Utama / Pemulihan

Don - maksud perkataan dalam kamus penjelasan

DON 1, -a, m Dan DON... Sebuah zarah yang melekat pada nama-nama wakil lelaki kaum bangsawan di Sepanyol. Don Carlos. Don Quixote.

DON 2 dan DON-DON-DON, di antara keduanya. Ia digunakan onomatopoeously untuk menunjukkan deringan loceng atau bunyi yang dibuat oleh objek logam apabila mencolok mereka. [Fedya] mendengar gemuruh tamburin, bunyi air yang berlari di atas batu dan bergegas. Bunyi loceng yang berhati-hati - don-to-n-dong! - hentikannya. Lyashko, kematian Mine.

Sumber (versi bercetak): Kamus bahasa Rusia: B 4 t / RAS, In-t linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - 4 ed., Sr. - M.: Rus. bahasa; Polygraphs, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan Elektronik Asas

 • Don - sungai di bahagian Eropah di Rusia. Panjang sungai ialah 1870 km. Kawasan tadahan adalah 422 ribu km². Purata penggunaan air ialah 680 m³ / s. Lereng sungai adalah 0.096 m / km.

Sumber Don terletak di bagian utara Upland Rusia Tengah, di ketinggian sekitar 180 m di atas permukaan laut.

Dua juta-plus bandar-bandar terletak di Don: Voronezh dan Rostov-on-Don.

DON (Dona, m.) [Isp. don - mr.] Secara berasingan - jarang; biasanya seperti tidak berubah, satu zarah yang melekat pada nama lelaki para bangsawan Sepanyol, misalnya. Don Carlos.

Sumber: "Kamus Penjelasan Bahasa Rusia" disunting oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan Elektronik Asas

Membuat peta perkataan lebih baik bersama-sama

Hi! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat peta perkataan. Saya tahu bagaimana untuk menghitung dengan sempurna, tetapi saya masih tidak faham bagaimana dunia anda berfungsi. Bantu saya memikirkannya!

Terima kasih! Saya pasti akan belajar membezakan kata-kata biasa dari kata-kata yang sangat khusus.

Betapa jelas dan biasa adalah kata kesombongan (kata benda):

Apa itu Don?

Perkataan "don" mempunyai beberapa makna yang sama. Takrifannya boleh dijumpai dalam kamus penerangan pelbagai penulis (Ushakov, Ephraim dan lain-lain), serta dalam kamus ensiklopedi.

Varian yang paling banyak digunakan dalam pengertian perkataan "don" dalam bahasa kita akan dibincangkan dengan lebih lanjut.

Apa yang Don: asal dan makna perkataan

Selalunya perkataan "don" dalam bahasa moden bermaksud:

 1. Sungai Don, yang mengalir di bahagian Eropah Persekutuan Rusia. Nama sungai Don berasal dari akar Aryan "dānu", yang secara harfiah bermaksud "sungai". Panjang Don River adalah 1870 km. Don berasal dari Central Russian Upland, dan mengalir ke Laut Azov (Taganrog Bay). Sungai Don mempunyai beberapa anak sungai, yang utama adalah Sal, Medveditsa, Sungai Khoper (di sebelah kiri) dan Seversky Donets (di sebelah kanan). Don dihubungkan dengan Volga Volga-Don Canal, yang dilayari. Don sendiri dilayari dari mulut Sungai Sosna (1604 km). Di tebing Sungai Don terdapat beberapa bandar besar: Rostov-on-Don, Volgodonsk, Voronezh dan lain-lain.
 2. Rayuan kepada seorang lelaki di negara berbahasa Sepanyol. Sebagai contoh, Don Jimenos. Dalam kes ini, perkataan "don" berasal dari bahasa Latin, iaitu, singkatan perkataan "dominus", yang bermaksud "tuan." Zarah don dalam kes ini diletakkan di hadapan nama dan bentuk penghormatan untuk menangani lelaki. Wanita biasanya dirujuk sebagai dona (dalam bahasa Sepanyol) atau donna (dalam bahasa Itali dan Portugis.)
 3. Tajuk pendeta dan bangsawan di Itali. Di Itali, perkataan "Don" adalah tajuk kehormatan para ulama dan orang asal mulia.

Sekarang anda tahu apa yang ada. Anda boleh mengetahui maksud perkataan lain dengan membaca artikel laman web kami dari bahagian Definisi.

Dons yang

I C. (nama samaran; nama dan nama sebenar Tsydenzhap Dondupovich Dondubon) [31.3 (13.4). 1905, Uyag Ayag, sekarang Bichursky aimak ASSR Buryat, - 1938], penulis Buryat Soviet. Anggota CPSU sejak 1925. Dilahirkan kepada keluarga petani. Beliau adalah komisar pendidikan orang Buryat-Mongolia Autonomous Soviet Socialist Republic, editor akhbar "Buryat-Mongolian Unen" ("kebenaran Buryat"). Dicetak bermula pada tahun 1930 (kisah "The massacre.

DON (Bahasa Sepanyol dan Itali Don - dari Latin Dominus - En.), Alamat yang menghormati seorang lelaki di Sepanyol dan negara-negara lain dengan bahasa Sepanyol; letakkan di hadapan nama itu. Bentuk perempuan adalah dona (bahasa Spanyol) dan donna (bahasa Itali dan Portugis). Di Itali, don adalah gelar kehormatan para ulama dan bangsawan..

DON (Tanais Yunani kuno), sebuah sungai di bahagian Eropah di Rusia. 1870 km, pl. baskom 422 ribu km2. Ia bermula di Central Russia Upland, mengalir ke Teluk Taganrog dari Laut Azov. Delta Sq. sehingga 340 km2. Purata penggunaan air ialah 935 m3 / s. Asas-asas anak sungai: Khoper, Medveditsa, Sal - di sebelah kiri, Seversky Donets - di sebelah kanan. Mengenai takungan Don - Tsimlyanskoe dan stesen janakuasa hidroelektrik. Don disambungkan ke sungai. Volga Volga-Don penghantaran.

sebuah sungai yang mengalir ke Laut Azov, dalam zaman dahulu disebut Tanais (Tanais). Ia berasal dari tasik Ivan, di sempadan Epifansky dan Venevsky uu. Bibir Tula; mengalir melalui bibir Tula, Ryazan dan Tambov; memasuki sempadan Voronezh di Zadonsk y. dan membuat lebih dari 70 tahun. sempadan daerah ini dengan Provinsi Oryol, mengalir lebih lanjut melalui yy: Zadonsky, Voronezhsky, Korotoyaksky, Ostrog.

sungai di Eropah, panjang 1870 km. Sumbernya - di Central Russian Upland, mengalir ke Teluk Taganrog dari Laut Azov, membentuk delta. Sangat perlahan semasa, anak sungai utama: Khoper, Dipper, Sal (kiri). Lada utara (kanan). Aliran purata di bahagian bawah - 935 m / s. Penutup ais di bahagian atas dari awal November hingga pertengahan April, di bahagian bawah - dari awal Disember hingga Mac. D. dihubungkan dengan Volga Volga-s.

