Utama / Lebam

Diagnosis spondylitis ankylosing

Persoalan cara untuk mendiagnosis ankylosing spondylitis, atau ankylosing spondylitis, adalah salah satu masalah yang paling mendesak ubat moden. Diagnosis penyakit ini memberikan kesukaran tertentu kerana gejala-gejalanya serupa dengan tanda-tanda beberapa masalah kesihatan lain.

Kaedah diagnostik

Pada peringkat awal perkembangan, diagnosis ankylosing arthritis memberikan kesulitan tertentu, kerana gambaran klinikal jelas tidak dinyatakan. Apabila diagnosis dibuat, pemeriksaan mendalam pesakit dijalankan, yang bertujuan untuk menentukan kecenderungan keluarga.

Kenal pasti kemungkinan keturunan

Untuk mengetahui kebarangkalian kecenderungan keturunan, fakta-fakta masalah yang mungkin timbul adalah untuk kedua-dua orang itu sendiri dan saudara-saudaranya pada masa lalu:

  • uveitis (keradangan choroid);
  • psoriasis (penyakit kulit kronik);
  • keradangan usus kronik.

Fakta bahawa gangguan yang disenaraikan di atas hadir meningkatkan peluang bahawa pesakit menderita ankylosing spondyloarthritis.

Pengenalpastian tanda-tanda diagnostik penyakit

Sejumlah tanda simptom telah dikenalpasti, yang membolehkan beberapa kemungkinan untuk menganalisis untuk spondylitis ankylosis.

 1. Pesakit mengadu sakit, diletakkan di kawasan lumbar. Kesakitan dirasakan pada rehat, dengan gerakan keamatan berkurang. Gejala itu diperhatikan lebih lama daripada tiga bulan.
 2. Pergerakan di rantau lumbar adalah sukar di kedua-dua satah sagittal, iaitu, berbanding dengan paksi menegak, dan pada satah hadapan, iaitu, berbanding dengan paksi mendatar.
 3. Pesakit pernafasan pesakit, iaitu perbezaan dalam jumlah dadanya pada penyedutan dan pernafasan, tidak memenuhi piawaian jantina dan umurnya.
 4. Pesakit mempunyai sacroiliitis dua hala, atau keradangan sendi ileal-sacral, tahap kedua keempat.

Diagnosis makmal

Sekiranya sesuatu penyakit disyaki, ujian makmal dijalankan, tujuannya untuk mengenal pasti kemungkinan kecenderungan seseorang terhadap artritis ankylosis dan untuk menentukan fakta proses keradangan yang berlaku di tulang dan tulang berhampiran tulang.

Untuk menentukan bahawa pesakit mempunyai spondylitis ankylosis, ujian darah dijalankan melalui ujian untuk:

Ujian Gen HLA-B27

Ujian ini adalah ujian darah untuk spondylitis ankylosis dari segi kerentanan keluarga. Tujuannya adalah untuk mengesan kehadiran gen HLA-B27. Ia merupakan penunjuk utama imunogenetik kemungkinan ankylosing spondylitis. Pada tahun 1973, semasa penyelidikan saintifik, didapati bahawa kebanyakan orang yang menderita penyakit ini mempunyai faktor yang disebutkan di atas.

Untuk menentukan ankylosing spondylitis, ujian darah mendedahkan protein yang menetap di sel darah putih. Protein ini direka untuk perlindungan imun. Secara ringkasnya, ia membantu memastikan bahawa imuniti manusia "mengenali" perbezaan di antara sel-sel "beliau" dan asing.
Keputusan ujian negatif bermaksud bahawa HLA-B27 tidak hadir, oleh itu, penyakit ini tidak dapat dikecualikan. Ujian darah yang positif untuk spondylitis ankylosis dikaitkan dengan kehadiran gen ini, yang bermaksud risiko yang lebih besar daripada gangguan ini dalam pesakit.
Harus diingat bahawa, untuk mengenal pasti pesakit dengan spondylitis ankylosis, diagnosis darah hanya digunakan sebagai sebahagian daripada diagnosis komprehensif. Ini bermakna bahawa gen yang dikesan menunjukkan hanya kerentanan seseorang terhadap penyakit ini, dan ketiadaan gen ini tidak bermaksud insurans lengkap.

Kajian ESR

Ujian untuk kadar sedimentasi erythrocyte dilakukan sebagai sebahagian daripada ujian darah umum. Ini adalah ujian darah tambahan untuk ankylosing spondylitis, yang bertujuan untuk menubuhkan atau menghapuskan kemungkinan proses radang di dalam badan.


Ujian darah didasarkan pada kadar di mana sel darah merah dipisahkan dari plasma. Di hadapan keradangan, sel-sel darah merah berserakan bersama-sama dan mendakan lebih cepat daripada yang dilakukan dalam tubuh yang sihat. Tahap ESR yang tinggi secara tidak langsung menimbulkan masalah. ESR melebihi 35 mm sejam, meningkatkan kemungkinan pelanggaran.

Ujian protein C-reaktif

Sebelum menentukan penyakit Bekhterev, ujian darah untuk biokimia, khususnya, untuk kepekatan CRP, mesti ditetapkan oleh doktor tanpa gagal. Peningkatan tahap protein c-reaktif menunjukkan keradangan sendi.

CRP, atau protein c-reaktif, adalah protein fasa cepat yang dihasilkan untuk merangsang sistem imun sebagai tindak balas kepada keradangan. Dengan parameter yang lebih besar daripada 3 mg seliter, ada sebab untuk mengesyaki masalah. Anda harus memahami bahawa sebarang ujian darah untuk spondylitis ankylosis hanya mempunyai fungsi tambahan. Semua jenis diagnostik dijalankan dalam bentuk sistem yang menggabungkan pendekatan yang berbeza, kerana tidak ada ujian darah yang tepat dalam bidang kedokteran yang secara unik mengidentifikasi masalah ini.

Diagnosis radiologi

Diagnosis radiologi penyakit ini dilakukan dalam bentuk pemeriksaan sinar-X, yang membantu menentukannya di peringkat awal dan akhir pembangunan.

Diagnosis Radiologi Awal

Pemeriksaan sinar-X ditujukan, sebagai peraturan, untuk menentukan sejauh mana kerusakan pada wilayah sacroiliac. Sebagai sebahagian daripada kajian sedemikian, analisis penyakit Bechterew mendedahkan tanda-tanda ciri-ciri beberapa gangguan di tulang-tulang kawasan sacroiliac, serta di kawasan kaki pesakit. Masalah ini mempunyai manifestasi tertentu dalam gambar.

Jadual di bawah menunjukkan jenis disfungsi dan manifestasi mereka, yang dapat dilihat semasa pemeriksaan sinar-X.

Ankylosing spondylitis - diagnosis dan rawatan

Ankylosing spondylarthritis dipanggil penyakit Bechterew dalam istilah perubatan antarabangsa. Asal penyakit - dalam perubahan keradangan dalam struktur sendi intervertebral. Keradangan menyumbang kepada gabungan mereka, yang disebut ankylosis. Kerana proses ini, pergerakan sendi secara beransur-ansur tetapi tetap terhad. Mereka menjadi kurang bergerak, bergerak dengan amplitud yang lebih kecil, prosesnya adalah progresif. Akibatnya, tulang belakang hampir tidak berfungsi, lebih-lebih lagi, sepenuhnya. Pertama mengurangkan pergerakan, disertai dengan rasa sakit, di zon tali pinggang. Kemudian naik, memanjat lajur tulang belakang ke kawasan leher. Pada akhirnya, tubuh manusia membungkuk "seperti tanda tanya" atau tidak langsung melurus, kehilangan lengkung. Ia tidak mudah untuk mendiagnosis penyakit, terutamanya di peringkat awal, kerana sehingga kini, ubat tidak mempelajari secara tepat sebab-sebabnya.

