Utama / Pergelangan tangan

Sakit di paha, di pinggul. Sakit di pangkal paha atau punggung

Sakit di pinggul dan punggung biasanya menyebabkan:

 1. Osteoartritis sendi pinggul - coxarthrosis
 2. Nekrosis aseptik kepala femoral - infarksi sendi pinggul, nekrosis avascular
 3. Keradangan tendon femoral - trochanteritis
 4. Sindrom otot pear dengan kerosakan tulang belakang lumbar
 5. Arthritis - keradangan sendi

1. Osteoartritis sendi pinggul (coxarthrosis).

Osteoartritis sendi pinggul (coxarthrosis) - diagnosis ini dibuat sangat kerap. Lebih sering daripada yang diperlukan. Apabila pesakit melawat doktor untuk sakit pinggul, sekurang-kurangnya separuh daripada kes-kes itu akan didiagnosis dengan coxarthrosis - arthrosis sendi pinggul. Nasib baik, sebenarnya, coxarthrosis kurang biasa. Doktor yang kompeten tahu bahawa di antara mereka yang memohon sakit pada paha, pesakit dengan coxarthrosis membentuk kira-kira 25-30%.

Coxarthrosis biasanya berlaku selepas 40 tahun, lebih sedikit pada wanita berbanding lelaki. Penyakit ini boleh menjejaskan kedua-dua dan kedua-dua sendi pinggul. Sebagai peraturan, coxarthrosis berkembang secara perlahan, lebih dari 1-3 tahun. Walaupun terdapat pengecualian - kadang-kadang, selepas kecederaan, beban atau sakit saraf tanpa sakit yang teruk, kesakitan tumbuh cukup cepat, dalam masa beberapa hari atau minggu.

Gejala khas coxarthrosis adalah sakit di pangkal paha, memancar di bahagian depan dan sisi paha. Kadangkala kesakitan ini merebak ke punggung atau memberi lutut. Kesakitan berlaku terutamanya semasa berjalan dan apabila cuba bangun dari kerusi atau katil. Pada rehat, mereka hampir selalu reda.

Satu lagi gejala khas coxarthrosis adalah sekatan pergerakan kaki yang terkena. Sulit bagi orang yang sakit untuk mengambil kaki ke sisi, sukar untuk menarik kaki ke dada; sukar untuk memakai kaus kaki atau kasut. Orang yang sakit tidak mungkin dapat duduk di kerusi "di atas kuda", dengan kakinya lebar-lebar, atau dia akan melakukannya dengan kesukaran yang besar. Kaki hampir berhenti berputar (dari paha) ke kanan ke kiri atau berputar kerana pergerakan pinggang.
Baca lebih lanjut mengenai osteoarthritis sendi pinggul >>>

2. Nekrosis aseptik kepala femoral

Nekrosis aseptik kepala femoral (infarksi sendi pinggul, nekrosis avascular) adalah kira-kira 5-10% daripada bilangan orang yang telah mengadu sakit pada paha.

Gejala nekrosis aseptik hampir sepenuhnya bersamaan dengan gejala coxarthrosis, sangat sukar untuk membezakan satu penyakit dari yang lain. Tetapi tidak seperti coxarthrosis, nekrosis aseptik paling sering berkembang dengan cepat, dalam masa beberapa hari. Sering kali, kesakitan tumbuh menjadi maksimum dan menjadi tidak boleh ditanggung selama dua atau tiga hari pertama. Lebih-lebih lagi, dalam kes-kes kesakitan, kesakitan tidak berakhir pada akhirnya walaupun rehat, kesakitan di kaki boleh memusnahkan seseorang hampir sepanjang malam. Rehat darinya hanya pada waktu subuh, pada 4-5 jam.

Satu lagi perbezaan dari coxarthrosis: nekrosis aseptik sering memberi kesan kepada lelaki muda, berumur 20 hingga 45 tahun. Lelaki berusia lebih dari 45 tahun mengalami nekrosis aseptik lebih kerap. Lebih kurang wanita sering menjadi sakit (7-8 kali kurang kerap berbanding lelaki).
Baca lebih lanjut mengenai nekrosis aseptik >>>

3. Keradangan tendon femoral - trochanteritis

Keradangan tendon femoral (trochanteritis): penyakit ini berlaku sangat kerap - kira-kira 25-30% daripada jumlah orang yang telah mengaplikasikan sakit pada pinggul.

Trochanteritis boleh sama ada unilateral, apabila hanya satu kaki jatuh sakit, atau dua hala, apabila tendon femoral meradang pada kedua kaki sekaligus. Wanita menjadi sakit lebih kerap daripada lelaki, dan puncak kejadian jatuh pada tempoh penyusunan semula klimatis badan, apabila tisu tendon dan otot lemah. Walaupun terdapat kes-kes ketika wanita muda menjadi sakit dengan trochanteritis.
Penyakit ini biasanya berkembang dengan cepat, dalam masa 3-15 hari. Trochanteritis ditunjukkan oleh serangan sakit pada permukaan luar paha (rantau breeches).

Kesakitan berlaku apabila berjalan atau berbaring di bahagian yang menyakitkan. Sakit dari awal lagi boleh menjadi sengit, tetapi tidak seperti coxarthrosis dengan trochanteritis, tidak ada kekurangan kaki dan tidak ada sekatan pergerakan di sendi pinggul. Kaki dengan mudah boleh diketepikan dan berputar dengan bebas di semua arah. Tidak seperti orang yang menderita coxarthrosis, seseorang yang menderita trochanteritis boleh meletakkan kaki di kakinya dengan bebas, tanpa sebarang kesulitan untuk mengikat tali kasutnya, dia dapat dengan mudah duduk "menjauh" di atas kerusi, dengan kakinya tersebar luas.
Lebih lanjut mengenai trochanteritis - keradangan tendon femoral >>>

4. Sindrom otot pear

Sindrom otot pear dengan kerosakan tulang belakang lumbar. Ia berlaku sangat kerap - kira-kira 30-40% daripada bilangan yang memohon untuk sakit di pinggul.

Penyakit ini lebih kerap unilateral (kanan atau kiri). Kesakitan tumbuh cepat, paling kerap dalam 1-3 hari, selepas pergerakan yang tidak berjaya, angkat berat atau pengalaman emosi yang kuat, tekanan. Dalam sesetengah kes, serangan itu didahului oleh sakit belakang akut atau kronik. Keamatan besar kesakitan dalam sindrom otot berbentuk pir ini diperhatikan di kawasan punggung; pada masa yang sama sacrum dan pinggang boleh menyakiti; dalam sesetengah kes, kesakitan boleh jatuh ke belakang kaki, sehingga ke tumit. Berbeza dengan coxarthrosis, sakit sangat jarang diberikan di pangkal paha - dan dalam mana-mana, dalam sindrom otot berbentuk pir, rasa sakit pada punggung akan jauh lebih kuat daripada sakit pangkal paha.

Kesakitan di bahagian punggung boleh diungkapkan dengan teruk pada siang hari dan pada waktu malam. Kadang-kadang sukar bagi seorang pesakit untuk mencari kedudukan yang selesa pada separuh pertama malam, dan kadang-kadang orang sakit terbangun dari kesakitan pada pukul 3-4 pagi. Walau bagaimanapun, separuh daripada pesakit hanya mengalami kesakitan semasa pergerakan dan semasa berjalan. Pada masa yang sama, tidak ada sekatan pergerakan di sendi pinggul semasa putaran kaki: kaki berputar sepenuhnya. Tetapi selalunya terdapat rasa sakit yang tajam di punggung bawah atau di kawasan gluteal apabila cuba menaikkan kaki yang lurus atau bersandar ke hadapan sambil berdiri dengan kaki lurus.
Penyebab sindrom otot pir adalah kerosakan kepada tulang belakang lumbar >>>

5. Polimyalgia reumatik

Polymyalgia reumatik agak jarang - kira-kira 1% daripada bilangan yang merayu untuk kesakitan di pinggul. Wanita lebih 50 kali lebih kerap. Dalam 70-80% kes, penyakit bermula selepas tekanan yang teruk atau selesema (selesema) yang teruk.

