Utama / Siku

Osteochondrosis tulang belakang (M42)

[kod penyetempatan melihat di atas (M40-M54)]

Dikecualikan: kyphosis kedudukan (M40.0)

Dikecualikan: kyphosis kedudukan (M40.0)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

ICD-10. Osteochondrosis tulang belakang

Tubuh manusia tidak sempurna. Ia adalah tertakluk kepada banyak penyakit, diagnosis yang kadang-kadang mempunyai nama yang rumit sehingga mereka tidak sesuai di halaman kad pesakit luar dan sejarah kes. Pelbagai jenis singkatan, rumusan yang tidak mencukupi, nama-nama penyakit yang samar-samar membawa kepada salah faham di kalangan masyarakat perubatan, memaksa mereka untuk meninggalkan sepenuhnya data yang sedia ada.

Klasifikasi ICD-10

Untuk menghapuskan keadaan ini dan membolehkan para doktor menggunakan maklumat yang diberikan kepada mereka oleh rakan-rakan mereka tanpa rasa takut untuk ketepatan tafsiran mereka, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah membangunkan ICD-10 (klasifikasi penyakit antarabangsa pada semakan ke-10). Intipati adalah seperti berikut: setiap penyakit mempunyai kod khusus sendiri yang terdiri daripada huruf dan nombor. Melihat salah satu kombinasi di hadapannya, pakar itu tahu dengan tepat apa penyakit itu sedang dibincangkan dan apa yang perlu diambil untuk menyelamatkan seseorang daripada itu.

Pendekatan ini mempunyai beberapa kelebihan, iaitu:

 • tidak perlu lagi menjalankan penyelidikan perubatan (radiografi, pengiraan dan pengimejan resonans magnetik) untuk mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai mengenai keadaan pesakit;
 • tidak peduli apa bahasa yang dikatakan oleh doktor dan di negara mana dia mengamalkan, kod tertentu akan membolehkan dia membuat kesimpulan yang tepat dan menetapkan rawatan yang kompeten yang melibatkan penggunaan pelbagai kaedah.

Osteochondrosis

Penyakit tulang belakang juga termasuk dalam senarai penyakit ini, di bahagian yang bertajuk: patologi tisu penghubung dan sistem muskuloskeletal. Mereka ditugaskan kod bermula dengan M00 dan berakhir dengan M99. Ini adalah julat yang sangat besar, yang menunjukkan kelaziman penyakit seperti itu dan kepelbagaian mereka.

M42 - gabungan simbol ini dalam peta pesakit membuat doktor faham bahawa dia menderita pesakit yang mengalami osteochondrosis tulang belakang. Kesakitan di kawasan trauma (leher, dada, bahagian bawah belakang, sacrum, coccyx), rasa sakit yang menyebarkan ke organ dan zon lain, atau kekerasan yang mengehadkan amplitud pergerakan, atau gejala lain (bergantung kepada lokalisasi fokus keradangan) mengganggu cara hidup lama. Tugas utama pakar dalam kes ini adalah untuk mewujudkan program pemulihan yang paling berkesan yang dapat dengan cepat menghapuskan kesan proses degeneratif-dystrophic di tulang belakang.

Lebih terperinci kod penyakit ini disahkan seperti berikut:

 • tiga huruf pertama menunjukkan nama sebenar penyakit;
 • angka keempat mencirikan kepunyaan salah satu daripada kategori umur;
 • Nombor kelima menentukan lokasi.

Umur

Osteochondrosis tidak ada sesiapa, ia boleh didiagnosis pada mana-mana orang di antara umur 11 hingga 100 tahun (dan bahkan kemudian). Sebab-sebab fenomena ini banyak.

Kod M42.0 (mengikut ICD-10) bermaksud bahawa orang yang meminta bantuan sangat muda. Umurnya adalah antara 11 hingga 20 tahun. Osteochondrosis mana-mana jabatan dalam kes ini mungkin disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • penyakit bakteria atau virus (campak, rubella, salmonella, parotitis);
 • kecenderungan genetik;
 • kekurangan pemakanan tulang dan tisu tulang rawan;
 • usaha fizikal yang tidak sekata (aktiviti yang berlebihan, pasif) dalam tempoh pertumbuhan.

Seringkali menjejaskan segmen serviks, thoracic dan lumbar, kerana mereka mengambil sebahagian besar beban.

Kod M42.1 (mengikut ICD-10) menunjukkan bahawa pesakit telah merayakan ulang tahun ke-21nya, dan oleh itu diagnosisnya akan berbeza, iaitu: osteochondrosis (serviks, toraks, lumbar) pada orang dewasa. Dalam usia yang lebih matang, sebab-sebab berikut ditambah kepada sebab-sebab di atas untuk berlakunya penyakit ini:

 • berat badan berlebihan;
 • kecederaan tulang belakang;
 • kos profesion (latihan berlebihan, terpaksa tinggal jangka panjang dalam kedudukan statik di meja, komputer).

Kod M42.9 (ICD-10) mengatakan bahawa masa permulaan perkembangan penyakit itu tidak dapat ditentukan dengan tepat kerana pelbagai keadaan (kekurangan hasil penyelidikan perubatan, kehilangan sejarah perubatan dan faktor lain yang menghalang doktor daripada memberikan kepercayaan diagnosis).

Zon penyetempatan

Perubahan degeneratif-dystrophik dalam keadaan unsur-unsur penghubung boleh menjejaskan kawasan mana-mana bahagian tulang belakang (serviks, toraks, lumbar, sakral) dan isyarat perkembangan penyakit yang disebut osteochondrosis dengan gejala ciri-cirinya.

Setiap angka ke-5 kod sepadan dengan segmen tertentu tulang belakang, iaitu:

 • 0 - banyak tapak terjejas oleh perubahan negatif;
 • 1 - kawasan vertebra serviks yang pertama, kedua, okiput;
 • 2 - leher;
 • 3 - zon cervico-thoracic;
 • 4 - kawasan dada;
 • 5 - lumbar-thoracic area;
 • 6 - loin;
 • 7 - segmen lumbosacral;
 • 8 - sacrum dan tailbone;
 • 9 - tapak penyetempatan tidak ditentukan.

Dengan betul menguraikan ketiga-tiga parameter berkod, doktor akan menerima gambaran lengkap tentang keadaan klinikal pesakit. Contohnya: kod M42.06 bermakna pesakit harus diberi rawatan yang boleh melegakan gejala osteochondrosis juvenile rantau lumbar, dan watak yang ditetapkan M42.10 membolehkan kita memahami bahawa pesakit memerlukan terapi kompleks yang bertujuan menghilangkan osteochondrosis pada orang dewasa di tulang belakang berganda.

Klasifikasi penyakit seperti itu, termasuk sistem muskuloskeletal, sangat memudahkan tugas seorang pakar yang tidak membimbing pesakit sebelum ini. Keistimewaan dalam diagnosis, kerana piawaian umum sistem ICD-10 yang diterima (pengertian kombinasi kod tertentu) segera menjelaskan keadaan dan membolehkannya untuk mengelakkan kesalahan dalam rawatan.

Osteochondrosis tulang belakang dalam ICD-10

Singkatan ICD bermaksud "Klasifikasi Penyakit Antarabangsa". Dokumen tersebut digunakan sebagai asas statistik dan klasifikasi sistem penjagaan kesihatan. IBC dikaji semula dengan frekuensi tertentu (setiap 10 tahun) dan merupakan dokumen pengawalseliaan, penggunaannya yang memastikan kesatuan perbandingan bahan dan pendekatan bersatu pada skala antarabangsa.

