Utama / Diagnostik

Latihan untuk scoliosis 2 darjah

Scoliosis 2 darjah, dicirikan oleh sudut sisihan dari paksi utama tulang belakang 11-25 darjah. Apabila ini terjadi, penonjolan tulang rusuk, akibat patologi yang mungkin dalam sistem pernafasan. Pada peringkat ini, penyakit ini diserahkan kepada pelarasan, senaman dengan scoliosis 2 darjah paling berkesan dengan penggunaan tetap mereka.

Titik berguna utama dalam aplikasi LAC untuk scoliosis 2 darjah:

 • Kesan maksima pelepasan tulang belakang secara keseluruhan dicapai.
 • Memperkukuhkan alat rangka dan ligamen otot.
 • Kembali kawasan vertebral dalam kedudukan fisiologi yang betul.
 • Normalisasi keadaan umum seluruh organisma.

Sebelum menggunakan apa-apa terapi fizikal untuk scoliosis, perundingan dengan pakar diperlukan. Jangan ubat sendiri, ia boleh menyebabkan akibat yang tidak boleh diperbaiki.

Kompleks latihan asas

Kompleks gimnastik asas untuk scoliosis 2 darjah, direka untuk mengukuhkan rangka otot, ligamen dan penghapusan kecacatan postur.

Sebelum menggunakan set latihan, sebagai tambahan kepada perunding pakar dan pelantikan bacaan individu semasa menggunakan pengecasan, anda harus mengenali peraturan asas dan keperluan:

 • Dalam latihan untuk menghilangkan scoliosis 2 darjah, regangan dan memutar tidak digunakan.
 • Kecualikan di bar mendatar. Penyemperitan dilakukan hanya dengan bantuan peralatan tambahan, sokongan.
 • Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan yang sedikit, anda harus berhenti menggunakan gim dan pergi ke diagnosis doktor.
 • Latihan diulang 5-15 kali bergantung kepada penyediaan.

Pakar mengesyorkan melakukan senaman untuk scoliosis di rumah dengan kerap, untuk mencapai kesan pembetulan yang terbaik.

Bagi memulakan sebarang aktiviti fizikal, dalam gimnastik untuk scoliosis, bahagian pemanasan digunakan untuk menyediakan otot, ligamen dan sendi untuk kerja.

 • Sekejap menonton belakang, simpan dengan lurus. Kami menjalankan satu langkah di tempat kejadian.
 • Menaiki jari kaki, dan pada masa yang sama bangkitkan tangan dikaitkan. Kami menghulurkan ke atas. Lancar kita jatuh.
 • Betulkan kaki di atas lantai (seperti terpaku), terus seret ke atas.
 • Kaki lebar bahu selain. Tangan di bahu. Kami membuat gerakan siku ke belakang dan sebagainya.
 • Sekarang dalam kedudukan yang sama, kita mengurangkan dan memisahkan siku kita, menegakkan bilah bahu.
 • Lay kembali di atas lantai. Kaki bengkok, lengan bengkok. Capai satu sama lain dengan siku dan lutut yang bertentangan.
 • Kami terus berbaring, tarik tangan kami ke arah satu lutut, kemudian yang lain. Berhenti untuk menetapkan regangan.
 • Berbohong, memegang lantai, untuk menetapkan kedudukannya. Naikkan, kaki bersama-sama, dan buat pergerakan ke tangan kanan kiri, membantu.
 • Kami tidak bangun, lutut bersama, kami tarik ke dada, pada masa yang sama di belakang lutut kita membuat kapas atau hanya menyentuh tapak tangan kita.

Bundel seterusnya mesti dilakukan setiap hari, ini adalah kompleks klasik untuk rawatan scoliosis. Latihan "basikal", "menelan", "gunting", diulang beberapa kali di seluruh kompleks.

Senaman, membentuk postur. Lean di dinding atau pintu tetap. Kami turun ke dinding, seolah-olah kita duduk, ke tahap maksimum yang boleh dicapai, tetapi tidak lebih tepat sudut di lutut.

 • Kami berbaring di perut. Tangan pada badan. Angkat hanya tali pinggang bahu, muka menanti.
 • Tangan dihubungkan di belakang kepala. Juga angkat bahu.
 • Telapak tangan di atas lantai, dan sekali lagi menaikkan tali bahu. Kami meregang.
 • Sekarang saya tidak menukar kedudukan, sebaliknya kita mengangkat, kemudian satu, kemudian kaki yang lain.
 • Lengan terbentang di hadapan anda. Segera menaikkan lengan dan kaki, meregangkan ke atas. Badan anda harus mengingatkan perahu.
 • Kami berdiri dalam kedudukan di semua empat. Selanjutnya, semua latihan kompleks akan bermula dari kedudukan ini. Kami menghulurkan tangan kiri kami sedikit, dan dengan kaki kanan kami kembali. Kemudian kita menukar kedudukannya.

Latihan "kucing takut." Kami bengkok bawah yang lebih rendah. Kemudian pose adalah "unta", pinggangnya hilang. Dalam kes ini, otot-otot akhbar sentiasa tegang, pernafasan adalah sama.

 • Duduk di tumit. Kami mula bengkok ke hadapan, cuba menyentuh lantai dengan dahinya.
 • Pada peringkat akhir, latihan bersantai dijalankan. Kami bergilir pada tumit, kemudian pada jari kaki. Lakukan 50 langkah.
 • Berdiri dengan tepat. Tangan, siku bengkok pada 90 darjah. Bilah pengurangan maksimum.
 • Kami menjalankan nafas dan pernafasan yang mendalam, menjadikan pergerakan bulat melewati sisi dengan tangan kami. Perlahan, lancar dan perhatikan nafas.

Latihan untuk scoliosis berbentuk s

Jika unjuran scoliosis mewakili huruf Inggeris, maka ia adalah scoliosis berbentuk s, ijazah kedua juga dicirikan oleh sisihan 11-25 darjah dalam dua pesawat. Dengan anomali ini, kesan scoliosis dapat dilihat dalam asimetri bilah bahu.

Adalah lebih baik untuk mendiagnosis penyakit pada peringkat awal, maka mudah disesuaikan dengan penyesuaian menggunakan LAC, urut dan fisioterapi. Jangan bawa ke pembedahan, nonton badan anda.

Semua peringkat diulang dari 5 hingga 10 kali, ia bergantung kepada keadaan fizikal. Dari masa ke masa, beban dinaikkan, tetapi senaman dengan scoliosis berbentuk S digunakan dalam beberapa pendekatan.

 • Kami berbaring di perut. Meningkatkan tangan kanan dan kaki kiri serentak. Senaman dilakukan perlahan-lahan, tanpa pergerakan secara tiba-tiba. Kemudian kita menukar anggota badan.
 • Lakukan senaman "bot". Pada masa yang sama kami mengangkat tangan dan kaki kami, meregangkan ke atas.
 • Push-up dari lutut, untuk permulaan tidak lengkap.
 • Duduk, kakinya terpisah. Kami menjalankan bengkok ke setiap kaki, dan kemudian bengkok kembali dengan tangan yang dibangkitkan.
 • Gunakan najis. Duduk di atasnya. Tangan di belakang kepala, lebar bahu kaki selain. Lakukan giliran ke kiri dan kanan.

Di kompleks perubatan untuk membetulkan skoliosis berbentuk s, termasuk latihan di dinding Sweden. Ia secara berkesan membentangkan tulang belakang dan menghilangkan keseleo. Kompleks ini terdiri daripada 3 latihan:

 1. Betulkan tangan, perlahan-lahan menyebarkan kakinya ke sisi.
 2. Naikkan kaki yang bengkok di lutut.
 3. Angkat kaki yang diluruskan.

Menarik tidak dapat melakukan segala-galanya, tetapi anda perlu berusaha untuk ini, untuk menguatkan otot untuk pelaksanaan.

Terapi yoga

Selepas berunding dengan doktor, anda boleh beralih ke perubatan timur dan melakukan latihan (asanas) dari yoga. Anda boleh menggunakan yoga sehingga tahap 3 scoliosis. Latihan dilakukan hanya pada satu sisi yang terdedah kepada scoliosis.

 • Pastikan untuk membaca: yoga asanas untuk otot belakang
 1. Berbaring di belakang anda, gerakkan tangan di belakang anda, belok ke tepi. Loin itu ditekan dengan ketat. Berdiri postur dari 10 hingga 60 saat.
 2. Berdiri dengan tepat. Arca di atas kepala, dalam kedudukan sawit dan sawit. Kami terjun dengan satu kaki belakang, duduk separuh. Muka kelihatan.
 3. Hidupkan 90 darjah, lengan lurus ke tepi. Pegang pose selama 30 saat.
 4. Latihan ini menggunakan ikat pinggang atau sapu tangan. Kami berbaring di atas lantai. Kaki melebarkan dinding. Naikkan satu kaki dan letakkan tali pinggang di atas kaki anda. Kami meletakkan kaki kami pada tali pinggang dan pada masa yang sama menarik tali pinggang kepada kami.
 5. Kedudukan latihan 4. Sekarang anda perlu mengambil kaki ke atas dan ke atas, memegang tali. Bahagian pelvik ditekan rapat ke lantai.

Berenang terapeutik

Bagi semua jenis gangguan tulang belakang, berenang terapeutik adalah disyorkan. Ini adalah cara yang paling berkesan untuk melegakan tulang belakang dan melonggarkan semua otot badan. Kontraindikasi kepada pelajaran yang berguna itu hanya boleh menjadi kecederaan serius atau ketidakstabilan vertebra.

Di dalam persekitaran akuatik boleh dilakukan seluruh set latihan. Semua kelas di kolam renang dilakukan dengan bimbingan pengajar, tidak perlu melibatkan diri dalam rawatan diri dan menggunakan peralatan tanpa pengawasan pakar.

 • Berbaring di atas air dalam pose bintang.
 • Berenang dalam teknik bras.
 • Berenang di belakang, senjata digunakan sebagai dayung.
 • Gulung bolak-balik.
 • Latihan pernafasan (dengan pegangan nafas).
 • Latihan dengan peralatan khas.

Aerobik air juga akan berguna, satu set latihan dibuat secara individu, berdasarkan diagnosis yang tepat yang dibuat oleh doktor anda.

Kompleks perubatan penuh terdiri daripada gimnastik, urut, berenang dan fisioterapi. Kerana scoliosis 2 darjah memberi kesan buruk kepada fungsi pernafasan, untuk menguatkan hasil terapeutik, perlu menggunakan teknik pernafasan. Mereka juga akan berguna ketika melakukan gimnastik dan yoga asanas. Lakukan semua latihan yang ditunjukkan di kompleks dan setiap hari, maka hanya akan mencapai kesan maksimum rawatan.

Apakah latihan yang perlu untuk melanggar postur?

Terapi senaman untuk scoliosis 2 darjah

Kehadiran tahap kedua scoliosis adalah penunjuk bahawa perubahan patologis dalam tubuh telah diambil pada bentuk yang diabaikan. Tetapi keadaan ini biasanya boleh ditanggung.

Pembetulan skoliosis gred 2 biasanya diperoleh tanpa pembedahan. Dalam kes ini, adalah penting untuk mengecualikan semua faktor yang menyebabkan scoliosis.

Maklumat lanjut mengenai terapi latihan kompleks untuk scoliosis 2 darjah

Terapi fizikal untuk scoliosis bermula dengan pemanasan badan. Sama ada ini adalah aktiviti tarian berirama, atau hanya berlari. Selepas pemanasan, senaman regangan adalah must-have.

Bergantung pada keadaan di mana ini berlaku, anda boleh menggantung di dinding, bar mendatar, tali... Atau, dengan kaki anda berehat, bengkok ke atas, meregangkan tulang belakang kerana berat badan anda.

