Utama / Pemulihan

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan, nasihat daripada doktor bagaimana untuk keluar dari kemurungan untuk wanita

WHO memanggil kemurungan gangguan mental yang paling biasa di dunia. Menurut statistik, lebih daripada 350 juta orang dari semua peringkat umur menderita darinya, dan dua pertiga daripadanya adalah wanita.

Kemurungan harus dibezakan daripada perubahan mood biasa atau tindak balas emosi yang negatif, kerana gangguan ini menjejaskan dengan ketara mengurangkan kualiti hidup pesakit, menjadikannya sukar untuk bekerja, belajar, menjaga hubungan dengan orang lain, dan mengekalkan dirinya. Dalam kes-kes yang teruk, kemurungan membawa kepada bunuh diri, mangsa yang setiap tahun menjadi sekitar 800 ribu orang.

Punca Kemurungan

Pakar membahagi sebab-sebab kemurungan kepada dua kumpulan:

 1. Faktor luaran - tekanan yang teruk, kematian orang yang disayangi, hubungan seksual yang menyakitkan, ketidakupayaan untuk mencapai matlamat, kegagalan sosial, masalah di tempat kerja, penyakit serius (sendiri atau kerabat).
 2. Penyebab dalaman - proses neurokimia terjejas dalam korteks serebrum (masalah dalam metabolisme neurotransmitter, seperti norepinephrine, serotonin). Selalunya penyebab dalaman utama menjadi kecenderungan genetik yang mana sesetengah orang menderita.

Satu kejutan yang kuat yang berlaku kepada seseorang secara tidak disangka-sangka, atau satu siri peristiwa negatif boleh menimbulkan kemurungan. Dalam kes kedua, prinsip "drop terakhir". Tiada siapa yang kebal dari ini. Walau bagaimanapun, saintis mendapati bahawa wanita lebih mudah mengalami gangguan ini.

Kemurungan boleh berbeza-beza:

Sokongan orang yang tersayang dalam kemurungan

Mempunyai bayi adalah langkah penting. Semasa mengandung, seorang wanita mula bimbang tentang bagaimana kelahiran melahirkan anak, yang akan dilahirkan, bagaimana untuk membesarkan, dan terhadap latar belakang ini, kemurungan ditangguhkan untuk tempoh pascapacitam yang panjang.

Ramai orang, walaupun tanda-tanda kemurungan yang kuat, tidak mahu pergi ke doktor dan mengambil rawatan. Mereka takut reaksi keluarga dan alam sekitar. Mereka percaya bahawa mereka sendiri boleh mengatasi masalah ini. Pengubatan dirawat dengan syak dan syak wasangka.

Walau bagaimanapun, kemurungan, jika tidak dirawat, atau dirawat dengan ubat-ubatan di rumah, boleh menjadi risiko besar bagi pesakit. Dalam perjalanan gejala-gejala yang semakin buruk, pesakit merasakan ketidakwujudan kewujudannya dan tidak dapat melihat apa-apa yang positif dalam hidupnya. Fikirannya ditetapkan pada pemikiran negatif, tiada apa yang dikehendakiinya, dan dia merasakan dirinya menjadi beban kepada seluruh alam sekitar. Ia menimbulkan pemikiran bunuh diri, yang boleh membawa kepada tragedi. Oleh itu, adalah penting untuk mengambil rawatan yang sesuai yang disyorkan oleh pakar serta terus memantau keadaan kesihatan pesakit.

Faktor yang sangat mempengaruhi tingkah laku dan keadaan seseorang yang tertekan adalah sokongan dari keluarga dan rakan-rakan. Orang-orang di sekeliling memberi orang yang mempunyai rasa aman, yang sangat penting dalam memerangi penyakit ini. Apabila terdapat sokongan orang tersayang, lebih mudah untuk mengatasi kesukaran. Pesakit dengan kemurungan mungkin tidak menghargai atau menyedari usaha saudara-mara, tetapi ini tidak bermakna mereka tidak memerlukan sokongan ini. Kemurungan adalah penyakit, dan, seperti mana-mana penyakit, pesakit memerlukan penjagaan dan bantuan dari orang lain. Pertempuran penyakit dan pemulihan akan menjadi lebih mudah dan lebih berkesan apabila anda bergantung dan bergantung pada sesiapa sahaja dalam masa yang sukar.

Gejala kemurungan

Ramai orang berfikir bahawa kemurungan hanya mood yang tidak baik. Walau bagaimanapun, pendapat ini terlalu mudah, oleh itu, secara salah. Apabila ia datang kepada sindrom klinikal, ia memberi kesan negatif kepada semua bidang kehidupan sekaligus.

Gejala kemurungan pada wanita dan lelaki berlaku pada empat tahap pada masa yang sama:

 1. Pemikiran - pemikiran negatif berlaku, pemikiran pesimisme yang dijalani, masa lalu, masa kini, dan masa depan kelihatan tidak ada harapan, seseorang mula berfikir dengan sangat perlahan.
 2. Emosi - merangkumi suasana yang tidak baik, hanya pengalaman negatif, kerinduan, kesedihan, ketidakupayaan untuk menikmati apa sahaja, mudah marah.
 3. Keadaan fizikal - sakit kepala, masalah ingatan, perasaan keletihan berterusan, penyakit kronik semakin memburukkan.
 4. Kelakuan - kebimbangan, keletihan motor, keengganan makan atau kegunaan berlebihan, gangguan tidur.

Bagi mereka yang tidak pernah mengalami keadaan sedemikian, nampaknya ia dirancang. Tetapi sindrom kemurungan membawa kepada ketidakseimbangan dalam korteks serebrum, yang merangkumi gejala yang disenaraikan. Seseorang yang tertakluk kepada sindrom ini benar-benar tidak boleh bekerja dan berehat. Dia tidak mempunyai keinginan dan kekuatan untuk keluar dari tempat tidur. Ini adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan profesional. Rawatan yang lebih cepat bermula, semakin cepat anda akan dapat kembali ke kehidupan normal.

Kemurungan diiktiraf oleh pakar sebagai gangguan mental yang paling biasa. Statistik mengatakan bahawa setiap penghuni bumi yang sepuluh tunduk kepadanya, dan trend ini hanya meningkat. Unjuran Pertubuhan Kesihatan Sedunia adalah mengejutkan: menjelang 2020, gangguan ini akan membawa penarafan penyakit, walaupun lebih awal daripada penyakit berjangkit.

Bagaimana untuk keluar daripada kemurungan sendiri - 10 petua dari doktor

Nasihat yang diberikan oleh ahli psikologi akan membantu dan memberitahu anda bagaimana untuk keluar dari kemurungan sendiri apabila tiada kekuatan untuk melakukan apa-apa.

 1. Ambil tanggungjawab untuk diri sendiri.
 2. Tonton acara TV dan filem yang menarik dan inspirasi.
 3. Elakkan kesendirian dan kesunyian. Berkomunikasi lebih kerap dengan orang di sekeliling anda. Menghadiri acara menarik. Cari diri anda pekerjaan yang menarik atau hobi.
 4. Benarkan diri anda untuk mendapatkan bantuan daripada orang lain.
 5. Rujuk kepada dunia rohani.
 6. Selalu menghapuskan alkohol dan ubat lain. Mereka menjejaskan keadaan jiwa orang dan memburukkannya dengan setiap penggunaan.
 7. Laraskan tidur. Hanya rehat yang panjang dan sihat dapat memulihkan sistem saraf seseorang.
 8. Dapatkan senaman.
 9. Lakukan sesuatu yang berguna untuk orang-orang di sekeliling anda dengan tidak sengaja - menunjukkan kasih sayang kepada mereka, dan mereka akan membalasnya.
 10. Gunakan pengesahan.

Rawatan kemurungan

Rawatan ringan dan sederhana kemurungan yang paling sering bermula dengan psikoterapi. Dalam kemurungan teruk, doktor biasanya menggabungkannya dengan farmakoterapi.

Kumpulan utama ubat yang ditetapkan untuk rawatan kemurungan adalah antidepresan - ubat-ubatan yang meningkatkan latar belakang emosi dan mengembalikan kegembiraan hidup kepada pesakit.

