Utama / Lebam

Anatomi sendi siku manusia

Hari ini, siku adalah zon gabungan dengan nama yang sama, sedangkan pada awalnya istilah ini digunakan untuk menunjuk lengan bawah - jurang dari awal tulang ke tikungan. Ukuran tradisional juga dianggap "siku". Secara anatomi, bahu menonjol, yang berasal dari sendi bahu dan berakhir pada lengan siku anggota badan, sendi siku itu sendiri dan lengan bawah.

Tulang sendi siku

Anatomi siku termasuk tiga tulang. Marilah kita berpegang kepada setiap daripada mereka.

Tulang dan ligamen sendi siku

 • Bahu. Mengikut jenis tulang merujuk kepada tiub. Jika anda memotongnya di bahagian atas, potongan itu akan mempunyai bentuk bulat, bahagian membujur bahagian bawah tulang akan menjadi segi tiga. Tulang-tulang lengan disambungkan ke bahu melalui permukaan artikular pada bahagian bawah yang terakhir. Ulna bersempadan dengan bahagian pertengahan (blok), dan permukaan artikular pada zon lateral humerus berfungsi untuk menyambungnya dengan tulang radial.
 • Siku - tulang segi tiga. Akhir proksimalnya agak tebal, di tempat ini tulang artikulasi dengan tulang humeral dengan cara takik khas di kawasan penebalan. Akhir sisinya dihubungkan dengan cara yang sama dengan jejari. Kawasan bawah bahagian anatomi yang dianggap dicirikan oleh kawasan tebal, yang dipanggil kepala. Lapisan artikularnya juga diartikulasikan dengan jejari.
 • Ray Tulang mempunyai kawasan tebal di bahagian bawah. Rantau atasnya menghubungkan penghujung dengan humerus. Lilitan sendi kawasan ini memainkan peranan penyambung dengan ulna. Pada badan tulang terdapat leher yang dipanggil - tempat paling sempit. Tulang pergelangan tangan di artikulasikan dengan tepi bawah tulang radial melalui permukaan artikular.

Ligament dan sendi siku

Gabungan siku tergolong dalam kategori kompleks dan terdiri daripada:

 • sendi lengan siku bahu;
 • sendi bahu berbentuk bulat;
 • proksimal siku bersama dalam bentuk silinder.

Daripada ketiga-tiga yang disebutkan, adalah mudah untuk meneliti jurang yang kedua. Tempat penyetempatannya adalah permukaan posterior lengan bawah di tempat istirahat yang disebut "lubang keindahan". Ia adalah melalui alat artikular yang fleksibel dan lanjutan, serta pergerakan anggota dalam bulatan, dilakukan.

Sendi siku bahu terdiri daripada bahagian tengah humerus dan takuk blok ulnar. Ia tidak terletak terus di dalam pesawat hadapan, tetapi dimiringkan pada sudut 4 °. Atas sebab ini, apabila lengan bawah bengkok, ia ditujukan ke bahagian tengah dada.

Sambungan balut bahu, walaupun bentuk bulatnya, membuat pergerakan hanya sekitar paksi menegak dan hadapan. Pergerakan di sepanjang paksi sagittal dikecualikan kerana sambungan tulang ular dan radial.

Sendi sinar-ray adalah takuk pada ulna dan permukaan pelekap penebalan jejari. Pergerakan putaran sendi sepanjang radius sepanjang paksi menegak tidak dikecualikan.

Struktur sendi siku

Komposisi sendi siku termasuk dua ligamen cagaran. Ligina ulnar berasal dari penebalan dalaman humerus, selepas itu ia berkembang dalam bentuk kipas dan dilekatkan pada tepi bahagian medial. Ligan ligamen bermula dengan penebalan luaran tulang yang sama dan, di kawasan radius serviks, berpecah menjadi dua bahagian, yang mengelilingi kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan pada ulna.

Otot sendi siku

Anatomi sendi siku membayangkan kehadiran tisu otot bersebelahan. Kebanyakan otot ini terletak di zon bahu dan lengan bawah. Pertimbangkan yang terbesar dan paling dekat dengan mereka. Mari mulakan dengan otot bahu.

Kategori otot yang terlibat dalam pergerakan sendi juga termasuk dua kumpulan tisu otot: anterior dan posterior. Sebagai sebahagian daripada yang pertama tidak boleh dilakukan tanpa:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah humerus. Ini kerana lengannya terbengkalai;
 • otot bisep bahu, yang mempunyai dua tebal dan tergolong dalam kategori otot dua-artikular. Ia memainkan peranan flexor bahu dan lengan bawah, serta otot yang kedua. Otot sangat mudah untuk disiasat hanya di kawasan lampirannya ke jejari.

Dalam kumpulan kedua otot, ia adalah lazim untuk memasukkan:

 • triceps otot bahu, yang terletak di bahagian belakang permukaan bahu dan dicirikan oleh tiga tebal. Dia mengambil bahagian aktif dalam aktiviti motor bahu dan lengan bawah. Walaupun fakta bahawa ia mempunyai dua sendi dalam strukturnya, otot dianggap paling lemah dibandingkan dengan lentur yang lain;
 • otot ulnar yang melaksanakan fungsi ekstensor.

Otot bersebelahan dengan sendi siku

Kami beralih kepada otot lengan bawah, yang berkaitan dengan sendi siku. Mereka juga lazimnya dibahagikan kepada dua kumpulan otot. Yang pertama dibentangkan:

 • pusingan pusingan, yang bertanggungjawab untuk membongkok dan memposisikan lengan bawah;
 • otot panjang rata yang kelihatan seperti gelendong. Ia terletak di permukaan di bawah kulit, di bahagian bawah lengan bawahnya mudah untuk menguji tendonnya;
 • siku flexor siku, yang mempunyai penebalan bahu dan siku. Hujung jauh otot melekat pada tulang berbentuk kacang;
 • Otot palmar yang panjang, yang kadangkala mungkin tidak sepenuhnya, dibezakan oleh penampilan berbentuk gelendong dan tendon yang panjang. Terima kasih kepada otot ini, anggota badan dapat membengkokkan;
 • flexor jari dangkal, yang terdiri daripada empat tendon yang meluas ke jari-jari. Phalang menengah diwajibkan oleh keupayaan mereka untuk membengkokkan otot tertentu ini.

