Utama / Diagnostik

Seluruh kebenaran mengenai rawatan displasia sendi pada anjing

Displasia pada anjing sering muncul pada anak anjing. Penghidang yang berpengalaman memahami bahawa majoriti anjing silsilah besar terdedah kepada penyakit sistem muskuloskeletal. Dalam haiwan dengan membina badan yang kuat, jisim badan yang besar dan sentiasa berasa beban fizikal yang kuat sering mengalami kesukaran dengan sendi. Rawatan awal penyakit ini dapat membantu menghilangkan akibat-akibat serius, terutama yang tidak berfungsi.

Jenis utama penyakit ini

Displasia epiphyseal berbilang. Tahap kerosakan sendi yang sangat sukar. Keadaan ini tidak dapat dikalkulasikan dari epiphysis, yang dapat dilihat dalam lesi anggota belakang. Anjing itu terdedah kepada penyakit itu sejak lahir. Sendi boleh membengkak, berjalan tidak stabil dan longgar dapat dikesan. Puppies berhenti berkembang. Kecacatan ini dianggap turun-temurun, tetapi asal genetiknya belum diselidiki dengan jelas.

Displasia sendi siku. Jenis penyakit ini juga berlaku untuk penolakan sendi yang kerap, yang dikaitkan dengan kecacatan sendi siku forelimbs. Penyakit ini boleh dikesan seawal 4-6 bulan dan boleh menjejaskan kedua-dua 2 dan 1 kaki. Kebanyakan kemusnahan sendi siku pada anjing dikeluarkan oleh campur tangan pembedahan dan rawatan perubatan, bagaimanapun, individu yang telah tidur tidak dibenarkan untuk membiak selepas pemulihan. Kecacatan ini mempunyai asal genetik.

Displasia pinggul. Ia menjana asimetri badan. Sebagai contoh, dada besar dan besar, dan pelvis sempit, kaki belakang lemah terbentuk. Anjing, apabila bergerak, membawa berat dan beban di bahagian depan badan, oleh itu bahagian ini banyak berkembang. Adalah penting untuk menunjukkan bahawa pada usia muda badan boleh mengimbangi kekurangan pemendapan perkara baru pada tulang, tetapi dengan umur, penyakit itu menjadi lebih teruk. Atas sebab ini, penting untuk menjalankan terapi dan penyelenggaraan yang kompleks.

Displasia pinggul pada anjing berasal dari kalangan anjing dari semua baka, termasuk yang bercampur. Penyakit ini lebih genting daripada batu-batu yang kecil. Keturunan tertentu di peringkat gen paling mudah terdedah kepada ketidakselarasan (melonggarkan) sendi pinggul dan lebih kerap daripada yang lain mengungkapkan gejala displasia.

Gejala displasia pada anjing

Selalunya penyakit itu dikesan jika haiwan itu berpuas hati untuk setahun atau setahun setengah. Dan ini adalah semulajadi, kerana pada masa ini anjing itu tumbuh dengan pesat dan menumpuk massa. Sekiranya rawatan tidak bermula tepat pada waktunya, ia akan membawa kepada lemas berikutnya, yang mungkin tidak dapat dilihat dengan segera.

Ia perlu mengawasi anak anjing dengan berhati-hati: apabila dia lebih suka berbohong dengan anggota belakang yang tersebar ke sisi dan sering mengambil kedudukan ini, dia mempunyai displasia. Di samping itu, adalah perlu untuk berjaga-jaga, apabila anjing itu cepat letih berjalan-jalan atau mengejar, menolak pada masa yang sama dengan 2 kaki di belakang.

Apa gejala displasia perlu memberi perhatian kepada:

 • kepincangan pada 1 atau kedua-dua kaki belakang;
 • sambil menggerakkan batu-batu anjing;
 • kesukaran mendaki;
 • kaki belakang yang tidak normal jika anjing itu berada di perut;
 • keletihan yang teruk, penggantungan kerap;
 • cakar membengkak;
 • apabila menekan ke dalam sendi - perasaan tidak sihat, walaupun ketika berjalan atau berlari, mereka mungkin tidak;
 • bahagian depannya adalah besar, lebih kuat, manakala belakangnya lebih kecil dan lemah.

Sekiranya anjing itu menunjukkan tanda-tanda displasia, perlu segera berjumpa dengan doktor. Mengabaikan rawatan akan membawa kepada hakikat bahawa selepas tempoh tertentu makhluk itu tidak akan dapat bergerak dan akan merasa kesedihan.

Displasia sendi pada anjing muda berlaku tanpa tanda-tanda, mereka dinyatakan lama kemudian. Fokus adalah pada hakikat bahawa anak anjing tidak mahu bergerak di lantai licin dan lebih suka merangkak. Pada tahap penyakit yang terbengkalai, anjing itu mungkin menjadi bermusuhan kerana kerap merasa sensasi yang menyakitkan.

Diagnostik

Kaedah diagnostik utama adalah ujian dysplasia Ortolani, yang dilakukan di bawah anestesia, kerana doktor yang melakukan itu wajib memutar TBS anjing dengan cepat, dan ini dapat menyebabkan sakit parah. Pemeriksaan radiografi, dalam diagnosis dysplasia pinggul pada anjing, hanya dianggap sebagai alat diagnostik yang diperlukan. Ia membolehkan untuk melihat dengan jelas bagaimana asimetri sendi. Ia memberikan peluang untuk menubuhkan tahap kesan asimetri pada korda tulang belakang anjing.

Doktor haiwan mengambil ujian air kencing untuk pemeriksaan dan darah. Ibu bapa anjing mungkin tidak mempunyai displasia pinggul, tetapi akan memberikan generasi akan datang dengan penyakit ini. Ini adalah manifestasi yang sangat biasa. Terdahulu penyakit itu didiagnosis, lebih banyak alternatif yang tersedia untuk rawatannya. Ini penting terlebih dahulu kerana semakin lama penyakit itu tidak diperiksa, perubahan besar yang menyakitkan menyebabkan sendi anjing mengalami. Tahap kemerosotan mereka meningkat.

Ujian untuk displasia akan membantu menentukan diagnosis

Untuk menentukan diagnosis displasia, perlu menjalani analisis yang sepadan - kajian sinar-X, yang menghasilkan gambaran mengenai pembentukan displasia pada anjing.

Ujian displasia adalah kajian sinar-x mengenai sendi pinggul dan siku, dan selanjutnya kajian selanjutnya mengenai foto-foto displasia (gambaran) dan kesimpulan mengenai tahap penyakit atau ketiadaannya. Oleh kerana sendi pinggul kemungkinan besar tidak berkembang pada anjing, oleh itu, mari kita bercakap mengenai ujian untuk perkembangan yang tidak normal pada anjing jenis ini.

Ujian untuk displasia sendi pinggul dilakukan "dalam ketegangan". Sudah tentu, untuk membuat gambar displasia dalam anjing dibuat mengikut peraturan, anda mesti meletakkan haiwan itu dengan tepat di atas meja X-ray. Haiwan itu diletakkan di belakangnya secara menegak di atas meja, iaitu, badan anjing tidak perlu dibengkokkan sama ada ke kiri atau ke sebelah kanan. Dada perlu dipasang di kedudukan yang tidak bergerak.

