Utama / Lebam

Fisiologi tali tulang belakang

Braking adalah proses aktif menunda aktiviti organ. Dalam sistem saraf pusat sentiasa terdapat 2 proses - pencerobohan (nilai penyelarasan, ketat (peraturan aliran maklumat sensitif), perlindungan (ia menghalang neuron dari overexcitation)) dan pengujaan. Penemuan penghambatan adalah disebabkan oleh karya Sechenov. Dia meletakkan NaCl di rantau thalamic (menghalang)

Holt Apabila anda menenggelamkan kaki dalam asid dan memerah kaki depan, tariknya.

Sherrington - perencat reseptor.

 1. Perencatan utama - neuron perencat khusus dengan perantara khas (GABA, glisin) a-postsynaptic b-presynaptic
 2. Inhibisi sekunder - dalam sinaps excitatory dalam keadaan tertentu a) pessimal b) selepas pengujaan

Neuron brek tidak berbeza dari yang lain. Aksons mereka membentuk sinaps yang menghalang dan, pada akhir axon, mengandungi mediator tertentu, GABA dan glisin. Sumbu-sumbu neuron-nuklear yang diakhiri pada akson sinaps excitatory-axo-axonal (presynaptic inhibition)

GABA (reseptor A-Cl, B-K, C-Cl) retina, hippocampus, korteks baru

Apabila neuron yang melemahkan teruja, GABA akan dilepaskan jika ia berinteraksi dengan reseptor A, membran hyperpolarizes

Penguncupan otot

Dorongan tunggal - 1) tempoh laten 2) fasa memendekkan 3) fasa relaksasi (pengurangan kalsium dan detasmen kepala myosin dari filamen actin). Penjumlahan - lengkap (tetanus licin), tidak lengkap (tetanus bertekuk).

Kekerapan maksimum yang menyebabkan tetanus licin yang terbaik adalah optimum.

Mod Isotonik (voltan adalah malar, perubahan panjang)

Mod isometrik (voltan berbeza-beza, panjang tidak berubah)

Perencatan postsynaptic - neuron perencatan khas - sinaps penghalang khas.

Hyperpolarization akan mengurangkan kepekaan membran. Di mana glycine dibebaskan, terdapat saluran Cl. Cl menyebabkan hiperpolarisasi. Neuron menyebabkan perencatan. Dadah meningkatkan kesan penghambatan (benzodiazepines). Proses hiperpolarisasi akan lebih lama. Barbiturates dan alkohol mempunyai kesan ini.

Inhibisi Presynaptic. Neuron yang melambatkan membentuk minaps dengan akson neuron yang menghambat. Sinaps Axoaxonal. Sekiranya GABA dibebaskan, reseptor jenis I meningkatkan kebolehtelapan K. K hyperpolarisasi membran, mengurangkan kebolehtelapan untuk ion Ca. Hambatan Presynaptic menghalang tindakan itu untuk sinaps excitatory. Kedua-dua hiper dan polarisasi blok saluran Ca.

Perencatan sekunder - sekejap, selepas pengujaannya.

Penurunan dengan peningkatan aliran impuls merangsang menghasilkan sejumlah besar mediator, contohnya, acetylcholine, yang cholinesterase tidak mempunyai masa untuk memusnahkan. Ini membawa kepada depolarization berterusan dan penurunan kepekaan. Menjahit selepas pengujaan sekiranya potensi jejak "+" terbentuk. Berkaitan dengan peningkatan pembebasan K ion selepas pengujaan, K keluar dan meningkatkan + caj pada membran - hiperpolarisasi.

Koordinasi refleks

Interaksi yang diselaraskan oleh pusat-pusat saraf dan proses saraf, yang memberikan refleks yang lebih bermakna pada momen reseptor yang diberikan, disekat sama ada oleh flexor atau oleh ekstensor. Konvergensi, penyinaran, mekanisme maklum balas, fenomena dominan.

Konvergensi - perpaduan kegembiraan dan kepekatan pada sekumpulan neuron (prinsip penjumlahan)

Konvergensi sensori - konvergensi teruja oleh pelbagai reseptor. Konvergensi multibiologi - reseptor yang sama menerima isyarat dari rangsangan yang berbeza.

Proses penyinaran - penangkapan sejumlah besar pusat saraf

Penghambatan reseptor - satu pusat teruja, yang lain dihalang (flexors / extensors)

Mekanisme maklum balas - timbul daripada badan eksekutif, pergerakan dikawal oleh denyutan.

Dominan - konsep yang diperkenalkan oleh Ukhtomsky (dominan dari satu pusat ke atas yang lain). Menelan menelan, rasa sakit hantu

Fisiologi tali tulang belakang

Terletak di terusan tunjang, dikelilingi oleh cecair serebrospinal. Perbatasan atas hanya di atas foramen occipital besar, di mana saraf tunjang berbatasan pada bujur. Batas yang lebih rendah sepadan dengan thoracic ke-12 atau tulang belakang lumbar 1. Kord tulang belakang -31-33. 8 leher, 12 dada, 5 lumbar, 5 sacral, 1-3 coccygeal. Dari setiap segmen saraf tunjang terdapat 2 pasang saraf tulang belakang, yang membentuk 2 pasang akar. 2 ketebalan - serviks (C4-T2), lumbar 10-12T. Berikut adalah ekor kuda. Saraf tulang belakang dikaitkan dengan segmen badan tertentu. Terdapat zon bertindih yang bertumpu. Kerana ini, hanya dalam hal kerosakan kepada 3 segmen kehilangan pemuliharaan. Perkara kelabu - rama-rama.

Lihat buku nota. Saraf tunjang adalah wujud dalam fungsi refleks dan konduktif.

Refleks - motor (tonik), locomotor (bergerak badan di angkasa), vegetatif. Kerja-kerja segmen saraf tunjang dikawal oleh pusat supersegmental.

Struktur serat neuromuskular - serat dengan beg nuklear dan rantai nuklear (kawasan yang tidak mampu mengurangkan).

Refleks regangan adalah refleks myotik.

Spindle otot memberitahu kami tentang tahap penguncupan otot, mengenai kelajuan. Serat dengan beg nuklear - perubahan pantas panjang, racun. Rantaian - perlahan.

Serat eferen alfa dalam melaksanakan pergerakan yang tepat, nada otot motor.

