Utama / Pemulihan

Minyak Turpentine

Turpentine adalah bahan organik, pelarut. Terdahulu, apabila mereka hanya dicat dengan cat minyak, turpentin digunakan secara meluas. Sebaliknya, hanya dia digunakan dalam pembinaan. Dia tidak lagi diperlukan untuk apa-apa.

Mungkin, berdasarkan itu, pembuang noda pernah dihasilkan, tetapi saya tidak ingat mereka.

Kini, apabila semua produk cat dan varnish dibuat daripada bahan mentah sintetik, turpentin tidak diperlukan. Ia tidak membubarkan cat ini. Terdapat pelarut khas.

Sekali, turpentin digunakan untuk membuat pelbagai jenis reumatisme. Seolah-olah dia dianggap sebagai bahan biologi aktif. Ada kemungkinan bahawa dalam hal ini, turpentin digunakan sekarang. Tetapi pengeluarannya mungkin berkurangan. Terdapat salep dan balm lain. Mereka penuh, dan tidak perlu membelanjakan wang pada prosedur memakan masa dan panjang untuk mendapatkan turpentin.

Walaupun, siapa tahu, mungkin masa turpentine belum datang. Bahan itu adalah sesuatu yang baik - ia dibuat daripada resin pokok konifer. Minyak pati semulajadi.

Secara umum, saya tidak melihat bahawa turpentin ini akan dijual di suatu tempat. Mungkin seseorang menghasilkan, sekali lagi untuk perusahaan farmaseutikal dan kosmetik.

Turpentine

Minyak turpentin (minyak terpentin, turpentin) adalah campuran cecair terpenes dan terpenoid yang diperoleh daripada resin pokok konifer.

Pada dasarnya, ini adalah minyak penting yang berbeza yang diperolehi oleh kaedah pengekstrakan atau penyulingan dari pelbagai bahagian pokok pain di keluarga Pine. Nama turpentin pada masa ini membayangkan produk teknikal besar-ton, dari bahan mentah yang agak heterogen; dan minyak pati adalah produk berteknologi tinggi yang diperbuat daripada bahan mentah terpilih (contohnya, minyak pati dari jarum pain, minyak pati dari kayu juniper, dan lain-lain)

Kandungannya

Resit dan jenis

Bahagian utama turpentin, turpentin getah, adalah produk penyulingan wap dari turpentin, resin segar pokok konifer.

Woody (kering-sulingan) turpentin diperolehi dengan penyulingan dengan wap air atau penyulingan kering tunggul pain, atau bahagian salutan pain yang lain.

Pengekstrakan turpentin diperolehi dengan menghilangkan pecahan yang tidak menentu dari bahan-bahan resin yang diperolehi dengan pengekstrakan dengan pelarut organik (biasanya petrol) kerepek dari bahagian-bahagian resin kayu (tunggul dan batang).

Turpentin sulfat adalah produk sampingan dalam pengeluaran kayu pulpa dari kayu resin menggunakan kaedah sulfat.

Komposisi

Komponen utama turpentine - terpenes dan terpenoid - pinenes (alpha dan beta), delta-3-caren, myrcene, karyofillen, dan lain-lain Komposisi turpentin berbeza-beza bergantung kepada sumber resin (spesies tumbuhan (pain, larch, mengenai sifat bahan mentah (turpentin, kayu, cawangan dan jarum, tunggul), serta pada masa penuaian dan teknologi pemprosesan bahan mentah).

Pine turpentine Pinus sylvestris (sumber resin yang paling biasa) mengandungi sehingga 78% pinenov, 10-18% 3-Karen, 4-6% dipentene. Turpentin boleh dianggap sebagai sejenis minyak penting yang berasal dari tumbuhan konifer - jika sumber bahan mentah mempunyai ciri yang baik.

Permohonan

Ia digunakan secara meluas sebagai pelarut untuk varnis dan cat, serta dalam perubatan, ubat veterinar, dalam industri kimia (pembuatan camphor, terpinehydrate, dan lain-lain).

Sebagai pelarut, turpentin dimasukkan ke dalam cat minyak dan varnis, digunakan sebagai penghilang untuk cat lama (dalam bentuk tulen atau dalam campuran dengan pelarut lain).

Dalam perubatan, hanya gam turpentin yang digunakan - sebagai sebahagian daripada salap yang dimaksudkan untuk merawat penyakit sendi, dengan lebam dan sprains, dengan buasir, sebagai bahan aromatik dalam pelbagai salep, dan juga sebagai sebahagian daripada penyelesaian dan emulsi untuk mandi turpentine mengikut Zalmanov. [1]

Ketoksikan

Sifat turpentin turpentin

Turpentine adalah bahan organik yang agak toksik (penyedutan TCLo, orang = 175 ppm LD50 secara lisan, tikus = 5.760 mg / kg) Penyedutan LC50, tikus = 12g / m 3 / 2 jam. [2]). Permohonan kutaneous kronik turpentin pada model haiwan menyebabkan pembentukan tumor kulit benigna, dan apabila diberikan secara lisan, turpentin sangat toksik dan boleh membawa maut, dan kematian anak-anak dari dos hingga 15 ml turpentine telah dilaporkan.

Turpentin juga boleh menyebabkan dermatitis [3], sehingga tahun 1980-an, turpentin adalah penyebab utama kerengsaan pernafasan dan dermatitis alahan di kalangan seniman [4]

Turpentin boleh menyebabkan pembakaran kimia, asapnya dapat merengsakan dan merosakkan kulit, mata, sedutan, merosakkan paru-paru dan sistem saraf.

Boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang apabila ditelan.

Sulphate Turpentine

Sulfate turpentin, disebabkan oleh banyak kekotoran, gusi yang lebih toksik.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Turpentine sangat mudah terbakar. Langkah berjaga-jaga apabila bekerja dengan turpentin sebagai pelarut adalah sama dengan bekerja dengan pelarut organik lain. Bekerja dengan turpentin perlu dilakukan di udara terbuka, mengelakkan sentuhan dengan kulit tangan. Sekiranya bersentuhan, bilas dengan air suam dan sabun.

