Utama / Pergelangan tangan

Ankle: struktur, fungsi dan kecederaan

Miscellaneous 0 4,633 Views

Sendi pergelangan kaki adalah mekanisme penting yang terdiri daripada pembentukan tulang-musculo-tendon, berkat kerja yang diselaraskan yang tidak hanya memastikan setiap pergerakan kaki, tetapi juga mengawal kestabilan menegak orang tersebut. Bersama mengawal pelbagai pergerakan yang dilakukan oleh kaki, merasakan dan melembutkan impuls dari satu-satunya ketika bergerak atau melompat, memberikan pergerakan gerakan manusia. Bagaimanapun, bahagian kaki ini, yang merupakan kawasan di antara kaki dan kaki bawah, adalah paling terdedah kepada pelbagai kerosakan mekanikal dan penyakit yang bersifat infeksi-inflamasi. Masa yang hilang selepas manifestasi pertama gejala gangguan dalam fungsi normal sendi menganggu keadaan dan boleh membawa kepada perkembangan penyakit kronik, seperti arthritis.

Rupa dan elemen sendi buku lali

Struktur buku lali

Sendi pergelangan kaki adalah sistem sambungan otot, tulang dan tendon, yang memastikan pengedaran beban yang dihantar oleh sistem muskuloskeletal manusia ke kaki, pergerakan translasi dan putaran kaki ketika bergerak atau mengalami beban.

Kemunculan tulang sendi

Dalam anatomi sendi, adalah kebiasaan untuk membezakan kumpulan-kumpulan kawasan berpasangan, seperti dalaman dan luaran; depan dan belakang. Struktur sendi buku lali adalah forepart, yang merupakan bahagian belakang kaki, dan belakang, terletak di wilayah tendon Achilles. Had atas kawasan buku lali adalah pada jarak 8 cm di atas bonjol dibezakan dari permukaan dalaman, yang disebut buku lali medial.

Apakah bahagian tengah pergelangan kaki itu

Garis yang terletak di antara pergelangan kaki sebelah, terletak di bahagian yang bertentangan bahagian medial, adalah sempadan anatomi yang memisahkan pergelangan kaki dan kaki orang itu.

Ini adalah bahagian belakang pergelangan kaki anterior.

Struktur sendi buku lali adalah nod mudah alih pembentukan artikular, yang terdiri daripada:

 1. ram;
 2. tumit;
 3. tibia;
 4. tulang tibia.

Anatomi peranti tibia dan tulang tibia, yang mempunyai penebalan pada hujungnya, memungkinkan untuk mengehadkan talus di bahagian atas dan sisi. Tulang-tulang di tempat akhir mewakili lubang dalam bentuk pembentukan cekung di satu tangan dan bahagian cembung, yang merupakan kepala sendi pada yang lain. Ujian bawah tibia adalah arcuate, anatominya termasuk proses di dalam dan dua proses, yang disebut pergelangan kaki di bahagian depan dan belakang tibia.

Pucuk anterior dan posterior permukaan artikular membentuk permukaan pergelangan kaki dalaman, dengan elemen anterior menjadi lebih besar berbanding saiz posterior. Ligament yang mempunyai bentuk deltoid, bersama dengan sistem otot yang memberikan pergerakan sendi, menghubungkan ke pergelangan kaki tanpa penyertaan elemen artikular dari bahagian dalam struktur. Di permukaan luar, di sisi yang bertentangan dengan ligamen deltoid, terdapat tulang rawan yang melaksanakan fungsi pelindung.

Sistem ligamen dan otot pergelangan kaki

Fungsi ligamen adalah untuk memegang tulang dan memberi mereka lokasi tertentu relatif kepada satu sama lain. Anatomi mereka adalah koleksi serat dalam bentuk berkas yang diatur sedemikian rupa sehingga, dalam satu tangan, ia tidak menghalang pergerakan struktur tulang ketika melakukan tindakan; Sebaliknya, pastikan kekuatan kedudukan tetap tulang. Kelenturan yang wujud dalam ligamen membolehkan mereka melakukan pergerakan lenturan dan perpanjangan dengan parameter amplitudi yang diperlukan. Struktur sendi pergelangan kaki termasuk ligamen, yang terletak di kedua-dua sisi permukaan tepi sendi, dari sisi dalaman, ligamen deltoid mewakili anatominya. Bahagian luar pergelangan kaki membentuk tumit, -pokok, anterior, posteriorly ramus fibula.

Ligan antara tulang menghubungkan tibia dan tibial elemen, belakang belakang kompleks otot dan tendon kaki dalam kombinasi dengan elemen melintang menghalang amplitud berlebihan putaran kaki dalam arah batin. Putaran pada arah luaran, melebihi batas yang ditetapkan secara fisiologi, dibatasi oleh ligamen tibifibular anterior yang lebih rendah. Injap fibular talon di bahagian bawah berpindah ke ligamen-fiben calcaneal. Ligamen deltoid bersama-sama dengan otot-otot kumpulan fibrous dan bersisik fibril yang bertindak sebagai elemen yang menghubungkan tulang sendi buku lali manusia.

Struktur ligamen buku lali mempunyai peranti dari beg dua lapisan, di mana tisu tulang disertakan di antara ruang otot yang menyebabkan kaki bergerak. Salah satu tugas yang dilakukan oleh sendi adalah untuk memastikan otot yang ketat ke tulang, sementara tujuan lain adalah pengeluaran jisim plastik, yang berfungsi sebagai pengisi rongga.

Sendi pergelangan kaki dibekalkan dengan darah melalui tiga arteri yang membentuk cawangan pada rangkaian unsur-unsur yang lebih kecil di dalam bidang kapsul artikular. Aliran darah melalui urat disediakan oleh sistem kapal yang terletak di dalam dan sekitar sendi. Pemancaran rangkaian bekalan darah membolehkan anda menyampaikan khasiat dan oksigen secara efisien ke sel-sel struktur dan mengambil darah melalui sistem urat, yang menyumbang nutrien.

Fungsi

 • Sendi pergelangan kaki melakukan pemindahan seragam jisim seluruh tubuh seseorang di atas kawasan kaki. Struktur buku lali memberikan kusut dari kesan kasar dan gegaran yang dialami oleh permukaan kaki apabila berjalan dan berlari dan dikhianati melalui rawan ke sendi dan kemudian ke bahagian atas kaki manusia.

Kecederaan yang paling kerap pergelangan kaki

 • Kerja terkoordinasi bahagian pergelangan kaki membolehkan tubuh berdiri tegak ketika berjalan, memastikan pergerakan lancar ketika mendaki atau menurun. Menggerakkan kaki di kedua-dua arah dalam arah menegak disediakan oleh pergelangan kaki, dan untuk pergerakan di kawasan sisi, sambungan tulang tumit dan talus bertanggungjawab.
 • Apabila bergerak di sepanjang permukaan yang tidak rata, anatomi otot pergelangan kaki membolehkannya melakukan ketegangan dan kelonggaran serat yang tepat pada masanya untuk mengekalkan kestabilan badan manusia, dalam satah paksi menegak.

Tali pergelangan kaki dapat melakukan putaran di sekitar paksi sendiri dengan amplitud 60-90 ° dan paksi menggambarkan radius di sekitar bahagian luar pergelangan kaki.