(Bahasa Sepanyol don, dona, dari bahasa Latin. Dominus - tuan, domina - madam). 1) gelaran yang dipunyai pertama kepada satu paus, dan seterusnya kepada para pendeta lain Gereja Katolik. 2) di Sepanyol dan Portugal - gelaran bangsawan, diletakkan sebelum nama. (Sumber: "Kamus perkataan asing yang merupakan sebahagian daripada bahasa Rusia." Chudinov AN, 1910) Dona, Sepanyol. don dona dari lat dominus, domina, tuan, mrs. Kehormat

Tanais, Buzan; mr.

1. m.1) Upotr. sebagai rayuan atau bentuk yang sopan disebut dengan seorang lelaki di Sepanyol dan negara-negara lain yang berbahasa Sepanyol 2) a) Gelaran kehormatan para ulama dan bangsawan di Itali b) Seseorang yang mempunyai gelaran sedemikian. Predicative razg.Zvon, yang dikeluarkan oleh loceng atau benda logam lain apabila memukul mereka, sebagai tindakan (biasanya dengan pengulangan).3. int. razg.Upotr. pada penetapan cincin, ed.

Dons yang

The Don (antara Yunani kuno Girgis, Tanais, Tang purba Yunani Τάναις, Latin Tanais, di Zaman Pertengahan, Don Besar) adalah sungai di bahagian Eropah Rusia. Di Eropah, kawasan tadahan yang sama dengan 422 ribu km², di Eropah hanya kedua ke Volga, Dnieper dan Danube. Panjang sungai ialah 1870 km. Sumber Don terletak di bagian utara Upland Rusia Tengah, di ketinggian sekitar 180 m di atas permukaan laut.

Kandungannya

Asal nama

Nama itu berasal dari akar Aryan * dānu-: avest. dānu "sungai", dr.-ind. dānu "titisan, embun, mengalir cecair" [1] [2].

Nama Rusia dari sungai berasal dari perkataan Scythian-Sarmatian dānu dari akar yang sama. Bahasa Ossetia, pewaris Scythian-Sarmatian, mengandungi kata-kata tunggal ("sungai, air"). V.I. Abaev menekankan bahawa "peralihan → don peralihan tidak berlaku lebih awal daripada abad ke-13 hingga ke-14, apabila elemen Ossetian (Alien) tidak lagi diwakili secara besar-besaran di selatan Rusia. Oleh itu, bentuk Rusia Don tidak boleh dihubungkan secara terus dengan Ossetian moden "[2], kata-kata ini berkaitan dengan bahasa Scythian-Sarmatian.

Di Ossetia, yang merupakan salah satu bahagian sejarah Alania, hingga ke hari ini semua sungai ditulis dengan morpheme-don di postposition: Ardon, Fiagdon, Ursdon, Karmadon, dll. Etimologi Scythian-Sarmatian [3] [4], kerana ia terletak di wilayah-wilayah yang didiami oleh Scythians.

Sejarah

Herodot menganggap Tanais sebagai "Sungai Kelapan Sktian". Mengenai masa prasejarah, Ritter dalam Vorhalle memberikan maklumat yang sangat berharga tentang Don. Svyatoslav turun bersama Don dengan skuadnya dalam kempen menentang Khazars. Semasa perjalanan ke Plano-Karpini, pada tahun 1246, bank-bank Don ditadbir oleh Tubon, adik ipar Baty. Ruisbrek (Rubrukvis), yang mengembara ke selatan Rusia pada tahun 1253, laporan feri ke Don, yang disimpan oleh orang Rusia atas perintah Batu dan Sartak; lintasan itu diselenggarakan oleh tongkang. Barbaro, menggali harta karun dan mendedahkan keranda adan di sepanjang tebing Don, bercakap tentang rondaan ikan di Don dan Laut Azov. Contarini menulis bahawa Rusia mengakui Don sebagai sungai suci untuk kekayaan ikannya. Memandu sebagai duta Venetian melalui Don Steppes, Contarini dan rakannya, Mark Ruf, tidak melihat apa-apa kecuali langit dan bumi, tidak menemukan jalan atau jambatan, membuat rakit sendiri di lintasan dan memuji belas kasihan Tuhan ketika mereka sampai di rantau Ryazan. Begitu juga, Metropolitan Pimen, yang mengembara ke Constantinople pada tahun 1389, bercakap tentang Don. Pada 1499, para pedagang yang mengiringi Duta Moscow Golokhvastov dihantar. Putera kepada Sultan Bayazet, mereka memasukkan barang-barang mereka ke tongkang di "Batu Kuda", di mulut Pedang Merah di bawah Lebedyan. Pada tahun 1514, Duta Turki pertama, Putera. Mangut Theodorit Kamal, dan Duta Rusia Alekseev dalam perjalanan ke Moscow mengalami kekurangan dan kelaparan di kawasan Don dekat, kehilangan kuda mereka; mereka "ditiup oleh salji, sehingga hampir tidak hidup sampai ke sempadan Ryazan". Di bawah Herberstein, peniaga Rusia memuat barang-barang mereka, yang dihantar ke Don untuk Cafu, Azov dan bandar-bandar lain, berhampiran Dankov, kebanyakannya pada musim gugur. Ia diketahui tentang bahagian bawah sungai yang pada masa dahulu terdapat bandar Tana di mulut Don. Dibina oleh penjajah Yunani, ia bergantung pada Kerajaan Bosporus. Kemudian Tana, sebuah bandar perdagangan berkembang, milik orang Venesia, kemudian ke Genoa. Pada tahun 1475, Tana yang ditawan oleh Turki telah dinamakan semula Azaf, atau Azov. Sejak itu, semua kedutaan dan urusan perdagangan negara Moscow dengan Crimea dan Constantinople telah menangani terutamanya dengan Don. Sungai ini juga buaian armada selatan kami - tentera, yang muncul di bawah Peter pada tahun 1696, dan peniaga, yang bermula di sini di Catherine II pada tahun 1772 dalam keadaan penubuhan syarikat perdagangan Don (dalam saham) untuk perdagangan bijirin dengan Crimea.

Sumber Polybius Don tidak diketahui. Di peta Peitinger, Don, walaupun ia mengalir ke Danau Meoti (Laut Azov), tetapi sumbernya terletak di beberapa gunung di pantai lautannya, dan tulisan di atas peta itu berkata: "Sungai Tanais memisahkan Eropah dari Asia." Hornand mencampurkan bahagian atas Don dengan Ural dan menyebabkan mereka terjun dari Pergunungan Riphean. Cukup beberapa kesan kenalan lama Norman dengan Don telah dipelihara di sagas. Banyak dongeng mitos juga dikumpulkan oleh Count Potocki.