Penyakit ini berkembang dengan cepat, dalam masa 3-20 hari. Sebagai peraturan, simptom pertama penyakit itu dinyatakan ketat dan kesakitan pada paha (kesakitan tidak jatuh di bawah lutut) dan sendi luka pada sendi bahu simetri (sama seperti kanan dan kiri). Rasa disertai oleh kelemahan yang luar biasa dari orang sakit. Pesakit sedemikian dibawa ke doktor secara harfiah "di bawah lengan", tetapi bukan kerana sakit, tetapi kerana kelemahannya. Ia adalah kelemahan yang luar biasa adalah satu perkara penting dalam diagnosis. Selalunya, kelemahan dan kesakitan dalam polymyalgia reumatik disertai oleh penurunan selera makan, penurunan berat badan dan peningkatan suhu badan.
Baca lebih lanjut mengenai polymyalgia rematik >>>

6. Artritis - keradangan sendi

Arthritis adalah kira-kira 2-4% daripada mereka yang mengadu tentang sakit di pinggul. Sesetengah jenis arthritis membawa kepada keradangan sendi pinggul dan, masing-masing, disertai dengan sakit di pangkal paha atau di pinggul. Dan walaupun ini jarang terjadi, kita mesti ingat ini.

Dalam kes yang paling biasa, sendi pinggul terjejas dengan arthritis hampir tidak terkecuali, lebih lewat daripada sendi lain. Kemudian diagnosis pembezaan antara arthritis dan, misalnya, coxarthrosis tidak sukar - kerana pada masa sendi pinggul menjadi radang, pesakit biasanya sudah tahu bahawa dia mempunyai arthritis, dan yang paling sering tahu yang mana.

Walau bagaimanapun, dengan beberapa jenis spondylitis ankylosis dan dengan beberapa varian arthritis reaktif, keradangan sendi pinggul mungkin mendahului manifestasi lain penyakit atau mungkin satu-satunya gejala penyakit. Dan kemudian sangat sukar untuk membuat diagnosis yang betul - keradangan sendi pinggul ini sangat mudah disalah anggap sebagai arthrosis. Dalam kes sedemikian, doktor yang berkompeten boleh membuat kesilapan.

Tetapi masih ada tanda-tanda "istimewa" yang membolehkan membezakan radang artritis sendi pinggul dari penyakit lain paha, dan di tempat pertama - dari coxarthrosis. Tanda amaran utama, yang mungkin menunjukkan sifat radang sendi perdarahan, adalah kekakuan pagi dan sakit seluruh badan dan sendi, yang berlaku sejurus selepas kebangkitan dan kemudian berlalu dalam masa satu jam atau pada separuh pertama hari. Kekakuan semacam itu adalah ciri-ciri penyakit radang sendi, terutamanya untuk ankylosing spondylitis dan rheumatoid arthritis.

Kedua, berbanding dengan coxarthrosis, sakit arthritis biasanya mencapai intensitas tertinggi pada waktu malam, kira-kira pukul 3-4 pagi. Keamatan kesakitan semacam itu sangat tinggi, dan kesakitan tidak berkurangan daripada perubahan kedudukan badan, seperti yang terjadi, katakan, trochanteritis. Apabila bergerak dan berjalan, sakit, tidak seperti arthrosis, sebaliknya, paling kerap agak berkurangan, dan bukan peningkatan. Menjelang petang, selepas orang yang sakit "tersebar", rasa sakit itu mungkin hilang sama sekali, untuk meletus dengan tenaga baru pada waktu malam, pada waktu pagi.

Satu petunjuk, sebagai tambahan, boleh berfungsi sebagai usia pesakit. Jenis arthritis ini lebih kerap digunakan untuk golongan muda, berumur 15 hingga 40 tahun. Dan trochanteritis, polymyalgia reumatik dan coxarthrosis, dengan pengecualian yang jarang berlaku, bermula pada usia lebih daripada 40 tahun.
Baca lebih lanjut mengenai gejala arthritis >>>

Artikel Dr. Evdokimenko untuk buku "Sakit di kaki", diterbitkan pada tahun 2004. Diedit pada tahun 2012

Sakit pinggul

Ingin tahu mengapa hip anda sakit? Artikel ini membincangkan penyebab klinikal yang paling biasa. Kesakitan boleh berlaku akibat kerja keras dan akan lulus dalam masa beberapa hari. Tetapi jika pinggul menyakitkan sentiasa atau kerap (terutama pada waktu pagi), jika rasa sakit disertai dengan perasaan kekakuan dan pergerakan yang terhad, anda harus mendapatkan bantuan perubatan di Klinik CELT Pain!

Penyebab sakit pinggul

Penyebab sakit pinggul (serta sifatnya) boleh berbeza. Hip mungkin sakit pada sendi atau dalam tisu lembut, sementara ketidakselesaan mungkin berlaku secara berkala dan menjadi sengit, akut atau kronik. Kedua-dua peha kanan dan kiri boleh menyakiti; Di samping itu, kesakitan boleh diselaraskan di kawasan selangkangan.

Kecederaan pinggul

Kecederaan pinggul termasuk:

 • lebam pada pinggul, pinggul, paha atas;
 • patah tulang belulang kusyen;
 • patah dari sakrum;
 • dislokasi pada tulang paha;
 • keseleo dan air mata otot dan ligamen;
 • patah leher femoral;
 • keretakan mampatan vertebra lumbal ke-5.

Harus diingat bahawa pecah ligamen pinggul mungkin tidak hanya disebabkan oleh kecederaan, tetapi juga kerana permulaan dan perkembangan proses degeneratif di dalamnya. Untuk pecah ini dicirikan oleh kesakitan akut dan pergerakan terjejas sendi.

Osteoartritis sendi pinggul

Coxarthrosis, atau arthrosis sendi pinggul, adalah penyakit di mana haus bersama pinggul berlaku. Ia adalah salah satu sebab yang paling umum mengapa hip yang betul dan / atau kiri menyakitkan. Ciri khas penyakit ini adalah sakit, disetiap di pangkal paha dan memanjangkan permukaan femoral sisi dan anterior. Selalunya sensasi boleh diproyeksikan di punggung atau memancar ke lutut; mereka muncul ketika berjalan atau naik dari kerusi. Manifestasi klinikal lain dari coxarthrosis termasuk:

 • batasan ketara pergerakan anggota yang terjejas (ketidakupayaan untuk melakukan gerakan putaran, tarik kaki ke dada atau bawa ke tepi);
 • kesakitan di sendi pinggul;
 • pemendekan kaki (muncul dalam peringkat lanjut penyakit).

Artritis sendi pinggul

Ada beberapa arthritis yang boleh menyebabkan proses radang di sendi pinggul. Walaupun fenomena ini agak jarang berlaku, ia wujud dan tertakluk kepadanya, kebanyakannya berumur 15 hingga 40 tahun.

Gejala kesakitan paling terasa pada waktu malam, dan keamatan mereka agak tinggi. Mereka tidak mereda walaupun dengan perubahan kedudukan badan. Apabila berjalan, kesakitan menjadi sedikit, dan pada sebelah petang (selepas pesakit telah "tersebar") mereka akan hilang sepenuhnya, tetapi pada waktu malam mereka akan berasa dirasakan.

Serangan jantung sendi pinggul - nekrosis aseptik kepala femoral

Serangan jantung sendi pinggul - ini betul-betul diagnosis dibuat kepada lima peratus pesakit yang mengadu rasa sakit di pinggul. Penyakit ini dicirikan oleh perkembangan pesat; Gejala kesakitan meningkat dalam masa 1-3 hari dan menjadi hampir tidak dapat ditanggung pada waktu malam. Kelemahan mereka diperhatikan pada 4-5 pagi. Lelaki menderita penyakit ini 8 kali lebih kerap daripada wanita.

Keradangan tendon femoral

Penyakit ini didiagnosis oleh 25 - 30% daripada bilangan pesakit yang mengadu gejala kesakitan. Selalunya, wanita mengalami penyakit ini, dengan puncak penyakit yang berlaku semasa menopaus, di mana kelemahan otot dan tendon sering diperhatikan. Perkembangan penyakit berlaku dengan cepat - dalam tempoh 3 hingga 15 hari. Paha itu menyakitkan secara lisan di dalam tisu lembut pada permukaan luar sama ada pada satu sisi atau dua. Sensasi yang tidak menyenangkan agak sengit; mereka muncul ketika berjalan atau berbaring di sebelah yang terjejas. Sekatan pergerakan di sendi pinggul tidak dipatuhi.

