Utama / Pergelangan tangan

Diagnosis tapak kaki rata

Pelbagai jenis produk ortopedik moden untuk kaki dan peralihan kebanyakan perkhidmatan ke bidang yang dibayar telah menyebabkan beberapa kelemahan penurunan kelayakan pakar yang menawarkan perkhidmatan pemilihan produk ortopedik dan pembuatan orthosis individu.

Kemajuan teknikal, termasuk teknologi komputer, membawa peluang dalam butiran diagnostik dan meningkatkan keterlihatan data yang diperoleh. Walau bagaimanapun, diagnosis harus dibuat hanya selepas peperiksaan umum lengkap pesakit. Peralatan teknikal tidak boleh membayangi kajian klinikal pesakit. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kawasan yang menyebabkan tanda-tanda gejala dan tanda-tanda individu semasa pemeriksaan klinikal. Hanya selepas memasang diagnosis klinikal awal, doktor menetapkan kaedah penyelidikan tambahan, tujuannya adalah untuk terperinci dan mengesahkan diagnosis, atau untuk menolaknya.

"Sesetengah doktor, yang dibutakan oleh adanya alat dan peralatan luar biasa, cenderung untuk melakukan tanpa penyelidikan klinikal yang diperlukan pesakit; perkembangan perubatan klinikal ini tidak boleh dianggap progresif - sebaliknya, ia adalah satu langkah mundur daripada ke hadapan. " (V.O. Marks, 1978, ms - 5 [x]).

Namun, pada hari ini dalam amalan klinikal setiap hari, kita harus menghadapi fenomena seperti perlantikan satu kajian yang baru. Hasil daripada laporan perubatan dan teknikal terperinci yang diperoleh dari peranti, cubaan dibuat untuk membuat diagnosis yang agak kerap tidak sesuai dengan data makmal dan klinik lain.

Jadi, sebagai contoh, di salon ortopedik, data dari podoscans ("Footscan", dsb.) Mula digunakan untuk pembuatan orthoses insole "individu" dalam (Rajah 1).

Rajah.1. Satu contoh merakam satu tumbuhan menggunakan instrumen Footscan

Menganalisis rekod, dalam kes ini kita tidak boleh bercakap tentang ketepatan mengukur panjang kaki kiri, adalah mustahil untuk mengira ketinggian lengkung longitudinal kaki, untuk mencadangkan sebab ubah bentuk asimetrik kaki kiri, nisbah kaki paksi ke paksi tibia. Iaitu, jika hanya data tanaman data tersedia, mustahil untuk membuat diagnosis dan mustahil untuk membuat insole individu.

Untuk penilaian objektif tentang keadaan kaki dan diagnosis pelbagai penyakit, adalah perlu untuk memohon kedua-dua kaedah yang diterima umum untuk memeriksa pesakit dan kaedah yang mengambil kira ciri-ciri tertentu kaki.

Memandangkan kerumitan dan pelbagai masalah yang berkaitan dengan fakta bahawa lesi kaki bukan sahaja statik, tetapi ada senarai besar penyakit somatik dan dermatologi yang mengakibatkan lesi kaki, yang tidak dapat disenaraikan dalam satu artikel, kami mencadangkan bahawa kaedah diagnostik utama yang diperlukan pakar untuk diagnosis dan pilihan rawatan dalam perkembangan kecacatan statik dan memastikan pilihan betul pembetulkan ortopedik.

Kaedah sedemikian termasuk: klinikal dan instrumental:

 • podoskopik;
 • podometrik;
 • tumbuhan;
 • ketegangan terikan;
 • radiologi

Klinikal: aduan, anamnesis morbi, anamisis vitae, status tempatan. Yang terakhir termasuk pemeriksaan luaran kaki keadaan kulit, penentuan posisi neutral kaki dan pemeriksaan palpation c jumlah pergerakan di sendi, definisi titik sakit lokal.

Aduan. Semasa temuduga awal pesakit, adalah perlu untuk menjelaskan apa sakit yang spesifik di kaki dia mengeluh, lokasi mereka, masa berlakunya. Ini akan membantu menavigasi masalah yang pesakit datang. Tetapi ia adalah pramatang untuk membuat kesimpulan dan membuat diagnosis hanya pada aduan. Sebagai contoh: aduan kesakitan di kawasan tumit pada permukaan tapak kaki tidak selalu menunjukkan kehadiran tumit tumit. Pemeriksaan dan palpasi boleh dikenalpasti dan fasciitis, dan kehadiran ketuat di kawasan ini, dan sebab-sebab lain.

Anamnesis morbi et vitae. Sama pentingnya ialah koleksi sejarah penyakit dan kehidupan pesakit yang berhati-hati. Oleh itu, kehadiran penyakit seperti diabetes, gout, rematik perlu diambil kira semasa membuat diagnosis dan kemudian memilih rawatan.

Status tempatan. Pemeriksaan kaki dijalankan dalam kedudukan neutral, yang juga dikenali sebagai median. Penentuan kedudukan neutral kaki dilakukan dalam tiga posisi: berbaring di belakang anda, berbaring di perut dan berdiri, yang diperlukan untuk menghasilkan pembuatan plaster kaki yang betul, yang kemudiannya digunakan untuk ortosis peregangan.

Pemeriksaan kaki belakang dilakukan seperti berikut: melalui pertengahan tendon Achilles dan pusat tumit calcaneus menghabiskan garis menegak (anda boleh mengikuti garis plumbum atau laser) - paksi belakang kaki. Penyimpangan valgusnya kepada sudut 6 ° dianggap normal. Penyimpangan luar melebihi 6 ° adalah patologi (pes valgus); sisihan dalaman lebih daripada 0 ° menyebabkan pus varus kaki.

Selepas itu, penilaian ke atas bahagian depan dan jari, serta nisbah ke hadapan ke bahagian belakang dilakukan. Penyimpangan kaki depan ke arah ibu jari menyebabkan penampilan kecacatan - kaki berkurang (pes adductus, metatarsus varus); sisihan ke arah jari kecil - kaki yang ditetapkan (pes abductus, metatarsus valgus).

Panjang relatif jari normal tidak sama untuk orang yang berbeza. Selaras dengan panjang jari dibezakan:

bentuk bahasa Yunani kaki -1 3> 4> 5,
Kaki Mesir -1> 2> 3> 4> 5,
kaki pertengahan, segi empat tepat - 1 = 2> 3> 4> 5.

Ciri-ciri struktur kaki terdedah kepada perkembangan perubahan statik tertentu. Dalam bentuk kaki bahasa Yunani, di mana tulang metatarsal 1 adalah lebih pendek daripada yang kedua dan kadang-kadang ke-3, paling sering berlaku meratakan lengkungan lengkung lengkung (flatfoot melintang), serta ketinggian kepala tulang metatarsal ke-2, terutama apabila menggunakan kasut dengan kasut tumit tinggi; di kaki Mesir, perkembangan valgus statik atau kaki valalgus rata (pes planovalgus).

Apabila memeriksa kaki memberi perhatian kepada warna kulit dan integriti mereka atau kehadiran pelbagai ganti rugi: ruam lampin, perengkunan, ketakutan atau pembengkakan kaki. Pemeriksaan kaki termasuk kedudukannya dalam ruang (Rajah 2), keterukan lengkungan.

Rajah. 2. pemasangan buku kaki yang ganas. V.V.Kovanov dan A.A Travin.

Peperiksaan fungsional bermula dengan kajian kaki tanpa beban, mengenal pasti jumlah pergerakan aktif dan pasif di sendi jari. Dengan flatfoot mudah alih, jelas bahawa gerbang dalaman kaki dipelihara tanpa beban dan rata semasa memuatkan. Kedudukan tulang tumit diperiksa semasa memeriksa kaki dari belakang di kedudukan santai. Dalam kedudukan ini kita boleh perhatikan eversi calcaneus dan anjakan tendon Achilles ke luar (satu gejala positif Helbing) (Rajah 3).

Rajah. 3. Gejala positif Helbing di sebelah kiri.

Kami mengkaji fleksi punggung di sendi pergelangan kaki, kerana equinus adalah komponen yang kerap atau faktor etiologi flatfoot. Kedudukan valgus tumit semasa pergantungan pada keseluruhan perubahan kaki ke varus apabila berdiri di atas kaki, yang membuktikan ubah bentuk ubah bentuk dan watak mudah alihnya. Palpasi ditentukan oleh pergerakan sendi jari, kehadiran mata yang menyakitkan, keanjalan atau kekakuan lengkungan kaki.

Selepas kajian klinikal dan diagnosis awal, doktor menentukan keperluan untuk tambahan kaedah diagnostik instrumental dan hanya selepas itu menentukan kelayakan menetapkan pelbagai jenis kaki orthoses dan peranti lain untuk kaki.

Kaedah instrumental tambahan untuk diagnosis kaki

1. Podoskopi adalah kaedah diagnostik visual kualitatif keadaan lengkungan kaki, bentuknya, lokasi paksi kaki dan jabatannya ke paksi tibia pada peranti khas - podoskop.

Podoskop adalah peranti yang terdiri daripada platform telus sokongan, lampu belakang dan cermin tontonan, yang membolehkan untuk mendapatkan imej permukaan plantar pesakit, kedua-duanya dengan dan tanpa beban statik (Rajah 4).

Rajah. 4. Pemeriksaan pesakit pada podoskop.

Kaedah ini membolehkan anda secara kualitatif menilai permukaan plantar kaki: kawasan tekanan, kelebihan beban (biasanya dalam bentuk jagung), keparahan lengkungan, arah paksi utama kaki dan nisbah paksi kaki ke paksi anggota bawah. Dalam kombinasi dengan kaedah diagnostik yang lain, podoskopi memberikan maklumat tambahan mengenai sistem muskuloskeletal pesakit.

