Utama / Lebam

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan

Kemurungan disertai oleh beberapa gejala ciri - keengganan untuk hidup, kehilangan minat di dunia, keletihan yang cepat, dan banyak lagi. Jika anda mendapati diri anda menunjukkan tanda-tanda perasaan depresi, maka anda perlu mula membanteras masalah ini secepat mungkin.

Apakah kemurungan?

Kemurungan dipanggil penyakit mental, yang disertai oleh gangguan mood.

Jenis-jenis gangguan mental

Gangguan mental sangat beragam dan kebanyakan orang muda dan tua adalah jenis yang berbeza. Kami menyenaraikan beberapa daripada mereka.

Pada orang tua:

 • Paranoia;
 • Kegilaan;
 • Penyakit Alzheimer.

Dalam golongan muda:

 • Anorexia;
 • Kemurungan yang mendalam;
 • Drancorexia;
 • Bulimia;
 • Neurosis;
 • Hysteria

Gejala dan tanda-tanda kemurungan

1. Kemurungan. Selalunya anda mempunyai mood yang sangat buruk, dan ini tidak berlaku untuk minggu pertama. Pada masa yang sama sering terdapat sebab-sebab istimewa untuk kesejahteraan sedemikian.

2. Apathy. Anda telah kehilangan minat dalam aktiviti yang sebelum ini dapat memberi inspirasi kepada anda. Anda tidak bercita-cita untuk pengetahuan baru dan tidak peduli kepada hampir semua perkara yang berlaku di sekeliling.

3. Penutupan. Anda lebih suka berkomunikasi dengan orang lain selalunya, dan jika boleh, sama sekali, elakkan masyarakat mereka.

4. Kebimbangan. Perasaan ini mengiringi anda dengan kerap, dan, sebagai peraturan, anda tidak dapat menentukan sifatnya.

5. Pemikiran kematian. Secara berkala, anda memikirkan hakikat bahawa tiada apa yang akan berubah di dunia jika anda telah meninggal dunia. Dan pada umumnya, walaupun orang yang rapat, pada pendapat anda, tidak akan terlalu risau tentang kematian anda.

6. Perubahan selera makan. Anda mula makan tidak seperti ia baru-baru ini, dan ini memberi kesan kepada berat badan anda. Kini anda makan sedikit, atau sebaliknya - "menyapu" segala yang anda lihat di dalam peti sejuk. Kebanyakan masa anda tidak mengawal proses ini - anda hanya melupakan makanan atau anda tidak sedar bagaimana anda mengunyah sesuatu dengan kerap.

7. Gangguan tidur. Di sini juga ada dua ekstrem - anda sama ada mengalami insomnia dan tidak dapat tidur untuk masa yang lama atau jatuh ke dalam tidur yang mendalam, yang biasanya berlangsung pada hari utama.

8. Keraguan diri. Nampaknya anda kelihatan buruk, tidak menarik, tidak menawan atau hanya bodoh.

9. Menangis. Kata-kata cuai yang tidak dijangka dapat membawa anda menangis. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa anda menangis walaupun tanpa "campur tangan" seseorang, tetapi dari mati pucuk umum.

Punca kemurungan

1. Berpisah dengan orang yang anda sayangi. Mungkin beberapa ketika dahulu anda mengalami tekanan yang ketara, berpisah dengan orang yang anda mempunyai hubungan yang serius atau perkahwinan. Ada kemungkinan bahawa semasa tempoh perpisahan anda terus berada di tangan anda, namun perasaan tertekan masih dirasakan.

2. Kecintaan tidak timbal balik. Untuk masa yang lama anda cuba mencapai kemurnian dan timbal balik seseorang yang anda cintai, tetapi akhirnya menyedari bahawa semua percubaan anda tidak membawa kepada keputusan yang positif.

3. Kematian orang yang disayangi. Anda telah mengalami kejutan emosi yang serius selepas seorang yang sayang telah meninggal dunia.

4. Masalah pembelajaran. Anda seorang pelajar, dan anda mempunyai masalah dengan asimilasi bahan, banyak pas, kesulitan dalam berkomunikasi dengan pelajar atau guru lain. Kajian menyebabkan anda lebih banyak emosi negatif daripada yang positif.

5. Masalah dalam bidang profesional. Anda merasakan bahawa anda tidak dilaksanakan dengan betul dalam profesion anda. Mungkin anda meragui ketepatan laluan yang dipilih, atau anda tidak mengetahui sama sekali jenis aktiviti yang sesuai dengan anda.

6. Kesulitan kewangan. Anda mempunyai hutang, anda baru sahaja "keluar" dari mereka, atau anda hanya tidak mempunyai cukup wang, dan selalunya anda sentiasa terpaksa menghadkan diri anda, menafikan apa yang anda mahukan.

7. Masalah kesihatan. Anda mungkin telah mengalami kehilangan anak atau mengalami beberapa penyakit serius. Juga, kita boleh bercakap tentang penyakit yang telah muncul dalam orang yang dikasihi.

Masalah keluarga. Anda merasa sukar untuk mencari bahasa yang sama dengan separuh kedua, ibu bapa, anak-anak atau saudara dekat yang lain.

Kursus kemurungan dan akibatnya mungkin

Diiringi dengan perubahan mood. Walau bagaimanapun, anda dapat mengambil sendiri jika perlu - untuk bersikap secara semula jadi dalam masyarakat, untuk memenuhi tugas harian anda dan sebagainya.

Dalam bentuk yang berjalan

Disertai oleh sikap tidak peduli sepenuhnya terhadap segala yang berlaku, kerosakan saraf. Seseorang secara fizikal tidak dapat melakukan perniagaan biasa dan dia tidak dapat menyembunyikan kekayaannya. Mungkin muncul pemikiran bunuh diri.

Hubungan antara kemurungan dan tekanan

Tekanan dan kemurungan secara langsung berkaitan dengan satu sama lain, dan seringkali seseorang tidak wujud tanpa satu saat. Seperti yang anda ketahui, keadaan tertekan yang boleh disebabkan oleh banyak faktor disertai oleh keletihan saraf. Emosi negatif yang telah berpengalaman dalam tempoh yang lama, sebagai peraturan, membawa kepada kemurungan. Pengecualian mungkin adalah orang yang sangat tahan tekanan yang tidak boleh mengambil kira banyak faktor negatif.

Untuk tekanan tidak berubah menjadi kemurungan

Jika anda memahami bahawa anda menghadapi situasi yang tertekan, tetapi anda tidak mahu ini membawa kepada keadaan kemurungan - ikuti beberapa peraturan yang akan membantu anda untuk keluar dari situasi ini dengan kerugian emosi yang paling sedikit.

 • Elakkan komunikasi dengan orang yang menyebabkan anda mengalami emosi negatif atau cuba untuk memulakan topik perbualan yang tidak menyenangkan untuk anda. Apabila berkomunikasi dengan orang lain, elakkan aduan yang tidak perlu.
 • Perhatikan mod yang betul hari ini. Cuba tidur tidak lebih dari sepuluh atau pukul sebelas malam, dan bangun sebelum lapan pagi. Jangan abaikan makanan.
 • Jangan lupa tentang selebihnya. Adalah penting untuk anda menerima emosi positif. Walaupun anda sibuk dengan kerja, luangkan masa untuk bersembang dengan orang tersayang dan hiburan yang menarik untuk anda. Cari cara untuk mengelakkan kerja keras. Jika anda mempunyai terlalu banyak kerja, maka anda perlu mencari cara untuk menyingkirkan beberapa tanggungjawab atau menukar skop aktiviti - kerja keras boleh merosakkan kesihatan anda.
 • Berjalan-jalan di udara segar. Walaupun anda tidak dapat menemui banyak masa untuk bertemu dengan rakan-rakan, anda perlu mencari setengah jam sehari untuk berjalan santai di udara segar - bersendirian, dengan teman rapat atau berjalan anjing anda.

Bagaimana dengan cepat menyembuhkan kemurungan

Kemurungan yang teruk tidak dapat diatasi dengan cepat, tetapi, secara umum, jika anda mula memeranginya sekarang, selepas beberapa minggu anda akan mula menjalani kehidupan yang sama sekali berbeza.