Sindrom Pear Muscle

Penyebab lain kesakitan di pinggul adalah sindrom otot berbentuk pir. Ia berlaku semasa proses patologi dalam tulang belakang lumbar dan, sebagai peraturan, adalah satu sisi. Peningkatan kesakitan berlaku dalam masa 1 hingga 3 hari kerana:

 • tekanan;
 • mengangkat berat;
 • pergerakan yang tidak berjaya.

Kesakitan diselaraskan di bahagian punggung dan lumbar, dan sacrum selalunya sakit. Kadang-kadang sensasi yang menyakitkan turun di bahagian belakang bahagian bawah ke tumit.

Sebab lain

Di samping itu, paha boleh sakit di dalam atau di luar dan untuk beberapa sebab lain:

 • patologi sistem endokrin yang membawa kepada kemusnahan tulang rawan dan tisu tulang;
 • penyakit vaskular arteri;
 • proses berjangkit di tulang paha dan pelvis;
 • tumor tulang malignan.

Sakit pinggul

Kesakitan pinggul agak biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai masalah. Penyetempatan tepat kesakitan pinggul dapat memberikan petunjuk berharga untuk memahami sebab akarnya.

Penyebab sakit pinggul

Penyakit sendi pinggul biasanya menyebabkan sakit di pinggul atau pangkal paha. Kesakitan luar di pinggul, kesakitan yang melalui paha dan punggung bahagian atas, biasanya disebabkan oleh masalah dengan otot, ligamen, tendon dan tisu lembut lain yang mengelilingi sendi pinggul.

Kadang sakit pinggul boleh disebabkan oleh penyakit dan masalah di bahagian lain badan anda, contohnya, pada tulang belakang lumbar atau lutut. Jenis kesakitan ini dirujuk sebagai "tercermin" kesakitan. Kebanyakan kes sakit pinggul boleh dikawal di rumah.

Patologi sendi pinggul

Kesakitan pinggul boleh datang dari struktur yang terletak dalam sendi pinggul, serta dari struktur yang mengelilingi pinggul. Sendi pinggul adalah ruang yang berpotensi, yang bermaksud bahawa di dalamnya adalah jumlah minimum bendalir yang membolehkan leher paha meluncur ke soket engsel. Mana-mana penyakit atau trauma yang dikaitkan dengan keradangan membawa kepada pengisian ruang ini dengan cecair atau darah. Akibatnya, kapsul femoral diregangkan, yang membawa kepada gejala yang menyakitkan.

Leher femoral dan rongga engsel ditutup dengan rawan artikular, yang membolehkan tulang bergerak di dalam sendi dengan geseran yang minimum. Di samping itu, kawasan sarang acetabulum ditutup dengan rawan keras yang dikenali sebagai "acetabulum". Seperti mana-mana tulang rawan artikular lain, kawasan ini boleh disapu atau koyak, menyebabkan kesakitan.

Terdapat kumpulan tisu tebal yang mengelilingi sendi pinggul, membentuk kapsul. Mereka membantu mengekalkan kestabilan sendi, terutamanya semasa pergerakan.

Pergerakan di sendi pinggul adalah disebabkan oleh otot yang mengelilingi paha dan ligamen yang melekat pada sendi pinggul. Selain mengawal pergerakan, otot-otot ini juga bertindak bersama, mengekalkan kestabilan sendi. Terdapat beg sinovial yang besar (sarung tertutup yang dipenuhi dengan bendalir) yang mengelilingi kawasan paha dan membolehkan otot dan ligamen mudah meluncur di sepanjang pelek tulang. Setiap struktur ini boleh menjadi radang.

Kesakitan hip dengan hernia intervertebral tulang belakang lumbar

Kesakitan hip boleh berlaku dengan hernia intervertebral tulang belakang lumbar. Hernia intervertebral dikaitkan dengan masalah dengan cakera mepionic yang terletak di antara tulang tulang belakang (vertebrae), "mengikis" antara satu sama lain dan membentuk tulang belakang.

Disc intervertebral menyerupai donat dengan jeli dengan pusat seperti gel yang tertutup dalam shell luar yang lebih tegar. Hernia intervertebral berlaku apabila kandungan lembut keluar melalui kulit keras. Hernia boleh merengsakan saraf berdekatan. Jika kita berurusan dengan hernia di tulang belakang lumbal, maka salah satu gejalanya boleh menjadi sakit di pinggul. Kesakitan berlaku sepanjang saraf sciatic. Dicirikan dengan rasa sakit di belakang bahagian depan atau sisi paha.

Di hadapan cakera herniated, satu kaki lebih kerap terkena. Kesakitan boleh bervariasi dari kesakitan ringan hingga sukar ditanggung. Lebih kerap, kesakitan digabungkan dengan rasa sakit di belakang, pangkal paha, kaki, dan kaki. Juga dicirikan oleh kebas pada paha, punggung bawah, kaki dan kaki bawah. Biasanya, pembaikan berlaku apabila bergerak, jika hernia cakera kecil atau sederhana.

Adalah dipercayai bahawa penyebaran kesakitan di kaki dengan hernia vertebra (sciatica) bercakap tentang saiznya yang lebih besar daripada jika sakit hanya di bahagian bawah punggung.

Kesakitan hip dengan hernia intervertebral adalah punca kesakitan yang paling biasa di pinggul pada usia 60 tahun, selepas usia 60 tahun keutamaan pergi ke coxarthrosis. Di tempat kedua adalah pelbagai jenis kecederaan. Sebab yang selebihnya jarang terjadi.

Jenis lain kerosakan saraf juga boleh menyebabkan rasa sakit di pinggul, contohnya, semasa mengandung, keradangan pada saraf kulit lateral pinggul sering terjadi. Kesakitan hernia inguinal juga boleh "meresap" di paha.

Dalam sebarang kes, sakit pinggul boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, yang memerlukan doktor mencari sumber masalah, sama ada kecederaan atau penyakit. Dalam ketiadaan kecederaan traumatik, pendekatan untuk mendiagnosis sakit pinggul memerlukan pemahaman yang luas terhadap keadaan.

Penyebab Hip Hip Traumatic

Hip fraktur

Kejatuhan adalah punca utama patah tulang pinggul pada orang tua. Pecah dalam kes ini berlaku akibat dua masalah yang berkaitan dengan penuaan, osteoporosis (penipisan tulang) dan kehilangan keseimbangan. Dalam sesetengah kes, tulang mungkin secara spontan berpecah disebabkan oleh osteoporosis, yang seterusnya akan mencetuskan kejatuhan.

Oleh "hip fracture" bermakna patah paha proksimal atau atas.

Ia perlu mengetahui lokasi sebenar patah, kerana keputusan pakar bedah mengenai campur tangan pembedahan yang mencukupi adalah berdasarkan ini, yang membolehkan pemulihan kerosakan tulang.

Selain jatuh, sebarang kecederaan berpotensi menyebabkan patah pinggul. Bergantung pada mekanisme kerosakan, femur tidak boleh pecah; Sebaliknya, sebahagian dari pelvis dapat dipecahkan (paling sering, cabang tulang kemaluan). Pada mulanya, rasa sakit boleh dirasai di rantau femoral, tetapi peperiksaan dan X-ray boleh mendedahkan lagi sumber kesakitan. Trauma juga boleh menyebabkan dislokasi pinggul di mana leher paha keluar dari acetabulum. Ia hampir selalu dikaitkan dengan retak acetabular (pelvik); Walau bagaimanapun, pada orang dengan sendi pinggul yang diganti, pinggul buatan boleh beralih secara spontan.