Semasa peperiksaan suboskopik, didapati bahawa pada kaki biasa mempunyai tiga titik sokongan: sokongan belakang kaki adalah umbi plantar calcaneus; sokongan dalaman depan - ketua tulang metatarsal pertama dengan dua tulang berbentuk sesamoid; anteroposterior - kepala tulang metatarsal kelima. Dalam semua kes lain, podoskopi membantu untuk mengenal pasti pelbagai darjah permaidani gerbang kaki, untuk menentukan zon beban dan pembahagian tekanan pada bahagian kaki yang berlainan.

2. Podometri - kaedah penentuan kuantitatif ketinggian gerbang membujur kaki (dalam istilah digital) dan mencerminkan ayunan anjal arcnya bergantung kepada beban, serta nisbah kuantitatif parameter lain kaki.

Podometry dilakukan oleh pakar bedah ortopedik dengan meter berhenti dalam posisi berdiri (Rajah 5).

Rajah. 5. Pengukuran panjang kaki dengan stop-meter.

Pengukuran ketinggian gerbang itu dilakukan duduk dan berdiri, lebih mudah pada podoskop dengan bantuan pengawal yang bersilang (Rajah 6).

Rajah. 6. Pengukuran ketinggian gerbang membujur pada kaki.

Ia adalah mungkin untuk menjalankan podometriya tanpa henti. Untuk melakukan ini, subjek diletakkan di atas selembar kertas sehingga kakinya membentuk sudut tepat dengan kakinya. Ketinggian kaki ditentukan dengan mengukur jarak dari permukaan atas tulang navicular (disiasat pada jari telentang anterior ke tikar pergelangan kaki) ke lantai. Setiap kaki dikelilingi di atas kertas dengan pensil, memegangnya tegak lurus ke permukaan sokongan. Kontur diukur dengan penguasa (dalam milimeter) panjang kaki dari ujung jari pertama ke pinggir belakang tumit.

Perbezaan antara ketinggian bumbung tanpa beban dan kedudukan berdiri di bawah beban adalah nilai diagnostik yang penting. Perubahan dalam ketinggian ini lebih daripada 3 hingga 4 mm bercakap mengenai kelemahan lengkungan disebabkan oleh kekurangan alat radang dan muskular, ketidakstabilan, dan tapak kaki dalam satu bentuk atau yang lain. Akibat pengukuran dan pengiraan, "indeks podometrik" yang dicadangkan oleh M. O. Friedland, yang mencirikan keadaan gerbang membujur, diperoleh.

Indeks Podometrik (PI) dikira dari hubungan:

Diagnosis tapak kaki rata

Kaki rata - penyakit sistem muskuloskeletal, di mana terdapat perut di kaki gerbang. Ia dicirikan oleh pelanggaran mekanik berjalan dengan perkembangan beberapa komplikasi dari lutut, sendi pinggul dan tulang belakang.

Flatfoot menderita sehingga 50% penduduk dunia. Wanita terdedah kepada penyakit ini 4 kali lebih banyak daripada lelaki. Dalam 3% kes, kesukaran rata didaftarkan dari kelahiran, dengan usia 2 tahun pada 24% kanak-kanak, sebanyak 4 dalam 32% kanak-kanak, oleh tujuh tahun dalam 40% kanak-kanak, selepas 11 tahun, separuh daripada remaja mengalami kesukaran.

Kaki yang sihat adalah mekanisme yang diselaraskan dengan harmonis yang terdiri daripada unsur-unsur tulang, otot dan tendon.

Terdapat 3 bahagian tulang tulang kaki: tarsus, tarsus, dan jari.

Tarsus terdiri daripada 7 tulang spongy pendek, yang disusun dalam 2 baris. Di barisan hadapan ialah: tulang kuboid, navicular dan lateral, tulang cuneiform perantaraan dan medial. Baris belakang adalah tulang ram dan tumit. Metatarsus - terdiri daripada 5 tulang tiub pendek, pangkal yang membentuk sendi dengan tulang kuboid dan sphenoid, dan kepala mereka dihubungkan dengan falang jari. Jari - terdiri daripada tiga falanges: kuku, tengah dan utama. Ibu jari dibentuk hanya dari phalanx utama dan tengah. Gerbang kaki Gerbang kaki adalah unsur struktur yang paling penting pada kaki, yang menentukan keupayaan fungsinya.

Terima kasih kepada gerbang yang terbentuk dengan baik, kaki melakukan beberapa fungsi yang diperlukan:

pengagihan beban badan semasa pergerakan, penubuhan keseimbangan dan penyesuaian ke permukaan tanah yang tidak rata. pengurangan impak ke atas tanah semasa pergerakan (keupayaan menyerap kejutan), pengumpulan dan pembebasan tenaga yang dibentuk semasa biomekanisme berjalan.

Secara umumnya, lengkungan kaki berfungsi sebagai mata air dan tuas, memastikan keselesaan maksimum dengan pergerakan yang minimum untuk badan. Kerosakan pada pautan ini boleh membawa kepada gangguan keseluruhan sistem muskuloskeletal, kerana badan itu adalah satu keseluruhan dan perubahan sedikitpun di mana-mana bahagiannya mempengaruhi semua kerja. Jadi kaki rata boleh menyebabkan kerosakan pada lutut, sendi pinggul, kecacatan tulang belakang dan gangguan organ-organ dalaman. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa jika kaki tidak dapat menampung fungsinya (penyusutan, keseimbangan, dan lain-lain), struktur yang lebih tinggi mula berfungsi (lutut, sendi pinggul, tulang belakang). Dan kerana mereka tidak disesuaikan dengan jenis beban, mereka gagal lebih awal.

Gerbang membujur terletak di tepi bahagian dalam kaki. Di gerbang membujur membezakan gerbang luar dan dalam. Gerbang longitudinal luar dibentuk oleh tulang metatarsal (ke-4 dan ke-5), kuboid dan calcaneus.

Gerbang membujur luar yang sebahagian besarnya melaksanakan fungsi sokongan apabila berdiri dan berjalan.

Gerbang membujur dalaman terbentuk oleh sphenoid, tulang metatarsal pertama dan kedua, serta tulang ram dan tulang belakang. Tidak seperti lengkungan luar, gerbang dalaman mempunyai fungsi yang lebih kenyal.

Di gerbang membujur menentukan sudut dan ketinggian lengkungan, yang membawa maklumat berharga mengenai keadaan kaki:

sudut gerbang membujur dibentuk dengan garis-garis yang ditarik di sepanjang tepi bawah sendi navikular-sphenoid, kepala tulang metatarsal pertama dan puncak umbi calcaneal; Norm 125 - 130 darjah; ketinggian gerbang longitudinal adalah tegak lurus yang jatuh dari atas sudut gerbang membujur ke pangkal kaki. Norma ialah 39 mm. Flatfoot yang membujur
Gerbang transversal terbentuk oleh kepala tulang metatarsal yang diatur dalam bentuk busur.

Dalam gerbang melintang memperuntukkan:

sudut antara jari 1 dan tulang metatarsal 1. Norm kurang daripada 15 darjah; sudut antara tulang metatarsal pertama dan kedua. Norma kurang daripada 10 darjah.

Kaki biasanya mempunyai 3 mata sokongan: C-tumit, A- kepala tulang metatarsal 1, B- kepala tulang metatarsal ke-5. Dengan kaki rata, mata pangsi berubah. Perubahan sedemikian secara dramatik mengubah mekanik berjalan, menyumbang kepada pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal (arthrosis, scoliosis, dan lain-lain).

Pembinaan khusus seperti bentuk gerbang terbentuk dan dikekalkan juga disebabkan oleh banyak ligamen dan otot. Ligamen memainkan peranan puffs pasif kaki, peranan penting dalam pembentukan lengkung kaki adalah kepingan ligan plantar panjang dan aponeurosis tunggal. Otot bertindak sebagai semangat aktif dan memainkan peranan yang sama penting dalam pembentukan reka bentuk kaki berkubah. Tiga kumpulan otot kaki dibezakan: otot dalaman lebih bertanggungjawab untuk pergerakan ibu jari, kumpulan luaran untuk gerakan jari kecil, dan otot yang terletak di tengah terlibat dalam pembentukan pergerakan di semua jari. Oleh itu, rasuk-rasuk dari otot-otot di arah yang berbeza mengekalkan lengkungan dan lenturan kaki yang melintang.

Tanda-tanda awal kaki rata:

Keletihan kaki kemudian boleh menyebabkan keletihan umum dan sindrom keletihan yang kronik. Sakit di kaki Pain di otot paha, kaki bawah, belakang yang berpunca daripada pergerakan, dan kemudian ketika berdiri, sakit hilang setelah tidur malam otot Bengkak kaki Penampilan kawasan kulit keras dan menebal yang menyebabkan ketidakselesaan apabila berjalan (natoptysh) berlaku di pangkal ibu jari. Tanda-tanda luar tapak kaki

Bahagian dalam tumit dan tapak kaki kasut dengan cepat haus. Kaki diperbesarkan dalam saiz, terutamanya dalam lebar. Ia sering diperlukan untuk membeli kasut satu saiz yang lebih besar. Sakit adalah isyarat utama masalah ini. Sering kali, kesakitan dengan kaki rata berlaku di kaki (selalunya bahagian atas peti besi, ubi kaliri), otot betis, otot pergelangan kaki, di bawah lutut, tulang-tulang tarsus dipecahkan. Pada peringkat kemudian, otot-otot femoralis, lutut, sendi pinggul, sakit pinggang dan lumbar tulang belakang. Kesakitan tidak muncul dengan serta-merta, tetapi secara beransur-ansur dan meningkat menjelang akhir hari kerja, terutama jika pada siang hari seseorang berjalan lama atau berdiri. Dalam peringkat penyakit yang belum dirilis, kesakitan berkurangan pada waktu pagi selepas rehat malam.

