaan tulang belakang di zon pertumbuhan mereka, yang diterima semasa baligh;
 • nekrosis avascular pada plat posterior tulang belakang, yang memisahkan cakera intervertebral antara satu sama lain (timbul daripada gangguan peredaran darah);
 • osteoporosis tulang belakang selepas patah tulang belakang;
 • pertumbuhan pesat tisu tulang di kawasan tertentu badan vertebra;
 • pemendapan garam dalam radas ligamentous. tulang belakang tulang belakang

Penyebab tidak langsung penyakit Scheuermann-Mau termasuk kebiasaan buruk ibu semasa mengandung, mabuk janin, kekurangan berat badan kanak-kanak, pemakanan yang kurang baik dan avitaminosis.

Tanda-tanda

Gejala utama penyakit Scheuermann-Mau adalah melegakan dan postur abnormal yang teruk dalam kanak-kanak (leher dan tulang belakang toraks bengkok, keconggaan yang kuat bahagian atas badan muncul). Mobiliti badan adalah terhad, kekakuan dan kesakitan muncul di antara bilah bahu, yang muncul selepas kedudukan duduk yang panjang.

Tanda-tanda Penyakit Scheuermann-Mau pada X-ray

Memandangkan patologi berlangsung, ketidakselesaan semakin meningkat, kecacatan tulang belakang menjadi ketara, dalam kes-kes yang teruk bonggol muncul. Kanak-kanak itu berasa berat, tidak selesa dan keletihan selepas latihan fizikal. Dengan kelengkungan yang signifikan dari tisu tulang belakang mula memberi tekanan pada saraf tunjang, yang mana sensitiviti dan pergerakan anggota badan terganggu.

Pengkelasan

Penyakit Scheuermann-Mau dicirikan oleh tiga peringkat, masing-masing mempunyai gejala sendiri.

 1. Peringkat laten (ortopedik). Berlaku dalam masa 8-14 tahun dari permulaan penyakit yang hampir tidak asimtomatik. Kadang-kadang pesakit merasakan ketidakselesaan ringan di belakang dan pergerakan terhad tulang belakang, mereka mempunyai kelengkungan sedikit di daerah torak.
 2. Peringkat awal Berlanjutan sekitar 20 tahun dari kemunculan gejala pertama. Dalam tempoh ini, pesakit berasa tidak selesa di kawasan tulang belakang yang rosak.
 3. Peringkat lewat. Ia dicirikan oleh kecacatan ortopedik yang teruk, kelengkungan tulang belakang, sindrom radikal dan hernia intervertebral.
Tahap penyakit Scheuermann-Mau untuk kandungan ↑

Komplikasi yang mungkin

Selain kecacatan kosmetik tulang belakang, penyakit Scheuermann-Mau memerlukan komplikasi berikut:

 • antara vertebra dan ligamen longitudinal, garam kalsium disimpan dan osteofit dibentuk, oleh kerana pelanjutan tulang belakang menjadi mustahil;
 • sakit belakang yang teruk akibat kerosakan tisu saraf;
 • disebabkan perubahan dalam bentuk dada, pengudaraan paru-paru terganggu, kesesakan dan penyakit pernafasan sekunder berkembang;
 • di peringkat akhir pesakit kerja sistem kardiovaskular terganggu, arrhythmia dan kegagalan jantung berkembang;
 • serat otot atrofi belakang, menjadikannya sukar untuk melakukan tugas sehari-hari.
kepada kandungan ↑

Diagnostik

Untuk diagnosis yang tepat, anamnesis dikumpulkan: aduan utama pesakit, masa penampilan gejala pertama, kehadiran penyakit Scheuermann-Mau dalam keluarga terdekat, kecederaan tulang belakang mungkin. Semasa pemeriksaan luaran, doktor menentukan tahap kecacatan tulang belakang, kehadiran ketegangan otot dan sindrom radikal.