 • Di Kievan Rus, Donets tidak dipanggil Donets moden, tetapi Sungai Uda, [5] di mana berdiri Rusia Lama, bersempadan dengan bandar Steppe Donets, Novgorod-Seversky principality. Sebaliknya, Donets moden kemudian dipanggil Don.
 • Apa yang dikatakan dalam "Firman tentang rejimen Igorev" mengenai Donets sebenarnya merujuk kepada Udam; [6] khususnya, dialog Putera Igor Svyatoslavich dengan sungai.
 • Apa yang dikatakan dalam "Firman tentang rejimen Igor" tentang Don, sebenarnya merujuk kepada Donets. [6]

vstal.Info

Masalah lelaki

Ubat-ubatan lelaki:

Akibat Krisis: Minuman Oligarki dan Menjadi Impoten

Kesihatan laki-laki dalam keadaan krisis total mesti dirawat dengan peningkatan perhatian. Tidak ramai yang berpendapat bahawa jika semuanya berada di tempat tidur.

Infeksi klamidia boleh menjadi primer dan berulang.

Jangkitan klamidia boleh menjadi pembiakan semula primer dan berulang). Sejumlah besar pesakit dengan klamidia digabungkan dengan penyakit lain (gonorrhea, trichomoniasis, (reinfection).

Tindakan Malam Tahun Baru: Rikta - Kesihatan sebagai hadiah

Percutian yang paling disukai oleh ramai di antara kita sedang menghampiri - Tahun Baru. Dari zaman kanak-kanak, kenangan percutian ini dikaitkan dengan bau makan.

Kondom - kaedah kontraseptif yang digunakan secara meluas

Mekanisme tindakan mereka dalam mewujudkan halangan kepada sperma kepada telur. Kondom adalah kaedah kontraseptif yang meluas, ia dibuat daripada lateks dan.

Mitos mengenai potensi:

Salah satu musuh paling buruk adalah alkohol

Salah satu musuh paling buruk adalah alkohol. Doktor purba berkata: Wain merangsang keinginan.

Pencapaian ketiga belas Hercules atau bagaimana meningkatkan potensi

Pada suatu malam, Hercules mampu memenuhi lima puluh anak perempuan raja Thespus, yang mana dia sepatutnya.

Artikel popular:

Remedi dan potensi rakyat, ubat herba

Masalah potensi akibat peredaran darah terjejas

Visualisasi 3D

Aritmetik mental

Dalam bahasa Rusia moden, "dongeng" paling kerap tidak bermaksud penyihir dongeng, tetapi seorang wanita yang memiliki kebajikan yang mudah. Oleh itu, pencinta "peri" dipanggil "Dons." Mereka sering kali masih muda yang masih belum mengalami pengalaman seksual dan mahu mengenali seorang wanita untuk merasa yakin dengan masa depan mereka, pasangan tetap. Iaitu, bagi mereka pelacur adalah seorang guru.

Juga, pemalu lelaki, yang tidak dapat berkomunikasi dengan jantina yang bertentangan, sangat berminat untuk wanita yang memiliki kebajikan yang mudah. Lebih mudah bagi mereka untuk membayar wang, dan mereka akan diterima kerana mereka. Di samping itu, tidak ada kewajiban dalam cinta berbayar.

"Fay" sering dikeluarkan dan orang-orang yang tidak berpuas hati dengan rakan biasa mereka. Mereka mahu kepelbagaian, jadi mereka mencarinya dalam pelacur.

Makna kata itu

Apakah maksud perkataan "don"?

Ushakov kamus

Don

Don (Don, suami.) (Bahasa Sepanyol Don - Encik). Secara berasingan - jarang; biasanya tidak berubah contohnya yang dilampirkan kepada nama lelaki para bangsawan Sepanyol, misalnya. Don Carlos.

Sains Politik: Kamus Rujukan

Don

(Sepanyol dan Itali Don, dari Latin dominus Encik)

menghormati seorang lelaki di Sepanyol dan negara-negara lain dengan Sepanyol; letakkan di hadapan nama itu. Bentuk perempuan adalah dona (bahasa Spanyol) dan donna (bahasa Itali dan Portugis). Di Itali, don adalah gelar kehormatan para ulama dan bangsawan.

Ensiklopedia pakaian dan pakaian

Don

(Ensiklopedia fesyen Andreeva R., 1997)

Gasparov. Rekod dan ekstrak

Don

♦ Apa yang dicuri oleh Napoleon, ia telah dijarah dan pergi ke Don.

Kamus Toponymic Republik Komi

Don

c. di daerah Ust-Kulom. Terletak berhampiran tasik. Donta, dari mana ia mendapat namanya. Dalam kamus lama Lake Donskoy, Don (40). Donta berada di singa. sisi r. Sejuk di tujuh km. tenggara dengan. Don dan dikelilingi oleh bol sphagnum yang luas. Donnur Dari tasik. Donty dalam r. Saluran terusan Donvis melalui. Bentuk tasik adalah sinuous, 1-3 km lebar, pl. 12 meter persegi km, kedalaman 1.5-2 m

Penjelasan mengenai hydronym dari Komi Don "bersih, telus" tidak mempunyai sebarang alasan di bawahnya, kerana warna air hampir di mana-mana coklat dalam warna yang berbeza. Penjelasan tempatan dari perkataan don görd "hot red" tidak memegang air. Oleh itu, sepatutnya menggambarkan matahari ketika matahari terbit di permukaan tasik.

Tasik dikelilingi oleh sebuah bol. Donnyur, yang berusia 35 tahun dan panjang 20. Ia sepenuhnya tanpa tumbuhan berkayu, ditutup dengan hummok dan lumut. Seperti yang benar-benar bersih, tanpa tumbuh-tumbuhan dengan dasar rawa yang tidak stabil sering dipanggil Donnyur (Komi don "bersih", nyur "rawa"), cf. bol Donnyur (di sebelah kanan, sebelah Mezen, di antara kampung Butkan dan kampung Koslan), bol. Donnyur (di sebelah kanan, sebelah Vychegda antara dd. Tydor dan Shezham). Tasik yang terletak di paya ini mendapat nama Donta, dari Donnurta "tasik di paya Donnur" sebelumnya. Kemudian, apabila Komi menetap tempat-tempat dan permukiman ini timbul, maka secara semula jadi kampung tersebut dinamakan sempena objek yang paling menarik di tasik. Donts. Komponen terakhir, anda tidak tipikal untuk penempatan manusia, jatuh, elips.

Satu kamus ringkas taktikal operasional-taktikal dan umum

DON

Kamus ensiklopedia

Don

 1. (dr.-jerman Tanais), sungai di bahagian Eropah Persekutuan Rusia. 1870 km, kawasan lembangan adalah 422 ribu km2. Ia bermula di belakang Rusia Tengah, mengalir ke Dewan Taganrog. Kawasan Azov m. Delta sehingga 340 km2. Purata penggunaan air ialah 935 m3 / s. Anak sungai utama adalah Khoper, Medveditsa, Sal - di sebelah kiri, Donets Seversky - di sebelah kanan. Mengenai takungan Don - Tsimlyanskoe dan stesen janakuasa hidroelektrik. Don dihubungkan dengan r. Volga Volga-Don ship canal. Kepekatan sejumlah bahan cemar melebihi 10 MPC. Boleh ditelusuri dari mulut sungai. Pine (1604 km), penghantaran biasa dari Liski (1355 km). Memancing Pada tahun-tahun Don. Volgodonsk, Kalach-on-Don, Rostov-on-Don, Azov, dll.
 2. (Bahasa Sepanyol dan Itali Don, dari Latin Dominus - Encik), alamat yang menghormati seorang lelaki di Sepanyol dan negara-negara lain dengan bahasa Sepanyol; letakkan di hadapan nama itu. Bentuk perempuan adalah dona (bahasa Spanyol) dan donna (bahasa Itali dan Portugis). Di Itali, don adalah gelar kehormatan para ulama dan bangsawan.

