Utama / Lutut

Apakah perkara putih dan kelabu saraf tunjang?

Perkara kelabu dan putih saraf tunjang mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri, serta lokasi. Ini menentukan kualiti dan tugas fungsinya untuk organisma. Selanjutnya, kita melihat dengan lebih dekat struktur dan fungsi setiap elemen.

Ciri-ciri anatomi

Di bahagian silang tulang belakang, unsur-unsur ini sama dengan rama-rama putih, yang dibingkai dengan tali kelabu. Perkara kelabu berada di tengah dan melewati seluruh tulang belakang. Kepekatannya adalah heterogen - di leher dan di bahagian bawah terdapat lebih banyak tisu otak. Keperluan untuk struktur itu adalah untuk memastikan mobiliti dan mekanisme fungsian seluruh badan. Saluran saraf tunjang melewati pusat masalah kelabu, kerana semua tisu dan serat disediakan dengan mikroelemen yang diperlukan.

Bingkai komponen putih di sekitar kelabu. Kepekatan tertinggi terletak di rantau thoracic. Saluran nipis khas menghubungkan bahagian kiri dan kanan. Ia terbahagi kepada tiga pilar kerana tudung tisu tulang belakang. Asas bahan putih adalah serat sistem saraf, dan tali bahan ini menghantar isyarat ke otak dan hemisfera, dan kemudian kembali.

Peranan dan fungsi dalam badan

Kord rahim bertanggungjawab untuk tugas-tugas penting dalam tubuh manusia. Atau, ia menghantar isyarat kepada hemisfera kepala, yang, bertindak balas, memberikan tubuh peluang untuk bergerak. Pelaksanaan fungsi-fungsi ini sebahagian besarnya dicapai melalui dua komponen:

 • fungsi benda putih terdiri daripada melakukan impuls, kerana jalan menaik dan menurun terletak di bahagian ini dari tisu otak;
 • elemen kelabu bertanggungjawab untuk fungsi refleks. Iaitu, ia membentuk dan memproses impuls. Mereka yang diangkut melalui putih ke pusat kepala dan belakang. Elemen ini mempunyai keupayaan untuk melaksanakan tugasnya kerana pelbagai sel-sel saraf yang besar dan pelbagai proses (tanduk).

Oleh kerana struktur rapat pusat tulang belakang dan kelenturan yang saling ketat antara kedua-dua elemen antara satu sama lain, ia menjadi mustahil untuk menyelesaikan tugas mereka. Unsur kelabu menghasilkan pulsa dan menghantarnya melalui serat putih ke pusat putih, yang mengangkut isyarat ke pusat kepala. Kemudian kembali ke tanduk bahagian tengah. Oleh kerana pelaksanaan tugas ini, anggota badan dapat bergerak dan bertindak balas terhadap rangsangan.

Sekiranya berlaku kerosakan pada salah satu unsur sistem ini, gangguan serius berlaku dalam kerja seluruh organisma, dan lebih tepatnya:

 • Kekalahan komponen kelabu - sejak penyelenggaraan fungsi refleks dan pergerakan terganggu, seseorang mungkin merasa mati rasa pada anggota badan, dan kemudian lumpuh separa atau lengkap. Terhadap latar belakang yang ada kelemahan dalam tisu otot, ketidakupayaan untuk melakukan tindakan rumah tangga. Seringkali mengembangkan disfungsi kencing dan buang air besar.
 • Kekalahan komponen putih - disebabkan keadaan ini, penghantaran isyarat ke otak dan cerebellum terganggu. Akibatnya, impuls tidak mencapai pusat pemprosesan mereka, orang itu menjadi pening, kejelasan orientasi dalam ruang dan koordinasi pergerakan hilang. Komplikasi melampau adalah lumpuh tangan dan kaki.

Struktur terperinci

Seterusnya, kita akan melihat apa unsur kelabu dan putih di pusat tunjang terdiri daripada. Dan juga, apakah fungsi tiang belakang dan depan kain kelabu, bagaimana tanduk terbentuk, serat apa yang ada pada elemen putih.

Komponen putih

Unsur ini terletak di sekitar kelabu dan diwakili oleh pelbagai sel saraf dan neuron yang membentuk aliran. Untuk menghantar isyarat tanpa gangguan, anatomi bahan mengandungi tiga jenis gentian:

 • bersekutu - sekumpulan pendek gentian yang terletak di sepanjang ruang tulang belakang;
 • menaik - bertanggungjawab untuk mengangkut nadi dari otot ke pusat kepala;
 • turun - isyarat pengangkutan dari otak ke tanduk (proses sulfur), diwakili oleh balok panjang.

Dalam struktur anatomi terdapat juga serat yang terletak di bahagian tepi komponen kelabu untuk pertukaran denyutan yang lebih intensif. Juga di dalam saluran darah putih terletak. Dan alur-alur membahagikannya kepada tiga tali (depan, belakang, sampingan), yang terletak di bahagian-bahagian yang berlainan dari benda itu dan dihubungkan dengan perekat.

Struktur ini merujuk kepada keseluruhan panjang saraf tunjang, kecuali untuk pangkal tisu serviks dan atas, dan bahagian paling bawah kanal. Di bahagian atas terdapat hanya dua tali - nipis dan berbentuk baji. Mereka memasuki medulla oblongata. Dan dari bahagian bawah saraf tunjang, semua tiga tali disambungkan ke satu yang tidak dapat dipisahkan.

Unsur kelabu

Jadi apa yang membentuk perkara kelabu? Dalam strukturnya terdapat lebih dari tiga belas juta sel saraf, serta prosesnya (tanduk), dan proses jabatan bersebelahan. Jabatan dalam rupa menyerupai rama-rama. Dua sayap yang dihubungkan oleh jambatan sempit di satu sisi dan perkara utama di bahagian melintang. Serat terletak sepanjang sepanjang terusan tunjang dan membentuk tiang. Mereka dibahagikan kepada unjuran depan, belakang dan sampingan (tanduk), masing-masing mempunyai tujuan dan ciri fungsinya sendiri.

Tiang posterior terbentuk daripada neuron interkalari, yang menerima impuls daripada sel ganglion. Tanduk anterior terdiri daripada neuron motor. Aksons yang membentuk akar saraf meninggalkan ruang tulang belakang. Tugas fungsional utama bidang ini adalah untuk membekalkan otot dan otot rangka. Dalam tanduk sisi adalah sel sensitif dan viseral, yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota.

Tiang posterior dan anterior dihubungkan oleh sel-sel perantaraan. Dari tanduk depan adalah benang akar dalam bentuk proses, membentuk akar pergerakan. Dalam tanduk belakang kembali akar proses yang membentuk akar sensitif. Mereka membawa isyarat dari seluruh badan kepada sistem saraf pusat. Setiap akar posterior mempunyai penebalan khas, atau sebaliknya, nodul tulang belakang.

Akar tanduk anterior dan posterior disambungkan dan membentuk sepasang, yang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tulang belakang, bergantung pada lokasinya. Di pusat tunjang terdapat tiga puluh satu pasang saraf: lapan dalam segmen serviks, dua belas di daerah torasik, lima di bahagian bawah, lima di daerah sakral dan tailbone.

