Utama / Lutut

Seluruh kebenaran mengenai rawatan displasia sendi pada anjing

Displasia pada anjing sering muncul pada anak anjing. Penghidang yang berpengalaman memahami bahawa majoriti anjing silsilah besar terdedah kepada penyakit sistem muskuloskeletal. Dalam haiwan dengan membina badan yang kuat, jisim badan yang besar dan sentiasa berasa beban fizikal yang kuat sering mengalami kesukaran dengan sendi. Rawatan awal penyakit ini dapat membantu menghilangkan akibat-akibat serius, terutama yang tidak berfungsi.

Jenis utama penyakit ini

Displasia epiphyseal berbilang. Tahap kerosakan sendi yang sangat sukar. Keadaan ini tidak dapat dikalkulasikan dari epiphysis, yang dapat dilihat dalam lesi anggota belakang. Anjing itu terdedah kepada penyakit itu sejak lahir. Sendi boleh membengkak, berjalan tidak stabil dan longgar dapat dikesan. Puppies berhenti berkembang. Kecacatan ini dianggap turun-temurun, tetapi asal genetiknya belum diselidiki dengan jelas.

Displasia sendi siku. Jenis penyakit ini juga berlaku untuk penolakan sendi yang kerap, yang dikaitkan dengan kecacatan sendi siku forelimbs. Penyakit ini boleh dikesan seawal 4-6 bulan dan boleh menjejaskan kedua-dua 2 dan 1 kaki. Kebanyakan kemusnahan sendi siku pada anjing dikeluarkan oleh campur tangan pembedahan dan rawatan perubatan, bagaimanapun, individu yang telah tidur tidak dibenarkan untuk membiak selepas pemulihan. Kecacatan ini mempunyai asal genetik.

Displasia pinggul. Ia menjana asimetri badan. Sebagai contoh, dada besar dan besar, dan pelvis sempit, kaki belakang lemah terbentuk. Anjing, apabila bergerak, membawa berat dan beban di bahagian depan badan, oleh itu bahagian ini banyak berkembang. Adalah penting untuk menunjukkan bahawa pada usia muda badan boleh mengimbangi kekurangan pemendapan perkara baru pada tulang, tetapi dengan umur, penyakit itu menjadi lebih teruk. Atas sebab ini, penting untuk menjalankan terapi dan penyelenggaraan yang kompleks.

Displasia pinggul pada anjing berasal dari kalangan anjing dari semua baka, termasuk yang bercampur. Penyakit ini lebih genting daripada batu-batu yang kecil. Keturunan tertentu di peringkat gen paling mudah terdedah kepada ketidakselarasan (melonggarkan) sendi pinggul dan lebih kerap daripada yang lain mengungkapkan gejala displasia.

Gejala displasia pada anjing

Selalunya penyakit itu dikesan jika haiwan itu berpuas hati untuk setahun atau setahun setengah. Dan ini adalah semulajadi, kerana pada masa ini anjing itu tumbuh dengan pesat dan menumpuk massa. Sekiranya rawatan tidak bermula tepat pada waktunya, ia akan membawa kepada lemas berikutnya, yang mungkin tidak dapat dilihat dengan segera.

Ia perlu mengawasi anak anjing dengan berhati-hati: apabila dia lebih suka berbohong dengan anggota belakang yang tersebar ke sisi dan sering mengambil kedudukan ini, dia mempunyai displasia. Di samping itu, adalah perlu untuk berjaga-jaga, apabila anjing itu cepat letih berjalan-jalan atau mengejar, menolak pada masa yang sama dengan 2 kaki di belakang.

Apa gejala displasia perlu memberi perhatian kepada:

 • kepincangan pada 1 atau kedua-dua kaki belakang;
 • sambil menggerakkan batu-batu anjing;
 • kesukaran mendaki;
 • kaki belakang yang tidak normal jika anjing itu berada di perut;
 • keletihan yang teruk, penggantungan kerap;
 • cakar membengkak;
 • apabila menekan ke dalam sendi - perasaan tidak sihat, walaupun ketika berjalan atau berlari, mereka mungkin tidak;
 • bahagian depannya adalah besar, lebih kuat, manakala belakangnya lebih kecil dan lemah.

Sekiranya anjing itu menunjukkan tanda-tanda displasia, perlu segera berjumpa dengan doktor. Mengabaikan rawatan akan membawa kepada hakikat bahawa selepas tempoh tertentu makhluk itu tidak akan dapat bergerak dan akan merasa kesedihan.

Displasia sendi pada anjing muda berlaku tanpa tanda-tanda, mereka dinyatakan lama kemudian. Fokus adalah pada hakikat bahawa anak anjing tidak mahu bergerak di lantai licin dan lebih suka merangkak. Pada tahap penyakit yang terbengkalai, anjing itu mungkin menjadi bermusuhan kerana kerap merasa sensasi yang menyakitkan.

Diagnostik

Kaedah diagnostik utama adalah ujian dysplasia Ortolani, yang dilakukan di bawah anestesia, kerana doktor yang melakukan itu wajib memutar TBS anjing dengan cepat, dan ini dapat menyebabkan sakit parah. Pemeriksaan radiografi, dalam diagnosis dysplasia pinggul pada anjing, hanya dianggap sebagai alat diagnostik yang diperlukan. Ia membolehkan untuk melihat dengan jelas bagaimana asimetri sendi. Ia memberikan peluang untuk menubuhkan tahap kesan asimetri pada korda tulang belakang anjing.

Doktor haiwan mengambil ujian air kencing untuk pemeriksaan dan darah. Ibu bapa anjing mungkin tidak mempunyai displasia pinggul, tetapi akan memberikan generasi akan datang dengan penyakit ini. Ini adalah manifestasi yang sangat biasa. Terdahulu penyakit itu didiagnosis, lebih banyak alternatif yang tersedia untuk rawatannya. Ini penting terlebih dahulu kerana semakin lama penyakit itu tidak diperiksa, perubahan besar yang menyakitkan menyebabkan sendi anjing mengalami. Tahap kemerosotan mereka meningkat.

Ujian untuk displasia akan membantu menentukan diagnosis

Untuk menentukan diagnosis displasia, perlu menjalani analisis yang sepadan - kajian sinar-X, yang menghasilkan gambaran mengenai pembentukan displasia pada anjing.

Ujian displasia adalah kajian sinar-x mengenai sendi pinggul dan siku, dan selanjutnya kajian selanjutnya mengenai foto-foto displasia (gambaran) dan kesimpulan mengenai tahap penyakit atau ketiadaannya. Oleh kerana sendi pinggul kemungkinan besar tidak berkembang pada anjing, oleh itu, mari kita bercakap mengenai ujian untuk perkembangan yang tidak normal pada anjing jenis ini.

Ujian untuk displasia sendi pinggul dilakukan "dalam ketegangan". Sudah tentu, untuk membuat gambar displasia dalam anjing dibuat mengikut peraturan, anda mesti meletakkan haiwan itu dengan tepat di atas meja X-ray. Haiwan itu diletakkan di belakangnya secara menegak di atas meja, iaitu, badan anjing tidak perlu dibengkokkan sama ada ke kiri atau ke sebelah kanan. Dada perlu dipasang di kedudukan yang tidak bergerak.

Pelvis adalah kedudukan selari dengan satah jadual, memerhatikan kedudukan simetri yang tepat dari sisi kiri dan kanannya sepanjang hubungan dengan paksi utama. Kepentingan lutut haiwan itu wajib tetap berada di negara menengah atas, iaitu, mereka harus jelas terlihat dalam foto, perkembangan yang tidak normal pada anjing. Dengan cara yang sama, haiwan "meregangkan" untuk anggota belakang, yang mesti diputar 15 darjah.