Rawatan kemurungan sahaja di rumah

 • Beralih kepada orang yang rapat. Baru-baru ini, anda begitu mendalam dalam pemikiran tentang keadaan anda sendiri bahawa anda mula melupakan bahawa ada orang yang memerlukan sokongan dan perhatian anda dan yang ingin melihat anda dalam keadaan yang sama. Mula menghabiskan masa dengan orang tersayang - pergi bersama-sama ke acara menarik, menghabiskan malam di bulatan yang selesa untuk teh dan kek buatan sendiri, menonton dan membincangkan filem bersama-sama dan sebagainya.
 • Sila sendiri hadiah. Sudah tentu, anda sering menafikan diri anda dengan pembelian yang menyenangkan, membenarkannya dengan mengatakan bahawa anda menyukai perkara yang anda tidak perlukan, atau kerana anda sudah ada kaitan dengan wang itu. Anda perlu membuat pengecualian secara berkala, memperoleh perkara yang boleh menggembirakan anda.
 • Dapatkan emosi yang terang. Kemurungan sering menjadi teman hidup gaya hidup yang membosankan. Mungkin keadaan ini berlangsung lama, dan dia yang menjadi punca keadaan anda, tetapi mungkin sebaliknya - keburukan dan keengganan untuk memperkaya kehidupan dengan peristiwa-peristiwa baru muncul selepas beberapa jenis tekanan. Bagaimanapun, ia perlu ditukar. Setiap minggu bandar menjadi tuan rumah banyak acara menarik - menunggang kuda, pameran filem, pameran, kelas tuan dan banyak lagi. Benarkan diri anda menjadi sebahagian daripada beberapa acara menarik.
 • Perjalanan. Sesetengah orang yang mengalami kemurungan mengakui bahawa hanya satu perjalanan membantu mereka untuk menyingkirkan masalah ini. Mungkin anda pernah bermimpi melawat sebuah bandar tertentu, tetapi kemudian anda menggugurkan idea ini. Adalah mungkin bahawa perjalanan sebelum dan tidak jatuh ke dalam bidang minat anda. Bagaimanapun, anda boleh menemui banyak tempat menarik dan mengalami emosi yang hebat dengan memilih lawatan rasa.

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan yang kuat dan berlarutan

Sekiranya kemurungan tidak bertahan untuk tahun pertama, dan anda tidak boleh memaksa diri untuk mengikuti apa-apa cadangan, maka anda perlu membuat temujanji dengan ahli psikoterapi. Seringkali, orang yang berada dalam keadaan sedemikian tidak boleh menggunakan nasihat ini secara fizikal, kerana anda perlu mencari seorang pakar, hubungi klinik, membuat temujanji dan sebagainya. Berkongsi masalah anda dengan rakan yang rapat, dan mintalah bantuan - biarkan dia mencari ahli psikoterapi untuk anda, membuat temujanji dan menemani dia kepadanya.

Bagaimana untuk mengatasi penyakit sekali dan untuk semua

Dengan mengikuti petua di atas, anda boleh menghapuskan kemurungan secara kekal. Bagaimanapun, kerana gangguan seperti itu telah berlaku kepada anda, anda perlu menyedari bahawa anda berada dalam "zon risiko", dan satu lagi tekanan yang serius boleh menjejaskan anda kembali ke dalam kemurungan. Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, gunakan cadangan ini bukan sahaja apabila keluar dari kemurungan, tetapi juga kemudian - dalam kehidupan harian anda.

Adakah mungkin untuk mati akibat kemurungan

Kemurungan sahaja tidak boleh membawa maut. Iaitu, apatis, mengurangkan kemampuan kerja, air mata dan gejala lain tidak dapat menyebabkan kematian seseorang, tetapi ada masalah lain.

Orang yang tertekan sangat pesimis. Dia menganggap dirinya sia-sia, di mana-mana yang berlebihan dan tidak sesuai. Semakin lama dan lebih mendalam kemurungan, lebih sering pesakit dapat merenungkan fakta bahawa ia adalah baik untuk menghapuskan semua penderitaan dalam satu kali kejadian dan mula melihat keselamatannya dalam bunuh diri. Ini berlaku hanya dengan bentuk kemurungan yang sangat teruk, dan untuk mendapatkannya, anda memerlukan bantuan yang serius dari orang dekat atau pakar.

Apa yang membantu dalam keadaan tertekan

1. Jika anda merasakan keadaan emosi anda meninggalkan banyak yang diinginkan, maka anda perlu menukar diri anda ke emosi lain. Cara paling cepat untuk melakukan ini adalah dengan menghubungi orang yang anda selesa dengannya. Biarpun sekarang anda tidak mahu mendail nombor orang lain, lakukan!

2. Jika keadaan tertekan anda tidak mempunyai asas khusus, dan tidak bertahan selama beberapa hari, tetapi hanya hari ini, maka secawan teh yang kuat dapat membantu anda! Pilih minuman chamomile dan limau. Minum itu tidak berlari - cari tempat yang tenang dan tenang di mana anda boleh perlahan-lahan minum teh yang menenangkan dan berfikir dalam kesendirian tentang sesuatu yang baik.

3. Buruh atau sukan fizikal yang dapat menyelamatkan anda dari kemurungan, kerana tenaga anda akan diarahkan dalam arah yang sama sekali berbeza. Dan secara umum, ia telah lama diketahui bahawa aktiviti otot memprovokasi pembebasan endorphin ke dalam darah manusia, yang juga dikenali sebagai "hormon kebahagiaan".

Tips Kemurungan

Bagaimana untuk merawat antidepresan

Jika anda memutuskan untuk memperbaiki keadaan anda dengan menggunakan antidepresan, maka ingat bahawa ini tidak akan menyembuhkan anda dengan kemurungan sepenuhnya. Anda akan dapat menahan gejala-gejala penyakit selama tempoh, tetapi tidak menyingkirkannya. Hanya seorang pakar yang boleh menubuhkan dos ubat, tidak boleh melakukannya sendiri, jika tidak, pendekatan ini hanya boleh membahayakan anda.

Ingin menghilangkan kemurungan, jangan hanya bergantung kepada ubat, kerana anda telah mengatasi "penyakit mental." Berkomunikasi lebih kerap dengan orang yang rapat, dengan rahsia memberitahu mereka tentang masalah anda.

Terapi dan Psikoterapi

Ramai orang meremehkan bantuan psikoterapi, bagaimanapun, industri ini sedang giat membangun. Pakar menggunakan jenis psikoterapi: kognitif-tingkah laku, psikodinamik dan interpersonal. Yang pertama akan membantu untuk membetulkan pemikiran anda dari negatif ke positif, yang kedua membantu menyelesaikan konflik dalaman, dan yang kedua menjelaskan bahawa anda telah menjadi sumber utama masalah.

Seperti yang anda dapat lihat, satu lawatan ke ahli psikoterapi dapat memberi anda pemahaman yang lengkap tentang keadaan anda dan menetapkan garis panduan yang akan keluar.

Ada yang mungkin dibantu oleh terapi keluarga atau kumpulan - mungkin lebih mudah bagi anda untuk menyelesaikan masalah, berdasarkan contoh positif orang lain atau menyelesaikan masalah keluarga dari dalam.

Pencegahan kemurungan pada masa akan datang

Untuk mengelakkan kemurungan daripada kembali, cuba hadkan diri anda dari faktor-faktor yang menyebabkannya. Ramai orang yang terlibat dalam amal atau hanya hobi yang menarik, kurang daripada orang lain yang terdedah kepada kemurungan. Cari sebab yang anda sukai dan benar-benar memikat, dan akhirnya ia akan dapat mengalihkan perhatian anda dari fikiran yang sedih.

9 cara untuk menangani kemurungan tanpa ubat

Kemurungan tidak tanpa sebab dianggap salah satu masalah utama abad kita: kita perlu membayar kemajuan saintifik dan teknikal yang berterusan, mempercepatkan kadar kehidupan dan ketersediaan aliran maklumat dengan tekanan berterusan dan melemahkan pertahanan badan. Akibatnya, keadaan yang dicirikan oleh peningkatan kebimbangan, kekurangan minat dalam kehidupan, ketidakselesaan rohani dan fizikal tersebar luas.

Walau bagaimanapun, farmakologi tidak berhenti, dan hari ini terdapat beberapa ubat yang membantu menghilangkan gejala kemurungan. Ia mungkin kelihatan bahawa masalah itu telah diselesaikan, tetapi banyak ubat mempunyai kesan sampingan yang sangat tidak menyenangkan: ia menyebabkan ketagihan, gangguan tidur, kelesuan, dan sebagainya. Selain itu, kemurungan yang dirawat dengan ubat mempunyai keupayaan untuk kembali. Itulah sebabnya para doktor yang berpengalaman menasihatkan untuk menggunakan kaedah bukan ubat untuk mengatasinya pada peringkat awal kemurungan. Terdapat banyak cara. Kami akan memberitahu tentang yang paling luas di dalam artikel ini.