Kamus Ephraim

Don

 1. m
  1. Kegunaan sebagai rayuan atau bentuk yang sopan menyebut seorang lelaki di Sepanyol dan beberapa negara berbahasa Sepanyol lain.
  2. :
   1. Tajuk kehormatan para ulama dan bangsawan di Itali.
   2. Seorang yang mempunyai tajuk sedemikian.
 2. bersikap predicative Deringan loceng atau benda logam yang lain apabila memukul mereka adalah seperti tindakan (biasanya dengan pengulangan).
 3. int. bercakap Kegunaan apabila menandakan deringan loceng atau objek logam yang lain apabila memukul mereka (biasanya dengan pengulangan).

Lihat juga:

Analisis morfologi perkataan "don"

Analisis fonetik perkataan "don"

Makna kata itu

Sinonim "Don"

Analisis komposisi perkataan "don"

Kamus bahasa Rusia

Makna leksikal: definisi

Perbendaharaan kata umum (dari Yunani Lexikos) adalah kompleks semua unit dasar semantik satu bahasa. Maksud perkataan leksikal mendedahkan idea yang diterima umum tentang subjek, harta, tindakan, perasaan, fenomena abstrak, kesan, peristiwa, dan sebagainya. Dalam erti kata lain, ia mentakrifkan konsep yang diberikan dalam kesedaran massa. Sebaik sahaja fenomena yang tidak diketahui memperoleh kejelasan, tanda-tanda tertentu, atau ada kesedaran objek, orang memberi nama (shell bunyi huruf), atau sebaliknya, makna leksikal. Selepas itu, ia jatuh ke dalam kamus definisi dengan penafsiran kandungan.

Kamus dalam talian secara percuma - menemui perkara-perkara baru

Terdapat begitu banyak kata dan istilah khusus dalam setiap bahasa yang mustahil untuk mengetahui semua tafsiran mereka. Di dunia moden terdapat banyak direktori tematik, ensiklopedia, thesauri, glosari. Melalui jenis mereka:

