Utama / Lutut

Akupresur

Urut (urut Perancis, dari Arab Mass - sentuh) - kesan mekanikal dengan teknik khas pada permukaan badan atau mana-mana organ dengan tujuan perubatan atau kebersihan. Menguatkan peluh dan perkumuhan sebaceous, meningkatkan peredaran darah dan limfa, metabolisme. Dibawa dengan tangan, sekurang-kurangnya - alat.

Kesan akupresur pada tubuh manusia

Akupresur Cina membolehkan anda mencapai keputusan berikut:

Asas teori akutekanan

Dari sudut pandangan perubatan Cina purba, fungsi tubuh manusia yang betul adalah berdasarkan kepada pertukaran dalaman yang seimbang "vital" tenaga "chi", yang mengalir melalui saluran yang tidak kelihatan, meridian badan. Dalam tubuh yang sihat, "qi" adalah sama rata di seluruh garisan di antara semua organ, memberi makan mereka. Fungsi penting semua organ tubuh manusia adalah saling bergantung. Penyebab ketidakseimbangan (kelebihan atau kekurangan "qi") dalam satu bahagian badan menyebabkan gangguan umum dalam aliran tenaga, yang membawa kepada penyakit tersebut. Penyakit ini terganggu dalam fungsi normal badan akibat perubahan fungsional dan / atau morfologi. Kemunculan penyakit ini dikaitkan dengan kesan pada tubuh faktor alam sekitar yang berbahaya (fizikal, kimia, biologi, sosial), dengan kecacatan genetiknya, dan sebagainya.

Secara keseluruhannya terdapat 12 berpasangan dan 2 meridian utama ("klasik") yang tidak berpasangan, di mana 365 "penting" mata terletak. Mempengaruhi mereka dengan bantuan urut, adalah mungkin untuk membetulkan aliran tenaga melalui saluran, menormalkan pemakanan setiap organ.

"Yin" dan "Yang"

Mengikut teori timur kuno, sifat makhluk hidup ada dua sisi: negatif (negatif) "yin" dan positif (positif) "yang." Yang pertama merangkumi prinsip ibu, yang merupakan kesambungan yang melekat, kedinginan, kerentanan, kebolehubahan. Yang kedua mempersonifikasikan prinsip maskulin, yang dicirikan oleh inisiatif terang, jelas, kekal. Dalam tubuh manusia, "yin" dan "yang" berada dalam konfrontasi yang berterusan. Akupresur direka bentuk untuk mewujudkan keseimbangan antara kedua-dua lawan.

Prinsip utama akutekanan

Terdapat tiga prinsip yang dipatuhi dengan tegas semasa melakukan urutan:

 • kerumitan. Dalam rawatan penyakit tertentu, keadaan itu diambil kira. Keadaan - kesejahteraan fizikal, serta mood, mood. setiap badan;
 • ketelitian. Terapi perlahan perlahan, secara konsisten menarik teknik dan kaedah baru;
 • keperibadian. Sistem rawatan dipilih untuk setiap pesakit secara individu, dengan mengambil kira fisiologi fisiologi, keadaan fisiologi peribadi - iaitu. satu di mana tidak ada penyelewengan dari operasi normal sistem dan organ. dan ciri psikologi.

Teknologi lokasi titik

Lokasi titik aktif biologi (BAT) tidak berkaitan secara langsung dengan organ dalaman yang berhampiran. Sebagai contoh, apabila terdedah kepada organ pelvis, BAP yang terletak pada kaki atau tangan mungkin dirangsang secara aktif.

Setiap titik "penting" mempunyai satu set sifat khusus kulit:

Untuk mempermudah proses penyetempatan Penyetempatan - lokasi. Terdapat peta topografi atau gambar rajah, yang menggambarkan saluran utama yang melaluinya BAT. Juga digunakan adalah tanda-tanda anatomi (siku, lipatan bahu, hujung jari, rongga pada badan, titik lampiran otot), yang merupakan kawasan tumpuan mata urut.

Di China, untuk meningkatkan pengesanan BAT, dua sistem pengukuran digunakan:

 • cun individu - jurang yang dibentuk di antara lipatan fasa kedua apabila jari tengah bengkok (untuk lelaki, kiri, untuk wanita, kanan);
 • cun proporsional adalah pembahagian jarak antara tanda-tanda anatomi yang jelas dengan jelas kepada segmen berkadar, di sendi yang mana "penting" mata terletak.

BAT perlu diselaraskan oleh pakar yang layak dalam bidang urut refleks. Dalam kes pengesanan mata yang salah, adalah mungkin untuk mencederakan kesihatan pesakit.

Jenis mata secara biologi aktif pada tubuh manusia

Berdasarkan tujuan akutekanan, terdapat jenis BAT berikut:

Kaedah akupresur praktikal

Akupresur Cina terdiri daripada kombinasi teknik yang berbeza.

Mengusap - urut terdiri daripada gelongsor hujung jari yang perlahan dan berirama ke atas kulit dengan pergerakan melingkar;

Menggosok dengan tekanan - urut dilakukan dengan pergerakan berterusan yang kuat dari permukaan dalaman hujung jari;

Getaran dengan tekanan - urutan dilakukan dengan ibu jari, jari telunjuk atau jari tengah, mereproduksi pergerakan berirama dengan gerakan yang berirama dengan tekanan yang sepadan;

Mencubit - urut dilakukan dengan merapatkan tisu otot antara ibu jari dan jari indeks hingga terbentuk darah yang kuat;

Geseran - urut dilakukan oleh kesan daya sederhana pada BAP di bahagian periferi anggota dengan bantuan jari;

Longitudinal mengusap kanal - urut melibatkan induksi kerengsaan permukaan jangka pendek dan sederhana BAP dengan bahagian luar tangan dengan peralihan perlahan ke bahagian siku;

Putaran cepat - urut dengan trajektori pergerakan melingkar di kawasan badan dengan kepekaan kesakitan yang meningkat dengan bantuan jari, permukaan dalam tangan, hujung sawit;

Ketukan kuat pada pelbagai kumpulan otot - urutan tonik di belakang dengan telapak tangan atau tinju;

Getaran cepat - Sedatif sedatif - ubat (atau kesan terapeutik) kesan menenangkan. urut, yang dilakukan dengan pergerakan pendek, kuat menggunakan telapak tangan anda, satu atau beberapa jari;

Peregangan dan putaran - urut, yang terdiri daripada imobilisasi serentak bahagian atas sendi dengan satu tangan dan ketegangan bahagian bawah dengan berus lain;

Urut sendi - dijalankan menggunakan teknik putaran, getaran, bertepuk tangan dan mencubit BAP pada sendi yang menyakitkan.

Untuk mencapai kesan terapeutik yang diingini dalam proses melaksanakan akupresur beberapa teknik digunakan, berturut-turut menggantikan satu sama lain.

Faedah

Akupresur mempunyai beberapa kelebihan terhadap bidang fisioterapi yang lain:

 • prosedur yang tidak menyakitkan. Boleh diamalkan untuk individu yang mempunyai ambang kepekaan yang meningkat;
 • tiada komplikasi yang serius. Dalam proses melakukan akutekanan, integriti kulit tidak pecah. Pendarahan, jangkitan, dan lain-lain tidak termasuk;
 • keberkesanan. Perubahan positif dalam keadaan kesihatan pesakit telah diperhatikan selepas sesi pertama akupunktur (Acupuncture Acupuncture (dari Lat Acus - jarum dan punctura - suntikan)) mata badan. Terdapat kira-kira 5000 tahun, tarikh kembali ke perubatan tradisional Cina.) urut.

Akupresur

Akupresur merujuk kepada refleksologi, tetapi berbeza dengan jenis urut yang dibincangkan di atas, tempat pengaruhnya adalah titik akupunktur (TA) - mata biologi aktif (BAT), kerengsaan yang menyebabkan tindak balas refleks yang disasarkan kepada organ atau sistem tertentu. Atas dasar ini, ia boleh dianggap sebagai salah satu cara akupunktur, di mana jarum atau moxibustion digantikan dengan jari atau berus (Rajah 37).

Rajah. 37. Posisi jari dan tangan apabila melakukan teknik akupresur

Mekanisme tindakan fisiologi

Pautan awal adalah kesan mekanikal pada titik akupunktur di sepanjang meridian dan kolateral (Skim 5). Perbezaan TA dari tisu di sekelilingnya terletak pada parameter biofisik mereka, yang termasuk:

• rintangan elektrik yang rendah;

• peningkatan nilai potensi elektrik;

• suhu kulit yang tinggi;

• peningkatan radiasi inframerah;

TAs adalah kelompok unsur saraf dan plexus choroid yang terletak pada kedalaman yang berbeza dari permukaan kulit.