Hari ini, klasifikasi ialah revisi kesepuluh, atau ICD-10. Di Rusia, sistem itu diperkenalkan ke dalam praktik 15 tahun yang lalu, pada tahun 1999, dan digunakan sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk mengambil kira insiden, sebab-sebab di mana penduduknya memohon kepada institusi perubatan mana-mana jabatan, serta punca kematian.

Matlamat dan objektif klasifikasi

Objektif utama IBC adalah untuk mewujudkan syarat yang sesuai untuk sistematisasi pendaftaran, analisis, tafsiran dan perbandingan data yang diperoleh pada masa yang berlainan di negara dan wilayah yang berlainan. Klasifikasi antarabangsa digunakan untuk menterjemahkan formulasi lisan diagnosis penyakit, masalah berkaitan kesihatan lain menjadi kod dalam bentuk abjad angka (contohnya, ICD-10 osteochondrosis sesuai dengan kod M42). Terima kasih kepada sistem sedemikian, kemudahan penyimpanan data, pengekstrakan dan analisa selanjutnya disediakan.

Penggunaan klasifikasi diagnostik piawai adalah sesuai untuk tujuan epidemiologi umum dan untuk mengurus sektor kesihatan. Ini termasuk statistik kekerapan dan tahap kelaziman pelbagai penyakit, analisis hubungan mereka dengan faktor-faktor yang berbeza, keadaan keseluruhan dengan kesihatan orang.

Inovasi versi kesepuluh

Inovasi utama revisi kesepuluh pengkelasan antarabangsa ialah penggunaan sistem pengekodan alfanumerik, yang mengandaikan kehadiran satu huruf dalam rubrik empat digit. Diikuti oleh nombor. Sebagai contoh, untuk menetapkan osteochondrosis remaja tulang belakang serviks dengan penyetempatan di okiput, pada peringkat vertebra pertama dan kedua dalam kod MBC-10 M42.01 telah diterima pakai

Terima kasih kepada sistem ini, struktur pengekodan hampir dua kali ganda. Penggunaan huruf dalam kumpulan huruf atau kumpulan huruf memungkinkan untuk mengkodekan hingga 100 kategori tiga digit dalam setiap kelas. Daripada 26 huruf dalam kod ICD, 25. Tanda-tanda kod yang mungkin berada dalam jarak dari A ke Z. Huruf U disimpan sebagai rizab Seperti yang telah disebutkan, osteochondrosis tulang belakang diberikan kod dengan huruf M sesuai dengan ICD-10.

Satu lagi perkara penting ialah kemasukan pada akhir beberapa kelas penyakit senarai rubrik untuk pelanggaran yang mungkin berlaku selepas prosedur perubatan. Rubrik tersebut memberikan petunjuk keadaan serius yang mungkin berlaku selepas beberapa campur tangan.

Kod klasifikasi antarabangsa untuk osteochondrosis pelbagai jenis

Dalam ICD-10, osteochondrosis ditugaskan untuk subclass dorsopathies (patologi tulang belakang dan tisu paravertebral daripada sifat degeneratif-dystrophic). Dorsopati diberikan kod M40-M54. Bagi osteochondrosis secara khusus, menurut ICD-10 ia berada di bawah kod M42. Semua jenis penyakit dimasukkan ke dalam klasifikasi (dengan penyetempatan di kawasan serviks, toraks, dan lumbar. Kod berasingan dipindahkan ke manifestasi penyakit semasa remaja, serta bentuk osteochondrosis yang tidak ditentukan.

M42 osteochondrosis tulang belakang

Penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung (dari M00 hingga M99)

Sifat ubah bentuk dorsopatik (M40-M43).

Osteochondrosis ICD 10

Osteochondrosis adalah penyakit yang mempengaruhi sistem rangka bukan sahaja orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak dan remaja. Pada orang dewasa, osteochondrosis berkembang akibat faktor-faktor negatif, keadaan kerja yang keras dan membosankan, trauma, tekanan, orang tua yang terjejas. Untuk mengelakkan osteochondrosis pada kanak-kanak dan remaja, anda harus mengikuti peraturan-peraturan tertentu: merawat kelab kaki, kaki rata dan gangguan kaki yang lain pada masa yang tepat, jangan biarkan anak anda mengangkat berat, merangsang sukan untuk membangunkan otot belakang, mengekalkan sikap normal.

Pakar Perubatan Yusupov berurusan dengan masalah gangguan muskuloskeletal, menjalankan operasi untuk memulihkan fungsi normal sistem muskuloskeletal, langkah-langkah pemulihan, termasuk terapi fizikal, fisioterapi, dan kaedah rawatan lain. Hospital menggunakan klasifikasi penyakit antarabangsa - ICD 10. Sistem pengekodan menggunakan kod khas yang mengandungi maklumat lengkap mengenai penyakit ini. Pengekodan membolehkan anda melindungi pesakit dari pendedahan diagnosis, mudah untuk memproses maklumat medis.

Sistem pengekodan menggunakan huruf dan nombor Latin. Varieti penyakit ditunjukkan selepas kod klasifikasi utama, dipisahkan oleh titik. Sebagai contoh: kod ICD 10 tulang osteochondrosis - M42, osteochondrosis juvana tulang belakang (sejenis osteochondrosis) - M42.0. Dalam sistem klasifikasi penyakit (kod ICD) osteochondrosis tergolong dalam kelas 13. Penyakit ini termasuk dorsopati, yang merangkumi kod dari M40 hingga M54. Semua penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung dikodkan dalam sistem di bawah kod M00-M99.

Pelbagai subclassifications untuk dorsopathies yang tidak dikelaskan di tempat lain disenaraikan dalam M40-43. Kod yang digunakan untuk memperjelas lokasi penyakit (merubah dorsopathy M40-M43):

 • pelbagai lesi - 0.
 • rintangan occipital-atlanto-axial -1.
 • tulang belakang serviks - 2.
 • tulang belakang cervicothoracic - 3.
 • tulang belakang toraks - 4.
 • penyetempatan penyakit di tulang torak dan lumbar - 5.
 • lumbar - 6.
 • lumbosacral - 7.
 • sacral-coccygeal dan wilayah sakral - 8.
 • jabatan tidak dinyatakan - 9.

Osteochondrosis Juvenil: Kod ICD 10

Kod ICD 10 adalah osteochondrosis remaja tulang belakang - M42.0 (penyakit Calvet, penyakit Scheuermann, pengecualian adalah kyphosis kedudukan). Dalam klasifikasi ICD 10, dalam bahagian "Penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung," dalam blok "Dorsopathy" (kod M40-M54) ialah bahagian "Mengubah dorsopati" (kod M40-M43). Osteochondrosis tulang belakang dalam ICD 10 adalah di bawah kod M 42. M42 termasuk kod berikut:

 • osteochondrosis juvana tulang belakang M 42.0
 • osteochondrosis tulang belakang pada orang dewasa M 42.1.
 • osteochondrosis tulang belakang, tidak ditentukan M 42.9.

Osteochondrosis juvana yang lain adalah di bawah kod M92.

Osteochondrosis lumbar: ICD 10

Takrif subclass berlaku selepas diagnosis penyakit. Doktor mengkaji hasil penyelidikan pesakit, memeriksa sindrom yang sedia ada (radicular, jantung, refleks). Sekiranya osteochondrosis lumbar disyaki, pesakit dirujuk untuk kajian tambahan buah pinggang dan saluran gastrousus. Penyelidikan pada MRI, CT, radiografi. Osteochondrosis dirawat oleh ahli saraf. Menurut ICD, osteochondrosis lumbar dilakukan dalam sistem klasifikasi antarabangsa di bawah kod M42.16.