 • Penjelasan Cari arti kata yang anda boleh dalam kamus penjelasan bahasa Rusia. Setiap "penjelasan" penafsir menafsirkan konsep yang dicari dalam bahasa ibunda, dan menganggap penggunaannya dalam kandungan. (PS: Lebih banyak lagi kes penggunaan perkataan, tetapi tanpa penjelasan, anda akan membaca di Kor Negara bahasa Rusia. Ini adalah pangkalan data terbesar terjemahan teks lisan dan lisan.) Di bawah pengarang Dalia V.I., Ozhegova S.I., Ushakova D.. Thesauri yang paling terkenal di negara kita dengan tafsiran semantik dikeluarkan. Kelemahan mereka hanya edisi lama, jadi struktur leksikal tidak diisi semula.
 • Ensiklopedia Tidak seperti kamus dalam talian pintar, akademik dan ensiklopedia yang menyediakan penjelasan terperinci tentang arti yang lebih lengkap. Edisi ensiklopedia besar mengandungi maklumat mengenai peristiwa sejarah, personaliti, aspek budaya, artifak. Artikel ensiklopedi menyampaikan realiti masa lalu dan memperluaskan cakrawala mereka. Mereka boleh menjadi universal atau tematik, direka untuk penonton khusus pengguna. Sebagai contoh, "Lexicon of Financial Terms", "Encyclopedia of Housekeeping", "Philosophy. Glossary ensiklopedia "," Ensiklopedia fesyen dan pakaian ", ensiklopedia dalam talian sejagat pelbagai bahasa" Wikipedia ".
 • Industri Glosari ini bertujuan untuk pakar profil tertentu. Matlamat mereka adalah menerangkan istilah profesional, makna yang masuk akal konsep khusus bidang sempit, cabang sains, perniagaan, industri. Mereka diterbitkan dalam bentuk kamus, buku rujukan terminologi atau manual rujukan saintifik ("Thesaurus on Advertising, Marketing and PR", "Buku Rujukan Undang-undang", "Terminologi Kementerian Situasi Kecemasan").
 • Etimologi dan peminjam Kamus bahasa matematik adalah ensiklopedia bahasa. Di dalamnya, anda akan membaca versi asal makna leksikal, dari mana perkataan (primordial, dipinjam) dibentuk, komposisi morphemik, semasiologi, masa penampilan, perubahan sejarah, analisis. Ahli lexicographer akan menentukan di mana perbendaharaan kata itu dipinjam dari, akan mempertimbangkan pengayaan semantik berikutnya dalam kumpulan kata-kata yang berkaitan, serta skop fungsi. Akan memberikan kes penggunaan dalam perbualan. Sebagai model, analisis etimologi dan leksikal konsep "nama belakang": dipinjam dari Latin (familia), di mana ia bermaksud sarang keluarga, keluarga, rumah tangga. Dari abad ke-18 ia telah digunakan sebagai nama peribadi kedua (warisan). Termasuk dalam leksikon aktif. Kamus etimologi juga menerangkan asal-usul subteks frasa tangkapan, unit frasa. Mari komen pada ungkapan mantap "kebenaran sejati." Ia dianggap sebagai kebenaran yang benar, kebenaran mutlak. Jangan percaya, apabila analisis etimologi ternyata, idiom ini berasal dari kaedah penyeksaan zaman pertengahan. Terdakwa dipukul dengan cambuk dengan simpul yang diikat pada akhir, yang disebut "sepuluh". Di bawah garisan itu, orang itu memberikan segalanya untuk menjadi bersih, kebenaran sejati.
 • Glosari perbendaharaan kata ketinggalan zaman Apakah perbezaan antara arkaisme dan sejarahisme? Sesetengah objek secara konsisten tidak digunakan. Dan definisi leksikal unit tidak digunakan. Perkataan yang menggambarkan hilang dari kehidupan fenomena dan objek, merujuk kepada sejarahisme. Contoh sejarah: camisole, musket, raja, han, baklushi, pengajar politik, kerani, moshna, kokoshnik, Chaldean, paroki dan lain-lain. Ketahui apa maknanya mempunyai kata-kata yang tidak lagi digunakan dalam ucapan lisan, anda akan menguruskan dari koleksi frasa usang. Archaisms adalah kata-kata yang mengekalkan intipati, mengubah terminologi: piit - penyair, lelaki - dahi, ruble - ruble, luar negeri - asing, fortecia - kubu, Zemstvo - kebangsaan, zvibak - kek biskut, cookies. Dengan kata lain, mereka digantikan oleh sinonim yang lebih relevan dalam realiti moden. Slavonicisme Lama jatuh ke dalam kategori ini - perbendaharaan kata dari Old Slavonic, dekat dengan Rusia: hail (penatua) - bandar (Rusia), anak-anak, pintu gerbang, jari - jari, bibir - bibir, menyeret - mengheret kaki. Archaisms didapati dalam edaran penulis, penyair, dalam filem pseudohistorical dan fantasi.
 • Terjemahan, kamus dwibahasa asing untuk terjemahan teks dan perkataan dari satu bahasa ke bahasa yang lain. Bahasa Inggeris-Rusia, Sepanyol, Jerman, Perancis dan lain-lain.
 • Koleksi Phraseological Unit pernafasan adalah lilitan leksikal yang stabil, dengan struktur tidak bersegmen dan subteks tertentu. Ini termasuk kata-kata, peribahasa, idiom, ungkapan-ungkapan popular, aphorisms. Beberapa frasa berhijrah dari legenda dan mitos. Mereka memberi ungkapan artistik kepada suku kata sastera. Momentum peramal biasanya digunakan dalam arti kiasan. Menggantikan komponen, menyusun semula atau memecah frasa membawa kepada kesilapan ucapan, nada suara yang tidak diiktiraf frasa, penyimpangan intipati apabila diterjemahkan ke dalam bahasa lain. Cari makna kiasan ungkapan sedemikian dalam buku frasa. Contoh-contoh idiom: "Di langit yang ke tujuh," "Nyamuk hidung tidak terjejas", "Darah biru", "Penyokong Iblis", "Membakar jambatan", "Rahsia Kutub" "Kerja selepas lengan", "Pedang Damok", "Hadiah Hadiah Danaians", "Pedang bermata dua", "Apple percanggahan", "Warm up your hands", "Buruh Sisyphus", "Mendaki ke dinding" "Menendang manik di depan babi", "Dari hidung gulkin", "Sparrow Shot-up", "Augean kandang kuda", "Caliph selama sejam", "Ketawa kepala", "Jiwa tidak bimbang" "Anjing makan", "K air off itik "," untuk memahami pada straw "," membina istana di udara "," Berada dalam trend "," hidup mewah. "
 • Definisi Neologism Perubahan bahasa merangsang kehidupan yang dinamik. Kemanusiaan berusaha untuk pembangunan, memudahkan kehidupan, inovasi, dan ini menyumbang kepada kemunculan hal-hal baru, teknologi. Neologisme - ungkapan leksikal objek yang tidak dikenali, realiti baru dalam kehidupan manusia, konsep baru muncul, fenomena. Sebagai contoh, apa yang dimaksudkan dengan "barista" adalah profesion pembuat kopi; Pembuat kopi profesional yang memahami pelbagai jenis kopi, boleh menghiasi cawan kopi yang cerah sebelum berkhidmat kepada pelanggan. Setiap perkataan pernah menjadi neologism, sehingga ia menjadi biasa digunakan, dan tidak termasuk dalam perbendaharaan kata aktif bahasa sastera umum. Ramai di antara mereka hilang, walaupun tanpa menggunakan aktif. Neologisme adalah formative perkataan, iaitu, sepenuhnya baru terbentuk (termasuk dari anglicisms), dan semantik. Neologisme semantik termasuk konsep leksikal yang sudah diketahui dengan kandungan segar, sebagai contoh, "lanun" - bukan hanya corsair laut, tetapi juga pelanggar hak cipta, pengguna sumber torrent. Berikut adalah beberapa kes neologisme derivatif: hacking hidup, meme, google, kumpulan flash, pengarah pemutus, pra-pengeluaran, copywriting, frend, press, moneymaker, skrin, freelancing, headliner, blogger, downshifting, palsu, jenama. Pilihan lain, "copywriting" - pemilik kandungan atau penyokong hak cipta intelektual.
 • Lain-lain 177+ Di samping itu, terdapat beberapa contoh: linguistik, dalam pelbagai bidang linguistik; dialek; kajian linguistik; tatabahasa; istilah linguistik; eponym; singkatan penyahkodan; perbendaharaan kata pelancong; slang Kanak-kanak sekolah akan mencari kamus leksikal yang berguna dengan sinonim, antonim, homonim, paronim dan buku teks: ejaan, tanda baca, derivasi, morfemik. Buku tangan Orthoepic untuk menetapkan aksen dan sebutan sastera yang betul (fonetik). Kamus rujukan toponymik mengandungi maklumat geografi mengikut kawasan dan nama. Dalam antropologi - data mengenai nama yang betul, nama keluarga, nama panggilan.

Tafsiran perkataan dalam talian: jalan terpendek untuk pengetahuan

Lebih mudah untuk mengungkapkan diri sendiri, untuk menyatakan pemikiran lebih khusus dan lebih luas, untuk menghidupkan semula ucapan seseorang - semua ini dapat dilakukan dengan perbendaharaan kata yang diperluas. Dengan bantuan sumber Bagaimana untuk anda menentukan maksud perkataan dalam talian, mengambil sinonim yang berkaitan dan menambah perbendaharaan kata anda. Titik terakhir adalah mudah untuk mengisi fiksyen membaca. Anda akan menjadi ahli hubungan yang menarik dan menyokong perbualan pada pelbagai topik. Penulis dan penulis untuk memanaskan penjana dalaman idea akan berguna untuk mengetahui apa maksud perkataan, mengandaikan era Abad Pertengahan atau dari glosari filosofis.

Globalisasi mengambil tolnya. Ini menjejaskan penulisan. Ia telah menjadi penulisan bercampur bergaya di Cyrillic dan Latin, tanpa transliterasi: salon SPA, industri fesyen, pelayar GPS, Hi-Fi atau akustik High End, elektronik Hi-Tech. Untuk betul mentafsir kandungan perkataan hibrid, beralih antara susun atur bahasa papan kekunci. Biarkan ucapan anda memecah stereotaip. Teks membangkitkan perasaan, melepaskan elixir pada jiwa dan tidak mempunyai statut keterbatasan. Nasib baik dalam eksperimen kreatif!

Projek how-to-all.com sedang dibangunkan dan dikemas kini dengan kamus moden dengan perbendaharaan kata masa nyata. Tinggal untuk maklumat terkini. Laman ini membantu untuk bercakap dan menulis dalam bahasa Rusia dengan betul. Beritahu kami tentang kita semua yang belajar di universiti, di sekolah, bersiap sedia untuk Peperiksaan Unified State, menulis teks, belajar Rusia.

Jika laman web ini berguna kepada anda, kongsi pautan pada halaman anda di rangkaian sosial. Terima kasih kerana memilih sumber kami!

