Utama / Lutut

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan?

1) neuron intercalary

2) neuron sensitif

3) badan kerja

4) neuron motor

Angka tersebut menunjukkan refleks dua neuron - neuron interkalari yang hilang.

Jawapan yang betul adalah bernombor 1.

Analog kepada nombor tugas 170: 7705 Semua

Dalam gambarajah digambarkan arka refleks, terdapat neuron sensitif dan neuron interkalar, yang ditunjukkan oleh gelung dan bulatan, masing-masing. Satu bulatan besar menandakan sistem saraf pusat. Dari sini saya menyimpulkan bahawa tiada neuron motor pada litar, yang mesti melakukan dorongan saraf pada organ kerja. Jawapan yang betul ialah 4.

Ini adalah refleks dua baris. Badan neuron sensitif digambarkan sebagai gelung hitam, di luar "bulatan" (saraf tunjang), dan tubuh neuron motor digambarkan sebagai lingkaran hitam di dalam bulatan.

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan? 1) neuron intercalary 2) neuron sensitif 3) badan kerja 4) neuron motor K

Fungsi mekanikal rangka manusia termasuk: 1) pembentukan darah, 2) pertukaran garam mineral, 3) pengurangan serangan ketika berjalan, 4) penyertaan dalam kekebalan, sel-sel yang menghancurkan bakteria yang memasuki tubuh manusia? 1) sel darah merah, 2) sel-sel nephron buah-buahan, 3) sel-sel alveolar paru-paru 4) sel darah putih. 1) dalam kapilari 2) dalam arteri brachial 3) dalam vena cava unggul 4) dalam vena cava inferior Mana organ saluran pencernaan mempunyai fungsi mencerna makanan? 1) rektum 2) esofagus 3) pharynx 4) perut

1.3) badan kerja
2.3) mengurangkan pukulan apabila berjalan
3.4) sel darah putih
4.1) dalam kapilari
5.4) perut

Soalan lain dari kategori

2) 1 gen bertanggungjawab untuk beberapa tanda.

3) hibrid generasi pertama mestilah homozigot

4) hibrid generasi pertama mestilah heterozigot

5) gen yang dikaji mestilah terletak di dalam pasangan kromosom homolog yang berlainan

6) gen yang dikaji boleh ditempatkan dalam sepasang kromosom homolog

a) jantina yang sama
b) biseksual
c) dioecious
4) monoecious
2. Tanaman bunga lelaki dan perempuan yang pada individu yang sama dipanggil:
a) jantina yang sama
b) biseksual
c) dioecious
d) monoecious
3. untuk bunga ceri dan primrose zarakternno:
a) berus
b) perisai
c) meteler
d) payung mudah

Baca juga

Tidak rusunok dengan Yandex!

subjek. (dalam susunan)
Tolong!

Pakis paku yang tumbuh di kawasan hutan yang rendang adalah generasi di mana

Apabila mencederakan paru-paru adalah perlu

1) melakukan pernafasan tiruan

2) membalut ketat luka, memperbaiki dada pada menghembus nafas

3) melakukan urutan jantung tidak langsung

4) letakkan mangsa pada permukaan rata dan bengkokkan lutut anda

Dengan mana organisme yang disenaraikan bolehkah oak mempunyai hubungan simbiotik?

4) kupu-kupu cacing oak

Adakah penghakiman berikut mengenai struktur sistem saraf manusia?

A. Nodus saraf - koleksi sel saraf di luar sistem saraf pusat

B. neuron motor menghantar impuls saraf dari organ rasa ke kord rahim.

1) hanya A adalah benar

2) hanya B adalah benar

3) kedua-dua penghakiman adalah benar

4) kedua-dua penghakiman adalah salah

Apabila membiak benih rai, anak benih pada mulanya mendapat berkhasiat
bahan dari
1) cotyledons
2) akar germinal
3) endosperm
4) tanah

Apa kain yang dipenuhi kepala dan fossa artikular sendi?
1) cartilaginous
2) saraf
3) otot licin
4) otot bengkok

Apa yang berlaku pada manusia jika udara telah meningkat
kepekatan karbon dioksida?
1) perencatan pusat pernafasan
2) pengujaan pusat pernafasan
3) kerengsaan saluran pernafasan
4) penyempitan kapilari vesikel pulmonari

Adakah pertimbangan berikut mengenai kaedah agroteknik yang semakin meningkat?
tumbuhan yang ditanam?
A. Baja nitrogen digunakan untuk tanah dalam bentuk berpakaian atas untuk meningkatkan pertumbuhan
daun dan pokok tumbuhan.
B. Penyingkiran akar dijalankan untuk pembangunan akar lateral dan bercita-cita tinggi.
di lapisan atas tanah.
1) hanya A adalah benar
2) hanya B adalah benar
3) kedua-dua penghakiman adalah benar
4) kedua-dua penghakiman adalah salah

Susun organisma dalam urutan yang betul dalam rantaian makanan. Sebagai tindak balas
tulis nombor urutan yang sesuai.
1) labah-labah
2) burung hantu
3) tumbuhan berbunga
4) terbang
5) katak

Arka refleks

Prinsip refleks fungsi CNS

Seperti yang telah dinyatakan, bahkan satu neuron mempunyai keupayaan untuk melihat, menganalisis, menggabungkan pelbagai isyarat yang datang kepadanya dan bertindak balas kepada mereka dengan tindak balas yang mencukupi. Malah lebih banyak peluang dalam persepsi, analisis dan integrasi pelbagai isyarat mempunyai pusat saraf dan sistem saraf pusat secara keseluruhan. Pusat saraf CNS dapat bertindak balas kepada pengaruh bukan sahaja dengan respons mudah dan automatik, tetapi juga untuk membuat keputusan yang memastikan pelaksanaan tindak balas penyesuaian halus apabila keadaan hidup berubah.

Asas berfungsi sistem saraf adalah prinsip refleks, atau pelaksanaan reaksi refleks.

Refleks adalah tindak balas stereotip badan kepada tindakan rangsangan, dijalankan dengan penyertaan sistem saraf pusat.

Dari takrif ini, ia tidak semua tindak balas boleh dikaitkan dengan refleks tersebut. Sebagai contoh, setiap sel, yang mempunyai kerengsaan, dapat bertindak balas terhadap tindakan rangsangan dengan mengubah metabolisme. Tetapi kita tidak akan memanggil refleks tindak balas ini. Reaksi refleks telah timbul dalam organisma hidup yang mempunyai sistem saraf, dan dijalankan dengan penyertaan litar saraf, yang dikenali sebagai arka refleks.

Unsur-unsur arka refleks

Arka refleks termasuk lima pautan.

