Utama / Pergelangan tangan

Kesakitan belakang: psychosomatics

Sakit belakang mempunyai sebab fisiologi yang jelas yang bertindak balas dengan baik dengan ubat-ubatan tradisional, urut dan terapi fizikal.

Kadang-kadang, walaupun rawatan, pelepasan tidak datang. Dalam kes ini, punca psikologi manifestasi fizikal penyakit itu harus disyaki. Osteochondrosis, osteoarthrosis dan lain-lain penyakit sistem muskuloskeletal biasanya mengejar pada usia pra-persaraan dan dikaitkan dengan perubahan degeneratif pada tulang dan sendi.

Teras dalaman

"Muda" dan penyakit muda dari isyarat belakang bahawa punca jelas tidak dalam perubahan berkaitan tulang zaman. Dalam kes sedemikian, ia mengesyaki bahawa penyakit ini mempunyai akar psikosomatik. Tulang belakang adalah rangka tubuh. Jika kita mendekati dari sudut pandang somatik dan psikologi, maka kita boleh mengatakan bahawa belakang adalah sokongan untuk tubuh dan teras dalaman untuk semangat.

Kehilangan sokongan dalam kehidupan, kita boleh takut bahawa sokongan fisiologi kita (belakang) juga akan mengalami sedikit sebanyak.

Apabila bahagian belakang anda menyakitkan, itu bermakna badan itu memberi amaran kepada bahasa sendiri bahawa beban yang anda pakai pada diri anda adalah berlebihan dan berbahaya bagi kesihatan dan kualiti hidup anda.

Yang kembali sakit dan apa yang dikatakannya

Tulang belakang terdiri daripada empat bahagian. Kesakitan di mana-mana daripada mereka mempunyai sebab:

Sakit di kawasan serviks

Lebih kerap terjadi pada orang dengan penyesuaian yang kurang baik kepada keadaan hidup yang berubah-ubah, dengan berfikir yang terlalu kuat. Osteochondrosis serviks mengatasi yang tidak puas dan degil, serta orang yang mempunyai konflik mimpi dengan realiti.

Kesakitan toraks

Asal psikologi masalah ini mungkin terletak pada harga diri yang terlalu rendah. Seseorang tidak suka dan tidak menghormati dirinya sendiri, tidak dapat memaafkan dirinya dan melepaskan masa lalu untuk hidup dalam masa sekarang. Pesakit merasakan diri menjadi tebusan kepada beberapa keadaan yang tidak dapat dilihat oleh mereka. Kerana apa yang mereka jelaskan, atau memberi petunjuk kedudukan mereka sebagai mangsa, di mana kesilapannya di sekitarnya bersalah. Bahawa pada wajah psikosomatik yang jelas. Punggung menderita dari meremehkan orang sendiri.

Kesakitan lumbar

Kesakitan di rantau lumbar dihantui oleh orang yang malang, yang menyerap ketakutan kehilangan kewangan. Mereka biasanya mempunyai kekurangan wang dan hutang yang teruk. Keadaan selalu menimbulkan persoalan tentang bagaimana untuk mendapatkan wang. Keadaan ini menjadi lebih teruk dalam kes apabila pesakit merasakan kewajiban yang semakin tinggi di pihaknya terhadap keluarganya. Ringkasnya, seberapa baik dia memperoleh bergantung pada kesejahteraan orang yang bergantung terus kepadanya (anak-anak, pasangan yang menganggur, ibu bapa tua).

Kesakitan Sacral

Apabila punggung anda sakit dalam tulang belakang, ini bermakna seseorang terdedah untuk menekan emosi negatif. Oleh kerana dia tidak membenarkan emosi negatif keluar, negatif terkumpul di dalam. Sindrom nyeri mengatasi apabila seluruh saham emosi negatif akhirnya keluar dari sudut gelap alam bawah sedar. Penderita cenderung untuk tidak berkomunikasi dan tidak mahu berkomunikasi. Mereka takut akan kegembiraan tidak kurang daripada kesedihan kerana takut kekecewaan, kesakitan dan kebencian. Bagi pesakit sedemikian, keharmonian yang tenang dengan diri sendiri dan dunia sekitar tidak diketahui.

Inilah konflik dalaman keinginan terdesak untuk sesuatu dan rintangan dalaman yang sama kuat. Hernia dapat menjelaskan dengan jelas bahawa seseorang dirasakan ke sudut, tidak melihat jalan keluar dan prospek lanjut.

Terdapat situasi apabila anda perlu meletakkan semua perkara yang dipertaruhkan dan mengambil kesempatan dengan harapan kemenangan besar. Dan orang itu telah koyak dalam dua oleh keinginan untuk memberi impuls dan takut kegagalan. Dia sentiasa berfikir tentang hal itu: dalam kes kejayaan, untuk mendapatkan segalanya sekaligus, dalam kes kegagalan, kehilangan yang terakhir. Fikiran ini melelahkan, ketidakupayaan untuk datang ke beberapa jenis penyelesaian mengalirkan sistem saraf.

Sebagai contoh, kita boleh menyebut situasi berikut: terdapat kerja stabil, tetapi tidak diingini dan rendah. Dan ada peluang untuk mengubahnya menjadi wang tunai dan menjanjikan. Tetapi di sini prinsip "tits in hands" berfungsi. Kestabilan tidak menjanjikan yang biasa adalah lebih baik daripada mengejar kejayaan, akibatnya, mungkin anda tidak akan menangkap kren, dan anda akan terlepas burung. Terdapat masalah kesukaran pilihan, ketidakupayaan untuk mencari jalan keluar dan psikosomatik yang jelas. Bahagian belakang menderita dari ketidakupayaan orang sakit untuk membuat pilihan.

Penyebab psikologi penderitaan fizikal akan membantu mengenal pasti psikoterapis. Dia akan membuat anda faham bahawa selalu ada jalan keluar dari kebuntuan. Hanya sehingga orang itu tidak menyedari keluar ini. Tugas doktor adalah untuk membantu memahami bahawa terdapat banyak pintu dalam kehidupan, dan hanya takut dan tidak percaya yang menghalang anda membuka salah satu dari mereka.

Psikosomatik penyakit tulang belakang

Untuk masa yang lama, saintis menyimpulkan bahawa hampir selalu penyebab sebenar penyakit dan penyakit manusia terletak pada kedalaman jiwa. Pendekatan saintifik yang menghubungkan kesihatan mental dan fizikal seseorang hanya dipanggil psychosomatics.

Dalam erti kata lain, psychosomatics menerangkan bagaimana kesihatan fizikal kita berkaitan dengan bagaimana kita berfikir, rasakan, dan bagaimana kita bertindak balas kepada beberapa peristiwa atau orang dalam kehidupan kita, dengan persepsi kita tentang dunia di sekeliling kita dan harga diri kita sendiri.

Dan, mungkin, tidak seorang pun menyedari bahawa, sebaik sahaja beberapa masalah lama mengingatkan diri dalam hidupnya, penyakit yang bersifat kronik segera menampakkan diri, reaksi alahan ditunjukkan, suhu meningkat tanpa sebab.

Penyebab penyakit psikosomatik

Lajur tulang belakang kami, punggung kami sebenarnya - ini teras, asas di mana tubuh kita terletak, dan oleh itu hidup kita. Ia melambangkan sistem sokongan. Sekiranya seseorang mula diganggu oleh sakit belakang, maka punca itu perlu dicari kerana kehilangan sokongan dari saudara-mara dan rakan-rakannya, kerana orang yang paling mungkin menganggap dirinya terlalu berat beban hidup, kewajiban volum.

Punca sakit psikosomatik menampakkan dirinya sebagai tindak balas organisma kepada:

 • penindasan ketakutan, kemarahan, kemarahan, dan emosi lain;
 • tekanan dan kemurungan;
 • kesakitan mental dan trauma mental;
 • ketidakharmonian dalaman dan hubungan buruk dengan orang lain yang belum diselesaikan untuk jangka masa yang panjang;
 • ketidakmampuan untuk menangani secara bebas dengan tekanan psiko-emosi yang berterusan.

Ketidakupayaan untuk mengatasi keadaan mental secara bebas membawa bahaya penyakit serius yang tidak dapat disembuhkan dengan cara perubatan tradisional.

Tulang belakang dan psikosomatik

Psikosomatik sakit belakang adalah sedemikian rupa sehingga sebahagian tertentu dari lajur vertebra manusia bertanggungjawab untuk bidang kehidupan manusia tertentu.

Ia memperlihatkan dirinya dengan cara ini:

 1. Tulang serviks menjadi bermasalah apabila seseorang percaya bahawa tidak ada yang mengerti atau menyokongnya jika ia menekan manifestasi cinta dalam dirinya atau merasa tidak dicintai atau tidak perlu. Pemasangan yang sama menimbulkan kesakitan dalam nape, ikat pinggang bahu. Doktor membuat diagnosis osteochondrosis serviks.
 2. Punggung psikosomatik dari toraks secara langsung berkaitan dengan rasa bersalah atau keinginan untuk menghilangkan beban kewajiban yang terlalu tinggi. Di samping itu, bahagian ini menjadi menyakitkan apabila seseorang takut dipukul di belakang, cuba menyembunyikan sesuatu jenis tipu atau sesuatu.
 3. Psikosomatik sakit belakang di rantau vertebral yang lebih rendah adalah hasil daripada masalah kewangan pesakit. Ketakutan untuk kehilangan wang, tidak membayar pinjaman dan hutang, ketakutan untuk ditinggalkan tanpa kerja dan peluang untuk memberi makan kepada keluarga menimbulkan kemunculan kesakitan. Sekiranya semua orang ini tidak selesa di rumah, di dalam keluarganya, dia akan mengalami kesakitan di zon pelvis.
 4. Stoop - psychosomatics mewujudkan rasa tidak berguna dan kesepian.

Ini adalah bagaimana penyakit tulang psikosomatik kelihatan secara umum. Secara klinikal, ia boleh mewujudkan osteochondrosis atau artritis sendi.

