Utama / Pergelangan tangan

Refleks kord tulang belakang. Semua refleks korda terbahagi kepada somatik (motor) dan autonomik

Semua refleks korda terbahagi kepada somatik (motor) dan vegetatif. Somatic refleks dibahagikan kepada tendon (myotatik) dan kulit. Refleks tendon timbul daripada rangsangan mekanikal otot dan tendon. Peregangan kecil mereka membawa kepada pengujaan reseptor peregangan, maka isyarat dari alfa-motoneuron saraf tunjang dihantar ke otot, yang terakhir dikurangkan. Disifatkan terutamanya oleh otot ekstensor. Klinik ini menentukan lutut, Achilles, siku, pergelangan tangan dan refleks lain. Refleks lutut mempunyai watak monosynaptik, iaitu. di bahagian tengahnya terdapat satu sinaps. Refleks kulit disebabkan oleh kerengsaan reseptor kulit, tetapi ditunjukkan oleh reaksi motor. Mereka adalah plantar dan perut. Pusat saraf tulang belakang dikawal oleh NC yang berpanjangan. Oleh itu, selepas pemindahan antara keseimbangan dan tunjang tulang belakang, kejutan tulang belakang berlaku dan nada semua otot berkurangan.

Refleks vegetatif saraf tunjang dibahagikan kepada simpatik dan parasympatetik. Mereka dan yang lain ditunjukkan oleh reaksi organ-organ dalaman untuk kerengsaan reseptor kulit, organ dalaman, dan otot. Neuron vegetatif kord rahim membentuk pusat yang lebih rendah daripada peraturan nada vaskular, aktiviti jantung, lumen bronkus, berpeluh, kencing, buang air besar, ereksi, ejakulasi, dan sebagainya.

Fungsi medulla oblongata

Fungsi utama medulla oblongata adalah konduktor, refleks, dan bersekutu. Yang pertama dijalankan dengan menjalankan laluan yang melaluinya. Yang kedua - pusat saraf. Dalam fossa rhomboid medulla oblongata adalah nukleus 10, 11, 12 pasang saraf kranial, serta pembentukan retikular. Fungsi refleks dibahagikan kepada somatik dan vegetatif. Somatic adalah refleks statik medulla oblongata, yang berkaitan dengan tonotonik atau refleks pose. Refleks ini dijalankan oleh nukleus Deiters dari kumpulan nukleus vestibular. Dari sini ke neuron motor extensors dari saraf tunjang adalah saluran vestibulospinal menurun. Refleks berlaku apabila reseptor vestibular atau proprioceptors otot leher teruja. Pembetulan kedudukan badan berlaku disebabkan perubahan dalam nada otot. Sebagai contoh, apabila kepala haiwan dimiringkan ke belakang, nada extensors dari kaki hadapan meningkat dan nada extensors anggota belakang menurun. Apabila kepala dimiringkan ke hadapan, tindak balas terbalik berlaku. Menghidupkan kepala ke sisi meningkatkan nada anggota ekstensor di sisi ini dan fleksibel anggota yang bertentangan.

Di medula adalah pusat penting. Ini termasuk pusat pernafasan, vasomotor dan pusat kawalan jantung. Yang pertama memberikan perubahan dalam fasa pernafasan, yang kedua - nada perifer, ketiga - peraturan kekerapan dan kekuatan kontraksi jantung.

Di kawasan nukleus saraf vagus adalah pusat air liur, rembesan gastrik, kelenjar usus, pankreas dan hati. Berikut adalah pusat peraturan motilitas saluran pencernaan.

Fungsi penting medulla oblongata ialah pembentukan refleks pelindung. Ia mengandungi pusat muntah, pusat batuk, bersin, penutupan kelopak mata dan lacrimation semasa kerengsaan mata kornea.

Berikut adalah jabatan bulbar pusat-pusat yang terlibat dalam organisasi refleks makanan - menghisap, mengunyah, menelan.

Dalam medulla oblongata, analisis utama beberapa isyarat deria berlaku. Khususnya, ia menempatkan nukleus saraf pendengaran, nukleus vestibular unggul, dan isyarat daripada reseptor rasa datang ke nukleus saraf glossopharyngeal. Dari reseptor kulit muka, mereka pergi ke nukleus saraf trigeminal.

Refleks kord tulang belakang

Reaksi refleks kord tulang belakang

Kepelbagaian fungsi neuron saraf tunjang, kehadiran neuron aferen, interneuron, motor dan neuron sistem autonomi, serta pelbagai segmen langsung dan songsang, hubungan intersegmental dengan struktur otak, mewujudkan keadaan untuk aktiviti refleks kord rahim dan membolehkan semua refleks dan refleks motor sistem kencing, thermoregulation, vaskular, metabolisme, dsb.

Reaksi refleks tulang belakang bergantung kepada kekuatan rangsangan, kawasan zon refleksogenik yang merengsa, kelajuan pengaliran sepanjang serat afferent dan efferent dan, akhirnya, pada pengaruh otak. Kekuatan dan tempoh refleks tisu tunjang bertambah dengan pengulangan kerengsaan (penjumlahan).

Arka refleks segmental

Aktiviti refleks kord rusuk dilakukan oleh lengkung refleks segmen.

Refleks monosynaptic

Dari medan refleks yang diterima, maklumat tentang rangsangan sepanjang serat sensitif neuron mencapai ganglion tulang belakang. Kemudian, melalui serat pusat neuron yang sama, melalui akar posterior pergi langsung ke motoneuron tanduk anterior, akson yang mendekati otot.

Ini membentuk arka refleks monosynaptik, yang mempunyai satu sinaps antara neuron ganglion tulang belakang afferent dan motoneuron tanduk anterior. Refleks monosynaptik berlaku hanya semasa rangsangan reseptor endokrama endings spindle otot.

Polysynaptic reflex arcs

Refleks tulang belakang yang lain dapat direalisasikan dengan penyertaan interneuron tanduk atau kawasan perantaraan saraf tunjang. Akibatnya, arka refleks polysynaptic muncul.

Refleks kord tulang belakang

Refleks miotatik adalah refleks otot. Peregangan otot yang cepat, hanya beberapa milimeter, dengan pukulan mekanikal pada tendonnya menyebabkan pengurangan keseluruhan otot dan penampilan tindak balas motor. Sebagai contoh, pukulan cahaya kepada tendon patella menyebabkan pengurangan otot paha dan lanjutan kaki bawah.

Arka refleks ini adalah seperti berikut:

reseptor tendon tendon tendon - ganglion spinal - akar posterior - tanduk posterior segmen lumbar ketiga -motoneuron tanduk anterior segmen yang sama - serat extrafusal dari quadriceps femoris.

Pelaksanaan refleks ini tidak mustahil jika, pada masa yang sama dengan penguncupan otot extensor, otot-otot flexor tidak rileks.

Refleks regangan adalah ciri semua otot, tetapi dalam otot extensor yang menentang daya ketegangan, mereka jelas dan mudah untuk menghasilkan semula.

Refleks dari reseptor kulit dan wataknya bergantung pada kekuatan kerengsaan, jenis reseptor yang dirangsang, tetapi paling sering tindak balas akhir kelihatan seperti peningkatan penguncupan otot fleksor.