Osteochondrosis serviks: ICD 10

Perubahan dystrophic di tulang belakang ditunjukkan oleh pelanggaran trophism vertebra di leher, kerosakan cakera intervertebral. Bentuk dan kelantangan perubahan cakera intervertebral, tulang belakang serviks menjadi tidak stabil. Memecah endings saraf berlaku, ketegangan otot tulang belakang berkembang. Melemahnya cincin berserat, yang mengepung cakera intervertebral, membawa kepada perkembangan komplikasi: fungsi otak terjejas, perkembangan hernia intervertebral.

Osteochondrosis serviks dalam ICD 10 adalah kod M42.12. Di hospital Yusupov, di jabatan neurologi, mereka mendiagnosis dan merawat osteochondrosis. Selalunya, osteochondrosis mempunyai simptom yang sama dengan penyakit lain. Pakar neurologi yang berpengalaman mempunyai diagnosis yang berkesan, mengetahui punca penyakit dan menetapkan rawatan. Rawatan osteochondrosis boleh berlaku sebagai latihan pembedahan, perubatan, pelbagai terapi fizikal, fisioterapi dan kaedah rawatan lain digunakan. Daftar untuk perundingan dengan doktor melalui telefon hospital Yusupovskogo.

KLASIFIKASI ANTARABANGSA PENYAKIT ICD-10

Klasifikasi Antarabangsa Penyakit ICD-10

Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Berkaitan Kesihatan (Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan).

Seawal tahun 1856, William Farr (lahir William Farr) menyatakan bahawa: "Pengkelasan adalah kaedah penyamaran"...

Doktor sering menghidupkan penyakit ini. Sebagai contoh, dalam senarai sakit, sangat kerap, bukan diagnosis, kita hanya melihat kod penyakit. Dalam kes ini, maklumat tertentu tentang apa yang menjadi kod penyakit tertentu boleh didapati di bahagian ini.

Kod penyakit diambil dari Klasifikasi Penyakit Antarabangsa - ICD. ICD disusun oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan bertujuan untuk klasifikasi penyakit, kecederaan dan masalah kesihatan yang lain. ICD dikemas kini secara berkala pada persidangan WHO. Pada masa ini Klasifikasi Penyakit Antarabangsa yang sepuluh - ICD-10 adalah relevan.

Dengan bantuan laman web kami, anda boleh menguraikan kod ICD dalam senarai sakit. Anda mempunyai keupayaan untuk cepat, mudah mencari dan mengemudi, baik dengan diagnosis dan oleh cipher.

Klasifikasi terdiri daripada gred 21 penyakit. Kelas dibahagikan kepada blok. Pengekodan adalah abjad angka.

ICD juga akan membantu anda mengetahui semua penyakit mana-mana organ atau sistem.

ARTIKEL

ICD 10. PENYAKIT SISTEM MUSIK BONE DAN MENYAMBUT TISSUE.

Mengubah dorsopati (M40-M43)
M40 Kyphosis dan Lordosis
M40.0 Kyphosis kedudukan
Dikecualikan: osteochondrosis tulang belakang (M42.-)
M40.1 Kyphosis sekunder lain
M40.2 Kyphosis lain dan tidak ditentukan
M40.3 Sindrom belakang lurus
M40.4 lordosis yang lain
M40.5 Lordosis tidak ditentukan
M41 Scoliosis
M41.0 Scoliosis idiopatik Infantile
M41.1 Skoliosis idiopatik remaja
M41.2 Skoliosis idiopatik lain
M41.3 Scoliosis thoracogenic
M41.4 Scoliosis Neuromuscular
M41.5 Skoliosis sekunder yang lain
M41.8 Lain-lain bentuk scoliosis
M41.9 Scoliosis, tidak ditentukan
M42 osteochondrosis tulang belakang
M42.0 osteochondrosis Juvenile tulang belakang
Dikecualikan: kyphosis kedudukan (M40.0)
M42.1 osteochondrosis tulang belakang pada orang dewasa
M42.9 osteochondrosis tulang belakang, tidak ditentukan
M43 Lain-lain dorsopati yang mengganggu
Spondilolisis M43.0
M43.1 Spondylolisthesis
M43.2 Fusions tulang belakang yang lain
Pseudoarthrosis Ankylosing spondylitis (M45) selepas gabungan atau arthrodesis (M96.0) dikaitkan dengan arthrodesis (Z98.1)
M43.3 Subluxation aksial paksi Habitual dengan myelopathy
M43.4 Subluxations atlanto-paksi lain yang biasa
M43.5 Subluxations vertebra biasa lain
Tidak termasuk: kerosakan biomekanik NKD (M99.-)
M43.6 Krivosheya
Dikecualikan: torticollis: - sternomastoid kongenital (Q68.0) - akibat trauma kelahiran (P15.2) - psikogenik (F45.8) - kecederaan (G24.3) - kecederaan semasa - melihat kecederaan tulang belakang oleh kawasan badan
M43.8 Lain-lain dorsopati yang cacat tertentu
Dikecualikan: kyphosis dan lordosis (M40.-) scoliosis (M41.-)
M43.9 Dorsopati yang tidak dapat dikenal pasti

Spondylopathy (M45-M49)
M45 Ankylosing Spondylitis
M45.0 Ankylosing Spondylitis
Dikecualikan: arthropathy dalam penyakit Reiter (M02.3) Penyakit Behcet (M35.2) remaja (ankylosing) spondylitis (M08.1)
M46 Spondylopathies keradangan lain
M46.0 Entezopati tulang belakang
M46.1 Sacroiliitis tidak dikelaskan di tempat lain
M46.2 Osteomyelitis vertebra
M46.3 Infeksi cakera intervertebral (pyogenic)
Komen: Jika perlu, kenalpasti agen berjangkit menggunakan kod tambahan (B95-B97)
M46.4 Discitis, tidak ditentukan
M46.5 Spondylopathy menular lain
M46.8 Spondylopati keradangan tertentu yang ditentukan
M46.9 Spondylopathy radang, tidak ditentukan
Spondylosis M47
M47.0 Pemampatan Sindrom arteri tulang belakang atau tulang belakang anterior
M47.1 Spondylosis lain dengan myelopati
Dikecualikan: subluxation vertebra (M43.3-M43.5)
M47.2 Spondylosis lain dengan radiculopathy
M47.8 Spondylosis lain
M47.9 Spondylosis, tidak ditentukan
M48 Spondylopathies lain
M48.0 Stenosis tulang belakang
M48.1 Ankylosing Hyperstasis Forestier
M48.2 Mencium Vertebra
M48.3 Spondylopathy traumatik
M48.4 Pecahan tulang belakang disebabkan oleh overstrain
Kemusnahan vertikal M48.5, tidak diklasifikasikan di tempat lain
Dikecualikan: pemusnahan tulang belakang dalam osteoporosis (M80.-) kecederaan semasa - melihat kecederaan di kawasan badan
M48.8 Spondylopathies lain yang dinyatakan
M48.9 Spondylopathy, tidak ditentukan
M49 Spondylopathies untuk penyakit dikelaskan di tempat lain
M49.0 Tulang tulang belakang
M49.1 Brondellosis spondylitis
M49.2 Spondylitis Enterobacterial
M49.3 Spondylopathy untuk penyakit berjangkit dan parasit lain yang dikelaskan dalam tajuk lain
Dikecualikan: spondylopati neuropatik dengan tab dorsal (M49.4)
M49.4 spondylopati neuropatik
M49.5 Kecederaan tali tulang belakang pada penyakit yang dikelaskan di tempat lain
M49.8 Spondylopathies untuk penyakit lain diklasifikasikan di tempat lain