Terapi perilaku kognitif

Inti dari kaedah ini adalah bahawa pesakit di bawah bimbingan pakar belajar untuk mengenal pasti dan menganalisis pemikiran dan emosi negatif mereka sendiri, untuk memahami sebab-sebab kejadian mereka. Ini membantu mengurangkan kebimbangan, untuk mencari penyelesaian sebenar untuk masalah kehidupan. Jika kemurungan adalah ringan, 10-20 konsultasi biasanya boleh menyingkirkannya sepenuhnya. Di masa depan, pesakit boleh mengamalkan kaedah mereka sendiri, menggunakan kemahiran yang diperoleh.

Latihan

Senaman yang kerap mengaktifkan sistem pertahanan tubuh, membantu menormalkan nafsu makan dan tidur, dan meningkatkan harga diri. Di samping itu, dengan senaman fizikal sederhana, serotonin dihasilkan, yang merupakan ubat semulajadi untuk kemurungan. Terutama memberi manfaat kepada jiwa berjalan-jalan di udara segar, permainan luaran, bermain ski merentas desa dan berenang.

Urut

Urutan santai merangsang otak untuk melepaskan hormon khas, oxytocin. Ia menimbulkan rasa tenang dan keselamatan, ia membantu dengan mudah menanggung situasi yang teruk.

Urut aktif, sebaliknya, menyegarkan, menenangkan badan. Pada masa yang sama, sejumlah besar endorphin, "hormon kegembiraan," yang meningkatkan mood, memasuki darah.

Apabila merawat kemurungan, pelbagai jenis urut boleh digantikan, sesi sering digabungkan dengan prosedur seperti terapi batu, aromaterapi.

Yoga dan meditasi

Sistem relaksasi tradisional ini adalah antara cara yang paling berkuasa untuk menangani kemurungan. Adalah dipercayai bahawa yoga membantu menumpukan perhatian, menenangkan dan membangunkan pandangan yang optimistik terhadap kehidupan. Di samping itu, saintis mendapati bahawa dengan mengamalkan beberapa pose yoga, anda boleh mengurangkan kepekatan "hormon tekanan" (kortisol) dalam darah.

Akupunktur

Kesan pada titik biologi aktif badan dengan bantuan urut atau akupunktur melegakan kesakitan, melegakan dan melegakan. Dalam rawatan kemurungan, keberkesanan kaedah ini adalah hampir 80%. Baru-baru ini, lebih dan lebih kerap mereka menggunakan kaedah rangsangan aktif mata yang lebih moden - dengan bantuan laser. Kesan pada badan adalah sama dengan akupunktur, tetapi lebih kurang traumatik untuk pesakit.

Herba ubat

Banyak tumbuh-tumbuhan mempunyai kesan yang menenangkan dan santai - infusions dan decoctions mereka digunakan sebagai antidepresan. Hypericum perforatum, bau lemon, pudina, hop, rosehip, licorice, hawthorn dianggap paling berkesan.

Rawatan sedemikian mempunyai beberapa kontraindikasi, yang utama adalah kemungkinan tindak balas alergi. Oleh itu, adalah dinasihatkan supaya ubat herba diresepkan oleh doktor.

Terapi cahaya

Dengan bermulanya musim luruh, bilangan orang yang terdedah kepada serangan kemurungan meningkat. Pesakit mengadu keletihan, mengantuk, perasaan malu dan harapan. Alasannya ialah kekurangan sinar matahari yang diperlukan untuk tubuh menghasilkan melatonin. Kurangnya hormon ini membawa kepada mood yang buruk dan kehilangan motivasi untuk menjadi aktif.

Keadaan ini berjaya dirawat dengan terapi cahaya. Beberapa sesi penyinaran dengan cahaya cerah adalah sama dalam kekuatan kepada kursus anti-depresan: mereka menormalkan corak tidur dan mengembalikan kegembiraan hidup tanpa memberikan apa-apa kesan sampingan. Kaedah ini secara praktikalnya tidak ada kontraindikasi dan boleh digunakan untuk merawat sebarang jenis kemurungan (termasuk bermusim).

Vitamin B

Vitamin B6 terlibat dalam sintesis serotonin, dan dengan kekurangannya dalam tubuh secara langsung berkaitan dengan kemerosotan mood. Para saintis juga mendapati bahawa jumlah asid folik yang dikurangkan (vitamin B9) dan vitamin B12 diperhatikan dalam tisu-tisu tubuh orang yang menderita kecenderungan kemurungan.

Semua bahan ini boleh didapati dari makanan, setiap hari termasuk daging, bijirin, sayuran segar dan buah-buahan, kacang-kacangan dalam diet anda. Juara dalam kandungan vitamin B kelompok kacang pinus: untuk mendapatkan norma harian, cukup untuk makan hanya 15-20 nukleoli mentah setiap hari.

Asam Amino Tryptophan

Asid tryptophan yang penting terlibat dalam sintesis serotonin dan merupakan antidepresan semulajadi. Kekurangan bahan ini dalam tubuh menyebabkan gangguan tidur, kerengsaan, sakit kepala, dan peningkatan keletihan.

Jumlah besar tryptophane mengandungi produk tenusu (termasuk keju), kacang soya, cendawan, pisang, kacang tanah, kurma, wijen. Dalam kemurungan teruk, kekurangan asid amino perlu diisi semula dengan mengambil makanan tambahan (yang harus dinasihatkan oleh seorang pakar - untuk mengelakkan membeli produk yang berkualiti rendah atau palsu).

Sudah jelas bahawa tiada siapa yang kebal dari kemurungan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berputus asa - keadaan ini berjaya dirawat, dan sering kali ia adalah kaedah bukan ubat yang lebih baik daripada ubat mengurangkan gejala gejala yang tidak menyenangkan dan bahkan memungkinkan untuk mengalahkan penyakit sepenuhnya.

Video YouTube yang berkaitan dengan artikel:

Pendidikan: Universiti Perubatan Negeri Pertama Moscow dinamakan selepas I.M. Sechenov, khusus "Perubatan Am".

Menemui kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Semasa bersin, badan kita berhenti bekerja sepenuhnya. Malah hati berhenti.

Semua orang bukan sahaja mempunyai cap jari yang unik, tetapi juga lidah.

Berjuta-juta bakteria dilahirkan, hidup dan mati dalam usus kita. Mereka boleh dilihat hanya dengan peningkatan yang kuat, tetapi jika mereka bersama-sama, mereka akan sesuai dengan cawan kopi biasa.

Penggetar pertama dicipta pada abad ke-19. Dia bekerja di enjin wap dan bertujuan untuk merawat histeria wanita.

Buah pinggang kita dapat membersihkan tiga liter darah dalam satu minit.

Purata jangka hayat dari tangan kiri adalah kurang daripada tangan kanan.

Dalam 5% pesakit, antidepresan Clomipramine menyebabkan orgasme.

Perut manusia mengatasi baik dengan objek asing dan tanpa campur tangan perubatan. Adalah diketahui bahawa jus gastrik bahkan dapat membubarkan syiling.

Hati adalah organ paling berat di dalam badan kita. Purata beratnya ialah 1.5 kg.

Jatuh dari keldai, anda lebih cenderung untuk memecahkan leher anda daripada jatuh dari kuda. Hanya jangan cuba untuk menolak kenyataan ini.

Banyak ubat yang pada mulanya dipasarkan sebagai ubat. Sebagai heroin, misalnya, pada asalnya dipasarkan sebagai ubat untuk batuk bayi. Dan kokain disyorkan oleh doktor sebagai anestesia dan sebagai cara meningkatkan daya tahan.

Kerja yang bukan untuk orang yang dikehendaki adalah lebih berbahaya untuk jiwa beliau daripada kekurangan kerja sama sekali.

Semasa operasi, otak kita membelanjakan sejumlah tenaga yang sama dengan bola lampu 10 watt. Oleh itu, imej mentol di atas kepala pada saat munculnya pemikiran yang menarik tidak begitu jauh dari kebenaran.

Orang yang berpendidikan kurang terdedah kepada penyakit otak. Aktiviti intelektual menyumbang kepada pembentukan tisu tambahan, mengimbangi orang yang berpenyakit.

Doktor gigi muncul agak baru-baru ini. Seawal abad ke-19, adalah tanggungjawab tukang cukur biasa untuk mengeluarkan gigi yang sakit.

Adalah diketahui bahawa kanak-kanak menjadi sakit 5-10 kali lebih kerap daripada orang dewasa. Oleh itu, ibu bapa berpengalaman biasa dengan gejala dan juga kaedah rawatan kebanyakan penyakit kanak-kanak. Tetapi ya.

Bagaimana untuk keluar daripada kemurungan sendiri?

Negeri-negeri depresi dan beban emosi telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan kita. Kesakitan psikologi yang menegaskan kita, sering membawa kepada kemurungan, keletihan kronik dan sering membawa kepada perkembangan penyakit yang serius.

