Utama / Lutut

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar tubuh manusia. Tugas utamanya adalah untuk menyambung lengan dengan tali pinggang atas hujung melalui tulang skapular, serta menyediakan gerakan tangan dalam beberapa pesawat.

Dalam segi perubatan dan di kalangan orang tanpa pendidikan khas, konsep "bahu" dan "bahu bersama" adalah berbeza. Sebahagian besar penduduk menunjukkan sendi di bawah bahu, yang salah. Bahu sebenarnya adalah bahagian lengan antara bahu dan sendi siku. Oleh itu, dalam amalan perubatan, istilah "bahu" dan "bahu bersama" bermakna pelbagai struktur anatomi.

Struktur sendi bahu manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Ia cukup untuk melihat fluoroskopi, kerana pelbagai pergerakan dilakukan dengan lancar dan mempunyai amplitud yang mencukupi di dalamnya. Setiap elemen artikular berfungsi dengan tepat dan efisien, dan patologi mana-mana komponen memerlukan kegagalan dalam kerja struktur lain. Anatomi sendi bahu, serta semua sendi manusia, termasuk unsur tulang, tulang rawan, ligamen, kumpulan otot. Sendi dibekalkan dengan arteri tertentu melalui urat, produk metabolik dikeluarkan dari urat, dan keseluruhan kerja sendi dikawal oleh panduan saraf.

Tulang dan tulang rawan

Sendi bahu biasanya sendi sfera. Bahagian atas tulang bahu berakhir dengan kepala bulat yang mempunyai bentuk sfera. Sebaliknya ia adalah scapula, yang merupakan sebahagian daripada tali pinggang atas kaki. Pesawatnya yang menghadap humerus mempunyai setong yang betul-betul mengulangi bentuk pembentukan sfera bahu. Kemurungan ini dipanggil rongga artikular, tetapi saiznya hampir empat kali lebih kecil daripada diameter kepala bahu.

Kedua-dua tulang, humeral dan bahagian scapular, membentuk sendi. Struktur sendi bahu sedemikian rupa sehingga dengan apa-apa pergerakan di dalamnya rongga artikular skapula selalu menghadap kepala bahu, dalam banyak aspek ini dipastikan oleh gerakan putaran skapula itu sendiri. Akibatnya, walaupun diameter yang berbeza dari kepala humeral dan rongga artikular, pergerakan di sendi bahu bebas dilakukan di dalam pesawat yang berlainan. Ini adalah lekapan dan lanjutan, putaran masuk dan keluar, penambahan dan penculikan.

Tulang dan tulang belakang sendi bahu

Kemungkinan pergerakan di sendi diberikan bukan sahaja oleh kongruen (kebetulan tepat) struktur tulang. Fungsi yang sama dilakukan oleh rawan hyaline yang merangkumi mereka. Dalam lapisan seragam 3-5 mm, dia menyusun kepala humerus dan rongga artikular skapula. Selain itu, pada tulang bahu, ia naik di atas permukaannya sepanjang diameter keseluruhan rongga dan membentuk bibir artikular yang dipanggil. Ia adalah kerana kedalaman kemurungan yang dikehendaki dicapai dan surat-menyuratnya yang paling besar kepada kepala bahu. Di samping itu, struktur kartilaginus ini memberikan kestabilan yang tinggi kepada sendi, berfungsi sebagai pencegahan kehelan, dan juga "memadamkan" kejutan tajam, kesan dan getaran yang berlaku di bahu dan zon skapular.

Dalam sesetengah penyakit sendi (arthritis, arthrosis), rawan hyaline dan bibir artikular akan musnah. Ini dengan ketara mengurangkan amplitud pergerakan, sehingga kemustahilan mereka tidak lengkap. Di samping itu, mengurangkan ketinggian bibir artikular menjadikan kestabilan sendi minimum dan meningkatkan kemungkinan dislokasi dan sublaksasi.

Ligamen dan otot

Kapsul sendi terdiri daripada tisu penghubung yang padat dan direka untuk memenuhi pencapaian kestabilan yang diperlukan. Berbanding dengan sendi lain, di sini ia membentuk rongga yang lebih besar diisi dengan pelincir khas. Ia adalah cecair sinovial, yang, di antara lapisan cartilaginous humerus dan tulang skapular, membuat pergerakan di sendi bebas dan licin.

Ligamen bahu

Rawatan hyaline cartilaginous elastik tidak mempunyai rangkaian kapilari sendiri di mana ia akan dibekalkan dengan oksigen dan pemakanan. Fungsi ini dilakukan oleh cecair sinovial, ia memberikan semua unsur kimia yang diperlukan untuk rawannya dengan cara yang tersebar. Oleh itu, apa-apa kerosakan dalam pengeluaran cecair sinovial atau perubahan dalam kualitinya secara langsung memberi kesan kepada keadaan tulang rawan dan seterusnya keseluruhan sendi.

Untuk menguatkan kapsul sendi terdapat beberapa ligamen kuat dan elastik. Mereka dipanggil coraco-humeral dan ligamen sendi-humeral. Jika sendi bahu dibandingkan dengan sendi besar lain, radas ligamentousnya akan kurang jelas. Untuk kestabilan dan kestabilan sendi adalah otot yang bertanggungjawab di sekelilingnya. Di satu pihak, kemungkinan dislokasi meningkat, tetapi sebaliknya, semua peluang disediakan untuk pelbagai pergerakan. Tiada kepelbagaian sedemikian dalam mana-mana sendi.

Semua otot yang mengelilingi sendi bahu, digunakan untuk menguatkannya dan memastikan pelbagai pergerakan tangan. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama. Otot-otot kumpulan pertama, dipanggil putaran putaran atau kapsul otot, adalah subosternal, supraspinatus, subscapularis, pusingan kecil. Kumpulan ini juga merangkumi otot-otot bulat dan besar. Kumpulan otot kedua terdiri daripada otot dada dan belakang. Ini adalah pectoralis utama dan paling luas otot belakang. Kumpulan ketiga dibentuk oleh kepala otot brachial bisep. Secara kontrak dan santai secara konsisten, serat otot semua kumpulan ini membentuk semua pergerakan di sendi bahu.

Kapal dan saraf

Arteri aksila, menyeberang ketiak, di bahagian pectoralis otot utama masuk ke bahu. Dia yang membawa bekalan darah ke sendi bahu. Cawangannya, secara beransur-ansur menjadi lebih kecil, membawa oksigen, glukosa dan sebatian lain ke tisu artikular. Aliran keluar produk metabolik berlaku di urat brachial dan axillary. Bersama-sama dengan ikatan vaskular, serat-serat dari plexus saraf brachial juga pergi, yang menginsentrasikan semua bahagian struktur sendi bahu.

Arteri dan urat bahu

Struktur sendi bahu manusia adalah unik, bagaimanapun, adalah sangat penting bahawa semua elemen artikular berfungsi dengan lancar. Hanya dalam kes ini, fungsi sendi akan kekal pada paras yang tinggi.

Scrap. Pergerakan di sendi bahu

Sendi dada nodding dan memberikan fleksibiliti maksimum, membolehkan pergerakan berlaku pada 360 °. Di samping itu, otot pinggang bahu memberikan kestabilan pada sendi bahu.

Setelah menarik balik otot kecacatan, mungkin untuk membongkar vagaries dan lampiran mereka pada pendakap sendi.

Pergerakan di sendi gerbang dicapai di sekitar tiga paksi: yang mendatar, memanjang melalui pusat lembangan; serenjang dengannya, melekatkan belakang belakang bahu tulang; dan yang ketiga, vertikal menegak ke bahu tulang bahu. Hal ini memungkinkan untuk menekan tangan ke badan (adduction), untuk menariknya ke tepi (penculikan), dan juga memutarnya di belakang (medial) dan keluar (di sebelahnya). Menggabungkan pergerakan ini, anda boleh menggabungkan gerakan semua-sekitar dengan pergerakan terhingga.

PENYERTAAN MUSIK DI MOTION

Banyak otot yang terlibat dalam pergerakan lengan dilampirkan pada tali bahu (clavicle dan scapum). Otot diikat pada otot depan dan belakang, dan juga pada paruh leher. Sesetengah otot bergerak lurus dari batang (dada besar dan punggung lebar). Pada pergerakan di sendi sendi, mereka menunjukkan pengaruh yang besar dan otot lain, walaupun mereka tidak dilekatkan ke dalamnya (contohnya, ia adalah tindak balas). Mereka bergerak terpal, dan kayu bedah, dan sendi bahu.

Pergerakan di Pleasure Coast

Penambahan (menekan tangan ke badan) dihasilkan oleh otot dada besar dan otot luas belakang; Penculikan (memanjangkan tangan ke sisi) memenuhi otot-otot yang baru dan deria.

Pusingan luar diletakkan di dalam otot punggung, bulat dan belakang pergelangan tangan otot punggung. Pergerakan Converse memancarkan otot-otot pendek yang mengelilingi sendi.

Lenturan membuat bisep, sendi paruh, dorsal dan otot besar dada. Penarik itu dilakukan oleh pterygium posterior dari otot belakang yang dilebar, luas dan otot pusingan yang besar.

Pergerakan semua pusingan adalah gabungan pergerakan, yang dicapai oleh tulang selangka, yang memelihara kepala tulang di sendi, dan kontraksi kumpulan otot.

Bahu bersama: struktur, fungsi, foto

Sambungan bahu (articulatio humeri) adalah sendi tangan terbesar dan paling mudah bergerak di atas, yang membolehkan pelbagai pergerakan dilakukan dengan tangan. Amplitud ini disediakan oleh struktur khas sendi bahu. Ia terletak di bahagian proksimal bahagian atas, menghubungkannya dengan batang. Dalam lelaki nipis konturnya kelihatan jelas.

Anatomi sendi bahu manusia adalah normal

Alat articulatio humeri agak rumit. Setiap elemen dalam artikulasi betul-betul melaksanakan fungsinya, dan bahkan patologi kecil mana-mana daripada mereka membawa kepada perubahan struktur lain. Seperti sendi badan yang lain, ia terbentuk oleh unsur-unsur tulang, permukaan kartilaginus, alat ligamen dan sekumpulan otot yang bersebelahan yang memberikan pergerakan di dalamnya.

Apa tulang membentuk sendi bahu

Articulatio humeri adalah sendi bulat yang mudah. Humerus dan scapula, yang merupakan bahagian ikat pinggang bahu atas, terlibat dalam pembentukannya. Permukaan artikular meliputi tisu tulang dibentuk oleh rongga scapular dan kepala humerus, yang beberapa kali lebih besar daripada rongga. Percanggahan ini dalam saiz plat kartilaginus khas - bibir artikular, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga skapular, membetulkannya.

Bungkusan dan kapsul

Kapsul artikular diikat di sepanjang lilitan rongga bilah di sempadan bibir kartilaginus. Ia mempunyai ketebalan yang berbeza, agak longgar dan luas. Di dalamnya adalah cecair sinovial. Permukaan depan kapsul adalah nipis, jadi ia mudah rosak sekiranya dislokasi.

Tendon yang dilekatkan pada permukaan kapsul, ia melambatkan semasa pergerakan tangan dan tidak membenarkan digigit di antara tulang. Sesetengah ligamen sebahagiannya bersambung ke kapsul, menguatkannya, yang lain menghalang lanjutan yang berlebihan apabila membuat pergerakan di bahagian atas badan.

Beg synovial (bursa) articulatio humeri mengurangkan geseran antara elemen artikular individu. Nombor mereka mungkin berbeza. Keradangan beg seperti itu disebut bursitis.

Beg paling kekal termasuk jenis berikut:

 • subscapularis;
 • podklyuvovidnaya;
 • campur tangan;
 • podteltovidnaya.

Otot yang memberikan pergerakan

Otot memainkan peranan utama dalam memperkuat sendi bahu dan membuat pelbagai pergerakan di dalamnya. Pergerakan berikut adalah mungkin di sendi bahu:

 • penambahan dan penculikan anggota atas berhubung dengan badan;
 • pekeliling, atau putaran;
 • tangan bertukar ke dalam, ke luar;
 • menaikkan anggota atas di hadapannya dan membawanya kembali;
 • institusi anggota atas di belakang (retrofleksi).

Pemuliharaan dan bekalan darah

Kawasan articulatio humeri terutamanya dibekalkan dengan darah dari arteri aksila. Pembuluh arteri yang lebih kecil meninggalkannya, membentuk dua lingkaran vaskular - skapular dan acromial-deltoid. Dalam hal penyumbatan lebuh raya utama, otot periartikular dan sendi bahu itu sendiri menerima khasiatnya dengan tepat kerana kapal-kapal bulatan ini. Pemuliharaan bahu adalah disebabkan oleh saraf yang membentuk plexus brachial.

Putaran putaran

Cuff berputar (rotator) adalah kompleks otot dan ligamen, yang secara keseluruhan menstabilkan kedudukan kepala humeral, berpartisipasi dalam selekoh bahu, dalam mengangkat dan melengkungkan anggota atas.

Empat otot berikut dan tendon mereka terlibat dalam pembentukan alat pemutar rotator:

 • supraspinatus,
 • subacute,
 • subscapularis,
 • pusingan kecil.

Slider pemutar slaid antara kepala bahu dan acromion (proses artikular) skapula semasa lengan yang dibangkitkan. Untuk mengurangkan geseran antara dua permukaan ini terdapat bursa.

Dalam sesetengah keadaan, dengan pergerakan tangan yang kerap, cuff mungkin dicubit. Dalam kes ini, sindrom pencegahan sering berkembang. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit yang tajam yang terjadi apabila cuba mendapatkan objek dari poket belakang seluar.

Mikroanatomi sendi bahu

Permukaan artikular pada rongga scapular dan kepala bahu ditutup dengan rawan hyaline di luar. Biasanya, ia licin, yang menyumbang kepada geseran permukaan ini relatif terhadap satu sama lain. Di peringkat mikroskopik, gentian kolagen rawan disusun dalam bentuk gerbang. Struktur ini menyumbang kepada pengedaran seragam tekanan intra-artikular yang timbul dari gerakan anggota atas.

Kapsul artikuler, sebagai satu kantung, meliputi kedua-dua tulang ini. Di luarnya ditutup dengan lapisan berserat tebal. Ia terus diperkuat dengan gentian tendon yang ditambat. Dalam lapisan permukaan kapsul adalah kapal kecil dan gentian saraf. Lapisan dalaman kapsul artikular dijelaskan oleh membran sinovial. Sel-sel sinovial (synoviocytes) terdiri daripada dua jenis: fagositik (makrofaj) - membersihkan rongga intra-artikular dari produk pembusukan; secretory - menghasilkan cecair synovial (synovia).

Konsistensi cecair synovial adalah sama seperti putih telur, melekit dan telus. Komponen synovia yang paling penting adalah asid hyaluronik. Cecair synovial bertindak sebagai pelincir untuk permukaan artikular, dan juga menyediakan pemakanan kepada permukaan luar rawan. Lebihannya diserap ke dalam rangkaian vaskular membran sinovial.

Kekurangan pelinciran membawa kepada kemasukan pesat permukaan artikular dan perkembangan arthrosis.

Struktur sendi bahu manusia dalam patologi

Dislokasi kongenital dan subluxation bahu adalah varian anomalous yang paling teruk dari perkembangan sendi ini. Mereka terbentuk disebabkan oleh kemunduran kepala humeral dan proses skapula, serta otot-otot yang mengelilingi sendi bahu. Dalam hal subluxation, kepala, apabila otot-otot ikat pinggang bahu ditegangkan, menyesuaikan diri dan mengambil kedudukan yang dekat dengan fisiologi. Kemudian ia kembali ke kedudukan biasa, anomali.

Kurangnya kumpulan otot individu (hipoplasia) yang terlibat dalam pergerakan sendi membawa kepada batasan pelbagai pergerakan di dalamnya. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak tidak boleh mengangkat tangannya di atas bahu, tidak dapat dibelakangnya.

Sebaliknya, dengan displasia articulatio humeri, yang timbul daripada ketidaknormalan dalam pembentukan peralatan tendon-ligamentum sendi, hipermobiliti berkembang (peningkatan dalam jumlah pergerakan di sendi). Keadaan ini terancam dengan dislokasi biasa dan subluxations bahu.
Dengan arthrosis dan artritis, terdapat pelanggaran terhadap struktur permukaan artikular, ulserasi, pertumbuhan tulang (osteophytes) terbentuk.

Anatomi X-ray bersama bahu dalam kesihatan dan penyakit

Pada radiografi, articulatio humeri kelihatan seperti imej di bawah.

Angka-angka dalam gambar menunjukkan:

 1. Tulang selangka.
 2. Scapula akromion.
 3. Tubercle besar humerus.
 4. Tubercle kecil humerus.
 5. Leher bahu.
 6. Tulang bahu.
 7. Proses corakoid skapula.
 8. Kelebihan luar scapula.
 9. Rib

Anak panah tanpa nombor menandakan jurang bersama.