Kumpulan ubat ini ditemui pada pertengahan abad yang lalu secara tidak sengaja. Doktor menggunakan isoniazid dan analog, iproniazid, untuk merawat tuberkulosis dan mendapati bahawa pesakit telah meningkatkan mood dengan ketara walaupun sebelum gejala penyakit mendasar mula menurun.

Selepas itu, ujian klinikal menunjukkan kesan positif penggunaan iproniazid untuk rawatan pesakit dengan kemurungan dan keletihan saraf. Para saintis telah mendapati bahawa mekanisme tindakan ubat ini menghalang enzim monoamine oxidase (MAO), yang tidak mengaktifkan serotonin dan norepinephrine. Dengan penggunaan ubat secara teratur, kepekatan serotonin dan norepinephrine dalam sistem saraf pusat meningkat, yang membawa kepada peningkatan mood dan peningkatan nada keseluruhan sistem saraf.

Hari ini, antidepresan adalah kumpulan ubat yang sentiasa dikemas kini dengan ubat baru dan baru. Ciri umum dari semua ubat ini adalah kekhususan mekanisme tindakan: satu cara atau yang lain, antidepresan memotivasi tindakan serotonin dan ke tahap yang lebih rendah dari norepinephrine dalam sistem saraf pusat.

Serotonin dipanggil "kegembiraan" neurotransmitter, ia mengawal nafsu impulsif, memudahkan tidur dan menormalkan perubahan kitaran tidur, mengurangkan keganasan, meningkatkan toleransi kesakitan, dan menghapuskan idea dan ketakutan yang obsesif. Norepinephrine memperlihatkan kebolehan kognitif dan terlibat dalam mengekalkan keadaan bangun.

Untuk rawatan kemurungan, beberapa kelas antidepresan digunakan:

 • Perencatan reaksi serotonin selektif (SSRIs) - citalopram, escitalopram, fluoxetine, paroxetine, sertralin.
 • Monoamine oxidase inhibitors (MAOIs) - selegiline, tranylcypromine (parnate), tranylcypromine.
 • Antidepresan trisiklik - amitriptyline, imipramine, nortriptyline, protriptyline (vivactyl), trimipramine.
 • Antidepresan atipikal - bupropion, maprotiline, mirtazapine, nefazodone, trazodone.
 • Serotonin dan norepinephrine mengambil semula inhibitor (iosos) - duloxetine, venlafaxine.

Setiap kelas antidepresan bertindak pada neurotransmitter berbeza: SSRI, sebagai contoh, meningkatkan pengeluaran serotonin di otak, dan MAOI menghalang enzim yang memusnahkan neurotransmitter. Beberapa kali perlu lulus sebelum kesan antidepresan muncul: sebagai peraturan, ubat mula bekerja 2-3 minggu selepas permulaan pentadbiran, dan kesannya berlangsung selama 6-12 bulan.

Dalam kes di mana pesakit telah berjaya mengambil sebarang antidepresan, doktor, sebagai peraturan, menetapkan dadah yang sama. Jika tidak, rawatan ubat untuk kemurungan bermula dengan antidepresan lini pertama.

Apabila memilih ubat, doktor memberi tumpuan kepada keparahan dan keperitan gejala tertentu. Oleh itu, sekiranya tekanan yang berlaku terutamanya dengan gejala negatif dan asma (kehilangan selera hidup, kelesuan, sikap tidak peduli, dan sebagainya), ubat-ubatan dengan kesan merangsang sedikit (fluoxetine (Prozac), moclobemide (aurorix)) ditetapkan.

Dalam kes-kes di mana gejala-gejala positif mendominasi - kecemasan, kemurungan, impuls bunuh diri, antidepresan ditetapkan dengan kesan sedatif dan anti-kebimbangan (maprotilin (lyudomil), tianeptin (coaxil), pyrindol (pyrazidol).

Di samping itu, terdapat ubat barisan pertama yang mempunyai kesan universal (sertraline (zoloft), fluvoxamine (fevarin), citalopram (cipramil), paroxetine (paxil)). Mereka diresepkan kepada pesakit di mana gejala-gejala kemurungan positif dan negatif dinyatakan pada tahap yang sama.

Kadang-kadang para doktor mengambil resipi gabungan ubat-ubatan anti-depresi, pada waktu pagi pesakit mengambil antidepresan dengan kesan merangsang, dan pada waktu petang - dengan penenang.

Psikoterapi kemurungan

Di antara sebilangan besar bidang psikoterapi, pakar membezakan kumpulan yang paling berkesan terhadap kemurungan. Kepada dan termasuk:

 1. Terapi kelakuan (tingkah laku) - menghapuskan gangguan mental yang negatif dengan tingkah laku pemodelan. Psikoterapis membantu pesakit untuk menghilangkan tingkah laku yang tidak produktif, menggantikannya dengan yang berguna. Di bawah pengaruh perubahan pada tahap fizikal, sfera psikik juga berubah.
 2. Terapi kognitif - membantu mengenal pasti ciri-ciri pemikiran kemurungan, yang setiap orang mempunyai individu, dan mengubahnya kepada pemikiran berfikir yang rasional, persepsi positif terhadap dunia.
 3. Terapi seni - pengharmonian keadaan psiko-emosi pesakit berlaku melalui tindakan kreatif. Untuk lukisan ini, bermain muzik, pemodelan, ukiran dan bidang seni lain boleh digunakan.
 4. Psikoterapi mendalam - membantu memahami trauma mental yang tersembunyi dari seseorang, yang menjejaskan kelakuannya, keadaan emosi.

Psikoterapi adalah kumpulan atau individu. Seseorang mesti memilih arah dan bentuk pekerjaan, yang mana dia akan menjadi yang paling selesa.

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri?

Dengan beberapa bentuk kemurungan, anda boleh menyingkirkannya sendiri tanpa menggunakan dadah.

Aktiviti anti-kemurungan adalah:

 • menentukan sebab kemurungan;
 • analisis sebab-sebab yang dikenalpasti;
 • penghapusan faktor-faktor yang menyebabkan kemurungan;
 • bekerja dengan keyakinan yang merosakkan;
 • autotraining.

Menentukan punca kemurungan

Untuk menghilangkan kemurungan sendiri, adalah perlu untuk menentukan punca gangguan ini. Ini boleh menjadi peristiwa tertentu (perceraian, pemecatan, kematian orang yang disayangi), atau gabungan beberapa faktor. Untuk menubuhkan penyebab keadaan kemurungan, adalah perlu untuk menganalisis semua aspek kehidupan yang penting (kerja, hubungan peribadi, sahabat). Untuk menganalisis dengan lebih berkesan, disarankan untuk mempunyai buku harian istimewa di mana anda perlu merakamkan pemikiran dan pemikiran anda sendiri. Di masa depan, buku harian itu boleh digunakan untuk merakam langkah-langkah yang berterusan untuk menghapuskan kemurungan.

Menjaga buku harian adalah mudah, tetapi memerlukan kesabaran. Nota hendaklah dibuat setiap hari, dengan menerangkan dengan terperinci keadaan yang memburukkan keadaan pesakit. Adalah perlu untuk merekodkan emosi (peningkatan sikap tidak peduli, mudah marah) dan perubahan fizikal (rasa sakit pada sendi, ketegangan otot). Menganalisis rekod akan membantu anda memahami keadaan dan di mana tempat (di tempat kerja atau di rumah) adalah penyebab utama kemurungan.

Analisis sebab-sebab kemurungan

Apabila mengenal pasti punca utama gangguan kemurungan, adalah perlu untuk menganalisis sifat mereka dan mengambil langkah-langkah untuk menghapuskannya. Secara konvensional, semua faktor yang mencetuskan (merangsang) kemurungan dibahagikan kepada dua kumpulan.

Kategori pertama termasuk sebab-sebab yang tidak dapat dihapuskan oleh mereka sendiri (pemergian dari kehidupan orang terdekat, keadaan tidak menguntungkan di negara ini, bos despotik). Dalam kes sedemikian, untuk keluar dari kemurungan, adalah disyorkan untuk mengubah sikap terhadap keadaan ini. Autotraining dan kerja pada ciri-ciri watak tertentu adalah berkesan.