Kemurungan adalah keadaan mental yang disertai oleh gangguan mood yang menyebabkan seseorang merasa tertekan. Kemurungan dicirikan oleh pelbagai gejala, kedua-dua fisiologi dan mental, yang mungkin mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza.

Tertekan

Malangnya, konsep ini kukuh dalam kehidupan kita. Nama penyakit itu berasal dari perkataan Latin deprimo, yang bermaksud "menghancurkan", "menghancurkan". Kemurungan menjadi bencana pada zaman kita. Terlalu banyak tekanan dalam kehidupan kita mempengaruhi seseorang, yang kadang-kadang membawa dia ke keadaan di mana kerinduan kerinduan, kegelisahan dan detasmen, tidak mahu berkomunikasi, tiada apa yang membawa kegembiraan dan keseronokan, tidur dan selera makan terganggu. Ramai menjelaskan keadaan keletihan yang terkumpul ini, irama hidup yang sengit, tekanan, dan percaya bahawa untuk menghapuskan gejala, cukup untuk berehat. Dan ini benar-benar membantu dalam permulaan proses.

Tetapi perlu diingati bahawa gejala seperti itu tidak boleh diabaikan jika mereka diperhatikan selama dua minggu atau lebih, jika tidak, dengan perkembangan keadaan, penyakit neuropsychiatri yang teruk boleh berkembang - kemurungan yang mendalam. Dengan dia di "rumah" tidak lagi dapat menampungnya.

Secara rasmi, menurut statistik, kemurungan berlaku pada 15% wanita dan 10% lelaki, tetapi paling sering, walaupun dalam tahap keparahan yang sederhana, orang tidak pergi ke dokter dengan gejala ini. Walaupun jika anda menjalankan tinjauan, anda jarang bertemu seseorang yang belum mengalami keadaan ini.

Semakin cepat anda mengambil tindakan, semakin cepat anda akan menghadapi mood depresi, tanpa membiarkan penyakit berkembang. Dan terdapat banyak dana dari ubat tradisional untuk ini.

Kemurungan adalah penyakit jiwa. Selalunya ia memberi kesan kepada orang tua dan wanita berusia 30 hingga 40 tahun. Kemurungan biasanya ditunjukkan oleh keadaan kemurungan yang mendalam. Tanda-tanda kemurungan boleh berlaku pada orang yang berumur dan status yang berbeza. Orang ramai berusaha untuk status sosial, mereka mahu berjaya, dihormati. Jika mereka gagal, mereka gagal mencapai matlamat mereka, seseorang mungkin jatuh putus asa, sukar untuk mengalami kegagalan, dan akibatnya kemurungan berkembang.

Trauma psikologi yang teruk - kehilangan orang yang dikasihi, kerosakan keluarga, penyakit yang serius juga boleh menyebabkan kemurungan. Kejutan sedemikian boleh menyebabkan gangguan psikologi yang berbeza, tetapi mereka mempunyai satu punca fisiologi - kekurangan endorfin dalam tubuh. Hormon ini bertanggungjawab untuk mood, keselesaan dan kualiti hidup yang baik.

Menurut penyelidikan terkini, keadaan depresi boleh disebabkan oleh gangguan metabolik atau gangguan hormon, deposit logam berat di otak, serta kesan radiasi (daratan, teknikal, kosmik).

► Tetapi jika anda berada dalam suasana yang tidak baik, jangan tergesa-gesa untuk mendiagnosis diri anda dengan kemurungan. Kemurungan bukan sekadar mood yang tidak baik, tetapi keseluruhan siri keadaan emosi negatif yang berlangsung lebih dari dua minggu: mood yang tidak baik, kerinduan dan keputusasaan; kekurangan minat dan keseronokan dari perkara biasa; kebimbangan dan kerengsaan, mungkin bersalah, pandangan pesimis mengenai masa depan, keraguan diri, sikap tidak peduli, pengasingan, insomnia, perubahan selera makan, dan sebagainya.

Apa yang berlaku di dalam badan dengan kemurungan?

Apakah penyakit atau keadaan pelik ini - kemurungan? Apa yang berlaku di dalam badan? Kenapa sakit kepala muncul bersama perubahan mood?

Malah, kemurungan adalah satu cara untuk melindungi otak dari terlalu banyak rangsangan, sejenis tindak balas tekanan badan. Tetapi keadaan fikiran negatif menafikan seseorang inisiatif, dan dia hanya tidak mempunyai kekuatan untuk menghapuskan punca-punca kemurungan. Lingkaran ditutup, penyakit itu harus dirawat dengan serius, tanpa bantuan orang luar, pesakit tidak dapat mengatasi penyakit yang akan melumpuhkan. Keadaan ketidakselesaan dalaman sering disertai oleh sakit kepala berdenyut.

Perubahan dalam otak.

Adalah diketahui bahawa semasa kemurungan perubahan dalam fungsi beberapa neurotransmitter otak dan reseptor mereka berlaku.

Sebelum ini, kebanyakan penyelidik memberi tumpuan kepada serotonin dan norepinefrin. Terdapat juga hipotesis bahawa kemurungan adalah akibat daripada kekurangan aktiviti bahan-bahan tertentu. Sekarang telah ditubuhkan bahawa andaian sedemikian sangat mudah dan bahawa banyak neurotransmitter yang lain kemungkinan besar akan terlibat dalam perkembangan kemurungan.

Siapa yang mengalami kemurungan?

Di mana-mana masa yang diambil sewenang-wenangnya, kira-kira 10-15% penduduk mana-mana negara mengalami penurunan moderat, dan 2-3% - dengan bentuk yang teruk dalam keadaan ini. Setiap tahun, kira-kira 10% penduduk menderita gangguan kemurungan, walaupun kebanyakan kes tetap tidak dapat dikesan.

Kemurungan biasanya berlaku pada usia 30 tahun, wanita mengalami dua kali lebih kerap sebagai lelaki. Faktor penting lain yang menyumbang kepada pembangunan kemurungan termasuk tinggal di bandar-bandar besar, kemiskinan, pendidikan yang kurang baik, dan kesepian.

Satu lagi kumpulan orang yang mengalami kecenderungan meningkat kepada kemurungan adalah ibu muda. Dalam enam minggu pertama selepas kelahiran, kira-kira 10-15% wanita menjadi tertekan, memerlukan perhatian perubatan.

Punca Kemurungan

Keadaan ini boleh berkembang secara beransur-ansur, di bawah pengaruh tekanan kronik, maka lebih mudah untuk menghentikannya pada waktunya, tetapi tiba-tiba datang, dengan kejutan yang teruk: kehilangan orang yang disayangi, pemecatan yang tidak dijangka dari pekerjaan kegemaran anda, penyakit yang serius, hubungan keluarga, keruntuhan kewangan, bidang profesional, dan lain-lain

Penyebab kemurungan psikologi, selain tekanan, boleh menjadi kebimbangan kanak-kanak dan pengalaman dan trauma psikologi. Atherosclerosis kapal menjejaskan bekalan darah ke otak, oleh itu, tanda-tanda keadaan depresi pada orang tua kelihatan lebih kerap. Kemurungan adalah salah satu daripada gejala hypothyroidism, pelbagai bentuk anemia, penyakit berjangkit, akibat penyesuaian hormon tubuh setelah melahirkan anak atau akibat menopause. Gejala kemurungan muncul di latar belakang penggunaan jangka panjang ubat penghilang rasa sakit, ubat untuk merawat jantung dan hipertensi.

Ia menimbulkan kemunculan kemurungan dan musim gelap - disebabkan oleh kekurangan cahaya ultraviolet dan hanya cahaya terang.

Psikiatri banyak kali cuba untuk membangunkan kriteria yang membezakan serangan kemurungan yang jelas, yang disebabkan oleh faktor luaran, seperti peristiwa kehidupan traumatik (reaktif, atau neurotik, kemurungan), daripada yang berlaku secara spontan dan lebih bergantung pada keadaan dalaman seseorang (depresi endogen). Walaupun idea mengklasifikasikan lekukan atas dasar ini nampaknya agak menarik, andaian awal bahawa kemurungan reaktif kurang parah dan membentuk jenis penyakit yang berasingan tidak selalu disahkan.

Terdapat sebab untuk mengandaikan bahawa dalam setiap kes perkembangan kemurungan adalah disebabkan oleh gabungan beberapa faktor dalaman dan luaran.

Peranan penting dimainkan oleh faktor-faktor genetik (terutamanya dalam kes gangguan bipolar), serta perubahan hormon seperti peningkatan kortisol dan rembesan kelenjar tiroid.