Selepas ini, ujian displasia pada anjing dilakukan secara langsung. Selepas mengekstrak imej, doktor haiwan memeriksa kesamaan nilai-nilai dan simetri lokasi tulang pelvik. Doktor haiwan yang benar-benar bertanggungjawab untuk prosedur ujian, diwajibkan untuk menandakan tanda yang tidak dapat diisi pada identifikasi haiwan itu, iaitu, nombor setem anjing. Ia perlu menekankan bahawa semasa ujian untuk displasia, anjing mestilah berusia sekurang-kurangnya 12 bulan. Gambar menunjukkan:

 • nama haiwan;
 • nombor setem;
 • tarikh lahir;
 • baka;
 • tarikh penggambaran;
 • tanda "kiri" dan "kanan";
 • alamat dan nama pemiliknya.

Doktor yang melakukan ujian untuk perkembangan yang tidak normal anjing itu wajib memantau kualiti imej dan ketepatan kedudukan sistem tulang. Apabila terdapat patologi atau keadaan "diragukan", maka doktor haiwan harus membawa dalam perjalanan perniagaan pemiliknya. Dia boleh membuat kesimpulan berdasarkan imej. Kesimpulannya mengandungi penubuhan salah satu peringkat kedudukan paha:

 • Peringkat I atau A: tiada petunjuk perkembangan yang tidak normal;
 • peringkat II atau B: kedudukan biasa sederhana;
 • peringkat III atau C: mudah;
 • peringkat IV, atau D. purata.

Terapi Displasia Bersama

Seketika adalah perlu untuk menekankan bahawa rawatan penyimpangan dalam struktur sendi pada haiwan tidak memberikan 100% daripada jumlah keseluruhan. Rawatan displasia pada anjing dilakukan dengan penggunaan chondroprotectors, yang akan diaktifkan melalui suntikan ke dalam vena atau sendi haiwan. Dalam kes ini, anda perlu menjalankan prosedur sendiri. Ini mesti dilakukan secara eksklusif oleh doktor. Apabila haiwan kesayangan telah menemui perkembangan yang tidak normal, ia perlu untuk memohon sebanyak mungkin usaha untuk hidup lebih lama tanpa rasa sakit dan kesulitan.

Ia harus menggunakan pelbagai jenis bahan, termasuk mereka yang mempunyai kesan analgesik. Untuk menghilangkan sindrom kesakitan, doktor veteran sering menentukan Quadrisol-5, menghapuskan proses keradangan - Phenylbutazone, dan untuk menghentikan proses pemusnahan - Stryd. Menghilangkan atau mengurangkan kerapuhan boleh membantu ubat Rimadyl. Rawatan juga mengandungi mengambil vitamin, pemakanan yang betul dan cara aktiviti fizikal.

Apabila proses yang menyakitkan ditinggalkan, doktor haiwan menghantar anjing untuk pembedahan. Jenis operasi ditentukan selepas diagnosis am, ia boleh:

 1. Sikat myektomi otot. Tidak dianggap sebagai operasi yang sukar, di mana pembedahan otot sisisan sendi pinggul dilakukan. Ini mengurangkan kesakitan akibat aktiviti fizikal dan tekanan pada sendi terkejut. Manipulasi semacam itu ditentukan secara eksklusif oleh haiwan muda untuk menstabilkan kedudukan mereka.
 2. Reseksi kepala paha. Prosedur ini juga dipanggil arthroplasty reseksi. Ia mengandungi penyingkiran kepala tulang pinggul, dan penetapan anggota badan dilakukan berkat bundle khusus. Selepas campur tangan sedemikian, fungsi motor disimpan hanya untuk haiwan yang tidak terlalu besar, yang jisimnya tidak melebihi 15 kilogram. Atas sebab ini, pelaksanaannya dalam perwakilan baka besar dan besar tidak akan memberikan hasil yang boleh diramalkan.
 3. Kaedah triple osteotomy pelvik berkaitan dengan operasi yang kompleks. Doktor memotong tulang, maka ia digunakan dengan cara yang sama, sehingga ia lebih rapat dengan TBS. Plat tambahan digunakan untuk menguatkan tulang. Kaedah ini digunakan untuk menyembuhkan haiwan muda sahaja.
 4. Kaedah inter-osteotomy. Kaedah ini terdiri daripada membuang bahagian berbentuk baji dari leher. Akhirnya, yang lebih dekat memasuki rehat artikuler, pelangkapan dilakukan oleh plat.
 5. Perubahan bersama. Prosedur ini dilaksanakan di hospital dengan peralatan khusus, peranti dan prostesis. Prosedur ini terdiri daripada penyingkiran mutlak sendi berpenyakit dan penggantiannya dengan yang baru. Serangan pembedahan ini memberikan hasil yang baik dan dalam kebanyakan keadaan anjing mula hidup sepenuhnya.

Pemilik anjing harus memantau berat binatang peliharaan. Anjing yang mempunyai risiko penyakit atau penyakit telah didiagnosis, adalah perlu untuk menghadkan aktiviti fizikal. Berjalan panjang, permainan aktif dengan melompat boleh menyebabkan pembentukan patologi secara intensif dan pergeseran ke keadaan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, untuk menghapuskan sepenuhnya fizikal. aktiviti tidak diperlukan.

Sehingga enam bulan, beban aktif tidak disyorkan, tetapi haiwan itu boleh berenang. Penyakit ini memerlukan penjagaan khas untuk murid, dan ia hanya bergantung pada pemilik sejauh mana kualiti dan jangka panjang anjing itu akan tanpa rasa sakit dan siksaan.

Displasia dalam anjing: gejala, rawatan, diagnosis

Displasia pada anjing adalah perubahan patologi pada tisu sendi yang dapat dikesan dalam anjing mana saja, namun statistik ahli menunjukkan bahawa perwakilan baka besar dan raksasa lebih sering dipengaruhi oleh penyakit ini. Walaupun penyakit ini tidak semula jadi, pakar percaya bahawa faktor keturunan memainkan peranan penting dalam perkembangannya. Bagaimanakah displasia manifes, dan apakah kaedah terapeutik yang ditawarkan perubatan veterinar moden?

Punca displasia pada anjing

Penyakit ini agak serius, kerana ia disertai dengan lesi dan pemusnahan lanjut pada sendi siku dan pinggul. Dengan perkembangan proses patologi, anjing itu tidak boleh berjalan. Di antara punca-punca umum penyakit ini boleh dilihat sebagai berikut:

 • keturunan - keturunan dilahirkan dari ibu bapa yang menderita displasia, yang juga akan menderita penyakit ini, oleh sebab itu, individu yang tidak mempunyai penyakit sedemikian dipilih untuk pembiakan;
 • tidak betul, pemakanan yang tidak baik - displasia boleh dengan cepat berkembang di tengah kekurangan atau lebihan kalsium dalam badan haiwan;
 • kelebihan berat badan adalah salah satu sebab mempercepatkan proses patologi;
 • tidak cukup (imobilitas) atau berlebihan (hiperaktif) - faktor ini amat berbahaya untuk anjing anjing gergasi dan baka besar;
 • kecederaan kepada anggota badan - suatu kehelan atau patah tulang boleh membawa kepada kemunculan penyakit, tetapi ini tidak berlaku begitu kerap, jenis limpa lutut boleh berlaku.

Mengikut klasifikasi, terdapat beberapa darjah penyakit:

 • I (A) - dalam tisu artikular tidak ada pelanggaran;
 • II (B) dan III (C) - terdapat kes-kes dislokasi;
 • IV (D) - tahap penyakit dan V (E) - tahap yang teruk - patologi yang membawa kepada perubahan struktur pada sendi, terdapat proses merosakkan dalam tisu.

Penyakit ini boleh menjejaskan dua jenis sendi, oleh itu jenis displasia sendi pinggul dan siku.

