Utama / Diagnostik

Manusia kaki: skema struktur dan fungsi

Jika kita menganggap kaki secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, kita boleh membezakan tiga struktur utama: tulang kaki; ligamen kaki yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot kaki.

Tulang kaki

Rangka kaki terdiri daripada tiga bahagian: tarsus, metatarsus dan jari kaki.

Tarsus tulang

Bahagian posterior tarsus terdiri daripada ramus dan calcaneus, anterior - navicular, cuboid dan tiga sphenoid.

Talus terletak di antara distal

Calcaneus merupakan bahagian bawah tarso. Ia mempunyai bentuk yang lebih panjang, panjang dan panjang dan merupakan yang paling besar di antara semua tulang kaki. Ia membezakan badan dan menonjol tulang tumit yang dapat dipanjangkan dengan baik, menonjolkan posteriornya. Tulang ini mempunyai permukaan artikular yang digunakan untuk artikulasi dari atas dengan talus dan di hadapan dengan tulang kuboid. Di dalam calcaneus ada penonjolan - sokongan talus.

Tulang scaphoid terletak di pinggir kaki kaki. Ia terletak di hadapan talus, di belakang sphenoid dan di dalam tulang kuboid. Di pinggir dalaman, ia mempunyai tuberosity tulang navicular, menghadap ke bawah, yang dirasakan dengan baik di bawah kulit dan berfungsi sebagai titik pengenalan untuk menentukan ketinggian bahagian dalam lengkungan kaki membujur. Tulang ini cembung anterior. Ia mempunyai permukaan artikular yang di artikulasikan dengan tulang yang bersebelahan.

Tulang kuboid terletak di pinggir luar kaki dan articulates di belakang dengan calcaneus, di dalam dengan sphenoid navicular dan luaran, dan di hadapan dengan tulang metatarsal keempat dan kelima. Pada permukaan yang lebih rendah adalah alur, di mana terletak tendon otot peroneal panjang.

Tulang berbentuk baji (medial, pertengahan dan lateral) terletak di depan skapoid, di dalam bentuk berbentuk kubus, di belakang tiga tulang metatarsal pertama dan membentuk bahagian anteroposterior tarsus.

Tulang metatarsus

Setiap daripada lima tulang metatarsal mempunyai bentuk tubular. Mereka membezakan asas, badan dan kepala. Tubuh setiap tulang metatarsal menyerupai prisma trihedral dalam bentuknya. Tulang terpanjang adalah yang kedua, yang paling pendek dan paling tebal - yang pertama. Pada dasar tulang metatarsus ada permukaan artikular, yang berfungsi sebagai artikulasi dengan tulang tarsus, serta dengan tulang metatarsal yang berdekatan, dan pada kepala, permukaan artikular untuk artikulasi dengan proksimal

Tulang jari

Jari kaki terdiri daripada falanges. Seperti pada berus, jari kaki pertama mempunyai dua falang, dan selebihnya - tiga setiap satu. Selalunya, kedua-dua falangs jari jari kelima bersama-sama supaya rangkanya boleh mempunyai dua phalanges. Terdapat falang proksimal, tengah dan distal. Perbezaan yang signifikan dari falang tangan mereka adalah bahawa mereka pendek, terutama falal distal.

Di kaki, seperti pada tangan, terdapat tulang sesamoid. Di sini mereka dinyatakan lebih baik. Selalunya mereka dijumpai di persimpangan tulang metatarsal pertama dan kelima dengan falang proksimal. Sesamoid tulang meningkatkan faraj sisi metatarsus di bahagian anteriornya.

Peralatan ligamen kaki

Mobiliti kaki menyediakan beberapa sendi - pergelangan kaki, subtalar, ram, calcaneal, navicular, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal.

Sendat buku lali

Sendi pergelangan kaki dibentuk oleh tulang tibia dan talus. Permukaan artikular tulang pada kaki bawah dan pergelangan kaki mereka, seperti garpu, melampirkan blok talus. Gelang kaki mempunyai bentuk blok. Dalam sendi ini, sekitar paksi melintang yang melalui blok talus, adalah mungkin: lenturan (pergerakan ke arah permukaan plantar kaki) dan lanjutan (pergerakan ke arah permukaan belakangnya). Besarnya pergerakan dalam lekapan dan lanjutan mencapai 90 °. Kerana fakta bahawa blok di bahagian belakang sempit agak, dengan lenturan kaki, ia menjadi mungkin untuk membawanya kembali dan sebagainya. Sendi diperkuat dengan ligamen yang terletak di bahagian dalam dan luarnya. Ligan medial (deltoid) yang terletak di bahagian dalam adalah kira-kira segi tiga dan meluas dari malleolus medial ke arah tulang skapoid, talus dan tumit. Di sisi luar terdapat juga ligamen yang berlari dari fibula ke talus dan tulang-tulang calcaneal (ligamen anterior dan posterior ligamen fibus dan ligamen-fiben calcaneal).
Salah satu sifat ciri ciri sendi ini ialah pada orang dewasa ia mempunyai pergerakan yang lebih tinggi ke arah permukaan plantar kaki, sedangkan pada anak-anak, terutama pada bayi yang baru lahir, itu adalah di belakang kaki.

Sendi subtalar

Sendi subtalar terbentuk oleh talus dan calcaneus, yang terletak di bahagian posterior. Ia mempunyai bentuk silinder (agak lingkaran) dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Sendi dikelilingi oleh kapsul nipis, dilengkapi dengan berkas kecil.

Parano-calcaneus-navicular joint

Di rantau anterior antara tulang talus dan tumit adalah sendi ram-heel-navicular. Ia dibentuk oleh ketua talus, tulang tumit (dengan permukaan artikular anterior-superior) dan tulang scaphoid. Sendi talonecaneus-navicular mempunyai bentuk sfera. Pergerakan di dalamnya dan dalam sendi subtalar adalah berkaitan secara fungsional; mereka membentuk satu artikulasi gabungan dengan paksi putaran yang mengalir melalui kepala talus dan tubercle calcaneal. Sekitar paksi ini adalah pronation

Sendi Tarsometatarsal

Sendar tarsus-metatarsal terletak di antara tulang-tulang tarsus, serta di antara tulang-tulang tarsus dan metatarsus. Sendi-sendi ini adalah kecil, kebanyakannya rata, dengan pergerakan yang sangat terhad. Pada permukaan plantar dan dorsal ligamen kaki telah berkembang dengan baik, di antaranya perlu diperhatikan syndesmosis kuat - ligamentum plantar panjang, yang berasal dari calcaneus ke pangkal tulang metatarsal II-V. Oleh kerana banyak ligamen tulang tarsal (navicular, cuboid dan tiga berbentuk baji) dan I - V, tulang metatarsus nyaris tidak bergerak saling berhubungan dan membentuk dasar pepejal yang dipanggil kaki.

Plus-phalangeal sendi

Sendi plus dan phalangeal mempunyai bentuk sfera, tetapi mobiliti mereka agak kecil. Mereka dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal jari kaki. Kebanyakan mereka boleh membengkok dan jari-jari lentur.

Sendi Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki terletak di antara falang individu jari-jari dan mempunyai bentuk blok; Pada masa yang sama mereka diperkuat dengan ligamen cagaran.