Pautan awal adalah reseptor deria yang dibentuk oleh akhir saraf neuron sensitif atau sel sensitif asal epiteliik deria.

Sebagai tambahan kepada reseptor, arka termasuk: neuron afferent (sensitif, sentripetal), neuron asosiatif (atau intercalated), efferent (motor, emparan) dan penguat.

The effector boleh menjadi otot, pada serat yang berakhir dengan aksulan sinaps neuron efferen, kelenjar eksos atau endokrin yang diserap oleh nefferon efferent. Neuron memasukkan mungkin satu atau banyak atau tidak. Neuro-nefferen dan intercalary biasanya terletak di pusat-pusat saraf.

Oleh itu, sekurang-kurangnya tiga neuron terlibat dalam pembentukan arka refleks. Pengecualian hanyalah satu jenis refleks - yang disebut "refleks tendon", lengkung refleks yang merangkumi hanya dua neuron: afferent dan efferent. Pada masa yang sama, neuron palsu unipolar yang sensitif, badan yang terletak di simpul tulang belakang, boleh membentuk endemis reseptor dengan dendrit, aksonnya sebagai sebahagian dari akar posterior saraf tunjang memasuki tanduk posterior kord rahim, menembus tanduk anterior dari bahan kelabu, membentuk sinaps pada neuroon eferent. Satu contoh refleks lengkung refleks pertahanan 3-neural (flexion) yang disebabkan oleh kesan yang menyakitkan pada reseptor kulit ditunjukkan dalam Rajah. 1.

Pusat-pusat saraf kebanyakan refleks terletak (refleks ditutup) di otak dan saraf tunjang. Banyak refleks ditutup di luar sistem saraf pusat di ganglia extraorgan sistem saraf autonomi atau dalam ganglia intramural (contohnya jantung atau usus).

Bidang kepekatan reseptor, apabila terdedah kepada refleks tertentu yang dipicu, dipanggil bidang penerima (receptive) refleks ini.

Rajah. 1. Litar saraf (padang rumput) refleks pertahanan nyeri

Refleks (tindak balas refleks) dibahagikan kepada syarat tanpa syarat dan bersyarat.

Refleks tanpa syarat adalah bawaan, berlaku apabila rangsangan tertentu terdedah kepada medan reseptor yang jelas. Mereka wujud dalam perwakilan jenis makhluk hidup ini.

Refleks yang disejukkan diperolehi - dihasilkan sepanjang hayat individu. Penerangan terperinci tentang mereka akan diberikan dalam kajian fungsi integratif otak yang lebih tinggi.

Rajah. Corak Arc Reflex

Menurut makna biologi tindakbalas refleks, terdapat: refleks makanan, pertahanan, seksual, anggaran, statokinetik.

Menurut jenis reseptor, dari mana refleks dipanggil, membezakan: esteroceptive, interoceptive, proprioceptive reflexes. Di antara yang kedua, refleks tendon dan myotik dibezakan.

Dengan penyertaan dalam pelaksanaan bahagian somatik atau autonomi refleks sistem saraf pusat dan organ effector, refleks somatik dan autonomi dibezakan.

Refleks somatik dipanggil jika reaktor dan receptive reflex sifar merujuk kepada struktur somatik.

Refleks autonomi dipanggil, the effector di mana organ-organ dalaman, dan bahagian efferent arka refleks terbentuk oleh neuron sistem saraf autonomi. Satu contoh refleks autonomi adalah tindak balas refleks aktiviti jantung disebabkan oleh kesan pada reseptor perut. Contoh refleks somatik adalah lekapan lengan sebagai tindak balas kepada kerengsaan kulit yang menyakitkan.

Mengikut tahap sistem saraf pusat, di mana arka refleks menutup, tulang belakang, bulbar (tertutup dalam medulla oblongata), refleks mesencephalic, thalamic, dan kortikal terpencil.

Oleh bilangan neuron arka refleks refleks dan bilangan sinaps utama: dua neuron, tiga neuron, pelbagai neuron; refleks polosynaptik monosynantik, polysynaptik.

Refleks sebagai bentuk utama aktiviti sistem saraf

Idea pertama mengenai prinsip refleks sistem saraf, iaitu. mengenai prinsip "refleksi", dan konsep "refleks" sangat diperkenalkan oleh R. Descartes pada abad XVII. Oleh kerana kekurangan pemahaman tentang struktur dan fungsi sistem saraf, idea-ideanya tidak betul. Masa yang paling penting dalam perkembangan teori refleks adalah karya klasik I.M. Sechenov (1863) "Refleks otak." Ia pertama kali mengisahkan tesis bahawa semua jenis kehidupan manusia yang sedar dan tidak sedarkan diri adalah tindak balas refleks. Refleks sebagai bentuk universal interaksi antara organisma dan alam sekitar adalah tindak balas dari organisma yang berlaku kepada rangsangan reseptor dan dilakukan dengan penyertaan CNS.

 • asal: tanpa syarat - semula jadi, refleks khusus dan terkumpul - diperolehi sepanjang hayat;
 • oleh sebab biologi: pertahanan, makanan, seks, tonik pulpa, atau refleks kedudukan badan di angkasa;
 • mengikut lokasi reseptor: exteroreceptual - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor permukaan badan, interoreceptor atau viscereoreceptor - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor organ dalaman, proprioceptori - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor otot, tendon dan ligamen;
 • lokasi pusat saraf: tulang belakang (dilakukan dengan penyertaan saraf tunjang tulang belakang), tabloid (dengan penyertaan neuron medulla oblongata), mesencephalic (dengan penyertaan orang tengah), diencephalic (dengan penyertaan diencephalon) dan kortikal (dengan penyertaan neuron korteks serebrum otak) otak).

Struktur arka refleks

Struktur morfologi refleks mana-mana adalah arka refleks - jalan impuls saraf dari reseptor melalui sistem saraf pusat ke organ kerja. Masa dari saat menyebabkan kerengsaan pada permulaan tindak balas dipanggil masa refleks, dan masa di mana impuls yang melalui sistem saraf pusat adalah masa tengah refleks.

Menurut I.P. Pavlov, arka refleks terdiri daripada tiga bahagian: penganalisis (afferent), hubungan (pusat) dan eksekutif (efferent). Dari sudut pandangan moden, arka refleks terdiri daripada lima pautan utama (Rajah 2).

Bahagian penganalisis terdiri daripada laluan reseptor dan aferen. Reseptor adalah saraf yang berakhir, yang bertanggungjawab untuk merasakan tenaga rangsangan dan memprosesnya menjadi dorongan saraf.

