Utama / Lutut

Terapi ultrabunyi

Terapi ultrasound adalah penggunaan getaran ultrasonik untuk tujuan terapeutik.

Untuk terapi ultrasonik menggunakan getaran ultrasonik dengan kekerapan 800-900 kHz.

Dalam bidang getaran ultrasonik dalam tisu hidup, ultrasound mempunyai kesan mekanik, haba, fizikokimia ("mikro-urut" sel dan tisu); ini mengaktifkan proses metabolik, meningkatkan sifat-sifat imun badan.

Ultrasound mempunyai analgesic, antispasmodic, anti-radang dan kesan tonik, merangsang peredaran darah dan limfa, proses regeneratif, meningkatkan trophism tisu. Terapi ultrasonik dilakukan menggunakan peranti perubatan ultrasound: mudah alih - UTP-1 (Rajah 1), UZ-T5 dan pegun - UTS-1 (Rajah 2), beroperasi pada kekerapan 880 kHz dalam mod berterusan dan berdenyut; skala intensiti dari 0.2 hingga 2.0 W / cm 2, kepala penggetar (dari kuarza atau barium titanate) 4 cm 2 (peranti UTP-1 dan UZ-T5), 10 cm 2 (peranti UTS-1). Peranti UZ-T5 mempunyai penggetar tambahan dengan luas 1 cm 2.

Rajah. 1. Peralatan untuk terapi ultrasound UTP-1.

Rajah.2. Peranti untuk terapi ultrasonik UTS-1.

Penunjuk utama prosedur ultrasound adalah intensiti ultrasound, iaitu jumlah tenaga yang melewati 1 cm 2 permukaan penggetar setiap 1 saat, diukur dalam watt per sentimeter persegi. Dalam terapi ultrasound, ultrabunyi intensiti rendah biasanya digunakan - 0.05-0.4 W / cm 2, jarang sekali - 0.5-0.8 W / cm 2. Adalah perlu untuk mengambil kira kuasa keseluruhan ultrasound, yang diterima oleh pesakit; ia dikira dengan mendarabkan intensiti ultrasound oleh kawasan vibrator; diukur dalam watt.

Untuk mengukur kuasa ultrasound, skala ultrasonik yang disebut IMU-2 (Rajah 3) dan IMU-3 digunakan, di mana prinsip tekanan akustik yang berterusan, yang berkomunikasi langsung dengan kuasa gelombang ultrasonik, digunakan.

Kesan ultrasound dilakukan hanya pada bahagian tubuh yang terhad - bidang pengaruh rata-rata 100-260 cm 2. Ultrasound digunakan sama ada di zon refleksogenik atau di kawasan yang terjejas: sendi, di sepanjang saraf atau vesel, otot, parut, tapak usul sakit (untuk penyakit saraf periferi). Tidak mustahil untuk mempengaruhi ultrasound di rantau jantung, organ parenchymal, skrotum, protrusions tulang (proses spinus vertebra, patella).

Pada permulaan kursus terapi ultrasound mereka menjejaskan 1-2 bidang, secara beransur-ansur zon pengaruh dapat diperluas hingga 3-5 bidang.

Masa pendedahan kepada ultrasound di lapangan bergantung kepada saiz medan; secara purata, 1-5 minit, seluruh prosedur (kesan ke beberapa bidang) tidak lebih dari 12-15 minit. Dalam rawatan 10-12 prosedur setiap hari, dengan toleransi yang baik - setiap hari.

Oleh kerana getaran ultrasonik hampir sepenuhnya tercermin dari lapisan udara nipis, mereka dibawa ke tubuh pesakit melalui media kontak tanpa gelisah - jeli petroleum (boleh sayuran) atau air. Dengan terapi ultrasound, sebagai peraturan, teknik mudah alih digunakan: di bahagian badan yang dilincirkan dengan minyak vaseline, alat penggetar kepala ultrasonik digerakkan dalam arah membujur dan dalam bulatan, menekannya dengan ketat terhadap kulit (Rajah 4); Kelajuan pergerakan vibrator 1-2 cm sesaat. Di kawasan titik kesakitan yang paling ketara, otot yang tegang atau tisu permukaan yang dipadatkan, ia berguna untuk memegang penggetar selama 5- 10 saat.

Terapi ultrasonik di bawah air dilakukan dalam tangan tembikar dan kaki mandi pada suhu air 28-32 °; Penggetar diletakkan pada jarak 1-2 cm dari tapak kesan, selari dengannya (Rajah 5). Ia adalah perlu untuk memantau permukaan penggetar di bawah air; apabila gelembung udara menetap di atasnya, ia dikeluarkan dengan berus atau tangan. Prosedur terapi ultrabunyi di bawah air perlu dijalankan oleh kakitangan perubatan dalam sarung tangan getah.

Prosedur terapi ultrasonografi dilakukan 1-2 jam selepas makan dalam keadaan selesa untuk pesakit (berbaring atau duduk). Tidak mustahil untuk menjalankan prosedur ultrasound pada hari pemeriksaan sinar-X, mandi (kebersihan, perubatan). Dilarang semasa menjalani terapi ultrasound untuk mengambil alkohol dan ubat hipnosis. Sekiranya kelemahan, pening kepala, sakit kepala atau keterpurukan penyakit berkembang semasa terapi ultrasound, perlu melangkau 1-2 prosedur dan meneruskan rawatan setiap hari dengan intensiti ultrasound yang dikurangkan.

Terapi ultrabunyi

Terapi ultrabunyi (AS) adalah penggunaan getaran mekanikal frekuensi ultra tinggi (800-3000 kHz), dipanggil ultrasound, untuk tujuan terapeutik dan pencegahan.

Terapi ultrasonik didasarkan pada sifat khusus interaksi ultrasound dengan tisu biologi.

Dalam amalan fisioterapi, getaran ultrasonik dengan kekerapan 800 hingga 3000 kHz digunakan, dalam pembedahan ultrasound - dari 20 hingga 100 kHz. Dos dijalankan mengikut intensiti ultrasound, tempoh pendedahan, dan juga cara penjanaan ultrasound (berterusan, berdenyut). Keamatan ultrasound sehingga 0.4 W / cm2 dianggap rendah, dalam jarak 0.5-0.8 W / cm2 - sederhana, 0.9-1 W / cm2 dan lebih tinggi - tinggi. Sebagai peraturan, untuk tujuan perubatan mereka menggunakan ultrasound dengan intensiti tidak lebih tinggi daripada 1 W / cm2. Dalam mod berterusan, aliran gelombang ultrasonik dihasilkan sepanjang masa pendedahan. Mod berdenyut melibatkan penggunaan denyut ultrasound dengan kekerapan 50 Hz dan tempoh 2, 4 dan 10 ms.

Penyerapan ultrasound oleh tisu patologi bergantung kepada sifat akustik mereka dan kekerapan getaran ultrasonik. Keamatan ultrasound dengan kekerapan 800-900 kHz berkurangan kira-kira dua kali dalam tisu lembut pada kedalaman 4-5 cm, dan pada kekerapan kira-kira 3,000 kHz, pada kedalaman 1.5-2 cm. Tisu adiposa menyerap ultrasound kira-kira 4 kali, dan berotot - 10 kali. dan tulang adalah 75 kali lebih kuat daripada darah. Penyerapan ultrasound terkuat diperhatikan di sempadan tisu dengan sifat akustik yang berbeza (kulit - tisu subkutaneus, fascia - otot, periosteum - tulang). Penyerapan perubahan ultrasound nyata dengan perubahan keadaan tisu akibat perkembangan proses patologis di dalamnya (edema, penyusupan, fibrosis, dan lain-lain). Di sempadan dua media, bukan hanya langsung, tetapi juga mencerminkan tenaga diserap. Lapisan udara 0, 01 mm hampir menyerap ultrasound, oleh itu, semasa prosedur terapeutik, media kenalan digunakan untuk membuat vakum. Kelajuan penyebaran ultrasound adalah maksimum dalam media pepejal, minimum - dalam gas. Ultrasound menyebabkan kejatuhan tekanan - mampatan dan retakan media. Perbezaan tekanan boleh mencapai 260 kPa (2, 6 atm.). Pada intensiti tinggi ultrasound (dalam eksperimen), peronggaan mungkin berlaku - merobek tisu dan cecair dengan pembentukan rongga.

