Utama / Pemulihan

Kesakitan belakang: psychosomatics

Sakit belakang mempunyai sebab fisiologi yang jelas yang bertindak balas dengan baik dengan ubat-ubatan tradisional, urut dan terapi fizikal.

Kadang-kadang, walaupun rawatan, pelepasan tidak datang. Dalam kes ini, punca psikologi manifestasi fizikal penyakit itu harus disyaki. Osteochondrosis, osteoarthrosis dan lain-lain penyakit sistem muskuloskeletal biasanya mengejar pada usia pra-persaraan dan dikaitkan dengan perubahan degeneratif pada tulang dan sendi.

Teras dalaman

"Muda" dan penyakit muda dari isyarat belakang bahawa punca jelas tidak dalam perubahan berkaitan tulang zaman. Dalam kes sedemikian, ia mengesyaki bahawa penyakit ini mempunyai akar psikosomatik. Tulang belakang adalah rangka tubuh. Jika kita mendekati dari sudut pandang somatik dan psikologi, maka kita boleh mengatakan bahawa belakang adalah sokongan untuk tubuh dan teras dalaman untuk semangat.

Kehilangan sokongan dalam kehidupan, kita boleh takut bahawa sokongan fisiologi kita (belakang) juga akan mengalami sedikit sebanyak.

Apabila bahagian belakang anda menyakitkan, itu bermakna badan itu memberi amaran kepada bahasa sendiri bahawa beban yang anda pakai pada diri anda adalah berlebihan dan berbahaya bagi kesihatan dan kualiti hidup anda.

Yang kembali sakit dan apa yang dikatakannya

Tulang belakang terdiri daripada empat bahagian. Kesakitan di mana-mana daripada mereka mempunyai sebab:

Sakit di kawasan serviks

Lebih kerap terjadi pada orang dengan penyesuaian yang kurang baik kepada keadaan hidup yang berubah-ubah, dengan berfikir yang terlalu kuat. Osteochondrosis serviks mengatasi yang tidak puas dan degil, serta orang yang mempunyai konflik mimpi dengan realiti.

Kesakitan toraks

Asal psikologi masalah ini mungkin terletak pada harga diri yang terlalu rendah. Seseorang tidak suka dan tidak menghormati dirinya sendiri, tidak dapat memaafkan dirinya dan melepaskan masa lalu untuk hidup dalam masa sekarang. Pesakit merasakan diri menjadi tebusan kepada beberapa keadaan yang tidak dapat dilihat oleh mereka. Kerana apa yang mereka jelaskan, atau memberi petunjuk kedudukan mereka sebagai mangsa, di mana kesilapannya di sekitarnya bersalah. Bahawa pada wajah psikosomatik yang jelas. Punggung menderita dari meremehkan orang sendiri.

Kesakitan lumbar

Kesakitan di rantau lumbar dihantui oleh orang yang malang, yang menyerap ketakutan kehilangan kewangan. Mereka biasanya mempunyai kekurangan wang dan hutang yang teruk. Keadaan selalu menimbulkan persoalan tentang bagaimana untuk mendapatkan wang. Keadaan ini menjadi lebih teruk dalam kes apabila pesakit merasakan kewajiban yang semakin tinggi di pihaknya terhadap keluarganya. Ringkasnya, seberapa baik dia memperoleh bergantung pada kesejahteraan orang yang bergantung terus kepadanya (anak-anak, pasangan yang menganggur, ibu bapa tua).

Kesakitan Sacral

Apabila punggung anda sakit dalam tulang belakang, ini bermakna seseorang terdedah untuk menekan emosi negatif. Oleh kerana dia tidak membenarkan emosi negatif keluar, negatif terkumpul di dalam. Sindrom nyeri mengatasi apabila seluruh saham emosi negatif akhirnya keluar dari sudut gelap alam bawah sedar. Penderita cenderung untuk tidak berkomunikasi dan tidak mahu berkomunikasi. Mereka takut akan kegembiraan tidak kurang daripada kesedihan kerana takut kekecewaan, kesakitan dan kebencian. Bagi pesakit sedemikian, keharmonian yang tenang dengan diri sendiri dan dunia sekitar tidak diketahui.

Inilah konflik dalaman keinginan terdesak untuk sesuatu dan rintangan dalaman yang sama kuat. Hernia dapat menjelaskan dengan jelas bahawa seseorang dirasakan ke sudut, tidak melihat jalan keluar dan prospek lanjut.

Terdapat situasi apabila anda perlu meletakkan semua perkara yang dipertaruhkan dan mengambil kesempatan dengan harapan kemenangan besar. Dan orang itu telah koyak dalam dua oleh keinginan untuk memberi impuls dan takut kegagalan. Dia sentiasa berfikir tentang hal itu: dalam kes kejayaan, untuk mendapatkan segalanya sekaligus, dalam kes kegagalan, kehilangan yang terakhir. Fikiran ini melelahkan, ketidakupayaan untuk datang ke beberapa jenis penyelesaian mengalirkan sistem saraf.

Sebagai contoh, kita boleh menyebut situasi berikut: terdapat kerja stabil, tetapi tidak diingini dan rendah. Dan ada peluang untuk mengubahnya menjadi wang tunai dan menjanjikan. Tetapi di sini prinsip "tits in hands" berfungsi. Kestabilan tidak menjanjikan yang biasa adalah lebih baik daripada mengejar kejayaan, akibatnya, mungkin anda tidak akan menangkap kren, dan anda akan terlepas burung. Terdapat masalah kesukaran pilihan, ketidakupayaan untuk mencari jalan keluar dan psikosomatik yang jelas. Bahagian belakang menderita dari ketidakupayaan orang sakit untuk membuat pilihan.

Penyebab psikologi penderitaan fizikal akan membantu mengenal pasti psikoterapis. Dia akan membuat anda faham bahawa selalu ada jalan keluar dari kebuntuan. Hanya sehingga orang itu tidak menyedari keluar ini. Tugas doktor adalah untuk membantu memahami bahawa terdapat banyak pintu dalam kehidupan, dan hanya takut dan tidak percaya yang menghalang anda membuka salah satu dari mereka.

Psikosomatik penyakit tulang belakang

Untuk masa yang lama, saintis menyimpulkan bahawa hampir selalu penyebab sebenar penyakit dan penyakit manusia terletak pada kedalaman jiwa. Pendekatan saintifik yang menghubungkan kesihatan mental dan fizikal seseorang hanya dipanggil psychosomatics.

Dalam erti kata lain, psychosomatics menerangkan bagaimana kesihatan fizikal kita berkaitan dengan bagaimana kita berfikir, rasakan, dan bagaimana kita bertindak balas kepada beberapa peristiwa atau orang dalam kehidupan kita, dengan persepsi kita tentang dunia di sekeliling kita dan harga diri kita sendiri.

Dan, mungkin, tidak seorang pun menyedari bahawa, sebaik sahaja beberapa masalah lama mengingatkan diri dalam hidupnya, penyakit yang bersifat kronik segera menampakkan diri, reaksi alahan ditunjukkan, suhu meningkat tanpa sebab.

Penyebab penyakit psikosomatik

Lajur tulang belakang kami, punggung kami sebenarnya - ini teras, asas di mana tubuh kita terletak, dan oleh itu hidup kita. Ia melambangkan sistem sokongan. Sekiranya seseorang mula diganggu oleh sakit belakang, maka punca itu perlu dicari kerana kehilangan sokongan dari saudara-mara dan rakan-rakannya, kerana orang yang paling mungkin menganggap dirinya terlalu berat beban hidup, kewajiban volum.

Punca sakit psikosomatik menampakkan dirinya sebagai tindak balas organisma kepada:

 • penindasan ketakutan, kemarahan, kemarahan, dan emosi lain;
 • tekanan dan kemurungan;
 • kesakitan mental dan trauma mental;
 • ketidakharmonian dalaman dan hubungan buruk dengan orang lain yang belum diselesaikan untuk jangka masa yang panjang;
 • ketidakmampuan untuk menangani secara bebas dengan tekanan psiko-emosi yang berterusan.

Ketidakupayaan untuk mengatasi keadaan mental secara bebas membawa bahaya penyakit serius yang tidak dapat disembuhkan dengan cara perubatan tradisional.

Tulang belakang dan psikosomatik

Psikosomatik sakit belakang adalah sedemikian rupa sehingga sebahagian tertentu dari lajur vertebra manusia bertanggungjawab untuk bidang kehidupan manusia tertentu.