Tertutup cedera (lebam)

Kecederaan tertutup (lebam), keseleo dan otot otot dan tendon boleh menyebabkan trauma, dan walaupun tulang tetap utuh, mereka boleh menyebabkan kesakitan yang teruk. Sprains berlaku apabila kecederaan ligamen berlaku, manakala otot dan tendon dikaitkan dengan kerosakan pada struktur ini. Apabila berjalan atau melompat, serta ketika melakukan apa-apa aktiviti yang kuat, terdapat tekanan berat badan yang besar pada sendi pinggul. Otot, kantung sinovial dan ligamen "direka" untuk melindungi sendi dari tekanan. Apabila struktur ini meradang, paha tidak boleh berfungsi dengan baik, yang membawa kepada kesakitan.

Kecederaan daripada beban

Kesakitan pinggul juga boleh dikaitkan dengan kecederaan beban yang menyebabkan keradangan otot, tendon dan ligamen. Kecederaan ini boleh disebabkan oleh aktiviti harian biasa yang menyebabkan ketegangan yang berlebihan dalam sendi pinggul atau pergerakan kuat tertentu. Overloading juga boleh menyebabkan lelasan yang beransur-ansur rawan pada sendi pinggul, yang membawa kepada arthritis (arth = joint + itis = keradangan).

Ia juga bernilai menyebutkan struktur lain yang boleh menjadi radang dan menyebabkan sakit di pinggul. Saluran ileo-tibial meluas dari puncak tulang pelvis ke bahagian luar paha dan ke lutut. Kumpulan tisu ini dapat menimbulkan rasa sakit dan menyebabkan sakit di pinggul, lutut, atau kedua-dua kawasan. Jenis trauma yang berlebihan bermula secara beransur-ansur dan menunjukkan dirinya dalam ketegangan kumpulan otot yang mengelilingi lutut dan paha. Sindrom otot berbentuk pir, di mana otot berbentuk pir membebaskan saraf sciatic, juga boleh menyebabkan sakit menyebar ke bahagian belakang paha.

Keradangan kantung sinovial (bursitis)

Beg synovial acetabular adalah kantung di bahagian luar paha yang melindungi otot dan tendon di mana mereka menyeberangi tulang belakang femur (tulang belakang pada tulang paha).

Bursitis acetabular dikaitkan dengan keradangan kantung sinovial. Beg sinovial mungkin menjadi radang kerana pelbagai sebab, termasuk kecederaan atau beban yang sedikit.

Punca Hip Pain Nontraumatik

Kesakitan pinggul boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Apa-apa pun yang menyebabkan keradangan sistemik dalam badan juga boleh menjejaskan sendi pinggul. Sinovium adalah tisu epitelium ("lapisan") yang meliputi bahagian-bahagian sendi pinggul yang tidak diliputi oleh tulang rawan. Synovitis (syno = membran sinovia + itis = keradangan) atau keradangan tisu lapisan ini menyebabkan bendalir meresap ke dalam sendi, menyebabkan pembengkakan dan kesakitan.

Artritis

Osteoartritis adalah punca kesakitan hip yang paling biasa pada orang yang berusia lebih dari 50 tahun; Walau bagaimanapun, terdapat jenis arthritis lain. Ini termasuk:

 • artritis reumatoid;
 • ankylosing spondyloarthritis (ankylosing spondylitis - Stryumpelle - Marie);
 • arthritis yang berkaitan dengan penyakit usus radang (penyakit Crohn atau kolitis ulseratif).

Sesetengah penyakit sistemik dikaitkan dengan kesakitan di pinggul, sebagai contoh, anemia sel sabit, di mana sendi boleh menjadi meradang semasa krisis sabit dengan atau tanpa jangkitan utama. Sendi pinggul bukan satu-satunya sendi yang boleh menyebabkan keradangan pinggul. Contohnya termasuk penyakit Lyme, sindrom Reiter dan jangkitan yang disebabkan oleh keracunan makanan.

Nekrosis nonvascular leher femoral mungkin berlaku pada orang yang mengambil kortikosteroid untuk waktu yang lama (misalnya, prednisone). Dalam keadaan ini, leher femoral kehilangan bekalan darah, menjadi lemah dan menyebabkan sakit di pinggul.

Penyakit Legg-Calvet-Perthes (penyakit Perthes, osteochondritis kepala femoral) dikaitkan dengan nekrosis aviakularis leher femoral pada kanak-kanak. Selalunya ia memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki berumur 4 hingga 8 tahun.

Fibromyalgia adalah kesakitan sistemik yang berkaitan dengan kesakitan dan ketegangan yang boleh menyebabkan ketidakselesaan badan yang teruk, dan juga mempengaruhi paha. Apabila fibromyalgia juga diperhatikan gangguan tidur, kekejangan otot dan kekejangan, kesakitan banyak kumpulan otot seluruh badan dan keletihan.

"Mencerminkan" kesakitan di paha

Sakit pinggul mungkin tidak berkaitan dengan pinggul itu sendiri, tetapi mungkin disebabkan oleh pelanggaran struktur bersebelahan.

Satu lagi contoh kesedihan yang tercermin adalah penyakit Roth-Bernhardt (neuralgia dari saraf kulit femoral lateral).

Gejala sakit pinggul

Ia sering sukar untuk menggambarkan sakit pinggul, dan pesakit boleh mengadu bahawa mereka hanya mengalami sakit pinggul. Lokasi, sifat, keamatan kesakitan, faktor yang mempengaruhi peningkatan / kemerosotan keadaan bergantung kepada struktur yang rosak dan punca keradangan atau kecederaan yang tepat.

 • Kesakitan hip dapat dirasakan sebagai sakit "anterior" di rantau inguinal atau sebagai sakit anterior di bahagian punggung. Kadang-kadang pesakit boleh mengadu rasa sakit di lutut, yang, sebenarnya, berasal dari pinggul.
 • Kecederaan Hip: apabila jatuh, kesan langsung, kehelan atau sakit peregangan berlaku dengan serta-merta.
 • Luka berlebihan: kesakitan boleh muncul selepas beberapa minit atau jam apabila pinggul pinggul bersama radang meradang atau permukaan artikular menjadi meradang, menyebabkan bendalir membina.
 • Sakit: selalunya, rasa sakit dirasai di bahagian depan paha, tetapi sendi mempunyai tiga dimensi. Kesakitan juga boleh berjalan di paha luar atau dirasakan di kawasan punggung.
 • Claudication: Claudication adalah cara untuk mengimbangi, cuba meminimumkan berat badan yang harus disokong oleh paha ketika berjalan. Limping tidak pernah normal. Limping menyebabkan beban yang tidak teratur pada sendi lain, termasuk belakang, lutut, dan pergelangan kaki, dan jika kerapuhan berterusan, kawasan ini juga boleh meradang dan menyebabkan gejala lanjut.
 • Pada patah tulang leher femoral, sakit akut muncul dengan serta-merta dan bertambah buruk dengan hampir setiap pergerakan. Otot paha menyebabkan anjakan patah, sementara kaki mungkin kelihatan lebih kecil atau berubah. Sekiranya tidak ada offset, maka kaki mungkin kelihatan normal. Keretakan panggul menyebabkan kesakitan yang sama seperti patah tulang pinggul, tetapi kaki kelihatan normal.
 • Disc herniated: sakit biasanya bermula di tulang belakang lumbar dan memancarkan ke punggung dan bahagian depan, belakang atau sisi paha. Ia boleh digambarkan dengan cara yang berbeza kerana pelanggaran saraf. Beberapa istilah tipikal yang digunakan untuk menggambarkan sciatica termasuk: sakit atau pembakaran akut atau pemotongan. Kesakitan mungkin bertambah buruk apabila meluruskan lutut, kerana tindakan ini menyebabkan ketegangan saraf sciatic, sehingga sukar untuk bangkit dari kedudukan duduk atau berjalan cepat. Mungkin ada juga rasa mati rasa dan kesemutan. Kehilangan kawalan ke atas kencing dan pembuangan air mungkin menunjukkan kehadiran sindrom ekor kuda. Sekiranya keadaan ini tidak diiktiraf dan tidak dirawat, terdapat risiko kerosakan yang tidak boleh diperbaiki kepada saraf tunjang.
 • Arthritis: Kesakitan artritis cenderung memburuk selepas tempoh tidak aktif dan berkurangan dengan aktiviti, tetapi jika aktiviti meningkat, rasa sakit kembali.