Achilles -S1, ulnar - C4-5, sawit L11-S1, kulit abdomen -L8-12, cremaster-L1-2

Menggilap di kord rahim

Proses penghambatan adalah sangat penting untuk pelaksanaan kesan tulang belakang. Ini adalah koordinasi spin. Refleks, peraturan tahap kegembiraan neuron motor. Direct - interneuron - menjamin kerja penyelarasan pusat antagonis (flexors extensors), menghalang regangan. Tidak langsung - berlaku dalam neuron alfa. Bentuk cagaran dengan sel Renshaw. Sel Renshaw membentuk sinaps yang menghalangi pada neuron alfa. Proses pengawalan diri neuron motor alpha. Inhibisi presinaptik oleh synapses axo-axonal.

Laluan menaik -

 1. Bundle nipis Gaul - dari bahagian bawah badan - proprioseptor tendon dan otot, sebahagian daripada reseptor sentuhan kulit, viscereceptors
 2. Bungkusan Burdakh berbentuk baji - dari kulit badan atas
 3. Saluran spinothalamic lateral - sensitiviti kesakitan dan suhu
 4. Ventral spinal-talamic - sensitiviti sentuhan
 5. Flexing dorsal spinal cord serebral - double crossed - proprioreceptors
 6. Tovers saluran tulang belakang serebrum - proprioreceptors

Jalan menurun -

 1. Lateral cortico-spinal pyramidal - salib di medulla oblongata, neuron motor tanduk anterior saraf tunjang, arahan motor. Lumpuh tulang belakang
 2. Saluran pyramidal kortikospinal anterior lurus adalah salib di peringkat segmen, arahan seperti sisi. Tract. Lumpuh periferal
 3. Trak Rubrospinal Moak - nukleus merah, salib Trout di tengah otak, interneuron tali tunjang, meningkatkan nada otot fleksor dan menghalang nada otot extensor
 4. Saluran Vestibulospinal - Nukleus vestibular nukleus, tulang belakang, neuron motor tali tulang belakang, meningkatkan nada otot extensor dan menghalang nada flexor
 5. Saluran reticulospinal - nukleus pembentukan retikular, interneuron tali pinggang, peraturan nada otot
 6. Saluran tektospinal - nukleus tayar midland, interneuron tali pinggang, peraturan nada otot.

Fisiologi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi dengan otak pinny: refleks dan konduktor. Sebagai pusat refleks, saraf tunjang dapat menjalankan refleks motor dan vegetatif yang kompleks. Afferent - sensitif - cara ia dikaitkan dengan reseptor, dan efferent - dengan otot rangka dan semua organ dalaman. Dengan laluan menaik dan menurun yang panjang, kord rahim menghubungkan pinggir ke otak dengan komunikasi dua hala. Impuls afferent sepanjang laluan saraf tunjang dibawa ke otak, membawa maklumat tentang perubahan dalam persekitaran luaran dan dalaman badan. Laluan ke bawah, impuls dari otak disebarkan ke neuron efektor saraf tunjang dan menyebabkan atau mengawal aktiviti mereka.

Fungsi refleks. Pusat saraf saraf tunjang adalah pusat segmen, atau pusat kerja. Neuron mereka berkaitan secara langsung dengan reseptor dan organ kerja. Selain saraf tunjang, pusat-pusat tersebut ada di medulla oblongata dan orang tengah. Pusat tumpuan, seperti diencephalon, korteks serebrum, tidak mempunyai sambungan langsung dengan pinggir. Mereka menguruskannya melalui pusat segmen. Neuron motor saraf tunjang menyegarkan semua otot batang, anggota badan, leher, dan otot pernafasan - diafragma dan otot intercostal.

Sebagai tambahan kepada pusat motor otot rangka, saraf tunjang mengandungi beberapa pusat autonomi bersimpati dan parasympatetik. Dalam tanduk sisi bahagian toraks dan bahagian atas saraf tulang belakang lumbar terletak pusat-pusat tulang belakang sistem saraf simpatetik, yang menyerap jantung, saluran darah, kelenjar peluh, saluran pencernaan, otot rangka, iaitu. semua organ dan tisu badan. Di sinilah neuron terletak, secara langsung berkaitan dengan ganglia bersimpati periferal.

Dalam segmen toraks atas, terdapat pusat simpatisan dililasi murid, dalam lima bahagian toraks atas terdapat pusat jantung bersimpati. Dalam pusat parasympatetik korda tulang belakang, menyegarkan organ-organ pelvis (kencing, refleks, pembetulan, ejakulasi refleks) diletakkan.

Kord rahim mempunyai struktur segmen. Segmen adalah segmen yang menimbulkan dua pasang akar. Jika katak memotong akar belakang di satu sisi dan akar depan di sisi yang lain, maka kaki di sisi di mana akar belakang dipotong sedar, dan di sebaliknya, di mana akar hadapan dipotong, akan lumpuh. Akibatnya, akar posterior saraf tunjang sensitif, dan akar anterior adalah motor.

Dalam percubaan dengan pemindahan akar individu, didapati bahawa setiap segmen saraf tunjang menginspirasi tiga segmen melintang, atau metamers, badan: sendiri, satu lebih tinggi dan satu lebih rendah. Akibatnya, setiap metamer tubuh menerima serat sensitif dari tiga akar dan, untuk menghilangkan bahagian badan, perlu untuk memotong tiga akar (faktor kebolehpercayaan). Otot rangka juga menerima pemeliharaan motor dari tiga segmen bersebelahan saraf tunjang.

Setiap refleks tulang belakang mempunyai bidang penerimaan sendiri dan penyetempatan (lokasinya), tahapnya. Contohnya, pusat lutut lutut terletak di segmen lumbar II - IV; Achilles - dalam segmen V lumbar dan I - II; plantar - dalam sacral I - II, pusat otot abdomen - dalam segmen toraks VIII - XII. Pusat penting yang paling penting dari saraf tunjang adalah pusat motor diafragma, yang terletak di segmen servikal III-IV. Kerosakannya menyebabkan kematian akibat kegagalan pernafasan.

Untuk mengkaji fungsi refleks kord rahim, haiwan rusuk disediakan - seekor katak, kucing atau anjing, menjadikan bahagian melintang saraf tunjang di bawah medulla. Haiwan rusuk, sebagai tindak balas kepada kerengsaan, melakukan tindak balas pertahanan - kelonggaran atau lanjutan anggota badan; refleksi kardi - fleksi rhythm dari kaki, refleks proprioceptive. Jika anda menaikkan anjing tulang belakang oleh bahagian depan badan dan sedikit menekannya pada satu-satunya kaki belakang, maka refleks berjalan timbul - satu rhythmic, flexion alternatif dan lanjutan kaki.

Fungsi konduksi saraf tulang belakang. Kord rahim bertindak sebagai konduktor kerana laluan menaik dan menurun yang melalui bahan putih saraf tunjang. Laluan ini menghubungkan segmen individu saraf tunjang antara satu sama lain, dan juga dengan otak.