Ia memperlihatkan dirinya dengan cara ini:

 1. Tulang serviks menjadi bermasalah apabila seseorang percaya bahawa tidak ada yang mengerti atau menyokongnya jika ia menekan manifestasi cinta dalam dirinya atau merasa tidak dicintai atau tidak perlu. Pemasangan yang sama menimbulkan kesakitan dalam nape, ikat pinggang bahu. Doktor membuat diagnosis osteochondrosis serviks.
 2. Punggung psikosomatik dari toraks secara langsung berkaitan dengan rasa bersalah atau keinginan untuk menghilangkan beban kewajiban yang terlalu tinggi. Di samping itu, bahagian ini menjadi menyakitkan apabila seseorang takut dipukul di belakang, cuba menyembunyikan sesuatu jenis tipu atau sesuatu.
 3. Psikosomatik sakit belakang di rantau vertebral yang lebih rendah adalah hasil daripada masalah kewangan pesakit. Ketakutan untuk kehilangan wang, tidak membayar pinjaman dan hutang, ketakutan untuk ditinggalkan tanpa kerja dan peluang untuk memberi makan kepada keluarga menimbulkan kemunculan kesakitan. Sekiranya semua orang ini tidak selesa di rumah, di dalam keluarganya, dia akan mengalami kesakitan di zon pelvis.
 4. Stoop - psychosomatics mewujudkan rasa tidak berguna dan kesepian.

Ini adalah bagaimana penyakit tulang psikosomatik kelihatan secara umum. Secara klinikal, ia boleh mewujudkan osteochondrosis atau artritis sendi.

Psikosomatik kesakitan di tulang belakang serviks

Kawasan serviks di belakang adalah, sama seperti hubungan antara kepala dan badan, antara dunia rohani dan fizikal. Sekiranya seseorang hidup dengan harmoni dengan dirinya sendiri dengan mudah dan bebas dan melakukan segala-galanya seperti yang disarankan oleh jiwanya, maka tidak akan ada masalah di bahagian belakangnya. Jika dia hidup dalam keadaan konflik dalaman yang berterusan, maka lehernya menjadi seolah-olah "berkarat", tidak fleksibel.

Psikosomatik tulang belakang serviks menunjukkan dirinya bergantung kepada sifat konflik dalaman seseorang:

 • masalah dengan leher muncul apabila seseorang berdegil mendesak sendiri dan tidak menganggap pendapat orang lain, dan juga secara mutlak enggan menganalisis keadaan dari berbagai pihak;
 • trauma psikologi kerana penghinaan boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan;
 • ketidakpuasan agresif dengan sesuatu juga boleh menyebabkan kesakitan yang teruk;
 • bengkak atau bengkak di leher mungkin berlaku akibat penindasan sejumlah kesedihan atau kesedihan yang serius dalam masa yang lama;
 • kemahuan sendiri dan kategori, yang ditunjukkan melalui langkah-langkah dalam perjuangan untuk pandangan mereka boleh menyebabkan serangan radikulitis serviks;
 • keinginan untuk cinta orang lain juga boleh menyebabkan sakit di leher.

Leher melakukan fungsi fleksibiliti seseorang, keupayaannya untuk mendengar pendapat orang lain, menganalisis, membuat pilihan yang tepat. Sudah tentu, rasa sakit boleh dirawat dengan pil dan salap, tetapi ini tidak akan memberikan kesan yang diinginkan tanpa perubahan peribadi, tanpa bekerja pada diri sendiri.

Psikosomatik penyakit tulang belakang di kawasan leher akan berkurang jika:

 1. Rawat keadaan dengan sedar, menganalisisnya: apa yang baik dan apa yang buruk, ia membawa. Apa yang baik boleh berlaku jika anda melakukan sesuatu, dan apa yang berlaku jika anda mengabaikan keadaan. Keputusan untuk mengambil dari pandangan anda bagaimana ia akan menjadi betul, dan bagaimana salahnya.
 2. Anda juga boleh melihat keadaan dari sudut yang berbeza sebagai orang yang tidak berminat.
 3. Ia perlu memahami pendapat orang lain, untuk mendengar semua penghakiman.
 4. Tidak sekali-kali tidak menyelamatkan diri anda semua rasa tidak puas hati, meremehkan, kemarahan.

Adalah perlu untuk berani dan berurusan dengan orang dengan segera menjelaskan semua situasi yang tidak dapat dipertikaikan, dapat berunding, secara terbuka menyatakan perasaan mereka.

Apabila tulang belakang menyakitkan di daerah torak

Psikosomatik bahagian belakang daerah torakik ditunjukkan dengan berlakunya kesakitan dalam kes seperti:

 • seseorang telah kehilangan keyakinan diri, dia hidup dengan ketakutan melakukan sesuatu yang salah, dalam sesuatu yang membuat kesalahan;
 • dia keras kepala mencari manifestasi cinta diri kepada orang lain, dan untuk ini dia cuba menjadi berguna;
 • melakukan sesuatu untuk orang lain, dia mengharapkan maklum balas daripada mereka, mengharapkan terima kasih, perhatian;
 • dalam hal tidak menerima maklum balas, orang itu mendapat idea bahawa semua orang telah berpaling daripadanya dan merencanakan sesuatu yang buruk terhadapnya.

Psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks juga dimanipulasikan dengan serius jika seorang lelaki atau seorang wanita mengambil peranan seorang mangsa. Keinginan untuk memanipulasi orang lain dengan mengenakan perasaan bersalah terhadap seseorang, jika tidak puas, kemudian menyebabkan kemarahan dan kemarahan, yang pada pesawat fizikal segera bertindak balas terhadap kesakitan yang serius di daerah toraks belakang.

Psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks akan muncul semula dengan cepat kembali kesakitan, jika orang hidup pada masa lalu, menggali kesakitan lama. Menatal terus-menerus filem-filem peristiwa masa lalu, cuba untuk memutuskan apa yang akan menjadi seperti jika saya (atau tidak) pula, berkata (atau tidak berkata) kata-kata sedemikian dan sebagainya, membawa kepada stagnasi di bahagian tengah belakang dan, sebagai akibatnya, rasa sakit.

Setelah berdamai dengan masa lalu dan membiarkannya pergi, memaafkan diri kita dan orang lain, mengasihi diri kita, kita melakukan perkhidmatan yang tidak ternilai kepada tulang belakang kita.

Menurut pakar, psikosomatik belakang bahagian toraks juga dikaitkan dengan situasi di mana seseorang:

 • Dia mengambil beban tugas yang besar, yang dia tidak mempunyai cukup kekuatan untuk menyelesaikan, dan ini sangat membebaninya;
 • kerana trauma atau kekurangan kasih sayang, ia kehilangan kebolehan komunikatifnya, menutup dirinya sendiri, dan menutup dirinya dari orang dan dari dunia;
 • menutup hatinya kepada manusia dan mula hidup hanya dari sudut minda, sambil mengutuk mereka, terkumpul negatif.

Cepat atau lambat, beban yang besar dari keluhan dan negatif terkumpul ini akan merasakan dirinya sendiri - psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks akan muncul.

Hanya dengan menerima diri anda tanpa sebarang syarat, dengan menerima keperibadian anda, keunikan di dunia ini dan mencintai diri anda dengan cinta tanpa syarat, anda boleh menyembuhkan teras hidup anda, ruang tulang belakang anda.

Sakit belakang yang lebih rendah

Psikosomatik penyakit tulang belakang di rantau lumbosacral adalah berkaitan dengan cara seseorang merasakan hidup.

Jika dia dicirikan oleh tingkah laku tuan hidup, siapa yang tertakluk kepada segala-galanya, dia dengan tidak berani pergi ke matlamatnya, walaupun tanpa bimbang tentang halangan, maka dia tidak mungkin terganggu oleh sakit di belakang.

Tetapi ramai orang kini hidup dalam kebimbangan yang berterusan dan keyakinan bahawa ada sesuatu yang hilang. Seseorang tidak mempunyai kereta, seseorang berada di rumah, seseorang yang disayangi sudah dekat, seseorang mempunyai kesihatan, dan seseorang mempunyai wang.

Kepekatan yang berterusan pemikiran tentang kekurangan apa-apa, visi negatif terhadap alam sekitar, mewujudkan rasa takut pada seseorang, menafikannya keyakinan pada masa depan, dan kepercayaan diri. Apabila seseorang kehilangan keyakinan terhadap keupayaannya untuk mencipta kebahagiaannya sendiri, dia memusnahkan sokongan, menutup jalan menuju kesejahteraan dan kesejahteraan.