Diagnosis sakit pinggul

Sekiranya tidak ada sejarah traumatik dan kesakitan digabungkan atau sebelumnya digabungkan dengan sakit belakang, maka jenis kajian pertama haruslah pengimejan resonans magnetik tulang belakang lumbosacral dan berunding dengan pakar neurologi.

Selepas kecederaan, anda perlu menghubungi seorang traumatologist.

Jika coxarthrosis disyaki, rujuk pakar bedah.

Rawatan sakit pinggul

Rawatan bergantung kepada punca. Oleh itu, untuk hernia intervertebral, lebih baik memilih rawatan konservatif, dan untuk rawatan pembedahan kosarthrosis.

Anda boleh mendaftar untuk berunding di salah satu klinik kami. Bagi warganegara perundingan Persekutuan Rusia adalah percuma.

Perkara ditambah kepada Yandex Webmaster 04/17/2014, 17:21

Punca sakit pinggul yang sakit

Ia hampir mustahil untuk mendiagnosis sendiri, jadi jika anda mempunyai sensasi yang tidak menyenangkan di bahagian paha, kami sangat menasihati anda untuk mendapatkan bantuan daripada pakar.

Pertimbangkan kemungkinan penyebab sakit di pinggul.

Mengapa hip sakit?

Paha adalah struktur besar dalam sistem muskuloskeletal dalam tubuh manusia. Ia mempunyai beban penting apabila bergerak. Dengan aktiviti fizikal aktif, pinggul mengambil alih sebahagian besar beban yang diterima oleh orang itu.

Paha terdiri daripada tisu penghubung, jisim otot, tendon dan femur. Juga di kawasan ini melewati beberapa saraf - femoral, femoral-sexual. Selalunya, penampilan sensasi menyakitkan yang disebabkan oleh trauma kepada tisu lembut, seperti otot.

Penyebab kesakitan akar

Kesakitan yang sakit di pinggul tidak membolehkan anda hidup dengan aman, terlibat dalam sukan aktif, dan kadang-kadang hanya untuk bergerak. Untuk diagnosis diri awal, adalah perlu untuk melihat kesakitan, kekerapan, keamatan, tindak balas sistem muskuloskeletal dengan kehadiran beban. Kesakitan boleh muncul dan mereda, menjadi kuat atau lemah, kesemutan dan pemotongan.

Kecederaan tisu lembut

Penyebab kesakitan dan ketidakselesaan yang paling biasa di kawasan hip adalah kerosakan mekanikal. Mereka boleh pukulan, lebam, regangan. Pada masa yang sama, kulit secara luaran tetap holistik dan kelihatan tidak cedera, walaupun pendarahan muncul di bawahnya.

Ligamen Hip kerap

Kerosakan mekanikal ini disertai dengan pemecahan gentian penghubung kecil. Kecederaan ini disebabkan oleh:

- peningkatan tenaga fizikal, yang badannya tidak dapat ditangani;

- Dengan aktiviti yang tajam tanpa pemanasan tambahan;

- apabila mengangkat berat.

Selalunya, orang-orang dengan otot paha yang kurang maju dan sistem otot yang belum dibangunkan secara umum terdedah kepada kerosakan ini. Berisiko adalah orang tua, kanak-kanak dan orang dewasa yang memimpin gaya hidup yang tidak aktif.

Gejala utama peregangan:

1. Kesakitan akut di paha ke lutut. Apabila anda cuba bergerak atau bergerak, anda mengalami ketidakselesaan yang teruk, kaki anda terluka walaupun dengan tahap minimum aktiviti fizikal.

2. Kawasan lesi - di kawasan sendi pinggul, sakit secara beransur-ansur melepasi kaki bawah, kadang-kadang memberi di bahagian bawah.

3. Di kawasan kecederaan, bengkak muncul, kawasan itu mungkin membengkak.

Diagnostik

Kerosakan mekanikal sedemikian didedahkan semasa palpation semasa peperiksaan perubatan. Pesakit perlu melakukan senaman fizikal yang mudah, doktor memerhatikan reaksi dan membuat diagnosis. Untuk kelulusan diagnosis yang diberikan x-ray untuk melihat kecacatan sendi pinggul.

Rawatan

Rawatan melibatkan pembalut ketat pada pesakit untuk memperbaiki anggota badan dan menyekat pergerakan. Rawatan lanjut bergantung kepada jenis kecederaan - jika ada kecederaan yang sedikit, ubat penahan sakit dan ubat anti-radang ditetapkan, pesakit harus disimpan di tempat tidur.

Sekiranya kerosakan teruk, pembedahan diperlukan untuk membaiki pecah ligamen.

Tenggelam tisu lembut

Dalam kes kecederaan tisu lembut, kesakitan pada paha muncul, memanjang ke kaki. Ini berlaku akibat jatuh, kecederaan atau mogok. Kerosakan ini disertai dengan pembentukan lebam (hematomas), biasanya mereka mempunyai warna ungu terang. Ini disebabkan oleh pecahnya pembuluh darah di bawah kulit.

Gejala kecederaan:

Kesakitan itu menyakitkan, berdenyut-denyut. Apabila bergerak, rasa sakit mungkin tidak berlaku, tetapi apabila ditekan, ketidakselesaan muncul, dan dengan peningkatan tenaga, paha dalaman sakit.

Kerosakan tempatan terletak di kawasan kecederaan. Selalunya ini adalah bahagian dalam paha.

Diagnostik

Adalah mungkin untuk mengesan tisu lebam apabila diperiksa oleh doktor selepas X-ray diambil untuk patah tulang. Jika tulang utuh, maka kecederaan tisu lembut didiagnosis.

Rawatan

Rawatan khas untuk kerosakan ini tidak diperlukan. Biasanya, pembaikan sel berlaku dengan sendirinya tanpa bantuan pesakit, tetapi jika ada hematoma yang luas, bantuan bedah mungkin diperlukan - pendarahan di bawah kulit menimbulkan tekanan pada ujung saraf jiran, menyebabkan kesakitan yang teruk. Kemudian, semasa pembedahan, mereka membuka tempat lebam dan membersihkan darah.

Kecederaan tulang

Pecah adalah salah satu punca kesakitan yang paling serius di kawasan pinggul. Kerosakan mekanikal sedemikian berlaku selepas: jatuh tidak jatuh; dalam hal pembahagian beban yang tidak betul pada sendi pinggul; berdegup. Pecah yang paling biasa di kawasan pinggul adalah kecederaan leher.

Orang tua berisiko, kerana kekuatan tulang berkurangan dengan usia, osteoporosis berkembang (penyakit yang menyumbang kepada penurunan kepekaan tulang). Pecah dalam kes ini boleh berlaku walaupun dengan beban minimum atau kejatuhan sedikit.

Tanda-tanda:

Kesakitan boleh digambarkan sebagai akut, lulus dari pinggul ke kawasan pangkal paha.

Kesakitan boleh menjadi setempat atau merebak dari belakang paha ke pinggang.

Pada giliran pergerakan tidak mungkin, pergerakan keseluruhan anggota badan terhad. Kita tidak boleh berdiri dan duduk tanpa penampilan kesakitan dan ketidakselesaan di kawasan sendi pinggul. Sindrom "tumit tumit" berlaku apabila mangsa tidak dapat mengangkat kakinya, walaupun sedang berbaring di belakangnya. Mungkin tingling dari kaki dari pinggul ke kaki atau anak lembu pertengahan.

Diagnostik

Adalah mungkin untuk mendiagnosis trauma menggunakan x-ray atau MRI sendi. Mengenalpasti masalah akan berubah dan palpation, jika anda meletakkan sedikit tekanan pada tumit. Dalam kes ini, pesakit akan merasakan kesemutan yang tidak menyenangkan.

Rawatan

Rawatan jenis patah ini sukar, terutamanya untuk orang tua. Gypsum tidak dikenakan kerana ketidakupayaan untuk menetapkan kedudukan itu; campur tangan pembedahan diperlukan, yang melibatkan pemasangan sendi dengan bantuan skru perubatan khusus. Dalam situasi yang sukar, penggantian bersama dengan penggantian tempatan atau penuh berlaku.

Proses keradangan

Satu lagi sebab kesakitan di bahagian luar atau di dalam paha adalah keradangan tisu lembut.