Nota

 1. ↑ Aplikasi mandi dari emulsi turpentine kepada pesakit yang mengalami osteoarthrosis; radiculitis lumbosacral; prostatitis nonspesifik kronik (saranan kaedah). Jabatan utama rawatan dan penjagaan pencegahan KKM. Moscow
 2. ↑ http: //www.lesokhimik.ru/skipidar-syrec-sulfatnyy-pasport-bezopasnosti SKIPIDAR-CRYSTAL SULFATE. Lembaran data keselamatan
 3. Isher Fisher's Contact Dermatitis Pengarang: Robert L. Rietschel, Joseph F. Fowler, Alexander A. Fisher
 4. ↑ dermatitis yang merengsa Ai-Lean Chew, Howard I. Maibach

Pautan

Yayasan Wikimedia. 2010

Lihat apa Turpentine dalam kamus lain:

SKIPIDAR - SKIPIDAR, turpentin, suami. Cecair tidak berwarna atau kekuningan dengan bau pedas, diekstrak dengan penyulingan resin pokok konifer dengan air dan digunakan dalam perubatan dan dalam industri cat dan varnis. Turpentine Rusia. Turpentine Perancis. Dapatkan kembali...... Kamus Penjelasan Ushakov

SKIPIDAR - SKIPIDAR, cecair tidak berwarna atau kekuningan dengan bau jarum; campuran kompleks hidrokarbon, terutamanya terpenes. Ia dihasilkan terutamanya dari resin (turpentine gula yang dipanggil, atau minyak turpentin). Varnishes pelarut, cat dan enamel... Encyclopedia moden

SKIPIDAR - (minyak turpentine), cecair tanpa warna dengan bau jarum pain. Campuran hidrokarbon kompleks, terutamanya terpenes. Ia dihasilkan terutamanya dari turpentin (turpentine gusi yang dipanggil), direbus pada 153 180 ° C, ketat. 0.86 g / cmsup3. Varnishes dan cat pelarut,...... Kamus Ensiklopedia Besar

turpentine - turpentine oil Kamus sinonim Rusia. turpentine n., bilangan sinonim: 2 • turpentine (8) •... Kamus sinonim

Turpentine - Turpentin, cecair tidak berwarna atau kekuningan dengan bau jarum; campuran kompleks hidrokarbon, terutamanya terpenes. Ia dihasilkan terutamanya dari resin (turpentine gula yang dipanggil, atau minyak turpentin). Varnish pelarut, cat dan enamel... kamus ensiklopedik yang digambarkan

SKIPIDAR - SKIPIDAR, a (y), suami. Cecair dengan bau pedas, yang diperolehi oleh hl. cara penyulingan sap. | adj turpentine, th, oe. Kamus Ozhegova. S.I. Ozhegov, N.Yu. Shvedov. 1949 1992... Kamus Ozhegov

SKIPIDAR - suami (melompat, penyulingan resin?), minyak turpentine, turpentin, minyak koniferous dan kuat, disuling dari resin; residu: resin kering, dari mana, dengan penyucian, rosin disediakan. Turpentine, tumbuhan plopa, Asarum, lihat kuku. Turpentine...... Kamus Dahl

SKIPIDAR - minyak turpentin, minyak pati dengan bau jarum, diperoleh Ch. arr. dari turpentin; campuran hidrokarbon, preim. terpenes. Varnishes dan cat pelarut, bahan mentah untuk camphor, terpineol, terpinehydrate; disucikan S. digunakan seperti luar...... Kamus ensiklopedi biologi

SKIPIDAR - minyak sayuran penting yang diekstrak sama ada dari pokok hidup sap atau dari kayu berpecah (yang dikenali sebagai smolya dan osmol). Halaman ini digunakan untuk pembubaran dan pencairan siktiv, varnis, cat; mengoksida, menyumbang kepada pengeringan pesat... Kamus keretapi teknikal

turpentine - SKIPIDAR, a, m. 1. Minuman beralkohol yang kuat, tetapi biasanya tidak berkualiti. 2. Berbahaya, saraf, terlalu emosi orang. Lihat turpentine... Kamus Rusia Argo

SKIPIDAR - SKIPIDAR, lihat minyak Turpentine... Ensiklopedia perubatan yang besar

Turpentine dalam perubatan tradisional - faedah, bahaya, resipi

Turpentine diperoleh daripada resin dan kayu pokok konifer. Ia adalah cecair putih-kekuningan dengan bau tertentu. Menurut sifat fizikal dan kimia, produk menyerupai minyak pati. Nilai biologi dan perubatan tertinggi adalah produk yang diperoleh daripada resin.

Untuk tujuan terapeutik, alat ini telah digunakan pada zaman purba. Adalah diketahui bahawa di Mesir ia ditambah kepada komposisi yang mummified mayat orang mati. Orang Sumeria menggunakannya dalam rawatan luka yang mendalam dan pendarahan.

Ciri-ciri berguna dan petunjuk untuk kegunaan

Berabad-abad yang lalu, nenek moyang kita melihat bahawa resin dan tincture pokok konifer mempunyai kesan pembasmian yang berkuasa. Mereka digunakan secara luaran dan dalaman untuk pelbagai penyakit: gigi, sendi, paru-paru, pundi kencing, kulit. Orang Cina purba merawat mereka untuk luka bakar, arthritis, peredaran darah terjejas.


Zhivichny turpentine tidak kehilangan relevansinya hari ini. Ia digunakan dalam perubatan tradisional dan tradisional. Minyak turpentin (produk disucikan) dimasukkan ke dalam pelbagai bentuk dos.

Ia digunakan untuk pengisaran, penyediaan salap, ditambah ke bilik mandi, yang digunakan dalam rawatan invasif helminthic. Ia membantu mengatasi lebam dan keseleo. Terutamanya kesan anti-radang yang berkesan dalam rawatan arthritis.

Komponen kimia utama adalah campuran hidrokarbon terpenik. Salah satu komponen penting minyak turpentine adalah pinene. Dalam rawatan terapeutik, mereka mempunyai kesan penyembuhan dalam rawatan: hipotensi, tekanan darah tinggi, selesema, pneumonia, penyakit sendi, saluran darah, penyakit wanita dan obesiti.

Dalam perubatan rakyat menjadi kebanggaan tempat. Ia digunakan untuk mengisar dengan rasa sakit pada sendi dan bahagian belakang, dalam rawatan luka, lebam, keseleo, dilarutkan variko. Pelbagai resipi disediakan dengan produk semulajadi ini. Kami akan mengenali sesetengahnya dengan lebih terperinci.

Mandi penyembuhan dan kesannya

Mandi dengan bantuan turpentine getah untuk mengurangkan berat badan dan menghilangkan selulit. Kesannya dicapai kerana pemanasan badan yang kuat, berpeluh yang berlebihan, meningkatkan peredaran darah, metabolisme, memecah lemak, menghilangkan toksin dan kolesterol berbahaya dari badan.

1. Untuk penyediaan mandi perlu dibeli di emulsi kuning dan putih farmasi. Dalam mandi air (39-40 ° C) tuangkan dalam 5 ml setiap alat. (Dos boleh sedikit meningkat). Tempoh rawatan air hendaklah dari 5 hingga 30 minit. (Masa perlu ditingkatkan secara beransur-ansur).