Pelvis adalah kedudukan selari dengan satah jadual, memerhatikan kedudukan simetri yang tepat dari sisi kiri dan kanannya sepanjang hubungan dengan paksi utama. Kepentingan lutut haiwan itu wajib tetap berada di negara menengah atas, iaitu, mereka harus jelas terlihat dalam foto, perkembangan yang tidak normal pada anjing. Dengan cara yang sama, haiwan "meregangkan" untuk anggota belakang, yang mesti diputar 15 darjah.

Selepas ini, ujian displasia pada anjing dilakukan secara langsung. Selepas mengekstrak imej, doktor haiwan memeriksa kesamaan nilai-nilai dan simetri lokasi tulang pelvik. Doktor haiwan yang benar-benar bertanggungjawab untuk prosedur ujian, diwajibkan untuk menandakan tanda yang tidak dapat diisi pada identifikasi haiwan itu, iaitu, nombor setem anjing. Ia perlu menekankan bahawa semasa ujian untuk displasia, anjing mestilah berusia sekurang-kurangnya 12 bulan. Gambar menunjukkan:

 • nama haiwan;
 • nombor setem;
 • tarikh lahir;
 • baka;
 • tarikh penggambaran;
 • tanda "kiri" dan "kanan";
 • alamat dan nama pemiliknya.

Doktor yang melakukan ujian untuk perkembangan yang tidak normal anjing itu wajib memantau kualiti imej dan ketepatan kedudukan sistem tulang. Apabila terdapat patologi atau keadaan "diragukan", maka doktor haiwan harus membawa dalam perjalanan perniagaan pemiliknya. Dia boleh membuat kesimpulan berdasarkan imej. Kesimpulannya mengandungi penubuhan salah satu peringkat kedudukan paha:

 • Peringkat I atau A: tiada petunjuk perkembangan yang tidak normal;
 • peringkat II atau B: kedudukan biasa sederhana;
 • peringkat III atau C: mudah;
 • peringkat IV, atau D. purata.

Terapi Displasia Bersama

Seketika adalah perlu untuk menekankan bahawa rawatan penyimpangan dalam struktur sendi pada haiwan tidak memberikan 100% daripada jumlah keseluruhan. Rawatan displasia pada anjing dilakukan dengan penggunaan chondroprotectors, yang akan diaktifkan melalui suntikan ke dalam vena atau sendi haiwan. Dalam kes ini, anda perlu menjalankan prosedur sendiri. Ini mesti dilakukan secara eksklusif oleh doktor. Apabila haiwan kesayangan telah menemui perkembangan yang tidak normal, ia perlu untuk memohon sebanyak mungkin usaha untuk hidup lebih lama tanpa rasa sakit dan kesulitan.

Ia harus menggunakan pelbagai jenis bahan, termasuk mereka yang mempunyai kesan analgesik. Untuk menghilangkan sindrom kesakitan, doktor veteran sering menentukan Quadrisol-5, menghapuskan proses keradangan - Phenylbutazone, dan untuk menghentikan proses pemusnahan - Stryd. Menghilangkan atau mengurangkan kerapuhan boleh membantu ubat Rimadyl. Rawatan juga mengandungi mengambil vitamin, pemakanan yang betul dan cara aktiviti fizikal.

Apabila proses yang menyakitkan ditinggalkan, doktor haiwan menghantar anjing untuk pembedahan. Jenis operasi ditentukan selepas diagnosis am, ia boleh:

 1. Sikat myektomi otot. Tidak dianggap sebagai operasi yang sukar, di mana pembedahan otot sisisan sendi pinggul dilakukan. Ini mengurangkan kesakitan akibat aktiviti fizikal dan tekanan pada sendi terkejut. Manipulasi semacam itu ditentukan secara eksklusif oleh haiwan muda untuk menstabilkan kedudukan mereka.
 2. Reseksi kepala paha. Prosedur ini juga dipanggil arthroplasty reseksi. Ia mengandungi penyingkiran kepala tulang pinggul, dan penetapan anggota badan dilakukan berkat bundle khusus. Selepas campur tangan sedemikian, fungsi motor disimpan hanya untuk haiwan yang tidak terlalu besar, yang jisimnya tidak melebihi 15 kilogram. Atas sebab ini, pelaksanaannya dalam perwakilan baka besar dan besar tidak akan memberikan hasil yang boleh diramalkan.
 3. Kaedah triple osteotomy pelvik berkaitan dengan operasi yang kompleks. Doktor memotong tulang, maka ia digunakan dengan cara yang sama, sehingga ia lebih rapat dengan TBS. Plat tambahan digunakan untuk menguatkan tulang. Kaedah ini digunakan untuk menyembuhkan haiwan muda sahaja.
 4. Kaedah inter-osteotomy. Kaedah ini terdiri daripada membuang bahagian berbentuk baji dari leher. Akhirnya, yang lebih dekat memasuki rehat artikuler, pelangkapan dilakukan oleh plat.
 5. Perubahan bersama. Prosedur ini dilaksanakan di hospital dengan peralatan khusus, peranti dan prostesis. Prosedur ini terdiri daripada penyingkiran mutlak sendi berpenyakit dan penggantiannya dengan yang baru. Serangan pembedahan ini memberikan hasil yang baik dan dalam kebanyakan keadaan anjing mula hidup sepenuhnya.

Pemilik anjing harus memantau berat binatang peliharaan. Anjing yang mempunyai risiko penyakit atau penyakit telah didiagnosis, adalah perlu untuk menghadkan aktiviti fizikal. Berjalan panjang, permainan aktif dengan melompat boleh menyebabkan pembentukan patologi secara intensif dan pergeseran ke keadaan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, untuk menghapuskan sepenuhnya fizikal. aktiviti tidak diperlukan.

Sehingga enam bulan, beban aktif tidak disyorkan, tetapi haiwan itu boleh berenang. Penyakit ini memerlukan penjagaan khas untuk murid, dan ia hanya bergantung pada pemilik sejauh mana kualiti dan jangka panjang anjing itu akan tanpa rasa sakit dan siksaan.

Dysplasia dalam anjing: gejala dan rawatan

Penyakit sistem muskuloskeletal sering berlaku pada anjing baka besar. Dengan membina besar-besaran dan berat badan yang tinggi pada latar belakang aktiviti fizikal yang tinggi, haiwan sering mengalami masalah dengan sendi. Salah satu patologi yang paling biasa jenis ini ialah displasia. Tidak seperti manusia, displasia pada anjing tidak berlaku untuk penyakit kongenital, tetapi berkembang dalam puppyhood dan disebabkan oleh kecenderungan keturunan. Untuk mengelakkan komplikasi serius penyakit ini, termasuk imobilitas anjing yang lengkap, mungkin hanya dengan bantuan rawatan yang tepat pada masanya dan langkah pencegahan yang betul.

Ciri-ciri penyakit ini

Displasia adalah penyakit yang tidak boleh diubati yang boleh mengakibatkan pemusnahan sebahagian daripada sendi dalam anjing. Masalahnya adalah peningkatan yang signifikan dalam jurang antara kepala dan rongga artikulasi artikular, akibatnya kepadatan tulang dikurangkan. Geseran yang berterusan dan tekanan yang berlebihan membawa kepada kemusnahan tisu tulang, penyembuhan atau perut sendi.

