Utama / Pergelangan tangan

Pemulihan fizikal selepas arthroplasty pinggul

Isu-isu meningkatkan kecekapan pemulihan pesakit dengan kecederaan sendi pinggul selepas endoprosthesisnya menggunakan kompleks kaedah pemulihan fizikal dipertimbangkan. Ciri-ciri perubahan fungsional pada pesakit dengan kecederaan leher femoral telah dikaji.

Pemulihan fizikal selepas arthroplasty pinggul

Anotasi. Isu-isu meningkatkan kecekapan pemulihan pesakit dengan kecederaan sendi pinggul selepas endoprosthesisnya menggunakan kompleks kaedah pemulihan fizikal dipertimbangkan. Ciri-ciri perubahan fungsional pada pesakit dengan kecederaan leher femoral telah dikaji. Kompleks gimnastik perubatan telah dibangunkan dan ditawarkan kepada pesakit yang menjalani arthroplasty sendi pinggul. Kompleks latihan fizikal dirancang dengan mengambil kira tempoh pemulihan fizikal yang berlainan.

Kata kunci: pemulihan, sendi pinggul, leher femoral, kinesitherapy

Ciri-ciri patah tulang orang tua. Sehingga 60 tahun, fraktur ini membentuk 3-4%, dan selepas 60 tahun, 60-62% daripada jumlah semua patah tulang panjang. Sehingga 50 tahun, bilangan fraktur, kedua-dua lelaki dan wanita adalah sama, selepas 50-60 tahun pada wanita, mereka berlaku 2-3 kali lebih kerap. Peningkatan bilangan fraktur pada orang-orang yang lebih tua adalah akibat perubahan ketara dalam tubuh dan tisu tulang. Oleh sebab kesan pada badan ekso dan faktor endogen manusia, pembentukan semula tulang terganggu, yang mengakibatkan penurunan jisim tulang dan perubahan dalam arkitektur mikro tisu tulang - osteoporosis. Perubahan ini adalah punca utama penipisan tulang dan peningkatan risiko patah tulang.

Di Ukraine, sepanjang 10 tahun yang lalu, terdapat kecenderungan untuk meningkatkan bilangan orang dalam kumpulan usia yang lebih tua, yang membawa kepada peningkatan risiko patah leher femoral. Menurut ahli demografi, 13.2 juta orang berusia 55 tahun ke atas, 6.4 juta berusia 60 tahun dan lebih tua, termasuk 2.9 juta lebih 70 tahun [1,5,6,7].

Di samping penuaan fisiologi penduduk Ukraine, keadaan alam sekitar yang buruk selepas bencana Chernobyl mempunyai pengaruh yang besar. Radionuklida pembentukan dos utama (strontium dan cesium) disimpan dalam sistem lokomotor. Strontium dalam 99% didepositkan dalam tisu tulang, dan sesium - terutamanya (80%) dalam tisu otot. Osteoporosis bukan sahaja salah satu punca utama patah leher femoral, tetapi juga merumitkan rawatan pesakit. Sekiranya patah tulang, dalam kebanyakan kes rawatan, implan penggantian sendi endoprosthesis buatan digunakan [2, 3, 4, 8].

Pemulihan orang yang mengalami kecederaan sistem muskuloskeletal telah diambil oleh ramai pakar (Sosin I.N, 1994; Dzyaka G.V, 1995; Biryukov A.A., 1995, dsb.). Program khas pemulihan fizikal untuk pesakit yang menjalani arthroplasty sendi pinggul telah dibangunkan oleh banyak penulis (Laskutkov AE, 2004, Nikanorov OK, 2006, Devyatova MV, 1998), tetapi sebagai amalan menunjukkan, masalah ini masih tetap semasa.

Pemulihan amat penting dalam kehidupan masa depan orang-orang ini. Dengan bantuan langkah-langkah pemulihan, kita dapat mencapai penghapusan komplikasi pasca operasi (radang paru-paru, atrofi otot dan kontraksi), serta memulihkan kemampuan pesakit untuk bekerja dan mengembalikannya ke gaya hidup yang bertubuh. Mencari program pemulihan komprehensif yang optimum bagi orang yang mengalami kecederaan sistem otot (ODA) menentukan kerelevanan dan keperluan kerja ini.

Kajian-kajian itu telah dijalankan mengikut rencana kerja penyelidikan Jabatan Pemulihan Fizikal NUFVSU dan pelan Konsolidasi penyelidikan dalam bidang kebudayaan fizikal dan sukan dari Jawatankuasa Negeri Ukraine mengenai budaya fizikal dan sukan untuk 2006-2010. pada topik 4.1.5 "Prinsip-prinsip pencegahan dan pemulihan penyakit moden sistem muskuloskeletal".

Tujuan, tugas kerja, bahan dan kaedah.

Tujuan kerja adalah untuk meningkatkan keberkesanan rawatan pemulihan pesakit dengan kecederaan sendi pinggul selepas endoprosthetics melalui penggunaan satu set kaedah pemulihan fizikal.

1. Untuk menganalisis cara dan kaedah pemulihan fizikal yang digunakan dalam amalan ortopedik dan traumatologi, khususnya, rawatan pemulihan pesakit yang mengalami kecederaan leher femoral selepas arthroplasty pinggul.

2. Periksa ciri-ciri perubahan fungsional pada pesakit dengan kecederaan leher femoral.

3. Membangunkan program pemulihan fizikal, untuk memulihkan fungsi sendi pinggul dan fungsi statik dinamik bahagian kaki yang lebih rendah, selepas arthroplasty sendi pinggul.

4. Mengembangkan kompleks gimnastik terapeutik untuk pesakit yang menjalani endoprostetik sendi bersama pada tempoh pemulihan fizikal yang berlainan.

Dari Januari hingga Disember 2008, kumpulan kajian termasuk 35 orang selepas endoprosthetics.

Petunjuk untuk endoprosthetics ialah:

 • pecah subkelital dan pecahan leher femoral.
 • patah tulang leher femoral tidak boleh direplikasi.
 • patah leher femoral dengan kehelan kepala femoral dengan osteoporosis.
 • nekrosis aseptik kepala femoral.
 • sendi palsu leher femoral.
 • coxarthrosis.

Dalam 33 kes, jumlah prostesis simen digunakan, dalam dua kes prostesis semen tunggal.

Kumpulan umur termasuk pesakit umur persaraan (30 orang - 21 wanita dan 9 lelaki) dan umur bekerja (5 orang - 55 tahun (g) dan sehingga 60 tahun (m)). Majoriti besar adalah orang umur persaraan - 86%, orang yang bekerja usia - 14%.

Memandangkan fakta bahawa patah leher femoral adalah patologi orang tua, perhatian khusus telah dibayar kepada status somatik. Mengendalikan ujian makmal standard dan tambahan, pemeriksaan oleh ahli terapi. Kardiovaskular, kekurangan paru, penyakit hipertensi, diabetes mellitus - selalunya memerlukan pra dan selepas pembetulan pembedahan. Latihan Psycho-sosial telah dijalankan [5]. Sebagai tambahan kepada pemeriksaan wajib, khas dilakukan: radiografi sendi pinggul dalam unjuran anterior - posterior, CT, kaedah pemeriksaan ortopedik (mengukur panjang anggota badan).

Kejayaan operasi bergantung kepada pilihan kaedah endoprostetik rasional, penyediaan pesakit untuk operasi, iaitu, tempoh persediaan preparatif, dan tempoh pemulihan pasca operasi yang berkesan. Selepas pembedahan, pesakit di hospital ialah 2 - 3 minggu. Tempoh pemulihan pasca operasi dibahagikan kepada 3 tempoh:

II - katil lanjutan;

Satu program individu dipilih untuk setiap pesakit berdasarkan keadaan umum, model endoprosthesis, umur, jantina, dan kecergasan fizikal.

Dalam kerja-kerja, untuk mengukur tindak balas kepada beban, pengukuran denyutan jantung, pengukuran tekanan darah, kawalan keadaan mental, ambang sakit telah digunakan. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa kesan paling lengkap pemulihan fungsi anggota badan dari penggunaan kompleks diperolehi oleh pesakit pada peringkat awal pengaktifan. Semasa keluar dari hospital, 32 orang menunjukkan keputusan yang baik, dan 3 pesakit telah mendapat keputusan yang memuaskan, terdapat sindrom kesakitan berkala. Rejimen rawatan utama dicadangkan dalam program pemulihan pemulihan.

Menganalisis data statistik, boleh dikatakan bahawa kira-kira satu juta fraktur femur berlaku dalam satu tahun, 57% daripadanya adalah patah tulang lehernya. Setiap tahun, kira-kira 500,000 ribu pembedahan endoprostetik sendi dilakukan, iaitu setiap 2 minit. Dalam 70% kes, orang berusia lebih 45 tahun adalah tertakluk kepada operasi ini, dan orang yang telah mengalami arthroplasty memerlukan pemulihan yang rasional dan komprehensif.

Program rehabilitasi fizikal yang dicadangkan oleh kami, selepas endoprosthetics bersama hip, termasuk tempoh berikut: preoperative, postoperative (yang dibahagikan kepada awal dan lewat), pemulihan (selepas keluar dari hospital). Untuk setiap tempoh, kami telah mencadangkan alat khas dan kaedah pemulihan fizikal, dengan mengambil kira ciri individu yang mungkin. Sebelum ini, penggunaan pergerakan di dalam sendi yang dikendalikan, dengan beban terdahulu di atas, adalah ciri kompleks yang dicadangkan, latihan yang memberi tumpuan kepada peningkatan secara beransur-ansur dalam pergerakan amplitud yang bergerak secara beransur-ansur dan meningkatkan kekuatan otot.

Dalam tempoh pra operasi, perhatian tertumpu kepada fakta bahawa pesakit diarahkan pada peraturan asas tingkah laku dalam tempoh awal operasi. Satu faktor penting adalah arahan yang jelas, khusus, konsisten, yang termaktub dalam banyak ulangan dan bahan pengajaran.

1. Statistik menunjukkan bahawa kira-kira 2 juta patah tulang paha berlaku dalam satu tahun, 57% daripada mereka adalah patah tulang leher femoral. Yang paling penting dan bermasalah adalah bahawa dalam 70% kes, patah tulang ini berlaku pada individu yang lebih tua.

2. Rawatan konservatif kecederaan sendi pinggul dan leher femur adalah tidak berkesan. Oleh itu, total arthroplasty hip adalah rawatan yang paling berkesan. Setiap tahun, kira-kira 500,000 ribu operasi sedemikian dilakukan, selepas itu pemulihan fizikal yang rasional dan kompleks diperlukan.