Otot kaki

* Otot yang melekatkan tendon mereka pada pelbagai tulang kaki (otot tibial anterior, otot tibialis posterior, otot betis panjang, otot betis pendek, otot extensor panjang dan flexor jari kaki), yang bermula di kawasan kaki bawah, tergolong dalam otot betis dan diperiksa dalam artikel Anatomi Shin.

Di belakang kaki terdapat dua buah otot: jangkitan pendek jari dan pendek kaki pendek. Kedua-dua otot ini bermula dari permukaan luar dan dalaman calcaneus dan melekat pada falanxes proksimal jari-jari yang sama. Fungsi otot adalah untuk meluruskan jari kaki.

Di atas permukaan tapak kaki, otot terbahagi kepada kumpulan dalaman, luaran dan pertengahan.
Kumpulan dalaman terdiri daripada otot-otot yang bertindak pada kaki besar: otot yang menarik ibu jari; flexor pendek ibu jari dan otot yang memimpin ibu jari. Semua otot ini bermula dari tulang metatarsus dan tarsus, dan dilampirkan ke pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini jelas dari nama mereka.
Kumpulan luar termasuk otot-otot yang bertindak pada kaki kelima kaki: otot yang menghilangkan jari kecil, dan flexor pendek jari kecil. Kedua-dua otot ini dilampirkan pada phalanx proksimal jari kelima.
Kumpulan pertengahan adalah yang paling penting. Ia termasuk: flexor jari yang pendek, yang dilampirkan pada falang tengah jari kedua ke kelima; otot persegi tunggal, melekat pada tendon flexor jari panjang; otot seperti cacing, serta otot belakang dan plantar, yang diarahkan kepada falanx proksimal jari kedua ke kelima. Semua otot ini berasal pada tulang tarsus dan metatarsus di sisi plantar kaki, dengan pengecualian otot seperti cacing, yang bermula dari tendon-flexor jari panjang. Kesemua mereka terlibat dalam membongkok jari kaki, serta membiak mereka dan mencampurkan.

Apabila membandingkan otot-otot plantar dan permukaan dorsal kaki, jelas kelihatan bahawa bekas lebih kuat daripada yang kedua. Ini disebabkan oleh perbezaan fungsi mereka. Otot-otot permukaan tapak kaki kaki terlibat dalam pengekalan lengkung kaki dan sebahagian besarnya memastikan sifat musim bunga. Otot permukaan belakang kaki terlibat dalam beberapa pelanjutan jari apabila bergerak ke hadapan semasa berjalan dan berjalan.

Fascia kaki

Fascia yang lebih rendah

Antara pergelangan kaki medial dan calcaneus terdapat alur di sepanjang mana tendon-otot yang dalam dari permukaan posterior betis berlalu. Di atas kudis, fascia tibia, yang melewati fascia kaki, membentuk penebalan dalam bentuk ligamen - pemegang tendon flexor. Saluran fibrous terletak di bawah bungkusan ini; dalam tiga daripadanya tendon otot dikelilingi oleh sarung sinovial, di dalam saluran keempat - saluran darah dan saraf.
Di bawah pergelangan kaki sisi, fascia tibia juga membentuk penebalan, yang disebut penahan tendon otot betis, yang berfungsi untuk menguatkan tendon-tendon ini.

Fascia kaki di permukaan belakang lebih nipis daripada pada plantar. Di permukaan plantar terdapat penebalan fascial yang ketara - aponeurosis plantar dengan ketebalan sehingga 2 mm. Serat aponeurosis plantar mempunyai hala tuju anteroposterior dan terutamanya dari tiub calcaneal anteriorly. Aponeurosis ini mempunyai proses dalam bentuk plat berserabut yang mencapai tulang metatarsus. Terima kasih kepada septum intermuskular pada sisi plantar kaki, tiga sarung berserat terbentuk, di mana kumpulan otot sepadan terletak.

Henti kaki

Kaki (lat Pes) adalah bahagian distal (jauh) dari anggota kaki empat kaki berhenti, adalah satu set yang secara langsung menyentuh permukaan bumi dan berfungsi sebagai sokongan apabila berdiri dan bergerak. Juga dipanggil kaki.

Kandungannya

Kaki manusia adalah bahagian paling bawah bahagian bawah badan [1]. Bahagian kaki secara langsung bersentuhan dengan permukaan bumi disebut kaki atau satu-satunya [2]; bahagian atas yang bertentangan dengannya disebut belakang kaki. Kaki secara keseluruhannya mempunyai pembinaan berkubah, tidak tetap, tetapi disebabkan sendi, yang mempunyai kelenturan dan keanjalan. Menurut struktur tulang kaki dibahagikan kepada tarsus, metatarsus dan phalanges [3].

Morfologi luaran kaki manusia

Morfologi luaran kaki mencerminkan struktur tulang dan dibahagikan kepada bahagian anterior, tengah dan posterior. Di bahagian depan terdapat jari-jari dan dari sisi tunggal - pad kaki, gerbang kaki dibawa ke bahagian tengah, dan belakang dari sisi tunggal membentuk tumit.

Gerbang itu adalah bahagian kaki yang, dari sisi tunggal, biasanya tidak menyentuh tanah, tetapi dari sisi belakang membentuk ketinggian kaki. Bahagian cembung gerbang terdiri daripada lima tulang metatarsal yang terletak di dalam badan kaki, sambungan luaran tulang ini membentuk jari dan disebut phalanges [4]. Pad kaki terletak di bahagian bawah lengkungan di hadapan jari dan melindungi sendi dari kesan. Jari kaki yang melampau, dengan analogi dengan jari, dipanggil ibu jari (hallux) dan jari kecil, dan tiga yang lain dipanggil nombor II, III, IV, bermula dengan ibu jari. Bahagian umum lengkung dan tumit boleh dipanggil tarsus, dan jari kaki dengan kaki atau kaki kecil.

Kulit tunggal tebal, kasar, tanpa rambut dan kaya dengan kelenjar peluh. Kulit permukaan belakang adalah elastik, dengan mudah dipindahkan, oleh itu, dalam sebarang proses keradangan, bengkak muncul di belakang kaki. Permukaan tunggal hanya menghasilkan semula dan mencerminkan struktur tulang di bawahnya. Ini kerana permukaan kaki mengandungi sejumlah besar bantalan lemak, dan permukaan kaki ditutup dengan kulit tebal. Pad berbentuk bujur adalah satu-satunya jari. Penampilan mereka dikaitkan dengan kehadiran pad bantal pada satu-satunya, yang mana mereka bersentuhan (apabila jari tidak diregangkan ke sisi) melintasi tepi melintang kaki. Kusyen ibu jari adalah lebih rata, lebih luas dan terpisah dari kaki dengan lipatan yang baik. Ibu jari dipisahkan dari yang lain dengan jahitan dalam, ia dinobatkan dengan paku yang berkuasa, dan paksi jari dipindahkan sedikit ke sisi. Ibu jari rata, selebihnya berkubah. Panjang jari secara beransur-ansur berkurang dari besar ke jari kecil. Kadang-kadang jari kedua adalah yang paling lama.

Dari segi panjang jari, orang dapat membezakan tiga jenis kaki: "jenis Yunani" - ibu jari dan jari ketiga lebih rendah panjang ke kedua; "Jenis Mesir", apabila ibu jari terpanjang; "Jenis Roman" - semua jari adalah kira-kira panjang yang sama. Membina kaki "jenis Yunani" dengan jari kedua yang panjang selalu dianggap sebagai undang-undang untuk pemahat purba. Dalam semua kes, pinggir kaki mempunyai bentuk busur biasa.