Penerangan mengenai latihan peregangan tulang belakang

 1. Kaki bersama atau terpisah.
 2. Dengan tapak tangan, orang itu mendapat sokongan dan perlahan-lahan turun. Ia mewujudkan sudut antara garis kaki dan garis belakang. Lengan adalah kesinambungan garis belakang.
 3. Untuk meningkatkan kesan peregangan tulang belakang, seorang pengajar terapi fizikal atau orang lain merebut pelvis dan menariknya kembali dari sokongan. Latihan ini mesti dilakukan selepas pemanasan dan pada akhir latihan gimnastik.

Semua latihan terapi terutamanya bertujuan untuk meregangkan tulang belakang. Ia sangat mudah dan bebas untuk bekerja secara bebas dengan tulang belakang thoracolumbar. Lebih keras - dengan lehernya.

Kelajuan awal permulaan kompleks kompleks yang ditetapkan membawa pembetulan terawal perubahan patologi. Terapi manual, bekerja dengan osteopath, serta fisioterapi dalam tradisi Rusia boleh ditambah ke kompleks pemulihan. Dalam sesetengah kes, ini termasuk yoga dan berenang. Ia juga mungkin menggunakan sukan lain yang mencukupi untuk keadaan.

Scoliosis, tanpa mengira sebabnya, sentiasa dikaitkan dengan perkembangan sistem otot yang tidak harmonis dan berfungsi dengan tidak wajar.

Apabila scoliosis mencapai 2 darjah, ini bermakna bahawa sudut sisihan paksi tulang belakang dari norma adalah antara 11 dan 25 darjah. Kadar perkembangan penyakit mungkin berbeza, dan untuk mengelakkan proses ini, anda mesti mengambil semua langkah untuk membetulkan kelengkungan.

Rawatan penyakit tahap kedua berbeza dari yang pertama di mana mereka menjalankan penyesuaian ruang tulang belakang untuk menghapuskan bukan sahaja kestabilan kedudukan tulang belakang, tetapi juga melakukan pembetulan kelengkungan.

Jika anda ingin mengetahui lebih terperinci, terperinci terapi kompleks untuk rawatan scoliosis 2 darjah, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Sedikit mengenai keberkesanan terapi senaman dalam rawatan scoliosis 2 darjah

Mengikut data perubatan, rawatan scoliosis pada tahap kedua melibatkan penyingkiran penyakit terutamanya sehingga 22 tahun. Ini memastikan labilin yang lebih besar dan kepatuhannya dengan pelarasan, kerana pertumbuhan tulang pada usia ini masih berterusan.

Terapi senaman untuk scoliosis melibatkan penyesuaian aktiviti ligamen dan otot. Dalam kes ini, ketidakseimbangan struktur ini akan dikeluarkan, dan juga ruang tulang belakang akan dibongkar. Otot dan ligamen di samping semua diperkuat. Juga salah satu tujuan rawatan dengan terapi senaman adalah penghapusan postur yang salah. Semua perubahan ini menyumbang kepada pelepasan semua penyakit yang berkaitan dengan penyakit ini.

Ia penting! 2 darjah penyakit melibatkan pelaksanaan latihan yang ditetapkan walaupun di rumah, tetapi reka bentuk terperinci mesti diamanahkan kepada pakar yang berpengalaman.

Bentuk kelengkungan (kyphoscoliosis, C, S, atau Z), penyakit bersamaan, dan ciri-ciri individu lain dari tubuh pesakit adalah hubungan koordinasi dalam penyediaan pelan rawatan.

Ia penting! Peringkat awal menyediakan pemeriksaan mandatori oleh pakar bedah ortopedik.

Apa-apa tindakan tanpa sanksi perubatan adalah penuh dengan perkembangan komplikasi, serta mempercepatkan perkembangan penyakit.

Perlu diingatkan bahawa rawatan jenis penyakit yang ditetapkan menunjukkan bahawa organ (kelainan tulang belakang, tulang belakang tulang belakang) atau perubahan struktur pada vertebra tidak dapat diterima oleh pembetulan. Ini boleh dilakukan hanya dengan jenis kelengkungan berfungsi.

Latihan secara semulajadi mencadangkan dua jenis simetri. Yang pertama adalah asimetri, dan yang kedua adalah simetri. Jika beban pada otot-otot tulang belakang adalah simetri, maka kesan pada luasan tulang belakang adalah minimum.

Ia penting! Latihan asimetri melibatkan kawalan mandatori pakar untuk pelaksanaannya.

Latihan asimetri melibatkan kerja keras otot yang lemah dan melegakan otot yang kuat. Peraturan wajib dalam mana-mana jenis latihan dari kompleks terapi latihan untuk scoliosis menyatakan bahawa beban harus selalu meningkat secara beransur-ansur. Ini terpakai untuk tempoh pangkat dan bilangan pengulangan dan pendekatan.

Sangat penting untuk diperhatikan bahawa melompat ketika menggantung pada sesuatu atau bahkan beban simetris, tetapi bagi pesakit yang mengalami scoliosis, mereka dikontraindikasikan. Anda mesti melakukan apa-apa jenis regangan.

Ia penting! Untuk perasaan atau sakit yang tidak baik, anda perlu pergi ke latihan seterusnya atau menghentikan pelaksanaan kompleks.

Mod turapan dan intensif peringkat kompleks tidak disyorkan, dan sering dilarang. Dalam bentuk scoliosis yang dijelaskan, masalah pernafasan adalah mungkin. Sekiranya pelanggaran ini cetek, maka rejimen yang intensif boleh membawa kepada bekalan oksigen yang tidak mencukupi ke otak, denyutan jantung yang cepat, dan kemerosotan keadaan umum.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci senaman yang tidak boleh dilakukan dengan scoliosis, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Pengembangan fleksibiliti ruang tulang belakang adalah dilarang. Ia dilarang untuk memutarkan batang tubuh secara menegak. Adalah perlu untuk mengambil kira faktor-faktor ini apabila memilih aktiviti sukan yang mencukupi untuk anatomi dan fisiologi anda. Adalah penting untuk memuatkan bahagian bawah badan dan bahagian atas.

Latihan berkesan untuk scoliosis 2 darjah

Kesihatan yang baik, kawan-kawan! Sekiranya doktor bercakap mengenai scoliosis di peringkat kedua, ini bermakna anda telah memulakan penyakit ini, tetapi semuanya tidak hilang. Walau bagaimanapun, patologi itu telah diperhatikan tepat pada waktunya dan ia benar-benar bersetuju dengan pembetulan dengan bantuan gimnastik khas.

Perhatikan sebab-sebab perubahan ini dan cuba untuk menghapuskannya jika boleh. Ini kekurangan aktiviti fizikal yang mencukupi, hasilnya otot-otot lemah. Salah satu faktor yang paling penting dalam senarai ini adalah postur yang lemah.

Semakin cepat anda mula bekerja dengan semua perkara ini - semakin cepat anda dapat membetulkannya. Dalam kompleks pemulihan, kursus urutan khusus selalu ditetapkan, ahli terapi manual atau osteopath juga boleh meluruskan tulang belakang, serta terapi fizikal. Kadang-kadang ini termasuk yoga dan berenang atau sukan lain yang mencukupi.

Tetapi hari ini kita akan mengkaji secara terperinci latihan untuk scoliosis 2 darjah: nasihat daripada doktor pada ubat pemulihan. Apa pun alasan kelengkungan anda, mereka selalu mengubah korset otot: mereka membuatnya lemah dan tidak dapat menampung fungsi asasnya.

Dengan scoliosis 2 darjah, sudut kecacatan biasanya dari 11 hingga 25 darjah. Dan disyorkan untuk membetulkannya secepat mungkin untuk mengelakkan peralihan ke peringkat ketiga.

Jika kita bercakap tentang tahap kedua penyakit ini, maka, tidak seperti yang pertama, di sini adalah perlu bukan sahaja untuk mencapai kedudukan yang stabil dari ruang tulang belakang, tetapi juga untuk membetulkan kelengkungan yang timbul.

Seberapa berkesan terapi latihan untuk diagnosis sedemikian?

Pakar mengatakan bahawa senaman dengan scoliosis 2 darjah adalah lebih baik untuk mula berlatih sehingga masa kanak-kanak mencapai usia 20 tahun. Iaitu, selagi tulang terus berkembang dan mudah disesuaikan.

Selain daripada menyelesaikan masalah dengan otot dan ligamen (bukan hanya membetulkan ketidakseimbangan, tetapi juga menguatkannya), anda juga dapat meredakan tulang belakang. Dan ternyata untuk menghilangkan sikap tidak senonoh postur dan menjadikannya betul secara anatomis. Semua ini akan memperbaiki keadaan badan anda secara menyeluruh.

Pada peringkat scoliosis ini, kompleks seperti itu boleh dilakukan di rumah, walaupun seorang pakar yang berpengalaman harus memilih kursus tersebut.

Melakukan pelan rawatan, doktor semestinya mengambil kira bentuk kelengkungan, penyakit berkaitan dan ciri-ciri individu lain.

Oleh itu, dalam apa jua keadaan, anda di peringkat awal mestilah diperiksa oleh pakar bedah ortopedik.

"Aktiviti sendiri" dapat menyebabkan pelbagai komplikasi dan mempercepatkan perkembangan penyakit.

Satu ciri penting dalam rawatan jenis patologi ini adalah hakikat bahawa perubahan organik atau struktur pada vertebra tidak dapat diperbetulkan. Anda boleh menyesuaikan hanya jenis kelengkungan fungsi.

Di samping itu, satu set latihan untuk scoliosis 2 darjah boleh menjadi asimetri dan simetri. Dan kaveat penting dalam kes ini adalah hakikat bahawa bekas tidak disyorkan tanpa pengawasan perubatan. Aktiviti yang sama yang sama-sama memuat otot-otot tulang belakang, memberi kesan kepadanya dengan cara yang minimum.

Pada masa yang sama, otot lemah bekerja cukup keras: mereka menjadi lebih kuat dan lebih berkekalan, dan otot yang kuat, pada masa ini, membongkar dan berehat. Semua latihan mula melakukan dengan beban yang paling minimum dan secara beransur-ansur meningkatkannya.

Dengan cara ini, perlu diingat bahawa tergantung di bar, walaupun ia akan menjadi beban simetri, dikontraindikasikan untuk pesakit dengan scoliosis. Anda hanya boleh melakukan peregangan pasif.

Sekiranya anda berasa tidak selesa atau sakit, teruskan ke latihan seterusnya atau selesaikan kompleks.

Untuk tergesa-gesa dan melakukan latihan sedemikian secara intensif bukan sahaja tidak disyorkan untuk anda, tetapi sering dilarang. Sekiranya pesakit dengan diagnosis sedemikian mempunyai beberapa gangguan pernafasan dan ia adalah cetek, maka kadar peningkatan boleh menyebabkan masalah. Apa boleh jadi? Tachycardia, pening, migrain dan keadaan umum yang semakin teruk.

Membangunkan fleksibiliti tulang belakang anda juga dilarang. Di samping itu, tiada putaran menegak batang. Pertimbangkan faktor-faktor ini apabila memilih sukan yang sesuai untuk anda. Cuba sama-sama memuat kedua-dua bahagian atas badan dan yang lebih rendah.

Kami memulakan latihan

Mulakan senaman dengan latihan pemanasan.