Psikosomatik kesakitan di tulang belakang serviks

Kawasan serviks di belakang adalah, sama seperti hubungan antara kepala dan badan, antara dunia rohani dan fizikal. Sekiranya seseorang hidup dengan harmoni dengan dirinya sendiri dengan mudah dan bebas dan melakukan segala-galanya seperti yang disarankan oleh jiwanya, maka tidak akan ada masalah di bahagian belakangnya. Jika dia hidup dalam keadaan konflik dalaman yang berterusan, maka lehernya menjadi seolah-olah "berkarat", tidak fleksibel.

Psikosomatik tulang belakang serviks menunjukkan dirinya bergantung kepada sifat konflik dalaman seseorang:

 • masalah dengan leher muncul apabila seseorang berdegil mendesak sendiri dan tidak menganggap pendapat orang lain, dan juga secara mutlak enggan menganalisis keadaan dari berbagai pihak;
 • trauma psikologi kerana penghinaan boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan;
 • ketidakpuasan agresif dengan sesuatu juga boleh menyebabkan kesakitan yang teruk;
 • bengkak atau bengkak di leher mungkin berlaku akibat penindasan sejumlah kesedihan atau kesedihan yang serius dalam masa yang lama;
 • kemahuan sendiri dan kategori, yang ditunjukkan melalui langkah-langkah dalam perjuangan untuk pandangan mereka boleh menyebabkan serangan radikulitis serviks;
 • keinginan untuk cinta orang lain juga boleh menyebabkan sakit di leher.

Leher melakukan fungsi fleksibiliti seseorang, keupayaannya untuk mendengar pendapat orang lain, menganalisis, membuat pilihan yang tepat. Sudah tentu, rasa sakit boleh dirawat dengan pil dan salap, tetapi ini tidak akan memberikan kesan yang diinginkan tanpa perubahan peribadi, tanpa bekerja pada diri sendiri.

Psikosomatik penyakit tulang belakang di kawasan leher akan berkurang jika:

 1. Rawat keadaan dengan sedar, menganalisisnya: apa yang baik dan apa yang buruk, ia membawa. Apa yang baik boleh berlaku jika anda melakukan sesuatu, dan apa yang berlaku jika anda mengabaikan keadaan. Keputusan untuk mengambil dari pandangan anda bagaimana ia akan menjadi betul, dan bagaimana salahnya.
 2. Anda juga boleh melihat keadaan dari sudut yang berbeza sebagai orang yang tidak berminat.
 3. Ia perlu memahami pendapat orang lain, untuk mendengar semua penghakiman.
 4. Tidak sekali-kali tidak menyelamatkan diri anda semua rasa tidak puas hati, meremehkan, kemarahan.

Adalah perlu untuk berani dan berurusan dengan orang dengan segera menjelaskan semua situasi yang tidak dapat dipertikaikan, dapat berunding, secara terbuka menyatakan perasaan mereka.

Apabila tulang belakang menyakitkan di daerah torak

Psikosomatik bahagian belakang daerah torakik ditunjukkan dengan berlakunya kesakitan dalam kes seperti:

 • seseorang telah kehilangan keyakinan diri, dia hidup dengan ketakutan melakukan sesuatu yang salah, dalam sesuatu yang membuat kesalahan;
 • dia keras kepala mencari manifestasi cinta diri kepada orang lain, dan untuk ini dia cuba menjadi berguna;
 • melakukan sesuatu untuk orang lain, dia mengharapkan maklum balas daripada mereka, mengharapkan terima kasih, perhatian;
 • dalam hal tidak menerima maklum balas, orang itu mendapat idea bahawa semua orang telah berpaling daripadanya dan merencanakan sesuatu yang buruk terhadapnya.

Psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks juga dimanipulasikan dengan serius jika seorang lelaki atau seorang wanita mengambil peranan seorang mangsa. Keinginan untuk memanipulasi orang lain dengan mengenakan perasaan bersalah terhadap seseorang, jika tidak puas, kemudian menyebabkan kemarahan dan kemarahan, yang pada pesawat fizikal segera bertindak balas terhadap kesakitan yang serius di daerah toraks belakang.

Psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks akan muncul semula dengan cepat kembali kesakitan, jika orang hidup pada masa lalu, menggali kesakitan lama. Menatal terus-menerus filem-filem peristiwa masa lalu, cuba untuk memutuskan apa yang akan menjadi seperti jika saya (atau tidak) pula, berkata (atau tidak berkata) kata-kata sedemikian dan sebagainya, membawa kepada stagnasi di bahagian tengah belakang dan, sebagai akibatnya, rasa sakit.

Setelah berdamai dengan masa lalu dan membiarkannya pergi, memaafkan diri kita dan orang lain, mengasihi diri kita, kita melakukan perkhidmatan yang tidak ternilai kepada tulang belakang kita.

Menurut pakar, psikosomatik belakang bahagian toraks juga dikaitkan dengan situasi di mana seseorang:

 • Dia mengambil beban tugas yang besar, yang dia tidak mempunyai cukup kekuatan untuk menyelesaikan, dan ini sangat membebaninya;
 • kerana trauma atau kekurangan kasih sayang, ia kehilangan kebolehan komunikatifnya, menutup dirinya sendiri, dan menutup dirinya dari orang dan dari dunia;
 • menutup hatinya kepada manusia dan mula hidup hanya dari sudut minda, sambil mengutuk mereka, terkumpul negatif.

Cepat atau lambat, beban yang besar dari keluhan dan negatif terkumpul ini akan merasakan dirinya sendiri - psikosomatik bahagian belakang bahagian toraks akan muncul.

Hanya dengan menerima diri anda tanpa sebarang syarat, dengan menerima keperibadian anda, keunikan di dunia ini dan mencintai diri anda dengan cinta tanpa syarat, anda boleh menyembuhkan teras hidup anda, ruang tulang belakang anda.

Sakit belakang yang lebih rendah

Psikosomatik penyakit tulang belakang di rantau lumbosacral adalah berkaitan dengan cara seseorang merasakan hidup.

Jika dia dicirikan oleh tingkah laku tuan hidup, siapa yang tertakluk kepada segala-galanya, dia dengan tidak berani pergi ke matlamatnya, walaupun tanpa bimbang tentang halangan, maka dia tidak mungkin terganggu oleh sakit di belakang.

Tetapi ramai orang kini hidup dalam kebimbangan yang berterusan dan keyakinan bahawa ada sesuatu yang hilang. Seseorang tidak mempunyai kereta, seseorang berada di rumah, seseorang yang disayangi sudah dekat, seseorang mempunyai kesihatan, dan seseorang mempunyai wang.

Kepekatan yang berterusan pemikiran tentang kekurangan apa-apa, visi negatif terhadap alam sekitar, mewujudkan rasa takut pada seseorang, menafikannya keyakinan pada masa depan, dan kepercayaan diri. Apabila seseorang kehilangan keyakinan terhadap keupayaannya untuk mencipta kebahagiaannya sendiri, dia memusnahkan sokongan, menutup jalan menuju kesejahteraan dan kesejahteraan.

Bergantang terus di kepalanya gambaran tentang apa yang dia tidak ada sekarang, seseorang merasa miskin, tidak dapat dipertahankan. Dan jika dia masih bertanggungjawab untuk orang yang disayangi, maka beban ini akan menghasilkan ketakutan yang lebih serius. Ketakutan terhadap krisis, ketakutan untuk ditinggalkan tanpa kerja, ketakutan untuk sakit (selepas semua, ubat-ubatan akan diperlukan), takut ditinggalkan tanpa tempat tinggal, tanpa orang yang dikasihi.

Ketakutan ini sangat berat di belakang dan sakit di dalamnya.

Ketakutan terhadap kemiskinan, ketakutan kesepian, ketakutan menjadi tidak dicintai dan ditolak - semua ini hanya di kepala kita. Ini adalah ilusi minda. Seorang lelaki memberi dirinya sendiri bahawa barang-barang material memberi keyakinan kepadanya pada masa akan datang, dan orang yang dikasihinya dekat - jaminan bahawa dia akan selalu disayangi.

Alas. Ia sebaliknya. Pertama, anda perlu belajar mencintai diri sendiri. Orang yang melakukan ini tidak meragui bahawa semua berkat dunia terbuka untuknya, dan oleh itu tidak mempertanyakan kekuatannya dan bahawa dia sendiri adalah pencipta kehidupannya sendiri. Orang seperti itu menyedarinya tentang manifestasi kelimpahan (dan tidak kekurangan) dalam semua bidang kehidupan.

Dia tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan dalam semua manifestasinya. Dan kemudian kestabilan bahan, hubungan yang bahagia, teman-teman positif baru datang kepadanya, kesihatan menjadi lebih baik. Perubatan tahu kes-kes apabila orang sembuh walaupun kanser, apabila persepsi mereka terhadap dunia berubah dari negatif kepada positif.

Setiap orang yang hidup di dalamnya mempunyai hak untuk semua manfaat dunia ini. Anda hanya perlu bersungguh-sungguh, dengan iman di sebelah kanan anda. Hanya keinginan adalah apa yang benar-benar diperlukan untuk pembangunan dan kehidupan bahagia dalam kemakmuran. Dan apabila faedahnya secara beransur-ansur mulai muncul, keyakinan akan muncul, kebiasaan hidup dalam kemakmuran akan berkembang, ia hanya akan menjadi sebahagian dari kesadaran manusia.

Psikosomatik dalam tulang belakang sakral menunjukkan dirinya, jika seseorang takut berada di sekeliling orang lain dan sangat risau kehilangan kemerdekaannya.

Pengaruh yang kuat terhadap manifestasi gejala psikosomatik boleh mempunyai faktor seperti:

 • ketakutan panik untuk hidup anda;
 • rasa putus asa;
 • penderaan seksual dan, akibatnya, kebencian diri;
 • trauma psikologi yang serius dari zaman kanak-kanak;
 • keinginan untuk disayangi dan pada masa yang sama ketakutan hubungan (terutamanya seksual);
 • penafian seksualiti mereka;
 • takut kehilangan kewangan, kerjaya jatuh.

