Utama / Lutut

Hip bersama - sendi di pangkal anggota bawah

Sendi pinggul adalah sendi proksimal anggota bawah. Terletak di pangkalannya, ia membolehkan anggota untuk menduduki sebarang kedudukan di angkasa. Sendi pinggul mempunyai tiga paksi dan tiga darjah kebebasan bergerak:

• HOX 'paksi melintang, berbaring di pesawat hadapan, di mana pergerakan pelanjutan lenturan dijalankan;

• paksi sagittal CCT ', terletak di dalam pesawat anteroposterior dan melalui pusat O pada sendi; di sekitar paksi ini, pergerakan hantu-hantu berlaku;

• OZ menegak OZ, bersamaan dengan paksi membujur dari anggota bawah ATAU, apabila sendi pinggul berada dalam kedudukan "diluruskan". Putaran anggota bawah dan keluar berlaku di sekelilingnya.

Pergerakan pinggul dilakukan dengan bantuan sendi pinggul tunggal. Enarthrosis ini adalah sendi sfera dengan tahap penutupan yang ketara. Dalam hal ini, ia berbeza dengan sendi bahu - kompleks artikul yang benar, di mana sendi bahu skapular juga merupakan enarthrosis, tetapi lebih terbuka dan mempunyai pergerakan amplitud yang lebih besar disebabkan oleh kestabilan yang kurang.

Pelbagai gerakan dalam sendi pinggul adalah lebih terhad, yang sebahagiannya dikompensasi oleh pergerakan tulang belakang lumbar. Kekurangan ini dikompensasi oleh kestabilan yang besar bersama.

Sendi pinggul adalah jenis pemampatan, kerana ia mesti menyokong berat seluruh tubuh, sedangkan sendi bahu diduduki oleh pemanjangan - peregangan.

Walaupun sendi pinggul mempunyai tiga paksi dan tiga darjah kebebasan bergerak, seperti bahu, tetapi ia tidak memberikan pergerakan amplitud yang besar, terutamanya dalam penculikan. Oleh itu, kita tidak dapat melihat fenomena di sendi pinggul sama dengan paradoks Codman di sendi bahu. Pseudoparadox ini tidak wujud untuk anggota bawah.

Orientasi kepala femoral dan acetabulum

Sendi pinggul adalah sendi sfera dan mempunyai permukaan artikular sfera.

Kepala kepalanya.

Ia (Rajah 32, pandangan depan) dibentuk oleh kira-kira 2/3 dari sfera dengan diameter 4-5 cm. Tiga paksi sendi melalui pusat geometrinya O: mendatar 1, menegak 2 dan anteroposterior 3.

Kepala paha disokong oleh leher femoral, yang memberikan sambungan ke diafisis.

Paksi leher femoral (anak panah A) bergerak ke atas, secara medial dan anterior. Pada orang dewasa, ia membentuk sudut 125 ° dengan diaphysis daripada femur D, dan dengan pesawat hadapan ia membentuk sudut 10-30 ° (Rajah 38, pandangan atas). Sudut ini terbuka secara medial dan anterior, ia juga dipanggil sudut anteversion. Oleh itu (Rajah 35, pandangan dari bahagian belakang dan bahagian dalam) pesawat hadapan menyeberangi pusat kepala femoral dan paksi kondafir femoral (pesawat P) meninggalkan belakang diafisis femoral dan bahagian atasnya. Pada pesawat P ini, paksi mekanikal MM anggota bawah terletak, dan paksi ini membentuk sudut dari 5 ° hingga 7 ° dengan paksi diafisis D.

Bentuk kepala dan leher femur berbeza dengan ketara, yang, menurut ahli antropologi, adalah hasil penyesuaian fungsional. Dua jenis ekstrem digambarkan (lihat rajah 36, selepas P. Bellugue).

• Panjang jenis: kepala paha menduduki lebih daripada 2/3 sfera, dan saiz sudut serviks-diaphyseal adalah maksimum (1 = 125 ° D = 25 °). Diaphysis paha nipis, pelvis sempit, saiznya kecil. Ini menyokong pergerakan besar dalam sendi pinggul dan sepadan dengan penyesuaian dengan kelajuan pergerakan a, c.

• Jenis pendek: kepala sedikit lebih besar daripada hemisfera, dan sudut leher diafisis adalah minimum (1 = 115 °, D = 10 °). Diafisis lebih kuat, pelvis besar dan luas. Pelbagai gerakan kurang, dan kehilangan dalam kelajuan dikompensasikan oleh kestabilan yang lebih besar b bersama, d. Sambungan konfigurasi ini lebih "kuat".

Asetabulum (Rajah 33, pandangan dari luar) terletak di permukaan luar tulang iliac dan di persimpangan tiga bahagiannya ia menempatkan kepala leher femoral. Ia mempunyai bentuk hemisfera dengan kelebihan yang jelas. L. Rawan berbentuk tali pinggang kuda berbentuk tapisan Sa dibarisi pada sisinya, yang terganggu oleh asetonabulum di bawah. Bahagian tengah kemurungan adalah lebih mendalam daripada yang diliputi dengan tulang rawan artikular dan tidak mengungkapkan secara langsung dengan kepala paha. Ini adalah bahagian belakang acetabulum Af, dan ia dipisahkan dari permukaan dalam tulang pelvis oleh plat tulang nipis (Rajah 34, tulang telus). Pusat acetabulum O terletak di persimpangan dari kedua-dua pepenjuru AP dan ET (tuberkel A - aksial, tulang P - kemaluan, tulang belakang E - anteropathal, T - sciatic tuberosity). Kemudian ia akan ditunjukkan (lihat halaman 34) bagaimana bib lip artikular dilampirkan pada pinggir rongga.

Asetabulum berorientasikan ke sisi, ke bawah dan anterior (Rajah 38, anak panah A 'menunjukkan paksinya).

Bahagian menegak dari acetabulum (Rajah 37) menunjukkan bahawa ia "kelihatan" ke bawah. Paksi acetabulum ini membentuk sudut 30 ^ 40 ° dengan mendatar, sehingga bahagian atas kemurungan pada sebelahnya "tergantung" di atas kepala paha. Penonjolan ini dinyatakan oleh sudut yang tidak terjangkau W (sudut Wiberg), yang biasanya 30 °. Bumbung acetabular berada di bawah tekanan hebat dari sisi kepala femoral, oleh itu rawan artikular pada kemurungan dan kepala femoral adalah yang paling tebal di bahagian atasnya. Bahagian mendatar (Rajah 37) menunjukkan orientasi acetabulum anterior: paksi acetabulum A 'membuat sudut 30 ^ 10 ° dengan satah depan. Ini juga termasuk acetabulum Af, yang terletak lebih dalam daripada rawan kartilag artikular; LA bibir bersama, memanjang ke tepi acetabulum.

Pesawat itu, tangen dari acetabulum ke pinggir P, berjalan secara seragam anterior dan ke dalam. Pada hakikatnya, imej yang sepadan dengan pesawat seksyen ini boleh diperolehi seperti berikut:

• untuk potongan tepi menegak, tomogram memberikan gambar yang dekat dengan rajah. 36;

• untuk bahagian-bahagian mendatar dan menegak-depan, tomografi komputasi sendi pinggul memberikan gambar yang dekat dengan Rajah. 38, dan membolehkan untuk mengukur sudut anteversion acetabulum dan leher femoral. Data-data ini mungkin berguna dalam diagnosis dysplasia pinggul.

Kadar jangkauan gerakan di sendi pinggul

Salah satu mekanisme badan, yang menyediakan aktiviti motor orang, adalah sendi. Mereka terletak di tempat-tempat di mana gerakan-gerakan yang diucapkan dijalankan: putaran, putaran dan lanjutan, putaran, selekoh. Sendi pinggang berpasangan - sendi bergerak terbesar tulang rangka. Bersama-sama dengan ligamen dan otot, mereka menyediakan berjalan kaki, berjalan dan aktiviti motor yang lain.

Tujuan fungsional dan tugas motor TBS

Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, mereka memberikan gelongsor tulang percuma pada saat pergerakan. Sendi pinggul berbentuk mangkuk multiaxial direka untuk sambungan konstruktif tulang-tulang pelvis dan bahagian bawah kaki. Organ dibentuk oleh acetabulum dan kepala femur. Bahagian bulat dari takik berbentuk cawan ditutupi dengan rawan hyaline, yang melembutkan pergerakan, seluruh permukaan diduduki oleh tisu adiposa. Kedalaman acetabulum meningkatkan rim (bibir acetabulum), melewati kelebihan. Permukaan artikular pada kepala femoral membentuk tulang rawan yang licin dan tahan lama. Ia sepenuhnya meliputi acetabulum.

Kapsul artikuler dilampirkan di sekitar perimeter acetabulum. Dari membran dalaman kapsul cecair sinovial dirembes ke dalam rongga sendi. Pelincir ini menghalang geseran permukaan artikular, memberikan pemakanan kepada tulang. Beg bersama padat (kapsul) melindungi organ dari kerosakan luaran. Kebanyakan leher femoral jatuh ke dalam rongga.

TBS adalah sendi yang paling dimuatkan dalam tubuh manusia. Ia memerlukan kestabilan yang tinggi dan pada masa yang sama mobiliti. Fungsi utama artikulasi: sokongan, fleksi dan lanjutan anggota badan, putaran.

Sambungan kuat tulang memberikan ligamen, mereka juga mengehadkan mobiliti sendi pinggul. Penyediaan darah ke artikulasi terjadi di beberapa arteri besar. Fungsi anggota badan secara langsung bergantung kepada jumlah darah yang masuk.

Jenis ligamen

Bungkusan - helai tisu penghubung yang tebal. Kurang regangan tetapi mempunyai kelenturan dan ketahanan. Terdapat tiga jenis ligamen luar dan dua dalaman.

Ligamen Ileo-femoral terletak di hadapan TBS. Fungsinya adalah menghalang lanjutan dan menghalang tubuh daripada jatuh ke belakang. Untuk mengekalkan seseorang dalam kedudukan menegak membolehkan ketebalannya yang besar - sehingga 10 mm. Ligan tubuh terkuat dapat menahan beban 300 kg.

Bundle fibre-femoral terletak di bahagian bawah TBS. Berkembang dari tulang kemaluan hingga meludah kecil. Disambungkan dengan tisu kapsul, mengawal penculikan pinggul.

The ligat sciatic-femoral terletak di bahagian belakang artikulasi: ia bermula di tulang sciatic, berakhir pada trochanter yang lebih besar. Sebahagiannya tumbuh menjadi beg artikular. Hadkan pergerakan di dalam.

Zon pekeliling - sebahagian daripada serat, yang dililit di leher paha. Ia terletak di lapisan dalaman beg artikular dan menyediakan pergerakan pekeliling di sendi pinggul.

Inti ligamen kepala femoral adalah serat kolagen. Di luarnya ditutup dengan membran sinovial. Bundle kecil terletak di kanal acetabular. Ia melindungi kapal yang memberi kuasa kepada kepala femoral, dan menghalang pinggul daripada menjadi lebih normal.

Kedalaman perlindungan kepala femoral dan banyak ligamen yang mengehadkan mobiliti TBS melindunginya daripada dislokasi.

Otot yang bertanggungjawab untuk gerakan ini

Perencatan pergerakan sendi melibatkan bukan sahaja ligament, tetapi juga otot. Penguncupan dan kelonggaran mereka menggalakkan jenis aktiviti tertentu. Kumpulan-kumpulan berfungsi berasingan menentukan kemungkinan pergerakan dalam paksi depan, saggital dan menegak.

Otot di bahagian depan paha (ileal-lumbar, lurus, penjahit) menyumbang kepada fleksi.

Kumpulan posterior (gluteus besar, bisep) bertanggungjawab untuk sambungan. Otot medial sangat diperlukan dalam penculikan dan penambahan paha.