Oleh kerana sendi pinggul tertakluk kepada beban yang paling besar apabila anjing bergerak, paling sering displasia memberi kesan kepada mereka. Kerosakan yang lebih kurang sama kepada sendi siku dan dalam kes yang jarang berlaku - lutut.

Terdapat 5 darjah pembangunan displasia pada anjing:

 • A - adalah norma;
 • B dan C - terdapat beberapa gangguan di mana kerap berlaku;
 • D dan E - kerosakan sendi teruk berlaku.

Penampilan penyakit ini mungkin jika anak anjing mempunyai kecenderungan genetik. Di Rusia, kumpulan risiko termasuk wakil semua baka besar, kerana anjing dengan displasia mula diperolehi dari pembiakan yang baru-baru ini. Perkara yang paling tidak menyenangkan adalah bahawa jika ada kecenderungan, displasia boleh berkembang, walaupun anjing itu diberi makan dengan betul dan dikenakan beban normal.

Punca

Permulaan penyakit dengan kehadiran kecenderungan genetik dapat mencetuskan banyak faktor yang berbeza, yang paling biasa adalah:

 1. Pemakanan yang tidak betul: diet tidak seimbang (kekuasaan daging atau ketiadaannya, makanan kering berkualiti rendah); pengenalan sebilangan besar suplemen kalsium fosforus; berlebihan berlebihan dan obesiti yang dihasilkan.
 2. Gangguan aktiviti motor: senaman berlebihan; tidak aktif; kecederaan, lebam, kecederaan anggota badan lain.

Risiko displasia adalah tertinggi dalam anjing dengan berat badan yang besar, jauh lebih tinggi daripada norma, yang pada masa yang sama menjalani latihan intensif.

Tanda-tanda displasia pada anjing

Mengakui proses patologi dalam sendi oleh X-ray boleh menjadi anak anjing separuh tahunan. Tetapi untuk melihat mana-mana pelanggaran luar semasa tempoh ini hampir mustahil. Hanya dengan perhatian yang mendalam adalah gejala utama displasia pada anjing yang dapat dilihat:

 • kepincangan sedikit yang muncul pada permulaan larian atau selepas kerja;
 • kekakuan pada bangun, keinginan untuk "memanaskan" atau "menyimpang" selepas berbaring lama;
 • kegagalan untuk mengambil tangga di salah satu atau salah satu arahan;
 • keinginan berulang untuk berehat semasa berjalan.

Sangat penting untuk mengetahui penyakit ini dan memulakan rawatan secepat mungkin. Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya satu gejala, anda perlu segera menghubungi doktor haiwan, kerana dengan usia, patologi akan menjadi lebih sukar untuk menyembuhkan. Selain itu, gejala-gejala displasia dalam anjing biasanya muncul hanya 1-1.5 tahun, apabila sistem muskuloskeletal terbentuk sepenuhnya. Dalam kes ini, kecederaan kepada sendi yang berbeza mempunyai beberapa ciri tersendiri.

Displasia pinggul

Proses negatif pada sendi pinggul menyebabkan pelanggaran kedudukan fisiologi kepala femoral berbanding dengan rongga sendi. Ciri-ciri ciri tingkah laku anjing dalam kecederaan sedemikian adalah sokongan yang berterusan pada forelimbs, keengganan untuk menaiki tangga, menurunkan croup, merayap ke belakang ketika berjalan.

Kemunculan tanda-tanda penyakit ditentukan oleh keterukan pelanggaran tersebut:

 • dengan sedikit percanggahan, gejala displasia pinggul pada anjing biasanya tidak muncul sama sekali atau muncul hanya pada usia tua;
 • dengan perbezaan yang ketara di antara bahagian-bahagian sendi, tanda-tanda penyakit itu akan segera dapat dilihat walaupun keadaan yang tepat dari anak anjing itu disediakan.

Displasia sendi siku

Sekiranya penyakit itu memberi kesan kepada sendi siku, gejala-gejala lain diperhatikan:

 • limping pada anggota depan;
 • kegagalan untuk memberikan satu kaki pada perintah;
 • penampilan penebalan atau serpihan tambahan pada sendi siku;
 • menarik keluar kakinya pada perasaan neoplasma;
 • keengganan untuk menuruni tangga.

Sesetengah tanda-tanda jenis displasia ini bergantung pada patologi tertentu, kerana tulang sendi dapat meratakan, menyebabkan geseran meningkat, atau, sebaliknya, menurun, membentuk jurang yang berlebihan.

Displasia lutut

Perubahan dalam sendi lutut pada anjing adalah jarang dan biasanya disebabkan oleh kecederaan atau lebihan beban yang dibenarkan pada anggota belakang. Dalam kes sedemikian, kedudukan tulang artikular berubah mengikut jenis sublaksasi. Ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • penampilan kecacatan yang jelas dari sendi lutut;
 • sensasi menyakitkan ketika merasakan tempat-tempat ini;
 • ketara pada kaki belakang.

Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, anak anjing berkembang biak mesti disediakan dengan syarat penahanan yang betul, tidak termasuk kemungkinan kecederaan.

Kaedah diagnostik

Semasa pemeriksaan awal anjing untuk kehadiran displasia, doktor haiwan menjalankan beberapa manipulasi:

 • menilai ketepatan gerakan am;
 • palpasi sendi untuk mengesan kecacatan;
 • melakukan lenturan-lanjutan anggota badan untuk menentukan bagaimana bergerak sendi, serta untuk melihat reaksi haiwan.

Kemudian membuat pemeriksaan x-ray. Apabila melakukan ini, anjing mesti berada di bawah anestesia am, yang membolehkan menentukan lokasi tulang artikular tanpa sokongan otot. Sekiranya x-ray tidak memberi gambaran lengkap mengenai kerosakan, arthroscopy dilakukan - pengenalan ruang mikroskopik melalui tisu tisu. Kajian sedemikian adalah sebagai maklumat yang mungkin, tetapi mahal dan tidak dilakukan di semua klinik.

Rawatan displasia pada anjing

Displasia dalam anjing dirawat dengan ubat-ubatan atau pembedahan. Pilihan rawatan bergantung kepada ciri-ciri penyakit, ciri-ciri individu organisma dan keadaan kesihatan haiwan. Dalam kebanyakan kes, rawatan displasia sendi siku pada anjing boleh dilakukan baik oleh kaedah konservatif dan oleh campur tangan pembedahan. Patologi sendi pinggul biasanya dikeluarkan hanya melalui pembedahan.

Terapi konservatif

Dalam anjing dengan displasia, rawatan dengan ubat termasuk ubat preskripsi untuk beberapa kumpulan dengan kesan yang berbeza:

 • chondroprotective - untuk penjanaan semula bersama;
 • antispasmodic - untuk mengurangkan kesakitan;
 • anti-radang - untuk melegakan keradangan tisu di sekitarnya.

Makanan tambahan dengan glucosamine dan chondroitin juga digunakan untuk mempercepatkan proses regeneratif di sendi. Bersama dengan mengambil ubat-ubatan dan suplemen makanan, haiwan ditetapkan diet khusus untuk penurunan berat badan dengan penggunaan serat vitamin-mineral secara serentak.