Kenapa spondyloarthritis berlaku

Dalam penampilan, ini adalah kyphosis klasik zon vertebra torak. Tetapi ia dibezakan oleh ciri-ciri kualitatif dan etiologi yang lain. Juga, kaedah diagnosis yang berbeza dan, tentu saja, rawatan.

By the way. Sekiranya anda mengambil maklumat statistik mengenai Persekutuan Rusia, maka penyakit Bechterew didiagnosis dalam satu pertiga daripada satu peratus penduduk dewasa negara. Kebanyakan lelaki adalah sakit (wanita kurang kerap sembilan kali), yang umurnya berusia antara 15 hingga 30 tahun.

Jadi, punca-punca penyakit itu tidak begitu jelas. Terdapat penyelidik (dan kebanyakan mereka), yang berpendapat penjana utama penyelewengan adalah pencerobohan. Kami bercakap tentang peningkatan ketahanan sel imun, yang bertujuan untuk tisu ligamentous dan artikular, iaitu hampir pada diri mereka sendiri. Ini mungkin berlaku (kemungkinan besar) disebabkan kecenderungan keturunan.

By the way. Pada pesakit dengan spondylitis ankylosis, jenis antigen tertentu (HLA-B27) dijumpai, menyebabkan perubahan ketara dalam sistem imun. Sehingga saat pengaktifan, ia berada dalam tubuh, tidak menunjukkan dirinya sendiri.

Apa yang boleh memulakan penyakit? Kes permulaan boleh menjadi perubahan dalam status imun. Ini berlaku akibat pelbagai sebab, yang termasuk:

 • badan hipotermia;
 • jangkitan kronik;
 • kerosakan virus akut;
 • kecederaan vertebral;
 • kecederaan pada kawasan panggul;
 • gangguan hormon;
 • penyakit alahan terhadap penyakit berjangkit;
 • keradangan usus;
 • penyakit organ kencing.

Bagaimana penyakit ini berkembang, gejala

Mekanisme pembangunan adalah seperti berikut. Seperti yang diketahui, ruang intervertebral diduduki oleh cakera yang mencipta mobiliti. Permukaan tulang belakang terdiri daripada ligamen yang mewujudkan kestabilannya. Setiap vertebra mempunyai pasangan proses yang lebih rendah dan lebih tinggi, yang seterusnya, diikat oleh sendi bergerak.

Ketika, akibat pencerobohan sel imun, keradangan bermula, dengan cepat berubah menjadi proses kronik, ia mempengaruhi semua komponen tulang belakang - cakera, sendi, ligamen. Semua tisu elastik digantikan dengan keras (terputus). Selepas itu, pemeliharaan mobiliti adalah mustahil, dan tulang belakang kehilangan mobiliti.

By the way. Serangan sel imun dilakukan bukan sahaja pada tulang belakang dan komponennya. Bahagian bawah (sendi mereka), serta jantung, buah pinggang, paru-paru, dan organ urogenital mungkin terjejas.

Bentuk-bentuk penyakit itu mempunyai klasifikasi mereka sendiri, bergantung pada organ-organ atau sistem mana yang kebanyakannya ditanam.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci apa ubat-ubatan dan latihan diperlukan untuk ankylosing spondylitis pada wanita, serta mempertimbangkan simptom dan kaedah rawatan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Jadual Klasifikasi bentuk spondylitis ankylosis.

Symptomatology

Penyakit ini tidak bermula dengan tiba-tiba, jadi sukar untuk mendiagnosisnya pada peringkat awal. Apabila mengumpul sejarah, hanya beberapa pesakit yang mencatatkan kelemahan, kesakitan sementara yang ringan, mengantuk dan kerengsaan saraf untuk beberapa ketika (beberapa bulan, semua mempunyai nombor yang berbeza) sebelum mendiagnosis penyakit. Sudah tentu, kerana gejala-gejala ini, kerana keterukan tersirat dan keserupaan dengan sindrom keletihan yang biasa, tiada seorang pun responden berpaling kepada doktor pada peringkat ini.

By the way. Kumpulan kedua kes, juga kecil, menyatakan bahawa banyak penyakit mata meramalkan patologi, yang mana mereka diperiksa dan dirawat oleh pakar mata, tetapi doktor tidak mengaitkannya dengan kemungkinan penyakit Bechterew. Ini adalah iridocystites, episclerites, dan iritis lain, yang sakit dan sukar untuk dirawat dan muncul semula selepas pemulihan.

Selebihnya ciri-ciri gejala awal tidak diperhatikan. Apabila pesakit pergi ke doktor, mereka mengalami gejala berikut.

 1. Kekukuhan di bahagian bawah punggung, berterusan, bertambah buruk pada waktu malam, menurun selepas mengecas.
 2. Kesakitan di bahagian bawah, yang juga meningkat pada waktu malam dan pada waktu pagi, tetapi dilepaskan oleh pancuran panas.
 3. Kekakuan dan kesakitan pada siang hari, semasa pendudukan kedudukan statik, yang hilang apabila pergerakan diaktifkan.
 4. Permulaan kesakitan di bahagian atas belakang, pergerakan mereka sehingga tulang belakang.
 5. Rasa ketegangan yang berterusan dalam otot-otot tulang belakang.
 6. Penjajaran tulang belakang - mengubah selekoh, melicinkan.
 7. Kukuk kuat di bahagian dada, kelihatan pada mata.

Ia penting! Tahap pengesanan ankylosing spondylitis jelas menunjukkan pada radiograf pembentukan "jembatan" tulang, mengganggu segmen intervertebral dan perpaduan sendi vertebra.

Di samping gejala umum yang mana perhatian pesakit ditarik, patologi mempunyai gejala-gejala tertentu yang dibahagikan kepada dua kumpulan: artikular dan artikular.

Luka artikular

Salah satu yang pertama dipanggil sacroiliitis, yang merupakan penunjuk kehadiran spondylarthritis. Keradangan ini terletak di kawasan sakral sendi, yang menyebabkan sakit pada pangkal paha, zon femoral atas, punggung.

By the way. Selalunya, sacroiliitis adalah salah untuk manifestasi hernia intervertebral, sciatica atau kerosakan saraf sciatic.

Biasanya pada tahap pengesanan penyakit lebih daripada 50% pesakit mengalami sakit pada sendi besar. Kecil, secara tradisinya, disentuh lebih sedikit.

Luka tambahan-artikular

Sepertiga pesakit mengadu lesi bukannya sendi, tetapi organ-organ dalaman atau lain-lain. Oleh itu, radas visual, jantung, sistem paru-paru, sistem buah pinggang dan sistem kencing boleh menjalani perubahan patologi. Ini dinyatakan dalam miokarditis dan kecacatan jantung, masalah buah pinggang dan penyakit paru-paru, uveitis, iridocyclitis dan penyakit lain.

Diagnostik

Tidak kira betapa sukarnya untuk mendiagnosis ankylosing spondylitis, lambat laun, diagnosis berkesan. Ini memerlukan pemeriksaan pelbagai pakar dan penggunaan pelbagai kaedah.

  Pertama sekali, dalam kes-kes yang disyaki spondyloarthritis, pemeriksaan dan penyusunan sejarah perubatan dijalankan. Dan mereka melakukannya oleh dua orang doktor - pakar ortopedik dan pakar neurologi.

X-ray menunjukkan dua jenis perubahan: sendi pinggul dan sendi kaki. Sekiranya tahap penyakit awal, perubahan mungkin tidak diturunkan. Dalam kes ini, ditunjukkan CT. Komputasi tomografi sendi sacroiliac dan keseluruhan kawasan lumbar dilakukan.

