Utama / Lutut

Pergerakan bersama

Untuk analisis latihan, sangat penting untuk mengetahui nama-nama pergerakan dan untuk memahami di mana sendi mereka berlaku.

Jenis sendi [sunting]

Sesetengah sambungan tulang tidak bergerak atau membenarkan membuat pergerakan hanya dalam julat yang sangat terhad. Sebagai contoh, tulang tengkorak bersambung dengan sangat tegas dan tidak bergerak relatif terhadap satu sama lain.

Di tempat di mana tulang belakang menghubungkan ke tulang panggul, terdapat sendi sakcroiliac separa bergerak, yang membolehkan anda membuat pergerakan yang minimum. Tetapi terdapat kategori ketiga tulang sendi - sendi. Bergantung kepada struktur, saiz dan struktur mereka, mereka membenarkan tulang untuk membuat pergerakan bebas dengan sifat yang sangat berbeza.

Sendi sinovial dijumpai dalam badan lebih kerap daripada yang lain. Mereka dicirikan oleh kehadiran kapsul artikular yang mengelilingi persimpangan tulang dari semua pihak. Membran dalaman kapsul, di bawah pengaruh pergerakan yang dilakukan di sendi, mengeluarkan cecair sinovial, yang bertindak sebagai pelincir. Sendi sinovial yang biasa termasuk bahu, lutut, pinggul, pergelangan kaki, dan sendi tangan, kaki dan tulang belakang. Daripada semua sendi, lutut adalah yang terbesar, sendi pinggul adalah yang paling kuat, dan sendi bahu adalah yang paling tidak stabil.

Tindakan bersama [sunting]

Apabila kita melakukan tindakan, contohnya, kita mengangkat beban atau menjalankan, impuls saraf merangsang gabungan otot tertentu, dan akibat pergerakan penguncupan mereka pada sendi sinovial dilakukan. Sebagai contoh, apabila kita membengkokkan lengan dengan dumbbell di sendi siku, beban meningkat kerana bisep dilampirkan pada satu hujung ke humerus dan yang lain ke tulang lengan bawah (radial dan ulnar), kontrak dan menarik lengan bawah ke bahu.

Arah pergerakan [sunting]

Kebanyakan pergerakan mempunyai nama biasa, tanpa mengira sendi di mana ia berlaku. Tetapi ada pergerakan khusus yang bersifat khusus untuk sendi tertentu. Ia dibuat dalam satah anatomi tertentu. Sebagai contoh, lekapan lengan dan kaki di bahu, sendi pinggul dan lutut berlaku dalam pesawat yang sama. Ini membolehkan anda membuat klasifikasi pergerakan dan analisis mereka lebih mudah dan logik. Jadual di muka surat 12 menunjukkan pergerakan yang biasa berlaku kepada banyak sendi, dan kemudian pergerakan khusus yang dilakukan hanya pada sendi tertentu.

Sebagai peraturan, nama pergerakan itu mengandungi nama sendi di mana ia berlaku, seperti lenturan lengan pada sendi bahu, memanjangkan kaki pada sendi lutut, putaran tulang belakang, menurunkan kambing, dll. badan. Sebagai contoh, jika kita mengatakan "lanjutan kaki", ia tidak begitu jelas di mana sendi sendi itu tidak seimbang - di lutut, pinggul atau buku lali.

Biasanya pergerakan adalah berpasangan. Jika pergerakan berada dalam arah yang sama, maka mesti ada pergerakan terbalik - sekurang-kurangnya untuk kembali ke kedudukan asalnya. Pasangan gerakan biasa adalah lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan, putaran masuk dan keluar, menurunkan dan mengangkat. Membaca analisis latihan, anda akan menemui nama-nama ini lebih daripada sekali. Nama-nama pergerakan diberikan berdasarkan postur anatomi piawai. Dalam kes ini, "melengkapkan lengan pada sendi siku," misalnya, akan menjadi pergerakan yang sama, tidak kira sama ada orang itu berdiri, berbaring di belakang atau duduk.

Jenis pergerakan di sendi

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian dinamik dan statik yang menyokong bentuk badan. Paksi pergerakan sendi memberikan pergerakan normal dalam ruang dan jarak dari fleksi mudah ke putaran. Mobiliti bergantung kepada ciri-ciri anatomi, integriti dan nada dari otot dan ligamen bersebelahan.

Jenis apa yang wujud?

Ciri fungsional, struktur, penyetempatan dan jenis mobiliti adalah faktor utama dalam pembentukan klasifikasi. Pembahagian kepada jenis sendi adalah berdasarkan ciri-ciri berikut:

 • fungsi yang dilakukan;
 • struktur;
 • jenis pergerakan.

Klasifikasi berdasarkan ciri-ciri berfungsi mengenal pasti 3 jenis bergantung kepada tahap mobiliti mereka. Sendi tulang yang tetap dan tidak aktif ditempatkan di dalam rangka paksi, memberikan kekuatan dan melindungi organ-organ dalam dari kecederaan. Benar atau mudah alih diletakkan di dalam anggota badan dan mempunyai amplitud yang besar (sendi bahu).

Berdasarkan ciri-ciri struktur, jenis-jenis sendi dibezakan:

Salah satu jenis sendi adalah - sinovial.

 • Fibrous. Yang paling mudah dalam struktur. Menunjukkan ketiadaan rongga artikular dan tidak aktif. Membezakan sindesmosis, jahitan dan teras berserabut.
 • Rawan. Tulang-tulang yang saling berhubungan dengan tulang rawan hyaline.
 • Synovial. Artikulasi tulang ini menghubungkan dengan pembentukan rongga artikular sinovial, diisi dengan cecair khas. Bahan ini memastikan kelancaran permukaan tulang. Antara sinovial adalah flat, engsel blok seperti blok, condylar, saddle dan bola yang dibezakan. Yang terakhir ini dapat membuat pergerakan di sekitar paksi.

Apa yang memberi mobiliti?

Fungsi utama sistem muskuloskeletal adalah keupayaan untuk melakukan pergerakan dalam arah yang berbeza. Proses ini dikendalikan oleh sistem saraf pusat, menghantar impuls saraf ke otot dan ligamen bersebelahan. Keupayaan untuk bergerak dan amplitud bergantung kepada bentuk dan jenis permukaan tulang, bilangan serat otot yang dilampirkan, nada dan titik lampirannya. Yang paling mudah alih adalah sendi.

Apakah jenis pergerakan sendi?

Ciri-ciri anatomi pelbagai jenis sendi tulang tercermin dalam fungsi mereka. Jenis pergerakan di sendi dikelaskan mengikut paksi putaran mereka. Mereka dijalankan hanya dalam pesawat hadapan, sagittal dan menegak. Jenis gabungan tulang sendi membuat pergerakan kompleks di sendi. Bergantung pada paksi putaran, mereka membezakan jenis mobiliti berikut:

Pergerakan paksi, jenis sendi

SISTEM BONE

Tulang sebagai organ, iaitu (lihat "tisu tulang" - kuliah)

KOMPOSISI KIMIA BONE

Tulang adalah 100% air, dan 90% adalah bahan mineral dan bahan organik.

- Perkara-perkara berkaitan mineral ada - 60%.

- Pada organik - 30%.

Bahan-bahan mineral 95% terdiri daripada garam fosfat-kalsium dan 5% adalah bahan-bahan lain.

Perkara organik 95% protein dan 5% lemak dan glikoprotein.

Bahan-bahan organik memberikan kepekaan tulang, keanjalan, pada anak-anak kecil terdapat lebih banyak zat organik, oleh itu tulang memecahkan kurang kerap, dan jika mereka pecah, maka seperti ranting hijau.

Mineral memberikan kekuatan, kekerasan, tetapi orang yang lebih tua mempunyai bahan organik yang kurang, sehingga tulang hilang kelenturan dan menjadi rapuh.

JENIS BONUS

Tulang tubular panjang

- tulang anggota atas dan bawah:

humerus, tulang lengan (radius, ulna);

- femur, tibial tulang (tibial dan peroneal);

Di dalam aci sumsum tulang kuning terletak, dan sumsum tulang merah dalam epifisis.