Kesan yang baik memberi fisioterapi tambahan. Yang paling popular ialah:

 • parafin atau ozokerit;
 • terapi magnet dan laser;
 • urut sendi yang rosak.

Semasa tempoh rawatan untuk anjing, aktiviti fizikal tidak dikecualikan, tetapi harus sederhana - berenang, berjoging ringan, berjalan.

Perlu diingat bahawa rawatan konservatif hip dysplasia pada anjing hanya memberikan peningkatan sementara - sakit dikeluarkan dan klasifikasi dihapuskan, tetapi sendi sendi yang dihancurkan tidak dipulihkan. Oleh itu, pakar mengesyorkan segera melakukan pembetulan operasi.

Pembedahan

Rawatan pembedahan displasia pada anjing bertujuan untuk mengubah bentuk kepala femoral supaya ia sesuai dengan parameter rongga artikular. Kerumitan operasi bergantung kepada tahap penyakit. Bagi pelanggaran kecil, prosedur ini hanya boleh dilakukan untuk mengeluarkan sepotong rawan kecil. Dalam kes yang lebih teruk, operasi berikut dilakukan:

 1. Endoprosthetics - penggantian lengkap sendi pinggul dengan prostesis titanium. Selepas tempoh pemulihan, anjing akan bergerak secara normal tanpa sebarang ketidakselesaan.
 2. Osteotomi - menukar lokasi rehat artikular dan memberikan gabungan fisiologi yang betul. Operasi boleh dilakukan hanya dengan tidak adanya displasia pembebanan dengan arthritis.
 3. Pembuangan leher dan kepala femoral - teknik ini tidak menyediakan implan implan, tetapi dikaitkan dengan tempoh pemulihan yang sangat panjang. Tetapi selepas pemulihan, anjing itu tidak akan mempunyai tanda-tanda penyakit, ia akan dapat berlari dan melompat tanpa batasan.

Keputusan mengenai kaedah rawatan pembedahan dibuat oleh doktor atas dasar diagnosis dan keadaan binatang. Sebarang operasi untuk displasia adalah kerja yang sangat halus yang hanya pakar bedah dengan pengalaman yang luas dan pengetahuan mendalam tentang anatomi boleh melakukan secara kualitatif. Oleh itu, sangat penting untuk mencari pakar sedemikian.

Pencegahan penyakit

Intipati langkah-langkah pencegahan untuk mencegah displasia pada anjing bergantung kepada tahap apa yang mereka perlukan. Ia perlu untuk berfikir tentang ketiadaan penyakit ini dalam anak anjing sebelum pengambilannya. Memilih anjing anjing besar, anda perlu memastikan bahawa ibu bapanya diuji untuk displasia dan menunjukkan keputusan negatif (gred A). Sijil ini disediakan oleh pembiak baka bersama-sama dengan dokumen lain. Walaupun walaupun ini tidak akan memberikan jaminan penuh bahawa pada masa akan datang penyakit itu tidak akan nyata.

Ia adalah mustahil untuk menentukan displasia pada anak anjing di bawah umur 6 bulan (dan kadang-kadang lebih tua). Tetapi jika anjing itu mempunyai predisposisi, penyakit itu pastinya akan mengisytiharkan dirinya kemudian. Oleh itu, pencegahan selanjutnya adalah untuk meminimumkan risiko kejadian atau perkembangan akibatnya. Langkah-langkah pencegahan termasuk pemakanan seimbang dan senaman yang mencukupi. Dengan pendekatan ini, sangat mungkin untuk menghentikan perkembangan penyakit itu, walaupun proses patologi telah bermula pada sendi anak anjing.

Sekiranya seekor anjing betina yang besar mula diberi makan dari masa kanak-kanak, yang membawa kepada peningkatan berat badan yang cepat, dan pada masa yang sama tertakluk kepada latihan yang berlebihan, maka semua ini dapat meningkatkan beban pada sendi sakit dan boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada haiwan itu. Mana-mana anjing memerlukan perhatian dan penjagaan, terutama jika ia merupakan wakil baka besar yang berisiko untuk penyakit sendi. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa displasia bukanlah satu kalimat. Anda boleh menyimpan haiwan kesayangan anda jika anda perhatikan masalah dalam masa dan memberikannya rawatan yang betul.

Anda juga boleh bertanya soalan kepada doktor haiwan kakitangan laman web kami, yang akan menjawabnya secepat mungkin dalam medan komen di bawah.

Displasia sendi dalam anjing - tanda-tanda, rawatan dan langkah-langkah pencegahan

Penyakit sistem muskuloskeletal memberi kesan kepada anjing besar. Alasannya adalah berat besar haiwan dan aktiviti fizikal yang berlebihan yang anjing itu dikenakan kepada pemiliknya. Penyakit yang paling biasa adalah displasia - proses patologi yang berlaku di sendi dan menyebabkan kemusnahan mereka. Penyakit ini boleh menjejaskan kedua-dua kaki belakang dan belakang. Daripada semua varian kemungkinan displasia, patologi yang paling biasa, diletakkan pada sendi pinggul. Ia adalah pada anggota belakang akaun haiwan untuk beban kuasa maksimum.

Displasia sendi pinggul pada anjing bukanlah penyakit kongenital, tetapi merujuk kepada penyakit yang diwarisi. Sebagai peraturan, penyakit ini tidak wujud dalam usia puppy, tanda awal displasia hanya dapat dilihat apabila haiwan kesayangannya berusia sekitar 1.5 tahun. Penyakit ini dianggap sangat berbahaya, kerana tidak ada diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya, anjing itu dapat sepenuhnya kehilangan fungsi motor.

Penyebab displasia

Displasia pada anjing adalah penyakit yang tidak dapat diubati dan dicirikan oleh kelonggaran atau pergeseran kepala tulang pinggul ke rongga artikular. Apabila bergerak, geseran tulang berlaku, yang membawa kepada perubahan dalam tisu bersama (delaminasi dan meratakan). Selalunya dysplasia menjejaskan sendi pinggul, lebih kurang siku dan lutut. Sesetengah baka anjing, seperti St Bernard, Anjing Gembala, Anjing, Retriever, dan lain-lain, lebih cenderung kepada perkembangan patologi.

Penyebab utama displasia adalah faktor keturunan. Sejak wilayah Persekutuan Rusia baru-baru ini memperkenalkan pengharaman pembiakan kelab anjing-anjing yang mengidap displasia, penyakit ini sering terjadi. Walaupun anak-anak anjing mempunyai ibu bapa yang sihat, kebanyakan anak masih boleh sakit.

Displasia sendi dalam anjing sering berlaku dengan penyelenggaraan haiwan yang tidak betul:

 • terlalu kerap dan berat badan berlebihan dalam anjing muda, menyebabkan kecederaan kepada anggota belakang;
 • diet tidak seimbang, berlebihan makanan anjing yang mengandungi makanan yang mengandungi protein;
 • obesiti;
 • memberi makan haiwan dengan makanan murah;
 • pelbagai kecederaan anggota badan (lebam, air mata dan sprains, sprains);
 • tidak mencukupi atau pengambilan vitamin C D B₁ dalam badan anjing, serta unsur surih seperti kalsium, fosforus;
 • gaya hidup yang tidak aktif, yang membawa kepada kelemahan otot dan perkembangan sendi yang tidak normal.

