Utama / Lebam

Bahagian tulang belakang manusia: struktur dan ciri-ciri utama

Saya fikir anda telah berulang kali memikirkan struktur manusia. Dalam artikel ini saya akan memberi tumpuan kepada soalan - tulang belakang manusia. Spina mempunyai struktur yang agak kompleks, ia dibahagikan kepada beberapa jabatan, masing-masing melaksanakan fungsinya.

Anda boleh membaca secara terperinci tentang setiap jabatan, belajar tentang beberapa ciri struktur seseorang, gunakan maklumat tersebut kepada diri sendiri. Jabatan mana yang berada di tulang belakang manusia, dan organ-organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka - ini dalam artikel saya.

Tulang belakang secara langsung berkaitan dengan organ dalaman orang itu, di antara mereka ada interaksi yang menyumbang kepada fungsi normal organ-organ dalaman.

Apakah tulang belakang

Tulang belakang manusia adalah sistem tulang kompleks yang memberikan sokongan untuk kedudukan tegak dan fungsi fisiologi organ-organ dalaman.

Semua bahagian tulang belakang manusia mempunyai struktur khusus yang khusus dan terdiri dari 32-34 vertebra yang diatur secara berturut-turut, membentuk dasar rangka manusia. Elemen berasingan (vertebra) disambungkan oleh sendi, ligamen dan cakera intervertebral di antara mereka.

Lajur tulang belakang berfungsi sebagai tulang yang melekat pada tulang dan otot lengan dan kaki. Selain itu, dinding rongga thoracic, abdomen dan pelvis dilekatkan pada tulang belakang. Tulang belakang adalah rantai vertebra yang fleksibel tetapi kuat. Fungsinya adalah:

 • Rujukan. Ia mengambil berat badan, kepala dan tangan (dan ini 2/3 berat seluruh badan) dan memindahkan berat badan ini ke kaki dan pelvis. Ia boleh dikatakan bahawa ia adalah asas seluruh badan. Di tulang belakang, mereka digenggam bersama-sama seolah-olah mereka bersatu menjadi satu keseluruhan: kepala, lengan dan keseluruhan tali pinggang bahu, organ-organ dada dan rongga perut.
 • Perlindungan. Kord rahim, yang mengawal tulang belakang, sistem otot dan lain-lain utama badan, "tersembunyi" dalam terusan tunjang di dalam ruang tulang belakang. Ini adalah perlindungan terbaik terhadap kejutan, kerosakan luar, bukan sahaja untuk saraf tunjang, tetapi juga untuk akar saraf tunjang.
 • Susut nilai. Tulang belakang menyerap kejutan dan goncang dari sokongan. Fungsi susut nilai amat penting apabila berlari, melontar, melompat dan pergerakan lain - tulang belakang fleksibel menyerap kejutan. Otot juga memainkan peranan penting dalam proses ini: lebih baik keadaan otot (terutamanya otot paravertebral), tekanan kurang pada tulang belakang.
 • Motor. Sendi Vertebral memberikan fungsi motor. Terdapat kira-kira lima puluh daripada mereka, dan mereka membolehkan badan untuk beralih dan membuat pergerakan lain. Keanjalan ligamen dan cakera meningkatkan pergerakan.

Bahagian tulang belakang manusia

Bahagian tulang belakang manusia

Berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia, dan organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka? Secara keseluruhannya, terdapat lima bahagian, masing-masing, kecuali coccygeal, mempunyai keluk yang unik, dan bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ tertentu dan bahagian-bahagian tubuh manusia.

 1. Serviks (7 vertebra) - sirkulasi serebral, hipofisis, sinus, lidah, tali vokal, bibir, mata, kulit, tiroid, telinga, otot, bahu, siku.
 2. Thoracic (12 vertebra) - paru-paru, jantung, bronkus, kulit, ginjal, dada, perut, lengan, hati, limfa, kelenjar adrenal.
 3. Lumbar (5 vertebra) - usus, lampiran, pundi kencing, alat kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain.
 4. Sacral (3-5 vertebra) - pelanggaran dalam jabatan ini membawa kepada buasir, kesakitan ketika duduk, dan ketidaksinian massa usus.
 5. The coccyx (3-4 vertebra) - bahagian bawah tulang belakang manusia.
  Bahagian utama tulang belakang

Kelengkong serviks dan toraks, yang melengkung anterior, dipanggil lordosis, dan kelengkungan sakral dan lumbar, yang terbalik, dipanggil kyphosis. Terima kasih kepada lekuk bahawa lajur tulang belakang adalah fleksibel. Pesawat depan juga mempunyai selekoh fisiologi kecil (scoliosis) - lumbar kanan dan serviks, toraks kiri.

Semua bahagian tulang belakang manusia direka untuk melindungi saraf tunjang, di mana otak menghantar impuls kepada semua bahagian tubuh yang lain.

Kawasan serviks

Anatomi tulang belakang serviks sangat tersendiri yang merupakan sebahagian daripada keseluruhan tiang yang paling mudah alih.

Struktur tulang belakang serviks menyumbang kepada kecenderungan dan pergantian kepala, iaitu dua vertebra pertama.

Yang pertama adalah tidak berkaitan dengan badan tulang belakang, mempunyai kemunculan dua lengkungan, yang saling berhubungan dengan tebal sisi tulang. Condylles melampirkan bahagian tulang belakang ini ke kawasan occipital. Vertebra kedua adalah proses pergigian - pertumbuhan tulang di rantau anterior.

Jabatan Thoracic

Ia mempunyai bentuk huruf "C", melengkung ke belakang, mewakili kyphosis fisiologi. Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding dada, dan khususnya dinding belakangnya. Tulang rusuk dilekatkan pada proses dan badan vertebra thoracic dengan bantuan sendi, membentuk tulang rusuk.

