Utama / Pergelangan tangan

Anatomi bahu

Konsep anatomi "bahu" agak bertentangan dengan pemahaman setiap hari mengenai bahagian tubuh ini. Menurut tatanama anatomi, bahagian atas bahagian atas bebas, yang bermula dari sendi bahu dan berakhir dengan lentur siku, dianggap bahu. Kawasan itu, yang secara umum dikenali sebagai "bahu" dalam anatomi dipanggil tali pinggang bahu atau tali pinggang atas kaki. Girdle bahu menghubungkan anggota atas bebas dengan batang dan, disebabkan keanehan strukturnya, meningkatkan jarak pergerakan anggota atas. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji kedua-dua struktur anatomi ini dan, seperti biasa, kita akan memeriksa semua peringkat: tulang bahu dan bahu bahu, ligamen dan sendi kawasan bahu dan otot-otot bahu bahu dan bahu.

Tulang tali bahu dan bahu

Tulang bahu

Kaki bahagian atas badan terdiri daripada kambing dan tulang selangka.

Skapula adalah tulang berbentuk segi tiga rata yang terletak di permukaan belakang badan. Ia mempunyai tiga tepi: atas, medial

Permukaan rusuk skapula menghadapi sangkar tulang rusuk; permukaan ini agak cekung dan membentuk fossa subscapular. Permukaan belakang skapula adalah cembung dan mempunyai tulang belakang memanjang dari pinggir dalaman skapula ke sudut luarnya. Lengan membelah permukaan dorsal skapula menjadi dua lubang: supraspinous dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu mudah dirasakan di bawah kulit. Melangkah, ia masuk ke dalam proses humeral skapula (acromion

Clavicle adalah tulang berbentuk S berbentuk melengkung sepanjang paksi panjang. Ia terletak secara mendatar di hadapan dan di atas dada di sempadan dengan leher, menyambung dengan akhir medial - sternum ke sternum, dan sisi ke acromial dengan scapula. Clavicle terletak tepat di bawah kulit dan mudah dirasakan sepanjang seluruh panjangnya. Dengan permukaan yang lebih rendah, ia dilampirkan menggunakan ligamen dan otot ke sangkar tulang rusuk, dan ligamen ke kuku. Oleh itu, pada permukaan bawah clavicle terdapat kekasaran dalam bentuk tubercle dan garis.

Tulang rantau humeral dari bahagian atas bebas

Bahu hanya mengandungi satu tulang - humerus. Humerus adalah tulang tubular tipikal. Tubuhnya di bahagian atas mempunyai bentuk bulat di bahagian silang, dan di bahagian bawahnya ia mempunyai bentuk segi tiga.

Di permukaan luar badan (diafisis

Peralatan ligamen bahu

Sendi Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular menghubungkan clavicle dengan scapula. Bentuk permukaan artikular biasanya rata. Kemungkinan transformasi sendi dalam synchondrosis. Sendi diperkuat dengan ligamen korako-clavikular, yang meluas dari proses corakoid skapula ke permukaan bawah clavicle. Skapula yang relatif kepada klavikula boleh menghasilkan putaran sekitar paksi sagittal melalui sendi, serta pergerakan kecil di sekitar paksi menegak dan melintang. Dengan cara ini, pergerakan kecil dalam arcuate-clavicular joint boleh berlaku sekitar tiga paksi saling serentak. Oleh kerana sendi mempunyai bentuk yang rata, pergerakannya agak tidak penting dan mungkin disebabkan oleh ciri-ciri elastik rawan artikular.

Ligamen corco-acromial dan melintang atas tergolong dalam ligamen skapular. Yang pertama adalah serupa dengan plat segitiga yang meluas dari akromion skapula ke proses berbentuk paruh. Ia membentuk lengkungan yang dipanggil tali bahu dan mengambil bahagian dalam mengehadkan mobiliti di dalamnya semasa penculikan bahu.

Sendi bahu

Sendi bahu dibentuk oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula. Ia mempunyai bentuk sfera. Permukaan artikular kepala sepadan dengan kira-kira sepertiga bola. Rongga artikular skapula adalah sama dengan satu pertiga atau bahkan satu perempat permukaan kepala artikular. Kedalaman rongga artikular meningkat disebabkan bibir artikular yang berjalan di sepanjang tepi rongga artikular.

Kapsul sendi adalah saiz tipis dan besar. Ia bermula berhampiran bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Lapisan dalam kapsul itu merebak di seluruh tulang belakang di antara tulang hump humerus, membentuk vagina intervoltrum sinovial di sekitar tendon kepala panjang bisep bahu

Oleh kerana bentuk sfera permukaan artikular tulang yang diartikulasikan pada sendi bahu, pergerakan sekitar tiga paksi saling serentak adalah mungkin: melintang, sagittal dan menegak. Sekeliling paksi sagittal mengetuai dan mengetuai bahu, di sekitar pergerakan melintang ke hadapan (membongkok) dan pergerakan ke belakang (sambungan), di sekitar menegak - berbalik ke dalam dan ke luar, iaitu pronasi

Sebagai salah satu sendi yang paling mudah badan manusia, sendi bahu sering rosak. Ini adalah disebabkan oleh kehalusan kapsul artikularnya, serta banyak pergerakan yang mungkin di dalamnya.

Bahagian atas adalah bahagian paling mudah dari alat motor tubuh manusia. Jika anda menggambarkan hemisfera dengan lengan yang panjang, seperti radius, anda akan mendapat ruang di mana bahagian distal bahagian atas, berus, boleh bergerak ke arah mana-mana arah. Tahap pergerakan yang tinggi dari hubungan anggota atas adalah disebabkan oleh otot-otot yang maju, yang biasanya dibahagikan kepada: otot-otot pada bahagian atas dan otot-otot pada bahagian atas bebas. Pada masa yang sama, banyak otot badan, yang berasal dari tulangnya atau melekat pada mereka, mengambil bahagian dalam gerakan anggota atas.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot kancing bahagian atas badan

Otot tali pinggang atas badan termasuk: otot deltoid, supraspinatus dan otot subspace, otot bulat kecil dan besar, subscapularis.

Otot deltoid terletak di atas sendi bahu. Ia bermula dari awan kuku, acromion dan akhir acro-mial clavicle, dan dipasang pada humerus ke tuberosity deltoid. Bentuk otot agak menyerupai huruf Greek "delta" yang terbalik, dari mana namanya berasal. Otot deltoid terdiri daripada tiga bahagian - anterior, bermula dari tulang belakang, tengah - dari akromion dan belakang - dari tulang belakang kambing.

Fungsi otot deltoid adalah kompleks dan pelbagai. Sekiranya bahagian depan dan bahagian belakang otot berfungsi secara bergantian, maka anggota badan akan tertekuk dan dilanjutkan. Sekiranya seluruh otot tegang, bahagian depan dan belakangnya bertindak satu terhadap yang lain pada sudut tertentu dan arah hasilnya bertepatan dengan arah gentian bahagian tengah otot. Oleh itu, menegaskan sepenuhnya, otot ini menghasilkan penculikan bahu.

Otot mempunyai banyak lapisan tisu penghubung, yang berkaitan dengan mana bundle individunya pergi pada sudut tertentu. Ciri struktur ini berkaitan terutamanya dengan bahagian tengah otot, menjadikan ia berbilang pekeliling dan menyumbang kepada peningkatan daya angkat.