Peristiwa buruk, terutama yang berkaitan dengan kehilangan orang yang disayangi atau penyakit yang serius, juga boleh bertindak sebagai pencetus untuk serangan kemurungan. Kerentanan dalaman seseorang terhadap kejadian tersebut boleh meningkat di bawah pengaruh keadaan kehidupan tertentu. Ini boleh, sebagai contoh, hubungan buruk antara ibu bapa atau perceraian mereka, yang dilihat seorang pada zaman kanak-kanak, kurang kerja, kemiskinan, atau rendah diri.

Banyak faktor yang meningkatkan kerentanan seseorang terhadap kemurungan termasuk sokongan sosial yang tidak mencukupi dan ketidakupayaan untuk mengekalkan hubungan rapat dengan orang lain.

Apakah kemurungan?

Serangan kemurungan mungkin satu atau berulang (dengan tempoh perantaraan mood normal).

Dalam kedua-dua kes ini kita bercakap tentang kemurungan unipolar, kerana perubahan mood hanya berlaku dalam satu arah. Sesetengah orang, bagaimanapun, mengalami kemurungan dalam rangka sindrom kemurungan manik; Jenis penyakit ini dipanggil gangguan afektif bipolar. Ia dicirikan oleh kejutan rangsangan manic dan tempoh kemurungan. Walaupun kebanyakan gejala kemurungan unipolar juga diperhatikan dalam kemurungan bipolar, diandaikan terdapat perbezaan tertentu di antara penyakit-penyakit ini.

Selain pembedahan unipolar dan depresi bipolar, klasifikasi penyakit ini didasarkan pada keparahannya, kehadiran atau ketiadaan kambuh dan gejala psikotik. Sangat jarang, kemurungan sangat parah sehingga seseorang kehilangan rasa realiti dan menderita dari khayalan dan halusinasi.

Kemurungan yang ringan.

Idea kebimbangan, ketakutan dan obsesif adalah ciri khas pesakit yang mengalami masalah kemurungan yang ringan. Malah, kemurungan ringan bukan hanya bentuk penyakit yang kurang berat, seperti namanya, tetapi jenis yang sangat istimewa. Ciri-ciri membezakan yang lain adalah kecenderungan untuk mengembangkan insomnia awal (kesulitan tidur, diikuti oleh tidur pagi terlalu lama), peningkatan selera makan, dan kehadiran beberapa manifestasi somatik. Corak perubahan mood pada siang hari dalam pelbagai pesakit mungkin berbeza-beza, dicirikan, sebagai peraturan, dengan kemerosotan pada waktu petang.

Kemurungan psikotik.

Pengesanan gejala kemurungan psikotik adalah sangat penting, kerana ia adalah satu bentuk penyakit yang sangat serius di mana seseorang mula kehilangan rasa realiti. Gejala jenis kemurungan ini biasanya dikaitkan dengan mood pesakit: kecelaruan, sering dikaitkan dengan penyakit, kematian, hukuman, penyalahkan atau penganiayaan; kurang kerap - halusinasi, biasanya pendengaran. Yang terakhir biasanya sangat tidak menyenangkan dan mengganggu - contohnya, pesakit mendengar suara yang menuduhnya sesuatu, panggilan untuk bunuh diri, atau mengesahkan harga diri seseorang yang rendah.

Simptom yang biasa untuk kemurungan yang ringan dan psikotik adalah insomnia. Kekurangan tidur kronik boleh memburukkan gejala keletihan kronik.

Gejala kemurungan.

Sebelum anda mula memberikan penjagaan perubatan, anda perlu mengetahui bentuk kemurungan yang dihadapi oleh pesakit, dan hanya kemudian cuba menyingkirkannya. Selaras dengan jenis penyakit, anda boleh memilih kaedah rawatan yang sesuai.

Diagnosis kemurungan seolah-olah pada pandangan pertama tugas yang sangat mudah, tetapi dalam amalan, diagnosis boleh menyebabkan kesukaran yang besar.

Gejala utama kemurungan adalah mood depresi yang berterusan, anhedonia (kehilangan keseronokan dari aktiviti yang pernah menyeronokkan), kehilangan minat dan motivasi untuk hidup. Kemurungan juga menyebabkan perubahan ketara dalam fungsi somatik, pemikiran dan tingkah laku.

Sangat penting untuk membezakan antara kemurungan dan kesedihan biasa, yang merupakan tindak balas yang normal sebagai tindak balas kepada berita buruk atau ujian hidup yang serius, seperti kehilangan orang yang disayangi atau penyakit yang serius. Untuk mengesahkan diagnosis kemurungan, selain kemurungan, gejala ciri lain gangguan ini juga harus diperhatikan pada tahap yang berbeza-beza. Keterukan dan tempoh masa kemurungan juga sangat penting dalam diagnosis kemurungan.

Tekanan atau keresahan biasa sering menyebabkan seseorang mengalami mood yang tidak baik. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna secara automatik kehadiran kemurungan.

Selalunya tanda-tanda kemurungan yang menyertainya adalah kesukaran pencernaan, cirit-birit atau sembelit, komplikasi pernafasan, berdebar-debar, dan peredaran darah terjejas.

Manifestasi somatik.

Somatic dan somatovegetative disfungsi terutamanya ketara semasa kemurungan yang teruk.

Ini termasuk: gangguan tidur, selalunya disertai dengan kebangkitan awal, kehilangan selera makan, penurunan berat badan, penurunan keinginan seksual, keletihan yang berterusan, sakit kepala dan sakit otot, dan gangguan psikomotor - pergerakan perlahan, pertuturan, fikiran, atau, dalam kes-kes yang jarang berlaku, ).

Mood sering tertekan pada waktu pagi dan meningkat pada siang hari. Dengan kemurungan yang sangat teruk, mengancam nyawa, seseorang benar-benar enggan makan atau minum.

Manifestasi mental.

Imej dan kandungan pemikiran seseorang semasa kemurungan menjadi sangat negatif, pesakit itu terobsesi dengan gagasan tentang rasa bersalahnya sendiri, tidak berharga dan keputusasaan.

Orang-orang yang tertekan tidak dapat membayangkan masa depan, mereka sering menderita pemikiran obsesif tentang bunuh diri atau mencederakan diri mereka sendiri.

Mungkin terdapat kesukaran menumpukan perhatian dan gangguan ingatan; Dalam sesetengah kes, terutama pada orang yang lebih tua, gangguan ini sangat parah sehingga kemurungan tidak dapat dibezakan dari demensia yang senonoh. Gejala-gejala kemurungan yang lain termasuk ketakutan, kebimbangan, fobia, obsesi, kerengsaan, pergolakan dan kegemparan.

Gejala kelakuan.

Dengan kemurungan, kemampuan seseorang berfungsi normal dalam kehidupan seharian, baik secara sosial dan di tempat kerja, dikurangkan. Seseorang boleh mula mengelakkan meninggalkan rumah, mengasingkan dirinya sendiri, mengabaikan dirinya sendiri. Orang yang menderita kemurungan yang teruk mudah dikenali oleh ekspresi muka mereka dan cara pergerakan ciri.

Kemurungan harus dibezakan dari respons adaptif (tindak balas psikologi kepada peristiwa kehidupan seperti pemberhentian, perceraian, atau penempatan semula), yang sering mengakibatkan rasa kecemasan dan kemurungan dalam seseorang. Walau bagaimanapun, tiada gejala-gejala ini begitu jelas untuk membuat diagnosis jelas gangguan kecemasan atau kemurungan. Di samping itu, apabila respons penyesuaian hilang! manifestasi somatik yang mengiringi kemurungan.

Kelainan personaliti.

Gangguan personaliti sempadan adalah sejenis gangguan mental yang dicirikan oleh

corak tingkah laku, hubungan dan pengetahuan yang tidak mencukupi sepanjang hayat yang menyebabkan penderitaan kepada pesakit atau orang lain.

Yang penting ialah ketidakstabilan emosi. Orang yang menderita gangguan personaliti sempit biasanya mengeluh bahawa mereka tidak mendapat kegembiraan dari kehidupan, dan juga mengalami kemurungan dan pemikiran bunuh diri.

Sangat sukar untuk membezakan seseorang yang mood buruk itu adalah akibat dari ciri-ciri keperibadian anomalous dari pesakit yang menderita gangguan dummy, yang mana kemurungan dikenakan. Sebenarnya, walaupun percubaan untuk membuat perbezaan seperti itu hanya boleh menyederhanakan masalah yang sangat rumit. Dalam amalan, antidepresan ditetapkan untuk seseorang yang memenuhi kriteria untuk gangguan personaliti sempit dan jelas mengalami kemurungan.