Pergerakan di sendi pinggul

Oleh kerana kedalaman acetabulum yang besar, kepala tulang femur dimasukkan ke dalamnya mempunyai bentuk sfera. Reka bentuk sendi berbentuk bola secara teori memberi pergerakan sekitar pelbagai paksi, tetapi dalam praktiknya hanya tiga digunakan:

 1. Frontal - berjalan pada tahap kedua-dua kepala paha, memberikan lanjutan-perpanjangan. Di sekelilingnya, terdapat pelbagai gerakan yang paling besar di sendi pinggul. Apabila membongkok paha bergerak ke hadapan, berpegang pada otot-otot abdomen. Sudut lenturan maksimum diperhatikan dengan bengkok lutut (118-122 °). Kebebasan pergerakan anggota yang diluruskan dihadkan oleh otot paha posterior, oleh itu sudutnya adalah 85-87 °. Had lanjutan menentukan ligamen iliac-femoral. Jangkauannya terhad kepada 7-13 °. Pergerakan selanjutnya dilakukan dengan melengkapkan kawasan lumbar.
 2. Saggital - memimpin bermaksud jarak dari median median, pengurangan - pendekatan kepadanya. Penculikan anggota lurus mungkin 45 °, ia dihalang oleh ludah yang besar, bergabung dengan tulang iliac. Dalam kedudukan yang bengkok, tusukan besar ditarik balik, amplitud meningkat kepada 90-100 °. Pemimpin juga terhad oleh ligamen femoral. Membawa kaki lurus adalah terhad kepada satu sama lain. Dalam kedudukan yang bengkok, rentang 20-30 ° diperolehi.
 3. Menegak - di sekelilingnya berputar ke luar dan ke dalam. Jumlah gerakan di sendi pinggul dikawal oleh ligamen. Apabila melenturkan pinggul, mereka melonggarkan, menjadikannya lebih mudah untuk berputar. Sekitar paksi menegak, putaran itu dilakukan pada 40-50 °. Pusingan luaran dan dalaman ditentukan oleh pergerakan putaran dengan kaki berpaling ke luar dalam kes pertama dan mengubah ke dalam pada kedua. Menilai putaran sendi pinggul, seseorang diletakkan di perut atau duduk di pinggir sofa, lutut di sudut 90 °. Penyingkiran tibia ke luar menyebabkan putaran dalaman 30 °, pergerakan bahagian dalam adalah putaran luar 60 °.

Jumlah pergerakan yang dibenarkan dalam TBS bergantung kepada beberapa faktor, termasuk nisbah leher femoral kepada badan. Dalam bayi yang baru lahir, ia adalah 150 °, pada lelaki ia berkurangan kepada 125 °, dan pada wanita ia berkurangan hingga 112-118 °.

Dengan gerakan pekeliling anggota badan, pergerakan berlaku di ketiga-tiga paksi pada masa yang sama. Kaki menggambarkan bentuk seperti kerucut dengan bahagian atas di tengah TBS.

Kadar pergerakan di sendi pinggul

Bagi setiap bahagian badan, norma pelbagai gerakan ditubuhkan. Apabila lutut bengkok, amplitud putaran pada sendi pinggul lebih besar daripada apabila bengkung dibengkokkan. Pengukuran diambil dalam kedudukan neutral apabila otot-otot santai. Piawaian berikut dimasukkan dalam jadual jumlah pergerakan, disusun pada skala 180 °:

 • Membengkokkan dengan bengkok lutut 120 °, dengan 90 ° bengkok. Semasa peperiksaan, pesakit terletak di belakangnya, seorang pekerja perubatan membantunya untuk membengkok dan melipat kakinya.
 • Alokasi 45 °, pengurangan 30 ° - sudut yang dibentuk oleh paksi menegak badan dan paksi paha.
 • Pusingan dalaman normal ialah 35 °, luar 45 °.

Semua gerakan amplitud adalah betul untuk posisi terlentang, sementara berdiri semua indikator menurun.

Oleh kerana beban tinggi yang berterusan, sendi pinggul lebih cenderung untuk mengalami perubahan patologi lebih kerap daripada sendi yang lain. Aduan kesakitan dan masalah dalam TBS adalah yang pertama di kalangan penyakit sistem muskuloskeletal.

Anatomi sendi pinggul manusia: struktur otot dan ligamen dan tulang

Halo, tetamu yang dikasihi dan pelawat laman web! Beban utama semasa akaun pergerakan mekanisme dan sendi locomotor.

Dari kesihatan sendi pinggul bergantung kepada kualiti kehidupan manusia yang penuh. Dalam kes ini, anatomi sendi pinggul dicirikan oleh kerumitan.

Ini adalah sambungan tulang pelvis dan kepala femoral. Untuk melindungi terhadap lelasan, permukaannya dilengkapi dengan rawan hyaline.

Beg Synovial adalah penghalang perlindungan. Prestasi sendi pinggul bergantung kepada kesihatan dan keadaannya.

Apakah struktur sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah sendi bulat yang dibentuk oleh acetabulum dan kepala tulang femur.
Pertimbangkan struktur komponen bersama dan utama yang penting:

 1. Kepala paha adalah bulat dan ditutup dengan tisu tulang rawan. Tetapkan dengan leher.
 2. Asetabulum dicipta menggunakan tiga tulang yang ditumbuk. Di dalamnya terdapat lapisan rawan berbentuk bulan sabit.
 3. Acetabulum adalah sempadan kartilaginous untuk acetabulum.
 4. Kapsul sendi adalah beg tisu penghubung yang meliputi kepala, leher, dan acetabulum.
 5. Kumpulan menguatkan kapsul di luar. Terdapat hanya tiga daripada mereka.
 6. The ligamen kepala femoral terletak di rongga sendi.
 7. Kantung artikular adalah bekas cecair. Mereka terletak di bawah tendon.
 8. Elemen pembetulan otot. Mereka membantu menggerakkan pinggul dan menguatkan sendi.


Oleh itu, anatomi topografi termasuk bukan sahaja ligamen dan otot.

Aliran darah dan pemuliharaan sendi melibatkan penyertaan arteri seperti:

 1. Arteri di sekitar paha, cawangan menaik.
 2. Ligamen pusingan Arteri.
 3. Cawangan arteri medial yang mendalam.
 4. Kedua-dua jenis arteri gluteal.

Ciri-ciri sistem peredaran darah adalah penting untuk kajian penuh mengenai struktur sendi. Bagaimana kapal-kapal dapat dilihat dalam foto.

Dengan usia, pemakanan melalui kapal berkurangan.

Pergerakan asas sendi

Sekarang secara ringkas mengenai pergerakan sendi.

Sendi pinggul bertanggungjawab untuk tindakan berikut:

 1. Fleksi pinggul. Dalam kes ini, otot permukaan depan dimuatkan.
 2. Pelanjutan Melibatkan otot belakang paha dan punggung.
 3. Penculikan hip. Terdapat otot yang terletak di permukaan luar paha.
 4. Hantar Langkah salib. Ini melibatkan otot paha dalaman.
 5. Supaminasi atau berubah. Pada masa yang sama, fungsi kumpulan otot luar.
 6. Pukulan paha berpaling ke dalam. Berikan bahagian belakang paha dan otot punggung.
 7. Putaran pekeliling pinggul.

Struktur pada orang dewasa dan kanak-kanak

Bentuk sendi pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah berbeza. Dalam bayi yang baru lahir, kepala tulang terdiri daripada rawan mereka. Kepala itu benar-benar terputus oleh umur 18 tahun.
Leher pinggul pada kanak-kanak meninggalkan tulang pada sudut 140 darjah, dan pada orang dewasa - 130.

Pada zaman kanak-kanak, acetabulum mempunyai bentuk yang rata. Jika lokasi kepala atau rongga artikular berbeza dari norma umur, maka ia mempunyai nama - displasia.

Masalah hip

Sendi pinggul terdedah kepada pelbagai fenomena yang tidak menyenangkan. Ia boleh menjadi trauma, patah tulang, kehelan, keradangan dan patologi.

Selepas 40 tahun, akibat kemerosotan rawan, kemusnahan tulang dan coxarthrosis berlaku. Akibatnya, kontraksi sendi dapat berkembang.

Dislokasi kongenital adalah akibat dari displasia.
Lebih tua sering patah leher femoral. Tulang menjadi rapuh kerana kekurangan kalsium. Oleh itu, patah tulang boleh berlaku walaupun selepas kecederaan ringan dan ia bertambah kuat.

Keradangan atau arthritis berlaku di latar belakang penyakit sistemik yang menjejaskan sendi.

Ligamen pinggang

The ligament yang paling kuat ialah ligamen iliac-femoral. Peralatan ligamen juga termasuk ligamen-femoral. Ia menyekat pergerakan di mana paha ditarik balik.

The ligat sciatic-femoral bermula pada ischium.
Ligan pusingan terletak di dalam kapsul artikular. Ia menutup leher tulang paha dan melindungi bekalan darah ke dalam kapal di dalamnya.
Oleh kerana ligamen kuat di bahagian depan paha, tubuhnya tegak.

Bahagian-bahagian sendi ini memegang kedudukan tegak pelvis dan batang batang. Pelanjutan sambungan boleh memberikan ligamen iliac-femoral.

Tidak begitu maju ligamen sciatic-femoral, melalui bahagian belakang sendi.

Otot

Sendi bahu dan pinggul mempunyai beberapa paksi putaran - menegak, anteroposterior dan melintang.

Dalam setiap mereka, sendi pelvis menggunakan kumpulan otot tertentu:

 1. Paksi melintang melakukan fleksi dan lanjutan, yang mana seseorang duduk.
 2. Untuk fleksi paha adalah otot berikut - penjahit, pengikat otot, lurus, sikat dan ileal - lumbar.
 3. Memperluaskan gluteus besar paha, otot half membran dan semitendinosus.
 4. Untuk penculikan paha memenuhi gluteus kecil dan sederhana, pengunci berbentuk pir dan dalaman.
 5. Pronasi disediakan oleh separuh-membran, separuh-tendinous dan otot - ketegangan.
 6. Untuk supaminasi adalah persegi, gluteus besar dan ileal - lumbar.

Patologi sendi pinggul

Tanda-tanda menyakitkan di sendi pinggul bukan hanya masalah masalah dengan sistem muskuloskeletal, tetapi juga dapat menunjukkan masalah dengan tulang belakang, sistem pembiakan dan organ perut.

Simptom kesakitan di sendi pinggul boleh dihantar ke lutut.

Punca kesakitan:

 1. Ciri-ciri anatomi.
 2. Kecederaan.
 3. Penyakit sistemik.
 4. Penyinaran dengan patologi lain.

Kecederaan mungkin dalam bentuk lebam, lekukan, atau kehelan. Kesakitan boleh menyebabkan fraktur. Terutamanya traumatik dan sukar untuk memperbaiki patah leher femoral.

Kesakitan juga dirasai ketika serat otot, bibir artikular, dan sempit pecah.
Di samping itu, penyakit berikut boleh menyebabkan ketidakselesaan di sendi pinggul:

Nyeri boleh dirasai di sendi pinggul jika berlaku penyakit sistem dan organ lain. Sebagai contoh, dalam penyakit tulang belakang, hernia inguinal dan neuralgia.
Untuk menentukan diagnosis, anda perlu berunding dengan doktor. Pada masa yang sama, diagnostik khas dijalankan, termasuk MRI, X-ray dan pelbagai ujian.

Dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan. Dalam keadaan yang lebih mudah dapat membantu kompleks gimnastik yang berkesan, yang dapat dilihat pada video.


Pengetahuan tentang anatomi diperlukan bukan sahaja oleh doktor. Dalam kehidupan biasa, maklumat sedemikian akan membantu menentukan sumber kesakitan.

Jika anda ingin menulis sesuatu mengenai topik ini, ia boleh dilakukan dalam komen.

Melihat anda mesyuarat yang tidak lama lagi, pelawat sayang!

Kadar pergerakan di sendi pinggul

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "kadar pergerakan di sendi pinggul."

Dalam arthritis berjangkit dan inflamasi kronik, kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan ditentukan oleh item "a", "b" atau "c" bergantung kepada kerosakan pada organ dan sistem lain, dan keadaan fungsi bersama. Fungsi sendi ditentukan mengikut "Jadual anggaran pelbagai usul dalam sendi" yang diberikan dalam Peraturan-Peraturan.