Mengikut lokasi tulang melecur

 • proximalis - lebih dekat dengan badan.
 • distalis - jauh dari badan.
 • lateralis - jauh dari tengah, i.
 • medialis - lebih dekat ke tengah.

2. Tulang tubular pendek: ini

- tulang metatarsal, pergelangan tangan);

- metacarpals, phalanxes (jari).

3. Tulang spongy: ini adalah tulang yang mempunyai bahan spongy dan di luarnya ditutup dengan lapisan bahan padat (sternum, vertebra, tulang carpal, tarsus).

4. tulang rata: ini adalah tulang yang mengelilingi beberapa rongga dan melindungi organ dalaman (rusuk, tulang tengkorak, pelvis, scapula).

5. Tulang Udara - tulang yang mempunyai rongga dalam diri mereka: (maxilla dengan maxillary sinus, ini adalah tulang depan, etmoid, tulang sphenoid).

Mereka berkaitan satu sama lain apabila mereka dijangkiti. di dalam rongga ini keradangan berlaku (sinusitis), jika jangkitan menembusi di dalam lobus frontal (sinusitis frontal) jika dalam semua sinus jangkitan- (sinusitis).

6. Padat Kostisleznaya, zygomatic, palatal, vomer, dll.

Dalam proses pembangunan rangka, ia melalui 3 tahap:

MENYAMBUNG Tulang

Terdapat 3 jenis sebatian:

1. Sambungan tetap (sambungan berterusan) - synartrosis.

Kompaun ini dibuat menggunakan 3 fabrik:

2. Sambungan mudah alih:

(sendi) - diarthrosis.

3. Ladang separa bergerak (polusustav) - hemiarthrosis. Contohnya ialah symphysis kemaluan.

Sambungan tetap:

 1. Jika menggunakan tisu penghubung, maka ia dipanggil syndesmosis - ia adalah fontanelles dari tengkorak, membran antara tulang lengan atas dan kaki bawah, jahitan antara tulang tengkorak, ligamen tulang belakang)..
 2. Dengan tulang rawan - Synchodrosis adalah tulang belakang tulang belakang, cartilaginous, cakera intervertebral..
 3. Menggunakan tisu tulang - Sinostosis adalah gabungan tulang paha dan tulang sphenoid..

Sambungan Mudah Alih:

- diarthrosis - bersama ini dengan sendi, dalam membezakan bersama

tiga bahagian:

 1. Permukaan yang artikular tertutup rawan.
 2. Beg yang diartikulasikan.
 3. Rongga artikular.

Untuk slaid yang lebih baik dalam sendi, permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan.

Beg mengartikulasikan terdiri daripada 2 helai. Lembaran dalaman membentuk lipatan lembut - bursa, yang merembeskan cecair sinovial, untuk menggeserkan sendi dengan lebih baik.

Apabila cedera, bursa boleh menjadi radang - ia adalah bursitis.

Rongga artikular mempunyai tekanan negatif yang disebabkan oleh permukaan artikular di sendi itu ditarik rapat.

Di samping itu, untuk kekuatan dalam sendi mempunyai alat ligamen, serta pendidikan tambahan:

Apabila kecederaan boleh merobek atau ligamen, maka tulang-tulang di sendi dapat bergerak dan melampaui beg artikular. Dislokasi boleh menyebabkan.

PELAN DASAR, AXES

YANG PASSAGE MELALUI JOIN

Pergerakan paksi, jenis sendi

Untuk mencirikan gerakan di sendi, tubuh manusia boleh dibahagikan kepada beberapa pesawat:

1. Pesawat mendatar (pesawat ini membahagikan badan ke bahagian bawah dan bahagian atas).

2 Pesawat hadapan (menegak) ke bahagian hadapan dan belakang..

3 Sagittal (membahagikan badan ke bahagian kiri dan kanan).

Pesawat yang sama boleh ditarik melalui mana-mana sendi dan pergerakan di sekeliling paksi mendatar akan berlaku dalam sambungan (flexion - flexion, extension - extension).

Sekeliling paksi sagittal dalam pergerakan sendi adalah mungkin:

- penculikan - penculikan;

- adduction -adduction.

Sekeliling paksi menegak adalah mungkin:

- pergerakan putaran luar - pembesaran;

- putaran ke dalam - pronation.

- Putaran adalah putaran.

Bergantung kepada berapa banyak tulang dalam sendi, mereka membezakan

1. Sederhana sendi (ini apabila dibentuk oleh dua tulang).

2. Kompleks sendi (tiga atau lebih tulang).

3. Digabungkan (jika pergerakan berlaku kedua-dua kiri dan kanan pada masa yang sama).

Sendi Temporomandibular; sacroiliac kiri dan kanan bersama).

Bergantung kepada pergerakan, sendi sendi tunggal dibezakan, apabila pergerakan:

- sekitar paksi;

- paksi berganda (dalam dua paksi);

- pelbagai jambatan (dalam semua paksi).

Sendi adalah dalam bentuk:

 1. Sfera - ini adalah sendi pinggul dan bahu.
 2. Silinder adalah sendi radial.
 3. Blok (siku, lutut)
 4. Penyedut bersama (sendi karpometacarpal jari pertama dan sendi sternoclavicular).

Apakah jenis sendi yang ada pada seseorang? Anatomi

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian aktif dan pasif. Sendi lelaki adalah asas pergerakannya. Oleh itu, kita perlu mengenali struktur dan klasifikasi mereka. Sains yang mengkaji penyatuan tulang disebut arthrology.

Sendi adalah sendi bergerak dari permukaan tulang, dikelilingi oleh beg pelindung khas di mana terdapat cecair artikular. Seperti minyak dalam enjin kereta, cecair sinovial tidak membenarkan tulang menggosok. Setiap sendi mempunyai permukaan artikular dan sambungan mudah alih mereka.

Tetapi ada bentuk sendi yang tetap atau tidak aktif dan dengan usia boleh menjadi tenunan tulang. Mereka terletak di pangkal tengkorak, dan mengetatkan tulang pelvis. Ini berlaku apabila seseorang melewati perkembangan terakhirnya, dan tubuh memulakan proses penuaan.

Anatomi dan pergerakan sendi

Setiap pergerakan dalam kehidupan seseorang dikawal oleh sistem saraf pusat, maka isyarat dihantar ke kumpulan otot yang diperlukan. Sebaliknya, ia memacu tulang yang diingini. Bergantung pada kebebasan pergerakan paksi sendi, satu tindakan dilakukan dalam satu arah atau yang lain. Rawan permukaan artikular meningkatkan kepelbagaian fungsi pergerakan.

Peranan penting dimainkan oleh kumpulan otot yang menyumbang kepada pergerakan sendi. Ligamen terdiri daripada kain padat, mereka memberikan kekuatan dan bentuk tambahan. Pembekalan darah melalui saluran arteri utama rangkaian arteri. Arteri besar membentuk arteriol dan kapilari, membawa nutrien dan oksigen ke dalam artikulasi dan tisu periartikular. Aliran keluar berlaku melalui sistem vena saluran darah.

Terdapat tiga arahan utama pergerakan, mereka menentukan fungsi sendi:

 1. Paksi Sagittal: melaksanakan fungsi plumbum;
 2. Paksi menegak: melaksanakan fungsi supaan - pronation;
 3. Paksi hadapan: melaksanakan fungsi perpanjangan - lanjutan.

Struktur dan bentuk sendi dalam bidang perubatan boleh dibahagikan dengan mudah ke dalam kelas. Klasifikasi bersama:

 • Uniaxial. Jenis blok (falanges jari), sendi silinder (sendi siku radial).
 • Biaxial. Bersadur bersama (carpal-metacarpal), jenis ellipsoid (ray-carpal).
 • Multiaxial. Sendi bulat (pinggul, bahu), jenis rata (sternoclavicular).