3. Asas aktiviti pemulihan dalam tempoh selepas operasi adalah kinesitherapy. Pesakit yang telah menjalani arthroplasty sendi pinggul mesti mematuhi beberapa peraturan yang dicadangkan pada minggu pertama selepas operasi: jangan membengkokkan kaki yang dioperasikan pada sendi pinggul lebih daripada 90 °, jangan membuat gerakan paksa dan pasif, dan sebagainya. Penting untuk tempoh ini adalah pencegahan trombophlebitis (pelaksanaan latihan aktif di sendi buku lali).

4. Dalam tempoh selepas bersalin, perhatian diberikan kepada pesakit di tempat tidur dan belajar berjalan dengan bantuan cara tambahan tambahan. Kami juga menyemak dan mencadangkan penggunaan urut dan fisioterapi.

5. Dalam tempoh pemulihan, perhatian dibayar kepada tingkah laku yang betul pesakit dalam enam minggu pertama selepas pembedahan. Cadangan dicadangkan: jangan duduk di atas kerusi rendah, tidur lebih baik di belakang, duduk di dalam kereta di tempat duduk depan, dan sebagainya. Satu set latihan terapeutik untuk pemenuhan diri dicadangkan. Cadangan juga dibuat untuk tingkah laku yang betul sepanjang hayatnya.

Prospek untuk penyelidikan lanjut. Pada masa ini, pemulihan amat penting dalam kehidupan kemudian orang yang mengalami kecederaan atau pembedahan. Dengan bantuan langkah-langkah pemulihan, kita dapat mencapai penghapusan komplikasi pasca operasi (radang paru-paru, atrofi otot dan kontraksi), serta memulihkan kemampuan pesakit untuk bekerja dan mengembalikannya ke gaya hidup yang bertubuh. Oleh itu, pencarian program pemulihan optimum baru untuk orang yang mengalami kecederaan sistem muskuloskeletal adalah relevan hari ini.

1. Biryukov A. A. Terapi Urut: Panduan Belajar. / A.A. Biryukov. - K.: Sastera Olimpik, 1995. - 200an.

2. Devyatova M.V. Pemulihan motor semasa endoprothesis sendi pinggul / M.V. Devyatova, G.I. Smirnov, V.M. Mashkov, dsb. // Teori dan amalan nat. budaya.- 1998. - № 1. - ms 52-53.

3. Laskutkov A.E. Memo untuk pesakit yang akan mempunyai penggantian pinggul / Laskutkov A.E. Akademi Perubatan Negeri Dnipropetrovsk. Jabatan Traumatologi dan Ortopedik. Enterprise Production Scientific ORTEN LTD. Dnepropetrovsk: - 2004. - 18 p.

4. Lіkuvalnaya fіzkultura yang perubatan sukan / Untuk ed. V.V. Klapchuka, G.V. Dzaka. - K.: Kesihatan, 1995. - 312 ms.

5. Pemulihan perubatan. Panduan / Ed. V.M. Bogolyubov: dalam 3 jilid - M:: Perubatan, 1999.-Jilid 1 - 684 p.

6. Nіkanorov O.K. Zastosuvannya tradisional dan kaedah yang tidak relevan dalam pemulihan fizikal di penyakit dengan fraktur dafa stigovoy kistki ta kistok gomіlki: atref. dis. pada zdobuttya sains. panggung Cand. Sains z fіz.vih: spec. 24.00.03 "Pemulihan Fizikal" / О.К. Nіkanorov. - K., 2006. - 18 p.

7. Rybachuk O. I. Buatan pinggul bersama / O. I. Rybachuk, A.V. Kalashnikov - K.: 2000. - 88 p.

8. Sosin I.N. Fisioterapi dalam pembedahan, traumatologi dan pembedahan saraf / I.N Sosin, M.Kh. Kariev - Tashkent: Perubatan, 1994.- 368 p.

Semua tentang pemulihan selepas arthroplasty pinggul: di rumah dan di hospital

Pengarang artikel: Victoria Stoyanova, doktor kategori kedua, ketua makmal di pusat diagnostik dan rawatan (2015-2016).

Pemulihan selepas arthroplasty pinggul adalah tahap penting rawatan selepas operasi yang bertujuan memulihkan fungsi otot dan kaki. Pemulihan terdiri daripada menghadkan (keganjilan) aktiviti fizikal dalam tempoh selepas pembedahan dan melakukan terapi fizikal.

Prinsip tempoh pemulihan selepas arthroplasty pinggul:

 • permulaan awal
 • Pendekatan individu semasa aktiviti pemulihan,
 • jujukan itu
 • kesinambungan
 • kerumitan.

Pemulihan selepas arthroplasty mempunyai tiga tempoh: awal, lewat dan jangka panjang. Bagi setiap mereka maju kompleks gimnastik tertentu. Jumlah tempoh pemulihan adalah sehingga setahun.

Pemulihan kaki bermula di hospital, di mana pesakit itu dikendalikan. Tinggal kira-kira ada 2-3 minggu. Anda boleh meneruskan pemulihan di rumah atau di pusat pemulihan, dan anda boleh menyelesaikannya di klinik pemulihan atau klinik pemulihan khusus. Sekiranya anda berada di rumah - adalah penting untuk tidak mengganggu terapi senaman dan berjalan terapeutik supaya pemulihan selesai - hanya alat radas otot-otot akan memastikan sambungan sendi tiruan, dan semua fungsi kaki akan dipulihkan.

Kekurangan pemulihan selepas endoprosthetics mengancam dengan kemunculan kehelan kepala endoprosthesis disebabkan oleh kelemahan ligamen, patah periprostetik, perkembangan neuritis dan komplikasi lain.

Pemulihan selepas apa-apa jenis pembedahan bersama, termasuk penggantian pinggul untuk endoprosthesis, dijalankan oleh doktor pemulihan dan / atau doktor terapi fizikal. Dia akan membuat program individu dengan mengambil kira keadaan fizikal pesakit, tahap penyesuaian kepada aktiviti fizikal, umurnya, kehadiran penyakit bersamaan.

Selepas memasang endoprosthesis, keupayaan untuk bekerja adalah nyata. Ketekunan, keinginan untuk pulih, pelaksanaan syor doktor yang tepat adalah kriteria utama untuk pemulihan positif selepas pembedahan penggantian endoprosthesis.

Selanjutnya dalam artikel saya akan menerangkan secara terperinci tempoh pemulihan, tempoh masing-masing; Saya akan menyenaraikan latihan untuk sendi pinggul yang dilakukan di rumah dan di gym.

Tiga tempoh pemulihan

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Pemulihan fizikal pesakit selepas arthroplasty sendi pinggul total. Teks artikel saintifik dalam bidang "Perubatan dan Penjagaan Kesihatan"

Anotasi artikel saintifik mengenai perubatan dan kesihatan awam, pengarang kerja saintifik ialah Kovalenko N.A., Safina A.G.

Penyakit ini dilihat pada individu-individu dari kumpulan umur yang aktif, cenderung kepada perkembangan proses dystrophik, membawa kepada sokongan yang merosot dan fungsi motor pada bahagian bawah kaki, pengurangan ketara dalam keupayaan untuk bekerja dan dalam 64% kes kecacatan. Dalam hal ini, masalah rawatan pemulihan dan kemungkinan survival pesakit dengan coxarthrosis displastik tidak hanya perubatan, tetapi juga masalah sosial.

Topik berkaitan dalam penyelidikan perubatan dan kesihatan, pengarang kerja saintifik ialah Kovalenko N.A, Safina AG,

REHABILITASI FIZIKAL PESAKIT SELEPAS JUMLAH HIP JOIN

Terdapat kecenderungan untuk penyakit ini dikurangkan dan penurunan kadar proses dystrophik. Dalam hal ini, ia bukan masalah perubatan.

Teks karya saintifik mengenai tema "Pemulihan fizikal pesakit selepas arthroplasty sendi pinggul total"

"Masalah-masalah PEDAGOGIKAL-PSIKOLOGIK DAN PERUBATAN DAN BIOLOGI

BUDAYA FIZIKAL DAN SPORT

Jurnal Elektronik Akademi Budaya, Sukan dan Pelancongan Akademi Negeri Kama

Per. El No. FS77-27659 dari 26 Mac 2007 No. 9 (4/2008) Bahan Terbitan Khas Persidangan Saintifik dan Praktikal Semua-Rusia KAMGAFKSiT

28 November 2008

"SYARAT MODERN DAN PERSPEKTIF PENGENALAN TEKNOLOGI INOVATIF _ DALAM PELUANG DAN SISTEM PENDIDIKAN FIZIKAL" _

REHABILITASI FIZIKAL PESAKIT SELEPAS JUMLAH ENDOPRESISASI THUNDERA

N.A. Kovalenko - Calon Sains Perubatan, Profesor Madya AG Safina - Calon Sains Perubatan, Profesor Madya Kama State Academy of Physical Culture, Sports and Tourism

REHABILITASI FIZIKAL PESAKIT SELEPAS TOTAL HIP

N.A. Kovalenko - PhD, profesor bersekutu A.G. Safina - PhD, profesor bersekutu

Kata kunci: pemulihan fizikal, endoprosthetics, sendi pinggul.

Anotasi. Penyakit ini dilihat pada individu-individu dari kumpulan umur yang aktif, cenderung kepada perkembangan proses dystrophik, membawa kepada sokongan yang merosot dan fungsi motor pada bahagian bawah kaki, pengurangan ketara dalam keupayaan untuk bekerja dan dalam 64% kes kecacatan. Dalam hal ini, masalah rawatan pemulihan dan kemungkinan survival pesakit dengan coxarthrosis displastik tidak hanya perubatan, tetapi juga masalah sosial.

Kata kunci: pemulihan fizikal, endoprosthetics, sendi pinggul.

Abstrak. Terdapat kecenderungan untuk penyakit ini dikurangkan dan penurunan kadar proses dystrophik. Dalam hal ini, ia bukan masalah perubatan.

Menurut Institut Penyelidikan Rusia Traumatologi dan Ortopedik. R.R. Vreden, daripada setiap 10,000 orang dewasa di Rusia, 353 orang menderita penyakit sendi-sendi besar kaki, di mana 7.7% memerlukan penggantian sendi buatan. Oleh itu, permintaan penduduk Persekutuan Rusia pada masa ini kira-kira 300,000 endoprostheses (37 per 10,000 penduduk). Setiap tahun di Tatarstan, patah leher femoral dicatatkan di lebih daripada 1,000 orang.