Video "Struktur terung tunjang"

Dalam video, anda dapat melihat secara terperinci dan jelas anatomi terusan tunjang.

Mengapa anda memerlukan perkara putih dan kelabu saraf tunjang, di mana

  Kandungan:
 1. Fungsi bahan putih dan kelabu
 2. Apa yang terbentuk kelabu
 3. Apakah benda putih?
 4. Di mana perkara kelabu
 5. Di mana perkara putih
 6. Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Sekiranya anda melihat kejadian tulang belakang, anda boleh melihat bahawa perkara putih dan kelabu saraf tunjang mempunyai struktur dan lokasi anatomi tersendiri, yang sebahagian besarnya menentukan fungsi dan tugas masing-masing. Penampilan menyerupai rama-rama putih atau huruf H, dikelilingi oleh tiga kabel kelabu atau berkas serat.

Fungsi bahan putih dan kelabu

Saraf tunjang manusia melakukan beberapa fungsi penting. Kerana struktur anatomi otak menerima dan memberikan isyarat yang membolehkan seseorang bergerak, merasakan kesakitan. Dalam banyak cara, ini menyumbang kepada peranti lajur vertebral dan khususnya tisu otak lembut:

 • Masalah putih saraf tunjang manusia bertindak sebagai konduktor impuls saraf. Ia berada di bahagian ini tisu otak yang melewati laluan menaik dan menurun. Oleh itu, fungsi refleks bahan putih adalah mediasi.
 • Bahan kelabu melakukan fungsi refleks - ia mencipta dan memproses impuls saraf yang ditularkan melalui struktur putih ke bahagian otak dan belakang. Sejumlah besar sel-sel saraf dan proses unmyelized membolehkan fungsi refleks bahan kelabu.

Struktur kord rahim menyumbang kepada hubungan rapat antara dua komponen utama. Untuk benda putih dicirikan oleh fungsi utama penghantaran impuls saraf. Ini dibuat dengan cara yang sesuai dengan teras kelabu dalam bentuk saraf lanjutan saraf serabut sepanjang panjang ruang tulang belakang.

Apa yang terbentuk kelabu

Perkara kelabu saraf tunjang terbentuk daripada kira-kira 13 juta sel saraf. Dalam komposisi terdapat sejumlah besar proses unmyelized dan sel glial. Melalui kehendak seluruh tulang belakang, tisu saraf membentuk tiang kelabu.

Bergantung pada lokasi anatomi, adalah kebiasaan untuk membezakan antara bahagian anterior, posterior dan lateral. Setiap tiang mempunyai struktur dan tujuannya sendiri.

 • Tanduk belakang bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron interkal. Mereka melihat isyarat dari sel yang terletak di ganglia.
 • Tanduk depan bahan kelabu saraf tunjang terbentuk oleh neuron motor. Akson, meninggalkan ruang tulang belakang, membentuk akar saraf. Tugas utama tanduk depan adalah pemuliharaan tisu otot di bawah kendali dan otot rangka.
 • Tanduk sisi terbentuk oleh sel pendengaran dan sensitif yang bertanggungjawab untuk motilitas.

Malah, bahan kelabu adalah kumpulan sel syaraf dengan kegunaan dan fungsi yang berlainan.

Apakah benda putih?

Bahan putih saraf tunjang terbentuk oleh proses atau berkas sel saraf, neuron yang membentuk jalur. Untuk memastikan transmisi isyarat yang lancar, struktur anatomi termasuk tiga kumpulan serat utama:

 • Serat-serat bersekutu adalah ikatan pendek dari ujung saraf yang terletak pada tahap yang berbeza dari ruang tulang belakang.
 • Laluan menaik - menghantar isyarat dari tisu otot ke pusat hemisfera dan cerebellum.
 • Laluan menurun - balok panjang untuk menghantar isyarat kepada tanduk shell kelabu.

Struktur bahan putih termasuk kehadiran serat intersegmental yang terletak di pinggir tisu otak kelabu. Oleh itu, isyarat dan kerjasama antara segmen utama elemen tulang belakang dilakukan.

Di mana perkara kelabu

Perkara kelabu terletak di pusat saraf tunjang, panjang keseluruhan ruang tulang belakang. Kepekatan segmen adalah heterogen. Pada peringkat serviks dan juga tisu otak kelabu dan lumbar mendominasi. Struktur ini memberikan mobiliti tubuh manusia dan keupayaan untuk melaksanakan fungsi asas.

Di tengah-tengah perkara kelabu adalah saluran terusan, di mana peredaran cecair serebrospinal disediakan, dan, dengan itu, pemindahan nutrien ke serat dan tisu saraf.

Di mana perkara putih

Cangkang putih terletak di sekitar inti kelabu. Di dada, kepekatan segmen meningkat dengan ketara. Di antara lobus kiri dan kanan terdapat saluran alur komisen yang menyambung kedua-dua bahagian unsur tersebut.

Ferus saraf tunjang membatasi struktur tisu otak, membentuk tiga tiang. Komponen utama bahan putih adalah serat saraf, yang dengan cepat dan cekap menghantar isyarat ke bawah kord ke cerebellum atau hemisfera dan belakang.

Apa yang berbahaya adalah kekalahan bahan putih dan kelabu

Pertubuhan selular tisu tisu tulang belakang memastikan penghantaran cepat impuls saraf, mengawal fungsi motor dan refleks.

Mana-mana luka yang menjejaskan struktur anatomi, yang ditunjukkan dalam pelanggaran fungsi asas badan:

 • Kekalahan perkara kelabu - tugas utama segmen ini adalah untuk menyediakan fungsi refleks dan motor. Lesi ini ditunjukkan dalam kebas, lumpuh separa atau lengkap anggota badan.
  Terhadap latar belakang pelanggaran, kelemahan otot berkembang, ketidakupayaan untuk melakukan tugas harian semula jadi. Selalunya, proses patologi disertai dengan masalah pembuangan air besar dan kencing.
 • Lesi membran putih - penghantaran impuls saraf kepada hemisfera dan cerebellum terganggu. Akibatnya, pesakit mengalami pening, kehilangan orientasi. Terdapat kesukaran dalam penyelarasan pergerakan. Dengan gangguan yang teruk, lumpuh anggota badan berlaku.

Topografi bahan putih dan kelabu menunjukkan hubungan dekat dua struktur utama rongga ruang tulang belakang. Mana-mana pelanggaran menjejaskan fungsi motor dan refleks seseorang, serta kerja-kerja organ-organ dalaman.

32. Perkara putih saraf tunjang: struktur dan fungsi.

Bahan putih dari saraf tunjang direpresentasikan oleh proses sel-sel saraf yang membentuk saluran, atau jalur-jalur saraf tunjang:

1) sekeping pendek gentian bersekutu yang menyambungkan segmen-segmen saraf tunjang, terletak pada tahap yang berbeza;

2) rentak (afferent, sensitif) rasuk, menuju ke arah pusat otak dan cerebellum;

3) rasuk (efferent, motor) turun dari otak ke sel-sel tanduk anterior kord rahim.