Jenis sendi

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang membentuk artikulasi antara mereka dengan tubuh mereka. The Atlant (vertebra pertama) dilampirkan ke dasar tengkorak dengan bantuan condylles. Ia serupa dalam struktur ke vertebra kedua, yang dipanggil epistopia. Bersama-sama mereka mewujudkan mekanisme unik yang unik untuk manusia. Ia menyumbang kepada selekoh dan pergantian kepala.

Klasifikasi sendi kawasan torasik diwakili oleh dua belas vertebra, yang dengan bantuan proses spinous dilampirkan satu sama lain dan dengan tulang rusuk. Proses-proses artikular diarahkan secara depan, untuk artikulasi yang lebih baik dengan tulang rusuk.

Wilayah lumbar terdiri daripada 5 badan vertebra besar, yang mempunyai pelbagai jenis ligamen dan sendi. Dalam bahagian ini, hernia intervertebral berlaku paling kerap disebabkan oleh beban yang tidak normal dan perkembangan otot yang lemah di kawasan ini.

Seterusnya, ikuti jabatan-jabatan coccygeal dan sakral. Dalam keadaan intrauterin, mereka adalah tisu tulang rawan yang dibahagikan kepada sejumlah besar bahagian. Pada minggu kedelapan mereka bergabung, dan pada minggu kesembilan mereka mula menjadi jelas. Pada usia 5-6 tahun, jabatan coccygeal mula mengeras.

Sepenuhnya tulang belakang di rantau sakral dibentuk oleh 28 tahun. Pada masa ini, vertebra berasingan akan tumbuh bersama dalam satu bahagian.

Struktur sendi tali pinggang kaki yang lebih rendah

Kaki manusia terdiri daripada banyak sendi, baik besar dan kecil. Mereka dikelilingi oleh sejumlah besar otot dan ligamen, mempunyai rangkaian darah dan limfa yang dikembangkan. Struktur anggota bawah:

 1. Kaki mempunyai banyak ligamen dan sendi, di mana sendi pinggul berbentuk bola yang paling bergerak. Ia adalah gimnas kecil zaman kanak-kanak dan gimnas mula berkembang dengan yakin. Kumpulan terbesar di sini - kepala femoral. Pada masa kanak-kanak, dia luar biasa terbentang, dan inilah sebabnya untuk usia pertengahan gimnastik pertandingan. Pada peringkat awal pembentukan pelvis, tulang iliac, pubic dan ischial dibentangkan. Mereka disambungkan pada mulanya oleh sendi ikat pinggang kaki bawah ke dalam cincin tulang. Hanya dengan usia 16-18 tahun mereka akan menjadi tulang belakang dan berkembang menjadi satu tulang pelvis.
 2. Dalam bidang perubatan, struktur yang paling sukar dan sukar ialah lutut. Ia terdiri daripada tiga tulang sekaligus, yang terletak di bahagian dalam sendi dan ligamen. Kapsul sendi lutut itu sendiri membentuk satu siri beg sinovial yang terletak di sepanjang seluruh jajaran otot dan tendon bersebelahan yang tidak berkomunikasi dengan rongga sendi itu sendiri. Ligamen yang terletak di sini dibahagikan kepada mereka yang memasuki rongga sendi dan mereka yang tidak memilikinya. Pada asasnya, lutut adalah condyle. Apabila ia memperoleh kedudukan yang lurus, ia sudah berfungsi sebagai jenis blok. Apabila pergelangan kaki bengkok, pergerakan putaran sudah berlaku di dalamnya. Sendi lutut mendakwa gelaran sendi yang paling kompleks. Pada masa yang sama, ia perlu dijaga dengan berhati-hati, tidak bersemangat dengan beban yang terlalu banyak pada kaki kita, kerana sangat sukar untuk memulihkannya, dan dalam tahap tertentu, ia bahkan mustahil.
 3. Menyentuh sendi buku lali, perlu diingat bahawa ligamen terletak pada permukaan lateralnya. Ia menghubungkan sebilangan besar tulang besar dan kecil. Pergelangan kaki adalah jenis blok di mana pergerakan skru mungkin. Jika kita bercakap tentang kaki itu sendiri, maka ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan tidak mewakili sebarang sendi artikular kompleks. Dalam komposisinya, ia mempunyai sambungan berbentuk blok yang biasa terletak di antara asas-asas falang jari. Kapsul artikular ini bebas dan terletak di sepanjang tepi rawan artikular.
 4. Kaki dalam kehidupan seseorang adalah subjek tekanan harian, dan juga mempunyai kesan redaman penting. Ia terdiri daripada banyak sendi kecil.

Struktur sendi tali pinggang atas kaki

Lengan dan tangan termasuk banyak sendi dan ligamen yang mampu mengawal tindakan dan kemahiran motor yang paling halus dari pergerakan terkecil. Salah satu sendi yang paling sukar di sini adalah bahu. Ia mempunyai banyak pengikat dan menyusun ligamen, yang merupakan satu kompleks. Tiga utama ligamen utama, yang bertanggungjawab untuk penculikan, penambahan, mengangkat tangan ke sisi, anterior dan ke atas.

Meningkatkan lengan di atas bahu, menggerakkan otot dan ligamen kuku. Bahu disambungkan ke bilah bahu dengan ligamen berserat yang kuat, yang membolehkan seseorang melakukan pelbagai tindakan kompleks dan sukar dengan berat.

Klasifikasi sendi siku sangat serupa dalam struktur untuk pembinaan sendi lutut. Termasuk tiga sendi, dikelilingi oleh satu pangkalan. Kepala di pangkal tulang di sendi siku ditutupi dengan tulang rawan hyaline, yang meningkatkan luncuran. Dalam rongga sendi tunggal, terdapat penghalang kepenuhan pergerakan. Oleh sebab sendi siku terlibat dalam pergerakan humerus dan tulang siku, pergerakan sisi tidak dilaksanakan sepenuhnya. Mereka terhalang oleh ligamen cagaran. Membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam pergerakan sendi ini. Saraf dan saluran darah mengalir ke hujung tangan.

Asal dari lampiran otot pergelangan tangan dan pergelangan tangan diambil berhampiran sendi pergelangan tangan. Banyak ligamen tipis mengawal motilitas pergerakan dari belakang tangan dan sisi.

Orang sendi ibu jari yang diwarisi dari monyet. Anatomi manusia serupa dengan struktur saudara purba kita dengan sendi ini. Secara anatomi, ia disebabkan oleh refleks yang menggenggam. Sendi tulang ini membantu berinteraksi dengan banyak objek alam sekitar.

Penyakit sendi

Pada manusia, sendi adalah mungkin penyakit paling kerap terkena. Antara mitologi utama adalah perlu untuk membezakan hypermobility. Ini adalah proses di mana terdapat peningkatan tulang sendi yang melampaui paksi yang dibenarkan. Terdapat lekukan yang tidak diingini, yang membolehkan artikulasi untuk membuat pergerakan yang mendalam, yang sangat buruk untuk tisu bersebelahan dengan kepala tulang. Pergerakan seperti ini berlaku, selepas beberapa ketika, untuk ubah bentuk permukaan sendi. Penyakit ini diwarisi, bagaimana, doktor dan saintis masih belum tahu.

Hypermobility sering dikesan pada kanak-kanak perempuan dan ditentukan secara genetik. Ia membawa kepada ubah bentuk tisu penghubung dan, di atas semua, sendi tulang.

Dengan jenis penyakit ini, tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Di samping itu, adalah perlu untuk mendapatkan sukan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko pembesaran ligamen yang lebih besar. Yang, seterusnya, berakhir dengan vena varikos atau arthrosis.