 1. Untuk bermula, anda boleh berjalan di tempat kejadian. Ia adalah sangat penting untuk mengekalkan sikap yang lancar.
 2. Seterusnya, kita mula bangkit pada kaus kaki ke atas dan pada masa yang sama juga jari-jari sampai ke siling. Kami tidak terburu-buru dan merasakan bagaimana seluruh badan diluaskan. Ulang beberapa kali.
 3. Dan kini kaki tetap berada di tempat, iaitu, tumitnya tertekan rapat ke lantai, dan kami masih terus menjangkau ke atas dengan tangan kami.
 4. Bersandar di belakang dan tarik siku kiri ke lutut kanan dan sebaliknya.
 5. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Pada menghembuskan nafas, mula-mula menarik satu lutut ke dada, dan kemudian yang kedua. Kami membekukan pada titik ekstrem selama beberapa saat. Anda boleh merumitkan dan mengetatkan kedua-dua lutut sekaligus.
 6. Pose adalah sama, tangan tersebar sedikit ke sisi, sehingga mereka dapat dengan mudah berehat di lantai. Naikkan kaki dan gerakkannya terlebih dahulu ke kiri, kemudian ke kanan.
 7. Tanpa mengubah kedudukan, kita mengetatkan kedua-dua lutut ke dada, meregang tangan kita dan membuat kapas di belakang lutut.
 8. Sekarang kita akan melakukan senaman untuk skuriosis 2 darjah, berbaring di perut saya.
 9. Lengan dan kaki dilanjutkan. Anda harus secara serentak menaikkan anggota badan atas dan bawah, merasakan bahawa hampir semua otot badan terlibat dalam kerja. Berdiri di tempat itu untuk seketika. Sekiranya anda mempunyai kekuatan, maka cuba ayunan.
 10. Kami meletakkan telapak tangan kami di kunci pada leher dan cuba untuk bangkit dalam kedudukan ini setinggi mungkin, tetapi tidak terlalu banyak membongkok bahagian belakang.
 11. Telapak tangan di hadapan mereka, mereka melayani kami sebagai penekanan. Sekarang kita menaikkan pertama kaki kanan, lalu kiri. Semakin tinggi mereka bangkit, lebih baik.
 12. Berhati-hati keluar dari kedudukan ini dan dapatkan semua empat. Cuba untuk mengimbangi, kami merentangkan tangan kanan dan kaki kiri kami, membekukan pada titik teratas selama beberapa saat. Kami kembali ke postur asal dan mengubah sisi ke sebaliknya.
 13. Sekarang kita bengkok belakang di belakang, dan pada masa yang sama kepala dan bahu ditarik.
 14. Kami tetap berada di kedudukan yang sama dan mula menaikkan sandarannya, melengkung dengan busur. Pada masa yang sama, kami menarik satu kaki untuk diri sendiri, cuba menyentuh dahi dengan lutut. Bersantai, berehat dan ulangi perkara yang sama dengan kaki yang lain.
 15. Di hujung kompleks, berjalan di sekeliling bilik, pertama di jari kaki anda, dan kemudian di tumit anda.
 16. Kemudian angkat paha anda tinggi, dan selesaikan semua penembusan dengan kaki bawah.
 17. Naikkan tangan anda dan regangkan, bersandar pada kaus kaki. Kami melakukannya dengan sengaja dan bayangkan bagaimana punggung kami menjadi lebih baik dan kedudukan kami cantik. Pada menghembus nafas, rilekskan, turunkan badan ke bawah dan tangan bebas menjejakkan kaki sepanjang sisi. Ulangi sehingga pernafasan dinormalisasi, dan denyut nadi tidak menjadi sama.

Pilihan latihan

Perlu diingat bahawa dengan pelbagai bentuk scoliosis, senaman boleh sama sekali berbeza.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai skoliosis berbentuk s di daerah torak, maka berikut akan menjadi latihan yang sangat baik.

 • Anda perlu duduk di atas kerusi tanpa belakang, kaki adalah lebar bahu, dan tangan anda berada di belakang kepala anda. Sekarang belok ke kiri dengan 90 darjah, meninggalkan kaki anda tidak bergerak. Selepas ini, kita berpaling ke sebelah kanan.
 • Pilihan yang baik adalah pelajaran yang akan datang: kami berbaring di atas kerusi atau lebih baik, jika itu adalah bangku yang luas. Ia adalah perlu untuk meletakkan badan sedemikian rupa supaya bilah-bilah berada di pinggirnya. Turun dan bengkok, membuat pergerakan salingan kecil untuk ketegangan otot yang lebih baik. Jika ini terlalu mudah untuk anda, anda boleh mengambil beban kecil di tangan anda.

Dalam patologi sebelah kiri, penekanan diberikan pada kompleks, di mana mereka bekerja dengan bahagian tubuh ini, dan penting untuk mengajar tubuh keseimbangan dan keseimbangan yang tepat. Tetapi statistik mengatakan bahawa majoriti scoliosis adalah sebelah kanan.

Selepas berunding dengan ahli vertebrologi, anda boleh melakukan yoga, yang juga mempunyai perkembangan yang sangat berkesan dalam senjata.

Sudah tentu latihan untuk membetulkan scoliosis gred 2 juga boleh digunakan sebagai kursus profilaksis.

Sudah tentu, ini adalah senarai cadangan yang agak tentatif yang boleh menghilangkan scoliosis 2 darjah: latihan, video dan tip lain boleh didengar dari doktor anda atau dijumpai di tapak khusus lain.

Alexandra Bonina dijamin menjanjikan anda bahawa selepas 2 minggu anda akan merasa hasil pertama selepas kelas jika anda memilih kursusnya.

Berikutan nasihat pakar yang berpengalaman ini, anda lupa tentang postur yang patah dan anda boleh berjalan seperti raja-raja yang benar, dengan punggung anda dengan bangga diluruskan.

Itu semua untuk hari ini, kawan-kawan. Anda tidak seharusnya merawat cadangan ini dengan haram. Sukan sebenarnya mampu melakukan keajaiban. Contoh yang menarik ialah transformasi angka pada orang yang mempunyai obesiti.

Cukup tahun untuk mendapatkan badan yang kuat dan kencang. Oleh itu, dengan pendekatan yang betul untuk kelas, tidak sukar untuk menghilangkan scoliosis.

Jadilah kuat dalam badan dan semangat. Dan saya menunggu anda tidak lama lagi di laman blog ini untuk memberitahu anda mengenai kehidupan yang menarik di dalam badan dan bagaimana untuk membantu ia menjadi sihat.

Latihan terapeutik untuk scoliosis 2 darjah di rumah

Scoliosis adalah pembayaran kemanusiaan untuk keselesaan dan gaya hidup yang tidak aktif, dan sejauh mana penyebarannya menjadi pandemik. Penyakit ini menyebabkan patologi yang agak teruk, yang dalam kes yang terabaikan boleh membawa kepada gangguan yang serius bukan sahaja dari sistem muskuloskeletal, tetapi juga dari organ-organ dalaman. Tetapi walaupun ini, anda boleh menghentikan penyakit berbahaya tanpa meninggalkan rumah anda sendiri, dengan bantuan terapi fizikal yang kompleks.

Apakah scoliosis?

Scoliosis harus difahami sebagai patologi kompleks sistem muskuloskeletal - kecacatan tulang belakang. Oleh kerana penyakit pada manusia, kedudukan semula jadi tubuh berubah, yang menyebabkan pelbagai komplikasi untuk organ dan sistem lain.

Patologi yang paling biasa terjadi pada kanak-kanak dan remaja, akibat kesan mekanik pada sistem tulang yang tidak matang.

Video: mengenai scoliosis Dalam perubatan, jenis patologi berikut dibezakan:

 • dengan satu lengkokan ubah bentuk (C-jenis);
 • dengan dua arka warp (S-jenis);
 • dengan tiga arka melengkung (Z-jenis).

Juga, penyakit itu dibezakan oleh tahap kelengkungan tulang belakang.

Terdapat patologi dengan sudut ketegangan:

 • sehingga 10 ° - 1 darjah;
 • dari 11 ° hingga 25 ° - 2 darjah;
 • dari 26 ° hingga 50 ° - 3 darjah;
 • lebih dari 50 ° - 4 darjah.
Mendiagnosis penyakit ini kerana berlakunya gejala biasa pada pesakit. Ini termasuk:
 • perubahan postur dan gaya hidup;
 • berlakunya kedudukan asimetri bahu relatif terhadap satu sama lain, serta asimetri di rantau pelvis atau scapula;
 • sakit belakang;
 • pelanggaran kedudukan dada;
 • sakit kepala yang berulang;
 • peningkatan keletihan;
 • pelanggaran organ-organ sistem kardiovaskular dan saluran gastrousus.

Terapi senaman untuk scoliosis 2 darjah

Terapi fizikal (terapi fizikal) - adalah salah satu kaedah terapeutik yang paling biasa, yang digunakan untuk menghapuskan kesan-kesan penyakit tulang belakang, dan juga melindungi terhadap perkembangan mereka pada masa akan datang.

Latihan semacam ini bertujuan bukan sahaja untuk memulihkan semula tulang belakang, tetapi juga untuk menguatkan otot, yang bertanggungjawab secara langsung terhadap kedudukan belakang yang sihat. Tetapi perlu untuk menggunakan terapi dengan berhati-hati, kerana kaedah terapeutik ini mempunyai kontraindikasi yang ketat.

Petunjuk

Tanda-tanda utama untuk penggunaan terapi senaman adalah:

 • ligamen dan ketidakseimbangan otot;
 • beban yang berlebihan pada tulang belakang atau jabatannya;
 • degenerasi otot belakang;
 • patologi postur;
 • sakit di belakang dan tulang belakang.

Contraindications

Latihan terapeutik dikontraindikasikan dalam:

 • pemutihan penyakit sistemik;
 • suhu badan yang tinggi;
 • patologi tekanan intrakranial dan intravena;
 • scoliosis secara progresif;
 • gangguan aktiviti pernafasan atau kardiovaskular;
 • gangguan tekanan otak, serta kesakitan yang disebabkan oleh terapi senaman;
 • risiko pendarahan;
 • penyakit sistem saraf;
 • terapi kanser.

Peraturan Latihan

Bagi majoriti pesakit, terapi latihan kelihatan seperti kaedah rawatan mudah dan mudah difahami yang tidak memerlukan pengawasan pakar. Tetapi sebenarnya, apa-apa penyelewengan dari kanon teknik boleh memperburuk keadaan tulang belakang dan menyebabkan perkembangan scoliosis.

Video: gimnastik untuk rawatan scoliosis dan pembetulan postur. Oleh itu, supaya gimnastik terapeutik hanya membawa faedah, cadangan berikut harus diikuti:

 • semasa kelas pertama adalah perlu untuk melakukan bilangan pengulangan minimum;
 • sebarang senaman dengan scoliosis ditunjukkan hanya selepas pemanasan yang rumit, termasuk pemanasan bukan sahaja otot-otot, tetapi juga ligamen;
 • apabila melakukan gimnastik mana-mana pergerakan tajam adalah kontraindikasi;
 • Latihan perlu dilakukan pada kadar perlahan, tumpuan harus dilakukan pada peregangan tulang belakang dan belakang;
 • penggunaan berat tambahan dalam terapi senaman adalah kontraindikasi;
 • regangan berlebihan otot dan ligamen adalah dilarang - ini akan membawa kepada kelemahan mereka, yang semestinya menyebabkan kemajuan kecacatan;
 • Untuk kelas, pastikan anda memilih kasut yang selesa dan pakaian yang tidak menghalang pergerakan.

Gimnasium yang disyorkan untuk scoliosis 2 darjah

Terdapat beberapa pendekatan dan teknik untuk melakukan gimnastik terapeutik, tetapi tidak semuanya telah membuktikan diri mereka pada sisi positif. Terdapat banyak sebab untuk ini - dari kerumitan yang berat sebelah latihan individu ke tahap keberkesanannya yang rendah. Oleh itu, kami menganggap program gimnastik yang paling popular.

Latihan asas

Pengisian asas untuk scoliosis:

 1. Berdiri tegak dan bersandar di dinding supaya betis dan punggung ditekan rapat ke permukaan.
 2. Luruskan punggung anda, menjaga kedudukan badan anda, merobek dinding dan berjalan beberapa langkah.
 1. Berbaring di lantai, luruskan lengan dan kakinya.
 2. Naikkan kaki anda pada sudut 40 °.
 3. Selalunya bengkok dan lepaskan mereka sehingga satu kaki bengkok di lutut dan yang lain diluruskan. Oleh itu, pergerakan itu harus mengingatkan pedaling apabila menunggang basikal.
 1. Dapatkan semua empat.
 2. Santai badan anda, bengkokkan back up anda.
 3. Dari kedudukan "melengkung", bengkokkan bahagian belakang.
 4. Meluruskan kedudukan awal.
 1. Ambil kedudukan duduk dan bengkokkan lutut anda supaya kaki yang lebih rendah adalah hampir dengan badan.
 2. Bungkus kaki dengan tangan anda.
 3. Gulung dari punggung bawah ke tulang belakang serviks.
 4. Kembali ke kedudukan permulaan.