Kelas kedua otot tidak boleh dianggap lengkap tanpa:

 • brachioradial, disebabkan oleh otot ini, lengan bawah dapat membengkok serta berputar;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial, tujuan fungsinya ialah untuk menjalankan lanjutan dan penculikan separa tangan;
 • pergelangan tangan extensor radial pendek. Fungsi otot adalah sama dengan tujuan yang terdahulu, perbezaannya terletak pada torsi yang lebih kecil;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, yang hampir sepenuhnya bersebelahan dengan permukaan tulang ulnar. Otot terlibat dalam pelanjutan tangan;
 • jari extensor. Tendon otot terletak di arah sisi dorsal dari falanges jari;
 • otot instep yang terletak di bahagian tulang lengan bawah.

Saraf sendi siku

Gabungan yang dianggap memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepada sendi siku, wakil umat manusia dapat melakukan banyak tindakan: dari biasa kepada profesional. Dalam kes kerosakan bersama, prestasi fungsi utamanya menjadi dipersoalkan, yang sangat merosakkan kualiti kehidupan manusia.

Bagaimanakah sendi siku, otot dan ligamennya?

Sendi siku (nama Latin articulatio cubiti, articulacio cubi) dibentuk oleh tiga tulang - epiphysis distal (akhir) humerus, epiphisis proksimal tulang ular dan radial. Anatominya direka sedemikian rupa sehingga sendi siku adalah kompleks, kerana ia terbentuk dari tiga sendi mudah sekaligus: bahu dan bahu, bahu dan bahu, balok proksimal-yang mana seseorang dapat menggerakkan tangannya. Mereka, serta struktur sendi siku, kita pertimbangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Tulang dan sendi sendi siku

Epiphysis distal humerus mempunyai blok dan kepala condyle. Akhir proksimal ulna mempunyai blok dan kedudukan radial. Tulang radial mempunyai kepala dan lilitan artikular, yang dapat dilihat dengan melihat lukisan itu. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi blok humerus dan takhta blok seperti ulna. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi kepala condyle humerus dengan lilitan artikular tulang radial. Dan sendi radioulnar proksimal dibentuk oleh artikulasi takik jejari ulna dan kepala jejari.

Sendi siku boleh bergerak dalam dua pesawat:

 • Flexion dan extension (pesawat hadapan);
 • Putaran (satah menegak). Pergerakan ini hanya menyediakan sendi bahu.

Seperti yang dapat dilihat di atlas anatomi dari foto, kapsul artikular mengelilingi semua tiga sendi. Ia berasal anterior di atas pinggir jejari dan coronoid fossa, di tepi hampir di tepi blok dan condyle humerus, di belakang tepat di bawah hujung atas proses ulnar dan dilampirkan pada tepi radial dan blok seperti potongan pada ulna dan leher radius.

Ligamen sendi siku

Sendi siku dikelilingi oleh empat ligamen (gambarajah ditunjukkan untuk visualisasi):

 • Cincin ligamen siku. Ia berasal dari epicondyle medial humerus dan berakhir di pinggir blok seperti takuk ulna. Bundel itu jatuh seperti fanlike.
 • Ligamen cagaran sinaran. Ia bermula pada epicondyle lateral humerus, turun, dibahagikan kepada dua rasuk, di mana mereka pergi di sekitar radius di depan dan belakang, melampirkan memotong ulna.
 • Radius jejari jejari. Ia meliputi lilitan artikular tulang radial di depan, di belakang dan dari sisi sisi dan diarahkan ke tepi anterior dan posterior radial takik ulna. Ligamen memegang kedudukan tulang radial relatif kepada ulna.
 • Bundelan persegi. Menyambung pinggir bawah radial ke leher radius.

Sebagai tambahan kepada ligamen anular, terdapat juga membran interosseous dari lengan bawah, yang juga memperbaiki kedudukan ulna dan radius relatif terhadap satu sama lain. Membran mempunyai lubang-lubang kecil yang melaluinya kapal-kapal dan saraf.

Otot sendi siku

Otot-otot sendi siku, melakukan pergerakan di sendi siku, termasuk kumpulan flexors, extensors, pronators dan instep supports, yang mana struktur sendi siku memberikan pergerakan tangan manusia.

Biceps otot bahu

Otot biceps bahu, yang mana lengannya boleh bengkok, mempunyai dua kepala - panjang dan pendek. Kepala panjang berasal dari tuberkul supra-artikular skapula dan berakhir pada perut otot yang dibentuk oleh kedua-dua kepala, yang dapat dilihat dengan melihat lukisan itu. Perut masuk ke dalam tendon, yang melekat pada tuberosity radius. Kepala pendek berasal pada puncak coracoid dari scapula.

 • Menendang lengan di siku;
 • Kepala panjang terlibat dalam penculikan tangan;
 • Kepala pendek terlibat dalam ghosting.

Otot bahu

Otot yang luas yang terletak di bawah otot bisep bahu. Ia berasal dari bahagian depan dan sisi tepi hujung humerus, melalui sendi siku, di mana tendon tumbuh bersama dengan kapsul artikular, dan dilampirkan ke tuberosity ulna.

 • Flex lengan bawah pada siku;
 • Ketatkan beg artikular.

Triceps otot bahu

Ini adalah otot panjang yang besar, strukturnya mempunyai tiga kepala: lateral, panjang dan medial. Kepala panjang otot berasal dari tuberkul artikular skapula. Kepala lateral otot berasal pada permukaan posterior humerus di atas alur saraf radial dari partikel intermuskular medial dan sisi humerus. Kepala medial berasal dengan cara yang sama seperti kepala lateral, tetapi hanya di bawah alur saraf radial. Semua ketiga-tiga kepala ini diturunkan dan dihubungkan, membentuk perut otot, berubah menjadi tendon yang kuat, yang melekat pada ulna.

 • Pelanjutan lengan bawah pada siku;
 • Memimpin dan membawa bahu ke badan.

Otot siku

Otot ulnar adalah sejenis kesinambungan kepala tengah otot trisep bahu. Ia berasal dari epicondyle sisi dari humerus dan ligamen cagaran dan dilampirkan pada permukaan posterior olecranon, bercampur dengan kapsul artikular.

Fungsi - memanjangkan siku disebabkan oleh lengan bawah.

Pencungkil bulat

Ia adalah otot yang gemuk dan pendek yang mempunyai dua kepala: bahu dan siku. Kepala humeral dilampirkan pada epicondyle medial humerus, ulna dilekatkan pada ujung medial dari tuberosity ulnar. Kedua-dua kepala membentuk perut otot, yang melepasi tendon nipis dan melekat pada permukaan jejari jejari.

 • Pronation of the lengan;
 • Flexing the lengan dalam sendi siku.

Otot bahu

Otot terletak di sebelahnya. Ia berasal tepat di bawah epicondyle sisi humerus, turun dan melekat pada permukaan sisi tulang radial.

 • Flex lengan bawah pada siku;
 • Memperbaiki kedudukan tulang radial dalam keadaan santai.