Bergantang terus di kepalanya gambaran tentang apa yang dia tidak ada sekarang, seseorang merasa miskin, tidak dapat dipertahankan. Dan jika dia masih bertanggungjawab untuk orang yang disayangi, maka beban ini akan menghasilkan ketakutan yang lebih serius. Ketakutan terhadap krisis, ketakutan untuk ditinggalkan tanpa kerja, ketakutan untuk sakit (selepas semua, ubat-ubatan akan diperlukan), takut ditinggalkan tanpa tempat tinggal, tanpa orang yang dikasihi.

Ketakutan ini sangat berat di belakang dan sakit di dalamnya.

Ketakutan terhadap kemiskinan, ketakutan kesepian, ketakutan menjadi tidak dicintai dan ditolak - semua ini hanya di kepala kita. Ini adalah ilusi minda. Seorang lelaki memberi dirinya sendiri bahawa barang-barang material memberi keyakinan kepadanya pada masa akan datang, dan orang yang dikasihinya dekat - jaminan bahawa dia akan selalu disayangi.

Alas. Ia sebaliknya. Pertama, anda perlu belajar mencintai diri sendiri. Orang yang melakukan ini tidak meragui bahawa semua berkat dunia terbuka untuknya, dan oleh itu tidak mempertanyakan kekuatannya dan bahawa dia sendiri adalah pencipta kehidupannya sendiri. Orang seperti itu menyedarinya tentang manifestasi kelimpahan (dan tidak kekurangan) dalam semua bidang kehidupan.

Dia tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan dalam semua manifestasinya. Dan kemudian kestabilan bahan, hubungan yang bahagia, teman-teman positif baru datang kepadanya, kesihatan menjadi lebih baik. Perubatan tahu kes-kes apabila orang sembuh walaupun kanser, apabila persepsi mereka terhadap dunia berubah dari negatif kepada positif.

Setiap orang yang hidup di dalamnya mempunyai hak untuk semua manfaat dunia ini. Anda hanya perlu bersungguh-sungguh, dengan iman di sebelah kanan anda. Hanya keinginan adalah apa yang benar-benar diperlukan untuk pembangunan dan kehidupan bahagia dalam kemakmuran. Dan apabila faedahnya secara beransur-ansur mulai muncul, keyakinan akan muncul, kebiasaan hidup dalam kemakmuran akan berkembang, ia hanya akan menjadi sebahagian dari kesadaran manusia.

Psikosomatik dalam tulang belakang sakral menunjukkan dirinya, jika seseorang takut berada di sekeliling orang lain dan sangat risau kehilangan kemerdekaannya.

Pengaruh yang kuat terhadap manifestasi gejala psikosomatik boleh mempunyai faktor seperti:

 • ketakutan panik untuk hidup anda;
 • rasa putus asa;
 • penderaan seksual dan, akibatnya, kebencian diri;
 • trauma psikologi yang serius dari zaman kanak-kanak;
 • keinginan untuk disayangi dan pada masa yang sama ketakutan hubungan (terutamanya seksual);
 • penafian seksualiti mereka;
 • takut kehilangan kewangan, kerjaya jatuh.

Psikosomatik di kawasan coccyx menjadikan dirinya dirasai apabila seseorang menimbulkan kemarahan, kemarahan, menindas ketakutan dalam dirinya, menyimpan kebencian yang lama. Orang itu mempunyai banyak tuntutan kepada dirinya sendiri dan berdegil enggan mengakui kesilapannya dan melepaskan masa lalu, dia takut untuk hidup dalam kegembiraan dan kesenangan.

Penyakit artritis dan psikosomatik sendi

Apabila masalah sendi timbul (arthritis), latar belakang psikosomatik juga mungkin. Selalunya ini ditunjukkan dalam lutut.

Psikoterapi mengaitkan arthritis di kawasan lutut dengan prinsip, kepercayaan, emosi yang digunakan seseorang dalam kehidupan. Menegaskan, malevolent, selama-lamanya semua orang yang tidak menyenangkan tanpa prinsip moral yang istimewa sering terdedah kepada artritis sendi.

Ada punca psikosomatik lain dari arthritis.

 • kebanggaan, keinginan untuk bangkit daripada orang lain;
 • ketegaran dan keengganan untuk mencari penyelesaian kompromi;
 • ketakutan tersembunyi, ketidakupayaan untuk menangani situasi kehidupan.

Seseorang harus selalu ingat bahawa kesihatan badan fizikal kita adalah gambaran pemikiran kita, kedudukan hidup kita, sikap kita kepada dunia, kepada orang lain dan orang utama dalam kehidupan kita - kepada diri kita sendiri. Kita adalah apa yang kita fikirkan sendiri.

Kesakitan belakang dan psikosomatik yang rendah

Dalam kebanyakan kes, pinggang mula menyakiti atas sebab-sebab fisiologi: prostavno, kecederaan yang lama, gerakan mendadak, graviti, jatuh. Tetapi juga sakit belakang mungkin berlaku akibat kegagalan emosi.

Dan bercakap dengan jujur, separuh daripada pesakit yang mengadu bahawa punggung mereka tiba-tiba mula menyakiti tidak dapat menamakan sebab-sebab dan peristiwa-peristiwa yang setelah itu keadaan menjadi lebih buruk. Mereka hanya mencadangkan bahawa, mungkin, mereka telah menjadi sejuk di suatu tempat, atau kronik ini menjadikannya dirasakan.

Anda masih boleh bersetuju dengan sebab fisiologi sakit belakang pada orang selepas 50 tahun, tetapi apabila pinggang mula menyakiti dalam usia tiga puluh tahun atau bahkan pada remaja, maka anda perlu mencari alasan yang sama sekali berbeza.

Psikosomatik bahagian belakang yang lebih rendah biasanya dikurangkan kepada fakta bahawa ketidakselesaan di bahagian ini berlaku selepas mengalami kerosakan saraf atau tekanan secara tiba-tiba.

Secara umum, belakang adalah asas, rangka tubuh manusia. Setakat ini, ini adalah teras dalaman, yang membantu seseorang bergerak. Apabila belakang mula menyakitkan, ia menunjukkan bahawa orang di mana-mana tidak mendapat sokongan dan pemahaman dari orang mereka sendiri.

Oleh itu, "teriakan" belakang, seolah-olah, beban berat dikenakan ke atasnya, yang dia sendiri tidak dapat menarik. Psikoterapi mendakwa bahawa setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab untuk niche psikologi tertentu individu, khususnya, psikosomatik punggung bawah dikaitkan dengan "sakit" psikologinya.

Belakang belakang

Jika seseorang mula merasa sakit di bahagian atas belakang, maka ini menunjukkan bahawa orang ini cuba untuk menyenangkan semua orang di sekelilingnya, tetapi dia gagal. Pesakit sedemikian perlu bekerja pada diri sendiri, adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak harus memberi tumpuan kepada seluruh dunia, perkara utama adalah bagaimana saudara-saudara anda memperlakukan anda.

Jabatan tengah

Ia menyakitkan apabila seseorang hidup di masa lalu. Sebagai contoh, seorang wanita berpisah dengan suaminya dan tidak boleh melupakannya. Kesalahan lalu, tindakan tidak sempurna (atau sebaliknya), konflik yang tidak dapat diselesaikan, justifikasi dalaman. Inilah yang mengikat bahagian tengah bahagian belakang.

Rendah (lumbar)

Sakit belakang yang rendah berlaku apabila seseorang mengambil berat tentang keadaan kewangan mereka. Kekurangan wang, hutang, penolakan mengenai ketidakmampuan bayar kewangan pada babak kedua, keperluan yang mendalam untuk wang - pada masa ini perut mula menentang sikap sedemikian rupa terhadap wang. Pemikiran anda tentang kewangan terkumpul di bahagian belakang ini.

Untuk menghentikan kesakitan, anda perlu belajar bagaimana untuk hidup hari ini dan melepaskan ketakutan mengenai kekurangan wang esok. Tulang belakang adalah sokongan hidup. Dan apabila sebuah jabatan mula terluka, itu bermakna sesuatu telah menjadi mustahil untuk anda.

Psychosomatics: kembali

Bahagian belakang adalah bahagian belakang badan antara leher dan punggung. Bahagian belakang termasuk kawasan vertebral, lumbal, sakral, skapular, dan subskapularis.

Gejala penyakit belakang: rasa sakit yang berlainan jenis, rasa kekakuan di bahagian belakang, peningkatan kesakitan semasa pergerakan atau usaha fizikal, sekatan aktiviti fizikal.