Trohanterite

Trohanteritis adalah penyakit yang menyebabkan keradangan pada tendon. Keradangan boleh berlaku akibat hipotermia, peningkatan tenaga atau kehadiran kecederaan, contohnya, jika paha kanan telah lebam.

Gejala

1. Kaki di kawasan pinggul menyakitkan apabila berjalan atau semasa bersenam (sukan, mendaki tangga, membawa beban, berjalan kaki lama).

2. Secara tempatan, trochanteritis terletak di kawasan dari lutut ke paha, bahagian luar anggota badan adalah lesi biasa.

seorang lelaki dengan paha sakit

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/2017/11/bol-v-noge-bedre.jpg?fit=300%2C200ssl= 1 "data-large-file =" https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/2017/11/bol-v-noge-bedre.jpg?fit=1024%2C682ssl = 1 "data-flat-attr =" yes "class =" aligncenter size-full wp-image-1101 "src =" https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/ 2017/11 / bol-v-noge-bedre.jpg? Resize = 1697% 2C1131 "alt =" sore hip whines "width =" 1697 "height =" 1131 "srcset =" https://i0.wp.com/ lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/2017/11/bol-v-noge-bedre.jpg?w=1697ssl=1 1697w, https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp -content / upload / 2017/11 / bol-v-noge-bedre.jpg? resize = 300% 2C200ssl = 1 300w, https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/ 2017/11 / bol-v-noge-bedre.jpg? Saiz semula = 768% 2C512ssl = 1 768w, https://i0.wp.com/lechenie-nog.ru/wp-content/uploads/2017/11/bol -v-noge-bedre.jpg? resize = 1024% 2C682ssl = 1 1024w "sizes =" (maksimal: 1000px) 100vw, 1000px "data-recalc-dims =" 1 "

Diagnostik

Anda boleh mengenal pasti masalah semasa peperiksaan perubatan, melawat sinaran X dan menderma darah untuk analisis.

Rawatan

Untuk menyingkirkan proses keradangan di tendon, anda boleh menggunakan suntikan glucocorticosteroids, kursus minimum suntikan berlangsung selama 2 minggu. Pada masa yang sama, mereka juga mencadangkan latihan fizikal dengan beban yang minima, kadang-kadang mereka menetapkan urut dengan menggunakan ubat anti-radang.

Myositis

Myositis adalah penyakit di mana sel-sel badan dianggap sebagai asing, mereka diserang untuk menghapuskan. Myositis berlaku terutamanya disebabkan oleh hipotermia yang teruk atau proses berjangkit.

Tanda-tanda:

1. Sakit di paha, secara beransur-ansur memberi laluan ke bahagian tengah kaki.

2. Terdapat kelemahan umum badan, keletihan yang teruk, keletihan.

3. Secara tempatan, ketidakselesaan akan muncul di kawasan yang terjejas, kadang-kadang terdapat rasa sakit di bahagian belakang dan kaki.

Diagnostik

Myositis boleh dikesan semasa peperiksaan dan dengan bantuan ujian darah, kadang kala biopsi tisu digunakan.

Rawatan

Ditugaskan untuk rawatan yang komprehensif untuk mencapai keberkesanan yang paling besar. Adalah penting bagi pesakit untuk memberikan rehat tidur dan mengurangkan jumlah tekanan kepada minimum. Mereka juga mengambil vitamin dan kompleks mineral, diet lazim dianjurkan untuk menambah nutrien kepada diet.

Ubat-ubatan preskripsi juga bergantung kepada jenis keradangan - antibiotik dan ubat anti-radang dengan asas bukan steroid biasanya ditetapkan. Sekiranya perlu, urutan terapeutik dianjurkan, sebagai contoh, jika berlaku kerosakan pada paha kiri, kesannya adalah secara eksklusif di kawasan ini.

Coxarthrosis

Coxarthrosis adalah patologi yang berlaku dengan kerosakan pada sendi dan tulang di kawasan pinggul.

Tanda-tanda:

Yang pertama adalah rasa sakit di pinggang, dari pinggul ke lutut. Boleh menyakiti satu sendi atau beberapa sekaligus. Jika kaki kanan menyakitkan dari pinggul ke kaki, maka ketidakselesaan boleh berlaku di bahagian bawah belakang di sebelah kanan.

Sakit tidak membenarkan pergerakan normal, menggerakkan anggota badan. Dalam kes ini mungkin ada kerosakan dalam satu kaki, tetapi pergerakannya juga sukar dengan yang lain. Secara kebetulan, satu anggota badan kelihatan lebih panjang daripada yang lain. Apabila bergerak, satu masalah ciri dalam sendi akan didengar.

Diagnostik

Diagnosa coxarthrosis berlaku dengan bantuan sinar-X. Pakar akan dapat melihat perubahan di kawasan hip di gambar.

Rawatan

Pada peringkat awal, patologi dapat dirawat dengan ubat - menetapkan ubat anti-radang, suntikan ke sendi, menggosok dengan salep pemanasan berdasarkan ramuan herbal.

Sekiranya berlaku komplikasi serius, campur tangan pembedahan diperlukan - prostetik sebahagian daripada sendi dengan penggantian penuh atau separa.

Nekrosis aseptik

Patologi jenis ini serupa dalam simtomologi dengan coxarthrosis, tetapi ia adalah ketara untuk kepekaan kesakitan yang meningkat. Penyakit ini timbul akibat gangguan peredaran darah, prosesnya berkembang dengan cepat, rasa sakit muncul walaupun pada malam hari dengan penurunan aktivitas. Pada risiko lelaki berusia 25 hingga 50 tahun, wanita, patologi ini kurang biasa.

Diagnostik

Nekrosis boleh dikesan menggunakan kaedah diagnostik moden, menggunakan MRI dan X-ray sendi dan tulang. Pakar juga akan memeriksa anggota badan untuk mengesahkan diagnosis.

Rawatan

Rawatan terapeutik yang ditetapkan bertujuan untuk memulihkan pemakanan femur. Produk ubat-ubatan diresepkan berdasarkan steroid dan steroid, persiapan dengan kandungan kalsium yang tinggi untuk menguatkan tulang, dan ubat mempercepat pemulihan tisu-tisu yang rosak. Biasanya pembedahan tidak diperlukan.

Semasa mengandung

Hip boleh menyakitkan bukan hanya dengan kehadiran patologi, tetapi juga semasa kehamilan. Semasa kehamilan, beban utama pada badan berlaku di rantau panggul, jadi terdapat sensasi yang tidak selesa di kawasan pinggul.

Rasa sakit dapat nyata pada waktu yang berbeza pada hari:

1. Sakit berlaku apabila sangat letih pada penghujung hari. Adalah mudah untuk menangani masalah ini - ia cukup untuk membolehkan badan memulihkan diri, urut santai atau tidur panjang sempurna. Kaki boleh menyakiti dari pinggul ke lutut dan di bawah, bergantung pada jenis beban.

2. Terdapat sensasi yang tidak menyenangkan pada waktu pagi, apabila badan itu hanya terbangun. Biasanya ada kesakitan dari pinggul ke lutut, kurang kerap rasa disentuh secara tempatan di bahagian dalam paha. Untuk menghilangkan sensasi yang tidak menyenangkan akan membantu meningkatkan aktiviti, sebagai contoh, latihan pagi atau berjalan kaki.

Sensasi nyeri muncul pada waktu malam sebelum waktu tidur atau semasa tidur. Kesakitan boleh merebak dari pinggul ke lutut dan kaki. Anda juga boleh menyingkirkan latihan gimnastik atau kesan mata pendek, contohnya, jika kaki kiri anda sakit dari pinggul ke kaki, maka ia boleh diobati dengan salap pemanasan.

Punca kesakitan pada pinggang semasa kehamilan:

1. Perubahan hormon dalam badan. Tindakan hormon melegakan sistem otot, untuk mengurangkan kecederaan semasa bersalin. Banyak wanita mengandung mengadu bahawa kesakitan di kaki kiri atau kaki kanan sakit mempunyai sifat obsesif.

2. Beban berat pada anggota badan. Berjalan-jalan lama atau aktiviti fizikal boleh memulakan ketidakselesaan di kawasan pinggul. Pada masa yang sama, anggota badan tidak sakit dengan kerap, dengan gaya hidup yang kurang aktif, masalah ini tidak diperhatikan.