Psikosomatik di kawasan coccyx menjadikan dirinya dirasai apabila seseorang menimbulkan kemarahan, kemarahan, menindas ketakutan dalam dirinya, menyimpan kebencian yang lama. Orang itu mempunyai banyak tuntutan kepada dirinya sendiri dan berdegil enggan mengakui kesilapannya dan melepaskan masa lalu, dia takut untuk hidup dalam kegembiraan dan kesenangan.

Penyakit artritis dan psikosomatik sendi

Apabila masalah sendi timbul (arthritis), latar belakang psikosomatik juga mungkin. Selalunya ini ditunjukkan dalam lutut.

Psikoterapi mengaitkan arthritis di kawasan lutut dengan prinsip, kepercayaan, emosi yang digunakan seseorang dalam kehidupan. Menegaskan, malevolent, selama-lamanya semua orang yang tidak menyenangkan tanpa prinsip moral yang istimewa sering terdedah kepada artritis sendi.

Ada punca psikosomatik lain dari arthritis.

 • kebanggaan, keinginan untuk bangkit daripada orang lain;
 • ketegaran dan keengganan untuk mencari penyelesaian kompromi;
 • ketakutan tersembunyi, ketidakupayaan untuk menangani situasi kehidupan.

Seseorang harus selalu ingat bahawa kesihatan badan fizikal kita adalah gambaran pemikiran kita, kedudukan hidup kita, sikap kita kepada dunia, kepada orang lain dan orang utama dalam kehidupan kita - kepada diri kita sendiri. Kita adalah apa yang kita fikirkan sendiri.

Loins: psychosomatics

Apabila belakang tiba-tiba mula menyakiti, orang itu segera cuba mencari penyebab fizikal. Tetapi pada hari ini ia terbukti secara saintifik bahawa kesakitan, termasuk di bahagian bawah, boleh menyebabkan bukan organik, tetapi oleh faktor psikologi. Diagnosis dalam kes ini adalah gangguan psikosomatik. Dan pinggang paling mudah terdedah kepada pengaruh faktor psikologi, berbanding dengan seluruh tulang belakang dan bahagian badan yang lain.

Pengalaman dan kesakitan

Kembali pada awal abad ke-19, para doktor mula mengaitkan pelbagai penyakit dengan keadaan emosi yang dialami oleh pesakit. Istilah "psychosomatics" mula digunakan untuk menunjukkan hubungan antara keadaan patologi jiwa dan pelbagai penyakit.

By the way. Diyakini bahawa epilepsi menjejaskan mereka yang sering merasakan kemarahan, dan kanser timbul dari rasa malu yang mendalam. Teori ini mempunyai banyak pengamal, termasuk di kalangan doktor terkenal yang merawat pesakit terutamanya, menjangkakan bahawa penyakit itu akan hilang selepas masalah psikologi dihapuskan.

Satu pengesahan tidak dapat ditolak teori ini tidak dapat diperoleh, ia tetap menjadi pengajaran yang popular, tanpa pergi ke kategori perubatan yang tepat. Tetapi secara saintifik mungkin untuk mengesahkan hubungan yang ada antara keadaan psikologi seseorang dan keadaan kesihatannya.

Ia penting! Untuk mencetuskan penyakit boleh menjadi pengalaman yang mendalam dan berpanjangan. Selain itu, lebih mendalam dan lebih lama ia menjejaskan jiwa manusia, semakin serius patologi yang telah timbul.

Anda tidak sepatutnya memahami perkara di atas secara literal. Sekiranya ada rasa sakit pada bahagian bawah, bukan kerana orang itu kecewa atau marah. Dalam kebanyakan episod, penyebab fizikal adalah "bersalah".

 1. Sikap yang tidak berjaya.
 2. Statik.
 3. Mengangkat berat badan.
 4. Tidur dalam kedudukan yang tidak selesa.
 5. Keadaan traumatik.
 6. Blow
 7. Jatuh
 8. Draf.

Semua ini dan faktor lain boleh menyebabkan kekejangan otot dan keradangan seterusnya.

Selalunya, kekejangan terjadi pada otot pada satu sisi pinggang sahaja. Orang itu secara harfiah "condong", kerana otot tidak menjadi meradang secara simetri. Disebabkan peninggalan lama dalam keadaan "menyengat", sendi dipindahkan dan saraf tulang belakang diapit. Dari sini - kesakitan yang paling kuat.

Anjakan sendi, seterusnya, menimbulkan pergeseran dan pemampatan cakera intervertebral. Terdapat protrusions, hernia terbentuk. Tetapi emosi boleh menyambung kepada mekanisme penyakit pada tahap tertentu, dan di sini psikosomatik bermula.

Apakah perbezaan antara protrusi dan herniasi cakera intervertebral? Di laman web kami, anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai punca-punca pembentukan tulang belakang dan perkembangan hernia cakera intervertebral, mengetahui apa akibatnya jika kita mengabaikan rawatan yang sudah di peringkat awal penyakit.

Apabila seseorang mengalami emosi yang kuat, kebanyakannya negatif, misalnya, ketakutan, kemarahan, adrenalin dilepaskan ke dalam darah dalam dos yang besar.

Hormon ini mampu meningkatkan nada otot, termasuk membawa kepada otot rangka pada hypertonus. Jika, selepas ketegangan otot, tidak ada kelonggaran, emosi berterusan, menjadi lebih kuat dan lebih mendalam, otot yang mengalami hypertonus, membentuk kekejangan. Kesan dari kekejangan adalah sama seperti selepas mengangkat berat atau hipotermia, iaitu, ujung saraf diapit, bias dibentuk, cakera intervertebral dipindahkan, rasa sakit dirasakan.

Sakit atas sebab-sebab psikologi

Dengan kehendak jiwa, banyak penyakit boleh timbul, mulai dari rhinitis primitif, ke kanser atau serangan jantung. Tetapi tulang belakang, terutamanya pinggang, paling berisiko, kerana struktur dan fungsi organ ini adalah istimewa.

By the way. Pada tulang belakang jatuh beban tinggi, dan belakang, bagaimanapun, mesti tetap bergerak. Lajur tulang belakang adalah "konduktor" tulang belakang dan asas keseluruhan alat motor. Ini adalah sokongan, dan dari sudut psikosomatik, ia adalah tulang belakang yang menjadi asas kehidupan manusia dan kesihatan.

Tulang belakang disambungkan kepada banyak organ yang mana ia memindahkan pemakanan dan tenaga. Segala-galanya yang berlaku di dalam badan mendapati tindak balas di dalamnya. Zon yang paling mudah alih (selepas serviks) - rantau lumbar sangat akut.

Dalam psikosomatik, terdapat beberapa punca global yang bersifat emosi yang dapat membangkitkan sakit lumbal.

 1. Terasa merasakan ketegangan saraf dalam tempoh masa.
 2. Mengalami tekanan yang kuat, tidak tertakluk kepada manusia.
 3. Konflik yang tidak menemui resolusi.
 4. Mengalami diri sendiri dan cuba untuk menindas emosi negatif.
 5. Kehadiran trauma psikologi tanpa statut batasan.

Louise Hay - pengarang banyak buku tentang penyembuhan diri dan seseorang yang terlibat dalam psychosomatics, membuat beberapa percubaan untuk menentukan sebab-sebab psikologi yang membawa kepada penyakit belakang dan mengklasifikasikannya. Pada pendapatnya, punca psikologi ciri berkaitan dengan penyakit bahagian belakang.

Ia penting! Emosi negatif tertentu dikaitkan dengan setiap vertebra. Mencari vertebra mengalami perubahan yang merosakkan, anda boleh mengesan emosi ini. Dan menghapuskan punca psikologi, anda boleh memulakan proses penyembuhan diri dalam tubuh, yang akan menghancurkan penyakit.

Lima vertebra zon lumbar L1-L5 masing-masing mempunyai sebab psikologi mereka sendiri untuk pelanggaran yang berlaku di dalamnya.

Jadual Hubungan antara vertebra dan penyebab emosi.

Psikosomatik gangguan tulang belakang

Ada mekanisme pengaruh mood, emosi, pengalaman dan keadaan fikiran mengenai kesihatan keseluruhan tubuh. Setelah memahami pengaruhnya, adalah mungkin untuk mencegah kemunculan dan perkembangan lebih banyak penyakit. Penyakit secara langsung bergantung kepada cara hidup dan reaksi otak kita terhadap apa yang sedang berlaku. Fenomena sedemikian - pengaruh pengalaman emosi dan mental pada kelancaran fungsi organ dijelaskan oleh psikosomatik. Perlu mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana penyakit muncul dan hilang pada tahap psikosomatik.

Apa yang menyebabkan kecederaan belakang awak

Kesakitan belakang sering dikaitkan dengan beban fizikal sistematik, perubahan berkaitan dengan usia. Sudah tentu, mengangkat dan membawa beban, kecederaan, usia tua akan menjejaskan kesihatan tulang belakang.

Walau bagaimanapun, saintis telah lama mempunyai bukti kuat bahawa sakit belakang disebabkan oleh kebimbangan dan perasaan saraf. Oleh itu, penyakit belakang juga mempunyai psikosomatik mereka sendiri.

Punca rasa sakit belakang yang lebih rendah

Kesakitan di rantau lumbosacral menunjukkan perasaan kerana kekurangan komponen penting.

Kebanyakannya bimbang:

 • sisi material hidup;

Kekurangan pangsapuri, rumah, kereta, vila. Selalunya, sakit belakang yang rendah membawa kepada gaji yang rendah secara sistematik dengan usaha sia-sia.

 • ketiadaan orang yang dikasihinya berdekatan;

Ia mewujudkan kompleks rendah diri dan keraguan diri. Sindrom "tidak berguna" kepada sesiapa yang biasanya di kalangan orang-orang yang terdedah kepada pesimisme mengatasi sikap positif dan keinginan untuk mengubah kehidupan menjadi lebih baik.