Sebab-sebab sakit belakang adalah:

 • penyakit kolum tulang belakang,
 • kerosakan kepada otot belakang, tulang belakang atau cakera intervertebral,
 • pengangkat berat
 • senaman berlebihan
 • perubahan umur
 • tempoh kehamilan
 • lama tinggal dalam satu kedudukan (ciri profesional),
 • hipotermia, dsb.

Psikosomatik kembali

Bahagian belakang terbentuk oleh tulang belakang, jadi pertimbangkan psikosomatik tulang belakang. Oleh kerana tulang belakang adalah organ pendukung, rangka, paksi badan manusia, pemindahan ciri-ciri ini kepada rancangan metafizik akan memberitahu penyebab psikologi masalah belakang.

Jika kita melihat fungsi-fungsi medan tulang belakang, kita akan melihat ciri-ciri asas yang sama: rujukan (sokongan dalam kehidupan), motor (pergerakan adalah kehidupan), kes (tutup, melindungi saraf tunjang). Dari sini, belakang, tulang belakang melambangkan teras dalaman manusia beredar tenaga hidup (saraf tunjang).

Mungkin fungsi sokongan dan perlindungan menentukan hakikat bahawa sesetengah penulis mengaitkan tulang belakang dengan bapa, sokongannya dalam kehidupan. Dan masalah yang telah timbul dikaitkan dengan ketidakupayaan seseorang untuk menerima sokongan bapa.

Oleh itu, keabnormalan di tulang belakang menunjukkan keseriusan masalah mental seseorang: kesangsian hidup, ketahanan terhadap perubahan dalam hidup.

Penyebab psikologi masalah belakang

Adalah diketahui bahawa bahagian dada belakang dikaitkan dengan emosi, dan lumbar dikaitkan dengan perasaan hidup.

Sebagai contoh, jika seseorang itu yakin dengan kebolehannya, maka dia, tanpa rasa takut akan halangan, sengaja bergerak maju. Oleh itu, orang itu tidak mempunyai masalah dengan pinggang.

Kita bermula dengan mempertimbangkan punca psikologi kesakitan di bahagian dada belakang.

Penyebab utama masalah yang berkaitan dengan kawasan ini ialah perasaan "semua orang memandu saya".

Yang kedua ialah ketakutan "tidak mencintai saya", dan juga perasaan bersalah yang berkaitan dengan cinta. Dalam kes ini, orang itu adalah tipikal menyalahkan orang lain.

Alasan ketiga adalah berkaitan dengan bersalah atas kesilapan lalu, yang berkaitan dengan pengampunan diri, menghina alamat seseorang. Dalam hal ini, orang tidak boleh melepaskan masa lalu.

Alasan seterusnya adalah bahawa orang itu telah berpengalaman trauma dan menutup hatinya. Dia dipandu hanya oleh fikirannya dan menutup dirinya dari orang-orang untuk mengelakkan berlakunya kecederaan.. Secara beransur-ansur menutup sendiri, ditutup dari kehidupan.

Alasan keempat ialah rendah diri. Seseorang telah kehilangan keyakinan diri ("berjalan dengan kepalanya"), takut untuk gagal, dan cenderung menyalahkan dirinya dan orang lain. Ia mempunyai kecenderungan untuk mengutuk.

Alasan yang kelima ialah seseorang ia terkumpul emosi, tidak menunjukkan kepada orang lain, tidak membenarkan mereka keluar.

Alasan keenam adalah manusia mengambil terlalu banyak dan tidak boleh mengatasinya. Beban ini adalah beliau.

Sebab seterusnya ialah berasa seperti mangsa keadaan, manipulasi orang lain melalui peranan korban dan menyebabkan orang lain merasa bersalah. Sekiranya teknik ini tidak berfungsi, orang itu dibanjiri kebencian dan kemarahan.

Sebab lain ialah orang itu cuba menjadi berguna kepada orang lain untuk mendapatkan manifestasi cinta di alamatnya. Dia sedang menunggu sambutan, perhatian, terima kasih. Tidak menerima sikap timbal balik terhadap dirinya sendiri, dia mula berfikir bahawa setiap orang telah berpaling daripadanya.

Masalah dengan kawasan lumbar belakang bermula jika seseorang disiksa kebimbangan berterusan mengenai kekurangan dan ketidakpastian tentang masa depan. Dia mula kehilangan iman dalam kekuatannya, kehilangan sokongan dalamannya. Kemudian ada ketakutan (ketakutan kemiskinan, ketakutan kesepian).

Masalah dengan lumbar belakang menunjukkan bimbang tentang isu kewangan, rasa bersalah mengenai masalah kewangan, menyalahkan orang lain untuk masalah kewangan.

Bulu pinggang mengalami ketakutan terhadap masalah kewangan atau ketakutan kegagalan dalam kerjayanya.

Wilayah sakral belakang mula memberi isyarat sakit jika Cinta tidak mencukupi, tetapi dia terpaksa bersendirian.

Juga di tengah-tengah masalah dengan sakrum mungkin berbohong trauma penderaan seksual yang membawa kepada kebencian diri. Orang itu menafikan rayuan seks dan seks.

Satu lagi sebab psikosomatik sakit dalam sakrum adalah takut akan masalah ekonomi, terutama jika seseorang cenderung bebas, takut menjadi yang lain.

Kadang-kadang rasa sakit dalam sakrum menunjukkan kekurangan kekuatan.

Psikosomatik Vertebral kawasan belakang

Harus diingat bahawa setiap vertebra kepunyaan kawasan belakang melambangkan masalah tertentu. Pertimbangkan perkara ini dengan lebih terperinci, berdasarkan jadual Louise Hay.

Nilai psikosomatik vertebra thoracic:

1 - takut hidup, terlalu banyak perkara dan kebimbangan (saya tidak dapat menampung); pengasingan dari kehidupan.

2 - ketakutan, kesakitan dan kemarahan; keengganan untuk bersimpati; jiwa dikurung.

3 - kekacauan dalaman, penghinaan yang mendalam, ketidakupayaan untuk berkomunikasi.

4 - kepahitan, keperluan untuk membahayakan, kutukan.

5 - keengganan memproses emosi, mengekang perasaan, kemarahan.

6 - kepahitan, pengumpulan emosi negatif, ketakutan masa depan, kebimbangan yang berterusan.

7 - pengumpulan kesakitan, keengganan untuk bersukacita.

8 - pemikiran obsesif kekalahan, penolakan kebaikannya sendiri.

9 - perasaan bahawa kehidupan telah mengkhianati anda, menyalahkan orang lain, anda adalah mangsa.

10 - keengganan untuk mengambil tanggungjawab, keperluan untuk menjadi mangsa, "itu salahmu".

11 - harga diri rendah, ketakutan hubungan.

12 - tidak mengiktiraf hak hidup, tidak pasti dan takut cinta, tidak mempunyai kemampuan untuk berasimilasi.

Nilai psikosomatik vertebra lumbar:

1 - keinginan yang tidak mampan untuk cinta dan keperluan untuk kesepian, rasa tidak selamat.

2 - anda tegas dalam kesulitan zaman kanak-kanak, tidak melihat jalan keluar.

3 - penderaan seksual, rasa bersalah, kebencian diri.

4 - menolak seksualiti, anda mempunyai ketidakstabilan kewangan, ketakutan untuk kerjaya anda, rasa tidak berdaya.

5 - ketidakamanan, kesulitan komunikasi, kemarahan, ketidakupayaan untuk bersenang-senang.

Menurut Louise Hay, di tengah-tengah masalah dengan sacrum - kehilangan kekuatan atau kejahatan kejam kronik.

Adalah diketahui bahawa stoop adalah disebabkan oleh perasaan kesepian dan tidak berguna.

Kelengkungan tulang belakang menunjukkan ketidakupayaan untuk menerima sokongan daripada kehidupan, bapa, ketidakpercayaan hidup, berpegang pada prinsip-prinsip lama, kekurangan keberanian untuk mengakui bahawa mereka salah.

Cara untuk Menyembuhkan Sakit Psikosomatik Kembali

Oleh itu ternyata, tanpa mengira kehendak kita, kita semua, dari zaman kanak-kanak kecil, memilih, pada tahap bawah sedar, sikap dan kepercayaan, tabiat dan tingkah laku yang diterima di persekitaran terdekat kita (keluarga, saudara, rakan, dan lain-lain).

Kami mengambil diri kita tanpa berfikir tentang tanda bahawa mereka membawa kita: "tambah" atau "tolak", mengembangkan atau menghalang kita. Tetapi kebanyakan dari apa yang terkumpul di dalam kita ternyata mempunyai tanda tolak.