Pastikan membaca tentang arthrosis dalam anjing.

Gejala displasia pada anjing

Sering kali diagnosis "displasia" dibuat kepada anjing muda dari satu hingga satu setengah. Ini disebabkan oleh pertumbuhan intensif dan penambahan berat badan, yang pada gilirannya memberikan tekanan yang luar biasa pada sendi. Pada mulanya, haiwan itu mula lemas dan ia boleh berlaku pada usia dua tahun. Gejala klinikal bergantung kepada jenis lesi dan ijazahnya:

 • Patologi sendi siku. Dalam kes ini, haiwan itu mula lemas pada bahagian depannya, selalunya lesi akan menjejaskan kedua-dua sendi. Pet merasakan kesakitan ketika membongkok kaki, tidak memberikan kaki pada arahan, merengek, jika anda menyentuh kaki. Pendidikan di kawasan anjing laut adalah mungkin. Dengan sindrom kesakitan yang kuat, anak anjing berhati-hati, perlahan-lahan turun tangga atau enggan bergerak, sehingga menyebabkan dia sakit. Pemisahan tisu artikular boleh berlaku, maka serpihan baru mungkin muncul pada sendi. Dengan kerosakan yang ketara, sendi boleh menjadi rata, yang menyebabkan mereka menggosok antara satu sama lain. Dan kadang-kadang patologi membawa kepada hakikat bahawa sendi, sendi yang hilang, mula nongkrong.
 • Patologi sendi pinggul. Penyakit boleh menjadi tidak bergejolak untuk waktu yang lama. Dalam bentuk penyakit yang teruk, anak anjing mula goyah ketika berjalan, sukar bagi mereka untuk memanjat langkah atau mereka enggan melakukannya. Oleh kerana kepincangan menunjukkan dirinya dengan perubahan yang signifikan dalam sendi, adalah wajar bagi pemilik untuk memberi perhatian kepada tanda-tanda penyakit yang terdahulu. Anda boleh mula bimbang jika anak anjing mula berbohong, meletakkan kaki belakangnya dalam arah yang berbeza. Di samping itu, penyakit itu membawa kepada pesat pesat haiwan semasa jangka masa panjang, dan terdapat satu gerakan "arnab berlari", iaitu, apabila anjing itu berlari, cuba untuk menolak dengan kedua-dua anggota belakang pada masa yang sama.

Dalam beberapa kes, diagnosis dysplasia berlaku pada usia lebih awal - pada 4-5 bulan, apabila anggota belakang haiwan tidak cukup kuat. Dalam kes ini, rawatan kecemasan diperlukan, tanpa menunggu satu tahun. Jika tidak, risiko mengembangkan patologi yang serius, osteoarthrosis, adalah tinggi.

Diagnosis penyakit ini

Pengenalpastian perubahan patologi dalam keadaan klinik veterinar dijalankan menggunakan mesin x-ray. Anjing berusia satu tahun dan satu setengah tahun diperiksa oleh pakar, merasakan anggota badan yang sakit. Ujian khas juga digunakan, sebagai contoh, Ortolani.

Video tentang displasia pada anjing

Rawatan displasia pada anjing

Malangnya, dalam perubatan veterinar moden tidak ada cara untuk menghapuskan anjing patologi ini. Tetapi rawatan kompleks yang tepat pada masanya dapat melambatkan perkembangannya dan meningkatkan kualiti hidup binatang yang sakit.

Sekiranya haiwan kesayangan telah mengalami displasia, ia perlu melakukan usaha yang maksima agar ia dapat hidup lebih lama tanpa rasa sakit dan kesulitan. Ia perlu menggunakan pelbagai jenis ubat, termasuk yang mempunyai kesan anestetik. Untuk menghapuskan sindrom kesakitan, doktor veteran sering menetapkan Quadrisol-5, menghapuskan proses keradangan - Phenylbutazone, dan menghentikan proses pemusnahan - Stride. Menghilangkan atau mengurangkan kerapuhan membantu ubat Rimadyl, tetapi haiwan itu harus mengambilnya sepanjang hayat. Pakar selalunya menetapkan ubat homeopati, sebagai contoh, Traumel.

Juga, terapi termasuk mengambil vitamin-mineral kompleks, menyesuaikan diet dan cara aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa terapi tradisional tidak dapat menyembuhkan penyakit ini, ia hanya menghapuskan gejala.

Apabila komplikasi dan proses patologi yang diabaikan, doktor haiwan memutuskan untuk menggunakan teknik operasi. Walau bagaimanapun, ini tidak sering terjadi, kerana tidak ada jaminan hasil positif, dan doktor tidak menggalakkan pemiliknya. Jenis operasi ditentukan selepas diagnosis lengkap, ia boleh menjadi peristiwa berikut:

 • Sikat myektomi otot. Ia bukan prosedur pembedahan yang rumit, di mana otot sikat terletak di sendi pinggul dibelah. Ini mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh pergerakan dan tekanan pada sendi terjejas. Manipulasi ini hanya ditetapkan untuk haiwan muda untuk menstabilkan keadaan mereka.
 • Reseksi kepala paha. Operasi ini juga dipanggil arthroplasty reseksi. Ia melibatkan penyingkiran kepala tulang pinggul, dan pengikat anggota badan dilakukan dengan ikatan istimewa. Selepas campur tangan sedemikian, fungsi motor dipelihara hanya dalam haiwan kecil, yang beratnya tidak melebihi 15 kg. Oleh itu, kelakuannya di kalangan wakil-wakil baka besar dan gergasi tidak akan memberikan hasil yang diharapkan.
 • Kaedah triple osteotomy pelvik. Ia dianggap sebagai operasi yang kompleks yang tidak boleh dilakukan setiap pakar. Apabila ia dilakukan, tulang dengan rongga dibedah, maka ia dibentangkan sedemikian rupa sehingga ia berhubungan rapat dengan sendi pinggul. Plat tambahan digunakan untuk menjamin tulang. Kaedah ini digunakan untuk merawat haiwan muda sahaja.
 • Kaedah inter-osteotomy. Teknik ini terdiri daripada mengeluarkan bahagian baji yang berbentuk leher. Akibatnya, hujungnya lebih rapat ke dalam rehat artikular, penetapan dilakukan menggunakan plat.
 • Endoprosthetics (penggantian) sendi. Operasi dijalankan di klinik dengan peralatan khas, instrumen dan prostesis. Operasi ini terdiri daripada penghapusan sendi yang berpenyakit dan penggantiannya dengan yang baru. Prosedur pembedahan ini memberikan hasil yang baik dan dalam kebanyakan kes anjing mula hidup sepenuhnya.

Haiwan peliharaan yang menghidap displasia sendi mesti mengambil ubat-ubatan atau suplemen pemakanan yang termasuk chondroitin dan glucosamine. Mereka juga disyorkan untuk memberikan anak anjing untuk mencegah penyakit ini, terutamanya untuk wakil-wakil baka besar. Sememangnya, ini bukan rawatan penuh, tetapi hanya faktor yang membatasi, yang membolehkan mengurangkan kesan negatif terhadap patologi.

Dalam pemakanan, disyorkan untuk menyediakan haiwan peliharaan dengan nilai pemakanan yang tinggi dan untuk menjalankan kawalan ketat ke atas berat badan. Adalah perlu untuk mempertimbangkan piawaian yang terdapat pada berat anjing, mengikut baka dan umur.

Haiwan peliharaan yang mempunyai kecenderungan penyakit atau penyakit ini telah didiagnosis, harus membatasi aktiviti fizikal. Berjalan panjang, permainan aktif dengan melompat boleh membawa kepada perkembangan intensiti patologi dan kemerosotan. Tetapi, sama sekali tidak mengecualikan aktiviti tidak perlu, adalah penting untuk mempunyai ukuran dalam segala-galanya.