Ia adalah ciri bukan sahaja selepas penuaan fizikal, tetapi juga selepas beban emosi. Keletihan jenis perubahan dalam postur manusia. Dia membungkuk ke hadapan, sukar untuk dia meluruskan, sementara lumbosacral dan ototnya melemahkan.

Ia berlaku mengenai penyakit-penyakit yang dibuat, iklim mikrosik yang buruk di dalam pasukan kerja (gosip, komplot, dll.), Kesukaran dalam memahami dengan rumah. Ciri khas untuk wanita.

Keadaan tulang belakang yang sistematik, yang mengakibatkan rasa sakit di bahagian bawah, mempunyai psikosomatik: putus asa. Negeri ini melegakan otot, menghilangkan nada dan fleksibiliti. Ia tidak mengambil masa yang banyak dan otot "mengeras".

Kesan yang sama pada bahagian bawah menyebabkan ketakutan:

 • tinggalkan kerja;
 • tinggalkan wang;
 • tinggal bersendirian.

Penyebab sakit punggung yang biasa

Inti tubuh mencerminkan keadaan inti kehidupan, yang berfungsi sebagai sokongan, sokongan, mewujudkan rizab untuk masa depan.

Dalam artikel "Psikosomatik sakit belakang" kita telah menulis tentang sebab-sebab utama, di sini kita hanya ingat bahawa sakit belakang adalah reaksi badan kepada manifestasi emosi negatif:

 1. Pengumpulan kemarahan, kemarahan, semua jenis ketakutan.
 2. Tinggal secara sistematik dalam keadaan tertekan, kemurungan.
 3. Pengalaman emosi dan kebimbangan berterusan.
 4. Tidak puas hati dengan diri sendiri dan hubungan buruk dengan orang lain.
 5. Ketiadaan orang yang tidak berkuasa dan kemustahilan untuk menyelesaikan masalah sendiri.

Semua orang tanpa pengecualian menghadapi kesukaran dalam kehidupan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat keluar dari situasi ini dengan mudah.

Itulah sebabnya sesetengah orang dengan masalah belakang tidak perlu dihadapi sama sekali, dan jika mereka menjadi sakit, rawatan akan cepat dan berkesan. Yang lain dirawat untuk masa yang lama, tetapi mereka sama ada mendapat bantuan sementara atau rawatan itu tidak memberi apa-apa hasil sama sekali.

Bagaimana psikosomatik menjejaskan tulang belakang

Tulang belakang adalah pivot dan sokongan, kestabilan, postur dan gaya berjalan lancar. Keadaannya bergantung kepada pemikiran tentang kategori kehidupan yang sama.

Hubungan antara peranan tulang belakang dalam bingkai badan dan tingkah laku dan gaya hidup yang lama telah tercermin dalam kebijaksanaan yang popular. Berapa kerap kita dengar ketika melantik seseorang yang lemah hati untuk kedudukan yang serius, kata-kata: "Dia tidak mempunyai rabung yang cukup," tetapi tentang orang yang kurang maju akan berkuasa dan kekurangan keteguhan dalam penghakiman mengatakan "tidak ada spin."

Selain itu, gangguan kehidupan, persepsi yang salah di dunia dan pengumpulan emosi negatif secara negatif mempengaruhi vertebra secara berasingan.

Gambar rajah jelas menunjukkan struktur tulang belakang, jabatan dan vertebra.

Vertebra adalah abjad angka.

Sambungan patologi vertebral dengan cara hidup, tingkah laku dan persepsi dunia telah disatukan pada tahun 2008 oleh ahli refleksologi doktor, manual A.S. Pedalaman tanpa.

Emosional bertindak balas kepada mereka atau peristiwa lain, perlu diingat bahawa semua emosi negatif mesti dikawal. Oleh kerana mana-mana daripada mereka, secara langsung mempengaruhi bahagian tertentu tulang belakang.

Penyumbatan emosi

Setiap blok emosi negatif.

 • Sacrum (belakang bawah);

Kesakitan di kawasan ini dibenarkan oleh psikosomatiknya. Kemerdekaan sayang kepada seorang lelaki, dia takut kehilangan kebebasannya dalam akal yang diterima umum, serta kebebasannya dalam gerakan.

 • Kawasan di antara vertebra kelima pinggang tulang belakang dan kesebelas tulang belakang;

Kesakitan di kawasan ini selalu menyebabkan ketakutan terhadap kemiskinan, kehilangan kesejahteraan material. Kejadian kesakitan berlaku apabila keinginan yang tidak direalisasikan seseorang mendapat sesuatu yang berharga.
Orang-orang ini aktif secara fizikal, ditubuhkan untuk apa-apa jenis kerja demi memperoleh kekayaan. Sebagai peraturan, mereka tidak meminta bantuan daripada orang lain, meletakkan semua kerja dan beban tanggungjawab untuk pelaksanaannya semata-mata pada diri mereka sendiri.

 • Rantau antara vertebra punggung kesepuluh dan vertebra serviks;

Kemunculan sakit di bahagian belakang atas (di antara pinggang dan leher) adalah ciri orang tidak selamat. Orang-orang seperti itu meragui setiap perbuatan mereka. Aktiviti-aktiviti yang diperlukan untuk mereka, kerja yang dilakukan dengan baik meningkatkan tahap harga diri mereka. Saya gembira dapat membantu orang lain melakukan kerja. Seringkali, pekerjaan orang lain dan tanggungjawab untuk melakukannya adalah dipersalahkan terhadap orang tersebut.

Kesakitan belakang semakin teruk setiap kali dari jangkaan rasa syukur dan ketiadaannya.
Orang-orang ini tidak bertolak ansur dengan konspirasi dan perbincangan tentang apa-apa di belakang mereka.

Menyekat mental

Anda perlu mencintai badan anda, dengan semua ketakutan dan keraguan yang anda perlukan untuk bertarung. Sekiranya anda sakit pada tahap psikosomatik, pastinya anda juga boleh sembuh.

 • Sakit di bahagian bawah belakang (kawasan sakrum);

Seperti yang telah disebutkan, mereka dikaitkan dengan ketakutan kehilangan kebebasan, jika anda mula membantu seseorang. Walau bagaimanapun, ini adalah ketakutan khayalan dan sebenarnya ia tidak akan berlaku. Ia perlu berfikir dengan baik, mengira daya, memutuskan bantuan dan tidak menunggu kemerosotan ini dan permulaan kesakitan. Menolak bantuan orang tidak mungkin. Seseorang harus membantu dalam tindak balas dalam keadaan kehidupan yang sukar. Setiap orang mempunyai segala yang diperlukan untuk mengatasi ketakutan dan penyakit.

 • Wilayah di antara tulang belakang kelima lumbar dan vertebra kesebelas tali tulang belakang (di antara pinggang dan pinggang);

Orang mesti belajar untuk mendapatkan kepuasan daripada memiliki nilai bahan yang boleh diakses. Jangan lupa memuji diri sendiri untuk apa yang telah dicapai. Bersungguh-sungguh berusaha untuk mencapai matlamat. Jangan putus asa apabila percubaan yang tidak berjaya. Untuk menerima hakikat bahawa setiap kemajuan kecil ke arah peningkatan keadaan material sudah memberikan hasil dan dapat dipuji.

 • Rantau antara vertebra punggung kesepuluh dan vertebra serviks (belakang belakang);

Jangan seret beban tanggungjawab untuk kebahagiaan orang lain. Untuk memberi kesenangan kepada orang sayang, untuk melakukan tindakan yang menyenangkan dan mulia untuk mereka sentiasa dialu-alukan. Dan pertama sekali, ia memberi keseronokan kepada mereka yang melakukan mereka untuk kebahagiaan orang yang tersayang. Menjadi sokongan kepada semua tidak akan berfungsi.

Adalah perlu untuk menyedari dan menerima bahawa orang tidak boleh membalas, tidak mengucapkan terima kasih dan berfikir dengan cara yang sama sekali berbeza. Inilah hak dan pilihan mereka. Dari ini, tidak boleh, tidak boleh mengalami keyakinan diri dan dalam tindakan mereka.

Bagaimana psikosomatik menjejaskan penyakit tertentu

Dengan kemunculan rawatan penyakit perlu dilakukan bukan sahaja dengan ubat-ubatan. Jika anda tidak menghilangkan halangan psiko-emosi, ubat-ubatan tidak akan membantu.

Osteochondrosis serviks

Untuk penyesuaian manusia dalam masyarakat, keselamatan di dunia luar adalah leher yang bertanggungjawab. Psikoterapi berpendapat bahawa kesakitan berlaku pada orang-orang yang sentiasa tidak berpuas hati dengan diri mereka, dengan orang-orang di sekeliling mereka dan dengan peristiwa-peristiwa. Penyakit juga mudah terdedah kepada mereka yang cuba mengenakan pendapat mereka atau mencintai orang lain. Kekurangan fleksibiliti dalam keputusan yang unik kepada orang yang berpikiran sederhana, sukar dan menuntut. Dengan tingkah laku dan gaya hidup ini, leher sentiasa ketegangan. Terdapat kesakitan di tempat tersebut.

Thoracic osteochondrosis

Rasa dan rasa bersalah tahun lalu. Orang seperti ini mengalami kesilapan lama dan terus bertanggungjawab pada masa kini. Sukar untuk memaafkan diri sendiri dan orang lain. Jangan merasakan kegembiraan hidup.

Osteochondrosis lumbar

Kesepian, kesakitan akibat penyalahgunaan emosi atau fizikal yang berpengalaman. Orang-orang seperti ini takut kehilangan semua yang telah mereka capai dan ditinggalkan tanpa apa-apa. Mengalami perasaan benci diri. Jangan biarkan orang baru anda hidup. Mereka tidak tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan dan berehat.

Scoliosis

Penindasan kehendak, despotisme dalam keluarga, tekanan tetap di tempat kerja. Orang-orang seperti ini tidak aktif, diperhambakan secara sosial.

Chondrosis

Psikosomatik mana-mana osteochondrosis terdiri daripada ketakutan, kekurangan keyakinan diri dan orang sekitarnya. Ketegangan dan tanggungjawab yang berterusan untuk semua dan untuk semua.