Penyakit Jantung

Sila ambil perhatian: Gelang kaki, disebabkan oleh anatomi yang menyambungkan banyak elemen bersama-sama, adalah bahagian yang paling lemah pada kaki, tepatnya kerana sejumlah besar bahagian yang membentuk komposisinya. Teori kebolehpercayaan mengatakan bahawa lebih banyak unsur sistem mengandungi, semakin kecil kemungkinan ia gagal. Penghakiman ini sepenuhnya terpakai pada pergelangan kaki, yang mengandungi sebilangan besar struktur rentan terhadap pengaruh pelbagai kelemahan. Penyakit yang paling biasa adalah:

 • Patah tulang belulang adalah salah satu peristiwa traumatik yang paling biasa yang berlaku dalam kes ligamen tertinggal semasa pergerakan tiba-tiba di dalam atau di luar buku lali. Dalam kes apabila sendi pergelangan tangan rosak, adalah mustahil bagi seseorang untuk bergantung kepada anggota yang cedera, disebabkan oleh sakit akut, kawasan kepekatan gangguan membengkak.
 • Tendonitis adalah proses keradangan di wilayah tendon Achilles, yang menunjukkan dirinya dalam bentuk gejala sakit yang terjadi ketika berjalan atau berjalan. Penyakit ini berbahaya kerana kemungkinan komplikasi dalam bentuk pelanggaran keutuhan tisu tendon, kemungkinan arthritis.
 • Arthritis adalah proses keradangan kronik di sendi buku lali dan bersebelahan, kejadian yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Proses keradangan dicirikan oleh fakta bahawa mereka tidak semestinya akibat kerosakan kepada integriti sendi. Terutama dengan jelas gejala sakit arthritis yang menyakitkan pada waktu malam, pada siang hari ia menunjukkan dirinya apabila terdapat beban pada pergelangan kaki, sebagai contoh, semasa berjalan. Gejala-gejala penyakit semakin teruk dalam proses shoeing dan bergerak naik tangga.

Bagaimanakah arthritis pergelangan kaki muncul?

 • Deforming arthrosis adalah penyakit yang sangat berbahaya, kerana dalam kes awal terapi terapi, ia boleh menyebabkan kehilangan mobiliti, sekatan dalam kemungkinan pergerakan dan kecacatan seseorang. Jenis osteoartritis ini berkembang di latar belakang kecederaan yang telah dipindahkan sebelum ini di kawasan talus, tibia atau kerosakan pada pergelangan kaki dalaman dan luaran. Sekiranya kerosakan pada tulang, pembentukan permukaan dengan pelepasan yang tidak rata mungkin. Apabila tulang tersebut bersentuhan dengan unsur-unsur lain di kawasan artikular, kelancaran pergerakan dan geseran sendi terganggu, kemungkinan tumor dan perubahan dalam gaya hidup orang itu tinggi.
 • Sprain menjejaskan pergelangan kaki, gejala utamanya adalah bengkak, akibat dari pencurahan darah di bahagian dalaman dan luaran kaki.

Lilit kaki buku lali

 • Osteoartritis adalah penurunan dalam mobiliti sendi kerana kehadiran tisu tulang rawan dari permukaan dalaman sendi.

Untuk apa-apa gangguan kerja, adalah perlu untuk mengurangkan beban pada sendi buku lali, bergantung kepada keparahan penyakit, adalah perlu untuk melancarkannya. Untuk melakukan diagnosis dan rawatan yang tepat, perundingan dengan pakar adalah perlu. Menurut tanda-tanda luar, gambaran gejala penyakit dan semasa x-ray, MRI atau ultrasound, sejauh mana kerosakan pada struktur rawatan sendi dan preskripsi akan ditentukan.

Video Bagaimana untuk pulih buku lali selepas kecederaan

Gelang kaki adalah salah satu organ yang paling penting, lebih tepatnya sistem komunikasi otot, tulang dan tendon, memastikan tidak hanya kestabilan menegak seseorang, tetapi juga kemampuan bergeraknya, dan prestasi fungsi yang diperlukan oleh kaki. Fungsi lain dari sendi termasuk memastikan putaran pesawat kaki di beberapa arah dan redaman beban yang dialami oleh kaki seseorang semasa berjalan dan berjalan. Kerosakan kepada salah satu daripada banyak organ yang membentuk sistem ini boleh membawa kepada imobilisasi dan kecacatan. Penjagaan tepat pada masanya dan penjagaan yang betul pada permukaan cedera kaki dan pencegahan kecederaan yang mungkin berlaku, contohnya, penggunaan pembalut pada risiko kerosakan, adalah sangat penting.

Ankle: anatomi dan struktur + Foto

Sendi pergelangan kaki adalah mekanisme yang paling sensitif dan penting dalam anatomi dan struktur kaki, yang terdiri daripada pembentukan otot tulang dan tendon, dengan kerja penyesuaian bersama mereka adalah mungkin untuk menghasilkan gerakan kaki, untuk mengekalkan keseimbangan dan kestabilan dalam kedudukan tegak.

Ankle mengawal pelbagai gerakan yang melakukan kaki, melembutkan impuls semasa pergerakan, berjalan dan melompat.

Selain itu, bahagian kaki ini amat sensitif terhadap pelbagai kecederaan dan proses infeksi dan radang.

Mengapa ini berlaku akan menjadi jelas apabila kita mempertimbangkan struktur sendi buku lali manusia.

Ciri-ciri anatomi pergelangan kaki

Pengagihan seragam berat badan pada kaki disebabkan oleh sendi pergelangan kaki. Had atas anatomi terletak secara konvensional yang terletak tujuh hingga lapan sentimeter di atas buku lali medial.

Garis antara sendi dan kaki adalah garis antara pergelangan kaki. Lateral terletak di bahagian tengah medial.

Sendi mempunyai bahagian dalaman, luaran, anterior dan posterior. Depan adalah bahagian belakang. Bahagian belakang terletak di kawasan tendon Achilles.

Jabatan dalaman terletak di pergelangan kaki medial, jabatan luaran di tempat sebelah.

Struktur terperinci

Tulang

Sendi buku lali menggabungkan tulang fibular dan tibial dengan tulang talus suprapaeal dan tulang kaki.

Bahagian tulang yang ditumbuhkan memasuki lubang di antara tulang yang lebih rendah dari tulang fibula dan tibial; sendi buku lali dibentuk berhampiran sambungan sedemikian.

 1. - pergelangan kaki dalaman - adalah pinggir bawah tibia;
 2. - pergelangan kaki luaran mewakili pinggir fibula;
 3. - bahagian bawah tibia.

Bahagian luar pergelangan kaki mempunyai lekapan di belakang, di mana tendon tetap yang sesuai untuk otot fibula. Sarung tisu penghubung (fascia) bersama-sama dengan ligamen artikular sisi dipasang pada bahagian luar buku lali.

Sendi buku lali mempunyai celah yang membentuk permukaan dalaman bahagian atas talus dan rawan hyaline.

Bagaimana rupa buku lali itu?

Permukaan bawah perbatasan

Tibia adalah serupa dengan penampilan arka. Di bahagian dalam arka terdapat scion. Pada tulang tibia terletak proses, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior.