Pada masa ini, operasi penggantian endoprosthesis bagi penyakit dan kecederaan sendi anggota badan besar dilakukan di Persekutuan Rusia di hampir semua hospital khusus serantau dan republikan. Untuk meningkatkan fungsi sistem kardiovaskular dan sistem pernafasan, untuk mengoptimumkan penjanaan postoperatif, serta memulihkan fungsi yang telah hilang sebelum ini dari anggota yang dikendalikan, pesakit menjalani pemulihan postoperative awal.

Menurut kesusasteraan, tempoh tinggal di hospital selepas arthroplasty sendi pinggul di klinik terkemuka Moscow, St. Petersburg, Nizhny Novgorod, Novosibirsk, Kazan purata 21 hari. Pada masa yang sama, di klinik Amerika Syarikat (Mayo Clinic), Jerman (ENDO-Klinik Hamburg), Belgium (Hospital Umum Frederiksberg), penginapan hospital purata selepas operasi yang sama adalah 5 hari.

1. Untuk membangunkan kompleks untuk pemulihan pesakit yang menjalani penggantian endoprosthesis dalam tempoh selepas operasi.

2. Untuk mengurangkan tempoh tinggal pesakit di hospital dalam tempoh selepas operasi.

3. Meningkatkan hasil jangka endoprosthetics jangka panjang.

Untuk mencapai matlamat kajian, tugas-tugas berikut telah ditetapkan:

1. Pengenalan kepada amalan klinikal Hospital Tukaevsky Central dan Hospital Bandar No. 6 di Naberezhnye Chelny kompleks langkah-langkah pemulihan bagi pesakit selepas arthroplasty sendi pinggul.

2. Jururawat mengajar untuk melaksanakan tahap pemulihan perubatan.

3. Pertubuhan sistem pemulihan dan pemantauan pesakit selepas penggantian bersama.

Bahan dan kaedah penyelidikan

Kerja ini dilakukan berdasarkan Hospital Tukaevsky Central dan hospital berdendam Naberezhnye Chelny City Hospital No. 6, di mana dari 2002 hingga 2008, 167 arthroplasty sendi pinggul dilakukan pada 159 pesakit. Umur pesakit dari 31 hingga 88 tahun

lelaki - 51, wanita - 108. Lapan pesakit menjalani arthroplasty dua hala dengan selang antara operasi 1.5-3 bulan.

Petunjuk untuk pembedahan:

1. Fraktur femur proksimal dan akibatnya - 72.

2. Nekrosis aseptik kepala femoral - 19 pesakit (25 sendi).

3. Ankylosing spondylitis - 2 pesakit (4 sendi).

4. Coxarthrosis deforming pelbagai etiologi - 66 pesakit.

Bergantung pada usia pesakit, keadaan umum pesakit, kehadiran penyakit yang berkaitan dan sifat patologi sendi pinggul, jenis implan berikut telah digunakan:

- dalam 7 pesakit yang berumur lebih dari 80 tahun dan dengan kehadiran penyakit bersamaan, arthroplasty subtotal telah dilakukan menggunakan endoprosthesis Muro-CITO,

- dalam 4 pesakit yang lebih muda dari 40 tahun, endoprostheses penetapan cementless telah diimplan.

- 61 prostetik dipasang dalam versi hibrid (kaki tanpa cement fit + cemented cup),

- 92 endoprosthesis yang ditanam dengan penetapan simen.

Firma endoprosthes ditubuhkan: Eskulap (Jerman), Zimmer (USA), Mathis (Switzerland), Bayomed (United Kingdom), ESI (Rusia)

Setiap pesakit menjalani pemulihan selepas pembedahan awal.

Latihan mula melakukan pembedahan medan hari berikutnya.

1. Flexion dan lanjutan pada sendi buku lali. Latihan ini meningkatkan peredaran darah di bahagian bawah badan dan mencegah pembentukan thrombophlebitis. Latihan dilakukan dengan perlahan dan berulang kali.

2. Ketegangan otot paha depan dan anjakan patella. Latihan ini menguatkan otot quadriceps paha, yang diperlukan untuk penstabilan dalam sendi lutut semasa berjalan. Tekanan paha selama 5 saat, kemudian berehat, ulangi senaman berkali-kali.

3. Ketegangan kumpulan otot paha posterior. Buat sedikit lenturan kaki di lutut dan tekan tumit di atas katil selama 5 saat, ulangi banyak kali.

4. Ketegangan otot gluteal. Latihan menguatkan otot-otot punggung, yang memainkan peranan penting ketika berjalan. Tekan kedua-dua pantat selama 5 saat, ulangi latihan itu berkali-kali.

Selepas mengeluarkan parit dari luka pembedahan pada hari kedua selepas operasi, pesakit diletakkan di tempat tidur dengan kaki di atas lantai. Berikan latihan pernafasan dalam kombinasi dengan latihan di atas bahu bahu atas.

Pada hari ke-3 selepas operasi, pesakit dinaikkan ke kakinya, pesakit mula berjalan di atas tongkat tanpa beban penuh pada anggota yang dikendalikan. Pesakit tua yang lemah dengan koordinasi gangguan pergerakan dan anggota badan yang lemah mula berjalan dengan bantuan pejalan kaki.

Dari 4-5 hari menambah senaman dengan penculikan paha, gelongsor tumit di tilam di kedudukan terlentang, meningkatkan kaki dengan pemisahan tumit dari pesawat mendatar, setiap senaman dilakukan 10 kali tiga kali sehari.

Selepas 6-7 hari selepas pembedahan, pesakit meninggalkan wad ke koridor.

Jahitan dikeluarkan pada hari pelepasan untuk 8-9 hari selepas pembedahan: orang tua untuk mengenakan perbezaan luka pinggang mengenakan pita pelekat.

Selepas keluar rumah, pesakit terus menjalankan terapi fizikal. Adalah disyorkan untuk menjalankan kelas tiga kali sehari, 6-12 kali setiap senaman, tempoh kelas dari 10-15 minit meningkat kepada 20-25 minit.

Sebulan selepas operasi, pesakit dibenarkan beban penuh pada anggota yang dikendalikan.

1. Komplikasi awal dan awal selepas operasi tidak dipatuhi.

2. Panjang purata tinggal di hospital adalah 10 hari tidur.

3. Keputusan rawatan jangka panjang dikaji selama 6 bulan. sehingga 6 tahun pada 133 pesakit.

4. Dalam 2 pesakit pada bulan pertama, ada terlepasnya kepala endoprosthesis, dislokasi telah disesuaikan secara konservatif, fungsi anggota badan kemudian dipulihkan.

5. Penilaian keputusan jangka panjang dilakukan mengikut skala antarabangsa Harris (dengan mengambil kira data subjektif, fungsi bersama dan ciri-ciri radiologi).

6. Semua pesakit berpuas hati dengan hasil operasi. Mereka berjalan dengan beban penuh pada anggota yang dikendalikan. Orang yang berumur bekerja kembali ke profesion dan jawatan mereka.

7. Menurut Skala Harris, hasil rawatan jangka panjang dinilai dengan baik - 115 orang (87%), memuaskan - 18 orang (13%)

1. Mengendalikan pemulihan fizikal dalam tempoh awal selepas operasi dapat mengurangkan pesakit di hospital.

2. Kajian terhadap keputusan jangka panjang menunjukkan bahawa pelepasan awal pesakit dari hospital tidak meningkatkan jumlah hasil yang tidak memuaskan dan sesuai dengan hasil rawatan di klinik khusus di negara ini.

3. Pengalaman klinik asing menunjukkan bahawa hasil yang dicapai tidak muktamad dan boleh diperbaiki.

Pemulihan fizikal dalam subjek arthroplasty sendi bersama disertasi dan abstrak di HAC 13.00.04, Calon Sains Pedagogical Kalinina, Olga Vladimirovna

Jadual Kandungan Calon Sains Pedagogikal Kalinina, Olga Vladimirovna

BAB I. ANALISIS ANALISIS LITERATUR PADA

1.1. Epidemiologi osteoarthritis.

1.2. Etiopathogenesis osteoarthritis.

1.3. Rawatan osteoarthritis.

1.3.1. Rawatan pembedahan. kepada 1.3.2. Pemulihan fizikal pesakit dengan arthroplasty pinggul.

1.3.2.1. Latihan untuk arthroplasty pinggul.

1.3.2.2. Latihan dalam air dengan arthroplasty pinggul.

1.3.2.3. Permohonan urut untuk endoprosthetics

4 sendi pinggul.

Pengenalan tesis (sebahagian daripada abstrak) mengenai topik "Pemulihan fizikal dalam arthroplasty sendi pinggul"

Relevan kerja. Arthrosis mempunyai bahagian penting dalam keseluruhan struktur morbiditi penduduk (sehingga 12%) dan kedudukan pertama di kalangan luka sendi (sehingga 80%). Bentuk degeneratif-dystrophic yang paling umum (DDP) adalah deforming coxarthrosis, yang disebabkan oleh kursus klinikal yang teruk sering menyebabkan ketidakupayaan, berbanding dengan arthrosis penyetempatan lain / 42, 69, 70,71,81, 190 /.

Rawatan konservatif pesakit dengan deformans coxarthrosis berkesan hanya untuk masa yang singkat dalam bentuk awal penyakit akibat gangguan biomekanik yang tidak dapat diselesaikan dalam sendi. Pantang berpanjangan daripada campur tangan pembedahan memerlukan perubahan kotor pada sendi dan memburukkan lagi prognosis rawatan / 77 /.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pelbagai intervensi pembedahan ortopedik digunakan secara meluas, bergantung kepada peringkat penyakit dan perubahan anatomi / 6, 22, 81, 114, 119 /. Apabila memilih kaedah campur tangan pembedahan untuk coxarthrosis peringkat III dan IV, kebanyakan pakar bedah memilih endoprosthetics / 5, 6, 36, 93, 100, 111, 154, 192, 198 /.

Selepas campur tangan radikal sedemikian, tugas yang sama pentingnya adalah untuk memulihkan fungsi pautan baru yang dihasilkan oleh sistem muskuloskeletal (ODA) dan pembaikan tisu yang paling lengkap, yang menentukan kegunaan fungsi secara keseluruhan bersama / 62, 82, 96, 99, 186, 192 /.

Dalam kesusasteraan, terdapat hanya tanda-tanda kesan positif pemulihan fizikal pada kursus klinikal coxarthrosis dan selepas arthroplasty sendi pinggul kedua-duanya pada minggu pertama selepas pembedahan dan pada masa kemudian / 65, 66,136, 162, 164, 167, 200 /.