Jenis simetri

Program terapi latihan menggunakan penggunaan jenis asimetri:

 1. Luruskan kaki anda, ayakan kaki anda pada ketinggian bahu, dan lengan anda pada lipit.
 2. Jangan bengkokkan punggung anda, duduk; tangan perlu diluruskan ke hadapan.
 1. Berdirilah di hadapan cermin dan luruskan kedudukan awak.
 2. Naikkan bahu anda dan arahkan ke dalamnya, sedekat mungkin ke sisi bengkok.
 3. Tahan selama 4-5 saat dan ambil postur asal anda.
 1. Berbaring di perut anda dan meregang lengan ke hadapan.
 2. Rehatkan telapak tangan anda ke dinding, atau jika boleh memahami bateri atau objek tetap yang lain. Sebaik-baiknya, untuk aktiviti-aktiviti seperti di dinding perlu dipasang bar dinding.
 3. Pastikan kaki anda bersama-sama, angkat mereka dan bawa mereka ke tepi selekoh patologi.
 4. Kurangkan badan ke kedudukan permulaan.
 1. Meluruskan dan tutup telapak tangan anda di belakang anda.
 2. Pindahkan berat badan anda ke tumit anda.
 3. Berjalan di tumit anda dan pasangkan semula permulaan awak.

Apabila kelengkungan berbentuk S pada tulang belakang

 1. Berdiri lurus dan berdiri tegak.
 2. Kunci kaki anda pada peringkat bahu dan lengan anda di pelvis.
 3. Tolak leher secara bergantian kiri, kanan, ke hadapan dan ke belakang.
 1. Berdiri lurus dan berdiri tegak.
 2. Kunci kaki anda pada peringkat bahu dan lengan anda di pelvis.
 3. Buat pergerakan pekeliling lengan di depan bahu, lengan di siku mesti dilanjutkan sepenuhnya.
 4. Ulangi senaman ke arah yang bertentangan.
 1. Berbaring di lantai, luruskan kaki anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan.
 2. Kencangkan punggung bawah ke lantai, dan tarik kaki ke arah anda.
 3. Betulkan badan selama 2-3 saat, kemudian berehat sepenuhnya.
 1. Ambil pose berbaring di belakang anda.
 2. Tarik lengan dekat kelengkungan ke arah lekuk yang tidak dikehendaki, dan luruskan yang lain ke atas.
 3. Angkat dan bengkok ke kaki badan dari sisi kecacatan tulang belakang.
 4. Ambillah nafas panjang dan luruskan.
 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan tekannya ke badan anda.
 2. Selalunya bengkok dan lepaskan setiap kaki.

Dengan kelengkungan lumbar payudara

Latihan latihan yang kompleks dengan gangguan dalam dada dan kawasan lumbar:

 1. Luruskan kaki anda, kunci kaki anda pada ketinggian bahu, dan lengan anda di sepanjang badan anda.
 2. Ambillah dan angkat tangan anda.
 3. Buat perasan selama 2-3 saat.
 4. Pada masa yang sama, menghembus nafas dan menurunkan tangan anda.
 1. Berbaring di perut anda, luruskan lengan dan kakinya.
 2. Tarik kaki satu demi satu sambil membongkok belakang di belakang.
 1. Berbaring di perut anda dan luruskan, tarik lengan ke hadapan.
 2. Tutup kaki anda dan tariknya.
 3. Betulkan badan selama 5-10 saat dan kembali ke kedudukan permulaan.
 1. Berdiri lurus, letakkan kaki anda pada tahap bahu.
 2. Tarik tangan anda dan letakkan berat badan anda pada jari kaki anda.
 3. Berjalan di jari kaki anda dan kembali ke kedudukan permulaan.

Video: senaman apa yang tidak boleh dilakukan dengan scoliosis

Langkah tambahan

Untuk mempercepatkan hasil terapi latihan senaman, serta memperkuat seluruh badan, banyak doktor menyarankan:

 • melakukan yoga;
 • melakukan berenang sekurang-kurangnya 1 kali seminggu;
 • bernafas dengan senaman pernafasan 1-2 kali seminggu;
 • gunakan korset sokongan untuk belakang;
 • secara berkala menjalani prosedur urut dan terapi manual;
 • menggantikan bantal biasa dan tilam dengan ortopedik.

Pencegahan penyakit

Scoliosis adalah patologi yang agak rumit dan berbahaya, yang sering membawa kepada komplikasi yang serius. Oleh itu, perjuangan menentangnya mesti bermula lama sebelum gejala pertama. Lebih baik menggunakan kompleks kaedah pencegahan untuk ini, dan pertama sekali - cadangan berikut:

 • semasa duduk, anda harus sentiasa menjaga belakang anda lurus, kepala anda sambil memiringkan ke hadapan dilarang;
 • kerusi, kerusi dan perabot lain untuk kegunaan harian mesti dipilih mengikut ketinggian dan panjang kaki;
 • jika anda bekerja duduk, setiap jam anda pasti akan mengadakan gim berdiri atau berehat dalam kedudukan tegak selama 20 minit;
 • apabila anda menghabiskan kebanyakan hari berdiri, secara berkala menukar sokongan dari satu kaki ke yang lain;
 • apabila mengangkat beban secara merata mengedarkan beban ke atas badan;
 • tilam dan bantal untuk tidur harus ortopedik, kekerasan sederhana;
 • pastikan untuk melibatkan diri dalam sukan yang bertujuan mengukuhkan otot-otot pinggang dan belakang;
 • Sediakan diet dan orang-orang yang rapat dengan anda dengan cukup vitamin dan mineral.

Beberapa kaedah dikenali untuk melawan scoliosis, tetapi salah satu daripada yang paling selamat dan paling digemari adalah gimnastik.

Video: senaman untuk pencegahan scoliosis Ia membantu bukan sahaja untuk memulihkan fleksibiliti bekas tulang belakang, tetapi juga untuk menguatkan otot-otot belakang. Tetapi berikan latihan terapi sebaik sahaja selepas berunding dengan doktor, jika tidak terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk mengatasi skoliosis.

Peraturan dan prinsip untuk melakukan latihan untuk scoliosis 2 darjah

Skoliosis Gred 2 adalah kelengkungan tulang belakang pada sudut 11 hingga 25 darjah. Pada peringkat ini, penyakit ini tidak memerlukan campur tangan pembedahan. Terdapat cara lain yang berkesan untuk menghilangkan scoliosis. Salah satu yang terbaik ialah senaman fisioterapi. Latihan yang direka khusus untuk rawatan scoliosis, boleh menghapuskan penyakit pada peringkat awal, mengembalikan tulang belakang ke kedudukan normalnya, dan pesakit itu sendiri menjalani kehidupan penuh. Latihan fizikal semacam itu bertujuan untuk mencegah kemajuan penyakit, untuk mengurangkan risiko campur tangan pembedahan.

Latihan untuk scoliosis 2 darjah

Terapi fizikal (terapi fizikal) tertakluk kepada beberapa peraturan khas. Sekiranya pesakit tidak mematuhi peraturan ini, dia bukan sahaja tidak dapat menghilangkan scoliosis, tetapi juga membahayakan tubuhnya. Semua prinsip utama ini mesti dipatuhi:

 1. Sebelum senaman, pemanasan adalah perlu untuk menyediakan ligamen dan otot. Tanpa pemanasan untuk memulakan pendidikan jasmani adalah sia-sia dan bahkan berbahaya.
 2. Melakukan terapi fizikal perlu perlahan-lahan, tanpa membuat pergerakan tajam. Melompat dan unsur-unsur akrobatik adalah sangat kontraindikasi.
 3. Aktiviti fizikal yang tinggi juga dilarang. Dalam rawatan scoliosis tidak boleh mengangkat beban, walaupun jika ia adalah kecil "bilik" dumbbells.
 4. Ia mungkin untuk memulakan rawatan dengan latihan hanya selepas berbincang dengan doktor. Berdasarkan sejarah penyakit, doktor akan memilih latihan yang paling berkesan yang selaras dengan pesakit khusus.

Gimnastik dengan scoliosis 2 darjah. Latihan standard

Gimnastik dengan penyakit ini boleh digunakan dengan sendirinya dan digabungkan dengan kaedah rawatan lain. Sudah tentu, ia lebih berkesan dalam kombinasi dengan urut, ubat dan kaedah lain. Tetapi selain daripada gimnastik mereka tidak menyakiti sama sekali.

Kompleks latihan fizikal dalam rawatan kelengkungan biasanya terdiri daripada 4 bahagian:

 • panaskan;
 • gimnastik terlentang;
 • gimnastik berbaring di perutnya;
 • gimnastik dalam kedudukan berdiri.

Sememangnya, perlu melakukan kelas dalam urutan ini, bermula dengan caj ringan dan berakhir dengan latihan "berdiri". Seterusnya, kami mempertimbangkan secara terperinci setiap bahagian kompleks asas ini.

Bagaimana hendak memanaskan badan?

Sebelum latihan penuh pastinya mesti mengikuti pemanasan. Matlamatnya adalah untuk menghulurkan dan memanaskan ligamen pesakit, otot. Ini sangat mengurangkan risiko kecederaan dan meningkatkan keberkesanan rawatan. Tidak mustahil untuk mengabaikan tahap ini, kerana bahkan pemain bola sepak memanaskan diri sebelum memasuki lapangan agar tidak terluka.

Set latihan semasa pemanasan mungkin sedikit berbeza. Tiada satu set peraturan untuknya. Tetapi terdapat kompleks yang paling biasa disarankan oleh kebanyakan doktor:

 1. Bersandar ke permukaan menegak (dinding, pintu, dan lain-lain). Pastikan punggung, otot betis dan tumit bersandar pada dinding pada masa yang sama. Luruskan belakang anda untuk mendapatkan postur yang betul. Kami mengambil 2 langkah ke hadapan tanpa kehilangan postur kami, dan berundur kembali ke dinding. Anda perlu bernafas lancar dan dengan mudah.
 2. Squat seperti yang diajar di sekolah. Tangan - pada lipit, kaki - kira-kira lebar bahu. Dengan setiap jongkong anda perlu meregang lengan ke depan dan menjaga tahap belakang anda. Squat perlu perlahan-lahan, dengan nafas panjang ketika berjongkok dan dengan nafas saat meluruskan.
 3. Sekali lagi, tetapkan lebar kaki bahunya. Tangan boleh berada dalam kedudukan apa pun. Kami mula mengira 3. Dengan perbelanjaan 1, anda perlu menghirup dan mengangkat tangan anda, dengan perbelanjaan 2, mencapai, dan dengan perbelanjaan 3, menurunkan anggota badan dan menghembus nafas. Secara semulajadi, belakang perlu rata.
 4. Kami meletakkan kaki lebar bahu, memberikan tangan kami kedudukan yang selesa. Biarkan belakang lurus. Kami membuat pergerakan dengan bahu dalam bulatan - pertama menentang tangan jam tangan sehingga berhenti, kemudian ke arah yang bertentangan. Secara optimum - lakukan 4 ulangan dalam setiap arah.
 5. Berdiri, tidak bersandar di dinding. Bend lutut kiri dan angkat kaki setinggi mungkin. Kami berdiri seperti ini selama kira-kira 5-10 saat - ia tidak mengambil masa yang lama. Kemudian kita melakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain.