Kategori kedua penyebab kemurungan, adalah keadaan yang sebahagian atau sepenuhnya seseorang boleh berubah sendiri.

Penghapusan faktor yang menyebabkan kemurungan

Dalam mengenal pasti punca-punca gangguan kemurungan yang boleh diselesaikan secara bebas, perlu bekerja untuk menghapuskannya. Dalam kebanyakan kes, faktor-faktor seperti ini sering saling berkaitan dan mempunyai kesan yang kompleks, yang menyumbang kepada perkembangan kemurungan. Oleh itu, kebimbangan mengenai penampilan membawa kepada keraguan diri dan masalah dengan jantina yang bertentangan. Kesukaran dalam hubungan juga boleh dipengaruhi oleh egoisme, keinginan untuk dominasi, dan sifat pesakit yang lain.

Rutin di tempat kerja menyebabkan kehilangan minat dalam kerja, yang melibatkan kekurangan pemenuhan profesional dan kegagalan kewangan. Di sisi lain, masalah material boleh menjadi akibat dari pembaziran atau ketidakmampuan untuk merancang belanjawan. Oleh itu, pembetulan faktor yang menyebabkan kemurungan memerlukan pendekatan objektif dan komprehensif dari pesakit.

Bekerja dengan keyakinan yang merosakkan

Menurut pakar, ramai pesakit yang mengalami kemurungan mempunyai ciri-ciri sifat yang sama. Oleh itu, dalam perjuangan bebas terhadap gangguan ini, adalah perlu untuk bekerja juga dengan aspek mental keperibadian. Dalam mengenal pasti kemerosotan sumbangan, langkah-langkah perlu diambil untuk membetulkannya.

Autotraining

Autotraining adalah alat yang berkesan dalam kes di mana pesakit tidak dapat mempengaruhi penyebab kemurungan. Latihan auto adalah latihan di mana pesakit itu secara bebas memasuki negeri yang dekat dengan berkhayal. Keadaan semacam itu dicapai pada masa istirahat otot dan mental (mental) maksimum.

Kemudian, dengan latar belakang kesedaran yang diubah, sikap tertentu diperkenalkan, yang seterusnya mengubah keperibadian pesakit dengan kemurungan. Dalam erti kata lain, auto-latihan adalah pengekodan bebas dari jiwa untuk menghilangkan emosi dan pemikiran negatif.

Apa yang perlu dilakukan untuk pencegahan?

Untuk mengelakkan pelbagai gangguan psikologi, disarankan untuk memantau terjadinya tanda-tanda awal kemurungan, serta cuba untuk menyingkirkannya dengan cepat dan berkesan.

Jika anda berfikir bahawa anda telah menjadi marah dan panas-panas, anda melihat perubahan mood, anda kehilangan tarikan emosi anda untuk aktiviti harian, anda mempunyai masalah tidur, anda perlu segera berfikir tentang rehat yang betul, atau perubahan kerja dan perubahan lain dalam hidup anda. Tidur yang sihat dan berpanjangan adalah salah satu syarat yang paling penting untuk menghilangkan stres dan meningkatkan kesejahteraan psikologi dan emosi seseorang.

Mod yang disusun dengan betul hari ini, juga memainkan peranan penting dalam menyingkirkan tanda-tanda awal kemurungan.

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri

Artikel ini adalah tentang bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri, tanpa bantuan pil atau doktor. Jika anda telah membaca blog saya, maka anda tahu bahawa semua artikel saya berdasarkan pengalaman peribadi. Saya menulis tentang bagaimana saya menyingkirkan kekurangan disiplin, tabiat buruk, belajar menangani tekanan dan kawalan emosi. Saya mengambil semua tip ini dari amalan peribadi, bukan dari buku dan buku teks. Dan artikel ini tidak terkecuali.

Artikel ini mencerminkan hanya pengalaman peribadi saya, saya tidak berpura-pura bahawa kebenaran ini boleh digunakan untuk sebarang pengalaman tanpa pengecualian.

Dan kaedah artikel ini sama sekali tidak mendakwa untuk menggantikan psikoterapi terampil dengan kombinasi kaedah rawatan dadah. Jika anda mendapati diri anda tertekan, maka saya sangat mengesyorkan untuk menghubungi seorang pakar yang berkelayakan, yang baik.

Dan maklumat dalam artikel ini akan membantu anda mengenali pandangan masalah, untuk memahami kaedah mana yang harus digunakan, dan juga di dalamnya anda akan mendapati teknik bantuan diri yang berkesan.

Ceritakan kisah anda secara ringkas.

Kisah penyakit saya

Beberapa tahun yang lalu, saya mengalami serangan panik yang dipanggil dan juga pergi ke doktor dengan masalah ini. Terhadap latar belakang serangan panik, semacam keputusasaan, pesimisme kronik, keputusasaan, ketidakpuasan hidup, kepekaan psikik yang tinggi, dan juga air mata mulai berkembang. Tiada siapa yang memberi saya diagnosis seperti kemurungan, ia mesti kerana tiada siapa yang meletakkannya - Saya tidak berkomunikasi dengan doktor mengenai masalah ini (walaupun saya cuba "menyembuhkan" mereka daripada serangan panik).

Tetapi saya melihat banyak gejala penyakit ini. Saya tidak berasa buruk sepanjang masa: keadaan ketidakselesaan psikologi ini telah dipertingkatkan oleh serangan. Pada masa yang sama, ada masalah dengan tidur: Saya tidak dapat tidur sebentar dan, ia berlaku, melemparkan saya ke atas katil, saya hanya tertidur, seolah-olah pelepasan arus tiba-tiba melepasi tubuh saya. Untuk menghapuskan semua gejala ini, saya mula minum alkohol, yang kemudiannya berkembang menjadi tabiat kronik.

Gejala kemurungan menimbulkan kesukaran di tempat kerja dan komunikasi. Kegelisahan dan kekurangan tekad menyebabkan kemalasan, dan kecemasan atau kecemasan tiba-tiba memberi kesan buruk kepada orang-orang di sekeliling saya.

Tetapi sekarang, semua ini adalah pada masa lalu yang jauh. Saya tidak hanya melupakan kemurungan dan serangan panik, saya berasa gembira! Saya tidak minum dan tidak merokok. Saya bersedia untuk berkongsi kesimpulan yang saya menarik dari metamorfosis ini dengan anda.

Bagaimana kemurungan muncul?

Ia berlaku bahawa kemurungan menyebabkan beberapa peristiwa yang tidak menyenangkan, seperti kematian saudara. Dan ia berlaku bahawa penyakit ini muncul seolah-olah tanpa alasan. Malah, sebabnya selalu ada, semestinya ia tersembunyi, atau terdapat banyak sebab. Sebagai contoh, seseorang mungkin mengalami kemurungan akibat tekanan berterusan, keletihan, penggunaan alkohol, masalah keluarga, kekurangan matlamat dan aspirasi, dan sebagainya. Semua perkara ini bersama-sama boleh membentuk latar belakang psikologi yang baik untuk perkembangan kemurungan.

Ramai mungkin berfikir bahawa kemurungan yang disebabkan oleh satu kejadian yang tidak berulang (kematian orang yang disayangi) adalah kes yang kurang berpengalaman daripada penyakit yang sama, tetapi ditimbulkan oleh keadaan berulang (tekanan, keletihan saraf berterusan, ciri-ciri panas, dan sebagainya).

Sesungguhnya, lambat laun, ingatan nasib malang akan mulai pudar, dan kehidupan akan mula memenuhi makna baru, keseronokan baru, dan dengannya, kesedihan dan kemurungan yang berkaitan harus hilang. Tetapi ini tidak selalu berlaku. Satu peristiwa malang hanya boleh menjadi "pencetus" kemurungan bagi seseorang yang, disebabkan oleh pelbagai faktor, terdedah kepadanya.

Ini adalah sama dengan bagaimana draf menyebabkan sejuk pada seseorang dengan imuniti yang lemah. Ia tidak boleh dikatakan hanya draf yang menyebabkan batuk dan sakit tekak. Udara dari tingkap terbuka hanya menimbulkan penyakit, dan prasyarat untuk kejadiannya sudah wujud kerana imuniti yang lemah.