Kejutan tulang belakang Transeksi atau kecederaan saraf tunjang menyebabkan fenomena yang disebut kejutan tulang belakang (kejutan dalam Bahasa Inggeris bererti pukulan). Kejutan tulang belakang dinyatakan dalam kejatuhan yang tajam dalam kegembiraan dan menghalang aktiviti semua pusat refleks dari saraf tunjang yang terletak di bawah tapak transeksi. Semasa kejutan tulang belakang, rangsangan yang biasanya menyebabkan refleks berubah menjadi tidak sah. Suntikan kaki tidak menyebabkan refleksi flexion. Pada masa yang sama, aktiviti pusat yang terletak di atas bahagian itu dikekalkan. Selepas anestesia telah berlalu, monyet yang mana saraf tunjang dipotong di bahagian segmen toraks atas mengambil pisang, mengupasnya, membawanya ke mulutnya dan memakannya. Selepas pemindahan, bukan sahaja refleks muskuloskeletal hilang, tetapi juga refleks vegetatif. Tekanan darah berkurangan, tiada refleks vaskular, perbuatan buang air besar dan mikcation (kencing).

Tempoh kejutan adalah berbeza dengan haiwan yang berdiri di tangga yang berbeza dari tangga evolusi. Dalam katak, kejutan berlangsung 3-5 minit, dalam anjing - 7-10 hari, dalam monyet - lebih daripada 1 bulan, pada manusia - 4-5 bulan. Kejutan pada manusia sering dilihat sebagai akibat kecederaan domestik atau ketenteraan. Apabila kejutan berlaku, refleks dipulihkan.

Penyebab kejutan tulang belakang adalah pengaktifan bahagian otak yang lebih tinggi, yang mempunyai kesan pengaktifan pada saraf tunjang, di mana peranan besar dimainkan oleh pembentukan retikular batang otak.

Fisiologi tali tulang belakang

KULIT № 7. Fisiologi pelbagai bahagian sistem saraf pusat

1. Fisiologi saraf tunjang

Saraf tunjang adalah pembentukan SSP paling lama. Ciri ciri bangunan adalah segmen.

Neuron saraf tunjang bentuknya kelabu dalam bentuk tanduk anterior dan posterior. Mereka melakukan fungsi refleks kord rahim.

Tanduk posterior mengandungi neuron (interneurons) yang menghantar impuls ke pusat-pusat pendalaman, dalam struktur simetri dari sisi bertentangan, ke tanduk anterior saraf tunjang. Tanduk tanduk mengandungi neuron aferen yang bertindak balas terhadap rangsangan sakit, suhu, sentuhan, getaran, proprioseptif.

Tanduk-tanduk anterior mengandungi neuron (motoneurons) yang memberikan axons kepada otot, ia adalah efferent. Semua laluan menurun dari tindak balas motor CNS berakhir di tanduk depan.

Dalam tanduk sisi segmen serviks dan dua lumbar adalah neuron divisi sympatetik sistem saraf autonomi, dalam segmen kedua hingga keempat - parasympatetik.

Komposisi saraf tunjang mempunyai banyak neuron interkal, yang memberikan komunikasi dengan segmen dan dengan bahagian-bahagian yang berpanjangan dari sistem saraf pusat, mereka menyumbang 97% daripada jumlah jumlah neuron saraf tunjang. Mereka terdiri daripada neuron bersekutu - neuron alat radial saraf sendiri, mereka menubuhkan sambungan dalam dan antara segmen.

Perkara putih saraf tunjang terbentuk oleh gentian myelin (pendek dan panjang) dan melakukan peranan konduktif.

Serat pendek mengikat neuron dari segmen yang sama atau berbeza dari saraf tunjang.

Serat panjang (unjuran) membentuk jalur tali tunjang. Mereka membentuk laluan menaik yang membawa kepada otak, dan laluan menurun yang menuju ke otak.

Saraf tunjang melakukan fungsi refleks dan konduktor.

Fungsi refleks membolehkan anda melaksanakan semua refleks motor badan, refleks organ dalaman, thermoregulation, dan lain-lain. Reaksi refleks bergantung kepada lokasi, kekuatan rangsangan, kawasan zon refleksogenik, kelajuan impuls melalui gentian, pengaruh otak.

Refleks dibahagikan kepada:

1) exteroceptive (berlaku semasa kerengsaan oleh agen persekitaran luaran rangsangan deria);

2) interoceptive (berlaku semasa rangsangan akhbar, mechano, chemo, thermoreceptors): viscero-visceral - refleks dari satu organ dalaman ke yang lain, viscero-muscular - refleks dari organ dalaman ke otot rangka;

3) refleks proprioceptive (sendiri) dari otot itu sendiri dan pembentukannya yang berkaitan. Mereka mempunyai arka refleks monosynaptic. Refleks proprioceptive mengawal aktiviti motor kerana tendon dan refleks posotonik. Tendon jerks (lutut, Achilles, dengan otot trisep bahu, dan lain-lain) berlaku apabila otot terbentang dan menyebabkan kelonggaran atau penguncupan otot, berlaku dengan setiap pergerakan otot;

4) refleks pozotonicheskie (berlaku apabila reseptor vestibular teruja apabila kelajuan pergerakan dan kedudukan kepala berhubung dengan badan, yang membawa kepada pengagihan semula nada otot (peningkatan nada extensor dan penurunan fleksibel) dan keseimbangan badan).

Kajian terhadap refleks proprioceptive dibuat untuk menentukan keceriaan dan darjah kerosakan CNS.

Fungsi konduktor menyediakan sambungan neuron saraf tunjang antara satu sama lain atau dengan bahagian-bahagian di atas sistem saraf pusat.

2. Fisiologi dari otak belakang dan tengah

Pembentukan struktur hindbrain.

1. V-XII sepasang saraf kranial.

2. Nukleus vestibular.

3. Nukleus pembentukan retikular.

Fungsi utama hindbrain adalah konduktif dan refleks.

Laluan menurun (kortikospinal dan extrapyramidal) melalui otak posterior, laluan menaik - reticulo- dan vestibulospinal, yang bertanggungjawab untuk pengagihan semula nada otot dan mengekalkan postur badan.

Fungsi refleks menyediakan:

1) refleks pelindung (mengoyak, berkelip, batuk, muntah, bersin);

2) pusat ucapan memberikan refleks pembentukan suara, nukleus X, XII, VII saraf kranial, pusat pernafasan mengawal aliran udara, korteks hemisfera besar - pusat ucapan;

3) refleks penyelenggaraan postur (refleks labyrinth). Refleks statik mengekalkan nada otot untuk mengekalkan postur badan, nada otot mengedarkan statokinetik untuk mengamalkan postur yang bersamaan dengan pergerakan lurus atau putaran;

4) pusat yang terletak di otak belakang mengawal aktiviti banyak sistem.