Dorsopati lain (M50-M54)
M50 Kecederaan cakera serviks
M50.0 Kerosakan cakera intervertebral spasm serviks dengan myelopathy
M50.1 Kerosakan cakera intervertebral tulang belakang serviks dengan radiculopathy
Radiculitis halangan dikecualikan (M54.1)
M50.2 Pemindahan jenis cakera intervertebral serviks yang berbeza
M50.3 Kemusnahan lain cakera intervertebral serviks
M50.8 Lain-lain luka pada cakera intervertebral serviks
M50.9 Kecederaan cakera serviks, tidak ditentukan
Gangguan Intervertebral M51 Bahagian Lain
M51.0 Kerosakan cakera intervertebral di bahagian lumbar dan bahagian lain dengan myelopathy
M51.1 Kerosakan cakera intervertebral lumbar dan bahagian lain dengan radiculopathy
Dikecualikan: lumbar sciatica BDU (M54.1)
M51.2 Penempatan cakera intervertebral tertentu yang lain
M51.3 Lain-lain degenerasi cakera intervertebral yang dinyatakan
M51.4 nod Schmorl (hernia)
M51.8 Lain-lain lesi tertentu pada cakera intervertebral
M51.9 Kerosakan kepada cakera intervertebral, tidak ditentukan
M53 Lain-lain dorsopati, tidak dikelaskan di tempat lain
Sindrom Cervico-cranial M53.0
M53.1 Sindrom leher dan bahu
Dikecualikan: sindrom infrathoracic [lesi dari plexus brachial] (G54.0) luka cakera intervertebral kawasan serviks (M50.-)
M53.2 Ketidakstabilan tulang belakang
M53.3 Gangguan Saccococcygeal, tidak dikelaskan di tempat lain
M53.8 Lain-lain dorsopati yang dinyatakan
M53.9 Dorsopati, tidak ditentukan
M54 Dorsalgia
M54.0 Panniculitis, yang menjejaskan kawasan serviks dan tulang belakang
Dikecualikan: panniculitis: - BDU (M79.3) - lupus (L93.2) - berulang [Weber-Christian] (M35.6)
M54.1 Radiculopathy
Tidak termasuk: neuralgia dan neuritis BDU (M79.2) radiculopathy dengan: - kerosakan pada cakera intervertebral lumbar dan bahagian lain (M51.1) - kerosakan pada cakera intervertebral serviks (M50.1) - spondylosis (M47.2)
M54.2 Cervicalgia
Dikecualikan: cervicalgia akibat kerosakan cakera intervertebral (M50.-)
M54.3 Sciatica
Dikecualikan: sciatica: - disebabkan oleh luka disc intervertebral (M51.1) - dengan lumbago (M54.4) lesi saraf sciatic (G57.0)
M54.4 Lumbago dengan sciatica
Dikecualikan: disebabkan oleh luka cakera intervertebral (M51.1)
M54.5 Kesakitan belakang
Dikecualikan: lumbago: - disebabkan oleh pemindahan disk intervertebral (M51.2) - dengan sciatica (M54.4)
M54.6 Sakit di tulang belakang toraks
Dikecualikan: disebabkan kerosakan pada cakera intervertebral (M51.-)
M54.8 Lain-lain Dorsalgia
M54.9 Dorsalgia, tidak ditentukan

Singkatan BDU bermaksud ungkapan "tanpa tanda-tanda lain," yang bersamaan dengan definisi: "tidak ditentukan" dan "tidak ditentukan."

Penyakit degeneratif tulang belakang lumbar dengan ketidakstabilan tulang belakang (rawatan pembedahan)

RCHD (Pusat Pembangunan Kesihatan Republik, Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Protokol Klinik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2014

Maklumat am

Penerangan ringkas

Ketidakstabilan tulang belakang yang paling sering terjadi pada latar belakang cakera herniated, spondylolisthesis, stenosis tulang belakang, kyphoscoliosis dan proses degeneratif lain tulang belakang.

Pengkelasan

Klasifikasi klinikal [6]

Disc herniated:

Mengikut tahap penghijrahan ke terusan tunjang:

Diagnostik

Ii. KAEDAH, PENDEKATAN DAN PROSEDUR UNTUK DIAGNOSTIK DAN RAWATAN

Senarai langkah diagnostik utama dan tambahan

Langkah-langkah diagnostik utama di peringkat pesakit luar:

Langkah-langkah diagnostik yang dijalankan pada peringkat penjagaan kecemasan: tidak.

Kriteria diagnostik
Aduan dan anamnesis

• Sekatan pergerakan di kawasan lumbar.

MRI: kehadiran cakera herniated, spondylolisthesis, stenosis dan perubahan degeneratif yang lain; kehadiran degenerasi lemak subkondral; penurunan (lebih daripada 50%) ketinggian cakera intervertebral (mengikut MRI atau CT);

X-ray tulang belakang dengan Ujian Fungsian: ketidakstabilan PDS (anjakan badan vertebra oleh lebih daripada 4 mm (anterior-posterior atau lateral) atau anjakan sudut lebih daripada 10 ° berbanding dengan tahap bersebelahan).

Diagnosis keseimbangan

Untuk menjalani rawatan di Korea, Israel, Jerman, Amerika Syarikat

Dapatkan nasihat perubatan

Untuk menjalani rawatan di Korea, Turki, Israel, Jerman dan negara-negara lain

Pilih sebuah klinik asing

Rundingan percuma mengenai rawatan di luar negara! Tinggalkan permintaan di bawah

Dapatkan nasihat perubatan

Rawatan

Taktik rawatan

Rawatan bukan dadah:
Diet jika tiada komorbiditi (diabetes mellitus, penyakit gastrousus dan lain-lain) mengikut usia dan keperluan badan.
Rejimen pada waktu siang selepas tidur pembedahan. Revitalisasi pesakit selama 1-2 hari selepas pembedahan.

Dengan tujuan anti-keradangan untuk melegakan bengkak selepas pembedahan akar kord rahim (dexamethasone 8 mg) [6,7,8,9]

Rawatan ubat yang disediakan di peringkat pesakit luar: tidak.

Senarai ubat penting (mempunyai kemungkinan kebarangkalian 100%):

• Carbamazepine 200 mg tab.

Rawatan ubat yang disediakan di peringkat ambulans: tidak.

Dari 2 hari selepas operasi, terapi latihan di bawah bimbingan pengajar. Dari 2-3 hari selepas operasi, fisioterapi bermula seperti yang diarahkan oleh ahli fisioterapi. Ia termasuk (menurut petunjuk) elektrostimulasi, terapi magnet, elektroforesis, phonophoresis (ultrasound), terapi UHF, terapi laser, akupunktur, urut dan lain-lain.

Campur tangan pembedahan

Campur tangan bedah yang diberikan secara rawat jalan: tidak.

Campur tangan bedah yang disediakan dalam keadaan pegun:

• elakkan posisi duduk selama satu bulan selepas pembedahan.

Pengurusan lanjut:
Tahap pertama (awal) pemulihan perubatan adalah pemberian MR dalam tempoh akut dan subacute penyakit di bawah keadaan pesakit (unit rawatan intensif dan unit rawatan intensif atau unit khas khusus) dari 12-48 jam pertama tanpa kontra. MR dijalankan oleh pakar MDK secara langsung di sisi katil dengan menggunakan peralatan mudah alih atau di wad (pejabat) MR pesakit.
Tinggal pesakit di peringkat pertama diselesaikan dengan menilai tahap keterukan keadaan pesakit dan pelanggaran BSC MDC mengikut kriteria antarabangsa dan dilantik sebagai doktor menyelaras peringkat, volum dan organisasi perubatan seterusnya untuk menjalankan MR. [5]
Peringkat berikutnya pemulihan perubatan adalah topik protokol klinikal yang berasingan.