Jadual anggaran jangkauan gerakan dalam sendi

Tags: arthritis arthrosis joints

Sendi pinggul (rajah 189, 190) dibentuk oleh permukaan artikular kepala femoral dan acetabulum tulang pelvis.

Kepala paha ditutup dengan rawan hyaline 1.53 mm tebal. Asetabulum ini diliputi dengan rawan sahaja di kawasan permukaan gila.

Kapsul sendi merangkumi sendi dari tepi acetabulum ke garis intertrochanter, termasuk ke rongga sendi seluruh bahagian depan leher femoral, dan di belakang leher pinggul diliputi oleh setengah kapsul.

Kapsul sendi itu diperkuat oleh empat luaran dan dua ligamen dalaman.

Sendi pinggul adalah sendi berbentuk cawan (sejenis sfera), sehingga dapat melakukan tiga jenis gerakan:

• lekapan - lanjutan,
• memimpin - pelakon,
• putaran luaran dan dalaman.

Di kawasan sendi pinggul dan punggung terdapat lebih daripada sepuluh beg sinovial, mempunyai kepentingan klinikal yang paling besar (Rajah 191):

• Beg dalam tudung besar;
• iliac sac;
• beg sciatic;
• bekas meludah permukaan.

Beg yang mendalam dari trochanter yang lebih besar terletak di antara kelebihan depan otot gluteus maximus, aponeurosisnya, dan kawasan posterior tunggakan yang lebih besar; di atasnya terdapat beg meludah subcutaneously superficial.

Kantong iliac terletak di antara tendon otot psoas ileal dan cawangan mendatar pubis, di hadapan kapsul sendi pinggul.

Kantong sciatic terletak di antara tuberkula ischial dan otot racun yang besar.

Pemeriksaan hip

Sebelum memeriksa kawasan sendi pinggul, perhatian diberikan kepada kedudukan badan pesakit, postur, berjalan kaki, panjang anggota badan yang lebih rendah, kedudukan relatif pelvis dan kaki, dan keparahan kelengkungan semulajadi tulang belakang.

Dalam orang yang sihat, dengan sokongan pada kedua-dua kaki, badan adalah tegak secara menegak, postur lurus, berjalan dengan betul, tulang belakang (paksi panjang badan) berserenjang dengan pelvis, pelvis terletak secara mendatar, pinggulnya berserenjang dengan pelvis dan lumbar lordosis adalah sederhana, sayap pelvis, pada garis mendatar yang sama sayap pelvis dan garis tiang cawan adalah selari (Rajah 192).

Dengan patologi sendi pinggul (sendi) nisbah yang disenaraikan dilanggar, terdapat kepincangan.

Untuk menghukum kadar atau patologi sendi pinggul, takrif panjang anggota kaki bawah digunakan. Alokasikan panjang mutlak dan relatif anggota badan.

Jarak dari puncak tanjakan yang lebih besar ke pinggir pergelangan kaki luaran adalah panjang mutlak anggota badan.

Ia boleh diukur dengan serpihan: panjang paha + panjang tibia (Rajah 193).

Panjang relatif atau klinikal anggota bawah lebih rendah diukur dengan jarak dari paksi superior anterior Ilium ke pinggir pergelangan kaki dalaman (Rajah 194).

Petunjuk yang diperolehi dari mutlak dan panjang relatif mesti dibandingkan antara satu sama lain pada setiap sisi, dan kemudian membandingkan sisi kiri dan kanan.

Biasanya, nisbah sisi kiri dan kanan adalah sama, dengan patologi unilateral sendi pinggul, nisbah ini mungkin (walaupun tidak selalu) dilanggar.

Ujian sendi pinggul dilakukan di kedudukan menegak dan mendatar pesakit. Dalam posisi terlentang dengan kaki dilanjutkan kepada orang yang sihat, kedua-dua anggota badan mempunyai kedudukan yang sama. Dalam kes patologi sendi bersama gas, asimetri kedudukan lebih sering diperhatikan - kaki pesakit boleh ditarik balik atau dibawa masuk, berputar ke dalam atau ke luar, atau dibengkokkan.

Pemeriksaan sendi pinggul tidak tersedia kerana lokasi yang mendalam, lapisan otot yang ketara, lapisan lemak. Semasa memeriksa kawasan bersama, seseorang harus memberi perhatian kepada tanda-tanda seperti penerjun yang lebih besar, lipatan inguinal, tulang belakang iliac, membandingkan keterukan dan kedudukannya di kedua-dua belah pihak. Mereka biasanya berkontur dengan asma dan nipis. Perubahan dalam konfigurasi kawasan sendi (asimetri, penarikan, pembengkakan, kecacatan) berlaku dengan patologi kepala, leher femoral, trochanter yang lebih besar, pemusnahan acetabulum, keradangan beg sinovial.

Kulit sendi pinggul yang sihat mempunyai warna biasa, bersih. Dalam patologi, terdapat kemerahan, pendarahan, bengkak, fistula, parut.
Kedudukan lidi besar di sebelah kiri dan kanan seseorang yang sihat adalah sama ketika melihat pelvis dari depan. Lidi terletak pada tahap yang sama dan bertindak dengan cara yang sama. Bagaimanapun, pemeriksaan lengkap mungkin tidak dapat disimpulkan. Perbandingan yang lebih objektif dan bermaklumat mengenai kedudukan garis pervert dan kecemasan boleh. Pada individu yang sihat dengan susunan mendatar pelvis, garis-garis ini selari (Rajah 192), anjakan patologi salah satu tusuk atas atau ke bawah membawa kepada pelanggaran paralelisme.

Palpasi sendi pinggul

Palpasi sendi pinggul dijalankan dalam kedudukan kedudukan yang diperiksa dan berbaring di sofa, terletak sehingga anda dapat memeriksa kedua sendi, lebih baik untuk meletakkan sofa pada satu setengah meter dari dinding. Sapukan palpasi dangkal dan mendalam. Palpation cetek membolehkan anda mendapatkan idea tentang suhu tempatan kulit, turgor kulit dan tisu subkutaneus, sakit. Dengan rasa sedih yang mendalam:
• tisu periartikular;
• beg sinovial;
• ludah besar;
• sebahagian daripada acetabulum.

Dalam orang yang sihat, suhu kulit di bahagian sendi tidak berbeza daripada bahagian badan yang lain, dan kulit dan tisu subkutaneus adalah elastik. Peningkatan suhu tempatan, bengkak kulit dan tisu subkutaneus mungkin berlaku dengan keradangan beg sinovial atau trochanter, atau sendi.

Selanjutnya, kawasan sudu besar harus diperiksa dengan teliti. Palpasi dijalankan dalam kedudukan menegak pesakit dan berada di kedudukan di sisi dengan kaki asas yang panjang dan sedikit bengkok di lutut di atas kaki (Rajah 195).

Otot sepatutnya menjadi santai. Selepas palpation dangkal, penyetempatan puncak tentera yang lebih besar adalah lebih jelas. Kemudian, turun ke 5-7 cm daripadanya, mulai palpasi yang mendalam pada prinsip "dari pinggir ke pusat." Palpasi sedemikian dilakukan mundur dari ludah ke tepi dengan 5-7 cm Perhatian khusus harus dibayar pada sudut posterior atas spit - tempat penampan pada tendon otot gluteus tengah dan kecil, di sini adalah tendon dan beg sinovial.

Dalam palpasi yang sihat di kawasan pengacau yang tidak menyakitkan. Kesakitan di atas trochanter yang lebih besar, di bawah dan ke hadapan daripadanya menunjukkan keradangan beg trochanter atau sinovial. Kesakitan setempat pada sudut posterior atas tusuk adalah ciri patologi tendon dan beg sinovial dari otot gluteus tengah dan kecil.

Dengan bantuan "gejala anvil" (Rajah 196) dan beban berat (berdiri di kaki yang berminat), patologi pengawal boleh dihapuskan atau disahkan.

Sendi pinggul kerana lokasi yang mendalam hampir tidak boleh diakses oleh palpation. Hanya dalam segitiga femoral (diikat di atas lipat inguinal, di luar oleh kelebihan dalaman otot sartorius, di bahagian dalam oleh pinggir luar otot penambah panjang) adalah mungkin untuk menghilangkan sebahagian permukaan anterior kepala femoral, jalur sempit pada pinggir anterior acetabulum dan jurang bersama separa. Bahagian yang dapat dirasakan dari sendi dianggap sebagai rintangan ketat ke jari-jari yang cuba menembusi kedalaman segi tiga femoral.

Palpasi dijalankan seperti berikut (Rajah 197). Kebohongan diteliti di belakangnya di atas permukaan yang keras. Doktor menetapkan ibu jari tangan kanan di permukaan hadapan Ilium, selebihnya pada ludah besar paha. Kemudian jari-jari besar atau II dan III bergerak di sepanjang lipat inguinal ke tempat di mana arteri femoral mengembung mendalam - ini adalah kira-kira tahap ketiga ligamen. Selepas itu, jari-jari sedikit beralih keluar dari arteri femoral. Di tempat ini, apabila menekan ke dalam, jari-jari terletak pada kepala paha, yang terletak di luar rongga, dan ruang bersama terletak sedikit lebih dekat di pinggir acetabulum, tetapi tidak selalu mungkin untuk menguraikannya dengan jelas.

Pada palpation fissure articular, jari-jari terungkap serenjang ke ujungnya (Rajah 198).
Dalam palpasi yang sihat semua unsur sendi tidak menyakitkan. Sekiranya rasa sakit berlaku - arthritis disyaki, jika kepala paha tidak dapat dipecahkan, dan jari-jari "ditenggelamkan", dislokasi diandaikan. Sendi pinggul masih boleh terasa di belakang dan sedikit di atas penerjun paha yang lebih besar. Di sini sendi terletak jauh di bawah lapisan otot, tidak mungkin merasakan apa-apa unsur sendi, pada orang yang sihat tidak ada kesakitan dalam kajian. Sakit dalam kawasan ini dengan jari mampatan II dan III menunjukkan patologi sendi.

Kantong synovial ilio-cuspid terasa di segi tiga femoral di bawah ligamen pupart di hadapan sendi pinggul. Pada orang yang sihat, ia tidak dapat dipastikan, kajian itu tidak menyakitkan. Penampilan kesakitan, pembengkakan tisu dan (atau) tumor elastik di zon ini, yang terletak relatif terhadap permukaan, menunjukkan bursitis.
Memeriksa sendi pinggul, adalah perlu untuk menilai keadaan beg ischial. Ia terletak di belakang gluteus medius di atas tubercle ischial.

Palpasiya dilakukan dalam posisi yang diperiksa di sisi dengan kaki berbaring di atas (Gambar 199). Dalam kedudukan ini, tuberkul ischial dan beg synovial terletak di atasnya menjadi mudah untuk kajian. Doktor terletak di sebelah belakang pesakit, jari-jari besar atau II dan III tangan kanan perlahan-lahan dibasahi dalam tisu punggung di belakang otot gluteus di atas tabik sciatic. Dalam orang yang sihat, palpasi itu tidak menyakitkan, terjadinya rasa sakit menunjukkan keradangan beg.

Pergerakan aktif dan pasif di sendi pinggul

Kajian pergerakan aktif dan pasif dalam sendi pinggul sering memberikan lebih banyak maklumat daripada palpation, kerana sudah di peringkat awal penyakit sendi ada kesakitan semasa beban fungsi, sering digabungkan dengan perpanjangan lanjutan, penculikan dan putaran dalaman.

Pergerakan aktif di sendi pinggul disemak dalam kedudukan menegak ujian. Dia dijemput untuk melangkah, untuk membuat lekukan di pinggul bersama dengan bengkok kaki di lutut, lanjutan, melakukan penculikan dan penambahan kaki, melakukan putaran dalaman dan luaran anggota badan, angkat kaki panjang, jongkong. Semua pergerakan ini sihat, mereka melakukan sekatan dengan mudah, sakit dan pergerakan, tanpa klik tambahan. Kemunculan kesakitan dan (atau) sekatan mana-mana jenis pergerakan aktif, mengklik bunyi menandakan patologi tisu periostikular atau (dan).