Dalam sesetengah anak anjing, jisim otot tumbuh lebih cepat daripada tulang, yang juga merupakan faktor dalam berlakunya displasia. Bentuk keturunan penyakit ini pasti dapat diketahui walaupun dalam hal perkembangan anjing itu berjalan sesuai dengan semua aturan: diet seimbang, beban sehari-hari yang moderat.

Tanda-tanda displasia pada anjing

Tanda pertama displasia, sebagai peraturan, hanya muncul selepas haiwan kesayangan mencapai umur 1.5 tahun, sangat sukar untuk mengesan patologi lebih awal. Terdapat 5 darjah pengembangan displasia:

 1. A - dalam tisu sendi pelanggaran tidak berlaku.
 2. B - terdapat kecenderungan untuk perkembangan patologi.
 3. C - terdapat luka-luka sendi, yang menyebabkan kehalusan kerap.
 4. D - dianggap sebagai tahap kerosakan rata kepada sendi, dengan rawatan yang tepat pada masanya, proses itu dapat dikawal.
 5. E - perubahan struktur berlaku di sendi, tisu musnah. Terapi penyakit hanya menyokong.

Gejala utama displasia adalah kepincangan, gejala klinikal lain bergantung kepada tahap penyakit dan jenis lesi anggota. Tanda-tanda dysplasia muncul:

 • Limping pada kaki belakang, dan anjing itu boleh lemas di kedua-dua kaki dan kedua-dua anggota badan sekaligus. Limping biasanya berhenti sebentar, kemudian kembali semula.
 • Anjing itu sukar untuk naik dan menuruni tangga.
 • Gaya haiwan menjadi goyah dan bergoyang.
 • Semasa pergerakan bijirin haiwan diturunkan, nampaknya anjing itu bergerak di atas cakar yang bengkok.
 • Pet cepat mendapat letih apabila berjalan, membuat berhenti kerap untuk berehat.
 • Apabila cuba mengambil posisi berbaring atau duduk, anjing itu bertukar lama.
 • Bengkak boleh berlaku pada kaki.
 • Apabila haiwan terletak pada perutnya, kaki-kakinya tidak berubah secara normal ke sisi.
 • Semasa berjalan, haiwan kesayangan itu bergerak keluar dari tanah dengan kedua-dua kaki belakang (kelinci berjalan).
 • Apabila merasakan ekstrem (siku, paha), haiwan mengalami kesakitan yang teruk.
 • Perkadaran perubahan badan: bahagian depan menjadi lebih besar dan lebih besar daripada belakang.

Ketahui lebih lanjut mengenai displasia hewan dalam Panduan Rujukan Veterinar.

Anak anjing kecil yang membangunkan displasia sendi pinggul, lebih suka tidak bergerak di atas lantai dengan bantuan berlari, dan merangkak di perut. Sekiranya pemilik tahu bahawa terdapat kes patologi sedemikian sebagai displasia pinggul anak anjing dalam silsilah anak anjing, maka sahabat kecil berkaki empat harus menjalani pemeriksaan x-ray.

Sekiranya gejala di atas dikesan dalam anjing, haiwan itu harus segera ditunjukkan kepada doktor, jika tidak, anjing itu akan kehilangan sepenuhnya fungsi motor.

Displasia sendi pinggul pada anjing dicirikan oleh sokongan berterusan anjing pada kaki depan, kesukaran berjalan tangga, menurunkan croup dan merayap ke belakang sementara hewan peliharaan bergerak. Pemeriksaan dysplasia pada anjing untuk masa yang lama mungkin tidak nyata sama sekali. Sesetengah haiwan yang terdedah kepada penyakit ini mula mengalami displasia pinggul pada anjing hanya pada orang tua.

Displasia sendi siku pada anjing ditunjukkan dalam bentuk tanda seperti:

 • kegagalan untuk memerintahkan "Berikan kaki", disebabkan kesakitan yang teruk di dalam badan;
 • pembentukan pada pertumbuhan sendi siku dan anjing laut;
 • claudication pada kaki depan;
 • keengganan untuk menuruni tangga;
 • merengek dan agresif apabila cuba menguasai kawasan siku haiwan itu.

Displasia sendi siku mempunyai tanda-tanda yang bergantung pada beberapa ciri penyakit, seperti dalam patologi tulang kaki, mereka meratakan atau, sebaliknya, menurun.

Displasia lutut berlaku dalam kes-kes yang jarang berlaku dan biasanya dicetuskan oleh trauma atau tekanan yang berlebihan pada kaki belakang binatang. Tulang artikular pada masa yang sama kelihatan seperti subluxation. Tanda-tanda patologi adalah seperti berikut:

 • sendi lutut cacat, yang boleh dilihat dengan mata kasar;
 • apabila cuba merasakan kawasan yang terjejas, anjing mengalami kesakitan yang teruk;
 • apabila memindahkan limps anjing pada anggota belakang.

Setiap pemilik anjing yang menggunakan aktiviti fizikal aktif untuk haiwannya mesti mengambil kira kemungkinan timbulnya displasia sendi.

Cara untuk mendiagnosis displasia

Pemilik yang prihatin segera akan melihat sesuatu yang salah dengan hewan peliharaannya, tetapi hanya doktor haiwan yang berpengalaman dapat membuat diagnosis yang tepat tentang displasia pada anjing. Perkara pertama yang akan dilakukan oleh pakar ini ialah melakukan pemeriksaan klinikal haiwan yang dekat. Doktor akan menilai ketepatan pergerakan anggota anjing, palpasi akan menentukan ubah bentuk mungkin pada sendi. Apabila melakukan prosedur fleksi dan sambungan sendi, displasia dicirikan oleh gejala sedemikian semasa pergerakan tulang sebagai cubit dan klik. Semasa ujian, doktor memerhatikan tindak balas haiwan tersebut.

Displasia pada anjing selalu memerlukan kajian yang lebih teliti, jadi untuk diagnosis yang tepat diperlukan juga untuk melakukan pemeriksaan x-ray haiwan. Kaedah ini akan menunjukkan skala pemusnahan tulang dan membolehkan anda membuat rancangan rawatan yang berkesan. X-ray dilakukan hanya dengan immobility anjing yang lengkap, kerana untuk pemeriksaan yang lebih teliti diperlukan bahawa haiwan itu tidak mengganggu semua manipulasi doktor.

Sekiranya x-ray tidak dapat menunjukkan keseluruhan gambaran penyakit, kaedah arthroscopy digunakan. Di bawah anestesia am, beberapa potongan mikroskopik dibuat pada rongga abdomen haiwan, di mana peranti khas dimasukkan - arthroscope atau microcamera. Kaedah ini adalah tepat kepada milimeter dan dapat menunjukkan keadaan struktur tisu tulang rawan. Kaedah ini membolehkan anda menentukan dengan tepat anak anjing pada peringkat penyakit dan tahap kerosakan sendi. Arthroscopy dianggap sebagai prosedur yang agak mahal, kerana ia hanya dilakukan di pusat-pusat veterinar besar.