Dalam kes dislokasi, proses keradangan dan degeneratif, perubahan dalam nisbah pelbagai struktur struktur bersama antara satu sama lain, lokasi mereka berlaku. Perhatian khusus diberikan kepada kedudukan kepala tulang, lebar jurang intra-artikular.
Foto radiografi di bawah menunjukkan kehelan dan arthrosis bahu.

Ciri-ciri sendi bahu pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, sendi ini tidak segera mengambil apa-apa bentuk seperti pada orang dewasa. Pertama, tubercles besar dan kecil humerus diwakili oleh inti ossifikasi individu, yang seterusnya bergabung untuk membentuk tulang bentuk biasa. Sendi juga diperkuat kerana pertumbuhan ligamen dan pemendekan jarak antara elemen tulang.

Oleh kerana kenyataan bahawa articulatio humeri pada anak-anak kecil lebih mudah dijumpai daripada orang dewasa, dislokasi bahu secara berkala diperhatikan. Mereka biasanya berlaku jika dewasa secara dramatik menarik lengan anak.

Beberapa fakta menarik tentang articulatio humeri peranti

Struktur khas artikulasi bahu dan bahagian komponennya mempunyai beberapa ciri menarik.

Adakah bahu bergerak dengan senyap?

Berbanding dengan sendi badan yang lain, sebagai contoh, lutut, sendi, jari, tulang belakang, articulatio humeri berfungsi hampir dengan senyap. Malah, ini adalah gambaran palsu: menggosok permukaan yang artikular, otot meluncur, meregangkan dan mengikat tendon - semuanya ini menghasilkan tahap bunyi yang tertentu. Walau bagaimanapun, telinga seseorang membezakannya hanya apabila perubahan organik dalam struktur sendi terbentuk.

Kadang-kadang dengan pergerakan jerking, sebagai contoh, apabila kanak-kanak itu ditarik secara dramatis oleh tangan, anda boleh mendengar bunyi bertepuk di bahu. Penampilan mereka dijelaskan oleh penampilan jangka pendek rantau tekanan rendah dalam rongga artikulasi akibat tindakan kekuatan fizikal. Apabila ini dibubarkan dalam gas cecair synovial, misalnya, karbon dioksida, tergesa-gesa ke rantau tekanan yang dikurangkan, masuk ke dalam bentuk gas, membentuk buih. Walau bagaimanapun, tekanan dalam rongga artikular cepat dinormalisasi, dan gelembung "pecah", memancarkan bunyi sifat.

Dalam kanak-kanak, masalah ketika bergerak di bahu mungkin berlaku semasa tempoh peningkatan pertumbuhan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua unsur artikular articulatio humeri artikulasi tumbuh pada kelajuan yang berbeza, dan perbezaan sementara mereka dalam saiz juga mula disertai dengan "bang."

Tangan lebih lama di pagi hari daripada waktu petang.

Struktur artikul badan adalah elastik dan berdaya tahan. Walau bagaimanapun, pada siang hari, di bawah tindakan tenaga fizikal dan berat badan sendiri, sendi-sendi tulang belakang dan bahagian bawah kaki menyusut sedikit. Ini membawa kepada penurunan pertumbuhan kira-kira 1 cm Tetapi tulang rawan artikular, bahu, lengan tangan dan tangan tidak mengalami apa-apa beban, oleh itu, terhadap latar belakang pertumbuhan yang berkurangan, mereka kelihatan sedikit lebih lama. Pada waktu malam, tulang rawan dipulihkan dan pertumbuhan menjadi sama.

Proprioception

Sebahagian daripada serat saraf yang menyerupai struktur artikulasi, terima kasih kepada "sensor" khas (reseptor), mengumpul maklumat tentang kedudukan anggota atas dan sendi itu sendiri dalam ruang. Reseptor ini terletak di dalam otot, ligamen, dan tendon sendi bahu.

Mereka bertindak balas dan menghantar impuls elektrik ke otak, jika kedudukan perubahan bersama dalam ruang semasa pergerakan lengan, regangan kapsul, ligamen, kontraksi otot-otot bahu bahu atas berlaku. Oleh kerana pemuliharaan yang kompleks ini, seseorang hampir boleh membuat banyak pergerakan tangan tepat di angkasa.

Tangan itu sendiri "tahu" tahap yang perlu ditinggikan, apa yang akan dibuat untuk mengambil objek, meluruskan pakaian dan melakukan tindakan mekanikal yang lain. Menariknya, dalam sendi mudah alih seperti articulatio humeri, terdapat reseptor yang sangat khusus yang menghantar maklumat ke otak hanya untuk putaran dalam sela sendi, penambahan, penculikan anggota atas, dan sebagainya.

Kesimpulannya

Struktur sendi bahu membolehkan amplitud optimum gerakan anggota atas yang memenuhi keperluan fisiologi. Walau bagaimanapun, dengan kelemahan peralatan ligamentous bahu dan pada masa kanak-kanak, dislokasi dan subluxations kepala humerus boleh dilihat agak kerap.

21. Bahu bersama: struktur, bentuk, gerakan, bekalan darah. Otot yang menghasilkan pergerakan di sendi.

Gabungan bahu, articuldtio humeri, menghubungkan humerus, dan melaluinya, seluruh bahagian atas bebas dengan ikat pinggang atas, khususnya kuku. Kepala humerus yang terlibat dalam pembentukan sendi memiliki bentuk bola. Rongga artikular skapula yang bersuara dengannya mewakili fossa rata. Di sepanjang lingkaran rongga, terdapat lipatan artilular cartilaginous, labrum glenoidale, yang meningkatkan jumlah rongga tanpa mengurangkan pergerakan, serta melembutkan kejutan dan gegaran ketika kepala bergerak. Kapsul artikular pada sendi bahu dilampirkan pada kutikula ke tepi tulang rongga artikular, dan, yang menutup kepala bahu, berakhir di leher anatomi. Sebagai ligamen tambahan pada sendi bahu, ada serat yang agak padat serat yang meluas dari dasar proses corakoid dan terjalin ke dalam kapsul sendi, lig. coracohumerale. Secara umum, sendi bahu tidak mempunyai ligamen yang sebenar dan diperkuat oleh otot-otot bahagian atas badan. Keadaan ini, dalam satu tangan, adalah positif, kerana ia menyumbang kepada pergerakan sendi bahu yang luas, yang diperlukan untuk fungsi tangan sebagai organ buruh. Sebaliknya, penekanan yang lemah dalam sendi bahu adalah titik negatif, yang menyebabkan penyisiran kerap. Membran sinovial yang melapisi kapsul sendi dari bahagian dalam memberikan dua protrusion ekstra artikular. Yang pertama dari ini, antigenercularis synovialis vagina, mengelilingi tendon otot bisep yang panjang berbaring di sulkus intertubercularis; bonjolan lain, bursa m. subscapuldris subtendinea, terletak di bawah bahagian atas m. subscapularis. Mewakili gabungan spherical multiaxial tipikal, sendi bahu dibezakan oleh mobiliti yang hebat. Pergerakan berlaku sekitar tiga paksi utama: frontal, sagittal dan menegak. Terdapat juga gerakan bulat (peredaran). Apabila bergerak di sekitar paksi hadapan, lengan menghasilkan lenturan dan lanjutan. Sekitar paksi sagittal dilakukan dan diketuai. Di sekeliling paksi menegak, gegelung berputar ke luar (supinasi) dan ke dalam (pronation). Kelonggaran lengan dan penculikan adalah mungkin, seperti yang disebutkan di atas, hanya sehingga tahap bahu, kerana pergerakan selanjutnya dihalang oleh ketegangan kapsul artikular dan ujung ujung atas humerus ke lengkungan yang dibentuk oleh acromion dari scapula dan lig. coracoacromiale. Sekiranya pergerakan lengan berterusan di atas mendatar, maka pergerakan ini tidak lagi dilakukan di sendi bahu, tetapi seluruh anggota badan bergerak bersama dengan tali pinggang atas badan, dan skapula membuat giliran dengan sudut bawah bergeser anterior dan lateral.

22. Siku bersama: struktur, bentuk, gerakan, bekalan darah. Otot yang menghasilkan pergerakan di sendi.

Siku bersama, articulatio cubiti. Dalam siku bersama 3 tulang yang tertera: humerus, ulna, radius. Tulang yang mengarang membentuk 3 sendi yang disertakan dalam satu kapsul. Sendi siku dibentuk oleh permukaan artikular epiphysis distal humerus - bloknya dan kepala condyle, permukaan artikular pada ulna - oleh blok dan keratan radial ulna, juga oleh kepala dan lilitan artikular tulang radial. Sendi adalah kompleks (art. Composita). Dalam sendi siku, lenturan dan lanjutan, pronasi dan supinasi adalah mungkin. Permukaan artikular diliputi dengan rawan geoline. Dalam rongga sendi siku, 3 sendi dibezakan: 1) bahu-ulnar (art. Humeroulnaris) adalah sendi blok dengan struktur helical dari permukaan artikular. Permukaan artikular pada bahu adalah blok (trohlea); Reses yang terletak di atasnya tidak berserenjang dengan paksi blok, tetapi pada sudut tertentu - ternyata stroke skru. Ulnar incisura trohlearis diartikulasikan dengan blok. Satu-berakhir (ginglymus) 2) humeralike (art. Humeroradialis) Ditubuhkan oleh condyle humerus dan fossa artikular pada kepala radius, merujuk kepada sfera (seni Spheroideae), pergerakan berlaku sekitar 2 paksi: frontal dan menegak. 3) Rasuk ulnar proksimal (seni Radioulnaris proximalis) terletak di antara hujung radial ulna dan lilitan artikular kepala radial. Sendi adalah silinder.

Bagaimana bahu seseorang, fungsinya dan ciri-cirinya

Anatomi khas sendi bahu memberikan mobiliti tinggi lengan dalam semua pesawat, termasuk pergerakan 360 darjah. Tetapi harga yang dibayar untuk ini adalah kelemahan dan ketidakstabilan artikulasi. Pengetahuan tentang ciri-ciri anatomi dan struktur akan membantu memahami sebab-sebab penyakit yang mempengaruhi sendi bahu.

Tetapi sebelum meneruskan dengan gambaran terperinci semua elemen yang membentuk pembentukan, dua konsep harus dibezakan: sendi bahu dan bahu, yang banyak mengelirukan.

Bahu adalah bahagian atas lengan dari ketiak ke siku, dan sendi bahu adalah struktur di mana lengannya dihubungkan ke badan.

Ciri-ciri struktur

Jika kita menganggapnya sebagai konglomerat kompleks, sendi bahu dibentuk oleh tulang, rawan, kapsul artikular, beg synovial (bursa), otot dan ligamen. Dalam strukturnya, ia adalah mudah, terdiri daripada 2 tulang, satu bentuk tulang sfera kompleks. Komponen yang membentuknya mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza, tetapi berada dalam interaksi yang ketat, yang direka untuk melindungi sendi dari kecederaan dan memastikan mobilitasnya.

Komponen sendi bahu:

 • dayung
 • humerus
 • bibir artikular
 • kapsul artikular
 • beg synovial
 • otot, termasuk alat pemutar
 • berkas

Sendi bahu dibentuk oleh skapula dan humerus, yang tertutup dalam kapsul sendi.

Kepala bulat humerus bersentuhan dengan tempat tidur artikular yang rata dari kambing. Dalam kes ini, skapula kekal hampir tidak bergerak dan pergerakan lengan berlaku disebabkan oleh anjakan kepala berbanding dengan katil artikular. Selain itu, diameter kepala adalah 3 kali diameter katil.

Perbezaan dalam bentuk dan saiz ini memberikan pelbagai gerakan, dan kestabilan artikulasi dicapai oleh sistem otot dan ligamen. Kekuatan artikulasi juga diberikan oleh bibir sendi yang terletak di dalam rongga scapular - tulang rawan, tepi melengkung yang melampaui tempat tidur dan menutup kepala humerus, dan alat pemutar elastik di sekitarnya.

Radas ligamen

Sendi bahu dikelilingi oleh beg artikular (kapsul) padat. Membran berserabut kapsul mempunyai ketebalan yang berbeza dan dilekatkan pada scapula dan humerus, membentuk beg yang luas. Ia longgar diregangkan, yang memungkinkan untuk bergerak dan memutar tangan dengan bebas.

Di dalam beg itu dibarisi dengan membran sinovial, rahsia yang cecair sinovial yang menyuburkan rawan artikular dan memastikan tiada geseran ketika ia meluncur. Di luar, beg artikular diperkuat dengan ligamen dan otot.

Peralatan ligamentous melakukan fungsi penetapan, menghalang anjakan kepala humeral. Bungkusan dibentuk daripada kain tegangan yang kuat dan lemah dan dilekatkan pada tulang. Keanjalan yang lemah menyebabkan kerosakan dan lusuh. Faktor lain dalam perkembangan patologi adalah tahap bekalan darah yang tidak mencukupi, yang merupakan punca perkembangan proses degeneratif ligamen.

Ligamen bahu:

Anatomi manusia adalah mekanisme yang kompleks dan saling berkaitan. Oleh kerana sendi bahu dikelilingi oleh alat ligamen yang kompleks, beg sinovial mukosa (bursa) disediakan untuk meluncur ke dalam tisu di sekitarnya, berkomunikasi dengan rongga sendi. Mereka mengandungi cecair sinovial, menyediakan fungsi sendi lancar dan melindungi kapsul dari regangan. Nombor, bentuk dan saiz mereka adalah individu untuk setiap orang.

Bingkai otot

Otot-otot sendi bahu diwakili oleh kedua-dua struktur besar dan yang kecil, yang mana terbentuknya alat pemutar. Bersama-sama mereka membentuk bingkai kuat dan elastik di sekitar sendi.

Otot yang mengelilingi sendi bahu:

 • Deltoid. Ia terletak di atas dan di luar sendi, dan dilekatkan pada tiga tulang: humeral, kuku dan tulang belakang. Walaupun otot tidak berkaitan secara langsung dengan kapsul sendi, ia pasti melindungi strukturnya daripada 3 bahagian.
 • Double berkepala (bisep). Ia melekat pada scapula dan humerus dan merangkumi sendi dari bahagian depan.
 • Ketiga-tiga (triceps) dan corakoid. Melindungi sendi dari bahagian dalam.

Cuff rotator sendi bahu menyediakan pelbagai pergerakan yang besar dan menstabilkan kepala humerus, menyimpannya di tempat tidur bersama.

Ia terdiri daripada 4 otot:

 1. subscapular
 2. subacute
 3. supraspinatus
 4. pusingan kecil

Cuff pusingan putaran terletak di antara kepala bahu dan acromin - satu proses tulang skapular. Jika ruang di antara mereka disempitkan kerana pelbagai sebab, manset itu dicubit, membawa kepada kesan kepala dan akromion, dan disertai dengan kesakitan yang teruk.

Doktor memberikan keadaan ini dipanggil "sindrom hambatan". Dengan sindrom impedan, manset pemutar cedera, yang membawa kerosakan dan merobek.

Bekalan darah

Struktur dibekalkan dengan darah oleh rangkaian arteri yang luas, di mana nutrisi dan oksigen dibekalkan ke tisu persimpangan. Veins bertanggungjawab untuk penculikan produk metabolik. Sebagai tambahan kepada aliran darah utama, terdapat dua lingkaran vaskular tambahan: scapular dan acromial-deltoid. Risiko pecah arteri besar yang hampir dengan artikulasi sangat meningkatkan risiko kecederaan.

Elemen bekalan darah

 • suprascapular
 • depan
 • belakang
 • gruzoakromialnaya
 • subscapular

Innervation

Mana-mana kerosakan atau proses patologi dalam tubuh manusia disertai dengan kesakitan. Nyeri boleh menimbulkan masalah atau melaksanakan fungsi keselamatan.

Dalam kes sendi, kesakitan secara paksa "menyahaktifkan" sendi berpenyakit, menghalang mobiliti, untuk membolehkan struktur yang cedera atau meradang pulih.

 • axillary
 • suprascapular
 • dada
 • radial
 • subscapular
 • axillary

Pembangunan

Apabila anak dilahirkan, sendi bahu tidak terbentuk sepenuhnya, tulangnya dipisahkan. Selepas bayi itu dilahirkan, pembentukan dan perkembangan struktur bahu berlanjutan, yang mengambil masa kira-kira tiga tahun. Semasa tahun pertama kehidupan, plat rawan tumbuh, bentuk rongga artikular, kontrak kapsul dan memampatkan, ligamen di sekelilingnya menguatkan dan berkembang. Akibatnya, sendi dikuatkan dan diperbaiki, mengurangkan risiko kecederaan.

Dalam tempoh dua tahun akan datang, segmen artikulasi meningkat dalam saiz dan mengambil bentuk akhir. Paling tidak semua metamorfosis humerus, kerana sebelum kelahiran kepala mempunyai bentuk bulat dan hampir sepenuhnya terbentuk.