Mungkin sesetengah gejala penyakit lain sangat mirip dengan kemurungan.

Gangguan lain yang secara klinikal sangat sukar untuk dibezakan daripada kemurungan termasuk: gangguan kebimbangan umum, gangguan obsesif-kompulsif, skizofrenia kronik (gejala utama penyakit ini adalah melegakan dan merosakkan emosi), gangguan hormon (Sindrom Cushing dan aktiviti tiroid yang tidak mencukupi), kanser, gangguan makan dan sindrom asthenia pasca virus.

Gejala kemurungan harus dibezakan daripada manifestasi yang mungkin disebabkan oleh disfungsi tiroid.

Bagaimana untuk mengelakkan kemurungan?

Kemurungan adalah penyakit mental. Ia menentukan tingkah laku, warna dunia dalam warna hitam, menghalang keinginan untuk hidup. Oleh itu, kaedah sokongan dan pencegahan psikologi sangat penting dalam memerangi kemurungan. Ini hanya boleh menjadi perbualan dengan ahli psikologi, permulaan apa-apa aktiviti, bahkan kerja yang paling mudah di rumah, komunikasi dengan alam semula jadi, dengan haiwan, dengan seni - segala sesuatu yang dapat membangkitkan cinta dan kegembiraan. Jalan kemurungan tidak mudah. Mari kita bercakap sedikit tentang apa yang benar-benar boleh membantu menghilangkannya.

Agar tidak merawat kemurungan, dan juga untuk pencegahannya, adalah penting untuk menyedari bahawa orang dewasa tidak perlu bekerja melebihi kekuatannya untuk menghormati pihak berkuasa, ini hanya akibat pemindahan psikologi cara anak untuk mendapatkan cintakan ibu bapa.

Ia perlu belajar bagaimana untuk meninggalkan tugas jika jelas bahawa ia tidak mempunyai kekuatan untuk melaksanakannya.

Sebagai pertahanan terhadap penyakit ini, seseorang mesti mempunyai sumber kegembiraan dalam kehidupan yang akan menghalang anda daripada pemikiran yang berat, akan membawa anda keluar dari keadaan kesedihan.

Dapatkan haiwan di rumah, tetapi dari kalangan kegemaran anda. Seseorang yang lebih dekat dengan kucing, anjing, dan ikan. Terlibat dalam kerja jahitan, bunga yang semakin meningkat, hobi apa pun. Dengan kata lain - terapi haiwan, arterapiya, terapi alam semula jadi - dan sebagainya.

Adakah yoga, berlari - apa-apa aktiviti fizikal di mana endorfin dilepaskan. Dan mood anda akan berada di atas. Semua ini akan mewujudkan pertahanan terhadap kemurungan.

Belajar untuk bernafas dengan senyuman!

Senyum, walaupun mekanikal, boleh melawan kemurungan. Dikatakan bahawa walaupun hanya menaikkan sudut mulut mempunyai kesan melegakan kemurungan. Nah, apabila senyuman datang dari dalam, maka dalam keharmonian lengkap jiwa datang.

Latihan bernafas dengan senyuman kelihatan seperti ini:

1) tutup mata anda, bayangkan keindahan dan aroma bunga yang menakjubkan, bergembira dan senyum kepadanya;

2) menyedut aroma ini dengan payudara penuh, mengisi nafas dengan sengaja timbul senyuman kebahagiaan. Kekalkan senyuman dan perasaan ini dalam diri anda;

3) dan sekarang menghembus nafas dan menghantar aliran tersenyum ke jantung, kemudian ke kepala, kemudian melalui semua kapal, kemudian ke kelenjar tiroid, kerana mereka adalah yang pertama mengalami sebarang tekanan;

4) dengan setiap penyedutan, cuba meluaskan senyuman anda, dan dengan setiap penghembusan, bayangkan bagaimana semua zarah yang tidak tersenyum meninggalkan organ, membersihkannya dan mengisi mereka dengan tenaga, memaksa mereka tersenyum sebagai tindak balas;

5) buka mata anda dan cuba simpan senyuman selama mungkin.

Adakah ini bernafas setiap pagi dan petang selama 10 minit - dan anda tidak takut akan kemurungan, dan tidur akan sihat dan bunyi. "

Kami telah bercakap tentang manfaat latihan pernafasan untuk saraf. Ia adalah mungkin untuk menggunakan semua ubat-ubatan untuk kemurungan yang disyorkan untuk neurosis: gimnastik, urut, akupresur, prosedur air, prosedur spa - semua ini sangat baik terhadap kemurungan. Hanya simpan sistem saraf anda dan semuanya akan baik-baik saja!

Rawatan kemurungan

Dalam tempoh kemurungan, adalah perlu untuk berunding dengan seorang pakar, tetapi anda tidak perlu terutamanya terbawa dengan pelbagai antidepresan.

Anda boleh menyingkirkan kemurungan hanya dengan langkah-langkah yang kompleks: menjalani gaya hidup sihat, mencari minat baru, enggan menonton filem berat.

Semua jenis prosedur air sangat berkesan: pancuran mandi, sauna, mandi, menyikat dan mengelap dengan air sejuk. Pada waktu tidur, dinasihatkan untuk mandi hangat, menambah jarum atau minyak penting ke dalam air. Akupunktur, urut (termasuk akupresur), aromaterapi dengan penggunaan minyak penting, herba menenangkan dan menyegarkan, sesetengah makanan membantu melegakan keadaan depresi. Terdapat banyak kaedah popular untuk menangani kemurungan, beberapa di antaranya akan dibincangkan secara terperinci.

Langkah pertama dan paling penting dalam membantu pesakit yang menderita kemurungan adalah untuk menilai tahap keterukan penyakit dan risiko yang diberikan pesakit dari segi pengabaian dan pemikiran bunuh diri.

Kebanyakan orang yang mengalami kemurungan dirawat dengan antidepresan di bawah pengawasan GP mereka. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, untuk keluar dari kemurungan, anda mungkin memerlukan penjagaan psikiatri khusus, termasuk terapi psikoterapi dan terapi.

Menghantar pesakit untuk pemeriksaan ke psikiatri adalah perlu apabila ada keraguan tentang keterukan penyakit, ada tindak balas buruk terhadap ubat yang biasa digunakan untuk rawatan atau serangan kemurungan berulang.

Ia sangat penting bagi doktor untuk mengumpul maklumat tentang semua peningkatan dramatik dalam mood, serta tentang serangan kemurungan. Ia juga harus mengambil kira faktor-faktor predisposisi, serta mekanisme dan peristiwa yang menyebabkan, memperkuat dan menyokong penyakit ini. Kesemua ini membantu untuk menentukan laluan rawatan yang betul untuk mengelakkan kemerosotan dan gegaran berikutnya.

Rawatan ubat

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sejarah perkembangan sains perubatan telah mengambil langkah ke hadapan dalam memahami intipati kemurungan. Ubat antidepresan baru telah dibangunkan, keberkesanannya telah didokumenkan. Antidepresan adalah khusus, dalam kumpulan ubat yang unik. Mereka bukan penenang, walaupun mereka sering tanpa alasan yang wajar jatuh ke dalam kategori yang sama seperti Valium atau Librium, iaitu penenang yang lemah. Antidepresan dalam komposisi dan tujuan kimianya berbeza daripada penenang. Ubat antidepresan tidak mengandungi ubat, mereka tidak membiasakan diri dengannya. Antidepresan bukan "ejen yang memikat" dan bukan "pil kebahagiaan." Tetapi mereka melegakan kesakitan emosi dan melegakan banyak simptom biologi kemurungan, seperti gangguan tidur dan anhedonia.

Sesetengah orang secara mutlak menentang antidepresan. Adalah dipercayai bahawa seseorang tidak dapat bergantung pada produk kimia ketika merasakan sakit emosi. Alkohol dan beberapa penenang memberikan bantuan sementara, euforia, atau kepekaan yang lebih rendah. Ini untuk masa yang singkat membawa seseorang jauh dari kesukaran setiap hari. Walau bagaimanapun, apabila tindakan kaca atau pil hilang sedikit kemudian, anda akan kembali normal lagi. Dengan ubat antidepresan, keadaan berbeza. Rawatan antidepresan membawa kepada perubahan yang berpanjangan, memulihkan otak anda kepada keadaan semula jadi dan berfungsi normal.

Walaupun pelbagai jenis antidepresan mempunyai mekanisme pengaruh yang berbeza pada otak, kesan keseluruhan mereka adalah sama: mereka menyeimbangkan fungsi neurotransmiter dalam otak manusia, memulihkan keharmonian dalam kerjanya. Antidepressants tidak bertindak cepat. Dalam kebanyakan kes, ia mengambil masa antara sepuluh hingga dua puluh hari sebelum terdapat peningkatan dalam keadaan pesakit. Tempoh seperti itu diperlukan untuk permulaan pemulihan fungsi biologi otak. Pada masa ini, kesabaran dan ketabahan diperlukan.