Walaupun selepas seminggu pas sejuk, maka selepas itu orang masih berisiko menjadi sakit jika jatuh di bawah hujan atau di bawah draf.

Beberapa jenis ketidakselesaan dalam kehidupan seseorang tertentu boleh menjadi "draf" untuk kemunculan kemurungan. Seperti penyakit yang berpanjangan, kemurungan boleh melemahkan "kekebalan" dan meningkatkan risiko penyakit ini pada masa akan datang.

Jadi ia bersama saya. Saya pernah menjadi orang yang sensitif dan sensitif. Pada satu ketika, tekanan yang teruk menimbulkan serangan panik dan kemurungan yang berkaitan. Jika fikiran saya lebih stabil dan stabil, saya akan bertindak balas dengan keadaan ini dengan lebih tenang dan tidak akan menyebabkan akibat yang serius untuk saya. Tetapi saya adalah apa yang saya...

Selepas beberapa tahun, saya sudah lupa mengenai tekanan ini, ingatan peristiwa-peristiwa itu tidak lagi menjadi sakit, saya mula merawatnya dengan lebih mudah. Tetapi kemurungan dan serangan panik tidak hilang. Kerana penyakit ini lebih "longgar" jiwa yang sudah menyakitkan. Apabila saya terlupa tentang keadaan yang teruk, saya masih terus mengalami serangan panik secara tiba-tiba, perasaan tidak enak dan pesimisme.

Saya memberikan contoh ini untuk membuat kesimpulan yang sangat penting mengenai sifat kemurungan. Saya percaya bahawa selalunya, penyebab penyakit ini adalah di dalam dirinya sendiri, dan bukan dalam keadaan luaran. Saya tidak mengambil keterlaluan. Secara semulajadi, terdapat perkara-perkara seperti yang boleh memecahkan dan membuat orang-orang yang paling berkuasa menderita. Tetapi dalam kebanyakan situasi, kemurungan adalah hasil dari keadaan mental anda, kesihatan fizikal, kepekaan saraf, dan ciri-ciri pandangan dunia.

Dan beberapa situasi di dunia luar hanya boleh melancarkan sesuatu yang mana prasyarat itu wujud.

Kaedah saya - penguatkuasaan imuniti

Sebelum beralih kepada cadangan praktikal, saya akan menerangkan apa pendekatan saya berkaitan dengan menghilangkan kemurungan. Pendekatan ini bertujuan terutamanya untuk menguatkan "kekebalan" mental, dan bukan hanya untuk melegakan gejala.

Walaupun fakta bahawa antidepresan dan penenang boleh memberi kesan positif kepada gejala kemurungan, mereka tidak boleh bersendirian!

Walaupun kemurungan anda disebabkan oleh ketidakseimbangan kimia di dalam otak, ada cara lain selain pil bagaimana memulihkan keseimbangan ini. Dibuktikan bahawa walaupun psikoterapi, pelbagai amalan bekerja pada diri sendiri mengubah keseimbangan kimia di kepala. Itu sahaja!

Lebih-lebih lagi, walaupun saya tidak dapat menafikan keperluan penggunaan ubat-ubatan, telah terbukti bahawa psikoterapi dan kerja pada diri sendiri mempunyai kesan yang lebih berkekalan dan berkekalan. Iaitu, pil akan membuang gejala. Tetapi jika anda ingin menguatkan "kekebalan psikologi" anda, mengurangkan kemungkinan berulangnya episod kemurungan pada masa akan datang, maka anda perlu bersenam dan bekerja pada diri anda sendiri!

Agar tidak mempunyai sejuk, anda perlu bersikap panas hati, jaga badan dengan baik, dan bukan hanya meminum pelbagai jenis ubat. Begitu juga untuk kemurungan. Ia perlu menstabilkan latar belakang emosi, menguatkan sistem saraf dan belajar untuk melihat perkara-perkara yang berbeza. Inilah kaedah saya.

Ini membantu saya bukan sahaja untuk menghilangkan kemurungan dan serangan panik, tetapi untuk memastikan bahawa ini tidak akan berlaku lagi. Dan sekalipun ia berlaku lagi, saya dapat mengendalikannya sendiri. Saya tidak akan bergantung kepada kesesatan serangan-serangan ini yang tidak diketahui saya dan gementar pada pemikiran semata-mata bahawa mereka akan kembali seperti yang telah berlaku sebelum ini. Biarkan mereka kembali - Saya tahu apa yang perlu dilakukan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ubat diperlukan. Mereka diperlukan semata-mata untuk "meletakkan seseorang di kakinya", membantu dia mula bekerja pada dirinya, menjalani terapi. Ia hanya beberapa sokongan farmakologi, tetapi bukan rawatan itu sendiri. Ini perlu difahami. Tetapi jika kes anda teruk, kaedah perubatan tidak boleh diabaikan!

Tetapi anda tidak perlu melihat dalam panacea ini dan hanya terhad kepada ubat-ubatan: tablet hanya pembantu sementara anda, dalam perkhidmatan terapi. Adalah penting bahawa sebagai tambahan kepada tablet, adalah perlu untuk menjalankan aktiviti untuk bekerja dengan jiwa secara bebas atau lebih baik di bawah pengawasan ahli psikoterapi.

Menghilangkan kemurungan - kita mula bekerja pada diri kita sendiri

Saya beralih ke bahagian praktikal artikel dan penerangan petua-petua yang akan membantu anda menghilangkan kemurungan dan menguatkan imuniti mental.

Menghapuskan idea negatif

Terdapat beberapa idea yang menjadikannya sangat sukar untuk menyembuhkan serangan mental. Saya harus mengatakan, idea-idea ini palsu dan anda perlu menyingkirkannya. Kemudian saya akan memberi tumpuan kepada setiap idea ini.

Idea 1 - Saya tertekan kerana saya adalah seorang individu (organisasi saraf, sensitif, mental yang halus), ini adalah cara saya bekerja dan saya tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.

Tidak ada lagi yang merosakkan untuk perkembangan keperibadian personaliti! Anda mengalami kemurungan, bukan kerana anda adalah anda, tetapi kerana anda tidak melakukan apa-apa untuk berubah! Setiap orang mampu mengubah dirinya sendiri, dalam setiap orang terdapat potensi besar untuk metamorfosis positif.

Untuk berhenti mengalami kemurungan, ramai orang perlu bekerja pada diri mereka sendiri dan juga mengubah pandangan mereka tentang perkara-perkara. Bersedia untuk ini. Ini tidak begitu mudah, tetapi sudah tentu ia mungkin. Ini disahkan oleh pengalaman saya dan kewujudan laman web ini.

Idea 2 - Saya tertekan kerana beberapa hal dalam hidup saya adalah menyalahkan (saya tinggal di negara yang buruk, saya tidak mempunyai wang untuk membeli sendiri, semua yang saya mahu, idiot mengelilingi saya, saya tidak mempunyai teman wanita / teman lelaki Saya tidak dicintai oleh ibu bapa saya, dan sebagainya).

Ini juga merupakan kesalahan yang agak berbahaya. Apabila anda merasa tidak enak, anda diliputi rasa sedih, otak anda cuba dengan segala cara untuk mencari penyebab keadaan. Pencarian penyebabnya mendahului definisi cara keluar dari keadaan semasa, oleh itu ramai orang berpaut kepada sebab-sebab khayalan ini sebagai lifebuoys. Ia membantu mereka menyedari bahawa mereka tahu mengapa mereka menderita dan tahu bagaimana untuk mengakhiri penderitaan ini.

Ini memberi mereka rasa kawalan terhadap situasi ini. Mereka berfikir: "Jika saya menukar pekerjaan atau tempat kediaman saya, kemurungan saya akan berhenti, saya tahu apa yang perlu dilakukan, sekarang saya menderita, tetapi ketika saya berpindah ke negara baru, perceraian isteri saya, beli sendiri sebuah kapal layar, semuanya akan baik-baik saja." Jadi ada harapan. Oleh itu, orang yang mengalami kemurungan sangat enggan berkongsi idea-idea tersebut.