Penyetempatan penyakit yang paling kerap berlaku:

 1. Penyakit tali pinggang bahu sering berlaku pada orang dewasa, terutamanya di kalangan mereka yang biasa mencari pendapatan melalui tenaga kerja keras. Di zon kritikal juga orang yang sering pergi ke gym. Selanjutnya, usia tua disertai oleh sakit di bahu (bahu restart) dan osteochondrosis tulang belakang serviks. Doktor sering mencari orang dengan osteoarthritis atau arthritis sendi bahu dalam kategori ini.
 2. Penyakit siku juga sering diganggu oleh atlet (epicondylitis). Oleh usia tua, sendi manusia mengalami ketidakselesaan dan pergerakan terhad. Mereka disebabkan oleh kecacatan osteoartritis, arthritis dan keradangan otot lengan. Oleh itu, perlu ingat tentang ketepatan teknik dan masa pendudukan.
 3. Sendi tangan, jari dan tangan tertahan pada keradangan dalam rheumatoid arthritis. Manifestasi sindrom penyakit "sarung tangan ketat." Ciri ini adalah kekalahan kedua-dua tangan (polyarthritis). Kes-kes arthrosis dengan lesi tendon akut berlaku dalam profesi yang berkaitan dengan kemahiran motor halus: pemuzik, perhiasan, serta orang-orang yang menaip teks pada keyboard pada waktu yang lama.
 4. Di kawasan pinggul, coxarthrosis paling sering diasingkan. Penyakit ciri pada orang tua adalah osteoporosis (melembutkan struktur femur). Bursitis dan tendinitis sendi pinggul ditemui di kalangan pelari dan pemain bola sepak.
 5. Penyakit di lutut dikesan di kalangan semua golongan umur, kerana ini adalah kompleks yang sangat kompleks. Memulihkannya dalam 90% kes adalah mustahil tanpa campur tangan pembedahan, yang pada gilirannya tidak menjamin penyembuhan lengkap kompaun ini.
 6. Ciri-ciri pergelangan kaki adalah arthrosis dan subluxation. Patologi adalah profesional di kalangan penari, wanita yang sering menggunakan tumit tinggi. Osteoarthritis memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti.

Sendi yang sihat adalah kemewahan pada masa kita, yang sukar untuk diperhatikan sehingga seseorang menghadapi masalah mereka. Apabila setiap pergerakan dalam sendi tertentu dilakukan dengan rasa sakit, maka seseorang dapat memberi banyak manfaat untuk memulihkan kesihatan.

Kehidupan manusia sukar dibayangkan tanpa pergerakan yang tepat dan yakin. Menyentuh mana-mana profesion di mana kemahiran fizikal seseorang terlibat, seseorang harus memberi penghormatan kepada bantuan sendi dan ligamen. Mereka diaktifkan secara refleks, dan kita hampir tidak pernah melihat bagaimana pergerakan yang sedikit menentukan nasib kita, dari memandu kereta menjadi operasi pembedahan yang rumit. Dalam semua ini, kami dibantu oleh sendi yang dapat mengubah kehidupan seperti yang anda inginkan.

Anatomi Manusia - Maklumat:

Artikel Navigation:

Bersama -

Sendi adalah sendi, abdominal, sendi bergerak, atau artikulasi, articulatio synovialis (Greek. Arthron - sendi, oleh itu arthritis - keradangan sendi).

Dalam setiap sendi, permukaan artikular tulang artikulasi, kapsul artikular di sekeliling hujung artikular tulang, dan rongga artikular di dalam kapsul antara tulang dibezakan.

Permukaan artikular, artikular fasus, ditutup dengan rawan artikular, artilularis cartilago, hyaline, kurang berserat, tebal 0.2-0.5 mm. Oleh kerana geseran berterusan, tulang rawan artikular menjadi halus, memudahkan gelongsor permukaan artikular, dan kerana keanjalan tulang rawan, ia melembutkan jolts dan berfungsi sebagai penyangga. Permukaan artikular biasanya lebih kurang sama dengan satu sama lain (kongruen). Oleh itu, jika permukaan artikular satu tulang adalah cembung (yang disebut kepala artikular), maka permukaan tulang lain adalah cekung (rongga artikular) yang sesuai.

Kapsul artikular, capsula articularis, mengelilingi rongga artikular hermetically, mematuhi tulang-tulang articulating di sepanjang tepi permukaan artikular mereka, atau agak surut dari mereka. Ia terdiri daripada membran berserabut luar, membrana fibrosa, dan membran sinovial dalaman, membrana synovialis.

Membran sinovial ditutupi di sisi yang menghadap rongga artikular dengan lapisan sel endothelial, akibatnya ia mempunyai penampilan yang licin dan berkilat. Ia merembeskan cecair sinovial telus yang melekat ke rongga synovia bersama, synovia, yang mengurangkan geseran permukaan artikular. Membran synovial berakhir di tepi rawan artikular. Ia sering membentuk proses kecil, yang dipanggil gentian sinovial, synovidles villi. Di samping itu, di beberapa tempat ia membentuk lipida sinovial yang lebih besar, atau lebih kecil, synovidles plikae, bergerak ke dalam rongga sendi. Kadang-kadang lipatan sinovial mengandungi sejumlah besar lemak yang tumbuh ke dalamnya di luar, maka lipatan lemak yang disebut, plikae adiposae, diperolehi, contohnya adalah alaga plaka dari sendi lutut. Kadang-kadang di kawasan kapsul yang ditipis, protrusion seperti beg atau pembentukan membran sinovial terbentuk - beg synovial, synovidles bursae, terletak di sekitar tendon atau di bawah otot yang terletak berhampiran sendi. Dilakukan dengan synovia, beg synovial ini mengurangi gesekan tendon dan otot semasa gerakan.

Rongga artikular, cavitas articularis, mewakili ruang seperti celah tertutup hermetikal yang dibatasi oleh permukaan artikular dan membran sinovial. Biasanya, ia bukan rongga bebas, tetapi cecair sinovial, yang melembapkan dan melincirkan permukaan artikular, mengurangkan geseran di antara mereka. Di samping itu, sinovia memainkan peranan dalam metabolisme cecair dan mengukuhkan sendi disebabkan oleh lekatan permukaan. Ia juga berfungsi sebagai penimbal, melembutkan pemampatan dan meretas permukaan artikular, kerana pergerakan di sendi bukan sahaja tergelincir, tetapi juga perbezaan antara permukaan artikular. Antara permukaan artikular terdapat tekanan negatif (kurang daripada atmosfera). Oleh itu, perbezaannya terhalang oleh tekanan atmosfera. (Ini menerangkan sensitiviti sendi kepada turun naik tekanan atmosfera di sesetengah penyakit mereka, oleh itu pesakit sedemikian boleh meramalkan kemerosotan cuaca.)

Apabila kapsul sendi rosak, udara memasuki rongga sendi, akibatnya permukaan sendi langsung menyimpang. Di bawah keadaan normal, selain daripada tekanan negatif dalam rongga, ligamen (intra- dan tambahan-artikular) dan otot dengan tulang seperti sesame yang tertanam dalam ketebalan tendon mereka juga menghalang perbezaan dari permukaan artikular.

Ligamen dan tendon otot merupakan alat penguatkan tambahan bersama. Dalam beberapa sendi, terdapat alat tambahan yang melengkapkan permukaan artikular - rawan intra-artikular; mereka terdiri daripada tisu tulang rawan yang berserabut dan mempunyai bentuk sama ada plat rawan yang berterusan - cakera, artikular disci, atau tidak berterusan, berbentuk sabit berbentuk sabit dan oleh itu dipanggil menisci, menisci articulares (meniscus, lat sabit), atau dalam bentuk rim cartilaginous, labra articularia (bibir artikular). Semua tulang rawan intra-artikular ini tumbuh di sepanjang lilitan mereka dengan kapsul artikular. Mereka timbul akibat keperluan fungsian baru sebagai tindak balas kepada peningkatan kerumitan dan peningkatan beban statik dan dinamik. Mereka terbentuk dari tulang rawan sendi berterusan utama dan menggabungkan kekuatan dan keanjalan, melawan jolts dan mempromosikan pergerakan di sendi.