Flexor pergelangan tangan

Ini adalah otot panjang rata yang berasal dari epicongus medial humerus dan berjalan ke pangkal permukaan palmar.

 • Fleksi tangan;
 • Mengambil bahagian dalam melengkapkan lengan bawah pada siku.

Otot palmar panjang

Serta fleksor radial, ia berasal dari epicongus medial humerus, turun dan masuk ke aponeurosis palmar.

 • Mengambil bahagian dalam melengkapkan lengan bawah pada siku;
 • Menendang berus;
 • Mengetatkan aponeurosis palmar.

Di samping itu, perlu diperhatikan otot-otot seperti lentur fleksibel yang bertindak dari jari-jari, flexor siku pergelangan tangan, extensor jari dan ulnar extensor pergelangan tangan, yang juga secara tidak langsung terlibat dalam pergerakan pada sendi siku.

Bagaimana sendi siku

Dalam badan kita, kira-kira 180 sendi yang berbeza memberikan kebebasan bergerak. Struktur khas mekanisme biologi ini, menyerupai hingar, memberikan tilting, lenturan, bahagian tubuh yang tidak seimbang. Melindungi tulang daripada geseran, pemusnahan diri, melaksanakan fungsi kusyen. Peranan penting dalam pergerakan tangan dimainkan oleh sendi siku. Ia dianggap sukar kerana ia menggabungkan tiga mekanisme artikular sekaligus. Untuk memahami prinsip siku, adalah perlu untuk membayangkan apa tulang, otot, ligamen membuatnya, apa kapal dan ujung saraf memberikan pemakanan, pemuliharaan.

Anatomi sendi siku

Siku membentuk tiga tulang:

Tiga sendi mudah terbentuk pada sendi:

 1. bahu;
 2. brachylochevoy;
 3. proximal radioulnar.

Nama-nama sebatian bercakap untuk diri mereka sendiri, sesuai dengan unsur-unsur yang termasuk dalam komposisi.
Dalam anatomi sendi siku berpasangan, tulang rawan hyaline memainkan peranan yang penting, yang meliputi seluruh permukaan artikul epifisis tulang penyambung. Tisu tulang rawan bertindak sebagai penyerap kejutan semula jadi, mengurangkan geseran, menyediakan kawasan sentuhan yang optimum. Walaupun terdapat fungsi penting, tiada saluran darah dalam tulang rawan, pemakanan dilakukan oleh daya cecair artikular.

Ia kelihatan seperti permukaan kaca licin yang licin. Akhir saraf tidak ada.

Komposisi tulang rawan hyaline:

 • 70-80% air;
 • sehingga 15% - sebatian organik;
 • kira-kira 7% adalah mineral.

Komposisi di atas jelas menunjukkan betapa pentingnya keseimbangan air untuk kesihatan mekanisme artikular tubuh kita.

Tulang

Beg artikulasi sendi siku menyatukan ke dalam satu simpulan tunggal tiga sendi, dibentuk oleh bahagian bawah humerus dan bahagian atas (proksimal) ulnar dan radial.

Memandangkan struktur siku, adalah penting untuk membentangkan ciri-ciri anatomi di bahagian distal (bawah) humerus, yang terlibat secara langsung dalam pembentukan artikulasi. Epiphisis yang lebih rendah mempunyai kondom, di sisinya terdapat dua proses aneh - epicondylers medial dan lateral, yang berfungsi sebagai sokongan untuk mengikat alat kopula dan otot. Di kawasan condyle ialah permukaan artikular. Di sisi sisi, tulang radial lengan bawah dipasang padanya, dan pada bahagian medial, ulna dilampirkan.

Ulna adalah segi tiga, dengan penebalan di bahagian atas. Di tempat penebalan ada dua lekukan (luka). Pemotongan blok seperti - tempat lampiran humerus, mempunyai dua buah anatomi di bahagian depan dan belakang, yang dipanggil koronari dan olecranone. Dalam depresi radial sambungan dengan radius terbentuk.

Radius di bahagian atas berakhir dengan kepala menghadap humeral. Di bawah kepala - tempat paling sempit, dipanggil leher, kemudian - tuberosity diucapkan. Diartikulasikan dengan condyle kepala humerus melalui ceruk di bahagian atas kepala.

Tulang-tulang yang membentuk biomekanisme sendi siku saling berhubungan dengan otot, ligamen, dan tendon.

Bungkusan

Bungkusan terdiri daripada gentian tisu penghubung. Bergantung pada fungsi yang dilakukan, gentian anjal atau kolagen mungkin mendominasi dalam struktur. Menguatkan ligamen pada sendi siku ditenun terus ke dalam beg artikular di sisi. Tiada ligamen di bahagian anterior dan posterior kapsul, yang meningkatkan risiko dan kekerapan kerosakan di kawasan ini. Rahsia yang dibentuk oleh lapisan dalam dari manset artikular - sinovium, mengurangkan geseran unsur-unsur individu sendi. Peranan penting dalam memastikan gerakan dalam sendi siku dimainkan oleh brek dan membimbing ligamen. Yang pertama direka untuk memelihara integriti biomekanisme, yang kedua - fungsinya.

Ligan persegi dilampirkan di tepi bawah takik radial, memberikan artikulasi yang boleh dipercayai dengan leher jejari.

Kedudukan anatom yang betul tulang radial dan siku dicapai disebabkan oleh ligamen anulus tulang radial. Membran artikular pada lengan bawah melengkapkan artikulasi. Terima kasih kepada lubang yang ada di sana, bekalan darah dan pemuliharaan sendi dijalankan. Epicondyle sisi bahu dan kepala jejari, siku tenderloin diikat oleh ligamen artikular corong radial. Ini dicapai melalui perpisahan gentian ke dalam dua rasuk, menutup rapat permukaan tulang.

Collateral ulnar berasal dari epicondyle dalaman (medial). Ia dibahagikan kepada tandan (fanlike), diikat di sepanjang pinggir takik seperti blok.

Otot

Dalam tisu otot, proses penukaran tenaga kompleks berlaku. Di bawah bimbingan sistem saraf pusat, saraf tunjang, dan otak, tenaga kimia melepasi kualiti baru - mekanikal, yang menyediakan aktiviti motor.

Otot 850 tubuh manusia sentiasa berkontrak. Terima kasih kepada ciri tisu otot ini, aktiviti penting badan kita dipastikan.

Pergerakan sendi siku memberikan sejumlah besar serat otot yang berlainan yang melakukan: fleksi, perpanjangan, supinasi, pronasi.
Anda boleh membahagikan kumpulan ini mengikut zon lokasi.