Don Mafia

Orang asli Sicily, Joseph Bonanno mengetuai salah satu daripada lima "keluarga" mafia di New York dalam tempoh 26 tahun. Dia hidup tidak sekata untuk mafiosi pangkatnya: dia secara diam-diam memerintah "keluarga", meninggikannya dan kesejahteraannya, dan dalam kehidupan duniawi dia dibezakan oleh kesederhanaan dan ketakwaan yang tidak ciri mafia lain. Dia mencapai matlamatnya, menjadi mafia terkaya dalam sejarah Amerika.

Hebatnya, tetapi satu fakta: Joseph Bonanno adalah satu-satunya di kalangan Don yang dipilih untuk menggemparkan tahun 1930-an dari yang terselamat dari semua peperangan mafia dan pengagihan semula kuasa. Mereka mengatakan bahawa dia yang menjadi prototaip watak utama filem kultus "The Godfather", Don Vito Corleone. Joseph Bonanno dilahirkan pada 18 Mei 1905 di Sicily di bandar Castellammare del Golfo, dalam keluarga petani.

Apabila masa depan hanya berumur dua tahun, mencari kehidupan yang lebih baik ibu bapanya berhijrah ke Amerika. Keluarga itu menetap di New York, dan tinggal di sana selama 10 tahun. Tetapi ibu Yusuf tidak dapat hidup dalam sebuah metropolis yang besar, dan bahkan di negara asing. Ibu bapa sentiasa bertengkar, dan selepas kematian bapa, ibu dan anaknya kembali ke tanah air mereka. Di kampung halamannya, Joe segera menjadi kuasa di kalangan rakan-rakannya. Masih - dia tinggal di Amerika!

Tidak lama kemudian, Joe mengumpulkan sekumpulan kecil remaja, yang perkhidmatannya digunakan oleh mafiosi setempat. Tetapi selepas diktator fasis Mussolini berkuasa pada tahun 1924, Joe terpaksa berpindah ke Amerika, takut akan pembalasan. Seperti yang diketahui, diktator berjanji untuk membasmi mafia, serta semua yang mempunyai sedikit pun hubungan dengannya.

Don Mafia

Di New York, dia terlindung oleh rakan senegara Salvatore Maranzano, ketika itu ketua puak mafia yang berkuasa, yang berkumpul dari penduduk asli Castellammare. Menurut versi lain, Bonanno bermula di Al Capone. Satu cara atau yang lain, Joe Bonanno diamanahkan dengan perdagangan bawah tanah dalam alkohol, dan dia dengan cepat naik bukit. Menjelang tahun 1928, "keluarga" beliau menjadi pembekal utama
minuman keras di new york. Inilah sebabnya konflik dengan mafiosi utama New York, Giuseppe Masseria. Semuanya berakhir dengan peperangan klan yang berlangsung selama tiga tahun. Banana Joe (begitu dijuluki Bonanno kerana dia pernah terlibat dalam mengangkut senjata di bawah nama pisang) mengambil bahagian yang sangat aktif dalam perang jenayah terhadap puak-puak.

Bos Mafia Lucky Luciano

Pada tahun 1931, selepas pembunuhan Giuseppe Masseria dan Salvatore Maranzano, Joe Bonanno, serta Charlie Luciano dan Vito Gambino, mula menyatukan kumpulan mafia kecil di bawah permulaan lima "keluarga" besar - Bonanno, Gambino, Genovese, Colombo dan Lucchese. The Don dari puak-puak ini mencipta Suruhanjaya yang dipanggil, yang kini telah menyelesaikan semua masalah. Pesuruhjaya menjadi pisang Joe. Malah, beliau menjadi ketua mafia seluruh Amerika Utara.

Nasib baik menemaninya. Setelah menjadi kaya, beliau terlibat dalam memalsukan empayar jenayah kecilnya, menggunakan segala cara dari perdagangan bawah tanah dalam alkohol, perjudian dan riba untuk memperoleh perniagaan yang sah. Pada permulaan Perang Dunia II, Banana Joe memiliki rangkaian bengkel tenun, ladang tenusu di negeri-negeri yang berlainan, sebuah syarikat perdagangan daging dan rumah pengebumian AS terbesar. Ciptaan ini adalah miliknya: peti mati dengan bahagian bawah kedua, di mana ia mudah untuk menguburkan mayat jenayah.

Joseph Bonanno dengan anak lelaki

Walaupun Joe Bonanno milik mafia terkenal dengan pihak berkuasa, dia hampir tidak mempunyai masalah dengan mereka. Satu-satunya masa dia ditangkap ialah mereka tidak membayar pekerja untuk kerja lebih masa di salah satu bengkel tenunannya. Mereka didenda sebanyak $ 500. Dan ini pada ketika Al Capone yang terkenal telah dipenjarakan untuk pengelakan cukai, dan Janovese, pesalah jenayah Bonnano, melarikan diri dari Amerika agar tidak duduk untuk pembunuhan.

Tahun-tahun ketika Banana Joe yang mengetuai Suruhanjaya dianggap oleh sejarawan untuk menjadi yang paling berjaya dalam sejarah mafia Amerika. Terima kasih kepada kepintaran Bonanno dan ketajaman perniagaan, mafia berjaya mencuci wang jenayah dan menjadi kaya. Tetapi dalam peperangan seperti dalam peperangan. Dalam "keluarga" Bonanno mula bertentangan, dan para pesaing sepanjang masa cuba untuk bercakap dalam roda. Yang terakhir ini sangat terganggu oleh skop kerjanya - Joe "meletakkan bendera di seluruh peta dunia". Dia sebenarnya menjadi tuan rumah Arizona dan beralih ke California. Sebelum berkuasa di Cuba, Fidel Castro, Joe memilikinya ada puluhan kasino dan sedang bersedia untuk menggunakan rangkaian kasino di Haiti, dan juga terlibat dalam penangkapan di Kanada.

Dalam "keluarga" Bonanno ada masalah serius kerana perjalanannya yang kerap dan panjang di luar negeri: mereka berkata, perkara berjalan di New York, keuntungan telah jatuh. Dan selepas kematian pada tahun 1962 sekutu Bonanno yang setia - Joe Profaci, didakwa sebagai "keluarga" jenayah di Brooklyn, hubungan dengan pesaing yang semakin memburuk. Profaci mengadakan cita-cita Bonanno, mengekalkan keamanan dan keseimbangan dalam persekitaran mafia. Selepas kematiannya, Bonanno berangkat dalam semua kubur. Dia menawarkan Joe Malocca, penerima Profaci, untuk mengeluarkan beberapa dons, termasuk Gambino. Hanya pembunuh yang diupah oleh Malocco menyerahkan semua rancangan mereka. Para pelanggan telah dipanggil ke Suruhanjaya, dan sebagai akibatnya, Malocco telah dibuang kerja, dan Bonanno, yang tidak muncul untuk pembongkaran, telah dikeluarkan dari jawatannya.