Bahagian tulang belakang ini tidak terlalu mudah alih kerana jarak yang kecil antara cakera intervertebral di kawasan ini, kehadiran proses spinus vertebra dan terdiri daripada tulang rusuk dada yang kuat. Seringkali, apabila penyakit dalam bahagian ini berlaku, sakit berlaku di antara bilah bahu.

Tulang belakang lumbar

Beban terbesar yang jatuh pada tulang belakang manusia: tulang belakang lumbar mengambil alih. Itulah sebabnya alam semulajadi telah mewujudkannya lebih kuat, dengan vertebra besar, yang jauh lebih besar daripada diameter unsur-unsur jabatan lain.

Struktur tulang belakang lumbar mempunyai lekuk sedikit lancar anterior, yang hanya dapat dibandingkan dengan lajur leher.

Tetapi terdapat dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal: Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sakrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi.

Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar. Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar.

Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.

Sacral (sacrum)

Terletak di pangkal tulang belakang dan merupakan tulang belakang, bersatu bersama di dalam tulang homogen yang mempunyai bentuk berbentuk baji. Bahagian lumbar tulang belakang ini merupakan kelanjutan lumbar dan berakhir dengan tulang rusuk.

Jabatan Coccyx

Ia mempunyai pergerakan yang sedikit dan merupakan bahagian terakhir, bahagian terendah tulang belakang. Ia mempunyai hubungan rapat dengan sacrum dan dianggap sebagai rusuhan ekor, yang tidak perlu kepada manusia.

Mobiliti tulang belakang dipastikan oleh banyak sendi yang terletak di antara vertebra. Mengetahui struktur tulang belakang, seseorang boleh mendapat gambaran tentang berlakunya pelbagai penyakit, kerana setiap jabatannya "bertanggungjawab" untuk keadaan dan fungsi organ-organ dalaman dan bahagian tubuh manusia.

Struktur vertebra

Setiap vertebra terdiri daripada dua bahagian: badan dan arka. Badan vertebral disambungkan ke satu sama lain oleh tisu tulang rawan (cakera vertebra). Bersama-sama mereka membentuk bahagian dari tulang belakang yang bertanggungjawab untuk fungsi sokongan.

Badan-badan vertebra mengambil beban kuasa apabila bergerak dan dalam keadaan pegun. Mereka memindahkan beban ini ke tulang pelvis dan kaki. Juga mayat bersama-sama dengan cakera vertebra menyediakan kusyen. Vertebra mempunyai masalah lain.

Mereka bersambung dengan satu sama lain bergerak dengan bantuan sendi dan memberikan pergerakan tulang belakang. Tulang tulang belakang serviks jauh lebih kecil daripada semua jabatan lain. Ini dapat difahami: bahagian toraks dan lumbal menganggap berat badan lebih tinggi. Tetapi vertebra serviks telah mengembangkan senjata.

Lagipun, leher adalah bahagian paling mudah tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan dan bekalan darah ke kepala. Perbezaan struktur struktur tulang manusia ini adalah sebab mengapa proses menyakitkan semakin jarang berlaku di dalam serviks daripada pada tulang belakang lumbar. Osteochondrosis atau hernia sering menjejaskan tulang belakang lumbar dengan ketegangan yang berterusan dan cakera intervertebral yang besar.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 33-34 vertebra, satu di atas yang lain. Terdapat 5 jabatan dalam jumlah:

 1. Kawasan rahim - 7 vertebra.
 2. Rantau Thoracic - 12 vertebra.
 3. Kawasan lumbar - 5 vertebra.
 4. Jabatan Sacral - 3-5 vertebra.
 5. Jabatan Coccyx.

The vertebra jabatan yang berbeza mempunyai bentuk yang berbeza bergantung kepada tujuan dan fungsi khusus untuk setiap bahagian tulang belakang.

 • Lumbar lumbar dewasa mempunyai empat kelengkungan:
 • Kelengkungan serviks.
 • Kelengkungan Thoracic.
 • Kelengkungan lumbar.
 • Kelengkungan Sacral.

Dalam kes ini, kelengkong serviks dan toraks (lordosis) adalah cembung anterior, dan lumbal dan sacral (kyphosis) - posterior. Oleh kerana selekoh, kelonggaran tulang belakang disediakan. Dalam pesawat hadapan, tulang belakang mempunyai selekoh fisiologi (scoliosis) - serviks kanan, lumbar kanan, toraks kiri.

Tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil vertebra sejati. Sacral dan tulang belakang tulang belakang dipanggil palsu kerana mereka disambungkan ke dalam tulang sakral dan tulang tulang belakang.

The vertebra terdiri daripada dua bahagian utama: sebuah badan silinder yang besar dan lengkungan tipis. Kedua-dua bahagian membentuk rongga percuma (kanal) di mana kord rahim terletak. Setiap belenggu mempunyai 7 proses:

 1. proses berputar, yang terletak di belakang;
 2. proses sisi dari sisi;
 3. berpasangan atas dan bawah proses artikular di atas dan di bawah.

Vertebra terdiri daripada:

 • badan vertebra;
 • kaki arka;
 • proses articular unggul;
 • permukaan artikular;
 • proses spinous;
 • proses melintang;
 • proses artikul yang lebih rendah;
 • permukaan artikular;
 • kedudukan vertebral yang lebih rendah;
 • kedudukan atas vertebral.

Badan-badan vertebral disesuaikan untuk menanggung berat badan sepenuhnya, manakala plat kartilaginus melindungi bahan spongy badan-badan vertebra dari tekanan yang berlebihan. Lengan direka untuk perlindungan mekanikal saraf tunjang. Proses spinous dan melintang adalah tempat penyisipan ligamen intervertebral, dan berfungsi sebagai tuil untuk otot-otot tulang belakang.

Dua vertebra serviks paling atas, yang mempunyai nama mereka sendiri, berdiri terpisah:

 1. Saya vertebra serviks dipanggil atlant (memegang kepala).
 2. Vertebra serviks kedua dipanggil vertebra aksial (di mana atlas berputar).