Klasifikasi Penyakit Antarabangsa Penyemakan ke-10 (ICD-10)

Versi penuh Bahasa Rusia-Bahasa Klasifikasi Antarabangsa Penyakit pada semakan ke-10, dengan perubahan dan tambahan WHO 1990-2018.

Kelas penyakit

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Osteochondrosis tulang belakang serviks, lumbar dan thoracic: Kod ICD 10

Banyak pencapaian manusia membawa tamadun. Tetapi anda perlu membayar segala-galanya. Seorang lelaki moden membayar dengan apa yang dia (seperti yang dia fikir secara naif) dengan banyak kesihatan.

Dan hari ini osteochondrosis tulang belakang telah menjadi salah satu cara yang paling biasa untuk membayar seseorang untuk kemajuan. Di sini kita telah membincangkan isu rawatan ubat pelbagai jenis chondrosis.

Pertama sekali, apa yang osteochondrosis?

Penyakit ini bermula dengan kemerosotan trophisme (pemakanan) cakera intervertebral dan vertebra sendiri, yang mengakibatkan gangguan pada struktur normal tisu.

Disebabkan proses ini, keanjalan cakera yang merosakkan tulang rawan, struktur dan perubahan bentuknya. Sememangnya, jurang antara vertebra menjadi lebih kecil, dan tulang belakang yang terjejas menjadi tidak stabil.

Proses perubahan dystrophik di tulang belakang disertai dengan meremas akar-akar saraf yang keluar dari saluran tulang belakang melalui lubang intervertebral, dan peningkatan ketegangan otot-otot tulang belakang. Ini mungkin menjelaskan berlakunya kesakitan dan gejala neurologi dalam osteochondrosis.

Sebagai contoh, dalam osteochondrosis lumbal, hernia intervertebral boleh terbentuk, dan osteochondrosis serviks boleh menjejaskan fungsi otak.

Penyebab penyakit ini

Pertama sekali, ini adalah faktor yang berkaitan dengan beban terlalu tinggi pada tulang belakang:

 • berat badan berlebihan;
 • kerja panjang yang dikaitkan dengan pengangkat dan pergerakan kargo secara manual;
 • profesion yang memerlukan masa yang lama dalam pose statik;
 • berjalan terus dalam tumit terlalu tinggi, beban asimetrik pada tulang belakang (contohnya, membawa beg atau ransel pada satu bahu sahaja);
 • duduk tetap di komputer dalam kedudukan yang buntu dan sebagainya.

Segera setelah mereka pergi:

 • kecederaan tulang belakang
 • pemakanan dengan kandungan vitamin dan mineral yang tidak mencukupi (terutamanya vitamin D, C, kumpulan B, serta kalsium dan fosforus),
 • tabiat buruk (kerana mereka menyumbang kepada peningkatan kehilangan unsur surih),
 • tidur di atas tilam dan bantal yang tidak selesa.

Baris berasingan dalam senarai pesakit dengan osteochondrosis tulang belakang adalah atlet profesional. Ini kerana dengan senaman fizikal yang kuat, haus ligamen, sendi, dan cakera intervertebral mempercepatkan.

Dan proses-proses ini jauh lebih cepat daripada orang biasa.

Cerita pembaca kami!
"Saya sembuh sakit saya pada diri saya sendiri 2 bulan sejak saya terlupa sakit belakang. Oh, bagaimana saya pernah menderita, punggungku dan lutut saya sakit, saya tidak dapat berjalan dengan normal.. Berapa kali saya pergi ke poliklinik, tetapi ada hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak ada gunanya.

Dan kini minggu ke-7 telah pergi, kerana sendi belakang tidak terganggu sedikit, dalam satu hari saya pergi bekerja untuk dacha, dan saya berjalan 3 km dari bas, jadi saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Setiap orang yang mempunyai sakit belakang adalah mesti dibaca! "

Kod di ICB - apa itu?

Penyakit yang melanda orang berbeza-beza secara berperingkat, keterukan, sifat, lokasi, dan sebagainya. Dan sains yang jauh semakin jauh, semakin banyak perbezaan sedemikian menjadi jelas.

Dan untuk memudahkan para doktor di seluruh dunia bekerja dengan mereka, Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD) telah diwujudkan.

ICD pertama kali menyaksikan cahaya pada 1893 dengan pemfailan Persatuan Kesihatan Awam Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, penciptanya adalah ketua Perkhidmatan Statistik Paris, Jacques Bertillon.

Hari ini seluruh dunia menggunakan ICD revisi kesepuluh (ICD-10). Menjelang 2018, ia dijangka mula menggunakan klasifikasi baru, yang kini sedang dibangunkan - ICD-11.

Objektif utama Klasifikasi Penyakit Antarabangsa adalah untuk menyediakan peluang untuk sintesis sistematik pengetahuan dan data mengenai kelaziman penyakit di negara-negara yang berbeza.

Juga, Klasifikasi Penyakit Antarabangsa membolehkan untuk menyelesaikan masalah generalisasi dan klasifikasi penyakit pada skala antarabangsa.

ICD adalah klasifikasi diagnostik piawai antarabangsa yang digunakan untuk menyusun statistik kematian dan morbiditi di negara tuan rumahnya.

Perbezaan utama ICD-10

Perbezaan utama antara ICD-10 dan ICD-9 adalah seperti berikut:

 1. Dalam ICD-10, buat kali pertama, prinsip penyakit pengekodan digunakan menggunakan satu huruf dan tiga atau empat nombor dipisahkan oleh titik. Ini memungkinkan untuk mencatat sehingga 100 kategori tiga digit dalam setiap kelas.
 2. Daripada semua huruf yang tersedia dalam abjad Latin dalam kod ICD yang digunakan 25. Sebagai sandaran disimpan huruf U.
 3. Satu lagi perkara yang agak penting ialah kemasukan pada akhir beberapa kelas penyakit senarai rubrik untuk pelanggaran yang mungkin timbul selepas campur tangan perubatan.

Kesakitan dan kesakitan di belakang dari masa ke masa boleh mengakibatkan kesan buruk - batasan pergerakan atau kecacatan tempatan atau lengkap.

Orang yang telah belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semula jadi yang disyorkan oleh orthopedis untuk menyembuhkan punggung dan sendi mereka.

Bentuk osteochondrosis dalam klasifikasi antarabangsa

Sebenarnya, osteochondrosis tulang belakang terletak pada ICD-10 di bawah kod M42.

Terdapat jenis osteochondrosis berikut:

 • M42.0 x osteochondrosis Juvenile tulang belakang,
 • M42.1 x osteochondrosis tulang belakang pada orang dewasa,
 • M42.9 x Osteochondrosis tulang belakang, tidak ditentukan.

Terdapat beberapa zon kerosakan pada tulang belakang, yang masing-masing ditunjukkan oleh nombor yang bersamaan, yang merupakan keempat dalam kod penyakit dan dimasukkan sebagai "x":

 • .x0 - tulang belakang berganda
 • .x1 - rantau leher, vertebra serviks pertama dan kedua
 • .kawasan x2 - leher
 • .x3 - cervicothoracic
 • .x4 - toraks
 • .x5 - lumbar-thoracic
 • .x6 - lumbar
 • .x7 - lumbosacral
 • .x8 - jabatan sakral dan sacral-coccygeal
 • .x9 - penyetempatan tidak ditentukan

Oleh itu, sebagai contoh, apabila pesakit berusia lebih 18 tahun didiagnosis dengan "Osteochondrosis tulang belakang lumbar", kod diagnosis akan kelihatan seperti ini: M42.16.