Otot bahu diwakili oleh:

 • Otot trisep bahu adalah kumpulan posterior, extensor, dua artikular. Dalam struktur anatomi terdapat tiga balok berasingan, masing-masing dilekatkan pada bilah bahu secara mandiri, meningkatkan kebolehpercayaan struktur. Mereka dipanggil otot kepala. Dalam kanal yang dibentuk oleh kepala median dan luaran otot dan humerus, saraf radial terletak, arteri mendalam berjalan. Fungsi - melakukan penambahan medial bahu, bersatu di siku.
 • Otot bisep adalah kumpulan anterior, instep lengan bawah, flexor siku.
 • Kumpulan pendahuluan humeral, flexor. Menyambung humerus dan tulang siku.
 • Siku - kumpulan posterior, extensor. Ia menghubungkan epicondyle luar humerus, ligamen cagaran radial dengan proses ulnar di bahagian atas ulna.

Otot lengan juga terlibat dalam kerja sendi siku, melaksanakan peranan flexors, ekstensor, bertanggungjawab untuk putaran pekeliling, menyediakan penampan.

 • otot panjang telapak tangan;
 • flexor bahu flexor;
 • pusingan pronator dan lain-lain.

Supaminasi - putaran pekeliling yang dilakukan di siku ke luar, pronation merujuk kepada pergerakan di arah yang bertentangan, dalaman atau medial.

Anatomi sendi siku manusia

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Sendi siku adalah artikulasi kompleks tubuh manusia, dan menghubungkan bahu dengan lengan bawah. Oleh kerana struktur yang kompleks, anda boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangan anda. Pertimbangkan struktur sendi siku secara terperinci, dengan gambar dan lukisan.

Tulang

Sendi siku dibentuk oleh tiga permukaan artikular:

 • bahu. Ini adalah blok artikular dan condyle kepala;
 • siku Ini adalah pemotongan berdarah radius;
 • radial, yang mewakili kepala dalam kombinasi dengan bulatan artikular.

Seperti yang dilihat dalam imej, sendi siku kepunyaan gabungan yang kompleks, yang disambungkan ke lengan atas dengan lengan bawah. Struktur anatomi kompleks kerana lebih daripada dua permukaan terlibat dalam pembentukannya. Permukaan bonyang ditutup dengan tisu rawan, sehingga sendi tulang dapat bergerak. Tisu tulang rawan melindungi tulang daripada kerosakan akibat geseran.

Tulang-tulang yang membentuk siku dikelilingi oleh satu kapsul biasa. Kapsul ditetapkan pada sisi dan depan.

Fiksasi kapsul di bahagian depan adalah nipis, dan perlindungan diberikan pada sisi dengan ligamen artikular. Tulang-tulang yang membentuk sendi siku tidak dilindungi oleh tisu tulang rawan, tetapi dikelilingi oleh membran sinovial.

Menurut anatomi, tulang utama sendi siku adalah bahu, siku dan radial. 3 tulang ini terdapat dalam kapsul yang menyatukan permukaan artikular.

Bahu

Jenis tiub tulang, pada pemotongan bentuk bulat. Menyambung dengan ulna di bahagian tengah, dan dengan radioulnar proksimal di permukaan luar atau sisi.

Tenggelam humerus boleh dirasakan melalui kulit.

Siku

Jenis tulang segi tiga dengan penebalan di bahagian bawah. Ia mempunyai sentuhan dengan radius. Jika tulang ulna rosak semasa kecederaan, ia menjadi mustahil untuk membengkokkan dan melegakan anggota badan.

Ray

Di rantau bahagian atas ia menghubungkan dengan humerus, dan di sepanjang lilitan - dengan ulna. Bone mempunyai kawasan sempit - lehernya. Dari tepi bawah yang di artikulasikan dengan tulang pergelangan tangan. Di persimpangan dengan pergelangan tangan adalah proses styloid, dengan jelas melalui kulit.

Otot

Dalam anatomi manusia, terdapat sendi tulang yang luar biasa, dan sendi siku adalah sendi. Sendi melindungi kerangka yang terdiri daripada tisu otot. Sendi tulang berfungsi terima kasih kepada otot, yang memberikan pergerakan berikut:

 1. Badannya bengkok dan tidak seimbang.
 2. Putaran atau pembesaran sendi siku, di mana sawit boleh beralih ke atas.
 3. Putaran sendi bahu atau pronasi lengan bawah.

Otot pinggang bahu yang bertanggungjawab untuk pergerakan dibentuk oleh flexors, extensors dan pronators (rotators) dari lengan bawah. Berputar, flexors dari lengan bawah dibahagikan kepada dua jenis: anterior dan posterior.

Kumpulan otot anterior yang dibentuk oleh:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah tulang bahu. Otot ini bertanggungjawab untuk melengkapkan lengan di lengan bawah;
 • otot brachial bisep dengan dua tebal. Otot bisep adalah flexor bahu dan lengan bawah.

Kumpulan otot belakang dibentuk oleh:

 • otot trisep bahu dengan tiga bilah terletak di bahagian belakang permukaan bahu. Otot ini memainkan peranan penting dalam pergerakan bahu dengan lengan bawah. Tetapi berbanding dengan otot-otot flexor yang lain, spesies ini adalah yang paling lemah;
 • otot ulnar yang bertanggungjawab untuk fungsi extensor sendi.

Tisu otot lengan bawah, seperti otot-otot ikat pinggang bahu, diwakili oleh dua kumpulan. Kumpulan pertama tergolong dalam:

 1. Bentuk pusingan pronator, di mana lekuk kaki berlaku.
 2. Otot rata dalam bentuk gelendong memanjang, terletak pada permukaan artikular di bawah kulit.
 3. Flexor pergelangan tangan
 4. Palmar, otot berbentuk gelendong dengan tendon elongated.
 5. Otot dangkal yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari-jari.

Jenis tisu otot jenis kedua:

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

 1. Otot humeral dengan fossa, di mana anda boleh membengkok dan memutarkan lengan bawah.
 2. Jenis pelindung pergelangan tangan panjang extensor, sebahagiannya bertanggungjawab terhadap penculikan tangan.
 3. Pergelangan tangan pendek extensor, sama dengan panjang, tetapi dengan amplitud putaran yang lebih kecil.
 4. Berdekatan dengan permukaan otot tulang ulnar, yang bertanggungjawab untuk pelanjutan tangan.
 5. Otot yang bertanggungjawab untuk pelanjutan jari.

Jika sekurang-kurangnya salah satu daripada otot yang telah digambarkan rosak, maka orang itu tidak boleh menggerakkan lengannya.