Hernia intervertebral

Psikosomatik hernia tulang belakang: kandungan luaran. Memiliki keinginan untuk mengubah pekerjaan, seseorang mungkin tidak mempunyai peluang untuk berbuat demikian. Mengatasi keinginan untuk mengubah kehidupan peribadi, tempat kediaman, dan sebagainya. Seorang lelaki mengalami penindasan terhadap aspirasi mereka sendiri.

Kyphosis

Menempatkan orang lain kepada orang yang berharap dia tidak dapat membenarkan. Walau bagaimanapun, terpaksa patuh. Orang-orang seperti ini menderita ketakutan dan keraguan tentang kegagalan atau prestasi buruk apa yang diperlukan daripadanya.

Kelengkungan

Tetap menunggu pertengkaran dengan saudara-mara dan keengganan untuk menyertai mereka. Kesedaran ketidakupayaan untuk membetulkan keadaan.

Anjakan Vertebral

Psikosomatik anjakan Vertebral: takut ditiadakan tanpa sebab. Bukan pengiktirafan pencapaian. Penghinaan, penindasan perasaan dan emosi. Pulangan yang berlebihan tanpa rasa syukur.

Apa yang perlu dilakukan apabila sakit belakang muncul

Sekiranya anda mengalami sakit belakang sistematik, anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

Setelah menerima cadangan doktor, adalah perlu untuk tidak lupa bahawa kebanyakan penyakit badan bermula di kepala dan untuk menghilangkannya, anda perlu menimbang semula kehidupan dan sikap anda terhadapnya.

Psychosomatics: Punggung adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu melihat

Bahagian belakang adalah campuran simbol dan makna yang menarik, itu adalah "sampah sampah" kami, di mana kami mengebumikan perasaan dan pengalaman kami yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kembali

Bahagian belakang adalah gabungan simbol dan makna yang menarik. Di satu pihak, ini adalah tempat di mana kita meletakkan semua yang kita tidak mahu lihat, atau sesuatu yang tidak ada orang lain, sebaliknya, ini adalah "sampah sampah" kita, di mana kita mengebumikan perasaan kita dan pengalaman yang menyebabkan kesakitan dan kekeliruan.

Kita tidak boleh melihat belakang kita dan oleh itu kita seperti burung unta, percaya bahawa jika dia tersangkut kepalanya di dalam pasir dan tidak melihat apa yang sedang berlaku di sekitar, maka segala-galanya adalah teratur. Kemudian kami mengadu tentang "belakang yang tidak baik", seolah-olah dia telah melakukan sesuatu yang salah! Tetapi ia bukan sahaja memainkan peranan "sampah sampah", belakang mengandungi tulang belakang, bahagian paling penting dalam struktur dalaman minda badan, asas kepada makhluk kita, rangka kerja sokongan di mana tubuh dibina.

Tulang belakang

Set vertebra ini merupakan tenaga dalaman yang paling utama dan sesuai dengan aspirasi rohani yang tertinggi. Tulang belakang adalah kubu kuat dari semua bahagian badan yang lain. Ia menjadikan kita kuat dan yakin atau memberi kita gambaran yang tidak berpanjangan. Ia menghubungkan dengan semua aspek yang pelbagai dari kita melalui kerangka, sistem saraf pusat, dan sistem peredaran darah yang datang dari otak ke seluruh tubuh. Dengan cara ini, setiap pemikiran, perasaan, peristiwa, tindak balas dan kesan adalah "dicetak" ke dalam tulang belakang dan ke bahagian tubuh yang sepadan.

Ramai bidang perubatan memberi tumpuan kepada bidang ini. Sebagai contoh, terapi manual memberi tumpuan tepat pada tulang belakang, "teknik perubahan" - pada refleks tulang belakang. Sistem ini mengambil kira fakta bahawa melalui tulang belakang adalah mungkin untuk mencapai semua bahagian badan kita dan mempengaruhi mereka.

Tulang belakang adalah bahagian pertama tubuh fizikal yang membentuk selepas pembuahan; oleh itu seluruh badan berkembang. Oleh itu, ia mencerminkan keinginan kita untuk menjelma, untuk memasuki diri. Perkembangan kesedaran semasa hamil, menurut model pranatal, berlaku melalui tulang belakang.

Model ini menjejaki perkembangan dari konsep pada tahap leher hingga kelahiran pada tahap genital; Pergerakan yang berlaku di sini adalah salah satu bentuk pematangan apabila tenaga bergerak turun sepanjang tulang belakang. Pada masa yang sama, tulang belakang mencerminkan sistem chakra dan tenaga kundalini, yang naik dari pangkal tulang belakang.

Belakang belakang

Dengan bahagian atas belakang, kami bermaksud kawasan di bawah bahu ke dasar bahu bahu. Oleh kerana kawasan ini mencerminkan tempoh selepas konsep, atau tahap pembangunan dalaman dan peribadi, isu-isu yang tidak dapat diselesaikan yang kami kumpulkan di sini tidak dapat dihubungkan dengan perasaan atau kekeliruan kami. Dalam bidang ini, kita dapat mengekspresikan chakra jantung dan tenaga cinta melalui tangan dan tangan.

Aspek-aspek seperti cinta dan kehangatan yang berkaitan dengan orang lain, yang tidak dapat kami nyatakan dan oleh itu bersembunyi, atau sebaliknya, kerengsaan dan sikap acuh tak acuh, yang kami tidak mahu membenarkan, ditutup di belakang. Perasaan ini mencari jalan keluar, tetapi jika mereka sentiasa diabaikan atau dinafikan, mereka akan terkumpul dan nyata sebagai kemarahan dan kemarahan.

Otot tegang yang membentuk "perisai" di bahagian atas punggung, selalunya penuh dengan kemarahan, yang pada mulanya bertujuan untuk dirinya sendiri, tetapi kemudian diproyeksikan ke arah orang lain. Ini dapat dilihat dalam contoh "bonggol balu" - pembentukan tisu lembut di bahagian atas belakang, yang lebih banyak ciri wanita tua. Ia memberi kesaksian kepada pengumpulan kebencian dan kebencian, yang tidak mempunyai ungkapan selama bertahun-tahun; ia menunjukkan permulaan usia tua dan kehilangan makna dan tujuan hidup.

Punggung atas berkait rapat dengan bahu dan tenaga, yang dinyatakan dalam bidang ini, seperti yang dijelaskan sebelumnya. Akibatnya, rasa sakit dan ketegangan yang ditunjukkan di sini dikaitkan dengan kekecewaan dan kerengsaan kerana kita tidak melakukan apa yang sebenarnya kita ingin lakukan, walaupun kita bercita-cita dan cita-cita.

Ini tidak dapat dielakkan kerana kita memenggal diri dari keinginan dalaman yang benar dan "mengebumikan" mereka di belakang, mungkin kerana mereka kelihatan tidak dapat diterima atau bertentangan dengan apa yang diharapkan dari kita. Membebaskan kerengsaan laten dan kekecewaan, kami juga boleh mendedahkan cita-cita tersembunyi dan aspirasi kami. Oleh kerana kawasan ini tergolong dalam peringkat pertama perkembangan selepas konsep, oleh itu, ia muncul sebagai manifestasi dari matlamat dalaman kita. Ia sememangnya bermakna mencari jalan anda dalam hidup, tetapi pada tahap yang lebih tinggi itu mungkin bermakna pembebasan dari godaan dan kekuatan dunia material, kesadaran tentang tujuan rohani anda.

Belakang pertengahan

Ini adalah kawasan kecil di bahagian belakang dalam unjuran surya suria, yang sering berlaku ketidakseimbangan. Ia mewakili tempoh kemunculan tanda-tanda pertama janin, iaitu masa perkembangan janin, apabila terdapat pergeseran dalam kesedaran dari kesedaran diri untuk merealisasikan apa yang bukan "I". Dalam erti kata lain, ia adalah sama dengan paksi swing, mengimbangi aspek dalaman, peribadi kita dengan orang luar. Apabila kawasan ini terbuka dan berfungsi, maka kita bebas untuk menyatakan perasaan batin kita dan memberikan kedalaman dan makna kepada dunia kita. Apabila ia ditutup atau disekat, ini menandakan halangan, tentang pengekalan tenaga, yang mesti dengan cepat keluar, atau tentang rasa takut ekspresi diri; ia mungkin keengganan untuk melepaskan tenaga dalam arah luar kerana kami berasa selamat ketika tersembunyi di dalamnya.

Memandangkan pergerakan menurun adalah sebahagian daripada proses penuaian, di sini terletak titik menyekat semulajadi, titik pengekalan tenaga, mencerminkan rintangan dalaman kita terhadap penuaan, penolakan tanggungjawab atau kematian kita sendiri. Di sini kita mesti bergerak dari "I" kita sendiri kepada hubungan, yang bermakna kita mesti belajar untuk menyelesaikan masalah-masalah yang wujud dalam masa dewasa.

Ia juga merupakan kawasan chakra ketiga, yang asalnya berkaitan dengan kuasa dan penentuan nasib sendiri. Oleh itu, ketidakharmonian dalam bahagian tulang belakang atau belakang mungkin menunjukkan permainan atau konflik yang berkaitan dengan kuasa, yang sering diaktifkan dalam proses mencari diri sendiri dan tempat anda di dunia. Tenaga rohani kita secara semulajadi bergegas ke atas, untuk mengalami keadaan tinggi, tetapi ego kita melakukan segala-galanya untuk menghentikannya! Cobaan dan prospek kekuasaan tersembunyi sangat menarik; Sebaik sahaja anda mengenali mereka, sukar untuk mengatakan tidak. Pada masa yang sama, tenaga ini berkait rapat dengan kejahatan dan penipuan. Matlamat jalan rohani kita adalah untuk bangkit di atas godaan-godaan ini.