Apabila dikontrak, otot deltoid pada mulanya menimbulkan humerus agak, tetapi penculikan tulang ini terjadi selepas kepalanya terletak pada lengkungan sendi humeral. Apabila nada otot ini sangat besar, bahu dengan pendirian yang tenang agak ditarik balik. Sejak otot dilampirkan ke tuberosity deltoid, terletak di luar dan di hadapan separuh bahagian atas humerus, ia juga boleh berpartisipasi dalam berputar di sekitar paksi menegak, iaitu: anterior, clavicular, sebahagian dari otot bukan sahaja menimbulkan lengan anterior (fleksi), tetapi juga menembusi dia, dan belakang tidak hanya bersatu, tetapi juga supiniruet. Sekiranya bahagian anterior otot deltoid berfungsi bersama dengan pertengahan, maka menurut peraturan paralelogram daya, otot fleksi dan sedikit bergerak lengan. Sekiranya bahagian pertengahan berfungsi bersama dengan belakang, maka lanjutan dan penculikan lengan berlaku serentak. Kekuatan bahu otot ini, yang mana ia berfungsi, lebih kecil daripada bahu graviti.

Otot deltoid menyumbang secara signifikan kepada penguatan sendi bahu. Membentuk bonjol yang jelas, ia menentukan bentuk seluruh kawasan sendi. Antara otot utama deltoid dan pectoralis terdapat kerudung yang kelihatan pada kulit. Margin belakang otot deltoid juga mudah ditentukan pada orang yang hidup.

Otot supraspinatus mempunyai bentuk segi tiga dan terletak di fossa supraspinatus dari scapula. Ia bermula dari fossa dan fascia ini.

Fungsi otot adalah untuk membuang bahu dan mengetatkan kapsul sendi sendi bahu semasa pergerakan ini.

Pada orang yang hidup, otot ini tidak kelihatan, kerana ia ditutup dengan otot lain (trapezoid, deltoid), tetapi ia dapat dirasakan, ketika berada dalam keadaan terkontaminasi (melalui otot trapezius).

Otot subosseous terletak di fossa subosseous dari scapula, dari mana ia bermula. Di samping itu, tempat permulaan otot ini pada scapula adalah fascia subosik yang maju. Otot hipojac melekat pada tubercle besar humerus, yang sebahagiannya diliputi oleh otot trapezoid dan deltoid.

Fungsi subostomi adalah untuk membawa, meluas, dan memanjangkan bahu pada sendi bahu. Oleh kerana otot ini sebahagiannya melekat pada kapsul sendi bahu, ia secara serentak menarik dan menghalangnya daripada dicucuk apabila bahu ditenun.

Otot bulat kecil, sebenarnya, bahagian bawah otot sebelumnya. Ia bermula dari scapula dan melekat pada tubercle besar humerus. Fungsinya adalah bahawa ia membantu untuk membawa, supinasi dan lanjutan bahu.

Otot pusingan besar bermula dari sudut bawah skapula dan melekat pada kerang tubercle kecil humerus. Dalam bentuknya, otot segiempatnya bukannya bulat, tetapi pada orang yang hidup, apabila dikontrak, ia benar-benar bertindak sebagai ketinggian bentuk bulat. Pada bahagian silang, otot ini juga mempunyai bentuk agak bulat.

Fungsi otot bulat besar adalah membawa, pronasi dan lanjutan bahu. Dalam asalnya, serta fungsi, ia berkait rapat dengan otot yang paling luas di bahagian belakang.

Otot subscapularis terletak di permukaan hadapan skapula, mengisi subscapularis fossa, dari mana ia bermula. Ia melekat pada tubercle kecil humerus.

Fungsi otot subscapularis ialah, bekerja bersama-sama dengan otot-otot sebelumnya, ia membawa bahu; bertindak secara berasingan, adalah pronatornya. Sebahagiannya, otot ini dilampirkan pada kapsul sendi bahu, yang ditangguhkan semasa pronasi bahu. Sebagai multi-pediatrik, subskapularis mempunyai daya angkat yang penting.

Otot bahu

Otot bahu dibahagikan kepada dua kumpulan. Kumpulan anterior terdiri daripada otot-otot fleksor: otot corak-brachial, otot brachial, dan otot bisep bahu. Kumpulan belakang termasuk otot extensor: triceps bahu dan otot siku.

Otot koraco-humeral bermula dari proses corakoid skapula, tumbuh bersama kepala pendek bisep bahu dan otot utama pectoralis, dan dilampirkan pada humerus di pinggir atas otot brachial. Fungsi otot koraco-brachial adalah untuk membengkokkan bahu, serta sebahagiannya dalam pengurangan dan pronasi.

Otot bahu bermula dari separuh bahagian bawah permukaan anterior humerus dan dari sekatan intermuskular bahu, dan dilampirkan pada tuberosity ulna dan proses coronoidnya. Otot bahu ditutup di hadapan oleh otot bisep bahu. Fungsi otot bahu adalah penyertaannya dalam melengkapkan lengan bawah.

Otot bisep bahu mempunyai dua kepala, bermula pada kutikula dari tuberkul supra-artikular (kepala panjang) dan dari proses korakoid (kepala pendek). Otot melekat pada lengan bawah ke tuberosity radius dan ke fascia lengan bawah. Ia tergolong dalam otot-otot bersama. Berhubung dengan sendi bahu, otot bisep bahu adalah flexor bahu, tetapi berhubung dengan siku itu adalah sokongan flexor dan lengkung lengan bawah.

Oleh kerana kedua-dua kepala bisep bisep bahu, panjang dan pendek, dilampirkan pada bilah bahu pada satu jarak dari satu sama lain, fungsi mereka berkenaan dengan pergerakan bahu tidak sama: kepala panjang membungkuk dan menarik kembali bahu, yang pendek membungkuk dan memimpinnya. Berhubungan dengan lengan bawah, otot bisep bahu adalah fleksor yang kuat, kerana ia mempunyai jauh lebih besar daripada otot brachial, bahu daya, dan, lebih-lebih lagi, instep, jauh lebih kuat daripada instep lengan sebenar. Fungsi supinator dari otot bisep adalah agak berkurang kerana fakta bahawa dengan aponeurosisnya, otot melewati fascia lengan bawah.

Otot bisep bahu terletak di hadapan permukaannya di bawah kulit dan fascianya sendiri; Otot mudah terasa, baik di bahagian ototnya dan di tendon, di tempat lampiran ke jejari. Terutama yang ketara di bawah kulit adalah tendon otot ini apabila lengan bawah bengkok. Alur humeral medial dan sisi boleh dilihat di bawah pinggir luar dan dalaman bisep bahu.

Otot trisep bahu terletak pada permukaan belakang bahu, ia mempunyai tiga kepala dan merupakan otot dua-bersama. Dia berpartisipasi dalam pergerakan kedua-dua bahu dan lengan bawah, menyebabkan lanjutan dan penambahan pada sendi bahu dan lanjutan di siku.

Kepala panjang trisep mulai dari tuberkul artikular kangkung, dan kepala medial dan lateral dari permukaan posterior humerus (medial di bawah, dan sisi lateral di atas kerudung saraf radial) dan dari septum intermuskular internal dan luaran. Ketiga-tiga kepala berkumpul bersama-sama ke tendon yang sama, yang, yang berakhir pada lengan bawah, dilampirkan pada proses ulnar ulna. Otot besar ini terletak di bawah kulit. Berbanding dengan antagonisnya, flexors bahu dan lengan bawah, ia lebih lemah.

Antara kepala medial dan sisi otot trisep bahu, di satu tangan, dan humerus, di sisi lain, adalah kanal otot bahu; saraf radial dan arteri bahu yang dalam terletak di dalamnya.

Otot ulnar bermula dari epicondyle sisi humerus dan ligamen corong radial, serta dari fasia; ia dilampirkan pada bahagian atas permukaan posterior dan, sebahagiannya, kepada proses ulnar ulna pada suku atasnya. Fungsi otot adalah lanjutan dari lengan bawah.