Senarai latihan untuk scoliosis 2 darjah

Oleh itu, kami telah menangani pemanasan. Peringkat seterusnya adalah latihan lanjutan:

 1. Kami berbaring lurus, meluruskan lututnya. Leher meregangkan, dan kaki - ke bawah. Peregangan ke had, kami membekukan selama 10-15 saat, dan kemudian - kami mengambil kedudukan permulaan. Ulangi 3-4 kali.
 2. Kami terus berbohong, tetapi kami menaikkan kaki kami. Kami membuat pergerakan putaran, sama dengan kilasan pedal basikal. Anda harus menjaga kaki anda agak rendah di atas lantai, tanpa membesarkannya terlalu tinggi dan tidak membawa mereka lebih dekat ke perut. Putar kaki perlahan-lahan, kira-kira 30-40 saat. Ulangi tidak melebihi 3 kali. Semasa pendudukan tangan diletakkan di bawah kepala atau hanya di sisi badan.
 3. Kami menjalankan "gunting" kaki. Biarkan tangan menjadi sama: sama ada di bawah kepala, atau hanya di sisi. Pertama, kita menggerakkan kaki kita secara mendatar (semakin rendah lantai, lebih berkesan), kemudian - secara menegak. Kaki mesti menyeberang. Kami melakukan kedua-dua peringkat selama 30-40 saat, ulangi 2 atau 3 kali.

Ini diikuti oleh gimnastik abdominal:

 1. Kami berbaring di perut kami dan meregangkan diri dengan cara yang sama seperti berbaring di belakang kami. Kaki meregangkan, mengetuai. Satu senaman harus berlangsung dari 10 hingga 15 saat, mereka harus diulang sekitar 3-4 kali.
 2. Berbaring di perut anda, kami mewakili berenang dada. Letakkan tangan anda telapak tangan, kepala - di telapak tangan. Kami memanah belakang, dengan menaikkan kepala, kaki dan lengan. Penekanan perlu di perut. Seterusnya, kita meniru berenang: kita bergantian antara bahagian atas dan bawah. Ulang 10-15 kali, dalam jumlah 2-3 pendekatan.
 3. Kami membuat "gunting" dalam susunan yang sama seperti berbaring di belakang. Ia penting! Pada masa yang sama ia adalah wajar untuk merobek pinggul dari permukaan untuk mencapai manfaat maksimum dari gim tersebut.

Akhirnya, latihan direka untuk melaksanakan dalam kedudukan berdiri:

 1. Kami menjadi di hadapan cermin. Ini adalah perlu untuk memantau postur yang betul. Kami keluarkan siku pada sisi, dan meletakkan jari-jari pada bahu. Dalam kedudukan ini, kita mula memutar tangan sepanjang jam. Pergerakan tajam tidak boleh dilakukan - biarkan putaran agak kecil. Kami melakukannya kira-kira 30 saat, ulangi 2-3 kali.
 2. Di hujung gim - squats. Adakah mereka juga harus berada di depan cermin. Gerakkan tangan anda ke sisi, putar tapak tangan anda. Kami membuat squats penuh dalam jumlah dari 5 hingga 10. Kami mengekalkan kadar yang rendah, dan berehat sedikit antara sittings.

Latihan untuk kanak-kanak

Adalah penting untuk memahami bahawa pada kanak-kanak latihan harus sama sekali berbeza. Kanak-kanak perlu mengurangkan beban, senaman harus kurang, serta pendekatan kepada masing-masing. Sesetengah jenis aktiviti umumnya tidak boleh diterima untuk organisma yang semakin meningkat. Oleh itu, untuk pemilihan kompleks pekerjaan adalah perlu untuk berunding dengan pakar pediatrik. Secara bebas cuba merawat kanak-kanak itu tidak digalakkan.

Anda juga tidak sepatutnya lupa bahawa skoliosis kongenital dan senam sering tidak digabungkan. Oleh kerana kanak-kanak sering mengalami kelengkungan spinal bawaan, pendidikan jasmani tidak selalu sesuai dengan mereka.

Pencegahan Scoliosis

Latihan yang diterangkan dalam artikel ini juga boleh digunakan untuk mencegah kelengkungan tulang belakang. Sekiranya anda melakukan gimnastik ini 3-4 kali seminggu, maka risiko skoliosis akan menjadi minimum. Di samping itu, perlu mengekalkan postur yang betul dan tidak membenarkan tubuh kekal dalam satu kedudukan untuk masa yang lama.

Juga sesuai untuk pencegahan urutan penyakit. Tetapi profesional harus melakukannya, meminta suami atau isteri bukan pilihan. Sekiranya tidak ada kecurigaan terhadap scoliosis, maka anda tidak boleh melakukan latihan penuh, dan menyekat diri anda untuk memanaskan badan.

Video berguna

Di bawah ini anda dapat melihat rawatan scoliosis 2 darjah pada orang dewasa

Kesimpulannya

Terapi fizikal adalah kaedah yang berkesan untuk menghapuskan scoliosis 2 darjah. Ia amat berguna dalam kombinasi dengan kaedah rawatan lain. Sekiranya anda menjalankan prosedur sedemikian atas cadangan doktor dan tidak mengubat sendiri, maka kesan positif akan menjadi sangat ketara.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai senaman remedial - tanya mereka dalam komen. Juga berkongsi pengalaman anda dalam rawatan scoliosis 2 darjah, kerana komen-komen ini pasti berguna kepada pembaca lain!

Latihan untuk scoliosis 2 darjah

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik: "Latihan untuk scoliosis 2 darjah." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Tahap kedua scoliosis mengancam mereka yang pada waktu yang ditetapkan tidak mengambil langkah sewajarnya, bertindak ringan kepada fakta bahawa dia didiagnosis dengan scoliosis dari ijazah pertama. Ini sebahagian besarnya terpakai kepada ibu bapa yang anak-anaknya semasa tahun-tahun sekolah pakar bedah ortopedik menentukan permulaan perkembangan scoliosis. Lagipun, pada zaman kanak-kanak, apabila pembentukan kerangka berlaku, masih boleh dilakukan, jika tidak untuk membalikkan proses, tetapi sekurang-kurangnya untuk menghentikan perkembangan penyakit ini.

Scoliosis 2 darjah rawatan rumah

Selama bertahun-tahun, tulang belakang kehilangan fleksibiliti dan menghadapi masalah, anda perlu meletakkan lebih banyak masa dan usaha. Ia adalah perlu untuk memberi amaran kepada mereka yang tidak menganggap scoliosis penyakit yang serius. Semasa kemajuan, ia mengalami kecacatan dada, yang dalam kes yang teruk membawa kepada pembentukan bongkah. Bonggol, sebaliknya, akan menjadi halangan yang serius terhadap kerja paru-paru, yang bermaksud bahawa anda tidak boleh bernafas sepenuhnya.

Pada masa dewasa, scoliosis tidak berkembang dengan cepat seperti pada zaman kanak-kanak, sejak tulang belakang seorang dewasa telah terbentuk. Tetapi dalam kes ini seseorang tidak boleh berehat dan membiarkan penyakit itu berjalan. Perlahan-lahan, tetapi scoliosis bagaimanapun berkembang dan mencapai sudut sebelas - dua puluh lima darjah - ini adalah peringkat kedua.

Jenis dan gejala scoliosis darjah kedua

Scoliosis darjah kedua diklasifikasikan oleh penyetempatan.

Scoliosis Thoracic

Scoliosis Thoracic

Thoracic, atau scoliosis toraks, dibentuk pada vertebra ketujuh kelapan. Biasanya berlaku dengan tangan kanan, tetapi sebelah kiri tidak dikecualikan.

Semasa peperiksaan luaran, asimetri bilah bahu dan bahu, disebut kelengkungan tulang belakang di rantau thoracic dan bentuk tulang rusuk cacat diperhatikan.

Pesakit mengadu sakit belakang apabila bergerak. Fungsi-fungsi jantung, paru-paru dan saraf tunjang adalah terjejas.

Selalunya, dalam tahap kedua scoliosis, kilasan dicatat, di mana pembentukan bongong kosal dan ubah bentuk otot-otot dada tidak dapat dielakkan.

Scoliosis lumbar

Scoliosis lumbar hampir selalu mempunyai sudut pesongan di sebelah kiri. Kelengkungan lumbar lebih mudah daripada scoliosis toraks.

Perkara pertama yang mula mengganggu pesakit adalah sakit di bahagian bawah. Semasa peperiksaan luaran, kelengkungan tulang belakang tidak akan diperhatikan oleh bukan pakar, hanya doktor yang akan menentukannya. Penyakit ini perlahan dan sangat kerap, orang yang telah datang kepada doktor mengenai osteochondrosis, mengetahui bahawa dia mempunyai scoliosis tahap kedua.

Scoliosis lumbar-toraks

Bahagian atas gerbang scoliotik berada di rantau vertebra kedua kesembilan belas. Scoliosis lokasi ini dengan kelengkungan ke kanan boleh dikelirukan sepenuhnya dengan scoliosis toraks. Tetapi kesederhanaan yang cepat dan warna kelabu pucat kulit wajah akan ditambah kepada gejala.

Diagnostik

Diagnosis yang tepat, tahap penyelewengan dan ciri-ciri lain dari perkembangan scoliosis akan mendedahkan pemeriksaan sinar-X. Tetapi ada dua cara mudah yang digunakan oleh orthopedis. Dengan cara ini, adakah anda mempunyai scoliosis, anda boleh menentukan sendiri dengan menggunakannya.

Cara pertama. Anda perlu menanggalkan linen dan berdiri di hadapan cermin. Kaki bersama-sama, sementara tidak memberi tumpuan kepada mana-mana daripada mereka. Tangan di sepanjang badan, tidak tegang. Lihat bahagian pinggang - di antara tangan dan takik di pinggang orang yang sihat di kedua-dua belah pihak harus sama di ruang segi tiga. Seseorang yang besar, seseorang yang lebih kecil saiz - ia bergantung kepada ketebalan pinggang anda - tetapi sentiasa sama. Jika anda melihat bahawa dalam satu tangan mereka lebih kecil, ini adalah tanda yang pasti skoliosis dengan pergeseran tulang belakang ke arah yang bertentangan.

Kaedah kedua akan menentukan kehadiran kilasan, iaitu. memutar vertebra. Anda perlu bersandar ke hadapan dan mula pusingan leher, kemudian tulang belakang dan bahagian bawah. Tetapi tidak sekaligus, tetapi satu demi satu. Pada masa yang sama, seorang doktor atau salah seorang saudara mara anda perlu berhati-hati melihat punggung anda. Jika anda mempunyai scoliosis, asimetri akan kelihatan dengan mata kasar - dari sisi kelengkungan, tulang rusuk akan dibesar, dan otot akan muncul dalam bentuk penggelek.

Perlu diingat bahawa scoliosis ijazah kedua tetap dan tidak tetap. Perbezaannya ialah semasa latihan, kelengkungan spinal meningkat dalam kes skoliosis tidak tetap, dengan bentuk tetap, kelengkungan tetap sama.

Rawatan scoliosis darjah kedua

Urutan perubatan untuk scoliosis

Kaedah rawatan yang paling biasa dan disyorkan adalah pendidikan jasmani. Perkara utama untuk berusaha ialah menguatkan otot yang menyokong ruang tulang belakang. Semua latihan harus diarahkan untuk ini. Anda boleh menggunakan pelbagai peranti dan dumbbells. Latihan dilakukan di bangku gimnasium, dinding atau hanya terletak di atas lantai.

Menunjukkan kursus urutan terapeutik, terapi manual. Baru-baru ini, prosedur rangsangan otot telah menjadi popular.

Secara terperinci mengenai rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Gimnastik terapeutik

Untuk menguatkan otot belakang yang menyokong tulang belakang, membuat peraturan untuk melakukan senaman setiap hari dan tidak lama lagi mereka akan menjadi kebiasaan baik anda, tanpa itu ia tidak mungkin untuk memulakan hari baru.