Sehingga enam bulan, anjing tidak disyorkan beban intensif, tetapi haiwan itu boleh berenang sebanyak yang diperlukan. Dengan usia, peningkatan dalam aktiviti haiwan peliharaan diperlukan, tetapi ini perlu dilakukan dengan teliti dan sebaik-baiknya selepas cadangan seorang doktor haiwan.

Penyakit ini memerlukan penjagaan khusus untuk haiwan kesayangan itu, dan ia hanya bergantung kepada pemilik bagaimana kualiti dan panjang umur anjing itu akan tanpa rasa sakit dan penderitaan.

Displasia Anjing: Gejala, Rawatan, dan Kesan Dysplasia Hip Hip

Foto dari vd-vet.ru

Displasia pinggul pada anjing adalah diagnosis yang perlu diambil serius dan tidak ditangguhkan rawatan sehingga kemudian. Malah penyimpangan terkecil daripada norma haruslah menjadi panggilan bangun untuk tindakan. Diagnosis yang cekap dan tepat pada masanya - perkara pertama untuk bermula.

Penentuan diagnosis displasia

Dalam istilah perubatan, displasia pinggul (HID) adalah kecacatan acetabulum. Jurang besar terbentuk antara rongga artikular dan kepala tulang. Apabila bergerak, tulang bermula dengan salah mematuhi sendi, menggosoknya. Akibatnya, tisu tulang mengelupas, mengubah strukturnya, menjadi rapuh. Penyakit ini membawa kepada pemusnahan tisu artikular sebahagian atau sepenuhnya, kehilangan fungsi motor.

Veterinarians membezakan 5 kategori penyakit:

 1. Dan - ketiadaan patologi, tisu artikular tanpa kerosakan.
 2. B - terdapat kecenderungan untuk TBS.
 3. C - displasia pada peringkat awal.
 4. D - keparahan sedang.
 5. E - keadaan yang serius, sempadan dengan osteoarthritis.

Setelah mengesan displasia TBS pada masa dan setelah memulakan rawatan yang betul, keparahan penyakit dapat dikurangkan, proses degeneratif dapat dihentikan, penderitaan haiwan dapat dikurangkan.

Punca dan intipati patologi

Untuk menamakan penyebab sebenar displasia TBS adalah mustahil. Doktor haiwan cenderung percaya bahawa ini adalah penyakit genetik. Tetapi faktor seperti habitat haiwan, pemakanan, dan rejimen boleh mempengaruhi perjalanan penyakit. Terutamanya penuh perhatian harus menjadi peternak anjing besar, seperti:

 • Labradors
 • St. Bernards
 • Newfoundlands
 • Sheepdogs
 • Great Dane
 • Penyelam
 • Rottweilers
 • Chow chow

Keistimewaan displasia TBS ialah gejala pertama muncul pada purata 12-18 bulan selepas kelahiran anjing itu. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, penyakit itu didiagnosis pada anak-anak berusia setengah tahun.

Sebagai tambahan kepada faktor keturunan, kemungkinan penyebab pinggul dysplasia pada anjing boleh:

 • Pertumbuhan pesat tulang dan tisu artikular dalam enam bulan pertama kehidupan anak anjing.
 • Lebihan atau kekurangan kalsium dalam diet anjing.
 • Kekurangan kalsium dalam badan boleh disebabkan oleh kekurangan fosforus dalam diet. Ia adalah fosforus yang bertanggungjawab untuk menyampaikan kalsium kepada tisu tulang.
 • Berlebihan dengan vitamin B1, C dan D. Masukkan dengan berhati-hati dalam diet beras haiwan, soba, daging babi (B1), keju cottage, telur, makanan laut, minyak ikan (D) dan memantau tahap kandungan vitamin C dalam makanan.
 • Pemusnahan sendi boleh berlaku disebabkan oleh obesiti anjing.
 • Jangan menyalahgunakan usaha fizikal. Khususnya semasa tempoh pertumbuhan anjing, apabila tisu tulang dan sendi secara aktif berkembang, tulangnya terbentuk dan diperkuat.
 • Kekurangan sendi pinggul boleh disebabkan oleh kekurangan pergerakan, gaya hidup sedentari anjing.
 • Penyakit ini sering berlaku selepas dislocations, sprains, fraktur tulang. Berhati-hati dengan kesihatan anjing jika dia baru-baru ini mengalami kecederaan.

Untuk mengecualikan kemungkinan displasia, haiwan mesti mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk pembangunan yang sihat: pemakanan seimbang, cara yang betul hari, perhatian dan perhatian pemilik.

Gejala displasia pinggul

Sendi pinggul pada anjing adalah salah satu sendi yang paling lemah dalam binatang itu. Semasa melompat dan menjalankannya adalah bahagian ini yang tertakluk kepada tekanan dan susut nilai. Anjing yang sihat tidak mengalami ketidakselesaan dan kesakitan walaupun semasa latihan melelahkan. Haiwan dengan diagnosis TBS displasia akan menderita setiap pergerakan yang menyebabkan tekanan pada sendi pinggul, sama ada percubaan yang paling asas untuk berdiri atau bergerak kaki.

Foto dari petscouldtalk.blogspot.ru

Ia hampir mustahil untuk tepat menentukan penyakit dengan mata, tetapi doktor haiwan mengenal pasti beberapa gejala yang bernilai memberi perhatian kepada:

 • Mengubah gaya: limping haiwan, gemetar batangnya, selekoh kaki.
 • Anjing itu tidak bertahan dengan senaman fizikal yang sudah biasa, terletak selepas berjalan, berlari, melompat.
 • Terdapat arnab berjalan sindrom: semasa berlari, anjing itu menolak seketika dengan dua kaki belakang.
 • Kesukaran dalam pergerakan: tidak naik, jatuh dan naik di atas tangga, melompat jauh ke atas kaki belakangnya.
 • Semasa tidur atau berehat di perut, anjing mengambil postur yang tidak normal (kaki sangat berpaling ke arah yang berbeza - katak berpose).
 • TBS membawa kepada ubah bentuk bukan sahaja tulang dan tisu bersama, tetapi juga otot. Anak anjing dengan diagnosis ini menunjukkan asimetri badan: dada besar, kaki depan yang kuat, panggul sempit dan kaki belakang yang lemah.
 • Apabila anda menekan di kawasan sendi, anjing mengalami kesakitan dan ketidakselesaan.

Gejala ini boleh menjadi tanda yang membimbangkan, merangsang anda untuk tindakan selanjutnya. Pelancaran penyakit ini adalah mustahil. Kesan yang paling serius adalah mungkin.

Diagnosis dan ujian untuk displasia pada anjing

Setiap pemilik yang berminat akan melihat penyimpangan dalam tingkah laku haiwan peliharaannya, tetapi hanya doktor haiwan yang dapat memahami apa yang sedang berlaku dengan anjing itu. Tanda tanda timbul dari displasia? Cepat berjumpa doktor!

Foto dari seismo-garant.ru

Peringkat seterusnya adalah x-ray yang menentukan dengan tepat diagnosis dan tahap ubah bentuk tulang dan tisu sendi. Prosedur ini memerlukan imobilitas lengkap, tetapi hampir mustahil untuk memaksa anjing itu mengambil kedudukan tertentu dan tidak bergerak. Oleh itu, anestesia diberikan kepada haiwan itu.

Dan kaedah yang paling bermaklumat adalah arthroscopy. Melalui tusuk di rongga perut, kamera mikro dimasukkan, yang menembusi ke pusat zon masalah dan, ke milimeter terdekat, menunjukkan keadaan dan struktur tisu tulang rawan. Prosedur itu dengan jelas mendedahkan tahap kerosakan sendi, menentukan tahap displasia. Ia dijalankan di bawah anestesia di klinik moden dengan peralatan canggih.