Memandangkan semua otot terletak pada sendi bahu, adalah mudah untuk melihat bahawa tiada otot di dalam dan di bawahnya. Sebaliknya, terdapat setitik, yang disebut rongga axillary, yang mempunyai kepentingan topografi yang penting, kerana kapal dan saraf ke bahagian atas melaluinya.

Rongga axillary dalam bentuknya agak menyerupai piramid, dengan pangkalnya menghadap ke bawah dan ke luar, dan puncaknya ke atas dan ke dalam. Ia mempunyai tiga dinding, di mana anterior terbentuk oleh otot-otot dada besar dan kecil, belakang - oleh subscapularis, otot-otot bulat yang besar dan otot yang paling luas di belakang, otot medial - oleh otot serratus depan. Dalam rehat di antara dinding depan dan belakang adalah otot: kepala coraco-humeral dan pendek otot bisep bahu. Rongga axillary pada puncaknya mempunyai celah yang terletak di antara tulang rusuk pertama dan tulang belakang (otot subclavian). Apabila bahu ditarik balik, fossa axillary kelihatan jelas, sepadan dengan lokasi rongga axillary. Terutama fossa ditunjukkan jika otot-otot tegang. Semasa pengurangan bahu ia melicinkan.

Pergerakan anggota atas

Pergerakan genggaman bahagian atas badan

Belt bahagian atas berfungsi bukan sahaja sebagai sokongan untuk anggota atas, tetapi juga meningkatkan pergerakannya dengan pergerakannya. Pergerakan genggal bahagian atas badan tidak hanya melibatkan otot yang mempunyai titik lampiran di sini, tetapi juga otot utama pectoralis dan otot latissimus dorsi (melalui humerus). Semua pelbagai pergerakan kompleks pada bahagian atas gelang kaki boleh diuraikan ke dalam tindak motor yang mudah:

 1. pergerakan ke belakang dan sebagainya (yang pertama disertai dengan penculikan skapula dari ruang tulang belakang, dan kedua - membawanya);
 2. menaikkan dan menurunkan kambing dan tulang selangka;
 3. pergerakan sudut bilah yang lebih rendah ke dalam dan ke luar;
 4. pergerakan bulat pada hujung luar tulang selangka dan scapula.

Pergerakan girdle bahagian atas ke hadapan menghasilkan otot berikut:

 1. pectoralis otot utama (melalui humerus);
 2. otot dada kecil;
 3. otot gear depan.

Pergerakan tali pinggang atas badan belakang menghasilkan:

 1. otot trapezius
 2. otot rhomboid besar dan kecil,
 3. otot latissimus dorsi (melalui humerus).

Pengangkat kelengkang bahagian atas badan berlaku pada masa yang sama mengikat otot-otot berikut:

 1. rasuk atas otot trapezius, yang mengangkat hujung luar tulang selangka dan proses humeral dari scapula;
 2. otot yang mengangkat kuku;
 3. otot rombik, dalam penguraian hasil yang mana terdapat beberapa komponen yang diarahkan ke atas;
 4. otot sternocleidomastoid (dengan kedudukan kepala dan leher tetap).

Untuk pergerakan tali pinggang atas badan cukup untuk melegakan otot, mengangkatnya, kerana ia juga berada di bawah pengaruh graviti anggota atas. Aktif menurunkan ia menyumbang:

 1. otot dada kecil
 2. otot subclavian,
 3. rasuk bawah trapezius otot,
 4. gigi bawah serratus anterior,
 5. bungkus bawah pectoralis otot utama
 6. bungkus bawah otot yang paling luas di bahagian belakang.

Putaran sudut scapula ke arah bawah adalah sangat penting, kerana gerakan ini bahagian atas badan meningkat di atas tahap tali pinggang atas badan. Ia berlaku akibat daripada:

 1. tindakan sepasang daya yang dibentuk oleh bahagian atas dan bawah otot trapezius;
 2. kontraksi otot serratus anterior. Putaran sudut bawah scapula di bahagian bawah berlaku di bawah tindakan graviti anggota atas. Pelaksanaan pergerakan ini membantu:
 3. otot dada besar dan kecil,
 4. bahagian bawah otot rhomboid,
 5. otot yang paling luas di belakang (melalui humerus).

Gerakan pekeliling tali pinggang anggota atas berlaku akibat penguncupan alternatif semua otot yang bertindak di atasnya.

Pergerakan lengan atas

Pergerakan anggota atas bebas ditentukan oleh tahap kebebasan yang dibenarkan dalam sendi-sendi. Tidak kira bagaimana kompleks dan bervariasi pergerakan anggota atas, semuanya boleh dianggap sebagai gabungan pergerakan mudah yang dilakukan dalam sendi tertentu. Pada masa yang sama, pergerakan di sekeliling setiap paksi putaran dilakukan oleh sekumpulan otot tertentu. Otot berikut terlibat dalam pergerakan bahu di sendi bahu.

Penculikan bahu: 1) otot deltoid, 2) otot supraspinatus.

Pengurangan bahu: 1) otot utama pectoralis, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot subscapularis, 6) kepala panjang trisep bahu, 7) otak coraco brachial.

Fleksi bahu: 1) bahagian hadapan otot deltoid, 2) otot utama pectoralis, 3) otot corak-brachial, 4) otot bisep bahu.

Lanjutan bahu: 1) belakang otot deltoid, 2) otot latissimus dorsi, 3) otot rasul, 4) otot bulat besar dan kecil, 5) otot trisep bahu.

1) subscapularis, 2) pectoralis otot utama, 3) otot deltoid anterior, 4) otot latissimus dorsi, otot bulat besar, 6) otot coraco-brachial.

Pengambilan bahu: 1) subostum, 2) otot bulat kecil, 3) otot deltoid posterior.

Gerakan pekeliling bahu berlaku dengan pengurangan alternatif semua otot yang terletak di sekitar sendi bahu.

Sendi bahu adalah struktur, bentuk, biomekanik, otot yang bertindak pada sendi ini, bekalan darah mereka dan pemuliharaan, dan imej x-ray dari sendi bahu.

Sendi bahu, articulatio humeri, dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular pada kepala humeral adalah sfera, dan rongga artikular dari scapula adalah fossa yang rata. Permukaan kepala humeral adalah kira-kira 3 kali permukaan rongga artikular skapula. Yang terakhir ini dilengkapi dengan lip artikular, labrum glenoidale.

Kapsul artikular mempunyai bentuk kon dipenggal. Bahagian atas kapsul sendi menebal dan membentuk ligamen coraco-humeral, lig. coracohumerale, yang bermula di pinggir luar dan asas proses corakoid skapula dan, lulus ke atas dan ke bawah, dilampirkan pada bahagian atas leher anatomi humerus.

Kapsul sendi bahu juga diperkuat oleh gentian tendon otot bersebelahan dengannya (tt. Supraspinatus, infraspinatus, teres minor, subscapularis).

Membran synovial kapsul sendi bersama sendi terbentuk dua protrusions kekal: vena sinovial interferen dan beg pembakar otot subscapularis.

Bentuk permukaan artikular pada sendi bahu - sendi sfera biasa. Pergerakan di sendi dilakukan di sekitar paksi berikut: sagittal - penculikan dan penambahan lengan, frontal - flexion sebelum dan lanjutan, putaran menegak bahu bersama dengan lengan bawah dan pergelangan tangan ke luar dan ke dalam. Gerakan pekeliling juga mungkin di dalam sendi bahu.