Balik belakang

Kawasan ini memanjangkan daripada unjuran plexus solar ke tailbone dan mewakili pematangan akhir sebelum kelahiran. Apabila mempelajari kesakitan di belakang, ternyata mereka sering muncul dalam situasi yang mengingatkan kita bahawa kita sedang penuaan: pada hari-hari ulang tahun 60 atau 70 tahun, ulang tahun perkahwinan, mempelawa anak-anak, berlepas dari rumah, meninggalkan untuk bersara.

Penyebab psikologi sakit belakang

Nyeri di belakang secara beransur-ansur menjadi bahagian penting dalam kehidupan orang moden. Berada di bawah tekanan intelek dan emosi yang berterusan, tubuh manusia cuba melindungi dirinya sendiri, untuk memberi tanda ketegangan dan keletihan yang berlebihan. Terdapat kesakitan dan ketidakselesaan, yang tidak selalu dijelaskan oleh faktor luaran. Jika kita bercakap tentang hakikat bahawa sakit belakang adalah psikosomatik, apa yang menyebabkannya muncul, dan bagaimana anda boleh mengatasinya?

Punca ketidakselesaan dari sudut pandangan perubatan

Selalunya, orang yang mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, berat badan berlebihan dan mempunyai nada otot yang tidak mencukupi akan mengalami sakit di bahagian belakang. Selalunya penyebab kesakitan adalah:

 • pergerakan yang tidak berjaya dan tiba-tiba;
 • pengangkat berat;
 • tamparan;
 • jatuh;
 • hipotermia

Kekejangan otot yang timbul pada saat-saat ini menyebabkan kecacatan otot-otot yang lain di bahagian belakang, menyebabkan "mencondongkan" tulang belakang, anjakan sendi, meretas ujung saraf dan sakit akut.

Tafsiran psikologi terhadap gejala

Sakit belakang psikosomatik mempunyai mekanisme yang sama berlaku. Dalam kes-kes di mana seseorang mengalami emosi seperti tekanan yang teruk, pencerobohan atau kemarahan, badan mengeluarkan hormon norepinefrin, yang bertanggungjawab untuk menggerakkan sistem saraf. Selari dengan ini, nada otot yang meningkat badan berlaku, yang menyebabkan pengapit dan kekejangan otot dan, sebagai akibatnya, sensasi rasa sakit.

Psikoterapi yang mengkaji tubuh manusia dan tindak balas psikosomatik yang timbul daripada situasi tekanan menggambarkan sebab-sebab metafisik berikut sakit belakang:

 1. Sakit di bahagian atas tulang belakang menunjukkan bahawa seseorang tidak merasakan cinta dan sokongan moral orang yang disayangi. Penyebab kedua kemungkinan keadaan ini ialah perasaan cinta yang ditahan olehnya.
 2. Kesakitan di tulang belakang lumbar dikaitkan dengan perasaan bersalah pesakit atau keinginan untuk menghilangkan orang lain yang menyalahgunakannya dengan kebaikan.
 3. Ketakutan terhadap masalah kewangan dan kekurangan kestabilan menanggung ketidakselesaan fizikal di tulang belakang atau belakang bawah.
 4. Kurang rasa kesejahteraan dan kekeliruan dalam kehidupan keluarga boleh menyebabkan kesakitan panggul.
 5. Sakrum melambangkan kebebasan. Orang yang mengalami kesakitan di kawasan ini takut menjadi beban bagi orang yang tersayang.
 6. Tailbone adalah penghinaan rahsia lama kepada orang lain.
 7. Tulang belakang serviks melambangkan keupayaan seseorang untuk menyesuaikan diri dengan keadaan kehidupan yang berbeza. Kebencian dalam mempertahankan pandangannya, keengganan untuk mengakui keadilan orang lain, ketidakpuasan dengan kedudukannya dapat menyebabkan perkembangan penyakit kronik, seperti sciatica.
 8. Osteochondrosis serviks didiagnosis pada pesakit yang mempunyai keinginan berminat untuk mengenakan cintanya kepada sesetengah saudara mereka, yang seterusnya menolak cinta ini. Konflik dalaman seseorang disebabkan oleh perbezaan kepentingan pihak-pihak dan menyebabkan sensasi fizikal yang tidak menyenangkan.
 9. Keterukan atau kesakitan pada tali bahu menunjukkan kekurangan rasa aman atau ketidakmampuan seseorang.
 10. Menurut ahli psikoterapi, rasa sakit pada arthritis menyebabkan gangguan penilaian, kritikan diri berlebihan, keinginan untuk menghukum diri sendiri.
 11. Rheumatoid arthritis boleh menjadi akibat tekanan yang berlebihan dari orang lain.
 12. Penyakit kronik tulang belakang menunjukkan keengganan dan ketakutan terhadap apa-apa perubahan.

Kesimpulannya

Manifestasi somatik sakit belakang dapat dihentikan oleh ubat standard. Pesakit adalah ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang, chondroprotectors dan antispasmodik.

Membantu melegakan sindrom nyeri serta terapi manual, kelas terapi fizikal dan prosedur fisioterapeutik.

Tetapi untuk mengelakkan pengulangan keadaan sedemikian, pertama sekali perlu menangani masalah emosi pesakit, untuk membantunya memahami mengapa penyakit tertentu timbul. Seseorang mesti mengubah pandangannya terhadap dunia, belajar untuk mengusir fikiran negatif dan menyesuaikan diri dengan persepsi positif terhadap hidupnya.

Punca kesakitan tulang belakang

Punca kesakitan di tulang belakang. Psikosomatik belakang.

Sekiranya anda datang ke sini berharap akhirnya dapat mencari punca psikologi anda atau masalah sendi dan sembuh, maka kami akan mengecewakan anda, di sini anda tidak akan dapati ini. Marilah kita beritahu rahsia - tidak ada TOY sebab yang paling psikologi, alasannya adalah banyak dan akarnya mendalam. Setelah mendapati anda sendiri dalam senarai penyakit yang dibentangkan di bawah ini - anda hanya boleh memahami dan menetapkan diri sendiri bahawa bidang kehidupan yang memerlukan "pembaikan" segera, itu sahaja. Dan anda perlu menggali diri sendiri. Keputusan dan kelajuan acara semacam itu, tentu saja, bergantung kepada instrumen apa yang telah anda pilih untuk ini. Setakat ini, alat yang paling berkuasa untuk meneutralkan semua sebab psikologi yang berkaitan dengan penyakit dan bukan sahaja sistem "Baibak". Walaupun nama yang tidak masuk akal dan remeh, sistem ini berfungsi dengan lancar dan lancar, jika anda bekerja dengan serius dan jujur, dan tidak berpura-pura.

Sebuah buku mengenai sistem Baibak boleh diperoleh dengan memuat turun pautan di bahagian bawah halaman.

Kami sangat mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan kontraindikasi sebelum mula bekerja dengan sistem. Anda boleh menemuinya di dalam buku itu sendiri atau di laman web kami.

Tulang rangka dan sendi

Ankles. Mereka sesuai dengan keinginan seseorang untuk bermegah tentang pencapaiannya.
Edema sendi pergelangan kaki kiri - kekaguman kerana ketidakupayaan untuk membanggakan pencapaian lelaki.
Edema pada kaki buku lali yang betul - sama, tetapi dengan pencapaian wanita.
Kemusnahan sendi pergelangan kaki adalah kemarahan kerana takut dianggap sebagai pendorong.
Keropos Ankle - Menekan kemarahan dan memakai topeng orang yang baik.

Sendi lutut - lihat lutut (di bahagian Bahagian Badan).

Tulang. Peribadikan struktur alam semesta. Sikap kepada bapa dan kepada lelaki itu.
Kelainan tulang - tekanan mental dan ketat. Otot tidak boleh meregangkan. Kurangnya pergerakan minda.
Keretakan, retakan - pemberontakan terhadap pihak berkuasa.

Tulang kemaluan. Memperibadikan perlindungan alat kelamin.

Meniskus - lihat lutut (dalam bahagian Bahagian Badan).

Osteoporosis adalah kehilangan tulang. Rasa tidak ada sokongan dalam hidup. Kehilangan iman dalam keupayaan lelaki untuk mendapatkan semula kekuatan dan ketahanan. Serta kehilangan keyakinan terhadap keupayaan mereka sendiri untuk memulihkan kuasa bekas mereka yang ideal dan menjanjikan. Tulang yang terjejas oleh osteoporosis, menangis hingga kering, hingga kekosongan.

Skeleton (masalah) - perpecahan struktur, tulang menggambarkan struktur kehidupan.

Scoliosis - lihat bahu.

Bersama - menggambarkan perubahan arah dalam kehidupan dan memudahkan pergerakan ini. Ekspresikan hayat hidup i. kelayakan, kelenturan, kelenturan.

Tubular bone - membawa maklumat lengkap tentang tubuh manusia.

Tulang belakang

Cakera offset. Perasaan bahawa kehidupan tidak menyokong anda sama sekali. Kebimbangan.

Gangguan tulang belakang Vertebral.
Serviks.

S-1 - rasa malu, kekeliruan, melarikan diri dari kehidupan; perasaan bahawa mereka tidak cukup baik, perbualan dalaman yang tidak berkesudahan; penetapan: "apa kata orang jiran?"

C-2 - penafian kebijaksanaan, keengganan untuk mengetahui atau memahami; kebimbangan, kemarahan, kemarahan, kemarahan dan rasa bersalah; tidak ada keseimbangan dengan kehidupan, penafian kerohanian sendiri.

P-3 - mengambil tanggungjawab untuk orang lain; rasa bersalah, penderitaan, penyeksaan diri anda; menggigit lebih banyak daripada yang anda boleh menelan.

C-4 - kemarahan, kepahitan; perasaan tersembunyi, air mata yang tidak sedap.

C-5 - cemoohan, ketakutan dan penghinaan; takut untuk menyatakan diri anda; penafian yang baik, beban yang besar.

C-6 - percubaan untuk memperbaiki orang lain, kekurangan fleksibiliti; rintangan, beban besar, beban.

C-7 - kekeliruan, perasaan tidak berdaya; kekurangan keupayaan untuk mencapai sesuatu.