 • Pertama, lakukan latihan gunting, basikal dan menelan yang diketahui oleh semua orang setiap hari. Lakukan yang pertama sebanyak latihan fizikal anda membolehkan anda, dan dalam penampilan menelan, berdiri selama sepuluh saat sekurang-kurangnya mengambil satu kali pada satu masa.

Kompleks latihan yang kami usulkan untuk belajar dan melaksanakan setiap hari bertujuan untuk memperkuat otot. Pada mulanya, lakukan setiap senaman seberapa banyak yang anda boleh, membawa bilangan pengulangan kepada sepuluh.

 • Berdiri dengan belakang anda ke dinding, cuba meluruskan sebanyak mungkin. Mulailah "merangkak" di dinding sehingga sudut lutut mencapai sembilan puluh darjah. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat dan juga lurus perlahan.

Pegang poluprisyad selama beberapa saat

 • Dapatkan jauh dari dinding. Letakkan satu kaki di tumit dan tarik kaus kaki ke arah anda sehingga anda merasa bahawa otot paha anda ketat. Tukar kaki dan lakukan latihan ini yang lain.
 • Berbaring di belakang anda di atas permukaan yang keras. Kaki diperpanjang. Angkat kaki kanan, tengkuk di lutut dan tarik ke dada sebanyak mungkin. Luruskan, lebih rendah ke lantai. Ulangi senaman dengan kaki kiri anda.
 • Tinggal di belakang anda. Naikkan kaki anda, bengkokkannya di atas lutut dan cuba menariknya ke kepala. Pada masa yang sama, tarik kepala ke arah lutut anda.
 • Dapatkan lutut anda dan, meletakkan tangan anda pada tumit anda, cuba bengkok ke hadapan sambil mengekalkan kedudukan tangan anda.
 • Dapatkan semua empat dan mula melakukan senaman "kucing" - seli bulat, luruskan dan bengkokkan belakang anda.
 • Berdiri di permukaan tingkat, letakkan kaki kanan yang diluruskan dengan tumit di atas kerusi. Mula bengkok batang ke kaki. Kemudian tukar kaki dan lakukan latihan dengan kaki kiri yang dibangkitkan.
 • Dapatkan lutut dan turunkan pantat anda pada tumit anda. Stretch lengan anda ke atas dan mula bengkok ke hadapan, sambil cuba menyentuh permukaan lantai dengan dada anda.

Jangkitkan ke hadapan, cuba menyentuh lantai dada

 • Latihan terakhir dilakukan semasa berdiri. Naikkan tangan anda dan bengkokkan siku anda pada sudut sembilan puluh darjah. Bawa tangan anda bengkok kembali sejauh yang anda boleh. Kembali ke kedudukan permulaan.

Gimnastik pernafasan diperlukan untuk scoliosis

Rawatan scoliosis tahap kedua mesti digabungkan dengan gimnastik pernafasan. Latihan yang direka khas mempengaruhi pemulihan fungsi pernafasan paru-paru dan mengembalikan tulang rusuk yang cacat oleh scoliosis ke keadaan fisiologi normal.

Video - Latihan pernafasan

Video - Gimnastik terapeutik untuk scoliosis

Skoliosis Gred 2 adalah penyakit yang melibatkan kelengkungan tulang belakang dan sisihannya ke kiri atau kanan dari paksi menegak dengan 10-27 °. Seperti kecacatan belakang adalah sangat ketara dan segera menarik, jadi rawatan perlu diambil secepat mungkin. Ini akan membantu senaman khas untuk scoliosis 2 darjah. Terdapat kaedah asas dan tambahan untuk menangani penyakit ini. Asas bermaksud kaedah kesan tertentu di belakang.

 1. Gimnastik Lana Paley. Set latihan ini akan menguatkan otot belakang dan membetulkan tulang belakang itu sendiri. Kompleks ini juga termasuk latihan pernafasan Lana Paley, yang direka untuk membetulkan kedudukan tulang rusuk dan dada. Lagipun, mereka sering menjadi punca utama scoliosis.
 2. Kaedah Katharina Schroth - latihan untuk bernafas.
 3. Abbot-Chenot Korset, yang membetulkan postur.

Kaedah rawatan tambahan tidak wajib, tetapi mereka boleh membantu pesakit dalam memerangi scoliosis 2 darjah. Ini termasuk berenang, urut, terapi manual, penggunaan sol khusus.

Aktiviti fizikal yang dibenarkan dan bermanfaat

Latihan "Swallow" membantu menguatkan otot-otot belakang

Gimnastik dengan scoliosis 2 darjah adalah satu kemestian. Mungkin kesannya tidak begitu mengagumkan seperti scoliosis 1 darjah. Tiada siapa yang boleh memberi anda jaminan bahawa punggung anda akan menjadi sempurna. Walau bagaimanapun, kursus terapi senaman untuk scoliosis berguna dan memberi hasil yang jelas.

Latihan yang dikumpulkan di kompleks Lana Paley, akan membantu semua untuk menghentikan perkembangan penyakit ini. Sekiranya seseorang terlibat dengan gigih dan tidak melakukan usaha, maka belakangnya dapat mengejutkan. Dengan skoliosis progresif, sangat penting untuk menghentikan penyakit ini. Inilah tugas utama aktiviti fizikal yang kompleks itu.

Gimnastik Lana Paley memerlukan banyak masa dan usaha. Ia perlu menumpukan kepada latihan selama 4 jam seminggu selama 2 tahun. Satu latihan senaman mengambil masa kira-kira sejam. Selepas kursus utama biasanya diperuntukkan 5-10 minit untuk melakukan senaman pernafasan. Untuk melakukan semuanya dengan baik, anda perlu bekerja dengan seorang pelatih. Selepas orang itu memahami segala-galanya, dia boleh meneruskan perjalanan rawatan di rumah.

Untuk melaksanakan latihan yang agak mudah dan berkesan yang akan membantu mengatasi skoliosis 2 darjah, tiada penyesuaian diperlukan. Satu-satunya perkara yang anda perlukan adalah tikar yang selesa untuk digunakan. Sesetengah pesakit lebih suka memakai korset pembetulan semasa kelas. Mereka berpendapat bahawa mereka merasa lebih yakin dan mereka berjaya dengan cepat mendapatkan hasil yang diinginkan.

Perkara utama dalam gimnastik terapeutik bukan untuk meninggalkan pekerjaan ini. Sekiranya anda melepaskan diri anda, beri latihan terapi sedikit masa, melakukan senaman yang buruk, tidak akan ada kesan. Mengenai scoliosis tidak boleh dilupakan, kerana ia boleh mula berkembang pesat. Akibatnya, tindakan anda tidak akan membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan.

Gimnastik pernafasan Katharina Schroth

Untuk rawatan scoliosis, adalah perlu untuk menggunakan bukan sahaja senaman senaman, tetapi juga senaman pernafasan. Latihan sedemikian mempunyai kesan yang agak kuat pada dada, yang memungkinkan untuk mengatasinya. Salah satu kompleks yang paling menarik adalah latihan mengikut kaedah Katharina Schroth.

Inti dari teknik ini adalah untuk bertindak pada tulang rusuk, yang mungkin tertekan di satu tangan dan cembung pada yang lain. Sering kali, kerosakan tersebut diperhatikan pada pesakit yang mengalami scoliosis gred 2. Jika tiada apa-apa yang dilakukan, bonggol mungkin terbentuk akibat kelengkungan.

Ketika mencipta tekniknya, Katharina Schroth memperhatikan fakta yang sangat penting. Semua orang yang menderita scoliosis, tanpa menyedari, ketika menghirup, gunakan bahagian dada yang mempunyai bentuk cembung. Pada masa yang sama, pihak lain masih belum diterokai. Ia bererti bahawa seseorang bernafas menggunakan hanya satu sisi dada, yang memburukkan kedudukannya. Ternyata proses saling berkait, saling bertukar. Untuk mematahkan bulatan, perlu melakukan prosedur pernafasan.

Kursus yang ditawarkan oleh Katharina Schroth berlangsung selama sebulan, diulang beberapa kali setahun dan direka untuk 2 jam pelajaran yang bermanfaat setiap minggu. Latihan akan melibatkan dalam proses pernafasan bahagian perut yang meradang. Ini bermakna bahawa ubah bentuk tulang rusuk akan berhenti dan mereka akan beransur-ansur beransur-ansur. Apabila melakukan latihan tidak diinginkan untuk menggunakan korset.

Korset sebagai alat yang berkesan

Abbott-Chenot pernah membuat langkah besar dalam memerangi scoliosis. Dia mengembangkan korset khas yang tidak membenarkan penyakit itu berkembang dan menembusi belakang pesakit. Untuk mencapai kesan itu, korset mesti dipakai setiap hari selama 10-16 jam. Pesakit boleh mengambilnya semasa prosedur tidur atau gimnastik.

Korset perubatan untuk pembetulan postur

Prinsip pengendalian ciptaan ini sangat mudah. Korset semacam itu dibuat secara individu untuk setiap pesakit. Ia dimodelkan dari kesan yang dibuat pada tubuh seseorang, dengan mengambil kira semua ciri-ciri badan dan gangguan tulang belakang. Korset semacam itu sentiasa memancarkan tulang belakang di dalam najis, meluruskannya dan memaksanya untuk kekal dalam kedudukan yang lurus. Ini bukan sahaja menghalang penyakit daripada berkembang, tetapi juga tahap yang sangat baik di belakang pesakit.

Korset pembetulan biasanya digunakan untuk kelengkungan tulang belakang 20 ° atau lebih. Kaedah rawatan ini mempunyai satu kelemahan utama. Kaedah ini digunakan terutama untuk kanak-kanak dan remaja, kerana dengan korset hanya boleh membetulkan tubuh muda. Memohon pelarasan untuk orang dewasa akan membawa hasil yang kurang menarik. Lebih-lebih lagi, ia akan mewujudkan banyak kesulitan, yang tidak bernilai.

Kecekapan urut

Urut untuk scoliosis 2 darjah adalah suatu keharusan. Ia boleh membawa manfaat penting dalam memerangi penyakit ini. Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakannya sebagai satu-satunya kaedah rawatan. Tetapi selepas latihan terapeutik dan latihan pernafasan, sangat baik untuk melawat ahli terapi urut.

Matlamat utama prosedur ini adalah untuk membantu pesakit berehat otot. Urutan seperti ini untuk scoliosis akan meningkatkan kesan yang diberikan oleh gimnastik. Selepas beberapa sesi, anda akan berasa lebih baik, kerana sekarang anda mempunyai nada otot normal yang sama di belakang. Di samping itu, urut dilakukan dengan betul meningkatkan peredaran darah tulang belakang.

Urutan seperti untuk scoliosis 2 darjah biasanya ditetapkan selama 3 bulan melakukan senaman terapeutik. Ini tidak menghairankan, kerana 2 bulan sebelumnya otot anda akan bekerja, letih, terikan. Urut akan membantu melegakan keletihan terkumpul dan dengan ketara berehat badan. Perlu diingat bahawa prosedur sedemikian harus membawa kesenangan, berehat, tetapi tidak menjadi sumber kesakitan dan lebam. Kursus standard berlangsung 3 minggu (10 rawatan sehari). Terapi urut terulang harus 2-3 kali setahun.

Tiada contraindications untuk urut. Perkara utama adalah bahawa semasa prosedur tidak ada kesakitan. Wanita juga harus ingat bahawa semasa hari kritikal, urut tidak digalakkan.

Cara tambahan untuk merawat penyakit ini

Terapi latihan untuk scoliosis, senaman pernafasan, urut, korset - ini bukan senarai lengkap pelantikan yang boleh diperolehi daripada doktor. Selalunya, terapi manual menjadi kaedah rawatan tambahan untuk scoliosis gred 2. Memang baik dengan gimnastik dan urut, tetapi tanpa senaman teratur, terapi senaman mungkin tidak membawa hasil.