Skim 5. Mekanisme tindakan fisiologi akutekanan

Dalam urut refleks, kedua-dua TA dan tempatan yang jauh sering digunakan: hanya kira-kira 260 orang, yang terletak di kepala, badan dan anggota badan, dan lebih daripada 50 terletak di auricle (auricular). Di kalangan TA korporat menonjol:

• tempatan (tempatan) - terletak terus di dalam atau berhampiran kawasan terjejas;

• segmen - terletak di zon pemuliharaan segmental kord rahim; kesan ke atasnya memberi kesan kepada bahagian-bahagian tertentu badan atau organ dalaman yang menerima pemuliharaan dari segmen-segmen ini (sebagai contoh, penggunaan mata leher kawasan ditunjukkan untuk luka-luka kepala dan anggota atas, dan TA untuk kawasan lumbosacral untuk penyakit kaki bawah dan organ pelvik);

• mata spektrum yang luas, dikerjakan untuk luka-luka pelbagai organ dan kedua-dua bahagian tempatan dan jauh badan; kebanyakan mereka mempunyai kesan khusus: TA G14 he-gu dan E36 zu-san-li - ubat penahan sakit, F2 Xing-jian dan F3 tai-chun - spasmolytic, dsb.

• terletak di sepanjang meridian (terutamanya di kaki-kaki distal), mempunyai kesan langsung ke organ dan sistem tertentu.

Dalam tab. 6 menunjukkan TA yang disyorkan utama untuk urutan untuk fokus patologi pelbagai penyetempatan.

Titik utama untuk mengurut dalam fokus patologi penyetempatan berlainan (mengikut Mang, 1981)

Penyetempatan TA ditentukan di bahagian-bahagian badan yang berkaitan dengan garis topografi konvensional berdasarkan tanda-tanda anatomi tertentu (lipatan, lubang-lubang, protrusions tulang yang tersedia untuk palpation, dan lain-lain), ditambah dengan membagi setiap kawasan menjadi segmen individu.

Pengukuran segmen dibuat menggunakan unit cun. Terdapat jenis berikut:

• cun individu - jarak antara lipatan kulit permukaan radial pada fasa tengah, dibentuk dengan lekukan penuh pada semua sendi jari ketiga (untuk wanita, pengukuran dibuat pada tangan kanan, pada lelaki - di sebelah kiri). Jumlah lebar jari II - V adalah tiga tsunam, II - III - satu setengah tsunam (rajah 38);

• cun berkadar - ditentukan oleh bahagian proporsional ke bahagian yang sama jarak antara tanda tempat yang diketahui. Contohnya, diketahui bahawa jarak antara titik Ying-tang dan Nao-hu adalah 12 kali. Mencari mata ini, mengukur jarak di antara mereka dan membahagikannya dengan 12, kita mendapatkan cun proporsional (Rajah 39).

Semua bahagian badan secara konvensional dibahagikan kepada sejumlah tsunyas, dan, sebagai peraturan, BAT terletak di sempadan segmen dan seringkali bertepatan dengan rehat semasa palpasi (Rajah 40-42).

Mencari (palpation) BAT.

? Kemunculan pesakit "memberikan sensasi" sakit, rasa mati rasa, membosankan, tidak sengit, sakit sakit. Dan kadang-kadang menembak sakit dan "merangkak goosebumps", memanjangkan dalam satu atau beberapa arah.

? Kemunculan ahli terapi urut apabila mencari BAT di bawah jari perasaan kegagalan dalam fossa bujur yang penuh dengan kandungan lembap yang lembut dengan dinding padat.

? Apabila palpasi perlu mematuhi garis tertentu, tidak akan meridian jiran.

Rajah. 38. cun individu (dipetik dalam V. Dubrovsky)

Rajah. 39. Garis ramalan dan segmen berkadar dari pelbagai bahagian badan, yang digunakan dalam refleksologi (rajah): di sebelah kiri - permukaan hadapan badan; kanan - bahagian belakang badan

Rajah. 40. Talian dan topografi titik pada kaki atas: a - permukaan palmar; b - permukaan belakang

Rajah. 41. Talian dan topografi mata anterior (a), posterior (b) dan dalaman (c) permukaan kaki

Rajah. 42. Talian dan topografi mata di belakang (a), di dada dan perut (b)

Meridian adalah sistem berfungsi yang menghubungkan pusat saraf yang lebih tinggi dengan titik akupunktur dan pelbagai organ dalaman untuk pemindahan tenaga, memastikan kerja yang diselaraskan semua sistem badan. Meridian biasanya ditetapkan oleh garis bersyarat yang menghubungkan BAHT. Dalam perubatan oriental kuno, 12 berpasangan dan 2 meridian utama berpasangan. Idea-idea ini secara signifikan dilengkapi dengan penemuan oleh pakar Jerman R. Voll pada tahun 1950-an lagi meridian berpasangan dan BAT (Jadual 7).

Senarai nama meridian (menurut R. Voll)

* Meridian yang dibuka oleh R. Voll.

Meridian (saluran), seperti semua organ badan, dibahagikan kepada "YANG" dan "YIN".

? Meridian yang menghubungkan organ parenchymal dan lulus sepanjang permukaan dalaman badan adalah YIN-meridian.

? Meridian yang berjalan di sepanjang permukaan luar badan dan menghubungkan organ-organ kosong adalah YANG-meridian.

Mengikut ciri "laluan" dan sifat organ dalaman, meridian utama dibahagikan seperti berikut.

Tugas saluran YAN ialah pemindahan tenaga kepada organ YIN.

Saluran Yang sepadan dengan pengeluar tenaga: a) perut, kolon dan usus kecil; b) pundi hempedu; c) pundi kencing; d) saluran "tiga pemanas" (sistem endokrin).

Objektif saluran YIN adalah penyimpanan tenaga dan pemuliharaan.

Saluran YIN sesuai dengan organ - "khazanah" (alat simpanan tenaga) - paru-paru, limpa, pankreas, hati, ginjal, jantung.

PERHATIAN!

Semua saluran YIN dan saluran YANG saling berkaitan, ikut satu sama lain dalam suatu susunan tertentu dan membentuk sistem kitaran untuk setiap separuh badan.

Selaras dengan konsep sirkadian sirkadian peredaran tenaga vital dalam tubuh, yang secara serentak melewati semua organ, setiap organ mempunyai jam sendiri aktiviti maksimum dan minimum (Jadual 8). Dalam kes ini, kesan perencatan pada organ teruja lebih baik dilakukan dengan bertindak pada titik meridian sepadan pada waktu aktiviti maksimumnya, dan kesan merangsang - pada waktu aktiviti minimum. Di samping itu, organ-organ yang berada dalam hubungan yang bertentangan, mempunyai kesan menenangkan satu sama lain apabila merangsang salah satu daripada mereka semasa tempoh aktiviti maksimum dan kesan tonik - apabila ia dihalang.

Mod aktiviti harian meridian

Semua organ, dan akibatnya, meridian sepadan dalam hubungan tertentu, memberikan kesan merangsang (kreatif) atau menghalang (merosakkan) satu sama lain. Berdasarkan idea-idea falsafah mengenai lima unsur utama yang membentuk seluruh dunia dan manusia, khususnya, dan mengaitkan setiap organ ke elemen tertentu, perhubungan ini ditunjukkan seperti berikut (Rajah 43).

Rajah. 43. Hubungan fungsian antara meridian (skim). Garis pepejal menunjukkan pautan kreatif, garis putus-putus menandakan merosakkan

Untuk kesan perangsang atau perencatan yang sesuai pada organ (meridian), disyorkan untuk mempengaruhi mata standard meridian - utama (tonik dan sedatif) dan tambahan (titik komplot, stabil, bersimpati, point-herald) (Jadual 9).

Titik meridian standard

Nota Meridian dari tiga bahagian badan mempunyai 4 mata-herald: biasa - VC5; pernafasan VC17, pencernaan - VC12, fungsi kencing - VC7.

Titik tonik terletak di meridian utama dan mempunyai kesan merangsang pada organ yang berkaitan (meridian) apabila terdedah kepada kaedah kerengsaan (lemah) yang merangsang.

Titik sedatif terletak di meridian utama dan mempunyai kesan perencatan pada organ yang berkaitan (meridian) apabila terdedah kepada kaedah kerengsaan yang kuat (Jadual 10).

Titik tonik dan sedatif

Ahli konspirasi titik juga terletak di meridian utama dan berfungsi untuk meningkatkan kesan perencatan atau tonik pada organ (meridian), yang dilakukan dengan bertindak pada dua titik pertama (Jadual 11).