Selepas mandi, lap badan tidak seharusnya. (Anda hanya boleh membuang jubah mandi). Seterusnya, anda perlu minum secawan teh panas dan balut sendiri dalam selimut. Kursus rawatan adalah sekurang-kurangnya 15 prosedur yang perlu dilakukan setiap hari.

2. Emulsi putih digunakan untuk merawat hipotensi. Untuk melakukan ini, mandi dengan komposisi berikut: emulsi - (sehingga 45%), air panas tidak melebihi 40 ° - (45%), penyerapan tebal kulit kulit willow, sabun, camphor (penyelesaian alkohol) dan asid salisilik. Tenggelam dalam mandi selama 5-10 minit. Prosedur meningkatkan peredaran darah, mengaktifkan jantung dan meningkatkan tekanan darah.

3. Hipertensi dirawat dengan mandian kuning turpentine. Pada 1 prosedur ia memerlukan tidak melebihi 70 mililiter. Air - 35 °. Masa yang dibelanjakan untuk mandi tidak boleh melebihi 10 minit. Kesan terapeutik berlaku melalui 15 prosedur yang perlu dilakukan setiap hari.

4. Dalam osteochondrosis, neuritis serviks-humeral dan radiculitis, anda perlu mandi setiap hari dengan emulsi kuning dan putih, seli. Untuk satu prosedur, ambil 60 mililiter penyelesaian terapeutik. Suhu air tidak boleh melebihi 40 °.

5. Dengan penyelesaian kuning mereka mandi, jika tidak ada hipotensi, untuk rawatan tendon dan ligamen dan lensa mata. Komposisi untuk mandi 1: air (15%), turpentine (55%), asid oleik (20%), minyak kastor (9%) dan soda kaustik 2 sudu.

Rawatan Heel Spur

Bagaimana untuk menyembuhkan tumit. Dengan alat ini, mandi kaki dibuat setiap hari, seli antara air sejuk dan panas semasa prosedur. Seterusnya, gusi turpentin menggosok tempat sakit, memanaskan kaki dengan kaus kaki wol. Ia biasanya mengambil masa 15-20 hari untuk sembuh sepenuhnya.

Rawatan Garam

Dengan cairan penyembuhan ini, anda boleh menyingkirkan deposit garam pada leher dan lemak ("luntur") pada wanita. Sediakan komposisi, yang termasuk: minyak zaitun (3 sudu sendok sudu), 1 telur mentah, turpentine dan cuka meja (5 sudu sendi.

Kasa dibasahi dalam campuran dan diaplikasikan pada leher selama 15 minit. Selepas itu, basuh dengan air hangat atau merebus kerang. Selepas prosedur 9-10, leher akan menjadi mudah alih dan cantik sekali lagi. Komposisi ini boleh digunakan untuk tulang belakang, sendi, lebam, regangan yang berpanjangan.

Rawatan penyakit pernafasan dan myositis

Pada orang, turpentine getah diambil secara lisan untuk penyakit pernafasan. Untuk melakukan ini, ia dicairkan dengan air 1:10. Minum sekali sehari, satu sudu teh. Rawatan ini menghasilkan kesan ekspektoran. Anda juga boleh melakukan penyedutan. Pankre selepas prosedur sedemikian berlepas lebih mudah dan cepat.

Dengan myositis dan keradangan di sendi boleh dirawat dengan salap ini. Campurkan: turpentin (5 sudu) dan madu (5 sudu). Tambah sedikit krim bayi, lemak teruk (boleh dan beruang). Selesaikan pukul. Sapukan salap di tempat yang sakit dan gosok.

Salap di atas boleh digunakan dalam rawatan selsema: bronkitis, radang paru-paru, selesema, ARVI. Dalam kes ini, ia digunakan di bahagian belakang, dada (anda harus mengelakkan menggunakan produk ke kawasan jantung), kaki dan kaki. Gosok dan letakkan pada kaus kaki hangat, pakaian dalam. Prosedur sedemikian akan membantu dengan cepat menyingkirkan penyakit ini.

Salap terhadap rawatan bisul dan kudis

Untuk mengusir nanah dari mendidih dan mendidih salap disediakan. Campurkan lilin dan rosin dalam nisbah 2: 1. Panaskan api. Gum turpentin ditambah kepada campuran. Maksud kepadatan harus menyerupai krim masam tebal. Salap salap pada kain kasa dan sapukan pada abses. Tidak lama lagi semua nanah akan keluar.

Alat ini akan membantu menghilangkan tunas kudis dan kudis. Campurkan: turpentin (satu sudu teh) dan minyak biji rami (dua sudu besar). Tambah sedikit krim bayi untuk campuran. Lubricate semua kulit yang terkena dengan salap ini. Scabies pass.

Turpentine adalah derivatif resin konifer, dan, dengan itu, mempunyai semua sifat penyembuhan tumbuhan ini. Ia dinilai oleh ubat tradisional dan tradisional sebagai ubat yang sangat baik untuk rawatan penyakit bronkitis dan penyakit katarrhal. Berdasarkan turpentin, anda boleh menyediakan penyelesaian untuk membilas mulut semasa keradangan membran dan gusi mukus.

Turpentine mandi hangat dan memulihkan kekuatan. Mereka meningkatkan peredaran darah dan mempunyai kesan analgesik dengan radiculitis dan neuritis. Kontraindikasi adalah bentuk penyakit hipertensi dan iskemik yang teruk, asma bronkial, dan tindak balas alahan.

Kontraindikasi dan amaran

Harus diingat bahawa turpentin dari resin pokok konifer sering menyebabkan insomnia, kegelisahan, jantung berdebar-debar. Kadang-kadang ubat menyebabkan reaksi alergi yang serius dan kegagalan pernafasan.

Pengambilan dalam dos yang besar adalah berbahaya kepada kesihatan. Ia tidak boleh digunakan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang. Sebelum rawatan, jangan lupa untuk berunding dengan doktor anda.

Turbin sulfat teknikal - reagen penting dari kayu

Turpentine adalah bahan organik, campuran kompleks hidrokarbon yang tidak menentu, terutamanya terpenes (derivat isoprena, formulanya ialah CH2 = C (CH3) -CH = CH2) dan terpenoids (sebatian yang mengandungi oksigen berdasarkan unit isoprena). Turpentine diperoleh daripada bahan mentah semulajadi - dari kayu pokok konifer: pain, spruce, cedar, larch, juniper, dll. Dalam industri pulpa dan kertas, pemisahan turpentin sulfat dari sisa industri dengan ketara meningkatkan keuntungan ekonomi perusahaan.

Pengkelasan

Jenis turpentin diambil untuk menentukan kaedah penerimaannya. Membezakan turpentine:
• gusi;
• berkayu;
• pengekstrakan;
• sulfat.