Pusat vaskular mengawal nada vaskular, pusat pernafasan mengawal penyedutan dan pernafasan, pusat pemakanan kompleks mengawal rembesan lambung, kelenjar usus, pankreas, sel-sel secretory hati, kelenjar air liur, memberikan refleks menghisap, mengunyah, menelan.

Kerosakan kepada hindbrain membawa kepada kehilangan kepekaan, motilasi volatil, thermoregulation, tetapi pernafasan, tekanan darah, aktiviti refleks kekal.

Unit struktur orang tengah tengah:

1) hillocks dari segi empat;

4) nukleus saraf tengkorak III - IV.

Gerbang segiempat segi empat melaksanakan fungsi aferen, formasi yang tersisa adalah eferent.

Sekelompok kecil quadricemia berinteraksi dengan nukleus tiga pasang saraf kranial, nukleus merah, dan saluran optik. Oleh kerana interaksi ini, bukit-bukau anterior memberikan tindak balas refleks kepada cahaya, dan bahagian-bahagian posterior - untuk bunyi. Memberi refleks penting: permulaan refleks - tindak balas motor kepada rangsangan luar biasa yang tajam (nada flexor meningkat), refleks oriental - tindak balas motor kepada rangsangan baru (putaran badan dan kepala).

Cangkuk anterior dengan nukleus saraf tengkorak III - IV memberikan tindak balas penumpuan (penumpuan bola mata ke garis median), pergerakan bola mata.

Nukleus merah terlibat dalam peraturan pengedaran semula nada otot, dalam memulihkan kedudukan badan (meningkatkan nada kelenturan, mengurangkan nada extensors), mengekalkan keseimbangan, menyediakan otot rangka untuk pergerakan sukarela dan sukarela.

Perkara hitam otak menyelaraskan perbuatan menelan dan mengunyah, bernafas, tahap tekanan darah (patologi masalah kulit hitam menyebabkan peningkatan tekanan darah).

3. Fisiologi Brain Perantaraan

Otak perantaraan termasuk thalamus dan hypothalamus, mereka menyambungkan batang otak dengan korteks serebrum.

Thalamus adalah jisim berpasangan, pengumpulan bahan kelabu terbesar di diencephalon.

Topografi membezakan kumpulan nukleus anterior, middle, posterior, medial dan lateral.

Menurut fungsi mengeluarkan:

a) menukar, menyampaikan. Menerima maklumat utama dari pelbagai reseptor. Darah saraf di sepanjang saluran thalamocortical pergi ke zon ketat terhad dari korteks serebrum (zon unjuran utama), akibat sensasi tertentu timbul. Nukleus kompleks ventrabasal menerima impuls dari reseptor kulit, proprioceptor tendon, ligamen. Dorongan itu dihantar ke zon sensorimotor, orientasi badan dalam ruang dikawal. Nukleus sisi mengalihkan impuls dari reseptor visual ke zon visual oksipital. Nukleus medial bertindak balas terhadap panjang bunyi gelombang yang ketara dan menjalankan dorongan kepada zon temporal;

b) biji bersekutu (dalaman). Dorong utama berasal dari nukleus geganti, diproses (fungsi integratif dilakukan), dipindahkan ke zon bersekutu korteks serebrum, aktiviti nukleus bersekutu meningkat di bawah tindakan rangsangan yang menyakitkan;

2) nukleus bukan spesifik. Ini adalah cara yang tidak spesifik untuk menghantar impuls kepada korteks serebrum, kekerapan perubahan biopoten (fungsi simulasi);

3) nuklei motor yang terlibat dalam pengawalan aktiviti motor. Denyutan dari cerebellum, nukleus basal masuk ke zon motor, sambungan, koheren, urutan pergerakan, orientasi spasial badan.

Thalamus adalah pemungut semua maklumat afferent, kecuali untuk reseptor penciuman, pusat integratif yang paling penting.

Hipotalamus terletak di bahagian bawah dan sisi ventrikel otak ketiga. Struktur: tabung kelabu, corong, mastoid. Zon: pituitari (nuclei preoptik dan anterior), medial (nukleus tengah), lateral (nukleus luaran, posterior).

Peranan fisiologi adalah pusat integratif subcortical tertinggi sistem saraf autonomi, yang mempunyai kesan ke atas:

1) thermoregulation. Struktur depan adalah pusat pemindahan haba, di mana proses berpeluh, kadar pernafasan dan nada vaskular berlaku sebagai tindak balas terhadap peningkatan suhu ambien. Teras belakang adalah pusat penghasil panas dan memastikan keselamatan panas ketika suhu berkurang;

2) kelenjar pituitari. Liberin mempromosikan rembesan hormon pituitari anterior, statin menghalangnya;

3) metabolisme lemak. Kerengsaan pusat nukleus (pusat pemakanan) dan nuclei ventrenedial (tepu tepu) membawa kepada obesiti, perencatan - untuk cachexia;

4) metabolisme karbohidrat. Kerengsaan nukleus anterior membawa kepada hipoglikemia, posterior - untuk hiperglikemia;

5) sistem kardiovaskular. Kerengsaan nukleus depan mempunyai kesan menghalang, belakang - mengaktifkan;

6) fungsi motor dan penyempitan saluran gastrousus. Kerengsaan nukleus anterior meningkatkan motilitas dan fungsi penyembunyian saluran gastrousus, sementara yang posterior menghambat fungsi seksual. Pemusnahan nukleus menyebabkan gangguan ovulasi, spermatogenesis, penurunan fungsi seksual;

7) tindak balas tingkah laku. Kerengsaan zon emosi permulaan (teras depan) menyebabkan perasaan gembira, kepuasan, perasaan erotik, zon berhenti (teras belakang) menyebabkan ketakutan, kemarahan, kemarahan.

4. Fisiologi pembentukan retikular dan sistem limbik

Pembentukan retikular batang otak - pengumpulan neuron polimorfik di sepanjang batang otak.

Ciri fisiologi neuron pembentukan reticular:

1) aktiviti bioelektrik spontan. Penyebabnya - kerengsaan humoral (peningkatan tahap karbon dioksida, bahan aktif secara biologi);

2) kegembiraan neuron yang agak tinggi;

3) kepekaan tinggi terhadap bahan aktif secara biologi.