Pelajar mata (sumber)

Menstabilkan (kunci) mata (mata). Titik ini, seperti injap, mengawal pemindahan tenaga dari satu meridian ke yang lain yang melanggar keseimbangannya di salah satu daripadanya. Mata-mata adalah biasa, kumpulan dan biasa. Item lo biasa adalah pada meridiannya dan mengawal fungsi organ-organ dalam terusan yang berpasangan: jantung adalah usus kecil; hati - pundi hempedu; buah pinggang - pundi kencing, dan lain-lain Penjajaran keseimbangan tenaga antara meridian dilakukan sama ada dengan melambatkan titik l meridian yang teruja, atau dengan menarik titik l meridian yang lemah (Jadual 12).

Barang-barang biasa biasa

Titik bersimpati terletak pada "meridian pundi kencing", di cawangan pertamanya di bahagian belakang, kira-kira pada jarak yang sama dengan ketebalan dua jari, lateral pada garis tengah dorsal. Titik dirangsang dalam rawatan penyakit kronik, keadaan spastik dan sawan (Jadual 13).

Mata simpati

Petunjuk atau penggera terletak di bahagian depan (bahagian ventral) badan, paling sering di atau berhampiran meridian organnya. Titik kegelisahan adalah sensitif sewenang-wenang, dan kadang-kadang sangat menyakitkan (terutama dalam penyakit kronik sesuatu organ yang penting dalam kaitannya dengan meridian tertentu). Penampilan kesakitan spontan pada titik kebimbangan adalah isyarat penyakit yang berkembang (Jadual 14).

Mata penggera

Dalam beberapa kes, mata aliran masuk dan keluar (Jing) dan titik "pengumpulan" digunakan (Jadual 15 dan 16).

Titik aliran keluar dan keluar (Jing)

Titik "pengumpulan"

Apabila memilih AT, perlu mengambil kira pelbagai segmen pemuliharaan organ-organ, serta hakikat bahawa bahagian-bahagian yang berasingan dari organ yang sama boleh diselubungi oleh saraf-saraf kepunyaan segmen yang berlainan (Jadual 17).

Memelihara beberapa organ dalaman dan titik akupunktur yang disyorkan untuk patologi mereka

Teknik asas acupressure

? Penggerudian - pergerakan pesawat terbang: a) pergerakan berterusan (teknik brek); b) pergerakan sekejap yang bertenaga (teknik merangsang). Ia dijalankan dengan pad jari, kelapa sawit, bahagian sokongan bergantung kepada lokasi mata dan kawasan kawasan yang menyakitkan. Arah pergerakan adalah bulat (lawan jam) atau arcuate (dalam arah yang berbeza. Penerimaan merujuk kepada kesan brek, jika tekanan dilakukan dengan daya yang mencukupi (mengusap secara beransur-ansur menjadi geseran): apabila mengusap dengan tekanan cahaya, di mana sensasi yang dinyatakan hampir tidak dinyatakan - penerimaan merujuk kepada kesan merangsang.

? Pemijahan linear dilakukan dengan kusyen jari saya, sikat dan dorsum pada falanx kuku (terbalik) atau dalam satu arah dengan kusyen, di sisi lain dengan dorsum falanx kuku, dengan pad beberapa jari dalam arah yang berbeza. Ini adalah kaedah merangsang.

? Tekanan sekejap-sekejap dibawa pad I atau beberapa jari berserenjang ke permukaan yang diurut. Anda boleh menyikat jari ketiga, siku, sawit dengan beban. Tekanan mesti kuat (sehingga perasaan terasa panas muncul). Kaunter penyambut tetamu merujuk kepada kesan brek (Rajah 44).

? Plucking Masseur merebut lipatan di kawasan TA dengan satu atau dua jari dan menimbulkan tekanan yang kuat (sehingga munculnya hiperemia yang teruk). Kaunter penerimaan merujuk kepada kesan brek (Rajah 45).

? Putaran dilakukan dengan jari, kelapa sawit, kelapa sawit dengan frekuensi 50-60 per minit per minit dan dengan kedalaman penembusan ke tisu sehingga ke otot. Kaedah merangsang - kesannya dihasilkan dengan sedikit tekanan.

Rajah. 44. tekanan sekejap: a) ibu jari dan b) satu jari di atas yang lain

Rajah. 45. Penerimaan "zashchipyvaniya", dilakukan oleh dua jari

? Menoreh atau menepuk dilakukan dengan kelebihan telapak tangan, penumbuk, jari-jari berkumpul di dalam secubit atau belakang jari dan tangan (pukulan itu digunakan pada dorsum sendi metacarpophalangeal). Ini adalah penerimaan yang merangsang.

? Getaran dilakukan oleh satu atau lebih jari (falang kuku), telapak tangan. Kekuatannya adalah pendek dan kuat, tekanan digabungkan dengan getaran dan dilakukan secara serentak ke permukaan yang diurut. Inilah kaedah pengereman.

? Ketegangan dan putaran. Sapukan untuk mengurut sendi. Pembedahan masseur dengan satu tangan segmen proksimal anggota badan (di atas sendi), dengan yang lain - membengkokkan anggota dalam sendi ini, menyebabkan ketegangan tisu periartikular (gerakan pasif) (Rajah 46).

Faedah timur untuk mengeluarkan akutekanan, sebagai tambahan kepada kaedah di atas, tiga teknik asas - putaran, getaran dan tekanan.

Rajah. 46. ​​Kaedah ketegangan dan putaran

? Putaran dijalankan dengan pad jari I - III atau dengan permukaan sisi jari saya, dorsum falang tengah. Resepsi ini melibatkan tiga fasa:

• mengawal di - pergerakan pekeliling jari atau permukaan mengurut lain tidak boleh disertai dengan menggeser pada kulit; tekanan perlu meningkat secara beransur-ansur;

• penetapan - pada kedalaman yang dicapai, pergerakan putaran jari itu berhenti. Pada kedalaman yang sama dan dengan tekanan yang sama, jari dibiarkan (untuk 7-12 s);

• membongkar - pulangan perlahan jari atau permukaan mengurut lain ke kedudukan asalnya (tekanan tekanan secara perlahan berkurang).

PERHATIAN!

Pada penghujung penerimaan, jari tidak diambil dari kulit - ahli terapi urut harus segera memulakan fasa pertama kitaran seterusnya.

• Tekanan adalah kusyen saya jari; penerimaan boleh dilakukan dengan membebankan - falanx distal jari saya sebelah tangan ditumpahkan pada jari mengurut salib. Kekuatan tekanan bergantung kepada kaedah mungkin berbeza. Memungkinkan kemungkinan menggunakan alat dengan tip sfera.

• Getaran dilakukan oleh pergerakan berayun di permukaan TA atau pada permukaan yang lebih besar dengan pad satu atau beberapa jari, ketinggian jari pertama, telapak tangan. Dijalankan: getaran berterusan (tanpa mengoyakkan jari dari tisu) dan getaran sekejap - tangan ahli terapi urut selepas setiap pergerakan datang dari permukaan yang dikerjakan dan pergerakan dilakukan dalam bentuk menolak berturut-turut (A. Kondrashov et al., 1999).

Apabila melakukan prosedur urut, anda mesti:

• menjejaskan titik simetri yang terletak. Sebagai contoh, dalam penyakit saluran gastrousus, titik Tsu-San-li pada kedua-dua anggota badan digabungkan;

• kesan gabungan pada titik-titik bahagian atas dan bawah. Sebagai contoh, disfungsi perut dan usus (He-gu + Zu-San-li poin);

• bertindak pada titik permukaan depan dan belakang badan. Sebagai contoh, dalam rawatan osteochondrosis tulang belakang - Huan + Zu-San-li;

• kesan gabungan pada titik permukaan dalaman dan luaran anggota badan. Sebagai contoh, titik tangan (Nei-guan + Wai-guan) atau (Qui-chi + Shao-hai) untuk meningkatkan kesan terapeutik dengan paresis anggota atas;

• mengenal pasti mata yang secara langsung berada di tapak kesakitan atau kerosakan organ. Sebagai contoh, di osteochondrosis tulang belakang, mereka bertindak pada Chshi-bian, Da-chan-shu, mata Bilyao;

• semasa bulan purnama untuk urut dalam teknik sedatif; semasa bulan baru - dengan kaedah tonik; selepas matahari terbenam - dengan kaedah sedatif.

Dalam rawatan, acupressure dilakukan:

a) dengan kesan brek - setiap hari; apabila merangsang - dalam 1-2 hari;

b) dalam prosedur pertama, urutan adalah 3-4- TA, maka bilangan mereka meningkat kepada 6-12 (dengan kesan pengereman) atau 4-8 (dengan kesan merangsang);

c) dengan kombinasi akutekanan dan urutan terapi, lebih kecil TA yang diurut.

Kursus rawatan terdiri daripada 10-15 prosedur untuk sindrom kesakitan dan kesan merangsang, dan 15-20 prosedur untuk kesan melarang.