Rawatan osteochondrosis

Seperti yang diketahui, rawatan terbaik untuk sebarang penyakit adalah pencegahannya. Dan bagi osteochondrosis pernyataan ini benar-benar benar, kerana penyakit ini membawa banyak kesulitan dan kesakitan yang berterusan.

Salah satu langkah pencegahan utama ialah:

 • pemakanan yang rasional (untuk mengelakkan set tambahan pound),
 • pendidikan jasmani (biasanya kompleks latihan sederhana untuk otot belakang),
 • pelajaran renang (terutamanya di belakang).

Rawatan juga bergantung kepada keparahan dan pengabaian proses. Fokus utama rawatan adalah untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan, untuk mengembalikan pesakit ke kehidupan normal.

Rawatan bukan dadah:

 1. Terapi manual Membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan pelbagai gerakan, postur yang betul. Ia membantu memperbaiki peredaran getah bening dan darah.
 2. Akupunktur.
 3. Rawatan fisioterapi. Terutamanya kesan baik dari terapi laser, terapi magnetik. Juga berjaya menggunakan arus frekuensi rendah.
 4. Daya tarikan tulang belakang kering.
 5. Urut Untuk mencapai hasil yang positif dan menjalankan rawatan yang selamat, anda harus mempercayai kesihatan anda hanya kepada pakar dalam bidang ini.
 6. Rehatkan sehingga 5 hari. Pada masa yang sama, pesakit harus mengelakkan berlengah-lengah di tempat tidur, beban besar pada tulang belakang (duduk panjang, angkat dan bergerak berat).

Rawatan ubat:

 1. Nonsteroidal anti-radang dadah dalam pelbagai kombinasi dan bentuk pelepasan. Ia perlu untuk melegakan kesakitan.
 2. Relax otot untuk melegakan mampatan akar saraf otot-otot tulang belakang.
 3. Terapi anti-edema.
 4. Ubat yang meningkatkan peredaran mikro.
 5. Chondroprotectors.
 6. Terapi vitamin.
 7. Rawatan pembedahan.

Kesimpulannya

Jadi, osteochondrosis hari ini, walaupun tidak menyenangkan, tetapi sepenuhnya tertakluk kepada pembetulan penyakit. Ia ditemui, dikelaskan, dipelajari dengan cukup.

Kaedah untuk memerangi manifestasinya tersedia dan, jika digunakan dengan betul, bukan sahaja dapat melegakan kesakitan, tetapi juga meningkatkan kualiti hidup dengan ketara, membolehkan seseorang bekerja dan memberi manfaat kepada masyarakat tanpa rasa rendah diri.

Walau bagaimanapun, dalam banyak aspek, ia bergantung kepada orang sendiri sama ada dia harus merawat osteochondrosis atau akan dapat menghalang perkembangannya.

Kesakitan dan kesakitan di belakang dari masa ke masa boleh mengakibatkan kesan buruk - batasan pergerakan atau kecacatan tempatan atau lengkap.

Orang yang telah belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semula jadi yang disyorkan oleh orthopedis untuk menyembuhkan punggung dan sendi mereka.

Klasifikasi Penyakit Antarabangsa Penyemakan ke-10 (ICD-10)

Direktori elektronik ICD-10. 1990-2018. Kod diagnosis, cari mengikut kod dan nama penyakit.

Direktori ICD-10:

ICD-10 - Klasifikasi Antarabangsa Penyakit Penyemakan Kesepuluh.
Nama penuh: Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Berkaitan Kesihatan.

Kod penyakit ICD-10

ICD-10 mengandungi 21 jenis penyakit. Kod U00-U49 dan U50-U99 merupakan kelas ke-22 dan digunakan untuk penamaan sementara dan untuk tujuan penyelidikan (tidak dipaparkan di laman web kami).