Sebagai contoh, kebencian atau kemarahan sebagai bentuk reaksi kita terhadap sesuatu yang tidak memenuhi harapan kita. Kerukunan untuk berubah, rintangan dan ketakutan sebagai tindak balas kepada perubahan dan perubahan dalam kehidupan kita, dsb.

Tidak menyedari halangan yang merosakkan bentuk-bentuk ini, kita mengulangi mereka terus-menerus sehingga jisim negatif negatif terhadap ketidakpuasan kita berkumpul. Dan kemudian tubuh kita, sebagai seorang hamba yang setia, pada kos kesakitan mula memberi kita isyarat bahawa ada sesuatu yang salah.

Apa yang akan menjadi akhir cerita ini, memutuskan setiap daripada kita. Seseorang akan memahami isyarat tubuhnya dan berfikir. Seseorang tidak akan memberi perhatian kepada tangisan badan untuk membantu jiwa.

Saya hanya tahu satu perkara: sesiapa yang mahu sembuh, dia akan sentiasa mencari jalan, kaedah dan cara penyembuhan batinnya, rohani rohani (kebencian, kemarahan, kemarahan, kecaman, ketakutan, dll.).

Dan dia pasti akan mendapati (terima kasih kepada fakta bahawa terdapat banyak kaedah di Internet sekarang) sesuatu yang berbeza: pengampunan, pertobatan, penerimaan, perbualan dengan jiwa seseorang, pemulihan cinta untuk diri sendiri dan orang lain, penemuan dan kepercayaan dalam Kehidupan, mencari sokongan diri anda sebagai zarah unik Alam Semesta Ilahi, dsb.

Di sini adalah penting untuk mengingati satu pemikiran: tidak kira apa yang berlaku pada masa lalu (contohnya, pada zaman kanak-kanak), adalah penting bahawa SEKARANG ANDA ANDA ANDA BOLEH PERUBAHAN SEGERA TERBAIK (termasuk kesihatan dan kehidupan anda). Secara ringkasnya setiap satu Orang dewasa sedar adalah pencipta hidupnya dan kehidupan anak-anaknya.

Psychosomatics: Punggung adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu melihat

Bahagian belakang adalah campuran simbol dan makna yang menarik, itu adalah "sampah sampah" kami, di mana kami mengebumikan perasaan dan pengalaman kami yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kembali

Bahagian belakang adalah gabungan simbol dan makna yang menarik. Di satu pihak, ini adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu lihat, atau sesuatu yang tidak ada orang lain, sebaliknya, ini adalah "sampah sampah" kita, di mana kita mengebumikan perasaan kita dan pengalaman yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kita tidak boleh melihat belakang kita dan oleh itu kita seperti burung unta, percaya bahawa jika dia tersangkut kepalanya di dalam pasir dan tidak melihat apa yang sedang berlaku di sekitar, maka segala-galanya adalah teratur. Kemudian kami mengadu tentang "belakang yang tidak baik", seolah-olah dia telah melakukan sesuatu yang salah! Tetapi ia bukan sahaja memainkan peranan "sampah sampah", belakang mengandungi tulang belakang, bahagian paling penting dalam struktur dalaman minda badan, asas kepada makhluk kita, rangka kerja sokongan di mana tubuh dibina.

Tulang belakang

Set vertebra ini merupakan tenaga dalaman yang paling utama dan sesuai dengan aspirasi rohani yang tertinggi. Tulang belakang adalah kubu kuat dari semua bahagian badan yang lain. Ia menjadikan kita kuat dan yakin atau memberi kita gambaran yang tidak berpanjangan. Ia menghubungkan dengan semua aspek yang pelbagai dari kita melalui kerangka, sistem saraf pusat, dan sistem peredaran darah yang datang dari otak ke seluruh tubuh. Dengan cara ini, setiap pemikiran, perasaan, peristiwa, tindak balas dan kesan adalah "dicetak" ke dalam tulang belakang dan ke bahagian tubuh yang sepadan.

Ramai bidang perubatan memberi tumpuan kepada bidang ini. Sebagai contoh, terapi manual memberi tumpuan tepat pada tulang belakang, "teknik perubahan" - pada refleks tulang belakang. Sistem ini mengambil kira fakta bahawa melalui tulang belakang adalah mungkin untuk mencapai semua bahagian badan kita dan mempengaruhi mereka.

Tulang belakang adalah bahagian pertama tubuh fizikal yang membentuk selepas pembuahan; oleh itu seluruh badan berkembang. Oleh itu, ia mencerminkan keinginan kita untuk menjelma, untuk memasuki diri. Perkembangan kesedaran semasa hamil, menurut model pranatal, berlaku melalui tulang belakang.

Model ini menjejaki perkembangan dari konsep pada tahap leher hingga kelahiran pada tahap genital; Pergerakan yang berlaku di sini adalah salah satu bentuk pematangan apabila tenaga bergerak turun sepanjang tulang belakang. Pada masa yang sama, tulang belakang mencerminkan sistem chakra dan tenaga kundalini, yang naik dari pangkal tulang belakang.

Belakang belakang

Dengan bahagian atas belakang, kami bermaksud kawasan di bawah bahu ke dasar bahu bahu. Oleh kerana kawasan ini mencerminkan tempoh selepas konsep, atau tahap pembangunan dalaman dan peribadi, isu-isu yang tidak dapat diselesaikan yang kami kumpulkan di sini tidak dapat dihubungkan dengan perasaan atau kekeliruan kami. Dalam bidang ini, kita dapat mengekspresikan chakra jantung dan tenaga cinta melalui tangan dan tangan.

Aspek-aspek seperti cinta dan kehangatan yang berkaitan dengan orang lain, yang tidak dapat kami nyatakan dan oleh itu bersembunyi, atau sebaliknya, kerengsaan dan sikap acuh tak acuh, yang kami tidak mahu membenarkan, ditutup di belakang. Perasaan ini mencari jalan keluar, tetapi jika mereka sentiasa diabaikan atau dinafikan, mereka akan terkumpul dan nyata sebagai kemarahan dan kemarahan.

Otot tegang yang membentuk "perisai" di bahagian atas punggung, selalunya penuh dengan kemarahan, yang pada mulanya bertujuan untuk dirinya sendiri, tetapi kemudian diproyeksikan ke arah orang lain. Ini dapat dilihat dalam contoh "bonggol balu" - pembentukan tisu lembut di bahagian atas belakang, yang lebih banyak ciri wanita tua. Ia memberi kesaksian kepada pengumpulan kebencian dan kebencian, yang tidak mempunyai ungkapan selama bertahun-tahun; ia menunjukkan permulaan usia tua dan kehilangan makna dan tujuan hidup.

Punggung atas berkait rapat dengan bahu dan tenaga, yang dinyatakan dalam bidang ini, seperti yang dijelaskan sebelumnya. Akibatnya, rasa sakit dan ketegangan yang ditunjukkan di sini dikaitkan dengan kekecewaan dan kerengsaan kerana kita tidak melakukan apa yang sebenarnya kita ingin lakukan, walaupun kita bercita-cita dan cita-cita.

Ini tidak dapat dielakkan kerana kita memenggal diri dari keinginan dalaman yang benar dan "mengebumikan" mereka di belakang, mungkin kerana mereka kelihatan tidak dapat diterima atau bertentangan dengan apa yang diharapkan dari kita. Membebaskan kerengsaan laten dan kekecewaan, kami juga boleh mendedahkan cita-cita tersembunyi dan aspirasi kami. Oleh kerana kawasan ini tergolong dalam peringkat pertama perkembangan selepas konsep, oleh itu, ia muncul sebagai manifestasi dari matlamat dalaman kita. Ia sememangnya bermakna mencari jalan anda dalam hidup, tetapi pada tahap yang lebih tinggi itu mungkin bermakna pembebasan dari godaan dan kekuatan dunia material, kesadaran tentang tujuan rohani anda.

Belakang pertengahan

Ini adalah kawasan kecil di bahagian belakang dalam unjuran surya suria, yang sering berlaku ketidakseimbangan. Ia mewakili tempoh kemunculan tanda-tanda pertama janin, iaitu masa perkembangan janin, apabila terdapat pergeseran dalam kesedaran dari kesedaran diri untuk merealisasikan apa yang bukan "I". Dalam erti kata lain, ia adalah sama dengan paksi swing, mengimbangi aspek dalaman, peribadi kita dengan orang luar. Apabila kawasan ini terbuka dan berfungsi, maka kita bebas untuk menyatakan perasaan batin kita dan memberikan kedalaman dan makna kepada dunia kita. Apabila ia ditutup atau disekat, ini menandakan halangan, tentang pengekalan tenaga, yang mesti dengan cepat keluar, atau tentang rasa takut ekspresi diri; ia mungkin keengganan untuk melepaskan tenaga dalam arah luar kerana kami berasa selamat ketika tersembunyi di dalamnya.