Petunjuk untuk prosedur urut. Urut ditunjukkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 1 tahun.

Kontraindikasi untuk pelantikan urut: neoplasma malignan dan jinak mana-mana lokalisasi, penyakit febrile akut, batuk kering aktif, ulser gastrik dan ulser duodenal (komplikasi dan kecenderungan pendarahan), cachexia, kerosakan kepada organ dalaman dengan gangguan yang teruk fungsi mereka, penyakit darah, kegembiraan mental, kehamilan.

Semasa menjalani urutan, tidak digalakkan minum kopi, teh kuat, alkohol atau menggunakan hidangan pedas dan asin.

Urutan Periosteal

Urutan Periosteal adalah jenis akutekanan dan dilakukan pada permukaan tulang. Kaedah ini dibangunkan pada tahun 1928 oleh Volgler.

Kesan urut periosteal pada badan:

• peningkatan tempatan dalam peredaran darah;

• regenerasi sel, terutamanya tisu periosteum;

• kesan refleks ke atas organ yang disambungkan oleh laluan saraf ke permukaan periosteum yang mengurut;

• meningkatkan kecekapan aktiviti jantung;

• peningkatan perjalanan pernafasan;

• Normalisasi nada dan pengujaan gerakan peristaltik perut.

Urutan Periosteal dicirikan oleh kesan tempatan pada periosteum, kemungkinan menghampiri lapisan sukar tisu yang tidak dapat dikerjakan semasa urutan terapeutik atau tisu penghubung, kesan refleks yang intensif dan berpanjangan pada organ dalaman.

Teknik urut. Pesakit berbaring di belakangnya, di perutnya, di sisinya atau duduk.

Untuk hubungan yang lebih baik dengan permukaan tulang, di zon titik rawatan (LT), gerakkan tisu lembut dan terutama otot. Urut dilakukan dengan petua atau jari telunjuk, dengan hati-hati memilih tekanan intensiti mengikut ciri-ciri individu pesakit (Rajah 47).

Kesan yang menjengkelkan dari urut periosteal adalah menyakitkan, tetapi pada masa yang sama pesakit tidak boleh mendapatkan apa-apa sensasi yang tidak menyenangkan.

Meningkatkan tekanan dengan jari, walaupun rintangan ketara tisu ditentukan, ahli terapi urut kemudian melakukan pergerakan pekeliling di zon LT dengan jarinya. Diameter lingkaran tidak boleh melebihi 5 mm. Tekanan jari secara beransur-ansur dikurangkan, tetapi sentuhan kulit tidak terganggu.

Rajah. 47. Kedudukan berus ketika menjalankan urut periosteal

PERHATIAN!

Pergerakan bulat kecil tidak boleh membosankan.

Pada akhir setiap prosedur, disyorkan untuk melakukan pergerakan pelicinan yang intensif.

Petunjuk untuk pelantikan urut. Urut ditunjukkan untuk pesakit di mana refleks yang jelas atau kawasan yang menyakitkan pada periosteum ditentukan semasa pemeriksaan klinikal.

Kontra untuk pelantikan urut:

• kecederaan traumatik sistem muskuloskeletal (ODA), memerlukan rehat.

Tanda-tanda klinikal intoleransi untuk jenis urut ini adalah terutamanya sensasi kesakitan yang tidak menyenangkan dan permulaan tindak balas vegetatif yang ketara, terutamanya jenis vasomotor.

Pemilihan kawasan urutan periosteal:

• Kepala (dengan sakit kepala): bilah bilah bahu, proses spinus tulang belakang serviks, tulang oksipital, proses mastoid, gerbang zygomatic, kawasan dahi antara kening di atas akar hidung.

• Jantung: I - VI rusuk kiri, terutamanya bahagian anterior, sternum.

• Gallbladder dan saluran empedu: gerbang kostum kanan dan sternum, termasuk proses xiphoid, bahagian paravertebral tulang rusuk pada peringkat tengah bilah bahu.

• Perut dan duodenum: gundul kosta di kedua-dua belah pihak, lebih rendah separuh sternum.

• Organ-organ pelvik: iliac crest, sacrum, IV dan V vertebra lumbal.

• Spine: urut dilakukan terutamanya melalui proses melintang (dalam semua segmen) ke arah - dari kepala ke sakrum.

Bagaimana untuk melakukan akutekanan

Semakin ramai orang beralih kepada kaedah rawatan bukan ubat, cuba memelihara atau mendapatkan semula kehilangan kesihatan, secara intuitif merasakan bahawa terdapat peluang besar untuk penyembuhan dalam tubuh itu sendiri. Perubatan tradisional Oriental telah berjaya menggunakan keupayaan badan. Di dalamnya, banyak dibina berdasarkan pengetahuan mengenai titik dan zon aktif biologi. Dengan bertindak pada mata urut tertentu, anda dapat mengurangkan keadaan anda dalam kes penyakit tertentu.

Apa itu akutekanan

Anda tidak boleh membeli kesihatan, tetapi anda boleh menguatkan dan memanjangkan hayat, jika anda tahu bagaimana untuk membantu diri anda. Untuk melakukan ini, anda perlu mempelajari teknik acupressure - urut, yang datang kepada kami dari China dan Jepun.

Akupresur, akutekanan adalah salah satu jenis urut, yang terdiri daripada tindakan mekanikal pada titik akupunktur yang sama (serta meridian), tetapi acupressure menafikan penggunaan objek logam semasa rawatan.

Jari digunakan bukannya jarum. Apabila melakukan urutan mata, perlu diingat bahawa penentuan kedudukan mata yang betul menyumbang untuk mendapatkan keputusan yang baik, dan kesannya terhadap mata jiran boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki.

Akupresur tidak dianggap sains rahsia. Ia adalah yang terbaik dari kaedah rawatan Cina dan membayangkan kesesuaian kajian berasingan mengenai pengajaran ini. Doktor-doktor Cina mencadangkan urut untuk pelbagai penyakit, dan orang-orang tua dinasihatkan untuk memanjangkan hayat dan bahkan mengembalikan pemuda dengan bantuannya. Salah satu kelebihan acupressure ialah prosedurnya agak mudah dan tidak memerlukan peralatan dan instrumen tambahan.

Faedah Akupresur

Penyembuh telah lama mendapati bahawa terapi ini mempunyai spektrum tindakan yang luas, dan ia boleh digunakan untuk mempengaruhi pelbagai sistem organ, yang sangat berkesan dalam mengubati banyak penyakit, serta kehilangan berat badan, memperkuat sistem kekebalan tubuh dan keadaan umum badan. Ia tidak menyakitkan, yang membolehkan orang yang tidak tahan sakit dan menolak akupunktur, dan ketiadaan komplikasi yang hampir lengkap adalah kelebihan berbanding jenis refleksologi lain.

Kesederhanaan permohonan dan kecekapan tinggi membenarkan penggunaan jenis urut ini dalam apa jua keadaan. Sekiranya kecemasan, akupresur juga boleh dilakukan melalui pakaian, sebagai pertolongan cemas.

Petunjuk

Penyakit psikotraumatik:

 • neurasthenia;
 • kemurungan;
 • psikosis manic-depressive;
 • psikosis yang sengaja.

Penyakit keturunan:

 • Penyakit Down;
 • Penyakit Alzheimer;
 • epilepsi;
 • neurosis histeria;
 • neurasthenia

Sesetengah penyakit sistem muskuloskeletal:

Serta penyakit sistem muskuloskeletal, seperti sciatica, osteochondrosis. Cepat digunakan untuk batuk, bronkitis, asma, serta meningkatkan ingatan, mencegah obesiti. Kesan positif terhadap tindak balas imun dalaman.

Akupresur juga boleh dilakukan untuk menyediakan rawatan kecemasan apabila pucat diperhatikan, sianosis bibir, gangguan kesedaran, pendarahan jantung (tachycardia), dengan kejutan, kolik, cegukan tanpa henti, krisis, koma, untuk pengsan.

Contraindications

Mana-mana terapi mempunyai batasannya. Anda mesti berhati-hati merawat diri anda dan keadaan anda supaya tidak menyebabkan lebih banyak mudarat.

Kontraindikasi untuk urut adalah seperti berikut:

 1. Tumor mana-mana penyetempatan.
 2. Bentuk penyakit kardiovaskular yang teruk: strok, serangan jantung, kegagalan jantung, dan lain-lain.
 3. Sendi yang meradang.
 4. Penyakit kulit: jangkitan kulat, terbakar, furunculosis.
 5. Penyakit mikrob dan penyakit akut: difteri, cacar, ensefalitis, meningitis, polio, selesema, gonorea, sifilis dan lain-lain.
 6. Penyakit pembedahan: pendarahan perut, kecederaan baru sistem muskuloskeletal, osteomyelitis, volvulus dan lain-lain.
 7. Rheumatism, embolisme, trombosis.
 8. Koma, rabies, skizofrenia, kecelaruan delirium, histeria.
 9. Kehamilan

Ia penting. Anda tidak boleh melakukan akutekanan selama satu jam selepas makan atau perut kosong, serta dalam keadaan mabuk.