Walaupun masalah pemulihan pesakit semasa endoprotection sendi pinggul (TS) menarik perhatian ramai pakar pelbagai profil, isu pemulihan fizikal mereka tidak cukup dibangunkan. Khususnya, tidak jelas bagaimana, sehubungan dengan panjang proses pemulihan fizikal, untuk menganjurkannya, apa cara dan kaedah yang digunakan pada masa yang berlainan dan untuk memulihkan fungsi berjalan.

Oleh itu, kami percaya bahawa pembangunan kaedah berasaskan saintifik untuk persediaan preoperative dan pengurusan pasca operasi pesakit akan menyumbang kepada peningkatan hasil rawatan pembedahan endoprosthet sendi pinggul.

Tujuan kerja. Tujuan kerja ini adalah untuk membangunkan dan secara saintifik membuktikan kaedah rehabilitasi fizikal pesakit dengan penggantian endoprosthesis sendi pinggul untuk coxarthrosis gred III dan IV.

Kebaharuan saintifik. Untuk pertama kalinya, program pemulihan fizikal peringkat komprehensif untuk pesakit dengan endoprosthetics sendi pinggul, dikendalikan untuk coxarthrosis, gred III dan IV, termasuk tahap pesakit dalam dan pesakit luar, tinggal di rumah, kompleks pelbagai cara dan cara pemulihan, urutan mereka dengan tempoh telah dibangunkan dan berasaskan saintifik. ^ Pengalihan dan tugas ditentukan oleh tempoh, cara utama memulihkan keupayaan sokongan anggota yang dikendalikan, keseimbangan statik dan dinamik, fungsi pergerakan dengan sokongan tambahan dan kemahiran berjalan yang betul.

Hipotesis kerja Kami menganggap bahawa program pemulihan fizikal yang dibangunkan oleh kami untuk arthroplasty sendi pinggul untuk coxarthrosis gred III-IV akan menyumbang kepada tema yang lebih pantas untuk memulihkan fungsi sendi pinggul, berjalan dan meningkatkan kecergasan fizikal pesakit.

Objektif kajian. Sistem pemulihan fizikal pesakit dengan arthroplasty pinggul.

Subjek penyelidikan. Cara dan kaedah pemulihan fizikal dan keberkesanan impak mereka terhadap penunjuk fungsi anggota pesakit yang dikendalikan dengan arthroplasty sendi pinggul.

Kepentingan praktikal. Program pemulihan fizikal peringkat berperingkat yang dibangunkan untuk arthroplasty sendi pinggul dengan ketara meningkatkan prestasi fungsi dan keupayaan sokongan anggota yang dikendalikan, sebahagian besarnya mengembalikan kemahiran berjalan dengan betul. Semua ini membolehkan kami mengesyorkan program pembangunan pemulihan fizikal untuk kegunaan meluas di institusi perubatan.

Peruntukan yang berikut perlu dipertahankan:

1. Struktur organisasi pemulihan fizikal peringkat kursus pesakit dengan arthroplasty pinggul.

2. Program pemulihan fizikal yang komprehensif untuk pesakit yang mempunyai endoprosthet sendi pinggul.

3. Cara dan kaedah pemulihan fizikal pesakit dalam tempoh dengan arthroplasty pinggul.

Kesimpulan tesis mengenai "Teori dan kaedah pendidikan jasmani, latihan olahraga, budaya fizikal rekreasi dan adaptif", Kalinina, Olga Vladimirovna

9. Keputusan kajian menunjukkan bahawa program pembangunan pemulihan fizikal di endoprosthetics kenderaan adalah sangat berkesan, kerana ahli kumpulan utama yang melaksanakan sepenuhnya program ini dengan ketara dan boleh dipercayai (berbanding dengan kumpulan kawalan) parameter fungsi yang lebih baik bagi anggota yang dikendalikan, ujian motor, kemahiran tetap berjalan lancar tanpa sokongan tambahan telah dibangunkan, penunjuk kuantitatif dasar berjalan bertambah baik. Kurangnya keputusan positif pemulihan dalam kumpulan kawalan adalah berkaitan dengan fakta bahawa, bermula dari tempoh pemulihan, mereka memenuhi kurang daripada 50% daripada pemulihan cara yang telah ditetapkan.

10. Pada akhir tempoh penyesuaian, ketahanan otot-otot kaki bawah untuk berjalan masih kekal dikurangkan, kerana wakil-wakil dari kedua-dua kumpulan, terutama kumpulan kawalan, mempunyai keletihan yang ketara ketika berjalan pada siang hari dengan 3-4 km. Ini memerlukan penggunaan pada masa depan pemulihan fizikal secara berkala pada pesakit luar atau pesakit luar, serta menjalankan latihan fizikal secara bebas untuk mengekalkan dan menguatkan otot pelvis dan ikat pinggang yang lebih rendah.

1. Program pemulihan fizikal peringkat pesakit untuk pesakit yang mempunyai endoprosthetics kenderaan harus termasuk tahap pesakit dalam dan pesakit luar, tinggal di rumah, kompleks pelbagai cara dan kaedah pemulihan, urutan penggunaannya mengikut tempoh, cara asas memulihkan kemampuan sokongan anggota yang dikendalikan, keseimbangan statik dan dinamik, fungsi pergerakan dengan sokongan tambahan dan kemahiran berjalan yang betul.

2. Proses pemulihan keseluruhan pesakit dengan endoprostetik kenderaan harus dibahagikan kepada 6 tempoh rehabilitasi kursus peringkat: tempoh pra operasi (1.5 - 2 minggu sebelum pembedahan); tempoh selepas pembedahan awal (sehingga 5-7 hari selepas pembedahan); tempoh berlarutan (dari 5-7 hingga 17-21 hari selepas operasi); tempoh pemulihan (dari 17-21 hari hingga 10-12 minggu selepas pembedahan); tempoh latihan (dari 10 hingga 12 minggu selepas pembedahan kepada 4-4.5 bulan); tempoh penyesuaian (dari 4-4.5 hingga 8-10 bulan selepas pembedahan).

3. Semasa tempoh pra-operasi, cara dan cara pemulihan fizikal adalah bertujuan untuk: meningkatkan nada emosi, meningkatkan tahap fungsi otot anggota bawah dan bahagian atas otot, serta tulang belakang lumbar, merangsang otot-otot pinggang pelvis, belajar latihan awal pasca operasi, kemahiran penjagaan diri, kelonggaran penambah otot paha dan flexor, pembaikan peredaran darah dalam anggota badan. Semua ini membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan trophisme sendi.

Adalah disyorkan untuk merangkumi latihan fizikal (latihan penguatkuasaan umum, senaman, koordinasi, otot regangan, latihan pernafasan statik dan dinamik dalam program pemulihan fizikal dalam tempoh pra operasi, disyorkan untuk melakukan latihan dinamik bebas dalam ketegangan isometrik bersama pergelangan kaki, kumpulan otot gluteal), urut, simulator (pedal dan treadmill berbasikal), fisioterapi (kursus terapi laser atau elektroforesis perubatan ditetapkan untuk Saya mempunyai sindrom kesakitan).

4. Pemulihan fizikal pada tempoh pasca operasi awal dijalankan dengan tujuan untuk membangunkan pergerakan di dalam kenderaan, meningkatkan trophisme tisu kenderaan yang dikendalikan, menguatkan otot-otot kaki bawah dan ikat pinggang, dan mengajar pesakit berjalan dengan tongkat. Sapukan latihan lembut untuk latihan kenderaan dan tonik untuk bahagian tubuh yang sihat. Bersama dengan ini, latihan harus digunakan untuk semua sendi anggota badan yang sihat dan sendi kecil yang dikendalikan. Untuk mengelakkan komplikasi pasca operasi, latihan untuk TS dalam kedudukan terdedah, baik sihat dan dikendalikan pada anggota badan, harus dilakukan di bawah keadaan yang ringan (gunakan bingkai Balkan, permukaan yang dipoles).

Ciri utama adalah perkembangan awal fungsi sendi dengan beban paksi lewat di atasnya dan latihan isometrik awal yang menstabilkan sendi. Kepada yang di atas, urut dan fisioterapi disyorkan (untuk menghapuskan keradangan sisa dan memperbaiki proses tropik di dalam badan).

5. Dalam tempoh pemulihan fizikal, untuk meningkatkan nada psikososial umum pesakit, untuk mengelakkan komplikasi pasca operasi daripada sistem kardiovaskular dan pernafasan, saluran gastrousus, bedores, untuk membuat rehat untuk kawasan operasi, untuk mengelakkan kontraksi putaran, pengenalan kedudukan awal berdiri, melatih pesakit untuk berjalan di atas tongkat, kemasukan bebanan semasa latihan untuk menguatkan otot-otot ikat pinggang bahu, meningkatkan latihan untuk semua sendi anggota yang dikendalikan dalam keadaan ringan dan menjalankan pergerakan aktif pasif di dalam kenderaan yang dikendalikan. Sesi urut dan fisioterapi akhir dilakukan.

6. Tempoh pemulihan disebabkan tempohnya hendaklah dibahagikan kepada dua kursus yang berlangsung selama 2-3 minggu setiap satu dengan istirahat antara mereka dengan tempoh yang sama di rumah.

Semasa kursus pertama, tugas pemulihan fizikal adalah: pemulihan fungsi TC, normalisasi trophisme tisu TC, menguatkan otot pinggang pelvis, meningkatkan keadaan fungsional kaki, serta mengukuhkan kumpulan otot kedua-dua anggota yang dikendalikan dan sihat, mengembalikan daya ketahanan mereka kepada beban statik dan dinamik jangka panjang untuk tujuan memunggah dan menstabilkan bersama, pencegahan atau pembetulan yang dikendalikan bersama dengan pelanggaran ODE yang bersamaan. Adalah disyorkan untuk menggunakan senaman untuk otot belakang, punggung, ikat pinggang. Latihan dalam anggota yang dikendalikan pada akhir kursus adalah dinasihatkan untuk melakukan semua paksi. Yang paling berkesan ialah penggunaan latihan fizikal khas dengan kombinasi latihan otot gluteal (EMG-BFB), bermula dari minggu kelima. Seterusnya, sambungkan urutan.