Ketidakstabilan bahu

Tulang sendi bahu membentuk sendi bergerak, kestabilan yang disediakan oleh otot dan ligamen.

Struktur sedemikian membolehkan pergerakan yang besar, tetapi pada masa yang sama membuat rentan bersama untuk terkehel, keseleo dan ligamen pecah.

Juga, orang sering menghadapi diagnosis seperti ketidakstabilan artikulasi, yang ditetapkan apabila ketua humerus melampaui batas tempat tidur artikular semasa pergerakan lengan. Dalam kes ini, ia bukanlah masalah kecederaan, akibatnya menjadi kehelan, tetapi ketidakupayaan fungsional kepala untuk berada dalam kedudukan yang tepat.

Terdapat beberapa jenis dislokasi, bergantung kepada anjakan kepala:

Struktur sendi bahu manusia sedemikian rupa sehingga tulang skapular menutupnya dari belakang, dan otot deltoid terletak di sisi dan atas. Bahagian depan dan bahagian dalaman tidak dilindungi secukupnya, yang menyebabkan dominasi kehadiran anterior.

Fungsi sendi bahu

Mobiliti tinggi artikulasi itu memungkinkan untuk melaksanakan semua pergerakan yang terdapat dalam 3 pesawat. Tangan seseorang boleh sampai ke mana-mana di dalam badan, membawa berat badan dan melakukan kerja yang berketepatan tinggi, halus.

 • memimpin
 • pelakon
 • putaran
 • pekeliling
 • flexion
 • lanjutan

Untuk melaksanakan semua pergerakan di atas sepenuhnya mungkin hanya dengan kerja serentak dan diselaraskan semua elemen ikat pinggang bahu, terutama tulang selangka dan sendi acromioclavicular. Dengan penyertaan satu lengan sendi bahu hanya boleh dinaikkan ke tahap bahu.

Pengetahuan tentang anatomi, ciri struktur dan fungsi sendi bahu akan membantu memahami mekanisme kecederaan, keradangan dan patologi degeneratif. Kesihatan semua sendi dalam tubuh manusia secara langsung bergantung kepada gaya hidup.

Berat kelebihan dan kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan mereka merosakkan dan merupakan faktor risiko bagi pembangunan proses degeneratif. Sikap yang hati-hati dan penuh perhatian terhadap tubuh anda akan membolehkan semua elemen konstituennya bekerja dengan panjang dan sempurna.

FST - Latihan Kekuatan Fungsian

Jumaat, 3 Ogos 2012

Fisiologi sendi bahu

Sendi bahu, atau sendi proksimal anggota atas, adalah yang paling mudah bergerak dari semua sendi tubuh manusia.

Ia mempunyai tiga darjah kebebasan, yang membolehkan anggota atas untuk membuat pergerakan dalam tiga pesawat di ruang angkasa dan berkenaan dengan tiga paksi utama (Rajah 2).

 1. Paksi melintang, berbaring di pesawat hadapan, mengawal pergerakan fleksi dan lanjutan, yang dilakukan dalam satah sagittal.
 2. Paksi anteroposterior yang terletak di dalam pesawat sagittal mengawal pergerakan memimpin (pergerakan bahagian atas badan ke arah badan) dan pelakon (pergerakan bahagian atas badan ke arah badan), yang direalisasikan di dalam pesawat hadapan.
 3. Paksi menegak, melalui persimpangan pesawat sagittal dan frontal dan sepadan dengan paksi spasial ketiga, mengawal pergerakan lenturan dan lanjutan yang berlaku dalam satah mendatar apabila bahu ditarik balik melalui 90 °, yang juga disebut fleksi horizontal - ekstasi.

Berkenaan dengan paksi membujur 4, putaran luaran dan dalaman bahu dan seluruh bahagian atas badan dilakukan:

 • putaran sewenang-wenang, atau putaran penggantian Mac Konell, yang bergantung kepada kehadiran derajat kebebasan pergerakan dan hanya dapat dilakukan dalam sendi sfera dengan tiga paksi; pergerakan ini dipastikan oleh penguncupan otot rotator;
 • putaran automatik, atau giliran Mac Konell gabungan, yang berlaku tanpa sebarang tindakan sewenang-wenang dalam sendi dengan dua atau tiga paksi pergerakan, jika kedua menggunakan hanya dua paksi. Kami akan kembali kepada ini apabila kita mempertimbangkan paradoks Codman.

Dalam kedudukan yang neutral, bahagian atas badan tergantung di sepanjang batang, supaya paksi membujur pada bahu 4 bertepatan dengan paksi menegak 3 dari atas badan. Paksi membujur pada bahu 4 bertepatan dengan paksi melintang 1 pada plumbum 90 ° dan dengan paksi anteroposterior 2 apabila dibengkokkan melalui 90 °.

Oleh itu, sendi bahu mempunyai tiga paksi utama dan tiga darjah kebebasan bergerak. Paksi membujur bahu boleh bertepatan dengan mana-mana paksi ini atau menduduki kedudukan perantaraan, dengan itu membolehkan putaran luaran atau dalaman.

Pergerakan fleksi dan lanjutan (Rajah 3, 4, 5, 6) dilakukan di dalam satah sagittal berkenaan dengan paksi melintang:

 • lanjutan: pergerakan dengan amplitudo kecil 45-50 °;
 • flexion: pergerakan dengan amplitud yang lebih besar sehingga 180 °; Perhatikan bahawa posisi putaran 180 ° juga boleh dianggap sebagai kedudukan plumbum 180 °, digabungkan dengan putaran paksi (lihat paradoks Kodman).

Istilah antepulsion (membawa organ anterior kepada pesawat frontal) dan istilah retropulsion (penculikan organ posteriorly dalam pesawat frontal) sering disalah anggap fleksi. Konsep-konsep ini boleh digunakan untuk menentukan pergerakan tali bahu dalam satah mendatar dan istilah-istilah ini tidak boleh digunakan untuk menggambarkan pergerakan anggota atas secara keseluruhan.

Pengurangan (Rajah 5, 6) dalam pesawat hadapan dari kedudukan neutral (iaitu pengurangan penuh) adalah mustahil secara mekanikal, kerana ini menghalang badan.

Daripada neutral, pemutus mungkin hanya dalam kombinasi

 • dengan lanjutan (Rajah 5), manakala pengurangan adalah sangat kecil;
 • dengan membongkok (Rajah 6), manakala pengurangan boleh mencapai 30-45 °.

Dari kedudukan yang membawa kepada apa-apa nilai, adalah mungkin untuk membawa (ia juga dikenali sebagai "pengurangan relatif") dalam pesawat hadapan sehingga mencapai kedudukan neutral.

Memimpin

Penculikan (Rajah 7, 8, 9, 10), pergerakan anggota atas ke arah badan, berlaku di atas pesawat hadapan di sekitar paksi anteroposterior.

Apabila ditarik balik sepenuhnya ke 180 °, anggota atas menganggap kedudukan menegak relatif kepada badan (Rajah 10).

Dua mata patut diberi perhatian di sini:

 • Di luar 90 °, pergerakan memimpin sekali lagi membawa bahagian atas badan lebih dekat kepada satah sagittal badan dan menjadi, dengan tegas, hantu.
 • Pemimpin 180 ° penuh juga boleh dicapai dengan membongkok 180 °.

Bagi otot dan pergerakan yang sama dalam sendi, penculikan, bermula dari kedudukan neutral (Rajah 7), melalui tiga fasa:
 1. membawa dari 0 hingga 60 ° (Rajah 8), hanya berlaku pada sendi bahu;
 2. memimpin 60 hingga 120 ° (Rajah 9), memerlukan sambungan "sendi" dada skapular;
 3. plumbum adalah dari 120 hingga 180 ° (Rajah 10), yang memerlukan penyertaan sendi bahu, "sendi" scapular-thoracic dan torso dalam arah yang bertentangan.

Perhatikan bahawa pendahuluan tulen, secara eksklusif yang tersadar di pesawat hadapan selari dengan satah sokongan belakang, jarang berlaku. Sebaliknya, peneraju dalam gabungan dengan fleksi, iaitu. menaikkan anggota badan pada satah skapula pada sudut 30 ° ke hadapan pesawat hadapan dilakukan dengan kerap, contohnya, untuk membawa berus ke mulut atau meletakkannya di permukaan belakang leher. Kedudukan ini sepadan dengan kedudukan baki otot bahu.

Pusingan paksi atas anggota atas

Putaran bahagian atas badan pada sendi bahu

Putaran anggota atas dengan paksi membujur boleh berlaku pada mana-mana kedudukan sendi bahu. Putaran sewenang-wenangnya mungkin dalam sendi dengan tiga paksi dan tiga darjah kebebasan. Putaran ini biasanya dikira dari kedudukan neutral, di mana lengannya tergantung di sepanjang badan (Rajah 11, 12, 13, pandangan atas).

(a) Kedudukan neutral (rajah 11), iaitu kedudukan putaran sifar. Untuk mengukur amplitud pergerakan putaran, pastikan untuk membengkokkan lengan di siku sebanyak 90 ° supaya lengan bawah berada di satah sagittal. Jika tidak, pergerakan putaran bahagian atas akan digabungkan dengan pronation atau supaminasi lengan bawah.

Kedudukan awal ini, di mana lengan bawah berada di dalam pesawat sagittal, ditetapkan khusus untuk tujuan kami. Dalam amalan, kedudukan permulaan yang paling kerap digunakan, kerana ia memberikan keseimbangan otot pemutar, adalah putaran dalaman 30 ° berbanding kedudukan neutral yang benar (dalam hal ini, berus di depan badan). Oleh itu, ia boleh dipanggil kedudukan neutral fisiologi.

(c) Putaran luar (rajah 12): amplitud pergerakan ini adalah sehingga 80 °, tidak pernah mencapai 90 °. Amplitud penuh 80 ° jarang digunakan jika anggota badan terputus di sepanjang badan. Kedudukan yang paling umum bagi putaran luaran dan terutamanya yang penting dalam istilah fungsional adalah antara kedudukan neutral fisiologi (putaran dalaman 30 °) dan kedudukan neutral klasik (putaran 0).

(c) Putaran dalaman (Rajah 13): amplitud pergerakan ini adalah 100-110 °. Amplitud penuh dapat dicapai hanya dalam kes apabila lengan bawah ditarik di belakang dan sendi bahu sedikit diperpanjang. Pergerakan ini hendaklah bebas untuk menjaga dubur. 90 ° putaran dalaman pertama harus digabungkan dengan fleksi di sendi bahu, sebagai tangan tetap di depan badan.

Otot yang bertanggungjawab untuk putaran akan dibincangkan lebih lanjut. Putaran paksi anggota atas, tanpa mengira kedudukan neutral, boleh dinilai dengan tepat hanya menggunakan tiang (Rajah 24) atau koordinat meridian (Rajah 25). Dalam setiap kedudukan anggota badan, otot-otot rotator berkelakuan berbeza, sesetengahnya hilang, yang lain sebaliknya, memperoleh fungsi pemutar. Ini adalah satu lagi contoh undang-undang perubahan dalam fungsi otot bergantung kepada kedudukan.

Pergerakan tali pinggang bahu dalam satah mendatar

Pergerakan ini juga memerlukan pergerakan skapula relatif kepada dada (Rajah 14, 15, 16).

Rajah menunjukkan: (a) kedudukan neutral (Rajah 14); (c) pergerakan tali pinggang bahu posteriornya (Rajah 15); (c) pergerakan anterior pada tali pinggang bahu (Rajah 16). Perhatikan bahawa amplitud pergerakan anterior adalah lebih besar daripada posterior. Otot berikut mengambil bahagian dalam pergerakan ini:

 • gerakan anterior: dada besar, kecil, sukar, depan bergigi;
 • pergerakan posterior: rhomboid, trapezoid (gentian melintang), otot latissimus dorsi.

Pusingan paksi atas anggota atas

Putaran bahagian atas badan pada sendi bahu

Putaran anggota atas dengan paksi membujur boleh berlaku pada mana-mana kedudukan sendi bahu. Putaran sewenang-wenangnya mungkin dalam sendi dengan tiga paksi dan tiga darjah kebebasan. Putaran ini biasanya dikira dari kedudukan neutral, di mana lengannya tergantung di sepanjang badan (Rajah 11, 12, 13, pandangan atas).

(a) Kedudukan neutral (rajah 11), iaitu kedudukan putaran sifar. Untuk mengukur amplitud pergerakan putaran, pastikan untuk membengkokkan lengan di siku sebanyak 90 ° supaya lengan bawah berada di satah sagittal. Jika tidak, pergerakan putaran bahagian atas akan digabungkan dengan pronation atau supaminasi lengan bawah.

Kedudukan awal ini, di mana lengan bawah berada di dalam pesawat sagittal, ditetapkan khusus untuk tujuan kami. Dalam amalan, kedudukan permulaan yang paling kerap digunakan, kerana ia memberikan keseimbangan otot pemutar, adalah putaran dalaman 30 ° berbanding kedudukan neutral yang benar (dalam hal ini, berus di depan badan). Oleh itu, ia boleh dipanggil kedudukan neutral fisiologi.

(c) Putaran luar (rajah 12): amplitud pergerakan ini adalah sehingga 80 °, tidak pernah mencapai 90 °. Amplitud penuh 80 ° jarang digunakan jika anggota badan terputus di sepanjang badan. Kedudukan yang paling umum bagi putaran luaran dan terutamanya yang penting dalam istilah fungsional adalah antara kedudukan neutral fisiologi (putaran dalaman 30 °) dan kedudukan neutral klasik (putaran 0).

(c) Putaran dalaman (Rajah 13): amplitud pergerakan ini adalah 100-110 °. Amplitud penuh dapat dicapai hanya dalam kes apabila lengan bawah ditarik di belakang dan sendi bahu sedikit diperpanjang. Pergerakan ini hendaklah bebas untuk menjaga dubur. 90 ° putaran dalaman pertama harus digabungkan dengan fleksi di sendi bahu, sebagai tangan tetap di depan badan.

Otot yang bertanggungjawab untuk putaran akan dibincangkan lebih lanjut. Putaran paksi anggota atas, tanpa mengira kedudukan neutral, boleh dinilai dengan tepat hanya menggunakan tiang (Rajah 24) atau koordinat meridian (Rajah 25). Dalam setiap kedudukan anggota badan, otot-otot rotator berkelakuan berbeza, sesetengahnya hilang, yang lain sebaliknya, memperoleh fungsi pemutar. Ini adalah satu lagi contoh undang-undang perubahan dalam fungsi otot bergantung kepada kedudukan.

Pergerakan tali pinggang bahu dalam satah mendatar

Pergerakan ini juga memerlukan pergerakan skapula relatif kepada dada (Rajah 14, 15, 16).

Rajah menunjukkan: (a) kedudukan neutral (Rajah 14); (c) pergerakan tali pinggang bahu posteriornya (Rajah 15); (c) pergerakan anterior pada tali pinggang bahu (Rajah 16). Perhatikan bahawa amplitud pergerakan anterior adalah lebih besar daripada posterior. Otot berikut mengambil bahagian dalam pergerakan ini:

 • gerakan anterior: dada besar, kecil, sukar, depan bergigi;
 • pergerakan posterior: rhomboid, trapezoid (gentian melintang), otot latissimus dorsi.

Gerak putaran

Putaran menggabungkan pergerakan biasa di sekitar tiga paksi utama (Rajah 20). Apabila putaran dijalankan pada amplitud maksimum, tangan menggambarkan kon di ruang - kon gerak putaran. Bahagian atas kerucut ini berada di dalam lingkaran, pusatnya terletak di sendi bahu, dan pinggirnya sama dengan panjang atas badan. Walau bagaimanapun, pangkalannya jauh dari kerap biasa dan cacat disebabkan kehadiran badan. Kon ini adalah sektor sfera gerakan yang dapat diakses, di dalamnya berus boleh mengambil objek dan membawanya ke mulut tanpa mengubah kedudukan tubuh.

Dalam rajah. 20 merah menunjukkan pangkal kon putaran (laluan yang dijelaskan oleh hujung jari), merentasi ruang-ruang yang berbeza yang ditakrifkan oleh pergerakan pergerakan bersama serentak awal pada sendi bahu:

 • Pesawat sagittal adalah A, atau sebaliknya parasagustan, kerana pesawat sagittal sebenar melewati paksi longitudinal badan (ini adalah pesawat lanjutan perpanjangan).
 • Frontal, atau koronari, satah В, sejajar dengan satah sokongan belakang (ini adalah satah pelakon - pelakon).
 • Cawangan melintang C berserenjang ke paksi badan (ini adalah satah lekapan melintang - lanjutan), iaitu. baki dalam pesawat mendatar.