Ujian untuk kaki rata Untuk diagnosis petunjuk rata, anda boleh melakukan ujian mudah sendiri. Lubricate the soles, any pewarna (mascara, yodium, hijau yang cemerlang, dan sebagainya), anda boleh krim lemak. Kemudian tinggalkan cetakan di atas kertas, supaya beban di atas kaki seragam, dan anda berada dalam posisi berdiri biasa anda. Di atas sekeping kertas, lukis garis selari dengan potongan tanam dari jari ke tumit, dan padanya, lukis berserenjang di tempat paling dalam takik ke pinggir luar kaki. Dalam kes apabila jejak bahagian sempit kaki menempati separuh atau lebih garis garisan yang berserenjang ke baris pertama, ini menunjukkan kemungkinan kaki rata.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pada kanak-kanak norma-norma berbeza dari norma orang dewasa. Jejak orang dewasa yang menunjukkan rata kaki pada kanak-kanak mungkin mencerminkan kaki fisiologi biasa sepadan dengan tempoh perkembangannya (lihat Plantography).

Penyebab luaran - semua faktor yang menyebabkan kelemahan otot - ligamentous radial kaki dan perkembangan flatfoot dari persekitaran luaran:

Pengukuhan fizikal yang berat, termasuk profesion orang yang dikaitkan dengan jangka panjang di kaki mereka: pendandan rambut, jurujual, dll. Berat badan, mengandung, mengangkat dan membawa berat Sepatu! Kasut yang salah adalah punca pertama dalam pembangunan flatfoot. Dalam pengesahan ini, wanita menderita 4 kali lebih kerap berbanding kaki rata daripada lelaki. Heel di atas 4 cm adalah ancaman yang nyata kepada kesihatan, dan dengan itu semakin tinggi, semakin tinggi risiko mengembangkan flatfoot dan komplikasi yang tidak menyenangkan. Apabila memakai kasut tumit tinggi, pusat graviti bertukar, dan peningkatan sudut dalam sendi buku lali membawa kepada beban hadapan. Sebagai hasil daripada beban, gerbang melintang itu rata, menyebabkan kaki rata. Walau bagaimanapun, kasut rata juga boleh menyumbang kepada kaki rata, terutamanya pada kanak-kanak berumur 6-7 tahun, yang masih mempunyai proses pembentukan kaki. Ketinggian tumit untuk orang dewasa harus 3-4 cm, untuk kanak-kanak 1-1.5 cm.

Sneakers juga boleh melakukan kerosakan. Apabila bergerak, kebanyakan beban diambil alih oleh kasut, ini disebabkan oleh keupayaan kusyen tunggal dan keupayaan mereka untuk memperbaiki kaki dengan sempurna. Oleh itu, otot-otot dan ligamen kaki tidak berfungsi sebagaimana mestinya dan akhirnya kehilangan nada mereka dan menjadi lembap, yang nikmat perkembangan flatfoot.

Kaki rata - realiti keras

Ramai orang tahu tentang kaki rata, yang dikaitkan dengan ubah bentuk kaki manusia, tetapi hanya sedikit yang memahami ciri-ciri penyakit ini. Kebanyakan orang hampir tidak memberi perhatian kepada keadaan kaki mereka, jadi mereka melawat klinik atau hospital hanya jika mereka mempunyai masalah yang serius. Untuk mengelakkan akibat yang mengerikan, kami mencadangkan untuk mengkaji apa yang ada padanan.

Pertama, mari berurusan dengan definisi atau konsep "kaki rata". Flatfoot adalah ubah bentuk kaki, di mana gerbang melintang dan longitudinal hilang. Selalunya terdapat peningkatan dalam lebar tunggal dan kecacatan falang jari.

Anatomi kaki


Untuk menerangkan flatfoot harus biasa dengan anatomi struktur kaki. Kaki biasa adalah mekanisme yang diselaraskan dengan baik, struktur yang diwakili oleh tulang, otot dan ligamen kaki.

Rangka tulang terdiri daripada tiga bahagian:

 • Tarsus. Reka bentuk ini diwakili oleh tulang pendek dalam dua baris. Tarsus adalah tumit.
 • Plyusa. Bahagian ini termasuk tisu tulang belakang, permulaan yang disambungkan kepada tulang tarsus, dan sebelum - dengan jari-jari.
 • Jari Jabatan ini diwakili oleh phalanges utama, tengah dan kuku (ibu jari hanya falang utama dan tengah).


Tarsus dan tulang metatarsal membentuk lengkungan kaki yang membujur, dan tarsus dan jari kaki membentuk gerbang transversal. Fungsi gerbang kaki adalah sama dengan mata air otomotif. Jadi, mereka membenarkan:

 • sama rata mengedarkan beban semasa berjalan;
 • untuk menyeimbangkan dan menyesuaikan seseorang dengan pelepasan yang tidak rata;
 • untuk melembutkan pukulan semasa pergerakan dan selepas melompat;
 • mengumpul dan membebaskan tenaga, yang dibentuk oleh biomekanisme berjalan.

Dalam kes kaki rata, sistem otot berubah, melemah. Jari, tarsus dan tarsus bengkok, yang merupakan akibat perubahan dalam lengkungan dan kemerosotan fungsi mereka.

Punca Flatfoot

Setiap orang mahu mengekalkan bentuk dan kesihatan kakinya, dan untuk ini, anda perlu tahu sebab-sebab utama untuk pembangunan kaki rata, untuk mengelakkannya. Punca kaki rata adalah dalaman dan luaran. Jenis pertama membawa kepada ubah bentuk kaki akibat pertumbuhan yang tidak normal dan perkembangan tisu tulang dan otot. Sekiranya kita menganggap bengkak kongenital, akar masalahnya terletak pada kelemahan otot, keturunan miskin, penyakit kongenital dan genetik.

Kebanyakan penyebab luar pelanggaran kaki dan kaki rata adalah lemah otot dan ligamen akibat pendedahan dari sisi (beban tinggi, obesiti, membawa anak, membawa benda berat, dll.). Pada masa kini, orang semakin menderita dari kaki kaki rata, dan penyebabnya adalah kasut yang tidak selesa (yang, dengan kedudukan yang berpanjangan, mengurangkan nada otot) dan kekurangan rawatan pada zaman kanak-kanak.

Tanda-tanda flatfoot

Rawatan hanya boleh dilakukan dengan mengesan gejala-gejala kecacatan kaki. Jadi, orang mungkin mengalami gejala yang biasa ini:

 • keletihan kaki akibat berjalan kaki singkat;
 • calluses menyakitkan kering (jagung);
 • "Mencederakan" kesakitan di kaki;
 • kesakitan yang teruk dan berpanjangan pada buku lali, lutut, sendi pinggul;
 • kesemutan dengan palpasi kaki;
 • sakit dan kekejangan otot betis;
 • bengkak kaki dan jari;
 • gangguan busana;
 • sakit di pinggang, pinggul dan lutut.

Secara luaran, kelengkungan metatarsus dan ubah bentuk lain dapat dilihat oleh:

 • memakai pesat kasut (terutama dari dalam);
 • meningkatkan lebar dan meratakan kakinya;
 • clubfoot;
 • penampilan lubang dari ibu jari atau jari-jari kecil.

Penampilan semua tanda-tanda ini boleh menyebabkan masalah serius dengan sistem muskuloskeletal (arthrosis, scoliosis, hernia, dan lain-lain).

Apakah jenis flatfoot?

Kelengkungan tulang kaki adalah kongenital dan diperolehi. Flatfoot kongenital biasanya diperhatikan pada kanak-kanak, dan diperoleh - pada orang dari 20 tahun. Terdapat beberapa jenis kaki rata pada orang dewasa:

 • Traumatik. Penyebab kelengkungan tulang kaki adalah pelbagai kecederaan (retak, peregangan atau pecah) tulang atau tisu otot. Selalunya didiagnosis pada satu kaki.
 • Paralitik. Berlaku selepas lumpuh atau paresis otot, serta bentuk poliomielitis yang dipindahkan.
 • Rakhitic. Kecacatan kaki berkembang pada orang yang mempunyai tulang lemah disebabkan oleh riket atau kekurangan kalsium dalam badan.
 • Statik. Kelengkungan berlaku disebabkan oleh mobiliti rendah seseorang.

Varieti kaki rata

Dalam hal meratakan kaki, bentuk gerbang terganggu. Atas dasar ini, kaki rata boleh menjadi jenis melintang dan membujur. Pertimbangkan ciri-ciri dan ciri-ciri jenis ini.

Melintang

Tidak pasti apa flatfoot melintang? Dalam jenis penyakit ini, lengkungannya mengepit di bawah jari, dan sebabnya adalah peningkatan beban pada bahagian anterior tulang metatarsal. Oleh itu, masalah ini paling kerap membimbangkan wanita yang memakai kasut dengan belati atau tumit tinggi. Kelengkungan gerbang melintang berlaku dalam 55% kes-kes kaki yang cacat.

Longitudinal

Ciri utama longitudinal flatfoot adalah kehilangan secara beransur-ansur lengkung longitudinal (concavity dari tepi dalaman kaki). Selalunya kelengkungan seperti tulang berlaku pada orang yang berumur di bawah 30 tahun dan alasannya adalah obesiti dan memakai kasut yang salah. Pengurangan lengkungan longitudinal berlaku pada 29% kes, dan 16% daripada jumlah kes adalah flatfoot bercampur (kelengkungan lengkungan dan garis panjang membujur).

Klasifikasi flatfoot

Flatfoot diklasifikasikan mengikut tahap kelengkungan tulang. Tahap / ijazah apa saja? Setiap jenis ubah bentuk dibahagikan kepada 3 darjah, yang dibezakan oleh ciri-ciri mereka.

Jenis rata membujur rata dicirikan oleh darjah ubah bentuk berikut:

 • I. Orang ramai mempunyai sedikit perubahan pada sudut lengkungan, iaitu 130-140 darjah, dan lengkungannya mempunyai ketinggian 25-35 mm.
 • Ii. Terdapat peningkatan signifikan dalam sudut vault (140-155 darjah) pada 17-24 mm.
 • Iii. Di sini sudut gerbang adalah 155-170 darjah dengan ketinggian 5-16 mm.