Bagi anjing yang mempunyai kecenderungan untuk displasia antara umur 6 dan 8 bulan, latihan dan latihan sengit dikontraindikasikan. Pada sambungan sendi yang belum terbentuk, microtraumas mungkin berlaku, yang seterusnya membawa kepada TBS.

Rawatan displasia pinggul pada anjing

Veterinarians bersetuju: sukar untuk menyembuhkan dysplasia sendi pinggul, terutamanya jika ia dikesan pada peringkat akhir. Tetapi ini tidak bermakna bahawa penyakit itu harus dibenarkan hanyut. Tanpa langkah yang betul, displasia berkembang menjadi osteoartritis - pecahan tisu rawan, degenerasi sendi. Anjing itu menjadi tidak bergerak sepenuhnya. Untuk mengelakkan hasil seperti ini, doktor veterinar menetapkan rawatan yang memberi tumpuan kepada menghentikan penyakit, melambatkan dan menghentikan proses patologi.

Anjing dengan displasia TBS pada doktor haiwan, gambar dari petinsuranceleads.net

Apakah rawatannya?

Terapi Ubat

Untuk mengembalikan tisu tulang rawan, doktor haiwan menetapkan chondroprotectors - ubat-ubatan yang bertujuan untuk menghentikan perubahan patologi pada sendi. Tetapi kesan ubat itu hanya berkesan dalam peringkat awal penyakit ini. Dadah disuntik secara intramuskular atau ke sendi itu sendiri.

Homeopati

Penggunaan ubat homeopati mempunyai ciri-ciri propolis dan sokongan. Ubat herba tidak boleh menghentikan kerosakan patologi serius pada sendi dan tulang. Hanya doktor haiwan yang harus memilih ubat homeopati. Penggunaan dadah bebas boleh membawa kepada akibat yang paling menyedihkan.
Dadah, yang disyorkan oleh pakar, adalah kompositum diskus. Ia ditetapkan untuk anjing di bawah umur 9 bulan. Ia perlu mengambil ubat dari minggu pertama kehidupan dua kali seminggu. Suntikan intramuskular bertukar menjadi subkutan. Minta prosedur untuk pakar!

Fisioterapi

Veterinarians sering menetapkan prosedur seperti terapi laser dan radiasi elektromagnet. Tindakan ini bertujuan untuk memanaskan sendi. Tetapi rawatan tidak semestinya membawa hasil yang positif.

Foto dari zverideti.ru

Terdapat beberapa contraindications apabila pendedahan kepada laser dan magnet boleh membahayakan. Rawatan itu dijalankan di bawah pengawasan seorang doktor haiwan. Pakar catat jadual sesi dan tempoh mereka. Tiada amatur!

Penyuaran perubatan

Doktor haiwan menyarankan penggunaan ubat glukosamin dan kondroitin, yang diarahkan kepada pemulihan rawan tulang dan tulang yang rosak. Perbanan atas digunakan bukan sahaja pada tahap awal perkembangan penyakit, tetapi juga dalam osteoarthritis. Ciri pengenalan makanan dalam diet adalah bahawa mereka perlu ditambah ke diet dari minggu pertama kehidupan anjing. Dan jangan lupa tentang kalsium dan fosforus, yang melaksanakan fungsi penting mereka. Orang tidak mengganggu.

Teknik Pembedahan

Terapi sedemikian betul dianggap sebagai yang paling berkesan, bertindak secara tempatan - dalam bidang patologi. Penghapusan tumpuan tumpuan penyakit ini dapat mengembalikan anjing ke kehidupan aktif yang biasa.

Anjing semasa operasi untuk merawat disfasia TBS, foto dari justmedia.ru

Terdapat tiga operasi utama.

Arthroplasty

Intipati prosedur ini adalah penyingkiran kepala dan leher paha yang lengkap atau separa. Operasi ini ditugaskan untuk 4 atau 5 peringkat, apabila proses tidak dapat dipulihkan, patologi bersama berkembang menjadi osteoarthritis. Doktor haiwan mencadangkan operasi untuk anak anjing di bawah umur 6 bulan - dalam tempoh ini tubuh pulih lebih cepat, tisu-tisu regenerasi lebih baik.

Osteotomy triple

Hasil manipulasi pembedahan adalah peningkatan sudut komponen acetabular sendi pinggul, yang bersentuhan dengan kepala tulang. Operasi ini diberikan kepada anak-anak berusia 9-10 bulan, apabila tulang, tulang dan tulang rawan dibentuk. Osteotomi diresepkan semasa peringkat awal dan mudah. 4 dan 5 darjah displasia TBS, osteoarthritis dengan cara ini tidak dirawat.

Endoprosthetics

Semasa pembedahan, sendi digantikan dengan prostesis. Prosedurnya adalah kompleks, baik dalam mekaniknya dan dalam pemulihan badan. Terdapat risiko penolakan prostesis. Tetapi dalam kebanyakan kes, arthroplasty menunjukkan hasil cemerlang. Anjing kembali ke kehidupan aktif, berlari, melompat, melakukan aktiviti fizikal tanpa kesakitan.

Gambar dari kot-pes.com

Pencegahan displasia pada anjing

Proses ini boleh berlaku di peringkat genetik dan akibat diet dan gaya hidup yang tidak wajar. Berikut adalah 5 langkah pencegahan asas untuk membantu mengelakkan dysplasia pinggul dalam anjing:

1. Berhati-hati dan teliti kepada anak anjing dalam tempoh enam bulan pertama dalam hidupnya. Pada masa ini, kerangkanya terbentuk secara aktif, tulang dan sendi tumbuh. Dalam baka anjing besar, proses ini mungkin terlalu kuat.

2. Untuk mencegah dan mencegah displasia, diagnosis organisma haiwan, ikuti proses pembangunan.

3. Jangan menyalahgunakan protein yang banyak dalam diet anjing. Semua komponen mestilah seimbang. Protein, lemak, karbohidrat, serat, probiotik, vitamin, mineral. Syarat mandatori - kalsium + fosforus.

4. Salah satu musuh adalah obesiti. Berat kelebihan menyumbang kepada peningkatan tekanan pada sendi.

5. Dalam enam bulan pertama kehidupan, anda melakukannya tanpa latihan melelahkan dan latihan fisik. Pagi sepanjang pagi dan petang akan menguatkan otot dan menembusi badan dengan oksigen.

Tonton haiwan kesayangan anda! Kesihatannya adalah tanggungjawab anda.

Pemakanan yang betul

Foto dari tapak pleer.ru

Banyak bergantung kepada pemakanan. Diet anjing perlu terdiri daripada komponen yang seimbang, dalam satu koktail, melengkapi satu sama lain secara organik, mencetuskan perkembangan dan pengayaan tubuh dengan vitamin dan mineral.

Salah satu kesilapan biasa yang dibuat oleh penternak ialah: Pengurangan kalori khas (penggantian protein dengan karbohidrat). Langkah ini digunakan untuk memperlahankan pertumbuhan puppy, sebagai cara untuk mencegah displasia. Tetapi tindakan sedemikian hanya membahayakan tubuh anjing. Terutama dalam tempoh perkembangan aktifnya. Diet membawa kepada kesan yang bertentangan - haiwan itu semakin meningkat. Dan pound tambahan adalah ancaman yang serius terhadap terjadinya displasia.