Mekanisme tindakan faktor tersebut

Dasar kesan fisiologi dan terapi ultrasound adalah kesan mekanikal, terma dan fiziko-kimia yang disebabkan olehnya, nisbah antara yang bergantung kepada keamatan pendedahan dan keadaan untuk kelakuannya. Peranan penting dimainkan oleh mekanisme refleks neuro yang mempengaruhi tubuh.

Tindakan mekanikal kerana getaran frekuensi tinggi yang dihantar ke tisu bersentuhan dengan pemancar ultrasound. Akibatnya, microvibration berlaku, iaitu. urut mikro di peringkat selular dan sub-selular. Ia merangsang fungsi unsur-unsur sel dan sel-sel keseluruhan, membawa kepada peningkatan kebolehtelapan membran sel, pecah bon lemah, pengurangan kelikatan cytosol, perubahan dalam peredaran mikro, melonggarkan tisu penghubung, mempercepatkan proses penyebaran, meningkatkan sensitiviti sel untuk agen-agen fizikal dan kimia. Kesan-kesan ini berlaku akibat perubahan kekonduksian saluran ion membran sel dan peningkatan aliran mikro metabolit dalam sitosol dan organoid, peningkatan kebolehtelapan sel dan membran sel. Kerosakan lysosome, pembebasan enzim, pengaktifan enzim membran dan, sebagai hasilnya, pengaktifan proses metabolik, sysotropic (melonggarkan tisu penghubung), kesan thixotropic (peralihan gel ke sol) diperhatikan. Getaran mekanikal frekuensi tinggi meningkatkan kebolehtelapan histohematogenous halangan.

Tindakan haba berlaku akibat daripada transformasi sebahagian daripada tenaga yang diserap gelombang ultrasonik menjadi panas. Suhu tisu meningkat sebanyak 1 ° C, yang disertai dengan perubahan dalam aktiviti enzim, kadar reaksi biokimia, proses penyebaran dan peredaran darah tempatan. Ia adalah ciri bahawa pembentukan haba berlaku hanya di antara muka media. Haba berkumpul di sempadan pelbagai media (antara muka tisu dengan impedans akustik yang berbeza), dalam tisu yang paling menyerap tenaga ultrasound (saraf, tulang, fascia yang kaya dengan kolagen) dan di tempat-tempat dengan bekalan darah yang tidak mencukupi. Keadaan bunyi menjejaskan penjanaan haba. Ia meningkat apabila menggunakan ultrasound berterusan, dengan peningkatan intensiti dengan kesan yang stabil.

kesan fiziko-kimia ultrasound ditakrifkan sebagai resonans mekanikal, yang dipercepatkan di bawah pengaruh pergerakan molekul, meningkatkan penguraian mereka ke dalam ion berbeza negeri isoelectric, pembentukan medan elektrik baru muncul radikal bebas dan pelbagai produk biologi sonolysis pelarut. Terdapat negeri-negeri teruja elektronik, diaktifkan pengoksidaan lipid berbeza aktiviti enzim dan aktiviti mitokondria dirangsang fiziko-kimia dan proses biokimia dalam tisu, mengaktifkan metabolisme, meningkatkan jumlah kumpulan prostaglandin P2A berbeza tisu pH sel-sel mast BAS dikeluarkan - histamine, serotonin heparin. Ultrasound merangsang pernafasan tisu dan proses oksidatif dalam tisu, mempunyai kesan menormalkan pada metabolisme karbohidrat, lemak dan mineral. Perubahan ini sebahagian besarnya menentukan kesan stimulasi ultrasound pada proses penjanaan fisiologi dan reparatif.

Apabila ultrasound digunakan untuk tisu, fasa tindak balas yang berikut dibezakan:

1. Fasa kesan langsung semasa prosedur percutian. Mikrosfera struktur selular, tysotropic dan kesan thixotropic diperhatikan, kesan mekanikal, fizikokimia dan terma dinyatakan.

2. Tahap kelaziman sistem tekanan yang mendorong. Tempohnya terhad pada 4 jam pertama selepas pendedahan.

3. Terdapat pengaktifan POL, pembebasan amina biologi, ACTH, kortisol, prostaglandin dalam pecahan P2a ke dalam darah. Kepekatan insulin dalam darah berkurangan. BAS dan hormon melepasi keadaan bebas (kesan pro-inflamasi ultrasound). Pengekstrakan lipid dan klorida bertambah, kenaikan peluh, diuretik, pH kulit berkurangan, proses katabolik mendominasi, dan fungsi motor saluran gastrousus menjadi lebih aktif. Fungsi phagocytic leukocyes bertambah, kesan bakterisida ultrasound pada leptospira dan virus diperhatikan akibat kerosakan dinding sel mikroorganisma. Mekanisme reaktiviti imunologi yang tidak spesifik terhadap organisma diaktifkan, konduktiviti konduktor saraf aferen meningkat.

4. Tahap prevalensi sistem pengekangan stres. Tempohnya ialah 4-12 jam selepas UST. Terdapat jumlah lebih besar daripada sistem antioksidan, mengurangkan tahap darah kortisol dan ACTH, peningkatan dalam kepekatan darah insulin dan prostaglandin E, yang berkaitan dengannya menguatkan proses sintetik dalam tisu, mempercepatkan proses pembaikan dengan meningkatkan metabolisme sel, menampakkan tindakan antispastic.

5. Fasa penguatan proses penyesuaian-penyesuaian. Ia berlangsung dari 12 hingga 24 jam selepas pendedahan. Peningkatan aktiviti mitokondria, pernafasan tisu, dan laluan pentosa-fosfat metabolisme karbohidrat diperhatikan, bilangan mitos dalam sel tumbuh, dan peredaran limfa dan darah meningkat.

6. Tempoh jejak lewat. Ia berlangsung selama 3 bulan. Terdapat pemulihan metabolisme protein dan nukleotida, serta pengaktifan semua jenis metabolisme.

Ultrasound adalah salah satu faktor fizikal aktif yang mempunyai pengaruh pelbagai hala pada pelbagai organ dan sistem. Sebagai penyengat fizikokimia yang mencukupi, ultrasound mencetuskan pelbagai mekanisme yang membawa persekitaran dalaman badan menjadi sempadan biasa (fisiologi) dan menggalakkan pembangunan tindak balas homeostatic, compensatory-restorative dan protektif-adaptif.

Di bawah pengaruh ultrasound pada kulit terdapat keradangan exudative cepat lulus dengan baik ditandakan, kesesakan, merangsang metabolisme, meningkatkan bilangan sel-sel lemak, mata pencarian dipertingkatkan sel cambium, meningkatkan tahap mukopolisakarida asid, meningkatkan aktiviti kelenjar kulit, memperbaiki sifat-sifat reaktif kulit.

Sistem saraf sangat sensitif terhadap ultrasound. Ia mengurangkan sensitiviti reseptor, mempengaruhi kelajuan impuls saraf, menormalkan keadaan fungsian sistem saraf autonomi.