Perubahan patologi terdahulu membantu mengesan MRI. Prosedur perkakasan menganalisis sendi pinggul, kepala paha, sendi-sendi tulang belakang. Kajian ini membolehkan anda untuk mendiagnosis bentuk ankylosing spondylitis anterior atau posterior.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci bagaimana prosedur MRI tulang belakang dan juga mempertimbangkan untuk mempersiapkan dan menjalankan MRI, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Dari data ujian yang diperolehi di makmal, yang paling penting adalah pengesanan HLA-B27, magnitud ESR dan CRV, serta status imunologi yang merosot.

Ia penting! Apabila mendiagnosis adalah perlu untuk membuat diagnosis pembezaan. Ini bermakna bahawa patologi etiologi yang berbeza harus dikecualikan. Sebagai contoh, spondylosis dan osteochondrosis, yang tidak berkaitan dengan kejadian spondyloarthritis, dikecualikan.

Jadual Pembezaan ankylosing spondylitis.

Mendiagnosis ankylosing spondylitis

Penyakit radang sistemik yang mempunyai kursus progresif kronik adalah ankylosing spondylitis, di mana nama antarabangsa adalah ankylosing spondylitis.

Manifestasi spondylitis ankylosing

Ankylosing spondyloarthritis ligamen dan cakera intervertebral memberi kesan, paling kerap bahagian tulang belakang, toraks dan serviks, sendi sacroiliac, kadang-kadang sendi perifer. Gejala utama pada awal penyakit ialah sakit.

Sakit mempunyai sifat untuk meningkatkan secara beransur-ansur, sementara tidak mempunyai lokalisasi yang jelas. Walaupun selepas berehat, kekakuan dan kesakitan di belakang, dada dan punggung tidak hilang. Dengan batuk atau menghirup badan, rasa sakit hanya diperburuk.

Ciri tersendiri utama adalah peningkatan dalam tahap gejala yang tidak menyenangkan pada waktu pagi dan waktu malam, dan pengurangan kesakitan terjadi akibat tindakan fizikal yang aktif.

Mungkin ada kekakuan di tempat-tempat di mana tendon dan ligamen dilampirkan, dan ini pula dipenuhi dengan akibat seperti sekatan fungsi motor tulang belakang.

Bagaimana cara mendiagnosis spondylitis ankylosis?


Seperti mana-mana penyakit lain, ankylosing spondylitis mudah terdedah kepada diagnosis untuk mengesahkan diagnosis pesakit dan rawatan selanjutnya yang sesuai. Salah satu kaedah diagnostik dianggap sebagai ujian klinikal berfungsi.

Terdapat gejala berikut untuk diagnosis spondylitis ankylosis dalam sendi sacroiliac

Gejala Kushelevskogo 1 - doktor di atas tulang pelvis menghasilkan sedikit tekanan, sementara pesakit mesti berada di permukaan keras, berbaring di belakangnya. Jika terdapat rasa sakit yang tajam di kawasan sakral, maka keradangan sendi sacroiliac mungkin;

Gejala Kushelevsky 2 - dengan menggunakan kekerasan, doktor menekan pada tulang pelvis pesakit, sementara pesakit mesti berada di permukaan keras, berbaring di sisinya. Di hadapan keradangan dalam rasa sakit sakrum terjadi;

Gejala Kushelevsky 3 - doktor meletakkan tangannya pada lutut yang bengkok pesakit, dan tangannya yang lain pada tulang pelvis di sisi lain. Kedudukan pesakit - terletak di punggungnya, bengkok pada satu masa yang sama satu kaki di lutut, mengarah ke sisinya. Apabila keradangan muncul rasa sakit yang tajam dalam sakrum;

 • Gejala Makarov - doktor membuat paru-paru mengetuk di rantau sakral dengan tukul, di hadapan keradangan terdapat kesakitan pada titik paravertebral.
 • Ujian diagnostik berikut dijalankan untuk mengesan kekalahan spondylitis tulang belakang.

  Ujian Vreshchakovsky - pesakit bertukar kepada doktor berdiri di atas kakinya, doktor meletakkan tangannya sedikit lebih tinggi daripada panggul dan membuat ujian untuk menekan perut. Jika sendi tulang belakang terjejas, maka otot perut akan menjadi tegang;

  Apabila meneliti titik sakit paravertebral berlaku;

  Contoh Ott - direka untuk menentukan pergerakan tulang belakang di dada. Buat tanda, mengukur dari VII dari serviks vertebra30 cm ke bawah. Selepas itu, pesakit mesti membuat cerun ke bawah. Sekiranya tiada perubahan pada ruang tulang belakang, maka ankylosing spondylitis didiagnosis. Oleh kerana orang yang sihat mempunyai pergerakan di tulang belakang dengan 5 cm;

  Ujian Schober - digunakan untuk mendiagnosis gangguan pergerakan tulang belakang di kawasan lumbar. Sehingga 10 cm, berundur dari vertebra V lumbar dan meletakkan tanda. Melangkah ke hadapan ke maksimum dengan kehadiran ankylosing spondylitis, mobiliti stabil. Dalam orang yang sihat, jarak meningkat sebanyak 4-5 cm;

  Contoh chin-sternum - jika pesakit tidak dapat menyentuh dagunya ke sternum, maka mungkin ada keradangan di tulang belakang serviks;

  Forestier Symptom - pesakit berdiri di belakang dinding, mendekatkan badan, tumit dan kepala rapat. Dalam orang yang sihat, hanya tumit, bengkak leher dan bahu sentuh. Ketiadaan kontak di sekurang-kurangnya satu tempat - kebarangkalian penyakit;

  Gejala Zatsepin - apabila menekan pada tulang rusuk XII, XI, X - rasa sakit berlaku;

  Memeriksa pergerakan tulang belakang serviks - membuat tanda, berukuran 8 cm dari vertebra serviks VII. Pesakit mesti memiringkan kepalanya. Pada pesakit, jarak adalah malar, tetapi pada orang yang sihat ia berubah sebanyak 3 cm;

 • Penentuan mobiliti di dada - mengukur keberanian dada pada menghirup dan menghembus nafas, pada tahap rusuk keempat. Pada orang yang sihat, perbezaannya adalah 6-8 cm, pada pesakit - 1-2 cm.
 • Diagnosis perbezaan penyakit ini

  Diagnosis pembezaan melibatkan pengecualian sebarang penyakit lain dalam pesakit. Secara beransur-ansur, dengan bantuan kaedah ini, diagnosis spondylitis ankylosing. Diagnostik jenis ini dijalankan dengan:

  • Arthritis psoriatik;
  • Tumor ganas;
  • Artritis reumatoid;
  • Arthritis dalam sarcoidosis;
  • Penyakit Reiter;
  • Sistemik scleroderma;
  • Artritis berjangkit-Allegic;
  • Gout yang tidak normal.

  Perhatian harus dibayar kepada:

  1. Ankylosing spondylitis memberi kesan kepada lelaki muda, dan penyakit degeneratif selepas 35-40 tahun.
  2. Sakit menjadi lebih kuat semasa bertenang atau tinggal lama dalam satu kedudukan, terutama pada waktu malam - ia adalah ankylosing spondylitis. Dengan DGP, kesakitan akan menjadi lebih kuat pada penghujung hari dan akan meningkat selepas penuaan fizikal.
  3. Apabila ankylosing spondyloarthritis tegang otot tunjang, terdapat atrofi bertahap mereka dan kekakuan tulang belakang pesakit. Apabila DGP masalah seperti mobiliti berlaku berdasarkan kesakitan.
  4. Dalam kes penduduk Bekhterev, sinar-X berubah di kawasan sendi sacroiliac sudah dapat dilihat pada peringkat awal. Sama seperti DZP tidak hadir.
  5. Dalam ankylosing spondylitis sering ESR dalam darah dan tanda-tanda biokimia positif lain dari aktiviti proses sering meningkat. Dengan DGP ini tidak.