Melakukan akupresur

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa apabila melakukan pelbagai jenis akupresur dalam badan, peptida seperti morfin (endorfin, enkephalin), serta hormon pituitari dan otak tengah, mula merembes.

Bergantung kepada matlamat terapeutik dan teknik yang digunakan untuk mempengaruhi titik ini, kesan akutekanan boleh berbeza: dari rangsangan, rangsangan dan toning kepada kelonggaran, penghambatan dan kelonggaran.

Pilihan teknik acupressure bergantung kepada tanda-tanda dan keadaan pesakit. Jadi, untuk kontraksi, lumpuh spastik, neuritis rumit (saraf muka), sakit gigi, sakit kepala, hidung berair dan lain-lain penyakit, acupressure digunakan untuk berehat, menenangkan, melegakan kesakitan, mengurangkan ketegangan saraf. Ia juga digunakan untuk tujuan toning.

Sesetengah pengetahuan dan amalan diperlukan, kerana kaedah rawatan dan mata urut yang digunakan boleh berubah dengan ketara bergantung kepada jenis penyakit. Jadi, sebagai contoh, acupressure untuk bronkitis memerlukan pendedahan kepada satu titik, dan akupresur untuk osteochondrosis - kepada orang lain.

Prinsip teknik

Makna acupressure dikurangkan kepada kerengsaan automatik bahagian-bahagian kecil permukaan kulit, yang dipanggil mata aktif biologi (BAP), kerana terdapat banyak pengakhiran saraf di dalamnya. Ia adalah perlu untuk mengkaji dengan baik lokasi BAT dan belajar bagaimana untuk mengawal daya impak pada setiap titik bergantung kepada lokasi.

Untuk menguji reaksi badan, beberapa sesi pertama sepatutnya pendek. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau tiada peningkatan selepas prosedur 3-5, anda tidak perlu meneruskan rawatan.

Apabila merawat buat pertama kalinya, serta dalam kes sakit akut, urutan pekeliling cetek titik dengan pad jari indeks diperlukan.

Cari mata

Untuk mencari mata saluran aktif, anda harus menggunakan biasa untuk semua unit berkadar - 1 cun.

Terlepas dari jantina dan membina badan, jarak di badan diletakkan dengan ibu jari. Ukuran panjang ini dipanggil berkadar (individu) cun. Ciri utama adalah bahawa seorang lelaki hanya meletakkan jarinya di tangan kirinya, sementara seorang wanita boleh menggunakan tangan yang sama.

1 cun adalah lebar ibu jari sepanjang garis yang melintas di sudut kuku. Untuk 3 kaki, perlu untuk melipat 4 jari tertutup telapak lurus. Indeks dan jari tengah yang disatukan adalah 1.5 zun.

Akupresur mesti bermula dengan penemuan awal titik aktif. Terdapat kira-kira 700 daripada mereka secara keseluruhan. Proses mencari mata aktif secara biologi terdiri daripada menekan dengan jari-jari fasa pada pelbagai kawasan kulit.

Apabila melanda dengan betul, kesakitan dan rasa mati rasa dirasai. Juga, untuk menentukan mata, skema topografi khas dengan imej saluran utama dicipta. Pilihan lain untuk menentukan lokasi yang mungkin adalah penggunaan peranti khas.

Teknik Akupresur

Teknik melakukan akupresur cukup mudah. Pertama sekali, anda perlu duduk atau berbaring di tempat yang selesa untuk anda dan berehat. Gunakan hujung jari indeks anda untuk mencari titik yang dikehendaki dan gunakan tekanan menggunakan teknik di bawah.

Untuk mempengaruhi titik harus gerakan gerakan bulat jari telunjuk atau ibu jari dengan kecepatan 2 putaran sesaat. Cuba untuk tidak mengambil jari anda dari badan semasa urutan keseluruhan.

Teknik yang digunakan dalam merawat kesan titik:

 • Stroking dilakukan oleh putaran atau lipatan zigzag pad jari. Ia mempunyai kesan yang santai dan sedatif, dilakukan 1.5-3-5 minit;
 • Sambutan berbentuk pinch - unjuran titik ditetapkan oleh indeks, ibu jari dan jari tengah tangan kanan, maka gerakan bergerak secara serentak dilakukan pada dua mata. Dengan persepsi ia menyerupai jari yang menusuk;
 • Mengadang sering dilakukan dengan dua ibu jari, juga dengan jari tengah atau indeks. Untuk kesan tonik yang merangsang, kesan sekejap diperlukan, untuk kesan yang santai, hubungan berterusan dengan permukaan mengurut diperlukan;
 • getaran - dilakukan dengan ibu jari atau jari tengah anda. Pergerakan oscillatory dilakukan dengan kekerapan sehingga 100-120 pergerakan seminit, tanpa mengangkat jari dari titik urut itu;
 • mengetuk, mengetik - mogok digunakan pada titik dengan falanx akhir. Biasanya digunakan semasa melakukan urut belakang;
 • mengawal dan membongkar - pergerakan putaran selama 1.5 - 3 minit. "Skru" membuat arah jam selama 5-6 saat;
 • tekanan sekejap.

Pemijat Akupresur

Untuk mengurut mata secara biologi aktif, adalah mungkin untuk menggunakan bukan sahaja tangan, tetapi juga pemijat khas yang digunakan untuk kemudahan semasa melakukan urutan, serta untuk tangan yang lemah. Baru-baru ini, di pasaran teknologi untuk urut terdapat banyak pemuka tempat yang berbeza pelbagai tujuan dan kategori harga.

Pertimbangkan beberapa jenis:

 1. Massager untuk titik kepala. Ia adalah berdasarkan teknik urut "shiatsu", lebih tepatnya mengenai peningkatan tenaga qi yang beredar melalui saluran meridian, yang utama yang menyeberang di kepala. Prinsip impak adalah urut yang cetek dari ujung saraf. Ia melegakan otot kepala dan badan, melegakan keletihan, menguatkan rambut.
 2. Roller massager untuk otot badan akupresur. Ia meningkatkan peredaran darah, yang menjejaskan organ dalaman. Ia mempunyai kesan anti-selulit.
 3. Pijat mini untuk urut muka dan akupunktur dengan senaman. Kemungkinan mengurut mata akupunktur di muka dan bukan sahaja. Dengan menghidupkan mod yang anda suka, anda juga boleh mengurut mata aktif pada leher, bahagian bawah belakang, lengan dan kaki. Meningkatkan metabolisme dalam sel-sel kulit.
 4. Penjaga mata. Terima kasih kepada akutekanan, ia berkesan menghapuskan keletihan mata dan kemerahan.
 5. Massager Koldaeva untuk akupresur mendalam. Ia bertindak secara langsung pada sumber ketidakselesaan, yang menjadikan kesan analgesik jangka panjang. Dengan penggunaan secara teratur dapat meningkatkan kesihatan secara signifikan.

Kesimpulannya

Setiap orang perlu mengetahui bagaimana melakukan urutan urut badan, kerana prosedur perubatan seperti itu dapat dilakukan dengan sukses di rumah. Setelah belajar untuk mencari titik utama akutekanan, anda akan dapat memperbaiki kesihatan anda, mengatasi keletihan, mengurangkan kesakitan dan gejala yang tidak menyenangkan, dan juga memberikan bantuan kecemasan.

Akupresur adalah teknik luar biasa: sangat mudah, berpatutan dan berkesan. Ia cukup untuk memohon tekanan 5-7 saat dengan pengulangan beberapa kali pada siang hari supaya kesakitan merosot. Ini bermakna bahawa proses penyembuhan diri berjalan.

Esoterik praktikal

Kemasukan hanya dengan pemikiran dan jiwa tulen

Akupresur perubatan. Zon akupresur. Kaedah rawatan timur

Sekiranya anda mengepalkan tangan anda ke dalam penumbuk, hujung jari secara sukarela menekan pada titik di tengah sawit, yang bertanggungjawab untuk pep. Hanya beberapa pergerakan beramai-ramai dan anda akan merasa lonjakan kekuatan dan tenaga.

Jika anda mahu memanaskan badan, titik panas akan membantu. Ia terletak di pad fasax atas jari tengah. Kesan di laman web ini akan membolehkan anda dengan cepat "menyebarkan" haba ke atas badan.

Di samping itu, perkara ini bertanggungjawab untuk rasa kecemasan. Setelah menekannya, kegembiraan "akan menguap" dan ketenangan dan keseimbangan akan berlaku.

Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 700 mata aktif secara biologi pada tubuh manusia. Sebilangan besar tempat ajaib terletak di tangan, kaki, telinga. Setiap titik bertanggungjawab untuk kerja pihak berkuasa. Hasil daripada akutekanan (refleksoterapi), anda boleh melegakan kesakitan, menormalkan kerja sistem saraf, menghentikan proses keradangan dalam badan dan bahkan meningkatkan ketahanan terhadap virus dan jangkitan.

Menurut doktor, kaedah rawatan diri ini boleh digunakan sebagai pertolongan cemas. Anda hanya perlu mengetahui kedudukan mata yang betul dan daya tekanan. Dengan cara ini, jika anda merasakan sedikit rasa sakit atau mati rasa ketika mengurut mata "penting", jangan terintimidasi. Ini bermakna anda berada di landasan yang betul.

Titik atau jarum?

Sesetengahnya membandingkan kaedah tekanan pada mata secara biologi aktif dengan akupunktur. Tidak seperti rawatan jarum, acupressure tidak memerlukan pengetahuan medis yang mendalam. Lihatlah gambar yang menunjukkan mata dan cuba kaedah pada diri anda. Di samping itu, prosedur ini tidak menyakitkan dan secara luarannya selamat.

Bagaimana hendak menekan satu titik

Orang Cina membahagikan tahap tindakan ke titik-titik terapeutik dalam tiga cara:

 • dalam kes-kes sakit akut dan semasa rawatan primer, penggunaan titik urut pekeliling cahaya, yang ditunjukkan dengan hujung jari indeks, ditunjukkan. Tempoh urut adalah dari satu hingga lima minit;
 • dalam penyakit kronik, bagaimanapun, bergantung pada keadaan umum orang itu, adalah lebih baik dan lebih selamat untuk menggunakan akupresur kekuatan sederhana. Urut berulang pada waktu siang adalah disyorkan. Tempoh - sehingga tiga puluh (bergantung kepada keadaan) saat;
 • Tekanan kuat terutama dilakukan dengan ibu jari. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, pilihan lain mungkin. Apabila titik yang dikehendaki ditemui di dalam badan, hujung jari telunjuk atau ibu jari ringan menyentuh kulit, kemudian mula menghasilkan pergerakan bulat dengan jari, mengalihkan kulit relatif kepada kulit atau tisu otot dalam irama dua lilitan sesaat. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa jari sentiasa tetap pada satu (perlu) titik badan. Apabila tekanan simetri pada titik-titik itu perlu berhati-hati.

Lihatlah berus anda.
Ibu jari adalah kepala dan leher.
Palm - badan dan organ dalaman.
Indeks dan jari tengah - unjuran tangan dan kaki.
Pada masa yang sama, tangan kanan bertanggungjawab untuk bahagian kanan badan, kiri - untuk kiri.


Titik jantung
Menormalkan degupan jantung dengan menekan pad dari falanx atas jari kecil.

Kepala titik
Sekiranya anda mengalami sakit kepala, cubalah mengurut ruang di antara ibu jari dan telunjuk anda. Letakkan ibu jari anda di bahagian belakang tangan, jari telunjuk di telapak tangan (tengah-tengah garis hidup). Untuk mencapai kesan yang cepat, anda perlu mengurutkan titik selama 2-3 minit dengan daya tertentu. Jika anda merasa sakit apabila ditekan, titik itu dijumpai.

Sakit gigi
Sekiranya anda mengalami sakit gigi, cubalah menggosok titik di bahagian belakang tangan anda di bawah jari telunjuk. Urut akan sementara meringankan rasa sakit, tetapi tidak akan menjejaskan sebabnya.

Titik seksualiti
Cukup menarik, tetapi titik ini terletak di jari cincin tangan kanan, di mana cincin perkahwinan dipakai. Letakkan tekanan - tepat di bawah pangkal kuku. Urut cahaya titik tenaga akan meningkatkan daya tarikan kepada jantina yang bertentangan.

Titik Urogenital
Dalam kes patologi urogenital, cuba aktifkan titik yang terletak di antara tubercles cincin dan jari tengah. Tekanan nyeri akan menunjukkan perkembangan proses keradangan.

Titik kesejahteraan
Untuk memulihkan kesejahteraan secara keseluruhan, anda mesti menggosok pergelangan tangan anda. Berikut adalah perkara-perkara yang bertanggungjawab untuk keseimbangan tenaga dan tenaga dalam badan. Kadang-kadang kesan pada titik ini dibandingkan dengan periuk: kesan yang begitu berkesan.

Selesema biasa
Menghilangkan selesema biasa, urut tekak sakit membantu hujung jari. Hanya beberapa kali urut seperti itu pada siang hari, dan anda akan merasakan bagaimana penyakit itu mula berkurang.

Titik pandangan
Bahagian tengah jari tengah bertanggungjawab untuk mata kita. Pada siang hari, terutamanya jika anda bekerja di komputer, urut tempat ini. Ini akan membantu menghilangkan mata.

Auricle

Urut Auricle adalah setanding dengan perkhidmatan menyelamat: cepat dan cekap. Pendedahan kepada mata akan membantu untuk berehat atau bersorak, melegakan keletihan atau pulih dalam keadaan tertekan.

Titik pagi yang kuat
Urut telinga yang cepat akan membantu untuk bangun lebih cepat pada waktu pagi. Tambah kepadanya pemanasan telinga (ottyagivanie, pergerakan pekeliling) dan anda ceria seperti biasa.

Titik tidur yang nyenyak
Urut lobus di pangkalannya (lebih dekat dengan rawan keras) dalam arah jam untuk 3-4 minit. Urut akan membolehkan anda bertenang dan berehat.

Titik pandangan
Bahagian tengah telinga telinga bertanggung jawab untuk mata kita. Urut tempat ini menyumbang kepada rehat dan pemulihan yang cepat selepas kerja membosankan.

Titik sakit gigi
5 minit urut di bahagian atas telinga di sebelah mana sakit gigi, dan rasa sakit hilang.

Titik jantung dan paru-paru
Untuk mencari perkara-perkara ini adalah mudah: di dalam auricle lebih dekat ke belakang kepala. Menekan jari telunjuk di tempat ini merangsang kerja otot jantung dan paru-paru. Urut adalah berkesan untuk aritmia, hipertensi, bronkitis, radang paru-paru.

Terangkan terhadap merokok
Mengklik pada tulang rawan di bahagian bawah auricle, tepat di atas lobus akan membantu mengurangkan pergantungan mental terhadap nikotin. Di samping itu, urut menyebabkan kebencian terhadap asap tembakau.

Kaki

Saya fikir anda telah perhatikan bagaimana, ketika mengurut kaki anda, anda merasakan hubungan dengan organ-organ tertentu. Ini adalah fenomena normal, kerana kaki adalah konduktor badan kita. Berikut adalah bilangan terbesar mata secara biologi. Oleh itu, urutan diri bermula pada waktu pagi apabila kita keluar dari katil, dan berakhir apabila kita duduk atau berbaring.

Titik telinga-hidung-tekak
Sekiranya anda membasuh kaki anda, jika anda mempunyai hidung berair dan sakit tekak, urut bahagian depan dan permukaan sebelah akan menghangatkan badan dan membantu menenangkan rasa sakit.

Titik sinus maxillary
Pemanasan jari kaki (kecuali jari kaki) membantu melegakan sinus atau sinusitis. Urut terutamanya berguna semasa pemutihan penyakit.

Titik wanita
Di tengah tumit adalah titik yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja ovari. Tumit kiri bertanggungjawab untuk ovari udang, yang tepat untuk ovari kanan.

Contraindications

Oleh itu, anda harus berhati-hati dengan orang yang menderita penyakit seperti:

 • penyakit kardiovaskular;
 • urolithiasis dan penyakit saluran empedu;
 • onkologi;
 • lesi kulit: lecuran, calar, keradangan;
 • suhu badan meningkat.

Masa terbaik untuk akupresur

Masa yang optimum untuk akupresur adalah pagi, petang, petang. Jeda antara pengaktifan tidak boleh melebihi 5 jam. Pada waktu pagi, para pakar mengesyorkan lebih banyak tekanan pada kulit. Pada siang hari - sederhana. Sebelum tidur - mudah dan tenang.

Akupresur: kaedah utama, petunjuk dan kontraindikasi

Akupresur telah dikenali di negara kita pada 50-an abad yang lalu. Walau bagaimanapun, tidak lama lagi kebanyakan amalan Timur diharamkan. Lonjakan minat baru pada mereka berlaku pada tahun 80-90an, dan sejak itu, akupresur telah diamalkan secara sederhana di sini dan di luar negara, secara beransur-ansur kehilangan aura mistisisme. Kini ia dilihat oleh ramai sebagai sejenis jenis urut eksotik.