Atlanta tidak mempunyai badan, ia terdiri daripada gerbang anterior dan posterior dan dua jas sisi, bahagian atas dan bawah ditutup dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tengkorak dan tulang belakang yang mendasarinya. Dalam vertebra serviks kedua, terdapat gigi pada permukaan atas, yang menonjol ke atas dan memberikan paksi putaran ke atlas.

Cakera Intervertebral

Apakah cakera intervertebral? Ini adalah beg kartilaginous diisi dengan cecair dengan konsistensi jeli. Apabila berjalan atau pergerakan lain disebabkan oleh pergerakan tulang rawan ini, tulang belakang boleh menyerap, iaitu, bergerak sedikit menegak. Di tengah-tengah cakera intervertebral adalah nukleus pulpous gelatin.

Bahannya terdiri daripada proline, asid hyaluronik, glikosaminoglikans, serat kolagen, fibroblas, kondroit. Inti dikelilingi oleh cincin serat padat berbilang berlapis. Tisu kartilaginus cakera intervertebral tidak mempunyai vesel. Pengeluaran nutrien dan oksigen berlaku kerana penyebaran nutrien dari badan vertebra yang bersebelahan.

Keupayaan penting cakera intervertebral adalah penjerapan air untuk mengekalkan tekanan intradiscal yang dikehendaki. Jumlah air adalah penting untuk mengekalkan sifat redaman tulang belakang. Walau bagaimanapun, dengan usia, jumlah air dalam cakera intervertebral menurun. Pada bayi baru lahir, ia adalah 88% daripada jumlah jisim cakera, remaja - 80%, dan pada usia tua kira-kira 70%.

Cakera intervertebral menduduki satu pertiga daripada jumlah tulang belakang. Mereka melihat beban pada tulang belakang dan pada masa yang sama memberikan fleksibiliti, oleh itu, sifat-sifat mekanik cakera-cakera ini ketara menjejaskan sifat-sifat mekanik keseluruhan tulang belakang.

Sebilangan besar kesakitan lumbar disebabkan oleh penyakit cakera intervertebral (contohnya, cakera herniated), atau kerosakan pada struktur lain yang disebabkan oleh disfungsi cakera (contohnya tekanan yang berlebihan semasa degenerasi cakera).

Artikel ini membincangkan struktur dan komposisi cakera intervertebral dan peranan mereka dalam pelaksanaan fungsi mekanikal cakera, dan membincangkan perubahan yang berlaku dalam penyakit cakera intervertebral.

Anatomi

Antara vertebra manusia terdapat 24 cakera intervertebral, yang bersama-sama dengan badan vertebra membentuk lajur vertebral. Saiz cakera meningkat dari atas ke bawah, dan pada tulang belakang lumbar mencapai 45 mm pada arah anterior-posterior, 64 mm pada arah medial-lateral dan ketebalan 11 mm.

Cakera ini terdiri daripada tisu rawan dan jelas dibahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian dalaman (teras longgar) adalah jisim seperti gel dan terutama disebut pada orang muda.

Kawasan luar (cincin berserat) mempunyai struktur padat dan berserabut. Serat cincin ini saling berkaitan dalam arah yang berbeza, yang membolehkan cakera untuk menahan beban yang tinggi semasa membongkok dan memutar. Dengan umur, teras cakera kehilangan air, menjadi lebih sukar, dan perbezaan antara inti dan cincin berserabut menjadi tidak begitu jelas.

Bahagian ketiga cakera adalah lapisan tipis tulang rawan hyaline yang memisahkan cakera dari badan vertebra. Pada orang dewasa, cakera intervertebral tidak mempunyai saluran darah sendiri, dan pemakanannya dilakukan dengan mengorbankan tisu bersebelahan, khususnya, ligamen dan badan vertebra. Serat saraf hanya terdapat di kawasan luar cakera.

Komposisi biokimia

Disk intervertebral, seperti rawan lain, terdiri terutamanya daripada air dan serat kolagen yang direndam dalam matriks gel proteoglycan. Komponen ini membentuk 90-95% daripada jumlah massa tisu, walaupun nisbahnya mungkin berbeza-beza bergantung pada kawasan tertentu cakera, umur orang dan kehadiran proses degeneratif. Dalam matriks juga sel-sel yang menjalankan sintesis komponen cakera.

Fungsi utama cakera adalah fungsi mekanikal. Cakera memindahkan beban melalui ruang tulang belakang dan membolehkan tulang belakang membengkok dan berputar. Beban pada cakera adalah disebabkan oleh berat badan dan aktiviti otot dan bergantung kepada kedudukan badan.

Apabila melakukan aktiviti harian, beban pada cakera sentiasa berubah. Fleksibel dan lanjutan tulang belakang membawa kepada peregangan dan memerah cakera, dan beban pada cakera meningkat dari atas ke bawah disebabkan oleh keunikan geometri badan dan pengagihan berat badan. Putaran tulang belakang menyebabkan beban sisi (ricih) cakera.

Segmen motor vertikal

Istilah "segmen motor vertebra" (PDS tulang belakang) merujuk kepada bahagian tulang belakang, yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan (bersebelahan).

Segmen motor vertebral merangkumi semua unit struktur pada peringkat tulang belakang ini: dua vertebra bersebelahan, sendi dan alat ligamen persimpangan dari kedua-dua tulang belakang bersebelahan ini, cakera intervertebral, dan juga termasuk otot paravertebral.

Dalam setiap segmen motor vertebra terdapat dua bukaan intervertebral (foraminal) di mana akar saraf tulang belakang, arteri dan urat terletak.

Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang: 7 serviks, 12 thoracic dan 5 lumbar. Segmen lumbar terakhir (paling rendah) membentuk vertebra lumbal ke-5 (L5) dan sakral pertama (S1).

Dalam protokol perubatan, segmen motor vertebra dinamakan mengikut vertebra di atas dan di bawah dalam segmen ini, sebagai contoh, segmen L5-S1.