  Kaedah diagnostik tambahan

  Diagnosis makmal menyiratkan perkara berikut:

  • Glukosa darah;
  • Analisis air kencing am;
  • Jumlah ujian darah;
  • Kajian biokimia (kreatinin, urea, ujian thymol, fosfatase alkali, AST, ALT, bilirubin langsung dan jumlah, tahap transaminase);
  • Dalam serum - HLA-B27 antigen dan immunoglobulin kelas G, M;
  • Sampel rheumatologi (fibrinogen, protein C-reaktif, faktor rheumatoid).

  Juga menjalankan penyelidikan tambahan seperti:

  1. ECG;
  2. Radiografi;
  3. Ultrasound buah pinggang;
  4. Pemeriksaan pakar: rheumatologi, terapetik, pakar kardiologi, oker, traumatologist.

  Diagnosis pesat spondylitis ankylosis akan menghalang komplikasi. Tetapi mustahil pulih sepenuhnya. Dengan rawatan yang betul, perkembangan penyakit ini boleh diperlahankan. Pesakit yang mengidap penyakit ini perlu dipantau secara rutin oleh pakar.

  Ankylosing spondylitis

  Ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis). Perubahan keradangan pada sendi intervertebral menyebabkan gabungan mereka (ankylosis). Pelbagai gerakan di sendi secara beransur-ansur terhad, tulang belakang menjadi tidak bergerak. Manifestasi pertama penyakit dalam bentuk rasa sakit dan kekakuan terjadi pertama di tulang belakang lumbar, dan kemudian menyebar kolom tulang belakang. Lama kelamaan, kyphosis thoracik patologi yang biasa dibentuk oleh ankylosing spondylitis terbentuk. Di Rusia, ankylosing spondylitis dikesan dalam 0.3% daripada populasi. Penyakit ini sering memberi kesan kepada lelaki berusia 15 hingga 30 tahun. Wanita menjadi sakit 9 ​​kali kurang kerap berbanding lelaki.

  Ankylosing spondylitis

  Ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis). Perubahan keradangan pada sendi intervertebral menyebabkan gabungan mereka (ankylosis). Pelbagai gerakan di sendi secara beransur-ansur terhad, tulang belakang menjadi tidak bergerak. Di Rusia, ankylosing spondylitis dikesan dalam 0.3% daripada populasi. Penyakit ini sering memberi kesan kepada lelaki berusia 15 hingga 30 tahun. Wanita menjadi sakit 9 ​​kali kurang kerap berbanding lelaki.

  Sebabnya

  Penyebab penyakit itu tidak difahami sepenuhnya. Menurut banyak penyelidik, penyebab utama penyakit ini adalah peningkatan pencerobohan sel imun berkaitan dengan tisu ligamen dan sendi mereka sendiri. Penyakit ini berlaku pada orang yang mempunyai kecenderungan keturunan. Orang yang menderita ankylosing spondylitis, adalah pembawa antigen tertentu (HLA-B27), yang menyebabkan perubahan dalam sistem imun.

  Titik permulaan dalam perkembangan penyakit ini boleh berubah dalam status imun akibat hipotermia, penyakit berjangkit akut atau kronik. Ankylosing spondylitis boleh dicetuskan oleh kecederaan tulang belakang atau pelvis. Faktor risiko dalam perkembangan penyakit adalah gangguan hormon, penyakit berjangkit-alahan, keradangan kronik usus dan organ kencing.

  Patogenesis

  Cakera intervertebral elastik terletak di antara vertebra, yang memberikan mobiliti tulang belakang. Di bahagian belakang, permukaan depan dan sisi tulang belakang adalah ligamen lama yang padat menjadikan tulang belakang lebih stabil. Setiap vertebra mempunyai empat proses - dua atas dan dua lebih rendah. Proses-proses vertebra bersebelahan saling berkaitan dengan menggerakkan sendi.

  Dengan spondylitis ankylosis akibat pencerobohan berterusan sel-sel imun, proses radang kronik berlaku pada tisu sendi, ligamen dan cakera intervertebral. Struktur tisu penyambung elastik secara beransur-ansur digantikan dengan tisu tulang pepejal. Tulang belakang kehilangan pergerakannya.

  Sel imun dalam serangan ankylosing spondylitis bukan sahaja tulang belakang. Sendi besar mungkin menderita. Selalunya penyakit itu memberi kesan kepada sendi anggota badan yang lebih rendah. Dalam sesetengah kes, proses radang berkembang di jantung, paru-paru, buah pinggang dan saluran kencing.

  Pengkelasan

  Bergantung kepada kerosakan organ dan sistem keutamaan, bentuk spondylitis ankylosis berikut dibezakan:

  • Bentuk pusat. Hanya tulang belakang yang terjejas. Terdapat dua jenis bentuk penyakit utama: kyphosis (disertai dengan kyphosis toraks dan hyperlordosis tulang belakang serviks) dan tegar (tulang belakang toraks dan lumbar tulang belakang dicetak, belakang menjadi lurus sebagai papan).
  • Bentuk Rhizomelic. Luka tulang belakang disertai dengan perubahan pada sendi yang disebut (pinggul dan bahu).
  • Bentuk periferal. Penyakit ini menjejaskan tulang belakang dan sendi perifer (pergelangan kaki, lutut, siku).
  • Bentuk skandinavia. Menurut manifestasi klinikal, ia menyerupai peringkat awal rheumatoid arthritis. Deformasi dan pemusnahan sendi tidak berlaku. Sendi kecil tangan terpengaruh.

  Sesetengah penyelidik juga membezakan bentuk spondylitis ankylosis, di mana luka sendi dan tulang belakang disertai dengan perubahan dalam organ dalaman (jantung, buah pinggang, mata, aorta, saluran kencing, dan lain-lain).

  Gejala

  Penyakit ini bermula secara berperingkat-peringkat, secara beransur-ansur. Sesetengah pesakit mendapati bahawa selama beberapa bulan atau bahkan beberapa tahun sebelum bermulanya penyakit, mereka mengalami kelemahan yang berterusan, mengantuk, kerengsaan, dan rasa tidak menentu yang lemah dalam sendi dan otot. Sebagai peraturan, dalam tempoh ini gejala-gejala sangat lemah sehingga pesakit tidak pergi ke doktor. Kadang-kadang, spondylitis ankylosing berterusan menjadi kerusakan mata yang kerap dirawat (episcleritis, iritis, iridocyclitis).

  • Gejala luka tulang belakang di spondylitis ankylosis

  Gejala awal ciri ankylosing spondylitis adalah rasa sakit dan rasa kekakuan pada tulang belakang lumbar. Gejala berlaku pada waktu malam, lebih buruk pada waktu pagi, menurunkan selepas mandi dan senaman panas. Pada siang hari, kesakitan dan kekakuan berlaku pada rehat, hilang atau berkurangan dengan pergerakan.

  Secara beransur-ansur, sakit merebak tulang belakang. Keluk fisiologi tulang belakang diletakkan keluar. Dibentuk kyphosis patologi (dibungkus tegak) dari toraks. Hasil daripada keradangan pada sendi dan ligamen intervertebral tulang belakang, ketegangan otot belakang berterusan muncul.

  Di peringkat kemudian ankylosing spondylitis, sendi-sendi vertebra tumbuh bersama, cakera intervertebral menjadi lebih kuat. Jambatan tulang "Intervertebral" dibentuk, kelihatan jelas pada radiografi tulang belakang.

  Perubahan dalam tulang belakang berkembang dengan perlahan, selama beberapa tahun. Tempoh pemburukan bertukar ganti dengan pengulangan yang lebih panjang.

  • Gejala kerosakan sendi pada ankylosing spondylitis

  Selalunya, sacroiliitis (keradangan sendi sakrum) menjadi salah satu gejala penyakit kronik yang pertama dari penyakit Bechterew. Pesakit bimbang tentang sakit di kedalaman punggung, kadang-kadang memanjang ke paha dan paha atas. Selalunya sakit ini dianggap sebagai tanda keradangan saraf sciatic, herniasi cakera intervertebral atau sciatica.