Biomekanik sendi. Dalam badan sendi orang hidup memainkan peranan tiga:

 1. mereka membantu mengekalkan kedudukan badan;
 2. terlibat dalam memindahkan bahagian tubuh ke arah satu sama lain dan
 3. adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Oleh kerana dalam proses evolusi, keadaan untuk aktiviti otot adalah berbeza, kami memperoleh sendi pelbagai bentuk dan fungsi.

Bentuk permukaan artikular boleh dianggap sebagai segmen badan-badan geometri revolusi: silinder berputar di sekitar satu paksi; elips berputar di sekitar dua paksi, dan bola di sekitar tiga atau lebih paksi. Dalam sendi, pergerakan dilakukan di sekitar tiga paksi utama.

Terdapat jenis gerakan berikut di sendi:

 1. Pergerakan di sekitar paksi depan (mendatar) adalah flexion (flexio), iaitu penurunan sudut antara tulang yang dinyatakan dan peluasan (extensio), iaitu peningkatan sudut ini.
 2. Pergerakan di sekeliling paksi sagittal (mendatar) - pengurangan (adductio), iaitu penganggaran ke medan median, dan penculikan (abductio), iaitu jarak daripadanya.
 3. Pergerakan di sekitar paksi menegak, iaitu putaran (putaran): ke dalam (pronatio) dan ke luar (supinatio).
 4. Gerakan pekeliling (circumductio), di mana peralihan dari satu paksi ke yang lain berlaku, dengan satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon.

Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Sifat pergerakan di sendi ditentukan oleh bentuk permukaan artikular. Jumlah pergerakan di sendi bergantung kepada perbezaan saiz permukaan yang diartikulasikan. Jika, sebagai contoh, fossa artikular adalah, dengan panjangnya, arka 140 ° dan kepala 210 °, maka arka pergerakan akan sama dengan 70 °. Semakin besar perbezaan di kawasan permukaan artikular, semakin besar arka (volume) pergerakan, dan sebaliknya.

Pergerakan di sendi, selain mengurangkan perbezaan dalam bidang permukaan artikular, boleh dibatasi pada pelbagai jenis brek, peranan yang dilakukan oleh beberapa ligamen, otot, tulang belakang, dan lain-lain. Sejak beban fizikal (kuasa) meningkat yang menyebabkan hipertropi kerja tulang, ligamen dan otot, membawa kepada pembentukan formasi dan pembatasan mobiliti, maka atlet yang berbeza melihat kelenturan yang berbeza dalam sendi bergantung pada sukan. Sebagai contoh, sendi bahu mempunyai lebih banyak gerakan dalam atlet dan kurang berat angkat.

Jika peranti brek di sendi dikembangkan terutamanya dengan kuat, maka pergerakan di dalamnya sangat terhad. Sendiri itu dipanggil ketat. Jumlah pergerakan juga dipengaruhi oleh tulang rawan intra-artikular, yang meningkatkan pelbagai pergerakan. Oleh itu, dalam sendi temporomandibular, yang, dalam bentuk permukaan artikular, adalah kepunyaan sendi biaxial, kerana kehadiran cakera intra-artikular, pergerakan tiga kali ganda mungkin.

Klasifikasi sendi boleh dijalankan mengikut prinsip berikut:

 1. dengan bilangan permukaan artikular
 2. mengikut bentuk permukaan artikular dan
 3. dengan fungsi.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 1. Bersama sederhana (seni simplex) yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal.
 2. Gabungan komposit (seni Komposit), yang mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.
 3. Kompleks bersama (seni Kompleks), yang mengandungi rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intraartikular mempunyai bentuk cakera (misalnya, dalam sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (sebagai contoh, dalam sendi lutut).
 4. Gabungan sendi adalah gabungan beberapa terpencil dari setiap sendi yang lain, yang terletak berasingan dari satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar, dan sebagainya. Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan secara anatom, ini berbeza dengan sendi kompleks dan kompleks, masing-masing secara anatomik, terdiri daripada sebatian fungsian berbeza.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut.

Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu berlaku di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok sendi). Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat). Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya (PF Lesgaft).

Anda boleh mengenal pasti klasifikasi sendi anatomi dan fisiologi tunggal.

Sendi tanpa aksial.

Bersama silinder, seni. trochoidea. Permukaan artikul silinder, paksi yang terletak secara menegak, selari dengan paksi panjang tulang yang terartikulasikan atau paksi menegak badan, memberikan pergerakan di sekitar paksi tegak tunggal - rotasi, rotasi; Sendiri ini juga dipanggil putaran.

Menyekat sendi, ginglymus (contoh - sendi interphalangeal jari). Permukaan artikular seperti blok adalah silinder yang berbelit-belit, paksi panjangnya terletak melintang, dalam bidang hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan; Oleh itu, pergerakan di sendi blok berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Alur panduan dan kerang pada permukaan artikular mengelakkan kemungkinan tergelincir sisi dan menggalakkan pergerakan di sekitar satu paksi.

Jika alur panduan blok terletak tidak berserenjang dengan paksi yang terakhir, tetapi pada sudut tertentu, maka dengan kelanjutannya garis berbentuk lingkaran diperolehi. Sendi blok seperti itu dianggap sebagai sendi helical (contohnya adalah sendi bersama bahu). Gerakan dalam sendi heliks adalah sama seperti pada sendi semata-mata seperti blok. Menurut peraturan susunan alat ligamen, di dalam sendi silinder, ligamen panduan akan terletak berserenjang dengan paksi menegak putaran, di sendi seperti blok - tegak lurus dengan paksi hadapan dan pada sisinya. Susunan ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan mereka tanpa mengganggu gerakan itu.

Sendi biaxial.

Ellipsoid, articuldtio ellipsoidea (contoh - sendi pergelangan tangan). Permukaan artikular terdiri daripada segmen elips: salah satunya adalah cembung, bentuk bujur dengan kelengkungan yang tidak sama dalam dua arah, yang lain masing-masing cekung. Mereka memberi pergerakan sekitar 2 paksi mendatar berserenjang antara satu sama lain: sekitar paksi hadapan - lentur dan lanjutan, dan sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan. Ligamen dalam sendi ellipsoid terletak tegak ke paksi putaran, di hujung mereka.

Condylar joint, articulatio condylaris (contoh - sendi lutut). Sendi condylar mempunyai kepala artikular yang cembung dalam bentuk proses bulat yang menonjol, dekat dengan bentuk ke elips, yang disebut condyle, condylus, itulah sebabnya nama sendi berlaku. Condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang lain, walaupun perbezaan magnitud di antara mereka boleh menjadi penting.

Sendi condylar boleh dianggap sebagai sejenis ellipsoid, yang mewakili bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi elips. Oleh itu, paksi utama putaran itu akan mempunyai depan. Ia berbeza daripada sendi condylar yang tersekat di dalamnya terdapat perbezaan yang besar dalam saiz dan bentuk antara permukaan articulating. Akibatnya, tidak seperti blok di sendi condylar, pergerakan sekitar dua paksi mungkin. Ia berbeza dari sendi ellipsoid dengan jumlah kepala artikular.

Sendi kondilar sentiasa mempunyai dua kondisinya yang terletak lebih kurang sagittal, yang sama ada dalam satu kapsul (contohnya, dua kondafor femoral yang berpartisipasi dalam sendi lutut), atau terletak di kapsul bersama yang berbeza, seperti dalam artikulasi atlantoselular. Oleh kerana dalam kepala condylar kepala tidak mempunyai konfigurasi elips yang betul, paksi kedua tidak semestinya akan mendatar, seperti yang biasa dengan sendi ellipsoid yang tipikal; ia mungkin menegak (sendi lutut). Sekiranya condyle terletak pada kapsul artikular yang berlainan, maka sendi condylar seperti ini berfungsi sama dengan ellipsoid (artikulasi atlantoselular). Sekiranya condylles rapat bersama dan berada dalam kapsul yang sama, sebagai contoh, pada sendi lutut, maka kepala artikular secara keseluruhannya menyerupai silinder yang menyala (blok), dibelah di tengah (ruang antara condylles). Dalam kes ini, sendi condylar akan lebih dekat dalam fungsi ke blok.