Otot extensor

Ekstensor termasuk otot berikut lengan bawah:

 • siku, turun. Otot yang bertanggungjawab untuk lanjutan, sepenuhnya bersebelahan dengan tisu lengai sendi, tetapi mempunyai momen putaran yang lemah;
 • radiasi;
 • bahu atau trisep;
  extensor, bertanggungjawab untuk pergerakan jari;
 • otot supinator yang terletak di lengan bawah dan di sekitar tulang sendi. Tisu otot dari instep datang ke pergelangan tangan. Keupayaan untuk memutar tulang bergantung kepada jenis otot ini.

Kumpulan otot ini bertanggungjawab untuk pergerakan lanjutan sendi siku, dan jelas kelihatan pada orang yang mengalami otot yang maju.

Otot fleksor

Otot fleksor pada tali bahu termasuk kumpulan otot yang berikut:

 • brachylose
 • bahu;
 • bisep;
 • flexor jari;
 • pronator Otot bulat ini adalah yang paling tebal dan paling pendek, dan kepunyaan lapisan dangkal sendi. Otot bermula dari epicondyle humerus, dan mencapai proses tulang pemotongan bloki. Apabila condyle humerus rosak, adalah mustahil untuk membengkokkan anggota dalam lengan bawah. Pembentukan kesakitan teruk ditambah kepada pergerakan terhad;
 • flexor radial. Mobiliti anggota atas bergantung kepada jenis tisu otot ini. Kecederaan otot menjadikannya mustahil untuk menggerakkan berus, dan rasa sakit menyebar ke seluruh permukaan tangan.

Kumpulan tisu otot ini terletak di anterior pada paksi artikular.

Otot-otot kumpulan pronator bertanggungjawab untuk putaran sendi siku di lengan bawah, dan berada di luar dari paksi.

Bungkusan

Mana-mana sambungan tulang adalah struktur kompleks yang membentuk bentuk sendi siku. Seseorang boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangannya kerana hakikat bahawa ada ligamen dalam pesawat yang berlainan. Ligamen bertanggungjawab untuk pergerakan yang diselaraskan dan perlindungan bersama.

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Struktur yang membentuk ligamen pada sendi siku adalah tugas utama adalah untuk mengekalkan keseluruhan artikulasi.

Bundle utama

Ligma cagaran ulnar bermula dari condyle medial dan mencapai blok tulang ulnar.

Ligaman cagaran radial juga merujuk kepada asas alat ligamentous. Ligaman cagaran radial bermula dari condyle lateral dan mencapai takik radial ulna. Bundel dibahagikan kepada 2 menyimpang dan menyelubungi pancaran jejari rasuk;

Ligamen anulus dan persegi bertanggungjawab untuk menetapkan radius dan ulna.

Tendon dilampirkan pada tubercles tulang radial, yang dipanggil kepala tulang radial. Kompaun ini menderita sebahagian besar daripada kecederaan.

Sebagai tambahan kepada alat ligamentous utama, tulang bahu dan lengan bawahnya ditetapkan oleh septum interosseous, yang dibentuk oleh bundle kuat. Satu rasuk diarahkan ke arah yang bertentangan dari balok yang lain. Ini adalah kord serong di mana serat saraf dan saluran darah diarahkan. Daripada kord serong bermula tisu otot lengan bawah.

Pergerakan yang mungkin

Sendi siku bukan hanya terdiri daripada tulang. Artikulasi kompleks batang termasuk tisu otot, ligamen, kapsul synovial. Oleh kerana kerja umum komponen tisu bersama, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan anggota atas.

Kerana kompleks, tisu gabungan di sendi siku, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan dengan anggota atas. Ini adalah perpanjangan dan lanjutan, putaran tali bahu. Putaran bersama dipanggil pronation dan supinasi.

Pergerakan berlaku kerana saraf tengah dan radial menembusi bahagian depan siku.

Kecederaan dan penyakit

Kerana keanehan struktur sendi siku, beban fizikal terus bertindak atas artikulasi. Ketumpatan dan keterukan beban menyebabkan pelbagai proses keradangan di sendi.

Selain tekanan, sendi siku sering mengalami kecederaan mekanikal. Ini adalah lebam, dislokasi, subluxations, sprains dan pecah radas ligamentous, fraktur, pendarahan ke rongga artikular. Akibat kecederaan yang kerap adalah keradangan yang menjadi penyakit kronik di kawasan di mana siku berada.

Kesakitan yang mendadak, tajam atau sakit berterusan di siku menunjukkan bahawa beberapa jenis gangguan berlaku di sendi. Peperiksaan terperinci sering mendedahkan patologi artikular:

Perkembangan arthrosis dipicu oleh kecederaan mekanikal, proses metabolik terjejas.

Osteoartritis ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Sakit terganggu selepas beban pada sendi bahu, dan lulus semasa rehat.
 2. Dengan pergerakan mana-mana lengan terdengar derita.
 3. Tangannya beransur-ansur kehilangan mobiliti.

Rawatan arthrosis adalah panjang dan terdiri daripada terapi ubat, fisioterapi dan fisioterapi. Di peringkat lanjut penyakit itu ditunjukkan campur tangan pembedahan.

Artritis berlaku di latar belakang jangkitan bakteria atau virus yang menyebabkan keradangan. Penyakit ini mungkin akut atau kronik. Untuk diagnosis, x-ray dibuat, dan penerangan gambar mengesahkan diagnosis.

Gejala artritis termasuk fenomena berikut:

 • kesakitan berterusan;
 • kemerahan kulit;
 • bengkak di kawasan siku;
 • kerana kesakitan dan bengkak, sukar untuk melakukan gerakan tangan biasa.

Epicondylitis siku berkembang pada atlet ketika bermain tenis, golf, dan juga pada orang yang profesi dikaitkan dengan pergerakan yang tetap dan monoton di siku. Ini adalah pekerja pembinaan, tukang jahit.

Epicondylitis terdiri daripada dua jenis:

 1. Lateral atau luaran, di mana proses keradangan berkembang dalam tisu tulang.
 2. Medial atau dalaman. Keradangan menjejaskan epicondyle medial tulang bahu.

Gejala utama epicondylitis adalah sakit. Pada peringkat awal keradangan, sakit hanya berlaku selepas bersenam. Sekiranya anda tidak mengubati penyakit ini, rasa sakit menjadi kekal, dan sebarang pergerakan boleh dilakukan dengan kesukaran.

Cedera kronik permukaan posterior sendi siku menyebabkan perkembangan bursitis. Beg menafsirkan yang meradang.

 1. Sikap kejam. Kesakitan berdenyut.
 2. Bengkak dan kemerahan sendi.
 3. Tumor di belakang siku. Saiz tumor menjadi telur ayam.
 4. Kesakitan dan bengkak menghalang aktiviti motor.
 5. Suhu boleh naik. Kelemahan umum dirasakan, sakit kepala yang sakit, gangguan indisposisi.