Terdapat perpecahan dalam "keluarga", tidak semua pergi ke pemimpin baru, Gaspar di Gregorio, yang dilantik oleh Suruhanjaya dan bukannya Bonanno. Penembakan di antara orang-orang Di Gregorio dan Bonanno turun dalam sejarah sebagai "Perang Pisang", bagaimanapun, Suruhanjaya tidak lama lagi berpindah di Gregorio. Tetapi peperangan berterusan. Walaupun pada bulan Oktober 1964, Bonanno diculik di hadapan peguamnya, anaknya meneruskan kerja bapanya, sehingga selepas 19 bulan dia bebas.

Kisah penculikan itu mempunyai tafsiran dua kali ganda. Yang pertama adalah bahawa Bonanno menganjurkan segala-galanya sendiri untuk bertahan, kerana dia tahu bahawa dia telah diburu. Yang kedua adalah bahawa dia diculik oleh perintah Suruhanjaya dan terus dipenjarakan selama 19 bulan, memaksa dia untuk meletakkan jawatan di bawah ancaman kematian.

Manusia kehormatan

Menjelang tahun 1964, Bonanno adalah satu-satunya yang terselamat daripada lima orang mafia Nyo-York, yang dipilih pada tahun 1931. Selama lebih dari 30 tahun berkhidmat dengan setia, "Cosa Nostra" dan tradisinya hancur (Bonanno adalah penganut ketat tradisi mafia Sisilia). Dia menjelaskan penarikan diri dari urusan dengan fakta bahawa dia tidak mahu menangani pengedaran dadah, yang mafia Amerika serius mengambil. Benar, Joe Bonanno jelas licik. Pada tahun 1957, beliau sendiri mencadangkan kepada Suruhanjaya untuk terlibat dalam perniagaan dadah. Lebih dari satu dekad dadahnya "keluarga" dijual dan dianggap sebagai yang terbesar dalam bidang ini.

Buku Joseph Bonanno

Berpindah dari kes jenayah, Joe Bonanno menjadi hanya jutawan. Lama kelamaan, walaupun pihak berkuasa melupakannya. Mereka mengatakan bahawa jika seseorang cuba menjelaskan, mereka berkata, dia adalah Joe Bonanno, kata Joe sebagai tindak balas bahawa dia hanya nama samaran. Benar, kes Joe Bonanno diteruskan oleh anak lelaki dan anak perempuannya, jadi de facto Bonanno Sr. nyaris tidak terpinggir. Pada tahun 1983, Banana Joe sendiri mengingatkan pihak berkuasa tentang dirinya, menerbitkan sebuah buku autobiografi, "Man of Honor."

Dalam buku itu, beliau mengagumi tradisi lama "Cosa Nostra" dan mengkritik kumpulan pembentukan baru: "Mereka terlalu tamak untuk mematuhi kod kami."

Tetapi sementara pihak berkuasa membaca buku itu, Joe berjaya menuntut penerbit - dia tidak menyukai abstrak dalam buku itu di mana dia digambarkan sebagai "gangster murah". Dan anggaran kerosakan moral pada $ 18 juta. Dia kehilangan perbicaraan, dan tidak lama kemudian pihak berkuasa mengambilnya. Dalam bukunya, Joe Bonanno memberi banyak sebab untuk membawanya ke muka pengadilan. Oleh itu, terdapat kes mengenai Suruhanjaya yang dimulakan oleh FBI.

Mulai tangkapan dan penyiasatan, dan kemudiannya mahkamah. Beberapa anggota Suruhanjaya dan pembantunya menerima hukuman panjang 100 tahun penjara. Tidak terlepas semua ini dan Bonanno. Dia telah dibicarakan beberapa pertuduhan termasuk sumpah bohong. Di mahkamah, Bonanno yang setengah baya dan sakit enggan menjawab soalan juri. Selepas pembebasannya, Bonanno kembali ke Tucson, Arizona, di mana dia meninggalkan selepas peletakan jawatannya pada tahun 1964.

Dia meninggal dunia pada usia 97 tahun, dikelilingi oleh sanak saudara. Kekayaan utama beliau, seperti yang ditunjukkan oleh kehidupan, adalah tiga anaknya, 14 cucu dan 17 cucu cucu.

Siapa Don Juan?

Siapa Don Juan?

Saya dengar; dia seorang penipu yang licik.

Anda dikatakan sebagai penyembah berhala,

Anda adalah syaitan. Berapa ramai wanita miskin?

A.S. Pushkin "The Stone Guest"

Don Juan (don Juan) - buat kali pertama nama ini muncul pada tahun 1630 dalam drama pemain drama Sepanyol, Tirso de Molina, "Penampan Seville dan Guest Stone". Plot permainan itu adalah kisah nyata yang berlaku pada abad XIV di Seville. Prototaip pahlawan legenda adalah Don Juan de Tenorio - wakil salah seorang keluarga bangsawan mulia Seville.

Don Juan de Tenorio adalah bangsawan Sepanyol yang bangga. Dia sangat berani, berani dan tidak bermoral. Dia menumpukan seluruh hidupnya untuk mencari kesenangan sensual. Hal-hal cinta, keganasan, dan dendam yang menyeramkan itu menjadikan semua Seville sebagai seram. Demi memiliki seorang wanita, Don Juan menginjak-injak bukan sahaja di duniawi, tetapi juga hukum-hukum ilahi. Di samping bangsawan dan orang biasa, dia menggoda para biarawati. Bagi Katolik Sepanyol, ini adalah perbuatan menghasut. Tetapi undang-undang itu diam. Lagipun, rakan dan sahabat terdekatnya adalah raja Castile Pedro I the Cruel (1334-1369).

Sekali, bersama-sama dengan raja, terlibat dalam kebencian, Don Juan menculik dan menggoda anak perempuan Panglima Gonzalo de Ulloa, membunuhnya. Keadilan masih tidak aktif. Kemudian biksu Fransiskan sendiri memutuskan untuk menghukum libertin dan pembunuh. Mereka memutuskan untuk bermain di atas kejahatannya. Bagi pihak seorang wanita yang sudah berkahwin muda, para bhiksu menubuhkan satu malam untuk don Juan di gereja yang sangat besar di mana panglima yang dibunuhnya dikebumikan. Setelah datang ke gereja, para bhiksu membunuh Don Juan dan menguburkannya di sana. Dan untuk mengelakkan kemarahan diraja, mereka menyebarkan khabar angin bahawa Don Juan kerana dosa-dosanya akan dibuang ke neraka oleh patung komandan. Dalam abad XIV, penjelasan ini dianggap agak masuk akal.

Bermain Tirso de Molina berbeza dari kisah sebenar hanya pada akhirnya. Dalam perlawanan selepas pembunuhan komander, Don Juan melarikan diri dari Seville. Tetapi selepas kembali beberapa lama kemudian, dia secara tidak sengaja jatuh di kubur komander, yang mempunyai sebuah inskripsi yang mengancam balas dendam terhadap pembunuh itu. Setelah membaca tulisan itu, janganlah Juan, berbangga, mengundang patung untuk makan malam. Patung itu datang dan, sebaliknya, menjemput Don Juan kepada dirinya sendiri. Don Juan tidak boleh memecahkan kata-kata itu, jadi dia datang ke kubur komander. Selepas makan malam, kedua-duanya jatuh ke neraka. Hamba Juan memberitahu raja bahawa tuannya mengalami hukuman dari Tuhan.