Zhivichny turpentine diperoleh daripada sap - sap resin dari pokok konifer, yang dikeluarkan apabila kulitnya rosak dan, mengeraskan, menutup "luka" dari bakteria, kumbang kulit dan perosak lain. Nama itu hanya datang dari temujanji - untuk menyembuhkan.

Produk ini diperolehi dengan penyulingan resin tulen dengan wap air - pada dasarnya, jenis minyak penting konifer yang diperolehi. Ia juga dipanggil minyak turpentin atau turpentin. Zhivichny turpentine - satu-satunya turpentin yang sesuai untuk kegunaan perubatan; digunakan dalam industri farmaseutikal dan dalam perubatan tradisional. Ia ditambahkan kepada salap dan balm, dan mandi terapeutik dibuat berdasarkannya. Tindakan: antiseptik luaran, analgesik, merengsa.

Ia penting! Teknis turpentin, walaupun disucikan, tidak boleh digunakan untuk rawatan!

Turpentine kayu - hasil penyulingan bahan mentah kayu (cip, ranting, tunggul, jarum) dengan kandungan resin yang tinggi.

Turpentin pengekstrakan dibuat dengan mengeluarkan bahan mentah kayu dengan pelarut yang sesuai. Sebagai peraturan, petrol digunakan sebagai pelarut.

Turpentin sulfat adalah hasil sampingan daripada industri pulpa dan kertas. Teknologi pengeluaran melibatkan bahan mentah kayu memasak dalam larutan yang mengandungi natrium sulfida dan natrium hidroksida, dan mengumpul wap kondensat. Mengandungi banyak kekotoran beracun.

Komposisi turpentin bergantung bukan sahaja pada kaedah pengeluaran, tetapi juga pada bahan mentah yang diperolehnya, pada jenis tumbuhan dan bahagian tumbuhan yang digunakan (jarum, ranting, tunggul, keripik, dll), dan bahkan pada musim ini, apabila bahan mentah dikumpulkan.

Hartanah

Turpentin sulphate adalah cecair, mudah berminyak, mudah alih, tidak menentu cecair dengan bau konifer dan rasa terbakar. Warna boleh berbeza dari warna tanpa warna menjadi kuning dan kuning. Reagen itu mudah terbakar, toksik kepada manusia. Tidak larut dalam air, sangat larut dalam aseton, etil alkohol dan dietil eter, karbon disulfida dan kloroform. Sendiri melarutkan lemak dan minyak, getah, tar.

Dari sudut pandangan kimia, turpentin adalah reagen yang agak aktif. Ia bertindak balas dengan oksigen udara (mengoksidasi), menjadi lebih padat dan kuning. Dengan adanya agen pengoksidaan yang kuat, seperti anhidrida kromik, asid nitrik pekat, sebatian organik yang mudah terbakar, boleh menyala. Bertindak balas dengan ozon, oksida nitrogen, fosforus, sulfur; yodium dan halogen lain; derivatif halogen, potassium permanganate. Pendedahan kepada asid menyebabkan pengumpulan isomerisasi dan pempolimeran.

Bahaya Turpentine

Turpentine merujuk kepada bahan toksik yang agak sederhana, tetapi pengingesannya boleh membawa maut. Hubungan kulit menyebabkan kerengsaan, kadang-kadang juga membakar bahan kimia. Aspirin Turpentine mempunyai kesan negatif pada organ pernafasan, sistem saraf, kesan menjengkelkan pada membran mukus mata.

Pendedahan yang berpanjangan dan teratur pada kulit boleh membawa kepada perkembangan penyakit kulit alergi. Sekiranya turpentin atau bahan yang mengandungi turpentin di kulit anda, ia harus dibasuh dengan sabun dan air.

Turpentine mudah terbakar, bekerja dengannya perlu dilakukan di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik. Langkah berjaga-jaga yang biasa harus diambil apabila bekerja dengan pelarut organik yang mudah terbakar.

Permohonan

• Tekstat turpentin adalah dalam permintaan dalam industri cat sebagai pelarut dan agen untuk mengeluarkan cat lama.
• Dalam industri kimia ia digunakan sebagai bahan mentah untuk banyak produk yang berguna. Dari turpentine, kapur barus, terpingidrate, terpineol, wangian, resin sintetik, racun serangga, pengapungan dan minyak pelincir, gentian buatan, sebatian organik, bahan kimia rumah tangga diperolehi.
• Turpentine - agen degreasing yang sangat baik untuk plastik, kaca, plexiglass.

Bagaimana turpentin berguna untuk sendi?

Dalam ubat alternatif di antara persediaan herba, turpentine gum menduduki tempat yang mulia. Produk unik menggabungkan kesan merengsa, pemanasan, antibakteria, antiseptik, analgesik.

Sifat perubatan beragam turpentin menjadikannya mungkin untuk menggunakannya untuk menyembuhkan dan mencegah penyakit reumatik yang berlaku dengan kesakitan yang teruk. Menurut ulasan pesakit, alat itu berfungsi dengan lancar tetapi berkesan. Agar kes klinikal anda menjadi pengecualian, anda mesti mendapatkan pengesahan doktor mengenai kebolehpasaran menggunakan turpentin.

Apa itu turpentin

Ini adalah campuran cecair yang diperolehi oleh kaedah pengekstrakan dan penyulingan resin pokok konifer: pinus, cemara, merapikan, larch. Cecair kelihatan telus atau kekuningan, dengan bau pinus yang jelas, membakar selera.

Bantuan Minyak turpentin juga dipanggil minyak turpentin, tetapi sebenarnya ia adalah produk yang berbeza. Turpentine adalah bahan teknologi yang diperolehi daripada bahan mentah heterogen, dan minyak penting adalah campuran bahan-bahan mentah terpilih yang tidak menentu.

Apa yang membuat turpentin? Bahagian utama turpentin yang dihasilkan oleh industri, turpentin getah, adalah produk penyulingan resin semulajadi dengan wap air.

Di samping itu, terdapat pilihan teknologi pengeluaran lain yang menentukan jenis produk. Apakah turpentine:

 • kayu atau penyulingan kering dibuat oleh penyulingan wap kayu dari produk tumbuhan dengan kandungan bahan resin yang tinggi (contohnya tunggul pain).
 • Pengekstrakan mewakili pecahan yang tidak menentu dari bahagian-bahagian resin dari kayu (batang dan tunggul), yang diekstrak melalui ekstraksi, biasanya petrol.
 • sulfat dibentuk sebagai produk sampingan dalam proses pencernaan kayu dan pembuatan pulpa. Ia mempunyai ketoksikan yang tinggi, sebab itulah tidak ada nilai untuk ubat.

