Utama / Siku

Fisioterapi untuk arthrosis sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh rongga artikular skapula dan kepala bahu. Ini adalah salah satu sendi yang paling mudah bagi tubuh manusia, oleh itu, semasa hidup ia mengalami tekanan yang luar biasa dan sering mengalami kecederaan dan penyakit. Pelbagai kaedah digunakan untuk rawatan mereka, termasuk fisioterapi bahu bahu.

Pendekatan ini membolehkan anda untuk menyelamatkan fungsi motor dan mengelakkan kecacatan awal pesakit. Di samping itu, penggunaan fisioterapi membantu mempercepat proses pemulihan pesakit dengan patah tulang dan dislokasi. Oleh kerana teknik-teknik ini sangat selamat, ia digunakan secara meluas dalam kombinasi dengan pendekatan terapeutik lain, contohnya terapi atau pembedahan dadah.

Penggunaan fisioterapi untuk kecederaan

Sejurus selepas kecederaan pada bahu, pesakit perlu diperiksa oleh seorang traumatologist, yang akan menentukan keperluan pembedahan dan imobilisasi. Walau bagaimanapun, teknik fisioterapi lebih jauh dapat mempercepat proses penyembuhan dan pemulihan pesakit berikutnya. Selalunya, elektroforesis, terapi magnetik, atau UHF digunakan selepas keseleo atau patah tulang.

Kaedah ini dapat meningkatkan bekalan darah ke tisu-tisu yang rosak dan, akibatnya, penghantaran oksigen dan nutrien kepada mereka. Walau bagaimanapun, normalisasi aliran darah juga membolehkan tubuh untuk segera membersihkan luka daripada sel-sel mati sisa dan produk metabolik yang terkumpul di dalamnya.

Ini menyumbang kepada penyembuhan luka yang lebih cepat dan penyelesaian tindak balas keradangan tempatan yang selalu berlaku dengan kerosakan tisu.

Dalam kes ini, ahli fisioterapi boleh mengesyorkan untuk meneruskan perjalanan rawatan walaupun selepas pesakit dilepaskan dari hospital. Kebanyakan prosedur boleh dilakukan secara mudah dengan pesakit luar, yang memudahkan proses pemulihan.

Osteoartritis sendi bahu

Bentuk kerosakan yang paling biasa pada sendi bahu adalah arthrosis, yang juga dianggap sebagai salah satu penyebab utama kecacatan, yang membawa kepada pengurangan yang signifikan dalam kualiti hidup pesakit. Patologi tidak mempunyai punca tunggal, dan berkembang akibat tindakan beberapa faktor di dalam tubuh. Selalunya faktor pencetus untuk perkembangannya adalah kecederaan sendi, tindak balas keradangan atau displasia.

Faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan membina penyakit ini juga diserlahkan:

  • Umur tua
  • Berat badan berlebihan.
  • Gangguan keseimbangan hormon.
  • Kehadiran gangguan metabolik.
  • Pengambilan unsur surih yang tidak mencukupi dengan makanan.
  • Proses radang kronik di sendi.
  • Penyerapan yang kerap.

Dasar patogenesis adalah pelanggaran terhadap proses pembaikan dan regenerasi tisu tulang rawan. Dengan bekalan darah yang tidak mencukupi untuk sendi, kematian atau pengurangan unsur selularnya, sintesis kolagen dan struktur matriks ekstraselular terganggu, memastikan keanjalan dan kekuatan tisu tulang rawan. Akibatnya, sendi kehilangan fungsi kusyen dan rosak oleh tekanan.

Bantu pesakit dengan arthrosis

Untuk rawatan pesakit dengan osteoarthritis, banyak teknik yang digunakan, termasuk fisioterapi. Keuntungan mereka yang tidak dapat dikalahkan adalah kelembutan impak, yang membolehkan doktor mencapai hasil yang diinginkan, hampir tanpa menjejaskan metabolisme umum. Ini menjadikan rawatan sangat selamat, kerana fisioterapi hampir tidak menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi.

Selain itu, fisioterapi membolehkan pesakit untuk meningkatkan toleransi ubat-ubatan tradisional oleh pesakit dan mengurangkan bilangan kesan negatif yang menyebabkan mereka. Itulah sebabnya para doktor semakin menggunakan pendekatan gabungan terhadap rawatan arthrosis bahu-bahu.

Penggunaan arus elektrik

Salah satu kaedah yang paling berkesan ialah elektroforesis. Ia berdasarkan keupayaan medan elektrik untuk merangsang pergerakan zarah fasa dispersed penyelesaian ubat. Di samping itu, penggunaannya menyumbang kepada peralihan molekul farmaseutikal ke dalam bentuk ionik yang lebih aktif, yang meningkatkan aktivitinya.

Disebabkan ini, doktor boleh menetapkan dos ubat yang lebih kecil, yang mengurangkan kekerapan dan keterukan kesan sampingan. Juga, di bawah tindakan arus elektrik, ubat-ubatan menembusi lebih baik ke dalam tisu, terutamanya, ke dalam beg artikular, dan membuatnya sejenis bahan depot aktif. Ini meningkatkan tempoh dan kekuatan tindakan mereka, kerana mereka berinteraksi secara langsung dengan fokus patologi.