Hubungan tulang belakang dan organ dalaman

Tidak hairanlah Hippocrates mengatakan bahawa jika seseorang didiagnosis dengan banyak penyakit pada masa yang sama, masalah itu perlu dicari di tulang belakang. Kenyataan ini disahkan hari ini, kerana ia berasal dari saraf tunjang sehingga serat saraf berasal untuk fungsi dan fungsi normal seluruh organisma.

Gangguan tulang belakang menyebabkan masalah dengan otak, sistem pencernaan dan jantung.

Rawatan penyakit bersamaan tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya konsekuensinya, dan alasan itu sendiri "mahir" menyembunyikan daripada pakar yang memeriksa orang sakit.

Tetapi penyakit tulang belakang harus dirawat seawal mungkin, jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup pada tahap awal penyakit, maka anda boleh menunggu akibat yang serius.

Tidak banyak yang tahu betapa pentingnya peranan tulang belakang untuk kesihatan organ dan sistem lain, dari mahkota hingga hujung jari. Tubuh manusia adalah sistem kendali kendiri yang saling berkaitan. Gangguan satu organ boleh menyebabkan kelainan pada organ lain. Dalam masa yang sama, tanpa menghapuskan patologi di tulang belakang, terdapat bahaya untuk memperoleh sekumpulan penyakit.

Pesakit, memberi tumpuan kepada sifat sakit, penyetempatannya merujuk kepada pakar khusus. Tetapi tidak selalu pilihan doktor terletak di permukaan. Penyakit sekunder yang disebabkan oleh masalah dalam sistem muskuloskeletal, pada pandangan pertama, adalah sukar untuk mengaitkan dengan tulang belakang itu sendiri. Itulah sebabnya orang sering gagal merawat satu atau lain-lain penyakit selama bertahun-tahun, tidak menyedari bahawa sebabnya terletak pada vertebra yang dipindahkan.

Penyakit kardiovaskular, kelebihan berat badan, masalah dengan saluran gastrousus, disfungsi seksual dan banyak lagi penyakit lain boleh menjadi akibat daripada penyakit tulang belakang.

Apa yang menyebabkan hubungan ini? Sebagai contoh, kerosakan pada tulang belakang serviks, walaupun sesetengah anjakan vertebra tidak dapat dielakkan membawa kepada kekejangan otot di sekelilingnya. Pemakanan tisu terganggu, yang menyebabkan edema dan keradangan. Sakit ketegangan adalah akibat daripada proses ini.

Untuk masa yang lama berada di kedudukan yang salah, vertebra mengalami peningkatan beban, memadamkan satu sama lain dan juga mencederakan tisu sekitarnya. Selepas itu, cakera intervertebral dipindahkan dari lokasi semula jadi, membentuk hernia intervertebral. Penonjolan hernia membendung akar saraf terdekat - pemuliharaan menjadi lebih sukar, kesakitan berlaku, dan aktiviti motor adalah terhad.

Sekiranya hernia membendung saluran darah, pemakanan tisu akan dihalang. Sel-sel organ mengalami kelaparan oksigen dan kekurangan nutrien. Akibatnya, aktiviti otak, ingatan, perhatian, penglihatan dan penurunan pendengaran, tekanan darah meningkat - iaitu, fungsi organ yang sangat jauh dari vertebra yang dipindahkan, tetapi sangat berkaitan dengan mereka, menderita.

Ia cukup untuk memulangkan vertebra yang dipindahkan ke kedudukan awal dan badan secara bebas akan menyesuaikan semua sistem.

Penyakit sekunder dengan kecederaan tulang belakang

Osteochondrosis adalah penyebab utama gangguan metabolik, kemerosotan sistemik kesihatan, perkembangan penyakit dari banyak organ dan sistem.

Berikut adalah gejala menengah yang berkaitan dengan perubahan patologi di bahagian yang berlainan tulang belakang.

 • Serviks. Kesakitan leher, sakit kepala, migrain, pening, pengsan, melompat tekanan darah, sindrom keletihan kronik, masalah ingatan, tidur, peningkatan pencerobohan dan kegelisahan, hipotiroidisme (peningkatan berpeluh), penglihatan dan pendengaran, sakit tekak, pergerakan terjejas di siku.
 • Jabatan Thoracic. Sakit di pinggang bahu, bilah bahu, kebas kelamin, kekejangan. Asma, batuk, arrhythmia, bronkitis, radang paru-paru, batu karang, berat badan berlebihan, senak, kencing dan najis, ketidaksuburan, alergi, imuniti yang lemah. Sakit menyamar sebagai infarksi miokardium.
 • Rantau lumbar. Sakit di lutut, kaki, bengkak di pergelangan kaki, kaki rata, kepincangan. Kencing manis terjejas Pelanggaran potensi Hernia, sembelit, kolitis, cirit-birit, kolik usus, usus buntu.
 • Sacrum Kesakitan di dalam sakrum.
 • Tailbone. Buasir, disfungsi organ pelvis.

Apabila salah satu daripada penyakit yang disebut di atas didapati, adalah wajar untuk memeriksa keadaan bahagian yang sepadan dengan tulang belakang. Ada kemungkinan penyebab penyakit menderita menderita terletak tepat di sini. Setelah mengubati tulang belakang, ia mungkin dapat menyingkirkan penyakit menengah tanpa dadah dan operasi.

Kesihatan tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh kita. Doktor purba menganggapnya sebagai takungan tenaga manusia. Perubatan moden tidak boleh tidak bersetuju. Lagipun, saraf tunjang, yang terletak di saluran tulang belakang, menghantar impuls saraf kepada setiap organ tubuh. Ini bermakna kesejahteraan seluruh tubuh bergantung kepada kesihatan tulang belakang.

Kesihatan tulang belakang adalah elemen penting dalam kehidupan yang panjang. Lagipun, bukan sahaja postur dan angka yang cantik bergantung kepada pergerakan normal tulang belakang dan pemeliharaan sendi intervertebral, tetapi juga berfungsi dengan baik organ-organ dalaman, peredaran darah yang stabil dari otak, dan oleh itu kejelasan pemikiran dan memori penuh selama bertahun-tahun.