Bersadur bersama, seni. selldris (misalnya - artikulasi karpal-metacarpal jari pertama). Sambungan ini dibentuk oleh 2 permukaan artikular pelana, duduk "atas" di atas satu sama lain, salah satu yang bergerak di sepanjang dan di sisi yang lain. Disebabkan ini, ia membuat pergerakan sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal (flexion and extension) dan sagittal (lead dan lead). Dalam sendi biaxial, ia juga boleh bergerak dari satu paksi ke yang lain, iaitu, pergerakan bulat (circumductio).

Sendi Multiaxial.

Sfera. Sfera bersambung, seni. spheroidea (contoh - sendi bahu). Salah satu permukaan artikular membentuk cembung, kepala berbentuk sfera, yang lain - masing-masing rongga artikular cekung.

Secara teorinya, pergerakan itu boleh berlaku di sekeliling set kapak sepadan dengan jejari bola, tetapi praktikal di antara mereka, tiga paksi utama, berserenjang antara satu sama lain dan berpotongan di tengah kepala, biasanya dibezakan:

 1. melintang (frontal), di mana flexion berlaku, flexio, apabila bahagian bergerak membentuk dengan sudut depan sudut terbuka ke depan dan lanjutan, extensio, apabila sudut dibuka ke belakang;
 2. anteroposterior (sagittal), di mana penculikan, abductio, dan adduction, tambahan;
 3. menegak, di mana putaran berlaku, rotasi, ke dalam, pronasi, dan ke luar, supinatio.

Apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain, satu gerakan bulat, circumductio, diperolehi. Sendi sfera - yang paling bebas daripada semua sendi. Oleh kerana jumlah pergerakan bergantung kepada perbezaan di kawasan permukaan artikular, fossa artikular dalam sendi semacam itu adalah kecil berbanding saiz kepala. Ligamen tambahan dalam sendi sfera biasa adalah sedikit, yang menentukan kebebasan pergerakan mereka.

Satu variasi sendi sfera adalah sendi berbentuk cawan, seni. cotylica (cotyle, Greek.- bowl). Rongga artikularnya mendalam dan meliputi kebanyakan kepala. Oleh sebab itu, pergerakan dalam sendi seumpama itu adalah kurang bebas daripada sendi sfera biasa; kami mempunyai sampel sendi berbentuk cawan di sendi pinggul, di mana alat sedemikian menyumbang kepada kestabilan yang lebih besar bersama.

Sendi rata, seni. plana (contohnya, artt intervertebrales), mempunyai permukaan artikular yang hampir rata. Mereka boleh dianggap sebagai permukaan bola dengan radius yang sangat besar, oleh itu pergerakan di dalamnya dilakukan di sekitar tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan disebabkan oleh sedikit perbezaan di kawasan permukaan artikular adalah kecil. Ligamen dalam sendi multiaxis terletak pada semua sisi sendi.

Sendi ketat - amphiarthrosis. Di bawah nama ini terdapat sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular, tetapi serupa dengan ciri-ciri lain: mereka mempunyai kapsul artikular yang pendek dan tegak dan alat pembantu yang tidak kuat, khususnya, ligamen penguatan pendek (contohnya, sendi sacroiliac). Akibatnya, permukaan artikular bersentuhan dengan satu sama lain, yang mengehadkan pergerakan secara mendadak. Sendi tidak sedemikian sedemikian dan dipanggil sendi yang ketat - amphiarthrosis (BNA). Sendi ketat melembutkan kejutan dan goncang antara tulang. Sendi-sendi ini juga boleh termasuk sendi rata, seni. plana, di mana, seperti yang dinyatakan, permukaan artikular rata adalah sama di kawasan. Dalam sendi yang ketat, pergerakannya tergelincir dan sangat tidak penting.

Ciri pergerakan di sendi

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "terutamanya pergerakan di sendi."

Sebelum mula mempertimbangkan klasifikasi sendi, perlu memahami paksi putaran dan jenis pergerakan di sendi.

Pergerakan bersama

Pergerakan di sendi boleh dijalankan hanya sekitar tiga paksi putaran:

1) frontal (ini adalah paksi sepadan dengan satah frontal yang membahagikan badan ke bahagian hadapan

2) sagittal (ini adalah paksi sepadan dengan satah sagittal yang membahagikan badan ke bahagian kanan dan kiri);

3) paksi menegak atau sendiri.

Untuk bahagian atas, paksi menegak melalui pusat kepala humeral, kepala condyle humeral, kepala radial dan kepala ulnar, untuk anggota bawah - dalam garis lurus yang menghubungkan tulang belakang iliac anterior, pinggir dalaman patella dan

Pergerakan di sendi di sekeliling paksi putaran ditentukan oleh bentuk geometri permukaan artikular. Sebagai contoh, silinder dan blok berputar hanya sekitar satu paksi; elips, bujur, pelana - sekitar dua paksi; bola atau permukaan rata - sekitar tiga.

Bilangan maksimum kemungkinan pergerakan di sendi bergantung kepada bilangan paksi putaran dan bentuk permukaan artikular dan pada dua jenis pergerakan (penambahan dan penculikan); apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain, pergerakan lain berlaku (bulat atau konik); sekitar paksi menegak - satu pergerakan (putaran, tetapi ia mungkin mempunyai subspesies: putaran ke dalam, ke luar atau supinasi dan pronasi).

Oleh itu, secara keseluruhan ada 6 jenis pergerakan. Pergerakan tambahan juga mungkin, seperti geser, spring (penyingkiran dan penggambaran bersama permukaan artikular di bawah tekanan dan ketegangan) dan berpusing. Pergerakan ini tidak berkaitan dengan sendi individu, tetapi kepada sekumpulan gabungan (misalnya, intervertebral).

Prinsip klasifikasi bersama

Klasifikasi sendi-sendi badan manusia

dihasilkan berdasarkan ciri masing-masing.

I. Klasifikasi sendi mengikut paksi putaran dan bentuk permukaan artikular

Sendi uniaxial adalah sendi di mana pergerakan dibuat hanya sekitar paksi tunggal. Secara praktikal, paksi sedemikian adalah sama ada di hadapan atau paksi menegak. Sekiranya paksi adalah frontal, maka pergerakan sendi ini dibuat dalam bentuk fleksi dan lanjutan. Sekiranya paksi menegak, maka hanya satu pergerakan yang mungkin - putaran.

Wakil-wakil dari sendi uniaxial dalam bentuk permukaan artikular adalah: silinder

(putaran), articulatio trochoidea, dan blovidny, ginglymus. Sendi silinder bergerak di sekitar paksi menegak, iaitu mereka berputar. Satu contoh sendi itu adalah median atlantoaxial bersama, serta sendi radiulus yang proksimal dan distal.

Sendi blok seperti mirip dengan silinder, hanya terletak tidak secara menegak, tetapi secara mendatar dan mempunyai sikat pada kepala artikular, dan takik pada fossa artikular. Kerana kerang dan takik, tidak mungkin untuk mengalihkan permukaan artikular ke sisi. Kapsul dalam sendi tersebut adalah percuma

radium dan belakang dan sentiasa diperkuat dengan ligamen sisi yang tidak menghalang pergerakan. Kerja blokovidnye sendi sentiasa di sekitar paksi hadapan. Satu contohnya adalah sendi interphalangeal.

Variasi blok seperti sendi adalah cochlear, articulatio cochlearis, atau heliks, sendi di mana takik dan puncaknya mempunyai chamfered mempunyai stroke helical. Satu contoh sendi koklea ialah sendi bahu, yang juga berfungsi di sekitar paksi hadapan. Oleh itu, sendi uniaxial mempunyai satu atau dua jenis pergerakan.

Sendi biaxial adalah sendi yang berfungsi di sekitar dua daripada tiga putaran putaran yang ada. Oleh itu, jika pergerakan dilakukan di sekitar paksi hadapan dan sagittal, maka sendi sedemikian melaksanakan 5 jenis pergerakan: fleksi, lanjutan, penambahan, penculikan dan pergerakan bulat.