Sebagai kajian tambahan, x-ray tulang belakang ditugaskan, yang membolehkan anda melihat perubahan dalam bentuk vertebra dan menentukan sudut penyimpangan lajur tulang belakang dari paksi menegak. Untuk mengenal pasti kecederaan dan komplikasi yang mungkin berlaku dari pelbagai organ dan sistem, MRI dan CT dilakukan, dan perundingan dengan pakar neurologi, ahli pulmonologi dan kardiologi juga dilantik.

Adakah tentera mengambil dengan penyakit Scheuermann-Mau?

Penyakit Scheuermann-Mau adalah asas untuk pembebasan orang muda dari perkhidmatan ketenteraan, tetapi komisen khas memutuskan kesesuaian atau tidak sesuai.

Bilakah pesakit menjadi kurang upaya?

Dengan sendirinya, penyakit Scheuermann-Mau bukanlah kontraindikasi untuk bekerja atau mengenali seseorang sebagai orang kurang upaya. Sekiranya penyakit itu berkembang dan mengakibatkan komplikasi serius (misalnya, atrofi otot, disfungsi serius sistem muskuloskeletal, sindrom kesakitan yang teruk), pesakit mungkin mengalami kecacatan. Seperti dalam kes sebelumnya, keputusan muktamad dibuat oleh suruhanjaya perubatan, berdasarkan keterukan keadaan pesakit dan keadaan kesihatannya.

Bagaimana untuk merawat penyakit Scheuermann-Mau?

Rawatan untuk penyakit Scheuermann-Mau bergantung kepada tahap kecederaan tulang belakang, kehadiran komplikasi dan faktor lain. Terapi boleh dilakukan melalui kaedah konservatif atau pembedahan, dan pembedahan hanya digunakan dalam kes-kes yang sukar, terutamanya pada pesakit dewasa, serta dengan bentuk yang progresif yang cepat dan adanya komplikasi yang teruk.

Rawatan penyakit Scheuermann-Mau dengan pembedahan kepada kandungan ↑

Rawatan konservatif

Terapi untuk sindrom Scheuermann-Mau termasuk aktiviti-aktiviti berikut: ubat, pembetulan ortopedik tulang belakang, terapi fizikal, urut belakang. Mereka membenarkan untuk menghapuskan gejala-gejala utama penyakit ini, mencegah komplikasi dan kecacatan tulang belakang.

Ubat-ubatan

Rawatan dengan ubat-ubatan melibatkan menghapuskan simptom utama penyakit dan mengurangkan keadaan umum pesakit.

 1. Nonsteroidal ubat anti-radang dan anestetik tempatan. Digunakan untuk melegakan kesakitan dan keradangan (terutama dengan kehadiran sindrom radikular).
 2. Relax otot. Hilangkan gejala penyakit yang paling umum - ketegangan dan kekejangan otot.
 3. Chondroprotectors. Ditugaskan untuk mencegah pembentukan hernia dan kerosakan rawan
 4. Vitamin. Terapi vitamin menguatkan imuniti keseluruhan pesakit dan memperbaiki keadaan sistem muskuloskeletal.
kepada kandungan ↑

Terapi fizikal dan terapi manual

Terapi senaman untuk penyakit Scheuermann-Mau dianggap sebagai kaedah rawatan yang paling berkesan, yang membolehkan anda membetulkan patologi dan menghapuskan gejala sepenuhnya. Latihan bertujuan untuk memperkuat dan meregangkan otot belakang, dada dan leher, serta peningkatan jumlah paru-paru dan pengembangan dada.

Bagi kelas-kelas untuk menjadi seefektif mungkin, satu set latihan untuk tulang belakang mesti dibangunkan oleh pakar dalam terapi fizikal. Beban meningkat secara beransur-ansur, bermula dengan 20 minit dan berakhir dengan dua jam, latihan dilakukan setiap hari yang lain sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Hasil pertama muncul selepas 2-3 bulan kelas biasa.

Selain terapi senaman, pesakit disarankan untuk berenang, berbasikal dan berjalan. Sukan angkat berat, melompat dan sukan trauma dikecualikan.

Urut dan terapi manual diperlukan untuk menormalkan nada otot dan pembaikan bekalan darah, dan pembetulan ortopedik (memakai korset dan pembalut) membantu melegakan beban dari bahagian tulang yang rosak dan mengurangkan manifestasi penyakit yang tidak menyenangkan.