(IV) - (II) - (VI) - (V) - (IV) yang bermula dari kedudukan neutral (apabila lengan tergantung di sepanjang badan)

(Iii) bahagian bawah dan kiri;
(Ii) ke kiri depan;
(Vi) di belakang dan ke kanan;
(V) bawah belakang dan ke kanan;
(Iv) depan dan kanan yang lebih rendah;
(VIII) di belakang dan di sebelah kiri untuk jarak yang sangat pendek, kerana pergerakan lanjutan dan pengurangan gabungan sangat terhad (dalam gambarajah, sektor (VIII) terletak di bawah pesawat C, posterior ke sektor (III) dan ke kiri sektor (V);
sektor (VII) tidak dapat dilihat di sini, ia terletak di atas).

Di dalam kerucut, anggota atas boleh melalui sektor (I). Pergerakan dalam sektor (VII) dan (VIII) mungkin disebabkan oleh kelonggaran sendi siku. Oleh itu, tangan dapat mencapai titik badan, yang merupakan kelebihan manusia terhadap haiwan.

Anak panah merah, yang merupakan kesinambungan paksi longitudinal anggota atas, menunjuk paksi kon rotasi dan juga bersesuaian dengan paksi kedudukan fungsional (Rajah 21) dan kedudukan keseimbangan otot periartikular, itu sebabnya posisi ini diambil sebagai kedudukan tetap dalam keadaan patah tulang bahu dan bahagian atas. Kedudukan tangan ini sepadan dengan sektor (IV), yang dipanggil sektor pergerakan yang paling mudah diakses, dan membolehkan kawalan visual pergerakan tangan bekerja (Rajah 22). Pengenaan separa dua bahagian sfera gerakan yang paling mudah dicapai dari bahagian atas kaki di hadapan keperluan yang sama sesuai dengan keperluan yang sama, yang membolehkan kedua tangan bekerja bersama-sama di bawah kendali visi, membantu satu sama lain, dan jika perlu, menggantikan satu sama lain. Di samping itu, batasan-batasan sektor sfera gerakan yang paling mudah di bahagian atas badan dikawal oleh penglihatan dengan menggerakkan bola mata ke kedudukan yang melampau dengan kepala dalam kedudukan tetap dalam satah sagittal. Oleh itu, bidang visual dan sektor gerakan yang paling mudah untuk tangan hampir sama. Harus diingat bahawa keseragaman seperti itu muncul dalam proses filogenetik kerana penghijrahan foramen besar. Tidak seperti tetrapoda, di mana kedudukan pembukaan adalah posterior, pada seseorang muka boleh bertukar anterior, dan mata dapat melihat arah yang tegak lurus dengan paksi membujur tubuh. Dalam arah empat kaki mata bertepatan dengan paksi badan.

Pergerakan tali pinggang bahu dalam satah mendatar

Pergerakan bahagian atas berlaku pada satah mendatar (Rajah 17, 18, 19) sehubungan dengan paksi menegak, atau lebih tepatnya, kepada beberapa paksi menegak, kerana kedua-dua sendi bahu dan "sendi" scapular-thoracic terlibat dalam kesedaran mereka.

(a) Kedudukan neutral (Rajah 18): bahagian atas badan ditetapkan pada 90 ° dalam bidang hadapan, manakala otot berikut terlibat dalam tindakan:

 • deltoid (gentian acromial (III), Rajah 101);
 • supraspinatus;
 • trapezoid: serat atas (acromial dan clavicular) dan gentian rendah (tombol);
 • cog depan.

(b) Fleksi mendatar (Rajah 17), digabungkan dengan plumbum, mempunyai amplitud 140 ° dan memerlukan penyertaan otot berikut:

 • delta (gentian anterior (I) dan gentian anterior-eksternal (II) kepada pelbagai peringkat, serta gentian luar (III));
 • subscapularis;
 • bayi besar dan kecil;
 • cog depan.

(c) Pelanjutan dalam satah mendatar (Rajah 19), digabungkan dengan pengurangan, dijalankan dalam jumlah terhad 30-40 ° dan memerlukan penyertaan otot berikut:

 • delta (gentian luar posterior (IV) dan (V), gentian dalaman (VI) dan (VII) dalam pelbagai peringkat, serta gentian luar (III);
 • supraspinatus;
 • subacute;
 • pusingan besar dan kecil;
 • rhomboid;
 • trapezoid (gentian spinosa dengan penambahan dua yang lain);
 • otot yang paling luas di bahagian belakang, bertindak sebagai antagonis-sinergi dengan otot deltoid, yang menghalang fungsi utama yang penting.

Jumlah amplitud fleksi dan lanjutan dalam satah mendatar tidak mencapai 180 °. Pergerakan dari anterior melampau ke posisi posterior melampau secara bergantian mengaktifkan pelbagai serat otot deltoid, yang dominan dalam fungsi ini. Urutan kerja pelbagai berkas serat otot deltoid dapat dibandingkan dengan bermain skala pada piano.

Penguraian pergerakan sendi bahu dalam sistem koordinat

Penguraian pergerakan dan kedudukan sendi menjadi tiga paksi dan dalam tiga darjah kebebasan, terutamanya berkaitan dengan sendi bahu, memberikan kesulitan disebabkan oleh beberapa kekaburan. Sebagai contoh, jika anda membayangkan memimpin sebagai pergerakan anggota atas dari badan, maka ini hanya benar sehingga mencapai sudut 90 ° antara anggota atas dan satah simetri badan, kerana pergerakan selanjutnya adalah pendekatan tangan ke paksi simetri - dan di sini kita harus bercakap tentang membawa tidak berlaku. Penguraian pergerakan putaran adalah lebih sukar. Jika agak mudah untuk menggambarkan pergerakan dalam hubungan satah, maka sudah sukar untuk mengurai ke dalam sektor. Anda mesti menentukan sekurang-kurangnya dua koordinat, kedua-duanya apabila menggunakan sistem koordinat segi empat tepat, dan apabila kutub.

Dalam sistem koordinat segi empat tepat (Rajah 23), sudut ditandakan di mana lengan P diunjurkan dalam tiga pesawat: frontal F, sagittal S dan transversal T. Koordinat skalar X, Y, Z tanpa kesulitan menentukan titik P dalam sfera yang tengah bertepatan dengan pusat bahu. Dalam sistem koordinat ini, mustahil untuk mengambil kira pergerakan putaran tangan.

Sistem koordinat kutub (Rajah 24), atau azimut, yang digunakan oleh pelaut, membolehkan kita mempertimbangkan gerakan putaran anggota atas. Seperti di dunia terestrial, kedudukan titik P ditentukan oleh dua sudut:

• sudut α, sepadan dengan longitud, adalah sudut antepulsasi (pergerakan bahu bahu anterior).

• sudut β, sepadan dengan latitud, adalah sudut fleksi.

Harus diingat bahawa dua penjuru cukup mencukupi. Sebaliknya sudut β dapat mengambil sudut γ - unjuran pada pesawat frontal, yang juga menentukan garis lintang. Kelebihan sistem ini ialah terima kasih kepada sudut ω, atau sudut kursus laut, anda boleh menentukan gerakan putaran anggota atas.

Oleh itu, sistem ini lebih tepat dan lengkap daripada yang pertama. Ia biasanya satu-satunya sistem koordinat yang membolehkan anda untuk membayangkan kerucut putaran dalam bentuk trajektori yang tertutup dalam bidang sebagai penerangan mengenai perjalanan dunia di permukaan dunia bumi. Walau bagaimanapun, kerumitan sistem ini untuk amatur dalam navigasi membawa kepada hakikat bahawa ia tidak digunakan dalam amalan. Terdapat cara untuk menggambarkan pergerakan putaran anggota atas di mana-mana kedudukan berbanding kedudukan rehat - ini menggunakan pulangan ke kedudukan asalnya menggunakan meridian (Rajah 25). Sebagai contoh, dari kedudukan tangan apabila menyikat rambut. Siku mengalir jalan menegak ke arah kedudukan rehat, dengan kata lain, ia adalah meridian titik rujukan. Jika kita mengandaikan bahawa semasa pergerakan lengan bawah ini tidak ada gerak putaran sewenang-wenangnya, maka sendi bahu berada dalam kedudukan yang neutral dan gerak putaran dapat diperluas menurut kriteria yang biasa: gerak ini lebih dekat dengan gerakan putaran luaran maksimum, iaitu. 30 °. Inilah cara yang saya buat sendiri.

"Paradox" Kodman

Kemasukan Kodman (Rajah 26-30) adalah seperti berikut:

 • dari kedudukan awal (Rajah 26 profil dan 27 muka), di mana anggota atas atas secara vertikal tergantung di sepanjang badan, telapak tangannya berubah ke dalam, dan ibu jari adalah anterior untuk Av;
 • gerakkannya ke 180 ° dalam satah hadapan (Rajah 28);
 • berdasarkan kedudukan ini, apabila ibu jari diarahkan ke luar, luruskan bahagian atas atas -180 ° dalam satah sagittal (Rajah 29);
 • manakala bahagian atas badan sekali lagi akan terletak secara menegak di sepanjang badan, tetapi kelapa akan bertukar ke luar, dan ibu jari ke belakang (Rajah 30).

Pergerakan ini boleh dilakukan di arah yang bertentangan, bermula dengan lenturan 180 °, diikuti dengan pengurangan 180 °. Lengan diputar ke luar oleh 180 °.

Adalah mudah untuk melihat bahawa orientasi sawit telah berubah dan anggota badan telah beralih paksi sebanyak 180 °. Teknik ini dipanggil paradoks Codman. Pergerakan berganda ini, di mana pelanjutan diikuti dengan sambungan, secara automatik digabungkan dengan putaran dalaman 180 °. Oleh itu, pergerakan berturut-turut di bahagian bahu berkenaan dengan kedua-dua paksi menyebabkan pergerakan sukar bergerak mekanikal di sekitar paksi membujur anggota atas. Pusingan gabungan ini (Mac Conell) berlaku hanya dengan pergerakan berturut-turut, iaitu dengan pergerakan dilakukan satu demi satu berkenaan dengan dua paksi sendi dengan dua darjah kebebasan. Dalam kes ini, sendi bahu, yang mempunyai tiga darjah kebebasan, berfungsi sebagai sendi biaxial. Ini dijelaskan dalam geometri bukan planar, kerana Riemann menunjukkan pada permukaan sfera. Sejak masa Euclid, diketahui bahawa dalam satu satah, jumlah sudut segitiga ialah 180 °. Jika dalam sfera (misalnya, dalam oren) untuk memotong segitiga yang dibentuk oleh dua meridian, masing-masing, 0 dan 90 ° dan dibawahnya oleh khatulistiwa (rajah 31), akan ada piramid yang mempunyai lengkung seperti segi tiga di pangkalan (rajah 32). Tetapi dalam kes ini, jumlah sudut segitiga ini akan melebihi 180 °, kerana tiga sudut tepat bersamaan dengan 270 ° akan ditambah kepada jumlah.

Bayangkan sekarang eksperimen yang benar-benar hebat (Rajah 34), seperti yang suka Einstein lakukan: anda meninggalkan dari Pole Selatan ke arah Kutub Utara sepanjang 90 ° meridian. Setelah datang ke Kutub Utara, anda berangkat semula ke Selatan sepanjang meridian 0 °, tetapi tanpa mengubah 90 °. Jadi anda pergi ke belakang. Terus terang, untuk melewati sejauh 20 000 km tidak mudah! Oleh itu, sebagai hasil daripada usaha anda, anda datang ke Kutub Selatan dan bertemu semula dengan pantulan anda pada saat awal eksperimen. Oleh itu, anda menghidupkan paksi anda sendiri melalui 180 °, tanpa menyedari diri anda itu! Dan juga anda membuat pergerakan putaran gabungan Mac Konell. Dalam geometri bukan planar, ini adalah penambahan dua segi tiga tepat (Rajah 33), di mana enam sudut bersamaan dengan 90 ° tambah sehingga 540 °, yang melebihi jumlah dua segi tiga yang diketahui dalam satu satah (180 ° + 180 ° = 360 °). Di sinilah 180 ° pusingan paksinya keluar semasa eksperimen di sekeliling Bumi.

Tetapi biasanya sendi bahu tidak berfungsi seperti model ini: selepas dua pusingan lengkap, sendi harus berpaling 360 °, dan ini tidak mungkin secara fisiologi.

Jika anggota badan sewenang-wenangnya dan secara serentak berputar secara mendalam oleh 180 ° di sekitar paksi ketiga, selepas selesai kitaran ergonomik, berus berada di kedudukan yang sama seperti pada mulanya, dan ibu jarinya bertukar anterior. Kitaran sedemikian sering digunakan oleh atlet (profesional dan amatur) apabila melakukan pergerakan berulang, seperti semasa berenang. Putaran paksi sewenang-wenangnya, yang dipanggil putaran tambahan Mac Konell, hanya boleh dilakukan dalam sendi dengan tiga darjah kebebasan, adalah penting untuk menyelesaikan kitaran ergonomik. Ini boleh diperiksa dengan jelas pada diri anda sendiri. Mulakan dari kedudukan permulaan selepas putaran dalaman supaya telapaknya ternyata ke luar dan ibu jari ke belakang. Cuba untuk menggerakkan anggota ke 180 °, tetapi selepas 90 ° pergerakan ini tidak mungkin dilakukan sehingga anda sewenang-wenangnya mengubah putaran dalaman ke luar. Faktor anatomi, seperti ketegangan ligamen dan otot, mengehadkan giliran dalaman yang digabungkan, dan putaran luar sewenang-wenang menjadi perlu untuk menanggalkan putaran dalaman tambahan dan menyelesaikan kitaran ergonomik. Dari ini, ia menjadi jelas keperluan untuk sendi triaxial pada akar anggota badan.

Menyimpulkan, kita perhatikan bahawa di dalam bahu bersama dua jenis putaran paksi mungkin: sewenang-wenang, atau tambahan, dan automatik, atau gabungan.

Pada saat-saat tertentu, kedua-dua pergerakan ini disimpulkan secara algebra:

 • jika putaran sewenang-wenangnya adalah sifar, putaran automatik akan menjadi maksimal, yang membawa kepada paradoks Codman (pseudo);
 • jika putaran sewenang-wenang berlaku dalam arah yang sama dengan yang automatik, maka yang terakhir dikuatkan;
 • jika giliran sewenang-wenang berlaku dalam arah bertentangan, putaran automatik dikurangkan atau dibatalkan, memastikan kitaran ergonomik.

Pergerakan untuk menilai fungsi keseluruhan sendi bahu

Sekiranya pergerakan sendi bahu dilakukan dengan bebas dan dalam jumlah biasa, ini bermakna anda boleh mencapai telinga yang bertentangan dan bahagian atas bilah bahu bertentangan dengan tangan anda, sikat rambut anda, memakai jaket (Rajah 35). Dalam gambarajah, garis putus-putus biru mewakili pelbagai gerakan sendi, serta tiga laluan yang mungkin untuk mencapai satu titik:

 • biru - laluan anti-lateral anterior C, berjalan dari bahagian yang bertentangan dengan sendi melalui kepala;
 • dalam hijau - jalur homo-lateral anterior H, melewati kepala dari sisi sendi yang terlibat;
 • dalam warna merah - jalan belakang P, diarahkan ke belakang dari sisi sendi yang aktif.

Untuk semua laluan ini, jalan yang dijelaskan oleh hujung jari melepasi lima mata yang berbeza. Titik kelima adalah perkara biasa untuk ketiga-tiga laluan (ditunjukkan dalam angka merah dalam angka), terletak di kawasan bilah yang bertentangan dan dipanggil "titik tiga".

Laluan anti-lateral anterior (Rajah 36, 38) bermula pada mulut 1, terus ke sisi telinga yang bertentangan 2, pergi ke bahagian belakang leher 3, pergi ke otot trapezius 4 dan berakhir pada bilah bahu 5. Inilah cara paksaan mendatar (atau lenturan) berlaku.

Laluan homo-lateral anterior (Rajah 37) melepasi tahap yang sama, tetapi dari sisi nama yang sama: bermula pada mulut 1, dilalui dekat telinga 2, belakang leher 3, otot trapezius 4, dan berakhir pada bilah bahu 5. Ini adalah putaran luaran, yang mencapai maksimum pada titik 5. Dalam gambarajah, kedua-dua laluan ini (anterior anti-lateral dan anterior anterior) digabungkan.

Cara belakang (rajah 38) bermula di kawasan punggung 1, terus di kawasan sakral 2, mengikuti punggung bawah 3, melewati bahagian atas skapula 4 dan berakhir di kawasan skapula 5. Ini adalah bagaimana putaran dalaman berlaku, yang mencapai maksimum pada titik 5. Titik permulaan laluan ini sangat penting untuk kebersihan diri.

Hasil dari pengalaman ini juga bergantung pada kebebasan bergerak di sendi siku. Oleh itu, pergerakan ini diperlukan untuk menilai fungsi keseluruhan anggota atas secara keseluruhan.

Kompleks polyartikular pada tali pinggang bahu

Korset bahu bukanlah satu, tetapi lima sendi yang membentuk kompleks polyarticular dari ikat pinggang (Rajah 39). Kami telah menerangkan pergerakan di dalamnya berhubung dengan anggota atas. Lima sendi ini boleh digabungkan menjadi dua kumpulan:

Kumpulan pertama termasuk dua sendi.