Tugas utama pemulihan fizikal kursus kedua adalah untuk penjanaan tisu tulang, latihan sistem otot anggota yang cedera, pembentukan pampasan sementara (berjalan dengan tongkat). Adalah disyorkan untuk menggunakan senaman untuk semua sendi kaki untuk mengatasi berat anggota badan. Kebanyakan senaman dilakukan dalam pemunggahan: berbaring di bahagian belakang, perut, di bahagian yang sihat. Perhatian yang sangat baik perlu dibayar untuk pemulihan kekuatan dan ketahanan otot-otot anggota yang dikendalikan, dan terutamanya otot quadriceps paha. Bagi pesakit dengan luka kedua-dua latihan fizikal TS dalam kedudukan menegak dirancang dalam kuantiti yang lebih kecil. Penggunaan hydromassage, senaman dalam air dan berenang dalam kursus ini, EMG-BFB menyumbang kepada pemulihan pesat fungsi sendi.

7. Objektif pemulihan fizikal tempoh latihan adalah bertujuan untuk memperbaiki keadaan ODE, memulihkan kemahiran berjalan dengan betul tanpa sokongan tambahan, penyesuaian kepada kuasa tertentu dan tekanan kelajuan, serta beban statik dan dinamik jangka panjang dalam kehidupan seharian.

Pada peringkat awal latihan, latihan harus menyumbang kepada pembangunan dan penyatuan keseimbangan yang stabil dalam pesakit. Apabila menyelesaikan masalah ini, perlu bermula dengan latihan keseimbangan statik, iaitu. dengan prestasi latihan baki khas, membangunkan semasa kedudukan pelajar biasa. Selepas itu, teruskan penyatuan kestabilan dinamik kerana latihan yang disasarkan yang dilakukan semasa pergerakan itu. Dari minggu ke-12 selepas operasi, disarankan untuk melatih pesakit untuk memindahkan berat badan kepada anggota yang dikendalikan. Penggunaan simulator, latihan fizikal dalam air, berenang, EMG-BF adalah disyorkan.

8. Salah satu tugas utama pemulihan fizikal dalam tempoh latihan adalah untuk melatih pesakit dalam perjalanan yang betul berjalan.

Seluruh proses belajar berjalan dibahagikan kepada 3 peringkat. Pada peringkat pertama, tumpuan adalah latihan dalam kedudukan dengan kedua-dua anggota badan; tahap kedua adalah peralihan dari berdiri ke jalan kaki, di mana mereka belajar dan menetapkan unsur-unsur langkah; Peringkat ketiga bertujuan untuk memupuk berjalan kaki berirama, licin, seragam, mendekati berjalannya orang yang sihat. Dalam 2-3 kelas pertama, perlu menggunakan sokongan tambahan.

9. Dalam tempoh penyesuaian, tugas utama pemulihan fizikal adalah: memulihkan lagi pergerakan berjalan kaki yang betul, mengekalkan kekuatan dan ketahanan otot-otot kaki bawah, memperluaskan peluang kehidupan seharian, penyesuaian sosial penuh. Pesakit dinasihatkan untuk melengkapkan satu pemulihan fizikal penuh pada pesakit luar atau pesakit luar, dan juga melaksanakan set latihan fizikal yang disyorkan di rumah.

10. Di peringkat pemulihan fizikal yang jauh, perkara utama adalah penggunaan langkah-langkah pemulihan di rumah, termasuk: kompleks latihan kendiri, berjalan kaki dosis, dan juga menyelesaikan 2 kali setahun kursus pemulihan fizikal penuh dalam suasana hospital menggunakan semua cara dan cara yang disyorkan pemulihan.

11. Dalam proses pemulihan fizikal, adalah perlu untuk melakukan pemerhatian pedagogis terhadap pesakit, serta memantau kesan-kesan kerja fisik menggunakan metode pulsometer. Adalah dinasihatkan untuk menilai keberkesanan langkah-langkah pemulihan dengan bantuan dynamometry, goniometri, EMG dengan biofeedback. Tetapi yang paling penting adalah penilaian kualiti fungsi berjalan dan jarak perjalanan.

12. Berdasarkan hasil penyelidikan yang dijalankan oleh program pemulihan fizikal yang dicadangkan untuk endoprosthetics TC, dapat disimpulkan bahwa latihan fisik di gim dan renang, berenang, hydromassage, berbagai simulator, dan EMG dengan BFB dapat direkomendasikan.

Program pemulihan fizikal, yang sepatutnya dilaksanakan di klinik dan pusat pemulihan, menyediakan prinsip pemulihan utama: ketulenan, dos dan aksesibiliti. Program rehabilitasi fizikal yang dibina dan praktikal boleh digunakan bukan sahaja kepada pesakit selepas endoprosthetics TC, tetapi juga mengalami coxarthrosis I dan II.

Rujukan calon penyelidikan disertasi sains pedagogi Kalinina, Olga Vladimirovna, 2002

1. Avdonchenko TS, Robin S.I., Zamulin A.D. Latihan fizikal terapeutik selepas endoprosthetics sendi pinggul dalam tua / Rehabilitasi dalam perubatan dan sukan: Proc. laporan M. - 1998. - ms 103.

2. Agababova, ER, Dulyapin, V.A. Isu-isu utama diagnosis dan rawatan osteoarthrosis yang cacat utama // Soalan rheumatologi. -1971. № 4. - ms 31-37.

3. Agababova E.R., Alekberova Z.S., Astapenko MG. / Buku Panduan rheumatologi. M:: Perubatan, 1995. - 272 ms.

4. Agadzhanyan V.V., Pak V.P., Sinitsa A.S. Nilai total arthroplasty dalam rawatan pembedahan pesakit dengan coxarthrosis // Bahan plenum kedua Persatuan Traumatologists dan Ortopedis Rusia, Rostov-on-Don: 1996. ms 99-101.

5. Alymkulov E.A. Pengalaman dalam rawatan hip arthrosis deformans / Sabtu. saintifik kerja-kerja madu Kyrgyz. Inst. Frunze: 1969. -t. 57. - ms 234-238.

6. Archinova MI, Rodskaya NL Pengaruh jisim mata sulphurous pada sistem kardiovaskular pesakit dengan polyarthritis / Pengumpulan doktor kerja institusi perubatan. Pyatigorsk: PNIIKiF.- 1959.-volume 3. - ms 143-152.

7. Askarov A.F. Mengenai peredaran peredaran darah serantau dalam patogenesis merubah arthrosis // Rheumatologi. 1985. - № 1. - ms 27.

8. Astapenko M.G. Rheumatologi klinikal: Panduan. M:: Perubatan, 1989.-581 ms.

9. Bakharev A.A. Urut terapeutik untuk kecederaan dan penyakit ODE: Kaedah pembangunan untuk pelajar fakulti asas Akademi dalam terapi fizikal khusus, urutan, pemulihan. M.: RIO RGAFK, 1995. - 21 p.

10. White H.A. Panduan kepada urutan terapeutik. M:: Perubatan, 1983.-287 ms.

11. White N.L., Lebedeva I.P. Faktor-faktor / Perubatan sukan. M:: Perubatan, 1984. - ms 178-187.

12. Berdyaev A.F. Penyakit dan kecederaan sendi dan tulang. M: Med-guise, 1956. -243 ms.

13. Berman A.I. Anatomi patologi patologi arthrosis sendi pinggul / Laporan Plenum mengenai penjagaan poliklinik penduduk, dan bantuan ortopedik, laporan. M.: Perubatan, 1965. S. 28-30.

14. Biryukov A.A. Mandi dan urut. Minsk: Polymya, 1996. - 304 p.

15. Biryukov A.A. Urut untuk semua (Buku rujukan). M: Ariadna, 1996. - 430 p.

16. Biryukov A.A. Urut untuk semua orang. M.: Lukomorye, 1999. - 430 p.

17. Bogdanov F.R., Rokityansky V.I., Finogenov S.I. Rawatan fizikal dalam trauma dan ortho. Kiev: Kesihatan, 1970. - 196 ms.

18. Brzhozovsky AG Disfiguring arthrosis // Kursus pembedahan peribadi. M.: Medgiz, 1948. - ms 630-632.

19. Bykhovsky Z.E. Rawatan penyakit sendi. M.: Medgiz, 1951. -156 ms.

20. Bykhovsky Z.E. Rawatan resort Sanatorium pesakit dengan penyakit organ gerakan // Asas balneology. M: Medgiz, 1958. - ms 383-397.

21. Bykhovsky Z.E. Rheumatik dan penyakit bukan reumatik sendi dan rawatan spa mereka. M: Medgiz, 1962. - 338 h.

22. Pengenalan kepada teori budaya fizikal: Manual untuk institut budaya fizikal / Diedit oleh L.P. Matveyev. M: Kebudayaan Fizikal dan Sukan, 1983. - 128 p.

23. Velyaminov H.A. Ajaran penyakit sendi dari sudut pandangan klinikal. L: Negeri. Publishing House, 1924. - 433 p.

24. Vinogradova, T.P. Diagnosis patologi osteo-artikular oleh biopsi. M:: Perubatan, 1964. - 117 h.

25. Vitenzon A.C. Corak berjalan normal dan patologi seseorang. M.: TsNIIIPP, 1998. - 271 p.

26. Rawatan pemulihan dan pemulihan perubatan // Sb. saintifik tr. isu 1. - Novokuznetsk: NOSRI, 1993. - 146 ms.

27. Rawatan pemulihan selepas arthroplasty hip: Kaedah, recom. / Comp. P.V. Yuriev - L.: LNIITO, 1980.- 22 h.

28. Gavrilova H.A. Penggunaan urut douche bawah air untuk obesiti dan arthrosis dan arthralgia berkaitan / Soalan balneology, fisioterapi dan terapi fizikal. 1969. - № 5. S. 440-441.

29. Gambarov G.G. Mengenai isu arthritis klinik // Perubatan klinikal. 1934. - № 7. - P.10-17.

30. Gankin A.B. Coxarthrosis pada remaja dan remaja: Pengarang. dis.. Dr med sains. S-Pb., 1993. - 36 p.

31. Golubeva I.V. Mengubah arthrosis sendi pinggul // Prosiding laporan plenum mengenai peruntukan poliklinik penduduk dengan penjagaan ortopedik dan trauma. M.: Medgiz, 1965.-S. 29-31.

32. Gordienko, MV, Belous, A.M., Moiseeva, K.N. Regenerasi tisu tulang pada haiwan muda dan tua / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam ortopedik dan traumatologi. Kiev: Sihat Saya, 1966. - ms 217-219.

33. PI Gotovtsev Kebudayaan fizikal dan urutan terapeutik. M:: Perubatan, 1987. -304 ms.

34. Grashchenkova T.N. Rawatan pemulihan awal pesakit selepas operasi restoratif rekonstruktif pada contoh coxarthrosis displastik: pengarang. dis.. Cand. madu sains. - Kiev, 1993. - 21 p.