  Kesakitan pada sendi yang besar muncul kira-kira separuh daripada pesakit. Perasaan kekakuan dan kesakitan di sendi lebih ketara pada waktu pagi dan pagi. Sendi kecil kurang biasa.

  Dalam kira-kira tiga puluh peratus kes, ankylosing spondylitis disertai oleh perubahan dalam mata dan organ dalaman. Kerosakan pada tisu jantung (miokarditis, kadang-kadang penyakit jantung valvular terbentuk akibat keradangan), aorta, paru-paru, buah pinggang, dan saluran kencing. Apabila ankylosing spondylitis sering dipengaruhi oleh tisu mata, membangunkan iritis, iridocyclitis atau uveitis.

  Diagnostik

  Diagnosis ini ditetapkan berdasarkan peperiksaan, sejarah perubatan dan data dari kajian tambahan. Pesakit yang disyaki ankylosing spondylitis memerlukan konsultasi seorang pakar ortopedik dan pakar neurologi. Pemeriksaan x-ray, MRI dan CT scan tulang belakang. Menurut keputusan ujian darah am, peningkatan ESR dikesan. Dalam kes ragu, satu analisis khas dilakukan untuk mengenal pasti antigen HLA-B27.

  Ankylosing spondylitis perlu dibezakan daripada penyakit degeneratif tulang belakang (DGP) - spondylosis dan osteochondrosis. Ankylosing spondylitis sering memberi kesan kepada lelaki muda, sementara PCD biasanya berkembang pada usia yang lebih tua. Sakit di ankylosing spondylitis diperburuk pada waktu pagi dan berehat. Untuk DGP dicirikan oleh peningkatan sakit pada waktu malam dan selepas bersenam. ESR dengan PCD tidak meningkat, perubahan spesifik pada radiografi tulang belakang tidak dikesan.

  Skandinavia ankylosing spondylitis (lesi utama sendi kecil) perlu dibezakan daripada artritis reumatoid. Tidak seperti penyakit Bekhterev, rheumatoid arthritis cenderung mempengaruhi wanita. Dalam ankylosing spondylitis, kerosakan simetri pada sendi tidak dapat dijumpai. Pesakit tidak mempunyai nodul rheumatoid subkutan, dalam ujian darah, faktor rheumatoid dikesan dalam 3-15% kes (pesakit dengan arthritis rheumatoid - dalam 80% kes).

  Rawatan

  Terapi untuk kompleks spondylitis ankylosing, panjang. Adalah perlu untuk mematuhi kesinambungan pada semua peringkat rawatan: hospital (jabatan traumatologi) - poliklinik - sanatorium. Ubat anti-radang glucocorticoids dan nonsteroidal digunakan. Dengan rawatan teruk, imunosupresan ditetapkan.

  Peranan besar dalam rawatan spondylitis ankylosis memainkan cara hidup dan latihan khas. Program gimnastik terapeutik dibuat secara individu. Latihan hendaklah dilakukan setiap hari. Untuk mengelakkan perkembangan sikap jahat (postur pempetisyen, sikap bangga), pesakit dianjurkan untuk tidur di atas katil yang keras tanpa bantal dan kerap terlibat dalam sukan yang menguatkan otot belakang (berenang, bermain ski). Untuk mengekalkan mobiliti dada adalah perlu untuk melakukan senaman pernafasan.

  Dalam rawatan urut yang digunakan, terapi magnetik, refleksologi. Pesakit dengan spondylitis ankylosis ditunjukkan mandi radon, hydrosulphuric, dan nitrogen. Tidak mustahil pulih sepenuhnya dari ankylosing spondylitis, bagaimanapun, jika cadangan diikuti dan rawatan dipilih dengan betul, perkembangan penyakit ini boleh diperlahankan. Pesakit dengan ankylosing spondylitis perlu dipantau secara berterusan oleh doktor, dan dalam tempoh pemergian untuk menjalani rawatan di hospital.

  Apa yang menganalisis mendiagnosis penyakit Bechterew?

  Di diagnosis spondylitis ankylosing tidak sukar, tetapi pesakit biasanya datang dengan komplikasi dan perubahan tidak dapat dipulihkan dalam badan. Ini disebabkan fakta bahawa patologi belum difahami sepenuhnya, dan pada peringkat awal ankylosing spondylitis dapat nyata dengan cara yang berbeza.

  Penyakit ini adalah luka sistemik berbahaya badan, yang pada tahun-tahun kebelakangan ini menjadi semakin biasa. Penyakit tersebut mendapat namanya dari nama neuropatologi Rusia dan psikiatri V. Bekhterev. Pada akhir abad ke-19 Ahli akademik mengamati pelbagai manifestasi klinikal kerana dia mendapati spondylitis ankylosis.

  Penyakit ini memberi kesan kepada lelaki muda berusia 15 hingga 35 tahun.

  Diagnosis klinikal penyakit ini

  Di dalam ankylosing spondylitis, diagnosis pembezaan memainkan peranan yang penting, kerana penyakit sistemik ini adalah serupa dengan penyakit lain yang berbahaya, manifestasi klinikalnya berbeza-beza. Ciri khas penyakit dan sistematik yang lain dengan kerosakan sendi adalah seperti berikut:

  • sakit dada, kekejangannya;
  • sakit pada tulang belakang lumbar;
  • Simptom "tongkat buluh", iaitu, pergerakan di dalam ruang tulang belakang adalah sangat terhad, ia menjadi lebih sukar untuk membengkokkan dan melonggarkannya.

  Untuk menetapkan tahap patologi, satu siri ujian berfungsi untuk ankylosing spondylitis dilakukan. Untuk mengenal sacroiliitis, gunakan sampel sedemikian:

  1. Gejala Kushelevskogo-I - untuk pesakit ini ditempatkan di sofa yang tegar, menghadap ke atas, doktor dengan jari-jarinya dengan cepat menekan di puncak ilium. Jika pesakit mempunyai keradangan di sendi lutut, sensasi yang tidak menyenangkan akan timbul di kawasan sakral.
  2. Kushelevsky-II - dijalankan dengan pesakit di kedudukan di sebelah kanan atau kiri. Dokter jerks pada tulang iliac, dan rasa sakit tercermin dalam sakrum.
  3. Kushelevsky-III - diperiksa apabila berbaring di muka dan membongkok di sisi yang diketepikan 1. Doktor menekan secara serentak pada puncak iliac dan lutut kaki yang bengkok, pesakit sedang sakit. Teknik yang sama dijalankan dari pihak yang bertentangan.
  4. Gejala Makarov I dicirikan oleh penampilan kesakitan apabila doktor mengetuk alat khas ke zon sendi lutut dan ilium.
  5. Untuk menentukan gejala Makarov II, doktor meletakkan pesakit menghadap, meraih setiap kaki oleh kaki, lebih dekat dengan sendi buku lali, dan secara dramatik merebak dan menggerakkan kaki. Seseorang mengalami kesakitan di sendi tulang sakral dan iliac.