 1. A00-B99 - Beberapa Penyakit Berjangkit dan Parasit
  Mengandungi 21 blok
  Termasuk: Penyakit, biasanya dianggap sebagai boleh ditransmisikan, atau boleh ditransmisikan
  Dikecualikan: pembawa atau suspek pembawa patogen penyakit berjangkit (Z22.-) beberapa jangkitan setempat - lihat kelas yang berkaitan dengan sistem organ, penyakit berjangkit dan parasit yang merumitkan kehamilan, melahirkan anak dan tempoh selepas bersalin (kecuali tetanus obstetrik dan penyakit yang disebabkan oleh virus imunisasi manusia [HIV] (O98.-) ciri-ciri penyakit berjangkit dan parasit dalam tempoh perinatal (kecuali tetanus perinatal, sifilis kongenital, jangkitan gonokokus perinatal uu dan penyakit perinatal yang disebabkan oleh virus human immunodeficiency [HIV] (P35-P39) selesema dan jangkitan pernafasan akut yang lain (J00- J22)
 2. C00-D48 - Neoplasma
  Mengandungi 4 blok
 3. D50-D89 - Penyakit darah, organ pembentuk darah dan gangguan tertentu yang melibatkan mekanisme imun
  Mengandungi 6 blok
  Tidak termasuk: penyakit autoimun (sistemik) NOS (M35.9) keadaan tertentu yang berlaku dalam tempoh perinatal (P00-P96) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan kelainan kromosom (Q00-Q99) endokrin penyakit, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) yang disebabkan oleh jangkitan cirit-birit manusia [HIV] (B20-B24), keracunan dan beberapa akibat lain daripada pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48) tanda dan penyimpangan dari norma, yang diturunkan semasa Kli kajian maikal dan makmal yang tidak diklasifikasikan di tempat lain (R00-R99)
 4. E00-E90 - Penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan gangguan metabolik
  Mengandungi 8 blok
  Tidak termasuk: Komplikasi kehamilan, melahirkan dan gejala postpartum (O00-O99), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenal pasti dalam kajian klinikal dan makmal, tidak diklasifikasikan di tempat lain (R00-R99), gangguan endokrin dan metabolik yang spesifik pada janin dan bayi baru lahir (Р70-Р74)
 5. F00-F99 - Gangguan mental dan tingkah laku
  Mengandungi 11 blok
  Termasuk: pembangunan psikologi yang merosot
  Dikecualikan: gejala, penyimpangan dari norma, yang dikenalpasti dalam kajian klinik dan laboratorium, tidak diklasifikasikan di tempat lain (R00-R99)
 6. G00-G99 - Penyakit sistem saraf
  Mengandungi 11 blok
  Tidak termasuk: keadaan tertentu yang timbul dalam tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-099), anomali kongenital, ubah bentuk dan gangguan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99)
 7. H00-H59 - Penyakit mata dan adnexa
  Mengandungi 11 blok
  Dikecualikan: keadaan tertentu yang berlaku semasa tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99)
 8. H60-H95 - Penyakit telinga dan proses mastoid
  Mengandungi 4 blok
  Dikecualikan: keadaan tertentu yang berlaku semasa tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99)
 9. I00-I99 - Penyakit sistem peredaran darah
  Mengandungi 10 blok
  Dikecualikan: keadaan tertentu yang berlaku semasa tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99) sistemik gangguan tisu perantara (M30-M36) sementara serangan iskemia serebrum dan sindrom berkaitan (G45.-)
 10. J00-J99 - Penyakit Pernafasan
  Mengandungi 10 blok
 11. K00-K93 - Penyakit pencernaan
  Mengandungi 10 blok
  Dikecualikan: keadaan tertentu yang berlaku semasa tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99)
 12. L00-L99 - Penyakit pada kulit dan tisu subkutan
  Mengandungi 8 blok
  Tidak termasuk: beberapa keadaan yang berlaku dalam tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan kecacatan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa sebab lain yang menyebabkan penyebab luar (S00-T98) tanda-tanda tumor reticulosis lipomelanotik (I89.8) (C00-D48) dengan klinikal dan penemuan makmal, tidak dikelaskan di mana (R00-R99) sistemik gangguan tisu perantara (M30-M36)
 13. M00-M99 - Penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung
  Mengandungi 6 blok
  Dikecualikan: beberapa keadaan yang berlaku dalam tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit menular dan penyakit parasit (A00-B99) sindrom mampatan (T79.6), komplikasi kehamilan, kelahiran dan tempoh selepas bersalin (O00-O99) anomali kongenital, ubah bentuk dan gangguan kromosom (Q00-Q99) penyakit sistem endokrin, gangguan makan dan kecacatan metabolik (E00-E90), keracunan dan beberapa akibat lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48) dengan klinikal dan makmal dengan penyiasatan, tidak dikelaskan di mana (R00-R99)
 14. N00-N99 - Penyakit Urogenital
  Mengandungi 11 blok
  Dikecualikan: keadaan tertentu yang berlaku semasa tempoh perinatal (P00-P96), beberapa penyakit berjangkit dan parasit (A00-B99) komplikasi kehamilan, melahirkan dan tempoh selepas bersalin (O00-O99), anomali kongenital, ubah bentuk dan keabnormalan kromosom (Q00-Q99) penyakit endokrin sistem, gangguan makan dan gangguan metabolik (E00-E90) kecederaan, keracunan dan beberapa kesan lain pendedahan kepada sebab-sebab luar (S00-T98) gejala neoplasma (C00-D48), tanda-tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenalpasti dalam kajian klinikal dan makmal,lassifitsirovannye di tempat lain (R00-R99)
 15. O00-O99 - Kehamilan, melahirkan anak dan tempoh selepas bersalin
  Mengandungi 8 blok
  Dikecualikan: penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus manusia [HIV] (B20-B24), keracunan dan lain-lain akibat faktor luar (S00-T98), gangguan mental dan gangguan tingkah laku yang berkaitan dengan tempoh selepas bersalin (F53.-) obstetrik tetanus (A34) selepas nekrosis kelenjar pituitari (E23.0) pemantauan kursus postpartum osteomalacia (M83.0):. kehamilan pada wanita berisiko tinggi (Z35.-). kehamilan biasa (Z34.-)
 16. P00-P96 - Keadaan tertentu yang timbul dalam tempoh perinatal
  Mengandungi 10 blok
  Termasuk: pelanggaran yang timbul dalam tempoh perinatal, walaupun kematian atau penyakit berlaku kemudian
 17. Q00-Q99 - Kecacatan kongenital, ubah bentuk dan kelainan kromosom
  Mengandungi 11 blok
  Dikecualikan: gangguan metabolik kongenital (E70-E90)
 18. R00-R99 - Gejala, tanda dan penyimpangan dari norma yang dikenal pasti dalam kajian klinikal dan makmal, tidak diklasifikasikan dalam rubrik lain
  Mengandungi 13 blok
 19. S00-T98 - Kecederaan, Keracunan dan Sesetengah Kesan-kesan Lain yang Luar Negara
  Mengandungi 21 blok
  Dikecualikan: Cedera lahir (P10-P15) Kecederaan Obstetrik (O70-O71)
 20. V01-Y98 - Penyebab morbiditi dan kematian luaran
  Mengandungi 9 blok
 21. Z00-Z99 - Faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan penduduk dan menghubungi kemudahan penjagaan kesihatan
  Mengandungi 7 blok

Diagnosis dalam klasifikasi diwakili oleh kod dan nama. Kod dibina menggunakan pengekodan abjad angka. Watak pertama dalam kod diagnosis adalah huruf (A - Y), yang sepadan dengan kelas tertentu. Huruf D dan H digunakan dalam beberapa kelas. Huruf U tidak digunakan (kiri dalam simpanan). Kelas dibahagikan kepada blok rubrik yang menggambarkan penyakit "homogen" dan nosologi. Selanjutnya, blok dibahagikan kepada tajuk tiga angka dan sub judul empat angka. Oleh itu, kod diagnosis akhir membolehkan kita dapat mengenal pasti penyakit tertentu.

Kod dari ICD-10 aktif digunakan dalam perubatan Rusia. Senarai sakit itu menyenaraikan kod diagnosis, yang boleh diuraikan dalam versi klasifikasi elektronik di laman web kami atau pada sumber pihak ketiga yang serupa. Laman kami mengandungi navigasi dan ulasan yang mudah untuk kelas dan tajuk ICD-10. Untuk melompat ke deskripsi kod diagnosis yang menarik, gunakan borang carian.

Laman ini mengandungi relevan untuk klasifikasi maklumat 2018 berdasarkan kod-kod yang dikecualikan dan ditambahkan menurut Surat Kementerian Kesihatan Rusia kepada pihak berkuasa Eksekutif Persekutuan Rusia dalam bidang kesihatan dan senarai pantauan dan kesilapan yang disedari yang dicadangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Apakah ICD-10?

ICD-10 - klasifikasi penyakit antarabangsa bagi semakan kesepuluh. Ia adalah dokumen pengawalseliaan dengan klasifikasi statistik yang diterima secara umum diagnosis perubatan, yang digunakan dalam penjagaan kesihatan untuk menyatukan pendekatan metodologi dan perbandingan bahan antarabangsa. Dibangunkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Perkataan "Penyusunan Semula" bermaksud versi 10 (edisi ke-10) dokumen sejak penciptaannya (1893). ICD semakan ke-10 kini berkuatkuasa pada tahun 1990 oleh Dewan Kesihatan Dunia di Geneva, diterjemahkan ke dalam 43 bahasa dan digunakan di 117 negara.

Di Rusia, singkatan dan nama klasifikasi digunakan dalam bahasa Rusia:

Matlamat dan objektif ICD

Tujuan Klasifikasi Antarabangsa Penyakit adalah untuk menyediakan peluang untuk sistematisasi pengetahuan dan data mengenai mortalitas dan morbiditi di negara-negara yang berbeza pada masa yang berlainan. ICD memungkinkan untuk mengurangkan formulasi lisan diagnosis penyakit dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan kod, yang menyatukan proses pengumpulan, penyimpanan, analisis, interpretasi dan perbandingan data.

Pengklasifikasian penyakit antarabangsa menyelesaikan masalah generalisasi dan klasifikasi penyakit di peringkat antarabangsa. ICD adalah klasifikasi diagnostik piawai antarabangsa yang digunakan untuk menyusun statistik kematian dan morbiditi di negara-negara yang telah menerima pakai ICD. ICD digunakan untuk tujuan perubatan dan epidemiologi, untuk memastikan kualiti perkhidmatan perubatan.

Sistem maklumat perubatan moden, pengumpulan data perubatan dan sistem penghantaran menggunakan kod ICD untuk meningkatkan kebolehpercayaan, menyediakan kemudahan dan menguruskan penjagaan kesihatan.

ICD-10 digunakan dalam kerja-kerja institusi perubatan di Rusia. Dalam menyediakan ICD semakan ke-10, pakar perubatan Rusia turut mengambil bahagian.