Pendedahan kepada ultrasound dalam unjuran kulit rantau kelenjar endokrin hormonopoiesis menyebabkan pengaktifan dan melepaskan ke dalam darah meningkat jumlah bentuk bebas daripada hormon, peningkatan aktiviti proses bergantung kepada hormon di pinggir, jumlah peningkatan dalam rintangan nonspecific.

Kesan ultrasound pada sistem kardiovaskular ditunjukkan dalam peningkatan peredaran periferal dan peredaran mikro, sedikit penurunan tekanan darah, rangsangan hemodinamik kardio, dan peningkatan aktiviti jantung. Pada masa yang sama, ultrasound mempunyai kesan positif pada mikro dan mikro-rheologi darah, aktiviti fungsional eritrosit dan leukosit.

Ultrasound dan percepatan proses penjanaan semula dan pembaikan saraf periferal, penyerapan infiltrat, trauma, eksudat dan pendarahan tindakan, meningkatkan sifat penjerapan kulit dan meningkatkan proses penyesuaian dan trofik dalam badan dan aliran darah onerik.

Kaedah dan prosedur

Sebelum perlantikan ultrasound, adalah wajar untuk menyusun semula jangkitan jangkitan purut kronik. Untuk memastikan hubungan akustik dengan ketua ultrasonik radas, kulit di kawasan kesan diselitkan dengan bahan kenalan (petrolatum, lanolin, campuran 50%) sebelum prosedur. Kesan pada tangan, kaki, pergelangan tangan, siku, sendi buku lali dilakukan dengan merendamnya dalam bak mandi dengan air (air t ° 32-36 °).

Kesan UZT dilakukan semata-mata menerusi medium hubungan, tidak termasuk kehadiran udara di antara permukaan kerja kepala penggetar dan permukaan kesan.

Teknik-teknik ini memancarkan cetek dan cavitary, stabil dan labil (penggetar bergerak ke atas kulit pada kelajuan 1 cm dalam 1 s, dan, ia perlu berlarutan sehingga

35-45 dengan tempat sakit mata). Apabila penggetar scoring bawah air disimpan pada jarak 1-2 cm dari luka. Apabila ceruk cara pada kondom kepala-pakaian pemancar (getah menghantar ayunan ultrasonik) dilincirkan dengan vaseline steril dan ditadbir rektum di sebelah pemancar prostat atau ruang Douglas di hadapan cairan. Apabila prosedur dilepaskan melalui air degassed, jururawat meletakkan pada wol atau pergelangan tangan terjaring dan kemudian sarung tangan getah (udara tidak membenarkan getaran ultrasonik kekerapan yang digunakan). Pendedahan ultrasonik dilakukan pada bahagian yang sepadan dengan permukaan badan (bidang yang disebut), kawasan masing-masing adalah 150-250 cm2. Apabila prosedur pertama memberi kesan kepada bidang 1-2, dengan kebolehgunaan yang baik bermula dari prosedur ke-3-4, jumlah medan boleh ditingkatkan menjadi 3-4. Tempoh pendedahan kepada 1 bidang dari 2-3 minit hingga 5-10 minit, dan tempoh keseluruhan prosedur tidak melebihi 12-15 minit. Prosedur dijalankan setiap hari atau setiap hari, dari 6 hingga 12 prosedur ditetapkan untuk kursus tersebut.

Dalam pembedahan, traumatology dan ortopedik khas instrumen ultrasonik digunakan untuk pembedahan dan "kimpalan" tulang, tisu lembut dan organ-organ, untuk osteosynthesis rosak tulang dan sendi, pemulihan dan plastik pembedahan, pencegahan dan rawatan jangkitan bernanah. Rawatan ultrasonik terhadap tumpuan suppuratif perlu dilakukan selepas pembedahan dan (dalam beberapa kes) pemprosesan laser. Biasanya, kombinasi ini diperlukan dengan penyebaran proses keradangan yang penting dan menyatakan perubahan pada kulit dan tisu sekitarnya.

Dalam traumatologi dan ortopedik, ultrasound. digunakan secara meluas dalam rawatan kompleks akibat kecederaan sistem muskuloskeletal, serta dalam masa pemulihan selepas operasi rekonstruktif pada sendi, otot, tendon. Terapi penyerapan ultrasound dalam mod denyut dan dalam dos yang kecil digunakan untuk hematomas dan hemarthrosis, bermula dari hari ke-3 selepas kecederaan. Kesan ini diarahkan langsung kepada sendi, otot, tendon, dan saraf yang terjejas. Untuk meningkatkan kesan analgesik ultrasound dalam kecederaan, phonophoresis dipyrone ditetapkan.

Pemisahan tisu lembut dan organ dalaman dilakukan dengan pisau ultrasonik, yang mudah untuk penyediaan lembut dan pemisahan patologi yang diubah dari bahagian normal. Pisau ultrasonik boleh digunakan sebagai "penyelidikan" untuk mencari badan-badan asing dalam tisu. Tulang dibedah dengan gergaji ultrasonik. Dia boleh memotong tulang di mana-mana arah, serta di tempat sukar dicapai di mana pergerakan gergaji mekanik atau elektrik konvensional terhalang oleh tisu lembut dan kedekatan pembuluh darah dan saraf yang berbahaya. Pengenaan lubang operasi pada tengkorak, tulang belakang, sternum, tulang rusuk, tulang tiub menjalankan belat ultrasonik. Melalui lubang di tulang membuat latihan ultrasonik.

Penggunaan ultrasound dalam terapi konservatif dalam urologi telah menjadi mungkin dengan penciptaan alat khas yang membolehkan anda mempengaruhi organ yang terjejas (kelenjar prostat, uretra, pundi kencing) menggunakan pemancar intrakaviri. Kecekapan tertinggi dicapai menggunakan ultrabunyi dengan intensiti 0.3-0.4 W / cm2 dalam mod berdenyut 4-10 ms untuk 5-7 minit untuk pesakit yang mengalami sistitis, prostatitis, dan inkontinensia kencing pasca operasi; 0.8-1 W / cm2 dalam mod berterusan selama 8-10 minit, dengan penyakit Peyronie dan kehadiran kalkulus pada tahap ketiga ureter, U. t. Dilakukan setiap hari (10-15 sesi secara keseluruhan).

Dalam ginekologi, teknik extracavitary dan perut (vagina) digunakan. Dengan teknik extracavitary, kesan ultrasonik dilakukan di kawasan inguinal, supralone dan hypogastric. Terapi ultrabunyi vagina dilakukan dengan menggunakan pemancar faraj khas. Semasa menggunakan dos ultrabunyi terutamanya kecil dan sederhana; intensiti ultrasound yang tinggi (1 W / cm2) ditunjukkan dengan proses melekat yang jelas.

Dalam oftalmologi terapi ultrasound digunakan pada kulit segar mengubah bentuk parut, kelopak mata dan konjunktiva, sclerites, iridotsiklitah, menyusup dan kelegapan kornea segar, pendarahan dalam kebuk anterior dan vitreous (selepas 7-10 hari), ramai serbuk kanta di kawasan murid dan dalam kebuk anterior selepas kecederaan dan pembedahan, degenerasi pigmen retina, atrofi separa saraf optik. Prosedur dijalankan setiap hari atau setiap hari (10-20 prosedur). Kesan ultrasound pada mata melalui lapisan larutan natrium klorida isotonik steril dengan bantuan mandi pelbagai reka bentuk.