Bahan putih dari saraf tunjang terletak di pinggiran kelabu saraf tunjang dan merupakan gabungan serat saraf myelinated dan separa sedikit myelinated dikumpulkan dalam berkas. Dalam perkara putih saraf tunjang adalah serat turun (datang dari otak) dan serat menaik yang bermula dari neuron saraf tunjang dan masuk ke otak. Pada gentian turun, maklumat disebarkan terutamanya dari pusat motor otak ke neuron motor (sel motor) dari saraf tunjang. Gentian menaik menerima maklumat dari neuron sensitif somatik dan mendalam. Susunan gentian menaik dan menurun adalah semula jadi. Di sisi dorsal (dorsal), terutamanya serat menaik terletak, dan pada bahagian ventral (ventral) - gentian turun.

Alur tali tulang belakang membatasi bahan putih setiap setengah ke kord anterior dari bahan putih saraf tunjang, kord lateral bahan putih saraf tunjang dan kord posterior benda putih saraf tunjang

Kord anterior dibatasi oleh fissure median anterior dan alur anterolateral. Kord sisi terletak di antara sulcus antaramuka dan posterolateral sulcus. Kord posterior terletak di antara sulcus median posterior dan sulcus lateral posterior saraf tunjang.

Perkara putih kedua-dua bahagian dari saraf tunjang dihubungkan dengan dua komisinya (komisinya): dorsal, terletak di bawah jalan menaik, dan ventral, terletak di dekat tiang motor bahan kelabu.

Komposisi benda putih saraf tunjang membezakan 3 kumpulan gentian (3 sistem jalur):

- serat pendek bersekutu (intersegmental) gentian menghubungkan bahagian-bahagian saraf tunjang pada tahap yang berbeza;

- laluan menaik (afferent, sensitif) yang jauh dari kord tunjang ke otak;

- laluan menurun (efferent, motor) yang jauh dari otak ke saraf tunjang.

Serat intersegmental membentuk berkas mereka sendiri yang terletak di lapisan nipis di sepanjang pinggir kelabu dan menjalankan sambungan antara segmen saraf tunjang. Mereka hadir di kord anterior, posterior dan lateral.

Kebanyakan kord anterior perkara putih adalah laluan menurun.

Dalam tali pinggang sisi bahan putih, ada jalan menaik dan menurun. Mereka bermula dari kedua-dua korteks hemisfera serebrum dan nukleus batang otak.

Dalam kord posterior bahan putih, ada jalan menaik. Di bahagian atas bahagian toraks dan di bahagian serviks saraf tunjang, pangkal tunjang perentas posterior membahagikan kancing posterior bahan putih ke dalam dua rasuk: balok nipis (balok Gaulle) berbaring di tengah dan balok berbentuk baji (Bunddaha bundle) yang terletak di sebelahnya. Bungkusan nipis mengandungi laluan aferen dari kaki bawah dan dari bahagian bawah badan. Bundle berbentuk baji terdiri daripada laluan afferent, melakukan impuls dari anggota atas dan dari bahagian atas badan. Pembahagian kord posterior ke dalam dua berkas betul-betul dikesan dalam 12 bahagian atas kord rahim bermula dari segmen thoracic ke-4.

Perlu diperhatikan bahawa hanya gentian intersegmental dan menaik bermula dari neuron saraf tunjang itu sendiri. Oleh kerana mereka berasal dari neuron tulang belakang, mereka juga dipanggil serat endogen (dalaman). Serat turun panjang biasanya bermula dari neuron otak. Mereka dipanggil gentian luar (luar) dari saraf tunjang. Serat eksogen juga termasuk proses dalam saraf tunjang neuron sensitif yang terletak di ganglia akar posterior (Rajah 8). Proses neuron ini membentuk gentian menaik lama yang mencapai otak dan membentuk sebahagian besar kord posterior. Setiap neuron deria membentuk cawangan intersegmental yang kedua dan pendek. Ia hanya meliputi beberapa segmen saraf tunjang.

Perkara putih saraf tunjang, parameter asas dan fungsi

Semua sistem dan organ dalam tubuh manusia saling berkaitan. Dan semua fungsi dikawal oleh dua pusat: saraf tunjang dan otak. Hari ini kita akan membincangkan struktur dan fungsi kord rahim, dan mengenai pendidikan putih yang terkandung di dalamnya. Bahan putih dari saraf tunjang (substantia alba) adalah satu sistem kompleks gentian saraf non-myelinated dengan pelbagai ketebalan dan panjang. Sistem ini termasuk kedua-dua tisu saraf sokongan dan saluran darah dikelilingi oleh tisu penghubung.

Komposisi benda putih

Apakah bahan putih? Bahan ini mempunyai banyak proses sel-sel saraf, mereka membentuk jalur-jalur saraf tunjang:

 • rasuk menurun (efferent, motor), mereka pergi ke sel-sel tanduk anterior saraf tunjang manusia dari otak.
 • naik (afferent, sensitif) rasuk yang dihantar ke cerebellum dan pusat otak besar.
 • sekeping pendek serat yang menghubungkan segmen saraf tunjang, mereka hadir pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang.

Parameter utama bahan putih

Saraf tunjang adalah bahan khas yang terletak di dalam tisu tulang. Sistem penting ini terletak pada tulang belakang manusia. Dalam bahagian itu, unit struktur menyerupai rama-rama, bahan putih dan kelabu di dalamnya adalah sama rata. Di dalam saraf tunjang, bahan putih ditutup dengan belerang, ia membentuk pusat struktur.

Bahan putih dibahagikan kepada segmen, alur tepi, depan dan belakang berfungsi sebagai pembahagi. Mereka membentuk tali tulang belakang:

 • Kord sisi terletak di antara tanduk anterior dan posterior saraf tunjang. Ia mengandungi laluan menurun dan menaik.
 • Kord posterior terletak di antara tanduk anterior dan posterior bahan kelabu. Mengandungi rentetan berbentuk baji, lembut, dan menaik. Mereka dipisahkan antara satu sama lain, bahagian bawah perantaraan belakang berfungsi sebagai pembahagi. Rasuk berbentuk baji bertanggungjawab untuk melakukan impuls dari anggota atas. Dari kaki bawah ke impuls otak disebarkan oleh rasuk lembut.
 • Kord anterior terletak di antara celah anterior dan tanduk anterior bahan kelabu. Ia mengandungi laluan turun, melalui mereka isyarat dari korteks, serta dari orang tengah ke sistem manusia yang penting.

Struktur bahan putih adalah sistem kompleks serat pulpa ketebalan yang berlainan, ia, bersama-sama dengan tisu sokongan, dipanggil neuroglia. Dalam komposisinya ada saluran darah kecil yang hampir tidak mempunyai tisu penghubung. Dua bahagian bahan putih disambungkan dengan melekat. Spike putih juga berlaku di kawasan terusan tulang belakang yang melintang yang terletak di hadapan pusat. Serat diikat ke dalam berkas yang mengendalikan impuls saraf.

Laluan naik utama

Tugas laluan menaik adalah penularan impuls dari saraf perifer ke otak, paling sering ke daerah kortikal dan cerebellar sistem saraf pusat. Terdapat jalan menaik yang juga dikimpal bersama, mereka tidak boleh dianggap berasingan dari satu sama lain. Kita membezakan enam rasuk yang dikimpal dan bebas dari bahan putih.