Dalam pertunjukan Tirso de Molina, Don Juan adalah pelukis yang tidak tertarik dengan kesenangan kerana proses perjuangan untuk menyerahkan seorang wanita kepada kehendaknya. Don Juan adalah pemangsa dan penakluk, kemenangan cahaya tidak peduli padanya: "Selalu kesenangan saya untuk merayu seorang wanita dan, tidak memihak, meninggalkannya." Itulah seni pertama tentang Don Juan.

Pada tahun 1630, permainan itu diadakan di Seville dan merupakan kejayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Dan hanya tiga tahun kemudian, permainan itu sudah berjaya di Itali. Hanya orang Itali yang menambahnya komik dan diminimumkan semuanya tragis dan suram. Selepas Itali, ia adalah giliran Perancis. Pada 1665 ZH.B. Moliere menulis komedi "Don Juan, atau Perayaan Batu", dan pada tahun 1677 T. Corneille membahas cerita yang sama. Dalam bahasa Perancis, Juan terdengar seperti Juan, ia adalah dengan tangan Perancis yang namanya kemudian disebut namanya.

Mengenai Don Juan menulis C. Goldoni, N. Lenau, A. Musse, Dzh.G. Byron, P. Merimee, Pushkin AS, A.K.Tolstoy, A.Blok. Secara keseluruhannya ada kira-kira seratus empat puluh karya sastera dunia yang ditujukan kepada pengayun yang terkenal. Seringkali, wira menjadi berbeza dari prototaipnya: dia adalah seorang pemimpi, seorang romantik, pejuang kebebasan. Dan dari masa ke masa, ciri-ciri tajam ciri Don Juan secara beransur-ansur digantikan dengan yang lebih menarik, dan pada akhirnya, wira legenda Seville menjadi watak yang menawan.

Don Juan setanding dengan Don Quixote, Faust, Hamlet adalah cara yang "kekal" dalam sastera, iaitu imej ini telah memperoleh kepentingan sejagat. Nama ini jauh melampaui karya sastera dan digunakan bukan sahaja berkaitan dengan watak sastera. Nama beliau telah menjadi nama isi rumah, sering digunakan sebagai epithet.

Dalam pemahaman universal "Don Juan" - libertine, pita merah, merayap, memecahkan hati wanita. Ramai "Don Juanas" mengalami peningkatan emosi tertinggi tepat pada saat merayu dan mengatasi halangan-halangan. Dan apabila seorang wanita akhirnya menyerah kepada mereka, mereka kehilangan semua kepentingannya. Dan banyak lelaki menganggapnya sebagai pujian untuk mendengar Don Juan. Walaupun, sebenarnya, ini tidak menghairankan, kerana kebotakan sering lebih menarik daripada kebaikan. Dengan cara ini, di Seville terdapat juga monumen Don Juan de Tenorio, sebuah libertin yang menjadikan Seville terkenal di seluruh dunia.

Siapa Don Quixote? Sejarah kesatria moden

Selalunya, pemimpi dan penglihatan diberitahu bahawa mereka benar Don Quixote. Tetapi secara peribadi, saya melihat dalam imej ini makna yang sama sekali berbeza. Dan saya tidak tahu sama ada saya menjawabnya. Don Quixote untuk saya - ideal bangsawan, kejujuran dan kejujuran ikhlas anak-anak, model kepercayaan, kesucian rohani dan kemerdekaan.

Miguel de Cervantes Saavedra mencipta wira dengan matlamat tertentu, iaitu: untuk memberi perhatian kepada masalah masyarakat zaman pertengahan Sepanyol. Tetapi akibatnya, dia lebih banyak melakukannya. Kerja Saavedra mencerminkan kehidupan manusia dalam tempoh yang sewenang-wenang dalam setiap zaman. Selalu ada orang yang dibimbing oleh iman dan cita-cita. Mereka adalah orang yang biasanya membina jalan rizab ini untuk kehidupan yang lebih baik. Tidak menghairankan, Don Quixote kekal relevan untuk hari ini. Lagipun, bilakah, bagaimana persoalan cita-cita dan moral manusia begitu akut sekarang? Cervantes membuat orang yang berumur berbeza dan generasi yang berbeza berfikir tentang soalan kekal, mengenai masalah yang akan selalu menghantui kemanusiaan, pada tahap perkembangan teknikal yang tidak akan wujud. Mungkin itu sebabnya kita boleh memanggil Don Quixote cara kekal dalam kesusasteraan dunia.

Pada pendapat saya, Don Quixote adalah seorang pahlawan sejati yang berani memecahkan sistem yang ada dan pandangan yang tidak bermoral terhadap kehidupan yang menguasainya. Dia cuba menjadikan dunia lebih baik, memberikan zarah yang baik kepada orang lain, untuk melindungi orang yang lemah dari keterlaluan yang kuat. Dan tidak kira apa keputusan dicapai, perkara utama adalah tindakan, sikap dan keinginan.

Shakespeare berkata: "Dunia ini telah tersesat." Sesungguhnya, Don Quixote hanya tidak sesuai dengan keadaan. Itulah kesilapannya. Dalam keadaan lain, tindakannya benar-benar betul. Di dunia yang adil dan adil, kepahlawanan Don Quixote tidak akan menjadi sangat lucu sekali. "Orang bodoh adalah orang yang berfikir secara berbeza atau merasa berbeza," kata Arkady dan Boris Strugatsky.

Orang ramai tidak menganggap mereka yang berbeza dari jisim kelabu. Dan Don Quixote sangat berbeza. Apa gunanya pertempuran dengan kincir angin! Sesetengah percaya bahawa tindakan sedemikian tidak semata-mata heroik, tetapi hanya bodoh, ada yang mengatakan bahawa hanya imaginasi ganas yang boleh menghasilkan imej sedemikian.

Kenapa orang membenarkan diri mereka terbang di awan hanya di kapal terbang, jika semua orang mempunyai sayap sendiri di belakang mereka? Setiap orang mahu mencapai sesuatu tanpa keinginan untuk melawan dan memecahkan sistem yang sedia ada. Adakah ini keputusan yang betul? Kenapa orang suka membunuh diri dengan cara yang berbeza agar tidak menjadi tua? Pertama, membunuh kanak-kanak, mimpi dan peluang untuk bermimpi. Kami melambangkan batas, melukis garis, menetapkan bingkai, tetapi adakah kita melihat perbezaan yang signifikan di antara konsep-konsep yang untuk beberapa sebab berubah di sisi yang berlainan di sempadan? Kebodohan dan fantasi adalah definisi yang terlalu serupa. Mungkin anda tidak perlu memisahkannya? Mungkin kita harus menghentikan perdebatan mengenai "Siapa Don Quixote? Fool atau pemimpi? ", Dan cuba untuk melihat lebih mendalam. Kita mesti memberi perhatian kepada nilai sebenar manusia.