Sikap berhati-hati terhadap postur, menjaga kelancaran dengan beban statik dan dinamik harus menjadi peraturan nombor satu.

Aktiviti fizikal rasional membolehkan anda mengelakkan memakai pramatang cakera intervertebral, anjakan sendi, keradangan akar saraf tulang belakang.

Berenang biasa memungkinkan untuk mengagihkan semula beban dari tulang belakang ke bingkai belakang otot.
Urut dan refleksologi mengaktifkan aliran darah dan saliran limfa bagi ruang tulang belakang dan saraf tunjang, membantu membuang toksin dan mengaktifkan aliran tenaga penting yang beredar melalui ruang tulang belakang.

Senaman regangan khas dan gimnastik menguatkan otot, menjadikan ligamen lebih elastik, dan sendi bergerak. Kekalkan fleksibiliti tulang belakang pada sebarang peringkat umur.

Lebih cepat seseorang sedar keperluan untuk menjaga keselamatan tulang belakangnya, lebih menjanjikan pencegahan penyakit bahagian tubuh ini menjadi. Bagaimana kesihatan dan tulang belakang dikaitkan? Apakah jenis patologi yang boleh dielakkan dengan merawat kesihatan tulang belakang?

Osteochondrosis, scoliosis dan osteoarthritis, sebagai manifestasi perubahan degeneratif-dystrophic, boleh surut dari mereka yang memperhatikan tulang belakang mereka sepanjang hayat.

Sindrom arteri vertebral dan gangguan kronik aliran darah serebrum akibat perubahan patologi di kawasan serviks akan memintas orang-orang yang berfikir tentang bagaimana untuk menjaga tulang belakang sihat.

Kesakitan kronik yang melemahkan, paresthesia, paresis anggota badan dan masalah dengan organ panggul tidak berkuasa untuk menjaga pencegahan penyakit belakang.

Disfungsi seksual, ketidaksuburan atau penurunan libido tidak mengancam pemilik kawasan lumbar yang sihat.

Manusia vertebra: struktur dan fungsi tulang belakang

Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Jabatan Sacral 5 vertebra.
 • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

 • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
 • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
 • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
 • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

 • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
 • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

Ciri struktur kolum tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

Struktur vertebra

Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

 • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
 • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
 • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
 • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

 • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
 • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral - S I- S V;
 • coccyx.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
 • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

Tulang belakang Thoracic

Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

Tulang belakang Sacral

Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

Tulang belakang coccyx

Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

 • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

Sendi dan otot tulang belakang

Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

Fungsi mereka termasuk:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
 • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
 • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
 • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
 • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

Struktur cakera intervertebral

Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

Ubat dan arteri

Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

Gangguan tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
 • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
 • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
 • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
 • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
 • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

Kecederaan tulang belakang

Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

Mereka mungkin disebabkan oleh:

 • Kemalangan tertunda.
 • Anomali semulajadi.
 • Kecederaan pekerjaan.
 • Kerosakan isi rumah.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.

Struktur dan fungsi tulang belakang!

Lajur tulang belakang adalah paksi tubuh, berbentuk S dan strukturnya menyerupai mata air dan bukannya batang seragam. Bentuk sedemikian adalah prasyarat untuk menyediakan berjalan lurus. Ia memberikan daya tahan tulang belakang dan keanjalan, melembutkan kejutan apabila berjalan, berlari dan getaran kuat, membolehkan anda mengekalkan keseimbangan pusat graviti badan. Kekuatan "struktur" ini diberikan oleh banyak ligamen dan otot, yang memberikan amplitud besar putaran dan fleksi badan, pada masa yang sama membataskan pergerakan yang mungkin melanggar integritasnya. Selain itu, semasa kerja fizikal, ligamen paravertebral sebahagiannya mengambil alih tekanan berat badan, dengan itu mengurangkan beban pada vertebra.

Fungsi tulang belakang

 1. Menyokong kepala dan mengeras kerangka.
 2. Pastikan badan tegak.
 3. Untuk melindungi kord rahim, di mana lulus saraf yang menghubungkan otak dengan bahagian badan yang lain.
 4. Berkhidmat sebagai tapak lampiran untuk otot dan tulang rusuk.
 5. Kejutan menyerap kejutan dan benjolan.
 6. Biarkan tubuh melakukan pelbagai pergerakan.

Struktur tulang belakang

Struktur tulang belakang: pandangan sisi

Struktur tulang belakang: pandangan depan

Anatomi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada 32-34 tulang kecil yang dipanggil vertebra. Vertebra terletak di atas yang lain, membentuk ruang tulang belakang. Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral, yang merupakan gasket tisu datar bulat dengan struktur morfologi yang rumit. Fungsi utama cakera ialah penyusutan beban statik dan dinamik yang tidak dapat dielakkan semasa aktiviti fizikal. Disks juga berfungsi untuk menyambung badan vertebra antara satu sama lain.

Di samping itu, vertebra disambungkan ke satu sama lain menggunakan ligamen. Bungkusan adalah pembentukan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Tendon menyambungkan otot ke tulang. Terdapat juga sendi antara vertebra yang strukturnya mirip dengan lutut atau, sebagai contoh, sendi siku. Mereka dipanggil sendi berbentuk arka atau faset. Kerana kehadiran sendi facet, pergerakan antara vertebra mungkin.

Setiap tulang belakang mempunyai lubang di bahagian tengah, yang dipanggil foramen tulang belakang. Lubang-lubang ini di dalam tunjang tulang belakang berada di atas satu sama lain, membentuk bekas untuk saraf tunjang. Saraf tunjang adalah seksyen sistem saraf pusat, di mana terdapat banyak jalur saraf konduktif yang menghantar impuls dari organ tubuh kita ke otak dan dari otak ke organ. Daripada saraf tunjang ada 31 pasang akar saraf. Akar saraf meninggalkan saluran tulang belakang melalui bukaan intervertebral (foraminar), yang dibentuk oleh kaki dan proses artikular vertebra yang bersebelahan.