Komponen utama komposisi adalah terpenes (alpha-pinene dan beta-pinene) dan terpenoids (borneol, mentol, carvon). Karyofillen, merzen, delta 3-caren hadir dalam kuantiti yang lebih kecil.

Komposisi kimia tidak stabil dan mungkin bervariasi bergantung pada jenis bahan baku, jenis tanaman, musim panen dan teknologi pemprosesan.

Sifat berguna untuk sendi

Untuk tujuan perubatan, gunakan turpentin yang disucikan secara eksklusif dari resin. Ia ditambah kepada komposisi salep untuk rawatan sendi dan emulsi untuk mandi turpentine mengikut Zalmanov. Narkoba bermasalah dengan komponennya dari tumbuhan.

Mereka mudah dan cepat menembusi kulit, menjengkelkan ujung saraf, dan mencetuskan tindihan reaksi dalam badan:

 • melebarkan saluran darah, meningkatkan trophism tisu di tapak tindakan;
 • membosankan keterukan kesakitan;
 • melegakan bengkak, bengkak;
 • memusnahkan deposit patologi dalam tendon, sendi, ligamen;
 • memusnahkan patogen;
 • menyumbang kepada pelepasan tempatan bahan aktif secara biologi - histamine, sitokinin, endorphin.
 • dengan kaedah penyedutan pentadbiran, farmasi turpentine mampu merengsakan pusat batuk, pada masa yang sama merangsang expectorant dan tindakan mucolytic.

Oleh kerana kesan yang kompleks, kesejahteraan keseluruhan pesakit bertambah baik, keupayaan untuk bergerak dan prestasi dipulihkan.

Petunjuk dan kontraindikasi

Apakah turpentine? Penggunaan turpentine getah mempercepatkan proses penyembuhan dalam perubahan degeneratif-dystrophik dan keradangan struktur sistem muskuloskeletal. Ubat ini berkesan dalam merawat penyakit reumatik, seperti:

Minyak turpentin mengatasi dengan baik dengan kesakitan dan mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan sistem muskuloskeletal, yang boleh diresepkan untuk pelbagai lesi mekanikal: lebam, kehebatan, keseleo, patah tulang.

Menurut Zalmanov, mandian turpentine disyorkan untuk meningkatkan ketahanan fizikal, memperbaiki keadaan kulit, menormalkan metabolisme, dan mengurangkan berat badan.

Perubatan Turpentine berkesan dalam semua jenis kesakitan sendi, tetapi perlu untuk menghadkan pelantikannya kepada pesakit yang hipersensitiviti kepada komponen komposisi, kekurangan buah pinggang / hepatik, pelanggaran integriti epidermis di tapak dadah.

Fakta! Di Mesir kuno dan Greece, turpentine digunakan untuk meningkatkan sifat perlindungan tubuh, meningkatkan daya hidup. Orang Cina dirawat dengan sakit gigi turpentine, bronkitis, keradangan kulit. Bagi penduduk purba selatan Mesopotamia, turpentine merupakan cara untuk menghentikan pendarahan dan membasmi luka.

Arahan untuk digunakan dengan berhati-hati adalah umur kanak-kanak, kehamilan, penyusuan badan.

Resipi ubat tradisional dengan turpentin

Dalam amalan rheumatologi, rawatan dengan turpentin dilakukan secara tempatan. Aplikasi dalam minyak turpentine ubat tradisional perlu dibincangkan dengan doktor anda.

Perhatian! Turpentine mempunyai keracunan yang sederhana dan, oleh itu, apabila diambil secara lisan, ia boleh membawa maut. Apabila digunakan secara luaran, terdapat risiko mengembangkan dermatitis, reaksi alahan yang terjadi dengan gatal-gatal dan kemerahan kulit, dan pembakaran kimia.

Sebelum memulakan terapi, anda mesti melakukan ujian diagnostik. Untuk menentukan kepekaan badan pada turpentin, perlu memohon campuran cecair ke kawasan kulit yang terhad dan menilai keadaan epidermis.

Sekiranya tiada tindak balas yang tidak diingini, rawatan boleh bermula.

Turpentine memampatkan sendi

Untuk menyediakan ubat, anda memerlukan emulsi turpentine "Skipofit" dalam jumlah ½ cawan, 500 ml vodka dan 3 sudu besar. minyak sayuran. Campurkan semua bahan dengan teliti.

Pembalut sterile, dilipat dalam beberapa lapisan, rendam dengan cecair, perasan dan memohon kepada masalah kawasan di mana rasa sakit datang dari. Lapisan kedua meletakkan kain minyak atau kertas lilin, diperbaiki dengan pembalut dan selendang bulu hangat.

Apabila merawat dengan kaedah ini, berhenti sebaliknya syal anda boleh memakai kaus kaki hangat.

Tidak kurang popular adalah tepung turpentin dan tepung rai. Dalam perkadaran yang sama (1 sudu besar.) Campurkan minyak terpentin, tepung madu dan tepung rai. Sediakan kek, lampirkan pada sendi sakit, tutup dengan filem berpaut, balut dengan selendang. Masa permohonan yang optimum ialah 45-60 minit.

Petua Sekiranya sensasi terbakar dan berpanjangan, perlu mengeluarkan mampatan, merawat kulit dengan air, mengeringkannya, memohon krim sejagat.

Berwarna berdasarkan turpentine, aloe dan ammonia

Alat ini digunakan untuk melegakan kesakitan akut yang berkaitan dengan degenerasi dan keradangan sendi. Resipi mengandungi bahan-bahan yang menghilangkan tanda-tanda keradangan (bengkak, bengkak), mempunyai kesan antimikrobial, memulihkan fungsi struktur sistem muskuloskeletal.

Sediakan resipi mengikut skim berikut:

 1. Dalam bekas kaca dengan penutup, campurkan 100 g setiap komponen - ammonia, alkohol tulen, turpentine dan minyak kapur, jus aloe, jeli petroleum. Tambah 1-2 ampul Novocain.
 2. Campuran bahan. Biarkan di tempat yang sejuk untuk menegaskan. Pada waktu pagi dan pada waktu petang adalah perlu untuk menggegarkan ubat itu.
 3. Ukur jumlah yang diperlukan untuk satu pengisaran, tuangkan ke dalam bekas yang berasingan dan tenggelam dalam air panas.
 4. Hiburkan campuran dengan usaha untuk menggosok ke dalam kulit melalui sendi terjejas.

Selepas prosedur, pesakit disyorkan keamanan dan kehangatan. Oleh itu, masa yang optimum untuk pengisaran adalah sebelum tidur. Pada waktu pagi, merawat adegan ubat dengan air yang mengalir dan lap kering.