Gambar yang lebih lengkap mengenai sendi boleh diperoleh dengan memeriksa pergerakan pasif dan melakukan teknik khas.

Kajian fleksi pasif pinggul dilakukan pada pesakit di belakang (Rajah 200). Doktor dengan satu tangan memegang kaki, yang lain - lutut pesakit, dan melakukan fleksi pasif di sendi pinggul dengan lekukan wajib kaki di lutut untuk mengelakkan gejala ketegangan dan berehat otot-otot punggung paha belakang. Dalam orang yang sihat, pelbagai pergerakan di sendi pinggul adalah 115-120 °, fleksi pasif mungkin sehingga pinggul bersentuhan dengan perut, sakit dan tiada bunyi yang dicatatkan.

Sakit apabila bergerak, terutamanya pada tahap fleksi maksimum, batasan jumlah pergerakan menunjukkan patologi.

Pelanjutan pasif di sendi gas-pinggul diperiksa di kedudukan pesakit di sebelah atau perut (Rajah 201).

Pilihan pertama. Pesakit diletakkan di atas sofa yang tegar di sebelahnya. Doktor, yang menyebarkan dirinya dari belakang subjek, meletakkan satu tangan pada tulang iliac, dengan tangan yang lain menghilangkan kaki yang berbaring dari atas, nadad, mendaftarkan lengan atas, di mana pergerakan kaki lagi terjadi disebabkan kecenderungan pelvis ke hadapan. Kecenderungan pelvis mudah ditangkap oleh tangan, yang terletak di ilium. Dalam orang yang sihat, lanjutan pasif mencapai 30 °, separuh daripadanya disediakan oleh lebih-flexing di sendi, kerana sambungan aktif hanya 10-15 °.

Versi kedua kajian mengenai sambungan pasif di sendi pinggul. Pesakit terletak pada perutnya, doktor membetulkan pelvis dengan tangan kirinya dengan tekanan pada tulang iliac, dengan tangan kanannya dia melakukan lanjutan sendi pinggul dengan mengangkat kaki yang dilanjutkan. Dalam orang yang sihat, pelanjutan itu adalah mungkin sehingga ketika lutut pesakit dinaikkan 15-20 cm di atas permukaan sofa, kenaikan selanjutnya adalah disebabkan kecenderungan pelvis ke hadapan. Sekatan sambungan dan kelebihan dalam sendi pinggul, sakit semasa pergerakan biasanya dikaitkan dengan patologi.

Penculikan dan Pengurangan Hip Bersama

Penculikan di sendi pinggul diperiksa dalam kedudukan pesakit yang berbaring di belakangnya dengan kaki diperpanjang. Doktor terletak di hujung kaki sofa, merebut kaki kiri dan kanan dengan tangannya dan secara senyap menyebarkan beban ujian ke had tersebut.
Anda boleh melakukan ini terlebih dahulu dari satu sisi, kemudian dari sisi yang lain. Dalam sihat, penculikan kaki tidak menyakitkan dan sampai 45-50 °.

Ada cara yang berbeza untuk belajar (Rajah 202): pesakit terletak di belakangnya, doktor berada di sofa di tingkat pelvisnya menghadap ke ujung kaki sofa. Dengan satu tangan, doktor menghilangkan kaki pesakit ke sisi, sebelah tangannya terletak pada sisi bertentangan ilium, untuk menangkap saat pergeseran panggul dari tahap penculikan kaki maksimum. Batasan pelbagai gerakan dan kesakitan adalah disebabkan oleh patologi.

Pengurangan sendi pinggul diperiksa dengan cara yang sama seperti penculikan: doktor berada di hujung kaki sofa, bergantian pada setiap sisi, mengambil kaki dengan kaki, mengalihkannya di depan di depan kaki yang lain. Biasanya pelakon mencapai 45 °.

Pergerakan putaran pada pinggul sendi dan ke dalam diperiksa dalam kedudukan mendatar pesakit dengan cara berikut:
• kaki panjang, berbaring di sofa, membuat giliran masuk dan keluar;
• anggota yang diperiksa terbengkalai dalam hiruk-pikuk pinggang dan lutut sehingga 90 °; doktor, mengambil satu kaki dan lutut lain dengan satu tangan, membuat pergerakan putaran sepanjang paksi paha, membelokkan kaki ke luar, dan kemudian ke dalam (Rajah 203-A);
• Ujian kaki bengkok pada lutut diletakkan dengan tumit di lutut (atau sedikit di atas) kaki yang lain, pinggul adalah secara pasif ditarik balik oleh tangan doktor dan berputar di luar sehingga ia menyentuh sofa (Rajah 203 - B).

Dalam gerakan putaran yang sihat dengan lutut yang bengkok sehingga 90 ° mungkin dalam 90 °: 45 ° - dalaman, 45 ° - luaran.
Kemunculan kesakitan atau batasan pelbagai usul adalah bukti patologi. Sekatan putaran dalaman dianggap sebagai tanda kerosakan sendi yang terawal dan paling tepat.

Ditentukan dalam sendi yang besar: pinggul, lutut, pergelangan kaki, bahu dan pergelangan tangan. Untuk tujuan ini, subjek ditawarkan untuk membuktikan tahap fleksi maksimum dan lanjutan pada sendi. Perlu diingat: a) lanjutan yang berlebihan ("hipermobilitas") sendi, khususnya lutut dan siku; b) pengurangan dalam jumlah pergerakan yang dikaitkan dengan ciri-ciri anatomi individu, peningkatan nada otot atau kesan kecederaan (penyakit) sendi; c) "kelonggaran" (ketidakstabilan) sendi, disertai oleh subluxations dan dislokasi yang kerap.

Jumlah pergerakan dalam sendi adalah penunjuk penting dalam menentukan keupayaan fungsi anggota badan. Pengukuran dilakukan menggunakan protractor, sementara itu perlu untuk menyiasat dua jenis volume gerakan - aktif dan pasif (Jadual 1).

Jumlah aktif adalah hasil otot yang bertanggungjawab untuk pelaksanaannya.

Kelantangan pergerakan pasif adalah hasil dari penggunaan tenaga luar (contohnya, tangan seorang doktor, ahli terapi urut). Sebagai peraturan, jumlah pergerakan pasif adalah beberapa darjah yang lebih aktif dalam sempadan fisiologi, tetapi apabila diukur ia tidak dapat disakitkan.

Pengukuran pelbagai gerakan dalam sesetengah sendi

Perbandingan volum gerakan aktif dan pasif membolehkan data tambahan, contohnya, pada ketegangan otot refleks atau ketiadaan memastikan jumlah pergerakan penuh dengan usaha otot yang sesuai.

Dengan perubahan patologi di kawasan sendi yang diselidiki, perbezaan antara pergerakan aktif dan pasif pergerakan boleh menjadi signifikan.

Rajah. 3. Penyiasatan mobiliti bersama (lokasi cawangan)

Protractor digunakan sedemikian rupa supaya cawangannya tetap diposisikan mengikut paksi longitudinal bahagian proksimal anggota badan (sambungan tetap), dan cawangan bergerak terletak di sepanjang paksi longitudinal bahagian distal yang melaksanakan pergerakan tersebut. Bahagian proksimal mesti dipasang dengan cukup. Hanya di bawah syarat-syarat ini menjadi mustahil semasa kajian untuk memindahkan pergerakan yang dilakukan oleh sambungan bersebelahan (Rajah 3).

Paksi putaran protractor mesti bersesuaian dengan paksi pergerakan sendi yang disiasat (Rajah 4).

Rajah. 4. Diagram sudut gerakan di sendi:

a) anggota atas; b) anggota bawah

♦ Bahu bersama: a) lekapan lengan dilakukan dengan bantuan otot deltoid (bahagian depan), otot corak-brachial, otot bisep (kepala pendek), dan otot serratus anterior; b) pergerakan gabungan di sendi bahu (Jadual 2).

Sudut pergerakan di sendi besar anggota badan (normal)

Penculikan tangan langsung: lengan menggambarkan lengkok sisi di kapal terbang depan dan disambung oleh telapak tangan di atas kepala. Otot supraspus, otot deltoid (bahagian tengah), dan otot gear anterior mengambil bahagian dalam pergerakan ini.

Penentuan giliran dalaman bahu. Pesakit perlu menyentuh kepalanya (setinggi mungkin) di kawasan interscapular. Ini membandingkan tahap pergerakan kedua-dua bahu.

Rajah. 5. Kajian pelbagai gerakan dalam sendi bahu.

Teknik-teknik ini membolehkan kita menentukan penyertaan relatif dalam pergerakan skapula dan humerus. Penglibatan scapula juga boleh ditentukan oleh magnitud daya bahu.

Untuk pengukuran tepat amplitud plumbum dengan sendi bahu, perlu untuk membaiki bilah bahu. Untuk melakukan ini, doktor (ahli terapi urut) dengan satu tangan memegang bahagian bawah skapula, dan yang lain - pasif dan perlahan-lahan menarik tangan pesakit. Punca normal di sendi bahu adalah 90 °.

Biasanya, bilah bahu turut berpartisipasi dalam putaran bahu, dan pergerakan ini adalah sebahagian daripada fungsi bahu, jadi putaran harus diukur dengan pergerakan seluruh ikat pinggang bahu. Arka gerakan normal dengan putaran dalaman adalah kira-kira 90 °, dengan putaran luaran - 90 °. Dalam putaran luar otot bulat dan subspace kecil yang terlibat; Pusingan dalaman dilakukan oleh otot subscapularis, otot pusingan besar, dan otot latissimus dorsi.

♦ Siku bersama. Flexion pada sendi siku adalah disebabkan oleh otot bisep bahu, bahu dan otot bahu. Sudut normal di antara bahu dan lengan bawah adalah 160 hingga 150 ° dari kedudukan permulaan (0 °).

Pelanjutan pada sendi siku adalah disebabkan oleh trisep. Kedudukan lanjutan penuh dalam sendi dilambangkan sebagai 0 °. Hanya beberapa orang yang kurang 5 atau 10 ° untuk melengkapkan pelanjutan, dan untuk beberapa - 5 atau 10 ° tambahan (Gamb 6).

Rajah. 6. kajian pelbagai gerakan dalam sendi siku

Dalam fleksibiliti dan sambungan sendi, sendi brachioceolar dan brachioradial terlibat.

Pronation dan supaminasi tangan dan lengan berlaku pada sendi radiulus proximal dan distal, serta dalam sendi brachioleubic. Biasanya jumlah pergerakan dalam sendi ini hampir 180 ° (sekitar 90 ° pronasi dan kira-kira 90 ° supinasi). Supaminasi dilakukan dengan mengorbankan sokongan lengan, dan pronation - dengan perbelanjaan pronator bulat dan persegi.

Pergerakan pergelangan tangan termasuk lekapan dan lanjutan, penculikan ray dan siku. Gabungan pergerakan ini dipanggil pergerakan pekeliling pergelangan tangan. Pergerakan ini dikaitkan dengan pelbagai pergerakan pergelangan tangan dan sendi antara karpal. Untuk mengukur jumlah pergerakan pergelangan tangan terus dengan pergelangan tangan lurus dan tangan relatif kepada lengan bawah (0 °). Biasanya, sudut sambungan pergelangan tangan adalah 70 °, dan fleksi adalah kira-kira 80-90 °, mengira dari kedudukan permulaan (0 °). Penyimpangan di sudut siku rata-rata 50-60 ° dan hampir 20 ° lebih daripada sisihan dalam arah radial (Rajah 7).

Rajah. 7. Penyiasatan pelbagai gerakan dalam sendi pergelangan tangan.

Rajah. 8. kajian mengenai pelbagai gerakan dalam sendi metacarpophalangeal (a); dalam sendi metacarpophalangeal jari pertama (b); dalam sendi interphalangeal proksimal (dalam); dalam sendi interphalangeal distal (g); dalam sambungan interphalangeal jari pertama (d)

Kerosakan fungsi penting pergelangan tangan pergigian adalah kehilangan atau pembatasan lanjutan.