Sejarah penciptaan dan semakan semula ICD

Percubaan untuk mengumpulkan nama semua penyakit, menyelaraskan mereka, meringkaskan kumpulan-kumpulan itu masih dalam abad XVIII. Sumbangan khas dibuat oleh Francois Bose de Lacroix (Perancis). William Farr (England, abad ke-19), yang menggambarkan prinsip-prinsip membina klasifikasi bersatu, memberi perhatian besar kepada isu penyakit umum. Isu ini dibincangkan dengan lebih aktif, dan pemahaman tentang keperluan untuk klasifikasi meningkat.

Klasifikasi pertama penyebab kematian, yang berlaku di peringkat antarabangsa, telah diterima pakai di Paris pada tahun 1855 oleh Kongres Statistik Antarabangsa. Ia dibina berdasarkan dua senarai penyakit, disusun berdasarkan prinsip yang berbeza, oleh Dr. William Farr dan Dr. Mark d'Espin. Pada tahun-tahun berikutnya (1864, 1874, 1880, 1886), klasifikasi telah disemak - tambahan dan perubahan dibuat.

Pada tahun 1893, Klasifikasi Bertillon bernama Jacques Bertillon (Perancis) telah diterima pakai di Chicago, yang mengetuai penyediaan klasifikasi. Ia juga dikenali sebagai Senarai Antarabangsa Punca Kematian. Beliau menandakan permulaan klasifikasi, yang kini dikenali sebagai Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD). Sejak tahun 1893, klasifikasi telah disemak kira-kira sekali setiap 10 tahun. Pada masa ini, klasifikasi pembaharuan ke-10 berkuatkuasa. Ia telah diluluskan oleh Persidangan Antarabangsa pada Semakan Kesepuluh ICD pada tahun 1989 dan diterima pakai pada Mei 1990 oleh Sesi Empat Puluh Ketiga Perhimpunan Kesihatan Dunia. Ia telah digunakan di Negara Anggota WHO sejak tahun 1994, sejak tahun 1999 di Rusia. Keluaran ICD-11 ditangguhkan, tetapi kerja penyusunan sedang dijalankan. ICB dijangka mengguna pakai semakan ke-11 pada 2016-2017.

Penyediaan versi ICD-10 Rusia terdiri daripada penggubalan klasifikasi berdasarkan istilah diagnostik klinikal WHO, tetapi disesuaikan dengan amalan kerja institusi perubatan di Rusia. Pusat Moscow untuk Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, bekerjasama dengan WHO, mengambil bahagian dalam penyesuaian dokumen antarabangsa. Latihan ini mengambil kira pengalaman pakar-pakar institut klinik besar di negara ini, cadangan itu telah dinyatakan oleh pakar-pakar dari Kementerian Kesihatan. Versi kertas Rusia dari ICD-10 adalah hasil dari karya akademik, doktor dan calon sains perubatan yang sungguh-sungguh.

Mengambil bahagian dalam penyediaan
• Ahli akademik RAMS: I.I. Dedov, V.A. Nasonova, A.S. Sarkisov, Yu.K. Skripkin, E.I. Chazov, V.I. Chissov;
• Ahli RAMS: G.I. Vorobev, E.A. Luzhniki, V.N. Serov, V.K. Ovcharov;
• Doktor Sains Perubatan: VG Goryunov, B.A. Kazakovtsev, N.V. Kornilov, A.S. Melentiev, A.A. Priymak, D.I. Tarasov, Amerika Syarikat Turyanov, A.M. Yuzhakov, N.N. Yahno, O.N. Baleva, P.V. Novikov;
• Calon Perubatan: ON Belova, MD Speransky, M.V. Maximov.

Kandungan ICD-10

Klasifikasi adalah dokumen pengawalseliaan, yang terdiri daripada tiga jilid. Dalam edisi ICD-10 edisi Rusia 1 terdiri daripada dua bahagian.

Jilid 1. Senarai khas untuk pembangunan statistik

 • Bahagian 1.
  • Pengantar edisi Rusia
  • Pengenalan
  • Terima kasih
  • Pusat-pusat WHO yang berkolaborasi untuk pengelasan penyakit
  • Laporan Persidangan Antarabangsa pada Semakan Kesepuluh
  • Senarai tajuk tiga angka
  • Senarai lengkap tajuk tiga angka dan sub-tajuk empat angka dan kandungannya. Kelas I ke XIII.
 • Bahagian 2.
  • Senarai lengkap tajuk tiga angka dan sub-tajuk empat angka dan kandungannya. Kelas dari XIV hingga XXI.
  • Morfologi neoplasma
  • Senarai semak khas untuk perkembangan statistik data kematian dan morbiditi
  • Definisi
  • Peruntukan nomenclature

Jilid 2. Pengumpulan arahan untuk digunakan untuk pengguna ICD

 1. Pengenalan
 2. Penerangan tentang klasifikasi statistik penyakit dan masalah kesihatan yang berkaitan
 3. Cara menggunakan ICD
 4. Kaedah dan arahan untuk pengkodan kematian dan morbiditi
 5. Penyampaian statistik
 6. Sejarah perkembangan ICD

Jilid 3. Indeks abjad untuk Klasifikasi

 • Pengantar edisi Rusia
 • Pengenalan
 • Pembinaan penunjuk umum
 • Konvensyen yang digunakan dalam indeks
 • Bahagian I. Indeks alfabet penyakit dan kecederaan oleh sifat mereka
 • Seksyen II. Penyebab kecederaan luar
 • Seksyen III. Jadual ubat dan bahan kimia

Laman kami mengandungi versi dalam talian serpihan edisi Rusia ICD-10, termasuk senarai kelas, blok, tajuk tiga angka, sub judul empat angka dan kandungannya. Juga dari laman web kami, anda boleh memuat turun versi elektronik edisi Rusia ICD-10 dalam pelbagai format.

Struktur pengkelasan

Dokumen ICD-10 yang lengkap termasuk pengenalan, klasifikasi, arahan untuk menyelesaikan sijil kematian perinatal, definisi peraturan, peruntukan nomenclature dan bahagian lain. Kami menerangkan struktur dan prinsip klasifikasi.

Dalam klasifikasi ICD-10, statistik dikumpulkan ke dalam kumpulan berikut:

 • penyakit wabak;
 • penyakit konstitusional atau biasa;
 • penyakit tempatan yang dikumpulkan oleh lokasi anatomi;
 • penyakit perkembangan;
 • kecederaan.

Klasifikasi mempunyai struktur hierarkis empat peringkat. Klasifikasi rekod mempunyai kod dan transkrip lisan. Klasifikasi menggunakan sistem pengekodan alfanumerik. Kod struktur dan klasifikasi adalah seperti berikut:

Kelas

Hanya 21 kelas.
Kod setiap kelas adalah sepasang kod yang menentukan julat kod yang dimasukkan dalam kelas.
Kod kelas dibentangkan dalam bentuk: huruf + dua nombor - huruf + dua nombor. Sebagai contoh: A00-B99, C00-D48, K00-K93.

Tajuk blok

Kelas ICD-10 dibahagikan kepada blok homogen. Kod blok dalam bentuk huruf + dua digit atau dengan menentukan julat Sebagai contoh: B99, C00-C97, K00-K14.

Tajuk tiga angka

Lihat kod: huruf + dua nombor. Sebagai contoh: C02, K00.

Subtitle empat angka

Kod Subkategori dalam bentuk: huruf + dua nombor. angka. Kod menggunakan titik selepas itu terdapat angka yang menyatakan penyakit untuk tajuk tiga digit. Sebagai contoh: C02.1, K00.3.

Contoh umum. Mari kita perhatikan secara terperinci rantai H60-H95 H80-H83 H80 H80.2