T-1 - terlalu banyak perkara untuk ditangani; ketidakupayaan untuk menguruskan semua ini; menutup diri anda daripada kehidupan.

T-2 - keengganan untuk merasakan, mematikan hati; luka sakit.

T-3 - kekacauan dalaman, luka yang mendalam, ketidakupayaan untuk berkomunikasi.

T-4 - keperluan untuk menimbulkan kesalahan kepada orang lain; hukuman, sabitan.

T-5 - empangan untuk emosi, kemarahan; kegagalan membiarkan emosi mengalir keluar.

T-6 - terkejut, terkumpul emosi negatif; takut akan masa depan; kebimbangan berterusan, kekurangan kasih sayang; kemarahan untuk kehidupan.

T-7- Tidak dapat menikmati kehidupan, kesakitan yang disimpan.

T-8 adalah obsesi tentang kegagalan, penentangan terhadap kebaikan seseorang.

T-9 - menyalahkan orang lain, berasa seperti mangsa; perasaan bahawa kehidupan membawa anda ke bawah, menurunkan anda.

T-10 - keengganan untuk mengambil tanggungjawab (untuk mengambil inisiatif); keperluan untuk menjadi mangsa: "itu semua salah kamu."

T-11 - pendapat yang rendah tentang diri anda; takut menubuhkan hubungan.

T-12 - penafian hak hidup; rasa bahaya, rasa tidak selamat, dan ketakutan cinta; Ketidakupayaan untuk mencerna apa-apa.

L-1 - menangis untuk cinta dan keperluan untuk menjadi kesepian / sendirian; kekurangan rasa aman.

L-2 - anda tidak boleh melupakan kesakitan yang dialami pada zaman kanak-kanak; tidak melihat keluar.

L-3 - penderaan seksual, penganiayaan berdasarkan seks; bersalah, membenci diri sendiri.

L-4 - penafian seksualiti, penolakan seks; kekurangan kestabilan kewangan; takut kerjaya; rasa tidak berkuasa.

L-5 - kekurangan rasa aman, kesulitan dalam komunikasi; ketidakupayaan untuk bersenang-senang; kemarahan, kemarahan.

Sacrum Lama, kemarahan tidak berat sebelah; kekurangan kekuatan, kuasa.

Tailbone. Kurang baki dengan diri anda; kegigihan dalam apa-apa; menyalahkan diri sendiri; kebencian pada orang lain, duduk di atas kesakitan yang lama.

Spine - sokongan kehidupan yang fleksibel. Tulang belakang menghubungkan tenaga masa lalu, masa kini dan masa depan. Dia, seperti cermin, mencerminkan kebenaran asas tentang manusia. Dia mencirikan bapa. Tulang belakang lemah adalah bapa yang lemah.

Spine melengkung - ketidakupayaan untuk mengikuti sokongan yang diterima dari kehidupan, dari bapa, cuba mematuhi prinsip-prinsip lama dan idea lama, kekurangan integriti, kesempurnaan, ketidakpercayaan hidup, kurang keberanian untuk mengakui bahawa dia salah, seorang bapa dengan prinsip yang berpintal. Jika kanak-kanak itu hancur, maka dia mungkin mempunyai watak yang lembut.

Pada ketinggian setiap vertebra, saluran meninggalkan organ dan tisu, apabila menghalang saluran ini dengan tenaga tekanan tertentu, bahagian organ atau badan rosak:

 • Dari mahkota ke dada 3 + bahu dan lengan atas + 1-3 jari - perasaan cinta - ketakutan bahawa mereka tidak menyukai saya, bahawa mereka tidak menyukai ibu bapa, keluarga, anak, pasangan hidup, dan lain-lain.
 • 4-5 klausa pektoral + bahagian bawah tangan + jari-jari 4-5 + rongga axillary - perasaan bersalah dan cinta yang penuh cinta - ketakutan bahawa mereka menuduh saya tidak disayangi. Tuduhannya adalah bahawa mereka tidak menyukai saya.
 • 6-12 thoracic vertebrae - rasa bersalah dan menyalahkan orang lain - takut disalahkan, menyalahkan orang lain.
 • 1-5 lumbar vertebra - rasa bersalah yang berkaitan dengan masalah material dan menyalahkan orang lain - ketakutan bahawa saya dituduh tidak dapat menyelesaikan masalah kewangan, membazirkan wang, dan menyalahkan orang lain untuk semua masalah material.
 • Dari sakrum ke jari - masalah ekonomi dan ketakutan mereka.

Bahagian badan

Paha. Ekspresikan kestabilan atau kekuatan ekonomi yang penting, ketahanan, kekuatan, pengaruh, kedermawanan, keunggulan. Menjalankan kepercayaan yang besar untuk maju ke hadapan.
Masalah dengan pinggul:

 • ketakutan untuk terus maju dengan tekad, tidak ada apa-apa atau sedikit yang bernilai.
 • patah - lebih sukar, pemikiran yang lebih parah tentang masa depan manusia.
 • berdaging - ketakutan dan kesedihan tentang daya hidup mereka. Lebih gemuk dan lebih lebar pinggul, lebih banyak anda cuba mengimbangi ketidakstabilan mereka dalam hidup.

Shin. Pensuisan mewakili piawaian, asas kehidupan. Kemusnahan cita-cita. Ia menyatakan cara kehidupan direalisasikan.

Masalah dengan shin:

 • pecah otot gastrocnemius - kemarahan untuk kelambatan wanita.
 • patah kaki tulang - kemarahan untuk kelambatan lelaki.
 • keradangan - rasa malu kerana kemajuan terlalu lambat.
 • kekejangan otot - kekeliruan akan kerana takut bergerak ke hadapan.

Penyakit badan rendah:

 • Kelemahan - kekecewaan dan pengunduran diri.
 • mengalihkan perhatian untuk melengkapkan imobilitas - perjuangan yang degil dan keengganan untuk menyerah diri dalam apa jua keadaan.
 • Kedua-dua jenis patologi adalah membuang otot dalam mengejar nilai yang tidak bermakna.

Belakang Pemakaian pukulan lembut tetapi kuat, ingin mengetuk kursus.

Pergelangan tangan Ia merangkumi pergerakan dan ringan.

Berus. Masalah dengan berus - masalah dengan ciri-ciri yang disenaraikan di bawah.
Pegang dan uruskan. Ambil dan tahan ketat. Ambil dan lepaskan. Caress Cubit. Semua cara berinteraksi dengan pengalaman hidup yang pelbagai.

Lutut anda Mewujudkan kebanggaan dan ego. Nyatakan prinsip-prinsip yang sesuai dengan promosi dalam kehidupan. Mereka menunjukkan dengan perasaan yang kita alami melalui kehidupan. Pelanggaran dalam mencapai matlamat hidup, tidak berpuas hati dengan matlamat yang dicapai. Orang yang penuh kasih sayang, mesra dan seimbang mempunyai lutut yang sihat, dan mereka yang mempunyai tekanan harus lutut sakit.

Masalah lutut:

 • Ego, tidak peduli ego dan kebanggaan. Ketidakupayaan untuk mengemukakan. Takut, kurang fleksibiliti. Saya tidak akan memberi apa-apa.
 • Lutut yang patah - seorang lelaki menjalani kehidupan dengan pertempuran dan penipuan
 • Kerosakan kepada meniskus - seseorang mahu mengelakkan kehidupan. Serangan kemarahan pada orang yang mengetuk tanah dari bawah kakimu, tidak menepati janjinya, dsb.
 • Edema lutut - dari kesedihan tentang kegagalan
 • Darah berkumpul di sendi lutut - dari kesedihan yang disebabkan oleh dendam
 • Crunch dan creak - keinginan untuk menjadi baik untuk semua orang, gabungan masa lalu dan masa depan
 • Kelemahan di lutut - keputusasaan tentang kemajuan dalam kehidupan, ketakutan dan keraguan tentang kejayaan masa depan, kehilangan iman, seseorang selalu mendorong dirinya ke hadapan, memikirkan bahawa dia sedang membuang-buang waktu - pembohongan diri, bercampur dengan rasa kasihan diri
 • Merasa sakit di lutut - takut kerana hakikat bahawa kehidupan telah terhenti.
 • Mengklik di lutut - seseorang, kerana pemeliharaan reputasinya, menekan kesedihan dan kemarahan yang disebabkan oleh genangan dalam pergerakan.
 • Tali tendon pecah - serangan ke atas kecacatan dalam kehidupan.
 • Kerosakan kepada patella (patella) - kemarahan bahawa promosi anda tidak mendapat sokongan atau perlindungan. Semakin kuat keinginan seseorang untuk mencambuk yang lain, semakin kuat kecederaan lutut yang diperolehnya.
 • Kelemahan ligamen lutut - kemunduran kemajuan dalam kehidupan. Lutut lutut mencerminkan kemajuan dalam kehidupan dengan bantuan sambungan:
  a) pelanggaran ligamen flexor dan extensor lutut - pelanggaran hubungan jujur ​​dan perniagaan;
  b) melanggar ligamen lali dan melintang lutut - pelanggaran hubungan perniagaan, dengan mengambil kira kepentingan semua pihak;
  c) pelanggaran ligamen intraartikular lutut - tidak menghormati rakan perniagaan tidak formal tersembunyi.
  d) pecah ligamen lutut - penggunaan sambungan mereka untuk mengembung seseorang.

Ankles Peribadikan pergerakan dan arah, ke mana hendak pergi, serta keupayaan untuk mendapatkan keseronokan.

Siku Tulis perubahan arah dan andaian pengalaman pengalaman baru. Menggantung jalan.

Kaki. Bawa kami ke hadapan dalam kehidupan.