Mobiliti dan pelbagai pergerakan jari, termasuk sendi interphalangeal proksimal metacarpophalangeal dan distal. Pergerakan jari-jari pertama ditentukan secara keseluruhan, dan kemudian pergerakan setiap sendi dianggap secara berasingan. Ujian penilaian fungsi jari adalah ujian keupayaan pesakit untuk mengemas jari-jari ke dalam tinju dan melengkapi sepenuhnya mereka. Penumbuk yang biasanya dipenggal, yang mana apabila semua jari dibengkokkan sepenuhnya, dianggarkan 100%, dan tangan terbuka - seperti 0% tinju. Sendar metacarpophalangeal jari-jari jari membengkokkan 90-100 °, menghitung dari kedudukan tengah biasa dengan sambungan (0 °). Walau bagaimanapun, sambungan metacarpophalangeal jari pertama hanya dibengkokkan dengan 50 °. Sendi interphalangeal proksimal bengkok pada 100-120 ° dan distal - pada 45-90 °, menghitung dari kedudukan unbent asli (0 °).

> Dalam hyperextension bersama metacarpophalangeal mungkin dilakukan dengan hampir 30 °. Pada masa yang sama, dalam sambungan interphalangeal proksimal, hyperextension mungkin tidak lebih daripada 10 °, dan pada sendi distal, sebaliknya, mungkin lebih dari 30 °.

> Setiap jari boleh dikeluarkan (menyebarkan jari seluruh tangan) dan memimpin (gerakkan jari ke arah jari ketiga) dengan sendi metacarpophalangeal dilanjutkan. Jumlah keseluruhan timbal plumbum dalam sendi metacarpophalangeal adalah kira-kira 30-40 °, tetapi tahap timbal dan plumbum berbeza dari satu sendi ke yang lain (Rajah 8).

Sendi pinggul mempunyai pergerakan yang hebat. Lenturan, sambungan, penambahan, penculikan, putaran mungkin dilakukan di dalamnya. Sudut di antara leher femoral dan diafisis sebahagiannya mengubah pergerakan sudut - fleksi, lanjutan, penambahan, penculikan ke pergerakan putaran kepala femoral dalam rongga artikular.

Hyperextension diperiksa di kedudukan awal (ip) pesakit yang terletak di perutnya, doktor membetulkan pelvis dengan satu tangan, dan menaikkan kaki pesakit dengan yang lain. Biasanya, hyperextension paha adalah 15 ° jika kaki lurus dan pelvis dan tulang belakang masih.

Gelaran kelonggaran yang paling besar diperolehi apabila kaki bengkok pada sendi lutut. Hip boleh dibengkokkan hampir 120 ° dari kedudukan tengah atau tidak seimbang (0 ° atau 180 °) jika anggota badannya sebelum itu bengkok pada sendi lutut hingga 90 °, dan dipegang oleh kedudukannya oleh doktor (ahli terapi urut). Dengan lurus kaki, ketegangan otot popliteal mengehadkan fleksi di sendi pinggul sehingga sudut antara paha dan paksi panjang badan tidak lebih dari 90 °.

Lead dan adduction disiasat di ip pesakit berbaring di belakangnya, kaki lurus. Sudut antara median medan khayalan, berfungsi sebagai sambungan paksi membujur tubuh, dan paksi membujur kaki diukur. Tahap penculikan meningkat, ia digabungkan dengan fleksi dan penurunan dengan gabungan dengan sambungan sendi pinggul. Jumlah biasa penculikan di sendi pinggul dengan kaki lurus adalah 40-45 ° dan terhad kepada ligamen kapsul pubik dan bahagian pertengahan ligamen ilio-femoral.

Penculikan boleh dihalang oleh kekejangan otot tambahan dengan sendi yang sihat.

Penjajaran kaki lurus dihadkan oleh hakikat bahawa kaki menyentuh satu sama lain, tetapi pengurangan dengan kelonggaran pada sendi pinggul, yang membolehkan kaki diseberang, menghasilkan rentang 20-30 ° dari kedudukan (awal) min.

Putaran normal pada sendi pinggul adalah: keluar kira-kira 45 ° dan masuk kira-kira 40 °. Putaran ke luar dihadkan oleh ikatan sisi ligamen ilio-femoral, putaran masuk dibatasi oleh ligamen kapsul sciatic. Jumlah putaran pada sendi pinggul bertambah dengan fleksi dan berkurang dengan sambungan pada sendi ini.

Mengehadkan putaran dalaman adalah tanda awal kerosakan sendi.

• Sendi lutut. Biasanya, anggota yang melengkung boleh menjadi garis lurus (0 ° atau 180 °), dan dalam sesetengah keadaan ia boleh meningkatkan tambahan sebanyak 15 °. Sudut lanjutan diukur antara paha dan shin. Kemudian mengukur jumlah fleksi aktif atau pasif kaki. Biasanya, jumlah ini dari 135 ° hingga 150 °. Cara mudah, tetapi kurang tepat untuk menentukan sudut fleksi adalah dengan jarak antara tumit dan pantat, apabila kaki bengkok maksima pada sendi lutut (Rajah 10).

• Gerakan pada sendi buku lali hampir sama sekali terhad kepada lentur dan lanjutan plantar. Dari kedudukan rehat yang biasa di mana sudut di antara kaki dan kaki adalah 90 ° (atau 0 °), lanjutan 20 ° dan lenturan sebanyak 45 ° boleh dilakukan pada sendi buku lali (Rajah 11).

Rajah. 9. mengkaji pelbagai gerakan dalam sendi pinggul

Rajah. 10. mengkaji pelbagai gerakan dalam sendi lutut

Rajah. 11. Kajian pelbagai gerakan dalam sendi buku lali.

♦ Pronation dan supaminasi kaki biasanya berlaku di sendi subtalar. Dengan menonjolkan kaki, satu-satunya telah berpaling ke dalam, dan semasa pronasi, dengan satu-satunya ke luar. Dalam sendi subtalar, pronasi pada 20 ° dan supahan pada 30 ° adalah mungkin, mengira dari kedudukan berehat normal (Rajah 12).

♦ Dalam sambungan metatarsophalangeal jari pertama, sambungan boleh dilakukan pada 80 ° dan fleksi pada 35 °. Dalam sendi metatarsophalangeal dari jari-jari lain, jumlah lenturan-lanjutan ialah 40 ° (Rajah 13).

♦ Dalam sendi interphalangeal proksimal, lanjutan di luar kedudukan pada 0 ° tidak mungkin, dan fleksi mencapai 50 °. Dalam sendi interphalangeal distal beberapa jari, lanjutan boleh mencapai 30 °, dan lekapan 40-50 ° (Rajah 14).

Rajah. 12. Penyiasatan pelbagai gerakan dalam sendi subtalar.

Rajah. 13. Menyiasat pelbagai gerakan dalam sendi metatarsophalangeal jari pertama

Rajah. 14. Siasatan pelbagai gerakan dalam sendi proksimal kaki.

Pemeriksaan kawasan serviks hendaklah bermula dengan menentukan jumlah pergerakan pasif dan aktif. Biasanya, perpanjangan lanjutan mungkin dilakukan dalam 130-160 °, giliran ke tepi - 80-90 °, dan cerun (telinga ke bahu) - sehingga 45 °. Untuk menentukan sama ada kecenderungan kepala adalah terhad akibat luka pada pangkal pangkal rahim atau pangkal rahim, memperbaiki bahagian serviks atas dengan satu tangan dan dengan yang lain memiringkan kepala. Dengan lenturan pasif dan aktif, yang bertujuan untuk meregangkan kumpulan otot tertentu (apabila membongkok ke otot kiri yang betul, dan sebagainya), gejala leher yang disebut Lasegue berlaku. Kemudian tentukan tindak balas untuk meregangkan semua tisu leher. Untuk melakukan ini, berdiri di belakang pesakit, tekan telapak tangan ke rahang bawahnya supaya ia boleh ditarik ke atas dengan permukaan jari-jari III. Pad bantal ditekan ke bahagian belakang kepala, sedikit membongkok kepala pesakit. Menaikkan telapak tangan mereka dengan rahang bawah pesakit dengan sedikit usaha, mereka sedikit meregangkan semua tisu leher.

Jumlah fleksi tulang belakang adalah 160 ° (serviks - 70 °, toraks - 50 ° dan lumbar - 40 °), lanjutan - 60 °, 55 ° dan 30 °, masing-masing, kecenderungan sisi - 30 °, 100 ° dan 35 °, - 75 °, 40 ° dan 5 ° (MF Ivanitsky).

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.

Pergerakan apa yang mungkin dalam sendi pinggul?

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "Pergerakan apa yang mungkin dalam sendi pinggul?".

Sendi pinggul (artikulatio turun) dibentuk oleh acetabulum tulang kepala pelvis dan femoral

. Di pinggir acetabulum, bibir berserat-kartilaginus berpindah, kerana kesesuaian permukaan artikular meningkat.

diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum, yang meliputi leher femoral (

). Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

- sejenis bulat (kononnya berbentuk cawan) bersama. Pergerakan adalah mungkin di dalamnya: di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan), di sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman).

Pembekalan darah ke sendi pinggul dilakukan melalui arteri yang mengelilingi femur, cawangan-cawangan obturator dan (tidak kekal) cawangan-cawangan arteri penebalan, gluteal dan dalaman genital atas. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.

Dalam kedudukan tegak, periksa postur dan gaya pesakit, keterukan lintah lordosis, kedudukan anggota badan yang berkaitan dengan pelvis dan panjangnya. Contohnya, dengan dislokasi kongenital dua hala, hyperlordosis pampasan dapat diperhatikan. Kehadiran simptom Trendelenburg, yang diperhatikan sebagai pelanggaran sokongan bawah dan kelemahan otot glutea, ditentukan dengan berdiri di atas kaki yang sakit dan ditekuk pada sendi pinggul dan lutut, pelvis lain menyamping ke bahagian yang sehat dan menurunkan lipatan gluteal.

Dalam posisi pesakit di bahagian belakang, kedudukan sebenar anggota badan pada bahagian yang terjejas ditubuhkan (dalam kes ini, perlu untuk menghapuskan hiperlordosis oleh fleksi pada sendi pinggul dan lutut anggota badan yang bertentangan).

Periksa jumlah pergerakan aktif dan pasif di sendi pinggul. Palpasi menentukan kedudukan lidi besar. Biasanya, mereka terletak secara simetri pada tahap garis Roser-Nelaton, menyambung tulang belakang anterior iliac dan tubercle ischial. Apabila beralih ke puncak tunggangan yang lebih besar, simetri lokasi garis Shamaker (dari tentera yang lebih besar melalui tulang belakang iliac anterior atas setiap sisi ke persimpangan dengan garis tengah abdomen) dan segitiga Bryant juga dilanggar. Pembinaan kedua dilakukan seperti berikut: tegak lurus dari tulang belakang iliac anterior atas turun pada garis yang merupakan kelanjutan paksi paha dan melewati permukaan luarnya; garisan kedua menghubungkan tulang belakang iliac anterior superior dan puncak tengkorak yang lebih besar. Biasanya, jarak dari puncak tanjakan yang lebih besar ke titik persilangan tegak lurus dengan garis, yang merupakan kesinambungan paksi paha, adalah sama dengan panjang tegak yang diturunkan. Di dalam bayi baru lahir, selain mengukur panjang anggota bawah dan menentukan pelbagai gerakan di sendi pinggul, perlu memeriksa kedalaman dan simetri lipatan inguinal, femoral dan gluteal.

Peranan penting dalam diagnosis lesi sendi pinggul dimainkan oleh pemeriksaan sinar-X. Disebabkan fakta bahawa tulang yang mempunyai bentuk yang tidak teratur terlibat dalam pembentukan sendi pinggul, imej unjuran sinar-X bergantung pada kedudukan pesakit (Gambar 3). Ketepatan pemasangan diperiksa oleh keseragaman kontur lubang obturator, simetri kedudukan lubang sakral, keseragaman celah sinar-X dari sendi sacroiliac dan saiz sayap tulang iliac. Ia juga perlu mengambil kira ciri berkaitan usia yang berkaitan dengan transformasi struktur tulang yang membentuk sendi pinggul.