 • Bundle burdah Burdakh dan bundle nipis Gaulle (dalam Rajah 1.2). Kumpulan terdiri daripada sel ganglion tulang belakang. Bundle berbentuk baji adalah 12 bahagian atas, bundle nipis adalah 19 yang rendah. Serat berkas ini pergi ke saraf tunjang, melalui akar posterior, memberikan akses kepada neuron tertentu. Mereka seterusnya pergi ke teras yang sama.
 • Laluan sisi dan luaran. Mereka terdiri daripada sel sensitif ganglia tulang belakang yang memanjangkan ke tanduk posterior.
 • Cara spinal-cerebellar Govers. Ia mengandungi neuron khas, mereka pergi ke kawasan nukleus Clark. Mereka naik ke bahagian atas batang sistem saraf, melalui kaki atas mereka memasuki separuh ipsilateral dari cerebellum.
 • Cerucuk tulang belakang tulang belakang. Pada permulaan laluan, neuron ganglion tulang belakang terkandung, maka jalan menuju sel-sel nukleus di zon pertengahan bahan kelabu. Neuron melalui bahagian bawah cerebellum, mencapai otak membujur.

Laluan hiliran utama

Laluan menurun dikaitkan dengan ganglia dan kawasan kelabu. Impuls saraf dihantar melalui berkas, mereka berasal dari sistem saraf manusia dan dihantar ke pinggir. Laluan ini tidak difahami dengan baik. Mereka sering saling berkaitan antara satu sama lain, membentuk struktur monolitik. Sesetengah laluan tidak boleh dipertimbangkan tanpa pemisahan:

 • Bahagian kortikospinal lateral dan ventral. Mereka bermula dari neuron piramida zon motor dari korteks serebrum di bahagian bawah mereka. Kemudian serat melepasi pangkalan otak tengah, otak hemisfera otak, melalui bahagian ventar Varoliev, medulla, mencapai kord rahim.
 • Laluan Vestibulospinal. Konsep ini adalah umum, ia termasuk beberapa jenis rasuk, terbentuk dari nukleus vestibular, yang terletak di kawasan medulla oblongata. Mereka berakhir di sel-sel anterior tanduk anterior.
 • Tektospinal. Ia meningkat dari sel-sel di rantau cherepochromia tengah, berakhir di rantau mononeurons tanduk anterior.
 • Cara Rubrospinal. Ia berasal dari sel-sel yang terletak di rantau nukleus merah sistem saraf, memotong di rantau tengah orang tengah, dan berakhir di rantau neuron zon pertengahan.
 • Laluan reticulospinal. Ia adalah penghubung antara pembentukan retikular dan kord rahim.
 • Laluan olivospinal. Dibentuk oleh neuron sel zaitun yang terletak di otak membujur, berakhir di rantau mononeuron.

Kami telah mengkaji semula cara utama yang kurang dipelajari oleh saintis pada masa ini. Perlu diperhatikan bahawa terdapat balok tempatan yang menjalankan fungsi konduktif, yang juga menyambungkan segmen yang berlainan dari tahap yang berbeza dari saraf tunjang.

Peranan bahan putih saraf tunjang

Sistem perekat perkara putih memainkan peranan konduktor dalam saraf tunjang. Tiada hubungan antara masalah kelabu saraf tunjang dan otak utama, mereka tidak saling berhubungan, tidak menghantar impuls kepada satu sama lain, dan menjejaskan fungsi organisma. Ini adalah semua fungsi benda putih saraf tunjang. Tubuh yang disebabkan oleh keupayaan penghubung saraf tunjang berfungsi sebagai mekanisme holistik. Transmisi impuls saraf dan aliran maklumat berlaku mengikut corak tertentu:

 1. Dorongan yang dihantar oleh bahan abu-abu melalui benang tipis bahan putih, yang menghubungkan dengan bahagian-bahagian yang berbeza dari sistem saraf utama seseorang.
 2. Isyarat mengaktifkan bahagian-bahagian otak yang diingini, bergerak pada kelajuan kilat.
 3. Maklumat segera diproses di pusatnya sendiri.
 4. Sambutan maklumat segera dihantar kembali ke pusat saraf tunjang. Untuk tujuan ini, rentetan bahan putih digunakan. Dari pusat saraf tunjang, isyarat menyimpang ke bahagian yang berlainan dalam tubuh manusia.

Ini semua adalah struktur yang agak rumit, tetapi prosesnya sebenarnya adalah segera, seseorang boleh menurunkan atau mengangkat tangannya, merasa sakit, duduk atau berdiri.

Sambungan bahan putih dan bahagian otak

Otak termasuk beberapa zon. Di tengkorak manusia terletak medula, terminal, tengah, otak perantaraan dan cerebellum. Masalah putih dari saraf tunjang adalah bersentuhan dengan struktur ini, ia boleh membuat hubungan dengan bahagian tertentu tulang belakang. Apabila terdapat isyarat yang berkaitan dengan perkembangan ucapan, aktiviti motor dan refleks, gustatory, auditori, sensasi visual, pembangunan ucapan, perkara putih otak terakhir diaktifkan. Bahan putih medulla oblongata bertanggungjawab untuk fungsi konduktor dan refleks, mengaktifkan fungsi kompleks dan mudah seluruh organisma.

Perkara kelabu dan putih orang tengah tengah, yang berinteraksi dengan sambungan tulang belakang, bertanggungjawab terhadap pelbagai proses dalam tubuh manusia. Perkara putih orang tengah mempunyai keupayaan untuk memasuki fasa aktif proses:

 • Pengaktifan refleks kerana pendedahan bunyi.
 • Peraturan nada otot.
 • Peraturan pusat pendengaran.
 • Lakukan refleks pemasangan dan penerus.

Agar maklumat dapat mencapai sistem saraf pusat dengan cepat melalui saraf tunjang, jalannya terletak melalui otak perantaraan, sehingga kerja organisme lebih harmonis dan tepat.

Lebih daripada 13 juta neuron terkandung dalam perkara kelabu saraf tunjang, mereka membentuk seluruh pusat. Dari pusat-pusat ini, isyarat dihantar kepada benda putih setiap detik yang kedua, dan daripadanya ke otak utama. Ia adalah kerana ini bahawa seseorang boleh menjalani kehidupan yang penuh: merasa bau, membezakan bunyi, berehat dan bergerak.

Maklumat bergerak sepanjang laluan menurun dan menaik bahan putih. Laluan menaik bergerak maklumat yang dikodkan dalam impuls saraf ke cerebellum dan pusat besar otak utama. Data kitar semula dikembalikan dalam arah menurun.

Bahaya kecederaan saraf tunjang

Bahan putih berada di bawah tiga cengkerang, mereka melindungi seluruh saraf tunjang dari kerosakan. Ia juga dilindungi oleh kerangka tulang belakang pepejal. Tetapi risiko kecederaan masih wujud. Kemungkinan luka berjangkit tidak boleh diabaikan, walaupun ini bukan kes lazim dalam amalan perubatan. Selalunya kecederaan tulang belakang diperhatikan, di mana bahan putih terutamanya terjejas.

Kerosakan fungsional boleh diterbalikkan, sebahagiannya boleh diterbalikkan dan mempunyai akibat yang tidak dapat dipulihkan. Ia semua bergantung kepada sifat kerosakan atau kecederaan.