Dalam dermatologi, terapi ultrasound. digunakan untuk pelbagai neurodermatitis, perubahan kulit trophik, proses pelicin-pelekat. Pendedahan kepada ultrabunyi dengan kekerapan 2,64 MHz dilakukan di kawasan lesi dan kawasan refleksogenik paravertebral yang sepadan. Untuk rawatan penyakit kulit, ultrasound intensiti rendah biasanya digunakan, kecuali proses parut-pelekat, di mana ultrasound digunakan dengan intensiti sehingga 1 W / cm2.

Untuk penyakit telinga, hidung dan tekak, gunakan teknik labil atau stabil. Rawatan ultrasonik menggunakan prosedur labil dilakukan pada kulit kawasan yang terjejas, dengan prosedur stabil - endonasally.

Dalam bidang pergigian, terapi ultrasonik adalah artritis dan arthrosis bersama temporomandibular, resdung, contracture otot masticatory, periodontitis, periodontitis dan juga untuk rawatan luka mudah dan bernanah. Kursus rawatan terdiri daripada 10-12 prosedur yang dijalankan setiap hari atau setiap hari. Kursus rawatan yang berulang dapat dijalankan untuk kanak-kanak dalam 3-4 bulan, orang dewasa dalam 2-3 bulan.

Kemungkinan untuk meningkatkan radiosensitivity tisu tumor akibat pra-rawatan dengan ultrasound intensiti yang diperlukan ditunjukkan. Ia menjanjikan untuk menggunakan ultrabunyi fokus, yang membolehkan struktur memusnahkan struktur patologi tempatan yang terletak dalam tisu yang sihat, kulit yang menjengkelkan dan struktur saraf deria mendalam yang mendalam.

- manifestasi neurologi osteochondrosis tulang belakang (radikular, sindrom vascular radikular, myelopathy, dan lain-lain);

- jangkitan penyakit dan kecederaan sistem saraf periferal, neuropati, neuralgia, ganglionitis, sciatica, kecederaan tulang belakang dan kecederaan saraf tunjang, multiple sclerosis, penyakit Raynaud, penyakit dan kecederaan sendi, otot, tendon, dan ligamen untuk beg;

- penyakit radang kronik nonspecific bronkus dan paru-paru (sindrom pernafasan, kegagalan pernafasan, bronkitis kronik, asma, pneumonia kronik), penyakit paru-paru pekerjaan, batuk kering;

- Penyakit sistem pencernaan (gastritis kronik, ulser peptik dan ulser duodenal, kolitis kronik, kolesteritis, pancreatitis, dyskinesia usus);

- penyakit kulit (scleroderma, proses alergi, lipodystrophy gynoid);

- penyakit organ ENT, penyakit dan akibat operasi dan kecederaan mata, mukosa lisan pada pesakit terhadap latar belakang kereaktifan badan yang dikurangkan, penyakit pergigian;

- penyakit ginekologi dan urologi (ketidaksuburan, adnexitis, mastitis, prostatitis);

- patologi pembedahan (parut keloid, penyakit pelekat, infiltrat);

Ia tidak disyorkan untuk mempengaruhi ultrasound di kawasan jantung, otak, zon pertumbuhan sensitif tulang pada kanak-kanak dan menonjol permukaan tulang. Bersama dengan kontraindikasi am, UST tidak ditunjukkan dalam sindrom berikut: perubahan keradangan (purulen, membebankan); mabuk; gangguan irama jantung; antihipertensif; trombophlebitic; phlebothrombosis; jaundice; hepatik dan kolik buah pinggang; hyperglycemic; hipertiroid; hypothalamic; asthenic; neurotik; dystonia vaskular.

Penyakit: darah tinggi III artikel, tekanan darah rendah, penyakit jantung koronari dengan angina kerap dan rentak jantung terjejas, angina III-IV FC dinyatakan arteriosclerosis, trombosis, aneurisme jantung ;. sindrom lambakan, ulser peptik yang rumit, kencing manis; proses keradangan berair akut dan kronik, kehadiran ulser terbungkus tanpa pemulihan terlebih dahulu; Ketidakseimbangan endokrin (thyrotoxicosis); osteoporosis; Disfungsi yang ketara sistem saraf autonomi, psychoneurosis, dystonia vaskular; bronkiektasis, penyakit getaran, syringomyelia, myopia rumit, dan juga kontraindikasi umum untuk penggunaan faktor fisioterapeutik.

Adalah dinasihatkan untuk menggabungkan terapi ultrasound dengan terapi frekuensi tinggi, terapi magnet dan vakum atau thermotherapy, yang dijalankan sebelum ultrasound. Apabila digabungkan dengan elektroforesis, ultrasound dilakukan sebelum ini.

Ultrasound untuk kanak-kanak boleh dimulakan pada usia prasekolah. Orang kurang daripada 20 dan lebih 60 mengurangkan dos dan tempoh prosedur.

Terapi ultrabunyi

Terapi ultrasound adalah penggunaan getaran ultrasonik untuk tujuan terapeutik. Untuk terapi ultrasonik menggunakan getaran ultrasonik dengan kekerapan 800-900 kHz.

Penggunaan ultrasound adalah berdasarkan beberapa ciri khususnya. Secara khusus, dalam bidang perubatan, kemungkinan perkembangan arus akustik dalam tisu digunakan, yang menentukan mekanisme tindakan ultrasound berikut:

1. Mekanisme - mikromilasi sel-sel sel berlaku di bawah pengaruh gelombang bunyi. Kesan mekanikal menyebabkan:

• tisu vibratory di peringkat sel;

• peningkatan proses metabolik dalam tisu disebabkan peningkatan ketelapan membran sel.

2. Thermal - percepatan proses metabolik yang ketara dalam tisu, yang membawa kepada beberapa peningkatan suhu tempatan dan peningkatan aliran darah, yang seterusnya membawa kepada penurunan dalam genangan tisu, pengurangan infiltrat dan parut.

3. Fiziko-kimia - percepatan sintesis bahan-bahan aktif biologi, yang membawa kepada peningkatan jumlah keseluruhannya pada tubuh. Di bawah pengaruh getaran ultrasonik adalah mungkin:

• peningkatan bilangan enzim yang dihasilkan;

• pecutan bahagian sel;

• peningkatan pengeluaran kolagen, elastin dan asid hyaluronik. Depolarization asid hyaluronic serentak mempromosikan resorpsi perekatan dan parut, meningkatkan metabolisme tisu dengan selulit.

Dalam perjalanan kesan-kesan ini, kesan anti-radang direalisasikan dalam organ dan tisu, proses infiltratif berkurang, tepu sel dengan peningkatan oksigen, akses target bahan-bahan perubatan bertambah baik.

Penunjuk utama prosedur ultrasound adalah intensiti ultrasound, iaitu jumlah tenaga yang melewati 1 cm 2 permukaan penggetar setiap 1 saat, diukur dalam watt per sentimeter persegi. Dalam terapi ultrasound, ultrabunyi intensiti rendah biasanya digunakan - 0.05-0.4 W / cm 2, jarang sekali - 0.5-0.8 W / cm 2. Adalah perlu untuk mengambil kira kuasa keseluruhan ultrasound, yang diterima oleh pesakit; ia dikira dengan mendarabkan intensiti ultrasound oleh kawasan vibrator; diukur dalam watt. Untuk mengukur kuasa ultrasound, apa yang disebut ultrasonik berat IMU-2 (Rajah 3) dan IMU-3 digunakan, di mana prinsip tekanan akustik tetap digunakan, yang dalam komunikasi langsung dengan kuasa gelombang ultrasonik. Kesan ultrasound dilakukan hanya pada bahagian tubuh yang terhad - bidang pengaruh rata-rata 100-260 cm 2. Ultrasound digunakan sama ada di zon refleksogenik atau di kawasan yang terjejas: sendi, di sepanjang saraf atau vesel, otot, parut, tapak usul sakit (untuk penyakit saraf periferi). Tidak mustahil untuk mempengaruhi ultrasound di rantau jantung, organ parenchymal, skrotum, protrusions tulang (proses spinus vertebra, patella). Pada permulaan kursus terapi ultrasound mereka menjejaskan 1-2 bidang, secara beransur-ansur zon pengaruh dapat diperluas hingga 3-5 bidang. Masa pendedahan kepada ultrasound di lapangan bergantung kepada saiz medan; secara purata, 1-5 minit, seluruh prosedur (kesan ke beberapa bidang) tidak lebih dari 12-15 minit. Dalam rawatan 10-12 prosedur setiap hari, dengan toleransi yang baik - setiap hari.