  Diagnosis spondylitis ankylosis dengan bantuan langkah-langkah berikut membantu mengenal pasti sekatan pergerakan dalam ruang tulang belakang dan kesakitan:

  1. Palpasi proses spinus dan zon paravertebral menyakitkan.
  2. Contoh Zatsepin dikaitkan dengan kesakitan yang berlaku apabila anda menekan pada titik lampiran tulang rusuk thoracic bawah ke tulang belakang. Ini disebabkan oleh kejadian mulas pada sendi.
  3. Gejala Vereshchavsky didiagnosis dalam pesakit, berdiri dengan kembali ke doktor. Doktor Palms menekan di atas puncak-puncak tulang-tulang iliac, seolah-olah memotong antara tulang rusuk dan puncaknya. Kerana keradangan, pesakit refleks memukul otot perut dan belakang, menentang tindakan doktor.
  4. Perhutanan - ujian untuk kajian mobiliti. Pesakit berdiri di dinding, menyentuh tumitnya, dan cuba menyentuhnya dengan kepala dan badannya. Bagi orang biasa, ini berlaku secara bebas, dan dengan patologi sistemik, dia gagal menyentuh dinding.
  5. Gerakan di leher diperiksa: pita sentimeter digunakan untuk ini dan mereka mengukur 8 cm dari vertebra serviks yang menonjol. Pesakit berada dalam kedudukan berdiri. Seterusnya, lelaki itu menawarkan untuk memiringkan kepalanya. Jarak biasanya perlu meningkat kepada 3 cm Jika pesakit mempunyai patologi, jaraknya kurang dari 3 cm.
  6. Sampel dagu - sternum - pesakit diminta untuk memiringkan kepala, jarak antara dagu dan sternum diukur. Dalam individu yang sihat, hubungan berlaku.
  7. Semasa ujian, Ott mendedahkan tanda-tanda pergerakan terjejas di daerah toraks. Untuk ini, 30 cm dikira dari lokasi vertebra pangkal rahim terakhir. Kemudian mereka meminta pesakit untuk membungkuk ke maksimum. Biasanya, segmen ini perlu ditingkatkan 4-5 cm.
  8. Diagnosis juga disahkan oleh sekatan pernafasan pernafasan, iaitu peningkatan dan pengurangan jumlah dada semasa penyedutan dan pembuangan yang dalam. Pengukuran dilakukan pada kira-kira 3-4 tulang rusuk. Sekiranya terdapat penyakit, maka jumlah semasa penyedutan dan pernafasan berbeza-beza mengikut 1-2 cm, jika tiada patologi - 7-8 cm.
  9. Menggunakan ujian Schober, masalah mobiliti di kawasan lumbar dapat dikenalpasti. Pada masa yang sama, vertebra lumbar ke-5 meraba, dan 10 cm dikira dan ditanda. Sekali lagi, pesakit menghirup dan mengukur. Biasanya, sisihannya adalah kira-kira 5 cm.
  10. Jumlah pergerakan vertebral (Gejala Tomayer) diukur apabila pesakit dimiringkan ke hadapan dengan lengan terulur. Jarak dari jari tengah ke lantai hendaklah 0 cm, dengan spondylitis ankylosis, lebih banyak lagi.
  11. Dan ujian terakhir dengan penentuan indeks tulang belakang dikira dengan menambahkan sentimeter yang diperolehi dari sampel dagu-sternum dengan kepala condong belakang, Ott, Schober, dan perubahan dalam pernafasan pernafasan. Daripada hasil yang diperoleh tolak indeks jumlah pergerakan ruang tulang belakang. Kadar indeks ini adalah 27-30 cm, dengan kemajuan patologi, angka-angka ini jauh lebih rendah.

  Kaedah penyelidikan Ray

  X-ray adalah bermaklumat apabila mengesahkan nosologi. Peperiksaan ini membantu menentukan perubahan dalam sendi sacroiliac pada tahap awal patologi. Gambar-gambar itu menunjukkan tanda-tanda sacroiliitis dua hala. Disifatkan oleh peringkat berikut dalam gambar:

  • pada peringkat 1, terdapat kontur kabur dari artikulasi, ruang bersama melebar;
  • pada peringkat 2, sinar-x memperlihatkan penyempitan bintik-bintik sendi, gejala-gejala sklerosis yang ditandai dengan tisu tulang rawan dengan erosi yang terpencil;
  • pada peringkat 3, x-ray menunjukkan permulaan ankylosis separa dalam sendi;
  • pada peringkat 4 - perkembangan ankylosis lengkap.

  Oleh kerana perlu untuk mendiagnosis dan sendi periferal, lakukan imej dengan mengenal pasti osteofit, osteosclerosis, ankylosis sendi yang lain, arthritis erosif pada sendi kecil kaki. Walau bagaimanapun, sinaran x tidak selalu menghasilkan perubahan dalam manifestasi awal penyakit ini. Untuk tujuan ini, disarankan untuk menggunakan kaedah resonans magnetik untuk mengkaji sendi sacroiliac, menangkap sendi pinggul.

  Diagnosis MRI spondylitis ankylosis digunakan untuk menentukan lesi awal masalah masalah, dan memainkan peranan penting dalam diagnosis.

  MRI mendedahkan gejala sinovitis, capsulitis, pemusnahan kepala femoral, perubahan erosif, sklerosis dan ankylosis sendi. Di samping itu, menggunakan pengimejan resonans magnetik, spondylitis anterior dan posterior, perubahan sendi-sendi tulang belakang, dan lain-lain dikesan.

  Ujian makmal

  Oleh itu, apa ujian yang anda ada untuk spondylitis ankylosing? Terdapat pautan pada pesakit dengan kehadiran HLA-B27 dalam serum - satu-satunya antigen yang bercakap mengenai proses autoimun di dalam badan.

  Jumlah darah lengkap menunjukkan anemia hypochromic yang kekurangan zat besi, keradangan dengan ESR tinggi hingga 60 mm / h, sisihan leukosit ke kiri. Tuntutan darah berbeza-beza bergantung kepada kehadiran penyakit yang semakin memburuk. Imuniti pesakit dikaitkan dengan fasa immuno-inflamasi proses.

  Diagnostik makmal juga mencerminkan perubahan dalam NRV, globulin, fibrinogen dan parameter biokimia yang lain. Semakin proses itu berlaku, semakin tinggi kadar imunoglobulin dalam darah. Analisis diambil secara teratur untuk menentukan tahap proses keradangan, mengesan perubahan dalam organ dalaman, rawatan kawalan.

  MedGlav.com

  Direktori Perubatan Penyakit

  Menu utama

  Ankylosing spondylitis Tahap, bentuk, diagnosis dan rawatan spondylitis ankylosis.

  PENYAKIT BEKHTEREV (BB).

  Ankylosing spondylitis (AS) atau BEKHTEREV bb (BB).

  BB - Ini adalah penyakit sistemik kronik yang dicirikan oleh keradangan sendi tulang belakang, tisu paravertebral dan sendi sacroiliac dengan ankylosis sendi intervertebral dan perkembangan kalsifikasi tulang belakang tulang belakang.

  Asas penyakit ini adalah keradangan sendi, tendon dan ligamen. Dan juga ada perubahan keradangan dalam membran sinovial sendi, perubahan tisu tulang. Sekiranya anda tidak mendiagnosis tepat pada masanya dan tidak menjalani rawatan, keradangan yang tidak terkawal jangka panjang sendi dan sendi tulang belakang membawa kepada liming dan perkembangan ankylosis - imobilitas tulang belakang.
  Oleh itu, adalah penting secepat mungkin untuk mengurangkan keganasan sistem imun dan mengurangkan keradangan - ini adalah satu-satunya cara untuk mengekalkan mobiliti dan melegakan kesakitan di belakang dan sendi.

  BB terutamanya tertakluk kepada lelaki muda. Gejala sering muncul selepas 35-40 tahun, tetapi penyakit ini boleh bermula lebih awal, pada 15-30 tahun.
  Nisbah lelaki dan wanita ialah 9: 1.
  Istilah "ankylosing spondylitis" pertama kali dicadangkan untuk merujuk penyakit ini pada tahun 1904.


  Etiologi.

  Penyebab penyakit itu masih tidak jelas. Pada asalnya BB amat penting dilampirkan kepada faktor genetik.
  Alasannya adalah kecenderungan genetik pada orang - pembawa antigen tertentu (HLA-B 27), yang berlaku pada 90-95% pesakit, kira-kira 20-30% saudara darjah pertama mereka dan hanya 7-8% dalam populasi umum.