3. Beban pada pelvis yang dikaitkan dengan pertumbuhan rahim. Dengan perkembangan kanak-kanak dan rahim meningkat, perkembangan janin yang intensif meletakkan tekanan di kawasan pinggul.

4. Kekurangan vitamin. Ini termasuk kekurangan kalsium dalam badan. Semasa kehamilan, microelements yang berguna diperlukan beberapa kali lebih banyak, dan kekurangan mereka boleh menyebabkan keletihan, kerengsaan, kesihatan yang tidak sihat, dan sakit kesakitan dari puncak ke paha.

5. kecederaan lama. Kecederaan lama yang memburukkan lagi semasa kehamilan boleh menjejaskan kesihatan wanita. Contohnya, patah lama atau lebam teruk. Walaupun mereka berlaku beberapa tahun yang lalu, mungkin ada rasa sakit di kaki kiri atau kanan (bergantung kepada lokasi kecederaan).

Sakit pinggul

Kadang-kadang bimbang tentang sakit tajam di paha yang berlaku di sebelah kiri dan kanan. Punca-punca, bentuk kesakitan adalah berbeza-beza.

Kesakitan di pinggul berlaku secara mendadak dan tiba-tiba, kadang-kadang secara beransur-ansur meningkat dari masa ke masa. Kesakitan setempat di paha atas, memberikan di pangkal paha, di bawah lutut, di kaki. Kesakitan pinggul lelaki dan wanita menjejaskan kekerapan yang sama, penyebab kesakitan adalah berbeza dan disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi.

Selalunya sensasi kesakitan disertai dengan sensitiviti yang merosot seperti disestesia atau paresthesia. Dalam kes pertama, persepsi terhadap kepanasan, panas dan pengaruh lain terganggu. Pada yang kedua, pesakit merasa merangkak, kebas di kawasan yang terjejas. Symptomatology disebabkan oleh pemampatan batang saraf tisu otot yang meradang atau ligamen. Mungkin kebas pada kulit. Hubungi doktor anda dengan aduan tersebut.

Rujuk dengan profesional, memperincikan gejala, sensasi. Doktor akan menentukan sebab-sebab kesakitan, memberitahu apa ujian, pemeriksaan perlu dilakukan dan menetapkan rawatan. Bergantung kepada keputusan peperiksaan dan diagnosis, pakar bedah ortopedik, pakar bedah angsa, pakar penyakit berjangkit, seorang ahli fisioterapi (contohnya dengan batuk kering tuberkulosis) akan mengubati kesakitan di kawasan pinggul.

Di mana sakit di paha

Penyetempatan kesakitan yang teruk atau sakit di paha:

 1. Bahagian bahagian atas bahagian depan paha menyakitkan kerana kelainan pada sendi pinggul. Sumber kesakitan - otot di pinggul dan pinggul kanan sendi, gangguan pada cakera intervertebral, sendi. Arteri femoral dan urat, nodus limfa di pangkal paha, organ pelvik pada wanita. Penyebab kesakitan di pangkal paha adalah patah tulang kepala femoralis pada orang yang lebih tua, kehelan kepala sendi pinggul dengan kepala yang melayang ke tulang kemaluan.
 2. Otot paha sakit akibat kelainan pada bahagian belakang dan tulang belakang sacral.
 3. Bahagian belakang paha menyakitkan kerana masalah dengan otot gluteus maximus, fascia, patologi saraf sciatic, sendi sacroiliac.
 4. Dengan hernias, patah tulang, dislokasi sendi pinggul, sakit di pangkal paha muncul.

Kesakitan itu sakit, menarik, lebih teruk pada waktu malam. Ia dikaitkan dengan gangguan neurologi. Mungkin, pada oncopathology tisu lembut atau tulang. Kesakitan dikaitkan dengan penuaan fizikal, kesakitan sedemikian berkurangan pada waktu malam, semasa rehat. Penyebab kesakitan yang biasa merubah arthrosis sendi pinggul atau lutut. Apabila patologi neurologi diperhatikan pelanggaran kepekaan terhadap perubahan suhu, paresthesia kulit.

Dengan hernia ligamen inguinal di sebelah kanan, patologi kapal rantau femoral dan iliac mengembangkan kesakitan menarik di pangkal paha.

Faktor etiologi utama

Punca kesakitan pinggul:

 1. Kecederaan pada sendi tulang paha atau pinggul selepas kejatuhan atau kesan. Atlet profesional, orang yang berkaitan dengan aktiviti fizikal tertakluk kepada kecederaan.
 2. Pecah bahagian atas atau tengah leher femoral. Orang-orang yang berumur sedang terdedah, yang terjadi pada wanita, disebabkan oleh gangguan klimaks. Perubahan hormon pada wanita dewasa dan usia tua membawa kepada perkembangan osteoporosis. Pecah muncul selepas pergerakan yang cuai, jatuh dari ketinggian pertumbuhannya sendiri. Rawatan itu panjang, tidak selalu membawa kesan yang diingini. Dalam beberapa kes, pembentukan sendi palsu.
 3. Pecah bahagian sakral tulang pelvis, tulang kemaluan. Ia dicirikan oleh rasa sakit yang tajam di pangkal paha. Imej sinar-x diambil, untuk diagnosis pembezaan dislokasi di sendi pinggul.
 4. Kecederaan mampatan pada vertebra lumbar pertama selepas jatuh dari ketinggian yang hebat, mendarat di punggung.
 5. Kecederaan panggul.

Kesakitan pinggul disebabkan oleh senaman fizikal yang memusnahkan rawan dan tisu lembut. Keradangan dalam tisu lembut, selepas kecederaan, merangsang saraf sciatic. Ini menyebabkan kesakitan di gluteus maximus dan belakang paha. Kesakitan mencapai kawasan tumit. Pesakit tidak boleh berdiri atau duduk untuk masa yang lama.

Kesakitan boleh disebabkan oleh ciri-ciri sendi pinggul, perubahan dalam tisu lembut. Sakit di pinggul di atas pertengahan ketiga atau di pangkal paha disebabkan oleh patologi di tulang belakang - osteochondrosis, arthrosis cakera, menyempitkan kanal tulang belakang. Kelengkungan tulang belakang menyebabkan kekejangan, sakit pada otot depan paha.

Sekiranya rasa sakit pada kaki tidak dirawat, kekerapan dan sifat rasa sakit bertambah buruk.

Rawatan kecederaan pinggul dan paha selalunya dilakukan secara pembedahan. Pada patah tulang yang mengimbangi, serpihan tulang diperbaiki dengan jarum khas, plat titanium. Dalam tempoh selepas operasi, melakukan gimnastik. Lakukan senaman untuk bahagian atas badan dan anggota badan yang sihat.

Bagi fraktur pada orang tua, rawatan pembedahan dalam beberapa kes tidak dijalankan, kerana kontraindikasi. Pesakit dirawat dan dicegah untuk bedores.

Apa yang menyebabkan sakit pinggul

Penyebab sakit pinggul, terutama di sebelah kanan, adalah osteochondrosis tulang belakang lumbal atau sakral. Kemerosotan akibat kerja duduk, postur yang lemah. Kelengkungan tulang belakang menyebabkan kesakitan pada sendi pinggul kiri.

Kesakitan di kaki, di dalam dan di hadapan, disebabkan oleh penyakit variko. Penyetempatannya jauh lebih rendah, lebih dekat dengan permukaan dalam paha dan kaki bawah.

Sekiranya kaki menyakitkan pada bahagian luar dan belakang paha, di bawah lutut dan ke kaki, punca adalah mencubit saraf sciatic dengan massa otot yang meradang dan spasmodik. Kesakitan mengganggu pesakit di belakang permukaan luar kaki dan mempunyai ciri lumbago sepanjang panjang. Apabila bergerak, sifat perubahan sakit.

Rawat sakit sedemikian kompleks dengan prosedur fisioterapeutik:

 • Elektroforesis dengan bahan perubatan.
 • Magnetotherapy.
 • Arus kekerapan ultra tinggi.
 • Aplikasi parafin.
 • Urut dan latihan terapeutik.