Memandangkan pergerakan menurun adalah sebahagian daripada proses penuaian, di sini terletak titik menyekat semulajadi, titik pengekalan tenaga, mencerminkan rintangan dalaman kita terhadap penuaan, penolakan tanggungjawab atau kematian kita sendiri. Di sini kita mesti bergerak dari "I" kita sendiri kepada hubungan, yang bermakna kita mesti belajar untuk menyelesaikan masalah-masalah yang wujud dalam masa dewasa.

Ia juga merupakan kawasan chakra ketiga, yang asalnya berkaitan dengan kuasa dan penentuan nasib sendiri. Oleh itu, ketidakharmonian dalam bahagian tulang belakang atau belakang mungkin menunjukkan permainan atau konflik yang berkaitan dengan kuasa, yang sering diaktifkan dalam proses mencari diri sendiri dan tempat anda di dunia. Tenaga rohani kita secara semulajadi bergegas ke atas, untuk mengalami keadaan tinggi, tetapi ego kita melakukan segala-galanya untuk menghentikannya! Cobaan dan prospek kekuasaan tersembunyi sangat menarik; Sebaik sahaja anda mengenali mereka, sukar untuk mengatakan tidak. Pada masa yang sama, tenaga ini berkait rapat dengan kejahatan dan penipuan. Matlamat jalan rohani kita adalah untuk bangkit di atas godaan-godaan ini.

Balik belakang

Kawasan ini memanjangkan daripada unjuran plexus solar ke tailbone dan mewakili pematangan akhir sebelum kelahiran. Apabila mempelajari kesakitan di belakang, ternyata mereka sering muncul dalam situasi yang mengingatkan kita bahawa kita sedang penuaan: pada hari-hari ulang tahun 60 atau 70 tahun, ulang tahun perkahwinan, mempelawa anak-anak, berlepas dari rumah, meninggalkan untuk bersara.

Psikosomatik sakit belakang - analisis terperinci mengenai punca-punca

Selalunya, kesakitan di bahagian belakang kita dikaitkan dengan kecederaan, pergerakan secara tiba-tiba atau peningkatan tenaga fizikal. Semua faktor ini boleh membawa kepada perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal. Tetapi ramai berpendapat bahawa sakit esoterik dan sakit belakang saling berkaitan.

Penyebab psikologi sakit belakang

Banyak masalah psikologi mempengaruhi bukan sahaja keadaan mental seseorang, tetapi juga kesihatan fizikal. Kesakitan belakang psikosomatik dikaitkan dengan tindak balas badan terhadap situasi berikut:

 • Takut, kebencian dan kemarahan.
 • Tekanan dan kemurungan.
 • Trauma psikologi.
 • Hubungan negatif dengan dunia luar dan lain-lain.
 • Kelebihan emosi dan ketidakupayaan untuk mengatasinya.

Sekiranya keadaan manusia seperti itu telah lama diusahakan, maka ini sudah penuh dengan perkembangan patologi yang serius yang belum dipelajari oleh ubat tradisional.

Bergantung kepada masalah, rasa sakit boleh diselaraskan di bahagian berlainan tulang belakang.

Di bahagian atas

Psikosomatik kesakitan di belakang atas adalah disebabkan oleh penyumbatan emosi. Sesetengah percaya bahawa kesakitan menunjukkan bahawa seseorang mengelakkan bekerja, dia mempunyai ketakutan bahawa orang lain tidak akan bertemu dengannya. Masalah bahan juga membimbangkan.

Di leher

Apabila kesakitan di kawasan serviks dapat diasumsikan masalah berikut:

 • Penyesuaian rendah kepada keadaan luaran.
 • Ketidakpuasan dan kekecewaan berterusan.
 • Konflik antara badan dan minda, apabila anda memerlukan rehat, dan halangan di tempat kerja tidak membenarkan untuk berehat.

Apabila anda kehilangan pergerakan atau kesukaran ketika menghidupkan kepala, anda boleh menganggap bahawa seseorang merasa disalahpahami, tidak menganggap pendapat orang lain dan pandangan yang berbeza.

Tanpa kesedaran tentang sebab-sebab mustahil untuk mengatasi rasa sakit. Untuk membantu diri sendiri, anda perlu menilai keadaan dan cuba memahami orang lain dan mengambil hak mereka untuk pandangan mereka.

Di rantau thoracik

Kesakitan pada tulang belakang toraks dipicu oleh tekanan dari sekelilingnya. Lelaki itu merasakan bahawa dia telah duduk di bahunya, dan dia tidak dapat membuang beban ini.

Kesakitan psikosomatik di tulang belakang torak juga menjelaskan keadaan berikut:

 • Harga diri yang rendah.
 • Ketidakupayaan untuk menikmati kehidupan.
 • Dari mana-mana kegagalan membuat tragedi.
 • Bersalah kekal.

Tingkah laku ini selalunya menjadi ciri seks yang adil.

Antara bilah bahu

Jika bahagian belakang menyakitkan di antara bilah bahu, psikosomatik melihat sebab seperti berikut:

 • Masalah yang tidak dibubarkan.
 • Kekeliruan
 • Ketidakupayaan untuk menyatakan perasaan mereka.
 • Kekurangan kehangatan dan kasih sayang dari orang yang disayangi.
 • Dengan pengumpulan kemarahan dan pencerobohan.
 • Ketidakupayaan untuk menunjukkan emosi negatif.

Psikosomatik kesakitan di jabatan ini akan menunjukkan osteochondrosis, kelengkungan tulang belakang, myalgia atau radiculitis.

Di bahagian bawah

Sakit belakang psikosomatik berlaku apabila tiada sokongan dalam kehidupan seseorang. Sekiranya emosi dan negeri lain menyertai, sindrom kesakitan dapat dilihat di jabatan yang berlainan.

Dalam lumbar

Psikosomatik sakit belakang di rantau lumbar menerangkan perkara berikut:

 • Kehadiran pendedahan kepada seluruh dunia.
 • Kemarahan dan kerengsaan.
 • Perasaan beban yang terlalu berat itu dapat ditanggung.
 • Takut pertumbuhan kerjaya.
 • Harapan tanpa harapan
 • Menolak diri sebagai pasangan seksual yang lain.
 • Satu penghinaan yang bersembunyi di dalam dan tiada jalan keluar.
 • Pengalaman tentang isu kewangan.

Dalam sakrum

Kesakitan dalam bahagian tulang belakang ini menunjukkan kemerdekaan manusia yang hebat dan keinginan untuk kebebasan yang lengkap. Penyetempatan kesakitan sedemikian mungkin juga bercakap mengenai:

 • Tidak selamat.
 • Keinginan untuk memiliki sesuatu, tetapi keengganan untuk mengakuinya.
 • Kehilangan kecergasan
 • Keberanian Zastarel.

Ia cukup untuk meyakinkan diri anda bahawa segala-galanya berada dalam kuasa anda dan hanya mengandalkan diri anda, gejala mula menurun.