 • Masalah - apabila kerja dilakukan demi kemakmuran dalam kehidupan.
 • Kaki atas - obsesi dengan kecederaan lama.
 • Kaki bawah adalah ketakutan masa depan, keengganan untuk bergerak.
 • Kaki (sehingga pergelangan kaki) - mempamerkan pemahaman kita tentang diri kita sendiri, kehidupan, orang lain. Masalah dengan kaki - takut akan masa depan dan kekurangan kekuatan untuk berjalan melalui kehidupan.
 • Tumor pada ibu jari - kekurangan kegembiraan apabila bertemu dengan pengalaman hidup.
 • Kuku jari kaki adalah kebimbangan dan rasa bersalah mengenai hak untuk bergerak ke hadapan.
 • Stoking - mewakili butiran kecil masa depan.
 • Kaki Athletic - ketidakupayaan untuk bergerak dengan mudah. Takut bahawa mereka tidak akan menerima mereka kerana mereka.

Jari Tulis butiran kehidupan tertentu.

Masalah jari - masalah yang berkaitan dengan memberi dan memperoleh semasa kerja dan pelbagai kes.
Masalah kaki adalah masalah sehari-hari yang berkaitan dengan gerakan dan kejayaan dalam bidang kerja dan urusan secara umum.

 • Ibu jari adalah bapa. Ia mempersonakan akal, kebimbangan, kegembiraan, kebimbangan, kebimbangan.
 • Indeks - ibu. Memperibadikan ego dan ketakutan.
 • Purata adalah lelaki itu sendiri. Memperhatikan kemarahan dan seksualiti.
 • Tidak disebutkan namanya - adik-beradik. Ia mempersonakan kesatuan, kesedihan, kesedihan.
 • Jari kecil - orang asing. Memperibadikan keluarga, berpura-pura, tuntutan.

Bahu. Implikasinya ialah mereka bersyukur, bukan beban berat.
Bahu Sutul - menanggung beban hidup, tidak berdaya, tidak berdaya.

Heels - menendang seperti kuda yang rapi, memandu pesaing, cemburu.

Tangan - memperibadikan kemampuan dan keupayaan untuk menahan pengalaman dan pengalaman hidup (dari tangan ke bahu). Melakukan kerja hanya untuk mendapatkannya. Kanan - komunikasi dengan seks wanita. Kiri - dengan seorang lelaki. Jari - lihat. Jari.

Kembali - adalah sokongan daripada masalah kehidupan.
Penyakit:

 • bahagian atas adalah kekurangan sokongan emosi, perasaan bahawa kita tidak dicintai, penahanan rasa cinta
 • bahagian pertengahan - kesilapan, penutupan segala perkara yang kekal di belakang, "hilang dari saya"
 • bahagian bawah adalah kekurangan sokongan kewangan, ketakutan yang dihasilkan oleh kekurangan wang.

Taz - bermaksud sokongan yang lebih rendah atau rumah di mana seseorang mendapat sokongan.

Jaw:

 • masalah - kemarahan, kemarahan, kemarahan, keinginan membalas dendam.
 • kekejangan otot - keinginan untuk mengawal, keengganan untuk menyatakan perasaan mereka secara terbuka.

Leher Ia merangkumi kelonggaran, keupayaan untuk melihat apa yang berlaku di sana, dari belakang. Semua penyakit adalah akibat ketidakpuasan.

 • Masalah dengan leher - keengganan untuk melihat soalan dari sisi yang berbeza, ketegaran, ketegaran, kerentanan.
 • Keradangan - rasa tidak puas hati, yang merosakkan,
 • Bengkak dan peningkatan - ketidakpuasan, yang sedih,
 • Sakit adalah keluhan yang jahat
 • Tumor - kesedihan ditekan,
 • Keras, tidak fleksibel - keganasan yang tidak fleksibel, keinginan diri, pemikiran yang sukar.
 • Pemendapan garam adalah desakan keras terhadap hak seseorang dan keinginan untuk memperbaiki dunia dengan cara sendiri.
 • Radiculitis serviks adalah pembentangan fleksibel. Kebodohan dalam menegakkan kebenaran seseorang

Punggung - melambangkan kekuatan, kuasa; - Pantat pantat - kehilangan kekuatan.

Sumsum tulang belakang dan tulang

Hernia tali tulang belakang Hutang karma Dalam kehidupan masa lalu, meninggalkan seseorang mati dengan tulang belakang yang patah.

Sum-sum tulang. Seperti seorang wanita, yang merupakan musim semi cinta, dia berada di bawah perlindungan yang kuat seorang lelaki - tulang - dan melakukan apa yang wanita dicipta untuk - untuk mencintai seorang lelaki.

Meningitis tali tulang belakang. Pemikiran yang meradang dan marah kepada kehidupan. Perselisihan yang sangat kuat dalam keluarga. Banyak kekeliruan di dalam. Kurang sokongan. Hidup dalam suasana marah dan ketakutan.

Osteomyelitis adalah keradangan tulang sumsum. Perasaan yang tidak disokong oleh orang lain. Kecewa, kebencian dan kemarahan mengenai peranti hidup yang sangat.

Otot

Dystrophy otot. Keinginan gila untuk mengawal segala-galanya dan semua orang. Kehilangan iman dan kepercayaan. Keperluan mendalam untuk berasa selamat. Ketakutan melampau.

Dystrophy otot progresif. Ketidakmampuan untuk menerima nilai mereka sendiri, maruah. Penafian kejayaan.

Otot Mewakili keupayaan kami untuk bergerak melalui kehidupan. Rintangan terhadap pengalaman baru.

Atrofi otot - pengeringan otot. Kesombongan terhadap orang lain. Seseorang menganggap dirinya lebih baik daripada yang lain dan bersedia untuk mempertahankannya dengan apa-apa kos. Orang tidak meletakkan apa-apa, tetapi dahaga untuk kemasyhuran dan kuasa. Penyakit ini membantu mencegah pencerobohan keangkuhan rohani ke dalam keganasan luar.

Pengawalan otot kaki menunjukkan keinginan sedar untuk tergesa-gesa, mengeringkan bermakna menekan rasa sedih. Sebagai contoh - semua lelaki dalam keluarga terpaksa berjaga kerana takut campur tangan dengan ibu dalam kesabarannya yang kekal. Lelaki dalam keluarga ditugaskan sebagai peranan sekunder dalam urusan ekonomi. Berjalan pada hujung jari bermaksud ketaatan yang luar biasa.

Otot Sikap kepada ibu dan wanita.

Kematian otot. Kesedihan yang berlebihan kerana bentuk yang buruk atau hanya kerana kekuatan fizikal yang sedikit.

 • Lelaki mempunyai kesedihan kerana ketidakupayaan lelaki mereka
 • untuk wanita, untuk melepaskan diri sebagai seorang lelaki, cuba mengatasi kesedihan secara paksa.

Kecederaan, patah tulang dan postur yang lemah, dsb.

Sakitnya panjang, membosankan. Haus untuk cinta. Dahaga dimiliki.

Sakit Wain. Rasa bersalah selalu mencari hukuman.

 • Kesakitan akut, kemarahan akut - hanya seseorang yang marah.
 • Kesakitan yang membosankan, kemarahan yang membosankan - rasa tidak berdaya tentang pelaksanaan kemarahannya.
 • Kesakitan membosankan, marah membosankan - Saya ingin membalas dendam, tetapi saya tidak boleh.
 • Kesakitan kronik, kemarahan jangka panjang - kesakitan yang meningkat atau melemahkan menunjukkan penurunan atau kemarahan.
 • Kesakitan mendadak - kebencian secara tiba-tiba.
 • Sakit di kaki - kemarahan yang berkaitan dengan kerja, menerima atau membelanjakan wang - masalah ekonomi.
 • Kesakitan lutut - kemarahan yang menghalang kemajuan.
 • Kesakitan di seluruh badan adalah kemarahan terhadap segala-galanya, kerana segala-galanya tidak seperti yang saya mahukan.

Hernia. Pautan yang rosak. Ketegangan, beban, beban, beban. Ungkapan kreatif tidak sah.

Spine melengkung - ketidakupayaan untuk mengikuti sokongan yang diterima dari kehidupan, dari bapa, cuba mematuhi prinsip-prinsip lama dan idea lama, kekurangan integriti, kesempurnaan, ketidakpercayaan hidup, kurang keberanian untuk mengakui bahawa dia salah, seorang bapa dengan prinsip yang berpintal. Jika kanak-kanak itu hancur, maka dia mungkin mempunyai watak yang lembut.

Clubfoot. Sikap terhadap kanak-kanak dengan peningkatan ketekunan.

Posisi salah, kepala pendaratan. Masa tidak sesuai. Tidak sekarang - kemudian. Takut masa depan.

Bengkak. Lampiran dalam pemikiran. Tersumbat pemikiran yang menyakitkan.

Pecah tulang kaki - kemarahan untuk kelambatan lelaki.

Hip fraktur. Kebodohan dalam menegakkan kebenaran seseorang.

Fraktur dan retakan - pemberontakan terhadap pihak berkuasa (bapa, suami, abang, dll.).

Flatfoot. Penyerahan lelaki, dendam, tidak sanggup atau tidak mampu mengatasi kesulitan ekonomi. Ibu benar-benar tidak bergantung kepada bapanya, tidak menghormati dia, tidak bergantung kepadanya.

Keseimbangan - ketiadaan - pemikiran tersebar, tidak tertumpu.

Pecah otot gastrokall - kemarahan untuk kelambatan wanita.

Sprain. Ketidakmampuan untuk bergerak dalam arah hayat tertentu, ketahanan terhadap pergerakan.

Rickets - kekurangan emosi, kekurangan cinta dan keselamatan.

Rheumatism (dalam istilah umum). Keinginan untuk cepat menggerakkan diri, bersaing dengan masa dan terbiasa dengan keadaan apa pun (menjadi mudah alih). Hasrat untuk menjadi yang pertama dalam segala hal memberitahu seseorang untuk meminta dirinya maksimum, menafikan dirinya semua emosi positif. Caj melalui alegori. Penyakit paranoid dan kelakuan munafik terhadap seks lelaki dan perkembangan kehidupan material, pemusnahan tiang mereka sendiri dengan kebaikan yang munafik.

Penyakit kronik - penafian perubahan, ketakutan masa depan, kekurangan rasa aman.