Pemeriksaan sinar-X pada sendi bahu

kepala yang kelihatan humerus, rongga artikular skapula dan celah x-ray dari sendi bahu.

Otot bahu dibahagikan kepada dua kumpulan - anterior (flexors) dan posterior (ekstensor).

Kumpulan anterior terdiri daripada tiga otot: coraco-brachial, bisep brachii dan otot brachial; posterior adalah otot trisep bahu dan otot siku.

Kedua-dua kumpulan otot ini dipisahkan antara satu sama lain dengan plat fascia bahu: dari bahagian medial - oleh partikel intermuscular medial bahu, dengan partikel intermuscular lateral - lateral bahu

Coraco-muscularis

m. corakobrachialis. Fungsi: membungkuk bahu di sendi bahu dan mengarahkannya ke batang badan. Innervation: m. musculocutaneus. Bekalan darah: aa. Circumflexae anterior et posterior humeri.

Biceps otot bahu, m. biceps brachii. Fungsi: membungkuk bahu di sendi bahu, membungkuk teras merah di sendi siku. Innervation: n. musculocutaneus. Bekalan darah: aa. collaterale ulnares superior et inferior, a. brachialis, a. reccurens radialis.

Otot brachial, m. brachialis. Fungsi: lengan lengan di siku sutsave. Innervation: n. musculocutaneus. Bekalan darah: aa.collaterale ulnares superior et inferior, a. brachialis, a. reccurens radialis.

Otot triceps bahu, m. Triceps brachii, Fungsi: memanjangkan lengan bawah pada sendi siku, kepala panjang bertindak pada sendi bahu, mengambil bahagian dalam pelanjutan dan membawa bahu ke badan. Innervation: n. radialis Bekalan darah: a. circumflexa posterior humeri, a. profunda brachii, aa, collatera

Bentuk Bahu

Struktur sendi bahu dan penyakitnya

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sendi bahu adalah artikulasi yang paling tangkas dalam tubuh manusia, yang memberikan kita kemampuan untuk melakukan pelbagai pergerakan anggota atas. Ini adalah sendi utama yang menghubungkan lengan dengan batang badan.

Pada haiwan, sendi bahu kurang mudah alih dan lebih terpercaya diperkuat oleh ligamen dan otot, fungsi utamanya dalam kes ini menyokong. Pada manusia, sehubungan dengan berjalan lurus dalam proses evolusi, artikulasi humeral telah mengubah strukturnya, kerana sekarang fungsi utamanya tidak menjadi sokongan, tetapi penyediaan amplitud tinggi pergerakan dengan anggota atas. Oleh sebab itu, sendi telah menjadi kurang tahan lama, yang merupakan titik rentannya, tetapi pada masa yang sama "korban" membolehkan seseorang melakukan pelbagai pergerakan dengan tangannya.

Pertimbangkan ciri-ciri struktur bersama ini dan penyakit yang paling kerap.

Anatomi sendi bahu

Dua tulang menyertai pembentukan sendi bahu: humerus dan kambing. Permukaan artikular ditunjukkan oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula dan ditutup dengan tisu tulang rawan hyaline. Bentuk permukaan artikuler kedua-dua tulang tidak sesuai dengan satu sama lain, iaitu, tidak ada kesesuaian lengkap.

Untuk rujukan: kesesuaian artikulasi adalah surat-menyurat antara bentuk permukaan artikular tulang-tulang, yang saling terhubung, membentuk sendi. Jika permukaan kehilangan kongruensi, maka pergerakan di sendi menjadi sukar, dan dalam beberapa kes bahkan tidak mungkin sepenuhnya.

Mujurlah, sifat menjaga orang itu dan memastikan kongruen sendi bahu disebabkan pembentukan tulang rawan tambahan - bibir artikular, yang terletak di sekeliling seluruh lilitan rongga artikular skapula dan seolah-olah "menutup kepala tulang humerus", pada masa yang sama menyediakan kestabilan dan mobiliti pada sendi.

Mengikut strukturnya, sendi bahu adalah sendi yang mudah, kompleks dan sfera. Gerakan di dalamnya boleh dilakukan pada ketiga-tiga paksi.

Sambungan mudah adalah sendi, dalam pembinaan yang tidak melebihi 2 permukaan artikular.

Sendi kompleks adalah salah satu yang mengandungi pembentukan tulang rawan tambahan untuk memastikan kongruen (dalam kes ini, bibir artikular).

Sendi sfera adalah ciri bentuknya. Dalam kes ini, salah satu permukaan artikular dibentangkan dalam bentuk kepala sfera cembung, dan kedua membentuk rongga artiku yang sesuai. Bentuk artikulasi ini membolehkannya melakukan gerakan dalam 3 paksi saling tegak lurus.

Sendi bahu dilampirkan dalam kapsul artikular, diperkuat oleh ligamen intra-artikular dan ekstra artikular, terdapat kerangka otot yang kuat yang melindungi artikulasi dan memberikannya dengan penstabilan tambahan. Juga berhampiran sendi terdapat beberapa beg synovial (bursa), yang memastikan tergelincir tendon otot, yang dilampirkan di kawasan sendi bahu.

Kapsul bersama

Membran sinovial dilampirkan di sekitar lilitan rongga artikular skapula di sempadan bibir kartilaginous artikular. Ia benar-benar meliputi kepala bahu dan dipasang di sekitar leher anatomi humerus. Kapsul itu sendiri agak luas dan lemah meregang, mempunyai ketebalan yang berbeza.

Bahagian atas dan luaran kapsul paling diperkuat, seperti di tempat ini serat tisu penghubung otot bahu ditenun ke dalamnya. Bahagian kecil yang paling nipis dan paling anatom dari kapsul adalah permukaan depannya.

Semasa pergerakan tendon otot yang dilekatkan pada kapsul, ia ditangguhkan dan tidak dibenarkan untuk mengekang antara tulang.

Bungkusan

Sendi bahu dan kapsulnya diperkuat dengan ligamen berikut:

 • The coraco-humeral - ia berasal dari proses coracoid dari scapula, kemudian tersebar di atas kepala humerus dan dilampirkan ke tubercle besar bahu. Fungsi utama adalah untuk menguatkan sendi dan kapsulnya dari luar, menghalang pelanjutan yang berlebihan.
 • 3, sendi ligamen (atas, tengah dan bawah), yang ringan dan penebalan kapsul. Mereka membesarkan artikulasi di permukaan hadapan.

Beg Synovial

Di sebelah sendi bahu terdapat beberapa bursa sinovial. Mereka menyediakan pergerakan yang lancar dalam sendi, gelongsor mudah tendon otot bahu dan melindungi kapsul dari keseleo.

Anda harus sedar bahawa bilangan bursa tersebut tidak kekal dan boleh berubah secara signifikan di kalangan orang yang berbeza. Paling sering bursa seperti ini dijumpai:

 • subscapularis (1 dalam angka),
 • subclavicular (8 dalam angka),
 • double subdeltoid (2 dan 3 dalam angka).

Setiap beg synovial ini boleh meradang dan menyebabkan perkembangan bursitis, yang sering termasuk dalam patologi periarthritis bahu-bahu.

Bingkai otot

Otot di bahagian bahu memainkan peranan utama dalam memperkuat dan melindungi sendi. Mereka membentuk belitan pemutar yang disebut bahu (supraspinatus, subosternal, subscapularis, bulat kecil), yang memberikan sebahagian besar pergerakan di sendi. Tendon mereka ditenun ke dalam kapsul, menguatkannya, dan gentian otot melindungi sendi dari luar.

Otot deltoid adalah struktur otot terbesar pada bahagian atas badan. Ia meliputi sendi bahu dari semua pihak. Dia memanjangkan lengannya ke sudut maksimum dan flexes anggota atas di bahu.