Di bahagian belakang, satu-satunya bentuk bulu di tempat yang bersebelahan dengan tumit, di bahagian depan, serta dari sisi dan ketika mendekati jari kaki. Di pinggir tunggal mempunyai bentuk cembung dan disambungkan ke permukaan tengah kaki.

Di tempat-tempat yang berfungsi untuk menyokong tulang: pada tumit, pada kepala tulang metatarsal, pada falang kuku antara tulang dan integumen luaran, tisu berlemak terletak, melindungi tulang dari tekanan luar. Pada peringkat kepala tulang metatarsal di sepanjang tepi melintang adalah pad lemak, yang juga disebut pad kaki. Lipat yang mendalam menggambarnya di depan permukaan plantar jari-jari, terganggu oleh ruang interdigital yang berasingan. Dari jari ini kelihatan lebih pendek dari sisi tunggal sehinggalah saiznya dari belakang. Bahagian belakang jari membolehkan anda melihat lebar sendi phalangeal, beberapa lipatan kulit melintang dan plat kuku kecil. Bahagian bahagian belakang dan bahagian belakang kaki disambungkan ke rantai kinematik tunggal dengan tendon elastik yang kuat - aponeurosis plantar, yang, seperti mata air, mengembalikan gerbang kaki tersebar di bawah beban. Aponeurosis plantar dilampirkan, di satu pihak, ke tumit calcaneus, dan sebaliknya, ke bahagian-bahagian distal tulang metatarsal.

Oleh itu, rangka, otot dan tisu lembut lain membentuk bentuk kaki, yang bergantung kepada keperibadian, umur dan jantina, boleh mempunyai jenis konstruktif yang jelas (kaki lelaki nipis dewasa), atau jenis di mana reka bentuk dicetak (kaki seorang wanita muda) atau jenis di mana strukturnya kurang jelas (kaki kanak-kanak).

Fungsi kaki manusia

Fungsi utama kaki - untuk mengekalkan berat badan dan memastikan pergerakan badan di angkasa.

Lelaki itu berhenti. Kaki lelaki mempunyai tiga titik sokongan tulang, dua terletak di depan dan satu di belakang: apabila tumit berjalan lebih awal, tumitnya bersentuhan dengan permukaan, maka pinggir sisi kaki, pad tunggal dan kaki besar. Jari biasanya disokong hanya semasa pergerakan dan apabila condong ke hadapan. Orang yang berdiri boleh bebas mengangkat jari kaki kedua kaki tanpa mengganggu keseimbangan.

Apabila berjalan di jari, tahap kestabilan bergantung kepada panjang jari-jari: dengan panjang jari yang relatif sama, keseluruhan berat tubuh diagihkan di atas kawasan sokongan yang besar; jika panjang bahagian tengah lengkungan longitudinal jauh lebih panjang daripada panjang bahagian sisi (kaki besar adalah sangat panjang), beban jatuh pada kawasan sokongan terhad.

Bahagian depan kaki, terutamanya di kawasan jari, mudah alih dan boleh dimampatkan. Mengikut kedudukan bahagian depan relatif kepada bahagian belakang, kaki boleh dibahagikan kepada lurus, dikurangkan dan ditarik balik. Di samping itu, kaki boleh dipintal di sepanjang paksi membujur, dan tepi luar dan dalamannya diangkat.

Sendi Tarsus membolehkan anda melakukan:

 • Membengkokkan kaki belakang. Otot anterior tibialis, anterior peroneal, extensor jari yang panjang, otot panjang yang meluas ibu jari dilibatkan.
 • Flexing the single. Peserta: otot tibial posterior, flexor jari panjang, otot panjang, flexor ibu jari, otot fibular panjang, otot fibular pendek.
 • Putaran dalam satah tengah, atau ghosting. Peserta: Otot tibial anterior, otot tibial posterior, flexor jari panjang, otot panjang, melenturkan ibu jari.
 • Pusingan giliran atau plumbum. Peserta: otot fibula yang panjang, otot fibular pendek, jari panjang extensor.
 • Flexion Peserta: panjang flexor jari, otot panjang, flexing ibu jari, flexor pendek jari kecil. Mungkin dengan bantuan sendi jari.
 • Pelanjutan Peserta: jari extensor panjang, otot panjang, ibu jari extensor, jari extensor pendek. Mungkin dengan bantuan sendi jari.

Jejak kaki dan corak kulit tunggal

Jejak kaki manusia dipelajari dalam sains forensik. Jejak kaki telanjang dibentuk oleh kaki tunggal, di mana corak papillary mempunyai minat khusus. Corak papillary tunggal kaki dicirikan oleh kehadiran butiran yang sama corak papillary untuk permukaan telapak tangan dan jari [5].

Corak papilar manusia tapak kaki dipelajari oleh ahli antropologi. Lihat Dermatoglyphics.

Anatomi kaki manusia

Tulang-kaki kaki dilepaskan dari ujung jari ke tumit, menyatukan di dalam badan kaki. Forearm terdiri daripada metatarsus dan jari kaki, dan hindfoot dibentuk oleh tulang-tulang tarsus. Jarum kaki termasuk phalanx dari tulang kaki. Metatarsus dan phalanges adalah serupa dengan pasterns dan phalanges, tetapi kurang maju kerana mobiliti yang lebih rendah.

Secara keseluruhan, ada 208 tulang di tubuh manusia, 52 tulang berada di kaki, yang merupakan keempat dari semua tulang di dalam tubuh.

Tali rangka

Kaki seseorang termasuk 26 tulang dan terdiri daripada tiga bahagian:

 • Tarsus (Latin tarsus) - 7 tulang kaki proksimal, disambungkan ke tulang metatarsus.
  • Talus (talus Latin);
  • Heel (Latin calcaneus);
  • Scaphoid (Latin naviculare);
  • Berbentuk baji hujung (lateral Os cuneiformis lateralis);
  • Sphenoid pertengahan (latin Os cuneiformis intermedium);
  • Berbentuk baji megah (Latin cuneiformis medialis);
  • Cuboid (Latin os cuboideum);
 • Metatarsum (Latin metatarsum) - 5 tulang pendek kaki di kaki, terletak di antara batang badan dan jari-jari jari.
 • Phalanx (Latin phalanx) - 14 tulang tiub pendek yang membentuk segmen jari kaki. Dua phalanges membentuk ibu jari, jari lain terdiri daripada tiga phalanges.

Sendi kaki

 • Talo-calcaneal (Latin articulatio talocalcanea);
 • Tarano-calcaneo-scaphoid (Latin articulatio talocalcaneonavicularis);
 • Calcaneus-cuboid (bahasa Latin Articulatio calcaneocuboidea);
 • Tarsal joint transverse (kata laluan transkripsi trafik);
 • Metatarsus dan tarsus (lat Articulationes tarsometatarseae);
 • Plusphalangeal (Artikulasi metatarsophalangeae);
 • Interphalangeal (lat. Artikulasi interphalangeae).

Otot kaki

Kaki membezakan otot belakang dan plantar.

Otot kaki belakang termasuk:

 • Jari extensor pendek (extensor digitorum brevis) - memanjangkan sendi metatarsophalangeal jari kedua keempat dan memanjangkannya ke luar.
 • Short stretcher thumb (lat Extensor hallucis brevis) - belok ibu jari dan tarik ke luar.