Otak bermula dengan ketekunan yang tinggi untuk menyusun keadaan yang menyebabkan ketidakselesaan dan membawa mereka di bawah sebab-sebab kemurungan. Adalah sukar untuk kita abstrak dari persepsi kita dan memahami bahawa keseluruhannya adalah dalam persepsi itu sendiri.

Pandangan negatif mengenai perkara, emosi negatif, kemarahan yang berterusan dan keputusasaan membuat penyelewengan yang sangat kuat dalam pandangan kita terhadap perkara. Anda boleh melihat dunia melalui gelas berwarna mawar, tetapi anda boleh menontonnya, sebaliknya, melihat melalui gelas dengan kacamata kelabu berlumpur.

Kemurungan membuat perkara kelihatan berbeza dari biasa, persepsi tulen. Kita mula memperhatikan sisi buruk kehidupan, kelemahan kita kelihatannya sangat besar bagi kita, masalahnya tidak dapat diatasi, dan seluruh kehidupan adalah satu siri penderitaan yang tidak bermakna.

Sekiranya anda mengalami kemurungan, persepsi anda adalah ilusi, salah dan tidak mencerminkan keadaan sebenar. Tidak kira anda berada di bawah pengaruh ubat! Jangan percaya persepsi ini! Perlu mengubahnya!

Jika anda tidak boleh bersukacita dengan apa yang anda miliki, maka anda tidak boleh gembira dalam keadaan apa pun! Di mana sahaja anda pergi, apa sahaja wanita yang anda temukan, tidak kira betapa kaya dengan anda, persepsi negatif anda akan kekal dengan anda.

Dan anda tidak akan melarikan diri daripadanya, hanya dengan berpindah ke tempat lain! Tetapi jika anda mengubah persepsi anda, anda mungkin memahami bahawa keadaan di mana anda tinggal tidak begitu buruk, kawan-kawan anda tidak begitu mengerikan, tetapi dalam kehidupan, nampaknya, ada sesuatu yang bernilai hidup! Tiada apa yang akan berubah di sekeliling anda di dunia, hanya pandangan anda akan berubah!

Dalam hidup saya, sebagai contoh, masih terdapat perkara-perkara yang tidak sesuai dengan saya dan saya ingin menukar (contohnya, keadaan kerja, ketiadaan ruang hidup saya sendiri). Tetapi perkara-perkara ini tidak lagi membuat saya tidak bahagia, kerana saya sendiri menjadi berbeza, walaupun sebelum ini saya menyedari bahawa ini adalah kerana perkara-perkara yang saya rasa buruk.

Apabila saya cuba meyakinkan orang bahawa masalahnya adalah dalam diri mereka sendiri, dalam persepsi mereka tentang kehidupan, saya mengalami halangan yang tidak dapat diatasi. Mereka mula menunjukkan keengganan kekerasan untuk mengambil bahagian dengan idea bahawa penyebab kemurungan mereka berakar pada beberapa keadaan luaran. Lagipun, harapan mereka, harapan palsu, tidak berasas, dan ilusi didasarkan pada idea ini!

Sudah tentu, perlu mengubah kehidupan, apa yang tidak sesuai dengannya. Tetapi, pertama sekali, anda perlu bermula dengan diri sendiri!

Idea 3 - Kemurungan adalah penyakit psikologi secara eksklusif.

Ia tidak. Kemurungan juga berkaitan dengan keadaan badan anda. Tabiat yang berbahaya, keletihan, tekanan boleh membawa kepada rupa penyakit ini. Dan sebaliknya: bermain sukan, mengekalkan tubuh anda dengan baik, rehat yang tetap dapat membantu dalam pencegahan kemurungan.

Berhenti mencari sebab-sebab kemalangan anda hanya dalam beberapa perkara yang tinggi: dalam erti kekosongan eksistensi, hilangnya Iman, dan sebagainya. Perhatikan juga bagaimana badan anda merasa, sama ada ia cukup sihat dan sama ada ia menerima semua vitamin yang diperlukan untuk kerjanya.

Beri perhatian untuk keseimbangan dalaman.

Meditasi membantu saya untuk keluar dari kegelisahan dan pesimisme, untuk mencari kegembiraan dan kepercayaan pada diri saya sendiri. Mengenai kemurungan dan serangan panik, saya telah lama lupa. Meditasi menenangkan dan menstabilkan jiwa, memberikan suasana yang baik dan melegakan tekanan. Kajian makmal tentang meditasi telah menunjukkan bahawa amalan meditasi mempengaruhi otak, meningkatkan aktiviti gelombang alpha elektrik, dengan kekerapan otak mula berfungsi. Aktiviti sedemikian menyumbang kepada keadaan yang tenang dan santai.

Kelas meditasi yang kerap boleh membantu dengan kemurungan, walaupun anda tidak boleh mengatakan bahawa ia akan membantu semua orang. Walaupun dengan bantuan mereka, tidak mungkin untuk sepenuhnya menyingkirkan penyakit ini, maka amalan ini akan membantu anda untuk lebih mudah memindahkan serangan ini dan entah bagaimana mengawalnya.

Pada pendapat saya, meditasi adalah salah satu cara yang paling berkesan dan selamat untuk menyingkirkan blues, gugup, kemarahan dan kecemasan. Ramai orang meremehkan kesan amalan ini dan yakin bahawa ia tidak akan membantu mereka.

Apabila saya menasihatkan orang yang menderita dan tidak dapat memahami diri mereka untuk memulakan meditasi amalan, mereka bertindak balas terhadap tip-tip ini dengan sedikit kebingungan. Mereka tidak mengatakan ini secara langsung, tetapi kemungkinan besar mereka berfikir dengan cara ini: mungkin meditasi akan membantu saya berasa lebih tenang, lebih baik mengawal emosi saya, tetapi adakah ia menyelamatkan saya dari apa yang saya tidak bahagia? Adakah amalan ini dapat menarik wang, yang saya kurangkan untuk kebahagiaan? Bolehkah dengan bantuannya saya dapat mencari wanita impian saya, tanpa yang saya rasa buruk?

Ramai orang berfikir begitu dan pada akhirnya, mereka tetap yakin bahawa meditasi bukan untuk mereka, dan ia tidak akan menyelesaikan masalah mereka. Jadi pemikiran adalah kesilapan. Bagi orang-orang ini, adalah lebih penting untuk memastikan kepercayaan terhadap prasangka mereka bahawa mereka terbiasa untuk mempercayai daripada mencuba sesuatu yang lain dan cuba membantu diri mereka dengan cara yang lain. Ini pemikiran pemikiran adalah akibat daripada mempunyai idea palsu No. 2 di kepala saya, yang saya tulis mengenai di atas.

Anda kemungkinan besar tidak gembira bukan kerana anda tinggal di negara yang buruk dan anda tidak mempunyai wang yang cukup untuk sebuah kereta mahal yang mempunyai jiran anda. Kebahagiaan dan kesedihan lebih bergantung kepada keadaan dalaman anda daripada keadaan luaran, saya menulis tentang ini dalam artikel saya bagaimana untuk menjadi orang yang bahagia.

Meditasi adalah cara terbaik untuk membawa keadaan psikologi dan emosi anda dalam rangka, untuk melihat dunia dengan rupa yang sedap dan tidak rumit, dan bukan melalui kanta kelabu.

Apabila anda mengeluarkan gelas ilusi, nilai anda mungkin berubah. Ini tidak akan menjadi cita-cita di mana anda mendasarkan kepercayaan anda dalam pembebasan daripada penderitaan. Sekarang anda boleh percaya bahawa tanpa akaun bank yang besar anda tidak akan bahagia, tetapi jika anda memahami keinginan anda dengan baik, mendapatkan rasa keselesaan dalaman dan rasa kemerdekaan, anda akan memahami bahawa nilai hidup adalah sama sekali berbeza!

Melalui amalan dan pengetahuan diri anda dapat menyedari bahawa harta karun yang paling dalam terkandung di dalamnya sendiri, dalam hakikatnya anda hidup dan bernafas, dan tidak memiliki beberapa perkara.

Akaun bank juga bagus, tetapi ini bukan perkara utama. Anda akan mencapai ini jika anda mencuba, tetapi pertama-tama anda perlu mencari kebahagiaan dalam diri anda.