Terapi manual terutama membantu pesakit yang tidak hanya baki otot belakang terganggu, tetapi juga pelanggaran kedudukan tulang pelvis. Dalam kes ini, kursus pendek terapi manual biasanya ditetapkan, yang agak cepat mempengaruhi tubuh. Kursus semacam itu hendaklah dijalankan tidak lebih daripada 3 kali setahun.

Elektrostimulasi otot belakang agak menyedari dirinya dalam memerangi scoliosis. Kaedah ini mempunyai kesan tertentu, tetapi mungkin terdapat ketidakselesaan di dada dan juga masalah jantung. Sekiranya anda masih membuat keputusan bahawa prosedur semacam itu sesuai dengan anda, jangan lupa untuk mengambilnya 2 kali setahun, selama 10 sesi.

Kolam adalah cara yang agak tidak berkesan untuk menangani scoliosis 2 darjah. Ini berpunca dari fakta bahawa tulang belakang sudah sangat bengkok dan berpindah. Ia akan menjadi sangat sukar untuk seseorang bergerak di dalam air, jadi berenang mungkin tidak membawa sekurang-kurangnya beberapa hasil.

Salah satu rawatan yang paling berkesan untuk scoliosis, dalam peringkat awal penyakit, adalah terapi latihan (latihan fizikal terapeutik). Untuk membetulkan kelengkungan lajur tulang belakang dengan satu set latihan fizikal boleh dalam kes scoliosis yang diperolehi, apabila penyakit itu adalah hasil dari peninggalan lama badan dalam kedudukan yang salah. Apabila mendiagnosis skoliosis kongenital yang disebabkan oleh perkembangan organ dan struktur badan yang tidak normal, seseorang harus berhati-hati dengan jenis rawatan ini, terlebih dahulu mendapat perundingan dari doktor. Dalam sesetengah keadaan, pendidikan fizikal mungkin sepenuhnya kontraindikasi.

Pakar pakar mempertimbangkan terapi fizikal dalam skoliosis sebagai kaedah rawatan keutamaan, yang boleh ditambah dengan prosedur urut, fisioterapi, dan juga memakai korset ortopedik. Keberkesanan pendidikan jasmani sebahagian besarnya bergantung pada:

 • jenis scoliosis
 • bentuk kelengkungan (C, S atau Z)
 • tahap penyakit (terdapat 4)
 • umur pesakit

Dengan 1 dan 2 darjah penyakit, penambahbaikan yang ketara dan pemulihan penuh dapat dijangkakan, dengan darjah 3 dan 4, senaman mungkin tidak membawa kesan yang diinginkan. Komponen arka scoliotik lebih daripada 50 darjah biasanya dirawat dengan kaedah pembedahan. Scoliosis dicirikan oleh bentuk s, ia mempunyai dua arka (Z - 3 arka) dan oleh kerana itu untuk pembetulan, latihan khusus diperlukan, yang berbeza dari yang standard. Dalam tempoh perkembangan aktif kanak-kanak, pada usia 10-15 tahun, lebih mudah untuk membetulkan kelengkungan, kerana pembentukan badan belum selesai sepenuhnya, tetapi ini tidak bermakna bahawa orang tua harus memandang rendah kemungkinan kemungkinan latihan fisioterapi. Banyak bergantung kepada orang itu sendiri, keinginannya, keinginan, dan semangat pemulihan yang kuat.

Matlamat utama terapi latihan

Terdapat lima matlamat utama yang dijalankan oleh terapi fizikal untuk scoliosis:

 1. Menghapuskan ketidakseimbangan otot dan ligamen.
 2. Keluarkan tekanan yang berlebihan pada tulang belakang.
 3. Postur yang betul.
 4. Menguatkan sistem otot belakang.
 5. Mempunyai kesan kesihatan umum pada badan.

Peraturan penggunaan terapi senaman untuk scoliosis

Seperti kebanyakan kaedah rawatan, terapi latihan menyediakan untuk pelaksanaan peraturan-peraturan tertentu, pematuhan yang akan membolehkan pesakit untuk mendapatkan kesan maksimum dari kelas pendidikan jasmani, serta untuk melindungi diri mereka dari akibat yang tidak diingini dan kecederaan. Peraturan-peraturan berikut perlu diketahui oleh sesiapa yang telah memutuskan untuk memulakan latihan terapi:

 • Sebelum bersenam, lakukan pemanasan untuk memanaskan dan meregangkan otot dan ligamen.
 • Latihan hendaklah dilakukan pada kadar perlahan. Tidak perlu membuat pergerakan secara tiba-tiba, melakukan lompatan dan pelbagai unsur akrobatik.
 • Kegiatan fizikal yang berlebihan hendaklah dikecualikan, oleh itu penggunaan barbells dan dumbbells tidak dibenarkan.
 • Terapi latihan harus dijalankan seperti yang ditetapkan oleh doktor yang mempunyai semua maklumat mengenai jenis skoliosis anda dan boleh memilih latihan yang paling sesuai.

Kompleks latihan untuk scoliosis

Kompleks terapi senaman untuk scoliosis terdiri daripada pemanasan, latihan asas dan bahagian akhir. Semua latihan yang dicadangkan adalah asas dan simetri. Untuk melakukan terapi fizikal di rumah, senaman ini paling sesuai, kerana mereka mempunyai kesan yang kurang pada tulang belakang yang cacat, yang mengurangkan risiko kecederaan jika tidak dilakukan dengan betul. Jenis senaman asimetri boleh mempunyai kesan terapeutik yang lebih besar, tetapi mereka harus dipilih secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri.

Setiap latihan mesti dilakukan 5-10 kali:

 1. Lean belakang anda terhadap dinding atau permukaan menegak rata supaya tumit anda, otot betis, dan punggung berehat di atasnya. Luruskan punggung anda, memberikan postur anda secara anatomis dengan betul. Ambil beberapa langkah ke hadapan, menjaga kedudukan awak dalam kedudukan yang betul. Bernafas lancar, tanpa penangguhan.
 2. Permulaan kedudukan - berdiri, lengan sepanjang badan, kaki lebar bahu selain. Kami mula melakukan squats, sambil merangkul lengan kami ke depan, menjaga punggung kami lurus. Lakukan senaman perlahan-lahan, sambil menghirup, menyedut, sambil mengangkat, menghembus nafas.
 3. Letakkan kaki anda lebar lebar, lengan bebas. Menghembus dengan perbelanjaan "1" dan pada masa yang sama menaikkan kedua-dua tangan ke atas, pada 2 membuat kenaikan dan dengan perbelanjaan "3" - menghembuskan nafas, meletakkan tangan anda pada saat ini. Semasa latihan, cuba simpan lurus belakang anda.
 4. Letakkan kaki anda lebar lebar bahu, lengan bebas turun di sepanjang badan, luruskan belakang anda. Buat 4 gerakan pekeliling dengan bahu kembali dahulu, maka 4 gerakan maju yang sama.
 5. Dalam kedudukan yang berdiri, angkat kaki yang bengkok di lutut setinggi mungkin dan tahan apa-apa pendirian selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi permulaan. Begitu juga, kita membuat pergerakan dengan kaki yang lain. Ulangi langkah 5 kali dengan setiap kaki.

Latihan simetri asas

 1. Berbaring di belakang anda, angkat kaki anda di atas lantai (kira-kira 30-40 darjah) dan teruskan melakukan pergerakan meniru kerja gunting. Latihan dilakukan dalam pesawat mendatar dan menegak. Lakukan 4 pendekatan (2 untuk setiap satah). Tempoh 1 pendekatan - 30 saat. (Rajah №1)
 2. Memulakan kedudukan - pada semua empat. Tanpa meluruskan, duduk di tumit dengan punggung dan berehatlah telapak tangan anda di atas lantai. Gunakan tangan anda untuk mula bergerak badan anda, pertama kiri, kemudian kanan. Bergerak perlahan-lahan, tinggal di setiap kedudukan selama beberapa saat. Lakukan 10 pergerakan tersebut (5 di setiap arah). (Rajah №2)
 3. Berdiri pada semua empat (berlutut di atas lantai, bengkok ke hadapan dan letakkan tangan anda di atas lantai). Kaki dan lengan harus lebar bahu. Dalam kedudukan ini, mulailah gulung belakang ke atas, kemudian sebaliknya, bengkokkan ke bawah. Lakukan senaman dengan perlahan. Bilangan pendekatan - 5. (Rajah № 3)
 4. Ambillah bantal keras, berbaring di lantai dan berbaring di perutnya. Letakkan tangan anda di belakang belakang kunci. Mulailah mengangkat badan sehingga ke ketinggian tertinggi, tetapi jangan membebani tulang belakang. Otot lumbar anda perlu terlibat. Buat 10 pendakian sedemikian. (Rajah №4)
 5. Dalam kedudukan berdiri, letakkan kaki anda lebar lebar. Tangan harus berada dalam kedudukan bebas di sepanjang badan. Shift bilah bahu dan tahan mereka dalam kedudukan ini selama kira-kira 5 saat (gunakan otot-otot bahagian toraks belakang untuk ini), kemudian kembali ke posisi permulaan. Ulangi langkah yang diterangkan 10 kali. (Rajah №5)
 6. Dapatkan semua empat. Selari dengan lantai, tangan kiri ke depan dan kaki belakang anda kembali. Bertahan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian tukar kedudukan dengan memanjangkan lengan kanan ke depan dan kiri kiri masing-masing. Latihan ini mesti diulang sebanyak 10 kali. (Rajah No. 6)
 7. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan tekan satu sama lain, lengan hendaklah dipisahkan kepada sisi, berserenjang dengan badan. Sekarang mulailah kepala anda ke sebelah kiri, dan bengkokkan lutut ke kanan, kemudian ubah arah (kepala - ke kanan, lutut - ke kiri). Latihan ini melibatkan otot leher dan lumbal, anda perlu melakukannya 7 kali. (Rajah 7)
 8. Berbohong di sebelah anda, sebelah mana terdapat kelengkungan. Di pinggang anda perlu meletakkan roller lembut atau bantal kecil. Bendut lutut di bahagian atas dan biarkan bahagian bawah dalam kedudukan lurus. Naikkan lengan atas anda, gantungnya di atas kepala anda, genggam bahagian bawah leher dengan tangan yang lebih rendah. Pastikan kedudukan ini selama 10 saat, kemudian berbaring di belakang anda, berehat. Ulangi kekal dalam kedudukan ini sebanyak 5 kali. (Rajah №8)
 • Duduk di atas tikar gimnastik atau permaidani lembut. Bengkokkan lutut dan genggam tangan mereka. Berbaring di posisi itu di belakang anda dan mulailah dari leher ke belakang tulang belakang dan belakang. Seperti jenis urut akan memberi kesan positif pada otot dan ligamen belakang. Ulangi langkah tidak lebih daripada 8 kali.
 • Permulaan kedudukan - berdiri, tangan memegang kunci di belakang. Kami mula berjalan di tumit selama 30 saat.
 • Dalam kedudukan yang berdiri, angkat tangan anda, berdiri di jari kaki kami dan berjalan selama kira-kira 30 saat.
 • Kami melakukan berjalan di tempat, semasa cuba meningkatkan pinggul setinggi mungkin. Tempoh - 30 saat.
 • Bersantai dan pulihkan pernafasan. Kami mengangkat tangan kami dan pada masa yang sama mengambil nafas panjang, tunggu selama beberapa saat, perlahan-lahan menurunkan tangan kami dan menghasilkan nafas.

Selepas melengkapkan kelas, ambil masa 10-15 minit untuk berehat. Terapi latihan kompleks di atas perlu dilakukan setiap hari. Keberkesanan latihan akan bergantung kepada keteraturan tingkah laku mereka dan ketepatan latihan.