Oleh kerana ubat itu tertumpu secara langsung dalam tisu dan tidak memasuki darah, adalah mungkin untuk mengelakkan pengaruhnya terhadap kerja organ dan sistem lain. Di samping itu, ia meningkatkan bioavailabiliti dadah, kerana ia memintas hati, menyahaktifkan bahan dalam aliran darah.

Semasa ini juga mempunyai kesan terapeutik - ia merangsang tindak balas pertahanan tempatan, menyumbang kepada penyempurnaan proses keradangan kronik. Di samping itu, elektroloterapi menyumbang kepada normalisasi nada kapilari tempatan, yang meningkatkan aliran darah kepada sendi terjejas. Momen ini adalah patogenetik dalam kes osteoarthrosis - normalisasi penghantaran nutrien ke sendi membantu untuk mengembalikan matriks antara sel. Oleh itu, kadang-kadang SMT ditetapkan secara berasingan (terapi dengan sinusoidal modulated arus) - teknik fisioterapeutik berdasarkan penembusan dalam arus elektrik dan bahan-bahan perubatan.

Sebagai tambahan kepada elektroforesis, elektrostimulasi pelbagai saluran juga digunakan. Ia ditunjukkan untuk pesakit yang mempunyai fungsi gangguan atau stereotaip motor. Di bawah pengaruh elektrostimulator enam saluran, penghantaran isyarat neuromuskular meningkat dan pemulihan separa keupayaan motor berlaku. Prosedur ini dijalankan di bawah pengawasan petunjuk klinikal, biokimia dan elektromiografi pesakit.

Penggunaan gelombang elektromagnetik dan laser

Medan magnet juga mempunyai sifat yang dapat membantu pesakit dengan osteoarthritis. Magnetotherapy, serta arus elektrik, menyumbang kepada normalisasi nada vaskular. Di samping itu, kesannya membantu meningkatkan sifat-sifat reologi darah, dengan itu mengurangkan jumlah microthrombus dan stasis kapilari. Ini membawa kepada penurunan edema dan bekalan darah yang lebih baik ke sendi bahu.

Kesan laser mempunyai kesan analgesik dan anti-keradangan yang baik, jadi ia juga sering digunakan. Di samping itu, dengan prosedur biasa, ia mempercepatkan proses penyembuhan dan meningkatkan sintesis komponen protein ekstraselular tulang rawan. Ini kerana radiasi laser juga memberi kesan kepada aliran darah tempatan. Di samping itu, ia juga mempunyai kesan pemanasan yang baik.

Pengoksigenan tambahan sebagai rawatan untuk arthrosis

Salah satu perkara utama dalam patogenesis osteoartritis adalah iskemia tisu artikular, yang membawa kepada peningkatan glikolisis dan pemusnahan struktur ekstraselular. Oleh itu, satu kaedah pengoksigenan intra-artikular telah dibangunkan, yang membayangkan peningkatan penghantaran oksigen ke tisu artikular.

Ini mewujudkan kusyen "gas" yang membekalkan kapsul dan menghalang tekanan yang berlebihan pada sendi. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pendekatan ini telah kehilangan populariti kerana kerumitan dan risiko gabungan, memberi laluan kepada terapi ozon yang lebih mudah dan selamat.

Pengubahsuaian gaya hidup dan fisioterapi

Dalam perjalanan kajian antarabangsa yang besar, didapati bahawa pendekatan berdasarkan penggunaan gimnastik dan latihan fizikal juga memainkan peranan penting. Aktiviti aerobik dan air menyumbang kepada peningkatan dalam pergerakan pesakit.

Di samping itu, pelaksanaan biasa latihan khas membolehkan untuk mengurangkan keterukan kesakitan dan meningkatkan prestasi berfungsi. Prosedur yang bertujuan meningkatkan proprioception juga mempunyai kesan yang sama. Kesan positif telah disahkan dalam kes terapeutik dan penggerak bersama. Tambahan besar adalah keupayaan untuk melaksanakan kebanyakan prosedur dan latihan di rumah.

Kesimpulannya

Ia agak sukar untuk merawat pesakit yang menghidap penyakit kronik sendi bahu. Kedua-dua doktor dan pesakit memerlukan pendekatan yang serius, bertanggungjawab dan ketahanan, kerana hasilnya tidak dapat dicapai dengan cepat. Di samping itu, pemeriksaan perubatan diperlukan dan cadangan jangka panjang diperlukan untuk dilaksanakan, kerana penolakan terhadap banyak ubat-ubatan dan prosedur boleh membawa kepada peningkatan penyakit.

Walau bagaimanapun, jangan terlalu putus asa. Fisioterapi untuk arthrosis sendi bahu dalam kombinasi dengan ubat-ubatan yang dipilih dengan betul dan, jika perlu, campur tangan pembedahan boleh melambatkan perkembangan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. Kelebihan pendekatan ini adalah bahawa banyak prosedur dan latihan boleh dilakukan di rumah, yang dapat dilihat oleh kebanyakan orang.