Kelengkungan gerbang melintang mempunyai darjah berikut:

 • I. Pakar mengukur sudut 1 dan 2 tulang metatarsal. Dengan 1 darjah kelengkungan, parameter ini adalah 10-12 darjah.
 • Ii. Sudut ialah 15 darjah.
 • Iii. Ijazah ini dicirikan oleh peningkatan sudut antara tulang hingga 20 darjah. Dalam kes ini, ubah bentuk jari berlaku, yang menyebabkan kesakitan teruk di kaki.

Diagnostik

Sekiranya rasa sakit di bahagian bawah menjadi kekal, maka anda perlu segera menghubungi klinik atau hospital. Bagaimana untuk menentukan flatfoot membujur dan melintang? Untuk ini, pakar menggunakan beberapa kaedah diagnostik: pemeriksaan luaran kaki, pembentukan cetakan kaki, pengukuran data podometrik (nisbah panjang lebar, pengiraan indeks melengkung), dan radiografi.

Bagaimana untuk menentukan sama ada kaki rata

Sering kali, kanak-kanak didiagnosis dengan penyakit keturunan / kongenital, jadi semua ibu bapa dinasihatkan untuk memeriksa secara berkala untuk mengetahui sama ada anak lelaki atau anak perempuan mempunyai kecacatan tulang kaki. Terdapat satu ujian mudah untuk ini. Sebarkan sebahagian besar kaki (termasuk permukaan dalaman) dengan sejenis cat (mascara, yodium, hijau) atau krim kaya. Letakkan tumpukan pada kertas, sama rata mengedarkan keseluruhan beban. Lingkaran kaki di seluruh kawasan lokasinya dengan penanda atau pensil. Jika jurang sempit sekurang-kurangnya 50% dari keseluruhan lebar tunggal, ini mungkin menunjukkan kaki rata.

Adalah perlu untuk mengambil kira bahawa kaki kanak-kanak mempunyai keunikan pembangunan mereka sendiri, oleh itu, diagnosis akhir dibuat hanya oleh doktor semasa pemeriksaan fizikal. Apabila memeriksa kaki pada orang dewasa, anda perlu melihat keadaan kulit pada satu-satunya di bawah tulang metatarsal - ada jagung atau jagung kekal. Ia juga dinasihatkan untuk melihat dengan dekat jejak anda di pasir (di tepi laut atau tepi sungai) dan jejak air di atas lantai.

Rawatan

Bantuan pakar terdiri daripada beberapa kaedah rawatan flatfoot:

 • latihan gimnastik;
 • fisioterapi;
 • urut;
 • rawatan pembetulan;
 • pembedahan.

Langkah-langkah pencegahan

Terdapat pelbagai langkah pencegahan untuk orang dewasa dan kanak-kanak boleh menjadi garis hayat yang menghalang kelengkungan kaki. Ramai daripada mereka agak mudah:

 • memantau ketepatan jalan kaki (anda tidak dapat menyebarkan kaki anda);
 • meninggalkan profesi yang melibatkan beban berdiri tegak dan kuat di kaki;
 • menolak kasut dengan sol rata dan tumit di atas 4 cm;
 • pilih kasut ortopedik, gunakan kasut khas;
 • melakukan gimnastik;
 • mandi hangat dan urut kaki;
 • berjalan kaki tanpa alas kaki pada pesawat pelepasan;
 • berpegang kepada pemakanan yang betul.

Apakah akibat dari kaki rata

Kebanyakan kes-kes kaki rata diperhatikan pada orang dewasa, tetapi lebih dan lebih kerap, kanak-kanak juga didiagnosis dengan diagnosis sedemikian, yang jika tidak ada pemerhatian yang sewajarnya pada masa akan datang akan menghadapi akibat negatif. Pakar mengenal pasti komplikasi yang paling kerap disebabkan oleh tulang melengkung dan lengkungan kaki:

 • ketidakupayaan untuk membawa beban;
 • penolakan jari-jari kecil atau ibu jari;
 • ubah bentuk tukul seperti phalanges;
 • penampilan lubang pada sisi di pangkal jari;
 • pembangunan kuku yang tumbuh;
 • pembentukan jagung kering;
 • neuroma merton;
 • berputar pada tumit;
 • perkembangan abnormal sendi kaki;
 • arthrosis sendi;
 • urat varikos;
 • penyakit tulang belakang.

Aktiviti apa yang tidak boleh dilakukan dengan kaki rata

Pada orang yang berkaki rata, semua langkah terapeutik dan profilaktik perlu ditujukan untuk mengukuhkan gerbang kaki, untuk mengelakkan ubah bentuk tulang dan keperluan untuk melakukan operasi pembedahan. Itulah sebabnya flatfoot adalah penyakit yang memerlukan banyak sekatan terhadap aktiviti fizikal. Semasa rawatan, adalah penting untuk bertanya kepada doktor tentang apa yang boleh anda lakukan dan apa yang dilarang sama sekali. Pertimbangkan batasan utama:

 • Ia adalah perlu untuk mengecualikan semua jenis aktiviti fizikal, yang meningkatkan beban menegak di kaki (angkat berat). Ia juga dilarang untuk mencangkung, melakukan deadlift, lakukan tekanan tegak menegak semasa berdiri.
 • Anda tidak boleh terlibat dalam sukan profesional, di mana anda perlu menjalankan, melompat dan memuatkan kaki. Anda juga perlu menghilangkan sukan ini, yang membayangkan beban panjang di kaki (hoki, bola sepak, jarak jauh). Latihan sedemikian boleh mencetuskan microtraumas dan edema pergelangan kaki yang berlaku semasa kaki rata.
 • Dilarang menyertai gaya gusti gaya bebas dan sumo, yang menimbulkan ancaman tambahan kepada gerbang kakinya dengan kakinya yang rata kerana berat badan para pegulat.
 • Perkhidmatan tentera adalah sekatan yang ketat untuk orang yang mempunyai 3 darjah kaki persegi.

Selepas mengkaji artikel ini, anda akan dapat memantau kesihatan kaki anda dan perkembangan kaki anak-anak anda, yang akan membantu mengenal pasti kecacatan pada peringkat awal dan menghapuskan risiko masalah yang lebih serius.

Flatfoot. Punca, gejala, tahap, diagnosis tapak kaki rata. Flatfoot pada kanak-kanak - bagaimana untuk menentukan flatfoot? Flatfoot membujur dan melintang. Rawatan flatfoot - urutan, kasut dan tapak kaki untuk kaki rata, latihan

Soalan yang kerap ditanya

Laman ini menyediakan maklumat latar belakang. Diagnosis dan rawatan yang mencukupi penyakit ini mungkin dilakukan di bawah penyeliaan seorang doktor yang teliti.

Kaki rata - penyakit sistem muskuloskeletal, di mana terdapat perut di kaki gerbang. Ia dicirikan oleh pelanggaran mekanik berjalan dengan perkembangan beberapa komplikasi dari lutut, sendi pinggul dan tulang belakang.

Flatfoot menderita sehingga 50% penduduk dunia. Wanita terdedah kepada penyakit ini 4 kali lebih banyak daripada lelaki. Dalam 3% kes, kesukaran rata didaftarkan dari kelahiran, dengan usia 2 tahun pada 24% kanak-kanak, sebanyak 4 dalam 32% kanak-kanak, oleh tujuh tahun dalam 40% kanak-kanak, selepas 11 tahun, separuh daripada remaja mengalami kesukaran.

Anatomi kaki

Kaki yang sihat adalah mekanisme yang diselaraskan dengan harmonis yang terdiri daripada unsur-unsur tulang, otot dan tendon.

Terdapat 3 bahagian tulang tulang kaki: tarsus, tarsus, dan jari.

 • Tarsus terdiri daripada 7 tulang spongy pendek, yang disusun dalam 2 baris. Di barisan hadapan ialah: tulang kuboid, navicular dan lateral, tulang cuneiform perantaraan dan medial. Baris belakang adalah tulang ram dan tumit.
 • Metatarsus - terdiri daripada 5 tulang tiub pendek, pangkal yang membentuk sendi dengan tulang kuboid dan sphenoid, dan kepala mereka dihubungkan dengan falang jari.
 • Jari - terdiri daripada tiga falanges: kuku, tengah dan utama. Ibu jari dibentuk hanya dari phalanx utama dan tengah.
Gerbang kaki
Gerbang kaki adalah elemen struktur yang paling penting pada kaki, yang menentukan keupayaan fungsinya.

Terima kasih kepada gerbang yang terbentuk dengan baik, kaki melakukan beberapa fungsi yang diperlukan:

 • pengagihan beban badan semasa pergerakan
 • penubuhan keseimbangan dan penyesuaian ke permukaan tanah yang tidak rata.
 • pengurangan kesan di atas tanah semasa memandu (kapasiti menyerap kejutan),
 • pengumpulan dan pembebasan tenaga yang dibentuk semasa berjalan biomekanisme.
Secara umumnya, lengkungan kaki berfungsi sebagai mata air dan tuas, memastikan keselesaan maksimum dengan pergerakan yang minimum untuk badan. Kerosakan pada pautan ini boleh membawa kepada gangguan keseluruhan sistem muskuloskeletal, kerana badan itu adalah satu keseluruhan dan perubahan sedikitpun di mana-mana bahagiannya mempengaruhi semua kerja. Jadi kaki rata boleh menyebabkan kerosakan pada lutut, sendi pinggul, kecacatan tulang belakang dan gangguan organ-organ dalaman. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa jika kaki tidak dapat menampung fungsinya (penyusutan, keseimbangan, dan lain-lain), struktur yang lebih tinggi mula berfungsi (lutut, sendi pinggul, tulang belakang). Dan kerana mereka tidak disesuaikan dengan jenis beban, mereka gagal lebih awal.