Di tailbone

Ini adalah tulang belakang yang lebih rendah. Kesakitan di bahagian ini menunjukkan kehadiran konflik dalaman, tetapi mungkin juga menunjukkan bahawa:

 • Terdapat masalah dalam kehidupan intim.
 • Terdapat penindasan keinginan seksual.
 • Banyak kompleks.
 • Dalam jiwa yang mengintai keluhan lama.
kepada kandungan ↑

Apa yang perlu dilakukan

Jika anda mengalami sakit belakang terhadap masalah psikologi, penggunaan salap dan kompres tidak akan membantu. Ia adalah perlu untuk menguasai kemahiran autotraining. Cadangan untuk pelaksanaan adalah seperti berikut:

 1. Ambil kedudukan yang selesa dan tutup mata anda.
 2. Konsentrasikan perhatian anda pada tulang belakang.
 3. Rasanya lurus atau berpintal, ringan atau berat.
 4. Secara mendalam atau diam-diam berkata: "Saya dalam harmoni lengkap dengan diri saya dan dunia luar. Saya terapung dengan mudah dalam aliran hidup. Saya melepaskan semua kesakitan yang orang lain telah menyebabkan saya dan menyakiti mereka. Kehidupan saya cantik. "

Anda masih boleh memberi beberapa cadangan yang akan membantu meredakan sakit belakang untuk sebab-sebab psikologi:

 1. Belajar dengan berani menyatakan perasaan dan emosi anda. Ini tidak bermakna bahawa anda perlu memberitahu semua orang di muka yang anda fikirkan tentang mereka, tetapi anda tidak perlu menahan segala-galanya dalam diri anda. Anda boleh mengatakan dengan kuat, apa yang dirasakan pada masa ini, maka anda boleh mengelakkan penjaga otot: Saya sangat marah, saya tidak suka, saya sangat kecewa. Sekiranya anda tidak mendapat peribadi, konflik itu tidak akan muncul.
 2. Adalah penting untuk belajar memahami orang lain dan memaafkan. Sekiranya anda berkata: Saya menerima keadaan seperti itu, dan memaafkan orang yang dikasihi, dan mengembalikan keampunan daripada dia, maka jiwa saya akan menjadi lebih tenang.
 3. Kita mesti belajar bersukacita pada setiap saat hidup dan menerima dengan penuh rasa syukur apa yang diberikan oleh Alam semesta. Untuk melepaskan diri dari tenaga negatif, sudah cukup untuk mengatakan setiap hari, mengalaminya dengan kata-kata: Saya bersyukur kepada anda, saya sayang anda, saya bertaubat.
 4. Ia berguna untuk menguasai teknik pengaturcaraan. Belajar untuk memadamkan kepercayaan negatif berterusan. Jika terdapat kepercayaan bahawa seseorang menganggapnya sebagai kebenaran, walaupun tidak demikian, maka semua tindakan dan emosi tidak mencukupi, yang menimbulkan tekanan. Ini tidak boleh menjejaskan keadaan kesihatan. Salah satu kepercayaan ini: "Saya perlu menyenangkan semua orang di sekitar." Kita hanya boleh bayangkan betapa banyaknya bahaya yang dibawa, kerana semua orang tidak boleh disukai.

Jika anda berusaha, anda boleh mengatasi kepercayaan negatif, yang akan meningkatkan kesihatan mental dan fizikal dengan ketara.

Kesusasteraan

Anda boleh membaca kesusasteraan mengenai penyebab penyakit psikosomatik. Kumpulan ini termasuk buku berikut:

 • Nikolay Zuev "Baibak - Sistem Pembetulan Tenaga Individu". https://tsuslik.ru/psihosomatica?
 • Louise Hay "sembuh sendiri." http://avidreaders.ru/book/isceli-sebya-sam.html.
 • Kulakov S. A. "Kerja praktikal psikologi - asas psikosomatik".
 • Meneghetti Antonio "Psychosomatics". http://avidreaders.ru/book/psihosomamaka.html.
kepada kandungan ↑

Kesimpulannya

Tidak hairanlah mereka mengatakan bahawa semua penyakit saraf. Keadaan mental seseorang meninggalkan jejak negatif terhadap kerja semua sistem organ. Untuk mengelakkan pengaruh emosi dan negeri dalaman, perlu belajar untuk melihat masalah yang ada dan berurusan dengannya.

Loins: psychosomatics

Apabila belakang tiba-tiba mula menyakiti, orang itu segera cuba mencari penyebab fizikal. Tetapi pada hari ini ia terbukti secara saintifik bahawa kesakitan, termasuk di bahagian bawah, boleh menyebabkan bukan organik, tetapi oleh faktor psikologi. Diagnosis dalam kes ini adalah gangguan psikosomatik. Dan pinggang paling mudah terdedah kepada pengaruh faktor psikologi, berbanding dengan seluruh tulang belakang dan bahagian badan yang lain.

Pengalaman dan kesakitan

Kembali pada awal abad ke-19, para doktor mula mengaitkan pelbagai penyakit dengan keadaan emosi yang dialami oleh pesakit. Istilah "psychosomatics" mula digunakan untuk menunjukkan hubungan antara keadaan patologi jiwa dan pelbagai penyakit.

By the way. Diyakini bahawa epilepsi menjejaskan mereka yang sering merasakan kemarahan, dan kanser timbul dari rasa malu yang mendalam. Teori ini mempunyai banyak pengamal, termasuk di kalangan doktor terkenal yang merawat pesakit terutamanya, menjangkakan bahawa penyakit itu akan hilang selepas masalah psikologi dihapuskan.

Satu pengesahan tidak dapat ditolak teori ini tidak dapat diperoleh, ia tetap menjadi pengajaran yang popular, tanpa pergi ke kategori perubatan yang tepat. Tetapi secara saintifik mungkin untuk mengesahkan hubungan yang ada antara keadaan psikologi seseorang dan keadaan kesihatannya.

Ia penting! Untuk mencetuskan penyakit boleh menjadi pengalaman yang mendalam dan berpanjangan. Selain itu, lebih mendalam dan lebih lama ia menjejaskan jiwa manusia, semakin serius patologi yang telah timbul.

Anda tidak sepatutnya memahami perkara di atas secara literal. Sekiranya ada rasa sakit pada bahagian bawah, bukan kerana orang itu kecewa atau marah. Dalam kebanyakan episod, penyebab fizikal adalah "bersalah".

 1. Sikap yang tidak berjaya.
 2. Statik.
 3. Mengangkat berat badan.
 4. Tidur dalam kedudukan yang tidak selesa.
 5. Keadaan traumatik.
 6. Blow
 7. Jatuh
 8. Draf.

Semua ini dan faktor lain boleh menyebabkan kekejangan otot dan keradangan seterusnya.

Selalunya, kekejangan terjadi pada otot pada satu sisi pinggang sahaja. Orang itu secara harfiah "condong", kerana otot tidak menjadi meradang secara simetri. Disebabkan peninggalan lama dalam keadaan "menyengat", sendi dipindahkan dan saraf tulang belakang diapit. Dari sini - kesakitan yang paling kuat.

Anjakan sendi, seterusnya, menimbulkan pergeseran dan pemampatan cakera intervertebral. Terdapat protrusions, hernia terbentuk. Tetapi emosi boleh menyambung kepada mekanisme penyakit pada tahap tertentu, dan di sini psikosomatik bermula.

Apakah perbezaan antara protrusi dan herniasi cakera intervertebral? Di laman web kami, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai punca-punca pembentukan tulang belakang dan perkembangan hernia cakera intervertebral, mengetahui apa akibatnya jika kita mengabaikan rawatan yang sudah di peringkat awal penyakit.

Apabila seseorang mengalami emosi yang kuat, kebanyakannya negatif, misalnya, ketakutan, kemarahan, adrenalin dilepaskan ke dalam darah dalam dos yang besar.

Hormon ini mampu meningkatkan nada otot, termasuk membawa kepada otot rangka pada hypertonus. Jika, selepas ketegangan otot, tidak ada kelonggaran, emosi berterusan, menjadi lebih kuat dan lebih mendalam, otot yang mengalami hypertonus, membentuk kekejangan. Kesan dari kekejangan adalah sama seperti selepas mengangkat berat atau hipotermia, iaitu, ujung saraf diapit, bias dibentuk, cakera intervertebral dipindahkan, rasa sakit dirasakan.

Sakit atas sebab-sebab psikologi

Dengan kehendak jiwa, banyak penyakit boleh timbul, mulai dari rhinitis primitif, ke kanser atau serangan jantung. Tetapi tulang belakang, terutamanya pinggang, paling berisiko, kerana struktur dan fungsi organ ini adalah istimewa.

By the way. Pada tulang belakang jatuh beban tinggi, dan belakang, bagaimanapun, mesti tetap bergerak. Lajur tulang belakang adalah "konduktor" tulang belakang dan asas keseluruhan alat motor. Ini adalah sokongan, dan dari sudut psikosomatik, ia adalah tulang belakang yang menjadi asas kehidupan manusia dan kesihatan.

Tulang belakang disambungkan kepada banyak organ yang mana ia memindahkan pemakanan dan tenaga. Segala-galanya yang berlaku di dalam badan mendapati tindak balas di dalamnya. Zon yang paling mudah alih (selepas serviks) - rantau lumbar sangat akut.

Dalam psikosomatik, terdapat beberapa punca global yang bersifat emosi yang dapat membangkitkan sakit lumbal.

 1. Terasa merasakan ketegangan saraf dalam tempoh masa.
 2. Mengalami tekanan yang kuat, tidak tertakluk kepada manusia.
 3. Konflik yang tidak menemui resolusi.
 4. Mengalami diri sendiri dan cuba untuk menindas emosi negatif.
 5. Kehadiran trauma psikologi tanpa statut batasan.