Bahagian tulang belakang

Terdapat 5 bahagian tulang belakang:

 • Ruas serviks (7 vertebra, C1 - C7);
 • Thoracic (12 vertebra, Th1 - Th12);
 • Kawasan lumbar (5 vertebra, L1 - L5);
 • Jabatan Sacral (5 vertebra, S1 - S5);
 • Coccyx (3-5 vertebra, Co1 - Co5).

Tulang serviks terdiri dari 7 vertebra, toraks - dari 12 vertebra, dan ruas lumbar - dari 5 vertebra. Di bahagian bawahnya, rantau lumbar disambungkan ke sakrum. Sakrum adalah seksyen tulang belakang, yang terdiri daripada 5 vertebra bersama-sama. Sakrum menghubungkan tulang belakang dengan tulang pelvis. Akar saraf yang keluar melalui bukaan sacral menyegarkan anggota bawah, perineum dan organ pelvik (pundi kencing dan rektum). Rantau coccyx adalah tulang belakang yang lebih rendah daripada seseorang, yang terdiri daripada tiga hingga lima tulang belakang yang ditumbuhi.

Biasanya, apabila dilihat dari sisi, lajur tulang belakang adalah berbentuk S. Bentuk ini memberikan tulang belakang dengan fungsi penyerap kejutan tambahan. Pada masa yang sama, bahagian serviks dan lumbal tulang belakang adalah lengkungan yang menghadap ke arah cembung ke depan, dan rantau toraks - arka menghadap ke belakang.

Terdapat 2 jenis kelengkungan tulang belakang: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah bahagian tulang belakang yang melengkung ke pangkal (depan) - serviks dan lumbar. Kyphosis - bahagian-bahagian tulang belakang yang melengkung pada bahagian belakang (belakang) - toraks dan sacral.

Keluk tulang belakang menyumbang kepada pemeliharaan keseimbangan manusia. Semasa pergerakan tajam, tajam, lekukan musim bunga dan melembutkan kejutan yang dialami oleh badan.

Berikut adalah perihalan struktur anatomi individu yang membentuk ruang tulang belakang.

Vertebrae


Tulang belakang adalah tulang yang membentuk luasan tulang belakang. Bahagian anterior vertebra adalah silinder dan dipanggil badan vertebra. Badan vertebral membawa beban pendukung utama, kerana berat badan kita terutamanya diedarkan ke bahagian depan tulang belakang. Di belakang badan vertebra dalam bentuk cincin separuh adalah lengkung vertebral dengan beberapa proses. Badan dan gerbang vertebral membentuk foramen vertebral. Dalam ruang tulang belakang, masing-masing, foramina vertebra terletak di atas yang lain, membentuk terusan vertebral. Dalam terusan tulang belakang adalah kord rahim, saluran darah, akar saraf, tisu adipose.

Terusan tulang belakang dibentuk bukan hanya oleh badan dan gerbang vertebral, tetapi juga oleh ligamen. Ligamen yang paling penting ialah ligamen longitudinal dan kuning posterior. Ligital longitudinal posterior dalam bentuk tali menghubungkan semua mayat vertebra dari belakang, dan ligamen kuning menghubungkan lengkungan bersebelahan vertebra. Ia mempunyai pigmen kuning, dari mana ia mendapat namanya. Dengan pemusnahan cakera intervertebral dan sendi ligamen cenderung untuk mengimbangi peningkatan pergerakan abnormal vertebra (ketidakstabilan), menyebabkan hipertropi ligamen. Proses ini membawa kepada penurunan dalam lumen saluran tulang belakang, di mana walaupun hernia kecil atau pertumbuhan tulang (osteophytes) dapat memampatkan kord rahim dan akar. Keadaan ini dipanggil stenosis tulang belakang (hyperlink kepada stenosis tulang belakang di peringkat tulang belakang). Untuk mengembangkan kanal tulang belakang, penyahmampatan struktur saraf dilakukan.

Tujuh proses berlepas dari vertebra: proses spinous yang tidak berpasangan dan proses berparameter melintang, atas dan bawah yang dipasangkan. Proses spinous dan melintang adalah tapak lampiran ligamen dan otot, proses artikular terlibat dalam pembentukan sendi facet. Gerbang vertebral dilampirkan pada badan vertebra dengan bantuan kaki vertebra. Tulang vertebra dalam struktur dan terdiri daripada lapisan kortikal luar padat dan lapisan spongy dalaman. Sesungguhnya, lapisan spongy menyerupai span tulang, kerana ia terdiri daripada balok tulang individu. Di antara rasuk tulang adalah sel yang dipenuhi dengan sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral adalah gasket rata bentuk bulat, yang terletak di antara dua vertebra bersebelahan. Cakera intervertebral mempunyai struktur yang kompleks. Di tengahnya adalah inti pulpa, yang mempunyai sifat anjal dan berfungsi sebagai penyerap kejutan untuk beban menegak. Sekitar nukleus adalah cincin berserat berbilang lapisan, yang memegang nukleus di tengah dan menghalang vertebra dari bergerak ke arah satu sama lain. Pada orang dewasa, cakera intervertebral tidak mempunyai saluran, dan tulang rawannya disuap oleh penyebaran nutrien dan oksigen dari kapal-kapal badan vertebra bersebelahan. Oleh itu, kebanyakan ubat tidak mencapai cakera tulang rawan. Prosedur termodiscoplasty laser mempunyai kesan terbesar pada pemulihan tulang rawan cakera.