Asas-asas pemakanan yang baik

 • Elakkan diet. Anjing itu harus menerima dan protein, dan lemak, dan karbohidrat.
 • Rebus sup. Makanan cecair merangsang rembesan, cepat menyuburkan dan mudah dicerna.
 • Masukkan kalsium dengan fosforus dalam diet. Hanya sebagai duet yang akan berfungsi dengan berkesan kalsium, menguatkan tulang dan sendi.
 • Dari minggu pertama kehidupan, tambah makanan tambahan dengan glucosamine dan chondroitin, yang menghalang kemunculan displasia.
 • Pilih makanan diperkaya dengan semua vitamin, mineral, probiotik yang diperlukan. Pilih untuk umur dan berat anjing. Makanan untuk baka besar dibuat oleh formula mereka, berbeza dari makanan haiwan kesayangan untuk anjing kecil.

Tonton berat anjing, jangan bawa ke obesiti! Pound tambahan - ancaman displasia pinggul.

Kesimpulan

Bagaimana untuk mengalahkan dysplasia pinggul pada anjing? Pertama sekali, sedar akan perkara itu dan bersedia mental untuk penampilannya. Menurut para veterinari, penyakit ini dapat terjadi walaupun pada hewan yang paling sihat, yang dalam enam bulan pertama kehidupan tidak menunjukkan adanya kelainan dalam perkembangan. Displasia adalah berbahaya, jadi diperhatikan terlebih dahulu!

Apa yang anda perlu tahu tentang displasia

 • Risiko patologi yang paling besar adalah pada anjing baka besar dan terikat (contohnya, dachshunds, pengambilan semula).
 • Awalnya diagnosis dibuat, semakin besar kemungkinan penyembuhan. Pantau status haiwan kesayangan anda.
 • Displasia bersama berlaku disebabkan kekurangan zat makanan: kelebihan bekalan atau kekurangan vitamin, protein, mineral. Jangan menyeksa haiwan dengan diet.
 • Dalam enam bulan pertama kehidupan, jangan menyiksa anak anjing anda dengan senaman fizikal. Kerangka itu rentan dan mengalami perubahan bentuk.
 • Kaedah perjuangan yang paling berkesan adalah pembedahan. Tetapi ia terpakai pada peringkat keempat dan ke-5 displasia.
 • Pada gejala pertama, hubungi doktor haiwan. Diagnosis yang kompeten - 50% kejayaan di laluan ke penyembuhan.

Foto dari porrroda.ru

Dalam masa yang dikesan patologi boleh dihentikan, memulihkan fungsi motor. Berhati-hati dengan haiwan kesayangan anda! Anda adalah satu-satunya sokongan dan harapan mereka.

Dysplasia dalam anjing: gejala dan rawatan

Penyakit sistem muskuloskeletal sering berlaku pada anjing baka besar. Dengan membina besar-besaran dan berat badan yang tinggi pada latar belakang aktiviti fizikal yang tinggi, haiwan sering mengalami masalah dengan sendi. Salah satu patologi yang paling biasa jenis ini ialah displasia. Tidak seperti manusia, displasia pada anjing tidak berlaku untuk penyakit kongenital, tetapi berkembang dalam puppyhood dan disebabkan oleh kecenderungan keturunan. Untuk mengelakkan komplikasi serius penyakit ini, termasuk imobilitas anjing yang lengkap, mungkin hanya dengan bantuan rawatan yang tepat pada masanya dan langkah pencegahan yang betul.

Ciri-ciri penyakit ini

Displasia adalah penyakit yang tidak boleh diubati yang boleh mengakibatkan pemusnahan sebahagian daripada sendi dalam anjing. Masalahnya adalah peningkatan yang signifikan dalam jurang antara kepala dan rongga artikulasi artikular, akibatnya kepadatan tulang dikurangkan. Geseran yang berterusan dan tekanan yang berlebihan membawa kepada kemusnahan tisu tulang, penyembuhan atau perut sendi.

Oleh kerana sendi pinggul tertakluk kepada beban yang paling besar apabila anjing bergerak, paling sering displasia memberi kesan kepada mereka. Kerosakan yang lebih kurang sama kepada sendi siku dan dalam kes yang jarang berlaku - lutut.

Terdapat 5 darjah pembangunan displasia pada anjing:

 • A - adalah norma;
 • B dan C - terdapat beberapa gangguan di mana kerap berlaku;
 • D dan E - kerosakan sendi teruk berlaku.

Penampilan penyakit ini mungkin jika anak anjing mempunyai kecenderungan genetik. Di Rusia, kumpulan risiko termasuk wakil semua baka besar, kerana anjing dengan displasia mula diperolehi dari pembiakan yang baru-baru ini. Perkara yang paling tidak menyenangkan adalah bahawa jika ada kecenderungan, displasia boleh berkembang, walaupun anjing itu diberi makan dengan betul dan dikenakan beban normal.

Punca

Permulaan penyakit dengan kehadiran kecenderungan genetik dapat mencetuskan banyak faktor yang berbeza, yang paling biasa adalah:

 1. Pemakanan yang tidak betul: diet tidak seimbang (kekuasaan daging atau ketiadaannya, makanan kering berkualiti rendah); pengenalan sebilangan besar suplemen kalsium fosforus; berlebihan berlebihan dan obesiti yang dihasilkan.
 2. Gangguan aktiviti motor: senaman berlebihan; tidak aktif; kecederaan, lebam, kecederaan anggota badan lain.

Risiko displasia adalah tertinggi dalam anjing dengan berat badan yang besar, jauh lebih tinggi daripada norma, yang pada masa yang sama menjalani latihan intensif.

Tanda-tanda displasia pada anjing

Mengakui proses patologi dalam sendi oleh X-ray boleh menjadi anak anjing separuh tahunan. Tetapi untuk melihat mana-mana pelanggaran luar semasa tempoh ini hampir mustahil. Hanya dengan perhatian yang mendalam adalah gejala utama displasia pada anjing yang dapat dilihat:

 • kepincangan sedikit yang muncul pada permulaan larian atau selepas kerja;
 • kekakuan pada bangun, keinginan untuk "memanaskan" atau "menyimpang" selepas berbaring lama;
 • kegagalan untuk mengambil tangga di salah satu atau salah satu arahan;
 • keinginan berulang untuk berehat semasa berjalan.

Sangat penting untuk mengetahui penyakit ini dan memulakan rawatan secepat mungkin. Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya satu gejala, anda perlu segera menghubungi doktor haiwan, kerana dengan usia, patologi akan menjadi lebih sukar untuk menyembuhkan. Selain itu, gejala-gejala displasia dalam anjing biasanya muncul hanya 1-1.5 tahun, apabila sistem muskuloskeletal terbentuk sepenuhnya. Dalam kes ini, kecederaan kepada sendi yang berbeza mempunyai beberapa ciri tersendiri.

Displasia pinggul

Proses negatif pada sendi pinggul menyebabkan pelanggaran kedudukan fisiologi kepala femoral berbanding dengan rongga sendi. Ciri-ciri ciri tingkah laku anjing dalam kecederaan sedemikian adalah sokongan yang berterusan pada forelimbs, keengganan untuk menaiki tangga, menurunkan croup, merayap ke belakang ketika berjalan.

Kemunculan tanda-tanda penyakit ditentukan oleh keterukan pelanggaran tersebut:

 • dengan sedikit percanggahan, gejala displasia pinggul pada anjing biasanya tidak muncul sama sekali atau muncul hanya pada usia tua;
 • dengan perbezaan yang ketara di antara bahagian-bahagian sendi, tanda-tanda penyakit itu akan segera dapat dilihat walaupun keadaan yang tepat dari anak anjing itu disediakan.

Displasia sendi siku

Sekiranya penyakit itu memberi kesan kepada sendi siku, gejala-gejala lain diperhatikan:

 • limping pada anggota depan;
 • kegagalan untuk memberikan satu kaki pada perintah;
 • penampilan penebalan atau serpihan tambahan pada sendi siku;
 • menarik keluar kakinya pada perasaan neoplasma;
 • keengganan untuk menuruni tangga.