Jika anda tidak memulakan rawatan dengan bursitis dalam masa, keradangan akan menjejaskan tisu dan sendi yang bersebelahan. Abses boleh bermula.

Bagaimana untuk melupakan sakit sendi selama-lamanya?

Pernahkah anda mengalami sakit sendi yang tidak dapat ditanggung atau sakit belakang yang berterusan? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - anda sudah mengenali mereka secara peribadi. Dan tentu saja, anda tahu secara langsung apa itu:

 • sakit berterusan dan sakit tajam;
 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • ketegangan berterusan otot belakang;
 • tidak menyenangkan dan retak di sendi;
 • sakit belakang yang tajam di tulang belakang atau kesakitan yang tidak munasabah di sendi;
 • ketidakupayaan untuk duduk lama dalam satu kedudukan.

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda habiskan untuk rawatan yang tidak berkesan? Benar - ia adalah masa untuk berhenti dengan ini! Adakah anda setuju? Sebab itulah kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif di mana rahsia menyingkirkan rasa sakit di sendi dan belakang diturunkan. Baca lebih lanjut.

Pergerakan Siku

Jawapan yang paling lengkap kepada soalan mengenai topik: "pergerakan di sendi siku."

Struktur dan fungsi bahagian badan yang berlainan, termasuk sendi tulang, kajian anatomi. Sendi siku kepunyaan sendi tulang anggota atas bebas dan dibentuk sebagai akibat dari artikulasi bahagian-bahagian individu dari 3 tulang: humeral, ulnar dan radial.

Komponen sendi

Sendi siku adalah sendi tulang yang luar biasa yang menyertai lengan atas dan lengan bawah.

Struktur khas membolehkan untuk merujuk bersama ke artikulasi kompleks dan gabungan.

Sambungan kompleks adalah satu di mana lebih daripada dua permukaan artikular mengambil bahagian. Terdapat tiga siku:

 • permukaan artikular epifisis distal dari humerus (blok dan kondyle kepala);
 • permukaan artikul ulna (blok dan radial takik);
 • kepala dan lilitan artikular tulang radial.

Gabungan sendi merujuk kepada sebatian-sebatian di mana beberapa sendi bebas bergabung dengan satu kapsul sendi. Dalam siku dalam satu kapsul tiga bebas digabungkan.

Anatomi sendi siku seseorang adalah sangat luar biasa, ia menggabungkan 3 jenis sendi yang berbeza dalam satu sendi:

 • humeral - uniaxial, blok;
 • brachioradial - sfera, tetapi pergerakan itu dijalankan di sekitar dua paksi (depan dan menegak);
 • Radiolaktik - silinder (putaran di sekitar paksi menegak).

Pergerakan yang mungkin di siku

Struktur sendi membolehkan anda melakukan satu set pergerakan tertentu. Ini adalah perpanjangan, lanjutan, putaran (pronation dan supaminasi).

Kapsul bersama

Kapsul bersama mengelilingi 3 sendi. Ia tetap di bahagian depan dan sisi.

Bahagian depan dan belakang agak nipis, longgar terbentang, tetapi di sisinya dilindungi oleh ligamen sendi siku. Anatomi membran sinovia termasuk tulang yang tidak dilindungi oleh tulang rawan, tetapi itu adalah pada sendi.

Ligamen sendi siku

Setiap sambungan tulang adalah anatomi yang kompleks dan bijaksana. Sendi siku diperkuat dengan ligamen, yang memberikan perlindungan dan pergerakannya dalam pesawat yang berlainan.

Ligma cagaran ulnar bermula dari pangkal humerus (medial condyle), berakhir di ulna (insisi seperti blok).

Ligaman cagaran radial bermula dari humerus (epicondyle sisi), dibahagikan kepada 2 rasuk, yang menyimpang dan membujur di sekitar kepala tulang radial, yang dilampirkan pada ulna (radial notch).

Cincin dan persegi ligamen membetulkan jejari dan ulna.

Tendon lumpy sendi siku dilampirkan oleh benjolan. Anatomi sebatian ini dipanggil "kepala tulang ulnar". Dia adalah yang paling kerap mengalami kecederaan dan kecederaan.

Sebagai tambahan kepada ligamen utama sendi, membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam fungsi penetapan tulang. Ia dibentuk oleh rasuk yang kuat yang menghubungkan radius dan ulna. Salah satu daripada rasuk ini pergi ke arah yang bertentangan dari yang lain, dipanggil kord serong. Ia mempunyai lubang di mana kapal dan saraf melewati. Kord serong adalah permulaan untuk beberapa otot lengan.

Otot sendi siku, anatomi dan fungsi mereka

Ada beberapa sendi tulang yang luar biasa di dalam tubuh manusia. Mereka semua belajar anatomi. Sendi siku tidak biasa dengan caranya sendiri. Ia dilindungi oleh bingkai otot yang baik. Kerja yang diselaraskan dengan baik oleh semua otot memastikan kelancaran persimpangan tulang ini.

Semua otot yang menjejaskan sendi siku boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan: extensors, flexors, rotators (melakukan pronation dan supination).

Ekstensor sendi adalah otot trisep bahu (triseps), pengikat fascia lengan bawah dan ulna.

Kelenturan sendi adalah otot bisep bahu (bisep), brachioleum dan otot brachial.

Pronators - brachiocephalus otot, pronator bulat, pronator persegi membuat gerakan putaran masuk dan keluar.

Instas - otot bisep bahu, instep, brachiocephalus berputar lengan bawah dari bahagian dalam.

Melakukan senaman fizikal yang menguatkan otot tersenarai, adalah penting untuk diingat tentang keselamatan. Sendi siku sangat cedera pada atlet.

Bekalan darah ke siku, anatomi

Ia adalah sangat penting untuk bersama untuk mendapatkan nutrien yang datang kepadanya bersama-sama dengan darah tepat pada masanya. Ia datang kepada semua sendi dan otot dari sekumpulan arteri. Mereka terdiri daripada 8 cawangan, yang terletak di atas kapsul artikular.

Rangkaian arteri yang membekalkan darah ke sendi terdiri daripada saluran yang dipanggil "anastomosis."

Anatomi topografik sendi siku adalah gambarajah yang sangat kompleks mengenai sambungan kapal. Terima kasih kepada skim ini, bekalan darah ke sendi tidak terganggu. Aliran keluar dijalankan melalui urat.

Pengekalan otot

Apa yang membuat proses pergerakan dalam gabungan mungkin? Terdapat struktur saraf khas yang menjalankan pemuliharaan otot. Ini adalah saraf radial dan tengah. Mereka berjalan di sepanjang bahagian hadapan siku.