Rawatan displasia pada anjing

Sayangnya, penyakit seperti displasia pada anjing tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi dengan bantuan terapi bermula tepat pada masanya, mungkin untuk menghentikan proses pemusnahan tisu dan meningkatkan kualiti hidup haiwan. Jika atas sebab tertentu, pemilik anjing itu lambat untuk pergi ke doktor haiwan, haiwan tersebut mungkin mengalami penyakit yang lebih serius, yang menyebabkan kerosakan rawan dan degenerasi sendi - osteoarthritis. Untuk mengelakkan terjadinya patologi yang serius, diperlukan untuk memulakan rawatan displasia secepat mungkin. Bagaimana untuk merawat displasia pada anjing, hanya doktor haiwan berpengalaman yang akan mengesyorkan.

Ubat

Terapi dengan ubat-ubatan dalam anjing melibatkan penggunaan chondroprotectors - ubat yang boleh menghentikan perubahan patologi pada sendi. Dadah disuntik secara intramuskular, indus memerlukan suntikan ke dalam sendi itu sendiri. Ubat ini berkesan hanya pada peringkat awal penyakit ini. Di samping itu, ubat antispasmodik digunakan untuk melegakan sensasi yang menyakitkan, dan ubat anti-radang digunakan untuk menghapuskan keradangan tisu di sekelilingnya.

Pemulihan homeopati

Terapi konservatif yang digunakan untuk merawat displasia melibatkan penggunaan ubat homeopati yang mampu menyokong dan tindakan profilaksis. Salah satu ubat ini ialah Discus compositum, yang diberikan kepada haiwan yang tidak berumur 9 bulan. Untuk tujuan prophylactic, ubat ini ditetapkan dari minggu pertama kehidupan anjing 22 kali seminggu. Ubat ini diberikan intramuskular atau subcutaneously. Perlu diingat bahawa dengan bantuan persiapan herba, proses patologi pada sendi dan tulang tidak dapat dihentikan, hanya doktor veterinar yang berkesan harus menetapkan semua ubat yang berkesan. Mana-mana penggunaan dadah secara bebas boleh menyebabkan akibat yang serius untuk kesihatan haiwan.

Fisioterapi

Pakar veterinar boleh menetapkan kaedah rawatan anjing seperti radiasi elektromagnet dan terapi laser. Kaedah ini bertujuan untuk memanaskan sendi haiwan yang terjejas, tetapi tidak selalu kaedah rawatan ini membawa hasil yang positif. Terdapat kontraindikasi tertentu untuk rawatan sedemikian, jadi semua terapi dijalankan hanya di bawah pengawasan ketat seorang doktor haiwan. Hanya pakar yang boleh menentukan jadual dan tempoh prosedur perubatan dengan jelas.

Suplemen pemakanan

Pakar veterinar sangat mengesyorkan pemilik haiwan untuk menggunakan ubat-ubatan seperti Chondroitin dan Glucosamine untuk rawatan haiwan peliharaan, bertujuan untuk memulihkan tisu rawan tulang yang rosak. Suplemen pemakanan dibenarkan untuk memohon bukan sahaja pada peringkat awal perkembangan penyakit, tetapi juga dalam kes apabila anjing itu didiagnosis dengan osteoarthritis. Makanan tambahan biologi yang aktif mesti dimasukkan dalam diet anjing dari minggu pertama kehidupan haiwan.

Kaedah pembedahan

Displasia sendi pinggul pada anjing tertakluk terutamanya kepada campur tangan pembedahan. Kaedah pembedahan adalah rawatan yang paling berkesan untuk displasia, kerana ia bertujuan secara langsung di kawasan yang terkena sendi. Pembedahan dapat mengembalikan aktiviti motor aktif yang sama kepada anjing yang sakit.

Operasi pembedahan dilakukan dengan beberapa cara:

 1. Arthroplasty - semasa prosedur, pakar bedah itu sepenuhnya atau sebahagiannya menghilangkan kepala dan leher paha. Operasi dijalankan hanya dalam kes apabila penyakit mengambil 4 atau 5 peringkat pembangunan, dan sendi dipengaruhi oleh osteoarthritis. Masa pemulihan selepas arthroplasty agak panjang dan sukar, tetapi haiwan itu kembali sepenuhnya kepada kehidupan aktifnya dahulu. Doktor haiwan mencadangkan melakukan operasi untuk anak anjing yang belum mencapai umur enam bulan, sebagai peraturan, anjing muda bertolak ansur dengan prosedur lebih mudah dan pulih lebih cepat.
 2. Sikat myektomi otot. Prosedur mudah di mana doktor membedah otot sisir, terletak pada sendi pinggul. Kaedah ini mengurangkan tekanan pada sendi terjejas dan menghilangkan rasa sakit yang berlaku semasa pergerakan anjing. Prosedur ini ditetapkan hanya untuk anjing muda, untuk menstabilkan keadaan binatang itu.
 3. Endoprosthetics - melibatkan penggantian sendi pinggul dengan prostesis titanium. Operasi ini sangat rumit, dan tidak semua pakar dapat melaksanakannya secara kualitatif. Selepas prosedur itu, haiwan itu mungkin mempunyai komplikasi dalam tempoh selepas operasi, kerana kes penolakan badan asing dicatatkan oleh tubuh haiwan. Tetapi hampir selalu, endoprosthetics berakhir dengan kejayaan: anjing itu kembali ke aktiviti fizikalnya dahulu.
 4. Osteotomi triple - prinsip utama prosedur adalah untuk menukar lokasi rehat bersama dan memberikan tulang bentuk yang betul. Terdapat juga kontraindikasi terhadap prosedur ini. Jika displasia siku pada anjing rumit oleh arthritis, pembedahan tidak dilakukan.

Keputusan campur tangan pembedahan dibuat oleh pakar hanya bidang diagnosis lengkap binatang itu. Campur tangan bedah, sebagai metode untuk merawat displasia, adalah metode yang sangat rumit dan memakan waktu, yang hanya seorang dokter yang berpengalaman dapat melakukan secara kualitatif.

Pencegahan penyakit

Proses patologi pada sendi dapat berkembang baik pada peringkat keturunan dan akibat dari pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup yang tidak sepatutnya. Pencegahan penyakit perlu dijalankan dari minggu-minggu pertama kelahiran anak anjing, hanya boleh displasia dapat dielakkan. Menentang peraturan yang tidak rumit untuk penjagaan haiwan akan membantu menahan pemusnahan sendi:

 1. Jangan terlalu berlebihan haiwan kesayangan berkaki empat, kerana berat badan berlebihan menimbulkan tekanan yang kuat pada sendi.
 2. Yang paling perhatian harus diberikan kepada anak anjing yang umurnya tidak melebihi enam bulan. Pada masa ini anjing itu tumbuh sendi dan tulang, pembentukan sistem rangka. Perlu diingatkan bahawa pada anak-anak anjing yang besar, proses ini mungkin terjadi secara intensif.
 3. Jangan menyalahgunakan makanan protein. Pemakanan haiwan mesti seimbang. Diet pasti termasuk: protein, karbohidrat, lemak, mineral dan kompleks vitamin, probiotik, makanan kaya serat. Di samping itu, haiwan kesayangan perlu menerima jumlah fosforus dan kalsium yang diperlukan.
 4. Secara kerap menjalankan diagnosis badan anjing, memantau dan mengawal patologi yang telah bermula.
 5. Dalam 6 bulan pertama kehidupan anak anjing, dia mesti dilindungi dari latihan fizikal yang melelahkan. Jalan yang paling tepat dengan anjing akan termasuk berjalan, berenang, berjalan kaki jauh.
 6. Memperkenalkan sup daging dan sayuran ke dalam makanan haiwan peliharaan. Makanan sedemikian cepat diserap dan menyihatkan badan anjing.
 7. Dari usia yang sangat awal, suplemen makanan yang menghalang perkembangan displasia (Glucosamine, Chondroitin) diperkenalkan ke dalam diet anak anjing.