Di atas permukaan tapak kaki, serta di permukaan palmar tangan, terdapat tiga kumpulan otot: medial, membentuk ibu jari ibu jari, lateral, membentuk ketinggian jari kecil, dan kumpulan otot tengah yang terletak di antara mereka. Ketinggian jari kaki besar dibentuk oleh tiga otot pendek yang menghasilkan fleksi, penculikan dan penambahan kaki besar.

Otot-otot kaki tunggal termasuk:

 • Pengalihan jari kecil (lat Abductor digiti minimi) - membuang dan membongkok jari kecil.
 • Flexor pendek jari (perisai Flexor digitorum brevis) - jari selekoh.
 • Melepaskan ibu jari (lat Abductor hallucis) - selekoh dan menarik ibu jari, menguatkan bahagian medial lengkungan kaki.
 • Short flexor thumb (lat Flexor hallucis brevis) - bends the thumb.
 • Seperti cacing (lumbrium Latin) - bengkok fungsional proksimal jari-jari dan tariknya ke arah ibu jari.
 • Flexor pendek dari jari kecil (jari Flexor digiti minimi brevis) - selekoh jari kecil, membawanya ke tepi dan menguatkan lengkungan kaki yang membujur.

Otot antara tulang metatarsal:

 • Belakang interosseous (lat Interossei dorsales) - flex proksimal, sedikit memanjangkan falanxes tengah dan distal jari kedua ke keempat, tarik jari kedua di kedua arah, III dan IV ke arah jari kecil, menguatkan lengkungan kaki.

Otot plantar seseorang, pada gilirannya, dibahagikan kepada otot-otot keunggulan ibu jari, otot-otot keunggulan jari kecil (jari kecil) dan otot-otot keunggulan median [6].

Budaya dan adat yang berkaitan dengan kaki manusia

Dalam budaya Eropah dan Jepun adalah adat untuk menutup kaki di luar dengan kasut, terutamanya untuk melindungi mereka daripada kecederaan. Fungsi perlindungan mempunyai kasut: sandal, kasut, kasut rendah, but dan kasut. Terdapat perbezaan keutamaan dalam memakai kasut di dalam rumah. Di sesetengah negara di Eropah, Kanada dan New Zealand, adalah adat untuk melepas kaki apabila memasuki rumah. Di Jepun, tradisi mengambil kasut ketika memasuki bilik sangat biasa sehingga lantai dibuat dengan lembut.

Di China, sejak permulaan X hingga awal abad ke-20, terdapat adat untuk mengikat kaki. Gadis-gadis itu memecahkan semua jari kaki, kecuali yang besar, serta tulang-tulang yang bersebelahan dengannya, kemudian mengikat kaki dengan kain dan membuatnya berjalan kaki dalam kasut bersaiz kecil, dari mana kaki menjadi sangat cacat, sering menjadikannya mustahil untuk berjalan di masa depan.

Bidang sains didedikasikan untuk jejak manusia

Banyak bidang pengetahuan ilmiah dan hampir saintifik dikhaskan untuk jejak manusia. Bidang perubatan yang berkaitan dengan kesihatan kaki manusia dipanggil podiatri. Dalam perubatan rakyat Cina, akupunktur, di kaki adalah 34 daripada 365 titik akupunktur. Akupunktur kaki juga dipanggil pedopun. Akupunktur Korea su jok sepenuhnya ditujukan kepada tangan dan kaki. Kaki adalah bahagian penting dari refleksologi berkaitan akupunktur. Terdapat jenis ramalan khusus - pedomancy - definisi orang masa depan dan / atau wataknya di sepanjang garis kaki dan bentuk jari kaki.

Tempat yang penting diberikan kepada jejak manusia dalam menari, seni bela diri, industri kasut, beberapa aspek dianggap dalam budaya fizikal, anatomi plastik, sains forensik

STOP

Kamus Penjelasan Ushakov. D.N. Ushakov. 1935-1940.

Lihat apa STOP dalam kamus lain:

STOP - wanita (berdiri) bahagian bawah kaki, dari condylles, berets, kepada satu-satunya; kaki, kaki, metatarsus, berus kaki. Kaki terdiri daripada paha (legging, stigna), pengendara (shin, budylya) dan kaki (kaki, kaki). | Bahagian belakang, bahagian tumit seluruh kaki atau kaki, pergelangan tangan... Dal kamus

Kaki - (bahasa Yunani lain. Πους lat Pes) istilah metrik antik, untuk ry bermakna gabungan suku panjang dan pendek, sering diulang dalam ayat. C. adalah unit berirama ayat kuno, iaitu, kumpulan irama terkecil, selaras dengan satu...... Ensiklopedia Sastera

kaki - 1. STOP, s; mn kaki; g. 1. Bahagian bawah kaki, dari pergelangan kaki ke bawah, berfungsi sebagai badan pendukung dan kenyal apabila berdiri, berjalan, berlari dan melompat. Flat s. Sakit di kaki. Tulang kaki. // Trad. penyair dan buku Secara umumnya kaki. 2. biasanya mn.: Kaki, berhenti...... Kamus ensiklopedia

Kaki - STOP adalah unit berirama utama dalam ayat dan merupakan kesatuan suku kata tertekan dengan satu atau dua orang yang tidak tertekan. Sejak irama dijalankan dengan membahagikan ucapan ke selang waktu yang sama, kaki adalah apa...... Kamus istilah sastera

kaki - STOP, s, mn. kaki, kaki, kaki, perempuan 1. Bahagian kaki yang terdiri daripada tarsus, metatarsus dan kaki. Flat s. (flatfoot). 2. Tunda Kaki, langkah (ketinggalan zaman dan besi.). Hantar di mana n. kaki awak. Berhenti teruk pergi ke mana n. • Dalam jejak siapa...... Kamus Penjelasan Ozhegov

STOP - kaki (pes), bahagian belakang belakang vertebrata terestrial, diartikulasikan di atas dengan shin dan bertindak sebagai unsur sokongan. C. terdiri daripada 3 bahagian: tarsus, metatarsus dan phalanges imam. Kebanyakan haiwan bergantung kepada...... Kamus Ensiklopedia Biologi

kaki - ikuti jejak kaki, berpegang teguh pada jejak.. Kamus sinonim Rusia dan ekspresi yang sama. di bawah ed. N. Abramova, M.: kamus Rusia, 1999. langkah kaki, kaca, kaki, longgokan, kapal, kaki, kaca, wain kaca, ukuran, gait, cawan Kamus Rusia...... Kamus Perkataan Sinonim

STOP - (pes), anggota bawah distal. Secara fungsional, S. mewakili organ yang dipanggil, yang bertindak sebagai alat sokongan dan pegas untuk pelbagai postur dan pergerakan badan, contohnya. dengan skhoyaniya, berjalan, berlari,. melompat. R e s dalam t dan e...... Ensiklopedia perubatan besar

kaki - 1 imennik bahagian keluarga girdle * Ale: dua, tiga, kaki chotiri; 2 imennik daripada kupa keluarga halia; Sebahagian daripada deretan berturut-turut * Ale: dua, tiga, kaki chotiri berhenti 3 tahun zhnochnogo kin stis * Ale: dua, tiga, kaki chotiri rіdko... Kosa kata ortografi bahasa ukrainian

STOP 1 - STOP 1, Shy, pl. Berhenti, berhenti, berhenti, g. Kamus Ozhegova. S.I. Ozhegov, N.Yu. Shvedov. 1949 1992... Kamus Ozhegov

Struktur kaki manusia: skema dan penyakit organ dan tulang, mata otot dengan Foto dan rawatan

Evolusi manusia telah menjadikan kaki sebuah mekanisme yang unik dan kompleks yang melakukan fungsi musim semi dan mengimbangi, yang menyediakan untuk pengurangan kejutan semasa pergerakan.