Ciri-ciri kaedah siku bersama, penyelidikan

Sendi siku sangat terdedah, kerana ia sentiasa tertakluk kepada penumpuan fizikal.

Selalunya, untuk memahami sebab sakit, doktor menetapkan penyelidikan tambahan. Ini mungkin radiografi, MRI, ultrasound, tomografi, arthroscopy, punca siku.

Peperiksaan ini akan mencerminkan keadaan semasa tulang dan ligamen, ruang bersama. Gambar kajian akan mencerminkan semua anatominya. Sendi siku adalah artikulasi kompleks yang memerlukan perhatian dan kajian terperinci dengan bantuan peralatan tambahan.

Kaedah utama untuk mendiagnosis penyakit siku ialah radiografi. Gambar-gambar itu diambil dalam dua unjuran. Mereka membolehkan anda melihat semua perubahan dalam tulang.

Untuk mengenal pasti penyakit komponen lembut siku, doktor menggunakan kaedah penyelidikan yang lain.

Kecederaan dan penyakit

Kesakitan yang kerap di kawasan siku mungkin menunjukkan bahawa terdapat sebarang pelanggaran. Selepas peperiksaan, diagnosis yang paling kerap adalah arthrosis. Ia berlaku dan arthritis, dan banyak lagi.

Arthrosis

Ia tidak begitu biasa daripada sendi lutut atau pinggul. Kumpulan risiko termasuk orang yang kerja mereka dikaitkan dengan peningkatan beban pada sendi siku, mereka yang mengalami kecederaan atau pembedahan pada gangguan siku, endokrin atau metabolik, dan arthritis.

Simptom utama: sakit kesakitan berterusan yang berlaku selepas aktiviti fizikal. Ia berlaku selepas rehat. Mengklik atau merenung di siku. Hadkan amplitud gerakan.

Artritis

Keradangan sendi. Terdapat banyak sebab yang mungkin. Mereka boleh menjadi jangkitan, tindak balas alahan, beban tinggi pada sendi, malnutrisi.

Bentuk arthritis boleh menjadi akut atau kronik.

Gejala utama: kesakitan yang berterusan, pembilasan kulit, bengkak, sekatan mobiliti bersama.

Rheumatoid arthritis

Selalunya, sendi siku menjejaskan arthritis rheumatoid. Gejala-gejalanya ialah: kekakuan pergerakan pada waktu pagi, artritis simetri (kedua-dua sendi meradang), sifat sakit kronik, penglibatan sendi yang lebih kecil (tangan, pergelangan kaki, pergelangan tangan, lutut) ke dalam proses yang menyakitkan.

Epicondylitis

Penyakit yang kerap di kalangan orang yang aktivitinya dikaitkan dengan beban tinggi pada siku (tenis, golf, gusti).

Terdapat 2 jenis: lateral, medial.

Gejala utama adalah: sakit di kawasan epicondyle yang cedera yang merebak ke otot lengan bawah (anterior atau posterior). Pada permulaan penyakit, sakit timbul selepas bersenam. Pada masa akan datang, rasa sakit dirasai walaupun dengan pergerakan yang minima.

Bursitis

Keradangan beg artikular. Selalunya berlaku pada orang yang aktivitinya dikaitkan dengan kecederaan kekal di bahagian belakang siku.

Gejala utama ialah: bengkak, sakit berdenyut, bengkak di belakang siku, mengehadkan amplitud pergerakan. Selalunya dengan gejala utama, suhu meningkat, keadaan kelemahan umum, timbul rasa sakit, sakit kepala bermula.

Kecederaan

Kesan fizikal yang tidak diingini pada siku boleh menyebabkan kecederaan. Ini termasuk kehebatan, tulang patah tulang, luka-luka, pendarahan sendi (hemarthrosis), kerosakan otot, pecah kapsul artikular.

Cedera dan penyakit yang disenaraikan adalah yang paling biasa dalam kehidupan seharian. Untuk melindungi diri anda dari mereka, anda harus mengambil langkah pencegahan: elakkan dari berlebihan, berikan diri anda berehat pada waktunya, adalah penting untuk mencegah situasi traumatik di tempat kerja, untuk memastikan diet, anda memerlukan latihan fizikal sederhana dan gimnastik artikular.

Sendi siku adalah sendi yang kompleks dan terdiri dari tiga sendi yang dilampirkan dalam satu beg bersama: bahu, bahu, bahu, dan proksimal. Yang kedua beroperasi bersempena dengan artikulasi radioulnar distal, membentuk gabungan gabungan. Dalam sendi siku, pergerakan berlaku di sekitar paksi hadapan - perpanjangan dan lanjutan, dan putaran tulang radial di sepanjang paksi membujur, yang berlaku dalam sendi humeral dan glenoid, serta pada sendi radiolnar proksimal dan distal - pronasi (tangan kembali ke bahagian atas). Pergerakan di peringkat sendi siku memberikan otot.

 • biceps brachii (m. biceps brachii);
 • otot bahu (m brachialis);
 • otot brachioradialiscular (m brachioradialis);
 • pronator bulat (m. pronator teres).
 • triceps otot bahu (m triceps surae);
 • otot ulnar (mara anconeus).
 • pusingan pusingan (m pronator teres),
 • pronator persegi (m pronator quadratus).
 • supinator (m supinator);
 • biceps brachii (m. biceps brachii);
 • otot bahu (m brachialis).

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi otot rangka dan ujian untuk kajian mereka

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.

Struktur, ciri dan fungsi sendi siku

Satu peranan penting dalam sistem muskuloskeletal manusia diduduki oleh sendi siku. Setiap hari, tangan terdedah kepada beban yang sengit, yang mungkin lebih tinggi daripada yang dibenarkan. Mereka berada dalam gerakan yang berterusan, mengambil bahagian dalam mengangkat berat badan, mengambil bahagian dalam lenturan dan lanjutan sendi tangan siku perlu mengatasi semua kerja keras ini.

Penyebab sakit pada siku boleh merosakkan rawan artikular, tendon pecah, regangan otot dan ligamen, penyakit kardiovaskular dan juga patologi sistem saraf. Semua masalah perlu diambil dengan serius, kerana apa-apa komplikasi boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan kepada anggota badan.

Anatomi sendi siku

Oleh kerana struktur atipikal, sendi siku tergolong pada sendi kompleks, kerana 3 tulang terlibat dalam pembentukannya: bahu, siku, jejari. Mereka membentuk sendi beberapa sendi, yang terletak dalam satu kapsul:

 • bahu;
 • brachylochevoy;
 • proximal radioulnar.