 1. Bahu, atau scapular-humeral, sendi adalah sendi yang benar-benar anatomi dengan dua permukaan yang diartikulasikan dengan rawan hyaline. Ini adalah gabungan yang paling penting dalam kumpulan ini.
 2. Poddeltovidny, atau "humeral kedua" bersama. Ini bukan anatomi, tetapi gabungan fisiologi yang terdiri daripada dua permukaan gelongsor antara satu sama lain. The "joint" delta secara mekanik dihubungkan dengan sendi bahu, kerana sebarang pergerakan di kedua menyebabkan pergerakan di dalamnya.

Kumpulan kedua termasuk tiga sendi.
 1. Sendang scapular-thoracic atau scapular-thoracic. Ini juga merupakan fisiologi, bukan sendi anatomi. Dia adalah yang paling penting dalam kumpulan ini, walaupun ia tidak dapat berfungsi tanpa dua sendi yang lain secara mechanically berkaitan dengannya.
 2. Sendi acromioclavicular, yang merupakan sendi yang sejati, terletak pada akhir acromial clavicle.
 3. Sendi sternoclavicular, juga sendi yang sejati, terletak di hujung tulang belakang klavikula.

Secara umum, sendi tali pinggang bahu boleh dikumpulkan seperti berikut.

 • Kumpulan pertama diwakili oleh sendi anatomi utama, sendi bahu, yang secara mekanikal dihubungkan dengan sendi subdeltoid fisiologi, yang berkaitan (tidak benar).
 • Kumpulan kedua termasuk fisiologi (tidak benar) scapular-thoracic "joint", yang mekanikal mengikat dua sambungan anatomi yang berkaitan - acromioclavicular dan sternoclavicular.

Dalam setiap kumpulan, sendi-sendi di dalamnya secara mekanik saling berhubungan, iaitu fungsi dalam komuniti. Dalam praktiknya, kedua-dua kumpulan ini bekerja serentak dengan pelbagai tahap penyertaan bergantung kepada jenis pergerakan yang dibuat. Ia boleh dikatakan bahawa lima sendi fungsi kompleks girdle bahu serentak dengan pelbagai peringkat penyertaan dalam kumpulan yang berlainan.

Permukaan artikular pada sendi bahu

Permukaan ini mempunyai bentuk sfera yang tipikal dari sendi bulat dengan tiga paksi dan tiga darjah kebebasan.

Ketua humor

Kepala bahu dihidupkan ke atas, ke dalam dan ke belakang (Rajah 40). Permukaan artikularnya sepadan dengan sepertiga bulatan dengan radius 3 cm. Sebenarnya, kepala bukan bola sejati, kerana diameter tegaknya 3-4 mm lebih besar daripada diameter anteroposterior. Lebih-lebih lagi, pada pinggir hadapan yang menegak (Rajah 42), dapat dilihat bahawa jejari arka sedikit berkurangan dalam arah rendah dan tidak mempunyai satu, tetapi beberapa pusat disusun dalam lingkaran. Oleh itu, apabila bahagian atas kepala humum bersentuhan dengan rongga artikular, sendi bahu adalah stabil, terutama jika gentian tengah dan bawah bahu bahu bahu dilepaskan. Kedudukan plumbum 90 ° ini bersesuaian dengan posisi tetap atau tertutup mengikut Mac Konell.

Paksi kepala bahu membentuk sudut 135 ° dengan paksi diafisis (sudut leher-diafis), dan dengan pesawat hadapan ia membentuk sudut 30 ° (sudut retro-motor).

Ia dipisahkan dari bahagian epiphisis atas humerus oleh leher anatomi, yang menjadikan sudut 45 ° dengan satah mendatar. Kepala bahu mempunyai dua tubercles yang mana otot periartikular dilampirkan:

 • anterior tubercle,
 • tubercle besar, berorientasikan ke luar.

Rongga artikular skapula

Ia terletak di sudut atas skapula (Rajah 41) dan berputar ke luar, anterior dan sedikit ke atas. Kemurungan adalah biconcave dalam arah menegak dan melintang, tetapi konvensional ini mempunyai bentuk yang tidak teratur dan kurang ketara daripada cembung kepala bahu. Ujian kemurungan sedikit meningkat dan mempunyai alur yang berjalan dalam arah anteroposterior. Rongga artikuler jauh lebih kecil daripada kepala bahu.

Bibir artikular adalah cincin fibrocartilage b, yang melekat pada tepi rongga artikular dan bertindih alur anteroposterior. Ia sedikit melebar, tetapi dengan ketara mendalamkan rongga artikular dan menjadikan permukaan mengartikulasikan lebih kongruen. Dalam bahagian silang, bibir artikular menyerupai segitiga dan mempunyai tiga permukaan:

 • basal (dalaman), dilampirkan pada pinggir rongga artikular,
 • luar (persisian) yang mana ligamen kapsul dilampirkan,
 • bahagian dalam (artikular) yang dipenuhi dengan tulang rawan, yang merupakan kelanjutan rawan rongga artikular, dan bersentuhan dengan kepala bahu.

Pusat putaran serentak

Pusat arka permukaan artikular tidak semestinya bersamaan dengan pusat putaran, kerana faktor lain juga mempengaruhi pergerakan, termasuk bentuk permukaan artikular, faktor mekanikal dalam sendi, ketegangan ligamen, penguncupan otot.

Sebelum ini, kepala humeral telah dikenal pasti dengan sebahagian bola, dan ini membawa kepada idea bahawa ia mempunyai pusat putaran yang tetap dan tidak berubah. Kajian terkini oleh Fisher dan penulis bersama telah menunjukkan kehadiran beberapa pusat putaran serentak (CRO) yang sepadan dengan pusat pergerakan yang berlaku di antara dua kedudukan yang sangat rapat. Pusat-pusat ini ditentukan oleh komputer berdasarkan analisis radiografi berurutan siri.

Oleh itu, semasa penculikan, hanya komponen putaran bahu di pesawat hadapan diambil kira, walaupun terdapat dua kumpulan ORC (Rajah 43), dipisahkan untuk alasan yang tidak diketahui oleh jurang yang jelas 3-4. Kumpulan pertama berada di kawasan bulatan C1, terletak di bahagian bawah kepala bahu, pusat yang merupakan pusat gravitasi pusat putaran serentak, dan radius adalah jarak rata-rata antara pusat gravitasi dan setiap CRO. Kumpulan kedua berada dalam lingkaran lain C2, terletak berhampiran bahagian atas kepala bahu. Kedua-dua kawasan ini tidak pernah bertindih antara satu sama lain.

Oleh itu, semasa penculikan di sendi bahu, dua sendi dibezakan (rajah 44):

 • dari awal pencabutan hingga 50 ° putaran kepala bahu berlaku di sekitar titik yang terletak di suatu tempat dalam lingkaran C1 ;
 • pada hujung plumbum (dari 50 ° hingga 90 °) pusat putaran terletak di dalam had lingkaran C2 ;
 • apabila bahu ditarik balik kira-kira 50 °, kesinambungan pergerakan diganggu, dan pusat putaran sekarang bergerak ke atas dan medial ke kepala bahu.

Apabila bengkok (Rajah 45, pandangan dari luar), analisis yang sama tidak menunjukkan gangguan laluan ORC, yang berjalan dalam satu lingkaran, yang terletak di bahagian bawah kepala humeral di tengah antara dua ujungnya.

Akhirnya, dengan putaran paksi (Rajah 46, pandangan atas), kawasan lingkaran CRO terletak di persimpangan kepala dan diafisis di tengah antara kedua-dua ujung kepala bahu.

Ligamen kapsul dan bahu

Alat ligamen pada sendi bahu tidak cukup kuat dan tidak dapat memberikan mobilitas yang luas sendi ini sendirian.

Permukaan dan ligamen artikular ditunjukkan dalam Rajah. 47, 48, 49, 50 (mengikut ruver).

Pandangan dalaman kepala humeral (Gambar 47):

 • kepala humerus dikelilingi oleh kapsul 1, di mana lipid sinovial bawah 2 berada di bawah kepala, diangkat oleh serat kapsul yang dapat dikembalikan;
 • tyazh atas 4 ligamen bahu, menguatkan kapsul di bahagian atasnya;
 • tendon kepala panjang bisep bahu 3 dipotong;
 • tendon otot subskapularis 5 dibedah berhampiran kawasan lampirannya.

Rongga artikular (pandangan luar) (Rajah 48):

 • rongga artikular 2 ditunjukkan, dikelilingi oleh bibir (roller artikular), yang berjalan di sepanjang tepi, dengan pemotongan artikular;
 • Tendon bisep 3 (dibedah di sini) dilampirkan ke tubercle supra-artikular dan, dipisahkan kepada dua berkas, membentuk kusyen artikular. Tendon ini intraarticular;
 • Kapsul sendi 8 diperkuat dengan berkas berikut:
  • Beak-bahu 7;
  • tiga helai ligamen humeroscapular (Rajah 49): atas 9, tengah 10 dan lebih rendah 11;
 • Proses corakoid kelihatan di latar belakang, tulang belakang scapula dipotong 10;
 • tiub subscapular 11 (Rajah 48), dari mana tendon kepala panjang otot trisep bahu berasal dari kapsul.

Ligamen sendi bahu (Rajah 49, pandangan depan):

 • The ligament coraco-humeral 3 meluas dari proses coracoid 2 hingga tubercle besar, yang tendon otot supraspinous 4 dilampirkan;
 • Kedua-dua helaian ligamen karkas corak bersurai di atas sulcus interbugular di tempat di mana tendon bisep dari bahu meninggalkan sendi dan berjalan di sepanjang kerudung, yang berubah menjadi alur bisep, yang bertindih di atas ligamen melintang bersama sendi bahu 6.
 • Kaki bahu terdiri daripada tiga helai: bahagian atas 1 meluas dari pinggir atas rongga artikular di atas kepala humerus, 10 pertengahan dari pinggir atas rongga artikular dan di hadapan humerus dan 11 bawah melepasi pinggir anterior rongga artikular dan di bawah kepala bahu.
 • Ketiga helai ini membentuk struktur seperti Z di bahagian anterior kapsul artikular. Di antara mereka ada dua perkara yang lemah:
  • lubang Witbrecht 12, yang merupakan pintu masuk ke fossa subscapular;
  • Lubang Roover 13, di mana rongga sinovial berkomunikasi dengan beg sub-tricular;
  • kepala kepala triceps bahu 14.

Permukaan belakang bersama bahu (Rajah 50).

Lubang dibuat di belakang kapsul dan kepala bahu 1 dikeluarkan. Pada mayat, kerana kapsul itu tidak tegang, ada kemungkinan diastasis antara permukaan artikular 3 cm.

Dalam rajah. Berikut adalah yang ditunjukkan:

 • permukaan dalam 2 tengah dan 3 helai bawah ligamen bahu;
 • di bahagian atas adalah balok atas, serta ligamen coraco-humeral 4, yang dilampirkan ligamentum coraco-scapular 5, yang tidak penting dari sudut pandangan mekanik;
 • bahagian intra-artikular tendon kepala panjang bisep bahu 6;
 • rongga sendi 7, diperkukuh oleh bibir bersama 8;
 • dua ligamen yang tidak mempunyai fungsi mekanikal, iaitu suprascapular 9 dan skapular residu 10;
 • Lampiran tiga otot periartikular: supraspinatus 11, supraostoma 12 dan pusingan kecil 13.

Pengaturan intra-artikular tendon bisep bahu

Bahagian depan yang dibuat melalui sendi bahu (Rajah 51, menurut Ruver) menunjukkan yang berikut.

 • Penyimpangan rongga artikular skapula dilicinkan oleh tulang rawan artikular 1.
 • Bibir artikular mendalamkan rongga artikular. Walau bagaimanapun, perpaduan permukaan artikular adalah sangat kecil, yang membawa kepada kekerapan besar kehelan bahu. Di bahagian atasnya 3, bibir artikular tidak sepenuhnya diperbaiki ke tulang, kelebihan dalaman terletak secara bebas di rongga sendi seperti meniskus.
 • Pada kedudukan neutral sendi, bahagian atas kapsul 4 diregangkan, dan bahagian bawah 5 dilonggarkan. Ini keadaan santai bahagian bawah kapsul dan pembukaan lipatan sinovial 6 membenarkan penculikan bahu berlaku.
 • Tudung kepala panjang bisep bahu 7 bermula pada tuberkul supra-artikular dan bahagian atas bibir artikular. Keluar dari rongga artikular di alur antara fosem 8, ia melangkah jauh dari kapsul 4.

Bahagian sagittal tiang atas kapsul (Rajah 52) menunjukkan:

 • Di dalam rongga artikular, tendon kepala bisep yang panjang bersentuhan dengan membran sinovial dalam tiga kedudukan berikut:
  • ia ditekan terhadap permukaan dalam kapsul oleh lapisan sinovial (s);
  • tendon itu dilindungi oleh membran sinovial, yang membentuknya sebagai gelung penggantungan di bawah kapsul atau mesothendon;
  • Sekarang tendon terletak longgar, tetapi sepenuhnya dilaburkan oleh membran sinovial.

Tiga bahagian tendon ini secara berurutan dibezakan sepanjang perjalanannya dari titik asal, tetapi dalam semua kes tendon, yang berada di dalam kapsul, tetap extrasynovial.

Sekarang kita tahu bahawa tendon bisep bahu memainkan peranan penting dalam fisiologi dan patologi sendi bahu.

Apabila biceps kontrak untuk mengangkat objek berat, kedua-dua kepala memainkan peranan penting dalam mengekalkan hubungan yang betul antara permukaan artikular pada sendi bahu. Kepala pendek yang berbaring pada proses corakoid menimbulkan humerus relatif terhadap scapula dan, bersama dengan otot-otot membujur lain (trisep, coraco-humeral dan deltoid), tidak memungkinkan kehelan yang lebih rendah dari kepala bahu. Pada masa yang sama, kepala bisep yang panjang menekan kepala bahu ke rongga artikular, terutamanya semasa penculikan (Rajah 53), oleh itu kepala panjang bisep bahu juga merupakan penculik. Apabila ia pecah, daya plumbum turun sebanyak 20%.

Tahap awal ketegangan tendon bisep bergantung kepada panjang jalur intra-artikular mendatar. Panjang ini adalah maksimum apabila humerus berada dalam kedudukan pertengahan antara perpanjangan dan lanjutan (Rajah 56, paparan atas) dan dalam putaran luar (Rajah 54). Dalam kedudukan ini, kecekapan kepala panjang adalah yang paling besar. Apabila bahu diputar ke dalam (Rajah 55), jalur intra-artikular tendon biseps dan, dengan itu, keberkesanannya adalah minimum.

Dari apa yang telah dikatakan, menjadi jelas bahawa tendon otot bisep bahu, disebabkan oleh bengkok pada tahap salib antara bukit, tertekan dengan tekanan mekanikal yang hebat dan dapat menahan mereka hanya ketika berada dalam keadaan baik. Jika filamen kolagen merosot dengan usia, bahagian intra-artikular tendon boleh pecah dengan usaha yang minimum dengan kemunculan gambar klinikal biasa yang menyertai periarthritis sendi bahu.

Peranan ligamen humeroscapular

(a) kedudukan awal (rajah 57) (kord tengah ditunjukkan dalam warna hijau terang, kord bawah berwarna hijau gelap);

(b) helaian tengah dan bawah ligamen-bahu (Rajah 58) ditegangkan, dan bahagian atas dan ligamen coraco-humeral (tidak terdapat dalam angka) adalah santai. Oleh itu, semasa penculikan, ligamen terbentang hingga maksimum, dan permukaan artikular menjadi sentuhan hebat, kerana radius arka kepala humeral agak lebih besar di bahagian atas dari bawah. Selanjutnya, penculikan itu disekat (kedudukan tertutup sendi bahu oleh Mac Konell).

Penculikan juga dikawal oleh sentuhan antara tuberkel besar humerus dan bahagian atas rongga artikular dan bibir artikular. Hubungan ini datang kemudian dengan putaran luaran bahu, kerana tubercle besar meninggalkan posteriorly ke arah akhir penculikan, alur antara bukit berputar ke arah lengkungan acromiacal-coracoid, dan gentian bawah ligamen bahu bahu sedikit melonggarkan. Akibatnya, penculikan itu mencapai 90 °.

Jika penculikan digabungkan dengan lengkungan 30 ° dalam satah skapula, ligamen humeroscapular terbentang lebih perlahan, dan penculikan itu dapat mencapai 110 °.

(a) putaran eksternal (Rajah 59) membentangkan ketiga-tiga berat dari ligamentum yang bersubahat,

(b) putaran dalaman (rajah 60) melonggarkan mereka.