Turpentine dengan Apple Cider Cuka

Untuk arthritis dari genesis yang berbeza, campuran yang disediakan dari satu kuning telur, 1 sudu kecil, membantu dengan baik. turpentin dan jumlah cuka sari apel yang sama.

Semua produk mesti berada pada suhu bilik. Sekiranya mereka sejuk, sediakan salap dalam mandi air.

Gunakan ubat untuk merawat kawasan masalah sekali pada sebelah petang. Kursus rawatan bergantung kepada tindak balas badan kepada terapi. Sebaik sahaja kesakitan berkurangan, anda mesti menghentikan prosedur.

Untuk resipi, lebih baik memilih telur buatan sendiri dan cuka sari ape semulajadi. Anda boleh memasak sendiri dari epal, gula dan air.

Minyak Turpentin dan buah berangan

Ramuan: alkohol turpentine - 250 ml, buah berangan yang dicincang - 5 pcs.

Penyediaan: menggabungkan produk dalam bekas steril, campuran, cuti selama 10-14 hari untuk berwarna.

Kesan terapeutik daripada chestnut adalah untuk meningkatkan peredaran mikro dan aliran keluar limfa, berehat otot, mengurangkan keterukan kesakitan, merangsang proses regeneratif.

Kesimpulannya

Ini dan banyak resipi lain menggunakan turpentin telah diketahui sejak lama dan sememangnya sering menunjukkan hasil terapeutik yang baik. Walau bagaimanapun, dalam kes penyakit reumatik yang teruk, mereka tidak dapat menggantikan terapi tradisional. Oleh itu, produk herba dinasihatkan untuk digunakan sebagai tambahan, jika tidak ada kontraindikasi.

Lifezd

Berkat anda: 28,000 produk kesihatan dan kecantikan

Turpentine - perubatan terlupa, sifat, penggunaan, kontraindikasi.

Turpentine sedikit boleh dikaitkan dengan tumbuh-tumbuhan dan secara umumnya dengan hidupan liar. Walau bagaimanapun, ini adalah kesnya. Di Mediterania tumbuh pokok turpentine yang dipanggil. Nama sebenarnya adalah pokok turpentin. Ini adalah saudara pistachios dengan buah merah gelap. Nama kedua, pokok turpentin, disebabkan oleh resin wangi yang dikeluarkan dari luka kulit. Resin ini dipanggil turpentin, dan dalam komposisinya ia sangat mirip dengan turpentin.

Di Rusia untuk pengeluaran resin menggunakan turpentin pokok-pokok konifer: cedar, pain dan spruces. Resin ini biasanya dipanggil resin. Orang ramai menyedari bahawa pokok sap ini menyembuhkan luka, melindungi mereka daripada perosak (kumbang kulit, kulat, dan sebagainya). Mungkin dia akan membantu seseorang? Malah, turpentin gusi adalah agen antiseptik, hemostatic yang sangat baik.

Minyak turpentine dihasilkan dalam pengeluaran rosin. Dan dalam perubatan, turpentine digunakan hanya halus, dan dipanggil minyak turpentin. Resin pokok seperti rempah, larch, cemara dan cedar digunakan dalam pengeluaran balms, salep, plaster dan juga bahan-bahan yang menakutkan serangga. Adalah diketahui bahawa pada akhir abad ke-19, minyak turpentine digunakan untuk membasmi jahitan jahitan. Oleoresin cemara telah lama digunakan di Ukraine untuk rawatan terbakar, luka, ulser, hakisan, dan sebagainya. D. Pada tahun 1940 P. Yakimov membuktikan bahawa sap fir Siberia untuk tindakan antimikrobial tidak rendah untuk balsem Peru yang terkenal.

Turpentine adalah ubat semulajadi yang sangat indah. Telah terbukti bahawa penyejatan intipati turpentine menghalang perkembangan tuberkulosis. Intipati Turpentine juga merupakan ejen hemostatic yang sangat baik. Turpentine digunakan secara meluas dalam komposisi salep, balm untuk arthritis, neuralgia, arthrosis. Mandian turpentine sering digunakan untuk kesan umum pada keseluruhan badan. Mereka bukan sahaja melegakan pelbagai penyakit dan meningkatkan daya hidup, tetapi juga memberi kesan meremajakan. Tetapi kita akan bercakap tentang ini sedikit kemudian.

Ubat terpinehydrate, yang dihasilkan dari turpentin, digunakan secara meluas dalam ubat. Dari turpentin membuat minyak yang digunakan dalam salap. Intipati Turpentine digunakan sebagai suntikan untuk furunculosis dan jerawat. Tetapi mandian turpentine patut dihormati. Mengenai mereka harus memberitahu lebih banyak lagi.

Mandian Turpentine mempunyai kesan positif ke seluruh tubuh manusia. Prosedur tersebut ditunjukkan dengan radang urat saraf, polyneuritis, arthritis, arthrosis, penyakit sendi, lumbalgia, anggota badan aterosklerosis, perekatan postoperative dan parut, tumor benigna, penuaan pra-matang, atrofi otot dan lain-lain. Di samping itu, mandi ini memberikan kesan peremajaan yang sangat menyenangkan.

Kaedah ini sangat mudah digunakan, kerana pesakit hanya perlu mandi. By the way, mandi turpentine berbau seperti jarum pain, tidak tajam turpentin.

Terdapat tiga jenis turpentine mandi: kuning, putih dan bercampur. Ini disebabkan oleh penggunaan pelbagai jenis turpentine campuran. Jadi, untuk menyediakan mandi putih, anda perlu menggunakan emulsi turpentine putih, dan untuk mandi kuning penyelesaian turpentine kuning akan dilakukan. Jika anda mencampurkan emulsi kuning dan putih, anda mendapat penyelesaian untuk penyediaan mandi turpentine campuran.

Jenis mandi ini memberi kesan kepada tubuh manusia dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, putih meleburkan kapilari dan menyebabkan kontraksi mereka, seolah-olah melatih mereka, dan, sebagai tambahan, meningkatkan tekanan darah. Mandi turpentine kuning melawan deposit garam yang tidak diingini dalam tisu periartikular dan dalam rongga artikular. Apabila menggunakan emulsi kuning, tekanan darah berkurangan, deposit garam dibubarkan dalam ligamen dan tendon. Komposisi penyelesaian turpentine kuning termasuk komponen seperti soda kaustik, air sulingan, minyak kastor dan asid oleik. Minyak kastor digunakan untuk mengurangkan kesan kerengsaan pada kulit turpentin. Soda kaustik menggalakkan penembusan yang lebih cepat dan lebih mendalam terhadap terpenes. Ketika mandi turpentin kuning penerimaan dan selama dua jam selepas orang itu kuat berpeluh (ditunjukkan oleh 2-4 liter peluh), dan dengan itu dikeluarkan dari badan dan pelbagai sanga. Properti ini mandi kuning digunakan secara meluas dalam rawatan pesakit hipertensi dan orang yang menderita obesiti.