Pembentukan retikular mempunyai hubungan dua hala yang luas dengan semua bahagian sistem saraf, mengikut kepentingan fungsinya dan morfologi dibahagikan kepada dua bahagian:

1) bahagian mendatar (naik) - pembentukan reticular daripada diencephalon;

2) caudal (menurun) - pembentukan reticular dari posterior, midbrain, bridge.

Peranan fisiologi pembentukan retikular adalah pengaktifan dan penghambatan struktur otak.

Sistem Limbic - satu set nukleus dan saluran saraf.

Unit struktur sistem limbik:

1) mentol olfaki;

2) tuberkul pencium;

3) partition telus;

5) gyrus parahippocampal;

6) biji berbentuk almond;

7) gyrus berbentuk pir;

8) fascia dentate;

9) cingulate gyrus.

Fungsi utama sistem limbik:

1) penyertaan dalam pembentukan naluri makanan, seksual, pertahanan;

2) pengawalseliaan fungsi autonomik-pendahulu;

3) pembentukan tingkah laku sosial;

4) penyertaan dalam pembentukan mekanisme memori jangka panjang dan jangka pendek;

5) melaksanakan fungsi pencium;

6) perencatan refleks yang bersesuaian, pengukuhan yang tidak bersyarat;

7) penyertaan dalam pembentukan wakefulness - kitaran tidur.

Pembentukan penting sistem limbik adalah:

1) hippocampus. Kerosakannya membawa kepada gangguan proses hafalan, pemprosesan maklumat, pengurangan aktiviti emosi, inisiatif, memperlahankan kelajuan proses saraf, kerengsaan - kepada peningkatan pencerobohan, tindak balas pertahanan, fungsi motor. Neuron hippocampal mempunyai aktiviti latar belakang yang tinggi. Sebagai tindak balas kepada kerengsaan deria, sehingga 60% daripada neuron bertindak balas, penjanaan rangsangan dinyatakan dalam tindak balas yang berpanjangan kepada satu nadi pendek;

2) biji berbentuk almond. Kerosakan mereka membawa kepada kehilangan ketakutan, ketidakupayaan untuk pencerobohan, hiperseksual, menjaga anak, kerengsaan - kepada kesan parasympatetik pada sistem pencernaan dan kardiovaskular, pencernaan. Neuron nukleus berbentuk almond telah menyatakan aktiviti spontan, yang dihalang atau diperkuat oleh rangsangan deria;

3) mentol pencium, tuberkul olfactory.

Sistem limbik mempunyai kesan mengawal selia pada korteks serebrum.

5. Fisiologi korteks serebrum

Bahagian tertinggi sistem saraf pusat ialah kulit hemisfera besar, kawasannya ialah 2200 cm 2.

Kulit hemisfera besar mempunyai struktur lima, enam lapisan. Neuron diwakili oleh deria, motor (sel Betz), interneuron (neuron perencatan dan perangsang).

Korteks hemispherik dibina mengikut prinsip lajur. Lajur adalah unit fungsian korteks, dibahagikan kepada mikromodul, yang mempunyai neuron homogen.

Secara definisi, IP Pavlova, korteks serebrum - pengurus utama dan pengedar fungsi badan.

Fungsi utama korteks serebrum:

1) integrasi (pemikiran, kesedaran, ucapan);

2) memastikan sambungan organisma dengan persekitaran luar, menyesuaikannya dengan perubahannya;

3) penjelasan mengenai interaksi antara organisma dan sistem di dalam organisma;

4) penyelarasan pergerakan (keupayaan untuk menjalankan pergerakan sukarela, untuk membuat pergerakan sukarela lebih tepat, untuk melaksanakan tugas-tugas motor).

Fungsi-fungsi ini disediakan oleh mekanisme integrasi, pembetulan, pemicu, dan integratif.

IP Pavlov, yang membentuk teori penganalisis, mengenal pasti tiga bahagian: periferal (reseptor), konduktif (penghantaran tiga neural impuls dari reseptor), otak (kawasan tertentu dari korteks serebrum, di mana pemprosesan impuls saraf berlaku, yang memperoleh kualiti baru ). Jabatan otak terdiri daripada elemen analisa dan unsur surih.

Menurut idea-idea moden tentang penyetempatan fungsi semasa laluan nadi dalam korteks serebrum, terdapat tiga jenis medan.

1. Zon unjuran utama terletak di rantau bahagian tengah nukleus penganalisis, di mana tindak balas elektrik (membangkitkan potensi) mula-mula muncul, gangguan di rantau inti nukleus menyebabkan gangguan sensasi.

2. Zon sekunder terletak pada persekitaran nukleus, tidak berkaitan dengan reseptor, dorongan berasal dari zon unjuran primer melalui neuron interkal. Ia mewujudkan hubungan antara fenomena dan kualiti mereka, pelanggaran menyebabkan pelanggaran persepsi (refleksi umum).

3. Zon tersier (bersekutu) mempunyai neuron pelbagai deria. Maklumat yang dibuat semula penting. Sistem ini mampu penyusunan semula plastik, penyimpanan jangka panjang jejak tindakan sensori. Dalam kes pelanggaran, bentuk refleksi abstrak terhadap realiti, pertuturan, dan tingkah laku yang bertujuan.

Kerjasama hemisfera besar dan asimetri mereka.

Terdapat prasyarat morfologi untuk kerja berpasukan di hemisfera. Callosum corpus menyediakan sambungan mendatar dengan struktur subcortikal dan pembentukan reticular batang otak. Oleh itu kerja mesra dari hemisfera dan pemuliharaan timbal balik dilakukan apabila bekerja bersama-sama.

Asimetri fungsional. Dalam ucapan hemisfera kiri, fungsi motor, visual dan pendengaran menguasai. Jenis mental sistem saraf adalah kiri-hemispheric, dan jenis seni adalah hemispheric kanan.

Fisiologi tali tulang belakang

Kord rahim terdiri daripada 31-33 segmen: 8 serviks, 12 pektoral, 5 lumbar, 5 sacral, dan 1-3 coccygeal.

Segmen adalah segmen saraf tunjang yang dikaitkan dengan sepasang anterior dan sepasang akar posterior.

Akar (pangkal dorsal) akar kord rahim dibentuk oleh proses pusat neuron deria aferen. Badan-badan neuron ini dilokalisasikan di ganglia spinal dan tengkorak. Anterior (ventral) akar dibentuk oleh akson neuro.

Menurut undang-undang Bella-Majandi, akar depan adalah efferent - motor atau vegetatif, dan akar posterior sensitif.