Rawatan ini akan meningkatkan aliran darah di kawasan paha, melegakan pembengkakan dan keradangan.

Jika bahagian kanan paha menyakitkan dan terdapat kebas di kaki dari belakang dan lebih tinggi di rantau luar gluteal walaupun dengan pergerakan yang sedikit, ini disebabkan oleh kelainan pada tulang belakang. Dengan kelengkungan tulang belakang akibat scoliosis, perubahan degeneratif berlaku pada sendi pinggul. Pelanggaran akar saraf disertai oleh kebas atau paresthesia di sebelah kiri.

Kelengkungan tulang belakang dirawat dengan senaman gimnastik. Latihan terapeutik menguatkan korset otot bahagian femoral dan vertebral. Lakukan senaman segera selepas mengeluarkan keadaan akut.

Jika hip menyakitkan ketika berjalan

Selalunya mengadu rasa sakit di rantau pinggul apabila berjalan, tidak selesa dan sukar dengan pergerakan. Selalunya, patologi ini disebabkan oleh luka pada tisu lembut. Kesakitan diselaraskan di permukaan dan dalam dalam tisu lembut.

Ia tidak selalu menyakitkan sendi, sering menjejaskan permukaan luar paha dan kaki bawah di atas tengah.

Punca ketidakselesaan di rantau femoral semasa berjalan:

 1. Pecah kepala atau leher tulang paha.
 2. Artritis sendi pinggul.
 3. Rheumatoid arthritis.
 4. Proses keradangan dalam tendon.
 5. Tuberkulosis dalam sendi pinggul. Dalam kes ini, kebocoran teruk terbentuk di sendi pinggul dan di bawah lutut. Kumpulan serantau kelenjar getah bening bertambah dan membuang. Suhu sendi tempatan dikurangkan.

Rawatan yang komprehensif terhadap sakit pinggul dan punggung dilakukan oleh ahli neurologi atau ahli vertebrologi. Untuk diagnosis pemeriksaan x-ray, CT, MRI. Jika gangguan degeneratif atau dystropik, kecederaan tulang atau tisu lembut dikesan, berunding dengan pakar bedah ortopedik, pakar rheumatologi, pakar penyakit berjangkit diperlukan.

Rawatan komprehensif termasuk:

 1. Nonsteroidal anti-radang dadah. Ini termasuk Diclofenac, Ortofen, Voltaren dan beberapa yang lain.
 2. Ubat anti-radang hormon. Seringkali dalam amalan rheumatologi, gunakan ubat tindakan yang berpanjangan dalam bentuk suntikan Diprospan. Kenalog ubat intra-artikular.
 3. Chondroprotectors. Persediaan untuk memulihkan struktur dan fungsi rawan adalah Chondroitin dan Glucosamine. Mungkin pengenalan dadah intramuskular atau pentadbiran lisan. Rawatan itu panjang dan teratur.
 4. Memadatkan kepada paha yang terjejas. Melegakan sakit dan keradangan Dimeksid. Memadatkan dengan Dimexide lakukan di kawasan yang terjejas.
 5. Rawatan fisioterapi.
 6. Urut dan terapi fizikal. Gimnastik terapeutik dijalankan dalam tempoh pemulihan awal di bawah bimbingan seorang pengajar dalam latihan fisioterapi.

Selepas penghapusan keradangan akut, urut terapeutik, teknik terapi manual, latihan peregangan quadriceps femoris, bahagian belakang dan otot dalaman dan ligamen dilakukan.

Apabila tuberkulosis dirawat secara pembedahan. Pada masa yang sama menetapkan spektrum ubat anti-TB. Rawatan ubat coxitis adalah panjang dan sistematik. Selepas pembedahan, ortosis ditetapkan, rawatan fisioterapi, dan ubat anti-tuberkulosis yang panjang.

Patologi vaskular

Kesakitan hip boleh disebabkan oleh trombosis atau trombophlebitis arteri femoral atau iliac. Trombosis arteri ileal akut ditunjukkan dengan rasa sakit di perut bawah atau di pangkal paha. Apabila trombosis sakit arteri femoral merebak di bahagian dalam paha. Kaki, selalunya ditinggalkan, semasa membengkak dan bertukar menjadi biru, terutama di dalamnya.

Pesakit mesti segera dirawat di hospital. Dalam tempoh yang teruk, dia disuntik dengan Heparin, ubat trombolitik. Untuk mengelakkan komplikasi berjangkit dan perkembangan sepsis, ubat antibakteria ditetapkan dengan spektrum tindakan yang luas.

Trombosis akut dan tromboembolisme dirawat dengan pembedahan. Di atas kawasan lokalisasi bekuan darah, kapal itu terikat atau peranti dipasang di dalamnya yang menghalang bekuan darah daripada bergerak lebih jauh di sepanjang katil pembuluh darah. Memakai pakaian mampatan atau mengikat anggota dengan pembalut anjal disyorkan. Pembalut kaki dari pergelangan kaki, untuk mencegah genangan darah dalam rangkaian vena dan pembentukan gumpalan darah.

Kaedah ubat tradisional

Tambahan kepada rawatan perubatan, fisioterapi dan pembedahan - cara dan kaedah perubatan tradisional. Rawatan rakyat menawarkan resep menggunakan infusi tunas pain untuk rawatan proses keradangan di rantau hip dan pinggul. Dalam balang garam gelap, lipat tunas kecil muda dan tuangkan gula. Kapas dipenuhi separuh. Bahagian atas balang harus bebas. Ia ditutup rapat dan diletakkan di dalam api selama 7 hari. Apabila campuran disuntik, bank akan mendapat sirap, yang disapu ke kawasan berpenyakit. Adakah penggiling paha, dan ambil campuran di dalamnya. Perlu minum 3 sudu setiap hari. Tempoh rawatan adalah sehingga tiga bulan.

Sakit dan keradangan di kaki dibuang dengan bantuan tincture dari tumbuhan sabelnik. Tuangkan beberapa sudu rumput kering cinquefoil dengan setengah liter vodka, tutup rapat bekas dan letakkan di tempat yang gelap selama sebulan. Selepas menapis campuran dan meminumnya sebelum makan, 30 titis. Juga digunakan untuk menggosok ke paha.

Melegakan kesakitan pada sendi pinggul, tulang belakang dan pinggul kawasan berwarna alkohol ficus. Untuk memasak, anda memerlukan tiga daun segar ficus. Tuangkannya dengan teliti, letakkannya dalam bekas kaca gelap dan tuang 500 ml vodka. Berhenti selama dua minggu. Strain campuran dan gosok ke tempat-tempat di mana sakit tajam akut berkenaan.

Suplemen biologi digunakan untuk merawat kesakitan dan keradangan di sendi. Rawatan topikal dilakukan dengan bantuan krim "Collagen Ultra". Krim ini melegakan kesakitan dan keradangan, berfungsi sebagai sumber tambahan kolagen untuk sendi.

Untuk memulihkan struktur tulang rawan yang terjejas, termasuk dalam makanan diet yang kaya dengan kolagen dan gelatin - jeli, jeli, jeli. Ambil pagi pada perut kosong sesudu gelatin yang dibubarkan dalam air suam. Untuk meningkatkan rasa, tambah madu dan jus lemon.

Mereka yang terpaksa berdiri di atas kakinya untuk waktu yang lama perlu memanaskan setiap jam dan menukar posisi kaki mereka. Apabila duduk, anda boleh melepaskan kasut anda dan berjalan tanpa alas kaki di sekitar bilik. Gulung bola getah dengan pancang pada permukaan paha. Bola-bola ini dijual di rangkaian farmasi.

Pada waktu pagi, urut diri kaki dilakukan. Ia dijadikan pergerakan telapak tangan cahaya pada permukaan paha. Urut dari lutut ke pangkal paha, mengelakkan tempat pengumpulan nodus limfa.

Menjaga kasut yang selesa, tidak menghalang pergerakan. Jika anda berlebihan berat badan, anda perlu memikirkan pembetulannya dengan bantuan diet dan gimnastik. Sekiranya berlaku gangguan metabolik, rujuk kepada ahli endokrin, menjalani pemeriksaan dan rawatan untuk pembetulan berat badan.