Klasifikasi reseptor:

 • oleh lokasi: exteroreceptors - reseptor membran dan kulit mukus, interoreceptors - reseptor organ dalaman, proprioreceptors - reseptor yang merasakan perubahan dalam otot, ligamen dan tendon;
 • dengan tenaga yang dirasakan: thermoreceptors (pada kulit, lidah), baroreceptors - melihat perubahan tekanan (dalam gusi aorta dan sinus carotid), chemoreceptors - bertindak balas terhadap komposisi kimia (dalam perut, usus, aorta) ), photoreceptors (di retina), phonoreceptors (di dalam telinga).

Laluan afferent (sensitif, centripetal) diwakili oleh neuron sensitif, yang bertanggungjawab untuk penghantaran impuls saraf dari reseptor ke pusat saraf.

Rajah. 2. Struktur arka refleks

Bahagian tengah diwakili oleh pusat saraf, yang terbentuk oleh neuron interkalari dan terletak di dalam saraf tunjang dan otak. Bilangan neuron interkalari boleh berbeza, ini ditentukan oleh kerumitan perbuatan refleks. Pusat saraf menyediakan analisis, sintesis maklumat yang diperoleh dan membuat keputusan.

Bahagian eksekutif terdiri daripada laluan eferent dan effector. Laluan efferent (motor, sentrifugal) diwakili oleh neuron motor, yang bertanggungjawab untuk menghantar impuls saraf dari pusat saraf kepada pengeluar atau badan kerja. The effector boleh menjadi otot yang akan kontrak, atau besi yang menyembunyikan rahsianya.

Arka refleks yang paling sederhana terdiri daripada dua neurons. Tiada neuron interkal di dalamnya, akson neuron aferen berada dalam hubungan langsung dengan badan neuron eferen. Keanehan dari arka dua neuron adalah bahawa reseptor dan pengesan refleks terletak di dalam organ yang sama. Arka refleks dua neuron mempunyai refleks tendon (Achilles, lutut). Kompleks refleks kompleks mempunyai banyak neuron interal.

Arka refleks di mana pengujaan melewati satu sinaps dipanggil monosynoptic, dan yang di mana pengujaan secara berurutan melalui lebih daripada satu sinaps dipanggil polysynaptic.

Tindakan refleks tidak menamatkan tindak balas badan terhadap kerengsaan. Setiap effector mempunyai reseptor sendiri, yang teruja, impuls saraf sepanjang saraf deria pergi ke sistem saraf pusat dan "memberitahu" tentang kerja yang dilakukan. Organ kerja reseptor komunikasi dengan sistem saraf pusat dipanggil maklum balas. Maklum balas menyediakan perbandingan maklumat langsung dan songsang, memantau dan membetulkan tindak balas. Arnab refleks dan maklum balas membentuk cincin refleks. Oleh itu, lebih tepat untuk tidak berbicara tentang arka refleks, tetapi mengenai cincin refleks (Rajah 3).

Rajah. 3. Struktur cincin refleks

Prinsip aktiviti refleks

Bagaimana mantap I.P. Pavlov, apa-apa perbuatan refleks, tanpa mengira kerumitannya, mematuhi tiga prinsip universal aktiviti refleks:

 • prinsip determinisme, atau sebab. Perbuatan refleks boleh dilakukan hanya di bawah tindakan rangsangan. Rangsangan yang bertindak ke atas reseptor adalah punca, dan tindak balas refleks adalah kesannya;
 • prinsip integriti struktur. Perbuatan refleks boleh dijalankan hanya jika integriti struktur dan fungsi semua bahagian arka refleks (cincin refleks).

Integriti struktur arka refleks boleh dipecahkan sekiranya berlaku kerosakan mekanikal pada mana-mana bahagiannya - laluan saraf reseptor, afferent atau efferent, bahagian sistem saraf pusat, organ kerja. Sebagai contoh, sebagai akibat daripada pembakaran mukosa hidung dengan kerosakan pada epitelium penciuman, tidak ada nafas memegang dan kedalamannya tidak berubah ketika menghirup bahan dengan bau yang kuat; kerosakan pada medulla oblongata pusat pernafasan pada patah pangkal tengkorak boleh menyebabkan penangkapan pernafasan. Sekiranya anda memotong saraf yang menghidupkan otot striated, maka pergerakan otot tidak mungkin.

Gangguan integriti fungsional mungkin dikaitkan dengan sekatan impuls saraf dalam struktur arka refleks. Oleh itu, banyak bahan yang digunakan untuk anestesia tempatan menghalang penghantaran impuls saraf dari reseptor melalui gentian saraf. Oleh itu, sebagai contoh, selepas anestesia tempatan, manipulasi doktor gigi tidak menyebabkan respon motor dalam pesakit. Apabila memohon anestesi am, pengujaan disekat di bahagian tengah arka refleks.

Integriti fungsional struktur refleks dilanggar dalam kes kejadian proses perencatan (tidak bersyarat atau bersyarat) di bahagian tengah arka refleks. Dalam kes ini, terdapat juga ketiadaan atau pemberhentian respon terhadap rangsangan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak berhenti melukis apabila dia melihat mainan cerah baru;

Rajah. Arka refleks vegetatif (kanan) dan somatik (kiri) refleks: 1 - reseptor; 2 - neuron aferen; 3 - neuron interkalasi; 4 - afferent neuron; 5 - badan kerja

Rajah. Skim arc refleks bertingkat (berbilang tingkat) mengikut EA Asratyan: A - isyarat afferent; Sambutan Efferent; I - tulang belakang; II - boulevard; III - mesencephalic; IV - diencephalic; V - cortikal

Prinsip analisis dan sintesis. Apa-apa perbuatan refleks dilakukan atas dasar proses analisis dan sintesis. Analisis adalah proses biologikal "penguraian" rangsangan, mengenalpasti ciri-ciri dan sifat masing-masing. Analisis rangsangan bermula di reseptor, tetapi sepenuhnya dijalankan dalam sistem saraf pusat, termasuk yang paling halus - dalam korteks serebrum. Sintesis adalah proses generalisasi biologi, kognisi rangsangan sebagai integriti, berdasarkan pengenalan hubungan antara sifat-sifatnya yang dikenal pasti dalam analisis. Sintesis diselesaikan dengan pilihan tindak balas badan, yang mencukupi untuk tindakan rangsangan. Satu contoh kesan yang melanggar aktiviti analitik dan sintetik ialah penggunaan alkohol: seperti yang anda ketahui, apabila seseorang mabuk, penyelarasan pergerakan terganggu, taksiran yang tidak mencukupi tentang realiti di sekitarnya diperhatikan, dan sebagainya.