Anatomi sendi siku

Semua komponen yang membentuk sendi siku ditutup dengan rawan hyaline, yang mana kompaun itu tidak kehilangan pergerakannya dan dilindungi daripada kerosakan.

Ulna dan strukturnya

Ulna dan strukturnya

Ulna memainkan peranan penting dalam struktur keseluruhan sendi. Ia mempunyai bentuk segitiga dengan lanjutan di hujungnya. Di permukaan luar dan dalaman ada potongan khas untuk menyertai tulang radial dan humeral. Potongan ini dibatasi di kedua belah pihak oleh proses: anterior, atau coronary, dan proses posterior, ulnar.

Terdapat juga protrusion khas dengan permukaan bergelora untuk melampirkan tendon otot lengan. Sambungan dengan tulang radial jatuh di bahagian bawah ulna, di tempat penebalannya. Ini adalah tempat penting dan terdedah yang dipanggil ulna.

Dengan kecederaan dan kerosakan bahagian ini, keupayaan motor lengannya hilang: proses fleksi dan lanjutan menjadi mustahil. Di bahagian belakang kepala ini terdapat proses styloid. Seseorang dapat dengan mudah merasakan tulang ini di bawah kulit.

Humerus dan strukturnya

Humerus dan strukturnya

Humerus adalah tubular dan panjang dalam strukturnya. Ia melaksanakan fungsi penting, walaupun struktur mudah. Ia bermula dari sendi bahu dan terus menjadi sangat siku siku. Bahagian bawahnya mempunyai bentuk segi tiga.

Tempat di mana ulna dan humerus bertemu bersama disebut blok. Di atas blok, tulang humeral mempunyai coronid fossa, di atas kondyle, fossa jejari, dan di belakangnya, ulnar, yang mana di sebelah olecranon. Bentuk hemisfera, yang ujung atas tulang bahu, telah beralih ke bilah bahu. Peranti ini adalah kepala humerus. Ia mempunyai proti yang diperlukan untuk melekatkan otot dan ligamen. Mereka boleh dengan mudah meraba tangan.

Struktur tulang radius

Struktur tulang radius

Salah satu tulang lengan bawah adalah jejari. Dia mempunyai anatomi yang mudah. Akhirnya lebih rendah, secara beransur-ansur mengecil ke tengah. Tempat paling sempit ialah leher, yang mempunyai permukaan bergelombang yang melekatkan tendon. Untuk sambungan dengan protrusions humerus di bahagian atas terdapat notches khas, bahagian bawah tulang radial articulates dengan tulang pergelangan tangan.

Di persimpangan dengan pergelangan tangan ada proses styloid yang dapat dirasakan dengan tangan melalui kulit. Satu lagi perkara penting ialah sekatan ruang lengan bawah, yang disediakan dengan tulang ular dan radial, yang diarahkan pada satu sama lain dengan tepi tajam.

Struktur sendi siku sebagai sendi kompleks

Sendi siku terbentuk dari 3 sendi kecil: bahu, radial dan proksimal. Mereka bersatu dengan kapsul biasa. Sendi siku bertanggungjawab untuk pergerakan putaran lengan. Mereka dijalankan oleh kumpulan otot khas, yang dipanggil pronator dan instep. Perbezaan antara otot ini ialah mereka mengawal gerakan lengan, masing-masing dalam arah mereka sendiri dengan amplitud 140 derajat. Mereka memainkan peranan yang besar, kerana pada pergerakan tangan yang sedikit, mereka memasuki kerja. Jika fungsi sendi terjejas, tindakan akan dilakukan dengan tidak betul. Jika nada tisu otot pada seseorang lemah, maka mungkin untuk membengkokkan siku ke arah yang lain. Dalam seseorang yang mempunyai otot yang maju, lanjutan tidak sepenuhnya disebabkan oleh nada otot yang meningkat.

Peralatan ligamentous sendi siku

Peralatan ligamentous sendi siku

Fungsi utama ligamen ialah memegang sendi siku. Terdapat dua ligamen cagaran utama:

 1. Ulnar terletak di antara protrusi batin di permukaan condyle bahu dan takik tulang pada tulang ulnar; Trauma seperti ligamen itu menunjukkan dirinya sebagai luka atau pecah. Apabila peregangan berlaku, sakit tidak berfungsi apabila pecah.
 2. Radiasi - berasal dari epicondyle luar humerus, kemudian diverges menjadi dua bahagian: satu ikatan gentian merangkumi pangkal tulang radial, membentuk ligamen anular, dan yang lain ditetapkan pada ulna.

Ligamen ligah menghalang anjakan sisi dalam sendi siku manusia.

Otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan pada sendi siku

Terima kasih kepada otot pada sendi siku, pergerakan seperti:

 • lanjutan lanjutan dan lekukan lengan;
 • supaan dan pronation lengan (atau putaran).

Berdasarkan ini, otot-otot yang terlibat dalam produk pergerakan di sendi siku dibahagikan kepada 4 kumpulan berfungsi. Sesetengah otot menjalankan beberapa fungsi, oleh itu boleh secara serentak masuk ke dalam pelbagai kumpulan berfungsi.

Otot pinggang dan bahu bahu

Fleksibel lengan

Otot-otot ini melakukan lenturan lengan bawah, terletak di anterior pada paksi melintang sendi siku. Kepada lentur lengan bawah kepunyaan otot tersebut:

Extensors lengan bawah

Kumpulan otot ini bertanggungjawab untuk memanjangkan lengan bawah. Ekstensor lengan bawah berada di bahagian belakang pada paksi melintang pada sendi siku dan termasuk otot seperti:

Pronators Forearm

Kumpulan ini termasuk otot yang bertanggungjawab untuk putaran lengan bawah dari luar ke bahagian dalam. Kumpulan otot ini menggabungkan:

 1. brachylose
 2. pronator persegi;
 3. pusingan pronator.

Lengan sokongan lengan

Otot-otot ini memberikan putaran lengan dari dalam ke luar. Untuk menyemai lengan termasuk:

X-ray siku bersama

Dalam beberapa kes, untuk mengenal pasti patologi alat osteo-artikular, doktor menetapkan pemeriksaan x-ray ke atas kawasan kerosakan. Sendi siku tidak terkecuali. Gambar dari kawasan rangka manusia ini dilakukan dalam dua taksiran: dari sisi dan dari belakang.

Dalam gambaran sinar-X biasa, kontur semua tiga sendi membentuk sendi siku adalah sama, dan ruang bersama mempunyai kira-kira ketebalan yang sama. Membezakan jurang bersama humeral, humeral dan artikular. Pada kanak-kanak, ketiga-tiga tulang nukleus ossifikasi dapat dikesan.