Kepala femur pada bayi yang baru lahir adalah tulang rawan. Nukleus ossifikasi muncul pada separuh pertama tahun (4-6 bulan), meningkat sebanyak 10 kali hingga 5-6 tahun. Pertumbuhan leher femoral terus meningkat hingga 18-20 tahun. Pada tahun pertama kehidupan, sudut serviks-diaphyseal purata 140 °. Asetabulum dibentuk oleh tulang ileum, kemaluan dan tulang ranting dan tulang rawan berbentuk Y yang menyambungkannya. Sinostosis lengkap tulang dalam acetabulum berlaku pada 14-17 tahun.

Untuk menentukan nisbah elemen sendi pinggul, pelbagai tanda aras digunakan (Rajah 3, 4, 5). Oleh itu, dinding dalaman (bawah) acetabulum dan dinding yang mengikat rongga pelvis di kawasan ini, membentuk "bentuk air mata". Kepala tulang paha terletak secara normal pada jarak yang sama dari "angka air mata". Ia juga secara simetrik diproyeksikan ke kuadran inferior kepala femoral "bentuk sabit" yang dibentuk oleh alur antara bahagian posterior permukaan bulan dan badan ilium. Barisan menegak (garis Ombredann), diturunkan dari titik luar pinggir atas acetabulum, melepasi di luar kepala femoral atau melalui segmen luarnya. Barisan arcuate (garis Shenton) lancar melewati kontur bawah leher femoral ke bahagian atas lubang obturator. Sudut a, dibentuk oleh garis mendatar (garis Hilgenreiner), ditarik melalui bahagian-bahagian simetri rawan Y berbentuk pada kedua-dua sisi, dan garis melalui titik luaran dan dalaman gerbang acetabulum, tidak melebihi 22-26 ° (Rajah 5). Peningkatan sudut menunjukkan skewness (kemunduran) bumbung acetabular. Anjakan kepala femoral berhubung dengan mercu tanda yang disenaraikan menunjukkan kehadiran subluxation atau dislokasi. Pada orang dewasa, pembentukan tulang tambahan pada sendi pinggul biasanya berlaku (Rajah 6).

Malformasi termasuk displasia pinggul, varus kongenital dan kecacatan valgus leher femoral.

Displasia pinggul ditunjukkan oleh keterlambatan acetabulum dan femur proksimal. Antara penyakit ortopedik yang lain dalam bayi yang baru lahir mengambil tempat pertama (dari 5 hingga 16 setiap 1000 bayi yang baru lahir). Insiden kelahiran kanak-kanak dengan displasia pinggul bertambah dengan keturunan yang tidak menguntungkan, ibu bapa tua, penyakit berjangkit ibu, endokrinopati, toksikosis wanita hamil, dan persembahan janin janin. Peningkatan perhatian diberikan kepada kesan teratogenik radiasi pengion. Dysplasia berlaku secara intrauterinely dan utama, dan anjakan kepala femoral (subluxation atau dislokasi) berlaku kedua-duanya, biasanya dalam tempoh selepas bersalin. Dengan usia, bilangan subluxations dan dislokasi meningkat.

Terdapat tiga darjah displasia pinggul: predislocation, subluxation dan dislokasi. Tanda-tanda klinikal yang paling umum dari displasia pinggul yang dapat dikesan pada bulan-bulan pertama kehidupan kanak-kanak adalah gejala tergelincir, atau gejala "klik", sekatan penculikan pinggul pasif pada bahagian yang terjejas, asimetri lipatan kulit pada pinggul kanak-kanak, mempersingkat seluruh anggota bawah, ke kedudukan putaran luar.

Pada kanak-kanak yang berumur lebih daripada 1 tahun, apabila dislokasi yang satu sisi berlaku, ketidakstabilan atau kepincangan diperhatikan semasa berjalan, dan dalam kes dua sisi, itik yang dipanggil, yang dipanggil itik, berjalan disebut. Tanda klasik dari dislokasi yang maju adalah gejala Trendelenburg yang positif. Di samping itu, apabila tekanan pada tulang tumit ditentukan oleh peningkatan pergerakan tengkorak yang lebih besar dalam arah membujur dan mengalihkannya. Biasanya, kepala femoral telah terasa di tahap denyutan arteri femoral, apabila dislokasi tulang paha di tempat ini kepala tidak dapat dirasakan.

Dalam diagnosis dysplasia pinggul, peranan penting adalah pemeriksaan sinar-X. Tanda radiologi awal patologi ini termasuk peningkatan kecenderungan bumbung acetabular, pergeseran akhir proksimal tulang belakang dan ke atas relatif terhadap acetabulum, penampilan akhir dan hipoplasia nukleus pengikatan kepala femoral.

Pada kanak-kanak yang lebih tua dari 1 tahun, 5 darjah displasia pinggul dibezakan: kepala femur adalah lateral, tetapi pada tahap rongga (i darjah); kepala terletak di atas garis mendatar rawan berbentuk Y di bahagian atas acetabulum (gred II); kepala terletak di atas viskulus acetabulum, pembentukan neovagina adalah mungkin (ijazah III); seluruh kepala ditutup dengan bayangan sayap ilium (ijazah IV); kedudukan yang sangat tinggi kepala femoral di bahagian atas sayap iliac (V ijazah).

Dalam bayi baru lahir dan kanak-kanak di bawah 1 tahun, ultrasound (ultrasound) juga digunakan untuk menentukan gangguan perkembangan sendi pinggul. Kelebihan utama kaedah ini adalah ketidakberamanannya kepada pesakit, visualisasi struktur tisu lembut yang membentuk sendi pada usia ini. Dengan bantuan ultrasonografi, mereka secara dinamik memantau perkembangan sendi semasa pertumbuhan kanak-kanak dan rawatannya. Tahap pembentukan bahagian tulang dan kartilaginus bumbung acetabular, lokasi limbus (bahagian cartilaginous dari acetabulum), dan penampilan nuclei ossifikasi pada kepala femoral ditentukan pada ultrasonogram. Untuk penilaian kuantitatif data penyelidikan ultrasonografi, 3 garis tambahan dijalankan: garis utama sejajar dengan sayap iliac; garis dari pinggir tulang bawah ke atas ke atas; garis dari pinggir tulang atas bumbung acetabular ke tengah-tengah limbus. Sudut yang dibentuk oleh garis utama dan garisan bumbung tulang mencirikan tahap perkembangan atap tulang. Sudut yang dibentuk oleh garisan utama dan garisan bumbung kartilaginous, mencirikan tahap perkembangan bahagian kartilaginous atap acetabulum. Bergantung pada gambar ultrasonografi sendi pinggul dan nisbah magnitud sudut ini, semua sendi dibahagikan kepada 4 jenis, yang masing-masing mempunyai subtipe. Jenis 1, subtipe A dan B (Rajah 7, 8) sesuai dengan sendi yang biasa terbentuk. Tipe 2 A (Gambar 9) dikesan pada kanak-kanak di bawah umur 3 bulan dengan kelewatan fisiologi di ossifikasi bumbung acetabular. Jenis 2 V (Rajah 9, d) ditentukan pada kanak-kanak yang berusia selepas 3 bulan, perkembangan sendi pada kanak-kanak ini memerlukan pemerhatian seorang orthopedis. Tipe 2 C sepadan dengan tujahan pinggul, kanak-kanak itu memerlukan rawatan yang menyediakan syarat-syarat pembangunan bersama yang sesuai. Jenis 3 A (Rajah 10) sepadan dengan subluxation daripada femur, dalam hal ini, struktur normal bahagian cartilaginous dari bumbung acetabular adalah ultrasonografi ditentukan. Dengan jenis 3 V (rajah 11) terdapat tanda-tanda perubahan dalam struktur ini, yang merupakan tanda prognostik yang buruk. Jenis 4 - dislokasi, kepala paha terletak di luar acetabulum (Rajah 12).

Rawatan displasia pinggul bermula dengan pengesanan perubahan patologi. Bayi yang baru lahir dari hari-hari pertama untuk menghilangkan kontraksi otot tambahan menambah gimnastik perubatan, yang terdiri daripada penculikan kaki yang bengkok pada sendi lutut dan pinggul. Kaki buaian haruslah percuma. Untuk memastikan mereka berada dalam kedudukan bercerai, gunakan pelbagai gasket, bantal dan sampul Freyki. Untuk tujuan yang sama, pengaliran (penculikan) gelongsor tayar berfungsi CITO dan lain-lain digunakan, yang mengekalkan kemungkinan pergerakan pada sendi kaki yang lebih rendah (kecuali membawa pinggul), yang menyumbang kepada pembentukan bumbung acetabular. Umur yang paling sesuai untuk permulaan rawatan fungsi kanak-kanak dari 2-3 minggu hingga 5-6 bulan. Bas penculikan dikeluarkan secara purata selepas 4-7 bulan. Tempoh rawatan ditentukan oleh masa pembentukan bumbung acetabular. Dengan rawatan awal, pesakit dengan displasia atau subluxation bangun dan mula berjalan pada masa yang sama sebagai kanak-kanak yang sihat. Keputusan yang memuaskan juga dapat dicapai dengan menggunakan tayar penculikan pada tahun kedua kehidupan kanak-kanak.

Dengan terlepasnya tulang paha dengan kedudukan tinggi kepala dan kontraksi tajam otot penambah (iaitu, selalunya dengan diagnosis lewat), rawatan perlu bermula dengan lanjutan menegak menggunakan tayar penculikan. Secara beransur-ansur meningkatkan beban dan meningkatkan tahap pencairan anggota badan. Anda perlu memulakan peregangan dengan beban kecil (300-500 g) pada setiap kaki, meningkatkannya setiap hari dengan 100-200 g. Beban maksimum ditentukan oleh kedudukan punggung (apabila mengangkatnya di atas katil). Tempoh penggunaan daya tarikan adalah dari 3 hingga 12 minggu. Dengan permulaan awal rawatan kehelan kongenital pinggul, pesakit berdiri di kaki mereka walaupun dalam tayar penculikan pada usia 8-11 bulan. Mula berjalan atau dalam tayar, atau selepas penyingkirannya, biasanya pada usia 12-15 bulan. Walau bagaimanapun, kaedah konservatif rawatan displasia pinggul tidak selalu berkesan, contohnya dalam kes campur kapsul sendi. Campur tangan bedah untuk kebanyakan dislokasi yang dihasilkan pada anak-anak yang lebih tua dari 2 tahun. Rawatan pembedahan juga ditunjukkan untuk dislokasi yang tidak dapat dihidupkan seawal usia 1-2 tahun, dan juga untuk komplikasi yang telah diperhatikan selepas dislokasi yang sebelum ini dilepaskan oleh kaedah konservatif.

Semua campur tangan pembedahan untuk dislokasi kongenital pinggul dibahagikan kepada intra-artikular dan tambahan artikular. Operasi intra-artikula termasuk capsulotomy anterior mengikut Ludloff, penarikan balik terbuka tanpa rehat, penarikan balik terbuka dengan ceruk rehat, penarikan balik terbuka dengan osteotomy pembetulan hip, operasi Skaletti, dan sebagainya. (variasi dan pengubahsuaian osteotomy), operasi paliatif.

Dengan acetabulum yang terbentuk dengan baik dan kepala femoral yang maju, pengurangan terbuka mudah mungkin. Operasi ini berkesan pada usia 2-4 tahun dengan anteptoria tidak terekspresi leher femoral. Dalam kes kemusnahan sendi pinggul, pengurangan kehadiran terbuka digabungkan dengan pendalaman kemurungan atau pembentukan kelebihan atasnya.