Dalam bahagian melintang saraf tunjang, satu bahan kelabu berlokasi di pusat dihasilkan, yang dibentuk oleh sekumpulan sel saraf. Ia bersempadan dengan bahan putih, yang terbentuk oleh serat saraf. Serat saraf bahan putih membentuk bahagian dorsal (posterior), korda tulang belakang dan ventral (anterior) sebagai bahagian yang mengendalikan kord rahim. Dalam tali belakang terdapat kenaikan, di anterior - menurun, dan di sisi - kedua-dua laluan menaik dan turun.

Dalam perkara kelabu membezakan tanduk dorsal (posterior) dan tanduk (anterior). Di samping itu, di bahagian toraks, lumbal dan sakral terdapat tanduk sisi.

Semua neuron perkara kelabu boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan utama:

1) interneuron interkalasi yang terletak terutamanya dalam tanduk posterior kord rahim,

2) motoneurons eferent tempatan di tanduk depan,

3) neuron preganglionic efferent sistem saraf autonomi, terletak di tanduk sisi dan anterior saraf tunjang.

Segmen saraf tunjang, bersama-sama dengan bahagian-bahagian yang tersembunyi di dalam badan, dipanggil metamer. Sekumpulan otot yang disedari oleh satu segmen saraf tunjang dipanggil myotome. Kawasan kulit yang mana isyarat deria memasukkan segmen tertentu dari saraf tunjang dipanggil dermatome.

Terdapat tiga fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi refleks kord rahim boleh menjadi segmen dan intersegmen. Fungsi segmental refleks dari saraf tunjang terdiri daripada pengaruh pengawalseliaan langsung neuron efferen saraf tunjang ke atas kesan yang dialaminya semasa rangsangan reseptor dermatome tertentu.

Refleks busur yang bertukar dalam saraf tunjang dipanggil refleks tunjang. Refleks tulang belakang yang paling sederhana termasuk refleks tendon, yang menyediakan pengurangan otot rangka semasa rangsangan proprioreceptors mereka disebabkan oleh peregangan jangka pendek otot pesat (contohnya, apabila melanda dengan tukul neurologi pada tendon). Refleks tendon tulang belakang adalah penting kerana klinikal setiap daripada mereka ditutup dalam segmen tertentu saraf tunjang. Oleh itu, sifat segmen yang berkaitan dengan saraf tunjang dapat dinilai oleh sifat reaksi refleks.

Bergantung pada lokasi reseptor dan pusat saraf pada manusia, siku, lutut dan refleks tendon tulang belakang Achilles dibezakan.

Refleks lengkung ulnar berlaku apabila anda menyerang tendon bisep bahu (di kawasan fossa cubital) dan ditunjukkan dalam fleksi lengan pada sendi siku. Pusat saraf refleks ini diselaraskan dalam segmen 5-6 serviks saraf tunjang.

Refleks extensor ulnar berlaku apabila anda menyerang tendon otot trisep bahu (di kawasan fossa cubital) dan ditunjukkan dalam lanjutan lengan pada sendi siku. Pusat saraf refleks ini dilokalisasikan dalam segmen 7-8 serviks saraf tunjang.

Lenggut lutut berlaku apabila memukul tendon otot quadriceps paha di bawah patella dan ditunjukkan pada lanjutan kaki pada sendi lutut. Pusat saraf refleks ini dilokalisasikan dalam segmen 2-4 lumbar saraf tunjang.

Refleks Achilles berlaku ketika memukul tendon tumit dan ditunjukkan pada tenggelam kaki di sendi pergelangan kaki. Pusat saraf refleks ini dilokalkan dalam 1-2 segmen sakral saraf tunjang.

Dalam otot rangka terdapat dua jenis gentian - extrafusal dan intrafusal, yang disambung secara selari. Serat otot intrafusal melakukan fungsi deria. Mereka terdiri daripada kapsul tisu penghubung, di mana proprioseptor terletak, dan elemen kontraksi periferal.

Pukulan tajam dan pantas ke tendon otot membawa kepada ketegangannya. Akibatnya, kapsul tisu penghubung serat intrafusal telah diregangkan dan proprioseptor menjadi jengkel. Oleh itu, terdapat satu aktiviti elektrik motorsuron yang berdenyut, diletakkan di dalam tanduk anterior saraf tunjang. Aktiviti pelepasan neuron-neuron ini adalah penyebab langsung penguncupan cepat gentian otot extrafusal.

Skema lengkung refleks tendon tulang belakang tendon

1) serat otot intrafusal, 2) proprioceptor, 3) neuron sensori afferent, 4) motoneuron tali pinggang, 5) serat otot extrafusal.

Jumlah masa refleks tulang belakang tendon adalah pendek, kerana busur refleksnya adalah monosynaptic. Ia termasuk reseptor cepat menyesuaikan diri, fasa a-motoneuron, unit motor jenis FF dan FR.

Fungsi intersegmental refleks dari saraf tunjang adalah pelaksanaan integrasi intersegmental refleks tulang belakang, yang disediakan oleh jalur intraspinal yang menghubungkan pelbagai segmen saraf tunjang.

Fungsi trofik dari saraf tunjang dikurangkan kepada peraturan metabolisme dan memastikan pemakanan organ-organ dan tisu-tisu yang diserap oleh neuron saraf tunjang. Ia dikaitkan dengan aktiviti pulseless neuron yang mampu mensintesis pelbagai BAS trophotropic. Bahan-bahan ini perlahan-lahan bergerak ke ujung saraf, dari mana mereka dilepaskan ke dalam tisu sekitarnya.

Fungsi konduktif saraf tunjang adalah untuk menyediakan sambungan dua hala antara saraf tunjang dan otak. Ia disediakan oleh laluan menaik dan menurun - kumpulan gentian saraf.

Terdapat tiga kumpulan utama konduktor menaik:

1) Gaulle dan Burdaha,

Laluan Gaulle dan Burdaha adalah konduktor kepekaan mekanikal kulit dari reseptor taktil dan proprioreceptor ke zon deria gyrus pusat posterior hemisfera serebrum. Jalan Gaul membawa maklumat dari badan bawah, dan jalan Burdakh dari atas.

Laluan spinothalamik adalah konduktor sensitif, suhu dan sensitiviti kesakitan. Laluan ini menyediakan transmisi kepada gyrus pusat posterior mengenai kualiti rangsangan.

Jalur saluran tulang belakang membawa maklumat dari reseptor sentuhan, serta proprioceptors otot, tendon dan sendi ke korteks cerebellar.

Laluan konduktor yang menurun membentuk sistem piramidal dan extrapyramidal. Sistem piramida merangkumi saluran kortikospinal piramida. Ia dibentuk oleh akson neuron piramida besar (sel Betz), yang terletak di zon motor (motor) gyrus precentral dari korteks serebrum.