Mana-mana kecederaan boleh menyebabkan kehilangan fungsi yang paling penting dalam tubuh manusia. Dengan kemunculan pecahan yang luas, luka-lala tali tulang belakang muncul akibat tidak dapat dipulihkan, fungsi konduktor terganggu. Dalam kecederaan saraf tunjang, apabila saraf tunjang dimampatkan, terdapat kerusakan pada sambungan antara sel-sel saraf bahan putih. Akibatnya mungkin berbeza-beza bergantung kepada sifat kecederaan.

Kadang-kadang serat-serat ini atau lain-lain telah rosak, tetapi kemungkinan pemulihan dan penyembuhan impuls saraf kekal. Ini mungkin mengambil masa yang lama, kerana serat saraf berkembang bersama-sama dengan sangat teruk, dan ia adalah pada integriti mereka bahawa kemungkinan melakukan impuls saraf bergantung. Kekonduksian denyutan elektrik boleh dipulihkan sebahagiannya dengan beberapa kerosakan, maka sensitiviti akan dipulihkan, tetapi tidak sepenuhnya.

Kebarangkalian pemulihan dipengaruhi bukan sahaja oleh tahap kecederaan, tetapi juga bagaimana bantuan pertama diberikan secara profesional, bagaimana resusitasi, pemulihan dilakukan. Lagipun, selepas kerosakan, adalah perlu untuk mengajar pengakhiran saraf untuk menjalankan impuls elektrik semula. Juga menjejaskan proses pemulihan: usia, kehadiran penyakit kronik, kadar metabolik.

Fakta menarik tentang perkara putih

Kord rahim mempunyai banyak misteri, jadi saintis di seluruh dunia sentiasa melakukan penyelidikan, mengkajinya.

 • Kord tulang belakang berkembang secara aktif dan tumbuh dari kelahiran hingga lima tahun untuk mencapai saiz 45 cm.
 • Orang yang lebih tua adalah, perkara yang lebih putih ada di dalam saraf tunjangnya. Ia menggantikan sel saraf mati.
 • Perubahan evolusi dalam saraf tunjang terjadi lebih awal dari pada otak.
 • Hanya di dalam saraf tunjang adalah pusat saraf yang bertanggungjawab untuk rangsangan seksual.
 • Adalah dipercayai bahawa muzik menyumbang kepada pembangunan saraf tunjang yang betul.
 • Menarik, tetapi sebenarnya bahan putih adalah krim.

Struktur dan fungsi benda putih saraf tunjang. Ciri umum dan pengelasan fungsi laluan menaik dan menurun

Anya: Bahan putih (lat substantia alba) adalah sistem kompleks panjang dan ketebalan myelin dan sebahagiannya seperti serabut saraf amyelin dan tisu saraf sokongan - neuroglia, serta saluran darah dikelilingi oleh sedikit tisu penghubung. Serat saraf dalam bahan putih dibundel.

Perkara putih satu setengah dari saraf tunjang dihubungkan dengan perkara putih dari setengah yang lain dengan komisur putih yang sangat tipis melintang di hadapan saluran tengah (lat. Commissura alba)

Tali-tudung dari saraf tunjang, dengan pengecualian posterior perantaraan pertengahan, membatasi perkara putih setiap setengah menjadi tiga tali dari saraf tunjang (spinis funiculi Latin).

Kord belakang (Latin funiculus ventralis) - sebahagian daripada benda putih, yang dibatasi oleh median fissure anterior dan sulcus anterolateral, atau garis keluar akar saraf anterior saraf;

kord lateral (funiculus lateralis Latin) - antara alur anterolateral dan posterolateral;

kord posterior (funiculus dorsalis Latin) - di antara medulla posterior lateral dan posterior median

Pada bahagian atas bahagian toraks dan di bahagian serviks saraf tunjang, sulcus pertengahan posterior membahagikan kord posterior ke dalam dua bungkus: yang lebih nipis di tengah-tengah di tengah, yang disebut bundle nipis, dan bundle berbentuk baji sisi yang lebih kuat. Di bawah rasuk berbentuk baji yang hilang. Kord dari saraf tunjang terus bahagian awal otak - medulla

Dalam komposisi bahan putih saraf tunjang adalah unjuran, yang membentuk laluan afferent dan efferent, serta serat asosiatif. Yang terakhir ini membuat sambungan antara segmen saraf tunjang dan membentuk bahagian hadapan, sisi dan belakang sendiri (lat Fasciculi proprii ventrales, laterales et dorsales), yang bersebelahan dengan masalah kelabu saraf tunjang, mengelilinginya dari semua pihak.

Bungkusan ini termasuk:

jalur dorsolateral (lat tractus dorsolateralis) - sekumpulan serat kecil yang terletak di antara bahagian atas kolum kelabu posterior dan permukaan saraf tunjang berhampiran dengan akar posterior

Bundle septal-marginal (lat fasciculus septomarginalis) - satu ikatan gentian menurun, berdekatan dengan celah median belakang, boleh dikesan hanya pada bahagian bawah toraks dan lumbal bawah saraf tunjang

Bundle interstitial (lat fasciculus interfascicularis) - dibentuk oleh gentian turun yang terletak di bahagian tengah bundle berbentuk baji, boleh dikesan dalam segmen toraks dan serviks atas.

Sarung myelin berwarna putih, yang memungkinkan untuk memisahkan substansi sistem saraf ke dalam kelabu dan putih. Badan-badan neuron dan prosesnya yang singkat membentuk kelabu otak, dan serat - benda putih. Sarung myelin menyumbang kepada pengasingan gentian saraf. Darah saraf dilakukan melalui gentian ini lebih cepat daripada melalui satu bebas myelin. Myelin tidak merangkumi seluruh serat: terdapat jurang pada jarak 1 mm - Interceptions Ranvier terlibat dalam pergerakan pesat dorongan saraf.

Perbezaan fungsi antara proses neuron dikaitkan dengan pengalihan impuls saraf. Proses yang mana dorongan datang dari badan neuron adalah sentiasa satu dan dipanggil akson. Axon secara praktikal tidak mengubah garis pusat sepanjang panjangnya. Dalam kebanyakan sel saraf, ia adalah proses yang panjang. Pengecualian adalah neuron ganglia tulang belakang dan tengkorak sensitif, di mana akson adalah lebih pendek daripada dendrite. Akson pada akhir boleh cawangan. Di beberapa tempat (dalam axons myelinated, dalam interceptions Ranvier), cawangan nipis, berserenjang dengan cagaran, boleh menjadi serenjang dengan axons. Proses neuron, yang mana impuls pergi ke badan sel, adalah dendrit. Neuron boleh mempunyai satu atau lebih dendrit. Dendrites bergerak dari badan sel secara beransur-ansur dan cawangan pada sudut yang akut.

Pengumpulan gentian saraf dalam sistem saraf pusat dipanggil laluan, atau laluan. Mereka melakukan fungsi konduktif di pelbagai bahagian otak dan saraf tunjang dan membentuk masalah putih di sana. Dalam sistem saraf periferal, gentian saraf individu dikumpulkan dalam berkas-berkas yang dikelilingi oleh tisu penghubung, di mana juga saluran darah dan limfatik lulus. Bundle tersebut membentuk saraf - kelompok proses neuron lama yang ditutup dengan sarung biasa.