Terima kasih kepada anggota badan, seseorang dapat bergerak, menyimpan keseimbangan, untuk menahan gerakan.

Terdapat 26 tulang di kaki dan semuanya terhubung dalam satu mekanisme oleh ligamen dan sendi.

Di samping itu, terdapat sejumlah besar tisu otot dan tendon.

Sistem otot kaki

Tulang

Kaki dan tangan adalah sama dalam struktur. Anatomi membahagikan kaki ke bahagian berikut tulang:

Tarsus

Termasuk 7 tulang. Yang paling besar - talus dan tumit. Penampakan terletak di antara kaki bawah dan merujuk kepada pergelangan kaki. Ini termasuk:

 • - seperti kelab;
 • - scaphoid;
 • - tulang sphenoid.

Plyusna

Ini adalah koleksi lima tulang yang menyerupai tiub. Jabatan ini adalah purata dan bertanggungjawab untuk fungsi jari dan lokasi yang betul dari gerbang. Tulang yang berakhir di sendi membawa kepada permulaan jari.

Seksyen jarak

Ia mempunyai 14 tulang. Setiap jari mempunyai 3 tulang, kecuali yang besar, yang hanya mempunyai dua. Antara pembentukan tulang adalah sendi untuk memastikan mobiliti.

Terima kasih kepada zon kaki ini, badan seseorang memegang kira-kira dan boleh bergerak. Adalah menarik bahawa jika berlaku kehilangan tangan, jari-jari kaki melakukan fungsi penggantian.

Terdapat sendi di antara tulang. Di samping itu, kaki mengandungi otot, ligamen, saraf, saluran darah.

Bagaimana tulangnya

Tulang memerlukan pertimbangan yang lebih terperinci, kerana mereka adalah komponen utama kaki.

Heel bone - yang paling kuat

Ia terletak di belakang dan membawa beban besar. Walaupun bahagian ini tiada kaitan dengan pergelangan kaki, ia memainkan peranan besar dalam pembahagian tekanan. Bentuk calcaneus menyerupai segitiga dalam bentuk tiga dimensi dengan paksi panjang.

Peranan penyambung antara calcaneus dan talus dilakukan oleh sendi. Sambungan kuat kedua-dua tulang ini perlu untuk memberikan kaki bentuk yang normal. Bahagian belakang tulang memegang tendon Achilles. Tempat ini boleh didapati di tebing kecil. Dan bahagian bawah adalah sokongan ketika berjalan di permukaan bumi.

Di bahagian anterior, anda boleh mencari tuberkel, di mana tulang navicular dan sendi disambungkan. Di permukaan anda dapat melihat banyak protrusions dan sebaliknya - gulung. Ini adalah tempat di mana kapal, otot, saraf, ligamen dilampirkan.

Talus berkali-kali lebih kecil daripada tumit

Tetapi besar dan membentuk sebahagian daripada buku lali. Dia menghadapi tumit. Ia terdiri terutamanya daripada rawan dan, mengejutkan, tetapi tidak memegang ligamen kecuali. Permukaannya, yang terdiri daripada 5 keping, dipenuhi dengan lapisan nipis hyaline rawan.

Tulang ini terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 1. - badan yang berkaitan dengan buku lali, dan melaksanakan fungsi penghubung dengan kaki disebabkan oleh ligamen dan sendi;
 2. - Kepala, yang mewakili bahagian depan tulang dengan permukaan artikular. Bahagian ini perlu untuk memastikan sambungan yang boleh dipercayai dengan cangkerang;
 3. - leher - bahagian nipis, terletak di antara kepala dan badan.

Walaupun kuasa tulang, ia sering cedera atau sakit.

Kuboid

Anda boleh menemuinya di luar kaki di pinggir luar. Terletak di 4 dan 5 tulang metatarsal. Bentuknya adalah kiub, dengan itu namanya. Bahagian belakang bersentuhan dengan calcaneus, dan itulah sebabnya ia mempunyai bentuk pelana dan proses calcaneal.

Scaphoid

Terletak terus di kaki di pinggir dalaman.

Hujungnya diratakan, bahagian atasnya boleh terendam, dan bahagian bawahnya berongga.

Terima kasih kepada sendi berinteraksi dengan ram dan berfungsi sebagai pembentuk kaki.

Berbentuk baji

Terdiri daripada tiga lubang:

 • - Medial, ia adalah yang terbesar;
 • - pertengahan, terkecil;
 • - lateral - medium.

Mereka semua kecil dan terletak agak rapat antara satu sama lain. Mereka mempunyai tulang metatarsal di hadapan, dan di belakang scaphoid. Sistem keseluruhannya kukuh dan tegar, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Metatarsus

Wakili tiub bengkok di sudut. Mereka mempunyai struktur yang sama dan mempunyai fungsi yang sama seperti pada orang muda, bahawa pada tahun-tahun dewasa. Selekoh tulang memberikan gerbang kedudukan yang diinginkan. Sekiranya anda melihat permukaannya, ia adalah sentuhan yang berbeza, terima kasih kepada sambungan ligamen, sendi dan otot.

Phalanges

Sama seperti pada jari. Satu-satunya perbezaan adalah saiznya. Jempol dikumpulkan dari 2 phalanges, dan bentuknya lebih tebal kerana beban yang terjadi ketika berjalan. Selebihnya terdiri daripada tiga phalanges dan lebih nipis dan lebih pendek.

Bersama

Apakah sendi?

Kaki dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar sendi yang memainkan peranan yang mengurangkan antara tulang. Sekiranya kita membandingkan saiznya, maka yang terbesar adalah sendi buku lali, menyambungkan tiga tulang besar. Ini membolehkan seseorang menaikkan dan menurunkan kaki, untuk membuat pergerakan putaran. Baki sendi adalah lebih kecil, tetapi sebenarnya fungsi mereka adalah serupa. Mereka memberikan fleksibiliti yang diperlukan.

Sedikit mengenai sendi pergelangan kaki berkata. Ia termasuk tulang pergelangan kaki yang besar dan dua tibia, yang lebih kecil, termasuk pergelangan kaki. Tepi sendi diikat dengan ligamen kuat, dan ia terhubung dengan aman ke tulang rawan.

Peranan besar dimainkan oleh sendi melintang atau subtalar. Dia tidak aktif, tetapi menghubungkan sebanyak tiga tulang - tengkuk, pergelangan kaki dan tumit. Untuk penetapan yang lebih dipercayai, penyertaan dalam sambungan ligamen disediakan.

Bantuan bersama subtalar untuk membentuk lengkungan sendi kuboid dan tumit. Kadang-kadang sambungan tersebut dipanggil berongga bahasa Yunani, dan dalam perubatan ia dinamakan sendi ram-navicular.

Salah satu sendi yang paling penting adalah metatarsophalangeal. Mereka mengambil bahagian dalam setiap pergerakan tubuh manusia.

Yang paling penting ialah sendi pada tulang scaphoid dan sphenoid.

Bungkusan

Di tempat pertama pentingnya adalah ligamentum plantar. Ia berasal dari calcaneus dan berakhir pada asal tulang metatarsal.