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan? 1) neuron interkal 2) neuron sensitif 3) organ kerja 4) neuron motor Fungsi mekanikal rangka manusia termasuk 1) pembentukan darah 2) pertukaran garam mineral 3) mengurangkan strok ketika berjalan 4) penyertaan dalam kekebalan Apa sel-sel yang dimusnahkan oleh bakteria dalam tubuh manusia ? 1) sel darah merah, 2) sel-sel nephron buah-buahan, 3) sel-sel alveolar paru-paru 4) sel darah putih. 1) dalam kapilari 2) dalam arteri brachial 3) dalam vena cava unggul 4) dalam vena cava inferior Mana organ saluran pencernaan mempunyai fungsi mencerna makanan? 1) rektum 2) esofagus 3) pharynx 4) perut

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

REFLECTOR ARC

Saraf vagus adalah sebahagian daripada

1) pembahagian sympatetik sistem saraf autonomi

2) bahagian parasympatetik sistem saraf autonomi

3) sistem saraf somatik

4) penganalisis pendengaran

Pautan awal arka refleks dalam refleks saliva adalah

Arka refleks berakhir

1) badan eksekutif
2) neuron sensitif
3) reseptor
4) neuron tersambung

Arka refleks adalah

1) laluan hormon dari kelenjar endokrin ke organ sasaran

2) tindak balas badan terhadap kerengsaan

3) sambungan reseptor dengan pusat saraf badan

4) laluan dorongan saraf dari reseptor kepada badan eksekutif

Pautan apa pun ialah permulaan arka refleks

1) neuron intercalary
2) neuron sensitif
3) reseptor
4) neuron eksekutif

Dalam apa jua urutan komponen lengkung refleks termasuk dalam pelaksanaan refleks tersebut

1) badan eksekutif, neuron motor, neuron interkal, neuron sensitif, reseptor
2) neuron interkal, neuron sensitif, neuron motor, reseptor, badan eksekutif
3) reseptor, neuron sensitif, neuron interkalar, neuron motor, badan eksekutif
4) neuron sensitif, neuron intercalary, reseptor, organ eksekutif, neuron motor

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan?

1) neuron intercalary

2) neuron sensitif

3) badan kerja

4) neuron motor

Unsur arka refleks somatik yang terletak sepenuhnya di dalamnya

1) neuron motor

2) neuron tersambung

4) badan kerja

Peringkat awal arka refleks dalam refleks saliva

1) kelenjar air liur
2) reseptor
3) neuron tersambung
4) neuron eksekutif

Tarikh ditambah: 2015-06-12; Views: 385. Pelanggaran hak cipta

Ujian Gred sistem saraf 8

Penerbit: Timokhova OV

Tarikh Penerbitan: 2016-12-06

Uji pada "Sistem Saraf".

1. Impuls saraf datang terus ke kelenjar

1) aksons neuron motor

2) aksons neuron interkalari

3) perkara kelabu saraf tunjang

4) perkara putih saraf tunjang

2. Apa yang hilang dalam gambarajah arka refleks yang ditunjukkan?

1) neuron intercalary

2) neuron sensitif

3) badan kerja

4) neuron motor

3. Apakah sistem asas sel yang ditunjukkan dalam gambar? [Pic]

4. Apakah nombor yang ditunjukkan dalam akson angka? [Pic]

5. Antara berikut yang manakah asas sistem saraf manusia?

1) aktiviti rasional

2) berfikir dan bercakap

4) persepsi isyarat alam sekitar

6. Apakah yang terbentuk daripada bahan kelabu saraf tunjang?

1) axons of neurons

2) badan neuron dan dendrit mereka

3) gentian kontraksi

4) tisu penghubung

7. Antara fungsi berikut manakah yang TIDAK dilakukan oleh saraf tunjang?

1) pengaliran impuls dari otak ke otot rangka

2) pelaksanaan refleks motor yang paling mudah

3) pengalihan impuls dari otot rangka ke otak

4) kawalan pergerakan otot tulang sukarela.

8. Fungsi pengaliran tunjang tulang belakang dilakukan.

1) sistem penahanan

2) perkara kelabu

3) cecair cerebrospinal

4) perkara putih

9. Saraf tulang belakang dalam sistem saraf manusia tergolong dalamnya

1) jabatan pusat

2) nuklei subcortikal

3) bahagian periferi

4) korteks serebrum

10. Unsur yang mana arka refleks somatik sepenuhnya terletak di kord rahim?

1) neuron motor

2) neuron tersambung

4) badan kerja

11. Di dalam otak medulla adalah pusat peraturan saraf.

1) perasaan kulit

4) penyelarasan pergerakan sukarela

12. Gangguan aktiviti sistem saraf autonomi pada manusia membawa kepada

1) proses keradangan dalam sistem pernafasan

2) pelanggaran kerja-kerja organ-organ dalaman yang diselaraskan

3) pelanggaran diet

4) sintesis berlebihan vitamin

13. Dalam apa bahagian korteks serebrum adalah pusat mengawal pergerakan sukarela?

14. Dalam bahagian apa korteks serebrum terletak pusat-pusat di mana analisis maklumat visual berlaku?

15. Impuls saraf dari reseptor dalam sistem saraf pusat dilakukan.

1) neuron deria dan motor

2) neuron intercalary dan motor

3) neuron motor

4) neuron sensitif

16. Sistem saraf somatik mengawal aktiviti

1) organ dalaman

2) otot rangka

3) sistem endokrin

4) sistem vaskular

Di medulla oblongata adalah pusat saraf

1) koordinasi otot tulang belakang

2) perasaan kulit dan otot

Korteks serebrum manusia dikawal

19. Pada manusia, apabila bahagian parasympatetik sistem saraf autonomi diaktifkan

1) pulse quickens

2) peningkatan kepekatan gula darah

3) meningkatkan nada otot rangka

4) peningkatan fungsi usus

20. Di mana rongga badan adalah cerebellum yang terletak?

1) rongga perut

2) rongga dada

3) rongga tengkorak

4) rongga pelvis

21. Meminjam dan pemikiran otak orang berada

2) otak perantaraan

3) hemisfera besar

4) orang tengah

22. Nodus saraf dalam sistem saraf manusia tergolong dalamnya

1) bahagian periferi

2) jabatan pusat

3) korteks serebrum

4) subkortikal nukleus

23. Apakah nama neuron yang mengarahkan isyarat dari sistem saraf pusat ke otot?

24. Arka refleks tulang belakang membuat

1) reseptor - neuron eksekutif - neuron neuron diselaraskan - otot

2) otot - reseptor - neuron sensitif - neuron eksekutif - neuron intercalary

3) neuron sensitif reseptor - neuron tersambung - neuron eksekutif - otot

4) neuron sensitif otot - reseptor - neuron diselaraskan - neuron eksekutif

25. Arka refleks bermula dengan

1) neuron intercalary

2) badan kerja

4) neuron eksekutif

26. Apakah bahan kelabu yang terbentuk di dalam saraf tunjang?

1) badan neuron dan dendrit mereka

2) axons of neurons

3) gentian kontraksi

4) tisu penghubung

27. Apakah nama badan yang menyatukan aktiviti sistem saraf dan endokrin?

2) hemisfera besar

28. Dengan aktiviti mana bahagian otak refleks makanan tanpa syarat berkaitan?

Arka refleks

Aktiviti saraf tubuh manusia adalah transmisi impuls. Salah satu daripada hasil program tersebut adalah refleks. Untuk refleks tertentu dilakukan oleh badan, pautan mesti diwujudkan daripada menerima isyarat untuk bertindak balas terhadap rangsangan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-300x194.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Reflektornaya-duga.jpg "class =" size-images-post-wp-image-990 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg "alt =" Reflex arka "width =" 580 "height =" 374 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ muat naik / Reflektornaya-duga-300x194.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-768x495.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya- duga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Jenis refleks