Reflex Visceromotive berlaku semasa rangsangan saraf aferen organ-organ dalaman dan dicirikan oleh kemunculan tanggapan motor dari otot-otot dada dan dinding abdomen, otot-otot extensors belakang.

Refleks vegetatif memberikan reaksi organ-organ dalaman sistem vaskular kepada kerengsaan reseptor kulit, berotot, kulit.

Refleks ini dicirikan oleh tempoh laten yang besar dan dua fasa reaksi:

  • Yang pertama - awal - berlaku dengan tempoh laten 7-9 ms dan dilaksanakan oleh beberapa segmen yang terhad,
  • Yang kedua - terlambat - terjadi dengan tempoh laten yang besar - hingga 21 saat dan melibatkan reaksi hampir semua segmen saraf tunjang. Komponen akhir refleks vegetatif disebabkan oleh penglibatan pusat autonomi otak.

Refleks sistem saraf autonomi direalisasikan melalui tanduk sisi bahagian tulang toraks (bersimpati) dan sakral (parasympatetik) di bahagian saraf tunjang. Laluan afferent dari refleks vegetatif bermula dari reseptor yang berlainan, masukkan saraf tunjang melalui akar posterior, tanduk posterior, kemudian ke tanduk sisi, yang neuron menghantar akson melalui akar anterior tidak langsung ke organ, tetapi ke ganglion sistem bersimpati atau parasympatetik.

Refleks, menyedari pergerakan sewenang-wenangnya

Bentuk refleks kord tulang belakang kompleks adalah refleks yang menyedari pergerakan sukarela.

Asas pelaksanaan gerakan sukarela adalah sistem refleks gamma afferent. Ia termasuk:

  • kulit piramid
  • sistem extrapyramidal
  • alpha dan gamma-motoneurons saraf tunjang,
  • spindle otot tambahan dan intrafusal.

Dalam sesetengah kes, dengan kecederaan pada manusia, persimpangan lengkap saraf tunjang terjadi. Dalam eksperimen haiwan, ini diterbitkan semula untuk mengkaji kesan bahagian-bahagian sistem saraf pusat pada dasarnya. Selepas persimpangan lengkap saraf tunjang, kejutan tulang belakang (shock-shock) berlaku. Ia terletak pada hakikat bahawa semua pusat di bawah transeksi berhenti menyusun refleks yang wujud. Gangguan aktiviti refleks selepas melintas saraf tunjang pada haiwan yang berlainan berlangsung pada masa yang berlainan. Dalam monyet, tanda-tanda pertama pemulihan refleks selepas pemindahan kord rahim muncul selepas beberapa hari; Pada manusia, refleks tulang belakang pertama dipulihkan selepas beberapa minggu, atau bahkan bulan.

Penyebab kejutan adalah pelanggaran peraturan refleks daripada sistem saraf pusat. Ini terbukti dengan memotong semula saraf tunjang di bawah tapak pemindahan pertama. Dalam kes ini, kejutan tulang belakang tidak berlaku lagi, aktiviti refleks kord rahim dipelihara.

Yesus Kristus menyatakan: Saya adalah Jalan, Kebenaran, dan Kehidupan. Siapa dia sebenarnya?

Adakah Kristus hidup? Adakah Kristus bangkit dari kematian? Penyelidik sedang mengkaji fakta-fakta

Pergerakan refleks kord rahim. Mono dan arka refleks polysynaptic. Lutut lutut;

Fungsi refleks saraf tunjang dan otak. Kerja I.M. Sechenov dan I.P.Pavlov dalam perkembangan teori refleks. Membuka brek.

Refleks diselaraskan tindakan motor.

Rene Descartes (1596-1650)

Astruh Montpellier mula memperkenalkan konsep "refleks".

Mereka sampai pada kesimpulan bahawa, menurut prinsip refleks, hanya kord rahim yang bertindak, tetapi bukan otak.

"Refleks otak" (1863-1864) Sechenov. Eksperimen membuktikan bahawa kedua-dua otak dan fungsi tulang belakang sesuai dengan prinsip refleks. Sebelum Sechenov, dipercayai bahawa hanya proses pengujaan yang berlaku dalam sistem saraf. Sechenov sampai pada kesimpulan bahawa otak mempunyai struktur yang mempunyai kesan penghambatan pada saraf tunjang.

Pembentukan retikular teruja -> neuron interkalari juga teruja. Neuron ini adalah halangan.

Pavlov: semua refleks boleh dibahagikan kepada tidak bersyarat dan bersyarat.

Tidak bersyarat (warisan dan wujud dalam semua ahli spesies ini). Refleks tanpa syarat menyediakan penyesuaian badan kepada keadaan yang berterusan.

Refleks yang disejukkan (secara berasingan tidak dihantar melalui warisan). Mereka menyediakan penyesuaian optimum kepada perubahan keadaan.

Terdapat beberapa fungsi sistem saraf yang benar-benar digambarkan oleh tindakan refleks. Konsep refleks diperkenalkan oleh Descartes. Sechenov membuktikan prinsip refleks sistem saraf pusat.

Agar tindak balas berlaku, rangsangan diperlukan, tentu saja pergerakan sewenang-wenangnya mungkin, tetapi ia berlaku dengan penyertaan korteks serebrum.

Refleks adalah tindak balas badan kepada perubahan dalam alam sekitar atau dalam keadaan dalaman badan dengan penyertaan wajib sistem saraf pusat. Aktiviti refleks adalah aktiviti sistem saraf pusat. Pavlov membahagikan refleks ke dalam keadaan dingin (diperoleh semasa latihan dan dalam proses aktiviti penting) dan tanpa syarat (yang lahir, yang wujud dalam semua ahli spesies ini, dan diwarisi). Refleks tanpa syarat (hampir semua) berlaku dengan penyertaan saraf tunjang, sampai ke tahap yang lebih rendah: medulla, hipotalamus. Refleks yang disejukkan meneruskan dengan penyertaan wajib korteks serebrum. Mana-mana refleks sepadan dengan arka refleks.

Arka refleks (cincin).

5. Bermula (seperti mana-mana refleks) dari reseptor.

6. neuron aferen.

7. Alpha-motoneurons menyediakan untuk pengurangan serat otot yang dikeluarkan.

1. Soma - diameter 70 mikron

2. Dendrit - 7-11 mikron

3. Axon - 12-20 mikron

4. Kelajuan penyebaran 17-20 m / s

Spindle otot, atau reseptor regangan. Terdiri, sebagai peraturan, 6 serat otot.

Serat otot introfusal. Jika mereka saling berkaitan dengan akhir serat saraf aferen, maka mereka adalah reseptor.

4. Gamma-motoneurons menyerap serat otot rangka intrafusal.

1. Dendrite 2-8 mikron

2. Kecepatan penyebaran potensi tindakan - 12-48 m / s

Arka refleks Monosynaptic - tiada neuron interkal (lutut jutut). Ia tidak bermula dari reseptor kulit atau dari tendon. Spindle otot yang teruja.

Balung refleks tulang belakang, yang ditutup pada tahap saraf tunjang.

Pengecualian atau perencatan dari satu neuron ke neuron lain dihantar menggunakan sinaps. Terdapat dua jenis arka refleks: polysynaptic (termasuk beberapa kenalan sinaptik dalam sistem saraf pusat) dan monosynaptic. Mana-mana arka refleks bermula di reseptor.