Bundel ini dicirikan oleh sebilangan besar cawangan yang mempunyai fungsi penetapan gerbang membujur dan melintang.

Sambungan semacam itu bertanggungjawab untuk keadaan bilik kebuk yang betul sepanjang hayat seseorang.

Ligament yang lebih kecil diperlukan untuk menguatkan sistem tulang dan sendi. Terima kasih kepada mereka, tubuh manusia dapat mengekalkan keseimbangan dan tekanan semasa pergerakan.

Otot

Kaki hanya boleh bergerak dengan bantuan otot. Mereka berada di mana-mana - di kawasan kaki, kaki bawah dan buku lali. Struktur otot tibia memberikan pergerakan dengan kaki sambil berjalan dan dalam kedudukan menegak.

Bahagian hadapan terdiri daripada sekumpulan otot extensor panjang dan otot tibial. Terima kasih kepada mereka, phalanges di kaki boleh bengkok dan melepaskan.

Peroneal panjang dan pendek memberikan lenturan sisi kaki dan pronation.

Kumpulan otot yang sangat besar terletak di belakang. Otot-otot ini terdiri daripada beberapa lapisan. Ini termasuk otot berikut:

 • tiga kepala, termasuk gastrocnemius dan soleus;
 • flexor jari;
 • plantar;
 • tibial (sebahagiannya).

Satu-satunya semasa kerja kumpulan otot ini bengkok dengan bantuan tendon Achilles. Dan tisu otot membantu dengan bengkok dan melepaskan jari.

Untuk pergerakan empat jari, tidak mengambil kira yang besar, extensor jenis pendek, kepunyaan kumpulan otot belakang, bertanggungjawab. Otot kecil di kaki membolehkannya melakukan fungsi penculikan, fleksi.

Sistem vaskular dan saraf kaki

Darah

Agar darah mengalir ke kaki, arteri tibial disediakan di hadapan dan belakang. Mereka meregang sepanjang kaki itu sendiri. Sambungan dan bulatan kecil berlepas dari arteri besar ini.

Apabila kaki rosak, fungsi salah satu lingkaran terjejas, tetapi yang lain terus memberikan aliran darah yang diperlukan ke kaki.

Untuk aliran keluar balas urat pada bahagian belakang. Mereka kelihatan saling berkait dan memberikan aliran darah ke urat saphenous besar dan kecil di kaki.

Saraf

Membentuk bahagian penting dari fungsi normal kaki manusia. Mereka bertanggungjawab untuk sensasi:

 • - kesakitan;
 • - getaran;
 • - sentuh;
 • - sejuk atau panas.

Isyarat saraf, pergi dari CNS melalui gastrocnemius, peroneal, dangkal dan tibial saraf, mencapai saraf tunjang dan diproses di sana.

Saraf menghantar isyarat kepada otot, pada dasarnya refleks - sewenang-wenangnya atau sukarela (tanpa kehendak manusia). Oleh sukarela termasuk kerja kelenjar (sebaceous dan peluh), nada vaskular.

Bagi kulit, terdapat beberapa zon di kaki yang berbeza dalam kepadatan, struktur, dan keanjalan. Sebagai contoh, kulit adalah satu-satunya ketumpatan tinggi, dan tumit tebal. Pada mulanya, kulit telapak tangan dan kaki sama, tetapi dari masa ke masa dan dengan peningkatan beban, lapisan tambahan muncul. Bahagian belakang kaki licin dan elastik, mempunyai ujung saraf.

Kesimpulannya, kita boleh mengatakan bahawa sifat telah melakukan segala-galanya untuk memastikan bahawa kaki dapat menahan tekanan yang luar biasa.

Penyakit kaki

Kaki secara teratur tertekan dengan tekanan, sama ada statik atau kejutan. Kecederaan kepadanya adalah kejadian yang kerap. Hampir selalu disertai dengan sakit, peningkatan dalam beberapa epifisis, bengkak, dan kelengkungan. Patologi boleh dikesan pada x-ray.

Arthrosis

Ini adalah penyakit di mana tulang rawan kehilangan keanjalannya. Sering kali, ini mengganggu proses metabolik. Terdapat kesakitan, kesakitan, bengkak.

 • - penyakit berjangkit;
 • - alergi;
 • - Penyakit sistemik - lupus erythematosus, scleroderma;
 • - batuk kering;
 • - sifilis;
 • - kehelan atau kecederaan.

Anda sering boleh mendapat arthrosis kaki pertama.

Penyakit ini berkembang dalam 3 peringkat:

 1. Pertama ada kesakitan, tetapi lulus selepas rehat. Kadang-kadang ia menjadi sisihan ibu jari yang ketara. Terdapat masalah semasa memandu.
 2. Penyakit kesakitan dan ubat anti-radang diambil untuk meredakan kesakitan. Jari sudah bengkok dan menjadi mustahil untuk mengambil kasut.
 3. Kesakitan tidak hilang walaupun mengambil analgesik. Deformasi meluas ke kaki, ada masalah dengan berjalan kaki.

Osteoarthritis juga sangat menyukai pergelangan kaki, meresap sendi dan memukul tulang rawan.

Penyakit ini dirawat oleh kaedah konservatif hanya pada peringkat awal. Kemudian campur tangan pembedahan akan diperlukan - endoprosthetics, reseksi, arthroplasty.

Kaki rata

Terdapat bengkak kongenital atau diperolehi. Punca penampilan:

 • - berat badan berlebihan;
 • - beban berat;
 • - penyakit endings saraf;
 • - kecederaan;
 • - kasut yang salah;
 • - dipindahkan riket atau osteoporosis.

Flatfoot wujud dalam dua bentuk:

 1. Melintang - dengan penurunan ketinggian lengkungan, apabila kepala tulang metatarsal berada dalam hubungan dengan tanah.
 2. Longitudinal - iaitu, seluruh kaki mempunyai hubungan dengan tanah. Peningkatan keletihan pada kaki, kesakitan.

Artritis

Penyakit sendi yang menjejaskan seluruh tubuh manusia. Terdapat arthritis primer dan sekunder. Penyebab yang sama seperti di osteoarthritis. Gejala termasuk:

 • - kesakitan;
 • - ubah bentuk kaki;
 • - bengkak, kemerahan;
 • - Demam, ruam, keletihan.

Kaedah rawatan bergantung kepada punca penyakit dan boleh menjadi fisioterapeutik, perubatan, manual, dan lain-lain.

Clubfoot

Ia biasanya berlaku sejak lahir. Alasan - subluxation sendi buku lali. Kaki kaki yang diperolehi menjadi akibat daripada kecederaan kaki bawah, lumpuh, paresis.

Pencegahan penyakit

Lebih mudah untuk mencegah perkembangan penyakit daripada mengubati. Pencegahan termasuk:

 • prestasi latihan penguatkuasaan khas;
 • aktiviti berbaring sukan - berbasikal, bermain ski, berenang;
 • memakai kasut yang selesa yang diperbuat daripada bahan semula jadi;
 • berjalan di kerikil, pasir, rumput;
 • penggunaan ortopedik khas;
 • menyediakan rehat kepada kaki.

Henti kaki

Kaki (lat Pes) adalah bahagian distal (jauh) dari anggota kaki empat kaki berhenti, adalah satu set yang secara langsung menyentuh permukaan bumi dan berfungsi sebagai sokongan apabila berdiri dan bergerak.