Louise Hay - pengarang banyak buku tentang penyembuhan diri dan seseorang yang terlibat dalam psychosomatics, membuat beberapa percubaan untuk menentukan sebab-sebab psikologi yang membawa kepada penyakit belakang dan mengklasifikasikannya. Pada pendapatnya, punca psikologi ciri berkaitan dengan penyakit bahagian belakang.

Ia penting! Emosi negatif tertentu dikaitkan dengan setiap vertebra. Mencari vertebra mengalami perubahan yang merosakkan, anda boleh mengesan emosi ini. Dan menghapuskan punca psikologi, anda boleh memulakan proses penyembuhan diri dalam tubuh, yang akan menghancurkan penyakit.

Lima vertebra zon lumbar L1-L5 masing-masing mempunyai sebab psikologi mereka sendiri untuk pelanggaran yang berlaku di dalamnya.

Jadual Hubungan antara vertebra dan penyebab emosi.

Analisis psikosomatik sakit belakang dan belakang

Bahagian belakang dan belakang adalah berkaitan dengan bahagian psikosomatik tubuh manusia. Laman-laman ini amat sensitif terhadap kegawatan emosi. Banyak ketidakkonsistenan dan kekecewaan psikologi dan pengalaman konflik mempengaruhi belakang dan belakang. Penyakit penyakit tubuh, rasa bersalah, kecemasan, kemarahan, kemurungan, menerangkan psychosomatics. Bahagian belakang, pinggang tidak menyakitkan bukan sahaja untuk sebab-sebab fizikal atau organik.

Bahagian belakang torso sering kali diubah oleh manusia menjadi sejenis dump perasaan dan pengalaman. Menurut kesaksian doktor, 50% pesakit tidak mengingati faktor fizikal traumatik. Tetapi pesakit sedemikian dengan jelas menceritakan peristiwa yang tidak menyenangkan atau pergolakan emosi yang mendahului penampilan kesakitan di bahagian belakang dan belakang.

Konotasi konsep "penyakit psikosomatik"

Psikosomatik berasal dari kajian kesan-kesan jiwa pada tubuh. Subjek utama penyelidikan dalam industri perubatan ini adalah untuk menubuhkan tahap dan bentuk pengaruh penyebab psikologi terhadap kemunculan dan perkembangan penyakit fizikal (somatik). Perubatan psikosomatik diselaraskan dengan psikologi, psikiatri dan neurologi.

Penyakit psikosomatik dilihat sebagai akibat daripada pengaruh bersama faktor emosi, mental dan fisiologi tubuh. Telah ditubuhkan bahawa pelbagai jenis patologi fisiologi dinyatakan di bawah pengaruh penyebab psikogenik.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai psikosomatik jika tiada penyebab fizikal atau organik. Terdapat 5 keadaan emosi yang membawa kepada kemunculan penyakit psikosomatik.

Penyakit disebabkan oleh pengalaman:

Penyebab biasa gangguan psikosomatik adalah tekanan. Oleh itu, menghadapi tekanan adalah penting untuk kehidupan manusia yang normal. Ini secara langsung memberi kesan kepada kemungkinan gejala psikosomatik dan membolehkan anda mengawalnya atau mengelakkannya.

Penyebab psikosomatik sakit belakang dan belakang

Punggung adalah dasar tubuh manusia. Bingkai teras dalaman ini mengambil kebanyakan masalah emosi dan pukulan mental nasib.

Psikosomatik penyakit di belakang mengesahkan bahawa setiap bahagiannya dikaitkan dengan niche mental tertentu. Bahagian belakang tubuh menjadi model dengan pengalaman dan kekecewaan yang dicetak. Di belakang, orang "mengebumikan" keinginan batin yang benar.

Mempengaruhi faktor-faktor di atas

Keadaan fizikal bahagian atas belakang menjejaskan kekeliruan yang penuh kasih sayang. Man bertujuan untuk menggembirakan orang lain. Tetapi tidak memenuhi timbal balik. Terdapat perasaan tidak suka.

Bahagian atas belakang mengambil beban yang tidak menumpahkan kemarahan, kebencian. Mencerminkan sebahagian daripada beban kehilangan matlamat hidup dan membasmi kewujudan. Gejala menyakitkan diburukkan lagi oleh rasa frustasi dan kerengsaan. Mereka disebabkan oleh perasaan bahawa seseorang itu tidak terlibat dalam sesuatu yang boleh mendatangkan kepuasan dan kepuasan kepadanya.

Apa yang menjejaskan jabatan tengah

Dalam segmen pertengahan belakang, kelewatan masa lalu dan konflik yang tidak dapat diselesaikan berkumpul. Pasien hidup di masa lalu, tidak boleh menolaknya atau lupa. Alasan dalaman yang kuat akan merangsang. Perasaan tentang tindakan sempurna atau tidak sempurna tidak memberikan rehat.

Sakit belakang yang lebih rendah

Penyakit psikosomatik di bahagian bawah adalah disebabkan oleh:

 1. Panik akibat ketidak insuran kewangan;
 2. Takut menggunakan diri untuk orang lain;
 3. Takut kemiskinan, kesulitan material;
 4. Seram menghampiri usia tua;
 5. Persepsi kehidupan sebagai beban yang tidak tertanggung.

Satu set gangguan emosi dan mental yang khusus boleh menyebabkan radiculitis. Psikosomatik penyakit ini dikaitkan dengan:

 • Hypocrisy;
 • Ketakutan masa depan;
 • Kebimbangan mengenai perkara kewangan;
 • Kelebihan mental.

Punca kesakitan lumbar

Psikosomatik sakit belakang yang lebih rendah menunjukkan rasa takut kemiskinan. Penyakit yang sama menangkap mereka yang menganggap tanggungjawab yang berlebihan untuk orang lain.

Punca kesakitan lumbar adalah perasaan tidak mencukupi sokongan daripada orang yang disayangi. Faktor-faktor yang berkesan termasuk pengalaman cinta dan pergolakan kewangan.

Akan merespon sakit belakang:

 1. Rasa keputusasaan;
 2. Penghinaan dan penderitaan yang tersembunyi;
 3. Tidak keluar kemarahan, kepahitan;
 4. Penafian seksualiti;
 5. Ketakutan dalam kemelesetan kerjaya.

Kesakitan psikosomatik di belakang dan sacrum menunjukkan konflik dalaman yang tidak dapat diselesaikan, masalah dengan keintiman intim. Penindasan libido, penindasan keinginan seksual kerana kompleks mereka sendiri berubah menjadi kejang otot dan rasa sakit di rantau lumbar. Sangat menyembunyikan kebencian beban coccyx dengan penderitaan yang menyakitkan.

Ringkasan psikosomatik meja belakang dan pinggang

Psikosomatik akan membantu untuk mengaitkan kesakitan setempat dengan punca kemungkinan kejadian mereka. Jadual penyakit punggung dan punggung bawah menjelaskan hubungan antara manifestasi fizikal penyakit dan penyebab akar psikologi yang mungkin.

Belakang dan pinggang menghubungkan dengan konsep sokongan hayat. Kesakitan setempat di bahagian belakang badan menunjukkan kekurangan pengalaman dan kelebihan yang lain.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengatasi kesakitan

Untuk rawatan gangguan psikosomatik yang menggunakan cara psikiatri, psikoterapi, ubat alternatif. Pemulihan pesakit disokong oleh penglibatan tambahan penenang, antidepresan.

Amalan perubatan mengesahkan hubungan antara keadaan fizikal pesakit dan cara lisan. Penyakit psikosomatik menimbulkan atau hilang selepas kenyataan yang dibuat oleh pihak berkuasa yang diiktiraf.

Untuk rawatan sakit belakang psikosomatik dan sakit belakang lebih rendah dibebaskan dari ketakutan. Puas dengan apa yang mereka ada. Walau bagaimanapun, jangan berputus asa untuk mendapatkan lebih banyak lagi. Jika anda benar-benar menginginkan sesuatu dan membuat beberapa usaha untuk mencapainya, maka impian yang jauh juga tidak akan menjadi sangat menggembirakan.

Keyakinan dalam diri anda dan di dunia harus menjadi sebahagian daripada seseorang. Keadaan emosi dan mental yang lebih baik akan selaras dengan kesihatan fizikal.

Kesakitan psikosomatik, belakang belakang menyesuaikan diri untuk mengatasi kesakitan dengan introspeksi. Sekiranya anda tidak boleh memahami sendiri, kemudian beralih kepada ahli psikologi atau psikoterapi.