Dengan subluxasi sisa pinggul, ketidakstabilan sendi pinggul pada kanak-kanak berumur 3 hingga 5 tahun dalam 2/3 kes adalah disebabkan oleh perkembangan perkembangan femur proksimal dan hanya 1/3 dari margin anterior superior dari acetabulum. Pada usia 7-8 tahun sudah 50% kes, dan pada usia 10-12 tahun, hampir 100% kes, campur tangan pembedahan ditunjukkan bukan sahaja pada femoral tetapi juga pada komponen pelvis dari sendi.

Dalam kemerosotan asetik yang sederhana dalam kanak-kanak di bawah umur 7-8 tahun, osteotomi lengkap di kawasan asas tulang ilium adalah berkesan. Selepas osteotomy, operasi Chiari melibatkan anjakan kepala femoral bersama-sama dengan acetabulum medial, operasi Salter - pembalikan rongga luar (dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia telah dipilih). Dalam kemurungan cetek, osteotomi ganda pelvik mengikut Pozdnikin (juga di bawah umur 7 tahun) dan acetabuloplasti pericapsular menurut Pemberton, Korzhu dan lain-lain (sehingga 8-12 tahun) digunakan. Pada remaja dan orang dewasa dengan subluxation kepala femoral, keputusan yang memuaskan diperhatikan dengan osteotomy pembetulan femur untuk memusatkan kepala dan pelvis osteotomy mengikut Andrianov (plastik bumbung berongga).

Dengan kedudukan kepala yang tinggi, terbentuk neo-arthrosis, pembiakan beroperasi dari usia 8-10 tahun tidak begitu menjanjikan.

Terapi fizikal digunakan pada semua peringkat kedua-dua rawatan konservatif dan pembedahan dislokasi pinggul kongenital. Objektif keseluruhan penggunaan terapi senaman adalah pemulihan sistem utama badan dan pencegahan komplikasi yang berkaitan dengan hypokinesia; peningkatan peredaran darah pada bahagian sendi dan bahagian bawah: pemulihan disfungsi-statik disfungsi sistem muskuloskeletal (pemulihan pergerakan di sendi pinggul dan pengukuhan kumpulan otot periartikular). Ibu bapa kanak-kanak perlu dimaklumkan mengenai keperluan untuk melakukan senaman khas berulang kali sepanjang hari sepanjang rawatan.

Semasa tempoh mengendalikan anggota kanak-kanak dengan pelbagai ortosa atau tayar, latihan fizikal khas bertujuan untuk mengukuhkan otot abductor pinggul. Kanak-kanak yang berumur di bawah 3 tahun disyorkan pergerakan pasif dan aktif pasif dalam sendi pinggul untuk penculikan. Pada bulan-bulan pertama kehidupan menggunakan senaman refleks. Pada usia yang lebih tua, latihan dilakukan secara bebas dengan peningkatan beban secara beransur-ansur, contohnya, pengencangan bebas kaki yang bengkok pada sendi lutut dilakukan dengan penentangan luaran tambahan untuk pergerakan disebabkan oleh seorang metodologi atau ibu, meregangkan pembalut getah yang mengikat pinggul pada tingkat sendi lutut. Latihan khas dilakukan beberapa kali sehari dalam kombinasi dengan urut santai yang ringan (cetek dangkal, berjabat) daripada penambah paha. Di samping senaman khas di atas, lakukan latihan bernafas dan latihan perkembangan umum bagi bahagian atas badan.

Setelah selesai rawatan dengan ortosa atau mengalihkan tayar, perlu melakukan urutan manual (12-15 prosedur) dari otot dan kaki gluteus. Berbasikal berbasikal dengan pedal yang luas, bersenam dalam air suam, berenang, senaman sistematik. Gimnastik terapeutik bertujuan untuk memulihkan fungsi sendi dan meningkatkan kestabilannya. Latihan bebas untuk lenturan, lanjutan, penculikan, putaran dalaman pada sendi pinggul dalam kedudukan terlentang digunakan: Pada masa yang sama, latihan ditetapkan untuk menguatkan otot abductor pinggul. Jangan paksa kanak-kanak belajar berjalan. Dia akan bangkit dan pergi sendiri apabila alat neuromuskularnya siap untuk beban menegak.

Matlamat utama pemulihan selepas operasi intra-artikular pada sendi pinggul adalah untuk mewujudkan syarat-syarat untuk penstrukturan semula elemen-elemen struktur bersama dan fungsinya. Tugas khas alat terapi senaman yang digunakan adalah pemulihan pergerakan sendi, latihan otot periartikular, persediaan secara berperingkat untuk pelaksanaan fungsi sokongan dan locomotor.

Dalam kaedah pengendalian kehadiran pinggul kongenital dalam tempoh postoperative (immobilization), latihan pernafasan umum digunakan, ketegangan otot isometrik di bawah plaster cast, bebas dan bebas dengan pergerakan pergerakan dalam sendi nonimmobilized.

Selepas pemberhentian imobilisasi atau penggunaan osteosynthesis stabil untuk osteotomy pinggul atau pelvis, latihan fizikal bertujuan untuk pemulihan terpantas fungsi sendi. Untuk melakukan ini, pergerakan ringan (aktif dengan bantuan diri) di sendi pinggul, latihan fizikal dalam mandi hydro-therapeutic digabungkan dengan urutan manual dan bawah air dilakukan. Sebagai mobiliti dalam pulih sendi, latihan ditambah untuk menguatkan kumpulan otot periartikular dan elektrostimulasi otot-otot gluteal. Perlu diingati bahawa akibat osteotomy hip, titik-titik lampiran otot-otot pinggir pinggang dan pemutar luaran mungkin berlaku, yang mengakibatkan kekurangan fungsinya. Oleh itu, perhatian yang besar diberikan kepada latihan fizikal khas yang bertujuan untuk melatih penculik pinggul dengan peningkatan rintangan yang beransur-ansur. Gimnastik terapeutik dilakukan di bahagian luar, sebelah, perut, serta di kedudukan pergelangan tangan lutut (pada semua empat). Beban paksi pada kaki meningkat secara beransur-ansur dengan mobiliti yang baik, fungsi otot gluteus, dan pemulihan struktur tulang kepala femoral.

Varus kecacatan leher femoral (plow vara) ditunjukkan oleh penurunan fungsi pada sudut diafisis leher. Ia berdasarkan penstrukturan semula patologi sepanjang leher femur atau langsung di kawasan zon kuman. Kepincangan klinikal yang ditandakan, pemendekan relatif anggota bawah, putaran luaran dan penambahan. Gejala Trendelenburg adalah positif. Tusukan besar itu beralih di atas garis Roser-Nelatin, simetri garis Shamaker dan isosceles segitiga Bryant dipecahkan. Pergerakan di sendi pinggul adalah terhad, terutamanya giliran dalaman dan penculikan.

Pada masa kanak-kanak awal, percubaan dibuat untuk menghentikan perkembangan penyusunan semula patologi di leher femur oleh pemunggahan sendi yang berpanjangan bersama dengan rawatan fisioterapi, fisioterapi dan rawatan sanatorium dan spa. Rawatan konservatif berkesan hanya dengan diagnosis awal. Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, osteotomi pembaikan femur atau pembedahan proksimal dilakukan, bertujuan untuk memulihkan sokongannya.

Kecacatan valgus kongenital (plak valga) dicirikan oleh peningkatan sudut serviks-diaphyseal, adalah kurang biasa. Secara klinikal mendedahkan lokasi yang lebih rendah dari trochanter yang lebih besar, yang memanjangkan anggota badan. Sekiranya berlaku gangguan fungsi, osteotomi bervariasi intertrochanter ditunjukkan.

Luka sendi pinggul - lebam, dislokasi traumatik pinggang, patah kepala dan leher tulang paha, acetabulum. Lebam-lebam diwujudkan oleh kesakitan setempat, pergerakan terhad di sendi. Mungkin ada perdarahan dalam tisu lembut, hematomas intermuskular. Rawatan adalah konservatif.

Dislokasi traumatik pada pinggul biasanya berlaku akibat kecederaan tidak langsung. Bergantung pada kedudukan kepala femoral berhubung dengan acetabulum, posterior, dislocations anterior dan pusat dibezakan (Rajah 13). Selain kesakitan dan mengehadkan fungsi sendi, posisi terpaksa anggota badan menarik perhatian (lihat Dislokasi). Dalam keadaan dislokasi posterior, anggota badan berada dalam posisi flexion, adduction dan putaran dalaman, dengan anterior yang diluruskan (atau sedikit bengkok), ditarik balik dan diputar ke luar. Selalunya ia boleh membuktikan kepala paha. Dengan kehelan sentral dengan penonjolan kepala, terdapat penurunan penunggang yang lebih besar.

Pada radiografi, kepala femoral dikesan di luar acetabulum. Untuk dislokasi posterior, peningkatan panjang imej radiologi leher femoral (akibat putaran dalaman) adalah ciri; Apabila dislokasi pusat membezakan retakan di bahagian bawah rongga dan frakturnya yang dipancarkan dengan penonjolan kepala.

Rawatan mangsa dijalankan di hospital. Sebelum pengangkutan, imobilisasi dijalankan tanpa mengubah kedudukan anggota badan yang tetap. Dengan dislokasi baru pinggul, pengurangan ini lebih sering dilakukan mengikut kaedah Kocher. Selepas memunggah sendi dilakukan dengan bantuan daya tarikan rangka dengan beban 3-4 kg. Berjalan dengan kruk dibenarkan dalam 5-6 minggu, Untuk memuatkan anggota badan - tidak lebih awal daripada 3-4 bulan. Untuk retak di bahagian bawah acetabulum, pemunggahan daya tarikan rangka sepanjang paksi paha digunakan. Untuk fraktur dengan penonjolan kepala untuk mengekstrak ia mengambil daya tarikan sepanjang paksi leher femoral.

Semasa penahanan pesakit pada tulang belakang selepas terapi traumatik pinggul, latihan fizikal bertujuan untuk mencegah komplikasi hipostatik, meningkatkan peredaran darah dalam anggota badan. Pada latar belakang latihan perkembangan umum, pergerakan bebas digunakan pada semua sendi anggota badan yang terikat dan sendi pergelangan kaki kaki yang cedera, ketegangan isometrik jangka pendek otot paha, otot gluteus pada bahagian yang terjejas.

Selepas mengeluarkan pelanjutan, berjalan dengan tongkat dengan beban separa di kaki dibenarkan. Pemulihan mobiliti bersama dilakukan selari dengan peningkatan kestabilannya akibat pengukuhan sistem ligamentous-muscular. Untuk meningkatkan pergerakan di sendi pada posisi berbaring, pergerakan bebas dilakukan (flexion, lanjutan, penculikan, putaran) di sendi pinggul tanpa melepaskan kaki dari tempat tidur atau sofa (Gambar 14). Untuk menguatkan otot, ketegangan isometrik jangka panjang dari otot gluteus dan paha, pengekalan statik kaki yang dibangkitkan, dilanjutkan, tidak sah, dan lain-lain digunakan (Rajah 15). Ia tidak dibenarkan untuk melakukan pergerakan sifat roda angin dan peregangan alat ligamen sendi, serta latihan otot dengan beban paksi di kaki.

Sekiranya patah tulang pinggang, gimnastik terapeutik bertujuan untuk mencegah perkembangan coxarthrosis selepas trauma. Memunggah bersama lebih lama kerana kruk disyorkan (sehingga 6 bulan selepas kecederaan). Di masa depan, dengan berjalan kaki yang panjang dan kehadiran kesakitan, berjalan disyorkan dengan sokongan tambahan pada tebu.

Selepas imobilisasi dihentikan, latihan fizikal dalam air ditunjukkan dengan menggunakan senaman di tepi kolam renang dan elemen berenang, urutan bawah air dan manual gluteus dan otot paha, rawatan haba, dan ultrasound. Gimnastik terapeutik dilakukan di bahagian luar, di sebelah, dan kedudukan perut dengan penggunaan gerakan bebas di sendi pinggul. Untuk menguatkan otot paha, kedudukan permulaan digunakan pada kaki yang sihat pada kaki. Pegang kaki yang dibangkitkan ke hadapan (belakang, belakang) selama 3-5 saat dengan pergerakan ayunan dengan kaki santai. Di masa depan, apabila menjalankan latihan ini pada sendi buku lali, manset dengan beban 250-500 g diperkuat. Dalam keadaan pesakit luar, perlu mengulangi kursus rawatan 1-2 kali setahun.