Tenderloin halus

Terletak di luar tibia. Di tepi takik ini terletak tubercles. Sebahagian daripada buku lali luar terletak di pemotongan fibular, yang, bersama-sama dengan pergelangan kaki luaran, membentuk sintetik tibial.

Agar gabungan berfungsi dengan berkesan, adalah perlu untuk memantau keadaannya. Bahagian belakangnya lebih besar dari bahagian depan.

Rabung tulang

Membahagi permukaan sendi ke dalam dan luar.

Tali pergelangan kaki terbentuk dari tubercle anterior dan posterior permukaan artikular. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang posterior lebih kecil daripada anterior.

Calcaneus dan tulang betis

Mereka bersatu dengan tulang talus. Terima kasih kepada blok, ia menyambung kepada shin. Antara bahagian-bahagian distal bahagian peroneal dan tibial, yang disebut "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak.

Di bahagian atas, blok itu mempunyai bentuk cembung dengan pergeseran ke mana episodis distal tibial distal memasuki.

Blok depan sedikit lebih besar, bahagiannya terletak di leher dan kepala. Di bahagian belakang adalah tengkorak kecil dengan kerudung, di mana ia melengkung ibu jari.

Otot

Otot terletak di belakang dan di luar, terdapat:

 1. - Tibial belakang;
 2. - otot triceps kaki;
 3. - otot kaki flexor panjang;
 4. - plantar.

Di bahagian depan adalah otot ekstensor:

 1. - panjang extensor kaki besar;
 2. - tibial anterior;
 3. - panjang ekstensor kaki lain.

Pergerakan masuk dan keluar dari sendi disediakan oleh pronator.

Bungkusan

Fungsi berfungsi bersama adalah disebabkan oleh ligamen yang membetulkan unsur tulang di tempatnya.

Ligamentum deltoid dianggap yang paling kuat, ia menyumbang kepada sambungan talus, tulang scaphoid dan calcaneal di sisi dalaman pergelangan kaki.

Ligamen bahagian luar termasuk: ligamentum calcaneal-fibula, posterior dan anterior taralo-fibular.

Syndesmosis antara muka adalah pendidikan yang merupakan alat ligamentous. Untuk mengelakkan putaran berlebihan ke dalam, ada ligamen bawah posterior yang lebih rendah, ia bertindak sebagai kesinambungan ligamen interosseous. Dan dari putaran luaran tiba-tiba, lipat tibialis anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara takat fibular, memegang belakang.

Bekalan darah

Bekalan darah sendi melalui tiga arteri darah - tibial anterior dan posterior, fibular.

Aliran keluar Venous diwakili oleh rangkaian saluran yang luas, dibahagikan kepada rangkaian luaran dan dalaman. Kemudian mereka membentuk urat saphenous yang kecil dan besar, urat tibial anterior dan posterior. Bersambung antara satu sama lain dengan rangkaian anastomosa.

Kapal limfa mempunyai kursus yang sama seperti pada saluran darah, aliran keluar limfa di depan dan selari dalam arteri tibial, dan di luar dan di belakang arteri fibular.

Cawangan saraf endings, serta peroneal dangkal, saraf tibial, anak lembu dan saraf tibial yang mendalam terletak di sendi pergelangan kaki.

21. Ankle: struktur, bentuk, pergerakan; otot

bertindak bersama ini, bekalan darah mereka dan pemuliharaan; imej x-ray dari sendi buku lali.

Tali pinggang (supraranny), artikuldtio talocruralis (Rajah 104, 105; lihat Rajah 103). Ini adalah sendi blok tipikal. Ia terbentuk oleh permukaan artikul kedua tibiae dan talus. Pada tibia, ini adalah permukaan artikular bawah yang diartikulasikan dengan blok talus, dan permukaan artikular pergelangan kaki medial, yang diartikulasikan dengan permukaan pergelangan kaki medial blok talus. Fibula adalah permukaan artikular pergelangan kaki, yang diartikulasikan dengan permukaan pergelangan kaki buku lali talus. Tulang tibial dan peroneal bergabung bersama, seperti garpu, melampirkan blok talus. Kapsul artikular mempunyai bentuk cuff pendek, yang dilampirkan pada permukaan depan tulang tibia dan pada talus untuk anterior 5-8 mm ke rawan artikular, dan di belakangnya dari sisi rawan artikular. Kapsul di sisi sendi adalah kukuh dan tebal, depan dan belakang - nipis dan longgar, membentuk lipatan.

Ligamen yang menguatkan sendi, terletak pada permukaan sisi sendi. Ligament medial (deltoid), llg. pengantara (deltoideum) (lihat rajah 104, 105), yang terletak di permukaan medial sendi, mempunyai bentuk plat berserabut luas dari bahagian bawah. Ini ligamen yang tebal, kuat bermula pada pergelangan kaki medial, turun dan melekat dengan ujungnya yang diperluaskan ke tulang berbentuk bot, ram dan tulang calcaneal. Ia mempunyai empat bahagian: bahagian tibial-navicular, pars tibionavicularis; tibial-tumit

Ch t, pars tibiocalcanea; depan dan belakang bahagian-bahagian rami sheberts, paries tibiotalares anterior et posterior; kapsul dikuatkan dengan tiga ligamen pada sisi sisi sendi. Ligamen talus-tibia anterior, lig. talofibulare anterius, nipis, pendek, mempunyai bentuk quadrangle. Ia berjalan hampir mendatar, dilekatkan pada permukaan luaran pergelangan kaki dan ke leher talus. Posterior t a-fibular cord, lig. talofibulare pos-terius, terletak pada permukaan posterior-lateral sendi.

Ia bermula dari buku lali sisi, pergi ke belakang dan melekat pada proses posterior talus. Ligamen tumit fibula, lig. calcaneofibulare, bermula dari pergelangan kaki sisi, turun dan berakhir pada permukaan luar tulang tumit.

Dalam gegelung pergelangan kaki (supratara), pergerakan di sekeliling paksi hadapan mungkin - flexion (flexion plantar) dan lanjutan (flexion dorsal). Julat gerak ialah 60-70 °. Dengan pergeseran plantar, pergerakan kecil ke sisi mungkin, kerana dalam hal ini bahagian sempit dari talus memasuki bahagian terluas antara D dengan pergelangan kaki, tulang tibia.

Sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi berikut: subtalar, talonecokular-navicular, tumit-kuboid, sendi tarsal melintang, berbentuk baji, pre-tarsal-metatarsal (Rajah 106).

onavtcularis. Ini bersama termasuk dua sendi yang ada

kapsul berasingan dan rongga sendi berasingan. Per-

Yang kedua dibentuk oleh artikulasi artikular kalcaneus posterior

permukaan terletak pada permukaan bawah ram

tulang dan permukaan artikular bular posterior, iaitu

di permukaan atas calcaneus. Permukaan yang artikular

Kapsul kongruetus tipis dan bebas. Dia

menonjol sebagai gabungan subtalar, articulatio subtalaris.

Sambungan kedua dibentuk oleh artikulasi kepala talarus dengan tulang navicular di depan (sendi talus-navicular) dan calcaneus di bawah,. kilang calcane-onaviculare, yang merupakan kord berserabut dengan ketebalan 0,5 cm. Ligament ini dijangkau di antara ujung medial bawah ramus calcaneus dan permukaan bawah tulang scaphoid. Ia menyokong kepala talus. Di tempat di mana ligamen bersentuhan dengan kepala talus, ketebalan ligamen adalah tulang rawan yang berserabut. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular, membentuk satu rongga artikular.