Prognosis dan pencegahan

Prognosis penyakit Scheuermann-Mau pada umumnya baik, kerana ia merupakan patologi yang progresif perlahan.

Dengan diagnosis awal dan rawatan yang betul, ia tidak menjejaskan kesihatan pesakit dan kualiti hidup.

Untuk mencegah perkembangan patologi, ibu bapa perlu memantau dengan teliti postur dan pemakanan kanak-kanak itu, memperkenalkannya kepada kelas pendidikan jasmani dan secara teratur menjalani pemeriksaan profilaksis dengan ortopedis.

Penyakit Scheuermann Mau

Penyakit Scheuermann-Mau (kyphosis remaja) - dorsopati, disertai dengan kelengkungan tulang belakang kyphotic progresif. Ia berlaku pada waktu akil baligh, sama rata pada lelaki dan perempuan. Sebab sebenar pembangunan tidak diketahui, diandaikan ada kecenderungan genetik. Osteoporosis vertebra, kecederaan dan perkembangan otot belakang yang terjejas dianggap sebagai faktor risiko. Pada peringkat awal, gejala dipadamkan. Selepas itu, rasa sakit dan kecacatan yang kelihatan dari tulang belakang muncul - satu pusingan belakang, dalam kes-kes yang teruk bump mungkin. Dalam sesetengah kes, mengembangkan komplikasi neurologi. Untuk mengesahkan diagnosis, radiografi, CT dan MRI dilakukan. Rawatan biasanya konservatif, dengan pembedahan kecacatan yang teruk dilakukan.

Penyakit Scheuermann Mau

Penyakit Scheuermann-Mau - peningkatan progresif dalam kyphaosis thoracic. Dalam 30% pesakit digabungkan dengan scoliosis. Manifestasi pertama berlaku pada remaja, pada peringkat perkembangan anak yang paling aktif. Patologi yang agak biasa, dikesan dalam 1% kanak-kanak berusia 8-12 tahun, sama-sama memberi kesan kepada kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki. Dalam kes yang teruk, kelengkungan tulang belakang boleh menjadi punca perkembangan komplikasi saraf, merumitkan kerja paru-paru dan jantung.

Anatomi

Tulang belakang manusia mempunyai empat lengkung semulajadi: bahagian lumbal dan serviks melengkung ke hadapan (lordosis), sacral dan thoracic - back (kyphosis). Selekoh ini muncul sebagai hasil adaptasi terhadap posisi menegak tubuh. Mereka menghidupkan tulang belakang menjadi sejenis musim bunga dan membolehkan ia memindahkan pelbagai beban dinamik dan statik tanpa bahaya. Sudut bendera biasanya 20-40 darjah. Tulang belakang terdiri daripada banyak tulang individu (vertebrae), di mana cakera intervertebral yang berdaya tahan terletak. Tulang vertebra terdiri daripada badan, busur dan proses. Badan besar mengambil alih beban, busur terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, dan proses menyambung vertebra ke satu sama lain.

Biasanya, badan vertebra hampir segi segi empat segi, bahagian posterior dan anteriornya hampir sama dengan ketinggian. Dalam penyakit Scheuermann-Mau, beberapa vertebra thoracic berkurangan ketinggian di bahagian anterior, dan mereka memperoleh bentuk berbentuk baji. Sudut tompok dada meningkat kepada 45-75 darjah. Kembali menjadi bulat. Beban di tulang belakang disebarkan semula. Tisu cakera intervertebral "menolak" endplate dan bulges ke dalam badan vertebra bawah atau overlying, hernia Schmorl terbentuk. Ligamen yang memegang vertebra payudara kompensasi, menjadikannya lebih sukar untuk memulihkan dan pertumbuhan normal vertebra. Bentuk perubahan dada, yang boleh mengakibatkan perencat organ-organ dalaman.