The ligament coraco-humeral semasa fleksi dan lanjutan

Gambar rajah jenis sendi bahu dari luar menunjukkan bahawa kedua-dua helai ligamen coraco-humeral meregangkan secara berbeza:

(a) Kedudukan permulaan (Rajah 61), menunjukkan ligamen coraco-humeral dengan dua tali (bahagian belakang dipasang pada tubercle besar - hijau gelap; anterior kepada tubercle kecil - cahaya hijau).

(b) Apabila tidak bertekanan (rajah 62), kord depan dihadkan.

(c) Apabila bengkok (rajah 63), ketegangan berkembang terutamanya di bahagian belakang graviti. Putaran dalaman humerus, yang diperhatikan oleh akhir fleksi, melegakan ligamen coraco-humeral dan humero-bahu, sehingga meningkatkan amplitud gerakan.

Penggabungan permukaan artikular di bawah tindakan otot periartikular

Otot-otot periartikular yang melintas dalam arah melintang bertindak sebagai ligamen aktif dan tekan kepala humerus ke rongga artikular (Rajah 64, 65, 66).

Otot panjang dari bahagian atas dan ikat pinggang (Gambar 67, 68) mempunyai aktiviti tonik dan menghalang kepala bahu daripada menggelincir ke bawah di bawah pengaruh berat yang dibawa di lengan atau berat ricih atas badan itu sendiri. Dislokasi yang lebih rendah dapat dilihat dalam sindrom "lengan pelindung", ketika untuk sebab tertentu otot-otot pinggang bahu dan lengan atas lumpuh. Sebaliknya, jika otot-otot panjang menguasai, maka otot-otot melintang menghalang kehelan kepala kepala bahu ke atas. Oleh itu, kedua-dua kumpulan otot ini adalah antagonis dan sinergi yang berkaitan dengan satu sama lain.

Jenis otot melintang di belakang (Rajah 64):

 1. Otot supraspinal 1 berasal dari fossa skapula dan berakhir pada bahagian atas tuberkul humerus.
 2. Otot subosseal 3 dilampirkan pada bahagian atas fossa skapula dan berakhir di permukaan posterior tubercle humerus.
 3. Pusingan kecil 4 dilampirkan ke bahagian bawah fossa scapula dan berakhir di bahagian belakang tuberkel facetula.

Dalam rajah. 65 adalah pandangan hadapan.

Otot supraspinatus 1.

Subscapularis 2 adalah otot yang kuat yang melekat pada seluruh permukaan depan fasca scapula dan berakhir di tuberkle humerus. Tudung kepala panjang bisep bahu 5. Apabila otot ini kontrak, tendonnya, melekat pada tuberkul supra-artikular, menolak kepala bahu ke dalam, melaksanakan fungsi otot melintang, dengan cara "kesan ingatan". Kesan ini terdiri daripada membengkokkan sendi siku semasa mengangkat.

Dalam rajah. 66 (pandangan atas) membentangkan "perlindungan atas" sendi bahu: otot supraspinatus 1, tendon kepala panjang bisep 5, yang terletak di atas sendi.

Otot panjang - penguji bersama (Rajah 67, pandangan belakang) diwakili oleh tiga otot:

 1. otot deltoid 8, terdiri daripada dua rasuk - lateral 8 dan posterior 8 ', yang menimbulkan kepala humerus semasa penculikan;
 2. Otot trisep bahu (kepala panjang) 7, dilampirkan pada tabung subartikular skapula, menekan kepala humerus ke kapsul artikular apabila sendi siku dilanjutkan.

Otot panjang - penguji bersama (Rajah 68, pandangan depan), lebih banyak:
 1. otot deltoid 8 dengan dua rasuk (sisi 8 dan depan), otot clavicular (tidak ditunjukkan dalam rajah);
 2. tendon kepala bisep yang panjang 5, serta kepala pendek yang melekat pada apofisis corakoid, dekat dengan coraco-brachial 6. Tali ini, dengan meluruskan siku dan bahu, memimpin kepala humerus ke atas;
 3. bungkus clavicular pectoralis utama otot 9 menyumbang kepada helaian anterior otot deltoid, tetapi pertama sekali mereka flex dan mengetatkan bahu.

Sesetengah penulis percaya bahawa sebagai tambahan kepada ini, permukaan artikular dijumpai di bawah tindakan tekanan atmosfera, tetapi tidak di dalam rongga artikular, tetapi di bawah perut otot periartikular.

Bagaimanapun, kajian elektromografik baru-baru ini menunjukkan bahawa otot-otot ini hanya diaktifkan apabila membawa beban besar. Biasanya, kepala bahu disokong tidak banyak oleh ligamen coraco-humeral, sebagaimana yang difikirkan sebelumnya, seperti serat yang lebih rendah daripada kapsul artikular, seperti yang baru-baru ini ditunjukkan oleh karya Fisher dan penulis bersama. Dislokasi kepala yang hebat, yang terjadi di bawah pengaruh penguncupan otot yang sangat kuat, terhalang oleh kehadiran gerbang coraco-acromial dan penguncupan otot supraspinous. Jika otot supraspinatus tidak berfungsi, kepala bahu menghentam secara langsung pada permukaan bawah proses acromion dan ligamen acromiacal-coracoid, yang menyebabkan kesakitan, seperti dalam sindrom periarthritis brachial yang diperhatikan dalam kes-kes kerosakan pada alat pemutar rotator.

Delta "bersama"

Malah, dalam hal ini kita bercakap tentang sendi palsu, kerana ia tidak mengandungi tulang rawan, tetapi mewakili slip biasa antara permukaan dalam otot deltoid dan kapsul rotator, yang dipermudahkan oleh kehadiran beg serus.

Otot deltoid 1 dipotong secara melintang dan ditarik balik (Rajah 69, menurut Ruvier), mendedahkan permukaan "artikular" ini sendi yang tidak benar (fisiologi). Permukaan yang mendalam dari satah meluncur kelihatan, kapsul pemutar bahu yang dibentuk oleh ujung atas humerus 2, yang dilampirkan:

 • otot supraspinal 3;
 • otot subakut 4;
 • otot bulat kecil 5 dan otot subscapularis di belakang, yang tidak dapat dilihat dalam rajah;
 • tendon kepala panjang bisep bahu 6, yang dapat dilihat di atas dan di bawah pemotongan otot bisep 9, menembusi sendi.

Penyakit otot deltoid membolehkan anda melihat beg serus yang dibentangkan dalam Rajah. dalam seksyen 7. Di sebelah anterior adalah tendon coraco-brachial, yang dibentuk oleh lampiran umum kepada apofisis korakoid otot berikut:

 • bungkusan bisep pendek 13;
 • otot coraco-brachial 14, bersama-sama membentuk "perlindungan depan" sendi. Juga di belakang tendon adalah helai panjang trisep bahu.

Kerja-kerja otot ini boleh dinilai menggunakan bahagian-bahagian frontal berikut dari ikat pinggang:
 1. bahu pada rehat terletak secara menegak di sepanjang badan (Rajah 70);
 2. semasa penculikan, lengannya mendatar (Rajah 71).

Dalam kes pertama (Rajah 70), kedua-dua otot yang diperiksa sebelum ini dan seksyen bersama bahu bahu 8 dengan bibir artikular dan proses kapsul yang lebih rendah dapat dilihat. Beg serus deltoid 7 terletak di antara otot deltoid dan hujung atas humerus.

Dalam kes kedua (Rajah 71), penculikan berlaku disebabkan oleh penguncupan supraspinatus 3 dan otot deltoid 1, yang secara literal membawa kepada slip dua daun beg serus 7 bersama-sama. Potongan sendi bahu memungkinkan untuk melihat ketegangan proses kapsul yang lebih rendah, mobilitas yang besar yang diperlukan untuk fungsi normal sendi bahu. Ia juga harus diperhatikan bahawa "perlindungan yang lebih rendah" sendi adalah tendon dari bungkusan panjang trisep 6.

Scapular-dada "bersama"

Ini sekali lagi merupakan "sendi palsu" yang tidak mengandungi tisu tulang rawan, tetapi kali ini diwakili oleh dua permukaan gelongsor, seperti yang dapat dilihat di bahagian mendatar sternum (Rajah 72).

Bahagian kiri sepotong adalah imej tiga dimensi sternum dengan pembedahan serong rusuk dan otot intercostal. Juga dibentangkan adalah humerus, yang mana otot bergigi besar digantung, disertai oleh otot deltoid luar. Oleh kerana bentuk melengkungnya, scapula (kuning) kelihatan berganda di hadapan otot subscapularis dan di belakang otot bulat kecil dan bulat kecil subosseous. Plat otot otot bergigi besar, terletak sepanjang panjang dari pinggir bawah skapula ke dinding lateral sternum, mencipta dua ruang geser selular:

 • ruang skapular 1 termasuk skapula yang diliputi oleh otot subscapularis dan otot bergigi besar yang sebenar;
 • Ruang dada-dentate 2 termasuk dinding dada dan otot bergigi besar.

Separuh kanan sepotong, yang merupakan gambarajah fungsi ikat pinggang bahu, menunjukkan yang berikut:

 • Bilah tidak terletak di pesawat hadapan, tetapi condong keluar dan anterior, membentuk sudut 30 ° dengan pesawat hadapan, terbuka ke arah anterior dan luaran. Sudut ini mewakili bidang fisiologi penculikan bahu.
 • Clavicle melintang secara serentak, dalam bentuk huruf S dalam arah luar-luar dan membentuk sudut 30 ° dengan pesawat frontal. Anteriorly dan medial, tulang belakang membentuk sendi sternoclavicular dengan sternum dan sendi acromioclavicular dengan skapula, mengikuti ke luar dan posterior.
 • Pada rehat, tulang belakang membentuk sudut 60 ° dengan bilah bahu, bagaimanapun, ia mungkin berubah disebabkan oleh pergerakan tali bahu.

Apabila memeriksa dada dari belakang (Rajah 73), bilah bahu biasanya dibentangkan di dalam pesawat hadapan. Malah, mereka harus diletakkan di ruang angkasa pada sudut tertentu disebabkan kelengkungan permukaannya. Bilah dalam kedudukan normalnya mengambil ruang dari kedua ke tulang rusuk ketujuh. Berhubung dengan proses spinous vertebrae (garis pertengahan), sudut dalaman atasnya sepadan dengan proses spinous vertebra thoracic pertama, sudut bawah untuk proses spinous vertebra thoracic ketujuh atau kelapan, hujung dalaman skapula (iaitu sudut terbentuk oleh dua segmen pinggir dalaman) terletak pada tahap proses spinus vertebra thoracik ketiga. Margin medial atau vertebral skapula adalah 5-6 cm ke luar dari proses spinus vertebra thoracic. Sudut bawah skapula terletak pada jarak 7 cm dari garis proses spinous.

Pergerakan di tali pinggang bahu

Secara teorinya, kita boleh membezakan 3 jenis pergerakan skapula dan ikat pinggang secara keseluruhan: pergerakan ke luar, pergerakan menegak dan pergerakan bulat. Sebenarnya, ketiga-tiga jenis gerakan sentiasa digabungkan dalam ukuran yang berbeza.

Dalam seksyen mendatar (Rajah 74), pergerakan sisi skapula bertujuan untuk memutarkan tulang belakang pada sendi sternoco-clavicular disebabkan oleh pergerakan sendi acromioclavicular.

 • Apabila bahu ditarik balik (retropulsion), arah pergerakan clavicle menjadi agak menyerupai posterior dan sudut scapular-sternal meningkat hingga 70 ° (separuh kanan angka).
 • Apabila bahu dipindahkan ke hadapan (ante-pulsation), klavikula terletak lebih depan (sudut kurang dari 30 °), satah scapula mendekati arah sagittal, sudut scapular clavicular berkurangan dan mendekati 60 °, dan sendi bergerak anterior. Dalam kedudukan ini, diameter melintang mencapai nilai maksimum.

Antara kedua-dua kedudukan bertentangan ini, pesawat pisau menyimpang dengan sudut dari 30 ° hingga 40 °.

Imej di belakang (Rajah 75) menunjukkan bahawa apabila menggerakkan bahu anteriorly, pinggir spinous scapula terletak 10-12 cm dari garis proses spinous.

Pergerakan menegak bilah bahu (10-12 cm) sentiasa diiringi oleh beberapa goyang, menaikkan atau menurunkan hujung luar tulang belakang (Rajah 76, pandangan belakang).

Juga di rajah. 77 (pandangan belakang) menunjukkan pergerakan yang sangat penting dari bilah - lereng. Rotasi bilah berlaku berhubung dengan paksi yang berserenjang dengan satah bilah dan terletak sedikit di bawah tulang belakangnya, berhampiran sudut luar atas.

 • Tepat: putar "bawah" (skapula kanan berputar mengikut arah jam), sudut bawah bergerak ke dalam, dan sudut luar atas - bawah, rongga artikular kelihatan ke bawah.
 • Kiri: muncul; ini adalah pergerakan ke arah yang bertentangan, di mana rongga artikular berubah ke tahap yang lebih tinggi, dan sudut luar atas skapula bergerak ke atas.

Amplitud rotasi ini adalah 45-60 °, anjakan sudut bawah scapula adalah 10-12 cm, anjakan sudut luar atas adalah 5-6 cm, tetapi yang paling penting adalah perubahan arah rongga artikular, yang penting semasa pergerakan putaran tali pinggang bahu.

Pergerakan sejati dalam bahu "sendi"

Pergerakan utama yang dijalankan dalam "sendi" scapular-thoracic telah dijelaskan, tetapi kita sekarang tahu bahawa semasa penculikan atau fleksi bahu, mereka muncul dalam pelbagai kombinasi. Apabila membandingkan roentgenograms skapula semasa penculikan anggota badan (Rajah 78) dengan gambar-gambar skapula kering, dibuat dalam kedudukan yang berbeza, J.-I. de la Caffinier dapat menentukan gerakan sebenar skapula. Angka-angka yang menggambarkan proses acromial dan kemurungan corakoid dan artikular dalam pergerakan menunjukkan bahawa dengan memimpin aktif bilah melakukan empat pergerakan.

 1. Meningkat 8-10 cm tanpa sebarang pergerakan anterior, seperti yang difikirkan sebelum ini.
 2. Ia berputar pada sudut 38 °, dan putaran ini meningkat hampir secara linear dengan peningkatan dalam plumbum dari 0 hingga 145 °. Bermula dengan memimpin 120 ° dan seterusnya, jumlah putaran sudut dalam sendi bahu dan dalam "sendi" scapular-thoracic adalah sama.
 3. Leans berhubung dengan paksi melintang, lulus serong dari bahagian dalam dan belakang, supaya hujung bilah bergerak ke depan dan ke atas, dan bahagian atasnya bergerak ke belakang dan ke bawah. Pergerakan ini mengingatkan pergerakan seseorang yang membungkuk untuk melihat lantai atas pencakar langit. Amplitud cerun adalah 23 ° dengan anggota dalam julat dari 0 hingga 145 °.
 4. Berputar di sekitar paksi menegak dalam mod dua fasa:
  • pada mulanya, apabila plumbum adalah dari 0 hingga 90 °, rongga artikuler melakukan pergerakan paradoks pada sudut 10 ° untuk menghidupkan belakang;
  • kerana plumbum melebihi 90 °, rongga artikular bergerak sebanyak 6 ° untuk menghidupkan anterior dan tidak kembali ke kedudukan asalnya dalam pesawat anteroposterior.

Dalam proses penculikan anggota atas, rongga artikuler melakukan siri pergerakan yang kompleks, meningkat dan beralih ke arah medial untuk membolehkan tubercle besar humerus tidak mengganggu proses acromial dari bahagian hadapan dan tergelincir di bawah ligamen acromio-coracoid.

Bersama Sternoclavicular: permukaan artikular

Permukaan artikularnya (rajah 79) dalam keadaan terputus mempunyai bentuk pelana (bandingkan dengan sendi trapezoidal-metacarpal), dan konvulsi dan konveksinya sepadan dengan satu sama lain. Paksi permukaan cekung berserenjang di ruang angkasa, sehingga permukaan cembung dan kedua paksi ini berbaring di kedua sisi pelana. Permukaan yang lebih kecil 1 adalah clavicular, dan yang lebih besar 2 adalah sternocostal. Malah, permukaan clavicular 1, yang lebih besar dalam arah melintang berbanding dengan menegak, disempitkan pada permukaan sternokostal depan dan terutama di belakang.

Permukaan clavicular (rajah 80) sepadan dengan permukaan sterno-kosal, sebagai penunggang duduk di pelana yang sesuai dengan kuda belakang. Kekukuhan permukaan clavicular dipasang pada bonjol stano-costal dan sebaliknya. Kedua-dua paksi setiap permukaan bertepatan dengan tepat bahawa sistem ini hanya mempunyai dua paksi yang berserenjang antara satu sama lain dalam ruang, seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah skematik:

 • paksi 1 sepadan dengan keruntuhan permukaan clavicular dan membolehkan pergerakan clavicle dalam satah mendatar,
 • paksi 2 sepadan dengan kelonggaran permukaan sterno-costal dan membolehkan pergerakan clavicle dalam satah menegak.