Refleks adalah tindak balas sebahagian daripada badan kepada pengubahsuaian persekitaran luaran atau dalaman akibat pendedahan kepada reseptor. Mereka boleh berada di permukaan kulit, menimbulkan refleks extero-reseptor, serta organ-organ dan vesel dalaman, yang merupakan asas refleks yang usang atau miostatik.

Tanggapan kepada rangsangan adalah, mengikut sifatnya, bersyarat dan tidak bersyarat. Yang kedua ialah refleks, arka yang telah dibentuk oleh masa kelahiran. Dalam yang pertama, ia dicipta di bawah pengaruh faktor luaran.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-300x225.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Vidy-refleksov.jpg "class =" size-images-post wp-image-992 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg "alt =" Views refleks "width =" 580 "height =" 435 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Vidy-refleksov-300x225.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-768x576.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy- refleksov.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Apakah arc refleks?

Arka itu sendiri adalah keseluruhan laluan dorongan saraf dari saat bersentuhan dengan seseorang dengan perengsa terhadap manifestasi respons. Arka refleks mengandungi pelbagai jenis neuron: reseptor, efektor dan interkalator.

Arka refleks tubuh manusia berfungsi seperti ini:

 • reseptor menganggap kerengsaan. Selalunya reseptor tersebut adalah proses gentian saraf jenis atau neuron sentripetal.
 • serat sensitif menghantar pengujaan kepada sistem saraf pusat. Struktur neuron sensitif adalah seperti bahawa badannya terletak di luar sistem saraf, mereka dirantai di nod sepanjang tulang belakang dan di pangkal otak.
 • beralih dari deria ke gentian motor berlaku di dalam saraf tunjang. Otak bertanggungjawab untuk pembentukan refleks yang lebih kompleks.
 • Serat motor membawa pengujaan kepada organ yang bertindak balas. Serat ini adalah unsur neuron motor.
Artrodex - pelepasan anda dari kesakitan sendi!

The effector adalah organ itu sendiri, bertindak balas kepada kerengsaan. Reaksi refleks adalah kontraksi, motor atau ekskresi.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg "class =" size-images-post wp-image-993 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya- reflektornoj-dugi-580x600.jpg "alt =" Skema kejadian arka refleks "width =" 580 "height =" 600 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi -580x600.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg 290w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya -reflektornoj-dugi-300x310.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Skim arka refleks itu

Polisynaptic arcs

Polysynaptic adalah arka tiga neuron, di mana pusat saraf terletak antara reseptor dan effector. Arka semacam itu digambarkan dengan jelas oleh penarikan tangan sebagai tindak balas terhadap kesakitan.

Polisynaptic arcs mempunyai struktur khas. Rantai semacam itu mesti melalui otak. Bergantung pada penyetempatan neuron yang memproses isyarat, berikut dibezakan:

 • saraf tunjang;
 • bulbar;
 • mesencephalic;
 • kortikal.

Jika refleks diproses di bahagian atas sistem saraf pusat, maka neuron bahagian bawah mengambil bahagian dalam pemprosesannya. Bahagian batang otak dan saraf tunjang juga terlibat dalam pembentukan refleks peringkat tinggi.

Apa sahaja refleksinya, jika kesinambungan arka refleks itu terganggu, refleks itu hilang. Selalunya, jurang sedemikian berlaku akibat kecederaan atau penyakit.

Dalam refleks kompleks untuk tindak balas kepada rangsangan, pelbagai organ dimasukkan dalam hubungan rantai, yang boleh mengubah tingkah laku organisma dan sistemnya.

Blink Reflex Arc

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg "class =" size-images-post wp-image-998 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399. jpg "alt =" Blinking reflex arc "width =" 580 "height =" 399 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-768x528.jpg 768w, http: /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Blink Reflex Arc

Juga menarik adalah struktur refleks keriput arka. Kerana kerumitannya, refleks ini memungkinkan untuk mengkaji pergerakan pengujaan sedemikian sepanjang arka, yang sukar untuk diperiksa dalam kes-kes lain. Arka refleks refleks ini bermula dengan pengaktifan neuron yang menarik dan menghalang serentak. Bergantung pada sifat kerosakan, bahagian-bahagian yang berbeza dari arka diaktifkan. Saraf trigeminal boleh mencetuskan permulaan refleks kedip - jawapan untuk menyentuh, pendengaran - jawapan kepada bunyi tajam, visual - jawapan kepada penurunan dalam cahaya atau bahaya yang boleh dilihat.

Refleks ini mempunyai komponen awal dan akhir. Komponen akhir bertanggungjawab untuk pembentukan tindak balas kelewatan. Sebagai eksperimen, mereka menyentuh kulit kelopak mata dengan jari. Mata ditutup dengan kelajuan kilat. Apabila anda menyentuh kulit sekali lagi, tindak balasnya lebih perlahan. Selepas memproses maklumat yang diterima oleh otak, keterlambatan sedar refleks yang diperolehi berlaku. Terima kasih kepada perencatan ini, sebagai contoh, wanita dengan cepat belajar untuk melukis kelopak mata mereka, mengatasi keinginan semulajadi kelopak mata untuk menutup kornea.

Varian lain dari polysynaptic arcs juga sesuai untuk penyelidikan, tetapi mereka sering terlalu rumit dan tidak sangat visual untuk belajar.

Apa pun sains yang telah dicapai, refleks asas untuk mengkaji reaksi seseorang adalah berkelip dan refleks lutut. Kajian dan pengukuran kelajuan laluan nadi dalam saraf trigeminal dan muka adalah asas untuk menilai keadaan batang otak dalam pelbagai penyakit dan sakit.