Kandungannya

Kaki manusia

Perhentian lelaki adalah bahagian paling bawah anggota bawah. Bahagian kaki secara langsung bersentuhan dengan permukaan bumi dipanggil kaki atau tunggal [1], bahagian atas yang bertentangan dengannya dipanggil belakang kaki. Kaki secara keseluruhan mempunyai reka bentuk berkubah, tidak tetap, tetapi kerana sendi ia mempunyai kelenturan dan keanjalan. Struktur tulang kaki dibahagikan kepada tarsus, metatarsus dan phalanges [2].

Morfologi luaran kaki manusia

Morfologi luaran kaki mencerminkan struktur tulang dan dibahagikan kepada bahagian anterior, tengah dan posterior. Di bahagian depan terdapat jari-jari dan dari sisi tunggal - pad kaki, gerbang kaki dibawa ke bahagian tengah, dan belakang dari sisi tunggal membentuk tumit.

Gerbang itu adalah bahagian kaki yang, dari sisi tunggal, biasanya tidak menyentuh tanah, tetapi dari sisi belakang membentuk ketinggian kaki. Bahagian cembung gerbang terdiri daripada lima tulang metatarsal yang terletak di dalam badan kaki, sambungan luaran tulang ini membentuk jari dan disebut phalanges [3]. Pad kaki terletak di bahagian bawah lengkungan di hadapan jari dan melindungi sendi dari kesan. Jahitan melampau seseorang, dengan analogi dengan jari, dipanggil ibu jari (hallux) dan jari kecil, dan tiga yang lain dipanggil nombor II, III IV, bermula dengan ibu jari. Bahagian umum lengkung dan tumit boleh dipanggil tarsus, dan jari kaki dengan kaki atau kaki kecil.

Kulit tunggal tebal, kasar, tanpa rambut dan kaya dengan kelenjar peluh. Kulit permukaan belakang adalah elastik, dengan mudah dipindahkan, oleh itu, dalam sebarang proses keradangan, bengkak muncul di belakang kaki. Permukaan tunggal hanya menghasilkan semula dan mencerminkan struktur tulang di bawahnya. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada permukaan kaki terdapat sejumlah besar bantalan lemak, dan permukaan kaki ditutup dengan kulit tebal. Pad berbentuk bujur adalah satu-satunya jari. Penampilan [Che?] Mereka dikaitkan dengan kehadiran pad bantal pada satu-satunya, dengan mana mereka [yang?] Bersentuhan (apabila jari tidak diregangkan ke sisi) melintasi tepi melintang kaki. Kusyen ibu jari adalah lebih rata, lebih luas dan terpisah dari kaki dengan lipatan yang baik. Ibu jari dipisahkan dari yang lain dengan jahitan dalam, ia dinobatkan dengan paku yang berkuasa, dan paksi jari dipindahkan sedikit ke sisi. Ibu jari rata, selebihnya berkubah. Panjang jari secara beransur-ansur berkurang dari besar ke jari kecil. Kadang-kadang jari kedua adalah yang paling lama.

Dari segi panjang jari, orang dapat membezakan tiga jenis kaki: "jenis Yunani" - ibu jari dan jari ketiga lebih rendah panjang ke kedua; "Jenis Mesir", apabila ibu jari terpanjang; "Jenis Roman" - semua jari adalah kira-kira panjang yang sama. Membina kaki "jenis Yunani" dengan jari kedua yang panjang selalu dianggap sebagai undang-undang untuk pemahat purba. Dalam semua kes, pinggir kaki mempunyai bentuk busur biasa.

Di bahagian belakang, satu-satunya bentuk bulu di tempat yang bersebelahan dengan tumit, di bahagian depan, serta dari sisi dan ketika mendekati jari kaki. Di pinggir tunggal mempunyai bentuk cembung dan disambungkan ke permukaan tengah kaki.

Di tempat-tempat yang berfungsi untuk menyokong tulang: pada tumit, pada kepala tulang metatarsal, pada falang kuku antara tulang dan integumen luaran, tisu berlemak terletak, melindungi tulang dari tekanan luar. Pada peringkat kepala tulang metatarsal di sepanjang tepi melintang adalah pad lemak, yang juga disebut pad kaki. Lipat yang mendalam menggambarnya di depan permukaan plantar jari-jari, terganggu oleh ruang interdigital yang berasingan. Dari jari ini kelihatan lebih pendek dari sisi tunggal sehinggalah saiznya dari belakang. Bahagian belakang jari membolehkan anda melihat lebar sendi phalangeal, beberapa lipatan kulit melintang dan plat kuku kecil. Bahagian bahagian belakang dan bahagian belakang kaki disambungkan ke rantai kinematik tunggal dengan tendon elastik yang kuat - aponeurosis plantar, yang, seperti mata air, mengembalikan gerbang kaki tersebar di bawah beban. Aponeurosis plantar dilampirkan, di satu pihak, ke tumit calcaneus, dan sebaliknya, ke bahagian-bahagian distal tulang metatarsal.

Oleh itu, rangka, otot dan tisu lembut lain membentuk bentuk kaki, yang bergantung kepada keperibadian, umur dan jantina, boleh mempunyai jenis konstruktif yang jelas (kaki lelaki nipis dewasa), atau jenis di mana reka bentuk dicetak (kaki seorang wanita muda) atau jenis di mana strukturnya kurang jelas (kaki kanak-kanak).

Fungsi kaki manusia

Fungsi utama kaki - untuk mengekalkan berat badan dan memastikan pergerakan badan di angkasa.

Lelaki itu berhenti. Kaki lelaki mempunyai tiga titik sokongan tulang, dua terletak di depan dan satu di belakang: apabila tumit berjalan lebih awal, tumitnya bersentuhan dengan permukaan, maka pinggir sisi kaki, pad tunggal dan kaki besar. Jari biasanya disokong hanya semasa pergerakan dan apabila condong ke hadapan. Orang yang berdiri boleh bebas mengangkat jari kaki kedua kaki tanpa mengganggu keseimbangan.

Apabila berjalan di jari, tahap kestabilan bergantung kepada panjang jari-jari: dengan panjang jari yang relatif sama, keseluruhan berat tubuh diagihkan di atas kawasan sokongan yang besar; jika panjang bahagian tengah lengkungan longitudinal jauh lebih panjang daripada panjang bahagian sisi (kaki besar adalah sangat panjang), beban jatuh pada kawasan sokongan terhad.

Bahagian depan kaki, terutamanya di kawasan jari, mudah alih dan boleh dimampatkan. Mengikut kedudukan bahagian depan relatif kepada bahagian belakang, kaki boleh dibahagikan kepada lurus, dikurangkan dan ditarik balik. Di samping itu, kaki boleh dipintal di sepanjang paksi membujur, dan tepi luar dan dalamannya diangkat.

Sendi Tarsus membolehkan anda melakukan:

 • Membengkokkan kaki belakang. Otot anterior tibialis, anterior peroneal, extensor jari yang panjang, otot panjang yang meluas ibu jari dilibatkan.
 • Flexing the single. Peserta: otot tibial posterior, flexor jari panjang, otot panjang, flexor ibu jari, otot fibular panjang, otot fibular pendek.
 • Putaran dalam satah tengah, atau ghosting. Peserta: Otot tibial anterior, otot tibial posterior, flexor jari panjang, otot panjang, melenturkan ibu jari.
 • Pusingan giliran atau plumbum. Peserta: otot fibula yang panjang, otot fibular pendek, jari panjang extensor.
 • Flexion Peserta: panjang flexor jari, otot panjang, flexing ibu jari, flexor pendek jari kecil. Mungkin dengan bantuan sendi jari.
 • Pelanjutan Peserta: jari extensor panjang, otot panjang, ibu jari extensor, jari extensor pendek. Mungkin dengan bantuan sendi jari.