  Penyebab spondylitis ankylosis - seolah-olah imuniti adalah agresif ke arah tisu sendi dan ligamennya sendiri (respon imun yang tidak mencukupi). Dalam kes ini, sistem imun tersilap menganggap beberapa tisu badan sebagai asing, yang merupakan punca pencerobohan.

  Peranan faktor penularan dalam pembangunan BB dibincangkan. Terdapat maklumat tentang peranan beberapa strain Klebsiella dan jenis enterobakteria lain dalam perkembangan arthritis periferi pada pesakit dengan BB. Data diperoleh dengan adanya perubahan keradangan dalam usus dalam kategori pesakit ini, serta pada tanda-tanda dysbacteriosis dari berbagai derajat.


  Klasifikasi BB.

  Hiliran:
  1) perlahan progresif;
  2) perlahan-lahan berkembang dengan tempoh pemisahan;
  3) Kemajuan cepat (dalam masa yang singkat membawa kepada ankylosis lengkap);
  4) Variasi septik, yang dicirikan oleh permulaan yang teruk, berpeluh berlebihan, menggigil, demam, manifestasi pesat viserasi, ESR = 50-60mm / h dan ke atas.


  Secara berperingkat:
  Saya awal (atau awal) - had sederhana pergerakan di tulang belakang atau di sendi terjejas; Perubahan sinar-X mungkin tidak hadir atau untuk menentukan kekurangan kejelasan atau ketidaksamaan permukaan sendi sacroiliac, pengembangan retakan artikular, fokus osteosclerosis;

  Tahap II - sekatan pergerakan sederhana pada tulang belakang atau sendi periferal, penyempitan fissures artikular atau ankylosis separa mereka, penyempitan fissures artikular intervertebral atau tanda-tanda ankylosis tulang belakang;

  Tahap III - satu pergerakan besar dalam tulang belakang atau sendi besar disebabkan oleh ankylosis tulang mereka, ankylosis tulang sendi sacroiliac, sendi intervertebral dan tulang rusuk dengan kehadiran ossifikasi alat ligamentous.


  Mengikut tahap aktiviti:
  Saya sedikit - sedikit kekakuan dan kesakitan di tulang belakang dan sendi anggota pada waktu pagi, ESR - sehingga 20 mm / h, CRP +;

  II sederhana - kesakitan berterusan di tulang belakang dan sendi, kekakuan pagi (beberapa jam), ESR - sehingga 40 mm / h, CRP ++;

  III - kesakitan berterusan yang teruk, kekakuan sepanjang hari, perubahan eksuditi pada sendi, suhu subfebril, manifestasi viser, ESR - lebih daripada 40 mm / h, CRP +++.


  Mengikut tahap kekurangan fungsian sendi:
  Saya - perubahan lengkung fisiologi tulang belakang, mengehadkan mobiliti tulang belakang dan sendi;

  II - sekatan pergerakan yang penting, akibatnya pesakit terpaksa menukar profesinya (kumpulan kecacatan ketiga);

  III - ankylosis semua sendi tulang belakang dan pinggul, menyebabkan hilangnya keupayaan bekerja (kumpulan kedua kecacatan), atau ketidakupayaan untuk layan diri (kumpulan kecacatan pertama).


  Bentuk penyakit (pilihan klinikal):

  • Bentuk utama adalah luka tulang belakang sahaja.
  • Bentuk Rhizomelik - luka tulang belakang dan sendi akar (bahu dan pinggul).
  • Bentuk periferi - kerosakan tulang belakang dan sendi periferal (lutut, buku lali, dll.).
  • Bentuk Skandinavia - kekalahan sendi kecil tangan, seperti pada arthritis rheumatoid, dan tulang belakang.
  • Bentuk Visceral - kehadiran salah satu bentuk di atas dan kekalahan organ visceral (jantung, aorta, buah pinggang).


  Gambar klinikal.

  Ankylosing spondylitis atau spondylitis ankylosis mungkin berbeza:

  • Penyakit ligamen tulang belakang.
  • Sakit pada siku, pergelangan kaki, sendi lutut.
  • Gangguan sistem kardiovaskular, seperti degupan jantung yang tidak normal, perikarditis, aortitis, kemerosotan injap aorta.
  • Amyloidosis buah pinggang.

  BB biasanya bermula secara beransur-ansur, pada masa remaja atau usia muda (15-30 tahun). Penyakit ini mungkin didahului oleh rasa sakit, kehilangan selera makan, penurunan berat badan, demam, kelemahan dan keletihan.

  Gejala kerosakan sendi.

  • Gejala kardinal adalah sacroiliitis - keradangan dua hala sendi sacroiliac. Ia dicirikan oleh aduan kesakitan yang bersifat radang dalam sacrum, punggung, di belakang paha, menyerupai sciatica.
   Sakit di tulang belakang lumbosakral dengan BB adalah dua hala, ia kekal, bertambah buruk pada separuh kedua malam. Seringkali ditandakan atrofi otot-otot glutea, ketegangan mereka.
  • Gejala kedua paling penting BB adalah rasa sakit dan kekakuan di bahagian bawah punggung. Kesakitan meningkat pada waktu pagi, tetapi menurun selepas senaman dan mandi panas. Terlibat dalam kekakuan lumbar. Keletihan atau kehilangan sepenuhnya tuanosis lumbar dikesan.
  • Kemudian Proses keradangan merebak tulang belakang.
   Kekalahan kawasan toraksik dicirikan oleh kesakitan, selalunya memancar sepanjang tulang rusuk. Oleh kerana pembentukan ankylosis sendi-sendi kasturi, perjalanan dada berkurangan dengan ketara.
   Dengan kekalahan tulang belakang serviks, aduan utama adalah batasan pergerakan yang mendadak sehingga melengkapkan imobilitas, serta kesakitan apabila memindahkan kepala. Pesakit tidak boleh sampai ke dagunya.
   Apabila penyakit itu berlanjutan, lengkung fisiologi tulang belakang hilang, ciri "postur berdoa" terbentuk - disebut kyphosis tulang belakang torak dan hiperlordosis tulang belakang serviks. Apabila memerah arteri vertebra, vertebro-basilar sindrom kekurangan dikesan, dicirikan oleh sakit kepala, pening, loya, turun naik tekanan darah.
   Sebagai tindak balas kepada proses keradangan di tulang belakang, terdapat ketegangan refleks otot belakang rektus. Ini mendedahkan gejala "makcik" - kekurangan relaksasi otot rektus belakang di sisi fleksi apabila badan dimiringkan di atas pesawat hadapan
  • Selalunya dalam pesakit dalam proses Sendi perifer yang terlibat.
   Satu ciri bentuk BB ini ialah bahawa arthritis periferal dapat menjadi manifestasi sementara penyakit ini dan hilang dalam perjalanannya.
   Ciri-ciri adalah kekalahan sendi akar - pinggul dan bahu. Lesi pada sendi ini adalah simetri, bermula secara beransur-ansur, dan sering berakhir dengan ankylosing. Penglibatan sendi periferi lain dalam proses keradangan berlaku kurang kerap (10-15%).
  • Satu manifestasi klinikal BB yang jelasenthesopati - tempat lampiran pada calcaneus tendon calcaneal dan aponeurosis plantar.
  • Apabila BB diperhatikan Luka visceral. Oleh itu, menurut penulis yang berbeza, 10-30% pesakit dengan BB mempunyai lesi mata dalam bentuk uveitis anterior, iritis, iridocyclitis. Kerosakan pada mata mungkin merupakan manifestasi pertama penyakit, sebelum gejala sacroiliitis dan sering berulang.
  • Kekalahan sistem kardiovaskular berlaku dalam 20-22% daripada semua kes BB. Pesakit mengadu sesak nafas, berdebar-debar, sakit di kawasan jantung. Penyebab aduan ini adalah aortitis, myocarditis, pericarditis, dan myocardiodystrophy. Pesakit boleh dikesan gangguan irama, murmur sistolik di atas aorta atau di puncak jantung, nada hati pekak. Kes pericarditis yang teruk dengan kegagalan peredaran progresif, menyekat sekatan atrium-ventrikular yang lengkap.
   Dengan jangka panjang BB dengan aktiviti klinikal dan makmal yang tinggi, kekurangan injap aorta boleh terbentuk. Ini adalah ciri khas penyakit jantung di BB.
  • Dalam kajian sistem pernafasan yang diturunkan Sekatan ke atas pernafasan paru-paru. Emfisema paru-paru terbentuk secara beransur-ansur, yang berkembang akibat kyphosis dan kerosakan kepada sendi tulang rusuk.
   Perkembangan fibrosis pulmonari apikal, yang jarang berlaku (3-4%) dan memerlukan diagnosis pembedaan dengan perubahan tabung, dianggap sebagai kecederaan paru-paru tertentu di BB.
  • Kerosakan buah pinggangdengan BB berkembang dalam 5-31% pesakit. Edema, hipertensi, sindrom anemia dan kegagalan buah pinggang muncul pada peringkat akhir penyakit terhadap latar belakang amyloidosis buah pinggang, yang merupakan varian patologi renal yang paling biasa di BB. Penyebab amiloidosis buah pinggang adalah aktiviti yang tinggi dalam proses keradangan dan penyakit progresif yang teruk. Kadang-kadang penyebab sindrom kencing, yang ditunjukkan oleh proteinuria dan mikrohematuria, boleh menjadi penggunaan jangka panjang NSAIDs dengan perkembangan ubat nefropati.
  • Sesetengah pesakit dengan BB dikesan. Tanda-tanda kerosakan sistem saraf periferi, disebabkan oleh radiculitis cervicothoracial atau lumbosacral sekunder. Kerana osteoporosis yang teruk, selepas kecederaan kecil, patah vertebra serviks boleh berkembang dengan perkembangan quadrplegia.
  • Di bawah pengaruh kecederaan kecil semasa pemusnahan ligamen melintang Atlanta, subluxations atlanto-axillary berkembang (2-3%). Komplikasi jarang adalah perkembangan sindrom ekor kuda akibat epiduritis kronik dengan impotensi dan inkontinensia kencing.