Arka refleks Monosynaptic

Arka, yang terdiri daripada hanya dua neuron, yang cukup untuk nadi, dipanggil monosynaptic. Satu contoh klasik dari busur monosynaptic ialah lutut lutut. Itulah sebabnya skema terperinci mengenai arka refleks lutut diletakkan di dalam semua buku teks perubatan. Keanehan komposisi arka itu adalah bahawa ia tidak melibatkan otak. Serangan lutut adalah otot tanpa syarat. Pada manusia dan vertebrata lain, refleks otot tersebut bertanggungjawab untuk terus hidup.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png "class =" size-images-post wp-image-994 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa- 580x379.png "alt =" Skema lutut lutut "width =" 580 "height =" 379 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-580x379.png 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-768x502.png 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Skema jerk lutut

Ia tidak menghairankan bahawa ia adalah lutut lutut yang diperiksa oleh pakar neuropatologi sebagai salah satu petunjuk keadaan sistem saraf somatik. Apabila tukul menyerang tendon, otot terbentang, selepas rangsangan melewati serat sentripetal ke nod tulang belakang, isyarat melalui neuron motor ke serat sentrifugal. Dalam eksperimen ini, reseptor kulit tidak mengambil bahagian, bagaimanapun, hasilnya sangat ketara dan daya reaksi mudah dibezakan.

Arka refleks vegetatif pecah, membentuk sinaps, sedangkan dalam sistem somatik jalan, diatasi oleh impuls dari reseptor ke otot rangka aktif, tidak terganggu oleh apa-apa.

gista_zadachi_2

1. Pelajar dalam menarik arka refleks ringkas menunjukkan dua neurocyte pelbagai kompleks, salah satunya terletak pada tanduk posterior saraf tunjang, dan yang lain di bahagian depan. Di manakah kesilapan dalam gambar? Jawapannya ialah: arc refleks mudah, iaitu tiada neuron bersekutu. Jadi pada tanduk posterior arka ini tidak ada neuron 2. Dalam penyediaan akar anterior serabut saraf tunjang tulang belakang dapat dilihat. Di mana badan-badan neurocytes, proses-proses yang membentuk serat-serat ini? Jawabannya ialah: nuklei motor 3. Dalam percubaan, akar anterior kord rahim dipotong. Endings saraf mana (deria atau motor) akan terhenti berfungsi sebagai hasil daripada transeksi ini? jawapan: nuklei motor 4. Dalam dua mikropograf, korteks serebrum diwakili, tetapi tidak ditunjukkan di mana otak cerebellum atau hemisfera ditunjukkan. Apakah bentuk neurocytes ciri-ciri korteks cerebellar dan korteks serebrum? Jawapan: berbentuk pir dalam cerebellum, piramid di korteks 5. Penyediaan mengandungi seksyen korteks serebrum di mana lapisan kedua dan keempat dikembangkan dengan baik. Apa jenis kulit bolehkah tapak ini dikaitkan? Apakah lapisan yang dipanggil? Jawapan: butiran agranular, luaran dan dalaman 6. Pada dendrite sel berbentuk pir-cerebellum banyak sinaps yang berbeza dijumpai. Apakah yang boleh mewakili bahagian presinaptik sinaps ini? 7. Dalam esei pelajar dituliskan bahawa sel-sel epitel deria dari organ pendengaran adalah terutamanya deria, kerana mereka berkembang dari "vesicle pendengaran". Adakah pernyataan ini betul? Jawapan: tidak, tidak betul 8. Mikrograph menunjukkan sel pyramidal seluas 120 μm, dari asas yang mana neurite berlepas. Apa jenis zon otak yang dimilikinya, apakah jalur yang dipunyai oleh akson itu, di manakah ia boleh berakhir di dalam saraf tunjang? Jawapan: Suatu sel pyramidal gergasi (sel Betz), jalur kortico-nuklear dan cortico-spinal. berakhir pada nuklei motor tanduk anterior 9. Tiga angka menggambarkan neurocytes: pada pertama - bentuk piramidal, pada kedua - berbentuk pir, pada ketiga - dengan butiran rahsia dalam sitoplasma. Apakah jabatan sistem saraf pusat neurocytes ini? Jawab: korteks serebrum, korteks cerebellar, hipotalamus 10. Penyediaan mengandungi sebahagian daripada korteks serebrum, di mana lapisan ketiga dan kelima terbentuk dengan baik. Apa jenis kulit bolehkah tapak ini dikaitkan? Apakah lapisan yang dipanggil? Jawab: jenis korteks agranular. piramida dan ganlionik 11. Jadual epitelium pigmen retina menggambarkan granul melanin yang terletak dalam proses sel-sel pigmen. Di bawah keadaan pencahayaan apakah keadaan ini mungkin? Jawab: di siang hari 12. Artikel saintifik berurusan dengan jabatan sistem saraf pusat, di mana serat saraf berlumut dan memanjat berakhir. Apakah jabatan sistem saraf pusat? Apa neurocytes yang dilakukan oleh serat-serat ini? Jawapannya ialah: Sel-sel berlian berakhir pada sel-sel bijirin yang memanjat neurocytes berbentuk pir. dalam cerebellum 13. Mikrograf menunjukkan neurocyte berbentuk pir yang besar, di badan yang terletak sinaps dalam bentuk bakul. Sel yang manakah bentuk sinaps seperti ini dengan sel berbentuk pir? Di mana sel ini terletak? Jawab: sel berbentuk keranjang lapisan molekul 14. Apabila sel reseptor penganalisasi olfactory teruja oleh bahan-bahan berbau, fungsi penganalisis olfactory mungkin hilang sementara. Di mana bahagian penganalisis ini kita boleh mengharapkan pertama-tama perubahan dalam struktur dan fungsi? Jawapannya ialah: Saya fikir, pada reseptor 15. Salah satu gejala gangguan dalam kerja saluran gastrointestinal ialah "bahasa bersalut". Bagaimana untuk menjelaskan bahawa ini mengganggu persepsi rasa? Jawab: Saya rasa reseptor

Untuk meneruskan muat turun yang anda perlukan untuk mengumpul gambar:

Saraf tengkorak manusia

1) ganglion 2) sistem saraf pusat

3) reseptor 4) neuron eksekutif

Arka refleks A2 bermula dengan

1) neuron intercalary 2) organ kerja

3) reseptor 4) neuron eksekutif

A3Apa yang hilang dalam gambarajah yang digambarkan dalam arka refleks?

1) neuron intercalary 2) neuron sensitif

3) neuron motor 4) badan kerja

A4 Adakah penghakiman berikut mengenai tisu saraf manusia?

A. Proses pendek - axons - kuat bercabang.

B. Neuron motor menghantar impuls saraf dari saraf tunjang.

dan otak kepada otot dan organ dalaman.