Gerbang membujur terletak di tepi bahagian dalam kaki. Di gerbang membujur membezakan gerbang luar dan dalam. Gerbang longitudinal luar dibentuk oleh tulang metatarsal (ke-4 dan ke-5), kuboid dan calcaneus.
Gerbang membujur luar yang sebahagian besarnya melaksanakan fungsi sokongan apabila berdiri dan berjalan.
Gerbang membujur dalaman terbentuk oleh sphenoid, tulang metatarsal pertama dan kedua, serta tulang ram dan tulang belakang. Tidak seperti lengkungan luar, gerbang dalaman mempunyai fungsi yang lebih kenyal.

Di gerbang membujur menentukan sudut dan ketinggian lengkungan, yang membawa maklumat berharga mengenai keadaan kaki:

 • sudut gerbang membujur dibentuk dengan garis-garis yang ditarik di sepanjang tepi bawah sendi navikular-sphenoid, kepala tulang metatarsal pertama dan puncak umbi calcaneal; Norm 125 - 130 darjah;
 • ketinggian gerbang longitudinal adalah tegak lurus yang jatuh dari atas sudut gerbang membujur ke pangkal kaki. Norma ialah 39 mm.
Flatfoot yang membujur
 • Gerbang transversal terbentuk oleh kepala tulang metatarsal yang diatur dalam bentuk busur.
Flatfoot yang melintang

Dalam gerbang melintang memperuntukkan:

 • sudut antara jari 1 dan tulang metatarsal 1. Norm kurang daripada 15 darjah;
 • sudut antara tulang metatarsal pertama dan kedua. Norma kurang daripada 10 darjah.
Kaki biasanya mempunyai 3 mata sokongan: C-tumit, A- kepala tulang metatarsal 1, B- kepala tulang metatarsal ke-5. Dengan kaki rata, mata pangsi berubah. Perubahan sedemikian secara dramatik mengubah mekanik berjalan, menyumbang kepada pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal (arthrosis, scoliosis, dan lain-lain).

Pembinaan khusus seperti bentuk gerbang terbentuk dan dikekalkan juga disebabkan oleh banyak ligamen dan otot. Ligamen memainkan peranan puffs pasif kaki, peranan penting dalam pembentukan lengkung kaki adalah kepingan ligan plantar panjang dan aponeurosis tunggal. Otot bertindak sebagai semangat aktif dan memainkan peranan yang sama penting dalam pembentukan reka bentuk kaki berkubah. Tiga kumpulan otot kaki dibezakan: otot dalaman lebih bertanggungjawab untuk pergerakan ibu jari, kumpulan luaran untuk gerakan jari kecil, dan otot yang terletak di tengah terlibat dalam pembentukan pergerakan di semua jari. Oleh itu, rasuk-rasuk dari otot-otot di arah yang berbeza mengekalkan lengkungan dan lenturan kaki yang melintang.

Tanda-tanda flatfoot

Tanda-tanda awal kaki rata:

 • Keletihan kaki kemudian boleh menyebabkan keletihan umum dan sindrom keletihan kronik
 • Kesakitan di kaki
 • Kesakitan pada otot paha, kaki bawah, belakang yang berpunca dari pergerakan, dan kemudian ketika berdiri, sakit hilang setelah tidur malam
 • Kesukaran dalam memilih kasut
 • Ketegangan pada otot betis
 • Bengkak kaki
 • Penampilan kawasan kulit keras dan menebal yang membawa ketidakselesaan apabila berjalan (natoptysh), berlaku di pangkal ibu jari.
Tanda-tanda luar tapak kaki
 • Cepat memakai bahagian dalam tumit dan tunggal pada kasut
 • Meningkatkan saiz kaki, terutamanya dalam lebar, sering diperlukan untuk membeli kasut satu saiz yang lebih besar
 • Perubahan gait: gait berat, tidak normal, kosolapee muncul, postur dipecahkan.
Sakit merupakan isyarat utama masalah
Selalunya, kesakitan dengan kaki rata berlaku di kaki (selalunya bahagian atas gerbang, umbi calcaneal), otot betis, otot-otot betis sakit, di bawah lutut, tulang-tulang tarsus sempit. Pada peringkat kemudian, otot-otot femoralis, lutut, sendi pinggul, sakit pinggang dan lumbar tulang belakang. Kesakitan tidak muncul dengan serta-merta, tetapi secara beransur-ansur dan meningkat menjelang akhir hari kerja, terutama jika pada siang hari seseorang berjalan lama atau berdiri. Dalam peringkat penyakit yang belum dirilis, kesakitan berkurangan pada waktu pagi selepas rehat malam.

Ujian Flatfoot
Untuk diagnosis petunjuk kaki, anda boleh melakukan ujian mudah sendiri. Lubricate the soles, any pewarna (mascara, yodium, hijau yang cemerlang, dan sebagainya), anda boleh krim lemak. Kemudian tinggalkan cetakan di atas kertas, supaya beban di atas kaki seragam, dan anda berada dalam posisi berdiri biasa anda. Di atas sekeping kertas, lukis garis selari dengan potongan tanam dari jari ke tumit, dan padanya, lukis berserenjang di tempat paling dalam takik ke pinggir luar kaki. Dalam kes apabila jejak bahagian sempit kaki menempati separuh atau lebih garis garisan yang berserenjang ke baris pertama, ini menunjukkan kemungkinan kaki rata.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pada kanak-kanak norma-norma berbeza dari norma orang dewasa. Jejak orang dewasa yang menunjukkan rata kaki pada kanak-kanak mungkin mencerminkan kaki fisiologi biasa sepadan dengan tempoh perkembangannya (lihat Plantography).

Definisi flatfoot

Flatfoot (pes planus) - kecacatan kaki, dicirikan oleh penurunan berterusan di ketinggian lengkungannya sehingga mereka hilang sepenuhnya. Ini adalah jenis kecacatan kaki yang paling biasa, yang juga disertai dengan kecacatan pergelangan kaki dan sendi lutut dan kelengkungan jari. Lelaki muda yang mengalami masalah kaki rata menjadi objek pemeriksaan untuk kecergasan mereka untuk perkhidmatan ketenteraan.

Penentuan tahap flatfoot membujur
Flatfoot membujur - flatfoot, di mana ketinggian gerbang longitudinal kaki berkurang.

LITERATURE
1. Lagunova I.G. Anatomi X-ray rangka. - M:: Perubatan, 1981.
2. Diagnosis radiologi terhadap kaki-kaki yang rata dan kaki kaki: Cadangan-cadangan metodologi untuk doktor-kadet ahli radiologi / Institut Pengajian Perubatan Majikan Novokuznetsk Negeri. - Novokuznetsk, 1987.
3. Sadofeva V.I. Diagnosis fungsional X-ray penyakit sistem muskuloskeletal pada kanak-kanak. - L:: Perubatan, 1986.

Flatfoot mewakili ubah bentuk kaki dalam bentuk meratakan lapisan membujur atau melintang. Menurut kod ICD-10, beberapa klasifikasi ubah bentuk kaki tersebut dipanggil. Hanya doktor yang menentukan kehadiran flatfoot dan menetapkan rawatan yang diperlukan.

Varieti penyakit ini

ICD 10 menerangkan senarai jenis ketegangan. Untuk setiap kod yang ditetapkan yang berbeza.

 • Ubah bentuk Ploskosalgusnaya.
 • Flatfoot.
 • Spesies kongenital.

Jenis kaki rata ini dibezakan:

 • Kongenital;
 • Diperoleh akibat daripada kecederaan;
 • Akibat riket;
 • Paralitik;
 • Statik.
 • Melintang - dalam bentuk meratakan gerbang transversal kaki;
 • Longitudinal.

Ijazah kaki rata

Terdapat pelbagai tahap penyakit, bergantung kepada sudut lengkungan kaki. Setiap darjah dicirikan oleh tanda-tanda klinikal individu.

Tahap pertama menunjukkan tanda-tanda klinikal yang ringan. Kadang-kadang pesakit semata-mata tidak merasakan ketidakselesaan semasa berjalan. Gangguan di bahagian bawah sistem muskuloskeletal sering tidak kelihatan. Pesakit boleh "biasanya" menggunakan kaki mereka sendiri.

Gelaran kedua - berselang-seli, atau rata-rata rata. Patologi dapat dilihat dengan "mata". Dengan perkembangan penyakit ini, pesakit mengalami kesakitan pada sendi, otot, perubahan berjalan. Kadang-kadang pesakit terkawal.

Ijazah Ketiga - disebutkan rata. Terdapat ubah bentuk kaki yang sempurna. Dengan tahap penyakit itu, dinyatakan gangguan gait dan lengkungan tulang belakang dikesan. Terdapat risiko yang tinggi untuk kecacatan pesakit, dengan kelonggaran rata dari tahap yang jelas, terdapat kemusnahan progresif sistem muskuloskeletal dengan akibat yang menyedihkan.

Gejala biasa

Mengesan kehadiran penyakit ini mungkin dengan tanda-tanda:

 • Keletihan semasa berjalan;
 • Sakit di kaki, di kaki. Menguatkan ke arah penghujung hari;
 • Bengkak;
 • Kehadiran kawasan yang menyakitkan;
 • Perubahan dalam peti besi tengah;
 • Perubahan kepada tulang tarsus;
 • Kelebihan otot kaki;
 • Perubahan dalam keadaan sendi lutut dan pinggul;
 • Kelengkungan tulang belakang.

Mengiktiraf kehadiran flatfoot akan menghidupkan tanda-tanda luar:

 • Deformasi kasut - bahagian dalam tumit memakai lebih cepat;
 • Kaki tumbuh dalam saiz dan membengkak;
 • Gait menjadi janggal, kelainan kaki muncul, posturnya terganggu.