35. Greenwald I.M. Rawatan pemulihan untuk penyakit traumatik dan ortopedik / Sabtu. saintifik tr. JL: GNITO, 1978. - ms 91-95.

36. Turin G. Rehabilitasi dalam penyakit sistem muskuloskeletal di pelombong // Ortopedik, traumatologi, prostetik. -1973. No. 10.-S. 38-41.

37. Guriev V.N. Coxarthrosis dan rawatan pembedahannya. Tallinn: Valgus, 1984. 342 p.

38. Davidenkova SF, Liberman A.S., Melnikova V.P. Petunjuk metabolisme lipid dan peroksidasi lipid dalam individu dengan pelbagai jenis luka pada kaki bawah paras bawah // Perubatan Klinikal. 1992. - № 5-6. - ms 39-42.

39. Japaridze E.G. Keberkesanan kemasukan urut dalam rawatan kompleks arthrosis // Bahan persidangan saintifik saintis perubatan muda. Tbilisi: 1976. - ms 59-61.

40. Devyatova M.V., Smirnov G.I., Mashkov V.M. Pemulihan motor di arthroplasty pinggul. // Teori dan Amalan Nat. budaya. 1998. - №1. - ms 52-53.

41. Diterikhs M.M. Pengenalan kepada klinik penyakit sendi. M.: Medgiz. - 1937. - 376 s.

42. A. Dreyer, V.I. Goldblat, P.V. Yuriev Prinsip-prinsip asas rawatan pemulihan konservatif pesakit dengan pembentukan arthrosis sendi pinggul // Coll. saintifik berfungsi "Arthrosis sendi besar". L.: LNIITO, 1977. - P.69-78.

43. Dubrov Ya.G., Golubeva M.V. Rawatan deformans hip arthrosis / Prosiding RITO. 1971. - volum 2. - ms 271-272.

44. Dubrov Ya.G., Golub I.V. Hasil rawatan merubah arthrosis sendi pinggul. L.: LNIITO, 1977. - ms 81-82

45. Dubrovsky V.I. Semua jenis urut. M.: Pengawal Muda, 1992. -428 ms.

46. ​​Dubrovsky V.I. Perubahan dalam aliran darah otot dan vena di bawah pengaruh urut // Teori dan amalan nat. budaya. 1982. - № 4. - ms 5657.

47. Dubrovsky V.I. LFK: Buku teks untuk pelajar universiti. M.: Vlados, 1999. - 608 p.

48. Dubrovsky V.I., Dubrovskaya N.M. Manual praktikal pada maesazhu. M.: Langkah, 1993. - 448 ms.

49. Dulyapin V.A. Nilai kajian morfologi cecair sinovial untuk diagnosis dibezakan pelbagai lesi sendi / Bahan persidangan saintifik praktikal antarabangsa, Pyatigorsk: PNIIK, 1968. ms 17-18.

50. Yezhov Yu.I. Pembedahan rekonstruktif dalam penyakit degeneratif-dystrophic sendi pinggul: Auto-ref. dis.. Dr med sains. M., 1989. - 30 p.

51. Yemets G.L. Soalan tentang traumatologi dan ortopedik. Kharkiv: 1958. -C. 18-21.

52. Efimov V.N., Timoshenkov V.M., Nikolaevsky JI.B. Kaedah pemulihan kompleks fungsi sendi pinggul pada pesakit dengan rawatan coxarthrosis / Rehabilitasi bilateral dengan akibat kecederaan ODA. L.: Medgiz, 1984. - P. 134-140.

53. Zhuravleva A.I., Graevskaya N.D. Perubatan sukan dan terapi fizikal: Panduan untuk doktor. M:: Perubatan, 1993. - 432 p.

54. Zhuravleva A.I. Arahan utama penyelidikan saintifik terhadap terapi fizikal dan perubatan sukan pada 1996-1999: Ulasan dan kuliah // Buletin perubatan sukan di Rusia. 1999. - №1 (22). - ms 27-31.

55. Zedgenidze G.A. Senile perubahan degeneratif-dystrophik dalam sistem osteo artikular manusia / masalah Gerontologi dan geriatrik dalam traumatologi dan ortopedik. Kiev: Kesihatan, 1966. - S. 78-81.

56. Izutkin M.A. Operasi pemulihan fungsional untuk coxarthrosis peringkat 3: Pengarang abstrak. dis..cand. madu sains. Nizhny Novgorod, 1998. - 23 p.

57. Kamranov A.Y. Rasional klinikal dan fisiologi untuk penggunaan urut klasik dan segmental dalam rawatan kompleks pesakit dengan osteoarthrosis yang cacat: Abstrak Pengarang. dis.. Cand. madu sains. M., 1986. -22 p.

58. Kanibolotskaya V.P. Rawatan arthritis yang komprehensif pada pesakit tua dan tua dalam keadaan sanatorium / Rawatan gangguan sistem muskuloskeletal. Odessa: OUN, 1966. - ms 201-203

59. Captelin A.F. Rawatan pemulihan (fisioterapi, urutan dan terapi pekerjaan) untuk kecederaan dan kecacatan sistem muskuloskeletal. M:: Perubatan, 1969. - 404 h.

60. Kaptelin AF, Korostylev A.S. Pengalaman menggunakan senaman fizikal dalam air dan urutan bawah air dalam rawatan kecederaan sendi lutut // Pertanyaan balneology, fisioterapi dan terapi senaman. 1968. - № 6. -C. 492-494.

61. Klioner I.L. Senile dan perubahan degeneratif pada sendi dan tulang belakang. M: Medgiz, 1962. - 178 s.

62. Klimov A.N., Chazov E.I. Dyslipoproteinemia dan CHD. M:: Perubatan, 1980. - 308 h.

63. Kornilov, N.V., Voitovich, A.B., Mashkov, VM, Epstein, G.G. Rawatan pembedahan lesi degeneratif-dystrophik sendi pinggul. S-Pb.: S-PbNIITO, 1997. - 291 ms.

64. Kosinskaya A.S. Sambungan proses degeneratif-dystrophik sendi dengan beban fungsian / Pemeriksaan keupayaan untuk bekerja dan pekerjaan orang kurang upaya. L.: Medgiz. - Isu 2. -1959. - 317 s.

65. Kosinskaya A.S. Proses degeneratif-dystrophik alat osteo-artikular. M.: Medgiz, 1961. - 287 h.

66. Kotulsky I.V., Pelipenko V.P., Terebitsky V.A. Rawatan kompleks bagi coxarthrosis pada orang tua / Ortopedik, traumatologi dan prostetik. K.: Zdorov'ya, 1978. - jilid. 8. - ms 56-58.

67. Kochubinsky V.M. Pencegahan radang paru-paru postoperative di pesakit ortopedik dan trauma / Pengumpulan artikel: Rawatan pemulihan dalam traumatologi dan ortopedik. Chisinau: Shtiintsa, 1978. - ms 95-98.

68. Kravchenko L.F., Gorbach A.K. Ciri-ciri klinikal dan makmal arthrosis pembentukan utama // Soalan tentang rheumatologi. 1975. -№ 3. - ms 66-67.

69. Krasnov A.F. Ortopedik. M:: Perubatan, 1998. - 477 p.

70. Krisyuk A.P. Mengubah coxarthrosis pada kanak-kanak dan remaja. Kiev: Sekolah Vishcha, 1982. 213 h.

71. Kuznetsov V.R. Rawatan pembedahan rekonstruktif pesakit dengan fraktur tidak terakru dan sendi palsu leher femoral: pengarang. dis.. Cand. madu sains. M., 1992. - 18 p.

72. Kuzmenko V.V., Nadgeriev V.M., Umyarov G.A. Rawatan pembedahan untuk merubah arthrosis sendi pinggul dan lutut // 4 Kesatuan Semua. kongres ortopedik dan traumatologists. M.: TSNIITO, 1982. - Bahagian 2. - ms 295296.

73. N.I. Kulish, V.A. Tankut Coxarthrosis hyperplastic (klinik, diagnosis, rawatan) // Ortopedik, traumatologi dan prostetik. -1990.-№9.-С. 60-64.

74. Kulish N.I., Zhigun A.I., Tankut V.A. Coxarthrosis: klinik, diagnosis, rawatan // Buletin Akademi Sains Perubatan Rusia. M:: Perubatan, 1992. - № 5. - ms 31-33.

75. Larkin V.A. Rawatan spa penyakit sendi dan tulang belakang. Pyatigorsk: PNIIK, 1982. - P. 72-76.

76. Larkina V.A. Kecekapan rawatan resort kompleks pesakit dengan coxarthrosis selepas arthroplasty sendi pinggul: Pengarang abstrak. diss..cand. madu sains. Sochi, 1983. - 14 p.

77. Kebudayaan fizikal terapeutik / Ed. V.K. Dobrovolsky. L.: Medgiz, 1960.-350 p.

78. Latihan fizikal terapi dan kawalan perubatan / Buku Teks untuk pelajar madu. Institut-ed. V.A. Epifanova dan G.L. Apanasenko. M:: Perubatan, 1990. - 368 p.

79. Kebudayaan fizikal terapeutik dalam sistem pemulihan perubatan: Panduan untuk Doktor / Ed. A.F.Kaptelina, I.P. Lebedeva. M:: Perubatan, 1995. - 400 p.

80. Latihan fizikal terapeutik dalam ortopedik dan traumatologi: Buku teks. Kuibyshev: KMI, 1989. - 69 p.

81. Lotsova E.I. Kaedah fizikal dan fungsi rawatan pemulihan pesakit dengan coxarthrosis selepas campur tangan pembedahan / Prosiding RITO. 1971.-volum 10.-S. 137-138.

82. Lyudvinskaya PF Spa dan faktor fizikal dalam rawatan penyakit sendi / sesi saintifik TsNIIKiF. 1985. - volum 12. - ms 157-162.

83. Terapi manual rawatan yang menyakitkan dalam rawatan kompleks penyakit dan kecederaan sendi pinggul // Traumatologi restoratif dan ortopedik. Kazan: VKNTs, 1991. - 14 p.

84. Marinich A.S. Rawat, konservatif, rawatan pesakit luar pesakit yang menghidap penyakit arthrosis / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam ortopedik dan traumatologi. Kiev: Zdorov'ya, 1968.-S. 230-232.

85. Mashkov V.M. Rawatan pembedahan coxarthrosis displastik (kajian klinikal dan eksperimen): Abstrak, dis.. Dr med sains. St Petersburg, 1993.-82 p.