Sesetengah tanda-tanda jenis displasia ini bergantung pada patologi tertentu, kerana tulang sendi dapat meratakan, menyebabkan geseran meningkat, atau, sebaliknya, menurun, membentuk jurang yang berlebihan.

Displasia lutut

Perubahan dalam sendi lutut pada anjing adalah jarang dan biasanya disebabkan oleh kecederaan atau lebihan beban yang dibenarkan pada anggota belakang. Dalam kes sedemikian, kedudukan tulang artikular berubah mengikut jenis sublaksasi. Ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • penampilan kecacatan yang jelas dari sendi lutut;
 • sensasi menyakitkan ketika merasakan tempat-tempat ini;
 • ketara pada kaki belakang.

Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, anak anjing berkembang biak mesti disediakan dengan syarat penahanan yang betul, tidak termasuk kemungkinan kecederaan.

Kaedah diagnostik

Semasa pemeriksaan awal anjing untuk kehadiran displasia, doktor haiwan menjalankan beberapa manipulasi:

 • menilai ketepatan gerakan am;
 • palpasi sendi untuk mengesan kecacatan;
 • melakukan lenturan-lanjutan anggota badan untuk menentukan bagaimana bergerak sendi, serta untuk melihat reaksi haiwan.

Kemudian membuat pemeriksaan x-ray. Apabila melakukan ini, anjing mesti berada di bawah anestesia am, yang membolehkan menentukan lokasi tulang artikular tanpa sokongan otot. Sekiranya x-ray tidak memberi gambaran lengkap mengenai kerosakan, arthroscopy dilakukan - pengenalan ruang mikroskopik melalui tisu tisu. Kajian sedemikian adalah sebagai maklumat yang mungkin, tetapi mahal dan tidak dilakukan di semua klinik.

Rawatan displasia pada anjing

Displasia dalam anjing dirawat dengan ubat-ubatan atau pembedahan. Pilihan rawatan bergantung kepada ciri-ciri penyakit, ciri-ciri individu organisma dan keadaan kesihatan haiwan. Dalam kebanyakan kes, rawatan displasia sendi siku pada anjing boleh dilakukan baik oleh kaedah konservatif dan oleh campur tangan pembedahan. Patologi sendi pinggul biasanya dikeluarkan hanya melalui pembedahan.

Terapi konservatif

Dalam anjing dengan displasia, rawatan dengan ubat termasuk ubat preskripsi untuk beberapa kumpulan dengan kesan yang berbeza:

 • chondroprotective - untuk penjanaan semula bersama;
 • antispasmodic - untuk mengurangkan kesakitan;
 • anti-radang - untuk melegakan keradangan tisu di sekitarnya.

Makanan tambahan dengan glucosamine dan chondroitin juga digunakan untuk mempercepatkan proses regeneratif di sendi. Bersama dengan mengambil ubat-ubatan dan suplemen makanan, haiwan ditetapkan diet khusus untuk penurunan berat badan dengan penggunaan serat vitamin-mineral secara serentak.

Kesan yang baik memberi fisioterapi tambahan. Yang paling popular ialah:

 • parafin atau ozokerit;
 • terapi magnet dan laser;
 • urut sendi yang rosak.

Semasa tempoh rawatan untuk anjing, aktiviti fizikal tidak dikecualikan, tetapi harus sederhana - berenang, berjoging ringan, berjalan.

Perlu diingat bahawa rawatan konservatif hip dysplasia pada anjing hanya memberikan peningkatan sementara - sakit dikeluarkan dan klasifikasi dihapuskan, tetapi sendi sendi yang dihancurkan tidak dipulihkan. Oleh itu, pakar mengesyorkan segera melakukan pembetulan operasi.

Pembedahan

Rawatan pembedahan displasia pada anjing bertujuan untuk mengubah bentuk kepala femoral supaya ia sesuai dengan parameter rongga artikular. Kerumitan operasi bergantung kepada tahap penyakit. Bagi pelanggaran kecil, prosedur ini hanya boleh dilakukan untuk mengeluarkan sepotong rawan kecil. Dalam kes yang lebih teruk, operasi berikut dilakukan:

 1. Endoprosthetics - penggantian lengkap sendi pinggul dengan prostesis titanium. Selepas tempoh pemulihan, anjing akan bergerak secara normal tanpa sebarang ketidakselesaan.
 2. Osteotomi - menukar lokasi rehat artikular dan memberikan gabungan fisiologi yang betul. Operasi boleh dilakukan hanya dengan tidak adanya displasia pembebanan dengan arthritis.
 3. Pembuangan leher dan kepala femoral - teknik ini tidak menyediakan implan implan, tetapi dikaitkan dengan tempoh pemulihan yang sangat panjang. Tetapi selepas pemulihan, anjing itu tidak akan mempunyai tanda-tanda penyakit, ia akan dapat berlari dan melompat tanpa batasan.

Keputusan mengenai kaedah rawatan pembedahan dibuat oleh doktor atas dasar diagnosis dan keadaan binatang. Sebarang operasi untuk displasia adalah kerja yang sangat halus yang hanya pakar bedah dengan pengalaman yang luas dan pengetahuan mendalam tentang anatomi boleh melakukan secara kualitatif. Oleh itu, sangat penting untuk mencari pakar sedemikian.

Pencegahan penyakit

Intipati langkah-langkah pencegahan untuk mencegah displasia pada anjing bergantung kepada tahap apa yang mereka perlukan. Ia perlu untuk berfikir tentang ketiadaan penyakit ini dalam anak anjing sebelum pengambilannya. Memilih anjing anjing besar, anda perlu memastikan bahawa ibu bapanya diuji untuk displasia dan menunjukkan keputusan negatif (gred A). Sijil ini disediakan oleh pembiak baka bersama-sama dengan dokumen lain. Walaupun walaupun ini tidak akan memberikan jaminan penuh bahawa pada masa akan datang penyakit itu tidak akan nyata.

Ia adalah mustahil untuk menentukan displasia pada anak anjing di bawah umur 6 bulan (dan kadang-kadang lebih tua). Tetapi jika anjing itu mempunyai predisposisi, penyakit itu pastinya akan mengisytiharkan dirinya kemudian. Oleh itu, pencegahan selanjutnya adalah untuk meminimumkan risiko kejadian atau perkembangan akibatnya. Langkah-langkah pencegahan termasuk pemakanan seimbang dan senaman yang mencukupi. Dengan pendekatan ini, sangat mungkin untuk menghentikan perkembangan penyakit itu, walaupun proses patologi telah bermula pada sendi anak anjing.

Sekiranya seekor anjing betina yang besar mula diberi makan dari masa kanak-kanak, yang membawa kepada peningkatan berat badan yang cepat, dan pada masa yang sama tertakluk kepada latihan yang berlebihan, maka semua ini dapat meningkatkan beban pada sendi sakit dan boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada haiwan itu. Mana-mana anjing memerlukan perhatian dan penjagaan, terutama jika ia merupakan wakil baka besar yang berisiko untuk penyakit sendi. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa displasia bukanlah satu kalimat. Anda boleh menyimpan haiwan kesayangan anda jika anda perhatikan masalah dalam masa dan memberikannya rawatan yang betul.

Anda juga boleh bertanya soalan kepada doktor haiwan kakitangan laman web kami, yang akan menjawabnya secepat mungkin dalam medan komen di bawah.

Displasia sendi dalam anjing: tempat yang lemah dalam baka besar

Saiz haiwan yang mengagumkan bukanlah jaminan kesihatan yang sempurna, dan kadang-kadang, dan sebaliknya, adalah dimensi yang bertanggungjawab terhadap masalah tertentu dalam anjing besar. Sebagai contoh, displasia adalah patologi sistem muskuloskeletal, yang "mengasihi" haiwan besar, berat, dipaksa untuk sentiasa mengalami beban yang kuat pada kumpulan sendi dan otot tertentu. Jangan meremehkan keseriusan penyakit ini, kerana bayaran balik terlalu tinggi - imobilitas haiwan kesayangan anda dan kehidupan yang penuh dengan penderitaan fizikal.