Contoh arc refleks polysynaptic: Reseptor untuk arc refleks polysynaptic terletak di kulit. Isyarat tiba melalui neuron aferen di dalam saraf tunjang, maka rangkaian neuron perantaraan diaktifkan. Jika ia adalah lengkungan refleks motor, maka kita mesti pergi ke neuron motor. Akibatnya, otot rangka dikurangkan. Kebanyakan arka refleks adalah polysynaptic.

Isyarat dari korteks motor, thalamus, nukleus merah, substantia nigra, pembentukan reticular dan, yang paling penting, cerebellum, mempengaruhi arka refleks ini. Isyarat berasal dari jabatan-jabatan yang berlebihan dari sistem saraf pusat ke neuron perantaraan, dan dalam spesies yang lebih teratur, kepada neuron motor.

Satu contoh arc refleks monosynaptic adalah lutut lutut.

Tiada neuron pertengahan dalam arka refleks monosynaptik, oleh itu lutut lutut tidak boleh diubah secara sedar, iaitu, dari sisi korteks serebrum. Reseptor arka refleks monosynaptic (serta neuron motor) terletak di dalam otot itu sendiri.

BAB 13. FUNGSI MOTOR CORD SPINAL

Kord rahim diliputi dengan lembut, arachnoid dan dura mater, dibasuh oleh cecair cerebrospinal dan terdiri daripada dua bahagian simetri, yang dihubungkan oleh jembatan sempit yang mengandungi kanal tengah. Di bahagian silang, benda putih berbaring di luar dan jisim gelap yang lebih dalam - perkara kelabu - jelas dibezakan. Kord rahim termasuk proses pusat neuron deria nod tulang belakang yang melalui akar posterior. Di tanduk depan, ada motoneuron, yang aksonsnya menyerap otot rangka melalui akar depan. Akar anterior dan posterior bergabung dan membentuk 31 pasang saraf tulang belakang.

ORGANISASI FUNGSI MOTOR

Saraf tunjang adalah kawasan integratif untuk pelaksanaan refleks kord rahim. Setiap segmen saraf tunjang (di peringkat setiap saraf) mengandungi beberapa juta sel saraf, termasuk neuron motor dan neuron interkalasi.

• Motonuron. Terdapat besar, atau α-motoneuron, dan kecil, atau γ-motoneuron.

α-Motoneurons adalah sebahagian daripada nukleus medial dan lateral dari tanduk anterior. Ini adalah sel terbesar saraf tunjang. Aksons mereka dalam komposisi serat saraf motor jenis nerva bentuk sinapsur neuromuskular dengan serat otot extrafusal (MV) otot rangka (lihat Rajah 6-2) dan mengambil bahagian dalam pembentukan unit neuromotor (lihat Bab 7). Paksi α-motoneuron menghantar cagaran ke neuron interkalasi Renshaw, yang membentuk sinaps melawan dengan α-motoneurons (lihat Rajah 6-7, 2).

• Neuron γ-Motor terletak bersebelahan dengan neuron α-motor di tanduk anterior saraf tunjang. Mereka lebih kecil daripada α-motoneurons dan menghantar PD melalui gentian saraf voltolin, menjalankan pemeliharaan motor intrafusal MV dalam komposisi spindle otot (lihat di bawah). Neuron yang dimasukkan menerima maklumat daripada beberapa neuron dan menghantarnya kepada orang lain. Sumbu neuron interkalar juga terlibat dalam pembentukan laluan. Contoh-contoh klasik neuron interkal adalah sel Renshaw dan sel-sel saraf enkefalinergik yang memodulasi penghantaran impuls sakit (lihat Gambar 9-6). Bilangan neuron interkalasi adalah 30 kali bilangan motoneuron. Neuron yang dimasukkan saiz kecil, mempunyai daya tarikan yang tinggi, mereka secara aktif secara spontan, menghasilkan impuls dengan kekerapan sehingga 1500 Hz, mempunyai banyak sambungan antara satu sama lain, sesetengahnya berada dalam sentuhan sinaptik dengan motoneuron (Rajah 13-1). Ciri khas neuron interkalari dalam organisasi kolam saraf: perbezaan, penumpuan, pelepasan berulang, perencatan sisi, perencatan melalui sel Renshaw secara langsung berkaitan dengan fungsi motor saraf tunjang. Hanya beberapa isyarat dari saraf tulang belakang, atau isyarat dari otak, segera disebarkan ke neuron motor. Hampir semua isyarat pergi ke neuron interkalari, dan hanya selepas ia disepadukan dalam kolam interneuron dengan isyarat dari sumber lain, mereka akhirnya bertemu dengan neuron motor. Neuron deria terletak di nod tulang belakang, proses periferal mereka membentuk endapan saraf deria (termasuk otot, tendon, dan kapsul sendi), dan pusat

Rajah. 13-1. Interaksi neuron afferent, intercalary dan motor dalam saraf tunjang.

pucuk di sepanjang akar posterior memasuki tali tulang belakang (lihat Rajah 13-1). Selepas memasuki isyarat saraf tunjang: lulus dalam dua arah. Sebahagian daripada proses pusat berakhir hampir dengan segera dalam hal kelabu saraf tunjang dan menyebabkan refleks tulang belakang tempatan dan segmental dan lain-lain kesan tempatan. Proses lain menghantar isyarat ke tahap yang lebih tinggi dari saraf tunjang, batang otak, dan korteks serebrum (lihat Bab 9).

Memelihara proprioceptive otot rangka

Fungsi otot rangka dikendalikan bukan sahaja oleh impuls α-motoneurons, tetapi juga oleh maklum balas deria dari setiap otot ke saraf tunjang. Maklumat sensori yang memasuki saraf tunjang menandakan panjang otot, ketegangannya, kadar perubahan panjang atau ketegangannya. Maklumat ini berasal dari spindle neuromuskular yang terletak di abdomen otot, dari organ-organ tendin Golgi, dan endings saraf yang sensitif dalam kapsul bersama.

• Spindle neuromuskular (Rajah 13-2, A) mempunyai panjang 3 hingga 10 mm. Jumlah mereka dalam otot yang berbeza berbeza-beza, tetapi mereka boleh didapati di hampir semua otot. Unsur utama spindle otot adalah intrafusal CF, serat saraf dan kapsul.

• Organ-organ tendon Golgi (Rajah 13-2, B) terletak pada bahagian akhir tendon di sempadan dengan otot, serta dalam berkas kapsul sendi. Reseptor mempunyai bentuk fusiform dan dikelilingi oleh kapsul yang padat. Terminal serat myelin afferent di antara kumpulan serat kolagen berbentuk lingkaran yang terletak di dalam ruang yang penuh dengan cecair.

• Endapan saraf sensitif dalam kapsul sendi adalah elemen penting dalam sistem proprioseptik badan.

FISIOLOGI FUNGSI MOTOR

Bahagian reseptor spindle neuromuskular adalah kawasan tengahnya (lihat Rajah 13-2, A1 dan A2), di mana tidak ada alat kontraksi MV. Kedua-dua sensitif primer dan menengah

Rajah. 13-2. Spindle neuromuskular (A), organ Golgi tendon (B).