Kord rahim dibina dengan bahan kelabu dan putih. Bahan kelabu terdiri daripada badan-badan sel saraf dan serat saraf - proses sel-sel saraf. Bahan putih dibentuk hanya oleh serat saraf - proses sel saraf kedua-dua saraf tunjang itu sendiri dan otak. Perkara kelabu di dalam saraf tunjang menduduki kedudukan tengah.

Dalam perkara putih, terdapat tiga tali berpasangan. Kord anterior terletak antara fissure median (medial) dan sulcus lateral anterior (titik keluar dari akar anterior). Kord posterior terletak di antara median posterior dan posterior lateral sulci, kord lateral antara anterior dan posterior lateral sulci. Bahan putih terdiri daripada serat saraf, di mana impuls saraf mengikuti, atau ke atas, dari saraf tunjang ke otak, atau ke bawah - dari otak ke saraf tunjang. Di kedalaman semua kord, di sekitar kawasan kelabu, adalah gentian saraf intersegmental yang menghubungkan segmen saraf tunjang yang bersebelahan. Mereka diperuntukkan kepada alat radikal sendiri saraf tunjang. Serat neuron dari ganglia tulang belakang, menembusi saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, masukkan tanduk posterior, beberapa serat terus jalan mereka, masukkan komposisi tali posterior dan naik ke otak. Mereka tergolong dalam laluan menaik tunjang saraf tunjang.

Bahan putih terbentuk oleh serat saraf yang membentuk jalur yang sepadan. Laluan motor (menurun) terletak di bahagian anterior medulla oblongata, laluan deria (menaik) terletak lebih dorsal (posteriorly). Inti zaitun melakukan fungsi motor dan dikaitkan dengan cerebellum.

Bahan putih dari saraf tunjang terdiri daripada serat saraf, yang terbahagi kepada endogen, atau sendiri, serat, dan eksogen, atau asing. Endogenous termasuk serat yang berasal dari kord rahim; mereka boleh panjang dan pendek. Yang lama dihantar ke otak, yang pendek membentuk sambungan intersegmental.

Serat tenunan utama yang utama, atau tuft yang bergerak ke arah hulu, adalah seperti berikut:

1. Bundle Gaul. Laluan ini membawa serat dari kaki bawah dan bahagian bawah batang.

2. Bund Burdakh membawa serat dari bahagian atas dan bahagian atas badan.

Bundle ini menduduki tali belakang saraf tunjang dan berakhir di rantau medulla oblongata.

3. Dalam lajur sisi kord rahim terdapat pas laluan dorsolateral, yang mengendalikan rasa sakit dan suhu.

4. Bundle cerebellar langsung, atau bundle Flexig. Laluan ini berasal dari sel-sel tanduk posterior dan berakhir pada struktur cerebellum.

5. Bundle cerebellar dari Govers. Ia berasal dari sel-sel tanduk posterior di bahagian yang bertentangan, sebahagian daripada serat bundel Govers berakhir di cerebellum (tr. Spino-cerebellaris), di dalam nukleus medulla oblongata (tr. Spino-bulbaris), di hillocks dari quadrochromia (tr. Spino-tectalis) tr. spino-talamicus lät.).

6. Rasuk spinal-olivar melepasi sempadan tiang depan dan tiang. Rasuk ini berasal dari sel-sel tanduk posterior dan berakhir di rantau zaitun medulla oblongata.

Daripada rasuk yang menuju ke arah bawah, perlu diperhatikan:

1. Laluan pyramidal (tr. Cortico-spinalis), yang, selepas persilangan gentian di medulla oblongata, terbahagi kepada dua rasuk. Salah satu daripada mereka pergi ke lajur sisi sisi bertentangan saraf tunjang (lintasan pyramidal crossing) dan berakhir di sel-sel tanduk anterior di sisinya. Satu lagi ikatan pyramidal berlaku di lajur anterior di sisi yang sama dari saraf tunjang dan berakhir di dalam sel-sel tanduk anterior di sebelah yang bertentangan (jalan lurus pyramidal).

2. Bundaran Monakov (tr. Rubro-spinalis) berasal dari nuklei merah di tengah otak, di mana keluarnya melintasi (lintasan Forel) dan berakhir di dalam sel-sel tanduk anterior.

3. Laluan reticulo-spinal (reticulo-spinalis) berasal dari pembentukan retikular yang bertentangan atau sisinya dan berakhir di dalam sel-sel tanduk anterior.

4. Bundle vestibular-spinal (laluan pra-cerebrospinal, tr.vestibulo-spinalis) berasal dari nukleus Deiters dan berakhir pada sel-sel tanduk anterior.

5. Bundle Gelvega (tr. Praeolivaris) berasal dari tayar dan berakhir di dalam sel-sel tanduk anterior kord rahim serviks.

6. Tebal longitudinal posterior (Longitudinalis dorsalis) bermula dari pelbagai sel batang otak dan berakhir di sel-sel tanduk anterior.

7. Bungkusan prelimit (traktor Tecto-spinalis) berasal di bukit segiempat, membentuk lintasan dan berakhir di sel-sel tanduk anterior.

8. Fasc. Thomas praepyramidalis bermula dalam pembentukan reticular batang dan berakhir di dalam sel-sel tanduk anterior korda tulang belakang serviks.

Sistem jalur laluan menaik melakukan fungsi menjalankan impuls daripada reseptor yang merasakan maklumat dari dunia luaran dan persekitaran dalaman badan. Bergantung pada jenis sensitiviti yang mereka lakukan, konduktor menaik dibahagikan kepada cara kepekaan exterto, proprio- dan interoceptive.

Sistem jalur menurun melakukan fungsi melakukan impuls dari berbagai bahagian otak ke nuklei motor (sel) dari saraf tunjang. Secara konduktif, konduktor menurun boleh dicirikan terutamanya sebagai sistem gentian yang melakukan fungsi motor. Harus diingat bahawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kemungkinan telah diturunkan untuk melakukan penyerapan ke pusat-pusat medulla oblongata sebagai pernafasan, vasomotor, dan pencernaan mengikut sistem ini.

Tiket peperiksaan nombor 9 pada Fisiologi CNS

Perkara putih saraf tunjang

Bahan putih SM melaksanakan fungsi konduktor dengan menghantar impuls saraf. Ia merangkumi tiga sistem laluan - naik, turun, dan laluan sendiri SM (Rajah 5.8).

Laluan menaik kord rahim menularkan maklumat sensori (kulit, otot, pendengaran) dari batang dan anggota badan kepada GM.

Laluan menurun dari saraf tunjang melakukan arahan impuls dari otak ke saraf tunjang.

Laluan sendiri menyambungkan neuron segmen CM individu.

Dalam tali belakang melewati laluan menaik, di anterior - kebanyakannya menurun, di sebelah - kedua-dua itu dan yang lain. Laluan SM sendiri mengelilingi perkara kelabu.