Otot pusingan besar mengambil bahagian dalam lanjutan bahu, berputar ke dalam dan membawa kepada batang badan.

Fungsi artikulasi

Seperti yang telah disebutkan, sendi bahu adalah yang paling mudah bergerak dari semua sendi tubuh manusia. Gerakan di dalamnya dilakukan oleh beberapa faktor: bentuk dan struktur, kehadiran ligamen dan otot, kapsul dan beg sinovial. Variasi pergerakan:

 • lenturan dan lanjutan,
 • memimpin dan membuang,
 • putaran masuk dan keluar.

Penyakit bahu

Secara konvensional, semua patologi sendi bahu boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 • Degenerative, yang membangunkan latar belakang beban muatan komponen sendi dan kemusnahan secara beransur-ansur, misalnya, arthrosis.
 • Keradangan, yang disebabkan oleh agen berjangkit, pencegahan autoimun atau reaksi alergi.
 • Traumatik, yang berlaku akibat kesan pasukan traumatik, misalnya, kehelan, subluxasi, sprains dan ligamen, kapsul, tulang patah intra-artikular.
 • Kongenital, yang berlaku di latar belakang kemunduran kongenital komponen individu artikulasi (displasia).

Pertimbangkan penyakit yang paling sering dijumpai dalam amalan.

Mengubah osteoarthritis

Penyakit ini, termasuk dalam kumpulan lesi degeneratif-dystrophik sistem muskuloskeletal dan disertai dengan pemusnahan rawan lambat tetapi mantap hyaline rileks, gejala dan akibat yang sama.

Penyebab penyakit ini boleh banyak. Pautan yang paling biasa diperhatikan adalah antara kecederaan bahu yang dipindahkan, kehadiran penyakit metabolik dan endokrin, dan kerentanan genetik kepada arthrosis.

Sebagai peraturan, arthrosis adalah hanya satu daripada manifestasi proses patologi umum, yang digabungkan dengan kerosakan pada lutut, pinggul, sendi buku lali, sendi kecil kaki dan tangan. Lebih kurang kerap, arthrosis bahu berlaku dalam bentuk yang terpencil dan biasanya disebabkan oleh trauma (selepas trauma).

Gejala yang memungkinkan untuk mengesyaki arthrosis:

 • sakit bahu, terutamanya selepas bersenam;
 • mengehadkan amplitud pergerakan di sendi pada mulanya kerana sakit, kemudian disebabkan oleh perkembangan ankylosis;
 • merengek ketika bergerak;
 • kecacatan kawasan bahu.

Maklumat lanjut mengenai arthrosis bahu boleh di dalam artikel ini.

Prognosis penyakit ini sepenuhnya individu dan bergantung kepada penyebab patologi, umur pesakit, kehadiran patologi bersamaan, dan program rawatan. Terima kasih kepada ubat-ubatan moden dan perkembangan pembedahan rekonstruktif, dalam kebanyakan kes adalah mungkin untuk mengekalkan kecekapan sendi, tetapi kadang-kadang ankylosis penuh berkembang dan anggota badan kehilangan fungsinya.

Perut periarthritis

Ini bukan penyakit yang berasingan, tetapi seluruh kumpulan luka pada tisu periartikular pada bahu, yang dicirikan oleh gejala yang sangat serupa. Tanda-tanda periarthritis atau periarthrosis (nama ini juga sering dijumpai) adalah sakit bahu kronik dan mengehadkan amplitud pergerakan normal. Patologi boleh berkembang akibat kerosakan pada kapsul artikular, pertukaran sinergi, tendon dan otot bahu.

Senarai bentuk nosologi individu yang termasuk dalam kumpulan periarthrosis humeroscapular (mereka menyumbang 80% daripada semua kes sakit di bahu):

 • tendonitis pemutar pemadam bersama bahu;
 • bursitis subacromial;
 • tendre-bursitis calcific;
 • tendonitis kepala panjang bisep bahu;
 • sclerosing capsulitis;
 • cervicobrachialgia.

Dalam lebih terperinci tentang periarthritis sclerocephalic dan penyakit yang dimasukkan ke dalamnya, adalah mungkin untuk dibaca dalam artikel ini.

Artritis bahu

Ini adalah luka sendi bahu yang bersifat radang. Penyebab utama arthritis adalah penyakit sendi, gangguan metabolik dalam gout, jangkitan (reumatik dan purulent arthritis), rheumatoid arthritis, kerosakan sendi bahu dalam penyakit autoimun sistemik, tindak balas alahan, kerosakan traumatik.

Gejala arthritis yang paling biasa adalah rasa sakit, fungsi sendi terjejas, kemerahan dan bengkak kawasan bahu, simptom umum penyakit mungkin - demam, kelemumur umum, ruam, dan lain-lain (bergantung kepada penyebab keradangan).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai arthritis bahu dan jenis penyakit dalam artikel ini.

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa sendi bahu adalah sendi yang unik di dalam tubuh manusia, yang membolehkan anda melakukan gerakan yang paling kompleks dan berseni dengan tangan anda. Tetapi disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi, sendi ini tertakluk kepada peningkatan risiko kecederaan dan pelbagai penyakit, jadi setiap orang harus berhati-hati mempertimbangkan kesihatan mereka dan mendengar perasaan mereka di bahu untuk mengenal pasti dan mengubati penyakit yang mungkin berlaku pada waktunya.

Apa periarthritis sendi bahu: bagaimana dan bagaimana untuk merawat bahu, penyebab, pencegahan

Kadang-kadang doktor membuat kesilapan ketika meletakkan pesakit yang datang untuk melihatnya dengan keluhan sakit belakang, diagnosis salah dari arthrosis sendi bahu. Tetapi statistik menunjukkan bahawa periarthritis brachial adalah penyakit yang paling biasa sendi, dan arthritis adalah yang kedua dalam kedudukan penyakit yang paling biasa.

Arthrosis menduduki kedudukan ketiga yang stabil, berkembang dalam 7-10% orang. Di samping itu, pelbagai faktor yang sama sekali tidak berkaitan dengan sendi ini boleh menyumbang kepada ketidakselesaan di kawasan bahu.

Apa itu

Periarthritis di sendi bahu adalah penyakit yang menimbulkan proses keradangan di tisu yang terletak di kawasan bahu. Penyakit ini menjejaskan otot, kapsul dan tendon sendi.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan arthritis, arthritis tidak memusnahkan sendi. Penyakit ini paling sering berlaku pada usia pertengahan, ia boleh berkembang pada wanita dan lelaki.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan penyakit adalah:

 • penyakit organ dalaman;
 • kecederaan bahu;
 • jatuh di tangan;
 • aktiviti yang tidak biasa di mana sendi itu terlibat;
 • beban bahu.

Faktor yang paling umum dalam perkembangan periarthritis adalah semua jenis kecederaan. Tetapi dalam beberapa kes, penyakit ini mungkin timbul akibat infarksi miokardium, menyebabkan kematian dan kekejangan vaskular. Oleh kerana peredaran darah yang lemah, tendon menjadi kurang elastik dan rapuh, yang menyebabkan mereka membengkak dan menjadi radang.

Beri perhatian! Sesetengah penyakit hati turut menyumbang kepada perkembangan periarthritis brachial.

Faktor penting dalam perkembangan penyakit adalah masalah dengan tulang belakang, khususnya - anjakan sendi yang terletak di antara tulang belakang di rantau vertebra serviks.