Intrafusal CF dengan gugusan nukleus - CF dengan beg nuklear. Dalam intrafusal MV dengan rantai nuklear, nukleus diedarkan lebih sama rata sepanjang panjang serat (A1). Serat saraf afferent dan efferent sesuai untuk spindle. Terminal derivatif utama (primer) deria ditubuhkan oleh terminal bebas myelin aferent Iα-fibers di zon khatulistiwa dari MV intrafusal kedua-dua jenis. Lebih dekat ke hujung intrafusal MV (lebih kerap MV dengan rantai nuklear) terletak terminal afferent II gentian - penamatan sekunder. Efferent Aγ-fibers membentuk sinapsur neuromuskular dengan intrafusal MV di bahagian terminal mereka. Di bahagian tengah setiap intrafusal MV tidak ada alat kontraksi, i.e. bahagian tengah MV tidak dikurangkan apabila hujung MV (A2) dipendekkan. Reseptor dikelilingi oleh kapsul yang melaluinya serat saraf myelin, yang membentuk suatu gegelung terminal antara serat kolagen (B).

ujung saraf kawasan ini teruja dengan meregangkan gelendong, iaitu. sama ada dengan memanjangkan keseluruhan otot, atau dengan penguncupan bahagian akhir intrafusal MV (disebabkan oleh impuls datang kepada γ-efferents). Pada setiap masa

Rajah. 13-3. Imunisasi dari spindle neuromuskular bergantung kepada pelbagai keadaan otot dan pengaktifan mototronik gamma: 1 - extrafusal MV, 2 - intrafusal MV dan spindle neuromuskular. Di negeri-negeri G dan D, denyutan gamma efferent meningkat.

pelbagai peringkat panjang otot dan sifat perubahannya menjejaskan fungsi spindle otot, seperti yang dapat dilihat ketika mendaftar respons statik dan dinamik (Rajah 13-3).

Respons statik dan dinamik

Jawapan statik. Peregangan perlahan spindle otot menyebabkan penampilan impuls yang kekerapan berkadar dengan tahap regangan. Sekiranya reseptor itu masih diregangkan, impuls akan berlangsung beberapa minit. Kesan ini - tindak balas statik - dikaitkan dengan pengaktifan jenis MW intrafusal rantai nuklear (Rajah 13-3, A).

• Peregangan pesat spindle otot merangsang hujung primer, menyebabkan tindak balas yang jauh melebihi tindak balas kepada rangsangan: menyebabkan tindak balas statik (Rajah 13-3, B). Rangsangan akhir utama - tindak balas yang dinamik - menunjukkan bahawa hujung primer bertindak balas kepada perubahan pesat dalam panjang spindle otot. Ia cukup untuk mengubah panjang spindle otot dalam pecahan mikrometer dalam pecahan mikrometer supaya dalam Ia-serat

terdapat pelepasan denyutan. Pada masa ini apabila panjang spindel otot berhenti berubah, kekerapan impuls kembali ke tahap sebelumnya, yang bagaimanapun, kurang daripada dengan regangan statik.

• Memendekkan gelendong otot serta-merta mengurangkan kekerapan impuls di hujung primer; jika tidak lama lagi gelendong otot semakin pendek, maka selepas pecahan sesaat, impuls dalam serat Ia juga berubah (Rajah 13-3, B).

• Oleh itu, penamatan utama menghantar isyarat positif atau negatif yang sangat kuat kepada saraf tunjang dengan penilaian sebarang perubahan panjang dan percepatan perubahan panjang spindle otot.

γ-Kawalan respon statik dan dinamik. Akson γ-motor yang pergi ke spindle otot dibahagikan kepada dua jenis - γ-dinamik dan γ-statik (lihat Rajah 13-2, A2). Pelepasan akrilik γ-dinamik merangsang MVs intrafusal dengan beg nuklear, menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam tindak balas dinamik, sementara respon statik tidak dapat dilihat (Rajah 13, 3, D). Sebaliknya, rangsangan akson γ-statik, yang merangsang intrafusal MV dengan rantai nuklear, meningkatkan respon statik (Rajah 13-3, D), mempunyai kesan yang lemah terhadap tindak balas dinamik.

Otot spindle dan organ Golgi tendon terlibat dalam merealisasikan refleks regangan yang berlaku sebagai tindak balas kepada otot yang tajam. Pada masa yang sama, pengujaan reseptor otot menyebabkan pengecutan refleks kedua-dua otot ini dan otot-otot sinergis. Dalam rajah. 13-4 menunjukkan arka refleks regangan regangan, kedua-dua monosynaptic (I) dan polysynaptic (II).

• Monosynaptic arc. Serat saraf ion proprioceptive yang beranjak dari spindle otot memasuki akar posterior saraf tunjang dan segera pergi ke tanduk anterior, di mana ia membentuk sinapsis dengan motoneuron yang menghantar isyarat kepada otot.

• Arka polysynaptic tambahan termasuk neuron yang dimasukkan. Dalam rajah. 13-4 (II) adalah arka refleks yang menghalang yang timbul daripada peregangan reseptor tendon Golgi.

Rajah. 13-4. Refleks regangan - monosynaptic (saya, dari tali otot, membawa kepada penguncupan otot yang sama) dan polysynaptic (II).

Refleks regangan dinamik dan statik. Terdapat komponen dinamik dan statik refleks regangan.

• Refleks menghulurkan dinamik berlaku apabila otot memanjangkan tanpa disedari dengan cepat, mengakibatkan penguncupan yang sama cepat. Jelasnya, fungsi refleks diarahkan terhadap perubahan yang tidak dijangka dalam panjang otot, seperti kontrak otot, mengatasi peregangan.

• refleks regangan statik. Refleks regangan dinamik berlaku dalam detik pecahan. Selepas otot terbentang ke panjangnya yang baru, refleks regangan statik yang lemah berikut. Kepentingannya terletak pada hakikat bahawa ia bertahan selagi panjang otot berubah. Akibatnya, fungsi refleks regangan statik juga diarahkan kepada kuasa-kuasa yang menyebabkan panjang awal otot dilebihkan.

Isyarat kepada otot rangka dari saraf tunjang biasanya bersifat diskret (contohnya, meningkatkan intensiti dalam beberapa milisaat, menukar tahap keamatan, mengurangkan daya penguncupan, dan sebagainya).

Hakikat bahawa walaupun pergerakan terpantas dijalankan dengan lancar adalah tepat disebabkan oleh kehadiran komponen dinamik dan statik refleks regangan. Dalam erti kata lain, komponen dinamik dan statik refleks regangan adalah pengawal selia kelancaran kontraksi.

Kepentingan klinikal refleks regangan

Dalam amalan klinikal setiap hari, refleks regangan digunakan untuk menentukan tahap arousal, atau "nada" sistem saraf pusat. Dalam rajah. 13-5 menunjukkan beberapa refleks kord rahim. Otot pesat yang meregang dengan pukulan mekanikal ke tendonnya menyebabkan pengecutan otot keseluruhan. Contohnya, pukulan cahaya kepada ligamen patellar (Rajah 13-5, A) menyebabkan refleks regangan dinamik - penguncupan otot paha dan lanjutan tibia.

Arka jol lutut monosynaptik adalah seperti berikut: spindle otot quadriceps femoris - nod tulang belakang - akar posterior - tanduk posterior segmen lumbar ketiga - α-motoneurons tanduk anterior segmen yang sama - extrafusal MV pinggul quadriceps. Refleks yang sama boleh berlaku di hampir semua otot badan. Pengukuhan refleks regangan dianggap sebagai peningkatan dalam memudahcarakan, mengaktifkan kesan-kesan tahap atas sistem saraf pusat. Sebaliknya, kemurungan adalah

Rajah. 13-5. Refleks kord tulang belakang: lutut (A), Achilles (B), plantar (refleks Babinski) (C), flexor lengan bawah (D), lengan extensor (D), perut (E).