Sendi talonecaneus-navicular disokong oleh ligamen. The ligament talo-calcaneal interosseous, the lig-talocalcaneum interosseum, terletak di sinus tarsal dan menghubungkan permukaan-permukaan calcaneus dan talus yang saling berhadapan dengan satu sama lain. Bundel ini sangat kuat, ketat/ ditarik di antara tulang yang diartikulasikan.

Ligamen Taraino-navicular, lig. talonavicu-Idre, menguatkan sendi dari atas dan menghubungkan permukaan belakang leher talus dan tulang navicular.

Mengikut bentuk permukaan artikular, sendi ram-helikopter boleh dikaitkan dengan sfera, tetapi pergerakan di dalamnya mungkin hanya sekitar paksi sagittal, yang melalui bahagian tengah kepala ramus dan meninggalkan permukaan lateral tulang tumit. Pergerakan dalam sendi ini dijalankan serentak di kedua-dua bahagiannya, iaitu kedua-dua sendi berfungsi bersama sebagai sendi. Denganpiagam Jumlah pergerakan dalam sendi-sendi ini adalah terhad disebabkan ketidakcocokan pusat paksi pergerakan mereka, perbezaan kecil dalam bidang permukaan artikular dan kehadiran ligamen yang kukuh. Pergerakan di dalam gabungan gabungan ini dijalankan di sekitar paksi sagittal - penambahan dan penculikan. Tulang masih tetap bergerak sementara seluruh kaki bergerak dengan tumit dan tulang navicular. Apabila pemutus (putaran keluar), medial, tepi kaki dinaikkan, dan permukaan belakangnya berputar ke sisi sisi (supinasi). Semasa penculikan (putaran ke dalam), pinggir sisi kaki naik, dan permukaan belakangnya berputar ke bahagian medial (pronation ^ Jumlah isipadu pergerakan sekitar paksi sagittal tidak melebihi 55 °.

Dalam kanak-kanak (terutamanya pada tahun pertama kehidupan), kaki berada di kedudukan terlentang, oleh itu, apabila berjalan, kanak-kanak meletakkan kaki tidak di bahagian bawah tunggal, tetapi pada pinggir sisinya. Dengan umur, penembusan kaki berlaku (menurunkan pinggir medialnya).

Ankle - apa itu, struktur dan fungsi

Di antara semua kecederaan sendi, kecederaan pada buku lali adalah yang paling berbahaya, tetapi hanya sebahagian kecil orang yang sihat yang peduli terhadap kesihatan bahagian badan ini. Mari kita cuba untuk mencari tahu apa pergelangan kaki, di mana ia terletak dan bagaimana untuk melindungi dari kerosakan.

Apakah pergelangan kaki dan di mana ia terletak?

Pergelangan kaki adalah sendi yang menghubungkan tulang kaki dan kaki. Dalam tubuh manusia, ia memainkan peranan penting: bukan untuk apa-apa yang cedera serius dan penyakit pergelangan kaki menyebabkan kecacatan, di mana seseorang kehilangan keupayaan untuk bergerak. Secara lebih mendalam, pergelangan kaki dipanggil sistem kompleks tulang, ligamen, otot. Ia terletak di tempat di mana kaki bawah dihubungkan dengan kaki.

Struktur buku lali

Sendi pergelangan kaki mempunyai struktur yang kompleks, kerana ia menghubungkan 3 tulang sekaligus: tibial, peroneal, dan talus. Dua bentuk pertama sarang di sekitar yang terakhir, yang memastikan pergerakan kaki ke kanan dan kiri dan pada masa yang sama menghadkan pergerakan naik dan turun.

Kelenturan tambahan juga diberikan oleh empat ligamen: satu dalaman dan tiga luaran, bermula pada tibia. Tugas mereka adalah untuk menghadkan pergerakan kaki dalam arah yang berbeza, kerana dengan kefleksibelan buku lali yang berlebihan, risiko kecederaan akan beberapa kali lebih tinggi.

Dalam sendi buku lali, terdapat empat bahagian:

 1. Bahagian depan terletak kira-kira di bawah tempat di mana bahagian atas kaki disambungkan ke shin.
 2. Kembali. Jika anda memegang tangan anda dari belakang tumit, anda boleh merasakan tendon Achilles. Di bawahnya, di rantau ini terdapat dua tulang pelantak, dan jabatan ini terletak.
 3. Luar Di kaki kanan di sebelah kanan anda dapat mencari tulang yang melambung. Sedikit lebih dalam, di bawahnya, dan adalah jabatan yang dikehendaki.
 4. Dalaman - kini kita akan dapati tulang melekat keluar dari sebelah kiri di kaki kanan. Ini adalah kesinambungan tibia. Bahagian yang dikehendaki dari buku lali adalah di bawahnya.

Di samping itu, di sebelah pergelangan kaki adalah otot yang memberikan pergerakan kaki. Daripada jumlah ini, yang paling penting adalah otot tibialis anterior dan posterior (mereka menggerakkan kaki bergerak), flexors jari-jari kaki, otot triceps tibia (ia membolehkan anda membengkokkan kaki).

Mengapa anda perlu buku lali?

Dalam tubuh manusia, bersama ini memainkan peranan penting. Sekiranya tidak, kita tidak boleh berjalan. Oleh itu, dalam kes kecederaan pergelangan kaki, orang itu sama ada cacat, tidak dapat bergerak, atau merasakan kesakitan yang tajam ketika berjalan.

Ankle melakukan fungsi berikut:

 1. Membentuk sambungan mudah alih tulang kaki dan kaki;
 2. Ia adalah sebahagian daripada sistem muskuloskeletal - pergerakan mustahil tanpanya;
 3. Membolehkan anda menyebarkan berat badan dengan sama rata pada kedua-dua kaki;
 4. Oleh kerana kemungkinan pergelangan kaki pergelangan kaki bergerak dalam arah yang berbeza, seseorang boleh berjalan di atas permukaan dengan asperities tanpa banyak usaha;
 5. Membantu untuk berdiri lurus dan mengekalkan keseimbangan apabila melakukan latihan fizikal;
 6. Kusyen pergerakan tajam dan gegaran.

Kesemua fungsi di atas hanya dilakukan oleh pergelangan kaki yang sihat, yang cedera tidak dapat menampung mereka dan sangat merosot kualiti hidup.

Kemungkinan luka sendi buku lali

Terdapat pendapat bahawa hanya atlet yang merosakkan buku lali. Ini adalah benar, tetapi sebahagiannya, kerana kecederaan sendi ini boleh diperolehi dalam kehidupan seharian, cukup untuk melangkah pada langkah yang salah, untuk mengembara di pinggir fossa, atau mengikat kaki di dalam gelap. Anda akan segera mengetahui sama ada sendi pergelangan kaki rosak, kerana kesakitan akut di bahagian badan ini sukar diabaikan.

Jadi, apa penyakit yang dikaitkan dengan sendi buku lali?