Periarthritis sendi bahu muncul pada wanita yang mempunyai kelenjar mamma dikeluarkan. Di samping itu, sakit di bahu berlaku akibat peredaran darah yang lemah, yang terganggu semasa operasi akibat kerosakan pada saraf dan saluran darah.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Gejala periarthritis bahu

Setiap penyakit pada tahap perkembangan tertentu mempunyai tanda-tanda ciri. Periarthritis juga mempunyai gejala aneh. Terdapat 4 jenis penyakit. Gejala utama yang menyatukan semua jenis adalah sakit di kawasan bahu.

Ia penting! Hanya pakar yang boleh mendiagnosis tahap perkembangan periarthritis yang betul!

Selain itu, untuk menentukan diagnosis yang tepat, pesakit mesti bahu X-ray. Dengan penyakit sedemikian, ujian darah hampir selalu tetap normal. Dan hanya kursus akutnya menyumbang kepada kandungan radang ESR dan protein C-reaktif yang tinggi.

Bentuk mudah

Bentuk yang mudah, secara semula jadi, adalah yang paling mudah, yang dicirikan oleh rasa sakit yang dapat dirasakan di sendi bahu. Sebagai peraturan, rasa sakit mengingatkan dirinya sendiri apabila mengangkat tangan atau apabila seseorang cuba meletakkan tangan di belakangnya.

Oleh kerana sensasi yang tidak menyenangkan, mobiliti zon skapular-humeral adalah terhad, jadi tangan tidak boleh melakukan tindakan tertentu sepenuhnya. Pada masa yang sama, jika bahu tidak terlibat, maka kesakitan hampir atau tidak sepenuhnya.

Untuk menjelaskan diagnosis, beberapa doktor menggunakan kaedah berikut: pesakit akan mengangkat tangannya, sementara doktor menghalang pelaksanaan tindakan ini. Jika semasa rintangan sakit menjadi lebih kuat, oleh itu, pesakit mempunyai periarthritis mudah pada sendi bahu.

Bentuk akut

Sekiranya rawatan tepat pada masanya penyakit tidak dibuat, maka ia akan mengambil peringkat kronik. Pada masa yang sama, pergerakan sendi menjadi lebih terhad, dan usaha yang bertujuan untuk meningkatkan lengan atau penculikan ke kiri atau kanan, membawa kesakitan yang kuat dan terus berkembang.

Walau bagaimanapun, dalam bentuk akut, pesakit boleh mengangkat tangannya, tetapi hanya dalam satu arah (di hadapannya). Penunjuk ini membolehkan doktor cepat menentukan diagnosis yang betul.

Gejala periarthritis akut:
 1. peningkatan dalam suhu badan;
 2. Kehadiran keradangan, yang ditentukan oleh ujian darah;
 3. kesakitan meningkat pada sebelah petang dan pagi.

Di samping itu, periarthritis bahu akut membawa pesakit untuk menekan lengan bengkok ke badan. Jadi, sensasi yang menyakitkan menjadi kurang ketara. Jika bentuk penyakit ini tidak dirawat, maka tempohnya boleh mencapai beberapa minggu. Dan kemudian penyakit itu mengalir ke tahap kronik.

Bentuk kronik

Jika penyakit itu tidak dirawat, maka ia menjadi kronik. Tanpa terapi yang diperlukan, periarthritis berkembang pesat, oleh itu, sangat sukar untuk merawat tahap lanjut.

Gejala periarthritis bahu kronik

 • pengurangan kesakitan;
 • "Menembak", berlaku sesekali dengan pergerakan bahu secara tiba-tiba;
 • ketidakselesaan di bahagian atas sutra tangan dan pada waktu malam.

Pada peringkat ini, tidur pesakit terganggu, kerana sakitnya membimbangkannya pada waktu malam. Di samping itu, tisu bahu sangat berkurangan, yang membawa kepada kemunculan "lumbago".

Perlu diperhatikan bahawa dalam bentuk kronik, penyakit ini boleh hilang, supaya rawatan tidak diperlukan. Remisi diperhatikan pada 70% pesakit, bagaimanapun, risiko perkembangan ankylosis masih tetap.

Ankylosing periarthritis

Dalam 30% pesakit dengan periarthritis kronik, penyakit itu menjadi pelekat capsulitis. Malangnya, dalam kes ankylosis, mustahil untuk merawat periarthritis kerana proses yang sentiasa menjejaskan sendi bahu.

Tulang bahu perlahan-lahan bertumbuh bersama, akibatnya ankylosis berkembang, di mana pergerakan disekat sepenuhnya. Capsulitis pelekat diiringi oleh kusam, tetapi kesakitan yang boleh diterima, tetapi penyakit itu tidak membenarkan seseorang bergerak, menjadikannya tidak sah.

Malah, Ankylosis mendapat nama popular - "bahu beku".

Apabila kapsul pelekat pelbagai pergerakan sendi menyebabkan sakit tajam. Oleh itu, dari masa ke masa, seseorang gagal melakukan beberapa tindakan:

 • pergerakan putaran bahu;
 • mengangkat senjata di hadapan anda;
 • penarikan balik tangan di belakang belakang;
 • mengangkat tangan ke tepi.

Sememangnya, fenomena sedemikian ketara memburukkan lagi kualiti hidup pesakit, tidak memberi peluang untuk menjalankan aktiviti harian biasa. Atas sebab-sebab ini, anda tidak boleh mengabaikan gejala periarthritis untuk mengelakkan perkembangan penyakit.

Rawatan

Dua kaedah rawatan periarthritis bahu dibahagikan - kaedah perubatan dan popular yang konservatif. Walau bagaimanapun, seseorang tidak harus bergantung sepenuhnya kepada terapi kaum, oleh itu, bantuan seorang pakar tidak boleh dikecualikan. Lagipun, hanya seorang doktor yang boleh mendiagnosis penyakit dengan tepat, bentuk dan peringkat perkembangannya.

Ia penting! Rawatan sendi bahu dengan ubat-ubatan rakyat membawa hasil, tetapi kesan terapeutik sepenuhnya dicapai hanya dengan terapi gabungan, iaitu. dengan penggunaan ubat-ubatan.

Rawatan perubatan

Sering kali, pesakit, walaupun mereka telah didiagnosis dengan gejala yang mencurigakan, tidak tergesa-gesa untuk pergi ke doktor kerana penyakit itu mempunyai masa untuk masuk ke dalam bentuk yang berjalan. Pada dasarnya, doktor menetapkan ubat-ubatan hormon atau memampatkan.

Beri perhatian! Ia perlu untuk merawat periarthritis bersama bahu dengan persediaan perubatan hanya di bawah pengawasan perubatan.

Terapi rakyat

Perubatan rakyat moden telah mengumpulkan banyak resipi yang berjaya merawat sakit sendi. Ada kemungkinan untuk menyingkirkan ketidakpedulian selepas mengambil tinctures, mandi khas atau membuat pembalut.

Mampat

Tekanan herba adalah salah satu kaedah terapi periarthritis yang paling berkesan. Jadikannya mudah, jadi pilihan ini sesuai untuk ramai. Oleh itu, untuk membuat kompres herba anda memerlukan herba berikut:

 • 2 bahagian (h) anak sungai;
 • Althea 1 jam;
 • 2 jam bunga chamomile.

Tumbuhan kering hendaklah dihancurkan dan tuangkan air mendidih untuk membentuk cecair cair. Selepas campuran diletakkan pada pembalut kain kasa, dilipat di beberapa lapisan.

Mampatan yang dihasilkan digunakan pada bahu. Suhu hangat losyen perlu dikekalkan, jadi tempat sakit harus dibungkus dengan kain wol atau filem berpaut.