1) hanya A adalah benar 2) hanya B adalah benar

3) kedua-dua pertimbangan adalah betul 4) kedua-dua penghakiman tidak betul

Isikan carta "Bahagian fisiologi sistem saraf"

Pertimbangkan gambar dua arka refleks (A, B). Tentukan jenis sistem saraf - vegetatif atau somatik - adalah refleks yang digambarkan. Apa yang ditunjukkan oleh nombor 1-8? Apakah persamaan dan perbezaan antara arka refleks yang digambarkan?

DALAM 1 FUNGSI PERATURAN FUNGSI SISTEM NERVOUS

A) pergerakan sukarela 1) somatik

B) pergerakan usus sukarela 2) vegetatif

B) kadar metabolik

D) kerja organ dalaman

D) pengurangan otot rangka

Sorot bahagian-bahagian sistem saraf yang berlainan dalam pelbagai warna. Buat tandatangan.

CIRI SISTEM NERVOUS VEGETATIF

Sistem saraf vegetatif, yang merupakan sebahagian daripada sistem saraf tunggal, mengawal peredaran darah, pernafasan, penghadaman, metabolisme, dan juga menyelaraskan aktiviti semua organ dalaman, menyesuaikannya dengan keperluan umum badan. Di dalamnya, ada bahagian bersimpati dan parasympatetik, dan di dalamnya masing-masing - bahagian tengah dan persisian.

Neuron bersimpati pusat terletak secara ringkas

di tanduk sisi segmen torak dari saraf tunjang. Serat saraf pendek berlepas dari mereka berakhir di luarnya dalam nod bersimpati yang terletak di kedua-dua belah tulang belakang. Dari simpul asal serat saraf panjang yang sesuai dengan semua organ dalaman tubuh manusia.

Bahagian bersimpati dimasukkan dalam kerja apabila tubuh perlu aktif. Di bawah pengaruhnya, penguncupan jantung menjadi lebih kerap, tekanan darah meningkat, kandungan gula dalam darah bertambah, pembuluh kulit sempit, dan murid membesar. Pada masa yang sama, aktiviti sistem penghadaman dihalang.

Pusat-pusat sistem saraf parasympatetik diwakili oleh nukleus yang terletak di bahagian yang berbeza dari otak dan saraf tunjang. Mereka meninggalkan saraf berpasangan yang panjang, serat yang cawangan ke organ-organ rongga toraks, perut, pelvis.

Tidak seperti divisi bersimpati, nod saraf sistem parasympatetik terletak di dalam atau di dekat organ. Saraf pendek dan cawangan berlepas dari setiap nod, berakhir

di bahagian yang berlainan organ dalaman.

Sistem parasympathetic mengembalikan irama normal jantung, mengurangkan tekanan darah, mengurangkan keamatan metabolisme dan kandungan gula dalam darah. Di bawah pengaruh pernafasannya menjadi lebih jarang, pada masa yang sama meningkatkan aktiviti sistem pencernaan.

Menggunakan kandungan teks "Ciri sistem saraf autonomi", jawab soalan.

1) Di mana neuron pembahagian pusat sistem saraf simpatetik?

2) Di mana nod saraf sistem saraf parasympatetik?

3) Apakah kesan saraf, yang berasal dari saraf tunjang tulang belakang, tahap tekanan darah?

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Apa yang hilang dalam gambar gambarajah yang digambarkan

Reaksi yang paling mudah bagi sistem saraf adalah refleks. Ia adalah tindak balas yang cepat, automatik dan stereotaip kepada kerengsaan, ia dipanggil tindakan sukarela, kerana ia tidak berada di bawah kawalan kesedaran. Neuron membentuk laluan impuls saraf semasa tindak refleks membentuk arka refleks. Arka refleks yang paling sederhana pada haiwan termasuk satu neuron dan mempunyai bentuk berikut:

Tahap organisasi ini adalah ciri sistem saraf rongga intestinal. Arka refleks dari semua kumpulan haiwan dengan tahap organisasi struktur dan fungsional yang lebih tinggi terdiri daripada sekurang-kurangnya dua neuron - afferent, atau sensori (sensitif), melakukan impuls dari reseptor, dan efferent, atau motor (motor), menghantar impuls kepada produser. Di antara kedua neuron ini terdapat juga neuron yang diselaraskan yang berada dalam sekumpulan sel saraf - ganglia, rantai saraf, atau sistem saraf pusat (Rajah 16.13). Terdapat sejumlah besar refleks pelbagai kerumitan struktur dan fungsi, tetapi mereka semua boleh dibahagikan kepada empat kumpulan berikut:

1. Refleks monosynaptic. Ini adalah refleks dengan arka yang paling mudah didapati di vertebrata. Neuron deria berada dalam hubungan langsung dengan badan neuron motor. Dalam arka ini, hanya satu sinaps yang terlibat, yang terletak di sistem saraf pusat. Refleks seperti ini sangat biasa di semua vertebrata, mereka terlibat dalam peraturan nada otot dan postur (misalnya, lutut refleks-lanjutan kaki pada sendi lutut). Dalam arka refleks ini, neuron tidak mencapai otak, dan perbuatan refleks dilakukan tanpa penyertaannya, kerana mereka stereotaip dan tidak memerlukan pertimbangan atau keputusan sedar. Mereka adalah ekonomi dari segi jumlah neuron pusat yang terlibat dan melakukan tanpa campur tangan otak, yang boleh "memberi tumpuan" kepada perkara yang lebih penting.

Rajah. 16.13. Rajah dua jenis lengkung refleks mudah. A. arka refleks monosynaptik, termasuk elemen utama setiap arka refleks (1-6). B. Mudah refleks polysynaptic arc (P - reseptor, E - effector)

2. refleks tulang belakang Polysynaptic. Sekurang-kurangnya dua sinaps yang terletak dalam sistem saraf pusat terlibat dalam refleks seperti ini, kerana neuron ketiga dimasukkan ke dalam arka - intercalated, atau intermediate (interneuron). Terdapat sinaps di sini antara neuron deria dan interkalasi dan antara neuron interkala dan motor (Rajah 16.13, B). Tindakan refleks semacam ini adalah contoh refleks mudah yang menutup dalam saraf tunjang. Dalam rajah. 16.14 dibentangkan dalam bentuk yang sangat ringkas refleks yang berlaku apabila jari dibubuh oleh bu-bangku.

Rajah. 16.14. gambarajah ringkas tindakan refleks dan arka refleks (nombor dalam kurungan menunjukkan komponen utama arka refleks, ditunjukkan dengan angka yang sama dalam Rajah 16.13.)