Oleh kerana getaran ultrasonik hampir sepenuhnya tercermin dari lapisan udara nipis, mereka dibawa ke tubuh pesakit melalui media kontak tanpa gelisah - jeli petroleum (boleh sayuran) atau air. Dengan terapi ultrasound, sebagai peraturan, teknik mudah alih digunakan: di bahagian badan yang dilincirkan dengan minyak vaseline, alat penggetar kepala ultrasonik digerakkan dalam arah membujur dan dalam bulatan, menekannya dengan ketat terhadap kulit (Rajah 4); Kelajuan pergerakan vibrator adalah 1-2 cm sesaat. Di kawasan titik kesakitan yang paling ketara, otot yang tegang atau tisu permukaan yang dipadatkan, ia berguna untuk memegang penggetar selama 5- 10 saat.

Prosedur terapi ultrasonografi dilakukan 1-2 jam selepas makan dalam keadaan selesa untuk pesakit (berbaring atau duduk). Tidak mustahil untuk menjalankan prosedur ultrasound pada hari pemeriksaan sinar-X, mandi (kebersihan, perubatan). Dilarang semasa menjalani terapi ultrasound untuk mengambil alkohol dan ubat hipnosis. Sekiranya kelemahan, pening kepala, sakit kepala atau keterpurukan penyakit berkembang semasa terapi ultrasound, perlu melangkau 1-2 prosedur dan meneruskan rawatan setiap hari dengan intensiti ultrasound yang dikurangkan. Apabila ditunjukkan, kursus terapi ultrasound boleh diulang selepas 3-6 bulan.

Terdapat pelbagai jenis kesan ultrasound.

Dengan sifat kesan kain:

• rakaman bunyi berterusan - ultrasound sentiasa digunakan;

• denyutan bunyi - ultrasound memasuki tisu pada selang masa yang tetap, dengan tenaga kurang termal memasuki tisu, yang sering digunakan apabila terdedah di sepanjang gentian saraf.

Mengenai interaksi peranti ultrabunyi dengan organ berpenyakit:

• bunyi langsung - peranti bertindak secara langsung di kawasan terapi;

• pendengaran bunyi tidak langsung berlaku secara tidak langsung melalui serat saraf dan saluran darah. Kesan pada nod intervertebral segmen tertentu dari saraf tunjang (bunyi segmental) juga merupakan dubbing tidak langsung.

Lebih sering digunakan mod berterusan. Dalam mod berdenyut, jumlah kuasa ultrasound dan kesan terma berkurang. Mod berdenyut disarankan untuk digunakan dalam peringkat akut dan subacute penyakit, pada kanak-kanak dan orang tua dengan penyakit kardiovaskular yang bersamaan. Ia tidak disyorkan untuk menetapkan terapi ultrasound kepada kanak-kanak umur prasekolah. Yang paling rasional apabila mod nadi adalah tempoh nadi 4 ms.

Dalam neurologi, terapi ultrasound digunakan untuk penyakit saraf periferal dengan sindrom kesakitan yang teruk dan akibat kecederaan saraf. Dalam arthrology, terapi ultrasound digunakan untuk rheumatoid, arthritis metabolik-dystropik, ubah bentuk arthrosis, spondylosis, osteochondrosis, kontraksi Dupuytren., hydradenitis, menyusup selepas suntikan. Di ginekologi, dengan penyakit keradangan kronik dan subacute organ kemaluan wanita, ketidaksuburan yang disebabkan oleh hipofeksi ovari, gatal-gatal, vulvar neurogene etiologi. Terapi ultrasonografi digunakan dalam obstetrik - dengan mastitis dan penggabungan kelenjar susu pada wanita menyusu. Terapi ultrasonografi untuk penyakit ginekologi dijalankan dalam tiga bidang: paravertebral ke rantau lumbosacral di kedua-dua belah pihak dan pada abdomen bawah (rantau ovari). Apabila mastitis dan pembengkakan payudara, 1-5 prosedur terapi ultrasound cukup di kawasan kelenjar (tidak termasuk kawasan puting!). Dalam dermatologi, terapi ultrasound digunakan untuk neurodermatitis, urtikaria, gatal-gatal kulit, bentuk skleroderma yang terhad. Dalam penyakit ini, kesannya dilakukan terutamanya paravertebral, lebih baik dalam mod berdenyut pada intensiti rendah, yang boleh digabungkan dengan kesan pada lesi kulit. Dalam bidang oftalmologi, terapi ultrabunyi dilakukan apabila badan vitreous diliputi selepas jangkitan atau kecederaan (tidak lebih awal daripada 4-6 minggu) embun kornea, parut kelopak mata. Nozel khas dan penggetar kecil dengan luas 1 cm 2 digunakan. Dalam otolaryngology, terapi ultrasound digunakan untuk tonsilitis kronik, proses keradangan dalam sinus paranasal. Dalam pergigian, terapi ultrasound digunakan untuk merawat penyakit periodontal.

Dalam urologi, dengan prostatitis yang tidak khusus (tidak termasuk prostat adenoma!), Pengerasan zakar lelaki (pemadatan terhad badan-badan gambut zakar). Terapi ultrasonik penyakit seperti ulser peptik perut dan duodenum, asma bronkial, tuberkulosis dan sebilangan orang lain, hanya dilakukan di hospital bersama dengan kaedah rawatan lain.

Terdapat beberapa kontraindikasi untuk penggunaan terapi ultrasound. Ini termasuk:

• penyakit yang teruk pada sistem kardiovaskular (angina pectoris, infarksi miokardium, tahap II - hipertensi III, aterosklerosis yang teruk);

• penyakit yang teruk dalam sistem pembekuan darah;

Ultrasound dalam kosmetologi. Apakah yang dilakukan oleh terapi ultrasound?

Ultrasound telah berjaya digunakan dalam perubatan, pemulihan dan diagnostik selama lebih dari 50 tahun. Baru-baru ini, ia juga menemui aplikasi luas dalam bidang sains, kosmetologi yang pesat berkembang dan agak baru. Terapi ultrabunyi menstabilkan fungsi kulit dan mengawal selia metabolisme dalam sel-selnya, membantu menyingkirkan banyak masalah: perubahan berkaitan dengan usia, jerawat, parut, parut, selulit, dan lain-lain.

Apakah ultrasound?

Ultrasound adalah gelombang mekanikal yang frekuensi melebihi had pendengaran telinga manusia. Ini adalah bunyi pada kekerapan yang tinggi sehingga seseorang tidak dapat mendengarnya. Gelombang ultrasonik dengan frekuensi 22-30 kHz, 1 MHz dan 3 MHz digunakan dalam kosmetik dan dermatologi. Gelombang 1 Mhz menembusi lapisan dalam tisu (sehingga 60 mm), 3 MHz berfungsi dengan dangkal, secara dangkal. Penembusan terbaik didapati pada frekuensi rendah.