Sekiranya terdapat displasia sendi pinggul pada anjing dalam silsilah, atau anak anjing itu mudah terdedah kepada penyakit ini kerana sifat baka, anjing harus diperiksa pada usia dini. X-ray pertama disyorkan untuk haiwan pada usia 5 bulan, yang kedua - apabila anjing berusia lebih dari setahun. Pemiliknya harus mengawasi perkembangan temannya yang berkaki empat, memperhatikan sifat pergerakan, pengaturan anggota badan. Sekiranya ada tanda-tanda yang mencurigakan mengenai haiwan kesayangan menunjukkan pakar.

Displasia bukan ayat. Walaupun penyakit itu serius dan sukar untuk dirawat, dengan pendekatan yang kompeten untuk terapi, hasil positif dapat dicapai dan anjing itu boleh kembali ke gaya hidupnya yang biasa. Peraturan utama adalah untuk memberi perhatian kepada kesihatan kawan berkaki empat dan tidak membebankan anjing dengan senaman fizikal yang kerap dan berat, serta memantau kualiti pemakanan haiwan. Pendekatan yang tepat untuk menaikkan dan menjaga anak anjing dari hari-hari pertama dalam hidupnya akan membantu pemiliknya untuk meningkatkan hewan peliharaan yang sihat, berdedikasi dan bahagia.

Gejala dan rawatan displasia sendi pada anjing

Displasia dalam anjing adalah penyakit yang mengakibatkan kemusnahan sendi pinggul haiwan. Anjing besar boleh terdedah kepada penyakit ini: Labradors, anjing gembala, St Bernard, pengambilan dan lain-lain.

Punca displasia pada anjing

 • Selalunya penyakit ini adalah genetik dalam anjing besar. Dengan pemusnahan haiwan yang sakit hati dari genotip perkembangan selanjutnya, hanya haiwan yang sihat dilahirkan.
 • Juga, displasia boleh berkembang akibat kekurangan zat makanan. Ia telah dibuktikan oleh saintis bahawa nisbah fosforus dan kalsium yang tidak seimbang dalam diet anjing, makanan kering berkualiti rendah, dan sebaliknya, terlalu banyak daging dalam diet boleh mencetuskan perkembangan displasia.
 • Juga dalam kes baka besar, anda harus sentiasa memantau berat anjing dengan berhati-hati. Perkembangan displasia hanya akan memburukkan berat badan berlebihan.

Gejala displasia pinggul sendi pada anjing

Selalunya, displasia didiagnosis pada anjing berusia 12-18 bulan. Ini disebabkan oleh pertumbuhan pesat anak anjing dan peningkatan berat badan pesat. Dan beban ini membawa kepada hakikat bahawa anjing mula memecah sendi. Ini membawa kepada lemas haiwan, yang pada umur dua tahun dapat nyata.

Gejala yang paling menonjol dalam perkembangan displasia adalah seperti berikut:

 • sukar untuk anjing bangkit selepas berbaring dan mendaki tangga;
 • semasa berjalan, anjing bergoyang-goyang;
 • Dia merenung atau merengek apabila anda menyentuh paha.

Walaupun anjing itu tidak lurus, ini tidak mengecualikan kemungkinan perkembangan displasia. Hanya formulasi yang salah dan perkembangan sendi belum lagi membawa kepincangan. Oleh itu, dalam anak anjing, tanda-tanda pertama yang membimbangkan perkembangan penyakit adalah bahawa dia sering berbaring dengan kaki belakangnya tersebar ke arah yang berbeza, serta keletihan yang cepat semasa berjalan kaki panjang dan apa yang dipanggil "arnab" yang dijalankan, di mana anjing semasa berlari ditolak secara serentak oleh dua kaki belakang.

Displasia bersama kadang-kadang didiagnosis pada usia 4-5 bulan, ketika kaki belakang di anjing belum diperkuat. Dalam kes ini, rawatan perlu bermula dengan segera, tanpa menunggu bayi mencapai usia 12 bulan. Jika tidak, osteoarthritis boleh berkembang.

Rawatan displasia pada anjing

Pada masa ini, tiada rawatan displasia pinggul pada anjing memberikan 100% hasilnya. Terdapat hanya pelbagai cara terapi dan ubat-ubatan yang menghentikan perkembangan penyakit ini. Sebaik sahaja membersihkan anjing displasia hanya boleh melalui pembedahan, menanam prostesis mahal.

 • Terdapat ubat-ubat chondoprotectors yang disuntik ke dalam sendi atau urat haiwan. Dan hanya doktor yang boleh melakukan ini.
 • Juga, dalam kes displasia sendi, fisioterapi diresepkan: memanaskan sendi dengan ozocerite atau parafin, kesan pada sendi dengan sinaran laser dan elektromagnetik.
 • Sekiranya haiwan mengalami kesakitan yang teruk, dia ditetapkan ubat analgesik Rimadyl, tetapi ia tidak menghentikan perkembangan penyakit dan tidak menghalang terapi lain.
 • Selain itu, dalam bentuk pencegahan dan pemakanan terapeutik, doktor haiwan mencadangkan makanan anjing yang mengandung chondroetin dan glukosamin.

Juga, pemilik anjing besar anjing harus sedar tentang kecenderungan hewan peliharaan mereka dan tidak membebani mereka secara fizikal. Itulah - jangan membuat jalan di belakang basikal untuk jarak jauh, bukan untuk "memanfaatkan" ke dalam kereta luncur musim sejuk untuk menunggang anak.

Displasia sendi dalam anjing: tempat yang lemah dalam baka besar

Saiz haiwan yang mengagumkan bukanlah jaminan kesihatan yang sempurna, dan kadang-kadang, dan sebaliknya, adalah dimensi yang bertanggungjawab terhadap masalah tertentu dalam anjing besar. Sebagai contoh, displasia adalah patologi sistem muskuloskeletal, yang "mengasihi" haiwan besar, berat, dipaksa untuk sentiasa mengalami beban yang kuat pada kumpulan sendi dan otot tertentu. Jangan meremehkan keseriusan penyakit ini, kerana bayaran balik terlalu tinggi - imobilitas haiwan kesayangan anda dan kehidupan yang penuh dengan penderitaan fizikal.

Apakah displasia sendi?