Juga, kejayaan yang banyak dinikmati oleh pemadatan madu. Untuk penyediaan alat ini, anda perlu mengambil madu, dan kemudian mengecilkan kawasan yang sakit itu dengan nipis, selepas itu semuanya ditutup dengan filem berpaut dan dibalut dengan kain hangat. Mampatan madu ditinggalkan sepanjang malam.

Ia penting! Sebelum membuat kompres perubatan, adalah perlu untuk menguji tindak balas alergi. Sekiranya kulit menjadi merah dan kerengsaan berlaku, maka preskripsi lain harus digunakan.

Bath

Mandi bukan sahaja dapat memberi kesan santai yang menyenangkan, tetapi juga merupakan cara yang berkesan dalam merawat periarthritis. Salah satu resepi yang paling popular adalah mandi dengan jerami. Dengan

Debu ini mempunyai banyak sifat berharga, jadi ia digunakan dalam rawatan pelbagai penyakit, dan semua orang boleh memasaknya.

Untuk menyediakan mandi penyembuhan, perlu menyediakan 10 liter air suam dan 600 rumput kering. Resipi penyediaannya adalah seperti berikut:

 • Debu jerami perlu diisi dengan air;
 • campuran dibawa ke mendidih;
 • rebusan yang terhasil dikeluarkan dari haba, dan kemudian diselit selama 45 minit;
 • Kuah disaring dan dimasukkan ke dalam tab mandi yang dipenuhi dengan air (suhu anggaran - 38 darjah).

Beri perhatian! Anda boleh melakukan prosedur ini tidak lebih daripada 25 minit.

Berpakaian garam

Kaedah ini juga sering digunakan dalam perubatan tradisional sebagai cara merawat periarthritis sendi bahu. Di samping itu, pakaian seperti itu mudah, kerana ia boleh dilekatkan dengan selamat ke bahu, dan kemudian melakukan kerja rumah.

Sebagai tambahan kepada ramuan dan bahan-bahan lain yang berguna, anda boleh menggunakan komponen yang boleh diperbaiki yang terdapat di setiap rumah. Untuk membuat pakaian garam, anda memerlukan pembalut, air dan garam.

Pertama anda perlu menyediakan penyelesaian: 100 g garam dimasukkan ke dalam 1 liter air, dan kemudian semuanya bercampur. Kemudian dalam air garam anda perlu menurunkan pembalut, digulung ke dalam 8 lapisan. Selepas itu air garam dipanaskan.

Pembalut kain kasa panas digunakan pada bahu dan diamankan dengan kain wol. Kursus rawatan berlangsung selama dua minggu, perban digunakan sebaik sebelum tidur.

Gimnastik terapeutik

Gimnastik periarthritis khas boleh dilakukan pada hampir bila-bila masa, lebih-lebih lagi, ia tidak memerlukan banyak usaha dan banyak masa.

Gimnastik dilakukan dalam kedudukan duduk, sambil melakukan pergerakan berikut:

 • menaikkan dan menurunkan sendi bahu;
 • lenturan dan lanjutan siku;
 • menutup tangan dalam "kunci" dan mengangkatnya ke atas dan ke bawah;
 • tangannya tertutup di hadapannya ke arah bahu;
 • tangan ditutup di "kunci" ditarik keluar dengan telapak ke luar dan ke bawah;
 • pada akhirnya anda perlu berjabat sedikit dengan tangan santai anda

Ini adalah versi gimnastik terapeutik yang dipermudahkan. Terdapat juga jenis latihan khas, memulihkan mobiliti bilah bahu dan sendi bahu. Dan lebih baik untuk menghadiri kelas di mana anda boleh belajar bagaimana melakukan gimnastik dengan betul, yang tidak membahayakan, tetapi akan membawa faedah ketara.

Ingat, periarthritis sendi bahu harus dimulakan dengan bantuan gimnastik secepat mungkin untuk mengelakkan perkembangan penyakit. Di samping itu, rawatan sering termasuk terapi manual, khususnya, ia berkaitan selepas terapi latihan.

Untuk memahami bagaimana bahu berfungsi, perlu memahami mekanisme dan elemen yang terlibat dalam proses ini. Sendi bahu mempunyai struktur yang rumit dan merupakan bahagian ikat pinggang bahu.

Takrif saintifik istilah "bahu" tidak bertepatan dengan pemahaman setiap hari mengenai maksud istilah ini. Dari sudut pandang anatomi, hanya segmen lengan dari artikulasi humerus ke tikungan siku milik bahagian ini badan. Apa yang kita sebut bahu dalam kehidupan seharian, dalam bahasa sains dipanggil tali pinggang bahu. Oleh kerana strukturnya yang unik, ia membolehkan anda melakukan gerakan dengan tangan anda dalam semua pesawat.

Struktur

Sendi bahu terletak di bahagian atas lengan. Ia adalah yang paling dekat dengan badan dan adalah bahagian terbesar dari bahagian atas badan. Ia terdiri daripada:

 • Permukaan artikular pada scapula.
 • Humerus, yang dikelilingi oleh otot-otot membujur.
 • Tisu penghubung.
 • Tisu adiput subkutan.
 • Kulit
 • Bibir Synovial.
 • Kapsul elastik, yang merupakan sendi bahu.
 • Ligamen dan lapisan otot tebal yang menguatkan bahu.

Komunikasi dengan sistem saraf pusat dijalankan melalui saraf axillary, serta cabang saraf panjang, radial dan subscapular panjang.

Gerakan di sendi bahu boleh dilakukan oleh lelaki dalam semua pesawat. Terima kasih kepada pergerakan khusus bersama ini, lengan boleh dibebaskan dengan bebas, ditarik di belakang kepala dan belakang. Anatomi yang luar biasa sendi bahu menyebabkan ketidakstabilan dan kemunculan risiko kecederaan yang tinggi.

Fungsi

Mobiliti tinggi bahu disebabkan oleh kerja yang berkesan bukan sahaja artikulasinya. Kesemua gerakan yang diperlukan adalah tersedia kerana kerja kumulatif semua sendi lengan dan tali pinggang bahu. Tiga paksi pergerakan sendi ini dibezakan:

 1. Gandar hadapan. Bertanggungjawab untuk fleksi dan fungsi lanjutan.
 2. Paksi sagittal. Terlibat dalam penculikan tangan.
 3. Paksi menegak Menyusun putaran.

Sendi bahu itu sendiri dapat memastikan pergerakan anggota atas hanya sampai ke bahu. Untuk melakukan pergerakan tertentu, segmen yang berbeza disambungkan ke kerja:

 1. Untuk meningkatkan atau menurunkan lengan, dan juga untuk membawa mereka di belakang, lenturan atau lanjutan dilakukan. Pada masa yang sama, sendi bahu berfungsi hanya sehingga paksi mendatar. Di sebelah kerja kerongkongan dan scapula yang berkaitan.
 2. Apabila melakukan pergerakan yang menyerupai kepak sayap, selepas sendi membawa anggota badan ke tahap bahu, bilah bahu dan ruang tulang belakang terlibat. Oleh itu, tangan naik ke paksi menegak.
 3. Pengecutan memerlukan kerja serentak sendi bahu, tulang selangka dan bilah bahu.
 4. Pergerakan putaran lengan sekitar tiga paksi utama dilakukan oleh interaksi anggota atas, bilah bahu dan clavikula.

Tulang

Sendi bahu dibentuk dengan menyertai bahagian atas tulang bahu (kepala) dengan skapula. Jika tidak, ia dipanggil bulat kerana kepala bulat. Bentuknya betul-betul sepadan dengan kontur permukaan artikular. Persimpangan ini disebut rongga artikular (glenoidal). Pada ketika ini, humerus dan scapula membentuk sendi. Humerus dipegang bersama oleh plat rawan. Ia dibentuk di sepanjang tepi rongga glenoid dan sepenuhnya mengulangi bentuknya, yang meliputi kepala tulang tubular.