Penemuan dan penggunaan ultrasound untuk tujuan perubatan dan kosmetik bermula pada penghujung abad kesembilan belas. Pada tahun 1927, P. Langevin mula mengkaji kesan ultrasound pada organisma hidup. Walau bagaimanapun, tidak sampai 1951, terima kasih kepada karya R. Polman, bahawa ultrasound mula digunakan dalam perubatan dan teknologi. Peranti ultrasound diagnostik pertama dibuat.

Bagaimana ultrasound

Semasa terapi ultrasound pada tubuh manusia dalam tisu dapat diperhatikan:

 • Tindakan mekanikal.
 • Kesan terma
 • Tindakan fiziko-kimia.
 • Tindakan biologi.

Kesan mekanikal ultrasound pada badan, atau dikenali sebagai mikro-urut, adalah pengenalan molekul ubat terapeutik ke dalam tisu semasa getaran berirama. Semasa tindakan gelombang bunyi, perbezaan tekanan berlaku, oleh kerana peningkatan kebolehtelapan membran sel berlaku, metabolisme selular dipercepat dan peredaran mikro meningkat. Tisu badan lebih baik dibekalkan dengan nutrien dan oksigen.

Kesan haba ultrasound adalah bahawa tenaga yang dipindahkan ke tisu ditukarkan menjadi haba. Ia mempercepat metabolisme sel dan merangsang penghasilan asid hyaluronik, elastin dan kolagen.

Kesan fizikokimia ultrasound ditunjukkan dalam percepatan metabolisme pada kulit. Kerosakan protein dipercepat, konduktivitas elektrik dalam sel dan tisu meningkat. Meningkatkan permukaan kulit PH dan penyerapan nutrien.

Kesan biologi ultrasound ditunjukkan dalam perkara berikut: kesan anestetik disediakan, pembuluh darah membesar, sistem saraf tidak dapat dihalang.

Kesan dan kesan prosedur

Terapi ultrasonografi adalah selamat dan boleh digunakan walaupun pada kulit yang sensitif mudah rosak. Semasa prosedur, gel khas digunakan untuk kawasan yang dirawat. Ia adalah terima kasih kepadanya bahawa gelombang ultrasonik menembusi jauh ke dalam kulit tanpa gangguan.

Petunjuk untuk penggunaan ultrasound

Terapi ultrabunyi dalam kosmetologi digunakan untuk menyelesaikan pelbagai masalah kulit, termasuk:

 • Keriput dan perubahan kulit berkaitan dengan usia.
 • Jerawat
 • Rosacea.
 • Selulit
 • Paras dan parut.
 • Depilation
 • Hyperpigmentation.

Walau bagaimanapun, salah satu petunjuk yang paling biasa untuk ultrasound adalah jerawat.

Jenis gelombang ultrasound bergantung kepada masalah

Terapi ultrabunyi sebagai rawatan untuk jerawat

Kerongkongan kerap yang biasa mempercepat pembaharuan kulit dan melegakan gejala jerawat. Semasa prosedur itu, bukan sahaja sebum berlebihan dikeluarkan, tetapi juga bakteria, sisa kosmetik dan sel-sel mati. Rawatan memerlukan siri 7-10 sesi dengan selang 10-14 hari di antara. Ia semua bergantung pada tahap penyakit ini. Seterusnya, sebagai langkah pencegahan dan untuk menyatukan kesannya, adalah disyorkan untuk melaksanakan prosedur sebulan sekali.

Pembersihan muka ultrasonik

Semasa mengelupas peronggaan, ia juga mungkin untuk melakukan sonophoresis atau phonophoresis, di mana bahan aktif atau ubat disuntik ke dalam lapisan kulit yang lebih dalam. Pengupas Cavitation memberikan kesan berikut:

 • Mengeluarkan jerawat.
 • Mengurangkan keparahan tempat umur.
 • Kukuhkan liang.
 • Rawat seborrhea.
 • Mengurangkan parut jerawat.

Bagi rosacea, terapi ultrasound perlu dilakukan dengan kekerapan 22-28 kHz atau kekerapan 1 MHz setiap dua atau tiga hari. Ia dicadangkan untuk menggunakan, sebagai contoh, vitamin C atau PP, ekstrak arnica, persediaan dengan metronidazole.

Pengurangan pigmen

Ultrasound sangat membantu dalam memerangi peningkatan pigmentasi kulit. Program penyediaan dan rawatan dipilih secara individu. Kesan pencerah terbaik dicapai dengan melaksanakan prosedur seminggu sekali dan menggunakan 2-5% asid trikloroasetetik, asid askorbat atau asid laktik. Oleh kerana kesan gelombang ultrasonik, peredaran mikro diperbaiki, sel-sel lemak dipecahkan.

Bengkak dan lebam di sekeliling mata

Rawatan ultrasonografi wajah adalah sempurna bagi mereka yang mengalami edema dan lebam di sekeliling mata. Sebab utama penampilan mereka adalah pelanggaran peredaran darah dan metabolisme, yang mengakibatkan pemendapan air dan lemak di tisu di sekeliling mata. Kesan gelombang ultrasonik dapat meningkatkan peredaran darah dan metabolisme, merangsang pengeluaran elastin dan kolagen oleh kulit. Oleh kerana itu, bengkak berkurang, dan lebam menjadi kurang jelas.

Melicinkan kedutan dan peremajaan

Ultrasound adalah cara yang baik untuk menghilangkan keriput. Ia meningkatkan penghidratan, meningkatkan keanjalan kulit dan ketegasan. Untuk peremajaan, mengongkong cavitation dan intensif mikro-urut dengan ultrasound dilakukan. Urut ini menggalakkan penembusan ubat aktif ke dalam kulit, yang menyumbang kepada penampilan kesan mengangkat.

Ultrasound untuk peremajaan

Prosedur ini boleh berjaya digabungkan dengan microdermabrasion dan mesotherapy dengan asid hyaluronic dan vitamin. Disebabkan ini, kulit akan menjadi lebih lembap, dan penjanaannya akan meningkat dengan nyata.

Ultrasounds terhadap selulit

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terapi ultrabunyi frekuensi tinggi sering digunakan untuk memerangi selulit dan mengurangkan lemak berlebihan. Gelombang ultrasound yang difokuskan mempercepatkan metabolisme, memusnahkan sel-sel lemak dan menyumbang kepada penyingkiran dari badan. Permukaan kulit menjadi halus, dan angka itu lebih kencang.

Bagaimana ultrasound menjejaskan lemak badan

Untuk mendapatkan hasil yang dijangkakan, rawatan harus dilakukan secara teratur selama jangka masa yang panjang - sekurang-kurangnya 12 prosedur harus dilakukan. Biasanya, kesannya mula muncul pada sesi ke-6. Untuk sebahagian besar, ini bergantung pada jenis kulit dan keparahan penyakit. Walau bagaimanapun, selepas setiap prosedur, lilitan paha, punggung dan peha berkurangan.

Penghapusan rambut

Ultrasound juga digunakan untuk penyingkiran rambut. Ia digunakan dalam kombinasi dengan bahan aktif biologi yang kompleks. Disebabkan kesan gelombang ultrasonik, mereka lebih baik menembusi folikel rambut dan menyebabkan pemusnahan akar rambut. Keputusan yang dikehendaki dicapai selepas satu siri sesi. Selepas setiap prosedur, rambut semakin lemah, lebih nipis dan lebih lembut.

Pada masa yang sama, ultrasound juga digunakan untuk membuat rambut lebih tebal dan mempercepat pertumbuhan mereka. Ia semua bergantung pada ubat-ubatan yang digunakan semasa prosedur.