Meditasi boleh mengubah pandangan anda tentang perkara-perkara, mengajar anda untuk melihat sisi yang baik dalam kehidupan ini, melihat kegembiraan dalam perkara kecil, dan dengan bantuan introspeksi dan pantulan datang kepada realisasi matlamat sejati anda.

Amalan mengajar saya semua ini, dan saya berharap saya akan mengajar anda juga. Rasa keselesaan dalaman, kepuasan, keyakinan, keyakinan diri dan ketenangan adalah amalan biasa.

Saya yakin bahawa kemurungan akan sangat sukar untuk dimanipulasi dalam keadaan minda dan perasaan ini.

Saya mula bermeditasi, dengan harapan bahawa latihan akan membantu saya menghapuskan kemurungan dan serangan panik. Tetapi dia memberi saya lebih banyak daripada sekadar menghilangkan keputusasaan dan kecemasan! Saya menyedari kelemahan dan kelemahan saya, mula bekerja pada diri saya, memperkuat kekuatan saya, menjadi lebih keramah dan ceria, dan menguasai keinginan dan emosi saya.

Perhatian! Meditasi tidak mempunyai kesan segera! Kemurungan tidak segera lulus! Hanya amalan tetap, jangka panjang (lebih baik di bawah pengawasan ahli psikoterapi) yang boleh membantu anda!

Anda boleh membaca tentang cara bermeditasi dalam artikel. Saya tidak menasihatkan anda untuk melakukan meditasi semasa serangan yang kuat. Adalah lebih baik untuk melakukannya apabila mereka tidak. Sekiranya anda mengalami kemurungan yang teruk, maka amalkan dengan berhati-hati. Meditasi adalah satu perkara yang kuat dan, seperti apa-apa ubat, mempunyai kesan sampingannya.

Kemurungan boleh bertambah teruk semasa minggu pertama amalan. Ini adalah perkara biasa. Sesetengah antidepresan mempunyai kesan yang sama apabila seseorang baru mula mengambilnya. Sekiranya kesan yang tidak menyenangkan tidak mengambil masa yang panjang semasa meneruskan amalan ini - bermeditasi kurang atau berhenti bermeditasi sama sekali.

Untuk menghilangkan kemurungan dengan bantuan meditasi, ia tidak cukup untuk duduk, bermeditasi dan menunggu kemurungan berlalu dengan sendirinya. Meditasi tidak berakhir dengan sendirinya, ia hanya alat. Bagaimana dengan betul menggunakan alat ini untuk menghadapi kemurungan dan pada masa yang sama jangan membahayakan diri sendiri, saya terangkan dalam artikel "Meditasi dan menyingkirkan kemurungan - 8 prinsip secara sedar mengatasi kemurungan kronik". Sekiranya anda ingin mula bermeditasi, artikel ini mestilah dibaca untuk anda!

Menguatkan badan anda

Penyebab kemurungan mungkin tidak hanya dalam aspek psikologi keperibadian anda. Keadaan mental anda sangat bergantung pada kesihatan fizikal anda. Anda tidak mungkin menghilangkan kesuraman jika anda sering minum alkohol, asap, tidur secara kronik dan menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

Alkohol dan ubat-ubatan lain (termasuk antidepresan) hanya memberikan kelegaan sementara, tetapi dalam jangka panjang mereka hanya memperburuk keadaan dan meningkatkan peluang perkembangan lanjut kemurungan. Berhenti minum dan berhenti merokok.

Aktiviti fizikal, latihan sukan bukan sahaja menguatkan badan anda dan meningkatkan nada fizikal, tetapi juga meningkatkan mood anda, melegakan keletihan dan tekanan. Sukan adalah antidepresan semulajadi. Sukan membolehkan anda meningkatkan tahap endorfin ("hormon kebahagiaan") di otak anda, menyebabkan kegembiraan dan keghairahan.

Cara ini untuk meningkatkan mood anda tidak mempunyai kesan sampingan dalam bentuk kemurungan, insomnia dan fungsi seksual yang berkurangan, seperti banyak antidepresan. Kesan sampingan sukan sebagai cara meningkatkan mood adalah organisma yang sihat.

Jika anda tidak terlibat dalam sukan, maka mula melakukan latihan sekurang-kurangnya pada waktu pagi dan cahaya. Sekiranya anda masih berjalan dengan lancar, ambil jalan lama di udara segar. Beri perhatian kepada bagaimana senaman dan berjalan kaki singkat meningkatkan mood anda dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Mengesan kesan ini, rasakan dan ingat, supaya otak anda menghubungkan perasaan keseronokan dengan aktiviti yang berguna, seperti sukan.

Saya yakin bahawa yoga adalah sangat membantu untuk mengatasi kemurungan mental, selain itu, mereka sangat berguna untuk tubuh anda. Cuba!

Kekurangan vitamin, makanan ringan juga boleh menjejaskan keadaan psikologi anda, jadi cuba makan dengan betul: kurang kerap melawat makanan segera, makan kurang daripada sampah, seperti sosej atau cip.

Membangunkan kemahuan

Kunci untuk berjaya menghapuskan kemurungan adalah untuk membangunkan kemahuan. Tanpa tekad, anda tidak boleh memaksa diri anda bermain sukan. Daripada berjoging, anda akan terus bersedih di rumah. Daripada mengamalkan meditasi secara tetap, anda akan memilih cara yang lebih mudah: pergi ke doktor dan minta dia memberikan pil lain.

Tanpa rasa tidak puas hati, anda tidak akan mampu menarik diri sendiri dan berkata kepada diri sendiri: "marilah saya berasa tidak enak dan tidak mahu melakukan apa-apa, tetapi saya masih akan keluar dari tempat tidur, menghapuskan penderitaan saya dari muka saya dan akan melakukan sesuatu yang akan membantu saya untuk menghilangkan kemurungan selama-lamanya ! "

Kemurungan "didorong" oleh kekurangan keinginan anda, kelemahan dan kemalasan. Pada sifat-sifat ini, ia tumbuh dan tumbuh dengan pesat! Sekiranya anda tidak boleh mengatakan tidak kepada kelemahan anda, jika anda tidak dapat menahan diri sendiri, apabila anda ingin mengadu tentang kehidupan, jika anda tidak dapat membantah diri anda untuk melupakan rasa tidak puas hati apabila anda perlu bekerja, maka sukar bagi anda untuk menghapuskan kemurungan.

Ketika saya mula aktif mengatasi kemurungan (untuk waktu yang lama saya tidak melakukan percobaan yang aktif di pertempuran), saya menemukan satu sifat kemahuan yang luar biasa.

Saya biasa berbohong dan mengalami kemelesetan lain: Saya tidak mahu melakukan apa-apa, saya hanya mahu merengek dan mengeluh. Pada satu ketika, saya menyedari apa yang perlu dilakukan. Saya menyedari bahawa anda tidak boleh pergi tentang keinginan ini, tetapi anda perlu melakukan sebaliknya! Sekiranya, kerana kekecewaan, anda ingin berbaring dan mengadu, anda perlu bangun dan melakukan sesuatu, sebagai contoh, keluar rumah, melakukan perkara lain. Sekiranya anda ingin mengadu tentang kehidupan seorang kawan atau hanya menjangkiti dia dengan keputusasaan anda, maka anda perlu meregangkan senyuman di wajah anda dan mengatakan sesuatu yang baik, menyenangkan!

Ia tidak mudah pada mulanya. Terdapat rintangan yang sangat kuat, seolah-olah akan menentang angin kuasa luar biasa, yang meniup tubuh anda dalam arah yang bertentangan pergerakan. Tetapi rintangan ini berdiri, bagaimana kelegaan yang indah, bahkan beberapa jenis kemenangan muncul! Kejayaan akan kuasa! Ketakutan dan kegelisahan merosot! Anda merasakan kuasa dan kawalan ke atas keadaan!

Kekuatan tenaga adalah salah satu alat paling berkesan yang membolehkan anda mencapai kejayaan besar dalam memerangi kemurungan dan serangan panik dan jenis lain blues.