 • Arthritis - kerosakan sendi. Simptom utamanya adalah sakit, di samping itu, kulit pada pergelangan kaki mungkin bertukar menjadi merah dan sendi mungkin mengambil bentuk yang tidak teratur. Rawatan penyakit ini memakan masa, ia berlaku di bawah pengawasan seorang doktor dan kadang-kadang disertai oleh imobilisasi kaki. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, arthritis (keradangan) boleh bertukar menjadi arthrosis (bentuk kronik).
 • Sprain. Ia berkaitan dengan pecah separa dan kerosakan pada saluran darah, oleh itu gejala yang paling jelas adalah penampilan edema, pembengkakan dan penyinaran seluruh kaki. Sekiranya gejala ini dapat dilihat, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah meletakkan ais atau sebotol air sejuk di kaki anda. Kemudian, dalam masa 10-14 hari, kaki perlu dialihkan, dan ligamen akan sembuh secara bebas, bagaimanapun, jika anda meregangkan 3 darjah, pembedahan diperlukan.
 • Osteoarthritis dikaitkan dengan kerosakan tulang rawan. Penyakit ini paling biasa di kalangan orang yang berumur 40-60 tahun, dan wanita lebih kerap terkena. Gejala - sakit kesakitan dan kecacatan yang berterusan. Rawatan melibatkan penetapan pergelangan kaki, mengehadkan aktiviti fizikal dan menggunakan ubat penghilang rasa sakit.
 • Pecah di kawasan buku lali disertai dengan sakit akut, rupa lebam dan kerumitan semasa palpasi kaki. Pertolongan cemas termasuk penyingkiran kasut yang teliti dan pengenaan tayar. Rawatan lanjut berlaku di bawah pengawasan seorang doktor dan berlangsung selama enam bulan.

Bagaimana untuk melindungi buku lali dari kecederaan?

Pesakit dengan kecederaan teruk sendi pergelangan kaki sering mengadu bahawa kemudian bahagian ini badan secara berkala mengingatkan dirinya dengan kesakitan. Atas sebab ini, lebih baik cuba mencegah kecederaan dengan mengikuti beberapa peraturan mudah:

 1. Sekiranya anda mengalami kesakitan di pergelangan kaki, dapatkan nasihat doktor.
 2. Kasut harus memilih yang sesuai dengan saiznya.
 3. Jangan tergesa-gesa turun tangga.
 4. Elakkan obesiti. Berat kelebihan, terutamanya pada usia tua, mencipta beban tambahan pada kaki dan, dengan itu, pada buku lali.
 5. Wanita sepatutnya memilih kasut tanpa tumit atau pada platform kecil yang stabil.
 6. Sebelum berjoging, terutamanya di atas medan kasar (taman), anda perlu memanaskan badan untuk pergelangan kaki. Untuk melakukan ini, satu latihan mudah adalah sesuai: meningkatkan tumit pada satu kaki, anda perlu memutarnya dalam arah yang berbeza selama 1-2 minit, dan kemudian mengulangi yang sama dengan kaki yang lain.

Oleh itu, pergelangan kaki adalah gabungan yang paling penting dari tubuh manusia, yang mempunyai struktur yang kompleks dan dengan itu memerlukan rawatan yang berhati-hati. Jika anda mengelakkan kecederaan, memakai kasut yang selesa dan secara berkala menjalankan urutan buku lali, anda boleh kekal sihat dan aktif bergerak ke usia tua.

Sendat buku lali

Sendi yang paling rentan dalam tubuh manusia adalah pergelangan kaki. Dengan bantuan pergelangan kaki, kaki dan kaki bawah dihubungkan dengan satu sama lain.

Terima kasih kepada sendi ini, seseorang boleh berjalan. Sendi pergelangan kaki agak rumit: ia adalah kombinasi dari pelbagai tulang, dengan satu sama lain menghubungkan sistem tulang rawan dan otot. Pembuluh darah dan plexus saraf memberikan khasiat kepada tisu dan membantu menyelaraskan pergerakan.

Anatomi sendi buku lali

Bahagian berikut dibezakan di buku lali:

- Belakang. Ia adalah tendon paling besar dalam tubuh manusia, boleh menahan sehingga 400kg. Terima kasih kepada tendon ini, calcaneus dan otot gastrocnemius disambungkan, dan jika kecederaan berlaku, keupayaan untuk menggerakkan kaki hilang;

- Dalaman - pergelangan kaki medial.

- Outer - buku lali sebelah.

Tulang belakang

Kaki pergelangan kaki terdiri daripada tibia dan tulang fibula tibia. Dilampirkan pada tulang suprapyatous kaki (tulang pergelangan kaki).

Bahagian bawah (distal) yang lebih rendah dari tulang tibia adalah sarang, dengan proses masuk talus kaki. Kompaun ini membentuk satu blok - asas sendi pergelangan kaki. Ia membezakan buku lali luar, permukaan distal tibia dan buku lali dalaman.

Pada pergelangan kaki luar, bahagian belakang dan depan, permukaan dalaman dan luaran adalah berbeza. Di belakang pergelangan kaki luaran terdapat alur di mana tendon otot peroneal panjang dan pendek dilampirkan. Di permukaan luar pergelangan kaki luar, ligamen sisi dan fascia sendi dilampirkan. Fascias dipanggil shell penghubung sendi. Fascias dibentuk oleh cangkang yang meliputi otot, tendon, dan saraf.

Permukaan dalaman mengandungi rawan hyaline, yang bersama-sama dengan satah atas tulang nadpyaton, membentuk retak luar pergelangan kaki.

Permukaan distal tibia dalam penampilan mirip dengan arka, di bahagian dalamannya adalah suatu proses. Tepi depan dan posterior tibia mencipta 2 buah pinggang, yang disebut pergelangan kaki anterior dan posterior. Kelebihan luar tibia mengandungi takaran peroneal, terdapat 2 bukit di kedua-dua wajahnya, dan pergelangan luaran luar tidak sepenuhnya di dalamnya. Bersama-sama mereka membentuk sindesmosis tibus, yang sangat penting untuk kerja artikulasi yang baik.

Epiphysis distal tibia terbahagi kepada 2 bahagian - besar, posterior dan lebih kecil - anterior. Pembentukan tulang kecil - puncak membelah permukaan artikular ke bahagian medial (dalaman) dan sisi (luar).

Tubercles anterior dan posterior membentuk pergelangan kaki dalaman. Tulang anterior lebih besar dan ia dipisahkan dari tubercle posterior oleh fossa. Bahagian dalaman pergelangan kaki tidak mempunyai permukaan artikular, fascia sendi dan ligamen deltoid dipasang padanya.

Bahagian luar ditutup dengan rawan hyaline, dan bersama-sama dengan permukaan dalaman talus ia membentuk retak dalaman pergelangan kaki.

Otot buku lali

Otot - flexors kaki terletak di belakang dan permukaan luar sendi buku lali. Ini termasuk: tibialis posterior, otot trisep tibia, flexor panjang kaki besar, plantar, flexor panjang jari kaki yang lain.

Otot extensor melalui bahagian anterior sendi buku lali. Di antara mereka dibezakan: panjang extensor ibu jari, tibial anterior, extensor panjang seluruh jari kaki.