Kontra untuk rawatan ultrasound

Walaupun terapi ultrasound agak selamat, ia masih mempunyai beberapa kontraindikasi. Yang paling penting ialah:

 • Penyakit onkologi.
 • Kehamilan
 • Kehadiran implan, perentak jantung, prostesis.
 • Tuberkulosis.
 • Neurosis herba.
 • Keradangan, ulser pada kulit.
 • Keadaan umum yang teruk badan.
 • Thrombophlebitis.
 • Selepas radioterapi.

Juga terdapat kontraindikasi yang berasingan bergantung kepada sama ada prosedur dilakukan pada muka atau badan.

Kontraindikasi untuk rawatan ultrasound muka:

 • Lumpuh saraf muka.
 • Benang emas dan platina mengangkat.
 • Kehadiran pengisi dari bahan polimer.
 • Operasi baru-baru ini dilakukan pada bola mata.
 • Pembacaan sinusitis atau sinusitis.
 • Neuralgia saraf trigeminal dan oculomotor.

Kontraindikasi semasa prosedur pada badan:

 • Batu dalam pundi hempedu, buah pinggang, saluran hepatik.
 • Kehadiran alat intrauterin (jika prosedur dilakukan dalam unjuran rahim).

Perbandingan ultrasound dengan prosedur kosmetik lain.

Pada masa ini, lebih banyak prosedur kosmetik muncul yang menggunakan ultrasound. Rawatan selulit, peningkatan keadaan kulit, pengurangan pigmentasi, penyingkiran rambut - pelbagai petunjuk untuk terapi ultrasound adalah sangat luas. Kelebihan utamanya ialah kecekapan tinggi dan hasil jangka panjang.

Konsep terapi ultrabunyi, kaedah, petunjuk, batasan untuk digunakan

Terapi ultrabunyi, atau terapi ultrasound, adalah teknik rawatan ultrasound. UST digunakan dalam fisioterapi untuk rawatan dan pencegahan pelbagai penyakit. Teknik ini digunakan dalam pelbagai bidang perubatan, seperti ortopedik, pembedahan, ginekologi, oftalmologi, dermatologi, otolaryngology, pergigian, pediatrik. Terapi ultrabunyi boleh mengurangkan kekerapan eksaserbasi, serta mengurangkan masa pemulihan selepas pembedahan, patologi akut.

Maklumat bersejarah

Gelombang ultrasonik ditemui pada tahun 1899, mereka ditemui oleh K. Konig. Jurutera Rusia KV Shilovsky dan pencipta Perancis Langevin cuba menggunakan ultrasound dalam amalan pada 1914-1918. Penyelidikan oleh saintis ini membawa kepada penciptaan pemancar ultrasound. Beliau bekerja berdasarkan kesan piezoelektrik selaras dengan perkembangan saudara Curie. Selepas itu, peranti itu dibuat berdasarkan magnetostriksi. Dari masa ke masa, sinar yang berasal dari radas, menjadi lebih ditujukan kepada objek tertentu. Ini membolehkan penggunaan gelombang ultrasonik dalam industri dan perubatan.

Dalam bidang perubatan, mereka mula menggunakan ultrabunyi selepas 1927. Dorong kepada penggunaan UST adalah kerja saintis mengenai kesan biologi ultrasound pada badan. Adalah dipercayai bahawa R. Polman adalah yang pertama menggunakan ultrasound. Dia mencipta penggetar, memancarkan gelombang ultrasonik. Pohlman dirawat sciatica, neuralgia, myalgia dengan gelombang ultrasound. Hasil rawatan adalah positif.

Pada tahun 1945, UST mula digunakan di Jerman, Eropah Barat, Amerika Syarikat, dan Jepun. Di negara kita, teknik ini mula digunakan pada tahun 1953 sahaja. Ahli sains V. A. Plotnikov mula cuba mengobati kontraksi Dupuytren dengan ultrasound. Pada tahun 1955, gelombang ultrasound mula digunakan dalam rawatan neurologi, patologi artikular, dan penyakit kulit.

Sejak tahun 1961, mula menghasilkan alat ultrasound domestik. Pengeluaran mereka bersiri, yang merupakan dorongan untuk pembangunan terapi ultrasound. Pada tahun 1986, seorang saintis dari Belarus (L.I. Bogdanovich, A.S. Ulashchik, A.A. Chirkin) dianugerahkan hadiah dalam bidang sains dan teknologi. Kaedah terapi ultrasound dalam fisioterapi hari ini digunakan secara meluas untuk rawatan pelbagai penyakit.

Ciri-ciri gelombang ultrasonik

Gelombang ultrasound dengan frekuensi 800-3000 kHz digunakan untuk prosedur fisioterapi. Untuk prosedur pembedahan, kekerapan ayunan adalah 20-100 kHz. Dos kesan ultrasound pada badan bergantung kepada intensiti, tempoh pendedahan, serta jenis gelombang ultrasonik (berterusan, berdenyut).

 • Rendah (tidak lebih daripada 0.4 W / cm2).
 • Purata (0.5-0.8 W / cm2).
 • Tinggi (0.9-1 W / cm2).

Dengan tindakan ultrasound yang berterusan, gelombang ultrasound dihantar ke tisu tanpa henti. Kesan impuls pada organ adalah aliran gelombang tidak berterusan sebanyak 2.4 atau 10 ms.

Tahap penyerapan gelombang ultrasonik bergantung kepada akustik dan kekerapan ayunan. Jika tisu lembut, maka penyerapan akan berlaku pada kedalaman 4-5 cm pada frekuensi 800-900 kHz, pada kedalaman 1.5-2 cm pada kekerapan 3000 kHz.

Penyerapan tisu berkaitan dengan darah:

 • lemak - 4 kali lebih berkesan;
 • Otot 10 kali lebih baik;
 • tulang adalah 75 kali lebih kuat.

Pada titik peralihan pelbagai jenis tisu, keamatan penyerapan gelombang ultrasonik jauh lebih tinggi. Di udara, mereka segera diserap, jadi pelbagai media digunakan untuk menjalankan fisioterapi ultrasound.

Mekanisme sinaran ultrasound

Terdapat beberapa mekanisme tindakan ultrasound pada badan. Ini termasuk: mekanikal, haba, fiziko-kimia, refleks neuro. Mereka adalah mekanisme utama terapi ultrasound.

Kesan mekanikal adalah getaran frekuensi tinggi yang dihantar ke tisu.

Dalam kes ini, getaran yang sangat kecil dan tidak dapat dilihat berlaku kepada manusia. Kesan getaran menyebabkan peningkatan peredaran darah, peningkatan metabolisme dalam sel.

Di bawah tindakan getaran di dalam sel akan mengurangkan kelikatan cairan sitoplasma. Tisu penghubung mula melonggarkan tisu. Dalam sel-sel, penyebaran microelements dipercepat, kerja lisosom dirangsang. Enzim mula muncul dari lisosom, yang meningkatkan fungsi sebatian protein. Proses-proses ini menyumbang kepada pecutan metabolisme. Apabila menggunakan gelombang frekuensi tinggi meningkatkan kebolehtelapan histohematogenous halangan.

Kesan haba menyiratkan pemindahan tenaga gelombang ultrasonik selepas penyerapan oleh tisu ke dalam haba. Suhu di dalamnya meningkat sebanyak 1 ° C. Pada masa yang sama, aktiviti enzimatik di dalam tisu dipercepat, dan reaksi biokimia dirangsang. Haba terbentuk hanya pada sempadan tisu yang mempunyai kepadatan yang berbeza. Tenaga termal diserap lebih banyak oleh organ dengan kekurangan aliran darah, tepu dengan serat kolagen, serta tisu saraf dan tulang.