Penyakit. Perubahan keradangan pada sendi pinggul, terutamanya dari penyakit berjangkit (lihat Coxitis), boleh berlaku dengan dominasi proses eksudatif atau proliferatif. Mungkin lesi utama membran sinovial dengan penglibatan seterusnya dalam proses kepala femoral dan acetabulum atau sekunder (bentuk utama coxitis).

Manifestasi klinikal terawal adalah kesakitan di kawasan sendi, batasan pergerakan dengan pembentukan kontraksi mitogenik, meningkat suhu tempatan. Dengan coxitis purulent dan tuberkulosis, kemusnahan struktur tulang berlaku, selalunya dengan kehelan pinggul, pemendekan anggota badan dan pengukuhan kedudukan ganasnya. Akibat dari coxitis purulen sering tulang ankylosis dalam kedudukan ganas anggota badan. Ankylosis fibrous adalah lebih banyak ciri-ciri coxitis tabung. Dengan pemusnahan kapsul artikular, abses atau phlegmon daripada tisu paraartikular terbentuk. Peralihan yang mungkin ke bentuk kronik dengan pembentukan fistula.

Salah satu tanda radiologi pertama ialah osteoporosis. Kehadiran fosi pemusnahan pada elemen tulang sendi menunjukkan proses keradangan yang aktif. Dalam pemusnahan berikutnya permukaan artikular. Pemeriksaan bakteriologi exudate adalah penting. Sendi itu dibubuh anteriorly dalam unjuran kepala femoral atau luaran di atas tunggakan yang lebih besar.

Dalam tempoh akut, terapi antibiotik ditunjukkan dengan kombinasi dengan immobilization bersama. Untuk resort campur tangan pembedahan lebih kerap dengan coxitis akut dan purulen (arthrotomy dengan saliran sendi). Dalam kes pemusnahan yang luas, pemisahan bahagian-bahagian yang terjejas dilakukan, biasanya kepala dan leher femoral (iaitu, pemecatan pemutihan). Dalam kes ankylosis sendi pinggul dalam kedudukan ganas hujung, campur tangan tambahan-artikular (osteotomi pembetulan) digunakan.

Proses dystrophik pada sendi berkembang lebih kerap pada latar belakang displasia, akibat kecederaan, proses keradangan dan gangguan metabolik (lihat Coxarthrosis).

Chondromatosis sendi pinggul jarang berlaku; menunjukkan pembatalan sekejap dan rasa sakit yang tajam. Pembedahan rawatan - penyingkiran badan intraartikular (lihat Chondromatosis).

Penyebab nekrosis aseptik (lihat nekrosis tulang aseptik) daripada kepala femoral adalah berbeza. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit, lemas, pergerakan terhad (lihat penyakit Perthes). Dengan tidak berkesan rawatan konservatif (memunggah bersama, prosedur fisioterapi) menggunakan campur tangan pembedahan (osteotomy pembetulan, endoprosthesis, arthrodesis).

Tumor boleh berasal dari kapsul sendi (lihat Synovioma), tulang rawan dan tisu tulang. Dalam femur proksimal, osteoblastoclastoma, osteoma, chondroblastoma, chondroma, chondrosarcoma, sarcoma osteogenic diperhatikan (lihat Gabungan, tumor). Rawatan pembedahan: reseksi dengan penggantian osteoplastik kecacatan atau endoprosthetik femur proksimal, exarticulation of the femur.

Untuk saliran dan pembaharuan terpaksa menggunakan arthrotomy. Osteosynthesis atau endoprosthetics dilakukan dalam kes fraktur medial leher femoral. Untuk memperbaiki statistik, osteotomi pembaikan femur proksimal dilakukan. Arthroplasty digunakan untuk memulihkan mobiliti bersama. Untuk tujuan ini, pelbagai pilihan untuk endoprosthetics dijalankan. Arthrodesis dilakukan untuk memulihkan sokongan pinggul (lihat Gabungan). Displasia sendi pinggul, sebagai tambahan kepada osteotomi pembaikan femur proksimal, operasi rekonstruktif pada komponen pelvis ditunjukkan untuk meningkatkan liputan kepala femoral.

Bibliografi: Anatomi Manusia, ed. Encik Sapina, jilid 1, ms. 144, M., 1986; Vilensky V.Ya. Diagnostik dan rawatan fungsi dislokasi pinggul kongenital, M., 1971, bibliogr.; Volkov, MV, Ter-Egiazarov, G.M. dan Yukina G.P. Dislokasi kongenital hip, M., 1972; Kaplan A.V. Kerosakan tulang dan sendi, ms. 355, 359, M., 1979; Rawatan konservatif terhadap kanak-kanak dengan penyakit sistem muskuloskeletal., Ed. A.S. Tikhonenkova, dengan. 73, L., 1977; Korzh A.A. dan lain-lain. Coxarthrosis displastik, M., 1986; Marx V.O. Diagnosis ortopedik, ms. 355, Minsk, 1978; Mirzoeva I.I., Goncharova M.N. dan Tikhonenkov A.S. Rawatan pembedahan dislokasi pinggul kongenital pada kanak-kanak, L., 1976; Penjagaan ortopedi dan trauma untuk kanak-kanak, ed. V.L. Andrianova, dengan. 39, 44, L., 1982; Patologi sendi pinggul, ed. V.L. Andrianova, dengan. 4, L., 1983; Shkolnikov L.G., Selivanov V.P. dan Tsodyks V.M. Kerosakan kepada pelvis dan organ pelvis, M., 1966.

Perhatian! Artikel 'Hip Bersama' adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh digunakan untuk pengobatan diri.

Hip joint, articulatio coxae (Rajah 95, 96), dibentuk oleh acetabulum pelvik dan kepala tulang femoral. Mengikut bentuk permukaan articulating, ia merujuk kepada bulat (berbentuk cawan). Di sisi femur, seluruh permukaan kepala terlibat dalam pembentukan sendi, dan di sisi acetabulum, hanya permukaan separuh bulan. Pembentukan serat-cartilaginous - acetabulum, Idbrum aceta - bulare, tegas dipenuhi dengan pinggir rongga pinggang. Akibatnya, permukaan artikular tulang pelvis meningkat. Sebahagian daripada bibir acetabular, menyebarkan ke atas acetabulum, membentuk satu ikatan melintang acetabulum, tig. transversum acetabuli. Kapsul sendi sendi pinggul pada tulang pelvis dilampirkan di sekitar lilitan acetabulum supaya ia terletak di dalam rongga sendi. Pada femur, kapsul artikuler dilampirkan beberapa jarak dari kepala, dan di depannya dilampirkan di sepanjang garis intertrochanter, dan di belakangnya - jarak jauh ke dalam dari puncak intertrointera. Oleh itu, bahagian penting leher femoral terletak di dalam rongga artikular. Di dalam rongga sendi pinggul juga terdapat ligamen kepala tulang paha N., tulang tulang, tig. cdpitis fematls... Di satu pihak, ia dilekatkan pada fossa kepala femoral, di sisi yang lain, ke tulang pelvis di kawasan acetabulum dan kepada ligamen melintang acetabulum. Sekumpulan kepala femoral diselubungi dalam membran sinovial. Yang terakhir dari dalam menutup jurang antara ligamen melintang dan pemotongan acetabulum. Semasa pembentukan sendi pinggul, ligamen kepala femoral memegang kepala femoral Dalam acetabulum.

B, lebih tebal daripada membran berserabut sendi pinggul, terdapat satu bundelan serat yang melekat leher femoral dalam bentuk gelung dan melekat pada tulang iliac di bawah tulang belakang iliac anterior. Zon pekeliling ini, zona orbiclaris adalah salah satu ligamen sendi pinggul. Di luar kapsul itu diperkuat dengan tiga bungkus. Ligan bawah-pektoral-femoral, lig. iliofemordle mewakili ligamen yang paling berkuasa dari sendi pinggul, ketebalannya adalah kira-kira 1 cm. Pada ilium, ligamen ini bermula di pinggir anterior tulang belakang iliac anterior yang lebih rendah, maka seratnya turun dan dilampirkan ke garis intertrochanter. The ligament-femoral ligem, 1 in pubofemorale, mempunyai bentuk segitiga. Basinya yang luas bermula dari cawangan atas tulang kemaluan dan badan Ilium di tapak perpaduannya dengan tulang kemaluan, dan dengan bahagian sempitnya (puncak) ligamen dilampirkan di tepi medial garis intertrochanterik. Tempat duduk di sekitar ligamen lain, lig. Ischiofemorale terletak di permukaan belakang sendi. Ia lebih kurus daripada dua yang sebelumnya. Ia bermula dari badan tulang sciatic, berjalan hampir mendatar.

keluarnya dilampirkan pada tiang menegak yang meludah. Serat dari ketiga-tiga ligamen tegas dipatuhi dengan membran berserat kapsul sendi pinggul dan boleh menguatkan kedua.

Oleh kerana kedalaman acetabulum yang besar, sendi pinggul adalah sejenis sfera - chyroid, articulatio cotylica. Ia boleh bergerak sekitar tiga paksi, tetapi pergerakan pada sendi ini kurang dari sfera (misalnya, di bahu), kerana acetabulum dengan acetabulum meliputi kepala paha lebih daripada separuh. Sekeliling paksi hadapan di sendi pinggul, fleksi dan lanjutan mungkin. Apabila melengkapkan, paha bergerak ke depan dan mendekati dinding depan Perut. Lekapan yang paling besar (118-121 °) adalah mungkin dengan bengkok kaki bawah pada sendi lutut. Jika sendi lutut dilanjutkan, ketegangan otot di bahagian belakang paha menghalang fleksi dan sudutnya adalah 84-87 °. Dengan lanjutan sendi pinggul, paha bergerak ke belakang. Pergerakan ini sangat dihalang oleh ketegangan ligamen ileal-femoral dan oleh itu skopnya tidak melebihi 13 °.

Oleh kerana pergerakan di sekeliling paksi sagittal pada sendi pinggul, penculikan dan membawa anggota bawah yang berkaitan dengan garis tengah berlaku (sehingga 80-90 °).

Sekitar paksi menegak di sendi pinggul, kepala femoral diputar (paksi putaran melalui pusat kepala dan tengah fossa antara muscular). Jumlah putaran adalah 40-50 °. Pergerakan bulat juga mungkin berlaku pada sendi. Pergerakan di pinggang sendi pinggul tidak hanya ligamen, tetapi juga otot-otot kuat yang terletak di sekitar sendi ini.

Oleh itu, disebabkan kedudukan istimewa sendi pinggul, penyertaannya dalam pergerakan badan di angkasa, peranan penting dalam statik, struktur sendi disesuaikan untuk melakukan pergerakan dengan amplitud yang lebih kecil berbanding pergerakan di sendi bahu. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen kuat dan otot yang kuat, oleh itu, ia adalah kurang biasa daripada sendi lain, terdapat keseleo.

Pada gambar X-ray, penggantian pinggul (Gambar 97) mempunyai bentuk bulat kepala femoral. Ada perci yang ketara dengan tepi kasar di permukaan medialnya - ini adalah fossa kepala femoral. Cacat artikular X-ray juga jelas ditakrifkan. Kebiasaannya, kelopak femur yang lebih besar terletak pada garis yang menghubungkan tulang belakang anterior iliac dan gunung sciatic (garis Nelaton - Roser).

"Otot anggota bawah"

Otot-otot bahagian bawah menghasilkan gerakan di pinggul, lutut, buku lali dan kaki sendi.

Pergerakan penghasilan otot di sendi pinggul

Sehubungan itu, tiga paksi putaran yang saling tegak, melalui pusat sendi pinggul, dalam paha bersama dengan pelvis tetap, dan dengannya dan seluruh kaki dapat melakukan pergerakan berikut:

lenturan dan lanjutan, iaitu pergerakan ke hadapan dan ke belakang;