Kesan pencernaan dari sistem saraf pusat melemahkan refleks regangan. Refleks ini digunakan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan spastik dari otot. Oleh itu, dengan tumor strok atau tumor otak, refleks regangan pada bahagian yang terjejas badan meningkat dengan ketara.

Fungsi reseptor Golgi

Golgi tendon Golgi (lihat Rajah 13-2, B) merekodkan tekanan yang dikembangkan oleh MV di kawasan lampiran ke tendon. Oleh itu, spindle otot menentukan panjang otot dan perubahan panjangnya, dan organ-organ tendon, ketegangan otot. Seperti spindle otot, organ tendon bertindak balas kepada peningkatan pesat dalam ketegangan otot dengan tindak balas yang dinamik, dan perubahan perlahan dalam ketegangan dengan reaksi statik. Isyarat-isyarat dari organ tendon melalui myelin dan gentian Iβ yang bergerak cepat. Isyarat-isyarat datang pada tanduk posterior segmen yang sama dari saraf tunjang (lihat Gambar 13-4, II) dan beralih kepada α-motoneurons melalui garis polysynaptic (melalui brek intercalary neuron). Di samping itu, maklumat dari organ-organ tendon disebarkan di sepanjang saluran cerebrospinal tulang belakang, serta melalui laluan afferent lain yang membawa kepada korteks serebrum.

Inhibisi autogenik. Oleh kerana organ tendon Golgi (tidak seperti spindle otot) dikaitkan dengan CF extrafusal, ia bertindak balas bukan sahaja untuk peregangan, tetapi juga untuk penguncupan otot. Peregangan pesat yang kuat menyebabkan penguncupan sengit. Pada masa ini apabila ketegangan yang dikembangkan oleh otot menjadi cukup kuat, penguncupan otot tiba-tiba berhenti dan ia melegakan. Relaksasi ini sebagai tindak balas kepada regangan yang kuat adalah refleks regangan berulang, atau perencatan autogenik. Kesan penghambatan yang sama terhadap reseptor Golgi pada otot pada masa penguncupan yang kuat.

Oleh itu, tubuh Golgi berfungsi sebagai transduser dalam litar umpan balik, menyesuaikan kekuatan kontraksi otot.

• Refleksi flexion berlaku sebagai tindak balas kepada kerengsaan yang teruk pada reseptor sakit anggota badan dan terdiri daripada mengurangkan otot-otot fleksi dan pada masa yang sama berehat

Rajah. 13-6. Perencatan timbal balik. A - refleksi flexion; B - refleks extensor salib.

otot extensor untuk menghilangkan anggota dari sumber kerengsaan (Rajah 13-6). Kerengsaan yang menyakitkan di mana-mana bahagian badan juga menyebabkan reaksi untuk mengelakkan kerengsaan dan lebih umum dipanggil refleks refleks. Dalam rajah. 13-6, menunjukkan cara refleks fleksi sebagai tindak balas kepada rangsangan sakit yang digunakan untuk berus. Denyutan dari rangsangan sakit tangan masuk ke dalam kolam interneuron, di mana mereka berinteraksi dengan sejumlah besar neuron interkalasi, mengaktifkan beberapa saraf neural sebelum isyarat mencapai motoneuron. Pengaktifan sekurang-kurangnya tiga saraf neural adalah perlu: perbezaan denyutan yang membolehkan melibatkan pelbagai

refleks refleks otot; perencatan otot antagonis - perencatan timbal balik;

• mengesan pelepasan selepas tindakan rangsangan. Refleks silang refleks. Penampilan refleks fleksi yang menyakitkan satu anggota badan selepas 200-500 ms menyebabkan lanjutan anggota di seberang.

ron. Ini adalah refleks ekstensor salib. Pelanjutan anggota yang bertentangan bertujuan untuk menarik tubuh dari sumber sakit yang menyebabkan refleks penarikan. Dalam rajah. 13-6, B menunjukkan tahap refleks extensor salib. Dari kolam neural refleksi flexion, isyarat tiba di sisi bertentangan saraf tunjang dan disatukan di sini dengan neuron interkalari untuk melaksanakan refleks extensor timbal balik. Hubungan timbal balik adalah kes-kes di mana pengujaan satu kumpulan otot menghalang yang lain. Sebagai contoh, refleks regangan otot tunggal sering menghalang otot-otot antagonis serentak. Fenomena ini adalah fenomena penghamburan timbal balik, dan pemuliharaan yang memenuhi hubungan ini disebut sebagai pemuliharaan timbal balik. Hubungan yang sama ada antara otot kedua-dua belah badan.

• Refleks postural dan motor. Refleks Postural (pozotonichesky, statik) memberikan penyelenggaraan di ruang kedudukan tertentu seluruh badan atau sebahagian daripadanya (misalnya, anggota badan). Oleh itu, tekanan pada pad tulang belakang menyebabkan reaksi peregangan anggota, yang ditujukan terhadap tekanan. Ini adalah tindak balas positif yang positif. Sekiranya haiwan tulang belakang (dengan seksyen saraf tulang belakang serviks di bawah tahap C4) diletakkan di sebelahnya, mereka menghasilkan satu siri gerakan tidak teratur untuk mendapatkan semula kedudukan. Fenomena ini dipanggil refleks putaran tulang belakang. Haiwan tulang belakang membuat gerakan pacing berirama. Ini menunjukkan bahawa di peringkat saraf tunjang terdapat kolam saraf tetap yang melakukan tindakan berjalan yang diselaraskan dengan refleks.

Refleks vegetatif saraf tunjang

Dalam saraf tunjang adalah neuron motor sistem saraf autonomi. Pada peringkat segmen saraf tunjang, banyak refleks vegetatif tempatan timbul. Ini termasuk:

• pelebaran kapal kulit dengan pemanasan tempatan;

• berpeluh apabila kawasan panas pada kulit;

• refleks usus mengawal fungsi usus;

• refleks peritoneideidea yang menghalang pergerakan gastrousus;

• pemindahan (dari pundi kencing dan kolon) refleks.

Refleks besar. Dalam beberapa kes, terdapat pengaktifan pelbagai segmen saraf tunjang. Penyebab fenomena ini sama ada kerengsaan kesakitan kulit yang teruk, atau limpahan berlebihan dengan cecair organ kosong (contohnya, kelebihan pundi kencing atau usus). Hasilnya adalah refleks massa. Refleks Massa menampakkan dirinya sendiri:

• kekejangan otot flexor badan;

• melengkapkan pemindahan usus dan pundi kencing;

• Peningkatan tekanan darah kepada nilai tinggi (tekanan sistolik kadang-kadang melebihi 200 mm Hg);

• Berlebihan berpeluh pada bahagian besar badan. Refleks berlangsung beberapa minit dan berakhir dengan pemulihan penuh fungsi. Mekanisme refleks jisim ini didasarkan pada penampilan rantai bergelora di mana neuron sangat banyak segmen saraf tunjang teruja.