86. Mironov S.P., Tsykunov M.B. Asas pemulihan atlet dan penari balet dengan kecederaan dan penyakit sistem muskuloskeletal. M: NIVTS, 1998. - ms 14-23.

87. Miryanov I.A. Patogenesis trauma yang merosakkan arthrosis dan pencegahan aktif // Ortopedik, Traumatologi. 1969. - № 6. - ms 29-34.

88. Michelman, MD. Coxarthrosis pada orang tua dan rawatan pembedahan // Ortopedik, traumatologi. 1969. - № 6. - ms 34-37.

89. Movshovich I.A. Ortopedik Operatif: Panduan untuk Doktor. -M.: Perubatan, 1994. 445 p.

90. Moraru A.T. Osteoartritis disleksia sendi pinggul pada remaja dan dewasa // rawatan pemulihan dalam traumatologi dan ortopedik. Chisinau: Shtiintsa, 1978. ms 87-89.

91. A. Moraru Organisasi rawatan rehabilitasi kompleks pesakit dengan akibat kecederaan sistem muskuloskeletal dalam keadaan pesakit luar: Pengarang abstrak. diss..cand. madu sains. M., 1988. -24 p.

92. Myakotina L.I., Spiridonov G.G. Sesetengah gangguan autonomi dalam ubah bentuk arthrosis // Soalan pembedahan rekonstruktif, traumatologi dan ortopedik. Sverdlovsk: Obl. penerbitan rumah, 1962. - volum 8. -C. 8185.

93. Naidina S.I. Gimnastik terapeutik sebagai persediaan untuk prostetik dan belajar berjalan di prostesis hip: Kaedah, cadangan. M.: TsNI-IPP, 1973.- 59 p.

94. Nasonov V.A., Astapenko M.G. Rheumatologi klinikal. M:: Perubatan, 1989. ms 432-475.

95. Neverov V.A., Zakhari S.M. Prostetik semakan pinggang bersama / Bahan plenum kedua Persatuan Traumatologists dan Ortopedis Rusia. Rostov-on-Don: RNIITO, 1996. - ms 180-195.

96. Nesterova, OI, Dulyapin V.A. Kesan terapi sulfida pada keadaan membran sinovial pada pesakit dengan osteoarthrosis / Prosiding TsNII-KiF, 1971. jumlah 19. - ms 147-180.

97. Nikityuk B.A. Penuaan kerangka / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam traumatologi dan ortopedik. Kiev: Sihat saya, 1966. - ms 105-108.

98. Nuzhdin, V.I., Popova, T.P., Kudinov, O.A. Total arthroplasty hip // Herald of Traumatology and Orthopedics. H.H. Priorov. 1999. - № 1. - ms.47.

99. Ozerov A.Kh. Kapsul dan perubahannya dalam merubah arthrosis / Sesi Saintifik RITO. 1965. - ms 151-153.

100. Ozerov A.Kh. Etiologi, patogenesis, prinsip rawatan arthrosis anggota bawah pada orang tua / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam ortopedik dan traumatologi. Kiev: Kesihatan, 1966. - ms 233-236.

101. Ozerov A.Kh., Tvardovskaya S.P. Mengenai rawatan pembedahan pesakit yang mengalami pembentukan arthrosis kedua-dua sendi pinggul // Ortopedik, traumatologi. 1970. - № 2. - ms 19-21.

102. Rawatan ortopedi terhadap luka-luka yang lebih rendah pada pesakit dengan arthritis rheumatoid: Kaedah, cadangan. M.: CITO, 1987.- 23 p.

103. Kesilapan, bahaya dan komplikasi dalam penggantian endon-prostetik sendi pinggul dan pencegahan mereka: Kaedah, recom. / Comp. N.V. Kornilov, V.I. Karptsov et al. S-Pb.: PPMI, 1995. - 28 p.

104. Pavlov, V.P., Artemyev, J1.C. Terapi tempatan rheumatoid arthritis // Sov. perubatan 1979. - № 9. - ms 111-115.

105. Passik A.Yu. Total arthroplasty dalam coxarthrosis degeneratif-dystrophik dengan penyusunan semula sista: Abstrak Pengarang. dis.. Cand. madu sains. M., 1989. - 25 p.

106. Petrov B.C. Perubahan struktur dalam rawan artikular epifisis, menisci, radas ligamentous dan kapsul sendi selepas pelanggaran pengekalan periferal / Ortopedik dan traumatologi. -1957. № 6. - P. 11-14.

107. Podrushnyak E.P. Beberapa isu yang boleh dibangkitkan mengenai perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu sistem muskuloskeletal / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam traumatologi dan ortopedik, Kiev: Zdorov 'I, 1966. ms 15-20.

108. Podchalimova V.V. Penyebaran osteoartritis dan beberapa faktor risiko mengikut kajian epidemiologi: Pengarang abstrak. dis.. Cand. madu sains. M., 1985. - 25 h.

109. Puchinyan D.M., Sisakyan A.S. Peranan perubahan hemorheologi dalam trombogenesis pada pesakit yang mengalami pembentukan arthrosis sendi pinggul // Hematologi dan Transfusiologi. 1995. - № 6. - ms 21-23.

110. R.I. Rakitina Ciri-ciri fisiologi pengaruh urut sebagai kaedah pemulihan prestasi / Budaya fizikal dalam cara kerja dan rehat. Kiev: Kesihatan, 1971. - S. 277-279.

111. Penyakit rematik: Panduan untuk doktor. / Disunting oleh V.A. Nasonova, N.V. Bunchuk. M:: Perubatan, 1997. - 520 h.

112. Romanov K.P. Penilaian multifactorial pemulihan aktiviti motor pada pesakit dengan luka-luka sendi besar semasa latihan terapi latihan // Traumatologi pemulihan dan ortopedik. Kazan: SICT, 1995.- ms 23.

113. Panduan untuk prostetik. M:: Perubatan, 1988. - 542 p.

114. Sarkizov-Serazini I.M., Deshin D.F. Kawalan perubatan dan terapi fizikal. M: Kebudayaan dan Sukan Fizikal, 1961. S. 86-96.

115. Sveshnikova N.V., Vlasenko E.V. Perubahan tisu tulang pada usia tua dan tua / Masalah gerontologi dan geriatrik dalam traumatologi dan ortopedik. Kiev: Sihat Saya, 1966. - P. 146-148.

116. Sergeev, C.B., Zhmotova, EA, Kimmelfeld, I.M. Evolusi coxar-troz dalam cahaya kepakaran keupayaan kerja // Buletin traumatologi dan ortopedik. 1996. - № 2. - ms.3-10.

117. Sergeev, C.B., Shariffulin, V.A., Zolotukhin, I.G. Posttraumatic degeneratif-lesi dystrophik sendi pinggul. Diagnosis, rawatan / Masalah sebenar traumatologi dan ortopedik. -1995.-S. 161-164.

118. Simenach B.I. Pada arthrosis // Ortopedik, traumatologi dan prostetik. 1990. - №1. - ms 67-70.

119. Starikova M.N, Medvedovsky N.P. Penggunaan beberapa faktor fizikal kepada pesakit selepas pembedahan endoprosthesis osteosynthesis dan pinggul.

120. Stetsula V.I., Khilchenko E.A. Kajian peredaran darah intraosseous dalam hypo-hyperfunctions of extremities // Orthopedics and Traumatology.- 1974.-№7.-С. 66-67.

121. Suslova, O.Ya, Antipova, A.A., Naumenko, H.A. Mengenai isu degeneratif-lesi dystrophik bersama sendi pinggul // Ortopedik, traumatologi dan prostetik. -1986. № 4. - ms.47.

122. Bakat V.A. Pada patogenesis merubah arthrosis

123. Prosiding Vseros ke-2. kongres traumatologist ortopedik. D: LNIITO, 1971. -C. 34-37.

124. Topyshev OP, Sami Al-Bashtawi. Tahap kecergasan fizikal pemain bola tampar dalam kitaran tahunan // Teori dan Amalan nat. budaya. 1997. - № 4. - ms 58.

125. Usmankhodzhaev TS, Akzamov A.A., Urunbaev A.M. Pengaruh urut pada pemulihan keupayaan kerja otot / Budaya fizikal dalam cara kerja dan rehat. Kiev: Kesihatan, 1971. - S. 280-281.

126. Fedorov B.JL, Naumova A.A. Analisis elektrofisiologi pengaruh urut getaran pada sistem neuromuskular atlet: Bahan-bahan sektor fisiologi sukan / CPIC. M: TsIFK, 1966. - ms 123-128.

127. Fedorova G.S. Urut di klinik penyakit dalaman: televisyen pendidikan. M:: Perubatan, 1972. - 16 p.

128. Pemulihan fizikal: Buku teks untuk akademi dan institut budaya fizikal / Di bawah penulisan umum S.N. Popov. Rostov-on-Don: Phoenix, 1999.-608 p.

129. Lampu suluh MI, Lampu Suluh T.A. Budaya fizikal terapeutik dalam penyakit kanak-kanak. L:: Perubatan, 1981. - ms 28-39.

130. A.I. Furmanets Coxarthrosis idiopatik dan rawatan / Pengumpulannya: Ortopedik, traumatologi dan prostetik. Kiev: Zdorovya, vol. 8. -1978.-S. 61-63.

131. Khabirov, F.A., Himmerfarb, A.L., Valeev, E.K. Rawatan kontraksi bersama pinggul untuk coxarthrosis menggunakan kaedah pendedahan manual. // Traumatologi dan ortopedik: soalan teori dan praktikal: Proc. laporan Kazan: NITST "WTO", 1995. - ms 56-58.

132. Tserlyuk B.M., Lapsa Yu.Y., Jansons E.Ya. Perubahan trophik pada tulang kaki yang lebih rendah di osteochondrosis tulang belakang lumbar / Isu-isu traumatologi dan ortopedik yang sebenarnya. Riga: RNIITO, 1973.-S. 142-144.

133. Chaklin V.D. Mengubah arthrosis sendi pinggul / Ortopedik. M: Medgiz, 1957. - ms 616-618.

134. Chaklin V.D. Mengkhawatirkan dan ankylosis arthrosis sendi pinggul / Asas pembedahan ortopedik dan traumatologi. M:: Perubatan, 1964. - S. 422-429.

135. Shapiro K.I. Ciri-ciri sosio-kebersihan pesakit dengan penyakit sendi pinggul. J1.: Perubatan, 1983. - ms 62-64.

136. Shapiro K.I., Moskalev V.P., Kornilov N.V. Madu volum standard. bantuan dalam rawatan pembedahan penyakit degeneratif-dystrophik sendi // Traumatologi dan Ortopedik Rusia. 1998. - № 4. -P. 70-72.