Terima kasih kepada sokongan instep dan pronator, terdapat pergerakan masuk dan keluar dari sendi. Untuk pronator termasuk otot pendek dan panjang dan peroneal. Kepada sokongan instep - anterior tibial dan ekstensor panjang ibu jari.

Lilit kaki buku lali

Kecederaan yang dikatakan semua orang dengan tegas sebagai peregangan sebenarnya merosakkan ligamen buku lali. Bungkus kami tidak menghulurkan, tetapi pecah. Tetapi sifat jurang mungkin berbeza. Dari pecahan gentian individu ke pecah separa dan lengkap. Ligament sprain adalah istilah yang menggambarkan kerosakan ligamen ketika serat individu ligamen koyak, tetapi secara keseluruhan, ligamen stabil. Jika ligamen terbentang, tidak akan ada pendarahan, bengkak dan sakit selepas kecederaan.

Kerosakan pada sendi buku lali

Kerosakan ligament berlaku paling sering di pergelangan kaki, lutut, bahu, sendi siku disebabkan oleh anatomi dan fisiologi mereka.

Ligamen adalah struktur yang sangat kuat yang terlibat dalam pembentukan sendi. Tanpa mereka, pergerakan normal tidak mungkin. Keterukan kerosakan pada ligamen dianggarkan dalam darjah:

 • Gred I - kerosakan sedikit pada ligamen (pecah gentian individu, tanpa kerosakan pada keseluruhan berkas) tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Ijazah II - pecah separa ligamen, tetapi tanpa kehilangan kestabilan sendi.
 • Gred III - pecah ligamen lengkap dengan ketidakstabilan bersama.

Ligamen yang rosak menyebabkan keradangan, bengkak dan pendarahan (lebam) di sekitar sendi terjejas. Pergerakan di sendi adalah menyakitkan.

Kadangkala kerosakan kepada ligamen (pecah lengkap) boleh menjadi sangat serius, memerlukan rawatan pembedahan dan pemulihan.

Struktur buku lali

Ankle mempunyai struktur berikut:

Sendi dibentuk oleh tiga tulang, tibia, fibula dan tulang ram. Tulang-tulang ini diadakan bersama di pergelangan kaki bersama dengan bantuan ligamen, yang merupakan helai tisu penghubung yang kuat yang memegang tulang, membolehkan anda membuat pergerakan normal dan memberi kestabilan kepada sendi. Tendon menyambungkan otot dengan tulang dan diperlukan untuk memindahkan kekerasan. Sendi buku lali didominasi oleh dua ligamen. Ini adalah ligamen peroneal dan ligamen deltoid.

Tanda-tanda kecederaan ligamen buku lali

Terdapat tanda-tanda kecederaan sendi pergelangan kaki berikut:

 • Kesakitan
 • Bengkak
 • Pendarahan (lebam)
 • Sekatan pergerakan

Gejala-gejala "regangan" dan patah tulang adalah sama. Bahkan, kadang-kadang patah tulang boleh dikelirukan untuk keseleo. Sebab itulah sangat penting untuk berunding dengan pakar ortopedik untuk berunding selepas mengalami sebarang kecederaan.

Sekiranya kerosakan pada ligamen buku lali adalah sedikit, bengkak dan kesakitan mungkin kecil. Tetapi jika kerosakan teruk, bengkak dan sakit biasanya sengit.

Kebanyakan kecederaan pada pergelangan kaki berlaku sama ada semasa sukan atau semasa berjalan di atas permukaan yang tidak rata, apabila terdapat risiko yang besar untuk memutar kaki. Kedudukan kaki yang tidak semula jadi dalam kasut bertumit tinggi. Kemalangan kereta.

Kerosakan biasanya berlaku apabila beban yang mengalami pengalaman ligamen melebihi had biasa. Ini berlaku dengan tiba-tiba apabila kaki terikat atau tibia diputar (berputar) dengan kaki tetap.

Sebagai peraturan, kerosakan kecil kepada ligamen (gred I dan II) sembuh sendiri dalam masa tiga minggu. Matlamat utama rawatan adalah untuk melegakan keradangan, bengkak dan kesakitan, menghadkan pergerakan, untuk kembali berjalan normal secepat mungkin.

Pertolongan cemas untuk meregang sendi buku lali

Kaedah berikut untuk merawat ligamen pergelangan kaki adalah disyorkan:

 • Sekatan beban dan pergerakan. Adalah penting untuk menghadkan pergerakan dan beban pada pergelangan kaki untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.
 • Sejuk tempatan. Menggunakan ais akan membantu memperlahankan atau mengurangkan bengkak dan memberikan rasa sakit yang akan meringankan rasa sakit. Adalah wajar memohon ais ke tapak kecederaan pergelangan kaki dalam masa 48 jam selepas kecederaan. Jangan memegang ais lebih daripada 20 minit pada satu masa untuk mengelakkan radang dingin. Penembusan 1.5 jam sebelum pendedahan semula ais, ini membolehkan tisu kembali ke suhu biasa dan trofi, ulangi seperti yang diperlukan. Anda boleh membungkus sebarang produk beku dalam tuala dan lampirkan ke tempat kerosakan. Ini akan membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak. Ais harus digunakan secepat mungkin selepas kecederaan. (Jangan letakkan ais terus pada kulit.) Selain itu, jangan biarkan ais semasa tidur, dan simpan selama lebih dari 30 minit. Ini boleh menyebabkan radang radang.
 • Perban elastik. Ia perlu untuk membalut kaki dengan pembalut elastik. Tetapi pembalut adalah betul, tidak terlalu ketat. Sekiranya jari-jari menjadi sejuk, rasa kebas keledap muncul, maka pembalut terlalu ketat. Pembalut elastik akan menghadkan pergerakan bengkak dan batasan di sendi. Anda boleh tidur tanpa pembalut. Tetapi pergerakan itu mesti dibalut kaki pembalut elastik.
 • Kedudukan cemerlang. Beri kaki yang cedera anda kedudukan yang tinggi, sebagai contoh, dengan meletakkan kaki anda pada bantal sambil berbaring di atas sofa atau katil. Jika anda duduk, anda boleh meletakkan kaki anda di atas kerusi, ini akan mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Dikecualikan: pemanasan kawasan yang rusak pada minggu pertama, menggosok dengan alkohol dan urut, yang dapat memperburuk pembengkakan. Sebagai contoh, tidak termasuk tab mandi panas, sauna. Haba mempunyai kesan sebaliknya berbanding dengan ais. Iaitu, ia merangsang aliran darah.

 • Sekiranya gejala kerosakan pada ligamen buku lali semakin teruk dalam tempoh 24 jam pertama, berunding dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan lanjut.

Adalah penting untuk menghadkan beban semasa berjalan (jangan bergantung sepenuhnya pada kaki) sehingga kecederaan didiagnosis oleh doktor.

Diagnosis Kecederaan buku lali

Perkara pertama yang akan dilakukan oleh doktor adalah bertanya tentang bagaimana kecederaan itu berlaku, untuk menentukan mekanismenya. Adalah penting untuk diagnosis pelbagai kecederaan. Pemeriksaan fizikal kawasan pergelangan kaki boleh menyakitkan, kerana doktor mesti menentukan di mana titik dan di mana pergerakan kesakitan yang paling teruk berlaku, untuk menentukan diagnosis yang betul.