Sebabnya

Penyebab sebenar penyakit Scheuermann-Mau tidak diketahui. Kebanyakan pakar percaya bahawa terdapat kecenderungan genetik terhadap perkembangan penyakit ini. Seiring dengan ini, kecederaan semasa tempoh pertumbuhan intensif, osteoporosis vertebra, perkembangan tisu tulang yang berlebihan di bahagian belakang vertebra, nekrosis plat mengunci vertebral dan perkembangan otot belakang terjejas dianggap sebagai mata permulaan. Faktor ramalan adalah pergeseran yang tidak sekata dalam keseimbangan hormon dan metabolisme dalam tempoh pubertas.

Pengkelasan

Terdapat peringkat berikut penyakit Scheuermann-Mau:

 • Laten. Kanak-kanak pada usia 8-14 tahun menderita. Symptomatology dipadamkan. Pada rehat, sindrom kesakitan tidak hadir atau ringan. Mungkin ada ketidakselesaan atau sakit belakang belakang selepas bersenam. Kecacatan tunjang secara progresif berlaku. Pada pemeriksaan, peningkatan sudut kyphaosis thoracic atau belakang rata dengan mastoid lumbar lordosis dikesan. Mungkin sedikit pergerakan mudah alih - membongkok ke hadapan, pesakit tidak dapat mencapai dengan tangannya yang terulur ke kaki. Kyphosis yang berlebihan tidak hilang walaupun anda cuba meluruskan punggung anda sebanyak mungkin.
 • Awal. Diperhatikan pada pesakit 15-20 tahun. Prihatin tentang sakit berulang atau berterusan di tulang toraks toraks atau lumbar bawah. Kadang-kadang cakera herniated. Dalam sesetengah kes, mampatan saraf tunjang boleh berlaku.
 • Lewat. Dikesan pada pesakit yang berusia lebih dari 20 tahun. Osteochondrosis, hernia, ubah bentuk spondylosis, spondylarthrosis dan ligamentosis ossifying berkembang. Kerosakan dystrophic ke tulang belakang kerap menjadi penyebab mampatan akar saraf, akibatnya kepekaan dan pergerakan anggota badan dapat diganggu.

Memandangkan tahap lesi dibezakan:

 • Bentuk payudara. Luka vertebra torak yang lebih rendah dan pertengahan diturunkan.
 • Bentuk lumbar dan dada. Genggaman vertebra atas dan bawah tulang belakang akan terjejas.

Gejala

Manifestasi pertama penyakit Scheuermann-Mau muncul dalam akil baligh. Sebagai peraturan, pesakit dalam tempoh ini tidak mempunyai sebarang aduan. Patologi ditemui secara kebetulan apabila ibu bapa menyedari bahawa kanak-kanak itu telah mula membongkok dan posturnya telah merosot. Sekitar masa ini, pesakit mula melihat ketidakselesaan di belakang yang berlaku selepas kedudukan duduk yang panjang. Kadang-kadang terdapat kesakitan rendah di antara bilah bahu. Pergerakan tulang belakang secara beransur-ansur terhad.

Lama kelamaan, kecacatan tulang belakang menjadi lebih ketara. Terdapat tegas, dalam kes yang teruk, bonggol. Keamatan sindrom kesakitan meningkat, kanak-kanak mencatatkan keterukan yang berterusan dan keletihan belakang semasa senaman. Sakit mengeraskan pada waktu petang dan ketika mengangkat beban. Dengan kelengkungan besar tulang belakang boleh menjadi pelanggaran fungsi paru-paru dan jantung. Dalam sesetengah kes, terdapat pemampatan subakut atau akut yang saraf tunjang, disertai dengan paresthesia, sensitiviti dan pergerakan anggota badan.

Diagnostik

Dokter menemubual pesakit untuk mengetahui aduan, riwayat penyakit dan sejarah keluarga (ada kes-kes penyakit dalam keluarga). Kaedah utama diagnostik instrumental adalah radiografi spinal. Pada radiografi, gambar ciri ditentukan: peningkatan sudut kyphaosis thoracic lebih daripada 45 darjah, ubah bentuk berbentuk baji tiga atau lebih tulang belakang thoracic dan hernia Schmorl. Untuk mengenal pasti gangguan neurologi, rujuk pakar neurologi. Dengan kehadiran gangguan tersebut, pesakit dirujuk kepada MRI tulang belakang dan imbasan CT tulang belakang untuk penilaian yang lebih tepat tentang keadaan tulang dan struktur tisu lembut. Elektromiografi juga boleh diberikan. Hernia intervertebral adalah petunjuk untuk berunding dengan ahli bedah saraf. Jika anda mengesyaki disfungsi dada, adalah perlu untuk berunding dengan ahli pulmonologi dan ahli kardiologi.