Saraf tunjang adalah sumber refleks yang diperlukan untuk kemunculan pergerakan dan kawalan ke atas mereka.

Motonuron mengaktifkan otot rangka.

Neuron yang disisipkan mengintegrasikan impuls afferent dan mengawal interaksi interneuron.

Maklum balas sensasi dari otot rangka diperlukan untuk mengawal kontraksi yang tepat.

Aktiviti reseptor spindle otot boleh dikawal dan diubah.

Refleks kord tulang belakang

Dalam seksyen ini, hanya refleks somatik yang dipertimbangkan (refleks vegetatif, lihat bahagian 3.7). Refleks kord rahim agak mudah. Dalam bentuk ini, kebanyakannya adalah refleks fleksor dan ekstensor bagi sifat segmen. Refleks supsegmental, bersama dengan refleks segmen, dijalankan hanya dengan bantuan kawasan serviks.

A. Klasifikasi refleks somatik saraf tunjang. Semua refleks tulang belakang boleh digabungkan menjadi dua kumpulan mengikut ciri-ciri berikut. Pertama, reseptor, kerengsaan yang menyebabkan refleks: a) proprioceptive, b) viscero-reseptor dan c) refleks kulit. Yang terakhir adalah pelindung. Refleks yang timbul daripada proprioceptors terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan dan peraturan nada otot. Refleks Visceroreceptual timbul dari interoreceptors (reseptor organ-organ dalaman) dan menampakkan diri dalam kontraksi otot-otot dinding abdomen anterior, dada, dan otot extensor belakang. Kedua, disarankan untuk menggabungkan refleks tulang belakang oleh organ (pengesan refleks): a) refleks anggota badan, b) perut, c) organ panggul. Pertimbangkan refleks anggota badan: fleksi, extensor, postur berirama dan refleks.

B. Flexion reflexes - phasic dan tonic.

Refleks fasa adalah fleksibel anggota tunggal dengan rangsangan tunggal reseptor kulit atau proprioceptors. Pada masa yang sama dengan pengujaan neuron motor otot fleksor, perencatan timbal balik neuron motor otot extensor berlaku. Refleks yang timbul daripada reseptor kulit mempunyai makna perlindungan. Refleks fasa dengan proprioceptors terlibat dalam pembentukan tindakan berjalan.

Refleks tonik flexor (serta refleks ekstensor) berlaku dengan regangan panjang otot dan rangsangan proprioceptors, tujuan utama mereka adalah untuk mengekalkan postur. Penguncupan tonik otot rangka adalah latar belakang untuk pelaksanaan semua perbuatan motor yang dilakukan dengan bantuan kontraksi fasa otot.

B. Refleks ekstensor, seperti refleks flexor, adalah fasa dan tonik, timbul dari proprioceptors dari otot extensor, adalah monosynaptic.

Refleks fasa berlaku pada kerengsaan tunggal reseptor otot, contohnya, apabila memukul tendon quadriceps di bawah lutut. Apabila ini berlaku, refleks lutut ekstensor akibat pengurangan

otot quadriceps (neuron otot otot flexor semasa refleks extensor tidak terhalang - perencatan reprocitic postsynaptic dengan penggunaan sel-sel penghalang penyingkiran Renshaw) - lihat rajah. 5.13. Arka refleks dari refleks lutut ditutup dalam segmen lumbar kedua-keempat (C-b4). Refleks extensor fasa terlibat, seperti flexor, dalam pembentukan tindakan berjalan.

Refleks extensor tonik adalah penguncupan panjang otot extensor dengan peregangan tendon yang panjang. Peranan mereka adalah mengekalkan sikap. Dalam kedudukan yang berdiri, penguncupan tonik otot ekstensor menghalang fleksi anggota badan yang lebih rendah dan memastikan pemeliharaan postur semula jadi menegak. Penguncupan tonik otot belakang mengekalkan batang tubuh dalam kedudukan tegak, memastikan sikap orang itu. Refleks tonik untuk meregangkan otot (flexors dan extensors) juga dipanggil myotatik.

G. Refleks postural - pengagihan semula nada otot yang berlaku apabila kedudukan badan atau bahagiannya berubah. Postur refleks dijalankan dengan penyertaan pelbagai jabatan sistem saraf pusat. Di peringkat saraf tunjang, leher postural refleks ditutup, kehadirannya didirikan oleh ahli fisiologi Belanda R. Magnus, (1924) dalam percobaan pada kucing. Terdapat dua jenis refleksi ini - yang timbul dari kecondongan dan memalingkan kepala.

Apabila kepala dimiringkan ke bawah (ke hadapan), nada otot fleksor dari forelimbs dan nada otot ekstensor anggota belakang meningkat, dengan hasil yang forelimbs fleksibel dan anggota belakang belakang dilenturkan. Apabila kepala dimiringkan (belakang), tindak balas yang bertentangan berlaku - forelimbs adalah unbent disebabkan oleh peningkatan nada otot ekstensor mereka, dan anggota belakang belakang bengkok disebabkan oleh peningkatan nada otot fleksor mereka. Refleks ini timbul dari otot proprioceptor leher dan fascia yang meliputi tulang belakang serviks. Di bawah keadaan tingkah laku semulajadi, mereka meningkatkan peluang binatang untuk mendapatkan makanan yang berada di atas atau di bawah kepala.

Kumpulan kedua refleks posterior serviks timbul dari reseptor yang sama, tetapi hanya apabila berpaling atau menyengetkan kepala ke kanan atau kiri. Ini meningkatkan nada otot extensor kedua-dua anggota badan di sisi di mana kepala dihidupkan (condong), dan nada otot fleksor di sebelah bertambah. Refleks ini bertujuan untuk mengekalkan postur, yang boleh terganggu disebabkan oleh anjakan pusat graviti ke arah arah belakang (miring) kepala - ia adalah di sisi ini bahawa otot extensor kedua-dua anggota badan meningkat.

D. refleks Rhythmic - berulang kali berulang dan lanjutan anggota badan. Contoh refleks ini boleh menjadi refleks berjalan, yang diperhatikan di dalam tulang belakang, digantung oleh tali dalam mesin.

Apabila otot (flexor atau extensor) santai dan memanjang, spindle otot teruja, impuls dari mereka pergi ke motoneuron mereka dari saraf tunjang dan menggalakkan mereka (Rajah 5.14-A). Selanjutnya, a-motoneuron menghantar impuls kepada otot rangka yang sama, yang membawa kepada pengurangannya. Sebaik sahaja otot telah dikontrak (Rajah 5.14 - B), pengujaan otot spindel berhenti atau melemahkan dengan sangat (mereka tidak lagi diregangkan), reseptor tendon mula teruja. Impuls dari kedua juga datang terutamanya kepada pusat mereka di saraf tunjang, tetapi untuk sel-sel menghambat Renshaw. Pengujaan sel-sel yang menghambat menyebabkan perencatan osmotoneuron dari otot rangka yang sama, akibatnya ia melegakan. Walau bagaimanapun, kelonggarannya (memanjangkan) mengarah lagi ke pengujaan spindle otot dan neuron α-motor otot lagi dikontrakkan. Disebabkan pengurangannya,

reseptor tendon dan sel-sel yang menghambat kord rahim, yang sekali lagi membawa kepada kelonggaran otot rangka, dan sebagainya. Otot secara bergilir-gilir dikurangkan dan santai akibat dari impuls dari reseptornya sendiri yang datang ke neuron motornya. Proses yang diterangkan adalah sama dengan otot flexor dan otot flexor. Pada masa yang sama, kelonggaran otot rangka menyebabkan mekanisme pengecutannya, dan penguncupan otot rangka mengaktifkan mekanisme yang melegakan otot.