Seorang doktor boleh memerintahkan x-ray pergelangan kaki untuk menentukan sama ada terdapat patah tulang.

Rawatan ligamens buku lali

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa penggunaan ais dan penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs) lebih mudah sindrom kesakitan, dan membantu mengurangkan keradangan tempatan.

Penekanan pergelangan kaki selepas pecah atau regangan

Adalah perlu untuk membaiki sendi pergelangan kaki selama 3 minggu supaya serat ligamen yang rosak tumbuh apabila merawat sendi pergelangan kaki. Jika anda tidak memakai penahan (orthosis), penyembuhan lebih lama mungkin.

Terapi Dadah Terapi

NSAIDs - ubat anti-radang nonsteroid akan mengurangkan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan. Ubat-ubatan ini boleh meningkatkan risiko pendarahan, oleh itu, dalam rawatan ligamens pergelangan kaki dengan ubat-ubatan ini, ia dikontraindikasikan untuk menggunakannya dengan antikoagulan, seperti warfarin.

Dari NSAID, anda boleh menggunakan ubat yang sesuai untuk anda:

1 tablet (100 mg) 2 kali sehari, selalu selepas makan, tetapi tidak melebihi 5 hari. Ubat semacam itu menjejaskan mukosa gastrik.

Penyakit kesakitan seperti:

Guna topikal, 3 hingga 4 kali sehari, dengan memerah 10-14 hari.

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan sendi buku lali?

 • Elakkan senaman atau senaman apabila anda letih.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Cuba untuk mengelakkan jatuh
 • Jangan memakai kasut dengan tumit yang dipakai di satu sisi.
 • Latihan setiap hari.
 • Panas sebelum latihan atau bermain sukan.
 • Berhati-hati dengan berjalan kaki di atas tanah yang tidak rata.

Jangan sembuh sendiri!

Buku lali dan penyakitnya

Ankle adalah salah satu sendi yang paling terdedah dalam tubuh manusia. Kerosakannya seringkali membawa kepada imobilisasi seseorang. Ia menyediakan sambungan kaki dengan kaki. Untuk berjalan normal, ia perlu bersenam dan berfungsi sepenuhnya.

Ankle memberikan pergerakan kaki. Anatomi sendi buku lali agak rumit. Ia terdiri daripada beberapa tulang yang dihubungkan oleh pembentukan tulang rawan dan ligamen otot.

Ciri-ciri anatomi

Pengagihan tekanan berat badan seseorang di atas permukaan kaki disediakan oleh pergelangan kaki nominal, yang membawa beban berat seluruh orang. Had anatomi atas pergelangan kaki melewati garis bersyarat pada 7-8 cm di atas pergelangan kaki medial (ketiak dilihat dari dalam). Garis antara kaki dan sendi adalah garis di antara pergelangan kaki dan sisi medial. Tali pergelangan kaki terletak di bahagian belakang medial.

Sendi dibahagikan kepada bahagian dalaman, luar, anterior dan posterior. Bahagian belakang kaki adalah bahagian depan. Dalam bidang tendon Achilles adalah bahagian belakang. Dalam bidang pergelangan kaki medial dan sisi - bahagian dalaman dan luaran, masing-masing.

Tulang sendi

Sendi buku lali menghubungkan tulang fibular dan tibial ke tulang supratonicular, tulang talus atau kaki. Scion tulang kaki memasuki sarang di antara ujung bawah fibula dan tulang tibial. Ankle terbentuk di sekitar sendi ini. Atas dasar ini terdapat beberapa unsur:

 • pergelangan kaki dalaman adalah pinggir bawah (distal) tibia;
 • buku lali luar - pinggir fibula;
 • permukaan distal tibia.

Tali pergelangan luaran mempunyai setong di mana tendon ditekan ke otot otot fibula, panjang dan pendek. Fasciae (sarung tisu penghubung), bersama-sama dengan ligamen artikular sisi, dilampirkan pada bahagian luar pergelangan kaki luaran. Fascia terbentuk daripada sarung perlindungan yang meliputi tendon, saluran darah, gentian saraf.

Sendi pergelangan kaki mempunyai celah yang disebut, yang terbentuk di permukaan dalamannya oleh bahagian atas talus dan tulang rawan hyaline.

Penampilan buku lali

Struktur pergelangan kaki mudah dibayangkan. Permukaan pinggir bawah tibia kelihatan seperti arka. Bahagian dalaman arka ini mempunyai scion. Bawah pada tibia ada proses di depan dan belakang. Mereka dipanggil pergelangan kaki anterior dan posterior. Tepung fibul pada tibial terletak di luar. Di bahagian tepi keratan ini terdapat benjolan. Tali pergelangan luaran terletak pada bahagian pemotong fibular. Dia dan pemotongan bersikat bersama membuat syndezmosis tibial. Untuk fungsi penuh sendi adalah sangat penting untuk keadaan yang sihat.

Tibia mempunyai epifisis distal, yang terbahagi kepada dua bahagian yang tidak sama rata.

Depan lebih kecil daripada belakang. Permukaan sendi dibahagikan kepada rabung tulang dalaman dan luaran.

Tulang anterior dan posterior permukaan artikular membentuk buku lali dalam. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang anterior lebih besar daripada bahagian posterior. Ligamen deltoid dan fascia dilekatkan pada pergelangan kaki dari dalam tanpa permukaan artikular. Permukaan yang bertentangan (dari luar) ditutup dengan tulang rawan.

Tulang calcaneus dan tulang shin disambungkan oleh talus, yang terdiri daripada kepala, leher, blok dan badan. Blus talus menghubungkan ke kaki bawah. Di antara bahagian distal fibula dan tulang tibial, "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak. Blok itu cembung di bahagian atas, di mana kemurungan berlalu ke mana puncak epitel distal tibial memasuki.

Blok depan sedikit lebih luas. Bahagian ini masuk ke leher dan kepala. Di bahagian belakang terdapat tubercle kecil dengan alur di mana fleksor ibu jari melintas.

Otot bersama

Di belakang dan di luar pergelangan kaki adalah otot yang memberikan kelonggaran kaki. Ini termasuk:

Masih untuk membaca: Bagaimana untuk merawat keilhamkan buku lali

 • fleksi panjang jari kaki;
 • tibial belakang;
 • plantar;
 • otot triceps.

Di bahagian depan pergelangan kaki adalah otot yang menyediakan sambungan:

 • tibial anterior;
 • extensor jari kaki.

Tulang fibula panjang dan ketiga pendek adalah otot yang memberikan pergerakan pergelangan kaki di arah luar (pronators). Pergerakan masuk diberikan oleh sokongan instep - extensor panjang ibu jari dan anterior tibial otot.

Ligamen pergelangan kaki

Fungsi dan pergerakan normal pada sendi dipastikan oleh ligamen, yang juga memegang unsur-unsur tulang sendi di tempat masing-masing. Ligan pergelangan kaki yang paling kuat adalah deltoid. Ia menyediakan sambungan talus, tulang calcaneal dan navicular (kaki) dengan pergelangan kaki dalaman.