Jejak kaki dan corak kulit tunggal

Jejak kaki manusia dipelajari dalam sains forensik. Jejak kaki telanjang dibentuk oleh kaki tunggal, di mana corak papillary mempunyai minat khusus. Corak papillary tunggal kaki dicirikan oleh kehadiran butiran yang sama corak papillary untuk permukaan telapak tangan dan jari [4].

Corak papilar manusia tapak kaki dipelajari oleh ahli antropologi. Lihat Dermatoglyphics.

Anatomi kaki manusia

Tulang-kaki kaki dilepaskan dari ujung jari ke tumit, menyatukan di dalam badan kaki. Forearm terdiri daripada metatarsus dan jari kaki, dan hindfoot dibentuk oleh tulang-tulang tarsus. Jarum kaki termasuk phalanx dari tulang kaki. Metatarsus dan phalanges adalah serupa dengan pasterns dan phalanges, tetapi kurang maju kerana mobiliti yang lebih rendah.

Secara keseluruhan, ada 206 tulang di tubuh manusia, 52 tulang berada di kaki, yang merupakan keempat dari semua tulang di dalam tubuh.

Tali rangka

Kaki seseorang termasuk 26 tulang dan terdiri daripada tiga bahagian:

 • Tarsus (lat.tarsus) - 7 tulang kaki proksimal, disambungkan ke tulang metatarsus.
  • Ram (lat.talus);
  • Calcaneus (lat.calcaneus);
  • Scaphoid (lat.os naviculare);
  • Berbentuk baji hujung (lat.os cuneiformis lateralis);
  • Baji pertengahan (lat.os cuneiformis intermedium);
  • Baji medial (lat.os cuneiformis medialis);
  • Kuboid (lat.os cuboideum);
 • Metatarsus (lat Metatarsale) - 5 tulang tiub pendek kaki, terletak di antara batang badan dan jari-jari jari.
 • Phalanges (lat.phalanx) - 14 tulang tiub pendek yang membentuk segmen jari kaki. Dua phalanges membentuk ibu jari, jari lain terdiri daripada tiga phalanges.

Sendi kaki

 • Talo-calcaneal (lt. Articulatio talocalcanea);
 • Tarano-calcaneo-navicular (Latin articulatio talocalcaneonavicularis);
 • Calcaneus-cuboid (Latin articulatio calcaneocuboidea);
 • Tarsal joint transverse (kata laluan transkripsi trafik);
 • Metatarsus dan tarsus (lat Articulationes tarsometatarseae);
 • Plusphalangeal (latin.articulationes metatarsophalangeae);
 • Interphalangeal (lat.articulationes interphalangeae).

Otot kaki

Kaki membezakan otot belakang dan plantar.

Otot kaki belakang termasuk:

 • Ekstensor pendek jari (lat excenor digitorum brevis) - memanjangkan sendi metatarsophalangeal jari kedua keempat dan memanjangkannya ke luar.
 • Short extensor thumb (lat Extensor hallucis brevis) - membebaskan ibu jari dan menariknya ke luar.

Di atas permukaan tapak kaki, serta di permukaan palmar tangan, terdapat tiga kumpulan otot: medial, membentuk ibu jari ibu jari, lateral, membentuk ketinggian jari kecil, dan kumpulan otot tengah yang terletak di antara mereka. Ketinggian jari kaki besar dibentuk oleh tiga otot pendek yang menghasilkan fleksi, penculikan dan penambahan kaki besar.

Otot-otot kaki tunggal termasuk:

 • Pengalihan jari kecil (lat Abductor digiti minimi) - membuang dan membongkok jari kecil.
 • Flexor jari pendek (lat Flexor digitorum brevis) - jari lekuk.
 • Melepaskan ibu jari (Latin abductor hallucis) - flexes dan retracts ibu jari, menguatkan bahagian tengah lengkungan kaki.
 • Short flexor thumb (lat Flexor hallucis brevis) - bends the thumb.
 • Seperti cacing (Lumbricales lat) - bengkok fungsional proksimal jari-jari dan tariknya ke arah ibu jari.
 • Flexlex pendek dari jari kecil (lat Flexlex digiti minimi brevis) - selekoh jari kecil, membawanya ke sisi dan menguatkan lengkungan longitudinal kaki.

Otot antara tulang metatarsal:

 • Belakang interosseous (lat Interossei dorsales) - flex proximal, sedikit memanjangkan falaneks tengah dan distal jari-jari II-IV, menarik kedua jari ke kedua-dua belah pihak, III dan IV ke arah jari kecil, mengukuhkan gerbang kaki.

Otot plantar seseorang, sebaliknya, dibahagikan kepada otot ketinggian ibu jari, otot ketinggian jari kecil (jari kecil) dan otot ketinggian median [5].

Budaya dan adat yang berkaitan dengan kaki manusia

Dalam budaya Eropah dan Jepun adalah adat untuk menutup kaki di luar dengan kasut, terutamanya untuk melindungi mereka daripada kecederaan. Fungsi perlindungan mempunyai kasut: sandal, kasut, kasut rendah, but dan kasut. Terdapat perbezaan keutamaan dalam memakai kasut di dalam rumah. Di sesetengah negara di Eropah, Kanada dan New Zealand, adalah adat untuk melepas kaki apabila memasuki rumah. Di Jepun, tradisi mengambil kasut ketika memasuki bilik sangat biasa sehingga lantai dibuat dengan lembut.

Dalam sesetengah budaya, demonstrasi kaki kosong dianggap kurang sopan dan bahkan menyinggung perasaan. Di dunia Arab [6] dan Thailand, kaki kosong adalah tanda kemiskinan atau kepercayaan agama yang tidak tradisional.

Di China, sejak permulaan X hingga awal abad ke-20, terdapat adat untuk mengikat kaki. Anak-anak memecah [sumber]? Dengan tongkat [sumber] Semua jari kaki kecuali yang besar, serta tulang yang bersebelahan, kemudian mengikat kaki dengan kain dan membuatnya berjalan kaki dalam kasut kecil, menyebabkan kaki berubah dengan ketara, sering menjadikannya mustahil berjalan di masa depan.

Bidang sains didedikasikan untuk jejak manusia

Banyak bidang pengetahuan ilmiah dan hampir saintifik dikhaskan untuk jejak manusia. Bidang perubatan yang berkaitan dengan kesihatan kaki manusia dipanggil podiatri. Dalam perubatan rakyat Cina, akupunktur, di kaki adalah 34 daripada 365 titik akupunktur. Akupunktur kaki juga dipanggil pedopun. Akupunktur Korea su jok sepenuhnya ditujukan kepada tangan dan kaki. Kaki adalah bahagian penting dari refleksologi berkaitan akupunktur. Terdapat jenis ramalan khusus - pedomancy - definisi orang masa depan dan / atau wataknya di sepanjang garis kaki dan bentuk jari kaki.

Tempat yang penting diberikan kepada jejak manusia dalam menari, seni bela diri, industri kasut, beberapa aspek dianggap dalam budaya fizikal, anatomi plastik, sains forensik