Untuk memastikan kelonggaran dan perpanjangan sisi ekstrem semasa refleks berjalan kaki, otot-otot fleksor dan extensor perlu mengikat dan berehat satu demi satu, yang dicapai dengan menghalang pusat antagonis apabila pusat agonis teruja. Tambahan pula, jika flexors dikurangkan pada satu kaki, extensors dikurangkan pada kaki lain, yang dijamin oleh kemasukan impuls afferent dari reseptor otot dan tendon dan pengujaan alternatif dan perencatan pusat flexors dan extensors. Di sisi yang sama apabila pusat otot flexor teruja, pusat otot extensor dihalang.

Pergerakan langkah yang diselaraskan di dalam tulang belakang mungkin dilakukan tanpa keterlaluan berbalik dari proprio, reseptor. Mereka dilakukan dengan menggunakan sambungan intersegmental pada tahap saraf tunjang. Kehadiran sambungan intersegmental juga ditunjukkan oleh hakikat bahawa semua empat anggota anjing tulang belakang terlibat dalam refleks berjalan dengan kerengsaan yang cukup lama dan teruk pada satu anggota badan selama jalur afferent yang utuh.

Apabila saraf tunjang rosak, hipertonik otot berkembang, yang menerima pemuliharaan dari segmen yang lebih rendah, khususnya hipertonik otot pada kaki bawah (Rajah 5.15). Penyebab hypertonus adalah pengujaan motoneuron di bawah pengaruh impuls afferent dari reseptor otot (mereka mempunyai aktiviti spontan, juga diaktifkan oleh motoneuron) dan penyahaktifan kesan penghalang bahagian atas SSP.

Fisiologi kord tulang belakang, pembentukan tulang belakang, kejutan tulang belakang

Kord tulang belakang

Dalam lateral posterior dan anterior lateral sulci, akar anterior dan posterior saraf tulang belakang meluas dari kord rahim. Di bahagian belakang tulang belakang terdapat penebalan, yang merupakan nod tulang belakang. Akar anterior dan posterior salur yang sepadan dihubungkan di rantau foramen intervertebral dan membentuk saraf tulang belakang.

Akta Bella Magandi

Corak pengedaran gentian saraf di akar saraf tunjang dipanggil Bel-Majandi Act (selepas anatomi dan fisiologi Scotland C. Bell dan ahli fisiologi Perancis F. Majandi): gentian deria memasuki saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, dan duri motor terdiri daripada anterior.

Segmen tali pinggang tulang belakang

- kawasan saraf tunjang yang bersamaan dengan empat akar saraf tulang belakang atau sepasang saraf tulang belakang yang terletak pada tahap yang sama (Gamb.45).

Sebanyak 31-33 segmen: 8 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, 1-3 coccygeal. Setiap tapak dikaitkan dengan bahagian tertentu badan.

Dermatitis - sebahagian daripada kulit yang diselamatkan oleh satu segmen.

Myotom - sebahagian daripada otot striated, yang diinsuranskan oleh satu segmen.

Splanhnotom - sebahagian daripada organ dalaman, yang dialamatkan oleh satu segmen.

Bahagian silang saraf tunjang dengan mata kasar menunjukkan bahawa saraf tunjang terdiri daripada bahan kelabu dan benda putih yang mengelilinginya. Bahan kelabu mempunyai bentuk huruf H atau rama-rama dan terdiri dari badan-badan sel saraf (nukleus). Masalah kelabu otak membentuk tanduk depan, belakang dan belakang.

Bahan putih yang dibentuk oleh gentian saraf. Serat saraf, yang merupakan unsur-unsur laluan, membentuk tali anterior, lateral, dan posterior.

Neuron kord tulang belakang: - neuron interkalasi atau interneuron (97%) menghantar maklumat kepada neuron interkalasi 3-4 di atas dan di bawah segmen yang mendasarinya.

- motoneurons (3%) - neuron multipolar nuklei sendiri tanduk anterior. Alpha-motoneurons menyerap tisu otot yang bertenaga (serat otot extrafusal), gamma-motoneurons (menyerap gentian otot intrafusal).

- neuron pusat saraf autonomi - bersimpati (nukleus pertengahan-sisi tanduk sisi saraf tunjang CViii-LII-III), parasympathetic (nukleus pertengahan-lateral SII-IV)

Sistem konduktif tali pinggang tulang belakang

 1. laluan menaik (extero-, proprio-, sensitiviti interoceptive)
 2. laluan menurun (effector, motor)
 3. sendiri (propriospinalnye) cara (serat bersekutu dan komidi)

Fungsi pengaliran tunjang tulang belakang:

 1. Ascendants
  • Rasuk nipis Gaul dan Burdaha berbentuk rasuk berbentuk di saraf tunjang belakang saraf tunjang (dibentuk oleh akson sel-sel pseudo-unipolar, menghantar impuls sensitif proprioceptive sedar)
  • Spinothalamic lateral di kord sisi (sakit, suhu) dan saluran spinothalamic ventral di kord anterior (sensitiviti sentuhan) - akson nuklei sendiri tanduk)
  • Fleksi saraf tunjang otak belakang tanpa tumpang tindih, akson sel-sel nukleus thoracic dan cerebellar tulang belakang anterior Membebaskan akson sel-sel nukleus pertengahan medial adalah sebahagian daripada bahagian mereka, sebahagiannya bertentangan (sensitiviti proprioceptive tidak sedar)
  • Laluan tulang retina (tali anterior)
 2. Ke bawah
 • Latar belakang kortikal-tulang belakang (pyramidal) (lat.) - 70-80% daripada keseluruhan laluan piramida) dan laluan anterior kortikal-tulang belakang (pyramidal) (tali depan)
 • Laluan Rubrospinal Monrock (tali sisi)
 • Saluran vagina-tulang belakang dan saluran olivo-tulang belakang (tali sisi) (mengekalkan nada otot extensor)
 • Laluan reticular-cerebrospinal (lorong) (jambatan RF - mengekalkan nada otot extensor, RF medulla - flexor)
 • Laluan tecto-cerebrospinal (lorong) - penyeberangan di bahagian tengah. (kira-kira refleks pengawas sebagai tindak balas kepada rangsangan visual dan pendengaran, pencium pencium dan sentuhan secara tiba-tiba)
 • Medial membujur lekuk - akson sel-sel nuklei daripada Kahal dan midshevich midbrain - memastikan putaran gabungan kepala dan mata

Fungsi tonik saraf tunjang:

Malah di dalam mimpi, otot tidak relaks sepenuhnya dan mengekalkan ketegangan. Ini adalah tekanan minimum yang kekal dalam keadaan relaks dan berehat, dan dipanggil nada otot. Nada otot mempunyai sifat refleks. Tahap pengecutan otot pada rehat dan penguncupan dikawal oleh proprioceptors - spindle otot Intrafusal serat otot dengan nukleus terletak dalam rantai.

 1. Serat otot intrafusal dengan nukleus terletak di dalam beg nuklear.
 2. Serat saraf afferent.
 3. Serat α-nerve serat
 4. Kapsul tisu bersambung pada spindle otot.