Itulah sebabnya kesannya sering hilang dengan penghujung rawatan antidepresan - penyakit kembali pulih. Dan mengapa dia tidak akan kembali jika anda tidak belajar apa-apa, jika anda tidak meningkatkan imuniti mental anda, jika anda tidak membuang prasyarat untuk permulaan kemurungan, tetapi hanya bergelut dengan gejala?

Jika anda lemah, terdedah kepada kebimbangan dan perasaan, tidak tahu bagaimana mengawal perasaan anda, maka pil tidak akan menyembuhkan anda! Anda akan tetap sama, dan dengan itu risiko blues lain.

Bekerja pada diri sendiri. Membangunkan kemahuan. Baca artikel saya tentang cara untuk membangunkan kekuatan.

Menguatkan sistem saraf, belajar untuk berehat

Ini boleh dikaitkan dengan kesihatan fizikal, tetapi lebih baik untuk menulis tentang ini sebagai item yang berasingan. Kebimbangan, ketakutan, kerengsaan adalah punca kemurungan. Di samping prosedur penyembuhan fizikal yang menguatkan sistem saraf, belajar untuk menghalang dan mengawal kegelisahan.

Pelajari teknik pengurusan tekanan dan teknik relaksasi.

Anda boleh membaca tentangnya dalam artikel berikut.

Belajar untuk mengawal emosi, perhatikan diri sendiri

Emosi negatif juga boleh menjadi sumber penderitaan. Kemarahan, iri hati, kerengsaan, kebencian, cemburu yang mengerikan - semua ini merosakkan keperibadian anda, menjadikannya lebih terdedah kepada keputusasaan. Belajar untuk mengawal diri dan membebaskan diri daripada pengalaman negatif.

Untuk mengetahui bagaimana untuk melakukan ini, baca artikel tentang cara mengawal emosi anda.

Berhenti mengadu dan sayang diri sendiri

Berhenti mengeluh tentang kehidupan! Berhenti memberitahu rakan-rakan anda bagaimana anda tidak bahagia - mereka mempunyai masalah sendiri. Ia hanya merosakkan mood anda dan menetapkan anda untuk nada kasihan diri. Cuba tumpukan kepada aspek kehidupan yang positif. Ada orang yang kehidupannya jauh lebih sukar daripada kamu. Terdapat mereka yang hidup dalam bahaya yang berterusan untuk hidup, kekurangan dan kelaparan.

Saya memberi jaminan bahawa jika anda mempunyai makanan dan air yang mencukupi, anda mempunyai perumahan dan sejenis kesihatan, maka ini praktikal semua yang diperlukan untuk kebahagiaan! Belajar bersukacita dengan apa yang ada, dan jangan sedih tentang apa yang tidak!

Amalan yang bertolak ansur dengan blues dan sakit hati, jangan kenal diri anda dengan keadaan ini. Bertindak dan bersikap seolah-olah tidak ada, melupakannya, jangan perhatikannya, jangan biarkan ia mengambil alih anda. Keadaan ini hanyalah rantai tindak balas kimia yang berlaku di dalam otak anda. Dan dalam kuasa anda untuk mengawal keadaan ini.

Jika anda menangis dan mengadu, sentiasa berfikir tentang bagaimana anda tidak berpuas hati kerana kemurungan, anda hanya akan meningkatkan penyakit anda. Lagipun, kemurungan bukan hanya keadaan badan anda, tetapi juga semua pengalaman anda yang berkaitan dengannya. Penyakit itu sendiri tidak begitu buruk apabila anda mula menderita kerana itu dan mengalihkan kebimbangan anda, pemikiran yang tidak berpuas hati dan ketakutan di atasnya!

Walaupun selesema biasa dengan suhu melepasi dengan lebih mudah, jika anda tidak kehilangan hati, jangan merengek dan tunggu pemulihan. Fikirkan kemurungan sebagai sejuk. Bersabarlah, itu hanya keadaan sementara otak. Perkara-perkara di sekeliling tidak begitu dahsyat, keadaan tidak begitu sia-sia. Hakikat bahawa segala-galanya buruk menjadikan anda berfikir penyakit - jangan memberi kepadanya!

Menghilangkan kemurungan - memperbaiki keadaan hidup luaran

Saya sudah menulis tentang betapa pentingnya untuk bekerja pada diri sendiri dan mengubah pandangan anda terhadap perkara-perkara untuk berhenti mengalami blues. Tetapi, kewujudan keadaan luaran kami juga boleh menjejaskan keadaan psikologi anda. Benar, syarat-syarat ini tidak begitu penting kerana ramai yang berfikir. Lebih penting lagi apa yang ada di dalamnya. Dan supaya anda tidak lupa mengenainya, saya akan mengingatkan anda tentang perkara ini dalam setiap perkara yang akan saya nyatakan di bawah.

Mewujudkan suasana hidup yang selesa.

Jika terdapat banyak orang yang tinggal di satu bilik kecil, ini boleh menyebabkan perasaan tidak selesa. Dan perkara itu bukan dalam diri mereka sendiri, tetapi dalam kuantiti mereka. Tidak peduli seberapa baik hubungan dalam pasukan atau keluarga - ketegangan, kekurangan privasi boleh merosakkan suasana hati dan mengganggu rehat yang sewajarnya.

Sekiranya anda berpeluang, pindah ke bilik yang lebih besar, bergerak dari ibu bapa anda ke apartmen (atau pondok) berasingan. Biarkan apartmen ini kecil dan jauh, tetapi perumahan akan lebih selesa jika anda hidup, katakan, dengan satu isteri, daripada dengan isteri dan ibu bapa.

Mungkin anda yang mempunyai masalah dengan perumahan, sekarang berfikir tentang diri anda: "Oh, itu sahaja! Itulah sebabnya saya tidak berpuas hati! "Tidak, bukan itu sahaja.

Walaupun tanpa perumahan yang selesa, anda boleh menemui kebahagiaan anda! Titik juga ada di dalam anda. Sekiranya anda masih belum berpeluang untuk mengubah keadaan hidup anda, maka lakukan sendiri, mengembangkan sifat anda, ini akan membantu anda untuk menghadapi keadaan kehidupan yang lebih buruk.

Walaupun anda mempunyai ruang hidup anda sendiri, mewujudkan keadaan selesa dan selesa di sana. Bersihkan rumah, dapatkan haiwan peliharaan, jika anda tidak memilikinya. Kucing yang lebih baik. Lebih baik lagi, dua kucing. Atau kucing dan anjing.

Haiwan tidak akan membuat anda gembira sekaligus, tetapi rakan berkaki empat membantu melegakan tekanan, mencerahkan kesepian dan meningkatkan mood anda.

Cari pekerjaan yang sesuai

Tidak suka kerja anda? Tukar! Tidak suka bekerja sama sekali? Bina perniagaan anda dan aturkannya agar tidak mengambil banyak masa dan usaha! Fikirkan tentang apa yang anda mahu dari kehidupan. Mungkin sudah tiba masanya untuk bergerak ke arah sesuatu, daripada duduk dan merenung secara pasif, bagaimana tidak ada perubahan tahun demi tahun, dan semua impian anda mencair seperti es di bawah sinar matahari?

Sekiranya anda mencari tujuan hidup anda dan mula bergerak ke arah itu, maka ia akan mengisi kehidupan anda dengan makna dan memberi anda kegembiraan kewujudan. Lagipun, beberapa cara akan terbuka untuk anda, anda akan berhenti hidup tanpa sebarang matlamat! Kekurangan makna dalam kehidupan dan keruntuhan harapan dapat menyebabkan keputusasaan.

Apa yang menghalang anda bergerak ke arah impian anda? Kemungkinan besar, hanya batasan dalaman anda: kemalasan, ketakutan dan keraguan. Mulailah dengan senyap menyedari keinginan liar anda. Belajar, membaca, berkomunikasi dengan orang, belajar tentang semua kemungkinan yang wujud di dunia ini.

Untuk bekerja 5/2 pada kerja yang tidak diingini, sebagaimana yang dilakukan, "semuanya" bukan satu-satunya alternatif hidup. Terdapat banyak peluang lain, anda hanya perlu mengetahui tentang mereka, dan tidak duduk dan menunggu peluang ini untuk mencari anda. Bergerak dan belajar perkara baru, meneroka pilihan yang berbeza, membuat rancangan.