Ligamentum calcaneal-fibula, serta ligamen talus-fibular posterior dan anterior adalah ligamen di bahagian luar

Pembentukan kuat adalah alat ligamentous syndesmosis tibial. Tulang tibial diadakan bersama kerana ligamen interosseous, yang merupakan kesinambungan membran interosseous. Ligamen interosseous melangkah ke ligamen yang lebih rendah daripada posterior, yang memelihara sendi dari beralih ke dalam. Ligament interfibral anterior yang lebih rendah terus beralih dari arah ke arah luar. Ia terletak di antara takik fibular, yang terletak di permukaan tibia dan pergelangan kaki luar. Selain itu, ligamen melintang yang terletak di bawah paksi tibial mengekalkan kaki daripada putaran berlebihan.

Kapal darah

Pemakanan tisu disediakan oleh pembuluh arteri tibialis, anterior dan posterior. Dalam bidang kapsul artikular, pergelangan kaki, dan ligamen, rangkaian vaskular menyimpang dari arteri ini sebagai cabang arteri keluar.

Aliran darah vena berlaku melalui rangkaian luaran dan dalaman, yang menyebarkan ke urat tibial anterior dan posterior, urat saphenous kecil dan besar. Kapal venous disambungkan dalam satu rangkaian oleh anastomosa.

Fungsi buku lali

Gelang kaki boleh melakukan pergerakan di sekitar paksi dan sepanjang paksi yang melalui titik di hadapan pergelangan kaki luaran. Sumbunya sendiri melintasi pusat dalaman. Pergerakan bersama paksi ini adalah mungkin dalam amplitud 60-90 darjah.

Selalunya, pergelangan kaki mengalami kecederaan traumatik, ujung saraf dan otot boleh rosak, pergelangan kaki mata, retak, ligamen dan serat otot pecah, patah tulang atau retak tulang tibia

Bagaimanakah kesakitan di buku lali nyata?

Jika anda mengalami sakit di buku lali, biasanya sukar untuk seseorang berjalan. Ankles membengkak; kulit biru mungkin berlaku di kawasan yang terjejas. Ia hampir mustahil untuk melangkah kaki kerana peningkatan yang ketara dalam kesakitan di pergelangan kaki, yang kehilangan keupayaan untuk menahan berat seseorang.

Dengan kekalahan pergelangan kaki, kesakitan boleh menyebar ke kawasan lutut atau kaki bawah. Majoriti atlet berisiko untuk sakit pada sendi pergelangan kaki, sejak bermain bola sepak, tenis, bola tampar, hoki dan sukan bergerak lain mempunyai beban yang signifikan pada sendi kaki.

Terdapat beberapa kecederaan yang sering menyebabkan sakit di pergelangan kaki. Ini termasuk kecederaan - dislokasi, subluxasi, patah tulang, dan lain-lain. Gelang kaki adalah salah satu sendi yang paling mudah terpengaruh. Setiap orang sudah biasa dengan perasaan tidak menyenangkan yang berlaku apabila anda mengetuk kaki anda.

Patah tulang belakang

Ankle adalah kawasan yang mengalami patah tulang lebih kerap daripada kebanyakan tulang dalam tubuh seseorang. Pergerakan tajam dan pergelangan kaki yang mendadak di dalam atau di luar menimbulkan patah. Selalunya patah kaki pergelangan kaki disertai oleh pergelangan kaki buku lali. Pecah dan kecederaan pergelangan kaki lain lebih mudah terdedah kepada orang yang mempunyai ligamen lemah. Dengan kecederaan pergelangan kaki, kawasan sendi membengkak, dan kesakitan yang teruk tidak membenarkan seseorang berdiri di atas kaki.

Sindrom Terowong Tarsal

Patologi ini adalah neuropati yang berkaitan dengan kerosakan pada saraf tibialis posterior. Saraf dimampatkan, seolah-olah melalui terowong. Dalam kes ini, orang berasa sakit dan sakit pergelangan kaki. Sensasi yang sama dapat merebak ke kaki. Kaki dan kaki mungkin berasa sejuk atau panas.

Apabila penyakit ini berlaku keradangan tendon Achilles. Tendonitis sering menyebabkan komplikasi seperti pecah tendon atau arthritis. Sekiranya anda mengalami sakit semasa berjalan atau berjalan, tumor di pergelangan kaki dan sakit di dalamnya, Achil-tendinitis mungkin disyaki. Tidak mustahil untuk memulakan rawatannya, kerana ini penuh dengan kecederaan yang kerap berulang, terutama bagi orang yang sering berjalan, berlari dan melompat banyak.

Artritis pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah arthritis. Bergantung pada jenis arthritis, penyebab yang menyebabkan ia mungkin berbeza, tetapi yang paling umum dan biasa adalah:

 1. Luka berjangkit bersama oleh bakteria penyebab. Ini boleh menjadi gonococci, chlamydia, spirochetes pucat. Dalam kes ini, ia adalah satu bentuk penyakit tertentu. Bentuk tidak spesifik berlaku sebagai penyakit menengah selepas influenza atau furunculosis.
 2. Gout Disebabkan gangguan metabolik dalam badan, sendi buku lali juga mungkin terjejas.
 3. Keabnormalan sistem imun. Tubuh dapat mengenali sel-sel tisu artikular sebagai asing dan mula menyerang mereka.
 4. Kecederaan dan kerosakan mekanikal.

Faktor-faktor yang mencetuskan perkembangan penyakit adalah seperti berikut:

 • memakai kasut yang tidak selesa;
 • kaki rata;
 • gangguan hormon;
 • gangguan dalam metabolisme;
 • Beban kerja profesional yang kuat (terutamanya di kalangan atlet);
 • hipotermia teruk;
 • berat badan berlebihan;
 • kecenderungan genetik;
 • gaya hidup tidak sihat;
 • alergi dan imuniti yang rendah.

Arthritis dirawat dengan konservatif atau pembedahan. Dalam bentuk penyakit bakteria, terapi antibakteria diperlukan. Adalah penting untuk mengikuti diet khas untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan manifestasi penyakit. Ia adalah perlu untuk mengecualikan daripada diet daging solanaceous, kalengan dan asap, penggunaan garam perlu dikurangkan. Untuk melegakan keradangan yang ditetapkan NSAIDs (Diclofenac, Voltaren, Aspirin). Melegakan keadaan pesakit membantu ubat penahan sakit. Adalah disyorkan untuk mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan metabolisme, mengurangkan keradangan dan segera memulihkan tisu tulang rawan.

Sendi disyorkan untuk tidak bergerak dan benar-benar melegakan beban di atasnya, kerana berjalan adalah perlu untuk menggunakan tongkat

Mengubah arthrosis atau sinovitis boleh menjadi komplikasi terhadap rawatan arthritis yang salah atau tidak. Dalam kes ini, seringkali pesakit memerlukan pembedahan, sebagai hasilnya adalah mungkin untuk mengembalikan mobiliti sendi.

Selepas mengalami arthritis pergelangan kaki, hydromassage, pemanasan dan mandi terapeutik disyorkan untuk pesakit. Prosedur ini mempercepat pemulihan sendi dan mencegah penyakit itu berulang.

Stres yang ketara pada buku lali menimbulkan patologi kerap. Anda boleh menghalang penyakit dengan mematuhi diet yang sihat, menyingkirkan tabiat buruk dan mengelakkan usaha yang berlebihan.