Cincin berserabut mempunyai banyak lapisan dan gentian yang berpotongan dalam tiga pesawat. Biasanya, cincin berserabut terbentuk oleh serat yang sangat kuat. Bagaimanapun, akibat penyakit degeneratif cakera (osteochondrosis), serat cincin berserabut diganti dengan tisu parut. Serat tisu parut tidak mempunyai kekuatan dan keanjalan seperti gentian anulus. Ini membawa kepada kelemahan cakera dan dengan peningkatan tekanan intradiscal dapat mengakibatkan pecahnya anulus.

Sendi Faceted

Facets (sinonim: arcuate, proses artikular) berlepas dari plat vertebra dan mengambil bahagian dalam pembentukan sendi facet. Dua vertebra bersebelahan dihubungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang simetri berkenaan dengan garis tengah badan. Proses arcuate vertebra yang bersebelahan diarahkan ke arah satu sama lain, dan ujungnya ditutup dengan rawan artikular. Rawan artikular mempunyai permukaan yang sangat licin dan licin, yang sangat mengurangkan geseran antara tulang yang membentuk sendi. Hujung proses artikular dilampirkan dalam tisu penyambung tisu penghubung, yang dipanggil kapsul artikular. Sel lapisan dalaman kantung artikular (membran sinovial) menghasilkan cecair sinovial. Cecair sinovial diperlukan untuk melincirkan dan menyuburkan rawan artikular. Oleh kerana kehadiran sendi facet, pelbagai pergerakan adalah mungkin antara vertebra, dan tulang belakang adalah struktur bergerak yang fleksibel.

Lubang Intervertebral (terusan)

Bukaan Foraminary terletak di bahagian sisi lajur tulang belakang dan dibentuk oleh kaki, badan dan proses artikular dua vertebra bersebelahan. Melalui bukaan foraminar, akar dan urat saraf keluar dari saluran tulang belakang, dan arteri memasuki saluran tulang belakang untuk membekalkan darah ke struktur saraf. Di antara setiap sepasang vertebra terdapat dua bukaan foraminar, satu di setiap sisi.

Kord tulang belakang dan akar saraf

Saraf tunjang adalah pembahagian sistem saraf pusat dan kord yang terdiri daripada berjuta-juta gentian saraf dan sel saraf. Kord rahim dikelilingi oleh tiga cengkerang (lembut, araknoid dan pepejal) dan terletak di kanal tulang belakang. Dura mater membentuk tisu penghubung kedap udara (dural sac) di mana saraf tunjang dan beberapa sentimeter akar saraf terletak. Kord rahim di kantung dural dibasuh oleh cecair serebrospinal (CSF).

Kord rahim bermula dari otak dan berakhir pada tahap jurang antara vertebra lumbar pertama dan kedua. Akar saraf akar dari saraf tunjang, yang berada di bawah tahap ujungnya membentuk ekor kuda yang disebut. Akar caudal terlibat dalam pemuliharaan bahagian bawah badan, termasuk organ panggul. Akar saraf melepasi jarak pendek di saluran tulang belakang, dan kemudian keluar dari saluran tulang belakang melalui bukaan foraminary. Pada manusia, dan juga dalam vertebrata lain, pemuliharaan bahagian segmen tubuh dipelihara. Ini bermakna bahawa setiap segmen saraf tunjang menyegarkan kawasan tertentu badan. Sebagai contoh, segmen saraf tulang belakang serviks menyejukkan leher dan lengan, dada - dada dan perut, lumbar dan sakral - kaki, perineum dan organ pelvik (pundi kencing, rektum). Doktor, menentukan di mana kawasan badan, gangguan kepekaan atau fungsi motor telah muncul, boleh mencadangkan pada tahap apa kerosakan pada kord rahim.

Impuls saraf periferi datang dari saraf tunjang ke semua organ tubuh kita untuk mengawal fungsi mereka. Maklumat dari organ dan tisu memasuki sistem saraf pusat melalui gentian saraf deria. Kebanyakan saraf badan kita terdiri daripada gentian sensori, motor dan vegetatif.

Otot Paravertebral

Otot Paravertebral dipanggil, terletak berhampiran ruang tulang belakang. Mereka menyokong tulang belakang dan memberikan pergerakan seperti membongkok dan mengubah badan. Pelbagai otot melekat pada proses vertebra. Kesakitan belakang sering disebabkan oleh kerosakan (peregangan) otot paravertebral semasa kerja fizikal yang berat, serta kejang otot refleks semasa kecederaan tulang belakang atau penyakit. Dengan kontraksi otot kekejangan otot berlaku, sementara ia tidak dapat berehat. Apabila banyak struktur vertebra (cakera, ligamen, kapsul artikular) rosak, kontraksi sukarela otot paravertebral berlaku, bertujuan untuk menstabilkan kawasan yang rosak. Apabila kekejangan otot di dalamnya mengumpul asid laktik, yang merupakan produk pengoksidaan glukosa dalam keadaan kekurangan oksigen. Kepekatan tinggi asid laktik dalam otot menyebabkan berlakunya kesakitan. Asid laktik berkumpul di dalam otot kerana fakta bahawa serat otot spasmodic mengatasi saluran darah. Apabila otot-otot santai, lumen di dalam vesel dipulihkan, darah dicuci daripada asid laktik dari otot dan rasa sakit hilang.

Segmen motor Vertebral

Dalam vertebrologi, konsep segmen motor vertebra, yang merupakan unit fungsional bagi lajur vertebral, digunakan secara meluas. Segmen vertebral terdiri daripada dua vertebra bersebelahan, yang saling berhubungan dengan cakera intervertebral, ligamen dan otot. Terima kasih kepada sendi facet, ada kemungkinan pergerakan antara vertebra di segmen tulang belakang. Kapal darah dan akar saraf melewati bukaan foraminar yang terletak di bahagian sisi segmen tulang belakang.