Struktur sendi bahu mempunyai dua ciri menarik:

 1. Saiz kepala sfera adalah beberapa kali lebih besar daripada jumlah rongga scapular.
 2. Kapsul artikular, yang menyatukan tulang bahu dan skapula, tidak mempunyai rawan, septa dan cakera tambahan.

Peranan penting dimainkan oleh tulang selangka. Kerja berkesan sendi bahu adalah mustahil tanpa tulang tubular kecil ini.

Tisu Periartikular

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga struktur asas - plat rawan, kapsul artikular dan ligamen. Semua kain ini berbeza dalam struktur, asal dan fungsi utama mereka. Tetapi terima kasih kepada interaksi mereka, anggota atas seseorang itu mudah alih. Di samping itu, tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin berlaku.

Plat kartilaginus melancarkan perbezaan saiz antara kepala humerus dan rongga glenoid. Ia melembutkan kejutan kecil dan pukulan, tetapi kekuatannya mungkin tidak mencukupi dengan kesan fizikal yang kuat.

Kapsul bersama

Kepala sendi bulat manusia mengekalkan kedudukannya yang betul disebabkan oleh sistem ligamen artikulasi bahu. Tisu penghubung yang kuat ini bersatu dengan kapsul artikuler yang nipis. Ketebalan permukaannya adalah heterogen. Lapisan yang paling padat adalah pada permukaan luar kulit. Ia termasuk ligamen coraco-humeral. Bermula dari proses corakoid, ia menyebar ke atas kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan dari luar. Melaksanakan fungsi pengekalan, menghalang pelanjutan artikulasi dari luar bahu. Ia mempunyai ketahanan yang tinggi.

Bahagian lain sendi mengukuhkan ligamen sendi-humeral yang kurang maju (dibentuk oleh bulatan atas, tengah dan bawah). Walaupun mereka memainkan peranan yang kurang penting dalam kerja sendi, di tempat-tempat terkehel mereka terdapat ciri-ciri tebal. Segmen kapsul bersama antara ligamen adalah lebih kurus dan lebih lemah.

Beg yang diartikulasikan

Slip biasa tendon sendi bahu disediakan oleh beg sinovial yang terletak di tisu sekitarnya. Mereka adalah rongga yang dipenuhi dengan cairan intraartikular. Jumlah beg, struktur dan bentuknya bergantung kepada ciri individu masing-masing:

 1. Yang paling biasa ialah beg artikular subskapular. Ia terletak di kawasan antara kawasan subclavian dan deltoid atau di rantau leher sekat.
 2. Agak lebih tinggi, antara proses corakoid dan tendon otot subscapularis, beg sub-heliks dibentuk.
 3. Beg terbesar (saiznya bertepatan dengan telapak seseorang) dipanggil subdeltoid. Terletak di bahagian luar sendi bahu, di kawasan otot deltoid. Ia adalah satu besar atau sebilangan besar pembentukan kecil.

Beg artikular memberikan pergerakan yang lancar dan melindungi kulit artikulasi dari regangan.

Struktur otot

Kapsul artikular dan sistem ligamen di sekelilingnya memberikan pergerakan biasa artikulasi, dan otot-otot bahu memainkan peranan utama pengukuhan dan pergerakan. Tisu otot dan tendon dibentuk oleh bingkai penahan yang tahan lama dan elastik.

Sendi bahu dikelilingi oleh otot berikut:

 1. Dari luar dan dari atas artikulasi dilindungi oleh otot deltoid. Ia tidak mempunyai sambungan langsung dengan kapsul sendi, tetapi pada masa yang sama melindungi sendi dari tiga pihak. Otot deltoid bergabung dengan tiga tulang sekaligus - bahu, scapula dan tulang selangka.
 2. Di muka, sendi ditutup dengan bisep (bisep). Pada satu hujung, ia dipasang pada bilah bahu, melewati sendi, dan masuk ke dalam selubung ke salib antara bukit ke humerus.
 3. Di bahagian dalam sendi adalah trisep (triseps). Ia terdiri daripada tiga bahagian - kepala panjang, literal dan medial. Dia bertanggungjawab untuk menarik balik lengan dan terlibat dalam peluasan lengan bawah.
 4. Dari bahagian dalam, di bawah kepala bisep, sendi melindungi otot corakoid. Dia bertanggungjawab membongkok bahu, terlibat dalam mengangkat tangannya.

Pada dasarnya, otot menguatkan sendi bahu seseorang dari luar, manakala bahagian dalam dan bawah praktikal tidak dilindungi. Ini disebabkan oleh majoriti kecederaan.

Pembangunan

Apabila janin dibentuk dalam rahim, tulang sendi bahu dipisahkan. Selepas kelahiran, perkembangan bahunya berjalan melalui beberapa peringkat:

 • Apabila anak dilahirkan, kepala bulat sendi sfera hampir terbentuk sepenuhnya, rongga artikular tidak berkembang, dan plat rawan tidak sepenuhnya berkembang.
 • Keseluruhan tahun pertama kehidupan kanak-kanak, artikulasi humeral sedang dalam proses pengukuhan. Kapsul sendi itu dimampatkan, dipadatkan dan disatu dengan ligamen coraco-humeral. Hasil daripada proses ini, pergerakan artikulasi dan risiko kecederaan berkurang.
 • Dalam dua tahun akan datang, segmen bahu bersama meningkatkan saiz mereka dan mengambil bentuk akhir. Tumbuh tulang meregangkan ligamen dan kapsul sendi. Mobiliti menjadi maksimum.

Paling tidak semua metamorfosis tertakluk kepada kepala tulang bahu. Dalam proses pembentukan, ia hanya sedikit berubah bentuknya. Kepala mencapai saiz maksimal yang sudah hampir akil baligh.

Bekalan darah

Sumber utama aliran darah ke bahu adalah arteri axillary utama. Dia melepasi kemurungan yang sama dan masuk ke dalam otot bahu. Pengambilan produk metabolik melalui pembuluh darah bahu dan axillary. Peranan pembantu ditugaskan untuk lingkaran vaskular sclular dan acromia-deltoid. Mereka membentuk rangkaian kapal yang mendalam dalam otot deltoid dan subscapularis.

Susunan khas bulatan tambahan membolehkan bekalan darah langsung ke arteri brachial sekiranya gangguan aliran darah utama.

Patologi

Selalunya penyakit bahu dikaitkan dengan kecederaan - dislokasi, kecederaan otot dan ligamen. Ini disebabkan struktur khas sendi. Selalunya, patologi berkembang sebagai akibat daripada faktor-faktor trauma seperti:

 • Pergerakan tajam anggota atas.
 • Senaman salah, angkat berat.
 • Terjun dan lebam.
 • Gangguan peredaran di kawasan ligamen.

Terapi dalam kes sedemikian adalah konservatif - immobilization, fisioterapi. Campur tangan bedah diperbolehkan hanya dalam hal kecelakaan kronik.

Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sakit di bahu. Ini termasuk arthrosis, arthritis; osteochondrosis, neuritis, dan sebagainya. Oleh itu, sangat penting untuk segera berjumpa dengan doktor jika sindrom kesakitan berlaku.

Anatomi bahu manusia adalah unik dan mempunyai titik lemah. Oleh itu, sangat penting bahawa semua segmennya berinteraksi dengan tepat dan harmoni. Hanya dalam kes ini sendi akan berkesan menangani fungsinya.