Pada manusia, saluran pyramidal mempunyai kesan pengaktifan langsung langsung pada neuron motor tulang belakang yang mempunyai kelonggaran fleksibel pada kaki-kaki distal. Terima kasih kepada laluan ini, pergerakan fasa sewenang-wenang, sedar, peraturan pergerakan tepat disediakan.

Sistem extrapyramidal termasuk:

1) cara rubrospinal

2) laluan reticulospinal,

3) laluan vestibulospinal.

Jalur rubrospinal dibentuk oleh akson-neuron nukleus merah di tengah otak, mengaktifkan neuron motor tulang belakang flexior. Laluan reticulospinal dibentuk oleh akson-saraf neuron pembentukan retikular hindbrain, yang mempunyai kesan pengaktifan dan penghalang pada neuron motor flexors. Laluan vestibulospinal dibentuk oleh akson-saraf neuron nukleus vestibular Deiters, Schwalbe dan Bechterew, yang terletak di hindbrain. Laluan ini mempunyai kesan pengaktifan pada neuron motor tulang belakang dari extensors (extensors).

Haiwan yang korda tulang belakang dipisahkan dari otak dipanggil tulang belakang. Sejurus selepas kecederaan atau pemisahan saraf tunjang dari otak, kejutan tulang belakang diperhatikan - tindak balas badan, yang menampakkan diri dalam penurunan tajam dalam kegembiraan dan menghalang aktiviti refleks atau isflexia.

Mekanisme utama kejutan tulang belakang (menurut Sherrington) adalah:

1) penghapusan pengaruh pengaktifan menurun memasuki kord rahim dari bahagian hulu CNS,

2) pengaktifan proses penghambaan intraspinal.

Terdapat dua faktor utama yang menentukan keparahan dan tempoh kejutan tulang belakang:

1) tahap organisasi badan (dalam kejutan tulang belakang katak berlangsung selama 1-2 minit, dan pada manusia - bulan dan tahun),

2) tahap kerosakan pada saraf tunjang (semakin tinggi tahap kerosakan, kejutan tulang belakang yang lebih keras dan lebih lama).

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

STRUKTUR DAN FUNGSI KORD YANG TURUN

Saraf tunjang adalah bahagian tertua dari SSP. Ia terletak di terusan tulang belakang dan mempunyai struktur segmen. Kord rahim terbahagi kepada bahagian serviks, toraks, lumbal dan sakral, yang masing-masing termasuk bilangan segmen yang berbeza. Dua pasang akar kembali dari segmen - belakang dan hadapan (Rajah 3.11).

Akar posterior terbentuk oleh akson neuron afferent primer, yang badannya terletak pada ganglia deria spinal; Akar anterior terdiri daripada proses-proses neuron motor, mereka diarahkan ke effector yang sama (undang-undang Bell-Majandi). Setiap akar mewakili pelbagai serat saraf.

Rajah. 3.11. Kord tulang belakang (seksyen membujur)

Pandangan keratan rentas saraf tunjang ia adalah jelas bahawa pusat ini terletak perkara kelabu, yang terdiri daripada badan-badan neuron dan menyerupai bentuk rama-rama, dan di pinggir adalah pepejal putih, yang ialah kemunculan sistem neuron (Rajah 3.12.): Menaik (gentian saraf diarahkan kepada jabatan-jabatan lain kepala otak) dan turun (gentian saraf dihantar ke bahagian tertentu dari saraf tunjang).

Rajah. 3.12. Kord tulang belakang (seksyen salib)

1 - tanduk kelabu depan; 2 - tanduk kelabu belakang;

3 - tanduk kelabu bahan kelabu; 4 - akar anterior korda tunjang; 5 - akar belakang saraf tunjang.

Penampilan dan komplikasi saraf tunjang dikaitkan dengan perkembangan pergerakan (pergerakan). Locomotion, memberikan pergerakan seseorang atau haiwan di alam sekitar, mewujudkan kemungkinan kewujudannya.

Saraf tunjang adalah pusat refleks yang banyak. Mereka boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan: pelindung, vegetatif dan tonik.

1. Refleks-pelindung yang menyakitkan dicirikan oleh hakikat bahawa tindakan merengsa, sebagai peraturan, pada kulit permukaan, menyebabkan tindak balas pertahanan yang membawa kepada penghapusan rangsangan dari permukaan badan atau penyingkiran tubuh atau bahagiannya dari rangsangan. Reaksi pelindung dinyatakan dalam penarikan anggota badan atau melarikan diri dari rangsangan (flexor dan extensor reflexes). Refleks ini dijalankan dalam segmen, tetapi dengan refleks yang lebih kompleks, seperti karding di tempat yang sukar dicapai, refleks pelbagai segmen kompleks timbul.

2. Refleks vegetatif disediakan oleh sel-sel saraf yang terletak di tanduk sisi saraf tunjang, yang merupakan pusat sistem saraf simpatetik. Berikut adalah vasomotor, refleks urethral, ​​refleks, pergerakan usus, berpeluh, dll.

3. Refleks tonik sangat penting. Mereka menyediakan pendidikan dan mengekalkan nada otot rangka. Tonus adalah kontraksi kekal (strain) yang tidak dapat dilihat dari otot tanpa penampilan keletihan. Tonus menyediakan postur dan kedudukan tubuh di ruang angkasa. Postur adalah kedudukan tetap badan (kepala dan bahagian tubuh yang lain) seseorang atau haiwan dalam ruang di bawah keadaan graviti.

Di samping itu, saraf tunjang melakukan fungsi konduktor, yang dilakukan oleh serat bahan putih yang menaik dan turun dari saraf tunjang (Jadual 3.1). Sebagai sebahagian daripada laluan adalah serat afferent dan efferent. Oleh kerana sebahagian daripada serat ini melakukan impuls interoceptive dari organ dalaman, ini membolehkan mereka digunakan untuk anestesia semasa operasi intrakavitasi dengan memperkenalkan bahan anestetik ke dalam saluran tulang belakang (anestesia tulang belakang).