Sendiri ini mempunyai dua paksi dan dua darjah kebebasan, yang, dari sudut pandang mekanik, sepadan dengan sendi universal. Walau bagaimanapun, ia mungkin dan beberapa putaran paksi.

Dalam rajah. 81 sendi sternoclavicular kanan terbuka anterior.

Akhir medial dari clavicle 1 dengan permukaan artikular 2 disengetkan selepas melintasi ligamen sternoclavicular superior 3, ligamen sternoclavicular anterior 4 dan ligamen kosoklavikular 5. Hanya ligamen posterior 6 yang dipelihara. Permukaan sternum 7 dengan dua arka cekung jelas terlihat.

Grudino-clavicular joint: movements

Skim kompleks sendi sternoclavicular (Rajah 82, Ruvieru) menunjukkan perkara berikut. Pada separuh kanan gambar adalah potongan menegak.

 • Ligital kosoklavikular 1, yang melekat pada permukaan atas tulang rusuk pertama dan naik dan keluar ke arah permukaan bawah clavicle.
 • Selalunya, kedua-dua permukaan artikular mempunyai radius kelengkungan yang berbeza, dan kesesuaiannya disediakan oleh meniskus 3 seperti pelana antara kuda dan penunggang. Meniskus ini membahagikan sendi ke dua rongga menengah, yang boleh sama dengan satu sama lain atau tidak mempunyai sendi, bergantung kepada kehadiran atau ketiadaan perforas di pusat meniskus.
 • Ligan sternoclavicular 4, lapisan bahagian atas sendi, diperkuat dari atas oleh ligamen interclavicular 5.

Di sebelah kiri gambar adalah pandangan hadapan sendi.

 • Ligamen gastoclavicular 1 dan otot subclavian 2.
 • Paksi X, yang berjalan secara mendatar dan sedikit menyala ke arah depan dan ke luar, yang sepadan dengan pergerakan klavikula dalam satah menegak dalam had berikut: ke atas sebanyak 10 cm dan ke bawah sebanyak 3 cm.
 • Paksi Y, yang berjalan di atas satah menegak ke arah bawah dan sedikit ke luar, memotong bahagian tengah ligamen kosal-clavikular dan sepadan dengan konsep tradisional, ke pergerakan clavicle di pesawat mendatar. Amplitud pergerakan ini adalah seperti berikut: hujung luar tulang belakang boleh bergerak 10 cm anterior dan 3 cm posterior. Dari sudut pandangan mekanikal semata-mata, paksi sejati (Y ') selari dengan paksi (Y), tetapi berada di dalam sendi.

Dalam gabungan ini, satu lagi jenis pergerakan ketiga dilakukan, iaitu putaran paksi tulang belakang dengan 30 °. Ini hanya mungkin apabila ligamen tidak ditekankan. Oleh kerana sendi sternoclavicular adalah biaxial, dengan putaran sewenang-wenangnya di sekitar dua paksi, putaran automatik (gabungan) berlaku. Pemerhatian dalam amalan menunjukkan bahawa putaran automatik ini selalu menyertai pergerakan sukarela dalam satu sendi yang diberikan.

Pergerakan clavicle dalam satah mendatar (Rajah 83, pandangan atas).

 • Garis tebal menunjukkan kedudukan tulang selangka pada rehat.
 • Pergerakan dijalankan berhubung dengan titik Y '.
 • Dua salib menunjukkan kedudukan melampau dari lampiran clavicular ligamen kosoklavikular.

Di dalam sisipan, bahagian A dibuat pada tahap ligamentum kosoklavikular untuk menunjukkan ketegangan yang dibangunkan dalam ligamen dalam kedudukan yang melampau.

 • Pergerakan anterior dikawal oleh ketegangan ligamen kosoklavikular dan ligamen anterior kapsul 1.
 • Pergerakan posterior dihadkan oleh ketegangan ligamen kosoklavikular dan ligamen posterior kapsul 2.

Pergerakan clavicle di pesawat hadapan (Rajah 84, pandangan depan). Salib sesuai dengan paksi pergerakan X. Apabila ujung luar clavicle naik (ditandakan dengan garis tebal), ujung dalamannya turun ke bawah dan keluar (anak panah merah). Pergerakan ini dikawal oleh ketegangan ligamen kosoklavikular (band berlorek) dan voltan otot subclavian 2.

Apabila clavicle turun, akhir batinnya naik. Pergerakan ini dihadkan oleh ketegangan ligamen atas kapsul 4 dan hubungan antara klavikula dan permukaan atas tulang rusuk pertama.

Sendi Acromioclavicular

Dalam rajah (Rajah 85, pandangan belakang), skapula dan tulang belakang dipisahkan dari satu sama lain.

Di sini anda dapat melihat struktur berikut:

 • Tulang belakang scapula 1 melepasi lateral ke dalam proses acromial 2 dengan permukaan artikular yang rata atau sedikit cembung 3 di pinggiran dalamannya; sendi ini tergolong dalam planar dan berputar anterior, medial dan menegak;
 • ujung luar klavikula 4 dengan bahagian bawah nipis kerana bevel permukaan artikular 5; permukaan ini rata atau sedikit cembung dan berbalik ke bawah, ke belakang dan ke belakang;
 • sendi ini meningkat di atas rongga bersama skapula 10;
 • pada bahagian depan (satah P) dalam inset, dapat dilihat bahawa ligamentum acromioclavicular superior 12 tidak cukup kuat;
 • permukaan artikular tidak cukup congruen (seperti dalam satu pertiga daripada kes), dan plat intra-artikular fibrofibrous, atau meniscus, 11 memberi kesesuaian.

Malah, kestabilan sendi disediakan oleh dua ligamen tambahan-artikular yang menyambung pada asas proses corakoid 6, yang melekatkan satu ke hujung atas supraspin fossa 9, yang lain ke permukaan bawah clavicle:

 • ligamen conical 7, yang melekat pada permukaan bawah clavicle ke tabung kerucut pada margin posterior;
 • ligamen trapezius8, yang bergerak ke atas dan ke luar ke puncak trapezius clavicle; Fragmentasi bentuk segi tiga dengan permukaan yang tidak rata, bergerak dari tabung kerucut anteriorly dan ke atas pada permukaan bawah clavicle.

7 berbentuk kerucut dan ligamen trapezius 8 juga boleh dilihat pada proses corakoid yang diserlahkan (Rajah 86, pandangan depan). Ligamen conical terletak di bidang frontal, dan ligamen trapezoid diarahkan dengan cara sedemikian rupa sehingga permukaan depannya "kelihatan" ke hadapan, ke dalam dan ke atas, sehingga membentuk sudut terbuka anterior dan ke dalam.

Sendi acromioclavicular dan sterno-clavicular sangat penting dalam perpanjangan lanjutan sendi bahu (Rajah 87). Mereka memberikan kecenderungan skapula, yang membawa kepada putaran (R) dari tulang selangka, yang mengambil bahagian dalam kerja kedua-dua sendi. Agar amplitud pergerakan antara flexing F dan melanjutkan E menjadi 180 °, amplitud kerja kerja sendi mesti secara mekanikal mencapai 60 °, dan perbezaan 30 ° akan dibuat dengan putaran gabungan sendi sternoclavicular.

Dalam rajah. 88 (pandangan luar, menurut Ruveriu) menggambarkan sendi acromioclavicular yang betul:

 • ligamentum acromioclavicular 11 dibedah untuk menunjukkan serat yang mendalam yang menguatkan kapsul 15;
 • kon ligamen 7, ligamen trapezius 8, ligamen koraco-clavicular dalaman 12, juga dikenali sebagai ligamen dua mata kornea Caldani;
 • ligamen coraco-acromial 13, yang tidak memainkan peranan mekanikal dalam sendi, tetapi mengambil bahagian dalam pembentukan fossa. Sambungan scapula 11 mengingatkan kedekatan tendon, kapsul rotator dan ligamen acromiacal-coracoid.

Serat yang menghubungkan serat-serat deltaid dan trapezius, yang memainkan peranan utama dalam menjaga permukaan artikular dari sendi acromioclavicular dalam hubungan dan menghalang subluxation, terletak secara dangkal (tidak ditunjukkan dalam rajah).

Clavicle seolah-olah "melarikan diri" dari hujung dalamannya (Rajah 89, pandangan bawah dalam, menurut Ruvieru). Di sini anda dapat melihat struktur yang telah digambarkan, serta ligamen corakoid 14, yang mengikuti kedudukan corakoid dan tidak memainkan peranan mekanikal.

Peranan ligamen coraco-clavicular

Perwakilan skematik sendi acromioclavicular (Rajah 90, pandangan atas) menunjukkan kepentingan ligam kon 7:

 • skapula ditunjukkan di atas bersama-sama dengan proses corakoid 6 dan acromion 2;
 • garisan bertitik menunjukkan kontur klavikula semasa permulaan pergerakan 4 dan akhir pergerakan 4 '.

Dengan skema ini, menjadi jelas bahawa dengan sudut terbuka antara klavikel dan scapula (anak panah merah), ligamen berbentuk kon membentang dan mengendalikan pergerakan (kedua-dua garis putus-putus mewakili kedudukan ligament berbentuk kon ini).

Satu lagi imej dari atas (Rajah 91) membolehkan menilai peranan ligamen trapezius 8. Apabila sudut antara tulang belakang dan bilah bahu menutup 8, ligamen trapezoid terbentang dan menyekat pergerakan.

Putaran aksial dalam sendi acromioclavicular digambarkan dengan baik dalam Rajah. 92 (bahagian hadapan):

 • salib melambangkan pusat putaran sendi;
 • latar belakang cahaya menunjukkan kedudukan awal skapula (bahagian bawah dipotong);
 • latar belakang gelap gelap melambangkan kedudukan akhir skapula selepas putaran pada sendi acromioclavicular; jadi flail berputar sehubungan dengan cengkaman semasa pengirikan.

Anda juga boleh melihat ketegangan yang dibangunkan kon (grid) dan trapezoid (pukulan) ligamen. Putaran 30 ° ini ditambah kepada putaran 30 ° dalam sendi sternoclavicular, yang akhirnya menghasilkan putaran 60 ° dari scapula.

Kajian fotografi baru-baru ini oleh Fisher et al. Memberi terang mengenai kerumitan pergerakan yang berlaku dalam sambungan acromioclavicular yang lemah.

Apabila penculikan (berhubung dengan scapula):

 • hujung dalaman clavicle naik sebanyak 10 °;
 • sudut antara bilah bahu dan tulang belakang bertambah hingga 70 °;
 • tulang belakang berubah menjadi posterior hingga 45 °.

Apabila lenturan, pergerakan utama adalah sama, walaupun kurang jelas berkenaan dengan peningkatan sudut scapular-clavicular.

Apabila memperluaskan sudut scapular-clavicular berkurangan hingga 10 °.

Dengan putaran dalaman, hanya sudut scapular-clavicular meningkat hingga 13 °.

Otot melakukan pergerakan di tali pinggang bahu

Perwakilan skematik dada dalam profil (Rajah 94):

 • otot trapezius 1, mengangkat tali bahu;
 • serta otot sudut (otot mengangkat skapula) 3;
 • otot gear besar 4 dan 4 ', yang berasal dari permukaan yang mendalam dari scapula dan seterusnya ke dinding posterolateral sternum dengan dua bahagiannya:
  • bahagian atas berjalan mendatar dan anterior 4. Ia menarik bilah bahu sehingga 12-15 cm anteriorly dan ke luar dan menghalangnya dari bergerak ke belakang apabila kita menolak objek berat di hadapan kita. Dalam kes lumpuhnya, usaha semacam itu membawa kepada hakikat bahawa pinggir dalaman skapula bergerak jauh dari dinding dada (ini digunakan sebagai ujian klinikal);
  • bahagian bawah menjadi anteriorly dan ke bawah 4 '. Ia memutarkan skapula ke atas sehingga rongga artikular berubah ke atas; ia aktif apabila membongkok dan melepaskan bahagian atas badan pada sendi bahu, serta ketika membawa berat, tetapi hanya jika lengannya sudah sekurang-kurangnya 30 ° diperuntukkan (sebagai contoh, apabila kita membawa baldi air).

Pada bahagian mendatar sternum (Rajah 95), kita boleh mempertimbangkan kerja otot pinggang bahu:

 • di sebelah kanan anda dapat melihat tindakan otot bergigi besar 4 dan otot utama pectoralis 5, yang menarik balik skapula, iaitu. alihkannya dari garis tengah. Di samping itu, otot pectoralis kecil dan subclavian (tidak ditunjukkan dalam gambar) menurunkan ikat pinggang bahu;
 • sebelah kiri menunjukkan kesan otot trapezius (serat pertengahan) (tidak ditunjukkan dalam gambar), otot rhomboid 1, yang mengarah ke pinggir spinus skapula ke garis tengah. Otot berbentuk berlian juga menimbulkan skapula.

Otot dan penculikan Supraspinatus

Pandangan atas skapula membolehkan anda melihat (gambar 96) kanal supraspinous (*), terhad kepada:

 • posterior ke skapula dan proses acromial a;
 • depan - dengan proses corakoid;
 • di atas - dengan ligamen coraco-acromial b. Acromion, ligamen dan proses corakoid bersama-sama membentuk lengkungan tulang-tulang yang disebut gerbang coraco-acromia.

Terusan supraspinal membentuk cincin yang tegar, tidak elok.

 • Sekiranya otot tumbuh dalam saiz akibat transformasi parut atau keradangan, ia tidak boleh meluncur di dalam saluran ini tanpa terjebak.
 • Sekiranya, dengan pembesaran nodular, ia akhirnya dapat menyelinap melalui terusan, memimpin terus dengan melompat; Fenomena ini dikenali sebagai "bahu melompat".
 • Kerosakan pada alat pemutar oleh proses degeneratif membawa kepada dua kesan:
  • ketidakupayaan untuk mengeluarkan sepenuhnya bahu (tangan tidak mencapai kedudukan yang mendatar sepenuhnya);
  • hubungan langsung antara kepala humerus dan gerbang coraco-acromial bertanggungjawab untuk kesakitan yang berkaitan dengan penculikan anggota atas dalam sindrom "kerosakan pada alat pemutar".

Adalah diketahui bahawa pembedahan tendon pembedahan agak sukar kerana ukuran kecil saluran supraspinal, yang mengesahkan penggunaan acromioplasty yang lebih rendah (pemecahan separuh bahagian bawah acromion) dan pemisahan ligamen acromio-coracoid.

Dalam rajah. 97 (pandangan skapula dari bahagian depan dan atas) menunjukkan bagaimana otot supraspinatus 2, yang melekat pada fossa supraspin dan tubercle besar, melepasi di bawah ligamen coraco-acromial b.

Dalam rajah. 98 (pandangan sendi bahu di bahagian belakang) secara skematik menunjukkan keempat-empat otot yang memberi petunjuk:

 • deltoid 1;
 • supraspinatus 2 (kedua-dua otot ini membentuk pasangan yang memulakan penculikan bahu);
 • 3 gear depan;
 • trapezoid 4 (kedua-dua otot membentuk sepasang, yang memulakan pendahuluan dalam "sendi" dada skapular).

Sekarang mereka mula mempertimbangkan bahawa otot bulat subkelapis, subosseus dan kecil (tidak terdapat dalam rajah) turut mengambil bahagian dalam penculikan tersebut. Mereka menarik ketua humerus ke bawah dan ke dalam, sehingga membentuk otot deltoid pasangan fungsional kedua pada tahap sendi bahu. Dan akhirnya, tendon bisep bahu juga terlibat dalam penculikan, sejak pada pecahnya daya penculikan berkurang sebanyak 20%.

Memimpin fisiologi

Walaupun pada pandangan pertama, penculikan adalah pergerakan mudah yang melibatkan dua otot, deltoid dan suprasporic, tidak ada kejelasan tentang sumbangan mereka terhadap pelaksanaannya. Kajian elektromiografik (Comte dan Offray, 1970) membolehkan kami memberikan cahaya baru kepada masalah ini.

Peranan otot deltoid

Menurut Fick (1911), otot deltoid terdiri daripada tujuh komponen berfungsi (Rajah 101, potongan mendatar melalui bahagian bawah otot):

 • berkas anterior (clavicular) mengandungi dua komponen (I, II);
 • Bundle tengah (acromial) mengandungi satu komponen (III);
 • bungkus posterior (baki) mengandungi empat komponen (IV, V, VI, VII).