Sedikit mengenai teori akupresur

Akupresur adalah sejenis refleksologi, kaedah oriental rawatan dan pencegahan pelbagai penyakit dengan tindakan mekanikal dengan bantuan tangan dan jari pada titik aktif yang aktif.

Klasifikasi mata secara biologi aktif

Terdapat 365 mata tenaga ("ki") pada tubuh manusia. Mereka terletak di sepanjang garis panduan - meridian yang melalui semua organ manusia. Terdapat 14 meridian klasik; 12 pasangan dan 2 orang yang tidak berpasangan. Di samping itu, terdapat 8 lagi "ajaib" dan 15 meridian menengah.

Tenaga penting "qi" beredar di sepanjang meridian dalam aliran berterusan. Jika aliran tenaga yang mantap terganggu, maka, menurut perubatan Cina tradisional, seseorang itu berada dalam rahmat penyakit. Mempengaruhi mata aktif secara biologi (BAT), anda boleh menghilangkan halangan dalam jalan vitalitas dan menyelamatkan tubuh manusia dari penyakit ini.

Dengan menekan pada titik itu, ahli terapi urut tidak hanya memberi kesan pada bahagian kulit tertentu, tetapi juga dari sudut pandangan ubat oriental, organ-organ yang berkaitan dengannya atau keseluruhan badan secara keseluruhan. Sebagai contoh, untuk melegakan keletihan, anda boleh menekan pada titik yang terletak pada kulit antara jari telunjuk dan ibu jari jarak jauh

Terdapat jenis perkara berikut:

 • Tindakan umum (menekan mereka, ahli terapi urut mempunyai kesan terhadap kerja sistem saraf pusat);
 • mata segmen (memberi kesan kepada organ yang berkaitan);
 • tulang belakang (terletak di sepanjang tulang belakang dan menjejaskan organ tertentu);
 • wilayah (terletak pada kulit - di mana organ-organ dalaman diproyeksikan ke atasnya);
 • mata tempatan (terletak di sendi, ligamen, otot).

Menurut kajian klinikal dan fisiologi, mata ini lebih aktif daripada zon jiran, menyerap oksigen, mereka lebih sensitif terhadap sakit, dicirikan oleh peningkatan berpeluh, rintangan elektrik yang agak rendah dan peningkatan tahap metabolisme.

Kaedah Lokasi Titik

Untuk berjaya melakukan urutan mata pencetus, tidak perlu diingati di mana mereka berada.

Antara cara yang paling terkenal untuk menentukan lokasi BAT adalah palpation, anatomical topographic dan cun individu.

Palpasi sesuai untuk ahli terapi urut dengan jari yang sensitif. Untuk menentukan di mana titik itu, pakar, menekan dengan perlahan, merasakan kulit pesakit mengikut peta mata saraf. Di mana terletak BAT, dia akan merasakan ketidaksamaan, pemadatan yang sedikit, dan pesakit di tempat yang sama akan merasakan kesedihan, sakit, kehangatan, atau kesakitan yang teruk.

Kaedah anatomi dan topografi menggunakan garis besar bahagian badan (misalnya hidung dan mulut), protrusions dan lipatan pada badan pesakit sebagai titik rujukan. Kaedah ini paling sering digunakan oleh ahli terapi urut profesional, kerana ia memerlukan banyak pengalaman, memori yang baik dan pengetahuan tertentu.

Kaedah Cina klasik dianggap sebagai cun individu. Cun adalah ukuran tradisional Cina yang paling kecil, bersamaan dengan 3.33 cm.

Cun individu diukur dalam beberapa cara. Ia sama dengan lebar ibu jari melalui pangkalan kuku atau jarak antara lipatan melintang fasax kedua jari tengah, disambungkan dalam gelang dengan ibu jari. Bagi wanita, ia diukur di sebelah kanan, untuk lelaki - di sebelah kiri.

Semua bahagian badan dibahagikan kepada tsuni. Titik tenaga akan ditempatkan di sempadan mereka di tempat yang kecil dan mudah teraba.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk akutekanan

Akupresur, atau akutekanan, adalah cara bukan ubat dan selamat untuk mengurangkan gejala penyakit yang banyak. Senarai tanda-tanda untuk akupresur adalah luas. Dengan bantuannya, mereka merawat:

 • neurosis;
 • kemurungan;
 • migrain;
 • neuritis;
 • radiculitis lumbosacral;
 • penyakit sistem muskuloskeletal (osteochondrosis, arthritis, sciatica, spondylosis);
 • tekanan darah tinggi;
 • extrasystole (sejenis arrhythmia jantung).

Walaupun akupresur dianggap sebagai versi akupunktur yang lebih benigna dan tidak menyakitkan, kaedah rawatan ini tidak sesuai untuk semua orang. Ia tidak digunakan untuk:

 • tuberkulosis;
 • gangguan mental;
 • demam;
 • ulser lambung dan duodenal;
 • urolithiasis;
 • onkologi;
 • penyakit berjangkit akut;
 • trombosis akut (aliran darah terjejas akibat pembentukan bekuan darah di dalam kapal) dan embolisme (peredaran darah yang merosakkan akibat pertindihan lumen kapal);
 • keletihan fizikal yang teruk;
 • kerosakan kepada kulit;
 • pelanggaran serius dalam kerja organ dalaman.

Ia tidak disyorkan untuk melakukan sesi akutekanan pada perut kosong, untuk kanak-kanak di bawah umur satu tahun dan untuk orang yang lebih tua, serta untuk wanita semasa kehamilan dan haid.

Teknik asas dan kaedah akupresur

Sebagai tambahan kepada teknik dan kaedah akupresur tertentu, terdapat beberapa peraturan umum untuk penggunaan mata aktif. Akupresur sentiasa dilakukan dengan irama santai dengan kajian menyeluruh tentang semua mata.

Hanya satu gejala atau mana-mana organ tertentu yang tidak boleh dirawat, impak itu perlu menjadi rumit. Tujuan amalan ini adalah pemulihan seluruh organisma dan peredaran aliran harmonis yang harmoni di dalamnya. Tidak ada universal untuk semua kaedah urutan. Setiap pesakit memerlukan pendekatan individu.

Teknik pijat mata saraf

Terdapat beberapa teknik akupresur:

 1. Mengusap Teknik ini mempunyai kesan menenangkan dan dilakukan dengan hujung jari tanpa menggantikan kulit. Keamatan pendedahan mungkin berbeza-beza.
 2. Tekanan Ia boleh dilakukan dengan pad tengah atau ibu jari atau dengan seluruh sawit.
 3. Menggosok Dengan teknik ini, kulit pesakit beralih. Boleh mempunyai kesan sedatif dan tonik. Dilakukan dengan hujung jari atau telapak tangan anda.
 4. Getaran. Ia mempunyai kesan merangsang yang jelas, dibutuhkan dari 30 saat hingga 1.5 minit dalam masa, dilakukan oleh ibu jari, indeks dan jari tengah dengan frekuensi hingga 120 gerakan per menit.
 5. Menggelek dan membongkar - kesan pada titik saraf dalam gerakan pekeliling mengikut arah jam dan ke arah yang bertentangan dengan daya yang berbeza-beza.

Kaedah akupresur

Anda boleh melakukan akupresur dalam dua cara: sedatif (santai) dan toning (merangsang, merangsang).

Kaedah sedatif digunakan dalam kes neuritis saraf muka, palsy serebral, otot dan sakit sendi. Tugasnya adalah untuk melegakan ketegangan, tenang dan santai pesakit, sehingga pergerakannya licin, lambat, dan kulit tidak berubah.

Untuk kesan menenangkan, titik tenaga yang dikehendaki dipengaruhi selama 5-6 saat dengan pergerakan putaran perlahan jari mengikut arah jam, secara bertahap meningkatkan tekanan. Selepas itu, untuk satu atau dua kali, tekanan tetap, dan kemudian selama 5-6 saat, jari bergerak ke arah yang bertentangan, secara beransur-ansur mengurangkan daya tekanan. Tanpa mengeluarkan jari dari sudut, kesannya diulang (4-8 pendekatan), setiap kali meningkatkan tekanan.

Kaedah toning ditangani dengan mengurangkan nada otot, atrofi otot. Ia didasarkan pada satu siri tekanan yang pendek, kuat dan satu siri getaran. BAT ditekan selama 3-4 saat dengan pergerakan putaran mengikut arah jam, maka jari itu akan dihancurkan dengan pergerakan yang bergetar. Kesan pada setiap titik berlangsung dari 30 saat hingga satu minit.