  Diagnosis

  Dalam bentuk lanjut, diagnosis tidak menyebabkan kesukaran. Tetapi masalah utama dengan spondylitis ankylosis adalah diagnosis lewat.
  Apakah isyarat pertama? Gejala apa yang patut saya cari?
  - Kekakuan, kesakitan di rantau sacroiliac, yang boleh memberi kepada punggung, anggota badan yang lebih rendah, intensif pada separuh kedua malam.
  - Kesakitan berterusan di calcaneus pada orang muda.
  - Sakit dan kekakuan pada tulang belakang toraks.
  - ESR yang bertambah dalam ujian darah sehingga 30-40 mm sejam dan ke atas.

  Sekiranya simptom-simptom ini berterusan selama lebih daripada tiga bulan, perundingan rheumatologi segera diperlukan!
  Penyakit ini tidak selalu bermula dengan tulang belakang, ia juga boleh bermula dengan sendi lengan dan kaki (menyerupai rheumatoid arthritis), dengan penyakit mata radang, dengan luka aorta atau jantung. Kadang-kadang terdapat perkembangan yang perlahan, apabila sakit hampir tidak dinyatakan, penyakit ini dikesan secara kebetulan semasa pemeriksaan sinar-X.
  Dari masa ke masa, sekatan pergerakan tulang belakang meningkat, kecenderungan ke sisi, ke hadapan, ke belakang, sukar dan menyakitkan, dan tulang belakang dipendekkan. Pernafasan yang mendalam, batuk, bersin juga boleh menyebabkan kesakitan. Pergerakan dan aktiviti fizikal sederhana mengurangkan kesakitan.

  Diagnosis perbezaan spondylitis ankylosis.

  Pertama sekali, adalah perlu untuk membezakan daripada penyakit degeneratif tulang belakang (DZP) - OSTEOCHONDROSIS, SPONDYLOSIS.

  ITU KEPERLUAN UNTUK MENYEDIAKAN PENTING UNTUK MENJALANKAN:

  1. Ankylosing spondylitis terutamanya berkembang pada lelaki muda, dan CRP, walaupun kecenderungan untuk "meremajakan" mereka akhir-akhir ini, masih banyak berlaku selepas 35-40 tahun.
  2. Dalam ankylosing spondylitis, rasa sakit semakin teruk pada rehat atau dengan tinggal lama dalam satu kedudukan, terutamanya pada separuh kedua malam. Apabila DGP, sebaliknya, kesakitan berlaku atau meningkat selepas senaman pada penghujung hari.
  3. Salah satu tanda awal spondylitis ankylosis adalah ketegangan di otot belakang, atrofi beransur-ansur dan kekakuan tulang belakang. Dalam DGD, sekatan pergerakan berlaku pada ketinggian kesakitan dan perkembangan sciatica, apabila sakit lega, mobiliti tulang belakang dipulihkan.
  4. Perubahan radiologi awal ciri-ciri spondylitis ankylosis dalam sendi sacroiliac tulang belakang tidak terdapat dalam PCD.
  5. Dalam ankylosing spondylitis, sering terdapat peningkatan dalam ESR dalam ujian darah, tanda-tanda biokimia positif lain dari aktiviti proses, yang tidak berlaku dengan DGP.

  Ia perlu membezakan bentuk artikular awal spondylitis ankylosis juga dari arthritis Rheumatoid (RA).


  MESTI HENTIKAN:

  1. RA lebih sering wanita menderita (75% daripada kes).
  2. Sekiranya RA, kerosakan simetri kepada sendi (kebanyakannya sendi tangan) berlaku lebih kerap, dan dalam penyakit Bechterew ia sangat jarang berlaku.
  3. Sacroiliitis (keradangan sendi sacroiliac), pengertian sendi cerebrocranial sternoclavicular dan sternal sangat jarang berlaku dalam RA, dan untuk penyakit Bechterew sangat ciri.
  4. Rheumatoid faktor dalam serum dijumpai pada 80% pesakit dengan RA, dan hanya dalam 3-15% pesakit dengan ankylosing spondylitis.
  5. Nodul subkutaneus yang berlaku dalam RA dalam 25% kes tidak berlaku dalam spondylitis ankylosis.
  6. HLA-27 (antigen tertentu yang terdapat dalam ujian darah) adalah ciri khas untuk ankylosing spondylitis.


  RAWATAN PENYAKIT BEHTEREV.

  Bagaimana untuk merawat ankylosing spondylitis?
  Rawatan perlu menyeluruh, jangka panjang, dipentaskan (hospital - sanatorium - klinik).

  ASSIGN:

  • Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs),
  • Glukokorikoidy,
  • Immunosuppressants (untuk teruk)
  • Fisioterapi,
  • Terapi manual
  • Gimnastik terapeutik.

  Latihan terapeutik perlu dijalankan dua kali sehari selama 30 minit, doktor memilih latihan secara individu.
  Di samping itu, anda perlu belajar relaksasi otot. Untuk memperlahankan perkembangan imobilitas dada, senaman pernafasan disyorkan (pernafasan mendalam).
  Pada peringkat awal adalah penting untuk mencegah perkembangan tampalan ganas tulang belakang (postur bangga, postur pemohon).

  Menunjukkan ski dan berenang, menguatkan otot punggung dan punggung.
  Tempat tidur perlu keras, bantal perlu dikeluarkan.

  Penyakit ini adalah progresif, tetapi anda boleh menahannya. Tugas utama adalah untuk melambatkan perkembangan penyakit itu, tidak membenarkannya maju. Oleh itu, adalah perlu menjalani pemeriksaan rheumatologi secara teratur, dan semasa pemeriksaan pergi ke hospital.