Apakah displasia sendi?

Displasia adalah kemusnahan (lengkap atau separa) dan / atau pengubahsuaian tisu artikular pada anjing yang disebabkan oleh lekatan tulang kepala yang tidak betul ke rongga artikular. Biasanya, reka bentuk ini mempunyai hubungan yang ketat, yang memastikan lancar dan mengekalkan keanjalan yang licin. Dalam patologi antara kepala tulang dan "niche", suatu lumen (jurang) terbentuk di sendi, tisu menggosok antara satu sama lain dalam proses pergerakan, ini menyebabkan pemisahan mereka dan meratakan, tulang rawan artikular terdedah kepada tekanan yang kuat dan beransur-ansur berubah.

Gejala, klasifikasi dan tahap perkembangan displasia

Penyakit ini menyerang sendi panggul, paha dan kaki kaki haiwan dan dibahagikan kepada jenis:

1. Displasia pinggul

Yang paling biasa dari semua kecacatan sendi patologi ini. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa kaki belakang anjing joging dan, apabila berlari atau melompat, berfungsi sebagai penyerap kejutan binatang. Membina besar, pertumbuhan tinggi, badan besar membina beban yang kuat pada TBS. Pada risiko adalah baka seperti Bernards, Sheepdogs, Rottweilers, Divers, dll.

Gejala displasia pinggul:

 • Galang yang bergoyang.
 • Selesaikan semasa memandu.
 • Kekakuan (sukar untuk mendaki tangga, bangun dari lantai, dan sebagainya).
 • Poster luar biasa semasa berbaring.
 • Asimetri pembangunan badan (kerana keinginan untuk memindahkan berat badan ke kaki depan).
 • Sakit pada palpasi paha.

Klasifikasi displasia pinggul dengan darjah:

 • Dan - tidak ada tanda-tanda penyakit yang jelas.
 • B - penyimpangan hampir tidak dapat dilihat.
 • C - tahap penyakit ringan.
 • D - tanda-tanda pelanggaran dalam had yang dibenarkan.
 • E - teruk kerosakan bersama.

2. Sikap displasia

Ini adalah pertumbuhan yang tidak normal tulang tulang dan tulang rawan pada siku atau lutut haiwan kesayangan. Penyebab kerapuhan dan kronik yang paling biasa di kalangan anjing besar.

Gejala displasia siku:

• Sakit dalam palpation forelimbs.

• Kesukaran menaikkan kaki.

• Segel dan tebal di kawasan sendi.

• Kesukaran berjalan, termasuk naik tangga.

Klasifikasi displasia sendi siku dengan darjah:

• 0 - tiada pelanggaran.

• 1 - manifestasi minimum (pembentukan artritis (osteophytes) tidak> 2 mm).

• 2 - pertumbuhan yang agak boleh diterima (2-5 mm).

• 3 - ubah bentuk tisu mendalam (> 5 mm).

3. displasia lutut

Ini adalah patologi jarang, terutamanya kesan kecederaan atau ketidakpatuhan terhadap keadaan penahanan (lantai licin, beban berat).

Penyakit ini tidak kongenital (kecuali terkecil daripada kes terpencil), tetapi dorongan untuk perkembangan berlaku pada zaman kanak-kanak kecil - kewujudannya dapat diasumsikan sudah berusia 4 bulan.

Penyebab displasia

Kecenderungan genetik terhadap penyakit ini agak tinggi. Sekiranya ibu bapa adalah pembawa gen "berbahaya", maka kebarangkalian anak yang sakit tidak 100%, tetapi secara automatik berisiko lahir. Dan walaupun pemilik tumbuh dan memberi makan kepadanya mengikut semua peraturan, ini tidak menjamin bahawa displasia akan memintas haiwan kesayangan besar mereka.

Malangnya, sesetengah pemiliknya sendiri, tanpa menyedari, adalah "merangsang" penyakit itu. Dalam usaha untuk menghidupkan haiwan kesayangan mereka dengan cepat ke dalam sebuah gergasi anjing dan lelaki yang kuat, mereka mula memberi makanan kepada anak anjing dengan bahan tambahan, kalsium pertumbuhan, dan daging. Dan mereka gembira bahawa bayi itu berkembang dengan pesat, mendapat massa otot di depan matanya, melupakan bahawa tulang tidak semudah masa untuk berkembang dan menguatkan dengan cepat. Tambahkan ke latihan fizikal yang sangat tinggi ini, dan hasil yang menyedihkan akan datang dengan cepat: ubah bentuk sendi dengan pelbagai peringkat.

Sebagai tambahan kepada keturunan dan bangunan otot buatan terdapat beberapa faktor yang mencetuskan mekanisme pemusnahan penyakit sendi:

 • Lebihan protein, kalsium, fosforus.
 • Obesiti.
 • Aktiviti fizikal yang sengit, tidak bersesuaian dengan usia dan perkembangan kerangka.
 • Kurangnya aktiviti motor.
 • Kecederaan kepada anggota badan (keseleo, keseleo, lebam teruk, dll).

Jelas sekali, tanda-tanda penyakit ini muncul selepas satu tahun kehidupan anjing, apabila pertumbuhan intensif berhenti dan tulang kerangka mengeraskan.

Diagnosis displasia pada anjing

Tiada diagnosis bebas dibenarkan, hanya nasihat perubatan profesional. Senarai langkah diagnostik termasuk:

Pemeriksaan visual

1. Ujian mobiliti (flexion, perpanjangan sendi, mendengar bunyi ketika bergerak (berderit, gesekan, klik)).

2. X-ray. Gambar diambil di bawah anestesi untuk memastikan haiwan yang tidak sempurna lengkap. Membolehkan anda untuk menunjukkan tahap kecacatan leher femoral, sendi, tisu penghubung.

3. Arthroscopy. Pemeriksaan endoskopik (minicamera) rongga sendi. Acara yang sangat bermaklumat, tetapi mahal dan boleh diakses hanya untuk klinik besar.

Berdasarkan diagnosis, doktor haiwan akan menentukan sejauh mana penyakit itu dan menetapkan terapeutik terapeutik.

Rawatan displasia sendi pada anjing

Terdapat dua cara untuk memerangi penyakit ini:

1. Konservatif.

Berdasarkan ubat dan fisioterapi:

• Suntikan chondroprotectors (intramuskular atau titisan) untuk membaiki tulang rawan dan tisu sendi.

• Antispasmodik untuk melegakan kesakitan.

• Anti-radang untuk melegakan keradangan.

• Suplemen dengan chondroitin dan glucosamine untuk menguatkan dan menegangkan tulang.

• Magneto, laser, terapi parafin.

Untuk obesiti, diet rendah kalori dan kompleks vitamin tambahan ditetapkan.

2. Operasi.

Ia digunakan untuk kerosakan teruk pada sendi, apabila terapi lembut sudah tidak berdaya. Kepala bedah menyesuaikan kepala TBS agar sesuai dengan bentuk dan saiz rongga artikular. Jenis operasi bergantung kepada tahap ubah bentuk:

• Penyingkiran mudah pertumbuhan tulang rawan.

• Pengecualian kepala dan leher femoral.

• Osteotomi - perubahan lokasi fossa sendi.

• Endoprosthetics - penyingkiran TBS dengan prostesis.

Semakin cepat gejala displasia dikenal pasti, semakin besar peluang pemulihan yang berjaya. Penyakit yang diturunkan pada masa dewasa adalah lebih sukar untuk dirawat, dan prognosis tidak selalu baik.