Antidepressants digunakan untuk merawat serangan kemurungan semua tahap keterukan. Secara umum, keberkesanan ubat-ubatan ini agak tinggi (60-70%). Mengambil antidepresan selama 6 bulan selepas menyembuhkan pertahanan kemurungan pertama dapat mengurangkan risiko penyakit berulang.

Ubat yang paling kerap digunakan adalah kumpulan antidepresan trisiklik dan inhibitor serotonin reuptake selektif (kumpulan yang terakhir termasuk, misalnya, fluoxetine). Dianggap bahawa ubat-ubatan ini mempunyai kesan farmakologi, yang mempengaruhi sintesis neurotransmitter dan reseptor mereka, walaupun mekanisme tepat tindakan mereka masih belum jelas.

Antidepressants tricyclic dan perencat reaksi serotonin selektif mempunyai kesan sampingan, tetapi tidak biasanya menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan atau tidak dapat ditoleransi. Adalah sangat penting bahawa pesakit tahu bahawa, walaupun kesan sampingan boleh dirasakan tidak lama selepas permulaan rawatan, kesan klinikal penggunaan ubat datang lebih lama (selepas 2-6 minggu), oleh itu, ketika mengambilnya, ketekunan tertentu diperlukan.

Rawatan gabungan

Antidepresan boleh digunakan untuk menyingkirkan kemurungan, sama ada dengan sendirinya atau digabungkan dengan cara lain: sama ada dengan antidepresan lain atau dengan jenis ubat lain.

Contoh rawatan kombinasi untuk kemurungan adalah penggunaan litium untuk meningkatkan kesan antidepresan. Kaedah terapi ini boleh digunakan untuk merawat lekukan yang tidak bertindak balas terhadap rawatan hanya dengan antidepresan. Litium boleh digunakan untuk rawatan jangka panjang, mencegah kekambuhan penyakit dalam kemurungan unipolar, serta mencegah kedua-dua kemurungan dan mania dalam gangguan afektif bipolar.

Pesakit yang menderita kejang berulang (terutamanya jika mereka mempunyai sejarah kemurungan atau penyakit yang teruk berkembang pada usia awal) telah menunjukkan rawatan pencegahan jangka panjang, mengurangkan risiko kambuh seterusnya.

Ubat-ubatan yang dipunyai oleh kumpulan serotonin reuptake reuptake selektif digunakan secara meluas untuk merawat kemurungan. Salah satu ubat yang paling terkenal dalam kumpulan ini adalah fluoxetine.

Terapi lain, Terapi kognitif

Dalam sesetengah kes, terutamanya dengan bentuk ringan penyakit, kaunseling psikologi mungkin mencukupi untuk keluar dari kemurungan tanpa memerlukan psikoterapi atau ubat.

Penggunaan psikoterapi dalam rawatan kemurungan mempunyai kesan positif yang signifikan. Kaedah yang paling dikaji adalah jenis terapi kognitif-tingkah laku (CPT). Terapi jenis ini pada mulanya digunakan untuk merawat kemurungan hanya, tetapi dari masa ke masa telah menemui penggunaan yang lebih luas.

Dalam jangka pendek, terapi kognitif juga berkesan untuk merawat kemurungan seperti ubat. Lebih-lebih lagi, ia mungkin lebih berkesan sebagai cara pencegahan penyakit yang berulang. Dalam praktiknya, ia sering digunakan dalam kombinasi dengan rawatan perubatan.

Adalah penting untuk menekankan bahawa anda boleh menggunakan kaedah terapi kognitif untuk rawatan kemurungan sepenuhnya di rumah - ini tidak akan mengurangkan kesan mereka sama sekali.

Rawatan bentuk kemurungan teruk

Terapi elektrod (electroconvulsive) digunakan untuk merawat bentuk kemurungan yang paling teruk, terutamanya apabila rawatan kecemasan diperlukan (contohnya, jika seseorang enggan minum atau makan) atau ubat tidak berfungsi atau penggunaannya tidak mungkin.

Dalam kes kemurungan psikotik, antipsikotik boleh digunakan dalam dos yang sama seperti rawatan penyakit psikotik lain (misalnya, skizofrenia).

Herba akan membantu menghilangkan kemurungan

Inframerah dan tincture herba adalah ubat yang paling biasa untuk kemurungan. Secara semula jadi, terdapat herba yang mempunyai ciri-ciri anti-kemurungan yang sangat kuat. Yang paling terkenal adalah wort St. John, passionflower, serai Cina, tetapi ada yang lain.

Banyak ubat sintetik dicipta sebagai tiruan bahan kimia ramuan aktif herba-herba ini.

Oleh itu, sebelum bergegas ke ubat-ubatan pada tanda-tanda awal suasana hati yang merosot, anda harus beralih kepada sifat ibu untuk bantuan. Kami akan memberitahu anda tentang herba yang digunakan ubat tradisional dengan kejayaan yang besar untuk menghilangkan kemurungan.

Hypericum

Di dalam orang-orang tumbuhan ini diperuntukkan dengan nama yang mengerikan "St John's Wort". Malah, sesetengah haiwan yang memakan rumput ini sering jatuh sakit dan mati. Tetapi tidak semuanya, tetapi kebanyakannya albinos. Ternyata penyebab fenomena ini adalah bahan hypericin yang terkandung dalam wort St. John. Ia meningkatkan kepekaan kulit kulit putih yang tidak berpigmen menjadi cahaya matahari. Ia amat berbahaya bagi negara-negara di mana sinar matahari sangat agresif.

Tetapi berkat hypericin, wort St. John mempengaruhi tahap serotonin dalam sistem saraf pusat, yang bertanggungjawab untuk suasana hati yang baik. Pada awal penerimaannya pada pesakit, kesan sedatif ringan berlaku, yang kemudiannya membawa kepada peningkatan mood dan keselesaan dalaman.

Di Rusia, wort St. John dari zaman purba dipanggil rumput dari seratus penyakit, tumbuhan ini dimasukkan dalam hampir semua yuran.

Wort St. John mempunyai banyak sifat perubatan untuk penyakit somatik, tetapi kemudian para saintis mendapati dan disahkan oleh penyelidikan bahawa tumbuhan ini juga boleh menyembuhkan penyakit mental. Ia adalah antidepresan semulajadi yang kuat.

► Kajian telah menentukan bahawa kesan ekstrak Hypericum adalah sebanding dengan kesan antidepresan imipramine dan amitriptyline, dan kesan sampingannya kurang.

Telah didapati bahawa bagi mereka yang menggunakan wort St John, kemurungan menurun sebanyak 63%, dan bagi mereka yang menggunakan antidepresan biasa - sebanyak 58%.

Sekarang, kebanyakan doktor percaya bahawa dengan kemurungan teruk, wort St. John tidak boleh digunakan, tetapi kajian membantah pandangan ini.

Apabila pesakit dengan bentuk kemurungan teruk telah ditetapkan dosis tinggi Hypericum, ia memberi kesan yang sama seperti antidepresan standard.

Pesakit dibahagikan kepada dua kumpulan: satu kumpulan menerima dos ganda Hypericum, dan yang lain adalah dos tinggi antidepresan Elavil. Akibatnya, kedua-dua ubat memberikan kesan yang sama, hanya dalam kumpulan di mana wort St. John diambil, tidak ada kesan sampingan. Benar, hasilnya tidak banyak dipublikasikan.

Penggunaan kerap Hypericum menghilangkan perasaan kecemasan, ketakutan, kerengsaan, perasaan kesepian, keletihan.

► Di samping itu, wort St. John mempunyai kesan tonik, anti-radang, antimikrob, anthelmintik, diuretik, antispasmodik.

Dan wort St. John meningkatkan metabolisme lipid (lemak) dan berfungsi sebagai antioksidan yang sangat baik, dan oleh itu ditunjukkan untuk pencegahan aterosklerosis, penyakit jantung koronari dan otak, serangan jantung dan strok, tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular yang lain.

Selain sensitiviti meningkat kepada cahaya matahari, tiada kesan sampingan tumbuhan ini diketahui. Walaupun dengan penggunaan jangka panjang wort St. John dengan baik.