Dalam seksyen salib tahap yang berbeza dari saraf tunjang, dapat dilihat bahawa pada bahagian atas benda putih lebih banyak daripada kelabu (Gambar 5.9). Ini disebabkan oleh fakta bahawa di bahagian atas adalah serat (kedua naik dan menurun), menyambung seluruh CM dengan GM. Serat bahagian yang lebih rendah menyambung hanya bahagian bawah SM ke GM, dan, akibatnya, mereka lebih kecil.

Kebanyakan jalan menaik dan menurun SM dianjurkan mengikut prinsip somatotopic (dari bahasa asora - badan, Yu7yu - tempat). Ini bermakna impuls dari bahagian tertentu badan memasuki zon kulit dan sensitiviti otot otak, dan terutama korteks serebrum, supaya maklumat dari reseptor berdekatan datang ke kawasan bersebelahan ("titik ke titik"). Oleh itu, "peta badan" deria dibentuk di dalam otak (lihat rajah 11.3). Pada masa yang sama, dari kawasan jiran kawasan motor korteks, denyutan kawalan datang ke otot bersebelahan (motor "peta badan").

Rajah. 5.8. Perkara putih saraf tunjang:

di sebelah kanan - jalan naik; di laluan kiri - menurun (laluan sendiri saraf tunjang dipenuhi dengan titik); 1 - bundle lembut; 2 - bungkusan berbentuk baji;

 • 3 - posterior posterior 4 - tali pinggang tunjang otak anterior; 5 - lateral dan 6 - laluan dorsal-talam anterior; 7 - laluan tulang belakang-olivar; 8 - laluan spinal-tectal; 9 - lateral dan 10 - cara anterior cortico-spinal; 11 - cara rubro-tulang belakang; 12 - medullary dan 13 - laluan reticulo-sial; 14 - cara vestibular-tulang belakang; 15 - cara tekto-tulang belakang;
 • 16 - bundle membujur medial

Ia juga perlu diingat bahawa kebanyakan serat sensitif menyeberang satu sama lain dalam perjalanan ke korteks hemisfera serebrum, supaya maklumat dari separuh kanan badan memasuki zon deria kiri, dan dari bahagian kiri badan - ke kanan. Gentian bersilang di SM membentuk komisar putih yang terletak di hadapan bahan kelabu di kord anterior. Laluan motor yang membawa dari otak, juga bersilang, supaya kawasan motor yang betul, contohnya, korteks serebrum mengawal pergerakan bahagian kiri badan, dan sebaliknya.

Seperti yang telah disebutkan, refleks semula jadi yang tidak bersyarat, yang boleh dilakukan dengan sukarela, menjadi tertutup di peringkat SM, iaitu. tanpa penyertaan kesedaran manusia. Tetapi jika perlu, GM boleh mengawal aliran refleks tulang belakang tidak bersyarat. Peraturan ini boleh menjadi sewenang-wenang dan sukarela. Dalam kes yang terakhir, ketepatan gerakan meningkat, dan pergerakan diri mereka dipanggil automatik (lihat juga Bab 7). Di samping itu, terdapat sejumlah besar refleks tanpa syarat yang dicetuskan oleh vestibular, visual, dan rangsangan lain. Rangsangan sedemikian menggalakkan pusat saraf di dalam otak, dan impuls dari mereka dihantar ke interneurons dan neuron motor saraf tunjang.

Rajah. 5.9. Tudung melintang melalui kord tunjang pada tahap yang berbeza

dan - jabatan serviks; 6 - toraks; dalam - lumbar; g - sacral section

Semua pengaruh dari otak ini dilakukan dengan cara menurun. Oleh itu, sekiranya berlaku kerosakan sisi ke SM, beberapa gangguan akan berkembang (sehingga lumpuh) dalam otot yang diasuh oleh segmen yang terletak di bawah lesi.

Kerosakan itu kepada CM juga menyebabkan hilangnya kepekaan di bawah tapak lesi, kerana maklumat dari reseptor tidak dijalankan di sepanjang laluan menaik dalam GM (di sana, dalam korteks serebrum, kerengsaan diakui sebagai sensasi).

Ia adalah ciri yang kerap bahagian terpencil CM boleh memulihkan keupayaan untuk menjalankan refleks tanpa syarat. Kemudian pesakit boleh dipanggil, sebagai contoh, janggut lutut, walaupun dia tidak merasakan rangsangan dan tidak menyadari terjadinya respon motor tindak balas. Dengan kerosakan tempatan terhadap perkara kelabu saraf tunjang (contohnya, dengan tumor), penurunan sensitiviti segmental dan (atau) fungsi motor yang sama "lantai" badan berlaku. Selalunya ini terjadi pada tanduk dorsal segmen serviks (pelanggaran kepekaan tangan).

Di antara laluan menaik CM, berikut dibezakan.

 • 1. Jejak-jejant tulang belakang yang melintas pada tali posterior, yang dipanggil kerana menyambungkan CM dengan bujur (dari bahasa Latin. Bulbus - mentol - nama usang medulla oblongata). Ini termasuk berbaring lebih lembut, atau nipis,
 • 2. Saluran spinal-thalamik, anterior dan lateral, lulus dalam tali putih yang bersangkutan. Mereka berakhir dengan struktur otak perantaraan yang besar - thalamus. Saluran ini terbentuk terutamanya oleh akson-interneuron plat I, IV, dan V, di mana proses sentral sel-sel ganglion spinal membentuk sinaps. Kebanyakan axons daripada interneurons membuat persimpangan di commissure anterior pada tahap segmen mereka dan meningkat kepada thalamus di sisi lain (contralateral). Beberapa axons berada di sisi ipsilateral. Serat saluran tulang belakang-thalamic adalah baik gentian myelin atau gentian bebas amyelin.

Anterior dorsal dan saluran thalamic

 • 3. Saluran Spinal-Tectal
 • 4. Saluran spinal-cerebellar (posterior dan anterior) lulus pada tali sisi. Saluran ini juga dibentuk oleh axons dari interneurons tanduk posterior CM (terutamanya plat VI) dan membawa maklumat dari proprioceptors dan dari reseptor sentuhan kepada cerebellum

Saluran spinal-cerebral posterior (trim Spinnocerebellaris posterior), atau laluan Flsksiga, tidak dilangkau oleh ns dan bermula dari neuron nukleus torak Clark. Saluran anterior (anterior Spinnocerebellaris anterior), atau laluan Govers, bersilang dan terbentuk oleh neuron plat V, VI, dan VII. Sebelum memasuki cerebellum, kebanyakan serat salib itu sekali lagi untuk kedua kalinya. Oleh itu, maklumat terutamanya memasuki cerebellum dari sisi tubuhnya. Dengan maklumat ini, cerebellum boleh menjalankan fungsi utamanya - koordinasi pergerakan, mengekalkan keseimbangan dan postur.

 • 5. Spinpo-olivarpy cara (tr. Spinoolivaris) menjalankan penerimaan proprioreception dan taktil dalam nukleus motor besar medulla oblongata - zaitun yang lebih rendah. Serat dari zaitun yang lebih rendah pada gilirannya dihantar ke cerebellum. Sehubungan dengan ini, saluran ini kadang-kadang dipanggil cerebellar tulang belakang-zaitun.
 • 6. Saluran spinal-reticular (tr. Spinoreticularis ') adalah beberapa laluan yang menjalankan semua jenis kepekaan dari batang dan kaki ke otak RF (lihat perenggan 6.7).