Sekiranya kita menganggap kedudukan setiap komponen berbanding paksi memimpin bersih (AA ') (Rajah 99, pandangan belakang dan Rajah 100, pandangan hadapan), maka kita dapat melihat bahawa beberapa komponen, iaitu bundle acromial (III), adalah bahagian paling lateral komponen II dari rasuk clavicular dan komponen IV rasuk tersisa terletak di luar dari paksi memimpin dan oleh itu boleh menyebabkan gerakan ini dari awal (Rajah 101). Komponen lain (I, V, VI, VII), sebaliknya, bertindak sebagai penambah jika anggota atas terikat dengan bebas di sepanjang badan. Oleh itu, komponen terakhir otot deltoid adalah antagonis berkenaan dengan yang pertama dan mula mengambil bahagian dalam memimpin hanya apabila, dalam proses pergerakan ini, mereka secara beransur-ansur bergerak keluar ke paksi plumbum (AA '). Oleh itu, fungsi mereka berubah bergantung pada tahap penculikan bermula. Perhatikan bahawa sesetengah komponen (VI dan VII) sentiasa penambah tanpa mengira saiz plumbum. Strasser (1917) pada dasarnya berkongsi pandangan ini, tetapi mencatatkan bahawa apabila penculikan berlaku dalam pesawat skapula, iaitu dengan lekapan 30 ° yang disertakan dan berkenaan dengan paksi (BB ') (Rajah 101) berserenjang dengan pesawat pisau, hampir seluruh rasuk clavicular adalah penculik dari awal lagi.

Kajian elektromografik telah menunjukkan bahawa bahagian-bahagian yang berlainan dari otot secara konsisten terlibat dalam kerja semasa penculikan dan penambahan serat yang lebih kuat pada mulanya, kemudian penglibatan ini berlaku. Oleh itu, komponen pengaliran tidak diatasi oleh komponen memandu antagonistik. Ini adalah contoh pemuliharaan timbal balik (Sherrington).

Dengan memimpin yang bersih, penglibatan rasuk berlaku dalam susunan berikut:

 • ikatan acromial III;
 • hampir sejurus selepasnya komponen IV dan V;
 • dan akhirnya, komponen II selepas penarikan balik pada 20-30 °
.
Apabila diculik dengan kombinasi 30 °:

 • komponen III dan II mula bertindak dari awal;
 • IV, V dan saya perlahan-lahan terlibat kemudian.

Apabila putaran luar bahu digabungkan dengan penculikan:

 • komponen II menyusut dari awal;
 • komponen IV dan V tidak berlaku walaupun pada akhir tugasan.

Apabila putaran dalaman bahu digabungkan dengan penculikan: penglibatan komponen berlaku dalam urutan terbalik.

Secara ringkasnya, harus diperhatikan bahawa otot deltoid, yang aktif dari tahap pertama timbal, sendiri dapat menyelesaikan seluruh plumbum. Ia mencapai kecekapan maksimum pada kira-kira 90 ° memimpin, membangunkan kekuatan yang 8.2 kali berat anggota atas (Inman).

Peranan otot pemutar

Sekarang menjadi jelas bahawa otot lain alat pemutar tidak hanya memainkan peranan penting dalam memastikan sinergisme otot deltoid dan supraspinatus, tetapi juga menyumbang kepada fungsi otot deltoid yang efisien (Inman).

Semasa penculikan (Rajah 102), daya yang dikembangkan oleh otot deltoid D boleh dipindahkan ke komponen membujur Dr, yang akan bertindak di kepala humerus sebagai daya R selepas mengurangkan komponen membujur Pr berat badan atas P (bertindak melalui pusat graviti). Daya ini juga boleh diuraikan ke dalam Rc daya, yang menekan kepala bahu ke rongga artikuler, dan daya yang lebih kuat RI, yang cenderung menggelapkan kepala ke atas dan ke luar. Sekiranya pada masa ini otot rotator (subosseous, subscapularis dan bulat kecil) dikurangkan, maka daya totalnya Rm secara langsung menangkis serangan kuasa dislocating RI, dengan itu menghalang kehelan luar atas kepala bahu (lihat 104). Oleh itu, kekuatan Rm, yang tidak membenarkan anggota atas bergerak ke atas, dan komponen Dt otot deltoid, yang bertindak ke arah yang bertentangan (ke atas), membentuk pasangan berfungsi yang membawa kepada penyingkiran anggota atas. Daya yang dihasilkan oleh otot pemutar ternyata maksimum dengan plumbum 60 °. Ini disahkan oleh pemeriksaan electromyografik mengenai otot infraspiniform (Inman).

Peranan otot supraspinatus

Otot supraspastik telah lama dianggap sebagai "pencetus penculikan." Kajian terkini (Van Linge dan Mulder), di mana mereka menerima kelumpuhan otot ini melalui pengenalan anestetik ke saraf supra-scapular, menunjukkan bahawa ia tidak penting untuk penculikan walaupun pada permulaannya. Untuk melaksanakan plumbum sepenuhnya, satu otot deltoid cukup.

Tetapi, seperti Duchamp de Boulogne menunjukkan berdasarkan elektromilografi dalam satu eksperimen dan pemerhatian klinikal pesakit dengan kelumpuhan deltoid terpencil, otot supraspinus dapat memberikan jumlah yang sama memimpin sebagai deltoid. Kajian elektromiografik menunjukkan bahawa otot supraspinate berkontrak di seluruh pergerakan penculikan itu dan mencapai puncak aktivitinya pada 90 ° penculikan, serta deltoid.

Pada permulaan memimpin (beras, 103), komponen kekuatan tangennya Et lebih besar daripada komponen Dt otot deltoid, tetapi tuilnya lebih pendek. Komponen jejariannya Er sangat menekan kepala bahu ke rongga artikular dan dengan cara ini sebahagian besarnya menentang kehelannya ke atas di bawah pengaruh komponen jejari otot deltoid Dr. Ini meningkatkan tindakan otot pemutar, yang bertujuan untuk menjaga komponen bahu bersama dalam nisbah yang betul. Di samping itu, otot suprascapular menyerlahkan serat atas kapsul artikular dan menangkal subluxation kepala kepala bahu (Dotry dan Gosset).

Oleh itu, otot supraspastik bertindak sebagai sinergis sehubungan dengan otot-otot yang lain dari cuff, i.e. kepada pemutar. Dia adalah penolong yang boleh dipercayai dari otot deltoid, yang cepat letih tanpa bantuannya.

Menyimpulkan, dapat diambil perhatian bahawa tindakannya adalah penting dari segi segi-segi dalam menjaga permukaan artikular dalam hubungan penuh dan dalam segi kuantitatif dari segi meningkatkan ketahanan dan kekuatan timbal. Berbanding dengan otot deltoid, fungsi otot supraspinatus lebih mudah. Walaupun kita tidak lagi boleh menganggapnya sebagai pemula tugasan itu, sudah pasti berguna dan berkesan, terutama pada permulaan tugasan.

Tiga fasa utama

Fasa penculikan pertama (Rajah 105)
0-60 °.

The deltoid 1 dan supraspastic 2 otot, yang membentuk sepasang pada peringkat sendi bahu, terutama terlibat dalam pergerakan ini. Ia berada dalam gabungan ini bahawa pergerakan memimpin bermula. Fasa pertama berakhir pada 90 °, apabila sendi bahu "tutup" akibat sentuhan tubercle besar dengan tepi atas rongga artikular. Pusingan luaran bahu, yang disebabkan oleh tubercle yang besar dialihkan secara posterior, memungkinkan untuk menangguhkan "penutupan" mekanikal ini. Oleh itu, plumbum digabungkan dengan 30 ° dalam bidang skapula adalah pergerakan fisiologi sebenar memimpin (Steindler).

Fasa penculikan kedua (Rajah 106)
60-120 °.

Sendi bahu ditutup, dan penculikan selanjutnya boleh berlaku hanya dengan penyertaan ikat pinggang bahu. Pergerakan ini termasuk:

 • "Putaran" skapula dengan putaran berlawanan arah lawan (untuk skapula kanan), akibatnya rongga artikular berubah ke atas, amplitud pergerakan ini adalah 60 °;
 • putaran paksi dalam sendi sternoclavicular dan acromioclavicular, masing-masing menambah 30 °.

Dalam pelaksanaan tahap penculikan kedua, trapezoid 3 dan 4 dan gear anterior 5 otot terlibat, yang merupakan pasangan yang bertindak pada tahap "sendi" scapular-thoracic.

Gerakan ini berhenti kira-kira pada tahap 150 ° (90 + 60 disebabkan oleh putaran skapula) kerana rintangan penambahan ketegangan, iaitu latissimus dorsi dan otot utama pectoralis.

Fasa ketiga penculikan (Rajah 107)
120-180 °.

Agar anggota atas dapat kembali ke posisi menegak lagi, lajur tulang belakang diperlukan. Sekiranya hanya satu lengan yang diberikan, maka kecenderungan lajur tulang belakang, yang disediakan oleh penguncupan otot 6 di sisi kontralateral, cukup. Sekiranya kedua-dua bahagian atas badan ditarik balik, mereka boleh kembali ke kedudukan menegak selari hanya melalui fleksi maksimum. Untuk mencapai kedudukan menegak memerlukan peningkatan lordosis lumbar, yang disediakan oleh tindakan otot belakang. Bahagian pembahagian yang menjadi tiga fasa adalah, tentu saja, tiruan; sebenarnya, pergerakan ini berubah menjadi satu sama lain. Oleh itu, tidak sukar untuk melihat bahawa scapula mula berubah walaupun sebelum bahu mencapai 90 ° memimpin; Begitu juga, tulang belakang mula bersandar ke tepi sebelum sampai ke arah 150 °. Pada akhir amplitud pengekstrakan, semua otot berada dalam keadaan penguncupan.

Tiga fasa lenturan

Fleksi pertama (Rajah 108)
dari 0 hingga 50-60 °.

Di dalamnya mengambil bahagian:

 • serat anterior, gentian clavicular dari otot deltoid 1;
 • Otot Coraco-humeral 2;
 • atas, gentian clavicular pectoralis utama otot 3.

Pergerakan fleksi di sendi bahu dihadkan oleh dua faktor:

 • ketegangan ligamen coracoveral;
 • rintangan yang dilakukan oleh otot bulat kecil dan besar dan otot lengan.

Fleksi kedua (Rajah 109)
60-120 °.

Gordle bahu mengambil bahagian dalam gerakan ini seperti berikut:

 • dengan menghidupkan bilah bahu sebanyak 60 °, dengan rongga artikular beralih ke atas dan anterior;
 • putaran paksi dalam sendi sternoclavicular dan acromioclavicular, masing-masing menambah 30 °.

Pergerakan ini disediakan oleh otot yang sama seperti plumbum, trapezoid (tidak ditunjukkan) dan gear depan 6.

Flexion dalam "sendi" scapular-thoracic dibatasi oleh rintangan otot dorsal latissimus dan serat rusuk-sternal otot utama pectoralis.

Fasa fleksi ketiga (Rajah 110)
120-180 °.

Pengangkat anggota atas terus menerus dengan penyertaan deltoid 1, supraspinatus 4, rasuk bawah trapezoid 5 dan 6 otot bergigi (atau depan) yang besar. Apabila lekukan digantung di sendi bahu dan dalam "sendi" scapular-thoracic, penglibatan tulang belakang diperlukan. Sekiranya satu bahagian atas badan tertekuk, pergerakan ini dapat diselesaikan dengan berpindah ke kedudukan penculikan maksimum, dan kemudian oleh kecenderungan lateral tulang belakang. Sekiranya kedua-dua bahagian bawah bengkok, maka fasa akhir gerakan ini akan sama dengan apa yang kita perhatikan semasa penculikan, iaitu: Lordosis di tulang belakang lumbar diperparah oleh otot lumbar.

Otot - pemutar bahu

Pandangan atas sendi bahu menunjukkan otot pemutar (Rajah 111).

 • Pemutar dalaman (rajah 112):
  1. Otot yang paling luas belakang 1.
  2. Otot bulat besar 2.
  3. Subscapularis 3.
  4. Pectoralis otot utama 4.
 • Pemutar luaran (rajah 113):
  1. Otot subostin 5.
  2. Otot bulat kecil 6.

Berbanding dengan pemutar dalaman yang banyak dan kuat, pemutar luaran adalah lemah. Walau bagaimanapun, mereka perlu berfungsi dengan baik pada bahagian atas badan, kerana dengan sendirinya, tanpa penyertaan otot lain, mereka boleh memindahkan otot-otot anterior dan lateral yang terletak di hadapan badan. Pergerakan tangan kanan dalam arah medial dan lateral adalah penting untuk menulis.

Perlu diperhatikan di sini bahawa, walaupun otot-otot ini mempunyai pemuliharaan yang berasingan (saraf supra-dorsal diselubungi oleh saraf suprascapular dan sampul bulat kecil), kedua-dua saraf ini berasal dari akar yang sama (C5) dari plexus brachial. Oleh itu, lumpuh serentak otot-otot ini boleh berkembang akibat kerosakan traksi pada plexus brachial apabila jatuh pada sendi bahu (kecederaan motosikal).

Tetapi putaran pada sendi bahu tidak memberikan keseluruhan amplitud pergerakan putaran anggota atas. Di samping itu, arah skapula berubah (dan dengan itu orientasi rongga artikular) semasa pergerakan pekelilingnya berkenaan dengan sangkar tulang rusuk. Perubahan dalam orientasi bilah pada 40-45 ° membawa peningkatan yang sama dalam amplitud gerakan putaran. Otot berikut terlibat dalam pelaksanaannya:

 • untuk putaran luar (pemutus skapula) berbentuk berlian dan trapezoid;
 • untuk putaran dalaman (penculikan bilah), depan gigi dan dada kecil.

Pengurangan dan sambungan

Otot memandu (Rajah 114, pandangan depan dan Rajah 115, pandangan belakang dari luar): pusingan besar 1, latissimus dorsi otot 2, pectoralis besar 3, rhomboid 4.

The inset (Rajah 117) secara skematik menunjukkan kesan dua pasangan otot untuk membawa anggota atas.

 • Pasangan yang dibentuk oleh otot rhomboid 1 dan pusingan besar 2.
  Sinergi terhadap otot-otot ini sangat diperlukan untuk pelaksanaan pelakon, kerana jika hanya otot bulat yang besar dan anggota atas menentang memimpin, scapula berputar ke atas di sekitar paksinya (ditunjukkan dengan salib). Penguncupan otot rhomboid menghalang putaran skapula ini dan membolehkan otot pusingan besar untuk membawa bahu.
 • Pasangan terbentuk oleh kepala panjang triceps otot bahu 4 dan latissimus dorsi otot 3.
  Penguncupan otot latissimus dorsi, yang merupakan penambah kuat, cenderung untuk mengalihkan kepala humerus ke bawah (anak panah hitam). Kepala panjang trisep, yang merupakan penambah lemah, melancarkan perpindahan ini dengan memotong dan mengangkat kepala bahu (panah putih).

Otot ekstensor (Rajah 116, pandangan dari belakang dan luar):

 • lanjutan sendi bahu dilakukan oleh otot berikut:
  • pusingan besar 1;
  • pusingan kecil 5;
  • serat posterior deltaid 6;
  • otot yang paling luas belakang 2;
 • lanjutan dalam "sendi" scapular-thoracic dengan membawa bilah bahu dilakukan:
  • otot rhomboid 4;
  • serat otot melintang trapezius tengah 7;
  • otot belakang yang paling luas 2.

Kaedah untuk menilai kelonggaran dan penculikan Hippocratic

Doktor tidak selalu mempunyai kaedah penyelidikan moden, seperti radiografi, tomografi atau pengimejan resonans magnetik. Inovasi ini tidak dapat dinafikan membantu membuat diagnosis yang betul dan mencari punca penyakit itu, walau bagaimanapun, pada masa kini, para doktor harus akrab dengan kaedah penyelidikan yang dikembangkan oleh Hippocrates dan dapat menggunakan lima deria mereka. Adalah agak mudah untuk memahami kerja sendi, walaupun tanpa menggunakan goniometer dan peralatan lain, jika kita bayangkan tubuh manusia sebagai sistem pengimbangan diri. Sistem ini berfungsi dengan sendirinya, tanpa alat tunggal. Perlu kembali ke zaman Hippocrates!

Pertimbangkan sendi bahu.

Berkenaan dengan fleksi (rajah 119, 120) dan lanjutan (rajah 118), perlu diingat:

 • apabila jari berada di kawasan mulut (Rajah 119), lekukan sendi bahu adalah 45 °. Pergerakan ini diperlukan untuk pemakanan;
 • apabila tangan berada di atas tengkorak (Rajah 120), putaran sendi bahu adalah 120 °. Gerakan ini diperlukan untuk melakukan tandas peribadi, menyikat rambut, misalnya.

Bagi lanjutan (Rajah 118): apabila lengan terletak di puncak Ilium, sudut lanjutan pada sendi bahu ialah 40-45 °.

Lead (Rajah 121, 122):

 • apabila lengan terletak di puncak Ilium, humerus ditarik balik dari badan sebanyak 45 ° (Rajah 121);
 • apabila jari terletak di bahagian atas tengkorak (Rajah 122), plumbum di sendi bahu ialah 120 °. Pergerakan ini dilakukan semasa menyikat, sebagai contoh.

Kaedah ini digunakan untuk mengkaji mobiliti hampir semua sendi.


"Limbung Atas. Fisiologi Bersama"
A.I. Kapanji