Tetapi ia bukan sahaja tentang kerja.

Malah terlibat dalam aktiviti yang tidak mendatangkan keseronokan, anda boleh mencari kebahagiaan anda!

Tetapi masih, anda perlu berusaha untuk yang terbaik! Jadi mulakan mencari ciri-ciri baru!

Kemas kini: Saya akan menjelaskan sedikit kedudukan di atas. Kekurangan matlamat tidak selalu salah satu punca kemurungan. Ini adalah akibatnya. Oleh itu, mencari dan mencari matlamat tidak selalu menjadi ubat untuk kemurungan. Sukar untuk mencari pekerjaan kehidupan apabila tiada apa-apa yang menarik minat anda, tiada inspirasi. Seseorang yang terdedah kepada kegelisahan yang kronik tidak diinspirasikan oleh kemungkinan memperbaiki kehidupannya. Segala-galanya sama buruk baginya.

Untuk mencapai tujuan anda, anda perlu bekerja pada diri sendiri, terlibat dalam meditasi, untuk mencapai sekurang-kurangnya beberapa jenis keseimbangan dalaman. Tidak perlu bermula dengan cuba mencari insentif apabila anda sakit dan anda tidak tertarik kepada apa-apa. Mulakan dengan diri sendiri. Sasaran dan rangsangan adalah menengah.

Cari pasangan hidup yang betul

Cari jalan keluar dari kesunyian anda. Cari perlawanan yang sesuai untuk anda. Saya tidak boleh mengajar anda bagaimana untuk mencari rakan kongsi yang sesuai, bagaimana untuk memutuskan kenalan - semua ini adalah topik untuk artikel individu. Satu-satunya perkara yang saya boleh memberi nasihat ialah memilih orang seperti itu yang akan menjadi kuat, seimbang, seimbang dan tanpa kecoa yang tidak perlu di kepala saya.

Jika anda adalah sifat tipis, sensitif, terdedah kepada mengalami, maka tidak bertemu dengan seorang lelaki yang sama sifatnya! Mungkin dia akan dekat dengan anda dalam semangat, tetapi dari dia anda tidak akan belajar apa-apa, kerana dia akan dari anda. Nya dan kesalahan anda akan dibangunkan dalam kesatuan anda.

Ia adalah seperti perkahwinan incestuous. Apabila orang perseorangan melahirkan anak, ia menjadi lemah dan lemah, kerana mewarisi kelemahan dan kecacatan ayah dan ibu. Tetapi orang yang bukan saudara mara, lebih berkemungkinan mempunyai anak yang sihat.

Oleh itu, tidak perlu memilih seseorang dengan sepasang orang yang mempunyai kelemahan yang sama seperti anda. Kesatuan anda akan mewarisi kelemahan anda dan akan menjadi rapuh dan berpanjangan dan akan menjadi sumber penderitaan baru.

Tetapi jangan lupa bahawa walaupun dalam kesendirian anda dapat mencari kebahagiaan anda!

Keluar lebih banyak pada alam semula jadi

Saya mengesyorkan untuk mereka yang mengalami kemurungan yang tenang, berehat diukur. Adalah lebih baik untuk berehat di tempat-tempat yang sunyi daripada lemas di resort bersenang-senang. Jika anda hanya cuba melarikan diri dari kemurungan melalui keseronokan yang tidak terkawal, pihak dan alkohol, ia tidak membawa faedah, tetapi hanya membahayakan.

Belajar untuk menikmati alam dan kedamaian, berjalan di taman dan hutan, pergi ke negara ini. Tinggal lebih kerap bersendirian dengan diri sendiri, cuba memahami diri sendiri, dengarkan diri sendiri! Udara yang segar, kedamaian dan keheningan bekerja dengan keajaiban!

Tetapi jangan lupa bahawa walaupun di bandar yang sibuk anda boleh gembira!

Menyatakan ucapan

Bekerja, seperti yang anda lihat, perlu banyak dilakukan. Beberapa pil tidak mati. Jika anda membuat keputusan untuk mengambil antidepresan, kemudian gabungkannya dengan terapi lain yang saya nyatakan di atas. Beri perhatian setiap hari, melahirkan kemahuan, pelajari pandangan positif mengenai perkara-perkara, pergi untuk sukan. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana anda boleh menghilangkan kemurungan tanpa mengubah diri anda!

Kira-kira 70% daripada anda yang mula membaca artikel ini membacanya hingga akhir. Baki 30% akan berhenti dan dibuang. Seseorang yang menulis walaupun akan menyebabkan kemarahan.

Kira-kira 30% daripada 70% orang yang membaca artikel ini hingga akhir, akan mendengar nasihat dan mula melaksanakan cadangan saya. Selebihnya akan menjadi malas, mereka akan berfikir bahawa nasihat saya tidak sesuai dengan mereka, kerana saya tidak tahu kesedihan mereka, masalah eksperimen yang mendalam dan, oleh itu, tidak dapat menolong mereka, dan meditasi dan yoga, ia umumnya adalah shamanisme.

Sesetengah orang ini mungkin bersetuju dengan saya, fikir "ya, itu semua benar, Nikolai menulis." Tetapi perkara-perkara tidak akan melampaui persetujuan tersirat ini, kerana apa yang saya nasihat memerlukan kesabaran dan ketekunan. Sebagai persetujuan dengan peruntukan saya tidak akan menghalang seseorang daripada berlari ke doktor untuk pil, semata-mata kerana ia adalah yang paling mudah dilakukan dan tidak memerlukan usaha.

5-10% dari 30% secara sistematik akan mengikuti saran saya, secara aktif melawan kemurungan, bermain sukan, yoga dan meditasi. Baki 20% pergi untuk beberapa latihan, cuba untuk bermeditasi dan segera membuangnya, melihat bahawa dana ini tidak membawa bantuan segera dan diberikan dengan kesulitan. Mungkin mereka akan mula menggunakan pil dan alkohol, atau hanya akan terus menderita.

Ini 5-10% orang yang berterusan dan pesakit, selepas beberapa saat akan merasa bahawa keadaan mereka menjadi lebih baik. Bukan sahaja kemurungan akan hilang, tetapi mereka akan melihat peningkatan dalam bidang kehidupan yang lain. Kualiti yang kuat akan meningkat, komunikasi dengan orang lain akan menjadi lebih mudah, tubuh akan mendapat kekuatan dan kesihatan, dan minda akan menjadi lebih tenang.

Dalam sesetengah orang ini, kemurungan akan hilang selama-lamanya, bahagian lain akan belajar untuk mengawal dan mentolerirnya, gejala-gejala akan menjadi kurang sengit, gangguan akan mula muncul kurang kerap, dan ketakutan serangan baru akan berlalu.

Saya membawa anggaran ramalan ini, bukan untuk mencuri harapan daripada anda. Saya melakukan ini untuk menunjukkan bahawa segala-galanya berada di tangan anda, dan bukan di tangan doktor yang memperlakukan anda, bukan di tangan orang yang menulis artikel yang menggalakkan, bukan di tangan ahli farmasi yang sedang membangun ubat-ubatan anda.

Ia bergantung kepada anda sama ada anda akan menderita atau mengalahkan musuh anda yang bersumpah - kemurungan. Adakah anda akan melawan atau menerima nasib secara pasif sahaja. Tidak ada yang dapat membantu anda sehingga anda sendiri menginginkannya.

Saya juga tidak ada sesiapa yang boleh memaksa anda untuk melakukan sesuatu, saya hanya boleh menghantar dan memberi nasihat, segala-galanya ada di tangan anda! Teruskan! Ambil tindakan

Perhatian! Artikel ini tidak memanggil untuk menolak bantuan pakar yang berkelayakan! Seseorang boleh menyingkirkan mereka sendiri, tetapi tidak semua. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda kemurungan yang teruk, saya cadangkan untuk tidak menunda dan pergi secepat mungkin kepada ahli psikoterapi yang baik untuk berjumpa doktor yang bukan sahaja akan menetapkan ubat-ubatan (jika perlu), tetapi juga akan mengadakan sesi terapi dengan anda!