Arka refleks sederhana jenis 1 dan 2 membenarkan badan menjalankan tindak balas tanpa tindakan automatik yang diperlukan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dalam persekitaran luar (contohnya, refleks pupil atau keseimbangan semasa pergerakan) dan perubahan organisma itu sendiri (peraturan kekerapan respirasi, tekanan darah, dll.). ), dan untuk mengelakkan kerosakan pada badan, seperti luka atau terbakar.

3. refleks polysinantik yang melibatkan kedua-dua saraf tunjang dan otak. Dalam arka refleks daripada jenis ini, neuron deria membentuk sinaps dalam saraf tunjang dengan neuron kedua yang menghantar impuls kepada otak. Oleh itu, neuron deria kedua ini membentuk laluan saraf menaik (Rajah 16.15, A). Otak menafsirkan maklumat sensori ini dan menyimpannya untuk kegunaan masa depan. Seiring dengan ini, pada masa yang tertentu, ia boleh memulakan aktiviti motor, dan kemudian impuls akan disebarkan oleh neuron motor sepanjang laluan saraf menurun terus ke neuron motor tulang belakang melalui sinaps yang terletak di kawasan yang sama dengan sinaps output neuron interkalari (Rajah 16.15).

Rajah. 16.15. Gambarajah ringkas cengkeraman melintang otak dan saraf tunjang, yang menunjukkan: (a) jalan impuls deria dari reseptor melalui saraf tunjang ke korteks serebrum dan (b) jalan impuls motor yang berlaku di korteks dan perjalanan melalui kord rahim kepada pengeluar

4. Refleks yang terkondisi. Refleks yang disejukkan adalah sejenis aktiviti refleks di mana tindak balas tindak balas bergantung kepada pengalaman masa lalu. Refleks ini diselaraskan oleh otak. Asas semua refleks yang terkondisi (seperti tabiat membuat tandas, air liur di penglihatan dan bau makanan, kesedaran tentang bahaya) adalah belajar (mazhab 16.9).

Terdapat banyak situasi apabila salah satu daripada dua tindak balas refleks yang mungkin terjadi dengan penyertaan kumpulan otot tertentu, yang boleh mengikat atau bersantai, yang akan membawa kepada keputusan yang bertentangan. Dalam keadaan ini, refleks tulang belakang biasa akan dijalankan oleh arka refleks yang ditunjukkan dalam rajah. 16.14, bagaimanapun, "keadaan" di mana tindakan rangsangan boleh mengubah jawapannya. Dalam kes sedemikian, tindakan arka refleks yang lebih rumit, termasuk neuron perangsang dan perencatan. Sebagai contoh, jika kita mengambil kuali logam kosong dengan tangan kita, yang akan menjadi terlalu panas dan akan membakar jari kita, kita akan segera membiarkannya keluar dari tangan kita, tetapi meletakkan makanan yang sama panas pada hidangan mahal yang membakar jari kita dengan teliti dan cepat ke tempatnya. Perbezaan dalam tindak balas menunjukkan bahawa kita berhadapan dengan refleks yang berhawa dingin, di mana memori dan keputusan sedar yang dibuat oleh otak terlibat. Dalam keadaan ini, jawapannya dijalankan di sepanjang laluan refleks yang lebih kompleks yang ditunjukkan di rajah. 16.16.

Rajah. 16. 16. Hubungan antara neuron saraf tunjang dan kesan pengubahsuaian neuron stimulasi dan penghambatan otak (rajah mudah)

Dalam kedua-dua kes, rangsangan itu menyebabkan impuls kepada bahagian deria otak di sepanjang laluan saraf menaik. Apabila impuls ini masuk ke otak, ia menganalisis mereka, dengan mengambil kira maklumat dari organ-organ lain seperti induk, seperti mata, dan mengenal pasti punca rangsangan. Maklumat yang memasuki otak dibandingkan dengan yang telah disimpan di dalamnya, dengan maklumat tentang apa yang mungkin berlaku jika refleks tulang belakang direalisasikan secara automatik. Dalam kes kuali logam, otak akan mengira bahawa jika ia dilemparkan, ia tidak akan menyebabkan sebarang bahaya kepada badan atau kuali, dan akan menghantar impuls sepanjang jalan yang menarik. Laluan ini menurunkan saraf tunjang ke tahap di mana saraf tunjang telah menerima rangsangan, dan membentuk sambungan dengan badan-badan neuron motor yang melakukan refleks ini. Kelajuan membawa impuls di sepanjang jalan ini adalah sedemikian rupa sehingga impuls dari neuron motor excitatory otak mencapai neuron motor khas pada masa yang sama dengan impuls dari neuron yang dimasukkan arc refleks mudah. Kesan dari mereka dan impuls lain disimpulkan, dan impuls yang merangsang dihantar ke penguat otot sepanjang akson neuron motor tulang belakang, memaksa mereka membuang kuali.

Tetapi dalam kes hidangan panas, otak akan dengan cepat mengira bahawa jika anda membuangnya, anda boleh mengurut kaki anda, dan selain itu, makanan akan dimakan dan hidangan mahal akan dipecahkan. Sekiranya anda memegang hidangan dan meletakkannya dengan teliti, ia tidak akan menyebabkan luka terbakar yang teruk. Selepas otak membuat keputusan sedemikian, impuls akan timbul di dalamnya, yang juga akan dihantar ke neuron motor tulang belakang, tetapi kali ini di sepanjang laluan brek. Mereka akan tiba serentak dengan denyutan pengujaan dari neuron interkalasi dan memadamkan tindakan mereka. Akibatnya, tiada impuls akan mengalir ke otot-otot yang sepadan sepanjang motoneuron dan hidangan akan dipegang di tangan. Pada masa yang sama, otak boleh memberikan otot tindakan program yang berbeza, dan hidangan itu akan dengan cepat dan teliti ditempatkan.

Keterangan arka refleks yang dibuat di atas secara semulajadi sangat dipermudahkan. Lagipun, proses penyelarasan, integrasi dan pengawalseliaan fungsi dalam badan jauh lebih rumit. Sebagai contoh, neuron tertentu menghubungkan tahap yang berbeza dari saraf tunjang di antara mereka sendiri, mengawal, mengatakan, lengan dan kaki, supaya aktiviti satu peringkat diselaraskan dengan aktiviti yang lain, dan kumpulan neuron lain menjalankan kawalan keseluruhan dari otak.

Walaupun aktiviti bersama otak dan sistem endokrin memainkan peranan penting dalam menyelaraskan banyak jenis aktiviti saraf yang diterangkan kemudian dalam bab ini, fungsi vegetatif dikawal oleh sistem refleks lain, yang berdasarkan secara eksklusif pada aktiviti saraf. Sistem ini dipanggil sistem saraf autonomi atau autonomi.