Kesan fiziko-kimia yang disebabkan oleh resonans mekanikal. Ia meningkatkan kelajuan pergerakan struktur molekul, meningkatkan proses penguraian molekul ke ion, medan elektrik baru muncul. Pengoksidaan lipid dipercepat, kerja struktur sel mitokondria diperbaiki, dan proses fizikal dan kimia dalam tisu badan dirangsang. Bahan aktif biologi yang diaktifkan, seperti histamin, serotonin. Di bawah aksi gelombang ultrasound, pernafasan dan pengoksidaan dalam organ diperbaiki. Semua proses ini mempercepat pembaikan tisu.

Fasa berikut reaksi organisma dibezakan:

Kesan terapeutik gelombang ultrasound

Gelombang ultrasonik adalah perengsa spesifik dalam tindakan mereka terhadap organ dan tisu. Jika kesan ultrasound diarahkan kepada kulit, tindak balas keradangan, kemerahan kulit, dan peningkatan metabolisme. Semasa terapi ultrasound (UST), bilangan sel mast meningkat, fungsi struktur sel cambial (batang) dirangsang, dan kepekatan mucopolysaccharides meningkat. Semasa terapi, fungsi alat kelenjar (kelenjar peluh sebum) meningkat, dan tindak balas rangsangan kulit menjadi lebih cerah.

Tisu sistem saraf sangat sensitif terhadap kesan gelombang ultrasound. Ultrasound menghalang kerja-kerja reseptor celah sinaptik, yang membantu mengurangkan kadar penghantaran impuls saraf. Keadaan umum pesakit dengan sistem saraf autonomik terjejas bertambah baik.

Sekiranya gelombang ultrasonik bertindak di kawasan kelenjar, ini membawa kepada rangsangan sintesis hormon. Meningkatkan aktiviti imun.

Apabila terdedah kepada sistem kardiovaskular, ultrasound dapat meningkatkan aliran darah, tekanan darah sedikit lebih rendah, meningkatkan kadar jantung. Sifat reologi darah menjadi lebih baik, fungsi erythrocytes dan leukosit meningkat.

Petunjuk dan sekatan untuk pelantikan UST

Prosedur UST mempunyai indikasi dan batasannya sendiri.

Terapi perubahan cicatricial dalam tempoh selepas operasi.

Patologi sistem saraf.

Penyakit radas artikular.

Enuresis dalam kanak-kanak.

Osteochondrosis rantau lumbar.

Radiculopathy lumbar, hernia lumbar.

Arthritis, arthrosis (rheumatoid, serta dengan kecacatan sendi).

Neuralgia saraf trigeminal.

Patologi mata (katarak, luka kornea, penyakit retina).

Parut selepas kecederaan terbakar.

Ulser dalam kekurangan vena.

Keretakan tulang (tiub).

Fungsi ovari yang berkurangan, ketidaksuburan.

Penyakit pada rahim, tiub, ovari, perekatan pelvik kecil.

Kolik hepatik dan buah pinggang.

Diabetes mellitus (peringkat akhir).

Penyakit vaskular Atherosclerotic.

Tuberkulosis tisu paru-paru.

Proses tumor malignan.

Penyakit berjangkit mengenai sebarang etiologi.

Tempoh kehamilan.

Pelanggaran pembekuan darah.

Neuropati saraf muka, neuralgia.

Semasa penggunaan kaedah rawatan ultrasonik, pemancar tidak boleh diarahkan ke kawasan jantung, otak, titik pertumbuhan tulang pada kanak-kanak.

Peralatan dan peranti UZT

Apabila melakukan fisioterapi ultrasound, perlu menghapuskan jangkitan fungus jangkitan. Ini boleh dilakukan dengan bantuan ubat dan penyelesaian disinfektan. Anda juga harus merawat penyakit berjangkit virus atau bakteria.

Algoritma fisioterapi adalah seperti berikut. Sebelum memulakan rawatan, kulit di tempat hubungan dengan kepala radiator harus dilincirkan dengan bahan khas (jeli petroleum, lanolin). Hidupkan peranti, laraskan keamatan gelombang, tetapkan masa. Selepas itu, pemancar dipasang di kawasan yang diperlukan di permukaan kulit dan mula memandu pada kelajuan 1 cm sesaat.

Pada peringkat awal rawatan, tidak lebih daripada 1-2 bidang dapat diproses dalam satu sesi. Selepas dua hari rawatan, sehingga 3-4 bidang boleh disinari. Tempoh prosedur dalam dua hari pertama tidak boleh melebihi 5 minit. Tempoh sesi berikutnya adalah sehingga 15 minit. Kanak-kanak disyorkan untuk membelanjakan prosedur tidak lebih daripada 10 minit.

Apabila rawatan ultrasonik kaki (kaki, tangan, sendi, lengan bawah, kaki bawah), prosedur dijalankan di dalam air. Pesakit meletakkan tangan atau kakinya di dalam tab mandi, radiator juga direndam di sana. Julat suhu untuk air ialah 32-36 ° C. Tempoh fisioterapi sehingga 15 minit.

Semasa terapi, diperlukan untuk memastikan keselamatan kakitangan perubatan. Jururawat yang memegang radiator di dalam air harus memakai sarung tangan bulu dan sarung tangan getah di atasnya. Ini melindungi tangan pekerja dari pendedahan kepada ultrasound. Mitten bulu mempunyai udara di liangnya, yang sepenuhnya menyerap gelombang ultrasonik.

Jenis peranti yang digunakan dalam institusi:

 • Untuk fisioterapi - UZT-1.01F.
 • Dalam pergigian - UZT-1.02S.
 • Untuk urologi - UZT-1.03U.
 • Dalam kes penyakit mata - UZT-1.04O.
 • Bagi wanita - UZT-3.01-G.
 • Dalam dermatologi - UZT-3.02-D.
 • Untuk kanak-kanak (penyinaran kulit) - UZT-3. 06
 • Tujuan umum - UZT-3. 05

Hari ini, peranti berikut juga dihasilkan: Gamma, Periwinkle, Rod, Procton-1, Geniton, LOR-3, Sonostat, Sonopuls, ECO, ECOSCAN. Untuk terapi ultrasound di rumah, anda boleh membeli mesin ultrasound di kedai peralatan perubatan. Untuk rumah menggunakan peranti yang sempurna "Reton".

Sebelum menggunakan alat ultrasound, anda perlu berunding dengan doktor. Doktor akan menjalankan peperiksaan penuh. Ini sangat penting, kerana terapi ultrasound tidak dibenarkan untuk semua pesakit.

Ultrasound pada kanak-kanak

Terapi ultrabunyi untuk kanak-kanak ditetapkan hanya dari 7 tahun. Pada usia yang lebih awal, teknik tidak boleh digunakan. Terapi digunakan untuk sebab yang sama seperti orang dewasa.

Kanak-kanak remaja UZT digunakan untuk merawat gangguan haid. Dalam pesakit yang lebih muda, ultrasound ditunjukkan untuk adenoiditis dan patologi ENT yang lain. Rawatan ultrabunyi untuk kanak-kanak juga diperlukan untuk enuresis. Gelombang ultrasound memperbaiki keadaan tisu pundi kencing, yang membantu membentuk refleks normal untuk membuang air kencing, mengurangkan reaktif kencing.

Kesimpulannya

Terapi ultrasound adalah kaedah rawatan yang agak selamat. Ia digunakan dalam pelbagai penyakit. Penggunaan terapi ultrasound dibenarkan di hospital dan institusi sanatorium-resort. Untuk terapi ultrasound adalah perlu untuk berunding dengan doktor. Dia akan menentukan tempoh sesi, intensiti kesan gelombang ultrasonik, tempoh kursus.