Gejala yang paling ciri penyakit ini, memudahkan definisi flatfoot - rasa sakit. Otot gastrocnemius, otot sakit pada kaki, isyarat mengenai masalah dengan tarsus. Secara kualitinya, kesakitan tidak berlaku dengan serta-merta, meningkat menjelang akhir hari, apabila ketegangan dan keletihan membina otot. Kesakitan adalah teruk jika orang itu telah berdiri lama.

Cara mudah untuk menentukan kaki rata

Bagaimana untuk menentukan kaki rata - soalan yang berkaitan dengan banyak orang. Membangunkan ujian mudah untuk membantu menentukan kehadiran flatfoot. Teknik ini mudah.

Di rumah, mudah untuk menjalankan ujian kecil: cat tapak cat, tinggalkan cetakan di atas kertas. Beban pada kaedah yang ditentukan untuk menentukan flatfoot adalah seragam.

Pada cetakan yang dihasilkan, lukis garis untuk mengukur hubungannya dengan panjang kaki. Apabila jejak mengambil lebih daripada separuh panjang kaki, ini menandakan rata. Walau bagaimanapun, diagnosis akhir flatfoot dilakukan di klinik.

Di rumah, mungkin dilakukan ujian mengikut kaedah Fridland. Memeriksa kaki dengan kaedah yang mudah - ketinggian dan panjang kaki diukur. Ketinggiannya didarabkan sebanyak 100 dan dibahagikan dengan panjangnya. Biasanya, nombor diperoleh dari 29 hingga 31. Pengurangan indeks menunjukkan kehadiran flatfoot.

Diagnosis flatfoot pada orang dewasa

Ujian untuk kehadiran flatfoot pada jejak dilakukan di klinik. Di rumah, tidak ada peluang untuk menentukan tahap rata rata dan melintang, lebih baik untuk mengesahkan diagnosis kepada doktor. Doktor menjalankan aktiviti diagnostik.

 1. Pemeriksaan visual dengan kajian tapak kaki. Pemeriksaan kaki pada jejak sering menjadi bermaklumat. Pemeriksaan visual kaki bergantung kepada profesionalisme doktor.
 2. Tensometry adalah kaedah diagnostik di mana pengiraan lengkap penunjuk kaki dilakukan.
 3. Doktor menjalankan pemeriksaan x-ray kaki. Gambar itu diambil dalam dua unjuran - sebelah dan lurus. Memberi doktor dengan maklumat lengkap mengenai tahap flatfoot dan kaedah rawatan.

Di klinik, pesakit akan diberi maklumat yang komprehensif mengenai cara menentukan kaki rata dan mencegah penampilan.

Adakah semua kanak-kanak mengembangkan kaki rata

Kadang-kadang anda boleh mendengar bahawa semua kanak-kanak dilahirkan dengan kaki rata. Ini benar: walaupun di rumah, kanak-kanak akan dapat mengesan kecacatan secara visual. Sehingga umur dua tahun, kanak-kanak mempunyai lengkungan kaki rata. Ini adalah keadaan fisiologi: tisu tulang kanak-kanak lembut, elastik, penuh dengan lemak. Apabila kanak-kanak berdiri di atas kaki, perkembangan intensif kaki bermula: jumlah bahan mineral meningkat pada tulang.

Secara beransur-ansur, garis-garis kaki menjadi dewasa. Semakin lama anak itu berada di kakinya, semakin cepat prosesnya. Sebelum berumur lima tahun, kaki dibentuk, ibu bapa perlu berhati-hati untuk tidak melepaskan permulaan perkembangan gangguan kaki berbahaya pada kanak-kanak.

Pengesanan flatfoot pada kanak-kanak

Kesihatan kanak-kanak memerlukan perhatian, tanggungjawab besar terletak pada ibu bapa. Kanak-kanak tidak dapat menjelaskan gejala mereka secara khusus, yang menunjukkan hanya kesakitan. Ibu bapa menemui sesuatu yang tidak senonoh apabila mereka melihat penyelewengan dalam perjalanan mereka, mereka melihat lemas, keinginan kanak-kanak untuk bermain permainan sedentari dan tenang.

Bagi kesihatan kanak-kanak, adalah penting untuk melakukan diagnosis kualitatif. Boleh diterima - pada jejak di atas kertas di rumah. Ia adalah mungkin untuk menggunakan minyak sayur-sayuran: jejak juga ketara.

Ambil cat atau minyak dan gosok kaki anak dengan mereka. Kanak-kanak itu bangkit di atas kertas, meninggalkan cetakan. Sekiranya jejak itu menunjukkan perut dalam kawasan kaki yang nipis, terdapat tanda bahawa kanak-kanak itu mengembangkan kaki rata. Ia adalah mungkin untuk menunjukkan tanda pada kertas kepada doktor.

Seorang pakar ortopedik pediatrik mendiagnosis darjah berat sebelah rata pada seorang kanak-kanak oleh X-ray. Kaedah ini adalah kesan yang rendah untuk minda dan maklumat kanak-kanak.

Dalam kes-kes yang ditandai dengan rata pada kanak-kanak, ortopedik mengesahkan jejak kaki dengan mengukur indeks subometrik. Selalunya kaki diperiksa oleh pelakon. Kaedah ini memberikan maklumat yang komprehensif mengenai pembentukan semua jabatan kaki. Apabila flatfoot ditemui pada kanak-kanak, pakar pediatrik mendaftarkan pesakit.

Bagaimana untuk mencegah perkembangan patologi

Sehingga anak-anak tidak mengembangkan kaki rata, perhatikan kasut. Dia harus mempunyai latar belakang dan tumit yang kukuh. Adalah penting bahawa ia adalah kecil. Insole harus mempunyai penebalan kecil - kaki datar yang menghalang pembentukan. Kasut dipadankan dengan saiz, tidak lebih dan tidak kurang. Boots sepatutnya membaiki sendi buku lali.

Bagi orang dewasa, ia berguna untuk melakukan senaman. Mereka tampil di rumah. Kompleks langkah-langkah yang diperlukan akan ditetapkan oleh pakar pediatrik. Adalah penting untuk berjalan tanpa alas kaki di atas permukaan yang keras. Wanita perlu ingat bahawa memakai kasut dengan kasut tumit tinggi menyumbang kepada perkembangan intensif flatfoot. Gaya hidup yang tidak aktif - faktor penting dalam perkembangan penyakit kaki. Setiap hari anda perlu bergerak, untuk melakukan senaman yang boleh dilaksanakan.

Pencegahan kaki rata adalah lebih mudah untuk dirawat berbanding mengubati penyakit. Pastikan ini jika anda ingin mempunyai sistem muskuloskeletal yang sihat. Menghapuskan risiko kepada kesihatan dan kehidupan.

Kaki rata - ini adalah jenis kecacatan kaki, di mana gerbangnya tertakluk kepada penurunan, akibatnya terdapat kehilangan sepenuhnya fungsi penyerap kejutan dan musim bunga yang melekat. Bergantung pada gerbang kaki yang diratakan, platypodia melintang dan longitudinal dibezakan. Juga membezakan flatfoot kongenital dan diperolehi. Kira-kira 45% daripada semua orang dewasa mengalami pelbagai bentuk flatfoot. Patologi lebih kerap dikesan pada wanita.

Apakah kaki rata?

Flatfoot - perubahan dalam bentuk kaki, yang dicirikan oleh peninggalan gerbang membujur dan melintang. Dalam kes kaki rata, struktur gerbang normal kaki agak ketara atau hampir sama sekali berubah, kedua-dua membujur (di sepanjang tepi kaki) dan melintang di sepanjang pangkal jari kaki. Sebagai komplikasi, sakit tulang belakang, arthritis dan arthrosis sendi lutut dan pinggul berlaku.

Kaki adalah penyerap kejutan semulajadi yang melindungi tubuh daripada berjabat sambil berjalan dan membolehkan anda mengimbangi semasa bergerak. Apabila mempertimbangkan bentuk kaki, dua gerbang dibezakan - membujur dan melintang.

 1. Gerbang membujur adalah kelengkungan kaki di bahagian dalam dari tumit ke sendi ibu jari. Biasanya ia kelihatan jelas.
 2. Gerbang transversal kurang ketara. Ia adalah lengkungan di pangkal jari kaki (di mana tulang metatarsal berakhir).

Apabila alat otot-ligamen lemah, bentuk normal kaki terganggu. Keterukan gerbang itu hilang, kaki diselesaikan, menyebar. Patologi serupa ditakrifkan sebagai flatfoot.

Flatfoot menderita sehingga 50% penduduk dunia. Wanita terdedah kepada penyakit ini 4 kali lebih banyak daripada lelaki. Dalam 3% kes, kesukaran rata didaftarkan dari kelahiran, dengan usia 2 tahun pada 24% kanak-kanak, sebanyak 4 dalam 32% kanak-kanak, oleh tujuh tahun dalam 40% kanak-kanak, selepas 11 tahun, separuh daripada remaja mengalami kesukaran.

Flatfoot dibahagikan kepada membujur dan melintang. Bergantung kepada bagaimana kaki mengembang: lebar atau panjang. Pada masa ini, terdapat jenis flatfoot seperti: membujur, melintang, digabungkan.

Sehingga kini, bentuk kecacatan kaki yang paling umum adalah melintang. Patologi yang diperoleh dan kongenital berbeza.

Flatfoot yang membujur

Flatfoot membujur dicirikan dengan meratakan gerbang membujur pada kaki. Pada masa yang sama panjangnya meningkat dan hampir seluruh kawasan tapaknya bersentuhan dengan lantai. Adalah diperhatikan bahawa flatfoot membujur adalah ciri khas untuk wanita. Ia memberi kesan kepada berat badan: berat badan yang berlebihan meningkatkan beban pada kaki dan kaki rata membujur menjadi lebih ketara. Umur di mana flatfoot membujur yang paling biasa adalah 16-25 tahun.