Resipi untuk Hypericum:

digunakan untuk penyediaan bahagian-bahagian tumbuhan seperti daun dan bunga. Ia perlu untuk mencurahkan 1 sudu teh bunga kering dan ramuan wort St John dengan air mendidih dalam jumlah 200 ml dan biarkan selama 10 minit. Ia perlu minum teh penyembuhan 2-3 kali sehari selama beberapa bulan. Untuk setiap dos, anda perlu mencipta satu kumpulan segar. Manifestasi tindakan itu bermula sekitar satu bulan selepas permulaan mengambil sup herbal.

Tetapi ingat bahawa kilang itu kuat dan perlu untuk memerhatikan dos dan masa untuk mengambil ubat semulajadi untuk kemurungan.

• Teh Hypericum: 2 sudu teh dengan bahagian atas ramuan tuangkan 1/4 l air dan panas sehingga mendidih. Selepas beberapa minit, terikan. Minum harus 2-3 cawan teh sehari.

Rawatan dengan teh ini perlu dijalankan secara sistematik selama beberapa minggu.

• Lada hypericum: 10 g rumput kering dituangkan lebih daripada 50 g alkohol 70% dan diselitkan selama 10 hari. Selepas menekan warna siap sedia.

Infus dan penyelesaian dengan penggunaan tumbuhan ini adalah kontraindikasi dan memerlukan berhati-hati apabila diambil, jadi sebaiknya berunding dengan doktor.

Anda tidak boleh menggunakan wort St. John dalam kombinasi dengan antidepresan sintetik, jika tidak, anda boleh mendapatkan kesan sebaliknya.

Serai Cina.

Satu lagi ramuan kuat untuk kemurungan adalah serai Cina.

► Schizandra Cina sempurna mengatasi perasaan, siksaan jiwa, ketidakpastian, dan juga meningkatkan mood kehidupan.

Di farmasi, warna beralkohol beri serai dijual, yang disyorkan untuk digunakan semasa mengurangkan prestasi, kehilangan kekuatan, mood yang lembap dan penyimpangan kemurungan yang lain. Dos adalah 20-30 titis 2 kali sehari. Dalam kes-kes yang teruk, dengan beban kerja yang sangat tinggi, peningkatan emosi, kadar yang dibenarkan boleh ditingkatkan menjadi 40 tetes pada satu masa.

"Dimkova Cap."

Kaedah merawat kemurungan disyorkan oleh penyembuh Bulgaria Peter Dimkov (Dynov), dan resipi ini lebih dikenali sebagai "Caps Dimkov".

"Cap" mempunyai ciri-ciri anti-stres, menormalkan kerja sistem saraf dan metabolisme autonomi, digunakan untuk dystonia vegetatif-vaskular, degupan jantung, stres, neurosis, kemurungan.

Resipi kompres adalah seperti berikut: mengambil 1-1.5 kg kentang mentah, bilas, kupas dan gosokkan pada grater halus, anda boleh mengisar dalam pengisar atau melalui pengisar daging. Dalam jisim yang terhasil, tambah 50-75 g susu mentah dan bertegas 30 minit. Selepas itu, sedikit memerah jisim dan sapukan kain kapas dengan lapisan 1 cm, kemudian balut kepala. Topi bulu dipakai di atas, berpaling di dalam dengan bulu, boleh dirajut dengan selendang bulu.

"Cap" dilakukan pada 1 -1.5 jam sebelum waktu tidur. Prosedur sedemikian mesti dilakukan 10 hari setiap hari. Dalam perkara berikut - dengan kesejahteraan. "Cap" boleh digunakan untuk mencegah penyakit-penyakit di atas. Dalam kes ini, kitaran 4-kali prosedur disyorkan, setiap kursus dijalankan semasa musim lepas. Jika dikehendaki, rawatan boleh dilakukan setiap bulan.

Bagaimana alat berfungsi - kita hanya boleh meneka. Di sini juga sikap psikologi, tetapi juga untuk beberapa waktu kepalanya kelihatan terpencil dari dunia luar dan pemikiran yang berat.

Selendang Dimkova adalah satu cara untuk melegakan tekanan, menormalkan irama jantung dan bahkan menyelamatkan seseorang daripada kegelisahan dan neurosis yang tidak berguna.

Mengapa kentang? Kerana kentang umumnya unik. Jika anda menggunakan buburan ke tempat yang sakit semasa edema, bengkak akan hilang. Kanji kentang dengan cirit-birit bertindak dengan serta-merta dan boleh dipercayai. Kimia tindakan, tentu saja, tidak diketahui, tetapi keberkesanannya tidak jelas.

Passionflower, atau passionflower.

Terdapat sejenis tanaman ubat - semangat semangat, yang dikenali sebagai passionflower. Dan semua kerana dia dapat mengembalikan semangat seseorang - keupayaan untuk merasakan, bersukacita, sayang. Dalam keadaan kemurungan, semua perasaan diremehkan dalam seseorang, dia seolah-olah berada dalam ketakutan dan tidak sensitif. Dan rumput yang luar biasa ini membebaskan dari kulit seperti itu, mengembalikan warna pengalaman emosional, keupayaan untuk bergembira dan merasakan kebahagiaan.

Dalam ranking seductive passionflower hanya menduduki tempat ketiga, kerana ia tidak mempunyai kesan kuat, tetapi ia sangat membantu untuk mengatasi perasaan kebimbangan yang semakin meningkat. Kebimbangan biasanya dirawat dengan ubat antidepresan, tetapi bunga semangat mengatasi masalah ini juga, dan lebih baik.

Walaupun komposisi kimia bahan mentah perubatan belum dipelajari sepenuhnya, sifat penyembuhan tumbuhan telah diperhatikan dan dinilai dalam zaman dahulu. Contohnya, Incas, membuat teh yang menenangkan. Persediaan passiflora yang sedia dibuat sangat popular di Amerika Latin, Amerika Syarikat dan di negara-negara Eropah Barat. Ciri-ciri antidepresan tumbuhan ini digunakan terutamanya. Persiapan Passiflora termasuk dalam banyak farmakopi di dunia sebagai penenang semula jadi.

Kilang itu digunakan dalam bentuk infus, decoctions, teh, ekstrak alkohol, makanan tambahan dan juga dalam bentuk gusi permen menenangkan. Passionflower termasuk dalam komposisi tinctures dan yuran untuk sistem saraf: dari neurosis dan kemurungan. Ia mempunyai kesan terapeutik dalam gangguan saraf, dan terutama dalam pengujaan dan keletihan. Ia juga merupakan anticonvulsant yang berkesan.

Malangnya, di farmasi tidak begitu mudah untuk mencari tumbuhan sebenar atau ekstrak dari itu. Lebih sering ia bertemu dengan bahan tambahan kimia, yang, mungkin, meningkatkan daya impak, tetapi mengurangkan keselamatan.

Adalah bermasalah untuk membeli tumbuhan ini di farmasi dalam bentuk tulennya, tetapi jika boleh dilakukan, maka sediakan ubat seperti berikut: Tuang 200 ml air mendidih lebih daripada 1 sudu teh herba. Selepas infusi selama 10 minit, penyelesaian mesti disalirkan - dan boleh dimakan.

Untuk mencapai kesan sedatif, disyorkan untuk mengambil segelas infusi sejurus sebelum tidur. Dengan sindrom kemurungan, lebih baik membahagikan jumlah ini kepada dua bahagian.

Passionflower dikontraindikasikan untuk angina, infarksi miokardium, aterosklerosis otak dan pembuluh jantung. Keberkesanan passiflora tincture bergantung kepada kuantiti. Dos mestilah dipilih secara berasingan, bergantung kepada tahap kerosakan saraf.

Sekiranya anda mula merasakan rasa rindu dan kesepian, jika anda merasa tertekan, maka cuba mandi dengan daun dan bunga mur. Anda juga boleh menambah bunga ke teh, dan gosok daun myrtle dengan tangan anda.

► Ia berguna untuk menyedut bau mimbar, ia bukan sahaja mengimbangi jiwa, tetapi juga memperjelaskan fikiran, meningkatkan prestasi.

Untuk menenangkan saraf anda, cuba letakkan misteri kering dalam beg bersaiz kecil dan simpan beberapa beg ini di dalam bilik tidur, kereta, atau di mana anda bekerja.

Resipi mandi Myrtle. Campurkan 3-5 titis minyak mentah mentega dengan 1 sudu besar. dengan sudu garam laut, yogurt atau krim dan tambah ke bilik mandi dengan suhu air + 36-39 ° C

► Dan juga sangat berkesan untuk melakukan urutan dengan minyak myrtle - cara yang baik untuk menghilangkan kemurungan dan neurosis. Prosedur ini dilakukan dengan menyediakan campuran yang terdiri daripada 15 g minyak lemak asas (zaitun, jojoba, persik atau alpukat) dan 4-6 titisan minyak mur.