Laluan kord tulang belakang dan kepentingan fisiologi mereka

Cara menaikkan (sensitif)

Rasuk yang nipis (rasuk Gaul), diletakkan di tiang belakang, impuls masuk ke dalam korteks

Memperkenalkan impuls daripada sistem muskuloskeletal

Bundle berbentuk baji (Bunddakh bundle), melewati tiang belakang, impuls memasuki korteks

Posterior spinal-cerebellar (Bundle Flexig)

Mengendalikan impuls daripada proprioceptors otot, tendon, ligamen ke cerebellum; impuls tidak sedarkan diri

Cerebellum tulang belakang belakang (Govers Bunch)

Kesakitan kesakitan dan suhu

Kepekaan taktil, sentuhan, tekanan

Menjahit (motor) laluan

Kortikospinal lateral (piramida)

Impuls kepada otot rangka, pergerakan sukarela

Kortikospinal anterior (piramida)

Rubrospinal (bundle of Monakov), melepasi tiang sampingan

Impuls yang menyokong nada otot rangka

Reticulospinal, yang diadakan di tiang depan

Impuls yang menyokong nada otot rangka dengan merangsang dan menghalang kesan pada a- dan umotoneurons, serta mengawal keadaan pusat autonomi tulang belakang

Vestibulospinal, yang diadakan di tiang depan

Impuls untuk mengekalkan kedudukan badan dan keseimbangan

Rectospinal, yang diadakan di tiang anterior

Impuls, yang memberikan realiti refleks motor visual dan auditori (refleks segi empat)

Ciri-ciri umur saraf tunjang

Kord tulang belakang berkembang lebih awal daripada bahagian-bahagian lain CNS. Semasa tempoh perkembangan intrauterin dan pada bayi yang baru lahir, ia mengisi keseluruhan rongga tulang belakang. Panjang saraf tunjang pada bayi baru lahir adalah 14-16 cm. Pertumbuhan panjang silinder paksi dan sarung myelin bertahan sehingga 20 tahun. Ia tumbuh paling intensif pada tahun pertama kehidupan. Walau bagaimanapun, kadar pertumbuhan di belakang pertumbuhan tulang belakang. Oleh itu, menjelang akhir tahun pertama kehidupan, saraf tunjang terletak pada tahap vertebra lumbal atas, sama seperti pada orang dewasa.

Pertumbuhan segmen individu tidak seimbang. Segmen toraks tumbuh paling intensif, segmen lumbal dan sakral tumbuh lebih lemah. Penebalan servikal dan lumbar muncul dalam tempoh embrio. Menjelang akhir tahun pertama kehidupan dan selepas 2 tahun, penumpukan ini mencapai perkembangan yang paling besar, yang dikaitkan dengan perkembangan anggota badan dan aktiviti fizikal mereka.

Sel-sel kord tulang belakang mula berkembang pada masa pranatal, tetapi pembangunan tidak berakhir selepas kelahiran. Dalam bayi yang baru lahir, neuron yang membentuk nukleus saraf tunjang morfologi matang, tetapi berbeza dari orang dewasa dengan saiz yang lebih kecil dan kekurangan pigmen. Dalam anak yang baru lahir, di bahagian melintang segmen, tanduk belakang mendominasi tanduk depan. Ini menunjukkan fungsi deria yang lebih maju berbanding dengan motor. Nisbah bahagian-bahagian ini mencapai tahap orang dewasa pada usia 7 tahun, bagaimanapun, neuron motor dan deria fungsional terus berkembang.

Diameter saraf tunjang dikaitkan dengan perkembangan kepekaan, aktiviti motor dan laluan. Selepas 12 tahun, diameter saraf tunjang mencapai tahap dewasa.

Jumlah cecair serebrospinal pada bayi baru lahir kurang daripada orang dewasa (40-60 g), dan kandungan protein lebih tinggi. Di masa depan, dari 8-10 tahun, jumlah cecair serebrospinal pada kanak-kanak hampir sama dengan orang dewasa, dan jumlah protein dari 6 hingga 12 bulan sepadan dengan tahap orang dewasa.

Fungsi refleks kord rahim terbentuk dalam tempoh embrio, dan pembentukannya dirangsang oleh pergerakan kanak-kanak. Dari minggu ke-9 pada janin, pergerakan umum lengan dan kaki (pengurangan serentak flexors dan ekstensor) diperhatikan semasa kerengsaan kulit. penguncupan tonik otot flexor berpengaruh dan membentuk kedudukan janin, memastikan bahawa ia adalah jumlah minimum dalam rahim, pengurangan umum berkala otot extensor, bermula dengan bulan 4-5-ke-hidup dalam kandungan, ibu berasa sebagai kacau janin. Selepas kelahiran, terdapat refleks yang hilang secara beransur-ansur dalam ontogenesis:

• refleks langkah (gerakan kaki apabila kanak-kanak diambil di bawah lengan);

• refleks Babinski (penculikan kaki besar dengan kerengsaan kaki, hilang pada permulaan tahun ke-2 hidup);

• lutut lutut (lekuk sendi lutut disebabkan oleh nada fleksor yang besar; diubah menjadi extensor pada bulan ke-2);

• menggenggam refleks (penyitaan dan memegang objek apabila menyentuh telapak tangan, hilang pada bulan ke-3);

• refleks pembungkusan (penculikan tangan ke sisi, kemudian pencampuran mereka dengan peningkatan pesat dan penurunan anak, hilang selepas bulan ke-4);

• merangkak refleks (dalam keadaan terdedah, kanak-kanak menimbulkan kepalanya dan membuat pergerakan menjalar; jika anda menggantikan telapak tangan ke tapak kaki, kanak-kanak itu akan mula aktif menolak dari halangan, hilang pada bulan ke-4);

• refleks labirin (di kedudukan kanak-kanak di belakang, apabila kedudukan kepala di ruang berubah, otot-otot extensors leher, belakang, kaki meningkat, apabila menghidupkan perut, flexors leher, belakang, lengan dan kaki meningkat);

• membetulkan batang (apabila kaki seorang kanak-kanak bersentuh dengan sokongan, kepala diluruskan, dibentuk pada bulan 1);

• Refleks Landau (atas - seorang kanak-kanak di kedudukan di abdomen menimbulkan kepala dan badan atas, bersandar di pesawat dengan tangannya; rendah - dalam kedudukan di perut, kanak-kanak memanjang dan menaikkan kakinya; refleks ini dibentuk pada bulan ke-5-6) dan lain-lain.

Pada mulanya, refleks dari saraf tunjang adalah sangat tidak sempurna, tidak diselaraskan, umum, nada otot fleksi mengatasi nada extensor. Tempoh aktiviti motor berlaku sepanjang tempoh rehat. Zon refleksogenik dipersempit pada akhir tahun pertama kehidupan dan menjadi lebih khusus.

Sebagai usia badan, terdapat penurunan kekuatan dan peningkatan dalam tindak balas tindak balas refleks, kawalan kortikal refleks tulang belakang berkurang (refleks Babinski, refleks bibir batang muncul lagi), penyelarasan pergerakan dikurangkan disebabkan oleh penurunan kekuatan dan pergerakan proses saraf utama.