Terdapat empat peringkat flatfoot membujur:

 • peringkat pra-penyakit (peringkat prodromal);
 • flatfoot sekejap;
 • rata;
 • kaki rata kaki.

Di peringkat pra-sakit pesakit dengan kaki rata, keletihan semasa berjalan, sakit di bahagian atas gerbang kaki dan otot kaki selepas beban statik berpanjangan merisaukan.

Flatfoot yang melintang

Jika kita bercakap tentang, sebagai contoh, gerbang melintang (dan ia cacat dalam 55.23% kes), maka lima tulang metatarsal, di mana seluruh bahagian depan kaki terletak, menyimpang seperti peminat. Dalam kes ini, kaki dipendekkan, ada penyelewengan luaran ibu jari dan lekapan anomali / pengurangan purata. Sebagai peraturan, ini berlaku kepada orang yang berumur 35 hingga 50 tahun.

Perkadaran flatfoot melintang mengikut pelbagai data berkisar antara 55% hingga 80%. Penyakit ini biasanya berlaku pada orang-orang yang berusia pertengahan (35-50 tahun). Wanita mengalami flatfoot melintang 20 kali lebih kerap daripada lelaki.

Secara semula jadi, rata-rata membezakan:

 • Kenali kongenital dengan 5-6 tahun, kerana pada kanak-kanak yang terdahulu usia semua tanda-tanda penyakit ini dinyatakan.
 • Borang traumatik selepas patah tulang, disertai dengan pelanggaran lengkungan kaki.
 • Paralitik rata - komplikasi ditangguhkan polio, cerebral palsy, muncul akibat paresis, kelumpuhan otot kaki, serta otot betis kaki.
 • Rachitic diperhatikan pada kanak-kanak dengan riket kerana tulang belakang tulang terganggu.
 • Statik berlaku pada orang dewasa semasa melakukan kerja yang dikaitkan dengan kedudukan yang berpanjangan di kaki (pentadbir, ahli bedah, pramugari, penghibur, perunding). Muncul disebabkan kegagalan ligamen, otot kaki. Ia juga muncul pada usia tua disebabkan oleh atrofi otot, serta semasa obesiti, kehamilan disebabkan peningkatan beban di gerbang kaki.

Ijazah kaki rata

Kurangnya peralatan ligamentum. Tahap pertama penyakit ini, yang ditunjukkan oleh kesakitan berkala di kaki pada siang hari, dengan peningkatan beban, pada akhir hari kerja. Dengan tahap penyakit ini, perubahan visual di kaki tidak dikesan. Kaki mengekalkan rupa asal yang sihat. Pemunggahan pendek anggota badan yang lebih rendah dengan cepat melegakan kesakitan.

Melemahnya alat ligamentous, kaki tidak berubah bentuk, sakit dan keletihan pada kaki terjadi setelah berjalan-jalan atau di malam hari. Selepas berehat sakit dan ketidakselesaan hilang. Perubahan berjalan kaki, ia menjadi kurang plastik.

2 gelaran darjah

Penyebaran kaki ditentukan oleh mata kasar, peti besi hilang, kaki diperluas dan menyebar. Sakit menjadi kekal dan lebih jelas. Kesakitan meluas sepanjang pergelangan kaki, seluruh kaki, sehingga sendi lutut. Gait sukar, ada kelab kaki.

3 darjah kaki rata

Ijazah Ketiga: dicirikan oleh ubah bentuk lengkap. Pada masa yang sama, disfungsi sistem muskuloskeletal dengan manifestasi penyakit yang sama didiagnosis. Pada peringkat perkembangan penyakit ini, rasa sakit yang teruk dirasakan, beban sukan tidak mungkin.

Antara sebab utama yang membangkitkan pembangunan flatfoot, dapat dikenalpasti sebagai berikut:

 • berat badan berlebihan;
 • kehamilan;
 • ciri-ciri yang menyebabkan aktiviti fizikal yang berlebihan;
 • keturunan (kaki rata pada keluarga terdekat);
 • memakai kasut berkualiti rendah, kasut terlalu sempit atau kecil;
 • kelemahan ligamen dan otot kaki, kerana kekurangan beban atau umur yang sesuai, dsb.

Dalam 90% kes flatfoot didiagnosis pada orang-orang dengan alat musculo-ligamentous yang kurang maju kaki. Latihan yang tetap dari otot kaki akan membantu untuk mengelakkan berlakunya kecacatan dan tidak pernah menghadapi masalah kaki rata.

Gejala kaki rata pada orang dewasa

Biasanya, seseorang yang menghabiskan banyak masa di kakinya tidak menyedari perkembangan kaki rata, dan mengaitkan rupa kesakitan dan ketidakselesaan di kakinya dan kaki dengan keletihan. Terdapat beberapa tanda asas yang anda boleh mengesyaki perkembangan penyakit dahsyat ini dalam diri anda.

Tanda-tanda awal kaki rata:

 • Keletihan kaki kemudian boleh menyebabkan keletihan umum dan sindrom keletihan kronik
 • Kesakitan di kaki
 • Kesakitan pada otot paha, kaki bawah, belakang yang berpunca dari pergerakan, dan kemudian ketika berdiri, sakit hilang setelah tidur malam
 • Kesukaran dalam memilih kasut
 • Ketegangan pada otot betis
 • Bengkak
 • Penampilan kawasan kulit keras dan menebal yang membawa ketidakselesaan apabila berjalan (natoptysh), berlaku di pangkal ibu jari.
 • Kasut mula memakai lebih cepat daripada sebelum ini, kebanyakannya dari bahagian dalam.
 • Secara berkala nampaknya kaki telah bertambah panjang, dan kerana ini, anda perlu membeli kasut saiz yang lebih besar.

Dalam kes-kes yang lebih maju, ketika berjalan, kawasan sakrum dan sakit belakang yang lebih rendah, sakit kepala dapat terjadi, berjalan jarak jauh sangat menyakitkan dan menyakitkan.

 • kaki yang sangat letih,
 • sakit ketika menekan di tengah-tengah kaki atau tunggal,
 • bengkak
 • masalah dengan pemilihan kasut, yang berterusan tersandung pada tumit,
 • sakit di bahagian kaki dan belakang,
 • ubah bentuk kasut di dalam, splaying tumit.
 • Sakit di bahagian depan.
 • Penampilan jagung, jagung.
 • Ubah bentuk bentuk jari kaki.

Komplikasi

Flatfoot, seperti yang sudah boleh difahami secara umum dari ciri-ciri kursus dan perkembangan penyakit ini, boleh mencetuskan beberapa komplikasi tertentu, di antara mereka kita dapat membezakan yang berikut:

 • peningkatan secara beransur-ansur dalam kesakitan, manifestasi tidak spesifiknya (iaitu, sakit bukan sahaja di kaki, tetapi di pinggul, lutut, di belakang, sakit kepala);
 • clubfoot;
 • postur tidak normal, kelengkungan tulang belakang, perkembangan scoliosis dan penyakit lain tulang belakang (osteochondrosis, hernia, dan lain-lain);
 • kuku terkulai;
 • perubahan dystrophik pada otot belakang dan kaki;
 • perkembangan penyakit secara langsung berkaitan dengan luka kaki (kecacatan, keleluasaan, kelengkungan jari, neuritis, taji, dll.).

Bagaimana cara menentukan jarak di rumah?

Ada kaedah yang telah terbukti untuk menentukan flatfoot:

 1. Mendapatkan cetakan kaki. Ambil helai putih, letakkan krim kaki kaki, letakkan kertas di lantai dan berdiri di atasnya. Adalah penting untuk berdiri tegak dan tanpa sokongan. Berhati-hati memeriksa jejak itu. Di bahagian dalamnya harus ada takik;
 2. Kajian kaki mengikut kaedah Fridland, berdasarkan kajian indeks subometrik. Untuk melakukan ini, mengukur ketinggian dan panjang kaki, ketinggian dibahagikan dengan panjang dan didarabkan dengan 100. Nilai normal adalah dari 29 hingga 31.
 3. Tekan kaki dengan bahan pewarna dan bahan yang mudah dibasuh, dan menjadi apa-apa kertas putih. Perhatian! Semasa prosedur tidak boleh bergantung. Anda perlu berdiri tegak sahaja. Apabila melihat imej yang dihasilkan untuk membuat kesimpulan. Sekiranya seluruh kawasan kaki dicat, maka penyakit itu pasti ada. Sekiranya terdapat takik di bahagian dalam kaki dan ruang antara bahagian depan dan tumit, maka tidak ada masalah dengan kaki.

Kaedah ini membolehkan untuk mengesyaki kehadiran patologi. Tetapi bagaimana untuk menentukan tahap flatfoot? Hanya untuk ini, anda perlu menghubungi seorang pakar.

Diagnostik

Diagnosis "kaki rata" dibuat berdasarkan radiografi kaki dalam 2 unjuran dengan beban (berdiri). Diagnosis awal "kaki rata" boleh dibuat oleh seorang ortopedik berdasarkan pemeriksaan fizikal. Menentukan lokasi yang betul bagi tanda-tanda anatomi kaki dan pergelangan kaki bersama, pelbagai gerakan dan sudut pesongan kaki, tindak balas lengkungan dan otot kepada beban, ciri gaya, ciri-ciri pakaian kasut.

Beri perhatian: pada wanita, kaki rata didiagnosis 4 kali lebih kerap daripada pada lelaki. Selalunya, patologi berkembang semasa kehamilan disebabkan peningkatan fisiologi dalam berat badan.