137. Shatsillo OI, Belyanin O.J1. Pemulihan awal pesakit selepas operasi pemulihan pada sendi pinggul / Abstrak saintifik dan praktikal. conf. TSNIIP-50. - SPb. NIIP-75. - M., 1994. - ms 106.

138. Shilnikov V.A. Rasional anatomi dan fungsian untuk endoprosthetics bersama sendi individu: pengarang. dis.. Cand. madu sains. S.-Pb., 1995. - 22 p.

139. Shumada I.V., Stetsula V.I., Ovchinnikova G.I. Konsep moden mengenai etiologi dan patogenesis osteonecrosis aseptik kepala femoral // Ortopedik, traumatologi dan prostetik. 1991. - № 3.-S. 66-69.

140. Yumashev A.S. Traumatologi dan ortopedik: Buku teks untuk pelajar madu. in-tov. M:: Perubatan, 1990. - 576 ms.

141. Yumashev, G.S., Epifanov, V.A. Traumatologi dan pemulihan operasi pesakit dengan kecederaan sistem muskuloskeletal. M:: Perubatan, 1983. - 382 ms.

142. Yumashev, GS, RenkerK. Asas pemulihan. M:: Perubatan, 1973.-230 h.

143. Obelanet R. de coxapathies destruertries rapides, propos de 172 observations. Arch. Anat. Path., 1974. 22, 3. - ms 165-182.

144. Arnoldi C.C. Aspek vaskular gangguan sendi degeneratif. Sintesis // Acta Orthop. Scand. 1994. - V. 65. - Suppl. 261. - 82 h.

145. Baacke M. di. al. Pengasingan sekunder sendi pinggul selepas arthrodesis pinggul bertentangan dalam penculikan. Z. Orthop., 1974. - 112, P. 78-95.

146. Barrack R.L., Mulroy R.D., Harris W.H. Teknik penyemenan yang lebih baik dengan arthroplasty pinggul. Pemeriksaan radiografi selama 12 tahun // J. Bone Surgical Joint. 1992. - V. 74-B. - (3). - P. 385389.

147. Basset A.S., Apel D.M., Wintersteen V. G., Tolo V.T. Pengukuran peredaran mikro kepala femoral oleh laser Doppler flowmetry / J. Pediatr. Orthop.-1991.-V. 11.-P. 307-311.

148. Bernadski J. Wyniki balneorehabilitacy chorych pozlamaniach SZ yjki kosci udowej leczonich endoprotezoplastikei metaloma. Balneol. Polsk., 1975. -20, 1-2, P. 169-176.

149. Booth R.E. Lingkaran penutupan: batasan-batuan total arthroplasty bersama // Int. Orthop. 1994. - V. 17. - P. 757-759.

150. Bourne R.B, Hunter G.A., Korabeck C.H. Pemeriksaan selama enam tahun bagi penggantian pinggul total yang dijangkiti oleh Girosteton / J. Bone Joint Surg. 1984. - V. 66-B (3). - P. 340-343.

151. Bozdech Z. et.el. Masalah total protheses dalam perubahan teruk sendi pinggul. Acta Chir. Orthop. Traumatol. Cech. - 1974. - 41. - 1. - ms 5-12.

152. Brav E. A. Kehebatan traumatik pinggul: kes klinikal pengalaman tentera sepanjang tempoh dua belas tahun // J. Bone Surgical Bersama. 1962. - V. 44 - A.-P. 1115-1134.

153. Costaldi D. et.el. Perubahan dalam kandungan mucopolysacharides matriks rawan artikular. Chir. Organ Mov., 1975. 62, 6, ms 605-615.

154. Dumresa C. Untersuchungen zur Kreislaufwirkung der Bindegeweb-smassage. Diss. Dr med. Hamburg, 1972. - 39 h.

155. Glaser O., Dalicho A.V. Urut segmen. Leipzig: 1972.

156. Goldin P.H., McAdam L., Louie J. Klinikal dan Penyiasatan Insiden Osteoarthrosis. Antara Pesakit Obesiti.

157. Hackel F. Kepentingan teknik urut segmental untuk angiologi. Kesan urutan segmental lumbal dan cervicothoracic pada hemodinamik buah pinggang. Z. Physiother., 1973. - 25.1, P. 15-25.

158. Havelin E.I., Espehang B., Vollset S.E. e.a. Kegagalan awal di kalangan 14000 disemen dan 1326 prostesis uncerted untuk coxarthrosis primer // Acta Orthop. Scand. 1994. - V. 65. - P. 1-6.

159. Heipertz W. Uber die Grundlagen der Bindegewebs-massage. -Krankengymnastik, 1969. -21.9, P. 418-419.

160. Heliovaara M., Makela M., Impivaara O. Persatuan berat badan berlebihan, trauma dan beban kerja dengan coxarthrosis. Satu tinjauan kesihatan sebanyak 7, 217 orang // Acta Orthop. Scand. 1993 Okt. No. 64 (5). - P. 513-518.

161. Hernandez J.R., Keating E.M., Faris P. e.a. Pakai polietilena dalam komponen acetabular uncene / // J. Bone Surgical Surg. 1994. - V. 76-B. - (2). -P. 263-266.

162. Holmberg S., Dalen N. Tekanan intrakapsular dan peredaran caput dalam patah tulang leher tulang belakang tanpa lengan // Clin. Orthop. 1987. - V. 219. - P. 124126.

163. Hougard K., Thomsen P. V. Coxarthrosis berikut dislokasi posterior traumatik Hip / J. Bone Joint Surg. 1987. - V. 69-A. - P. 679-683.

164. Jasty M.J., Maloney W.J., Bragdon C.R. e.a. Ia telah menjadi tindak balas jangka panjang.

165. J. Bone Joints Surg.- 1990. V. 72-A, Sept. - P. 1220-1229.

166. Kaiser G. osteoarthrites Traumatic sendi pinggul. Zbl. Chir., 1976.- 101, 19, P. 1156-1164.

167. Kaufmann L. Coxarthrosis selepas fraktur luxation. Z. Tak terjejas. Berufskr., 1974. 67, 4, P. 233-239.

168. KiblerM. Sefrnent Therapies.- Stuttgart: 1953.

169. Krause D. et.el. Hasil terapi fizikal gangguan cercu-latori periferal periferal. Munch Med. Wschr., 1974. - 116, 4, P. 2131-2136.

170. Leguesne M., Azorin M., Lamotte J. Coxarthrosis Post-traumatik. Kondisi medikolegal kemungkinan keretakan, luxation atau contusions // Rev. Rhum. Ed. Fr. 1993. - V. 60. - P.814-832.

171. Lutomski B. et.al. Rawatan komprehensif pada 100 prostesis sendi pinggul dalam coxarthrosis. Pol. Tyg. Lek., 1974. 29, ms 1083-1085.

172. Macus J.R., Bullough P.G., Wilson P.D. Coxarthrosis. Satu kajian penemuan radiografi dan patologi. Seminar Arthr. Rheum., 1980. - 10.1, P. 66-80.

173. Malkhan H., Herberts P., Ahnfelt L. Prognosis penggantian total di Sweden // Acta Orthop. Scand. -1993. V.64. - ms 497-506.

174. Malonoy W.J., Jasty M., Rosenberg A. e.a. Lysis tulang dalam komponen femoral disemen yang baik / J. J. Bone Surgical Surg. 1990. - V. 72-B, (6). - P. 966970.

175. Millis M.B., Murphy S.B. Penggunaan rekonstruksi tomografi yang dikira dalam perancangan hip / Clin. Orthop. 1992. - V.274. - P.154-159.

176. Mulray W.F., Estok O.M., Harris W.H. Total arthroplasty pinggul menggunakan teknik penyimenan generasi kedua // J. Bone Joint Surg. 1995. - V. 11 A, Dec.-P. 131-135.

177. Pearse M.F., Bande S. Prostetik bipolar Exeter di pesakit luar bandar aktif // Int. Orthop. 1992. - V. 16, No. 4. - P.344-349.

178. Radin E.L. Osteoarthrosis. Apa yang diketahui tentang pencegahan? // Clin. Orthop. 1987. - V. 222. - ms 60-65.

179. Retpen, J.P., Varmarken, J.E., Rock, N.D. e.a. Hasil yang tidak memuaskan selepas semakan semula arthroplasty hip // Acta Orthop. Scand. 1992. - V. 63. - P. 120-127.

180. Ruesch P.P., Holdener H., Ciaramitaro M., Mast J. Kajian prospektif fraktur acetabular yang dirawat // Clin. Orthop. 1994. - V. 305. - P. 3846.

181. Sarmiento A., Ebramzadeh E., Gogan W.S. e.a. Total arthroplasty pinggul dengan simen. Analisis radiografi jangka panjang dalam pesakit J. J. Pembedahan Bone Joint. 1990. - V. 72-A, Dis. - P. 14701476.

182. Schlegel K.F. Die Arthrose ein polyetiologishes Leiden.-Therapiewoche, 1976. 26.43, P. 6882-6889.

183. Sillar P. et.al. Kajian komparatif terhadap perubahan degeneratif yang sedap dari sendi pinggul dan schoulder. Magy Traumatol. Orthop., 1974, 17, P.67-74.

184. Seyfarth H. Perubahan post-traumatik pada sendi pinggul. Zbl. Chir., 1975, **, P. 149-662.

185. Schoger G. A. Die Rehabilitation der degenerativen Gelenk-und Wirbelsau lenenkrankugen, Heilbad u.Kurort. 1977. - 29, 5, ms 130-133.

186. Sullivan P., Johnston R.C., Kelley S.S. Penggantian pinggul yang disebabkan oleh organisma selepas laporan penyakit // J. Bone Surgical Joint. 1990. - V. 72-A. - Jan. - P. 121 -123.

187. Szanto L., Gorgenyi F. Pajzsmirige betegsegek sistem locomotos. // Kheum. Balneol. Allergol. 1974. - 4, halaman 217-224.

188. Vignon G., Vignon E. Etionathogenie de L'arthrose. Syon. Med. 1976. -235, 1, ms 43-51.

189. Vignon G., Vignon E. Perubatan perubatan L'Arthrose Rhumatol., 1976.-28.8, P. 237-242.

190. Vitaus M. Klinico telah memainkan peranan penting dalam menjayakannya. Revmatisme. - 1974. -17.2, ms 48-52.

191. Ziller R. Die Huftarthrodese Behandlungserdebnisse und indikation swandel // Beitr. Orthop. - 1983. - Bd. 30, H. 3. - S. 117-122.