Bentuk permukaan artikular pada sendi ini adalah ellipsoidal atau pelana

(articulacio ellipsoidea et articulatio sellaris). Contoh-contoh sendi ellipsoidal: sendi atlantococcipital dan radiocarpal; pelana: pergelangan tangan-metacarpal jari pertama. Sekiranya pergerakan dijalankan di sekitar paksi hadapan dan menegak, maka hanya dapat mewujudkan tiga jenis pergerakan - perpanjangan, lanjutan dan putaran. Ia bentuk kondom.

sendi, articulacio bicondylaris. Contohnya ialah

lutut dan sendi temporomandibular. Sendi kondylar adalah bentuk peralihan.

antara sendi uniaxial dan biaxial. Puncak utama putaran di dalamnya adalah bahagian depan. Tidak seperti sendi uniaxial, perbezaan dalam bidang permukaan artikular lebih besar di dalamnya, dan sebagai hasilnya, pelbagai pergerakan meningkat.

Sendi multiaxial adalah sendi, pergerakan yang dilakukan di sekitar tiga paksi putaran, menjadikan bilangan maksimum pergerakan maksimum - 6 jenis. Bentuknya ialah sh-

sendi roviform, articulatio spheroidea (contohnya,

humerus). Jenis sendi sfera adalah berbentuk cawan, articulatio cotylica, atau nut-

terkenal, artikulatio enarthrosis, (contohnya, pinggul

ny) Ia dicirikan oleh fossa artikular yang dalam, kapsul kuat, diperkuat oleh ligamen, jumlah pergerakan di dalamnya kurang. Jika permukaan bola mempunyai radius kelengkungan yang sangat besar, maka ia mendekati permukaan rata. Sambungan dengan permukaan sedemikian disebut flat, articulatio plana. Sendi rata dicirikan oleh perbezaan kecil dalam bidang permukaan artikular, ligamen yang kuat, pergerakan di dalamnya sangat terhad atau tidak sama sekali (misalnya, dalam sendi sacro-iliac). Berhubung

Dengan ini, sendi ini dipanggil sedentary (amphiarthrosis).

Ii. Klasifikasi sendi dengan bilangan permukaan artikular

Sambungan mudah, articulatio simplex, adalah sendi yang hanya mempunyai dua permukaan artikular, masing-masing yang boleh dibentuk oleh satu atau beberapa tulang. Sebagai contoh, permukaan artikular bagi sendi interphalangeal dibentuk oleh hanya dua tulang, dan salah satu permukaan artikular pada sendi pergelangan tangan dibentuk oleh tiga tulang pergelangan tangan proksimal.

Gabungan gabungan, articulatio composita, adalah sendi, dalam satu kapsul yang terdapat beberapa permukaan artikular, oleh itu, beberapa sendi mudah yang boleh berfungsi bersama-sama dan secara berasingan. Satu contoh sendi kompleks adalah sendi siku, yang mempunyai 6 permukaan artikular berasingan, yang membentuk 3 sendi mudah: brachioradial, bramelocysteral, radiofracture proksimal. Sesetengah penulis juga termasuk sendi lutut dalam sendi kompleks. Memandangkan permukaan artikular pada meniskus dan patella, mereka mengeluarkan sendi mudah seperti femoral-meniscal, meniscal-tibial dan femoral-patellar

keluar Kami menganggap sendi lutut menjadi mudah, kerana menisci dan patella adalah elemen tambahan.

Iii. Klasifikasi bersama oleh fungsi sendi serentak

Gabungan sendi, artikulatio combinatoria

- ini adalah sendi-sendi terpisah secara anatomi, iaitu, ia terletak di kapsul sendi yang berlainan, tetapi berfungsi hanya bersama-sama (contohnya, sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar). Ia harus ditekankan bahawa dalam sendi gabungan benar, seseorang tidak boleh membuat pergerakan hanya di salah satu daripada mereka (misalnya, hanya dalam satu sendi temporomandibular). Dengan kombinasi sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular, pergerakan direalisasikan bersama bersama dengan bilangan paksi putaran yang lebih kecil.

Faktor-faktor yang menentukan pelbagai gerakan dalam sendi

Jumlah pergerakan di setiap sendi bergantung kepada beberapa faktor.

1. Faktor utama adalah perbezaan dalam bidang permukaan artikular yang dinyatakan. Daripada semua sendi

Perbezaan yang paling besar dalam bidang permukaan artikular adalah pada sendi bahu (kawasan kepala humerus adalah 6 kali lebih besar dari area rongga artikular pada scapula), oleh itu di sendi bahu terdapat jumlah pergerakan terbesar. Dalam sendi sacroiliac, permukaan artikular adalah sama di kawasan, jadi terdapat praktikal tiada pergerakan di dalamnya.

2. Ketersediaan elemen tambahan. Contohnya

langkah, menisci dan cakera, meningkatkan kesesuaian permukaan artikular, meningkatkan pelbagai pergerakan. Bibir artikular, meningkatkan luas permukaan artikular, menyumbang kepada sekatan pergerakan. Ligamen intra-artikular menyekat pergerakan hanya dalam arah tertentu (ligamen lutut sendi lutut tidak mengganggu fleksi, tetapi menentang lanjutan yang berlebihan).

3. Gabungan sendi. Adakah gabungan su-

Tahap pergerakan ditentukan oleh sendi yang mempunyai bilangan paksi putaran yang lebih kecil. Walaupun banyak sendi, berdasarkan bentuk permukaan artikular, mampu melakukan pelbagai pergerakan yang lebih luas, tetapi mereka terbatas pada mereka kerana kombinasi. Sebagai contoh, sendi atlanto-paksi sisi tidak rata dalam bentuk permukaan artikular, tetapi sebagai hasil gabungan dengan medial atlanto-axial joint mereka berfungsi

sebagai putaran. Begitu juga dengan sendi tulang rusuk, sendi tangan, sendi kaki, dan sebagainya.

4. Keadaan kapsul sendi. Dengan ela nipis

Kapsul statik pergerakan berlaku dalam jumlah yang lebih besar. Bahkan ketebalan kapsul dalam sendi yang sama tidak mempengaruhi kerja mereka. Sebagai contoh, dalam sendi temporomandibular, kapsul itu lebih tipis di bahagian depan daripada belakang dan sisi, oleh itu mobiliti yang paling besar di dalamnya adalah anterior.

5. Menguatkan ligamen kapsul bersama. Ligamen mempunyai kesan brek dan membimbing, kerana serat kolagen tidak hanya mempunyai kekuatan yang besar, tetapi juga sifat tegangan yang rendah. Di dalam sendi pinggul, ligamen ileo-femoral menghalang lanjutan dan putaran anggota badan di tengah, ligamen femoral pubescent menghalang penarikan balik dan putaran ke luar. Ligamen yang paling kuat terletak pada sendi sacroiliac, sehingga tidak ada pergerakan di dalamnya.

6. Otot mengelilingi sendi. Mempunyai a

Dalam nada yang kuat, mereka mengikat, membawa bersama dan memperbaiki tulang yang diartikulasikan. Kekuatan daya tarikan otot adalah sehingga 10 kg per 1 cm merentasi otot. Sekiranya anda mengeluarkan otot, biarkan ligamen dan kapsul, pelbagai gerakan meningkat secara mendadak. Selain kesan penghambatan langsung terhadap pergerakan di sendi,

otot mempunyai dan secara tidak langsung - melalui ligamen di mana ia bermula. Otot dalam pengurangan mereka menjadikan ligamen tidak mantap, anjal.

Cecair 7.Sinovial. Ia mempunyai pautan

kesan dan melincirkan permukaan artikular. Dengan arthrosis-arthritis, apabila pembebasan cecair sinovial terganggu, kesakitan, crunching muncul di sendi, pelbagai gerakan menurun.

8. pesongan skru. Hanya terdapat di dalam

Pipi bersama dan mempunyai kesan brek pada pergerakan.