Spindle otot (reseptor otot) terletak selari dengan otot rangka - dengan hujung mereka dilekatkan pada selubung tisu penghubung bungkus serat otot extrafusal. Reseptor otot terdiri daripada beberapa serat otot intrafusal, yang dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung (panjang 4-7 mm, ketebalan 15-30 mikron). Terdapat dua jenis morfologi spindle otot: dengan beg nuklear dan dengan rantai nuklear.

Apabila otot melegakan (memanjangkan), reseptor otot, iaitu bahagian tengahnya, juga diregangkan. Di sini kebolehtelapan membran untuk peningkatan natrium, natrium masuk ke dalam sel, potensi reseptor dihasilkan. Serat otot intrafusal mempunyai pemuliharaan berganda:

 1. Dari bahagian tengah bermula serat aferen, di mana pengujaan ditransmisikan ke kord rahim, di mana suis ke alpha-motoneuron, yang menyebabkan penguncupan otot.
 2. Serat Efferent dari gamma-motoneurons sesuai untuk bahagian-bahagian periferi. Gamma-motoneurons berada di bawah pengaruh menurun (menghalang atau merangsang) pengaruh dari pusat motor batang otak (pembentukan retikular, nukleus midbrain merah, nukleus vestibular jambatan).

Fungsi refleks saraf tunjang adalah untuk melaksanakan

semua refleks yang lengkoknya (sepenuhnya atau sebahagian) terletak di dalam saraf tunjang.

Refleks saraf tunjang diklasifikasikan mengikut kriteria berikut: a) mengikut lokasi reseptor, b) mengikut jenis reseptor, c) mengikut lokasi pusat saraf arka refleks, c) tahap kerumitan pusat saraf, d) mengikut jenis pengeluar, e. reseptor dan pengeluar, c) oleh keadaan organisma, g) dengan penggunaan dalam perubatan.

Refleks kord tulang belakang

Pembahagian somatik 1 dan 5 arka refleks dibahagikan kepada:

 1. propriomotor
 2. visceromotor
 3. kutanomotor

Oleh kawasan anatomi dibahagikan kepada:

Refleks anggota badan

Flexion (phasic: siku CV-VI, Achilles SSaya-II - propriomotor plantar SSaya-II - Kutanomotor - perlindungan, tonik - mengekalkan postur)

Luas (fasa - lutut LII-IV, tonik, refleks regangan (myotatik - mengekalkan postur)

Postur - propriomotor (cervicotonic dengan penyertaan mandatori jabatan-jabatan yang berlebihan dari sistem saraf pusat)

Rhythmic - sambungan lanjutan semula lanjutan anggota badan (menggosok, menggaruk, berjalan)

Refleks abdomen - kutanomotor (atas ThViii-Ix, purata thIx-X, bawah thXi-Xii)

Refleks organ-organ panggul (cremasteric LSaya-II, dubur sII-V)

Vegetative 1 dan 5 bahagian arka refleks dibahagikan kepada:

 1. proprio-visceral
 2. viscero-visceral
 3. kutano-visceral

Fungsi saraf tulang belakang:

 1. Konduktor
 2. Tonik
 3. Refleks

Pembentukan reticular.

RF adalah kompleks neuron anatomi dan fungsi yang berkaitan dengan saraf tulang belakang dan batang (medulla, jambatan, otak tengah) dari otak, neuron yang dicirikan oleh banyak cagaran dan sinaps. Disebabkan ini, semua maklumat yang memasuki pembentukan retikular kehilangan kekhususannya, dan bilangan impuls saraf meningkat. Oleh itu, pembentukan retikular juga dikenali sebagai "stesen kuasa" sistem saraf pusat.

Pembentukan reticular mempunyai kesan berikut: a) turun dan menaik, b) mengaktifkan dan menghalang, c) phasic dan tonik. Ia juga mempunyai kesan langsung terhadap kerja sistem biosinkronisasi badan.

Neuron Persekutuan Rusia mempunyai dendrit yang kurang bercabang lama dan akson yang bercabang, yang sering membentuk cabang berbentuk T: satu cawangan sedang naik, yang lain menurun.

Ciri-ciri fungsional neuron Persekutuan Rusia:

 1. Konvergensi polysensori: dapatkan maklumat dari beberapa laluan deria yang datang dari reseptor yang berbeza.
 2. Neuron Persekutuan Rusia mempunyai tempoh laten yang panjang terhadap impulsif peripheral (laluan polysynaptic)
 3. Neuron pembentukan reticular mempunyai aktiviti tonik pada rehat 5-10 denyutan sesaat
 4. Kepekaan tinggi terhadap perengsa kimia (adrenalin, karbon dioksida, barbiturat, chlorpromazine)

RF fungsi:

 1. Fungsi somatik: kesan pada neuron motor nukleus FMN, neuron motosikal saraf tunjang dan aktiviti reseptor otot.
 2. Kesan merangsang dan menghalang ke atas korteks serebrum (peraturan kitaran tidur / bangun, membentuk jalan konduktor bukan spesifik bagi banyak penganalisis)
 3. Persekutuan Rusia adalah sebahagian daripada pusat penting: kardiovaskular dan pernafasan, pusat menelan, menghisap, mengunyah

Kejutan tulang belakang

Kejutan tulang belakang dipanggil perubahan mendadak dalam fungsi pusat-pusat saraf tunjang yang berlaku akibat transeksinya lengkap atau separa (atau kerosakan) dari saraf tunjang tidak lebih tinggi daripada CIII-IV. Pelanggaran yang berlaku pada masa yang sama, yang lebih tajam dan lebih lama, semakin tinggi haiwan itu berada di peringkat perkembangan evolusi. Kejutan katak adalah pendek - hanya beberapa minit terakhir. Anjing dan kucing dipulihkan dalam 2-3 hari, dan pemulihan pergerakan sukarela yang dipanggil (refleks motor berkondur) tidak berlaku. Dengan perkembangan kejutan tulang belakang, dua fasa dibezakan: 1 dan 2.

Dalam fasa 1, gejala berikut boleh dibezakan: atony, anestesia, isflexia, ketiadaan pergerakan sukarela dan gangguan autonomi di bawah tapak kecederaan.

Kelainan vegetatif: Apabila kejutan berlaku, saluran pembesaran, tekanan darah menurun, penuaan haba terganggu, pemindahan haba meningkat, pengekalan air kencing disebabkan oleh kekejangan sphincter pundi kencing, renggin sengal rektum, menyebabkan pengosongan rektum.

Tahap 1 kejutan berlaku akibat hipolarization passive motoneurons pasif, jika tidak ada kesan merangsang, yang mengalir dari bahagian-bahagian sistem saraf ke saraf tunjang.

Fasa 2: Anestesia, ketiadaan pergerakan sukarela dipelihara, hipertensi dan hiperreflexia berkembang. Refleks autonomi manusia dikembalikan selepas beberapa bulan, tetapi pengosongan sukarela pundi kencing dan pembuangan air secara rawak apabila sambungan dengan korteks hemispherik rosak tidak pulih.

Fasa 2 timbul disebabkan depolarization separa awal neuron motor saraf anterior saraf tunjang dan kurangnya kesan menghalang daripada alat suprasegmental.

Artikel Tentang Pencegahan Sprains