Kaedah utama yang digunakan oleh ortopedi untuk membuat diagnosis adalah seperti berikut:

 1. X-ray. Kaedah diagnostik utama, yang membolehkan untuk menentukan bukan sahaja kehadiran, tetapi juga sifat dan tahap patologi, adalah radiografi dalam dua unjuran. Pemeriksaan sinar-X dijalankan dengan beban, iaitu, pesakit mesti berdiri.
 2. Perladangan. Kaedah memohon kepada kaki krim lemak yang boleh digunakan di rumah, dan diterangkan di atas. Daripada krim lemak, doktor sering menggunakan lugol, yang meninggalkan jejak yang lebih tepat dan jelas di atas kertas.
 3. Podometry. Ini adalah pengukuran pelbagai parameter kaki dan pengiraan pelbagai indeks untuk menentukan kehadiran kecacatan dan tahap patologi.

Rawatan flatfoot pada orang dewasa

Flatfoot seolah-olah banyak penyakit mudah, tetapi sebenarnya ia adalah patologi yang agak serius dan cepat berkembang, yang sukar untuk dibetulkan. Ia boleh sembuh sepenuhnya pada zaman kanak-kanak, dan pada orang dewasa, rawatan adalah bertujuan untuk melambatkan perkembangan penyakit ke peringkat yang lebih teruk. Flatfoot awal dijumpai, rawatan yang lebih baik akan menjadi lebih baik.

Pada orang dewasa, perjuangan menentang peluru berpandu bertujuan untuk:

 • pelepasan sakit;
 • meningkatkan nada dalam otot dan ligamen kaki.

Insoles Ortopedik

Hasil yang baik dalam rawatan flatfoot pada individu dari mana-mana umur diberi oleh instep sokongan ortopedik yang dibuat secara individu untuk setiap kaki, dengan mengambil kira semua ciri-ciri anatomi.

Insole semacam itu biasanya diperbuat daripada plastik, iaitu plastik apabila dipanaskan, dan pada suhu yang lebih rendah menjadi kaku. Sokongan instep sedemikian boleh dibuat untuk kasut dengan atau tanpa tumit.

 1. Memakai insoles ortopedik sepenuhnya dapat menyembuhkan kaki rata pada kanak-kanak di bawah umur tujuh tahun, jika rawatan bermula dari dua hingga tiga tahun. Kanak-kanak perlu agak kerap untuk menukar instep sesuai dengan pertumbuhan kaki.
 2. Pada remaja dan orang dewasa, memakai insoles membuat berjalan selesa, melambatkan atau menghentikan perkembangan penyakit. Pada mulanya, sokongan instep mungkin kelihatan tidak selesa untuk dipakai, tetapi apabila anda membiasakannya, perasaan selesa datang.

Latihan

Latihan adalah bahagian penting dari rawatan dan pencegahan kaki rata. Mereka membantu menguatkan otot-otot kaki, menghentikan perkembangan penyakit yang telah pun bermula. Untuk mencapai hasil yang stabil, anda memerlukan sekurang-kurangnya enam bulan. Ketetapan adalah penting, jika tidak, tiada kesan.

Ia perlu untuk memulakan rawatan dengan gimnastik, yang boleh dilakukan setiap hari di rumah. Jenis gimnastik terapeutik digunakan untuk mencapai pembetulan gerbang kaki, ia menguatkan otot, melatih alat ligamen, membentuk gaya berjalan yang betul. Terdapat banyak latihan yang dipilih secara individu dan bergantung kepada umur, aduan, kedudukan kaki dan bentuknya.

Latihan gimnastik kompleks:

 1. Mengangkat kaus kaki. Cukup untuk melakukan 10-12 reps. Untuk memulakan latihan, anda memerlukan tiang utama mereka: kaki selari dengan satu sama lain, sedikit terpisah.
 2. Menunggang kaki dengan bola elastik kecil atau tongkat bulat. Masa latihan - 5 minit menggulung subjek keseluruhan permukaan kaki
 3. Putaran Anda perlu duduk, meregangkan kaki anda ke hadapan, berehat tumit anda di atas lantai, dan bergantian berputar kaki anda ke arah yang berbeza. 10 kali ke kanan dan 10 kali ke kiri.
 4. Berjalan di atas kaki yang berlainan. 10 langkah di luar, kemudian 10 langkah di dalam, kemudian 20 langkah dengan perubahan fulcrum pada setiap langkah.
 5. Gulung: berdiri dari tumit ke kaki - 10 kali.
 6. Flexing dan memperluaskan jari pada kaki - 3 minit.
 7. Memegang kaki bola kecil. Sebagai pilihan - beralih dari tempat ke tempat objek kecil, memegang mereka dengan jari kaki anda.

Keseluruhan kompleks mengambil masa tidak lebih dari 20-30 minit setiap hari. Selepas melakukan senaman, disyorkan untuk melakukan urutan.

Berjalan di atas permukaan yang tidak rata. Latihan dilakukan tanpa alas kaki, masing-masing 8-12 kali.

 1. Berjalan kaki tanpa alas kaki di pasir (untuk pasir, anda boleh menyesuaikan kotak dengan saiz setengah meter per meter) atau tikar buih (atau dengan longgokan besar), membongkok jari anda dan bersandar di pinggir luar kaki;
 2. Berjalan di atas permukaan yang miring dengan sokongan pada pinggir luar;
 3. Berjalan di sepanjang lubang log.

Adalah sangat penting bahawa pesakit melakukan senaman khas dengan kaki rata setiap hari. Otot-otot dan ligamen kaki sebagai langkah pencegahan mesti dilatih secara berterusan, jika tidak, ia akan melemahkan, dan sebagai tanda-tanda gejala kaki rata muncul.

Urut untuk kaki rata

Urut untuk kaki rata melibatkan penggunaan sejumlah besar teknik yang berbeza. Ia mengusap, menguli, menggosok dan kaedah lain. Mengurut kaki, anda mesti bergerak dari jari ke tumit. Urut Shin melibatkan bergerak dari pergelangan kaki ke sendi lutut. Kedua-dua senaman dan urut sempurna nada otot dan ligamen kaki. Mandian kaki khas boleh digunakan dalam proses rawatan.

Teknik pijat dasar untuk kaki rata cukup mudah:

 • untuk mengurut kaki dari pergelangan kaki ke pangkal paha perlu ke bawah (mengusap, menoreh, menggosok);
 • Mengurut kaki dan bahagian belakangnya (dari jari ke pergelangan kaki) adalah perlu dengan menggosok, iaitu, dengan pergerakan pekeliling hujung jarum yang disatukan, atau tepi kelapa - di kaki;
 • gerbang kaki juga boleh diurut dengan "sisir", yang terbentuk dari sendi fungsional proksimal empat jari sambil memampatkan tangan menjadi tinju (dengan kata lain, "buku jari");
 • tumit (seli), serta pangkal jari kaki di sisi kaki, lebih mudah untuk menggosok, membongkok kaki di lutut, dengan empat kaki yang bersambung kedua-dua tangan (ibu jari tangan meningkat).

Melakukan senaman untuk rawatan flatfoot hendaklah sekurang-kurangnya 20 minit dan, jika boleh, dua kali sehari.

Mandi penyembuhan dengan bantuan ubat-ubatan rakyat

Telah ditubuhkan bahawa prosedur air berguna untuk pencegahan penyakit. Selepas seharian bekerja keras, terutamanya jika dia menganggap ia tinggal lama di kakinya, disyorkan untuk membiarkan kaki berehat dengan meletakkannya dalam mandi hangat.

 1. Berdasarkan kulit oak. Setengah liter air mendidih perlu ditambah 100 g bahan kering, letakkan api selama setengah jam, ketuhar dan tuangkan ke dalam semangkuk air suam.
 2. Mandi air garam. Anda boleh menggunakan iodized, dan sebaiknya garam laut. Satu sudu pencuci mulut dibubarkan dalam satu liter air suam, dicelupkan dalam bekas dengan penyelesaian kaki selama sepuluh minit. Kemudian mereka perlu membersihkan kering dan urut dengan tangan, sebelum dilincirkan dengan pelembap. Prosedur sedemikian meningkatkan peredaran darah, membantu menguatkan tulang dan berehat dengan sempurna.
 3. Mandi dengan merebus jarum sage, chamomile atau pinus. Tuang satu cawan tumbuhan kering dengan air panas dan rebus selama 15-20 minit, biarkan sejuk. Cairkan ½ dengan air panas dan tahan kaki anda selama kira-kira setengah jam.

Pencegahan kaki rata

Mencegah penyakit dengan mematuhi peraturan ini:

 1. Perlu berjalan lebih kaki telanjang. Jika boleh, anda harus pergi ke alam semula jadi, dan menghabiskan beberapa minit berjalan kaki tanpa alas kaki di rumput, tanah, kerikil, jarum konifer.
 2. Memakai kasut yang tepat. Ini berkaitan dengan pencegahan gangguan pada kanak-kanak. Bagi mereka adalah perlu untuk membeli kasut yang memegang kaki rapat, yang tidak terbang dan tidak menekan.
 3. Ia adalah perlu untuk melakukan senaman dari kaki rata. Dengan menonjolkan beberapa minit sehari, perkembangan gangguan dapat dicegah. Sebagai pertuduhan, anda boleh menggunakan tikar urut. Juga untuk urutan kaki diperlukan.
 4. Ia adalah perlu untuk memantau postur dan kedudukan kaki yang betul ketika berjalan, serta semasa berdiri. Kaki hendaklah terletak hampir sejajar antara satu sama lain dan berehat di pinggir luar tunggal.
 5. Pencegahan yang baik adalah mandi di rumah dengan ubat-ubatan anti-radang (chamomile, sage, wort St. John). Mereka membantu melegakan keletihan dari kaki selepas berjalan, serta menghilangkan keradangan dan bengkak. Mandi sedemikian sebelum bantuan urut untuk mempersiapkan kulit untuk bersantai.
 6. Urutan kaki meningkatkan bekalan darah ke kaki. Pada masa yang sama, mata refleks dirangsang, yang mana terdapat kira-kira 90 pada satu-satunya. Urut umum untuk pencegahan kaki rata juga ditetapkan untuk kanak-kanak untuk meningkatkan perlindungan badan.