9. Tekanan atmosfera. Ia menyumbang kepada

menyentuh permukaan artikular dengan kekuatan 1 kg

pada 1 cm2, mempunyai kesan mengetatkan seragam, oleh itu, menghadkan pergerakan sederhana.

10. Keadaan kulit dan sel adiposan subkutan.

chatki. Di kalangan orang gemuk, pelbagai gerakan selalu kurang daripada lemak subkutaneus yang banyak. Dalam langsing, tona, dalam gerakan atlet dibuat dalam jumlah yang lebih besar. Dalam kes-kes penyakit kulit, apabila keanjalan hilang, pergerakannya berkurangan dengan ketara, dan selalunya selepas terbakar teruk, bentuk kontraksi, yang secara signifikan menghalang pergerakan.

Untuk menentukan jarak pergerakan di sendi

Terdapat beberapa teknik. Traumatologists menentukan jumlah menggunakan protractor. Bagi setiap sendi, menentukan kedudukan awal mereka. Kedudukan permulaan untuk sendi bahu adalah kedudukan lengan, yang tergantung bebas di sepanjang badan, untuk sendi siku - lanjutan penuh (180 °). Pronation dan supaminasi ditentukan apabila sendi siku bengkok pada sudut kanan dan apabila tangan dipasang di pesawat sagittal.

Dalam kajian anatomi, sudut pergerakan boleh dikira dari perbezaan arka putaran pada setiap permukaan artikular yang artikulasi. Magnitud sudut pergerakan bergantung kepada beberapa perkara: jantina, umur, tahap latihan, ciri individu.

Prinsip membaca radiografi tulang dan sendi

Untuk mengkaji struktur sendi pada radiografi, penataan standard dalam dua unjuran perpendicular bersamaan digunakan - lurus (segi) dan lateral (profil), kurang kerap - unjuran serong. Bagi setiap sendi dalam unjuran yang sama, gambar rajah x-ray telah dibangunkan, di mana kontur bayang-bayang tulang yang ditandakan ditandakan,

laminasi, kawasan rawan metaepiphyse, bentuk dan saiz ruang bersama.

Pada radiografi sendi, parameter berikut dinilai:

1) kedudukan tulang (melakukan permukaan artikular sesuai satu sama lain, kerana dislokasi dan patah tulang boleh menyebabkan anjakan mereka); bentuk tulang dan ciri-ciri permukaan artikular (dengan penyakit ini boleh diperhatikan kelengkungan, ubah bentuk);

2) struktur tulang bahan padat dan spongy (bahan padat mestilah mempunyai ketebalan tertentu, tepi licin, dan plat bahan berbuih setiap tulang mempunyai arahnya sendiri);

3) cetek artikular X-ray (biasanya ia harus seragam dan bagi setiap sendi dalam suatu unjuran tertentu untuk mempunyai saiz yang ditetapkan, ia adalah terhad oleh endplates pada epifisis);

4) dengan hypertrophy dari rawan artikular, jurang artikular melebar, dengan atrofi tulang rawan, ia sempit, dengan subluxation, bentuknya menjadi tidak sekata,

sebagai permukaan bersama (ankylosis) tumbuh bersama, ia hilang sepenuhnya;

5) keadaan periosteum di rantau epifisis tulang yang diartikulasikan (dengan periostitis,

ossifikasi, penebalan atau detasmen).

Apabila mengkaji radiografi kanak-kanak, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada keadaan zon pertumbuhan dan nukleus ossifikasi, masa penampilan mereka, simetri nuclei ossification dan zon pertumbuhan, masa sinostosis bahagian-bahagian individu tulang.

Dalam sistem organ sokongan dan gerakan sendi tulang memainkan peranan hubungan antara tulang dan otot. Mereka menyediakan penyepaduan tulang individu ke dalam rangka, pertumbuhan tulang, pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain, pergerakan badan di angkasa, pemeliharaan kedudukan badan tertentu dan kestabilannya, pencegahan haus pramatang struktur pendukung, kesan bantalan (musim bunga) semasa pergerakan.

Pergerakan bersama

Pergerakan Bersama '>

Pergerakan bersama

Untuk analisis latihan, sangat penting untuk mengetahui nama-nama pergerakan dan untuk memahami di mana sendi mereka berlaku.

Jenis sendi

Pesawat dan arah badan manusia '>

Pesawat dan arah badan manusia

Sesetengah sambungan tulang tidak bergerak atau membenarkan membuat pergerakan hanya dalam julat yang sangat terhad. Sebagai contoh, tulang tengkorak bersambung dengan sangat tegas dan tidak bergerak relatif terhadap satu sama lain.

Di tempat di mana tulang belakang menghubungkan ke tulang panggul, terdapat sendi sakcroiliac separa bergerak, yang membolehkan anda membuat pergerakan yang minimum. Tetapi terdapat kategori ketiga tulang sendi - sendi. Bergantung kepada struktur, saiz dan struktur mereka, mereka membenarkan tulang untuk membuat pergerakan bebas dengan sifat yang sangat berbeza.

Sendi sinovial dijumpai dalam badan lebih kerap daripada yang lain. Mereka dicirikan oleh kehadiran kapsul artikular yang mengelilingi persimpangan tulang dari semua pihak. Membran dalaman kapsul, di bawah pengaruh pergerakan yang dilakukan di sendi, mengeluarkan cecair sinovial, yang bertindak sebagai pelincir. Sendi sinovial yang biasa termasuk bahu, lutut, pinggul, pergelangan kaki, dan sendi tangan, kaki dan tulang belakang. Daripada semua sendi, lutut adalah yang terbesar, sendi pinggul adalah yang paling kuat, dan sendi bahu adalah yang paling tidak stabil.

Tindakan bersama

Apabila kita melakukan tindakan, contohnya, kita mengangkat beban atau menjalankan, impuls saraf merangsang gabungan otot tertentu, dan akibat pergerakan penguncupan mereka pada sendi sinovial dilakukan. Sebagai contoh, apabila kita membengkokkan lengan dengan dumbbell di sendi siku, beban meningkat kerana bisep dilampirkan pada satu hujung ke humerus dan yang lain ke tulang lengan bawah (radial dan ulnar), kontrak dan menarik lengan bawah ke bahu.

Arah pergerakan

Kebanyakan pergerakan mempunyai nama biasa, tanpa mengira sendi di mana ia berlaku. Tetapi ada pergerakan khusus yang bersifat khusus untuk sendi tertentu. Ia dibuat dalam satah anatomi tertentu. Sebagai contoh, lekapan lengan dan kaki di bahu, sendi pinggul dan lutut berlaku dalam pesawat yang sama. Ini membolehkan anda membuat klasifikasi pergerakan dan analisis mereka lebih mudah dan logik. Jadual di muka surat 12 menunjukkan pergerakan yang biasa berlaku kepada banyak sendi, dan kemudian pergerakan khusus yang dilakukan hanya pada sendi tertentu.

Sebagai peraturan, nama pergerakan itu mengandungi nama sendi di mana ia berlaku, seperti lenturan lengan pada sendi bahu, memanjangkan kaki pada sendi lutut, putaran tulang belakang, menurunkan kambing, dll. badan. Sebagai contoh, jika kita mengatakan "lanjutan kaki", ia tidak begitu jelas di mana sendi sendi itu tidak seimbang - di lutut, pinggul atau buku lali.

Biasanya pergerakan adalah berpasangan. Jika pergerakan berada dalam arah yang sama, maka mesti ada pergerakan terbalik - sekurang-kurangnya untuk kembali ke kedudukan asalnya. Pasangan gerakan biasa adalah lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan, putaran masuk dan keluar, menurunkan dan mengangkat. Membaca analisis latihan, anda akan menemui nama-nama ini lebih daripada sekali. Nama-nama pergerakan diberikan berdasarkan postur anatomi piawai. Dalam kes ini, "melengkapkan lengan pada sendi siku," misalnya, akan menjadi pergerakan yang sama, tidak kira sama ada orang itu berdiri, berbaring di belakang atau duduk.