Bagaimana akupresur dilakukan untuk pelbagai penyakit

Rawatan pelbagai penyakit melibatkan mempengaruhi mata tenaga tertentu dalam urutan tertentu, dengan pelbagai intensiti darjah dan menggunakan satu set spesifik teknik dan teknik.

Acupressure untuk gastritis kronik

Tujuan acupressure untuk gastritis adalah untuk melegakan pesakit dari loya dan pedih ulu hati, melegakan sakit di perut dan menormalkan tahap keasaman. Untuk ini, kesan kompleks diberikan bukan sahaja pada titik-titik yang terdapat di saluran perut, kolon dan usus kecil, tetapi juga di kanal-kanal hati, pundi kencing dan pundi hempedu, pankreas dan limpa, dan juga saluran perikardial (dalam kes yang kedua, matlamatnya adalah untuk menormalkan sistem saraf).

Akupresur dengan osteochondrosis

Berjaya melegakan acupressure dengan osteochondrosis tulang belakang, radiculitis dan arthritis.

Urut tulang belakang bermula dengan lumbar, perlahan-lahan memanjat lajur tulang belakang ke kawasan serviks.

Fasa persiapan bermula dengan mengusap yang perlahan. Ia membolehkan anda merangsang peredaran darah dan melegakan otot yang tegang. Kemudian anda boleh meneruskan pengisaran, secara bertahap meningkatkan tekanan.

Dalam mana-mana skop acupressure belakang, perhatian khusus diberikan kepada mata pencetus. Secara visual, mereka menyerupai nod otot. Apabila ditekan, pesakit biasanya merasakan kesakitan yang kuat seperti kejutan elektrik. Walau bagaimanapun, ia tidak melebihi 5 saat.

Titik akupunktur yang paling penting di belakang adalah:

 • pada proses vertebra serviks ketujuh (melegakan kesakitan jantung, melegakan sistem saraf, bertanggungjawab untuk berfungsi kelenjar pituitari dan tiroid);
 • mata simetri di tengah-tengah skapula (menjejaskan fungsi paru-paru dan melegakan kesakitan di kawasan bahu);
 • sepasang mata kira-kira 7 cm dari tulang belakang di rantau 12 tulang rusuk (mengaktifkan pengeluaran adrenalin);
 • mata simetri di pangkal leher (melegakan keletihan fizikal dan mental, merawat diabetes mellitus).

Mengenai mata untuk mengurut untuk osteochondrosis serviks boleh didapati di tapak khusus.

Mata tenaga urut apabila batuk

Akupresur mengurangkan kekejangan, memudahkan pernafasan dan menguatkan sistem imun terhadap selsema, bronkitis kronik, asma bronkial, radang paru-paru, batuk perokok.

Titik utama terletak di tengah-tengah dahi, di antara kening, di dekat klavikula berhampiran rongga jugular, di penjahat pergelangan tangan dekat ibu jari, pada titik tertinggi tulang pipi, kawasan hidung berhampiran jambatan hidung dan di antara ibu jari dan jari telunjuk.

Urutan boleh dilakukan secara bebas. Teknik ini sangat mudah: urut fingertip adalah tepat mengikut arah jam dengan tekanan sedikit.

Urut mata secara biologi aktif dalam kencing manis

Akupresur dengan diabetes mempunyai kesan menenangkan dan merangsang pada nada otot dan sistem saraf, membantu meningkatkan metabolisme, menormalkan kerja organ dalaman. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya dianggap sebagai ubat penawar dan sepenuhnya enggan mengambil insulin semasa menjalani akupresur, kerana ia hanya sebahagian daripada rawatan komprehensif.

Acupressure untuk sinus

Sakit kepala yang teruk, kelemahan, kesejukan, demam dan pelepasan purulen hanyalah beberapa gejala sinusitis. Ia tidak selalu mungkin untuk menyingkirkan mereka dengan bantuan ubat-ubatan, selain penggunaan ubat-ubatan sering membawa kepada kemunculan kesan sampingan.

Atas sebab ini, acupressure sering digunakan untuk antritis dengan tujuan terapeutik atau menenangkan. Dengan itu, anda boleh menormalkan proses metabolik dan meningkatkan peredaran mikro dalam saluran darah.

Mata tenaga urut dalam asma bronkial

Asma bronkial adalah salah satu penyakit kronik yang paling biasa pada zaman kita. Gejala berkala adalah serangan kerap. Mereka boleh berlaku di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Skim terperinci dan gambar akupresur untuk asma bronkial dalam kuantiti yang banyak boleh didapati di Internet.

Berikut adalah yang paling mudah dari mereka: anda perlu menolak keras pada titik di pangkal kuku ibu jari. Tekan dengan hujung jari anda pada titik fossa jugular untuk kesakitan cahaya. Sekiranya selepas beberapa minit pernafasan menjadi pun, tekanan dapat dikurangkan.

Untuk mencetuskan batuk dengan pengekangan rembesan bronkial dan secara beransur-ansur mengurangkan sesak nafas, anda boleh menekan pada titik di antara lubang hidung pada dasar hidung.

Akupresur Alahan

Akupresur membantu melegakan gejala alahan, mengurangkan bengkak dan sakit kepala, menormalkan peredaran darah dan proses metabolik, menguatkan sistem saraf.

Urut belakang Jari perlahan-lahan urut mata di sepanjang tulang belakang dan di pangkal tengkorak - dari pinggang ke atas. Kemudian dalam arah yang bertentangan.

Urut kepala. Mengurut hujung jari anda, huraikan bulatan di sepanjang garis soket soket mata. Anda perlu bermula dari pangkal alis. Jalankan hujung jari anda dari kening ke sayap hidung. Tiga jari menarik bulatan di pangkal tengkorak. Pastikan auricle itu di antara indeks dan jari tengah, dan gosokkannya ke atas dan ke bawah untuk satu saat.

Urut untuk sakit gigi

Sakit gigi yang teruk boleh diambil dengan kejutan di mana-mana, dan ubat penahan sakit yang perlu tidak akan sentiasa berada di tangan. Tetapi untuk pengurangannya, tidak perlu mengambil ubat. Kesan yang baik boleh dicapai dengan akutekanan.

Tekniknya sangat mudah, anda boleh melakukannya sendiri - di rumah, dalam pengangkutan, di tempat kerja, bercuti. Akhir sekali, ini adalah disebabkan oleh sejumlah kecil titik saraf utama dan lokasi mereka yang boleh diakses (di tangan, pergelangan tangan, dan rahang).

Urut mata secara biologi aktif kaki

Dalam pengertian tertentu, urutan kaki bersamaan dengan urutan keseluruhan seluruh badan, kerana mereka mempunyai bilangan terbesar mata saraf yang berkaitan dengan kerja hampir semua organ. Ia menguatkan sistem imun dan sistem saraf, mempunyai tonik yang kuat atau, sebaliknya, kesan santai, menyembuhkan seluruh tubuh, meningkatkan mood, melegakan keletihan.

Urut kaki sepenuhnya harus termasuk bukan sahaja kaki dan kaki urut, tetapi juga urut shin, sehingga lutut lutut.

Urut auricles

Akupresur telinga mempunyai kesan tonik dan tonik yang ketara pada tubuh, kerana terdapat 110 titik tenaga pada gegelung, menurut ubat oriental yang tidak konvensional. Ia merangsang aktiviti otak dan kelenjar tiroid, membantu menghilangkan bunyi bising dan berdering di telinga, sakit gigi, digunakan dalam rawatan pelbagai penyakit ENT, masalah jantung, paru-paru dan hati, alahan dan migrain.

Jika semasa urut titik tertentu terdapat sensasi yang menyakitkan, anda perlu memberi perhatian kepadanya. Kesakitan boleh memberi isyarat bahawa ada masalah dengan organ yang mana ia berkaitan.

Kelebihan yang paling ketara akutekanan

Akupresur tidak memerlukan peralatan khas dan prosedur yang kompleks. Jenis urut tertentu, misalnya, urut kaki atau telinga, boleh dilakukan oleh pemula.

Akupresur tidak boleh diambil sebagai kaedah terapeutik bebas. Lebih kerap, ia hanya mengurangkan gejala pelbagai penyakit. Tetapi sebagai sebahagian daripada rawatan komprehensif, bersama dengan pengambilan ubat, fisioterapi, pemakanan sihat dan senaman, urut mempunyai kesan yang bermanfaat kepada tubuh. Dalam sesetengah kes, malah mengurangkan pengambilan ubat.

Akupresur, bergantung pada teknik dan tujuan, boleh memberi kesan tonik dan menenangkan pada tubuh, merangsang peredaran darah dan metabolisme, mempunyai kesan positif pada kelenjar, melegakan ketegangan otot dan rasa sakit, secara perlahan menjejaskan sistem saraf. Ia juga digunakan sebagai bantuan yang baik semasa fasa pemulihan.