Mandi turpentin bercampur menggabungkan kelebihan kedua-dua spesies terdahulu. Penggunaannya membawa pesakit ke keadaan mental dan fisiologi yang optimum. Mereka juga mencetuskan pelepasan asid amino yang sangat penting, histamin, ke dalam darah. Ia membantu untuk memulihkan aliran darah yang biasa di dalam saluran, mengawal proses pengoksidaan dan penghapusan produk metabolik seterusnya dari badan.

Mandian Turpentine yang terbaik diambil di bawah pengawasan seorang profesional perubatan atau seperti yang disarankan oleh seorang doktor. Sebelum memulakan rawatan, anda harus memastikan bahawa anda tidak mempunyai sebarang reaksi alergi di mana mandian turpentine kontraindikasi.

Tidak dinafikan, salah satu produk perubatan terbaik berdasarkan turpentin adalah mandi turpentin. Ini adalah kaedah yang paling semula jadi pada tubuh dan tidak berbahaya. No mandi hairanlah turpentin diterima dan digunakan secara meluas perubatan tradisional. mandi rawatan terpentine berkesan arthritis, polyarthritis, tekanan darah tinggi, artritis reumatoid, ankylosing spondylitis, atrofi otot (asal-usul yang berbeza), akibat strok, polio, strok, multiple sclerosis, penuaan pra-matang, tumor benigna, anggota badan aterosklerosis, penyakit Raynaud, postoperative pancang, parut dan lain-lain lagi.

Turpentine mandi memulihkan fungsi normal sistem dan organ. Mereka boleh diakses oleh semua segmen penduduk dan tidak praktikalnya ada kontraindikasi.

Mandian turpentine putih dan kuning menjejaskan tubuh manusia dengan cara yang berbeza. Emulsi putih membantu menguatkan dinding salur darah, memaksa mereka untuk "melakukan gimnastik", iaitu, untuk mengembangkan dan mengikat. Pada masa yang sama, keseluruhan sistem vaskular adalah "terlatih" sekaligus dan tekanan darah meningkat.

Kuning - meningkatkan oksidasi dalaman, dan juga melebarkan saluran darah. Ini membawa kepada pembubaran deposit yang tidak diingini dalam tisu periartikular dan rongga artikular. Tekanan darah berkurangan apabila mengambil turpentine kuning. Penyelesaian kuning juga membantu membasuh sel-sel mati semasa pukulan serebrum, myelopathy.

Apabila mengambil air turpentine, kesan peningkatan peluh adalah sangat penting, kerana slag dan toksin dikeluarkan dari tubuh bersama dengan peluh. Proses ini berterusan walaupun selepas prosedur, ketika orang sedang beristirahat. Pada masa yang sama, cecair yang berlebihan dikeluarkan dari tubuh, yang sangat penting untuk orang yang mengalami obesiti.

Kita tidak boleh mengatakan bahawa mandi putih dan kuning adalah ubat penahan sakit yang sangat berkesan. Semua kualiti dan kelebihan prosedur ini menggabungkan mandi turpentine campuran. Di samping itu, mereka juga "menolak" asid amino penting ke dalam darah. Contohnya, asid amino seperti histamin membantu memulihkan aliran darah yang normal ke organ. Secara umum, mandi turpentine campuran secara sistematik menyembuhkan seluruh badan.

Apabila mengambil air turpentin dalam tubuh manusia, peningkatan metabolisme, fungsi hati diaktifkan, peningkatan aktiviti enzim, peningkatan imuniti, sistem saraf pusat dan autonomi adalah kencang.

Perkara yang paling penting apabila menggunakan rawatan dengan mandi turpentine adalah kesejahteraan pesakit. Dalam keadaan tidak, prosedur ini menyebabkan kerengsaan atau kebimbangan. Segala-galanya harus bagus dan selesa. Anda tidak boleh memulakan rawatan diri dengan mandi ini, kerana ia tidak semudah yang sepertinya sepintas lalu.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk melengkapkan bilik mandi anda sebagai bilik rawatan, anda akan memerlukan termometer air dengan skala 50 darjah, tonometer dan stetoskop untuk mengukur tekanan darah, bikar yang tamat pengajian, jam, cermin kecil (untuk mengawal rupa peluh) dan tentu saja, penyelesaian turpentine.

Apabila merawat dengan mandi turpentine, proses persiapan mereka juga penting. Pertama, tangki mesti benar-benar bersih. Kotoran tidak dapat memberi kesan positif terhadap proses penyembuhan. Suhu air perlu kira-kira +36 ° C, dan parasnya adalah 7-10 cm di bawah longkang keselamatan. Di sini kita perlu termometer air kita. Ukur jumlah larutan turpentine di dalam bikar dan pindahkannya ke bekas berasingan di mana anda akan mencairkannya.

Selepas tuangkan campuran dicairkan ke dalam tab mandi, air perlu diaduk dengan baik. Jangan bimbang jika noda minyak dan gumpalan kecil kekal di permukaan air. Mereka membubarkan dengan cepat. Berbaring di dalam mandi dengan teliti, sebagai penyelesaian berminyak dan anda boleh tergelincir. Air sepatutnya menutupi badan anda. Apabila mencurah air panas, pastikan suhu mandian turpentin meningkat secara beransur-ansur (kira-kira 1 ° C dalam masa 2 minit). Bersantai, tetapi jangan lupa untuk melihat jam itu. Jika anda mengambil mandian turpentine putih, maka suhunya tidak boleh melebihi +38 ° C, dan kuning - + 40.5-41 ° C.

Secara umumnya, tempoh prosedur ini biasanya 10-15 minit. Kemuncak mandi turpentin adalah kemunculan peluh. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan kemerosotan yang sedikit, maka prosedur itu harus segera ditamatkan.

Selepas mandi, ia tidak diingini untuk lap kering. Rawatan itu belum selesai. Kini anda perlu tidur, tutup dengan selimut dan peluh dengan betul. Anda juga boleh minum teh raspberry. Selepas 1-2 jam, anda boleh memulakan perniagaan lain - sesi selesai.

Penggunaan mandian turpentine dengan radiculitis sangat berguna. Bagi orang yang tekanan darahnya tidak naik melebihi 150 mm Hg. Seni. kesannya boleh dicapai selepas mandi 14-18. Semasa rawatan, dua buah turpentine berwarna putih dan satu kuning bergilir.