Di sini kita perhatikan bahawa serat laluan menaik yang tinggal memberikan agihan yang berakhir di neuron Persekutuan Rusia.

Laluan menurun kord rahim menghantar arahan otak kepada organ-organ eksekutif. Perintah impuls kepada organ-organ dalaman menyambung serat vegetatif turun, yang tidak membentuk laluan khas dan terutamanya menyertai saluran tulang belakang yang lain. Ini adalah serat yang datang dari pelbagai struktur otak (hipotalamus, nuklei parasympatetik batang otak, RF, dan lain-lain) dan berakhir pada neuron autonomik pusat danreganglionik.

Selebihnya jalur menurun mengawal otot rangka dan tergolong dalam salah satu daripada dua sistem motor - pyramidal atau extrapyramidal.

Sistem piramid menyediakan pergerakan sukarela, iaitu. Pergerakan yang dikaitkan dengan menarik perhatian, sistem extrapyramidal mengawal penyelenggaraan nada otot, otomatisme motor dan pergerakan (berjalan, berlari, berenang). Kedua-dua sistem ini berkait rapat antara satu sama lain - sistem piramida boleh menjejaskan struktur ekstrapyramidal, melaksanakan fungsi sebahagiannya melalui mereka, dan sistem extrapyramidal menghantar isyarat kepada korteks motor kepada pembentukan piramid.

Pertimbangkan laluan menurun asas.

1. Laluan pyramidal (tr. Pyramidalis). Kebanyakan serat saluran ini bermula di kawasan motor korteks serebrum (gyrus precentral). Ia dibentuk oleh akson sel-sel piramida raksasa lapisan kelima korteks. Secara evolusioner, ini adalah saluran SM termuda (jadi myelination dari seratnya berakhir lebih lambat dari yang lain). Ia hanya dinyatakan dalam mamalia dan yang terbaik daripada primata. Pada manusia, laluan pyramidal mengandungi kira-kira 1 juta serat.

Sepanjang laluan piramida boleh dibahagikan kepada dua kumpulan gentian. Satu membawa arahan kepada neuron motor CM - ini adalah laluan cortico-spinal (tr.

kortikospinalis); yang kedua melakukan impuls kepada motoneurons, otot kawalan kepala dan berbaring di nukleus motor batang, adalah jalur nuklear cortico (tr. corticonuclearis).

Saluran cortico-spinal melewati keseluruhan GM, dan di bahagian bawah medulla oblongata kira-kira 80% daripada seratnya menyeberang ke arah yang bertentangan, membentuk saluran pyramidal lateral (tr. Corticospinalis lateralis), yang berjalan di palang sisi SM. Serabut baki turun ke SM, di mana mereka berpotongan dalam segmen, ini adalah saluran piramida anterior (anterior Corticospinalis), yang terletak di kord anterior.

Saluran piramida adalah cara utama untuk mengawal pergerakan sukarela, termasuk kemahiran motor halus tangan dan jari. Dalam mamalia yang lebih tinggi, sebahagian besar seratnya ditamatkan di dalam nukleusnya sendiri tanduk posterior, sel-sel yang memberikan aksons kepada nukleus pertengahan dan motoneuron (iaitu, ada satu atau tiga neuron tersambung di jalan dari korteks ke motoneurons). Tetapi pada monyet dan manusia, sebahagian daripada serat piramida berakhir secara langsung pada neuron motor (penghantaran monosynaptik) - 8% daripada semua akson pada manusia, 2% pada monyet. Sambungan monosynaptik seperti ini membolehkan anda melakukan pergerakan tangan dan jari yang sangat pantas dan nipis (dibezakan). Kerosakan pada saluran piramid melanggar pergerakan sukarela dan di tempat pertama - pergerakan jari.

Laluan menurun yang tinggal tergolong dalam sistem ekstrapyramidal.

 • 2. Saluran rubro-tulang belakang (tr. Rubrospinalis) bermula dari nukleus merah (inti j'uber) orang tengah tengah, dan serat akhir saluran ini pada interneuron tanduk posterior dan bahan perantaraan CM. Saluran rubro-spinal sering dirujuk sebagai cortico-rubro-seminal, kerana neuron bentuk nukleus merah sinaps dari korteks hemisfera serebrum. Ini adalah pendahulu evolusioner dari saluran piramid, pada manusia ia tidak maju, kerana sebahagian daripada fungsinya menganggap laluan piramidal. Secara fungsional, saluran rubro-tulang belakang dikaitkan dengan perpanjangan kaki-kaki - ia merangsang neuron motor dari otot-otot flexor dan menghalang lanjutan. Denyutan di sepanjang serat saluran juga menyokong nada otot fleksor. Saluran itu dilalui di kord sisi.
 • 3. Saluran vestibulo-spinal (trestik Vestibulospinalis) dibentuk oleh neuron nukleus vestibular batang otak, yang menerima maklumat dari reseptor vestibular. Serat-seratnya ditamatkan di interneurons bahan perantaraan SM, serta langsung pada neuron motor. Secara fungsional, saluran disambungkan, pertama, dengan perpanjangan kaki-kaki - ia merangsang neuron motor dari otot extensor dan menghalang fleksi. Denyutan yang melalui gentiannya mengekalkan nada otot ekstensor. Kumpulan kedua kesan saluran pernafasan-tulang belakang adalah kesan pada postur (berkaitan dengan mengekalkan postur) dan menetapkan betul kepala dan leher. Saluran itu berlalu di kord anterior.
 • 4. Saluran tekto-tulang belakang (tr. Tektospinalis) bermula dari bumbung orang tengah. Ia berfungsi secara fungsinya dengan pergantian kepala dan badan sebagai tindak balas kepada isyarat visual, pendengaran, dan lain-lain yang tidak dijangka (lihat perenggan 6.6). Saluran itu berlalu di kord anterior.
 • 5. Saluran reticulo-spinal (triculospinalis trl) adalah dari pelbagai nukleus Persekutuan Rusia kepada pons dan medulla (lihat perenggan 6.7). Serat laluan ini berakhir di interneuron bahan perantaraan SM. Denyutan di sepanjang jalan boleh memberi kesan excitatory (memudahkan) dan menghalang kesan pada neuron motor CM. Mereka mempunyai kesan paling besar pada otot-otot badan, serta mempengaruhi kerja otot-otot bahu dan ikat pinggang pelvis. Ini adalah saluran paling purba SM, mereka telah menyatakan dengan jelas dalam ikan (mengawal selekoh badan ketika berenang).

Laluan saraf tulang belakang yang betul, atau laluan propriospinal

(fasciculi proprii), adalah gentian menaik dan turun, disebarkan dan tidak diselubungi, yang bermula dan berakhir di dalam SM. Mereka mengikat kumpulan sel bagi kedua-dua segmen yang berbeza dan satu segmen. Ini adalah perlu untuk kerja-kerja yang diselaraskan segmen yang mengawal otot yang berbeza pada masa yang sama dalam masa, iaitu. untuk pelaksanaan refleks tulang belakang intersegmental. Laluan propriospinal adalah bersebelahan dengan bahan kelabu dalam semua tali dan sangat banyak di kawasan anterolateral.