Tambahan tambahan untuk terapi senaman akan menjadi langkah pencegahan untuk membantu menghentikan perkembangan lanjut penyakit ini. Pertama sekali, anda harus cuba mengekalkan gaya hidup aktif, untuk melibatkan diri dalam sukan yang tidak trauma. Pilihan yang ideal akan berenang, yang digunakan untuk pencegahan dan rawatan banyak penyakit tulang belakang. Berenang membolehkan anda berehat, menguatkan korset otot belakang dan memperbaiki koordinasi pergerakan. Berbasikal dan bermain ski juga akan membantu, tetapi hanya dengan aktiviti yang sederhana. Dalam pencegahan, terdapat beberapa saranan untuk mengelakkan beban asimetri pada otot belakang, yang akan membantu memastikan tulang belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomis. Serlahkan yang paling penting dari mereka:

 1. Sentiasa duduk tegak, sementara tidak perlu membongkok badan dan memiringkan kepala anda sebanyak mungkin.
 2. Ketinggian kerusi dan kerusi perlu dipilih sepanjang panjang kaki, jadi apabila anda duduk, kaki anda tidak harus digantung, tetapi berehat di atas lantai.
 3. Jika anda menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk, disarankan agar anda bangun setiap 20 minit dan memanaskan sedikit jika mungkin.
 4. Pada siang hari, kadang-kadang perlahan backbends, ini akan melegakan ketegangan dari otot belakang.
 5. Apabila anda perlu berdiri untuk masa yang lama, cuba bersandar secara serentak pada satu dan kemudian pada kaki yang lain. Tukar posisi setiap 10 minit, ia akan mengurangkan beban pada tulang belakang.
 6. Jangan membawa graviti dalam satu tangan, sentiasa sama rata mengedarkan beban pada kedua-dua belah tangan.
 7. Untuk kelonggaran, gunakan katil dengan tilam kekerasan sederhana, pilih saiz bantal yang kecil, supaya leher adalah sejajar dengan seluruh tulang belakang.

Akhir sekali, saya ingin ambil perhatian bahawa anda tidak boleh membina secara terapi untuk diri anda sendiri sebagai kompleks terapi senaman, serta menggunakan latihan asimetik yang kompleks tanpa koordinasi dengan doktor yang berkelayakan. Ingatlah bahawa tindakan sedemikian hanya dapat memperburuk keadaan, membawa kepada komplikasi dan mempercepatkan perkembangan penyakit.

Latihan untuk scoliosis 2 darjah tidak selalu mampu membetulkan kelengkungan tulang belakang sepenuhnya. Tetapi untuk menghentikan perkembangan penyakit adalah mungkin dalam kebanyakan kes.

Scoliosis tahap kedua adalah hasil daripada perkembangan penyakit ini. Ia berbeza terutamanya dalam fakta bahawa ia jelas ditunjukkan oleh tanda-tanda tertentu yang dapat dengan mudah diperhatikan ketika membuat pemeriksaan luar. Pakar bedah ortopedik yang berpengalaman mampu menentukan scoliosis, walaupun pesakit mengalami berat badan yang berlebihan, dan sukar untuk membezakan ubah bentuk di bawah tisu lemak subkutaneus padat.

Apakah kemudaratan scoliosis darjah kedua?

Dalam mengenal pasti penyakit ini pada kanak-kanak berumur 8-10 tahun, boleh diandaikan bahawa kecacatan itu adalah progresif. Kerana tulang belulang tumbuh dan kecacatan bertambah. Pada masa yang sama, tulang belakang kehilangan fleksibiliti yang biasa untuk usia ini, jadi keadaan tidak mudah diperbetulkan.

Spine melengkung hanya sebahagian daripada masalah. Di belakangnya dia mula berubah di dada. Rusuk terbengkalai, yang sering membawa kepada pembentukan bonggol kosta. Kerana skoliosis menjejaskan bukan sahaja tulang belakang, tetapi juga dada, kesukaran bernafas boleh bermula.

Pada masa yang sama, keadaan apabila penyakit itu didiagnosis pada usia yang lebih tua adalah kurang tragis. Sebagai contoh, apabila scoliosis dikesan pada orang muda berusia lebih lapan belas tahun, kita boleh mengandaikan bahawa tidak perlu takut akan peningkatan yang ketara dalam kecacatan tulang belakang.

Pertumbuhan pada usia ini hampir lengkap dan lajur tulang belakang telah stabil.

Tanda-tanda utama penyakit ini

Kecacatan yang disebabkan oleh penyakit disembunyikan oleh pakaian dan pergerakan dan hampir tidak dapat dilihat dalam kehidupan seharian. Dalam kebanyakan kes, diagnosis penyakit berlaku akibat pemeriksaan standard tertentu, yang bertujuan mengenal pasti gejala-gejalanya.

Semasa pemeriksaan, perhatian diberikan kepada tanda-tanda berikut:

 • pinggang segitiga adalah ruang di antara pinggang dan lengan di kedudukan di mana lengan digantung longgar sepanjang badan; di scoliosis tahap kedua, mereka tidak akan simetri;
 • dengan penyakit ini, tahap bilah bahu dan bahu berbanding dengan lantai ternyata berbeza;
 • berputar di belakang paksi tulang belakang;
 • asimetri lipatan gluteal.

Gejala scoliosis dari tahap kedua mungkin nyata dalam pelbagai kombinasi, tetapi seorang doktor yang mempunyai pengalaman yang baik pasti akan menandakannya. Kaedah yang paling tepat untuk menentukan penyakit ini boleh dipanggil radiografi.

Anda secara bebas dapat menjalankan cerun ujian. Kaedah ini disebut dalam hampir semua bahan kajian dan diagnosis penyakit. Seorang pesakit yang ingin menggunakan kaedah ini melakukan lekukan yang lancar ke hadapan. Apabila mencondongkan, anda perlu seli bulat tulang belakang serviks terlebih dahulu, kemudian tulang belakang toraks, tulang belakang.

Pemerhatian diperlukan untuk simetri kedua-dua bahagian badan. Perhatian khusus diberikan kepada garis, yang dipegang secara tangensial kepada otot extensor yang terletak di tulang belakang lumbar, serta di daerah torak, di belakang tulang rusuk. Semasa pelaksanaan ujian ini, boleh diingatkan bahawa pada satu sisi tulang rusuk akan bertindak lebih. Di rantau lumbar otot, di satu pihak, mereka menonjol sedikit lebih daripada yang lain.

Scoliosis tahap kedua adalah tetap atau tidak tetap. Unfixed dicirikan dalam bahawa kelengkungan dipertingkatkan dalam kes beban. Fakta ini boleh didedahkan hanya dengan melakukan X-ray, yang perlu dilakukan semasa berbaring dan berdiri. Gambar-gambar dalam kedudukan berdiri mempunyai sudut kelengkungan yang lebih besar.

Kaedah Rawatan Scoliosis

Dengan kehadiran penyakit sedemikian tidak sepatutnya bereksperimen dan terlibat dalam rawatan diri. Anda mesti melawat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Pemulihan ini adalah salah satu cara utama untuk merawat penyakit, tetapi ia mesti dijalankan secara sistematik dan semestinya di bawah pengawasan pakar.

Latihan boleh dilakukan pada simulator, dan tanpa mereka. Kecekapan terbesar membolehkan anda untuk mencapai gimnastik, berselang-seli dengan urut. Dalam kebanyakan kes, keadaan ruang tulang belakang stabil, proses ubah bentuk berhenti atau melambatkan dengan ketara. Latihan, yang ditunjukkan untuk dilakukan dengan skoliosis tahap kedua, bertujuan terutamanya untuk mengimbangi otot. Sekiranya anda merawatnya dengan betul, kemajuan penyakit itu boleh dihentikan, selepas itu otot-otot yang telah mengambil kedudukan yang betul secara beransur-ansur mula memasuki tulang belakang.

Ia sering disyorkan untuk menggunakan terapi manual sekiranya berlaku scoliosis, tetapi pakar yang berbeza mungkin berbeza dengan keberkesanan kaedah ini. Sesetengah daripada mereka percaya bahawa dengan menggunakan terapi manual, adalah mungkin untuk mendapatkan keputusan yang baik sebaik sahaja sesi rawatan telah dilakukan. Pada masa yang sama, kesan itu akan menjadi jangka pendek, dan ini berbahaya dalam erti kata bahawa selepas itu terdapat apa yang dipanggil hasil yang tertunda, dan perkembangan penyakit sebagai hasilnya mempercepatkan secara nyata.

Keberkesanan dengan penggunaan terapi manual hanya dapat dicapai dalam kes di mana, selepas sesi sesi dijalankan, hasilnya direkodkan menggunakan kaedah pemulihan yang ada. Menggunakan teknik ini adalah mungkin untuk mencapai kesan yang lebih stabil.

Latihan senaman

Dengan skoliosis tahap kedua, anda tidak boleh memilih gimnastik tertentu untuk diri anda semasa berada di absen - adalah perlu untuk berunding dengan pakar untuk mendapatkan cadangan mengenai latihan terapeutik.

Secara berasingan, anda boleh mencuba latihan berikut, tujuannya untuk menguatkan otot dan mempersiapkan mereka untuk melakukan senaman fizikal:

 1. Latihan untuk menguatkan otot kaki. Bersandar belakang dinding, bengkokkan lutut anda pada sudut 90 darjah. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengurangkan beban pada lutut dan mengarahkan semua kuasa untuk menguatkan otot. Pegang kedudukan ini untuk seketika sehingga anda merasa tidak selesa. Ulangi latihan ini beberapa kali tanpa membebankan otot.
 2. Latihan bertujuan untuk meregangkan belakang paha dan belakang. Ia dilakukan berbaring untuk mengurangkan beban meresap di kawasan lumbar. Berbaring di belakang anda, regangkan satu kaki, tarik yang lain perlahan-lahan ke arah anda dan lurus ke atas, pada sudut kanan badan. Ulang beberapa kali.
 3. Senaman untuk menguatkan sendi pinggul. Semasa berdiri, bengkokkan kaki sokongan, luruskan kaki kedua dan letakkan pada tumit. Tarik kaus kaki itu kepada diri sendiri, tunggu sehingga anda merasa sedikit ketegangan pada otot paha, kemudian lancar mengubah kaki.
 4. Dalam kedudukan terdedah, latihan untuk meregangkan otot-otot tulang belakang dilakukan. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Cuba sampai ke dahi dengan lutut anda. Untuk kestabilan yang lebih tinggi, anda boleh memeluk kaki di bawah lutut. Ulang beberapa kali.
 5. Untuk menguatkan otot - lurus kembali, ikuti langkah-langkah ini. Berdiri di semua empat kaki, letakkan tangan anda bahu lebar dan sedikit bengkokkan siku mereka. Pada kira-kira tahap yang sama hendaklah kaki. Dalam kedudukan ini, lekuk di belakang, kemudian kembalikan ke kedudukan terdahulu.
 6. Untuk meregangkan otot-otot di bahagian depan badan, ambil kedudukan berikut. Duduk di atas lutut anda, punggung hendaklah ditekan ke tumit, bersandar ke hadapan. Stretch arms you forward. Cuba sampai ke lantai dengan bahu dan dada anda.
 7. Untuk menyampaikan ketegangan kepada semua otot badan, ambil posisi berdiri, angkat tangan anda dan bengkokkan siku anda pada sudut 90 darjah. Cuba untuk memindahkan mereka kembali sejauh mungkin.

Anda tidak perlu memberikan beban dinamik sepenuhnya ke tulang belakang: ia tidak menyumbang kepada peregangan otot dan dalam beberapa keadaan boleh memburukkan keadaan. Melakukan latihan di atas memberikan kesan terbaik jika anda tidak melakukannya sendiri, tetapi di bawah bimbingan pakar yang kompeten.

Dalam proses melakukan gimnastik, merawat dengan perhatian terhadap perasaan anda. Apabila anda menukar kesihatan anda, meningkatkan rasa sakit, kemerosotan dalam penampilan kerja belakang anda lebih baik untuk berhenti. Jika anda melakukan gimnastik sendiri, segera cari mentor yang baik atau mengubah pakar yang kelasnya di bawah panduan yang membawa kepada kesan yang tidak diingini.