Segmen motor vertebral adalah pautan dalam rantai kinematik kompleks. Fungsi tulang belakang normal hanya mungkin dengan operasi yang betul dari segmen vertebral yang banyak. Disfungsi segmen vertebral menunjukkan dirinya dalam bentuk ketidakstabilan segmen atau blok sekatan. Dalam kes pertama, pergerakan berlebihan mungkin terjadi di antara vertebra, yang mungkin menyumbang kepada penampilan kesakitan mekanikal atau pemampatan dinamik struktur saraf. Dalam kes blokade segmen, tiada pergerakan antara kedua-dua vertebra. Pada masa yang sama, pergerakan ruang tulang belakang disediakan disebabkan pergerakan berlebihan dalam segmen bersebelahan (hipermobilitas), yang juga boleh menyumbang kepada perkembangan kesakitan.

Dalam sesetengah penyakit kord rahim, satu disfungsi satu segmen tulang belakang berlaku, manakala di lain-lain, lesi pelbagai segmen diperhatikan.

Setelah menerangkan struktur struktur anatomi utama yang membentuk ruang tulang belakang, mari kita mengenali anatomi dan fisiologi bahagian-bahagian yang berlainan tulang belakang.

Tulang belakang serviks

Tulang belakang serviks adalah lumbar tulang belakang paling atas. Ia terdiri daripada 7 vertebra. Kawasan serviks mempunyai kelengkungan fisiologi (tuhanosis fisiologi) dalam bentuk huruf "C" dengan bahagian cembung yang menghadap ke hadapan. Kawasan serviks adalah bahagian paling mudah dari tulang belakang. Mobiliti sedemikian membolehkan kita melakukan pelbagai pergerakan leher, serta berbalik dan selekoh kepala.

Dalam proses transversal vertebra serviks terdapat lubang di mana arteri vertebral berlalu. Pembuluh darah ini terlibat dalam pembekalan darah ke batang otak, cerebellum, dan lobus hujung cakap hemisfera serebrum. Dengan perkembangan ketidakstabilan tulang belakang serviks, pembentukan hernias memampatkan arteri vertebra, dengan kekejangan arteri vertebra yang disebabkan oleh kerengsaan cakera serviks yang rosak, terdapat kekurangan bekalan darah ke bahagian otak ini. Ini ditunjukkan oleh sakit kepala, pening, "pemandangan depan" di depan mata, berjalan lancar, dan kadang-kadang gangguan pengucapan. Keadaan ini dipanggil kekurangan vertebro - basilar.

Dua vertebra serviks atas, atlas dan paksi, mempunyai struktur anatomi yang berbeza dari struktur semua vertebra lain. Oleh kerana kehadiran vertebra ini, seseorang boleh membuat pelbagai lilitan dan belokan kepala.

ATLANT (vertebra serviks 1)

Vertebra serviks pertama, atlas, tidak mempunyai badan vertebra, tetapi terdiri daripada gerbang anterior dan posterior. Lengan saling berhubungan dengan tebal tulang tebal (jahitan lateral).

ACSIS (vertebra serviks ke-2)

Tulang serviks kedua, paksi, mempunyai proses tulang anterior di bahagian anterior, yang dipanggil proses pergigian. Proses dentata diperbaiki dengan cara ligamen di foramen tulang belakang atlas, yang mewakili paksi putaran tulang belakang serviks pertama. Struktur anatomi ini membolehkan kita membuat pergerakan putaran tinggi atlas dan kepala berbanding paksi.

Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan untuk kecederaan trauma. Risiko ini disebabkan oleh sistem otot yang lemah di leher, serta saiz kecil dan kekuatan mekanikal yang rendah pada tulang belakang serviks.

Kerosakan pada tulang belakang boleh berlaku akibat tiupan langsung ke leher, dan dalam pergerakan lentur atau extensor kepala. Mekanisme terakhir ini disebut "whiplash" dalam kemalangan kereta atau "trauma penyelam" ketika memukul kepalanya di dasar ketika menyelam. Jenis kecederaan trauma ini sering disertai oleh kerosakan pada saraf tunjang dan boleh menyebabkan kematian.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Biasanya, ia kelihatan seperti huruf "C", menghadapi bulge mundur (kyphosis fisiologi). Tulang toraks terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dipasang pada badan dan proses melintang vertebra thoracic dengan bantuan sendi. Di bahagian anterior, tulang rusuk dimasukkan ke dalam satu bingkai tegar dengan bantuan sternum, membentuk sangkar tulang rusuk. Cakera intervertebral di rantau thoracic mempunyai ketinggian yang sangat kecil, yang mengurangkan pergerakan bahagian tulang belakang ini. Di samping itu, pergerakan rantau thoracik dibatasi oleh proses spinous panjang vertebra, yang terletak dalam bentuk jubin, serta sangkar tulang rusuk. Terusan vertebral di daerah toraks sangat sempit, oleh itu pembentukan volumetrik kecil (hernias, tumor, osteophytes) membawa kepada perkembangan mampatan akar saraf dan kord rahim.

Tulang belakang lumbar

Tulang lumbar terdiri daripada 5 vertebra terbesar. Sesetengah orang mempunyai 6 vertebra di rantau lumbar (lumbarisasi), tetapi dalam kebanyakan kes, anomali perkembangan ini tidak mempunyai kepentingan klinikal. Biasanya, rantau lumbar mempunyai lekukan sedikit lancar (lordosis fisiologi), serta tulang belakang serviks. Tulang lumbar menghubungkan toraks tidak aktif dan sacrum yang tidak bergerak. Struktur lumbar berada di bawah tekanan yang ketara dari bahagian atas badan. Di samping itu, apabila mengangkat dan membawa berat badan, tekanan yang bertindak pada struktur tulang belakang lumbar boleh meningkat banyak kali. Semua ini adalah penyebab pemakaian cakera intervertebral yang paling kerap di rantau lumbar. Peningkatan tekanan yang ketara di dalam cakera boleh mengakibatkan pecah cincin berserabut dan keluar dari bahagian teras pulpa di luar cakera. Inilah cara hernia cakera terbentuk (hiperpautan kepada herniasi cakera intervertebral), yang boleh menyebabkan mampatan struktur saraf, yang membawa kepada penampilan kesakitan dan gangguan saraf.