Displasia adalah kemusnahan (lengkap atau separa) dan / atau pengubahsuaian tisu artikular pada anjing yang disebabkan oleh lekatan tulang kepala yang tidak betul ke rongga artikular. Biasanya, reka bentuk ini mempunyai hubungan yang ketat, yang memastikan lancar dan mengekalkan keanjalan yang licin. Dalam patologi antara kepala tulang dan "niche", suatu lumen (jurang) terbentuk di sendi, tisu menggosok antara satu sama lain dalam proses pergerakan, ini menyebabkan pemisahan mereka dan meratakan, tulang rawan artikular terdedah kepada tekanan yang kuat dan beransur-ansur berubah.

Gejala, klasifikasi dan tahap perkembangan displasia

Penyakit ini menyerang sendi panggul, paha dan kaki kaki haiwan dan dibahagikan kepada jenis:

1. Displasia pinggul

Yang paling biasa dari semua kecacatan sendi patologi ini. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa kaki belakang anjing joging dan, apabila berlari atau melompat, berfungsi sebagai penyerap kejutan binatang. Membina besar, pertumbuhan tinggi, badan besar membina beban yang kuat pada TBS. Pada risiko adalah baka seperti Bernards, Sheepdogs, Rottweilers, Divers, dll.

Gejala displasia pinggul:

 • Galang yang bergoyang.
 • Selesaikan semasa memandu.
 • Kekakuan (sukar untuk mendaki tangga, bangun dari lantai, dan sebagainya).
 • Poster luar biasa semasa berbaring.
 • Asimetri pembangunan badan (kerana keinginan untuk memindahkan berat badan ke kaki depan).
 • Sakit pada palpasi paha.

Klasifikasi displasia pinggul dengan darjah:

 • Dan - tidak ada tanda-tanda penyakit yang jelas.
 • B - penyimpangan hampir tidak dapat dilihat.
 • C - tahap penyakit ringan.
 • D - tanda-tanda pelanggaran dalam had yang dibenarkan.
 • E - teruk kerosakan bersama.

2. Sikap displasia

Ini adalah pertumbuhan yang tidak normal tulang tulang dan tulang rawan pada siku atau lutut haiwan kesayangan. Penyebab kerapuhan dan kronik yang paling biasa di kalangan anjing besar.

Gejala displasia siku:

• Sakit dalam palpation forelimbs.

• Kesukaran menaikkan kaki.

• Segel dan tebal di kawasan sendi.

• Kesukaran berjalan, termasuk naik tangga.

Klasifikasi displasia sendi siku dengan darjah:

• 0 - tiada pelanggaran.

• 1 - manifestasi minimum (pembentukan artritis (osteophytes) tidak> 2 mm).

• 2 - pertumbuhan yang agak boleh diterima (2-5 mm).

• 3 - ubah bentuk tisu mendalam (> 5 mm).

3. displasia lutut

Ini adalah patologi jarang, terutamanya kesan kecederaan atau ketidakpatuhan terhadap keadaan penahanan (lantai licin, beban berat).

Penyakit ini tidak kongenital (kecuali terkecil daripada kes terpencil), tetapi dorongan untuk perkembangan berlaku pada zaman kanak-kanak kecil - kewujudannya dapat diasumsikan sudah berusia 4 bulan.

Penyebab displasia

Kecenderungan genetik terhadap penyakit ini agak tinggi. Sekiranya ibu bapa adalah pembawa gen "berbahaya", maka kebarangkalian anak yang sakit tidak 100%, tetapi secara automatik berisiko lahir. Dan walaupun pemilik tumbuh dan memberi makan kepadanya mengikut semua peraturan, ini tidak menjamin bahawa displasia akan memintas haiwan kesayangan besar mereka.

Malangnya, sesetengah pemiliknya sendiri, tanpa menyedari, adalah "merangsang" penyakit itu. Dalam usaha untuk menghidupkan haiwan kesayangan mereka dengan cepat ke dalam sebuah gergasi anjing dan lelaki yang kuat, mereka mula memberi makanan kepada anak anjing dengan bahan tambahan, kalsium pertumbuhan, dan daging. Dan mereka gembira bahawa bayi itu berkembang dengan pesat, mendapat massa otot di depan matanya, melupakan bahawa tulang tidak semudah masa untuk berkembang dan menguatkan dengan cepat. Tambahkan ke latihan fizikal yang sangat tinggi ini, dan hasil yang menyedihkan akan datang dengan cepat: ubah bentuk sendi dengan pelbagai peringkat.

Sebagai tambahan kepada keturunan dan bangunan otot buatan terdapat beberapa faktor yang mencetuskan mekanisme pemusnahan penyakit sendi:

 • Lebihan protein, kalsium, fosforus.
 • Obesiti.
 • Aktiviti fizikal yang sengit, tidak bersesuaian dengan usia dan perkembangan kerangka.
 • Kurangnya aktiviti motor.
 • Kecederaan kepada anggota badan (keseleo, keseleo, lebam teruk, dll).

Jelas sekali, tanda-tanda penyakit ini muncul selepas satu tahun kehidupan anjing, apabila pertumbuhan intensif berhenti dan tulang kerangka mengeraskan.

Diagnosis displasia pada anjing

Tiada diagnosis bebas dibenarkan, hanya nasihat perubatan profesional. Senarai langkah diagnostik termasuk:

Pemeriksaan visual

1. Ujian mobiliti (flexion, perpanjangan sendi, mendengar bunyi ketika bergerak (berderit, gesekan, klik)).

2. X-ray. Gambar diambil di bawah anestesi untuk memastikan haiwan yang tidak sempurna lengkap. Membolehkan anda untuk menunjukkan tahap kecacatan leher femoral, sendi, tisu penghubung.

3. Arthroscopy. Pemeriksaan endoskopik (minicamera) rongga sendi. Acara yang sangat bermaklumat, tetapi mahal dan boleh diakses hanya untuk klinik besar.

Berdasarkan diagnosis, doktor haiwan akan menentukan sejauh mana penyakit itu dan menetapkan terapeutik terapeutik.

Rawatan displasia sendi pada anjing

Terdapat dua cara untuk memerangi penyakit ini:

1. Konservatif.

Berdasarkan ubat dan fisioterapi:

• Suntikan chondroprotectors (intramuskular atau titisan) untuk membaiki tulang rawan dan tisu sendi.

• Antispasmodik untuk melegakan kesakitan.

• Anti-radang untuk melegakan keradangan.

• Suplemen dengan chondroitin dan glucosamine untuk menguatkan dan menegangkan tulang.

• Magneto, laser, terapi parafin.

Untuk obesiti, diet rendah kalori dan kompleks vitamin tambahan ditetapkan.

2. Operasi.

Ia digunakan untuk kerosakan teruk pada sendi, apabila terapi lembut sudah tidak berdaya. Kepala bedah menyesuaikan kepala TBS agar sesuai dengan bentuk dan saiz rongga artikular. Jenis operasi bergantung kepada tahap ubah bentuk:

• Penyingkiran mudah pertumbuhan tulang rawan.

• Pengecualian kepala dan leher femoral.

• Osteotomi - perubahan lokasi fossa sendi.

• Endoprosthetics - penyingkiran TBS dengan prostesis.

Semakin cepat gejala displasia dikenal pasti, semakin besar peluang pemulihan yang berjaya. Penyakit yang diturunkan pada masa dewasa adalah lebih sukar untuk dirawat, dan prognosis tidak selalu baik.