Untuk arthritis dan polyarthritis, mandi turpentine putih ditetapkan. Untuk itu anda memerlukan 20 ml emulsi putih. Anda perlu mengambil air (36 ° C) ke dalam tab mandi supaya dengan mengambil kira anjakan air oleh badan anda, ia tidak akan mencapai longkang keselamatan sebanyak 7-10 cm. Kemudian, cair 20 ml emulsi dengan 0.5 l air dalam bekas yang berasingan. Selepas itu, tuangkan larutan ke dalam tab mandi dan kacau dengan baik.

Semasa berbaring di bilik mandi, secara beransur-ansur menambah air panas (sehingga +39 ° C). Selepas 10-20 minit (apabila peluh muncul), anda boleh menyelesaikan prosedur mandi dan meneruskan ke peringkat rehat seterusnya di tempat tidur.

Walau bagaimanapun, pada pendapat kami, satu lagi harta mandi turpentine sangat penting - mereka meremajakan badan. Kesan ini diperhatikan oleh semua orang yang perlu dirawat dengan mandi turpentine untuk masa yang lama.

Turpentine sendiri adalah komponen untuk kosmetik penjagaan kulit. Kami fikir bahawa komposisi dan penggunaannya perlu diterangkan secara terperinci.

Pemulihan rakyat untuk penuaan dan kemerahan kulit

Diperlukan: 1 sudu besar turpentine, 1 sudu besar. Sudu susu mentah, 1 sudu besar. sudu madu. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng pada muka selama 20-30 minit. Kemudian bilas dengan air suam.

Memerlukan: 1 sudu teh turpentin, 75 ml jus timun, 60 g minyak zaitun, 25 g ligan air, 35 g spermaceti.

Kaedah memasak Melicinkan spermaceti dan mentega dalam mandi air, sejuk, tambah lanolin, jus dan turpentin. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng ini pada kulit selama 40 minit. Selepas ini, keluarkan sisa dengan kain dan bilas muka anda dengan air sejuk.

Diperlukan: 1 sudu teh turpentin, 0.5 sudu teh gliserin, 1 kuning telur, 1 sudu besar vodka, 0.5 sudu teh alum. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng di muka dan biarkan selama 45 minit, kemudian bilas dengan air suam.

Diperlukan: 1 sudu kecil turpentin, 2 sudu besar. sudu air, 1 sudu besar. sudu gliserin, 15 g gelatin, 1 sudu teh madu. Kaedah memasak Meleleh semua ramuan dalam air mandi dan campurkan. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng ini di muka masih hangat selama 20-30 minit, kemudian bilas dengan air suam.

Memerlukan: 1 sudu teh turpentine, 25 g minyak zaitun, 20 g madu linden, 15 ml benzena berwarna, 15 ml air mawar, 15 g lemak babi. Kaedah memasak Melelehkan madu, minyak babi dan sayur-sayuran. Kemudian masukkan air mawar ke campuran dan campurkan semuanya dengan teliti lagi. Kemudian tambah benzena, turpentin dan campurkan lagi. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng pada muka selama 20-30 minit.

Memerlukan: 2 sudu teh turpentin, 2 sudu besar. sudu air masak sejuk, 2 sudu besar. sudu gliserin, 15 g gelatin dan 1 sudu besar. sudu madu. Kaedah memasak Campurkan semua bahan dan panaskan dengan api yang rendah, jangan lupa kacau sehingga mereka dibubarkan sepenuhnya. Pada akhir menambah air masak ke campuran. Haba setiap kali sebelum digunakan. Kaedah penggunaan. Sapukan krim ini di muka anda selama 30 minit.

Memerlukan: 2 sudu teh turpentin, 100 ml air mendidih, 1 sdt jus lemon, 0.5 sudu teh gliserin, 1 plat gelatin. Kaedah memasak Campuran komponen. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng selama 20-30 minit.

Diperlukan: 1 sudu teh turpentine, 1 kuning telur, zest 1 lemon, 2 sdt minyak zaitun, jus 0.5 lemon. Kaedah memasak Campuran komponen. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng selama 20-30 minit. Ini akan membantu menyegarkan dan memulihkan wajah anda.

Diperlukan: 2 sendok teh turpentin, 2 kuning telur, 1 lemon dengan zest, 1 sudu teh pantocrine, 5 ml gliserin, 25 ml minyak kastor, 5 ml ammonia, 10 ml asid carbolic, 1 ampoule (5000 unit). Kaedah memasak Campuran pertama gliserin, minyak kastor, kuning, asid karbol. Kemudian tambah turpentin, ammonia, pantocrine, jus lemon dan folikulin untuk campuran. Kaedah penggunaan. Sapukan topeng ini pada muka anda selama 20-60 minit, kemudian keluarkan dengan sapukan kapas dalam gerakan bulat. Kursus rawatan adalah 15-25 topeng.

Diperlukan: 1 sudu teh turpentine, 1 lidah daun. Kaedah memasak Dipetik daripada jus daun lidah buasnya berkeras dengan turpentin selama 2 minggu di tempat gelap yang sejuk. Kaedah penggunaan. Sapukan campuran dalam bentuk memampatkan pada muka dan leher.

Resipi rakyat

dari arthritis dan polyarthritis

Memerlukan: 20 ml emulsi turpentine putih. Kaedah memasak Ketikkan air suam mandi pada suhu +36 ° C ke paras awal supaya selepas rendaman lengkap anda air tidak sampai lubang salur keselamatan sekitar 7-10 cm. Ambil bekas kaca kecil dan tambah emulsi kepadanya. Cairkan emulsi dengan 1/2 liter air hangat dan kacau rata. Tuang campuran ini ke dalam tab mandi air dan kacau rata.

Kaedah penggunaan. Berbaring di dalam tab mandi, buka air paip panas dan tambahkan air panas. Suhu hendaklah meningkat secara beransur-ansur, kira-kira 1 ° C dalam 2 minit. Bawa suhu larutan ke +39 ° C. Tempoh mandi adalah dari 10 hingga 20 minit.

Keradangan mukosa usus

Diperlukan: 2 sudu besar. sudu minyak bunga matahari, ammonia cair, turpentin. Kaedah memasak Campuran bahan. Kaedah penggunaan. Hancurkan bintik-bintik sakit, tetapi jangan gosok. Selepas itu, berbaring selama 20 minit, tidak meliputi tempat yang sakit. Prosedur menghabiskan setiap hari.

P / S. Pembaca yang dihormati, jika anda menyukai artikel itu, tinggalkan pautan kepadanya, pengunjung baru akan sangat berterima kasih kepada anda. http://lifezd.ru

Tambah komen Batal balasan

Laman web ini menggunakan Akismet untuk memerangi spam. Ketahui bagaimana data komen anda diproses.