Rawatan

Ortopedis terlibat dalam rawatan penyakit Scheuermann-Mau. Terapi adalah panjang, kompleks, termasuk terapi latihan, aktiviti urut dan fisioterapi. Pada masa yang sama, latihan terapi khas adalah penting dalam memulihkan keadaan normal. Semasa latihan 2-3 bulan pertama, anda perlu lakukan setiap hari, dan kemudian - setiap hari. Melaksanakan satu set latihan mengambil masa 40 minit. sehingga 1.5 jam. Perlu diingat bahawa dengan usaha tidak teratur kesan penyembuhan semakin berkurangan.

Terapi latihan untuk menghapuskan kyphosis dan memulihkan postur termasuk 5 blok: menguatkan otot tulang belakang toraks, menguatkan otot punggung, berehat otot punggung bawah dan leher (dengan kyphosis, otot-otot ini sentiasa dalam keadaan nada meningkat), meregangkan otot-otot dada, latihan pernafasan. Pekerjaan oleh kebiasaan fizikal yang biasa juga berguna, namun aktiviti fizikal harus menjadi tujuan, dipikirkan dengan mengambil kira kontraindikasi dan akibat yang mungkin.

Oleh itu, dalam kes penyakit Scheuermann-Mau, kelas dengan beban lebih daripada 3 kg untuk wanita dan lebih daripada 5 kg untuk lelaki adalah kontraindikasi. Ia tidak disyorkan untuk mengepam otot-otot dada, kerana mereka mula "mengetatkan" bahu ke hadapan. Anda tidak boleh terlibat dalam sukan "melompat" (bola keranjang, bola tampar, lompat jauh, dan lain-lain), kerana beban satu kali yang kuat di tulang belakang dapat menimbulkan pembentukan hernia Schmorl. Berenang berguna dengan teknik yang betul (apabila otot digunakan bukan sahaja dada, tetapi juga belakang), jadi lebih baik untuk mengambil beberapa pengajaran dari pengajar.

Hasil yang baik memberikan urutan profesional. Ia meningkatkan peredaran darah di otot belakang, mengaktifkan metabolisme dalam tisu otot dan menjadikan otot lebih banyak plastik. Pesakit dengan kyphosis disyorkan menjalani sekurang-kurangnya 2 kursus urutan untuk tempoh 8-10 sesi setiap tahun. Kesan terapeutik yang sama diperhatikan dalam lumpur terapeutik. Kursus terapi Lumpur juga dijalankan 2 kali setahun, satu kursus terdiri daripada 15-20 prosedur.

Di samping itu, pesakit dengan penyakit Scheuermann-Mau disyorkan untuk memilih perabot yang sesuai untuk kerja, tidur dan berehat. Kadang-kadang anda perlu memakai korset. Rawatan ubat biasanya tidak diperlukan. Menerima ubat-ubatan untuk menguatkan kerangka (calcitonin) ditunjukkan dalam kes-kes yang melampau - dengan kecacatan teruk vertebra dan hernia Schmorl yang besar. Perlu diingat bahawa ubat-ubatan ini mempunyai senarai kontraindikasi yang agak besar (termasuk umur), boleh menimbulkan penyerapan ligamen dan pembentukan batu ginjal, sehingga mereka harus diambil hanya oleh resep dokter.

Petunjuk untuk pembedahan untuk penyakit Scheuermann-Mau adalah sudut kyphosis lebih daripada 75 darjah, sakit berterusan, berfungsi merosakkan organ-organ pernafasan dan peredaran darah. Semasa operasi, struktur logam (skru, cangkuk) ditanam ke dalam vertebra, yang membolehkan tulang belakang diselaraskan dengan rod khusus.